Utama / Lebam

Rheumatoid arthritis Seropositive (M05)

[kod penyetempatan lihat di atas (M00-M99)]

Dikecualikan:

 • demam reumatik (I00)
 • arthritis rheumatoid:
  • muda (M08.-)
  • tulang belakang (m45)

Cari mengikut teks ICD-10

Cari dengan kod ICD-10

Carian Alphabet

Kelas ICD-10

 • Saya Beberapa penyakit berjangkit dan parasit
  (A00-B99)

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO di 2017 2018

Rheumatoid arthritis Seropositive (M05)

[kod penyetempatan lihat di atas (M00-M99)]

Dikecualikan:

 • demam reumatik (I00)
 • arthritis rheumatoid:
  • muda (M08.-)
  • tulang belakang (m45)

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO pada tahun 2022.

Rheumatoid arthritis seropositif

[kod penyetempatan lihat di atas (M00-M99)]

Dikecualikan:

 • demam reumatik (I00)
 • arthritis rheumatoid:
  • muda (M08.-)
  • tulang belakang (m45)

Sindrom Felty

Penyakit Paru Rheumatoid (J99.0 *)

Rheumatoid arthritis yang melibatkan organ dan sistem lain

Rheumatoid arthritis seropositive lain

Rheumatoid arthritis seropositif yang tidak ditentukan

Cari mengikut teks ICD-10

Cari dengan kod ICD-10

Kelas penyakit ICD-10

sembunyikan semua | mendedahkan semua

Klasifikasi statistik antarabangsa penyakit dan masalah yang berkaitan dengan kesihatan.
Semakan ke-10.
Dengan perubahan dan penambahan yang diterbitkan oleh WHO pada tahun 1996-2018.

Rheumatoid arthritis ICD 10: remaja, seropositive, seronegatif

Rheumatoid arthritis code ICD 10: remaja, seropositive, seronegatif.

Gambar klinik pemetaan skematik sendi yang rosak oleh arthritis rheumatoid.

Penyakit ini bermula dengan arthritis yang berterusan, terutamanya yang menyerang sendi-sendi kaki dan tangan.

Selanjutnya, semua sendi anggota boleh terlibat dalam proses keradangan.

Arthritis adalah simetri, menjejaskan sendi satu kumpulan artikular di kedua-dua belah pihak.

Sebelum permulaan gejala arthritis, kesakitan pada otot, rasa sakit yang tidak menentu di sendi, keradangan ligamen dan beg artikular, penurunan berat badan, dan kelemahan umum boleh mengganggu.

Pada peringkat awal arthritis, klinik kerosakan sendi mungkin tidak stabil, dengan perkembangan remisi spontan dan kehilangan lengkap sindrom artikular.

Walau bagaimanapun, selepas beberapa ketika, proses radang resume, yang melibatkan sejumlah besar sendi dan meningkatkan sindrom kesakitan.

Mekanisme pembangunan rheumatoid arthritis

Walaupun etiologi lesi rheumatoid sendi tidak jelas, patogenesis (mekanisme perkembangan) telah dipelajari dengan cukup.

Patogenesis perkembangan arthritis rheumatoid adalah kompleks dan multi-stage, ia adalah berdasarkan kepada pelancaran tindak balas imun patologi kepada faktor etiologi.

Keradangan bermula dengan membran sinovial sendi - ia adalah lapisan dalam kapsul bersama.

Sel-sel yang membentuknya dipanggil synoviocytes atau sel sinovial. Biasanya, sel-sel ini bertanggungjawab untuk pengeluaran cecair bersama, sintesis proteoglycans dan penyingkiran produk sisa metabolik.

Semasa keradangan, membran sinovia menyusup dengan sel-sel sistem imun, dengan pembentukan lepuh ektopik dalam bentuk membran membran sinovial, percambahan synoviocytes ini dipanggil pannus.

Suhu yang semakin meningkat, pannus mula menghasilkan mediator dan antibodi radang (perubahan IgG) terhadap komponen sinovial yang memusnahkan tulang rawan dan tisu tulang di sekitarnya. Ini adalah patogenesis permulaan pembentukan erosional artikular.

Pada masa yang sama, pertumbuhan sel yang menghasilkan antibodi pada struktur sinovial dirangsang oleh pelbagai faktor merangsang koloni, sitokin dan produk metabolisme asid arakidonik.

Patogenesis radang sendi rheumatoid pada peringkat ini memasuki satu jenis lingkaran setan: sel yang lebih banyak yang menghasilkan faktor pencegahan, lebih keradangan, dan keradangan yang lebih, semakin banyak pertumbuhan sel-sel ini dirangsang.

IgG yang dihasilkan oleh membran sinovial diiktiraf oleh badan sebagai agen asing, yang mencetuskan proses autoimun dan pengeluaran antibodi terhadap imunoglobulin jenis ini bermula.

Antibodi jenis ini dipanggil faktor rheumatoid, dan kehadiran mereka sangat memudahkan diagnosis rheumatoid arthritis.

Faktor reumatoid, memasuki darah, berinteraksi dengan IgG yang diubah, membentuk kompleks imun yang beredar dalam darah. Kompleks imun yang terbentuk (CIC) didepositkan pada tisu artikular dan endothelium vaskular, menyebabkan kerosakan.

CEC yang telah menetap di dinding pembuluh darah ditangkap oleh makrofaj, yang membawa kepada pembentukan vaskulitis dan keradangan sistemik.

Oleh itu, patogenesis arthritis rheumatoid sistemik adalah pembentukan vaskulitis imunokompleks.

Cytokines, khususnya, faktor nekrosis tumor, juga mempunyai pengaruh besar terhadap patogenesis penyakit ini.

Ia mencetuskan pelbagai tindak balas imunologi, yang membawa kepada rangsangan pengeluaran perantara radang, pemusnahan sendi dan penyusunan proses.

Klasifikasi Rheumatoid Arthritis

Untuk klasifikasi arthritis rheumatoid dalam amalan perubatan moden yang digunakan ICD 10 dan pengkelasan Persatuan Rheumatologi Rusia dari tahun 2001.

Klasifikasi rheumatoid arthritis mengikut ICD berkaitan dengan penyakit sistem muskuloskeletal dan tisu penghubung (kod M05, M06).

Klasifikasi Persatuan Rheumatologi lebih luas. Ia bukan sahaja membahagikan arthritis rheumatoid mengikut manifestasi klinikal, tetapi juga mengambil kira keputusan diagnosis serologi, gambar sinar-X dan aktiviti fungsi pesakit yang merosot.

Kod arthritis rheumatoid pada ICD 10:

 1. M05 - arthritis rheumatoid seropositif (faktor rheumatoid hadir dalam darah):
 • Sindrom Felty - M05.0;
 • Rheumatoid vasculitis - M05.2;
 • Rheumatoid arthritis, yang merebak ke organ dan sistem lain (M05.3);
 • RA seropositive, belum selesai M09.9.
 1. M06.0 - seronegatif RA (faktor rheumatoid tidak hadir):
 • Penyakit masih - M06.1;
 • Rheumatoid bursitis - M06.2;
 • Belum selesai RA M06.9.
 1. M08.0 - RA atau kanak-kanak RA (pada kanak-kanak berumur 1 hingga 15 tahun):
 • ankylosing spondylitis pada kanak-kanak - M08.1;
 • RA dengan permulaan sistemik - M08.2;
 • Poliakritis seronegatif pemuda - M08.3.

Aktiviti keradangan yang dicerminkan dalam klasifikasi ini dinilai dengan gabungan gejala berikut:

 • keamatan sindrom kesakitan pada skala ANDA (Skala dari 0 hingga 10, di mana 0 adalah kesakitan minimum, dan 10 adalah maksimum yang mungkin. Penilaian dijalankan secara subjektif). Sehingga 3 mata - aktiviti I, 3-6 mata - II, lebih daripada 6 mata - III;
 • kehadiran kekakuan pada waktu pagi. Sehingga 60 minit - aktiviti saya, sehingga 12 jam - II, sepanjang hari - III;
 • Tahap ESR. 16-30 - aktiviti I, 31-45 - II, lebih daripada 45 - III;
 • Protein C-reaktif. Kurang daripada 2 standard - I, kurang daripada 3 piawaian - II, lebih daripada 3 piawaian - III.

Sekiranya gejala di atas tidak hadir, maka peringkat 0 aktiviti ditetapkan, iaitu, tahap pengampunan.

Semasa dan ramalan

Rheumatoid arthritis adalah penyakit yang kronik dan berterusan yang progresif dengan tempoh pemburukan. Pembacaan arthritis rheumatoid boleh mencetuskan jangkitan virus, hipotermia, tekanan, kecederaan.

Prognosis rheumatoid arthritis bergantung terutamanya pada peringkat di mana penyakit itu dikesan dan pada literasi rawatan yang dipilih.

Terapi ubat asas yang lebih awal bermula, prognosis yang lebih baik penyakit ini berkaitan dengan pengekalan dan keupayaan untuk menjaga diri.

Komplikasi rheumatoid arthritis yang paling khusus ialah perkembangan kehelan sendi, ubah bentuk dan kejadian ankylosis, yang menyebabkan akibat seperti membatasi aktiviti harian pesakit dan ketidakupayaan untuk bergerak.

Keadaan seperti ankylosis adalah perkara paling teruk yang menyebabkan radang sendi arthritis, ia membawa kepada melengkapkan immobility bersama dan kehilangan penjagaan diri.

Cara berjalan terganggu, dengan masa ia menjadi lebih sukar untuk bergerak. Akhirnya, arthritis rheumatoid progresif membawa kepada ketidakupayaan.

Prognosis untuk kehidupan adalah menguntungkan, jangka hayat purata pada pesakit dengan rheumatoid arthritis yang disahkan hanya 5 tahun kurang daripada orang dari penduduk umum.

Dengan rawatan yang kompleks, terapi senam teratur, 20-30% pesakit berjaya mengekalkan aktiviti, walaupun penyakit yang sedang berkembang.

Klasifikasi rheumatoid arthritis mengikut ICD 10

Di sini anda akan belajar:

Untuk memudahkan koordinasi doktor dan kakitangan perubatan, klasifikasi antarabangsa tunggal telah dibangunkan, yang dikemas kini secara berkala dengan penemuan penyakit-penyakit baru. Bagaimanakah ICD 10 dikelaskan sebagai arthritis rheumatoid? Kod apa yang diberikan kepada pelbagai jenis patologi bersama ini? Dan apakah prinsip diagnosis jenis arthritis rheumatoid tertentu?

Objektif ICD-10


Penyelarasan penuh klasifikasi penyakit penyakit bagi revisi kesepuluh termasuk semua penyakit yang diketahui pada masa ini, dengan setiap patologi yang diberikan kod alfanumerik tertentu. Ia diperlukan untuk mempermudahkan pemprosesan maklumat elektronik, mempercepatkan proses menyusun dan mengeluarkan statistik, dan juga memudahkan penyelarasan kakitangan perubatan peringkat atas dan pertengahan.

Semua jenis arthritis rheumatoid mempunyai kod ICD 10, contohnya:

 • seropositive - M-05-8;
 • seronegatif - M-06-0;
 • muda - M-08.

Bahagian hati yang sedap ke dalam subtipe membolehkan pesakit untuk memperbaiki diagnosis dengan lebih tepat, dengan hasilnya orang yang mempunyai gejala yang sama boleh tergolong dalam kumpulan diagnostik yang berbeza. Diagnosis yang spesifik memungkinkan untuk menetapkan dan menjalankan rawatan yang lebih berkesan, yang dipilih atas dasar keputusan peperiksaan individu, sifat penyakit dan tanda-tanda tidak jelasnya.

Gabungan arthritis rheumatoid dengan kod ICD 10 untuk satu atau pelbagai lain membolehkan untuk melengkapkan gambaran gejala penyakit, kerana set manifestasi ciri keradangan sistemik yang teruk pada pesakit mungkin berbeza. Gejala utama rheumatoid arthritis termasuk:

 • kelemahan dan demam umum;
 • perubahan struktur rawan dan tisu tulang, yang disertai dengan kesakitan;
 • gangguan pergerakan sendi, dinyatakan dalam perubahan berjalan, ketidakupayaan untuk menjalankan gerakan menggenggam dengan jari tangan, dan sebagainya;
 • bengkak dan kemerahan di kawasan masalah.

ICD 10 Varieti dan Kod Arthritis Rheumatoid

Rheumatoid arthritis diwakili oleh pelbagai jenis, oleh itu, beberapa kumpulan patologi ini dibezakan.

Kod M-05 dengan indeks digital tambahan yang diberikan kepada:

 • Sindrom Felty - M-05-0 - komplikasi yang merangkumi triad: arthritis, splenomegaly (peningkatan dalam jumlah limpa) dan agranulositosis (pengurangan jumlah ranulosit dalam darah, yang mengakibatkan pengurangan imuniti);
 • arthritis dengan kerosakan pada tisu paru-paru - M-05-1;
 • vasculitis (lesi kronik kulit) - M-05-2;
 • komplikasi organ dalaman lain - M-05-3;
 • sejenis arthritis rheumatoid seropositif lain - M-05-8;
 • arthritis seropositif yang tidak ditentukan - M-05-9.


Kod M-06 menerima jenis seronegatif rheumatoid arthritis, di mana faktor reumatik tidak dikesan:

 • Masih penyakit pada pesakit umur matang - M-06-1 - penyakit radang dengan lesi kulit, sifat yang belum sepenuhnya ditubuhkan;
 • bursitis - M-06-2 - keradangan beg artikular synovial;
 • "Nodules" - M-06-3 - neoplasma subkutaneus di kawasan sendi yang terkena rheumatoid arthritis;
 • polyarthritis rheumatoid - M-06-4 - Proses keradangan berlaku serentak dalam beberapa sendi;
 • lain-lain jenis arthritis seronegatif - M-06-8;
 • arthritis seronegatif yang tidak ditentukan - M-06-9.

Remaja (remaja) arthritis rheumatoid mengikut ICD menerima kod M-08, dan jenisnya:

 • ankylosing spondylitis (ankylosing spondylitis) - M-08-1 - kerosakan kepada tulang belakang dan sendi sacroiliac;
 • sistemik - M-08-2 - patologi berskala besar, sendi yang menarik, kulit, dan organ dalaman;
 • polyarthritis seronegatif - M-08-3 - luka daripada sekumpulan sendi.

Prinsip diagnosis kerosakan sendi rheumatoid


Ia adalah kebiasaan untuk membezakan beberapa peringkat klinikal dalam menjalankan patologi autoimun kronik:

 • Awal - permulaan penyakit itu direkod kurang dari enam bulan lalu;
 • awal - penyakit menyerang sendi dan badan secara purata dari enam bulan hingga setahun;
 • diperluas - penyakit ini diperhatikan selama lebih dari setahun, sementara gejala khas rheumatoid arthritis berlanjut pada semua tahap pengamatan;
 • terlambat - penyakit ini didiagnosis dua tahun lalu dan lebih, sementara pasien mengalami kemusnahan sendi dan komplikasi.

Menurut pemeriksaan sinar-X, pencitraan resonans magnetik dan ultrasound, sifat-sifat yang tidak erosive atau erosif patologi ditubuhkan.


Di samping itu, X-ray boleh menetapkan peringkat tertentu kepada arthritis rheumatoid:

 • Tahap 1 - osteoporosis periartikular dikesan pada imej X-ray;
 • Tahap 2 - penyempitan ruang yang lebih jelas ditambah kepada osteoporosis, beberapa hakisan;
 • Tahap 3 - peningkatan bilangan hakisan, ditambah subluxation artikular berlaku;
 • Tahap 4 - semua manifestasi di atas dilengkapi dengan ankylosis tulang (kekakuan sendi disebabkan oleh ubah bentuk dan pertumbuhan tisu tulang).

Di samping itu, kod rheumatoid arthritis ICD-10 ditambah dengan penunjuk aktiviti penyakit, yang menurut piawaian antarabangsa, dikira menggunakan indeks DAS28 selepas menilai keadaan 28 sendi.

Senarai ujian yang diperlukan untuk lulus termasuk:

 • analisis darah dan air kencing umum;
 • microreaction;
 • analisis tinja untuk kandungan sel darah tersembunyi;
 • aktiviti enzim hati;
 • analisis untuk menentukan jumlah urea, protein, glukosa, kolesterol, dan sebagainya;
 • ujian untuk kehadiran faktor rheumatoid;
 • menentukan jumlah protein C-reaktif;
 • aktiviti antibodi kepada peptida citrullinated kitaran.


Sifat kronik rheumatoid arthritis akan menyebabkan pesakit melakukan pemeriksaan secara teratur, termasuk melakukan:

 • X-ray OGK (organ dada),
 • fluorografi,
 • ECG
 • x-ray tangan dan tulang pelvis,
 • gastroskopi
 • Ultrasound organ perut.

Kajian makmal yang menyeluruh boleh mengecualikan jenis penyakit lain, mengesahkan diagnosis dan menyerahkan kod ICD-10 kepada arthritis rheumatoid, menilai aktiviti penyakit dan prognosisnya, serta mengenalpasti keberkesanan terapi yang sedang dijalankan dan mengesan kesan sampingan dari kedua-dua penyakit dan rawatan yang dilakukan tepat pada masanya.

Rheumatoid arthritis Seropositive ICB 10

Penerangan dan sebab

Varian seronegatif rheumatoid arthritis adalah kurang biasa daripada seropositive. Beliau juga mempunyai perbezaan dalam gejala dan ciri pembangunan. Kurang daripada satu perempat daripada semua pesakit dengan arthritis rheumatoid (RA) menderita.

Penyakit sistemik, disertai dengan keradangan sendi-sendi kecil dan kerosakan pada organ-organ dalaman, dipanggil arthritis rheumatoid. Proses kerosakan pada tisu penghubung adalah autoimun.

Perubahan Erosive - merosakkan membawa kepada ubah bentuk pesat dan kehilangan fungsi yang tidak dapat dipulihkan. Sekiranya terdapat protein tertentu dalam darah - faktor rheumatoid (RF), maka kita bercakap mengenai arthritis seropositif.

maklumat untuk dibaca

Rheumatoid arthritis Seropositive - apa itu? Jenis arthritis ini adalah penyakit kronik, akibatnya sendi-sendi kecil terjejas, iaitu sendi tangan kanan dan kiri, jari, kaki dan sendi simetri yang lain. Di samping pemusnahan mereka, perubahan yang tidak dapat dipertahankan dalam rawan dan tisu penghubung berlaku di dalam tubuh pesakit.

Penyakit pada peringkat awal boleh berlaku tanpa gejala yang jelas. Tahap akhir rheumatoid arthritis dicirikan dengan membatasi mobiliti sendi dan pengubahsuaian mereka.

Ia penting! Rheumatoid arthritis seropositif boleh berkembang selama bertahun-tahun. Bagaimanapun, kadang-kadang penyakit ini berkembang sangat cepat dan menyebabkan kecacatan.

Rheumatoid arthritis adalah penyakit yang bersifat kronik yang menjejaskan sendi-sendi kecil lengan dan kaki. Penyakit itu dianggap autoimun, etiologinya tidak difahami sepenuhnya.

Alokasikan seronegatif dan seropositif RA. Kedua-dua bentuk mempunyai faktor yang sama, tetapi ada perbezaan gejala, kursus, diagnosis.

Bagaimana rheumatoid arthritis seropositive dimanifestasikan, apakah itu, mengapa penyakit ini dianggap sukar, anda perlu tahu setiap orang yang berisiko.

Seropositif RA tidak bermula dengan akut, jadi pesakit sering tidak memberi perhatian kepada sakit yang lemah dalam sebarang sendi. Tetapi perkembangan penyakit itu pesat - dalam beberapa minggu ia masuk ke tahap yang serius. Dan dalam 5-6 bulan penyakit ini meliputi beberapa sendi, dan kemudian diagnosis "polyarthritis seropositif" dibuat.

 • kekejangan lengan atau kaki pada waktu pagi. Fenomena ini boleh bertahan satu jam atau bahkan kurang, ia memerlukan masa bagi pesakit untuk "menyuraikan" selepas tidur;
 • bengkak sendi atau berbilang;
 • kelemahan umum;
 • berat badan;
 • berpeluh berlebihan;
 • suhu badan meningkat.

  Jika tidak terdapat tanda-tanda penyakit sendi - edema atau sakit di sekelilingnya, maka tanda-tanda lain sering dipersalahkan pada masa yang sejuk, kehilangan masa untuk rawatan.

  Untuk mengenal pasti penyakit sedemikian mungkin dengan bantuan ujian darah. Di hadapan faktor rheumatoid di dalamnya, arthritis seropositif didiagnosis. Ini adalah perbezaan utama antara bentuk ini dan seronegatif, apabila faktor ini tidak hadir dalam darah.

  Tahap ESR dan leukocyte dinaikkan dengan penyakit ini, menunjukkan kehadiran jangkitan di dalam badan. Tetapi rawatan dengan antibiotik tidak memberikan hasil, oleh itu, sifat radang artritis reumatoid masih diragukan di kalangan doktor.

  Apa yang menyebabkan seropositive RA tidak difahami sepenuhnya. Doktor hanya menamakan beberapa sebab yang menimbulkan kerosakan bersama.

 • kecenderungan genetik kepada penyakit artikular;
 • kecederaan dan kerosakan mekanikal;
 • gangguan endokrin;
 • tekanan yang kerap.

  Patogenesis seropositif RA

  Pakar pada hari ini tidak mempunyai jawapan yang tepat mengenai persoalan apa rheumatoid arthritis seropositive (RA) dan apakah mekanisme perkembangannya. Patologi dikaitkan dengan disfungsi sistem imun, sel-sel yang, untuk sebab-sebab yang tidak diketahui, mula menghasilkan antibodi ke tisu sendi, yang membawa kepada kerosakan mereka.

  Immunoglobulin yang terbentuk dalam badan dipanggil faktor rheumatoid (RF).

  Penyakit ini disertai dengan pembiakan patogen kapilari dan keradangan tisu penghubung, mengakibatkan degenerasi sel-sel yang terkena ke pannus, tisu granulasi yang agresif dengan perkembangan seperti tumor.

  Di bawah tindakan perubahan struktur, sendi dimusnahkan, serta otot, tulang rawan dan tulang sekitarnya. Penyakit ini boleh berkembang untuk masa yang lama, tanpa rawatan yang tepat pada masanya, yang memberi kesan kepada sistem muskuloskeletal, sistem kardiovaskular dan organ dalaman.

  Kebanyakan pesakit didiagnosis dengan poliartritis rheumatoid seropositif, disertai oleh keradangan serentak beberapa sendi.

  Penyakit ini berlaku dalam urutan ini:

  1. Sistem imun manusia mengenal pasti mikroorganisma tertentu sebagai agen penyebab penyakit (ini boleh bakteria atau virus berjangkit);
  2. Imuniti mula menghasilkan antibodi untuk menghapuskan "musuh";
  3. Kegagalan sistem perlindungan membawa kepada fakta bahawa sistem imun tidak dapat mengenali mikroorganisma musuh dari tisu badan mereka sendiri;
  4. Antibodi menjejaskan tisu penghubung sistem rangka atau tisu lembut badan;
  5. Keradangan membran sinovial sendi terbentuk;
  6. Tisu tulang dan struktur tulang secara beransur-ansur dihancurkan (hakisan tulang rawan, nekrosis dan pecah tisu lembut dan tulang dibentuk);
  7. Fragment sistem artikular berubah bentuk, yang mengakibatkan hilangnya mobiliti sendi dan akhirnya hilang upaya;
  8. Penyakit yang berpanjangan disertai oleh kerosakan pada organ dalaman, seperti jantung, paru-paru.

  Oleh itu, untuk jangka masa yang panjang, percubaan dibuat untuk mencari pilihan kompromi yang dapat menyelesaikan kedua-dua tugas: termasuk statistik dan memberi doktor semua maklumat yang diperlukan mengenai pesakit individu.

 • Pembentukan oleh doktor yang menghadiri pemahaman yang jelas mengenai penyakit itu sesuai dengan pencapaian perubatan moden.
 • Perkataan diagnosis yang betul dan lengkap.
 • Pemilihan terapi yang mencukupi pada arthritis peringkat semasa.
 • Bandingkan indikator individu untuk institusi perubatan yang berlainan (juga antara negara yang berbeza).
 • Daftar penyakit yang berbeza.

  Jika anda hanya mengambil dan menggabungkan formulasi yang diperlukan, diagnosis rheumatoid arthritis menjadi kembung dan tidak sesuai untuk amalan klinikal.

  Proses meningkatkan klasifikasi radang sendi rheumatoid berterusan hari ini.

  Sebabnya

  Sebab-sebab yang boleh menyebabkan perkembangan patologi ini boleh berbeza, mereka termasuk kecenderungan genetik, kecederaan dan kecederaan, gangguan endokrin, hipotermia, keadaan tekanan yang berulang. Terdapat pendapat bahawa virus herpes dan mycoplasma dalam badan mampu merangsang arthritis.

  Seropositif RA merujuk kepada penyakit etiologi yang tidak diketahui, iaitu, asal penyakit yang tepat tidak dapat dikenalpasti. Terdapat beberapa faktor yang menyumbang kepada perkembangan patologi:

  • kecenderungan genetik kepada penyakit artikular;
  • kecederaan dan kerosakan mekanikal;
  • gangguan endokrin;
  • hipotermia;
  • tekanan yang kerap.

  Sebab utama untuk pembangunan kod rheumatoid arthritis ICD 10: 05-14 adalah faktor-faktor berikut:

  • Kerentanan genetik badan kepada perkembangan penyakit sistem muskuloskeletal (kebarangkalian pembentukan penyakit untuk sebab yang diberikan pada orang berusia lebih 45-50 tahun);
  • Ketidakseimbangan hormon (kumpulan risiko: wanita selepas menopaus, wanita hamil, orang yang berlebihan berat badan);
  • Luka berjangkit badan (penyakit streptokokus, jangkitan pada saluran pernafasan atas, seperti sakit tekak, faringitis);
  • Beban membosankan panjang pada sendi (sebagai contoh, kerja dalam posisi duduk).

  Faktor-faktor yang menyumbang kepada perkembangan arthritis seronegatif adalah sama dengan yang menyebabkan seropositive. Di sini juga genetik dan jangkitan dengan bakteria atau jangkitan virus memainkan peranan. Untuk mencetuskan bentuk penyakit ini:

  • hipotermia;
  • gangguan makan;
  • penyakit alahan;
  • latihan berat;
  • tekanan emosi kronik;
  • masalah dengan metabolisme dan penyakit sistem endokrin;
  • patologi onkologi.

  Menurut Klasifikasi Penyakit Antarabangsa, arthritis rheumatoid seronegatif (RA) diberikan kod M06.0.

  Terikan sup dan tuangkan ke dalam tab mandi dengan suhu air sebanyak 24 ° C. Parut kentang, masukkan campuran dalam glucocorticosteroids penapis;

  Dadah berdasarkan terapi sel stem adalah mahal. Di samping itu, jika artritis bermula dengan teruk dan proses pemusnahan sudah tidak dapat dipulihkan, mereka juga tidak berkuasa. Satu-satunya kelebihan mereka adalah keupayaan untuk menghalang proses pemusnahan atau, dalam kes-kes tertentu, untuk menghentikannya sepenuhnya. Tetapi untuk mengisi tisu yang hilang, mereka tidak boleh.

  Ciri-ciri penyakit ini

  Rheumatoid arthritis lebih cepat dikesan, lebih baik. Tidak seperti varian lain, bentuk seropositive tidak menyenangkan kerana sifatnya yang lembap.

  Selalunya adalah mungkin untuk mengesan penyakit sedemikian hanya melalui ujian makmal khas yang boleh menentukan faktor rheumatoid. Disebabkan gejala dan tanda-tanda yang membosankan, jenis penyakit ini secara beransur-ansur boleh memusnahkan badan dari dalam untuk jangka masa yang panjang.

  Bahaya bentuk seropositive adalah bahawa ia mempunyai perkembangan yang lambat, tidak dapat dilihat. Tanpa menunjukkan tanda-tanda yang jelas pada peringkat pertama, penyakit ini perlahan-lahan dan pasti memusnahkan tubuh dari dalam, yang tidak hanya mempengaruhi sendi, tetapi juga organ-organ dalaman.

  Kedua-dua bentuk penyakit ini mempunyai sifat autoimun. Ini bermakna bahawa sistem kekebalan tubuh kehilangan persepsi yang mencukupi dan mempunyai tindak balas pelindung yang salah. Dia tidak boleh membezakan sel-sel dan tisu-tisu dari mikroorganisma alien. Oleh itu, kerana kegagalan tersebut, tubuh sebenarnya menyerang dan memusnahkan dirinya.

  Artikel penulis: Igor V. Muravitsky, rheumatologist

  Perubatan bermaksud penyakit yang kronik dan menjejaskan sendi-sendi kecil. Sering kali, ia juga menyebabkan perubahan dalam kerja-kerja organ dan sistem mereka di dalam badan.

  Apabila mendiagnosis arthritis rheumatoid, keputusan ujian darah biokimia menunjukkan kehadiran faktor rheumatoid di dalamnya. Sebagai peraturan, didapati di 80% pesakit dengan penyakit ini.

  Dalam kes ini, jenis arthritis rheumatoid khusus didiagnosis - seropositive. Satu lagi jenis penyakit ialah arthritis seronegatif.

  Ia tidak begitu biasa. Pergi

  Patologi bermula akut dan sering ditambah oleh keadaan demam, apabila turun naik dalam rejim suhu badan mencapai tiga hingga empat darjah. Terdapat peningkatan yang kuat dalam nodus limfa, atrofi otot, menggigil, penurunan berat badan yang drastik dan anemia.

  Ambil mandi ini setiap hari, tidak lebih daripada 15 minit sepanjang minggu.

  1. Tenggelamkan penapis dalam air panas selama beberapa saat.
  2. Ejen biologi.
  3. Dalam kes bentuk seropositive yang berjalan, penurunan yang signifikan dalam aktiviti motor berlaku. Keadaan ini membawa kepada kerusi roda. Jika rawatan konservatif perubatan tidak memberikan hasil yang positif, dan perkembangan penyakit itu hanya berlangsung, operasi akan dijadualkan. Dalam proses pembedahan, sendi diganti dan rosak tisu dipulihkan.
  4. Malah pada hari ini, arthritis tidak dapat sembuh di semua peringkat. Bentuk larian paling kerap mengaktifkan proses pemusnahan yang tidak dapat dipulihkan, jadi pesakit boleh disokong dan diberikan ubat-ubatan yang hanya dapat menahan penyebaran penyakit ini.

  Perubatan moden masih tidak dapat mengetahui punca sebenar penyakit itu.

  1. Ramai pakar percaya bahawa penyakit seperti arthritis serous boleh muncul semasa aktiviti virus.
  2. Keturunan juga memainkan peranan penting dalam penampilan penyakit ini.
  3. Ia juga diketahui bahawa penyakit ini paling sering menjejaskan orang yang berumur 40 tahun.
  4. Penyebab rheumatoid arthritis seropositive juga boleh menjadi tekanan yang kerap, kecederaan sendi, keracunan dengan bahan toksik dan alergen.
  5. Penyakit ini dianggap autoimun. Tubuh mula menganggap sel yang sihat sebagai asing, itulah sebabnya antibodi terbentuk terhadap mereka. Yang menyerang sendi dan organ dalaman.

  Faktor-faktor berikut boleh menyumbang kepada perkembangan rheumatoid arthritis seropositive:

  • Kecenderungan genetik badan untuk membangunkan penyakit kerangka;
  • Pemindahan penyakit berjangkit;
  • Kecederaan mekanikal tulang dan sendi;
  • Kerosakan toksik kepada badan;
  • Tekanan sistematik;
  • Perubahan dalam fungsi organ dan sistem penting;
  • Ketidakseimbangan hormon;
  • Tindak balas alahan;
  • Imuniti terjejas.

  Apa yang menyebabkan seropositive RA tidak difahami sepenuhnya. Doktor hanya menamakan beberapa sebab yang menimbulkan kerosakan bersama.

  Sasaran utama adalah lapisan berserat (kapsul artikular) - lapisan tisu nipis yang menghubungkan sendi. Keradangan juga merebak ke bahagian lain badan, yang boleh menyebabkan kesakitan yang berterusan, keletihan dan masalah lain.

  Kepentingan besar dilampirkan kepada agen berjangkit:

  1. Virus - Epstein-Barr, herpes, dan lain-lain, agen bakteria - kumpulan streptokokus hemolitik B.
  2. Mycoplasma. Ini berlaku kerana shell mikroorganisma ini mempunyai tropisme, iaitu, mereka mempunyai titik lampiran, tisu artikular. Dan apabila ditelan, mereka segera dihantar ke situ, menyebabkan pencerobohan dan keradangan.
  3. Faktor-faktor yang ditentukan genetik - kecacatan pada sistem HLA manusia (ini adalah kompleks semua gen dalam badan).

  Terdapat dua bentuk rheumatoid arthritis (penyakit reumatik dengan kerosakan sendi): seronegatif dan "klasik" seropositive.

  Rheumatoid arthritis seronegatif secara luaran bermula dengan cara yang sama seperti seropositive, tetapi dengan ketiadaan salah satu kriteria diagnostik utama dalam darah - faktor rheumatoid (RF). Inilah yang membezakan bentuk penyakit ini.

  Faktor rheumatoid (disingkat RF) merujuk kepada autoantibodies, iaitu protein perlindungan yang dihasilkan oleh badan "terhadap dirinya sendiri".

  Di hadapan RF, perjalanan penyakit ini biasanya lebih aktif dengan kemusnahan sendi.

  Tetapi arthritis rheumatoid sentiasa menjadi diagnosis yang serius, kerana dalam masa sakit pesakit mengalami kesakitan kronik dan disfungsi sendi yang terjejas, dan pada masa depan pesakit mungkin berisiko kehilangan upaya dan bahkan kehilangan keupayaan untuk layan diri.

  Prognosis untuk apa-apa bentuk arthritis rheumatoid bergantung kepada kriteria yang berbeza (aktiviti, keterukan proses, umur pesakit), tetapi ketepatan masa rawatan penuh adalah yang paling penting. Ubat-ubatan antirheumatic yang tepat pada masanya boleh membawa kepada pengampunan jangka panjang (asymptomatic), mencegah kematian sendi dan kehilangan fungsinya.

  (jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

  Gejala ciri

  Rheumatoid arthritis, termasuk seronegatif, biasanya bermula dengan tempoh prodromal yang disebut (gejala mabuk umum) yang berlangsung dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Tempoh prodromal disertai dengan manifestasi berikut:

  • peningkatan keletihan,
  • kehilangan berat badan
  • sakit sendi berulang,
  • mengurangkan selera makan
  • berpeluh berlebihan
  • suhu badan 37.1-37.5 darjah
  • anemia dan pecutan penunjuk ESR dalam ujian darah am.

  Berikutan tanda-tanda umum ini, gejala arthritis yang betul muncul: sendi membengkak dan mula menyakiti (kecil dan / atau besar, satu atau lebih).

  Dalam arthritis seronegatif, gejala ciri seperti kekakuan pada pagi adalah kurang biasa, manifestasi tambahan artikular tidak tipikal (perikarditis, pleurisy, vasculitis kulit, rheumatoid nodul, dll). Ini adalah satu-satunya perbezaan klinikal dalam bentuk seronegatif.

  Nodul rheumatoid kelihatan kurang kerap dengan seronegatif daripada dengan seropositif

  Diagnosis patologi

  Berbanding dengan bentuk seropositive, arthritis seronegatif lebih sukar untuk dikesan, terutamanya pada peringkat awal, kerana kriteria diagnostik utama hilang atau kurang dinyatakan (kekejangan pagi, nodul rheumatoid, RF tidak dikesan dalam ujian darah).

  Doktor boleh membuat diagnosis berdasarkan kerosakan pada sendi (tiga atau lebih sendi atau lebih) pada sendi (tiga atau lebih sendi atau jika sendi jari terpengaruh, terutamanya jika terdapat simetri) dan menurut data x-ray.

  Jika arthritis rheumatoid disyaki, seorang rheumatologi mesti menjalankan pemeriksaan dan rawatan pesakit.

  Kaedah rawatan

  Rawatan rheumatoid arthritis seronegatif dilakukan mengikut peraturan yang sama seperti rawatan seropositive: ia adalah terapi bukan dadah dan ubat-ubatan.

  Ubat-ubatan

  Empat kumpulan ubat yang digunakan dalam rawatan rheumatoid arthritis:

  1. Ubat antiradang asas (DMARDs) - asas rawatan. Ini adalah: methotrexate, leflunomide, sulfasalazine, garam emas, azathioprine, penicillamine, cyclophosphamide, cyclosporine, hydroxychloroquine.
  2. Produk sintetik dan biologi - infliximab, rituximab, tocilizumab.
  3. Ubat anti-radang bukan steroid (NSAIDs) ditetapkan untuk melegakan simptom (rasa sakit dan bengkak), tetapi mereka tidak menjejaskan aktiviti penyakit, perjalanan dan hasilnya. Doktor memilih NSAID secara individu, dengan mengambil kira tindak balas pesakit terhadapnya. Selalunya digunakan diclofenak, celecoxib, paracetamol, nimesulide, meloxicam.
  4. Glucocorticoids (prednisone, dexamethasone, metipred) membolehkan anda mencapai kesan cepat dari rawatan dan mengekalkan pengampunan lebih lama. Mereka diambil dalam kursus 4-6 minggu, diberikan secara lisan melalui suntikan dan untuk suntikan intraarticular.

  Rheumatoid arthritis seronegatif, walaupun kursus ringan, mempunyai sifat yang sangat tidak menyenangkan - toleransi (rintangan) terhadap ubat-ubatan.

  Oleh itu, amat penting bahawa rheumatologi yang hadir sentiasa memantau proses rawatan, membuat penyesuaian yang perlu.

  Sebagai contoh, arthritis seronegatif seringkali tahan terhadap tindakan DMARDs, dan anda perlu menetapkan gabungan dua DMARDs dalam kombinasi dengan glucocorticoids dan NSAIDs, atau mengambil tempat yang kurang biasa di negara kita dan persediaan biologi yang mahal.

  Rawatan tanpa ubat

  Tiga rawatan bukan ubat:

  1. Mod adalah untuk mengajar pesakit stereotaip baru pergerakan - iaitu, ciri-ciri pergerakan yang akan memberi kurang tekanan kepada sendi yang rosak. Hadkan tenaga yang kuat. Elakkan faktor yang boleh mencetuskan masalah penyakit (tekanan, jangkitan). Berikan rokok dan alkohol.
  2. Latihan fizikal terapeutik - latihan biasa khas untuk sendi sekurang-kurangnya 2 kali seminggu, yang ditunjukkan dan diresepkan oleh seorang pengajar terapi latihan atau menghadiri doktor.
  3. Diet - makanan diperkaya dengan asid lemak tak tepu (minyak sayuran, jenis lemak ikan laut), dengan kemasukan wajib buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Hadkan makanan yang menjengkelkan (panas, asin, salai).

  Rheumatoid arthritis adalah contoh yang jelas dari penyakit ini, prognosis jangka panjang yang sebahagian besarnya ditentukan oleh bagaimana awal diagnosis ditubuhkan dan rawatan yang ditetapkan.

  Klasifikasi ICD-10

  Dalam penyakit ini, sel-sel sinovial dilahirkan semula dalam pannus. Tisu granulasi ini sangat agresif, terdedah kepada pertumbuhan pesat. Apabila penyakit sistemik berlangsung, ia memusnahkan tulang, ligamen dan tulang rawan, membentuk sendi.

  Dalam darah 80% pesakit autoantibodies dihasilkan yang bertentangan dengan sistem imun sendiri. Proses keradangan berlaku secara simetri, yang menjejaskan membran sinovial sendi-sendi kecil.

  Selalunya penyakit itu dilokalisasikan dalam bidang berikut:

  • jari dan tangan;
  • phalanges dan tulang metatarsal kaki;
  • siku dan pergelangan tangan;
  • pergelangan kaki
  • kolum serviks dan vertebral.

  Autoantibodies dari cecair artikular berpindah ke sistem peredaran darah. Di sana mereka membentuk imunokompleks yang mempengaruhi dinding pembuluh darah dan membran sinovial.

  Rheumatoid arthritis sering berpengalaman, hanya sebilangan kecil pesakit yang terwujud dalam bentuk akut, disertai oleh demam. Sendi-sendi kecil anggota badan terutama terjejas, dan kekakuan pagi muncul. Terdapat kehilangan selera makan dan penurunan berat badan dalam badan, keletihan, berpeluh. Kemudian, sendi besar, tulang belakang serviks, dan lajur vertebral turut terjejas.

  Dalam pengelas penyakit antarabangsa, RA seropositif diberikan kod M05. Ini termasuk RA, yang menjejaskan organ-organ dalaman dan tidak diketahui, Sindrom Felty, vasculitis rheumatoid.

  Artritis reumatoid ICD 10 adalah penyakit sendi sistem muskuloskeletal, yang disatukan oleh pengklasifikasian penyakit antarabangsa yang diterima umum 10 revisi di bawah kod M05-M14. Klasifikasi ini mengelompokkan penyakit-penyakit ini menjadi satu struktur, yang memudahkan penggunaan pemprosesan data komputerisasi untuk menjalankan laporan statistik.

  Menurut revisi Klasifikasi Antarabangsa Penyakit 10, arthritis rheumatoid seropositive dan seronegatif. Kedua-dua spesies ini juga mempunyai klasifikasi masing-masing dan setiap subtipe penyakit mempunyai kod tersendiri.

  Seronegatif RA, kod ICD-10 - M-06.0:

  • Masih penyakit pada orang dewasa - M-06.1;
  • bursitis - M-06.2;
  • nodul rheumatoid - M-06.3;
  • polietropropatik keradangan - M-06.4;
  • lain yang dinyatakan RA - M-06.8;
  • RA seronegatif, tidak ditentukan - M-06.9.

  Seropositif RA, kod ICD-10 - M-05:

  • Sindrom Felty - M-05.0;
  • penyakit paru-paru rheumatoid - M-05.1;
  • vasculitis - M-05.2;
  • arthritis rheumatoid dengan penglibatan organ-organ dan sistem lain - M-05.3;
  • Seropositif lain RA - M-05.8;
  • RA tidak dinyatakan - M-05.9.

  Untuk memudahkan koordinasi doktor dan kakitangan perubatan, klasifikasi antarabangsa tunggal telah dibangunkan, yang dikemas kini secara berkala dengan penemuan penyakit-penyakit baru. Bagaimanakah ICD 10 dikelaskan sebagai arthritis rheumatoid? Kod apa yang diberikan kepada pelbagai jenis patologi bersama ini? Dan apakah prinsip diagnosis jenis arthritis rheumatoid tertentu?

  Penyelarasan penuh klasifikasi penyakit penyakit bagi revisi kesepuluh termasuk semua penyakit yang diketahui pada masa ini, dengan setiap patologi yang diberikan kod alfanumerik tertentu. Ia diperlukan untuk mempermudahkan pemprosesan maklumat elektronik, mempercepatkan proses menyusun dan mengeluarkan statistik, dan juga memudahkan penyelarasan kakitangan perubatan peringkat atas dan pertengahan.

  Bahagian hati yang sedap ke dalam subtipe membolehkan pesakit untuk memperbaiki diagnosis dengan lebih tepat, dengan hasilnya orang yang mempunyai gejala yang sama boleh tergolong dalam kumpulan diagnostik yang berbeza. Diagnosis yang spesifik memungkinkan untuk menetapkan dan menjalankan rawatan yang lebih berkesan, yang dipilih atas dasar keputusan peperiksaan individu, sifat penyakit dan tanda-tanda tidak jelasnya.

  Gabungan arthritis rheumatoid dengan kod ICD 10 untuk satu atau pelbagai lain membolehkan untuk melengkapkan gambaran gejala penyakit, kerana set manifestasi ciri keradangan sistemik yang teruk pada pesakit mungkin berbeza. Gejala utama rheumatoid arthritis termasuk:

  • kelemahan dan demam umum;
  • perubahan struktur rawan dan tisu tulang, yang disertai dengan kesakitan;
  • gangguan pergerakan sendi, dinyatakan dalam perubahan berjalan, ketidakupayaan untuk menjalankan gerakan menggenggam dengan jari tangan, dan sebagainya;
  • bengkak dan kemerahan di kawasan masalah.

  Rheumatoid arthritis diwakili oleh pelbagai jenis, oleh itu, beberapa kumpulan patologi ini dibezakan.

  Kod M-05 dengan indeks digital tambahan yang diberikan kepada:

  • Sindrom Felty - M-05-0 - komplikasi yang merangkumi triad: arthritis, splenomegaly (peningkatan dalam jumlah limpa) dan agranulositosis (pengurangan jumlah ranulosit dalam darah, yang mengakibatkan pengurangan imuniti);
  • arthritis dengan kerosakan pada tisu paru-paru - M-05-1;
  • vasculitis (lesi kronik kulit) - M-05-2;
  • komplikasi organ dalaman lain - M-05-3;
  • sejenis arthritis rheumatoid seropositif lain - M-05-8;
  • arthritis seropositif yang tidak ditentukan - M-05-9.

  Kod M-06 menerima jenis seronegatif rheumatoid arthritis, di mana faktor reumatik tidak dikesan:

  • Masih penyakit pada pesakit umur matang - M-06-1 - penyakit radang dengan lesi kulit, sifat yang belum sepenuhnya ditubuhkan;
  • bursitis - M-06-2 - keradangan beg artikular synovial;
  • "Nodules" - M-06-3 - neoplasma subkutaneus di kawasan sendi yang terkena rheumatoid arthritis;
  • polyarthritis rheumatoid - M-06-4 - Proses keradangan berlaku serentak dalam beberapa sendi;
  • lain-lain jenis arthritis seronegatif - M-06-8;
  • arthritis seronegatif yang tidak ditentukan - M-06-9.

  Etiologi penyakit ini

  Penyebab utama penyakit adalah gangguan sistem imun, iaitu ia mempunyai ciri autoimun. Dalam hal ini, apa yang dipanggil triad rheumatologi faktor yang menentukan etiologi diserlahkan:

  1. Kecenderungan genetik: faktor keturunan dalam tindak balas autoimun dan kehadiran antigen jenis MHC II.
  2. Patogen berjangkit: virus campak dan parotitis (paramyxoviruses), hepatitis B patogen (hepatoviruses), herpes, lichen (virus herpes), retrovirus, serta penyakit yang kerap berlaku terhadap bakteria atau kulat, mycoplasmosis.
  3. Faktor provokatif: mabuk badan, hipotermia, tekanan psikologi, ubat-ubatan, penyakit endokrin, tindak balas alahan, toksin, ekologi yang lemah.

  Rheumatoid Arthritis ICD 10

  Artritis reumatoid ICD 10 adalah penyakit sendi sistem muskuloskeletal, yang disatukan oleh pengklasifikasian penyakit antarabangsa yang diterima umum 10 revisi di bawah kod M05-M14. Klasifikasi ini mengelompokkan penyakit-penyakit ini menjadi satu struktur, yang memudahkan penggunaan pemprosesan data komputerisasi untuk menjalankan laporan statistik.

  Ciri-ciri penyakit ini

  Rheumatoid arthritis adalah penyakit sistemik yang serius dari asal autoimun. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini menjadi cacat. Statistik antarabangsa menyatakan bahawa kira-kira 1% penduduk dunia menderita penyakit motor ini.

  Rheumatoid arthritis adalah berbeza daripada jenis lesi artritis lain yang pada akhirnya penyakitnya tidak hanya mempengaruhi struktur sistem muskuloskeletal, tetapi juga meluas kepada organ dan sistem penting lain.

  Penyakit ini dicirikan oleh ciri-ciri berikut:

  • Proses keradangan akut;
  • Luka tulang dan tisu tulang rawan;
  • Kehilangan fungsi motor sendi pesakit;
  • Kecacatan kasar struktur artikular.

  Perkembangan arthritis rheumatoid boleh mencetuskan trauma, penyakit berjangkit, dan faktor lain yang kurang dipelajari.

  Apabila badan diserang oleh bakteria musuh asing, misalnya, semasa penyakit berjangkit, sistem kekebalan tubuh manusia mula menghasilkan antibodi untuk menghilangkan patogen ini. Walau bagaimanapun, sekiranya terdapat kekurangan imuniti, antibodi ini maju mengakui "musuh" dalam tisu penghubung organisma mereka sendiri, kemudian menyerang serpihan artikular dan tulang rawan, yang menyebabkan proses keradangan dan kerosakan berikutnya.

  Klasifikasi penyakit

  Kod arthritis rheumatoid pada ICD 10:

  1. M05 - arthritis rheumatoid seropositif (faktor rheumatoid hadir dalam darah):
   • Sindrom Felty - M05.0;
   • Rheumatoid vasculitis - M05.2;
   • Rheumatoid arthritis, yang merebak ke organ dan sistem lain (M05.3);
   • RA seropositive, belum selesai M09.9.
  1. M06.0 - seronegatif RA (faktor rheumatoid tidak hadir):
   • Penyakit masih - M06.1;
   • Rheumatoid bursitis - M06.2;
   • Belum selesai RA M06.9.
  1. M08.0 - RA atau kanak-kanak RA (pada kanak-kanak berumur 1 hingga 15 tahun):
   • ankylosing spondylitis pada kanak-kanak - M08.1;
   • RA dengan permulaan sistemik - M08.2;
   • Poliakritis seronegatif pemuda - M08.3.

  Punca RA

  Sebab utama untuk pembangunan kod rheumatoid arthritis ICD 10: 05-14 adalah faktor-faktor berikut:

  • Kerentanan genetik badan kepada perkembangan penyakit sistem muskuloskeletal (kebarangkalian pembentukan penyakit untuk sebab yang diberikan pada orang berusia lebih 45-50 tahun);
  • Ketidakseimbangan hormon (kumpulan risiko: wanita selepas menopaus, wanita hamil, orang yang berlebihan berat badan);
  • Luka berjangkit badan (penyakit streptokokus, jangkitan pada saluran pernafasan atas, seperti sakit tekak, faringitis);
  • Beban membosankan panjang pada sendi (sebagai contoh, kerja dalam posisi duduk).

  Gejala penyakit

  Artritis reumatoid ICD 10: M06 dicirikan oleh tanda-tanda dan gejala berikut:

  1. Bengkak sendi (selalunya pada permulaan perkembangan penyakit, metatarsophalangeal dan sendi pergelangan tangan terjejas, manakala arthritis rheumatoid merebak secara simetrik);
  2. Kehilangan kebolehan motor pada sendi, terutamanya pada waktu pagi (gejala hilang dalam 30-60 minit);
  3. Peningkatan suhu (tempatan atau umum);
  4. Terdapat sindrom kesakitan akut, semasa pergerakan dan berehat (sering kali sakit sakit kuat mungkin berlaku pada waktu malam);
  5. Arthritis menjejaskan organ dalaman (jantung, buah pinggang, paru-paru);
  6. Tukar warna kulit (kemerahan);
  7. Kesihatan umum orang sakit dikurangkan (menggigil, hilang selera makan, keletihan, kelemahan, penurunan berat badan);
  8. Pembentukan nodul ciri di bawah kulit, terletak berhampiran kawasan kerosakan sendi atau pada organ dalaman (diameter pembentukan adalah dari beberapa milimeter hingga 2 cm, struktur itu padat, nodul bergerak);
  9. Rheumatoid arthritis ICD10: M06 memprovokasi ubah bentuk struktur artikular (kelengkungan, berpusing) dan atrofi nada otot;
  10. Kepekaan anggota badan berpenyakit sebahagian atau sepenuhnya hilang;
  11. Kehadiran ketergantungan meteorologi (kesakitan sendi bertambah bergantung kepada perubahan keadaan cuaca).

  Tahap RA

  Dalam amalan perubatan, terdapat 4 peringkat perkembangan arthritis rheumatoid, menggunakan kriteria pemeriksaan sinar-X RA ICD10: M05-14.

  Peringkat pembangunan RA disifatkan oleh kriteria berikut:

  1. Tahap awal penyakit ini (hampir tidak asymptomatic, dan hanya dapat dikesan dengan bantuan sinar-X):
   • Penipisan utama perkara tulang;
   • Pemadatan tisu periartikular lembut;
   • Pembentukan sista ciri;
   • Pembentukan fissures artikular.
  1. Peringkat sekunder RA (menyediakan keupayaan kerja yang rendah):
   • Perkara tulang terjejas oleh hakisan;
   • Bahagian atas badan terjejas (sendi siku dan pergelangan tangan);
   • Pergerakan terhad;
   • Matlamat otot mula menjadi atrofi;
   • Keradangan dilokalisasi di kawasan kantung sinovial;
   • Tanda-tanda penyakit yang jelas adalah kesakitan dan sakit sendi.
  1. Peringkat ketiga perkembangan penyakit (seseorang adalah terhad dalam pergerakan, tetapi pada masa yang sama ia dapat berkhidmat sebahagiannya sendiri):
   • Atrofi perkara otot;
   • Penipisan tisu tulang dan tulang rawan (kemerosotan rawan berlaku);
   • Pengkelasan menjadi ketara - pengumpulan komponen garam di kawasan sendi;
   • Serpihan artikular berubah bentuk dan merosakkan kedudukan semula jadi mereka;
   • Mengurangkan mobiliti bersama.
  1. Peringkat keempat perkembangan arthritis rheumatoid (pesakit kehilangan keupayaan untuk menjaga diri):
   • X-ray mengesahkan perkembangan osteoporosis;
   • Kerosakan erosif terhadap struktur tulang;
   • Kista pelbagai saiz terbentuk;
   • Fissures artikular sempit atau berkembang bersama;
   • Tisu otot yang mengelilingi sendi yang berpenyakit itu benar-benar atrophied;
   • Struktur artikular sepenuhnya cacat;
   • Sindrom nyeri hampir tidak hilang;
   • Artritis merebak dan menjejaskan bilangan sendi yang semakin meningkat dalam sistem muskuloskeletal.

  Langkah-langkah terapeutik

  Terapi melibatkan penggunaan terapeutik ini:

  • Rawatan asas (penghapusan patogen dan pertumpahan penyakit);
  • Mengambil ubat untuk rawatan simptomatik;
  • Fisioterapi dan rawatan topikal;
  • Penggunaan ubat tradisional untuk melegakan gejala akut;
  • Makanan diet;
  • Langkah-langkah pencegahan.

  Pakar mengesyorkan mengambil ubat berikut semasa rawatan artritis reumatoid ICD 10-M06:

  1. Ubat anti-radang bukan steroid, sebagai contoh, asid acetylsalicylic atau ibuprofen meredakan bengkak, menghilangkan proses keradangan dan kesakitan (NSAID mempunyai beberapa kesan sampingan pada badan pesakit, jadi dos mereka ditetapkan dengan ketat oleh pakar rheumatologi doktor);
  2. Ubat lama bertindak dengan unsur jejak emas seperti sulfasalazine, penicillamine, plaquenil;
  3. Ejen kortikosteroid, sebagai contoh, prednisone (kursus kortikosteroid pendek disyorkan, kerana dari masa ke masa mereka tidak mempunyai kesan terapeutik dalam RA);
  4. Immunosuppressants (digunakan untuk kursus akut penyakit, tetapi mempunyai senarai kesan sampingan dan kontraindikasi yang penting):
   • Azathioprine;
   • Methotrexate;
   • Cyclophosphamide.

  Rawatan ubat memberikan hasil yang tepat hanya jika anda menggunakan rawatan komprehensif menggunakan latihan terapeutik, fisioterapi, resipi pengamal tradisional dan diet yang betul.

  Sekiranya kerosakan bersama lengkap dan tidak berkesan dalam terapi dadah, terdapat keperluan untuk campur tangan pembedahan yang melibatkan arthroplasty sebahagian atau keseluruhan (iaitu), iaitu penggantian sendi yang terjejas oleh arthritis rheumatoid dengan implan buatan.

  Mengenai rawatan arthritis rheumatoid juga boleh didapati dalam video berikut:

  Kesimpulannya

  Pakar mengatakan bahawa arthritis rheumatoid, yang diklasifikasikan dalam ICD10 di bawah kod M05-14, bukan penyakit yang berkembang pesat dan agresif, kerana penyakit itu terbentuk agak perlahan. Berpaling kepada ahli reumatologi tepat pada masanya, seseorang mempunyai peluang untuk menterjemahkan perkembangan arthritis rheumatoid ke dalam bentuk remisi yang kronik, yang tidak ditunjukkan oleh gejala sengit dan tidak menjejaskan kualiti hidup pesakit. Dengan cara ini, perkembangan kecacatan dapat dicegah. Jaga kesihatan anda!