Utama / Lutut

Kord tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat yang terletak di kanal tulang belakang. Tempat persimpangan jalan pyramidal dan pelepasan akar serviks pertama dianggap sebagai sempadan bersyarat antara tali bujur dan tunjang.

Kord rahim dan kepala, ditutup dengan meninges (lihat).

Anatomi (struktur). Korda tunjang membujur dibahagikan kepada 5 bahagian, atau bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Kord rahim mempunyai dua tebal: serviks, dikaitkan dengan pemeliharaan tangan, dan lumbar, yang berkaitan dengan pemeliharaan kaki.

Rajah. 1. Tudung melintang saraf tunjang tulang belakang: 1 - median median posterior; 2 - tanduk belakang; Tanduk sisi 3; 4 - tanduk depan; 5 - saluran pusat; 6 - fissure median hadapan; 7 - kord anterior; 8 - tali sisi; 9 - tali posterior.

Rajah. 2. Lokasi saraf tunjang pada kanal tulang belakang (seksyen melintang) dan keluar dari akar saraf tulang belakang: 1 - saraf tunjang; 2 - akar belakang; 3 - akar depan; 4 - nod tulang belakang; 5 - saraf tulang belakang; 6 - badan vertebra.

Rajah. 3. Susun atur saraf tunjang pada kanal tulang belakang (seksyen membujur) dan keluar dari akar saraf tunjang: A - serviks; B - bayi; B - lumbar; G - sakral; D - coccygeal.

Di dalam sumsum tulang belakang membezakan antara bahan kelabu dan putih. Matlamat kelabu adalah pengumpulan sel saraf yang mana serabut saraf datang dan pergi. Di bahagian silang, perkara kelabu mempunyai rupa rama-rama. Di tengah-tengah perkara kelabu saraf tunjang adalah saluran utama saraf tunjang, tidak dapat dibezakan dengan mata telanjang. Dalam perkara kelabu membezakan bahagian depan, belakang, dan pada tanduk toraks dan sisi (Rajah 1). Proses sel-sel nod tulang belakang yang membentuk akar poses sesuai dengan sel-sel sensitif tanduk posterior; akar anterior korda tunjang bergerak jauh dari sel motor tanduk anterior. Sel-sel tanduk sisi tergolong dalam sistem saraf vegetatif (lihat) dan menyediakan pemuliharaan bersimpati organ-organ dalaman, vesel, kelenjar, dan kumpulan-kumpulan selular kelabu bahagian sekular menyediakan pemuliharaan parasympatetik organ-organ panggul. Proses sel-sel tanduk sisi adalah sebahagian daripada akar anterior.

Akar spinal keluar dari tulang belakang tulang belakang melalui foramen intervertebral vertebra mereka, pergi dari atas ke bawah untuk jarak yang jauh lebih penting. Mereka membuat perjalanan yang sangat panjang di bahagian bawah kanal vertebral, membentuk ekor kuda (lumbar, sakral dan akar kental). Daun akar anterior dan posterior rapat rapat antara satu sama lain, membentuk saraf tulang belakang (Rajah 2). Segmen saraf tunjang dengan dua pasang akar dipanggil segmen saraf tunjang. Secara keseluruhannya, 31 pasang anterior (motor, menamatkan otot) dan 31 pasang deria (datang dari simpul tulang belakang) akar bergerak dari kord rahim. Terdapat lapan serviks, dua belas thoracic, lima lumbar, lima segmen sakral dan satu tulang. Kord tulang belakang berakhir pada tahap I - II pada vertebra lumbal, oleh itu tahap segmen kord rahim tidak sesuai dengan vertebra yang sama (Rajah 3).

Bahan putih terletak di pinggiran saraf tunjang, terdiri dari serat saraf yang dikumpulkan dalam berkas - ini adalah jalur menurun dan menaik; membezakan tali anterior, posterior dan lateral.

Kord tulang belakang bayi baru lahir lebih lama daripada orang dewasa, dan mencapai vertebra lumbal III. Pada masa akan datang, pertumbuhan saraf tunjang musnah sedikit di belakang pertumbuhan tulang belakang, dan oleh itu ujung bawah bergerak ke atas. Terusan tulang belakang bayi baru lahir sangat besar berkaitan dengan saraf tunjang, tetapi oleh 5-6 tahun nisbah saraf tunjang ke saluran tulang belakang menjadi sama seperti pada orang dewasa. Pertumbuhan saraf tulang belakang berterusan sehingga kira-kira 20 tahun, berat saraf tunjang bertambah sebanyak 8 kali dibandingkan dengan tempoh neonatal.

Bekalan darah saraf tunjang dilakukan oleh arteri tunjang anterior dan posterior dan cawangan tulang belakang yang meluas dari cabang segmentasi aorta menurun (arteri intercostal dan lumbar).

Rajah. 1-6. Potongan melintang saraf tunjang pada pelbagai peringkat (separa skematik). Rajah. 1. Peralihan Saya segmen serviks di medulla. Rajah. 2. Saya segmen serviks. Rajah. 3. Segmen VII serviks. Rajah. 4. Segmen thoracic X. Rajah. 5. segmen lumbar III. Rajah. 6. Saya segmen sakral.

Menurun (biru) dan menurun (jalur merah) dan sambungan lebih lanjut: 1 - traktus corticospinalis semut; 2 dan 3 - traktus corticospinalis lat. (gentian selepas decussatio piramidum); 4 - nukleus fasciculi gracilis (Gaulle); 5, 6 dan 8 - nuklei motor saraf kranial; 7 - lemniscus medlalis; 9 - traktus kortikospinalis; 10 - tractus corticonuclearis; 11 - capsula interna; 12 dan 19 - sel piramida bahagian bawah gyrus precentral; 13 - lentiformis nukleus; 14 - fasciculus thalamocorticalis; 15 - corpus callosum; 16 - nukleus caudatus; 17 - ventrlculus tertius; 18 - ventrals nukleus thalami; 20 - lat nucleus. thalami; 21 - gentian silang tractus corticonuclearis; 22 - tractus nucleothalamlcus; 23 - traktus bulbothalamicus; 24 - nod batang otak; 25 - gentian periferi yang sensitif pada nod batang; 26 - teras sensitif batang; 27 - tractus bulbocerebellaris; 28 - nukleus fasciculi cuneati; 29 - fasciculus cuneatus; 30 - ganglion splnale; 31 - gentian deria deria saraf tunjang; 32 - fasciculus gracilis; 33 - tractus spinothalamicus lat.; 34 - sel-sel tanduk belakang saraf tunjang; 35 - tractus spinothalamicus lat., Lintasannya pada spike putih saraf tunjang.

Biologi dan Perubatan

Penebalan tulang belakang serviks (intumescentia serviks)

Lebar saraf tunjang tidak sama di mana-mana. Di kawasan serviks dan lumbosacral terdapat dua tebal - serviks dan lumbosacral. Pembentukan nodul yang berkaitan dengan pemuliharaan bahagian atas dan bawah. Dalam bahagian ini, terdapat lebih banyak sel saraf dan serat dalam saraf tunjang daripada di bahagian lain.

Penebalan serviks (intumescentia cervicalis) bermula pada tahap vertebra serviks III-IV dan mencapai vertebra toraks II, mencapai lebar paling besar pada tahap vertebra serviks V (Rajah 6). Pada peringkat ini, kawasan keratan rentas saraf tunjang adalah 0.843 m2 Cm. Dalam bahagian dada yang agak sempit, luas keratan rentas adalah 2 kali lebih kecil dan berjumlah 0.483 persegi Cm.

Kord tulang belakang: struktur dan fungsi

Saraf tunjang adalah salah satu organ yang paling sukar untuk ubat.

Kedekatan dan keselamatannya, ciri-ciri struktur dan bekalan darah menimbulkan kesukaran untuk diagnosis penyakit saraf tunjang dan untuk terapi.

Disiplin yang berasingan - vertebrologi - dibentuk di persimpangan sains seperti ortopedik, neurologi, anestesiologi dan terapi. Tujuannya ialah pencegahan dan rawatan penyakit tulang belakang, di mana pusatnya, tentu saja, adalah saraf tunjang.

Kord rahim dan otak membentuk apa yang disebut sistem saraf pusat dalam bidang perubatan dan anatomi.

Kord rahim dalam proses evolusi muncul pada haiwan lebih awal daripada otak. Oleh itu, banyak "purba" berfungsi ditugaskan kepada saraf tunjang, yang tidak dapat direalisasikan oleh manusia, tetapi yang memainkan peranan penting dalam hidupnya.

Sekiranya anda mencuba dua perkataan untuk menerangkan tugas-tugas yang mana ini sebahagian daripada sistem saraf akan diselesaikan dalam badan, kata-kata ini akan menjadi koordinasi dan peraturan.

Mana-mana dorongan elektrik yang telah timbul di mana-mana sel saraf, satu cara atau yang lain, akan melalui kord rahim. Di samping itu, sel-sel saraf otak itu sendiri adalah pusat yang mengawal fungsi organ-organ dalaman yang betul.

Asas-asas Anatomi Kord tulang belakang

Ia adalah oblate dalam arah anteroposterior, panjangnya kira-kira 45 cm, dan lebarnya hanya 1-1.5 cm. Sebagai perbandingan, otak manusia beratnya kira-kira 50 kali ganda lebih daripada saraf tunjang.

Di bahagian bawah, ia berakhir dengan lonjakan - kerucut otak, dari mana benang akhir panjang dan nipis berlepas.

Di dalam saraf tunjang adalah kanal panjang sempit, yang dipanggil pusat. Ia mengandungi cecair cerebrospinal - cecair yang memainkan peranan yang besar dalam pemakanan otak. Kadang-kadang pada orang dewasa, terusan pusat tumbuh.

Penebalan dan alur

Ketebalan saraf tunjang bervariasi di seluruh: terdapat penebalan serviks dan lumbar, di mana sejumlah besar sel-sel saraf tertumpu.

Ini disebabkan oleh fakta bahawa pada tahap ini saraf timbul, yang kemudian tergesa-gesa ke bahagian atas dan bawah kaki, yang memainkan peranan penting untuk kehidupan sosial seseorang dan memerlukan pengukuhan dipertingkatkan.

Sepanjang kord rahim terdapat dua alur utama: satu - di hadapan, yang lain - di belakang. Mereka membahagikan otak ke bahagian kanan dan kiri simetri. Pada setiap bahagian pula, terdapat dua lagi keruntuhan, atau celah, kurang jelas: bahagian depan dan belakang.

Daripada keruntuhan ini muncul struktur anatomi yang sangat penting, yang dipanggil akar otak. Akar motor keluar dari salib depan, akar sensitif memasuki saliran belakang.

Duri dan bahan saraf tunjang

Bahagian ini sebahagian besarnya sewenang-wenangnya, kerana tidak ada pemisah sebenar antara bahagian-bahagian.

Bahagian-bahagiannya pula terdiri daripada segmen - segmen tali tunjang tulang belakang, yang sesuai dengan dua pasang akar: sepasang anterior dan sepasang posterior. Terdapat 31 segmen seperti itu pada seseorang, iaitu: 8 serviks, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sacral dan 1-3 coccygeal.

Seperti otak, saraf tunjang terdiri daripada bahan putih dan kelabu.

Perkara kelabu

Menurut anggaran kasar, saraf tunjang manusia mempunyai kira-kira 13 juta neuron!

Neuron melakukan fungsi yang berbeza:

  • Neuron sensori bertanggungjawab terhadap persepsi impuls saraf yang berasal dari organ dan tisu. Reseptor neuron ini terletak hampir di mana-mana, tetapi kulit dan organ dalamannya sangat kaya dengannya. Menariknya, tidak terdapat neuron sensitif di dalam saraf tunjang itu sendiri: ia diambil dari hadnya, dan hanya proses mereka memasuki saraf tunjang.
  • Motor mengendalikan impuls daripada "pos arahan" - otak atau saraf tunjang - ke semua otot badan.
  • Neuron yang disisipkan: sel-sel kompleks, tugas utama adalah menerima maklumat yang masuk dan mengubah ciri-cirinya. Ia terletak di antara proses-proses neuron motor dan deria.

Bahan kelabu dikelompokkan di sepanjang keseluruhan saraf tunjang dalam bentuk yang dipanggil. Terdapat tiga tiang di setiap sisi: depan, belakang dan sisi.

Jika kita menganggap otak dalam seksyen salib, maka tiang yang sama di persimpangan mereka akan mempunyai kemunculan tanduk, dan membentuk masing-masing tanduk anterior, posterior dan pertengahan.

Dalam kelabu tanduk anterior, yang terbesar dan paling luas, adalah neuron motor. Di tanduk pertengahan, terkecil dan paling kurang dinyatakan, adalah neuron interkal yang bertanggungjawab terhadap fungsi organ dalaman badan (usus, buah pinggang, paru-paru, dan kelenjar endokrin). Dan di tanduk posterior adalah neuron sensitif yang diselaraskan, di mana pemprosesan utama isyarat dari pinggir organisma berlaku.

Bermula pada tahun 1952, dengan inisiatif penyelidik Sweden Reksed, ia membezakan apa yang dipanggil. Plat adalah kawasan sel yang menyerupai secara luaran dan melaksanakan fungsi yang sama.

Plat mengkhusus dalam jenis maklumat yang diproses: suhu atau sakit, motor atau deria, dari otot atau dari organ dalaman.

Sejumlah besar sel kord rahim direka untuk menganalisis dan mengawal pengalihan impuls sakit.

Hanya membezakan sepuluh plat Rekseda.

Perkara putih

Menurut strukturnya, ini adalah proses sel-sel saraf, dan panjangnya sebahagian daripada mereka mungkin lebih dari satu meter.

Dalam perkara putih terdapat pemindahan denyut terus dari pusat ke pinggir dan ke arah yang bertentangan.

Struktur "penghantaran" terbesar ialah tali. Sama seperti tiang, anvils adalah anterior, posterior dan tengah. Sebaliknya, kord itu terdiri daripada berkas serat saraf, yang dipanggil laluan.

Laluan

Jika saraf tunjang dibandingkan dengan kabel telefon, laluan konduktif adalah wayar di dalam kabel ini.

Setiap jalan membawa maklumat tertentu kepada badan dengan ketat ke arah tertentu, oleh itu laluan naik dan turun.

Dalam cara menaik, impuls dari kulit, otot, organ dalaman masuk ke otak. Pada laluan menurun, masing-masing, otak menghantar arahan pengawalseliaan kepada organ-organ pelaksana, kelenjar endokrin, kapal.

Laluan menaik yang paling penting ialah:

  • Laluan belakang dorsal-thalamik: maklumat yang berkaitan dengan sentuhan dan tekanan dihantar melaluinya;
  • Laluan tulang belakang talamik: mengendalikan impak sakit dan suhu;
  • Laluan spinal-cerebellar anterior dan posterior: menghantar maklumat tentang kedudukan badan di ruang angkasa (yang dipanggil proprioceptive, atau kepekaan otot-artikular). Perasaan manusia yang tidak sedarkan diri ini sangat penting untuk pelaksanaan koordinasi biasa.

Laluan menurun termasuk:

  • Laluan pyramidal luaran dan sisi: menurun dan menghantar impuls mengenai tindak balas motor sukarela dari korteks serebrum, iaitu, mereka mengawal pergerakan sedar;
  • Laluan retikular-tulang belakang: menyediakan latar belakang maklumat umum organisma, sebagai contoh, mengawal aktiviti organ dalaman pada siang hari;
  • Laluan Vestibulospinal: ia menyediakan komunikasi peralatan vestibular dengan otot, ia adalah sangat penting untuk koordinasi biasa dan untuk badan mengambil sikap yang diperlukan.

Ciri penting

Konduktor

Fungsi ini dibincangkan di atas, adalah untuk melaksanakan pertukaran maklumat antara otak dan organ kerja (otot, organ dalaman, saluran darah, dll.);

Refleks

Sesetengah maklumat yang diperolehi oleh saraf tunjang tidak dihantar lebih tinggi ke otak, tetapi diproses oleh sel sendiri. Di sini, isyarat tindak balas dibentuk - "perintah" berhubung dengan badan dari mana maklumat ini datang. Jenis tindak balas sistem saraf ini dipanggil refleks tanpa syarat. Ia perlu, khususnya, apabila perlu, tindak balas yang sangat pesat terhadap impuls sifat merosakkan.

Sebagai contoh, seseorang yang membakar tangan akan, pertama sekali, melepaskannya secara tidak sedar, dan hanya selepas beberapa saat akan berasa sakit yang teruk.

Rasa kesakitan penuh terjadi di dalam otak, sehingga nampaknya tertangguh sebagai pusat kesakitan sampai ke tengah kesakitan.

Peraturan

Sesetengah sel dalam perkara kelabu saraf tunjang mempunyai kualiti pengurusan. Khususnya, mereka dapat mengawal selia fungsi pundi kencing, buah pinggang, usus besar, dan alat kelamin.

Oleh itu, struktur saraf tunjang ditentukan oleh set tugas yang diberikan kepadanya. Walaupun banyak maklumat, banyak isu saraf tunjang kekal gelap dan terus dikaji. Kerumitan struktur organ ini menyebabkan pelbagai manifestasi penyakit saraf tunjang dan pendekatan khusus untuk diagnosis mereka.

Kord tulang belakang

Ia adalah tali saraf yang terletak di dalam saluran tulang belakang.

Batasan saraf tunjang: dari foramen occipital ke vertebra lumbar ke-1-2. Ia berakhir dengan kerucut otak, yang masuk ke benang akhir (terminal), yang turun ke tahap tulang belakang tulang belakang 2.

Kord rahim mempunyai dua tebal:

· Serviks, terletak pada tahap serviks ke-2 - vertebra thoracic ke-2

· Lumbar, terletak pada tahap vertebra toraks 10-12.

Kehadiran nodul disebabkan oleh pengumpulan neuron yang penting yang memberikan perlindungan kepada anggota badan, atas dan bawah.

Pergeseran median anterior dan sulcus median posterior pergi di sepanjang saraf tunjang dan bahagikannya kepada dua bahagian simetri yang sama.

Pada setiap bahagian adalah alur sisi longitudinal - anterior dan posterior, yang membahagi setiap separuh korda ke dalam tiga tali - anterior, lateral dan posterior.

Dari alur sisi pada setiap sisi saraf tunjang adalah serat saraf - akar anterior dan posterior. Akar posterior mempunyai penebalan yang disebut ganglion tulang belakang (neuron sensitif).

Oleh fungsi:

· Rumput belakang belakang sensitif

Akar anterior dan posterior pada setiap sisi kord rahim, menghampiri foramen intervertebral, disambungkan untuk membentuk saraf tulang belakang, yang bercampur dengan komposisi serat.

Segmen ini adalah sebahagian daripada saraf tunjang dengan empat akar keluar (anterior dan posterior pada setiap sisi), dua nod tulang belakang, dua saraf tulang belakang dan cabang mereka. Saraf tunjang mempunyai 31 segmen:

Setiap segmen saraf tunjang menyembuhkan bahagian badan tertentu. Tekanan atau kecederaan yang menyakitkan kepada segmen saraf tunjang akan mengganggu tindak balas refleks bahagian badan yang berkaitan dengannya. Oleh kerana saraf tunjangnya lebih pendek daripada kanal tulang belakang, akar segmen lumbal, sacral, dan coccygeal turun ke bukaan intervertebral yang sama pada ruang tulang belakang, membentuk "ekor kuda".

Pada hirisan, kord rahim terdiri daripada bahan kelabu yang terletak di sekitar saluran pusat yang sangat sempit (diisi dengan cecair serebrospinal, cecair cerebrospinal), dan bahan putih yang terletak di pinggir pinggir.

Bahan kelabu mempunyai bentuk rama-rama atau huruf N. Di setiap separuh daripadanya terdapat tanduk anterior (bersekutu, neuron interkal) dan posterior (neuron motor).

Di dalam saraf tunjang tulang belakang toraks dan superior (C8-L2), bahan kelabu mempunyai tanduk sisi (neuron vegetatif).

Perkara putih setiap separuh kord rahim dibahagikan kepada tiga tali: anterior, lateral dan posterior.

· Kord anterior terletak antara fissure median anterior dan sulcus lateral anterior

· Kord belakang - antara alur sisi belakang dan belakang

· Kord posterior - antara alur sisi lateral dan alur median posterior.

Perkara kelabu saraf tunjang terdiri daripada sel-sel saraf, dan proses putih dari proses mereka. Seperti yang telah disebutkan, sel-sel saraf dibahagikan dengan fungsi ke dalam sel sensitif (reseptor), intercalary (asosiatif) dan motor (effector). Kesemua mereka berada dalam hal kelabu segmen tali tunjang.

Sel-sel saraf yang tidak jelas membentuk kelompok yang dipanggil nukleus atau pusat. Sel-sel deria dari ruas tulang belakang terletak di simpul tulang belakang dan mengambil semua maklumat yang memasuki sistem saraf pusat. Proses sel-sel ini, dalam satu tangan, dihantar ke pinggir untuk menerima maklumat dari reseptor, dan di sisi lain, di sepanjang akar posterior ke dalam saraf tunjang ke sel interkalasi untuk menghantar maklumat yang diterima.

Sel-sel yang dimasukkan dimasukkan dalam tanduk posterior segmen bahan kelabu saraf tunjang.

Sel motor terletak pada tanduk kelabu anterior dari segmen tali tunjang.

Proses sel-sel motor menjadi lebih awal dalam komposisi akar anterior, dan kemudian dalam komposisi saraf tulang belakang ke otot, di mana mereka berakhir di akhir saraf motor.

Dalam tanduk sisi kelabu bahagian atas lumbal dan sakral terdapat sel-sel bahagian bersimpati dari sistem saraf vegetatif, dan pada tanduk sisi segmen sakral terdapat sel-sel bahagian parasympatetik yang dimasukkan.

Serat bahan putih dari saraf tunjang, yang terdiri daripada proses-proses sel-sel syaraf saraf tunjang dan otak, dan menggabungkan segmen saraf tunjang, serta saraf tunjang dengan otak, disebut jalur.

1. Cara-cara di mana pengujaan dilakukan dari neuron sensitif ke neuron interkalari dalam arah menaik ke otak dipanggil sensitif atau afferent.

2. Laluan sepanjang impuls dari otak ke neuron motor perjalanan saraf tunjang dipanggil motor menurun atau efferen.

194.48.155.252 © studopedia.ru bukan pengarang bahan yang diposkan. Tetapi menyediakan kemungkinan penggunaan percuma. Adakah terdapat pelanggaran hak cipta? Tulis kepada kami | Maklumbalas.

Lumpuhkan adBlock!
dan muat semula halaman (F5)
sangat diperlukan

Kord tulang belakang Batang otak: medulla

Prolog

Soalan peperiksaan:

1.7. Peralatan segmen tali pinggang tulang belakang: anatomi, fisiologi, gejala luka.

1.8. Laluan kord tulang belakang: gejala lesi.

1.9. Penebalan kord tulang belakang: anatomi, fisiologi, gejala lesi.

1.10. Sindrom gangguan diameter tulang belakang (Sindrom myelitis melintang, Brown-Sekar).

1.11. Penebalan lumbar, kerucut saraf tunjang, ekor kuda: anatomi, fisiologi, gejala kerosakan.

1.12. Otak bujur: anatomi, fisiologi, gejala kerosakan pada kumpulan ekor (IX, X, XII pasang saraf kranial). Bulbar dan pseudobulbar palsy.

1.15. Pemuliharaan kortikal nuklei motor saraf kranial. Gejala lesi.

Kemahiran praktikal:

1. Mengumpul anamnesis pada pesakit dengan penyakit sistem saraf.

4. Penyiasatan fungsi saraf kranial

Ciri-ciri anatomi dan fisiologi saraf tunjang

Saraf tunjang adalah anatomi kord silinder yang terletak di saluran tulang belakang, 42-46 cm panjang (pada orang dewasa).

1. Struktur saraf tunjang (pada tahap yang berbeza)

- Prinsip segmental (31-32 segmen) berdasarkan struktur saraf tunjang: serviks (C1-C8), toraks (Th1-Th12), lumbar (L1-L5), sacral (S1-S5) dan tulang ekor (Co1-. Penebalan kord tulang belakang: serviks (C5-Th2, memberikan perlindungan pada bahagian atas kaki) dan lumbar (L1 (2) -S1 (2), memberikan perlindungan kepada kaki bahagian bawah). Berhubung dengan peranan fungsi khas (lokasi pusat segmen pengawalan fungsi organ panggul - lihat latihan No. 2), kon (S3-Co2) dibezakan.

- Disebabkan ciri-ciri ontogenesis, saraf tulang belakang dewasa berakhir pada tahap vertebra LII, di bawah tahap ini akar membentuk ekor kuda (akar segmen L2-S5).

- Nisbah segmen saraf tunjang dan vertebra (skeletopi): C1-C8 = CSaya-CVII, Th1-Th12 = ThSaya-ThX, L1-L5 = ThXi-ThXii, S5-Co2 = LSaya-LII.

- Jarak akar: C1-C7 - di atas vertebra dengan nama yang sama, C8 - di bawah CVII, Th1-Co1 - di bawah tulang belakang yang sama.

- Setiap segmen saraf tunjang mempunyai dua pasang anterior (motor) dan posterior (sensitif) akar. Setiap akar posterior saraf tunjang menggabungkan ganglion tulang belakang. Akar anterior dan posterior dari setiap sisi bergabung untuk membentuk saraf tulang belakang.

2. Struktur saraf tunjang (keratan rentas)

- Masalah kelabu SM: terletak di pusat saraf tunjang dan menyerupai bentuk rama-rama. Bahagian kanan dan kiri bahan kelabu saraf tunjang dihubungkan dengan isthmus nipis (substansi tengah menengah), di tengahnya yang melepasi pembukaan saluran tengah saraf tunjang. Secara histologi, lapisan berikut dibezakan: 1 - marginal; 2-3 - bahan gelatin; 4-6 - nuklei sendiri tanduk posterior; 7-8 - intermedius nukleus; 9 - neuron motor motor tanduk anterior.

1) tanduk posterior (tiang) SM: badan II neuron dari jalur kepekaan cetek dan sistem proprioception cerebellar

2) tanduk sisi (tiang) CM: neuron efferent vegetatif segmen - simpatik (C8-L3) dan parasympathetic (S2-S4) sistem saraf.

3) tanduk depan (tiang) CM: sel motor (neuron motor besar alpha, sel-sel menghalang Renshou) dan sistem ekstrapyramidal (neuron motor alpha-kecil, neuron gamma).

- Bahan putih SM: terletak di pinggiran saraf tunjang, di sini melepasi serat myelinated yang menghubungkan segmen saraf tunjang di antara mereka dan dengan pusat otak. Dalam perkara putih saraf tunjang ada tali belakang, anterior dan lateral.

1) Cip posterior CM: ia mengandungi konduktor yang mendalam kepekaan mendalam - medial (fasc.gracilis, nipis, Gaulle, dari bahagian bawah kaki) dan lateral (fasc.cuneatus, berbentuk baji, Burdaha, dari bahagian atas kaki).

2) tali sisi sisi CM: ia mengandungi menurun: 1) pyramidal (laluan kortikal-tulang belakang lateral), 2) kanser merah-tulang belakang (sistem ekstrapyramidal dorsolateral); dan cara menaik: 1) dorsal-cerebellar (di sepanjang margin lateral kord lateral) - anterior (Govers) dan posterior (Fleksiga), 2) spinothalamic lateral (suhu - lateral - pain).

3) CM anterior cord: mengandungi descending: 1) anterior pyramidal (Turk bundle, uncrossed), 2) vestibulo-spinal (sistem extrapyramidal ventromedial), 3) reticulo-cerebrospinal (sistem extrapyramidal ventromedial); 4) olivo-spinal, 5) serebral-spinal; dan laluan menaik: 1) spinopalamic anterior (lateral - tactile, medial - pressure), 2) olivary dorsal (proprioceptive, menurunkan zaitun), 3) dorsal-buccal (proprioceptive, to quadrochromy).

Sindrom Kord tulang belakang

1. Syndrom kekalahan SM (berdiameter):

- tanduk anterior - 1) lumpuh periferal dalam otot segmen ini (penurunan kekuatan, isflexia (gangguan pautan efferent), atony (pecahan gamma-loop), otot atrofi) + 2) jerking fascicular;

- tanduk posterior - 1) kepincangan sensitiviti berpecah (prolaps permukaan sementara baki mendalam) pada bahagian lesi di kawasan segmen ("jaket half") + 2) isflexion (gangguan pautan afferent);

- tanduk sisi - 1) gangguan berpeluh, pilomotor, vasomotor dan gangguan tropika di kawasan segmen;

- komisen kelabu anterior - 1) gangguan sensitiviti berpecah (kehilangan permukaan semasa baki mendalam) di kedua-dua pihak dalam zon segmen ("jaket");

- kord posterior - 1) kehilangan kepekaan yang mendalam (posture, locomotion, getaran) ipsilateral + 2) ataxia ipsilateral sensitif;

- tali pinggang sisi - 1) ipsilateral paresis pusat (untuk lesi dua hala - disfungsi organ pelvik mengikut jenis pusat) + 2) gangguan suhu dan kepekaan kesakitan untuk jenis konduktif adalah kontralateral (2 segmen di bawah sempadan atas tumpuan - salib adalah pada tahap 2 segmen) ;

- Arteri tulang belakang anterior (Preobrazhensky) - kerosakan pada 2/3 anterior daripada saraf tunjang;

- separuh SM (Brown-Sekara) - 1) kehilangan kepekaan permukaan ipsilateral di peringkat segmen, menyebarkan - 2-3 segmen lebih rendah dalam jenis konduktor, 2) hilang kepekaan ipsilateral mendalam dari tahap kecederaan, 3), paresis pusat adalah ipsilateral di bawah tahap lesi, 4) gangguan tropis adalah ipsilateral di peringkat segmen.

- Lesi melintang lengkap SM: 1) kehilangan sensitiviti permukaan dari tahap lesi, 2) hilang kepekaan yang mendalam dari tahap lesi, 3) paresis periferal di peringkat segmen, paresis pusat di bawah tahap lesi, 4) gangguan autonomi

2. Syndromi kerosakan melintang lengkap SM pada tahap yang berbeza (Geda-Riddoh, panjangnya):

- craniospinal:

1) kawasan sensitif: a) anestesia jenis konduktif varian tulang belakang di kedua-dua belah pihak di Zelder zon, di bahagian belakang kepala, tangan, badan dan kaki, b) sakit dan paresthesia di belakang kepala;

2) sfera motor: a) tetraparesis pusat, b) gangguan pernafasan (diafragma);

3) gangguan pelvik pusat;

4) sfera vegetatif: sindrom Bernard-Horner (kerosakan kepada simpat simpat turun dari hipotalamus (badan I)) - ptosis vegetatif (penyempitan fiskal palpebral), miosis, enophthalmos;

5) kerosakan kepada kumpulan caudal saraf kranial;

6) hipertensi intrakranial.

- segmen leher atas (C2-C4):

1) kawasan sensitif: anestesia untuk jenis konduktif varian tunjang pada kedua-dua belah belakang kepala, tangan, badan dan kaki;

2) sfera motor: a) tetraparesis (VC-bercampur, NK-pusat), b) gangguan pernafasan (lumpuh diafragma) atau cegukan (C4);

3) gangguan pelvik pusat;

4) sfera vegetatif: sindrom Bernard-Horner (kerosakan pada laluan dari hipotalamus);

- penebalan serviks (C5-Th1):

1) bidang sensitif: pada jenis konduktor varian tulang belakang pada kedua-dua belah lengan, badan dan kaki;

2) sfera motor: tetraparesis (VC-peripheral, NK-central);

3) gangguan pelvik pusat;

4) sfera vegetatif: a) sindrom Bernard-Horner (lesi pusat clyliospinal - tanduk sisi C8-Th1, badan II jalan bersimpati); b) gangguan vegetatif pada VK,

- toraks (Th2-Th12):

1) bidang sensitif: pada jenis konduktor varian tulang belakang pada kedua-dua belah badan dan kaki;

2) sfera motor: paraparesis pusat lebih rendah;

3) gangguan pelvik pusat;

4) sfera vegetatif: a) gangguan vegetatif pada VK, b) cardialgia (Th5).

- pembesaran lumbar (L1-S2):

1) bidang sensitif: pada jenis konduktif varian tulang belakang pada kedua-dua belah kaki (paranesthesia) dan di rantau perianal;

2) sfera motor: paraparesis periferal yang lebih rendah;

3) gangguan pelvik pusat;

4) sfera vegetatif: gangguan vegetatif pada NK.

- epiconus (L4-S2):

1) sfera sensitif: pada jenis konduktor varian tulang belakang pada kedua-dua pihak di rantau perianal dan pada permukaan posterior paha, tibia;

2) sfera motor: paresis pinggang kaki (kehilangan refleks Achilles);

3) gangguan pelvik pusat;

4) sfera vegetatif: gangguan vegetatif pada NK.

- kon (S3-Co2):

1) kawasan sensitif: anestesia di rantau perianal di kedua-dua pihak;

2) sfera motor: paresis pinggan otot perineum;

3) gangguan pelvis periferal (incontinence, paradoks paradoks);

4) sfera vegetatif: disfungsi vegetatif daripada organ pelvik.

- ekor kuda (akar L2-S5):

1) kawasan yang sensitif: a) PENYELESAIAN TEMPAT DALAM KAWASAN DAN KELUAR; b) Anestesia asimetri di kawasan pelana dan kaki di kedua-dua sisi;

2) sfera motor: paresis pinggan otot NC dan perineum (L2-S5);

3) gangguan pelvis periferi (inkontinensia).

3. Sindrom keretakan mampatan kepada CM:

- intramedullari: 1) lebih kerap di kawasan tebal, 2) berkembang pesat, 3) jenis aliran menurun.

- ekstrameduler: 1) lebih kerap dalam ekor toraks atau ekor, 2) perlahan perlahan, 3) arus menaik, 4) unit minuman keras, 5) perubahan cecair serebrospinal (xanthochromia, tanda simptom positif).

Gambaran Keseluruhan Batang Otak

Bahagian pembahagian otak:

- menegak:

1) medulla;

2) pon;

- mendatar:

1) asas (asas): jalur menurun (kortikosin, kortikobulbar, corticonutine)

2) tayar (tegmentum):

1) laluan menaik (spino- dan bulbotalamicheskie, laluan kepekaan mendalam, gelung medial, gelung sisi),

2) nukleus saraf kranial

3) pembentukan retikular,

4) pendidikan khusus.

3) bumbung (tectum): pembentukan spesifik.

2. Ciri struktur sistem saraf kranial (sumber dalam ontogenesis):

- Predusnye somites:

1) bahagian afferent - saraf optik (II),

2) bahagian eferen - saraf oculomotor (III),

3) bahagian vegetatif (parasympathetic) - nukleus Yakubovich + ganglion ciliary.

- Gill somites (1 - maxillary, 2 - facial, 3 - glossopharyngeal, 4 - wandering):

1) bahagian afferent - saraf maxillary atas dan bawah, saraf optik (cabang V),

2) bahagian efferent - saraf rahang bawah (cabang V), saraf muka (VII), saraf glossopharyngeal (IX)

3) bahagian vegetatif (parasympatetik) - nukleus salurai dan dorsal + pterygopodia, submandibular, ganglion telinga, ganglion vagal.

3. Skim laluan motor saraf kranial

- bahagian bawah gyrus pusat anterior korteks serebrum (badan I) - traktus corticonuclearis - engsel terus di atas nuklei motor (biasanya 1.5 nukleus):

1) kepada nukleus 3,4,5,6,9,10,11 pasang saraf tengkorak, jalur corticonuclear membuat penarikan balik yang tidak lengkap (pemuliharaan dua hala)

2) ke nukleus 7 (bahagian bawah) dan 12 pasang saraf tengkorak, jalur corticonuclear menjadikan lintasan lengkap (peraturan 1.5 nukleus)

- nukleus batang otak (badan II) - bahagian motor saraf kranial - otot striated.

4. Diagram laluan deria saraf kranial

- extero- atau proprioreceptor - saraf kranial;

- nod kranial (badan I) - bahagian sensitif saraf kranial;

- nukleus deria batang otak adalah homolateral (badan II) - merentasi kontralateral (terus di atas nukleus) - sensitif saluran dalam gelung medial;

- nukleus ventrolateral thalamus (badan III) - laluan thalamocortical - melalui bahagian ketiga posterior kapsul dalaman - mahkota berseri (corona radiata);

- bahagian bawah pusat gyrus dan rantau puncak parietal.

Batang otak: faktor kerosakan etiologi

1. Penyakit yang berlaku dengan luka terpilih bahan kelabu batang (nukleus saraf kranial):

- polioencephalitis (VII, IX, X, XI, XII): poliomielitis, penyakit seperti polio (Coxsackie, Echo), demam Barat Nil,

- penyakit neurodegenerative: penyakit neuron motor (kelumpuhan bulbar progresif)

- penyakit keturunan dan sindrom: Fazio-Londe sindrom (VII, VI, IV, III), Kennedy tulang belakang amyotrofi

2. Penyakit yang berlaku dengan luka terpilih bagi benda putih batang:

- penyakit autoimun: pelbagai sklerosis,

- penyakit dysmetabolik: myelinolysis pontin pusat

- penyakit keturunan dan sindrom: paraplegia spesis keturunan, atrophy spinocerebellar

3. Penyakit yang berlaku dengan luka yang berwarna putih dan kelabu pada batang:

- kemalangan serebrovaskular

- penyakit keradangan: OREM

Ciri-ciri anatomi dan fisiologi medulla oblongata

Medulla oblongata di sempadan lisan bersempadan dengan jambatan otak (sudut Mosto-cerebellar), dan di bahagian ekor pada tulang belakang (pinggul conditional lower medulla oblongata adalah persimpangan piramid, titik keluar tulang belakang C1, pinggir atas segmen pertama saraf tunjang). Sulcus utama terletak di tengah-tengah bahagian ventral, di mana a.basilaris berlalu; bahagian dorsal membentuk bahagian bawah ventrikel keempat (bahagian bawah rhomboid fossa).

1. Komponen:

- asas (basis) - jalan piramid (piramid) dan zaitun yang lebih rendah;

- tayar (tegmentum):

1) laluan menaik: saluran spinothalamic; laluan kepekaan yang mendalam -> Nukleus Gaulle (nucl.gracilis) dan Burdah (nucl.cuneatus) -> gelung medial,

2) nukleus saraf kranial (IX-XII),

3) pembentukan reticular (vasomotor, pernafasan, pusat menelan, pusat pengawalan nada otot, pusat tidur [penyegerakan aktiviti otak - kesan hipnogenik]);

- bumbung (tectum) - tidak diperuntukkan (belakang belayar otak).

2. Saraf kranial

- Pasangan XII - N. Hypoglossus

1) Dua teras teras dan fungsi:

- motor - nucl.nn.hypoglossi (badan II - otot lidah)

2) Keluar dari alur - pelopor otak (antara zaitun dan piramid)

3) Daripada tengkorak - canalis nn.hypoglossi

4) Drop Syndromes:

- jenis supranuklear (badan dan axon I neuron) - sisihan dalam arah yang bertentangan dari tumpuan, dysarthria (kelumpuhan pusat);

- jenis nuklear (badan neuron II) - penyimpangan ke arah tumpuan, dysarthria, atrofi lidah, fasciculation (kelumpuhan periferal);

- Jenis Radikular (akson II dari neuron) - penyimpangan ke arah tumpuan, dysarthria, atrofi lidah (kelumpuhan periferal);

6) Kaedah penyelidikan:

- aduan: dysarthria,

- status: 1) kedudukan lidah dalam rongga mulut dan 2) apabila menonjol, 3) kehadiran atrophy (hypotrophy) dan fibrillary twitches dalam otot lidah

- XI pair - N. Accessorius

1) Pasangan dan fungsi Kernel XI:

- motor - nucl.nn.accessorii (badan II - trapezius dan otot sternoclavicular-mastoid)

2) Keluar dari otak - alur ventrolateral (dorsalny zaitun),

3) Daripada tengkorak - dari tengkorak - for.jugulare.

4) Drop Syndromes:

- nuklear (badan II neuron) - kemustahilan menaikkan lengan di atas mendatar, kesukaran untuk menghidupkan kepala ke arah yang bertentangan, menurunkan bahu (dengan luka dua hala - "melabuh" kepala), fastsikulyatsii dalam otot-otot (kelumpuhan periferal);

- Jenis Radikular (axon II of the neuron) - kemustahilan menaikkan lengan di atas mendatar, kesukaran dalam menghidupkan kepala ke arah yang bertentangan, menurunkan bahu (kelumpuhan periferal);

5) Sindrom kerengsaan:

- bahagian pergerakan - serangan terhadap konvoi clonic dan kivitelny (kejang Salaam), torticollis spastik

6) Kaedah penyelidikan:

- aduan: pelanggaran pergerakan kepala dan tangan,

- status: 1) kedudukan bahu, bilah bahu dan kepala pada rehat, dan 2) gerakan, 3) ketegangan otot sternocleidomastoid dan trapezius.

- Pasangan X - N. Vagus

1) Kernels X pair and function:

- motor - nucl.ambiguus (badan II - otot pharynx dan laring)

- sensitif - nucl.solitarius (badan II untuk kepekaan rasa - epiglottis), nukleus. alae cinerea (badan II untuk sensitiviti interoceptive - dari chemo dan baroreceptors)

- vegetatif - nucl.salivatorius inferior (parotid salivary gland), nucl.dorsalis nn.vagi (organ dalaman)

2) Keluar dari otak - alur ventrolateral (dorsalny zaitun),

3) Keluar dari tengkorak - for.jugulare (bentuk 2 ganglia - atas (kepekaan khusus) dan lebih rendah (rasa, peritoneum)).

4) Drop Syndromes:

- nuklear (badan II neuron) dan jenis radikal (axon II dari neuron) - disfagia, dysphonia, pengurangan refleks pharyngeal, anestesia pharynx, trakea, mulut kering, takikardia, disfungsi gastrointestinal

- neuropati saraf laryngeal yang berulang (dysphonia)

5) Sindrom kerengsaan:

- bahagian vegetatif - serangan gangguan jantung, bronkospasme, laringisme, pilorospasm, dll.

- neuralgia saraf laring atas: 1) serangan sakit sengit, jangka pendek di kawasan laring dan batuk + 2) kawasan pemicu di bawah rawan tiroid (zon hyperesthesia, sentuhan yang menimbulkan serangan sakit)

- Pasangan IX - N. Glossopharingeus

1) pasangan dan fungsi Core IX:

- motor - nucl.ambiguus (badan II - otot pharynx dan laring)

- sensitif - nucl.solitarius (badan II untuk sensitiviti rasa - belakang 1/3 lidah), nucl. alae cinerea (badan II untuk sensitiviti interoceptive - dari chemo dan baroreceptors)

- vegetatif - nucl.salivatorius inferior (parotid salivary gland)

2) Keluar dari otak - alur ventrolateral (dorsalny zaitun),

3) Keluar dari tengkorak - for.jugulare (bentuk 2 ganglion - atas - (kepekaan khusus) dan lebih rendah (rasa).

4) Drop Syndromes:

- nuklear (kerosakan kepada badan neuron II) dan jenis radikular (kerosakan pada axons II neuron) - dysphagia, dysphonia, penurunan refleks pharyngeal, anestesia pharyngeal, aggesia belakang 1/3 lidah, mulut kering

5) Sindrom kerengsaan:

- bahagian sensitif - neuralgia saraf pharyngeal - 1) serangan sengit, sakit jangka pendek di kawasan faring, lidah, tonsil, kanal pendengaran luaran + 2) zon pencetus (zon hyperesthesia, menyentuh yang menimbulkan serangan sakit)

6) Kaedah penyelidikan:

- aduan: 1) sakit dan paresthesia di tekak, 2) hilang rasa, 3) fonasi terjejas, artikulasi, menelan,

- status: 1) kedudukan dan pergerakan lelangit lembut dan uvula (uvula) pada rehat dan 2) apabila menafsirkan bunyi, 3) menelan, 4) artikulasi, 5) air liur, 6) sensitif rasa, 7) refleks pharyngeal.

Sindrom luka medulla oblongata

1. Sindrom peralihan - luka fokus unilateral separuh batang otak pada tahap yang berbeza dengan disfungsi homolateral saraf tengkorak dan gangguan pengaliran kontralateral.

- Sindrom Jackson (lesi terhad di dasar medulla oblongata:

1) akar (laluan dalaman dari nukleus) Saraf XII: paresis flakid homolateral lidah;

2) laluan piramida: hemiplegia spastik contralateral.

- Sindrom lesi dorsolateral (kerosakan pada bahagian belakang arteri cerebellar bawah, atas, medullary bawah, arteri vertebra) - Wallenberg-Zakharchenko:

1) V nerve sensory nuclei - gangguan homolateral kepekaan permukaan pada separuh muka

2) nukleus berganda dan laluan saraf IX dan X - paresis homolateral dari otot-otot lembut dan suara vokal yang melanggar menelan dan fonasi

3) teras tunggal - gangguan homolateral (kehilangan) kepekaan rasa

4) serat pusat bersimpati - sindrom homolateral Bernard-Horner

5) pedikel cerebellar yang lebih rendah - hemiataxy anggota badan homolateral

6) nuclei vestibular - nystagmus, pening, mual, muntah

7) cara spinothalamic: hemianesthesia dangkal contralateral

- Sindrom lesi medial (oklusi arteri vertebra) - Dejerine:

1) nukleus saraf XII: paresis flattid homolateral lidah;

2) buah zaitun bawah: myoclonias homolateral pada langit-langit lembut

3) laluan piramida: hemiplegia spastik contralateral.

4) gelung medial: pengurangan sensitiviti mendalam kontralateral.

- Sindrom Avellis (lesi di rantau nukleus ambiguus):

1) teras teras: paresis homolateral dari otot-otot lembut dan ligamen vokal dengan menelan dan penipuan yang cacat;

2) laluan piramida: hemiplegia spastik contralateral.

- Sindrom Schmidt (lesi di rantau nuklei motor pasangan IX-XI saraf kranial).

1) teras teras: paresis homolateral dari otot-otot lembut dan ligamen vokal dengan menelan dan penipuan yang cacat;

2) nukleus saraf XI: paresis homolateral dari otot trapezius

3) laluan piramida: hemiplegia spastik contralateral.

- Sindrom Topia (lesi di kawasan nukleus XI dan XII nukleus):

1) nukleus saraf XI: paresis homolateral dari otot trapezius

2) nukleus saraf XII: paresis flattid homolateral lidah;

3) laluan piramida: hemiplegia spastik contralateral.

- Sindrom Wallenstein (lesi di rantau nucleus ambiguus):

1) teras ganda - paresis homolateral dari otot-otot lembut dan ligamen vokal dengan menelan dan penipuan yang cacat,

2) saluran spinotalamic - hemianesthesia dangkal contralateral.

- Sindrom Glyk (luka luas bahagian yang berlainan batang otak):

1) pusat visual - kehilangan penglihatan homolateral (amblyopia, amaurosis)

2) saraf nukleus VII - paresis homolateral dan kekejangan otot meniru,

3) V nerve sensory nuclei - kesakitan homolateral di rantau supraorbital

4) teras teras - paresis homolateral dari otot-otot lembut dan ligamen vokal dengan menelan dan penipuan yang cacat,

5) laluan piramid: hemiplegia spastik contralateral.

2. Bulbar dan sindrom pseudobulbar

- Sindrom Bulbar - lumpuh periferal, berlaku dengan kekalahan nukleus IX, X, XII pasang saraf kranial:

1) penurunan kekuatan otot (dysarthria, dysphonia, dysphagia, gagging ketika makan, menuang makanan cair melalui hidung, nasolalia),

2) pengurangan refleks pharyngeal,

3) atrofi lidah, otot laring dan selang lembut, tindak balas kelahiran semula pada otot-otot lidah oleh ENMG.

4) fibrillar dan keruntuhan fascicular (terutamanya dalam otot lidah),

- Sindrom Pseudobulbar - lumpuh pusat, dengan luka dua hala laluan kortikal ke nukleus IX, X, XII pasang saraf kranial:

1) penurunan kekuatan otot (dysarthria, dysphonia, dysphagia, gagging ketika makan, menuang makanan cair melalui hidung, nasolalia),

2) pemeliharaan (revitalisasi?) Daripada refleks pharyngeal,