Utama / Lebam

Anatomi terperinci vertebra serviks manusia

Tulang belakang terdiri daripada beberapa bahagian, masing-masing berfungsi dengan fungsi dalam tubuh manusia. Dalam artikel kami, kami akan memeriksa secara terperinci vertebra serviks, anatomi bahagian ini mempunyai ciri uniknya sendiri. Mereka adalah yang paling mudah alih dan kecil di tulang belakang, tetapi penting dalam prestasi seluruh organisma.

Ciri-ciri anatomi

Tulang belakang serviks manusia terdiri dari tujuh vertebra, semuanya ada tiga puluh empat di dalam tubuh. Ini adalah bahagian paling mudah dari tiang, yang bertanggungjawab untuk pergerakan leher dan kepala. Ia adalah jabatan ini yang paling sering terdedah kepada lesi trauma. Ini berlaku kerana kelemahan tisu otot berbanding dengan bahagian tubuh yang lain, dan vertebra kurang kuat dan kecil.

Struktur kawasan serviks mempunyai ciri-ciri sendiri - vertebra pertama, kedua dan terakhir berbeza dari selebihnya. Yang pertama dipanggil Atlas, dan kerosakannya membawa kepada akibat yang serius untuk badan. Kerana ia menghubungkan kepala dan tulang belakang.

Apa yang mereka buat?

Dalam struktur vertebra, badan dan busur dipisahkan, yang meliputi foramen vertebral. Di arka terdapat pelbagai bentuk proses - dipasangkan, dipadankan melintang dan spinous. Arka mempunyai luka atas dan bawah di pangkalannya. Lubang di dalam vertebra dibentuk oleh keratan dua vertebra bersebelahan.

Perbezaan vertebra serviks:

 • lubang dalam proses melintang;
 • peningkatan segi tiga berbanding dengan yang sama di jabatan lain;
 • badannya lebih kecil dan berbentuk bujur, yang dipanjangkan dalam arah melintang. Pengecualian ialah atlas - dia tidak mempunyai badan sama sekali.

Tulang vertebra membentuk tulang. Badan adalah bahagian depan, dan belakang adalah busur dengan semua proses. Lubang dibentuk di tengah-tengah di antara mereka, di mana saluran dengan pasang tulang belakang dilalui. Jadi dibina vertebra biasa. Tubuhnya mempunyai bentuk cekung. Dan dari ketiga hingga keenam mempunyai bahagian atas tertentu - tepi di sisi seolah-olah naik sedikit ke atas, membentuk cangkuk.

Pembukaan vertebral menyerupai segitiga, mempunyai saiz yang agak besar. Dan prosesnya adalah pendek, disusun pada sudut dengan permukaan rata, cembung sedikit. Dari vertebra kedua dan seterusnya, badan mempunyai proses berputar yang menjadi lebih lama. Akhirnya mempunyai pemisahan dan sedikit ke bawah.

Terdapat juga proses kecil, yang terletak di arah yang berbeza antara satu sama lain. Di atas mereka adalah alur yang dalam, di dalamnya melepasi saraf saraf tunjang. Janggut terletak di tengah antara dua tubercles (posterior dan anterior), yang pada akhir proses transversal.

Pada vertebra keenam adalah tuberkel anterior saiz yang lebih besar, kerana arteri karotid melangkah di hadapannya. Jika pendarahan berlaku, ia ditekan terhadap taburan ini. Badan Vertebral mempunyai proses melintang, yang dibentuk oleh dua proses lain. Yang depan adalah rusuk asas, tetapi belakangnya hanya satu proses. Setiap daripada mereka bingkai pembukaan proses melintang, di mana saluran darah berlalu.

Susunan vertebra yang kompleks itu perlu bagi perlindungan yang teliti dari saraf tunjang, yang bertanggungjawab ke atas fungsi kebanyakan organ dan anggota tubuh.

Berapa banyak di sana?

Jadi, seperti yang telah kita tulis, jumlah vertebra di kawasan serviks adalah tujuh. Yang pertama adalah Atlant, dan yang seterusnya dipanggil Axis. Mereka yang menyambungkan tengkorak dan tulang belakang dengan bantuan sendi atlantoaxinal-occipital yang dipanggil. Dua vertebra pertama mempunyai struktur khusus mereka sendiri. Di antara mereka terdapat tiga artikulasi, dua berpasangan, dan yang ketiga terletak di persimpangan proses pergigian paksi dengan arka atlas.

Atlanta tidak mempunyai arka dan badan, seperti vertebra lain. Ia mempunyai struktur khas dalam bentuk cincin dari arka hadapan dan belakang. Mereka diikat dengan unsur-unsur di atas bentuk bujur, dan rata rata. Berikut adalah sentuhan tulang di kepala. Bahagian rata bawah mempunyai titik hubungan dengan paksi. Gerbang anterior membentuk tuberkel, manakala lengkung posterior membentuk kemurungan kecil yang menghubungkan gigi gigi. Tetapi di gerbang posterior proses spinous adalah hillock posterior, terdapat alur untuk arteri.

Kedua vertebra juga mempunyai bentuk tertentu. Ia adalah paksi di mana kepala terletak dan berubah. Pada paksi ialah gigi (menunjuk) dengan bahagian atas tajam. Atlantik dan seluruh kepala dipasang di atasnya, seperti pada engsel. Di hadapan gigi adalah kawasan di mana gigi vertebra pertama dilekatkan. Di belakang gigi adalah belakang sendi, yang mana ligamen dari atlas dilampirkan.

Yang ketiga, keempat, kelima dan keenam vertebra adalah mutlak khas, struktur mereka yang kami terangkan di atas. Tapi ketujuh mempunyai ciri-ciri sendiri. Ia mempunyai tulang belakang yang lebih besar daripada yang lain, proses spinous yang tidak dibahagikan kepada dua bahagian. Juga melintang, yang mempunyai panjang yang besar. Dalam kes ini, lubang-lubang melintang hampir tidak dapat dilihat, dan di sisi badan ada rehat, di mana kawasan serviks terhubung ke tulang rusuk pertama.

Peranan dan fungsi dalam badan

Dua vertebra pertama bertanggungjawab untuk menetapkan dan mengubah tengkorak. Dengan kekalahan Atlanta, dia boleh berkembang ke tengkorak, ini adalah kecederaan serius. Ia merosakkan keupayaan motor tengkorak dan bekalan darahnya.

Fungsi-fungsi vertebra ketujuh ke-3: menyokong, motor, pelindung untuk saraf tunjang. Dalam setiap proses melintang terdapat lubang untuk arteri tulang belakang. Oleh kerana struktur ini, kawasan serviks membolehkan anda melakukan tindakan fleksi, lanjutan, condong ke sisi, pergerakan bulat dan putaran, serta sepanjang paksi menegak.

Otot serviks dan ligamen penting bagi prestasi fungsi ini, yang membolehkan jabatan ini menjadi mudah alih dan mudah alih. Unggul keenam adalah layak disebut secara berasingan. Ia juga dikenali sebagai tubercle yang mengantuk, ketika arteri karotid melewatinya. Oleh kerana terdapat risiko tinggi kecederaan pada arteri ini, alam semula jadi merancang pembangunan yang lebih kuat dan mobiliti tuberkel pada tulang belakang ini.

Setiap vertebra melakukan fungsi istimewa sendiri, sedangkan bersama-sama mereka membentuk keseluruhan sistem perlindungan untuk saraf tunjang dan interaksi dalam pergerakan. Dengan pelanggaran pada vertebra, sebagai contoh, hernia, protes, seseorang mula merasa sakit. Terdapat kesakitan, pening, mual, kerana kepala tidak dibekalkan dengan makanan, ujung saraf diapit.

Struktur terperinci

Tulang belakang adalah sistem keseluruhan, dan vertebra di dalamnya hanya satu bahagian daripadanya. Mereka terdiri daripada tulang dan terletak di antara satu sama lain, membentuk tiang. Di atas, kami telah mengkaji semula struktur terperinci mereka. Terdapat cakera di antara vertebra. Mereka meletakkan antara struktur tulang, menyerap semua pergerakan, dan juga menjalankan fungsi penghubung.

Untuk mengikat tulang di antara tulang belakang adalah ligamen. Dan di antara vertebra adalah artikulasi yang berpengaruh, sehingga memungkinkan tulang belakang bergerak. Dan tentu saja otot-otot yang mengelilingi tulang belakang dan membolehkannya mengekalkan kedudukannya dan bergerak.

Di dalam ruang tulang belakang melepasi kord rahim, yang merupakan sebahagian daripada sistem saraf pusat manusia. Melaluinya, impuls dari otak pergi ke semua organ tubuh manusia. Setiap jabatan bertanggungjawab untuk set organ dan bahagian badannya sendiri. Kord rahim mempunyai akar saraf yang melangkaui vertebra melalui bukaan kaki dan prosesnya.

Ligamen dan struktur tulang

Vertebra dibentuk daripada tulang jenis yang berbulu. Maksudnya, diwakili oleh dua lapisan - kortikal luar dan spongy dalaman. Yang terakhir kelihatan seperti spons, kerana ia terbentuk dari rasuk, antara yang ada ruang yang dipenuhi sumsum tulang.

Ligament utama adalah membujur dan kuning. Yang pertama bertanggungjawab untuk menyambungkan badan vertebra dari bahagian belakang, dan ligamen kedua menyatukan busur vertebra yang berbeza. Dengan luka atau penyakit traumatik atau penyakit sendi dan cakera di antara vertebra, ligamen cuba untuk memulihkan kedudukan normal bahagian tulang belakang. Ini membawa kepada overstretching mereka.

Cakera Intervertebral

Interlayer ini antara vertebra adalah bulat. Ia mempunyai struktur kompleks tisu berserabut dengan teras di tengah. Cincin berserabut diwakili oleh pelbagai gentian bersilang. Mereka cukup kuat dan mengekalkan bentuk cakera, melindungi teras di dalam dan tidak membenarkan vertebra bergerak. Tetapi dengan perkembangan penyakit degeneratif, seperti osteochondrosis, tisu berserabut digantikan oleh parut. Dalam kes ini, cakera menjadi lemah, mengecut apabila terdedah kepada vertebra, ia boleh pecah, maka seseorang mempunyai hernia.

Otot

Sekitar tulang belakang adalah otot-otot yang menyokongnya, memberikan keupayaan untuk membengkok, putar leher. Otot dilampirkan pada proses. Apabila sakit di leher sering disebabkan oleh sakit pada tisu otot. Semasa senaman, atau penyakit tulang belakang sering berlaku peregangan mereka. Ini berlaku sehubungan dengan percubaan otot untuk menstabilkan kawasan yang rosak, terdapat kekejangan, pengumpulan asid laktik dan sebagai akibat dari tekanan darah.

Pada zaman kanak-kanak, perkembangan tisu otot di sekitar tulang belakang bertanggungjawab untuk perkembangan sihat bayi yang baru. Kekejangan dan nada tisu boleh menyebabkan kelewatan dalam perkembangan fizikal dan mental. Ada, misalnya, leher simetri - refleks tonik. Pengesanan dan rawatan yang tepat pada masanya boleh menghalang perubahan patologi dalam pergerakan sendi apabila kanak-kanak belajar tindakan paling mudah (duduk, berjalan).

Refleks ini berkembang pada peringkat vertebra pertama, kedua dan ketiga di rantau serviks. Diagnosis dengan ujian. Sebagai contoh, dalam kedudukan terlentang, kepala bengkok, pada masa ini refleksif, lekukan berlaku di lengan dan lanjutan di kaki.

Kord tulang belakang

Ini adalah jabatan dalam sistem saraf pusat, ia adalah koleksi pelbagai sel saraf yang dikelilingi oleh tiga cangkang. Solid kedua mengandungi otak itu sendiri dan beberapa sentimeter akar saraf. Setiap bahagian dari saraf tunjang bertanggungjawab untuk bahagian tertentu tubuh manusia. Leher terhubung oleh saraf ke bahagian leher dan bahagian atas. Oleh kerana impuls saraf, maklumat dipertukarkan antara jabatan dan otak ini. Jika saraf tunjang cedera, lumpuh anggota badan mungkin berlaku.

Lubang Intervertebral

Mereka juga dipanggil foraminal. Mereka terletak di sisi vertebra, membentuk dari kaki, badan dan proses vertebra yang bersebelahan. Melalui mereka, ujung saraf keluar dari bahagian dalam tiang, dan urat dan arteri masuk ke dalam untuk memberi makan. Bukaan sedemikian terletak di setiap sisi dua vertebra penyambung.

Sendi Faceted

Vertebra bersebelahan saling berkaitan dengan dua sendi, yang terletak bersimetri pada garis tengah badan dari busur di kedua-dua sisi. Proses dari kedua-dua vertebra terletak di arah satu sama lain, tisu kartilaginous mereka menyelubungi hujungnya. Ia licin dan licin, kerana permukaan artikular boleh bergerak dengan mudah, tanpa geseran yang tidak wajar. Akhir tulang dikelilingi oleh beg bersama, yang dipenuhi dengan bendalir corong artikular.

Video "Struktur Atlanta"

Dalam video anda akan melihat dengan terperinci bagaimana atlas kelihatan dan bagaimana ia dilekatkan pada tengkorak dan tulang belakang.

Vertebra serviks

Swells. Tulang leher terbentuk bersamaan dengan keluarga vertebra toraks, yang melindungi kord rahim dan menimbulkan badan, yang memungkinkan untuk pelbagai pergerakan kepala manusia.

Daripada tujuh jawatan serviks, bahagian 5 bahagian bawah podium berada di antara satu sama lain, begitu juga pada ketujuh terdapat beberapa perbezaan dari yang lain. Panggilan serviks pertama (Atlanta) dan kedua (sistem atau pusat) mempunyai komponen khusus mereka sendiri yang berkaitan dengan sistem gear.

SPELLS MUSIC TYPICAL

Penggera serviks dari yang ketiga terdiri daripada dua bahagian asas: badan di hadapan badan dan belakang arka kembali. Dua arka separuh daripada arka itu diambil ke belakang dan membentuk retract retrospektif. Sempena dengan pembukaan berpotensi, semua saluran telekomunikasi dibentuk.

Dalam gerbang mogok, adalah mungkin untuk mengusir dua set - kaki dan arka belakang. Pada pisau yang dilekatkan pada badan, terdapat luka, di mana kord rahim muncul dari saraf tulang belakang. Gerbang belakang diwakili oleh sepasang ikat pinggang yang dipakai, pusingan kanan dan pad sederhana yang sederhana. Petua membentuk kawasan kosong.

Setiap lorong sisi mempunyai ubah bentuk melintang. Dalam bidang ini, otot-otot yang menggerakkan struts dilekatkan pada hubungannya. Di samping itu, dalam aliran keratan rentas terdapat lubang, lubang sumur yang melewati saluran darah.

Perlanggaran servikal

Anjakan bilik serviks sangat berbahaya, memandangkan pergeseran di kawasan ini boleh menyebabkan tajam saraf tunjang lembut dengan rim kord dari pinggir krom.

Selepas pergerakan leher harus dihadkan ke pintu tegar. Ini mengurangkan risiko kecederaan saraf tunjang.

Otot diafragma, yang memainkan peranan penting kardiopulc- Dengan cara ini, jika kawasan ini terjejas oleh trauma, maka jarak beberapa milimeter dapat membahagikan nyawa dari kematian. Oleh itu, apabila anda berada di rumah, anda boleh mempelajari nilai era konsiliasi baru, dan anda boleh melakukan banyak perkara pada hari anda sendiri.

Apabila tyazhelyx travmax golovy mozhet oblomitsya osnovanie zubovidnogo otrostka (bertopi vertikalny nA epistrofee, kotorym OH sochlenyaetsya dengan atlantom) poetomu neobxodimo provesti rentgenovskoe obsledovanie, tak BAGAIMANA smeschenie povrezhdennogo Elementa kosti mozhet proizoyti srazu ne. Sekiranya penumpahan itu baik, ia biasanya mati. Menggabungkan potensi yang paling mungkin dalam bidang, di mana bahagian atas leher paling banyak bergerak - antara panggilan keempat dan kelima atau kelima dan keenam.

Semenanjung Synoidal antara panggilan serviks, serta gabungan yang serupa di bahagian lain badan, dipindahkan oleh sudut yang berbeza, contohnya, dengan corak yang berbeza. Ia adalah penyakit autoimun, yang mengakibatkan gangguan keabsahan tulang artikular dan mengakibatkan hakisan dan kecacatan sendi.

Ini boleh menjadi sangat berbahaya, jika terdapat gabungan anjakan gigi arka epistropik dan arka. Dalam kes ini, gigi gigi boleh bergerak dari gigi (misalignment tulang dengan sentuhan di antara mereka). Berus gigi boleh dipindahkan ke otak yang berterusan, di mana pusat mengancam nyawa dengan akibat yang subur berlaku.

4. Struktur vertebra. Ciri-ciri vertebra serviks 1.

Semua vertebra (vertebra) mempunyai rancangan umum struktur. Vertebra mempunyai badan dan arka. Arka mempunyai kaki yang menyambungkannya ke badan. Di antara badan dan arka, terdapat foramen tulang belakang, satu set lubang yang membentuk kanal vertebra (untuk saraf tunjang). Dari arka proses pergerakan vertebra. Belakang - tidak berpasangan spinous, lateral - melintang, atas dan ke bawah - proses artikular, yang mengehadkan luka, dan luka bersebelahan membentuk lubang intervertebral (untuk saraf tulang belakang). Tulang serviks 1 - atlas atau atlas mempunyai ciri-ciri tertentu. a) tiada badan, ia telah tumbuh bersama-sama dengan badan vertebra serviks ke-2 (paksi atau paksi), membentuk gigi; b) atlas mempunyai gerbang anterior dan posterior, jisim sisi di sisi gerbang, di mana terdapat permukaan artikular - atas untuk condyles tulang paha, dan lebih rendah untuk vertebra serviks kedua; c) atlas tidak mempunyai proses spinous, sebaliknya hillock adalah tubercle; d) foramen vertebral adalah besar, bulat, di gerbang anterior di dalam lubang untuk gigi vertebra kedua, di luar hillock anterior. Ciri-ciri semua vertebra serviks adalah kehadiran dalam proses melintang lubang untuk arteri vertebra. Vertebra serviks ke-7, dipanggil prominens, mempunyai proses spinous yang sangat menonjol.

5. Sambungan tiang tulang belakang.

Vertebra di lajur vertebral dihubungkan oleh badan, busur dan proses. Badan vertebra dihubungkan dengan cakera intervertebral, membentuk simfisis intervertebral. Cakera mempunyai bahagian tengah (teras gelatin), bertindak sebagai penyerap kejutan. Di pinggir cakera berserabut cakera. Sambungan badan vertebra disokong oleh ligamen longitudinal anterior dan posterior. Anterior datang di sepanjang permukaan anterior dari badan vertebra dari tuberkel faring tulang tulang paha ke 2-3 badan sakral (garis). Ligamen longitudinal posterior berjalan di sepanjang permukaan posterior badan vertebra (di dalam saluran tulang belakang!) Dari paksi ke tulang belakang 1. Di bahagian atas, ia masuk ke dalam ligamen cruciate Atlanta. Arka dari vertebra bersebelahan disambung oleh ligamen kuning - ia kuat, elastik, elastik. Proses artikular membentuk sendi arcuate. Proses spinous dihubungkan oleh ligamen interstitial dan satu ligamen supraspinal biasa - di rantau serviks itu paling maju dan dipanggil ligamen kanal. Proses transversal adalah ligamen yang saling berkaitan. Dalam ruang tulang belakang terdapat sendi sacrococcygeal. Terdapat juga gabungan lajur vertebra dengan tengkorak - sendi atlanto-occipital dan atlanto-paksi (median dan lateral) - ini adalah sendi condylar gabungan. Gabungan atlanto-occipital yang dipasangkan terbentuk oleh permukaan puing-puing dari tulang belakang tulang dan tulang belakang atribut atlas. Kapsul bersama diperkuat dengan membran atlanto-oksipital (anterior dan posterior). Membran atlanto-occipital anterior menjangkau antara bahagian basilar tulang belakang dan lengkung anterior atlas. Bahagian belakang dibentangkan di antara separuh bulatan belakang foramen occipital besar dan lengkung pos atlas. Dalam sendi-sendi ini, pelanjutan lenturan kepala dan kecondongan kepala ke sisi mungkin. Median-axial joint bersama-sama terbentuk oleh permukaan artikular gigi vertebra serviks ke-2 dan arka fossa atlant. Sambungan itu bersifat silinder tanpa aksial, diperkuat oleh ligamen: ligamen melintang atlas, ligamen atas gigi dan dua ligamen pterygoid yang kuat, yang mengehadkan putaran berlebihan kepala ke kanan dan kiri semasa putaran atlas di sekitar gigi. Jajar bersama-sama bersama-paksi Atlantis, dipasangkan, dibentuk oleh fossae artikular yang lebih rendah dari Atlanta dan permukaan yang lebih tinggi pada tulang belakang paksi. Sambungan itu diperkuat dengan ligamen cruciate Atlanta, multiaxial, gabungan, tidak aktif. Median dan lateral atlanto-axial joints di sisi terusan tulang belakang dilapisi dengan membran integumen yang tahan lama yang meluas ke ligamen longitudinal posterior.

Tulang belakang serviks

Asas struktur tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah bahagian yang paling penting dalam sistem muskuloskeletal manusia. Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian dengan bilangan, struktur dan fungsi vertebra yang berlainan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-300x213.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika.jpg "class =" size-images-post-wp-image-937 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-580x412. jpg "alt =" spine serviks "width =" 580 "height =" 412 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-580x412.jpg 580w, http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-300x213.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika.jpg 600w "sizes =" (max - lebar: 580px) 100vw, 580px "/>

Tulang belakang serviks

Bahagian bahagian tulang belakang

 • serviks - mengandungi tujuh vertebra, memegang dan menetapkan gerakan kepala;
 • toraks - ia dibentuk oleh 12 vertebra, membentuk dinding posterior dada;
 • lumbar - besar-besaran, terdiri daripada 5 vertebra besar, yang perlu menjaga berat badan;
 • sakral - mempunyai sekurang-kurangnya 5 vertebra, yang membentuk sakrum;
 • coccygeal - mempunyai 4-5 vertebra.

Sehubungan dengan aktiviti buruh yang tidak aktif, bahagian serviks dan lumbar rabung paling kerap terkena.

Lajur tulang belakang adalah pertahanan utama saraf tunjang, juga membantu mengekalkan keseimbangan apabila seseorang bergerak, bertanggungjawab terhadap fungsi sistem otot dan organ. Jumlah vertebra adalah 24, jika anda tidak mengambil kira sacral dan coccygeal (bahagian ini mempunyai tulang penyambung).

Tulang vertebra adalah tulang yang membentuk lajur vertebral, yang menganggap beban pendukung utama, terdiri daripada lengkok dan badan yang mempunyai bentuk silinder. Di belakang dari pangkal busur, proses berputar berliku, proses melintang berpindah ke arah yang berbeza, artikular - naik dan turun dari arka.

Di dalam semua vertebra terdapat pembukaan segitiga yang merangkumi seluruh ruang tulang belakang dan mengandungi korda tulang belakang manusia.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-236x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-805x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-940 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba- 580x738.jpg "alt =" Jabatan-Jabatan haluan tulang belakang "width =" 580 "height =" 738 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-580x738.jpg 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-236x300.jpg 236w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-768x977.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-805x1024.jpg 805w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-300x382.jpg 300w "saiz = "(max-width: 580px) 100vw, 580px" />

Bahagian bahagian tulang belakang

Struktur tulang belakang serviks

Kawasan serviks, yang terdiri daripada 7 vertebra yang disambungkan oleh cakera intervertebral, terletak di bahagian paling atas dan dibezakan oleh mobiliti khas. Mobilitinya membantu untuk membuat giliran dan selekoh leher, yang menyediakan struktur khas vertebra, ketiadaan lampiran tulang lain, dan juga kerana kemudahan struktur konstituen. Rawatan serviks manusia yang paling rentan terhadap tekanan disebabkan oleh fakta bahawa ia tidak disokong oleh sistem otot, dan tidak ada tisu lain. Ia berbentuk seperti huruf "C", terletak di sebelah cembung. Bengkok tersebut dipanggil lordosis.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika-300x192.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika.jpg "class =" size-images-post wp-image-943 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo- otdela-pozvonochnika-580x371.jpg "alt =" struktur tulang belakang serviks "width =" 580 "height =" 371 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika 580w -580x371.jpg, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika-300x192.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo -otdela-pozvonochnika.jpg 700w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Struktur tulang belakang serviks

Tulang serviks manusia terbentuk dari dua bahagian:

 • bahagian atas terdiri daripada dua vertebra pertama yang berkaitan dengan bahagian kepala sesak nafas;
 • rendah - bermula dengan vertebra ketiga dan sempadan pada toraks pertama.

Kedua-dua vertebra atas mempunyai bentuk khas dan menjalankan fungsi tertentu. Tengkorak dilampirkan pada vertebra pertama - Atlanta, yang memainkan peranan rod. Terima kasih kepada bentuknya yang istimewa, kepala boleh bengkok ke belakang dan sebagainya. Tulang serviks kedua, paksi, terletak di bawah atlas dan membolehkan kepala beralih ke sisi. Setiap daripada 5 vertebra lain mempunyai badan yang melakukan fungsi sokongan. Tulang belakang serviks mengandungi proses kecil sendi dengan permukaan cembung di dalamnya terdapat lubang tertentu. Vertebra dikelilingi oleh otot, ligamen, saluran darah, saraf dan dipisahkan oleh cakera intervertebral, yang memainkan peranan penyerap kejutan tulang belakang.

Disebabkan keanehan anatomi, tulang belakang servik manusia dapat memberikan fungsi sokongan kepada tubuh, serta memberikan kelonggaran yang besar ke leher.

Vertebra pertama dan paksi

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok-300x267.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Pervyj-i-osevoj-pozvonok.jpg "class =" size-images-post wp-image-945 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i- osevoj-pozvonok-580x517.jpg "alt =" Vertebra pertama dan paksi "width =" 580 "height =" 517 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok -580x517.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok-300x267.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i -osevoj-pozvonok-768x684.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok.jpg 1000w "saiz =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Vertebra pertama dan paksi

Atlas, seperti yang diketahui, adalah titan dari mitologi Yunani yang memegang cakrawala di bahunya. Serangga vertebra serviks pertama dinamakan selepasnya, yang menghubungkan lajur vertebral ke bahagian belakang kepala.

The vertebra serviks Atlantik mempunyai struktur khas, tidak seperti yang lain, ia tidak mempunyai badan vertebra, proses spinous dan cakera intervertebral, dan ia hanya terdiri daripada lengkung dan anterior posterior, yang disambungkan ke tepi oleh tebal tulang. Di bahagian belakang arka ada lubang khas untuk tulang belakang seterusnya, gigi memasuki rehat ini.

Pusingan kedua, juga paksi, dipanggil Axis atau Epistrophy. Berbeza dalam proses pergigian, yang dilampirkan pada atlas dan membantu untuk melaksanakan pelbagai pergerakan kepala. Bahagian depan gigi terdiri daripada permukaan artikular yang menghubungkan ke vertebra pertama. Permukaan artikular atas Axis terletak di sisi badan, dan yang lebih rendah, sambungkannya dengan vertebra seterusnya.

Tulang serviks ketujuh

Yang terakhir dari vertebra serviks juga mempunyai struktur atipikal. Ia juga dipanggil penceramah, kerana tangan seseorang boleh dengan mudah, dengan memeriksa ruang tulang belakang, cari melalui kulit. Ia berbeza dari yang lain dengan kehadiran satu proses spinus yang besar, yang tidak dibahagikan kepada dua bahagian dan tidak mengandungi proses transversal. Pada badan vertebra terdapat juga lubang yang membolehkan anda menyambung serviks dan toraks.

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-300x206.jpg "data-large-file =" http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele.jpg "class =" size-images-post wp-image-946 "src =" http: // sustavam. ru / wp-kandungan / Gambar / Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-580x398.jpg "alt =" sistem saraf dan peredaran darah di leher "width =" 580 "height =" 398 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-580x398.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i -krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-300x206.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-768x527.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdelele.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

Tulang serviks dibezakan oleh anatomi khas struktur. Terdapat sejumlah besar saluran darah dan saraf yang bertanggungjawab untuk bahagian otak yang berbeza, bahagian muka, otot tangan dan bahu seseorang. Plexus saraf serviks terletak di hadapan vertebra. Saraf cerebrospinal pertama terletak di antara bahagian belakang kepala dan atlas, di sebelah arteri vertebra. Kecederaannya boleh mengakibatkan keperitan kepalan kepala.

Saraf di bahagian serviks dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • otot - memberikan pergerakan otot serviks, sublingual, terlibat dalam pemuliharaan otot sternocleidomastoid;
 • kulit - menghubungkan dengan saraf kebanyakan auricle, permukaan leher, dan beberapa bahagian bahu.

Terutamanya kerapnya ia boleh mencubit saraf. Kenapa ini berlaku? Puncanya boleh menjadi osteochondrosis. Ia berlaku apabila cakera intervertebral dipadamkan dan melampaui tulang belakang, mencubit saraf. Pembuluh darah sangat dekat dengan tisu kepala dan leher. Kerana lokasi ini, gangguan neurologi dan vaskular adalah mungkin dengan kerosakan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-300x218.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads /Zashhemlenie-nervov-1024x745.jpg "class =" size-images-post wp-image-947 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-580x422.jpg "alt = "Pinched saraf" width = "580" height = "422" srcset = "http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-580x422.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp- kandungan / muat naik / Zashhemlenie-nervov-300x218.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-768x559.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/ Zashhemlenie-nervov-1024x745.jpg 1024w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov.jpg 1100w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Sekiranya kecederaan pada mana-mana vertebra, ia tidak begitu banyak ruang tulang belakang yang menderita, tetapi di kawasan serviks. Ini boleh menyebabkan perit arteri vertebra, akibatnya peredaran darah di otak merosot dan nutrien tidak mengalir sepenuhnya. Juga di sini adalah arteri karotid, yang memakan bahagian depan kepala, otot leher dan kelenjar tiroid.

Vertebra serviks

Struktur serviks adalah salah satu yang paling terdedah. Kecederaan kepala boleh sama ada dari pukulan atau pergerakan yang tiba-tiba, atau dari faktor lain yang tidak dapat dilihat dengan segera. Seringkali, tulang belakang yang dipindahkan semasa kelahiran pada kanak-kanak, kerana terdapat beban yang sangat besar pada ruang tulang belakang berbanding dengan saiz bayi. Sebelum itu, ketika melahirkan anak, bidan itu menekan kepala bayi ke arah yang bertentangan untuk melambatkan proses tersebut, yang menyebabkan anjakan vertebra. Malah kerosakan yang sedikit ke Atlanta boleh menyebabkan beberapa komplikasi di masa depan.

"Data-sederhana-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-243x300.jpg "data-besar-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-828x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-949 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov- 580x717.jpg "alt =" terkehel serviks "width =" 580 "height =" 717 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-580x717.jpg 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-243x300.jpg 243w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-768x950.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-828x1024.jpg 828w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-300x371.jpg 300w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov.jpg 993w "saiz =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Vertebra serviks

Menariknya, di Rom kuno, orang yang terlatih secara bergantian menghampiri anak-anak yang baru lahir budak dan melipat kepala mereka dengan cara yang istimewa, mengalihkan vertebra serviks sehingga anak itu akan menjadi tertekan, dengan aktivitas mental yang berkurang. Ini dilakukan untuk mengelakkan pergolakan.

Bergantung pada sifat kesakitan, adalah mungkin untuk menentukan berapa banyak vertebra rosak dan di tempat tertentu. Semua vertebra serviks dalam perubatan dilambangkan dengan huruf C dan nombor siri, bermula dari bahagian atas.

Kerosakan pada vertebra tertentu dan komplikasi yang berkaitan:

 1. C1 bertanggungjawab untuk otak dan bekalan darahnya, juga kelenjar pituitari dan telinga dalam. Apabila kerosakan berlaku, sakit kepala, neurosis, insomnia, pening.
 2. C2 - bertanggungjawab untuk mata, saraf optikal, lidah, dahi. Gejala utama ialah neurasthenia, berpeluh, hypochondria, dan migrain.
 3. C3 - bertanggungjawab untuk pipi, telinga luar, tulang muka, gigi. Sekiranya berlaku pelanggaran, masalah dengan bau dan penglihatan, pekak, dan gangguan neurologi dikesan.
 4. C4 - bertanggungjawab untuk hidung, bibir, mulut. Tanda kemerosotan - neurasthenia, kelumpuhan kepala, adenoids, penyakit yang berkaitan dengan hidung dan telinga.
 5. C5 - bertanggungjawab untuk tali vokal dan pharynx. Dihasilkan oleh penyakit mulut, mata, tonsilitis, serak.
 6. C6 - berkaitan dengan otot-otot leher, bahu dan tonsil. Tanda - asma, sesak nafas, laringitis, batuk kronik.
 7. C7 - bertanggungjawab untuk kelenjar tiroid, bahu, siku. Komplikasi dapat dilihat sebagai sakit di bahu, arthrosis, bronkitis, dan masalah dengan kelenjar tiroid.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-300x224.jpg "data-large-file =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-1024x763.jpg "class =" size-images-post wp-image-950 "src =" http://sustavam.ru/ wp-content / uploads / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-580x432.jpg "alt =" Contoh yang normal dan rosak oleh disk arthritis "width =" 580 "height =" 432 "srcset =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-580x432.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom- diska-300x224.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-768x572.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Utama-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-1024x763.jpg 1024w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Contoh yang normal dan rosak oleh cakera arthrosis

Lajur tulang belakang, anatominya, membolehkan anda mengenal pasti bintik-bintik yang terdedah di kawasan serviks dan mencegah kemunculan kerosakan. Kecederaan Vertebral pada manusia sangat merugikan kerja otak dan saraf tunjang, sebab itulah perlu untuk memantau tulang belakang dengan perhatian khusus. Adalah mungkin untuk membuat diagnosis yang tepat menggunakan sinar-X, dengan teliti mengkaji foto. Doktor menentukan berapa lama rawatan akan berlangsung dan prosedur apa yang akan dimasukkan di dalamnya. Rawatan vertebra boleh menyebabkan keghairahan, kemudahan dan kejelasan kesedaran.

Anatomi tulang belakang serviks

Tulang belakang adalah asas rangka tubuh dan salah satu sistem yang paling penting.

Tugasnya adalah untuk melindungi saraf tunjang dan keperluan untuk mengekalkan badan dalam kedudukan tegak.

Antara fungsi penting tulang belakang boleh dibezakan perlindungan otak daripada kejutan semasa pergerakan, yang memberikan sifat bantalan.

Kerapuhan dan kerentanan yang paling besar kepada pelbagai kecederaan adalah tulang belakang serviks, di antara yang lain.

Untuk mengelakkan kerosakan, perlu mengetahui keunikan strukturnya dan langkah-langkah keselamatan untuk aktiviti fizikal.

Ciri-ciri struktur tulang belakang serviks

Tulang belakang manusia terdiri daripada 24 vertebra dan empat bahagian. Setiap daripada mereka mempunyai perbezaan yang signifikan dalam struktur dan bilangan vertebranya. Di rantau thoracik, mereka adalah saiz terbesar.

Di rantau lumbar, mereka terletak sangat dekat antara satu sama lain, dan ketika mereka mendekati zon coccygeal, mereka menjadi akrilik. Tulang serviks dianggap paling rapuh, tetapi strukturnya yang tipis yang memberikan kualitas mobilitas dan memungkinkan Anda membuat berbagai gerakan kepala.

Kawasan serviks terdiri daripada tujuh vertebra. Setiap daripada mereka berbeza dalam strukturnya. Oleh kerana saiz dan kelemahan otot lehernya kecil, bahagian ini sering cedera.

Tulang serviks terdiri dari tujuh vertebra.

Satu ciri struktur vertebra serviks - perbezaan ketara dari vertebra semua bahagian lain tulang belakang. Kebanyakan vertebra terdiri daripada bahagian depan, yang dipanggil badan vertebrata silinder; kord rahim yang terletak di dalam tulang belakang adalah terhad secara belakang oleh gerbang vertebral; mereka juga mempunyai proses spinus yang ditembusi oleh bukaan untuk saluran darah.

Struktur vertebra serviks adalah berbeza, disebabkan oleh keunikan fungsi mereka, termasuk pemasangan tengkorak, melindungi saraf tunjang, memberi pemakanan kepada otak, dan melakukan pelbagai gerakan kepala.

Struktur dan fungsi vertebra serviks

Bahagian vertebra yang pertama, yang terletak di bahagian atas, dipanggil "Atlas". Ia adalah paksi, tiada badan dan proses spinous. Di laman web ini, ia membolehkan anda menyambungkan tulang belakang dengan tulang leher, serta otak dan kord rahim di kalangan mereka.

Tugas-tugas ini menentukan strukturnya: ia terdiri daripada dua arka yang mengikat kanal tulang belakang. Gerbang anterior membentuk tubercle kecil. Di belakangnya adalah rongga, digabungkan dengan proses pergigian vertebra kedua.

Di gerbang posterior ada alur di mana arteri vertebra berada. Bahagian yang diartikulasikan "atlas", terletak di atas, mempunyai bentuk cembung, dan bahagian bawah rata. Ciri struktur ini disebabkan oleh kedudukan pertengahan vertebra antara tulang belakang dan kepala.

Vertebra kedua, yang dipanggil "paksi", juga dibezakan dengan bentuknya, yang menyerupai "gigi" yang tajam. Ia melaksanakan fungsi "engsel", yang memastikan giliran vertebra pertama "Atlanta" bersama-sama dengan tengkorak, serta keupayaan untuk memiringkan kepala dalam arah yang berbeza.

Tiada cakera intervertebral dalam ruang antara "atlas" dan "paksi". Sambungan mereka dibentuk oleh jenis sendi. Faktor ini menyebabkan risiko kecederaan yang tinggi.

Atlanta dan Struktur Axis

Tulang serviks dari ketiga hingga keenam adalah kecil. Setiap daripada mereka mempunyai lubang yang agak besar, sama dengan bentuknya kepada segitiga. Tepi atasnya sedikit menonjol, yang mana sebabnya ia dibandingkan dengan "tulang rusuk". Proses artikular mereka adalah pendek dan terletak pada sudut yang sedikit.

Vertebra dari ketiga hingga kelima juga mempunyai proses melintang kecil yang berpecah di sepanjang tepi. Dalam proses ini terdapat lubang yang melewati saluran darah. Di sinilah arteri vertebra utama memberi makan kepada otak.

Dalam bahagian seterusnya, di mana vertebra keenam dan ketujuh berada, lajur tulang belakang mempunyai sedikit pengembangan. Di sini, pemendapan garam berlaku paling kerap. Gegar keenam dipanggil "mengantuk" kerana bukitnya yang terletak di depan, terletak berhampiran arteri karotid. Ia menentangnya menekan arteri untuk menghentikan pendarahan.

Yang terbesar di bahagian terakhir bahagian serviks di sini ialah vertebra ketujuh. Ia boleh dirasakan dengan tangannya, jika anda condong kepala anda ke hadapan. Atas alasan yang sama, ia juga dipanggil pembicara. Di samping itu, ia berfungsi sebagai garis panduan utama untuk mengira vertebra. Bahagian bawah vertebra ini mempunyai kemurungan.

Berikut adalah persimpangannya dengan kelebihan pertama. Keanehan dari vertebra ketujuh adalah lubang-lubang di rantau proses transversal, yang boleh sangat kecil atau tidak sepenuhnya. Ia mempunyai pertumbuhan spinus terpanjang tanpa pembahagian ke dalam bahagian.

Setiap vertebra serviks bertanggungjawab untuk fungsi tertentu.

Dengan kecederaan mereka, fenomena yang tidak menyenangkan berlaku sesuai dengan setiap vertebra tertentu, seperti:

Ciri-ciri struktur tulang belakang serviks manusia

Bahagian tulang belakang manusia

Tulang belakang dalam tubuh manusia adalah bahagian utama tulang paksi.

Struktur tulang belakang termasuk kehadiran 32-34 vertebra.

Mereka disambungkan menggunakan ligamen, sendi dan tulang rawan. Boleh juga akrih.

Dalam struktur tulang belakang diputuskan untuk memperuntukkan lima bahagian.

Kepentingan tiang tulang belakang adalah sukar untuk memaksimumkan, kerana ia melakukan beberapa fungsi penting:

 • Rujukan.
 • Motor (pergerakan badan dan kepala).
 • Perlindungan (Perlindungan saraf tunjang).

Tulang belakang serviks

Bahagian ini mengandungi tujuh vertebra.

Ciri khas jabatan ini adalah mobiliti.

Vertebrae pertama - atlas dan epistropi

Atlas dan epistropi adalah vertebra pertama di sini.

Perbezaan mereka dari yang lain terletak pada struktur ciri. Atlant tidak menyiratkan kehadiran badan vertebra. Struktur termasuk kehadiran dua busur. Yang pertama adalah bahagian hadapan dan yang kedua ialah belakang. Massa jeda membolehkan mereka menyambung satu sama lain.

Di hadapan epistrophy adalah pertumbuhan tulang. Ia dipanggil gigi. Kehadiran vertebra ini membolehkan seseorang menekuk kepalanya dan berubah.

Saiz vertebra serviks

Oleh kerana beban rendah, saiz kecil adalah ciri vertebra serviks.

Nilai kawasan serviks untuk badan

Rawatan serviks mempengaruhi kerja banyak organ dan bahagian badan.

Ini termasuk:

 • kelenjar tiroid;
 • hidung, bibir, mata;
 • kelenjar pituitari;
 • siku;
 • saraf muka.

Penyakit yang berkaitan dengan gangguan pada serviks vertebra

Senarai kemungkinan penyakit adalah seperti berikut:

 • hidung berair, gangguan ingatan, sakit kepala;
 • Sejuk;
 • sakit tekak, laringitis;
 • ekzema, sinusitis;
 • kehilangan pendengaran, penglihatan kabur;
 • sakit di otot bahu, serta di sendi.

Punca trauma yang tinggi

Dari semua bahagian tulang belakang, rantau serviks adalah yang paling terdedah kepada kecederaan yang mungkin.

Ini mempunyai penjelasannya:

 • korset otot yang agak lemah di leher;
 • nilai kecil;
 • kekuatan mekanikal rendah vertebra untuk jabatan ini.

Tulang belakang Thoracic

Bahagian ini memperuntukkan kehadiran 12 vertebra. Rusuk dilampirkan ke badan mereka.

Sangkar tulang rusuk terbentuk oleh tulang rusuk dan vertebra toraks. Mereka disertai oleh sternum.

Hanya sepuluh pasang tulang rusuk terpasang pada sternum.

Selebihnya masih bebas.

Saiz dan struktur vertebra thoracic

Meningkatkan berat badan menyumbang kepada fakta bahawa tubuh meningkat. Kehadiran lubang rusuk khas. Selalunya dalam satu vertebra terdapat dua tiang. Salah satunya adalah bahagian atas dan yang lain adalah bahagian bawah.

Ciri-ciri utama

Keistimewaan jabatan ini adalah ia bertindak sebagai yang paling tidak aktif. Beban di atasnya tidak terlalu besar. Tetapi ia bertindak sebagai sokongan utama dada. Biasanya, jabatan ini sama dengan huruf "C". Dalam kes ini, bonjol dibalikkan.

Cakera intervertebral yang terdapat di sini dicirikan oleh ketinggian kecil. Ini menyebabkan penurunan mobiliti untuk sesuatu jabatan. Tambahan pula, proses panjang tulang belakang dan spinous menyumbang untuk menghadkan mobiliti. Dia berada dalam bentuk jubin. Thorax juga menjejaskan pergerakan.

Penyakit toraks

Dalam bahagian ini adalah saluran tulang belakang, yang agak sempit. Alasan untuk perkembangan pemampatan dalam kes saraf akar, serta saraf tunjang boleh menjadi pembentukan besar, walaupun mereka kecil.

Ini termasuk:

Tulang belakang lumbar

Wilayah lumbar diwakili oleh lima vertebra.

Saiz dan struktur vertebra lumbar

Jabatan ini mempunyai jisim yang besar. Atas sebab ini, badan vertebra di sini adalah besar.

Ia menyediakan unsur-unsur berikut:

 • proses tambahan - ia harus difahami residu dari proses yang melintang, tidak dilakukan bergabung dengan tepi;
 • proses rusuk - adalah asas rusuk;
 • Proses mastoid mewakili jejak yang berkaitan dengan lampiran otot.

Lumbarisasi (vertebra keenam)

Sesetengah orang di jabatan ini mempunyai enam vertebra. Fenomena ini dipanggil lumbarisasi. Selalunya ia tidak membayangkan kepentingan klinikal. Biasanya, bahagian ini menganggap bengkok yang berjalan ke hadapan dan harus ringan.

Nilai dan fungsi lumbar

Nilai jabatan ini adalah bahawa ia membuat sambungan berikut:

 • sacrum, yang tidak bergerak;
 • thoracic - dicirikan oleh ketidakaktifannya.

Penyakit tulang belakang lumbar

Bahagian atas tubuh manusia menimbulkan tekanan yang besar, yang jatuh pada struktur seksyen ini.

Peningkatan tambahan dalam tekanan yang dikenakan berlaku apabila seseorang melakukan pergerakan yang terdiri daripada memindahkan berat yang cukup besar, serta apabila mengangkat berat.

Manifestasi seperti ini boleh menyebabkan memakai dalam cakera intervertebral. Jika tekanan di dalam cakera meningkat secara dramatik, ia boleh menyebabkan kesan negatif:

 • pecah cincin berserabut;
 • melampaui cakera bahagian berasingan nukleus pulpa.

Dengan cara ini, pembentukan cakera herniated. Ia boleh menyebabkan struktur saraf menjadi mampat. Akibatnya, boleh diingatkan bahawa sindrom kesakitan akan muncul. Satu lagi manifestasi dalam kes ini dikaitkan dengan gangguan neurologi tertentu.

Tulang belakang Sacral

Pada manusia, sakrum dibentuk oleh lima vertebra sakral. Pada kanak-kanak, ia terdiri daripada vertebra berasingan.

Struktur Sacral

Anatomi jabatan ini mempunyai kerumitan tertentu. Ini disebabkan pembentukan jabatan ini kerana penggabungan lima vertebra, yang tidak dilaksanakan sepenuhnya. Pembentukan terakhir sakrum selesai oleh tahun ke-25 kehidupan manusia.

Fungsi dan tugas

Jabatan ini bertindak sebagai sokongan untuk tulang belakang. Ia adalah satu-satunya pembentukan tulang yang terdiri daripada vertebra yang menyatu. Pada masa yang sama, badan vertebra lebih ketara, dan kurang - proses. Kecenderungan, yang dicatat dalam sakrum, dikaitkan dengan pengurangan kekuatan untuk vertebra. Ia berlaku dalam arah dari yang pertama hingga yang kelima.

Pengutamaan dan lumbarzation

Dalam sesetengah kes, vertebra kelopak dan kelima lumbar disambungkan. Penumpuan adalah nama manifestasi seperti itu. Di bawah lumbarasi perlu difahami pemisahan tulang belakang sakral pertama dan sakral kedua.

Penyakit lumbar

Selalunya, doktor mendiagnosis penyakit seperti pada pesakit:

 • Hernia Sacral - selalunya orang yang menderita penyakit ini berusia antara 30 hingga 50 tahun. Bahagian berasingan cakera intervertebral boleh jatuh atau menonjol ke dalam saluran tunjang. Penyebab penyakit ini dikaitkan dengan osteochondrosis. Sebab lain ialah kecederaan. Kerana mereka, mampatan struktur saraf berlaku;
 • osteochondrosis - ia harus difahami sebagai lesi degeneratif-dystropik, yang dinyatakan dalam tulang belakang. Ia berkembang di belakang;
 • mencubit saraf sciatic - keadaan ini dicirikan oleh kesakitan tertentu;
 • kesakitan di rantau sakral - keradangan sendi, yang terletak di punggung bawah di kedua-dua belah tulang belakang, adalah salah satu punca manifestasi seperti itu;
 • sakit di pinggul - kesakitan di bahagian ini, sebagai peraturan, yang berkaitan dengan proses keradangan yang berlaku dan disfungsi organ-organ individu;
 • Spondylosis adalah satu proses yang berlaku di tulang belakang, yang merupakan dystrophic.

Tulang belakang coccyx

Bahagian ini memperuntukkan kehadiran 3-5 vertebra. Ia adalah tailbone yang menamatkan tulang belakang.

Dalam kes ini, sakit boleh mencadangkan dua pilihan:

Bahaya tertentu adalah situasi yang berkaitan dengan keretakan atau kecederaan tulang. Ini membawa kepada kesakitan yang ketara. Adalah sama pentingnya dalam hal ini diperlukan pemulihan yang cukup lama. Tempohnya boleh sampai satu tahun.

Penyakit tulang belakang coccygeal

Penyakit-penyakit yang paling biasa termasuk yang berikut:

 • kesakitan di tulang rujak semasa kehamilan - ini disebabkan oleh fakta bahawa berat badan kanak-kanak meletakkan tekanan pada bahagian belakang di bahagian bawah. Kadangkala trauma kepada tulang rawan terjadi semasa melahirkan anak apabila bayi melalui saluran kelahiran;
 • Fraktur coccyx - kesakitan yang tajam, kehadiran hematomas, tumor, sakit kaki dan manifestasi lain menjadi gejala patah tulang. Ia biasanya mengambil masa yang agak lama untuk pulih dari retak tulang rusuk. Statistik menunjukkan bahawa patah tulang adalah yang paling biasa di kalangan wanita. Ini disebabkan hakikat bahawa mereka dicirikan oleh struktur yang lebih luas di tulang pinggul;
 • kecederaan tailbone - yang paling kerap tailbone menerima kecederaan akibat jatuh ke belakang. Ia juga boleh menjadi kecederaan yang berulang. Kesakitan yang teruk, hematomas adalah akibat daripada lebam dan kecederaan. Selalunya lebam berlaku pada wanita;
 • kesakitan di tulang rusuk - terdapat banyak sebab untuk penampilan kesakitan di jabatan ini. Untuk sebab tertentu, kesakitan akan sesuai.

Mari kita singkirkan

Bahagian vertebra bertindak sebagai komponen utama tulang belakang. Ia mewakili badan dan arka, menutup pembukaan tulang belakang. Tubuh boleh berbentuk bulat atau buah pinggang. Di samping itu, kehadiran proses artikular.

Ciri ciri tulang belakang adalah kehadiran selekoh, yang dapat dilihat dengan melihatnya. Selekoh tersebut adalah fisiologi dan tidak menunjukkan kehadiran penyakit tertentu.

Selekoh ini adalah seperti berikut:

 • leher serviks - yang ditandakan ke hadapan. Namanya adalah lordosis serviks;
 • Thoracic - ditandakan bend, yang berjalan di arah mundur. Ia menggalakkan pembentukan kyphosis toraks;
 • rantau lumbar - di sini lekuk yang sama disediakan seperti dalam kes rahim serviks. Ini menyumbang kepada pembentukan lordosis lumbar.

Struktur tulang belakang mempunyai ciri-ciri tersendiri, yang memungkinkan untuk melaksanakan fungsi penyerap kejutan akibat lengkungan ini. Ini membuka peluang untuk meredakan pelbagai kejutan.

Otak juga dilindungi dari gegaran, apabila pelbagai jenis pergerakan dilakukan. Sebagai contoh, ia adalah aktiviti seperti berjalan, berjalan, melompat.

Terima kasih kepada tulang belakang yang dicapai mobiliti yang mencukupi untuk manusia.

Oleh itu, struktur tulang belakang dibezakan oleh kehadiran lima bahagian, masing-masing mempunyai ciri-ciri sendiri. Adalah sangat penting bahawa setiap orang memberi perhatian khusus kepada kesihatan tulang belakangnya.

Ini harus dinyatakan terutamanya dalam langkah-langkah pencegahan yang bertujuan untuk mencegah berlakunya pelbagai penyakit.

Dalam kes tanda-tanda amaran, sakit, anda harus segera menghubungi bantuan pakar yang berkelayakan, iaitu di hospital dan doktor. Anda tidak boleh mengubat sendiri.

Anatomi, struktur dan fungsi tulang belakang serviks

Tulang belakang manusia terdiri daripada lebih daripada 30 vertebra, yang digabungkan menjadi 5 bahagian. Ini adalah cervical, thoracic, lumbar, sacrum dan tailbone. Setiap tulang belakang mempunyai fungsi dan ciri-ciri strukturnya sendiri. Terdapat perpisahan antara vertebra, palsu dan yang benar. Sakrum dan tailbone boleh dikaitkan dengan kumpulan vertebra palsu.

Kawasan serviks

Berapa banyak vertebra serviks yang berbeza dari yang lain? Apa rupa mereka? Soalan-soalan ini boleh dijawab dengan mudah, mengetahui struktur tulang belakang. Dalam tulang belakang manusia 7 vertebra serviks, yang termasuk dalam kumpulan ini.

Mereka diartikulasikan dengan sistem muskuloskeletal khas, yang merangkumi cakera dan sendi intervertebral.

Struktur elastik cakera membenarkan, apabila bergerak, untuk melembutkan beban pada tulang belakang dan memastikan keselamatannya.

Semua vertebra tulang belakang serviks berkembang dengan umur dan bentuk lordosis - selekoh khas yang menyerupai cekung di sisi. Setiap vertebra berbeza dari satu sama lain. Anatomi vertebra serviks, yang pertama dan kedua, sangat berbeza daripada yang lain. Terima kasih kepada 1 dan 2 tulang belakang, seseorang boleh mengalihkan kepalanya ke sisi dan memiringkan kepalanya.

Anatomi vertebra

Struktur vertebra adalah sama untuk semua orang. Setiap vertebra mempunyai badan, arka, dan proses. Tubuh adalah bahagian menegak dari tulang belakang, yang di bahagian atas dan bawah menghadap ke tulang belakang yang lain, depan dan sisi dibatasi oleh permukaan cekung, posterior merata.

Seluruh badan vertebral dilengkapi dengan lubang berkhasiat di mana kapal dan saraf berakhir.
Arka vertebra membentuk foramen vertebra, mengehadkan bahagian belakang dan sisi. Terletak di atas yang lain, arka membentuk terusan tunjang. Kord tulang belakang melaluinya.

Batasan Zadnebokovye dari badan vertebra mulai menyempitkan, membentuk kaki gerbang vertebral, melewati plat gerbang vertebral. Di permukaan (atas dan bawah) kaki terdapat takik vertebral yang sepadan. Bersebelahan dengan vertebra bersebelahan, mereka membentuk foramen intervertebral. Pada arka vertebra terdapat 7 proses. Proses spinous diarahkan kembali.

Baki 6 dipasangkan. Proses artikular, rendah artikular dan melintang atas. Semua 4 proses artikular dilengkapi dengan permukaan artikular. Dengan bantuan mereka, vertebra bersebelahan diartikulasikan bersama.

Anatomi vertebra serviks

Vertebra serviks dalam ubat dipanggil huruf dan nombor (Dengan huruf dan nombor dari 1 hingga 7). Tulang belakang dicirikan oleh badan rendah, dilanjutkan ke bawah. Permukaan badan adalah cekung (kanan atas ke kiri, bahagian bawah ke belakang). Dalam 3-6 vertebra pada permukaan atas, pinggir sisi yang dibangkitkan kelihatan, yang membentuk cangkuk tubuhnya.

Pembukaan tulang belakang dicirikan oleh bentuk segi tiga, lebar. Proses artikular berbanding dengan yang lain adalah pendek, mereka bengkok, dan permukaan mereka sama ada sedikit cembung atau rata. Proses spinus bermula dengan 2 dan berakhir dengan 7 vertebra, secara beransur-ansur memanjang. Hingga vertebra ke-6, ia berpecah pada akhir, sedikit condong ke bawah.

Proses melintang adalah pendek, diarahkan kepada pihak. Di bahagian atas setiap proses ada kerudung. Ia membahagikan tubercles pada anterior dan posterior, saraf tulang belakang melaluinya. Anatomi vertebra serviks menarik bagi perbezaannya. Contohnya, pada vertebra ke-6 terdapat hillock anterior yang amat maju.

Dekat dengannya, penekan arteri karotid melawannya apabila ia berdarah. Oleh itu, benjolan itu dinamakan mengantuk.

Proses melintang terbentuk oleh dua proses. Anterior - rusuk rudder, posterior - ini adalah proses itu sendiri. Kedua-dua proses adalah penjaga lubang. Lubang itu dipanggil arteri vertebra, kerana arteri vertebra dan urat melewatinya, serta plexus sympathetic syaraf.

Vertebra berbeza

Mereka berbeza dari vertebra lain: vertebra serviks pertama (Atlant), kedua (vertebra aksial), ketujuh (vertebra menonjol).

Vertebra pertama

Atlanta tidak mempunyai proses badan dan spinous. Vertebra dibentangkan dalam bentuk cincin yang dibentuk oleh dua arka (anterior dan posterior). Arka ini saling berkaitan oleh jisim lateral khas. Dari atas, gegelung bujur terhubung dengan tulang oksipital, dan dari bawah dengan permukaan rata hampir vertebra kedua.

Di gerbang anterior terdapat tubercle, berhampiran belakang terdapat kawasan artikular kecil - fossa gigi.
Di dalam gerbang posterior terdapat tubercle, dan di bahagian atas terdapat sulcus arteri vertebral (kadang-kadang ia menjadi saluran). Anatomi serviks vertebra Atlanta tidak mempunyai analog antara lain.

Bersama-sama dengan 2 vertebra membentuk sambungan unik yang memungkinkan Anda melakukan pelbagai pergerakan kepala.

Vertebra kedua

Dalam vertebra kedua, gigi diarahkan ke atas dari badan, yang berakhir pada puncak (diartikan dengan fossa gigi atlas, permukaan artikular anterior, ligamen melintang atlas bersebelahan dengan permukaan artikular belakang). Tengkorak dan vertebra serviks pertama berputar di sekitar gigi. Proses melintang tanpa hillocks dan alur saraf tulang belakang.

Vertebra ketujuh

Tulang serviks ketujuh yang menonjol sangat baik kerana ia mempunyai proses spinus yang panjang (tidak berbelah bahagi). Ia kelihatan kepada mata kasar, dan boleh dirasakan dengan mudah melalui kulit. Kerana ciri ini dan mendapat namanya. Di samping itu, di dalam tulang belakang terdapat juga proses melintang panjang.

Lubang-lubang nama yang sama sama ada kecil atau hilang. Hujung bawah permukaan sisi badan sering mempunyai segi (lubang rusuk). Ini adalah trek bersama dengan kepala 1 tulang rusuk. Semua vertebra serviks adalah tulang yang kuat dan kuat.

Mengetahui ciri-ciri mereka, seseorang dapat dengan mudah menentukan tulang tulang belakang untuk penampilan.

Tulang belakang serviks

Asas struktur tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah bahagian yang paling penting dalam sistem muskuloskeletal manusia. Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian dengan bilangan, struktur dan fungsi vertebra yang berlainan.

Tulang belakang serviks

Bahagian bahagian tulang belakang

 • serviks - mengandungi tujuh vertebra, memegang dan menetapkan gerakan kepala;
 • toraks - ia dibentuk oleh 12 vertebra, membentuk dinding posterior dada;
 • lumbar - besar-besaran, terdiri daripada 5 vertebra besar, yang perlu menjaga berat badan;
 • sakral - mempunyai sekurang-kurangnya 5 vertebra, yang membentuk sakrum;
 • coccygeal - mempunyai 4-5 vertebra.

Sehubungan dengan aktiviti buruh yang tidak aktif, bahagian serviks dan lumbar rabung paling kerap terkena.

Lajur tulang belakang adalah pertahanan utama saraf tunjang, juga membantu mengekalkan keseimbangan apabila seseorang bergerak, bertanggungjawab terhadap fungsi sistem otot dan organ. Jumlah vertebra adalah 24, jika anda tidak mengambil kira sacral dan coccygeal (bahagian ini mempunyai tulang penyambung).

Tulang vertebra adalah tulang yang membentuk lajur vertebral, yang menganggap beban pendukung utama, terdiri daripada lengkok dan badan yang mempunyai bentuk silinder. Di belakang dari pangkal busur, proses berputar berliku, proses melintang berpindah ke arah yang berbeza, artikular - naik dan turun dari arka.

Di dalam semua vertebra terdapat pembukaan segitiga yang merangkumi seluruh ruang tulang belakang dan mengandungi korda tulang belakang manusia.

Bahagian bahagian tulang belakang

Struktur tulang belakang serviks

Kawasan serviks, yang terdiri daripada 7 vertebra yang disambungkan oleh cakera intervertebral, terletak di bahagian paling atas dan dibezakan oleh mobiliti khas.

Mobilitinya membantu untuk membuat giliran dan selekoh leher, yang menyediakan struktur khas vertebra, ketiadaan lampiran tulang lain, dan juga kerana kemudahan struktur konstituen.

Rawatan serviks manusia yang paling rentan terhadap tekanan disebabkan oleh fakta bahawa ia tidak disokong oleh sistem otot, dan tidak ada tisu lain. Ia berbentuk seperti huruf "C", terletak di sebelah cembung. Bengkok tersebut dipanggil lordosis.

Struktur tulang belakang serviks

Tulang serviks manusia terbentuk dari dua bahagian:

 • bahagian atas terdiri daripada dua vertebra pertama yang berkaitan dengan bahagian kepala sesak nafas;
 • rendah - bermula dengan vertebra ketiga dan sempadan pada toraks pertama.

Kedua-dua vertebra atas mempunyai bentuk khas dan menjalankan fungsi tertentu. Tengkorak dilampirkan pada vertebra pertama - Atlanta, yang memainkan peranan rod. Terima kasih kepada bentuknya yang istimewa, kepala boleh bengkok ke belakang dan sebagainya. Tulang serviks kedua, paksi, terletak di bawah atlas dan membolehkan kepala beralih ke sisi.

Setiap daripada 5 vertebra lain mempunyai badan yang melakukan fungsi sokongan. Tulang belakang serviks mengandungi proses kecil sendi dengan permukaan cembung di dalamnya terdapat lubang tertentu.

Vertebra dikelilingi oleh otot, ligamen, saluran darah, saraf dan dipisahkan oleh cakera intervertebral, yang memainkan peranan penyerap kejutan tulang belakang.

Disebabkan keanehan anatomi, tulang belakang servik manusia dapat memberikan fungsi sokongan kepada tubuh, serta memberikan kelonggaran yang besar ke leher.

Vertebra pertama dan paksi

Vertebra pertama dan paksi

Atlas, seperti yang diketahui, adalah titan dari mitologi Yunani yang memegang cakrawala di bahunya. Serangga vertebra serviks pertama dinamakan selepasnya, yang menghubungkan lajur vertebral ke bahagian belakang kepala.

The vertebra serviks Atlantik mempunyai struktur khas, tidak seperti yang lain, ia tidak mempunyai badan vertebra, proses spinous dan cakera intervertebral, dan ia hanya terdiri daripada lengkung dan anterior posterior, yang disambungkan ke tepi oleh tebal tulang. Di bahagian belakang arka ada lubang khas untuk tulang belakang seterusnya, gigi memasuki rehat ini.

Pusingan kedua, juga paksi, dipanggil Axis atau Epistrophy. Berbeza dalam proses pergigian, yang dilampirkan pada atlas dan membantu untuk melaksanakan pelbagai pergerakan kepala. Bahagian depan gigi terdiri daripada permukaan artikular yang menghubungkan ke vertebra pertama. Permukaan artikular atas Axis terletak di sisi badan, dan yang lebih rendah, sambungkannya dengan vertebra seterusnya.

Tulang serviks ketujuh

Yang terakhir dari vertebra serviks juga mempunyai struktur atipikal. Ia juga dipanggil penceramah, kerana tangan seseorang boleh dengan mudah, dengan memeriksa ruang tulang belakang, cari melalui kulit.

Ia berbeza dari yang lain dengan kehadiran satu proses spinus yang besar, yang tidak dibahagikan kepada dua bahagian dan tidak mengandungi proses transversal.

Pada badan vertebra terdapat juga lubang yang membolehkan anda menyambung serviks dan toraks.

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

Tulang serviks dibezakan oleh anatomi khas struktur. Terdapat sejumlah besar saluran darah dan saraf yang bertanggungjawab untuk bahagian otak yang berbeza, bahagian muka, otot tangan dan bahu seseorang.

Plexus saraf serviks terletak di hadapan vertebra. Saraf cerebrospinal pertama terletak di antara bahagian belakang kepala dan atlas, di sebelah arteri vertebra. Kecederaannya boleh mengakibatkan keperitan kepalan kepala.

Saraf di bahagian serviks dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • otot - memberikan pergerakan otot serviks, sublingual, terlibat dalam pemuliharaan otot sternocleidomastoid;
 • kulit - menghubungkan dengan saraf kebanyakan auricle, permukaan leher, dan beberapa bahagian bahu.

Terutamanya kerapnya ia boleh mencubit saraf. Kenapa ini berlaku? Puncanya boleh menjadi osteochondrosis. Ia berlaku apabila cakera intervertebral dipadamkan dan melampaui tulang belakang, mencubit saraf. Pembuluh darah sangat dekat dengan tisu kepala dan leher. Kerana lokasi ini, gangguan neurologi dan vaskular adalah mungkin dengan kerosakan.

Sekiranya kecederaan pada mana-mana vertebra, ia tidak begitu banyak ruang tulang belakang yang menderita, tetapi di kawasan serviks. Ini boleh menyebabkan perit arteri vertebra, akibatnya peredaran darah di otak merosot dan nutrien tidak mengalir sepenuhnya. Juga di sini adalah arteri karotid, yang memakan bahagian depan kepala, otot leher dan kelenjar tiroid.

Vertebra serviks

Struktur serviks adalah salah satu yang paling terdedah. Kecederaan kepala boleh sama ada dari pukulan atau pergerakan yang tiba-tiba, atau dari faktor lain yang tidak dapat dilihat dengan segera.

Seringkali, tulang belakang yang dipindahkan semasa kelahiran pada kanak-kanak, kerana terdapat beban yang sangat besar pada ruang tulang belakang berbanding dengan saiz bayi.

Sebelum itu, ketika melahirkan anak, bidan itu menekan kepala bayi ke arah yang bertentangan untuk melambatkan proses tersebut, yang menyebabkan anjakan vertebra. Malah kerosakan yang sedikit ke Atlanta boleh menyebabkan beberapa komplikasi di masa depan.

Vertebra serviks

Menariknya, di Rom kuno, orang yang terlatih secara bergantian menghampiri anak-anak yang baru lahir budak dan melipat kepala mereka dengan cara yang istimewa, mengalihkan vertebra serviks sehingga anak itu akan menjadi tertekan, dengan aktivitas mental yang berkurang. Ini dilakukan untuk mengelakkan pergolakan.

Bergantung pada sifat kesakitan, adalah mungkin untuk menentukan berapa banyak vertebra rosak dan di tempat tertentu. Semua vertebra serviks dalam perubatan dilambangkan dengan huruf C dan nombor siri, bermula dari bahagian atas.

Kerosakan pada vertebra tertentu dan komplikasi yang berkaitan:

 1. C1 bertanggungjawab untuk otak dan bekalan darahnya, juga kelenjar pituitari dan telinga dalam. Apabila kerosakan berlaku, sakit kepala, neurosis, insomnia, pening.
 2. C2 - bertanggungjawab untuk mata, saraf optikal, lidah, dahi. Gejala utama ialah neurasthenia, berpeluh, hypochondria, dan migrain.
 3. C3 - bertanggungjawab untuk pipi, telinga luar, tulang muka, gigi. Sekiranya berlaku pelanggaran, masalah dengan bau dan penglihatan, pekak, dan gangguan neurologi dikesan.
 4. C4 - bertanggungjawab untuk hidung, bibir, mulut. Tanda kemerosotan - neurasthenia, kelumpuhan kepala, adenoids, penyakit yang berkaitan dengan hidung dan telinga.

Anatomi vertebra serviks. Berapa banyak vertebra di kawasan serviks:

Lajur tulang manusia - rekaan kejuruteraan tertinggi evolusi. Dengan perkembangan berjalan kaki yang tegak, ia adalah orang yang menganggap keseluruhan beban graviti pusat yang diubah.

Yang menghairankan, vertebra serviks kami - bahagian yang paling mudah dari tulang belakang - mampu bertahan sebanyak 20 kali lebih banyak daripada tiang konkrit bertetulang.

Apakah ciri-ciri anatomi vertebra serviks yang membolehkan mereka melaksanakan fungsi mereka?

Bahagian utama rangka itu

Semua tulang badan kita membentuk rangka. Dan unsur utamanya, tanpa ragu, adalah lajur tulang belakang, yang pada manusia terdiri daripada 34 vertebra, digabungkan menjadi lima bahagian:

 • serviks (7);
 • dada (12);
 • lumbar (5);
 • sakral (5 menyatu dengan sakrum);
 • coccyx (4-5 akrilik dalam coccyx).

Ciri-ciri struktur leher manusia

Rawatan serviks ini dicirikan oleh tahap mobiliti yang tinggi. Peranannya adalah sukar untuk memandang tinggi: ia adalah kedua-dua fungsi ruang dan anatomi. Bilangan dan struktur vertebra serviks menentukan fungsi leher kita.

Ia adalah bahagian yang paling cedera, yang mudah dijelaskan oleh kehadiran otot lemah, beban tinggi dan saiz vertebra yang relatif kecil yang berkaitan dengan struktur leher.

Khas dan berbeza

Terdapat tujuh vertebra di rantau serviks. Tidak seperti orang lain, ini mempunyai struktur khas. Di samping itu, ia mempunyai penunjukan vertebra serviks sendiri.

Di dalam tatanama cervical (serviks) tatanama antarabangsa dilambangkan oleh huruf Latin C (vertebrata cervicalis) dengan nombor urutan dari 1 hingga 7.

Oleh itu, C1-C7 adalah penunjukan bahagian serviks, menunjukkan berapa banyak vertebra berada di tulang belakang serviks seseorang. Sesetengah vertebra serviks adalah unik. Vulcan serviks pertama C1 (atlas) dan kedua C2 (paksi) mempunyai nama mereka sendiri.

Sedikit teori

Secara anatomi, semua vertebra mempunyai struktur umum. Di dalam setiap terdapat badan dengan gerbang dan spinous outgrowths yang diarahkan ke bawah dan belakang. Proses-proses spinous yang kita rasa pada palpation sebagai tubercles di belakang.

Ligamen dan otot melekat pada proses melintang. Dan antara badan dan gerbang itu melewati terusan tunjang. Antara vertebra adalah tulang rawan - cakera intervertebral.

Di gerbang vertebra terdapat tujuh proses - satu spinous, dua melintang dan 4 artikular (atas dan bawah).

Terima kasih kepada ligamen yang melekat pada mereka, tulang belakang kami tidak terputus. Dan ligamen ini melewati seluruh ruang tulang belakang. Akar saraf dari saraf tunjang keluar melalui lubang khas di bahagian lateral vertebra.

Ciri umum

Semua vertebra rantau serviks mempunyai ciri-ciri struktur yang umum yang membezakannya dari vertebra jabatan lain. Pertama, mereka mempunyai saiz badan yang lebih kecil (pengecualian ialah atlas, yang tidak mempunyai badan vertebra).

Kedua, vertebra mempunyai bentuk bujur, meluas. Ketiga, hanya dalam struktur vertebra serviks terdapat lubang dalam proses melintang.

Keempat, lubang segi tiga melintang mereka mempunyai saiz yang besar.

Atlant - yang paling penting dan istimewa

Hyppital axial - ini adalah nama sendi, dengan bantuannya, secara literal, kepalanya dilekatkan ke badan melalui vertebra serviks pertama. Dan peranan utama dalam hubungan ini adalah milik vertebra C1 - Atlanta (atlas).

Ia mempunyai struktur yang unik - ia tidak mempunyai badan. Dalam proses perkembangan embrio, anatomi perubahan vertebra serviks - badan Atlanta tumbuh menjadi C2 dan membentuk gigi.

Dalam C1, hanya bahagian arcuate anterior kekal, dan foramen tulang belakang dipenuhi dengan peningkatan gigi.

Arka Atlanta (arcus anterior dan arcus posterior) disambungkan oleh massa lateral (massae laterales) dan mempunyai benjolan di permukaan.

Bahagian atas cekung atas gerbang (superior fovea articularis) diartikulasikan dengan condyles tulang oksipital, dan yang lebih rendah (fovea articularis inferior) - dengan permukaan artikular vertebra serviks kedua.

Sulcus arteri vertebral melepasi di atas dan di belakang arka.

Yang kedua juga yang utama

Axis (paksi), atau epistofey - vertebra serviks, anatomi yang juga unik. Proses (gigi) dengan puncaknya dan sepasang permukaan artikular meluas ke atas badannya. Ia adalah di sekitar gigi ini bahawa tengkorak berputar dengan atlas.

Permukaan anterior (facis articularis anterior) dimasukkan dalam artikulasi dengan tiang gigi atlas, dan permukaan posterior (acies articularis posterior) disambungkan kepada ligamen melintangnya. Permukaan artikul atas atas paksi disambungkan ke permukaan bawah atlas, dan yang lebih rendah menghubungkan paksi ke vertebra ketiga.

Pada proses transversal vertebra serviks tiada alur saraf tulang belakang dan tubercle.

"Dua bersaudara"

Atlant dan paksi - adalah asas fungsi normal badan. Sekiranya kerosakan pada artikulasi mereka, akibatnya boleh menjadi buruk.

Bahkan sedikit anjakan dentis paksi sehubungan dengan gerbang Atlanta membawa kepada pemampatan kord rahim.

Di samping itu, ia adalah vertebra yang membentuk mekanisme sempurna putaran, yang memberikan kita kemampuan untuk melakukan gerakan kepala di sekitar paksi menegak dan membuat lekukan ke depan dan ke belakang.

Apakah yang berlaku jika atlas dan paksi dipindahkan?

 • Sekiranya kedudukan tengkorak yang berkaitan dengan atlas dipecahkan dan blok otot muncul di kawasan paksi tengkorak-atlantik, maka semua vertebra bahagian serviks mengambil bahagian dalam putaran kepala. Ini bukan fungsi fisiologi mereka dan membawa kepada kecederaan dan memakai pramatang. Selain itu, badan kita tanpa kesedaran kita membetulkan kecondongan kepala sedikit ke sisi dan mula mengimbanginya dengan kelengkungan leher, maka bahagian toraks dan lumbar. Akibatnya, kepala lurus, tetapi seluruh tulang belakang melengkung. Dan ini scoliosis.
 • Oleh sebab anjakan, beban itu tidak diagihkan secara tidak rata pada cakera vertebra dan intervertebral. Lebih banyak bahagian yang dimuatkan runtuh dan haus. Osteochondrosis ini adalah pelanggaran yang paling biasa dalam sistem muskuloskeletal pada abad XX-XXI.
 • Kelengkungan tulang belakang diikuti oleh kelengkungan pelvik dan kedudukan salah sakrum. Pelvis dipintal, bahu bahu condong, dan kaki menjadi seakan-akan panjang yang berlainan. Beri perhatian kepada diri sendiri dan orang lain - yang paling mudah untuk membawa beg pada satu bahu, dan pada yang lain ia tergelincir. Ini adalah cengkaman ikat pinggang bahu.
 • Atlas offset berbanding paksi menyebabkan ketidakstabilan vertebra serviks lain. Dan ini membawa kepada pemendekan yang tidak sekata dari arteri vertebra dan urat. Akibatnya, terdapat aliran keluar darah dari kepala. Peningkatan tekanan intrakranial bukanlah akibat paling menyedihkan dari pergeseran sedemikian.
 • Otak melewati atlas, bertanggungjawab untuk nada otot dan saluran darah, irama pernafasan dan refleks pelindung. Ia mudah untuk membayangkan apa yang mengancam peregangan gentian saraf ini.

Vertebra C2-C6

Spinal vertebra serviks tulang belakang adalah tipikal. Mereka mempunyai proses badan dan spin yang diperbesar, berpecah di hujung dan sedikit condong ke bawah. Hanya vertebra serviks 6 yang sedikit berbeza - ia mempunyai tuberkel anterior yang besar. Arteri karotid melepasi sepanjang tuberkel, yang kita tekan apabila kita mahu meneliti nadi. Oleh itu, C6 kadang-kadang dipanggil "mengantuk."

Vertebra lepas

Anatomi serviks vertebra C7 berbeza daripada yang sebelumnya. Vertebra (vertebra prominens) mempunyai badan serviks dan spinous spinous yang paling lama, yang tidak dibahagikan kepada dua bahagian.

Itulah yang kita rasakan apabila kita menundukkan kepala kita ke hadapan. Di samping itu, ia mempunyai proses melintang yang panjang dengan lubang kecil. Satu aspek kelihatan pada permukaan bawah - tulang rusuk fossa (ovea costalis), selebihnya sebagai jejak dari kepala tulang rusuk pertama.

Apa yang mereka tanggung

Setiap vertebra serviks menjalankan fungsinya, dan dengan disfungsi, manifestasi akan berbeza, iaitu:

 • C1 - sakit kepala dan migrain, kelemahan memori dan ketidakcukupan aliran darah serebrum, pening, hipertensi arteri (fibrilasi atrium).
 • C2 - keradangan dan kesesakan dalam sinus paranasal, sakit mata, kehilangan pendengaran dan sakit telinga.
 • C3 - neuralgia saraf muka, bersiul di telinga, jerawat di muka, sakit gigi dan karies, pendarahan gusi.
 • C4 - rhinitis kronik, retak di bibir, kekejangan otot lisan.
 • C5 - sakit tekak, pharyngitis kronik, serak.
 • C6 - tonsilitis kronik, ketegangan otot di rahim, pembesaran kelenjar tiroid, sakit di bahu dan lengan atas.
 • C7 - penyakit tiroid, selsema, kemurungan dan ketakutan, sakit di bahu.

Vertebra serviks bayi yang baru lahir

Hanya kanak-kanak yang dilahirkan - walaupun salinan sebenar organisma dewasa, tetapi lebih rapuh. Tulang bayi mengandungi banyak air, sedikit mineral dan struktur berserat.

Ini adalah bagaimana tubuh kita berfungsi, bahawa dalam perkembangan pranatal, ossification rangka hampir tidak berlaku.

Dan kerana keperluan untuk melewati kanal lahir dalam bayi, pengekstrakan tengkorak dan vertebra serviks bermula selepas lahir.

Bayi tulang belakang - lurus. Dan ligamen dan otot kurang berkembang. Itulah sebabnya perlu untuk menyokong kepala bayi yang baru lahir, kerana bingkai otot belum lagi siap memegang kepala. Dan pada ketika ini, vertebra serviks, yang belum terputus, mungkin rosak.

Keluk fisiologi tulang belakang

Lordosis serviks adalah bengkak tulang belakang di kawasan serviks, kelengkungan mudah ke hadapan. Di samping leher, terdapat juga lordosis di kawasan lumbar. Selekoh ke depan ini dikompensasikan oleh bengkok belakang - kyphosis di daerah torak.

Hasil daripada struktur tulang belakang ini, ia mendapat keanjalan dan keupayaan untuk memindahkan beban sehari-hari. Ini adalah pemberian evolusi kepada manusia - hanya kita mempunyai selekoh, dan pembentukannya berkaitan dengan penampilan erect berjalan dalam proses evolusi. Walau bagaimanapun, mereka tidak semula jadi.

Tulang belakang bayi yang baru lahir tidak mempunyai kyphosis dan lordosis, dan pembentukannya yang betul bergantung pada gaya hidup dan penjagaan.

Norm atau patologi?

Seperti yang telah diperhatikan, sepanjang hayat seseorang, kelengkungan tulang belakang serviks mungkin berbeza-beza. Itulah sebabnya dalam bidang perubatan mereka bercakap tentang fisiologi (norma adalah sudut sehingga 40 darjah) dan lordosis patologi tulang belakang serviks. Patologi diperhatikan dalam kes kelengkungan bukan semula jadi. Adalah mudah untuk mengenal pasti orang-orang seperti ini di atas kerumunan oleh kepala yang tajam ke hadapan, pendaratan yang rendah.

Alokasikan primer (berkembang akibat tumor, keradangan, postur yang salah) dan menengah (penyebab - trauma kongenital) lordosis patologi. Seorang lelaki di jalan tidak selalu dapat menentukan kehadiran dan tahap patologi semasa perkembangan lordosis leher. Anda perlu menghubungi doktor anda jika anda mengalami gejala mengganggu tanpa mengira sebab penampilan mereka.

Patologi bengkak leher: Gejala

Patologi awal tulang belakang serviks didiagnosis, semakin besar kemungkinan pembetulannya. Anda perlu risau jika anda melihat gejala berikut:

 • Pelbagai masalah postur yang sudah kelihatan.
 • Sakit kepala berulang, tinnitus, pening kepala.
 • Sakit di leher.
 • Kecacatan dan gangguan tidur.
 • Mengurangkan selera makan atau loya.
 • Tekanan darah melompat.

Menghadapi latar belakang gejala-gejala ini, penurunan imuniti, kemerosotan pergerakan fungsional tangan, pendengaran, penglihatan, dan gejala-gejala lain yang berkaitan mungkin muncul.

Teruskan, belakang dan lurus

Terdapat tiga jenis patologi tulang belakang serviks:

 • Hyperlordosis. Dalam kes ini, terdapat lenturan yang berlebihan ke hadapan.
 • Hypolordosis, atau meluruskan kawasan serviks. Dalam kes ini, sudut mempunyai lanjutan kecil.
 • Kyphosis tulang belakang serviks. Dalam kes ini, gerbang tulang belakang kembali, yang membawa kepada pembentukan bongkah.

Diagnosis dibuat oleh doktor berdasarkan kaedah diagnostik yang tepat dan tidak tepat. X-ray tepat dianggap tepat, dan tidak tepat - temubual dan ujian latihan pesakit.

Penyebabnya terkenal.

Sebab-sebab penyebab utama perkembangan patologi tulang belakang serviks adalah seperti berikut:

 • Disharmoni dalam pembangunan rangka otot.
 • Kecederaan kepada ruang tulang belakang.
 • Berat badan berlebihan.
 • Pertumbuhan pertumbuhan pada masa remaja.

Di samping itu, punca perkembangan patologi boleh menjadi penyakit radang sendi, tumor (benigna dan tidak) dan banyak lagi.

Kebenaran lordosis berkembang apabila postur terganggu dan postur patologi diterima.

Pada kanak-kanak, ini adalah kedudukan yang tidak normal badan di meja atau percanggahan saiz meja ke usia dan ketinggian kanak-kanak, pada orang dewasa, kedudukan patologi badan ketika melakukan tugas profesional.

Rawatan dan Pencegahan

Kompleks prosedur perubatan termasuk urut, akupunktur, gimnastik, kolam renang, keperluan fisioterapeutik. Sebagai pencegahan lordosis, prosedur yang sama berlaku. Sangat penting bagi ibu bapa untuk memantau sikap anak-anak mereka. Lagipun, keprihatinan terhadap tulang belakang serviks akan menghalang arteri dan serabut saraf dari pengapit di bahagian paling sempit dan paling penting dari rangka manusia.

Pengetahuan tentang anatomi bahagian serviks (serviks) tulang belakang kita memberi pemahaman tentang kelemahan dan kepentingannya bagi seluruh organisma.

Melindungi tulang belakang dari faktor traumatik, memerhatikan peraturan keselamatan di tempat kerja, dalam kehidupan seharian, dalam sukan dan pada masa lapang, kami meningkatkan kualiti hidup.

Dan selepas semua, kualiti hidup dan emosi penuh dengan kehidupan seseorang, dan tidak kira berapa umurnya. Berhati-hati dan sihat!

Apakah tulang belakang serviks?

»Rawatan tulang belakang serviks

Apakah tulang belakang serviks?

Secara umum, kawasan serviks adalah "jabatan khas" pekerja vertebra, yang juga bertanggungjawab untuk keselamatan kepala.

Terima kasih kepada reka bentuk dan kerja yang unik, bahagian serviks menyediakan peluang untuk kepala mengikuti, untuk mengekalkan kawalan (tentu saja), bahagian yang agak luas dari pandangan spatial dengan pergerakan paling rendah dari organisme "bekerja" secara keseluruhan.

Di samping itu, proses melintang semua vertebra serviks mempunyai lubang khas yang tidak terdapat pada vertebra lain. Lubang-lubang ini dalam agregat, dengan kedudukan semulajadi vertebra serviks, membentuk saluran tulang di mana arteri vertebral melewati, yang membekalkan darah ke otak.

Proses-proses tertentu dalam tulang belakang serviks

Terdapat tulang belakang serviks dan "operasi" mereka - proses artikular, yang terlibat dalam pembentukan sendi proses arcuate.

Dan kerana permukaan artikular pada proses-proses ini terletak lebih dekat dengan satah mendatar, dalam agregat ini sangat memperluaskan keupayaan tulang belakang serviks, memberikan mobiliti kepala yang lebih cekap, dan membolehkan sudut twist yang lebih besar.

Bagaimanapun, yang terakhir ini hanya menjadi tempat terdedah untuk serviks, memandangkan kekuatan kecil tulang belakang serviks, berat badan dan tahap mobiliti. Seperti yang mereka katakan, walaupun "jabatan khas" mempunyai "tumit Achilles".

Untuk mengetahui sama ada batas "jabatan khas" anda berakhir, anda boleh mengikuti vertebra serviks ketujuh. Fakta adalah bahawa panjang proses spinous (dengan cara ini, hujung mereka bifurcated, kecuali VII) meningkat dari vertebra II hingga VII. Proses spinous vertebra serviks ketujuh adalah yang paling lama dan, lebih-lebih lagi, menebal pada akhir.

Ia adalah titik rujukan anatomi yang sangat ketara: apabila membongkok kepala di bahagian belakang leher, hujung proses spinus yang paling menonjol adalah dirasai dengan baik. By the way, vertebra ini dipanggil dalam vertebra Latin prominens - pembesar tulang belakang.

Ini adalah "tujuh" yang sangat legenda, dan dengan itu anda dapat mengira vertebra anda dengan ketepatan diagnostik.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks terdiri daripada 12 vertebra. Nama Latin vertebrae thoracicae ialah vertebra thoracic. Kata thorax Latin - dada - berasal dari perkataan thoraks Yunani - dada.

Dalam rekod perubatan, vertebra thoracic dirujuk sebagai "Tp" atau "T". Ketinggian badan vertebra secara beransur-ansur meningkat dari I hingga vertebra XII.

Proses spinus bertindih antara satu sama lain dengan cara seperti jubin yang menutupi gerbang vertebra yang mendasarinya.

Ciri khas ciri kebanyakan tulang belakang toraks adalah kehadiran pada permukaan sisi badan lubang rusuk atas dan bawah untuk artikulasi dengan kepala tulang rusuk, serta kehadiran lubang tulang rusuk pada proses melintang untuk bergabung dengan tulang rusuk tulang rusuk. Disebabkan sifat pembinaannya, ketinggian kecil cakera intervertebral, bahagian ini pastinya bukan sebagai mudah alih sebagai kawasan serviks. Walau bagaimanapun, ia bertujuan untuk tujuan lain.

Vintra torak bersempena rusuk dada, sternum membentuk pangkal tulang badan atas - sangkar tulang rusuk, yang merupakan sokongan untuk tali pinggang bahu, tempat duduk organ-organ penting. Ia membolehkan penggunaan otot intercostal semasa pernafasan pernafasan.

Sambungan vertebra thoracic dengan tulang rusuk memberikan tulang punggung yang lebih baik ini kerana tulang rusuk dada. Oleh itu, tulang belakang ini boleh dibaca secara figuratif berbanding dengan orang yang bekerjasama dengan lancar dan berkesan dalam satu pasukan yang besar, dengan jelas melaksanakan fungsi dan tugas mereka.

Bahagian tulang belakang manusia

Punggung manusia terdiri daripada tulang individu - tulang belakang, sama luaran dengan "begel" rata atau pencuci dengan lubang di tengah. Jenis sendi yang berlainan. rawan dan ligamen
tegas memegang tulang-tulang ini di antara mereka, memberikan mobiliti tinggi sistem muskuloskeletal. Menurut struktur anatomi vertebra, lajur vertebral secara konvensional dibahagikan kepada 5 bahagian:

Bahagian tulang belakang

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks dibentuk oleh 7 vertebra, yang biasanya dilambangkan oleh huruf Latin C (C1-C7). Penghitungan vertebra berada di atas. Ciri tulang belakang serviks adalah mobiliti yang tinggi. Pelbagai gerakan semasa perpanjangan lekapan adalah kira-kira 95 darjah, dan semasa putaran itu mencapai 8 darjah.

Kedua-dua vertebra serviks atas mempunyai struktur yang berbeza.

Yang pertama (C1, atlas) terdiri daripada dua gerbang, yang berkaitan dengan bantuan tebal tulang dalam gelang. Di bahagian sisi cincin terdapat dua sendi kondilar, yang mengikatkan rahim serviks dengan tulang oksipital.

Pusingan serviks kedua (C2) dipanggil epistropi, yang bermaksud "putaran" dalam bahasa Yunani. Ia mempunyai pergelangan tangan, di mana ia bergerak bergerak ke atlas. Struktur anatomi ini menjadikan gerakan putaran kepala mungkin.

Baki 5 vertebra mempunyai struktur biasa. Kesemuanya terdiri daripada badan, yang merupakan penebalan silinder, dan arka bersebelahan dengannya. Dari proses pembakaran tulang belakang, yang dilekatkan pada otot dan ligamen.

Sebagai perbandingan dengan vertebra jabatan lain, serviks dicirikan oleh lebar yang lebih kecil dan ketinggian yang lebih tinggi. Ini disebabkan oleh beban yang rendah pada bahagian atas tulang belakang. Dalam orang dewasa, ia tidak melebihi 115 kg. Walaupun tekanan pada bahagian bawah mencapai 400 kg. Pada masa yang sama, disebabkan kekuatan mekanikal yang rendah, vertebra serviks paling mudah terdedah kepada kecederaan dan kehelan.

Dalam bayi yang baru lahir, tulang belakang serviks hampir lurus. Pada 3 bulan, apabila bayi mula memegang kepalanya, lajur vertebral itu melangkah ke hadapan. Gelombang ini kemudiannya berterusan sepanjang hayat dan dipanggil "lordosis leher".

. Pastikan anda menonton video tersebut. hanya cantik dan berwarna menunjukkan struktur dan pergerakan tulang belakang serviks.

Tulang belakang Thoracic

Ini adalah bahagian terbesar tulang belakang, yang terdiri daripada 12 vertebra. Panjang purata pada orang dewasa bervariasi dari 25 hingga 30 cm. Pada usia tua, disebabkan penipisan rawan intervertebral, rantau toraks menjadi 2-3 cm lebih pendek.

Thoracic vertebra dilambangkan dengan huruf T (T1-T12) atau D (D1-D12). Dalam strukturnya, mereka berbeza sedikit daripada lehernya. Badan vertebral mempunyai dua fossae artikular untuk sendi dengan tulang rusuk. Proses median (spinous) yang meluas dari arka lebih panjang dan diarahkan ke bawah sedemikian rupa sehingga bahagian atas menutupi bahagian bawah seperti jubin.

Badan-badan vertebra thoracic berkembang ke bawah, yang dijelaskan oleh peningkatan secara beransur-ansur dalam beban fisiologi mereka. Oleh itu, jika vertebra pertama (T1) mengalami tekanan badan 120 kg, maka yang lebih rendah (T12) sudah kira-kira 215 kg.

Kerana penipisan cakera intervertebral dan hubungan dengan tulang rusuk, rantau thoracik mempunyai pergerakan yang sangat terhad. Rentang fleksi di sini tidak melebihi 35 º, sambungan - 50 º, dan putaran - 20 º.

Seperti tulang belakang pangkal rahim, dari tulang belakang lahir. Pada kira-kira 6 bulan, apabila bayi mula duduk, bahagian tengah tulang belakang melambung ke belakang. Ini selekoh dalam amalan perubatan dipanggil "thypacosis thoracic."

Keadaan patologi di rantau thoracic, gangguan postural dan mencubit saraf paling kerap didiagnosis. Tetapi hernia di sini didapati sangat jarang, kerana ciri-ciri anatomi vertebra thoracic.

Tulang belakang lumbar

The vertebra lumbar (L) adalah yang terbesar kerana mereka menyumbang sebahagian besar batang tubuh. Badan vertebra terutama dikembangkan: lebar yang paling rendah mencapai 18-20 mm. Proses spinous arcs, sebaliknya, adalah pendek dan sedikit diratakan pada masa yang sama. Cakera intervertebral tebal menyumbang kepada pergerakan tinggi kawasan lumbar. Jumlah fleksi di sini mencapai 60 darjah, lanjutan - 50 darjah.

Kebanyakan orang mempunyai 5 vertebra lumbar. Sesetengah orang mempunyai 6. Struktur tulang belakang manusia tidak dianggap tidak normal, tetapi dianggap sebagai salah satu variasi biasa.

Pada usia 9-12 bulan, apabila kanak-kanak belajar berjalan, rantau lumbar membongkok, membentuk lordosis lumbar.

Oleh kerana beban yang tinggi, ruas lumbar lebih mudah terdedah kepada gangguan seperti kelengkungan tulang belakang dan herniasi cakera intervertebral. Semasa kerja fizikal atau semasa duduk lama, tekanan pada vertebra lumbar meningkat, sehingga risiko patologi berkembang meningkat beberapa kali.

Tulang belakang Sacral dan tailbone

Dalam dewasa, 5 tulang belakang sakral disambungkan ke tulang tunggal - sakrum. Mengambil bahagian dalam pembentukan pelvis, sakrum mempunyai fungsi sokongan.

Bentuk tulang menyerupai piramid, bahagian atasnya bertukar menjadi tailbone. Permukaan belakangnya adalah cembung dan ditutup dengan tulang-tulang tulang yang terbentuk akibat pertambahan gerbang vertebra.

Ciri-ciri seksual sakrum menarik perhatian: pada wanita ia lebih luas dan kurang melengkung.

Tailbone terbentuk daripada gabungan 3-5 vertebra. Dan semuanya adalah asas (kurang berkembang), diwarisi oleh manusia dari "nenek moyang" yang jauhnya.

Komunikasi bahagian tulang belakang dengan organ-organ individu

Bersambung antara satu sama lain, vertebra semua jabatan membentuk saluran di mana kord rahim berfungsi. Melalui lubang-lubang di busur dari saraf tunjang beralih banyak serat saraf yang mengawal kerja dari pelbagai bahagian tubuh. Sesaran sedikit vertebra membawa kepada penjepitan saraf dan rupa kesakitan di kawasan yang mereka berkhidmat.

Untuk memahami lebih tepat prinsip kerja dan hubungan penuh, bacalah artikel dengan ilustrasi yang indah tentang struktur tulang belakang manusia.

Apa sebenarnya punca pelanggaran, hanya boleh menentukan pakar. Pemeriksaan oleh doktor mesti ditambah dengan kaedah pemeriksaan instrumental: X-ray, CT dan MRI tulang belakang.

Tulang belakang serviks: ciri struktur

Setelah mempertimbangkan ciri-ciri anatomi rabung, mungkin untuk mengenal pasti ciri ciri peranti rantau serviknya. Ridge adalah bahagian penting dari tubuh manusia, yang mempunyai kesan langsung terhadap kerja semua sistem organ dalaman.
Ia adalah "asas" dari seluruh organisma, menyediakan interkoneksi antara sistem dan membentuk asas sistem muskuloskeletal.

Untuk memulakan, pertimbangkan mana bahagian tulang belakang terdiri daripada. Bahagian bahagian tulang belakang berbeza antara satu sama lain bukan sahaja dalam jumlah tulang belakang, tetapi juga dalam fungsinya, yang bertanggungjawab untuk fungsi-fungsi tertentu dalam tubuh. Terdapat 5 bahagian lajur tulang belakang:

The rabung membolehkan tubuh untuk membuat giliran dalam arah yang berbeza. Sebatian saraf di mana ia terdiri bertanggungjawab untuk interaksi tisu otot dan organ dalaman. Di samping itu, tulang belakang melakukan satu lagi tujuan penting: ia mengurangkan risiko kerosakan pada otak melalui belakang.

Struktur anatomi rabung

Adakah anda tahu berapa banyak vertebrae tulang belakang manusia terdiri daripada? Terdapat 24 vertebra yang disambungkan dengan satu sama lain oleh cakera intervertebral. Sekiranya kita mengambil kira vertebra yang terletak di sacrum dan coccyx, ternyata 33-34 vertebra.

Tulang belakang dibahagikan kepada:

 • vertebra serviks - 7 pcs;
 • thoracic vertebrae - 12 pcs.;
 • lumbar - 5 pcs.;
 • sakrum;
 • kawasan coccygeal.

Di bahagian atas tulang belakang adalah vertebra di kawasan serviks. Di kawasan ini, rabung agak bengkok dalam bentuk huruf C, dilipat ke hadapan.

Di punggung bawah, tulang belakang sedikit bengkok ke hadapan. Jabatan ini bertanggungjawab untuk sambungan bahagian toraks dan sakral.

Kawasan serviks adalah yang paling mudah alih di seluruh tulang belakang. Ia bukan sahaja menjadikan leher bergerak, tetapi juga membolehkan tengkorak membungkuk ke sisi.

Pertama sekali, bilangan tulang belakang menonjolkan struktur jabatan ini. Seperti yang dinyatakan di atas, ia terdiri daripada tujuh vertebra, yang disambungkan secara keseluruhan. Tulang serviks yang paling rentan terhadap pelbagai kecederaan.

Ini disebabkan oleh hakikat bahawa terdapat sedikit tisu otot di dalamnya, yang, bagaimanapun, tertakluk kepada beban yang sangat serius, dan kekuatan rendah tulang dan saiznya yang kecil hanya meningkatkan risiko kerosakan ke kawasan ini.

Apakah ciri-ciri dalam struktur serviks?

Tulang tulang adalah tulang yang membentuk rabung. Setiap tulang belakang mempunyai badan silinder (permukaan anterior). Di bahagian belakang badan arka bersebelahan vertebral dengan proses. Bersama-sama mereka mengelilingi lubang di tulang. Ini adalah tulang belakang tipikal.

Bagi vertebra serviks, mereka semua mempunyai badan-badan kecil, sedikit bertambah saiznya kepada vertebra ketujuh. Semua, tidak mengira dua yang pertama, mempunyai struktur sedemikian. Badan vertebral mempunyai permukaan agak cekung.

Dari yang ketiga hingga vertebra keenam mempunyai bahagian atas, mewujudkan cangkuk yang dipanggil badan. Lubang yang terdapat di setiap vertebra agak besar dan menyerupai bentuk segitiga.

Prosesnya adalah pendek dan berkaitan dengan tulang belakang dengan kecenderungan yang sedikit.

Vertebra dari 2 hingga 7 juga termasuk proses spinous, agak tebal di sepanjang keseluruhan panjang. Pada akhirnya, setiap proses berpecah dan bersandar ke bawah.

Tubuh terdiri daripada proses-proses tegak lurus kecil, bercabang dalam arah yang berbeza. Di bahagian atas setiap proses terdapat alur kecil di mana ujung saraf berlalu.

Ia juga memisahkan tubercles anterior dan posterior yang terletak di penghujung proses melintang.

Vertebra keenam dilengkapi dengan tubercle kecil. Di sebelah kanannya ialah arteri karotid. Ia adalah dia, semasa pendarahan yang kuat, doktor menekan ke tuberkel ini. Oleh itu, ia dikenali sebagai benjolan mengantuk.

Badan vertebral mempunyai proses transversal yang dibentuk oleh dua proses lain, anterior yang merupakan rusuk asas, dan proses posterior adalah proses biasa. Proses-proses ini merangka pembukaan proses melintang. Pelbagai saluran darah melalui tempat ini. Ciri ini menentukan nama lubang - arteri vertebra.

Tulang belakang tulang belakang serviks mempunyai definisi yang berasingan - atlas. Ia dianggap paksi dan tiada badan, serta proses spinous. Atlant adalah cincin yang terdiri daripada dua batang yang berkaitan dengan satu sama lain oleh dua formasi yang maju. Setiap arka terdiri daripada bujur cekung atas dan rata yang lebih rendah.

Di kawasan yang sama adalah titik hubungan tulang belakang serviks dengan nape. Bahagian artikular bawah dihubungkan dengan vertebra kedua. Secara keseluruhannya, gerbang itu membentuk sebuah tombol kecil, dan di belakangnya, tubercle posterior, yang melewati arteri.

Vertebra kedua dalam amalan perubatan dipanggil paksi. Ia juga dianggap paksi. Di atasnya adalah gigi yang mempunyai arah.

Pada gigi adalah hujung bentuk yang tajam, dan di sekelilingnya, seolah-olah pada engsel, atlas dan tengkorak berputar dalam semua arah.

Di bahagian depan gigi ada seksyen yang mana kemurungan gigi vertebra pertama dihubungkan, dan di bahagian belakang - bahagian artikular, di mana ligamen melintang vertebra pertama naik.

Vertebra yang menonjol, iaitu, yang ketujuh di rantau serviks, mempunyai proses spinus yang agak tidak jelas. Ia boleh dirasakan dengan mudah melalui kulit. Vertebra ketujuh juga mempunyai proses yang panjang dan lubang melintang kecil. Pada badan vertebra, di bahagian lateralnya ada kemurungan - sambungan dengan kepala tulang rusuk pertama.

Kecederaan dan keadaan patologi dalam tulang belakang serviks

Secara umum, tulang belakang merujuk kepada rangka paksi. Kerangka tambahan - tulang lengan dan kaki.

Tulang yang membentuk leher adalah paling cenderung kepada pelbagai kecederaan. Mereka terdiri daripada proses melintang, di dalamnya adalah lubang. Melalui mereka, sistem vena manusia lulus. Oleh itu, kita boleh mengatakan bahawa mereka secara langsung menyumbang kepada tepu tubuh dengan oksigen dan nutrien penting.

Perkembangan keadaan patologi dalam bahagian ini, sebagai contoh, pelbagai hernia yang memampatkan kapal, menyebabkan bekalan darah yang tidak mencukupi ke otak.

Dalam kes ini, pesakit boleh dikenalpasti:

 • sakit di kepala;
 • kelemahan umum;
 • pelanggaran alat gaya dan ucapan;
 • pening kepala.

Pengetahuan ciri-ciri struktur tulang belakang serviks dapat membantu anda memahami bagaimana untuk mengelakkan pelbagai kecederaan dan perkembangan patologi. Ingat struktur rapuh kawasan tulang belakang ini dan ikuti langkah keselamatan.

Sumber: http://www.owoman.ru/med/iz_chego_sostoit_sheinyi_otdel_pozvonochnika.html, http://osteo911.ru/otdely-pozvonochnika-cheloveka.html, http://tvoyaspina.ru/stroenie-pozvonochnika- pozvonochnika-osobennosti-stroeniya.html

Tiada ulasan lagi!

KAMI MENYEDIAKAN! Untuk rawatan dan pencegahan penyakit sendi, pembaca kami berjaya menggunakan kaedah rawatan cepat dan bukan pembedahan yang disyorkan oleh pakar terkemuka Jerman dalam penyakit sistem muskuloskeletal. Selepas meneliti dengan teliti, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.