Utama / Pemulihan

Anatomi terperinci vertebra serviks manusia

Tulang belakang terdiri daripada beberapa bahagian, masing-masing berfungsi dengan fungsi dalam tubuh manusia. Dalam artikel kami, kami akan memeriksa secara terperinci vertebra serviks, anatomi bahagian ini mempunyai ciri uniknya sendiri. Mereka adalah yang paling mudah alih dan kecil di tulang belakang, tetapi penting dalam prestasi seluruh organisma.

Ciri-ciri anatomi

Tulang belakang serviks manusia terdiri dari tujuh vertebra, semuanya ada tiga puluh empat di dalam tubuh. Ini adalah bahagian paling mudah dari tiang, yang bertanggungjawab untuk pergerakan leher dan kepala. Ia adalah jabatan ini yang paling sering terdedah kepada lesi trauma. Ini berlaku kerana kelemahan tisu otot berbanding dengan bahagian tubuh yang lain, dan vertebra kurang kuat dan kecil.

Struktur kawasan serviks mempunyai ciri-ciri sendiri - vertebra pertama, kedua dan terakhir berbeza dari selebihnya. Yang pertama dipanggil Atlas, dan kerosakannya membawa kepada akibat yang serius untuk badan. Kerana ia menghubungkan kepala dan tulang belakang.

Apa yang mereka buat?

Dalam struktur vertebra, badan dan busur dipisahkan, yang meliputi foramen vertebral. Di arka terdapat pelbagai bentuk proses - dipasangkan, dipadankan melintang dan spinous. Arka mempunyai luka atas dan bawah di pangkalannya. Lubang di dalam vertebra dibentuk oleh keratan dua vertebra bersebelahan.

Perbezaan vertebra serviks:

 • lubang dalam proses melintang;
 • peningkatan segi tiga berbanding dengan yang sama di jabatan lain;
 • badannya lebih kecil dan berbentuk bujur, yang dipanjangkan dalam arah melintang. Pengecualian ialah atlas - dia tidak mempunyai badan sama sekali.

Tulang vertebra membentuk tulang. Badan adalah bahagian depan, dan belakang adalah busur dengan semua proses. Lubang dibentuk di tengah-tengah di antara mereka, di mana saluran dengan pasang tulang belakang dilalui. Jadi dibina vertebra biasa. Tubuhnya mempunyai bentuk cekung. Dan dari ketiga hingga keenam mempunyai bahagian atas tertentu - tepi di sisi seolah-olah naik sedikit ke atas, membentuk cangkuk.

Pembukaan vertebral menyerupai segitiga, mempunyai saiz yang agak besar. Dan prosesnya adalah pendek, disusun pada sudut dengan permukaan rata, cembung sedikit. Dari vertebra kedua dan seterusnya, badan mempunyai proses berputar yang menjadi lebih lama. Akhirnya mempunyai pemisahan dan sedikit ke bawah.

Terdapat juga proses kecil, yang terletak di arah yang berbeza antara satu sama lain. Di atas mereka adalah alur yang dalam, di dalamnya melepasi saraf saraf tunjang. Janggut terletak di tengah antara dua tubercles (posterior dan anterior), yang pada akhir proses transversal.

Pada vertebra keenam adalah tuberkel anterior saiz yang lebih besar, kerana arteri karotid melangkah di hadapannya. Jika pendarahan berlaku, ia ditekan terhadap taburan ini. Badan Vertebral mempunyai proses melintang, yang dibentuk oleh dua proses lain. Yang depan adalah rusuk asas, tetapi belakangnya hanya satu proses. Setiap daripada mereka bingkai pembukaan proses melintang, di mana saluran darah berlalu.

Susunan vertebra yang kompleks itu perlu bagi perlindungan yang teliti dari saraf tunjang, yang bertanggungjawab ke atas fungsi kebanyakan organ dan anggota tubuh.

Berapa banyak di sana?

Jadi, seperti yang telah kita tulis, jumlah vertebra di kawasan serviks adalah tujuh. Yang pertama adalah Atlant, dan yang seterusnya dipanggil Axis. Mereka yang menyambungkan tengkorak dan tulang belakang dengan bantuan sendi atlantoaxinal-occipital yang dipanggil. Dua vertebra pertama mempunyai struktur khusus mereka sendiri. Di antara mereka terdapat tiga artikulasi, dua berpasangan, dan yang ketiga terletak di persimpangan proses pergigian paksi dengan arka atlas.

Atlanta tidak mempunyai arka dan badan, seperti vertebra lain. Ia mempunyai struktur khas dalam bentuk cincin dari arka hadapan dan belakang. Mereka diikat dengan unsur-unsur di atas bentuk bujur, dan rata rata. Berikut adalah sentuhan tulang di kepala. Bahagian rata bawah mempunyai titik hubungan dengan paksi. Gerbang anterior membentuk tuberkel, manakala lengkung posterior membentuk kemurungan kecil yang menghubungkan gigi gigi. Tetapi di gerbang posterior proses spinous adalah hillock posterior, terdapat alur untuk arteri.

Kedua vertebra juga mempunyai bentuk tertentu. Ia adalah paksi di mana kepala terletak dan berubah. Pada paksi ialah gigi (menunjuk) dengan bahagian atas tajam. Atlantik dan seluruh kepala dipasang di atasnya, seperti pada engsel. Di hadapan gigi adalah kawasan di mana gigi vertebra pertama dilekatkan. Di belakang gigi adalah belakang sendi, yang mana ligamen dari atlas dilampirkan.

Yang ketiga, keempat, kelima dan keenam vertebra adalah mutlak khas, struktur mereka yang kami terangkan di atas. Tapi ketujuh mempunyai ciri-ciri sendiri. Ia mempunyai tulang belakang yang lebih besar daripada yang lain, proses spinous yang tidak dibahagikan kepada dua bahagian. Juga melintang, yang mempunyai panjang yang besar. Dalam kes ini, lubang-lubang melintang hampir tidak dapat dilihat, dan di sisi badan ada rehat, di mana kawasan serviks terhubung ke tulang rusuk pertama.

Peranan dan fungsi dalam badan

Dua vertebra pertama bertanggungjawab untuk menetapkan dan mengubah tengkorak. Dengan kekalahan Atlanta, dia boleh berkembang ke tengkorak, ini adalah kecederaan serius. Ia merosakkan keupayaan motor tengkorak dan bekalan darahnya.

Fungsi-fungsi vertebra ketujuh ke-3: menyokong, motor, pelindung untuk saraf tunjang. Dalam setiap proses melintang terdapat lubang untuk arteri tulang belakang. Oleh kerana struktur ini, kawasan serviks membolehkan anda melakukan tindakan fleksi, lanjutan, condong ke sisi, pergerakan bulat dan putaran, serta sepanjang paksi menegak.

Otot serviks dan ligamen penting bagi prestasi fungsi ini, yang membolehkan jabatan ini menjadi mudah alih dan mudah alih. Unggul keenam adalah layak disebut secara berasingan. Ia juga dikenali sebagai tubercle yang mengantuk, ketika arteri karotid melewatinya. Oleh kerana terdapat risiko tinggi kecederaan pada arteri ini, alam semula jadi merancang pembangunan yang lebih kuat dan mobiliti tuberkel pada tulang belakang ini.

Setiap vertebra melakukan fungsi istimewa sendiri, sedangkan bersama-sama mereka membentuk keseluruhan sistem perlindungan untuk saraf tunjang dan interaksi dalam pergerakan. Dengan pelanggaran pada vertebra, sebagai contoh, hernia, protes, seseorang mula merasa sakit. Terdapat kesakitan, pening, mual, kerana kepala tidak dibekalkan dengan makanan, ujung saraf diapit.

Struktur terperinci

Tulang belakang adalah sistem keseluruhan, dan vertebra di dalamnya hanya satu bahagian daripadanya. Mereka terdiri daripada tulang dan terletak di antara satu sama lain, membentuk tiang. Di atas, kami telah mengkaji semula struktur terperinci mereka. Terdapat cakera di antara vertebra. Mereka meletakkan antara struktur tulang, menyerap semua pergerakan, dan juga menjalankan fungsi penghubung.

Untuk mengikat tulang di antara tulang belakang adalah ligamen. Dan di antara vertebra adalah artikulasi yang berpengaruh, sehingga memungkinkan tulang belakang bergerak. Dan tentu saja otot-otot yang mengelilingi tulang belakang dan membolehkannya mengekalkan kedudukannya dan bergerak.

Di dalam ruang tulang belakang melepasi kord rahim, yang merupakan sebahagian daripada sistem saraf pusat manusia. Melaluinya, impuls dari otak pergi ke semua organ tubuh manusia. Setiap jabatan bertanggungjawab untuk set organ dan bahagian badannya sendiri. Kord rahim mempunyai akar saraf yang melangkaui vertebra melalui bukaan kaki dan prosesnya.

Ligamen dan struktur tulang

Vertebra dibentuk daripada tulang jenis yang berbulu. Maksudnya, diwakili oleh dua lapisan - kortikal luar dan spongy dalaman. Yang terakhir kelihatan seperti spons, kerana ia terbentuk dari rasuk, antara yang ada ruang yang dipenuhi sumsum tulang.

Ligament utama adalah membujur dan kuning. Yang pertama bertanggungjawab untuk menyambungkan badan vertebra dari bahagian belakang, dan ligamen kedua menyatukan busur vertebra yang berbeza. Dengan luka atau penyakit traumatik atau penyakit sendi dan cakera di antara vertebra, ligamen cuba untuk memulihkan kedudukan normal bahagian tulang belakang. Ini membawa kepada overstretching mereka.

Cakera Intervertebral

Interlayer ini antara vertebra adalah bulat. Ia mempunyai struktur kompleks tisu berserabut dengan teras di tengah. Cincin berserabut diwakili oleh pelbagai gentian bersilang. Mereka cukup kuat dan mengekalkan bentuk cakera, melindungi teras di dalam dan tidak membenarkan vertebra bergerak. Tetapi dengan perkembangan penyakit degeneratif, seperti osteochondrosis, tisu berserabut digantikan oleh parut. Dalam kes ini, cakera menjadi lemah, mengecut apabila terdedah kepada vertebra, ia boleh pecah, maka seseorang mempunyai hernia.

Otot

Sekitar tulang belakang adalah otot-otot yang menyokongnya, memberikan keupayaan untuk membengkok, putar leher. Otot dilampirkan pada proses. Apabila sakit di leher sering disebabkan oleh sakit pada tisu otot. Semasa senaman, atau penyakit tulang belakang sering berlaku peregangan mereka. Ini berlaku sehubungan dengan percubaan otot untuk menstabilkan kawasan yang rosak, terdapat kekejangan, pengumpulan asid laktik dan sebagai akibat dari tekanan darah.

Pada zaman kanak-kanak, perkembangan tisu otot di sekitar tulang belakang bertanggungjawab untuk perkembangan sihat bayi yang baru. Kekejangan dan nada tisu boleh menyebabkan kelewatan dalam perkembangan fizikal dan mental. Ada, misalnya, leher simetri - refleks tonik. Pengesanan dan rawatan yang tepat pada masanya boleh menghalang perubahan patologi dalam pergerakan sendi apabila kanak-kanak belajar tindakan paling mudah (duduk, berjalan).

Refleks ini berkembang pada peringkat vertebra pertama, kedua dan ketiga di rantau serviks. Diagnosis dengan ujian. Sebagai contoh, dalam kedudukan terlentang, kepala bengkok, pada masa ini refleksif, lekukan berlaku di lengan dan lanjutan di kaki.

Kord tulang belakang

Ini adalah jabatan dalam sistem saraf pusat, ia adalah koleksi pelbagai sel saraf yang dikelilingi oleh tiga cangkang. Solid kedua mengandungi otak itu sendiri dan beberapa sentimeter akar saraf. Setiap bahagian dari saraf tunjang bertanggungjawab untuk bahagian tertentu tubuh manusia. Leher terhubung oleh saraf ke bahagian leher dan bahagian atas. Oleh kerana impuls saraf, maklumat dipertukarkan antara jabatan dan otak ini. Jika saraf tunjang cedera, lumpuh anggota badan mungkin berlaku.

Lubang Intervertebral

Mereka juga dipanggil foraminal. Mereka terletak di sisi vertebra, membentuk dari kaki, badan dan proses vertebra yang bersebelahan. Melalui mereka, ujung saraf keluar dari bahagian dalam tiang, dan urat dan arteri masuk ke dalam untuk memberi makan. Bukaan sedemikian terletak di setiap sisi dua vertebra penyambung.

Sendi Faceted

Vertebra bersebelahan saling berkaitan dengan dua sendi, yang terletak bersimetri pada garis tengah badan dari busur di kedua-dua sisi. Proses dari kedua-dua vertebra terletak di arah satu sama lain, tisu kartilaginous mereka menyelubungi hujungnya. Ia licin dan licin, kerana permukaan artikular boleh bergerak dengan mudah, tanpa geseran yang tidak wajar. Akhir tulang dikelilingi oleh beg bersama, yang dipenuhi dengan bendalir corong artikular.

Video "Struktur Atlanta"

Dalam video anda akan melihat dengan terperinci bagaimana atlas kelihatan dan bagaimana ia dilekatkan pada tengkorak dan tulang belakang.

Fungsi dan struktur tulang belakang serviks

Tulang pangkal rahim (serviks) adalah bahagian atas tulang belakang yang paling mudah alih, yang terdiri daripada 7 segmen vertebra. Vertebrae tulang belakang serviks, berbeza dari segmen jabatan lain, mempunyai bentuk yang berbeza dan saiz yang kecil. Di leher vertebra terdapat armhole yang membolehkan laluan kapilari yang membekalkan darah ke cerebellum. Oleh itu, jika atas sebab tertentu mampatan arteri-arteri ini berlaku, maka komplikasi serius berkembang.

Anatomi tulang belakang serviks

Berapa banyak vertebra berada di rantau serviks seseorang? Tulang belakang serviks mengandungi 7 vertebra bergerak, di antaranya adalah cakram intervertebral, memberikan bantalan yang baik dan pergerakan tinggi bahagian ini.

Tulang leher serviks membentuk tuhanosis fisiologi - kelengkungan semulajadi rabung, yang mempunyai bentuk huruf C, yang menonjol cembung anterior. Oleh kerana jenis vertebra ini, kawasan servikal diberi C1-C7, di mana C1 adalah bahagian atas, yang paling penting, dan C7 adalah vertebra ketujuh, bahagian ini dari tulang belakang.

Struktur tulang belakang serviks manusia, skim penetapan mempunyai ciri-ciri anatomi biasa dengan jabatan lain. Mana-mana vertebra, tidak kira di mana ia terletak, mempunyai struktur umum, yang mewakili badan dengan arka dan 7 proses spinous, yang terasa palpasi pada lehernya.

Dengan bantuan proses ini, struktur yang diperlukan dilampirkan kepada vertebra, memastikan fungsi mereka berfungsi. Antara segmen vertebral terdapat pembentukan kartilaginous kecil - cakera intervertebral. Di dalam setiap vertebra ada foramen foramen di mana saluran tulang belakang menghubungkan seluruh ruang tulang belakang. Anda dapat melihat bagaimana tulang belakang serviks kelihatan seperti dalam foto ini.

Walaupun ciri-ciri anatomi umum, vertebra serviks mempunyai beberapa perbezaan struktur. Dalam vertebra melintang, di mana terdapat 2 setiap tulang belakang, terdapat bukaan khas yang membolehkan kapilari melewati, menyediakan makanan untuk organ utama sistem saraf pusat. Lubang foraminal dalam segmen serviks lebih besar daripada vertebra lain, dan saiznya lebih kecil.

Sistem otot tulang belakang serviks termasuk 3 jenis otot: dalam, midline dan dangkal. Membran penyambung serviks terdiri daripada 3 lapisan yang dipisahkan oleh tisu lemak. Ciri-ciri fascias tersebut adalah kehadiran pelbagai ganglia dan serat otot. Juga di tulang belakang serviks terdapat sistem peredaran darah yang kompleks.

Huraian setiap vertebra

Tulang serviks terdiri dari tujuh vertebra yang mempunyai kepentingan fungsi penting. Keseluruhan tulang belakang serviks boleh dibahagikan kepada 2 bahagian:

 • atas - terdiri daripada 1 dan 2 segmen;
 • yang lebih rendah - termasuk dari 3 hingga 7 segmen, terletak di sempadan dengan 1 vertebra thoracic.

Anda boleh melihat apa tulang belakang serviks kelihatan seperti semua segmen dalam gambar ini.

Untuk pemahaman yang lebih baik mengenai anatomi tulang belakang serviks, adalah perlu untuk mengkaji ciri-ciri struktur semua vertebra secara berasingan.

Yang pertama

Ini adalah segmen vertebral yang paling penting, yang dipanggil Atlas. Ia menerangkan dengan tengkorak, membuat peralihan yang lancar dari kord rahim ke otak. C1 mempunyai struktur tersendiri, ia tidak mempunyai badan dan proses. Sebaliknya, vertebra pertama rantau serviks manusia dilengkapi dengan satu arka di depan dan satu di belakang, di antara mana jisim lateral terletak.

Gerbang yang terletak di belakang menjalankan arteri vertebra. Atlant dilengkapi dengan sebilangan besar kapilari dan kelenjar saraf, berbeza dengan bentuk yang tidak standard dan peningkatan kekerasan, yang memberikan pergerakan kepala dan bekalan darah ke otak. Tiada cakera di kedua-dua belah vertebra, yang mana segmen vertebral mungkin bersudut dengan tengkorak.

Kedua

Ini adalah segmen vertebral penting kedua tulang belakang serviks, yang dipanggil Axis. Keanehan strukturnya adalah kehadiran gigi, dengan bantuan yang mana C2 disambungkan ke Atlanta dan memastikan gilirannya bersama dengan tengkorak. Satu lagi ciri struktur segmen ini ialah perpecahan dan kehadiran sisi sendi, yang bertindak sebagai lampiran intervertebral.

Ketiga - kelima

Struktur vertebra C3-C5 adalah sama, sama seperti di bahagian-bahagian bahagian tulang belakang yang lain.

Mereka adalah jenis sokongan, memastikan mobiliti leher dan integriti saraf tunjang, dan berfungsi sebagai panduan arteri vertebra yang memberi makan kepada otak. Segmen vertebral ini, dengan bantuan alat musculo-ligamentous, memberikan keupayaan untuk menggerakkan kepala ke belakang dan sebagainya, di sisi, dalam lingkaran.

Keenam

Segmen serviks C6 disebut sebagai tuberkle yang mengantuk. Ini disebabkan oleh fakta bahawa ia lebih cembung daripada vertebra lain dan terletak di sebelah arteri karotid. Dengan perkembangan pendarahan, arteri ditekan terhadap tubercle karotid. C6 adalah vertebra paling maju dan mudah alih, di mana garam biasanya disimpan.

Ketujuh

Segmen vertebral paling rendah tulang belakang serviks juga mempunyai beberapa perbezaan struktur. Ciri utamanya ialah kehadiran tidak 2, tetapi 4 akar saraf. Juga segmen ini mempunyai yang terbesar, tidak mengandungi melalui lubang yang membolehkan proses spinous. Dengan bantuan fossa kecil C7 articulates dengan vertebra thoracic pertama.

Fungsi serviks

Seperti yang diketahui, bilangan vertebra di tulang belakang serviks ialah 7. Setiap elemen mempunyai tujuan fungsian yang penting:

 • C1 - memastikan fungsi normal kelenjar pituitari. Kerosakan kepada segmen ini menimbulkan kejadian migrain, pening dan pengsan.
 • C2 - mengawal fungsi pendengaran dan visual manusia. Kekalahan vertebra terancam dengan penampilan lalat dan kerudung di depan mata, melompat pada tekanan darah, sakit di telinga atau mata.
 • C3 - bertanggungjawab untuk fungsi meniru syaraf wajah. Pelanggaran yang ditunjukkan oleh tinnitus, masalah pergigian.
 • C4 - berkaitan dengan kawasan saraf tunjang yang bertanggungjawab untuk keadaan organ kepala. Saraf cengkeraman membawa kepada gangguan pendengaran, bibir retak, neuralgia muka.
 • C5 - bertanggungjawab terhadap fungsi pita suara, otot bahu. Dengan perkembangan patologi mengesan sakit tekak, kehilangan suara, serak.
 • C6 - melaksanakan fungsi yang sama seperti C5.
 • C7 - bertanggungjawab untuk fungsi normal kelenjar tiroid. Kerosakan kepada segmen ini ditunjukkan oleh patologi endokrin, pelanggaran keadaan psiko-emosi.

Tulang serviks tidak hanya bertanggungjawab untuk pergerakan kepala dan menghubungkan otak dengan saraf tunjang, tetapi juga memberikan aliran darah ke otak.

Penyakit

Oleh kerana pergerakan vertebra tulang belakang serviks tinggi terdedah kepada kecederaan dan pelbagai proses patologi. Kerosakan biasanya disebabkan oleh tamparan langsung atau kecederaan cambuk (pesongan leher yang berlebihan semasa menyelam, kemalangan kereta).

Trauma serviks adalah ancaman kepada kehidupan manusia dan sering menyebabkan kematian. Juga patologi tulang belakang dan cakera serviks sering dijumpai:

Penyakit berikut mungkin agak kurang kerap berlaku:

 • torticollis;
 • radiculitis;
 • fibromyalgia;
 • formasi onkologi;
 • osteoporosis dan beberapa yang lain.

Mana-mana penyakit tulang belakang serviks mengancam perkembangan komplikasi teruk yang boleh mengakibatkan kecacatan atau kematian. Oleh itu, anda memerlukan masa untuk mengesan dan merawat masalah. Anda perlu pergi ke hospital dan menjalani diagnosis yang komprehensif sebaik gejala pertama keadaan patologi muncul.

Kebanyakan penyakit menampakkan kesakitan di leher dan bahu, memberikan bilah bahu atau anggota atas, migrain dan pening, serta gangguan neurologi, masalah dengan ingatan dan koordinasi.

Kesimpulannya

7 segmen vertebral pelbagai saiz dan bentuk kepunyaan tulang belakang serviks. Yang pertama 2 vertebra adalah nama yang paling penting dan perubatan ialah Atlant dan Axis. Setiap segmen melayani tujuan penting, memberikan mobiliti kepala, serta beberapa kemungkinan lain. Kerana pergerakannya, bahagian tulang belakang ini sering tertakluk kepada proses patologi yang dapat merumitkan kehidupan seseorang.

Struktur dan fungsi tulang belakang serviks pada manusia

Tulang belakang serviks adalah sebahagian dari ruang tulang belakang dari pangkal tengkorak ke lampiran tulang rusuk. Jabatan ini terdiri daripada 7 vertebra, yang dilambangkan oleh huruf Latin C dan nombor.

Komposisi tulang belakang serviks termasuk 7 vertebra.

Penomboran bermula dari pangkal tengkorak. Vertebra C1 dan C2 mempunyai nama khas, mereka dipanggil Atlas dan Axis (Epistrophy).

Bagaimana tulang belakang serviks?

Konsep "tulang belakang" biasanya tidak hanya merangkumi tulang sebenar tulang belakang, tetapi juga tisu lembut:

 • saraf tunjang;
 • akar dan ujung saraf;
 • kapal yang menyampaikan nutrisi ke otak.

Lajur tulang belakang terdiri daripada vertebra individu, yang diikat oleh cakera intervertebral.

Setiap vertebra adalah struktur tulang berongga yang mempunyai lubang yang melaluinya seluruh saraf tunjang melaluinya. Bahagian atas vertebra sangat kuat dan berfungsi untuk melindungi saraf tunjang dari kerosakan. Cakera cartilaginous elastik terletak di atas tiub tulang belakang antara vertebra.

Apabila seseorang mengabaikan kepalanya, tulang belakang akan beralih ke bahagian yang tepat kerana cakera intervertebral.

Otot dan ligamen mengekalkan struktur tulang dalam kedudukan yang stabil. Kawasan serviks adalah yang paling mudah alih, jadi di dalamnya pelanggaran berlaku paling kerap. Bahagian yang paling rapuh dan terdedah dari struktur ini dari sudut pandang anatomi ialah cakera intervertebral. Cakera ini terdiri daripada:

 • nukleus pulpa;
 • membran berserabut.

Inti berbentuk seperti bola diperas, ia dipegang oleh sarung berserat. Sekiranya shell ini koyak atau diregangkan, hernia terbentuk. Setiap elemen dalam struktur tulang belakang memberi kesan kepada kesihatan komponen lain. Oleh itu, apabila cakera intervertebral cacat, kedua-dua ujung saraf dan kapal terjejas. Di rantau serviks adalah kapal yang membawa oksigen dan nutrien ke otak, jadi jika hernia atau kelengkungan tulang belakang memerah mereka, orang itu segera merasakan perubahan buruk dalam kesejahteraan mereka.

Fungsi vertebra serviks

Segmen kord tulang belakang yang terletak di rantau serviks mempunyai pengkhususan yang jelas. Apakah kord rahim setiap tulang belakang yang bertanggungjawab?

 1. Di kawasan vertebra C1, ujung saraf terletak yang mengawal fungsi kelenjar pituitari dan telinga dalam. Dengan mencubit akar saraf di jabatan ini, insomnia, sakit kepala yang teruk, pening, kehilangan orientasi dalam ruang berkembang. Dengan kecederaan vertebra pertama, pengsan berlaku. Kerja yang stabil dari jiwa ini juga bergantung kepada ujung saraf jabatan ini, oleh itu, dalam osteochondrosis C1-C3, seseorang mengalami kegugupan, penyakit sistem endokrin dan kemurungan.
 2. Vertebra C2 mengandungi segmen saraf tunjang yang bertanggungjawab untuk penglihatan dan pendengaran. Pelanggaran di kawasan C1-C2 menyebabkan penurunan visi dan pendengaran, kehilangan kepekaan kulit wajah dan kepala. Mencabut tajam pada ujung saraf di kawasan C1-C3 menyebabkan kegelapan mata, pengsan, dan melompat pada tekanan darah.
 3. Saraf tunjang vertebra C3 dikaitkan dengan saraf muka, yang mengawal ekspresi wajah. Dalam osteochondrosis C3-C4, sakit diberikan kepada rahang atas, terutamanya kepada gigi.
 4. V4 vertebra mengandungi segmen saraf tunjang yang berkaitan dengan organ-organ kepala: hidung dan sinus, rongga mulut dan tiub Eustachian. Akibat mencubit ujung saraf C4, gangguan pendengaran, neuralgia wajah dan perubahan dalam ekspresi wajah berlaku.
 5. Kord rahim C5-C6 menyelaraskan kerja tali vokal, otot-otot leher dan lengan bawah. Dengan osteochondrosis di jabatan ini, sakit diberikan kepada bahagian bahu, ke belakang kepala. Kemungkinan kehilangan suara atau perubahan suara.
 6. Segmen kord rahim C7 berkait rapat dengan kerja kelenjar tiroid. Dengan mencubit akar saraf, pengeluaran normal hormon tiroid terganggu, hipotiroidisme dan penyakit endokrin lain berkembang.

Komunikasi vertebra serviks dengan organ dan penyakit lain.

Tulang belakang serviks mempunyai struktur sedemikian rupa sehingga mana-mana komponennya tidak dapat tidak mempengaruhi kerja seluruh organisma. Oleh itu, pencegahan penyakit tulang belakang sangat penting.

Bagaimana penyakit tulang belakang serviks timbul?

Pemeliharaan tulang belakang diatur sedemikian rupa sehingga rasa sakit dari rahim serviks dapat disebarkan ke tengkorak, bahu dan otot leher. Oleh kerana keunikan anatomi tulang belakang serviks, terdapat di kawasan ini bahawa penyakit tulang belakang muncul

Berisiko untuk penyakit tulang belakang adalah orang yang mengetuai gaya hidup yang tidak aktif. Jam kerja di komputer, memandu lama dan kurang aktiviti fizikal membawa kepada akibat berikut:

 • otot leher dan bahu melemahkan;
 • tidak lagi sistem yang berkesan yang menstabilkan kedudukan tulang belakang;
 • perubahan atropik dalam sesetengah kumpulan otot dan mengalihkan perhatian orang lain berlaku di rantau serviks;
 • Di bawah tindakan otot, tulang belakang mula membengkok, beralih relatif kepada paksi normal;
 • cakera intervertebral mengalami ini, osteochondrosis berkembang;
 • apabila cincin berserat tidak dapat memegang teras cakera, ia beralih di bawah tekanan berat seseorang;
 • Sekiranya hernia memaksa pembuluh darah dan ujung saraf, sejumlah gejala yang menyakitkan dan tidak menyenangkan akan berlaku dalam sistem peredaran dan saraf.

Saraf tunjang, yang terletak di dalam saluran tunjang, bertanggungjawab terhadap refleks penting. Terima kasih kepada kerja saraf tunjang, koordinasi berlaku di antara semua organ dalaman. Senario hernia yang paling tidak menguntungkan ialah penonjolan kandungan nukleus pulpal ke dalam lumen terusan tunjang. Dalam kes ini, seseorang boleh mendapat lumpuh, sakit sengit dan banyak penyakit yang berkaitan. Sebagai tambahan kepada gaya hidup yang tidak aktif, ubah bentuk cakera intervertebral disebabkan oleh:

 • obesiti;
 • kecederaan serviks;
 • gangguan metabolik, kerana tisu tulang rawan kehilangan keanjalannya;
 • pemakanan yang lemah, rendah vitamin D, E, kalsium dan magnesium dalam diet;
 • dehidrasi kronik;
 • aktiviti fizikal yang kuat, kecederaan tulang belakang;
 • rata dan penyakit lain tulang dan sendi.

Tali adalah struktur tunggal, setiap bahagiannya mempengaruhi keadaan orang lain. Oleh itu, dalam kes kaki kaki rata, arthrosis, arthritis dan kecacatan apa-apa sendi atau tulang rangka, penyesuaian sistemik berlaku untuk mengimbangi beban. Untuk mengekalkan berat badan dan memberi seseorang yang berupaya untuk bergerak, rangka itu bengkok, kehilangan simetri dan bentuk anatomi semulajadi.

Rawatan flatfoot, lordosis (lebih lanjut di sini), scoliosis (lebih banyak di sini) dan penyakit lain sistem muskuloskeletal juga diperlukan untuk mengelakkan perubahan patologi dalam struktur skeletal tulang dan tulang.

Peringkat terakhir penyesuaian rangka di bawah taburan beban rasional adalah pembentukan osteofit tulang belakang serviks. Osteophytes adalah tebal, proses pada permukaan tulang. Mereka terbentuk kerana geseran tulang terhadap satu sama lain. Sebagai contoh, di osteophytes tulang belakang serviks berlaku apabila cakera intervertebral herniated. Tulang belakang tidak mempunyai kusyen pergerakan yang berkesan disebabkan oleh perubahan dystrophik dalam cakera dan mula menggosok dan meletakkan tekanan pada satu sama lain. Struktur perubahan tulang belakang, permukaan terhenti menjadi halus, terjadi kerumitan ketika bergerak.

Bagaimana untuk menjaga kesihatan leher?

Untuk mengekalkan bentuk semulajadi tulang belakang, anda memerlukan korset otot yang baik. Perkembangan seragam semua kumpulan otot membantu:

 • mengelakkan ubah bentuk cakera intervertebral;
 • mengurangkan kecederaan tulang belakang;
 • melindungi diri anda dari pelbagai penyelewengan dalam kerja organ-organ dalaman, yang disebabkan oleh kelengkungan ruang tulang belakang.

Untuk pencegahan, sudah cukup untuk melibatkan diri dalam mana-mana sukan mudah alih atau sekurang-kurangnya melakukan latihan untuk tulang belakang pada waktu pagi.

Anatomi tulang belakang serviks

Tulang belakang adalah asas rangka tubuh dan salah satu sistem yang paling penting.

Tugasnya adalah untuk melindungi saraf tunjang dan keperluan untuk mengekalkan badan dalam kedudukan tegak.

Antara fungsi penting tulang belakang boleh dibezakan perlindungan otak daripada kejutan semasa pergerakan, yang memberikan sifat bantalan.

Kerapuhan dan kerentanan yang paling besar kepada pelbagai kecederaan adalah tulang belakang serviks, di antara yang lain.

Untuk mengelakkan kerosakan, perlu mengetahui keunikan strukturnya dan langkah-langkah keselamatan untuk aktiviti fizikal.

Ciri-ciri struktur tulang belakang serviks

Tulang belakang manusia terdiri daripada 24 vertebra dan empat bahagian. Setiap daripada mereka mempunyai perbezaan yang signifikan dalam struktur dan bilangan vertebranya. Di rantau thoracik, mereka adalah saiz terbesar.

Di rantau lumbar, mereka terletak sangat dekat antara satu sama lain, dan ketika mereka mendekati zon coccygeal, mereka menjadi akrilik. Tulang serviks dianggap paling rapuh, tetapi strukturnya yang tipis yang memberikan kualitas mobilitas dan memungkinkan Anda membuat berbagai gerakan kepala.

Kawasan serviks terdiri daripada tujuh vertebra. Setiap daripada mereka berbeza dalam strukturnya. Oleh kerana saiz dan kelemahan otot lehernya kecil, bahagian ini sering cedera.

Tulang serviks terdiri dari tujuh vertebra.

Satu ciri struktur vertebra serviks - perbezaan ketara dari vertebra semua bahagian lain tulang belakang. Kebanyakan vertebra terdiri daripada bahagian depan, yang dipanggil badan vertebrata silinder; kord rahim yang terletak di dalam tulang belakang adalah terhad secara belakang oleh gerbang vertebral; mereka juga mempunyai proses spinus yang ditembusi oleh bukaan untuk saluran darah.

Struktur vertebra serviks adalah berbeza, disebabkan oleh keunikan fungsi mereka, termasuk pemasangan tengkorak, melindungi saraf tunjang, memberi pemakanan kepada otak, dan melakukan pelbagai gerakan kepala.

Struktur dan fungsi vertebra serviks

Bahagian vertebra yang pertama, yang terletak di bahagian atas, dipanggil "Atlas". Ia adalah paksi, tiada badan dan proses spinous. Di laman web ini, ia membolehkan anda menyambungkan tulang belakang dengan tulang leher, serta otak dan kord rahim di kalangan mereka.

Tugas-tugas ini menentukan strukturnya: ia terdiri daripada dua arka yang mengikat kanal tulang belakang. Gerbang anterior membentuk tubercle kecil. Di belakangnya adalah rongga, digabungkan dengan proses pergigian vertebra kedua.

Di gerbang posterior ada alur di mana arteri vertebra berada. Bahagian yang diartikulasikan "atlas", terletak di atas, mempunyai bentuk cembung, dan bahagian bawah rata. Ciri struktur ini disebabkan oleh kedudukan pertengahan vertebra antara tulang belakang dan kepala.

Vertebra kedua, yang dipanggil "paksi", juga dibezakan dengan bentuknya, yang menyerupai "gigi" yang tajam. Ia melaksanakan fungsi "engsel", yang memastikan giliran vertebra pertama "Atlanta" bersama-sama dengan tengkorak, serta keupayaan untuk memiringkan kepala dalam arah yang berbeza.

Tiada cakera intervertebral dalam ruang antara "atlas" dan "paksi". Sambungan mereka dibentuk oleh jenis sendi. Faktor ini menyebabkan risiko kecederaan yang tinggi.

Atlanta dan Struktur Axis

Tulang serviks dari ketiga hingga keenam adalah kecil. Setiap daripada mereka mempunyai lubang yang agak besar, sama dengan bentuknya kepada segitiga. Tepi atasnya sedikit menonjol, yang mana sebabnya ia dibandingkan dengan "tulang rusuk". Proses artikular mereka adalah pendek dan terletak pada sudut yang sedikit.

Vertebra dari ketiga hingga kelima juga mempunyai proses melintang kecil yang berpecah di sepanjang tepi. Dalam proses ini terdapat lubang yang melewati saluran darah. Di sinilah arteri vertebra utama memberi makan kepada otak.

Dalam bahagian seterusnya, di mana vertebra keenam dan ketujuh berada, lajur tulang belakang mempunyai sedikit pengembangan. Di sini, pemendapan garam berlaku paling kerap. Gegar keenam dipanggil "mengantuk" kerana bukitnya yang terletak di depan, terletak berhampiran arteri karotid. Ia menentangnya menekan arteri untuk menghentikan pendarahan.

Yang terbesar di bahagian terakhir bahagian serviks di sini ialah vertebra ketujuh. Ia boleh dirasakan dengan tangannya, jika anda condong kepala anda ke hadapan. Atas alasan yang sama, ia juga dipanggil pembicara. Di samping itu, ia berfungsi sebagai garis panduan utama untuk mengira vertebra. Bahagian bawah vertebra ini mempunyai kemurungan.

Berikut adalah persimpangannya dengan kelebihan pertama. Keanehan dari vertebra ketujuh adalah lubang-lubang di rantau proses transversal, yang boleh sangat kecil atau tidak sepenuhnya. Ia mempunyai pertumbuhan spinus terpanjang tanpa pembahagian ke dalam bahagian.

Setiap vertebra serviks bertanggungjawab untuk fungsi tertentu.

Dengan kecederaan mereka, fenomena yang tidak menyenangkan berlaku sesuai dengan setiap vertebra tertentu, seperti:

Tulang belakang serviks

Asas struktur tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah bahagian yang paling penting dalam sistem muskuloskeletal manusia. Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian dengan bilangan, struktur dan fungsi vertebra yang berlainan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-300x213.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika.jpg "class =" size-images-post-wp-image-937 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-580x412. jpg "alt =" spine serviks "width =" 580 "height =" 412 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-580x412.jpg 580w, http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika-300x213.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/shejnyj-otdel-pozvonochnika.jpg 600w "sizes =" (max - lebar: 580px) 100vw, 580px "/>

Tulang belakang serviks

Bahagian bahagian tulang belakang

 • serviks - mengandungi tujuh vertebra, memegang dan menetapkan gerakan kepala;
 • toraks - ia dibentuk oleh 12 vertebra, membentuk dinding posterior dada;
 • lumbar - besar-besaran, terdiri daripada 5 vertebra besar, yang perlu menjaga berat badan;
 • sakral - mempunyai sekurang-kurangnya 5 vertebra, yang membentuk sakrum;
 • coccygeal - mempunyai 4-5 vertebra.

Sehubungan dengan aktiviti buruh yang tidak aktif, bahagian serviks dan lumbar rabung paling kerap terkena.

Lajur tulang belakang adalah pertahanan utama saraf tunjang, juga membantu mengekalkan keseimbangan apabila seseorang bergerak, bertanggungjawab terhadap fungsi sistem otot dan organ. Jumlah vertebra adalah 24, jika anda tidak mengambil kira sacral dan coccygeal (bahagian ini mempunyai tulang penyambung).

Tulang vertebra adalah tulang yang membentuk lajur vertebral, yang menganggap beban pendukung utama, terdiri daripada lengkok dan badan yang mempunyai bentuk silinder. Di belakang dari pangkal busur, proses berputar berliku, proses melintang berpindah ke arah yang berbeza, artikular - naik dan turun dari arka.

Di dalam semua vertebra terdapat pembukaan segitiga yang merangkumi seluruh ruang tulang belakang dan mengandungi korda tulang belakang manusia.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-236x300.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-805x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-940 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba- 580x738.jpg "alt =" Jabatan-Jabatan haluan tulang belakang "width =" 580 "height =" 738 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-580x738.jpg 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-236x300.jpg 236w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-768x977.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-805x1024.jpg 805w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Otdely-pozvonochnogo-stolba-300x382.jpg 300w "saiz = "(max-width: 580px) 100vw, 580px" />

Bahagian bahagian tulang belakang

Struktur tulang belakang serviks

Kawasan serviks, yang terdiri daripada 7 vertebra yang disambungkan oleh cakera intervertebral, terletak di bahagian paling atas dan dibezakan oleh mobiliti khas. Mobilitinya membantu untuk membuat giliran dan selekoh leher, yang menyediakan struktur khas vertebra, ketiadaan lampiran tulang lain, dan juga kerana kemudahan struktur konstituen. Rawatan serviks manusia yang paling rentan terhadap tekanan disebabkan oleh fakta bahawa ia tidak disokong oleh sistem otot, dan tidak ada tisu lain. Ia berbentuk seperti huruf "C", terletak di sebelah cembung. Bengkok tersebut dipanggil lordosis.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika-300x192.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika.jpg "class =" size-images-post wp-image-943 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo- otdela-pozvonochnika-580x371.jpg "alt =" struktur tulang belakang serviks "width =" 580 "height =" 371 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika 580w -580x371.jpg, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo-otdela-pozvonochnika-300x192.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Stroenie-shejnogo -otdela-pozvonochnika.jpg 700w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Struktur tulang belakang serviks

Tulang serviks manusia terbentuk dari dua bahagian:

 • bahagian atas terdiri daripada dua vertebra pertama yang berkaitan dengan bahagian kepala sesak nafas;
 • rendah - bermula dengan vertebra ketiga dan sempadan pada toraks pertama.

Kedua-dua vertebra atas mempunyai bentuk khas dan menjalankan fungsi tertentu. Tengkorak dilampirkan pada vertebra pertama - Atlanta, yang memainkan peranan rod. Terima kasih kepada bentuknya yang istimewa, kepala boleh bengkok ke belakang dan sebagainya. Tulang serviks kedua, paksi, terletak di bawah atlas dan membolehkan kepala beralih ke sisi. Setiap daripada 5 vertebra lain mempunyai badan yang melakukan fungsi sokongan. Tulang belakang serviks mengandungi proses kecil sendi dengan permukaan cembung di dalamnya terdapat lubang tertentu. Vertebra dikelilingi oleh otot, ligamen, saluran darah, saraf dan dipisahkan oleh cakera intervertebral, yang memainkan peranan penyerap kejutan tulang belakang.

Disebabkan keanehan anatomi, tulang belakang servik manusia dapat memberikan fungsi sokongan kepada tubuh, serta memberikan kelonggaran yang besar ke leher.

Vertebra pertama dan paksi

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok-300x267.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp -content / upload / Pervyj-i-osevoj-pozvonok.jpg "class =" size-images-post wp-image-945 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i- osevoj-pozvonok-580x517.jpg "alt =" Vertebra pertama dan paksi "width =" 580 "height =" 517 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok -580x517.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok-300x267.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i -osevoj-pozvonok-768x684.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Pervyj-i-osevoj-pozvonok.jpg 1000w "saiz =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/ >

Vertebra pertama dan paksi

Atlas, seperti yang diketahui, adalah titan dari mitologi Yunani yang memegang cakrawala di bahunya. Serangga vertebra serviks pertama dinamakan selepasnya, yang menghubungkan lajur vertebral ke bahagian belakang kepala.

The vertebra serviks Atlantik mempunyai struktur khas, tidak seperti yang lain, ia tidak mempunyai badan vertebra, proses spinous dan cakera intervertebral, dan ia hanya terdiri daripada lengkung dan anterior posterior, yang disambungkan ke tepi oleh tebal tulang. Di bahagian belakang arka ada lubang khas untuk tulang belakang seterusnya, gigi memasuki rehat ini.

Pusingan kedua, juga paksi, dipanggil Axis atau Epistrophy. Berbeza dalam proses pergigian, yang dilampirkan pada atlas dan membantu untuk melaksanakan pelbagai pergerakan kepala. Bahagian depan gigi terdiri daripada permukaan artikular yang menghubungkan ke vertebra pertama. Permukaan artikular atas Axis terletak di sisi badan, dan yang lebih rendah, sambungkannya dengan vertebra seterusnya.

Tulang serviks ketujuh

Yang terakhir dari vertebra serviks juga mempunyai struktur atipikal. Ia juga dipanggil penceramah, kerana tangan seseorang boleh dengan mudah, dengan memeriksa ruang tulang belakang, cari melalui kulit. Ia berbeza dari yang lain dengan kehadiran satu proses spinus yang besar, yang tidak dibahagikan kepada dua bahagian dan tidak mengandungi proses transversal. Pada badan vertebra terdapat juga lubang yang membolehkan anda menyambung serviks dan toraks.

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-300x206.jpg "data-large-file =" http: / /sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele.jpg "class =" size-images-post wp-image-946 "src =" http: // sustavam. ru / wp-kandungan / Gambar / Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-580x398.jpg "alt =" sistem saraf dan peredaran darah di leher "width =" 580 "height =" 398 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-580x398.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i -krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-300x206.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdele-768x527.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Nervnaya-i-krovenosnaya-sistema-v-shejnom-otdelele.jpg 800w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Sistem saraf dan peredaran darah di kawasan serviks

Tulang serviks dibezakan oleh anatomi khas struktur. Terdapat sejumlah besar saluran darah dan saraf yang bertanggungjawab untuk bahagian otak yang berbeza, bahagian muka, otot tangan dan bahu seseorang. Plexus saraf serviks terletak di hadapan vertebra. Saraf cerebrospinal pertama terletak di antara bahagian belakang kepala dan atlas, di sebelah arteri vertebra. Kecederaannya boleh mengakibatkan keperitan kepalan kepala.

Saraf di bahagian serviks dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • otot - memberikan pergerakan otot serviks, sublingual, terlibat dalam pemuliharaan otot sternocleidomastoid;
 • kulit - menghubungkan dengan saraf kebanyakan auricle, permukaan leher, dan beberapa bahagian bahu.

Terutamanya kerapnya ia boleh mencubit saraf. Kenapa ini berlaku? Puncanya boleh menjadi osteochondrosis. Ia berlaku apabila cakera intervertebral dipadamkan dan melampaui tulang belakang, mencubit saraf. Pembuluh darah sangat dekat dengan tisu kepala dan leher. Kerana lokasi ini, gangguan neurologi dan vaskular adalah mungkin dengan kerosakan.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-300x218.jpg "data-large-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads /Zashhemlenie-nervov-1024x745.jpg "class =" size-images-post wp-image-947 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-580x422.jpg "alt = "Pinched saraf" width = "580" height = "422" srcset = "http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-580x422.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp- kandungan / muat naik / Zashhemlenie-nervov-300x218.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov-768x559.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/ Zashhemlenie-nervov-1024x745.jpg 1024w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Zashhemlenie-nervov.jpg 1100w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Sekiranya kecederaan pada mana-mana vertebra, ia tidak begitu banyak ruang tulang belakang yang menderita, tetapi di kawasan serviks. Ini boleh menyebabkan perit arteri vertebra, akibatnya peredaran darah di otak merosot dan nutrien tidak mengalir sepenuhnya. Juga di sini adalah arteri karotid, yang memakan bahagian depan kepala, otot leher dan kelenjar tiroid.

Vertebra serviks

Struktur serviks adalah salah satu yang paling terdedah. Kecederaan kepala boleh sama ada dari pukulan atau pergerakan yang tiba-tiba, atau dari faktor lain yang tidak dapat dilihat dengan segera. Seringkali, tulang belakang yang dipindahkan semasa kelahiran pada kanak-kanak, kerana terdapat beban yang sangat besar pada ruang tulang belakang berbanding dengan saiz bayi. Sebelum itu, ketika melahirkan anak, bidan itu menekan kepala bayi ke arah yang bertentangan untuk melambatkan proses tersebut, yang menyebabkan anjakan vertebra. Malah kerosakan yang sedikit ke Atlanta boleh menyebabkan beberapa komplikasi di masa depan.

"Data-sederhana-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-243x300.jpg "data-besar-file =" http://sustavam.ru/wp-content /uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-828x1024.jpg "class =" size-images-post wp-image-949 "src =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov- 580x717.jpg "alt =" terkehel serviks "width =" 580 "height =" 717 "srcset =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-580x717.jpg 580w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-243x300.jpg 243w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-768x950.jpg 768w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-828x1024.jpg 828w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov-300x371.jpg 300w, http : //sustavam.ru/wp-content/uploads/Smeshhenie-shejnyh-pozvonkov.jpg 993w "saiz =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Vertebra serviks

Menariknya, di Rom kuno, orang yang terlatih secara bergantian menghampiri anak-anak yang baru lahir budak dan melipat kepala mereka dengan cara yang istimewa, mengalihkan vertebra serviks sehingga anak itu akan menjadi tertekan, dengan aktivitas mental yang berkurang. Ini dilakukan untuk mengelakkan pergolakan.

Bergantung pada sifat kesakitan, adalah mungkin untuk menentukan berapa banyak vertebra rosak dan di tempat tertentu. Semua vertebra serviks dalam perubatan dilambangkan dengan huruf C dan nombor siri, bermula dari bahagian atas.

Kerosakan pada vertebra tertentu dan komplikasi yang berkaitan:

 1. C1 bertanggungjawab untuk otak dan bekalan darahnya, juga kelenjar pituitari dan telinga dalam. Apabila kerosakan berlaku, sakit kepala, neurosis, insomnia, pening.
 2. C2 - bertanggungjawab untuk mata, saraf optikal, lidah, dahi. Gejala utama ialah neurasthenia, berpeluh, hypochondria, dan migrain.
 3. C3 - bertanggungjawab untuk pipi, telinga luar, tulang muka, gigi. Sekiranya berlaku pelanggaran, masalah dengan bau dan penglihatan, pekak, dan gangguan neurologi dikesan.
 4. C4 - bertanggungjawab untuk hidung, bibir, mulut. Tanda kemerosotan - neurasthenia, kelumpuhan kepala, adenoids, penyakit yang berkaitan dengan hidung dan telinga.
 5. C5 - bertanggungjawab untuk tali vokal dan pharynx. Dihasilkan oleh penyakit mulut, mata, tonsilitis, serak.
 6. C6 - berkaitan dengan otot-otot leher, bahu dan tonsil. Tanda - asma, sesak nafas, laringitis, batuk kronik.
 7. C7 - bertanggungjawab untuk kelenjar tiroid, bahu, siku. Komplikasi dapat dilihat sebagai sakit di bahu, arthrosis, bronkitis, dan masalah dengan kelenjar tiroid.

"data-medium-file =" http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-300x224.jpg "data-large-file =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-1024x763.jpg "class =" size-images-post wp-image-950 "src =" http://sustavam.ru/ wp-content / uploads / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-580x432.jpg "alt =" Contoh yang normal dan rosak oleh disk arthritis "width =" 580 "height =" 432 "srcset =" http: // sustavam.ru / wp-content / upload / Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-580x432.jpg 580w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom- diska-300x224.jpg 300w, http://sustavam.ru/wp-content/uploads/Primery-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-768x572.jpg 768w, http://sustavam.ru/wp-content/ upload / Utama-normalnogo-i-povrezhdennogo-artrozom-diska-1024x763.jpg 1024w "sizes =" (max-width: 580px) 100vw, 580px "/>

Contoh yang normal dan rosak oleh cakera arthrosis

Lajur tulang belakang, anatominya, membolehkan anda mengenal pasti bintik-bintik yang terdedah di kawasan serviks dan mencegah kemunculan kerosakan. Kecederaan Vertebral pada manusia sangat merugikan kerja otak dan saraf tunjang, sebab itulah perlu untuk memantau tulang belakang dengan perhatian khusus. Adalah mungkin untuk membuat diagnosis yang tepat menggunakan sinar-X, dengan teliti mengkaji foto. Doktor menentukan berapa lama rawatan akan berlangsung dan prosedur apa yang akan dimasukkan di dalamnya. Rawatan vertebra boleh menyebabkan keghairahan, kemudahan dan kejelasan kesedaran.

Osteochondrosis tulang belakang serviks: gejala dan punca penyakit

Osteochondrosis diiktiraf secara rasmi sebagai salah satu penyakit yang paling biasa pada masa kita - tiga daripada empat orang yang berusia lebih dari 30 tahun menderita dalam bentuk eksplisit atau tersirat. Ini terutama berlaku kepada orang-orang yang kerjanya membuat mereka menghabiskan masa yang lama dalam kedudukan duduk atau tidak selesa. Dan kerja itu tidak perlu menjadi "mental" atau berbahaya, supaya seseorang dapat memperoleh "masalah untuk lehernya", seperti yang dapat dipanggil osteochondrosis tulang belakang serviks, gejala yang akan kita pertimbangkan dalam kajian kita.

Anatomi tulang belakang serviks

Sebelum mencari pertandingan dengan senarai gejala osteochondrosis yang terkenal, kami mencadangkan supaya anda terlebih dahulu membiasakan diri dengan "tujuan" penyakit ini - leher (atau "tulang belakang serviks" dalam slang perubatan).

Kawasan serviks terdiri daripada 7 vertebra, dua daripadanya adalah unsur-unsur sambungan unik dari dua organ utama tubuh manusia - kepala dan badan. Vertebra pertama, yang dikenali sebagai "atlas", adalah cincin bentuk yang tidak teratur, yang terdiri daripada dua separuh bulatan (busur), diikat dengan tebal tulang.

Pusingan serviks kedua, "paksi", lebih mirip dengan semua yang berikutnya, tetapi mempunyai "duri" tulang di bahagian atas - pertumbuhan seperti penyok. Tengkorak, yang disokong oleh persimpangan bergerak dua vertebra, mampu mengubah 180 darjah ke kanan dan ke kiri dan sehingga 90 darjah ke atas dan ke bawah.

Lima vertebra berikut mempunyai struktur standard:

 • Tubuh adalah kapsul tulang berdinding tebal yang membawa semua tekanan menegak. Dua tapak di mana hubungan antara tulang belakang bersebelahan ditutup dengan tisu kartilaginus;
 • Arka adalah bahagian kedua vertebra, disambungkan ke badan oleh dua jumper ("kaki arka");
 • Pada arka adalah proses: berpasangan atas dan bawah artikular, berpasangan melintang dan satu spinous (di tengah arka). Kesemuanya adalah tapak lampiran ligamen dan otot tulang belakang.

Leher manusia adalah otot termiskin dan bahagian paling mudah dari ruang tulang belakang, dan oleh itu vertebranya tertakluk kepada beban yang paling ketara di tepi tapak kenalan.

Setiap vertebra dari bahagian atas dan bawah, pada titik hubungan, diasingkan dari bahagian-bahagian yang bersebelahan dengan tulang belakang oleh tisu rawan yang disebut "cakera intervertebral".

Di dalam kanal yang dibentuk oleh badan dan busur vertebra, ada kord rahim. Dari setiap organ dalaman atau bahagian badan di bawah leher, saraf tulang belakang menghulurkan ke saraf tunjang, menghantar hasil sensasi ujung saraf dalam reseptor deria dan arahan kepada otot dan organ dalaman, yang membawa kepada "aktiviti hidup" berterusan badan kita. Tempat sambungan mereka dengan saraf tunjang terletak di lubang foraminal yang dibentuk oleh badan vertebra dan proses artikular.

Disc intervertebral adalah pembentukan tulang belakang yang meliputi bahagian akhir tulang belakang. Bahagian tengah (berongga) dipenuhi dengan "teras gelatin" lembut yang terbentuk dalam bentuk lensa. Cincin berserabut mengelilingi semua pihak. Kain tebal terdiri daripada serat yang diarahkan dalam tiga pesawat. Kekakuan dan keanjalan cincin berserabut tidak hanya diberikan oleh "kekeliruan" serat, tetapi juga dengan memberi makan dari collagens, proteoglycans dan air, yang sentiasa memperbaharui rawan yang semakin meningkat.

Anda boleh membaca mengenai anatomi vertebra serviks di sini.

Ciri-ciri penyakit

Pemusnahan struktur cakera dan sendi intervertebral, yang membawa kepada pelbagai gangguan sistem muskuloskeletal dan merosakkan saraf yang menghubungkan organ-organ dalaman dengan saraf tunjang, dalam amalan perubatan disebut "osteochondrosis."

Untuk tulang belakang serviks, penyakit ini boleh menyebabkan penggalian akar tulang belakang yang membentuk saraf. Kord rahim mempunyai struktur segmen yang mirip dengan tulang belakang. Setiap segmen disambungkan ke bahagian tertentu badan. Saraf meninggalkan vertebra serviks, disambungkan kepada organ yang bertanggungjawab untuk deria badan: pendengaran, penglihatan, keseimbangan. Di bawah kawalan saraf tulang belakang leher adalah alat ucapan, ikat pinggang bahu atas.

Osteochondrosis ditakrifkan sebagai pemusnahan cakera intervertebral, khususnya cincin berserabut. Penipisan lapisan rawan menyebabkan peningkatan tekanan pada bahagian tengah cakera - "teras gelatin". Pengurangan pembukaan foraminal dan peningkatan tekanan ke atas proses artikul membawa kepada tekanan malar pada saraf dan vesel yang disambungkan ke saraf tunjang dan membran yang mengelilingi "kabel saraf" utama tubuh manusia.

Penyakit ini dibahagikan secara berperingkat mengikut saiz kerosakan yang disebabkan oleh cakera intervertebral dan tulang belakang secara menyeluruh:

 1. Tahap pertama: pelanggaran awal tisu tulang rawan, menyebabkan kerosakan yang lemah.
 2. Tahap kedua: penonjolan cakera - pemusnahan cincin berserabut (pecah mikro di pinggir, penipisan, beban pada inti), menyebabkan peningkatan tekanan pada akar dan saluran makan pusat sistem saraf (otak dan saraf tunjang).
 3. Peringkat ketiga: rupa cakera herniated. Ia disebabkan oleh pecah cincin berserabut dan anjakan nukleus (biasanya ke luar).
 4. Pemusnahan lengkap cincin berserabut, mampatan teras. Tisu rawan digantikan oleh tisu penghubung (lebih kurang tahan lama). Kemungkinan pertambahan vertebra yang rosak.

Gejala

Oleh kerana kekhususan sambungan saraf kord rahim dengan organ deria, gejala-gejala mudah membolehkan kita mendiagnosis osteochondrosis. Pertimbangkan gejala yang berkaitan dengan tulang belakang serviks tertentu.

 1. Sindrom nyeri di kawasan serviks dengan mundur ke bahagian belakang kepala disebabkan oleh penguncupan ujung saraf vertebra serviks 6, akar saraf di bawahnya yang disambungkan ke otot-otot leher dan bahu. Sekiranya sakit memberikan pada siku, pelanggaran di kawasan vertebra ke-7 adalah mungkin. Kesakitan yang berterusan atau kerap berlaku di kepala dapat menceritakan gangguan peredaran darah di dalam kapal besar yang diapit.
 2. Mual boleh bercakap tentang sirkulasi darah yang merosakkan dan kerosakan kepada saraf yang berkaitan dengan telinga dalam. Kehilangan baki tidak dikecualikan. Mual yang kerap boleh menyebabkan dehidrasi.
 3. Gangguan irama pernafasan. Keadaan ini disebabkan oleh tekanan pada saraf frenik yang memasuki plexus serviks. Sekiranya saraf teriritasi, kekerapan dan kedalaman nafas berkurangan, menyebabkan "kebuluran oksigen" dan kemungkinan kehilangan kesedaran. Seseorang mengalami keletihan yang berterusan, kelemahan umum, tidak tidur dengan baik, mengalami serangan panik (ketakutan pada mati lemas).
 4. Ringing dan tinnitus. Peredaran darah aparatus vestibular dilakukan melalui arteri basilar yang berjalan di sepanjang tulang belakang. Pemotongan kapal boleh mengakibatkan pelanggaran fungsi "alat keseimbangan" dan telinga dalaman yang bersebelahan, yang disertai dengan gangguan pendengaran. Di samping itu, kerengsaan sebatian saraf di bawah vertebra ke-4 boleh mengakibatkan kehilangan pendengaran.
 5. Gejala paru-paru. Gangguan proses menelan adalah disebabkan tekanan pada saraf di bawah vertebra ke-4 dan ke-5. Akar saraf disambungkan kepada faring dan adenoid.
 6. Kurangkan ketajaman penglihatan. Seseorang mengalami rasa tidak puas hati tentang "misting" penglihatan, kekaburan. Ia disebabkan oleh peredaran darah terjejas di arteri vertebra. Tetapi kerana mata dibekalkan dengan makanan bukan sahaja dari kapal-kapal ini, tetapi juga melalui arteri karotid, gangguan dapat berselang-seli. Juga di kawasan vertebra ke-2 lulus saraf yang menghubungkan mata ke sistem saraf pusat, yang mungkin mempunyai akibat dengan osteochondrosis di tempat ini.
 7. Kehilangan kesedaran secara tiba-tiba. Selalunya disebabkan oleh kekejangan arteri dan "kebuluran oksigen" otak. Kekurangan salur besar boleh disebabkan oleh kerengsaan endings saraf dan hasil "pengekalan" ini - kekejangan otot.
 8. Tekanan darah tidak stabil. Melompat tekanan adalah akibat gangguan dalam aktiviti medulla, yang dikuasai melalui arteri yang berjalan di sepanjang ruang tulang belakang. Di dalam bidang akhir saraf vertebra pertama pas, tetapi gangguan tulang rawan sendi-paksi atlas sangat jarang berlaku.

Osteochondrosis adalah penyakit biasa dan manifestasinya cukup jelas untuk didiagnosis dengan kepastian yang tinggi. Tetapi untuk jaminan, disyorkan untuk melakukan pemeriksaan menggunakan pengimejan resonans magnetik.