Utama / Pergelangan tangan

Spine manusia: struktur, penomoran tulang belakang dan cakera intervertebral


Bahagian utama struktur paksi manusia ialah tulang belakang. Ia adalah satu struktur penting dalam badan yang berfungsi sebagai rangka kerja, berkat yang boleh membuat pelbagai pergerakan - bengkok, berjalan, duduk, berdiri, berputar. Fungsi kejutan menyerap tulang belakang membantu memainkan bentuk S-nya. Dan ia melindungi organ-organ dalaman daripada tekanan dan kerosakan yang berlebihan. Bagaimanakah tulang belakang manusia berfungsi, dan berapa penambahan cakera vertebra dan intervertebral yang diterima oleh pakar perubatan, kami akan menerangkan selanjutnya.

Komponen utama tulang belakang

Lajur tulang belakang adalah sistem yang kompleks. Ia terdiri daripada 32-34 vertebra dan 23 cakera intervertebral. Vertebra berturut-turut, bersambung dengan satu sama lain. Antara vertebra yang bersebelahan adalah pad kartilaginus yang mempunyai bentuk cakera, juga menghubungkan setiap sepasang vertebra bersebelahan. Gasket ini dipanggil cakera intervertebral atau intervertebral.

Di tengah-tengah setiap tulang belakang ada lubang. Memandangkan vertebra, bersambung antara satu sama lain, membentuk lajur vertebral, lubang-lubang, terletak satu di atas yang lain, mencipta jenis bebola bagi saraf tunjang, yang terdiri daripada serat dan sel saraf.

Bahagian bahagian tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian. Bagaimana tulang belakang, seperti yang ditunjukkan dalam rajah tersebut.

Jabatan serviks (serviks)

Termasuk tujuh vertebra. Dengan bentuknya, ia menyerupai huruf "C" dengan lengkung ke depan yang melengkung, yang dipanggil lordosis serviks. Jenis lordosis ini adalah di kawasan lumbar.

Setiap vertebra mempunyai nama sendiri. Di rantau serviks, mereka dinamakan C1-C7 selepas huruf pertama nama Latin jabatan ini.

Terutama perlu diberi perhatian ialah vertebra C1 dan C2 - atlas dan epistropi (atau paksi), masing-masing. Ciri mereka dalam struktur berbeza dari vertebra lain. Atlant terdiri daripada dua busur yang disambungkan oleh tebal sisi tulang. Ia berputar di sekitar proses pergigian yang terletak di bahagian anterior epistropi. Terima kasih kepada ini, seseorang boleh membuat pelbagai gerakan kepala.

Jabatan Thoracic (thoracic)

Bahagian yang paling tidak aktif tulang belakang. Ia terdiri daripada 12 vertebra, yang diberikan nombor dari T1 hingga T12. Kadang-kadang mereka dilambangkan dengan huruf Th atau D.

Thoracic vertebra disusun dalam bentuk huruf C, cembung belakang. Kelengkungan fisiologi tulang belakang ini dipanggil "kyphosis".

Bahagian tulang belakang ini terlibat dalam pembentukan dinding dada posterior. Rusuk dilampirkan pada proses melintang vertebra toraks dengan bantuan sendi, dan di bahagian anterior mereka menyertai sternum, membentuk rangka yang tegar.

Tulang belakang lumbar

Ia mempunyai sedikit bengkok ke hadapan. Melakukan fungsi penghubung antara rantau thoracic dan sacrum. The vertebra bahagian ini adalah yang terbesar, kerana ia berada di bawah beban berat akibat tekanan yang dikenakan oleh badan atas.

Biasanya, kawasan lumbar terdiri daripada 5 vertebra. Vertebra ini dinamakan L1-L5.

  Tetapi ada dua jenis perkembangan lumbar yang tidak normal:

 • Fenomena apabila vertebra sacral pertama dipisahkan dari sacrum dan mengambil bentuk vertebra lumbar dipanggil lumbarisasi. Dalam kes ini, ada 6 vertebra di rantau lumbar.
 • Terdapat juga anomali seperti sacralization, apabila vertebra lumbar kelima dibandingkan dengan bentuk ke sakral pertama dan sebagian atau sepenuhnya menyatu dengan sacrum, sementara hanya empat vertebra tetap di rantau lumbar. Dalam keadaan sedemikian, pergerakan tulang belakang di rantau lumbar menderita, dan peningkatan beban ditempatkan pada tulang belakang, cakera intervertebral dan sendi, yang menyumbang kepada memakai laju mereka.
 • Sacral (sacrum)

  Menyokong bahagian atas tulang belakang. Ia terdiri daripada 5 vertebra yang bersatu S1-S5, mempunyai satu nama umum - sakrum. Sakrum tidak bergerak, badan vertebranya lebih jelas berbanding dengan yang lain, dan prosesnya kurang. Kuasa dan saiz vertebra berkurangan dari pertama ke lima.

  Bentuk pembahagian sakral adalah seperti segitiga. Terletak di pangkal tulang belakang, sakrum, seperti baji, menghubungkannya ke tulang pelvis.

  Coccyx (coccyx)

  Tumbuh tulang dari 4-5 vertebra (Co1-Co5). Satu ciri tulang belakang tulang belakang adalah bahawa mereka tidak mempunyai proses lateral. Dalam kerangka betina, tulang belakang dibezakan oleh beberapa pergerakan, yang memfasilitasi proses bersalin.

  Bentuk coccyx menyerupai piramid, pangkalan itu muncul. Malah, tailbone adalah sisa ekor yang hilang.

  Struktur tulang belakang manusia, penomboran cakera, vertebra, MPD

  Cakera Intervertebral

  Disk terdiri daripada cincin berserabut dan teras gelatin. Cakera intervertebral dipisahkan daripada tisu tulang badan vertebrata oleh rawan hyaline nipis. Bersama-sama dengan ligamen, cakera intervertebral mengikat tulang belakang bersama-sama. Bersama-sama, mereka membentuk 1/4 ketinggian keseluruhan ruang tulang belakang.

  Fungsi utamanya adalah penyokong dan kejutan menyerap. Apabila tulang belakang bergerak, cakera di bawah tekanan vertebra mengubah bentuknya, membolehkan vertebra selamat mendekatkan atau bergerak dari satu sama lain. Oleh itu cakera intervertebral menghilangkan gegaran dan gegaran, jatuh bukan sahaja pada tulang belakang, tetapi juga pada saraf tunjang dan otak.

   Nilai tinggi bergantung kepada lokasi cakera:

 • di rantau serviks mencapai 5-6 mm,
 • di dada - 3-5 mm,
 • dan di lumbar - 10 mm.
 • Seperti yang disebutkan pada mulanya, badan mempunyai 23 cakera intervertebral. Mereka menghubungkan setiap vertebra, kecuali untuk dua serviks pertama (atlanta dan epistrophy), vertebra yang beralun dari sacral dan coccyx.

  Segmen motor vertikal

  Oleh kerana penyakit di tulang belakang boleh memberi kesan bukan sahaja pada struktur tulang - tulang belakang, tetapi juga cakera intervertebral, saluran, ligamen, akar saraf yang meluas dari saraf tunjang melalui bukaan intervertebral (foraminal), otot paravertebral, pakar dan pesakit mempunyai keperluan untuk menerangkan dengan jelas penyetempatan patologi struktur tulang belakang untuk memperkenalkan perkara seperti segmen motor vertebra (PDS).


  Segmen motor vertebral termasuk 2 vertebra bersebelahan dan 1 cakera intervertebral yang terletak di antara mereka.

   Lajur tulang belakang kami terdiri daripada 24 segmen motor vertebra:

  Bagaimana penomboran?

  Penomboran segmen motor vertebra dan, oleh itu, cakera intervertebral yang termasuk dalamnya, bermula pada titik tertinggi di rantau serviks dan berakhir di sempadan lumbar ke peralihan sakral.

  Penunjukan segmen motor vertebral terbentuk daripada nama vertebra bersebelahan yang membentuk segmen ini. Pertama, vertebra atas ditunjukkan, maka bilangan vertebra bawah ditulis dengan tanda hubung.

   Jadi sebagai contoh:

 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra pertama dan kedua tulang belakang serviks, dirujuk sebagai C1-C2,
 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra thoracic ketiga dan keempat, dilambangkan sebagai T3-T4 (Th3-Th4 atau D3-D4)
 • Segmen motor vertebra terendah, termasuk lumbar kelima dan tulang belakang sakral pertama, dilambangkan sebagai L5-S1.
 • Jika doktor menunjukkan "hernia intervertebral L4-L5" apabila menggambarkan gambar yang diperoleh semasa kajian diagnostik tulang belakang lumbar menggunakan pencitraan resonans magnetik, perlu difahami bahawa hernia cakera ditemui di antara vertebra lumbar keempat dan kelima.

  Manusia vertebra: struktur dan fungsi tulang belakang

  Tulang belakang seluruh tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah teras tulang, yang memastikan kestabilan badan, aktiviti, fungsi motor. Di samping itu, tulang belakang adalah asas segala-galanya, kerana kepala, sternum, pelvis, anggota badan, organ-organ dalaman dilampirkan kepadanya.

  Apakah tulang belakang manusia?

  Struktur tulang belakang manusia - asas kerangka.

  Ia terdiri daripada:

  • 34 vertebra.
  • Lima bahagian yang disambungkan oleh ligamen dan sendi, cakera, tulang rawan dan vertebra, yang tumbuh bersama, membentuk struktur yang kuat.

  Berapa banyak bahagian di tulang belakang?

  Tulang belakang terdiri daripada:

  • Kawasan serviks, yang merangkumi 7 vertebra.
  • Wilayah Thoracic, yang terdiri daripada 12 vertebra.
  • Lumbar, bilangan vertebra 5.
  • Jabatan Sacral 5 vertebra.
  • Ruas coccyx 3 atau 5 vertebra.

  Batang tegak yang cukup lama mempunyai cakera intervertebral, ligamen, sendi dan tendon faset.

  Setiap elemen bertanggungjawab sendiri, sebagai contoh:

  • Pada beban tinggi, penyerap kejutan bertindak sebagai cakera di antara vertebra.
  • Sambungan adalah berkas yang memberi interaksi antara cakera.
  • Pergerakan vertebra sendiri dipastikan oleh sendi facet.
  • Perekatan otot ke tulang belakang disediakan oleh tendon.

  Fungsi tulang belakang

  Struktur yang menakjubkan yang mewakili tulang belakang memainkan peranan penting. Pertama sekali, dia bertanggungjawab terhadap motor, pengendalian susut dan fungsi perlindungan.

  Setiap fungsi menyediakan pergerakan dan fungsi yang tidak terhalang:

  • Fungsi rujukan menyediakan keupayaan untuk menahan beban seluruh badan, manakala keseimbangan statik berada dalam keseimbangan optimum.
  • Fungsi motor berkait rapat dengan fungsi sokongan. Ia mewakili keupayaan untuk menggabungkan pelbagai pergerakan.
  • Fungsi redaman meminimumkan beban tekanan atau perubahan kedudukan yang mendadak. Dengan itu mengurangkan minus dan luka vertebra dan mengurangkan kecederaan.
  • Fungsi utama fungsi adalah defensif, yang membolehkan untuk menjaga kesihatan yang paling penting dari organ - saraf tunjang. Sekiranya ia rosak, interaksi antara semua organ akan terhenti. Oleh kerana fungsi ini, batang itu dilindungi dengan selamat, dan oleh itu saraf tunjang selamat.

  Ciri struktur kolum tulang belakang

  Setiap vertebra mempunyai ciri-ciri sendiri yang secara langsung mempengaruhi aktiviti motor manusia. Berbeza dengan kera, tulang belakang manusia terletak secara menegak dan tujuannya adalah untuk membawa beban besar semasa postur tegak.

  Jika kita mempertimbangkan penerangan tentang vertebra serviks, maka kedua yang pertama mempunyai anatomi yang unik, kerana ia mempengaruhi pergerakan leher dan kepala. Dengan sendirinya, ia tidak begitu maju, kerana mereka mempunyai beban yang kecil. Itulah sebabnya jika seseorang mempunyai aktiviti fizikal yang berlebihan, dia tidak dapat mengelakkan penyakit seperti hernia intervertebral atau osteochondrosis.

  Di rantau toraks, terdapat vertebra besar, kerana ia adalah sektor besar dan tetap. Hernia dalam jabatan itu adalah fenomena yang biasa, kerana jabatan torak mempunyai beban yang minimum. Walaubagaimanapun, kehadiran hernia dan perkembangannya adalah tanpa gejala.

  Sekiranya dua bahagian pertama mempunyai beban minimum, maka bahagian lumbar adalah pusat beban. Dalam segmen ini, kepekatan maksimum beban diperhatikan, kerana vertebra dalam bahagian ini sangat besar dalam semua aspek.

  Di kawasan sakral, vertebra adalah khusus - mereka tumbuh bersama, dengan setiap saiznya lebih kecil. Ia juga harus dikatakan tentang fenomena seperti lumbarisasi, yang memisahkan tulang belakang sakral pertama dan kedua, walaupun pada hakikatnya kelima dan pertama - tumbuh bersama (sacralization).

  Struktur vertebra

  Vertebra di dalam tubuh manusia masing-masing di hadapan satu sama lain dalam urutan yang ketat dan mempunyai penomboran mereka sendiri, akhirnya membentuk entiti tunggal - tiang. Busur busuk bersebelahan, serta proses vertebra, yang membentuk saluran dalaman elemen tulang belakang, dan kord rahim terletak di dalamnya.

  • Kord rahim itu sendiri dipercayai dilindungi oleh membran - kulit keras dengan jarak, yang dipanggil ruang epidural.
  • Disebabkan fakta bahawa ribuan filamen akar benang bergerak dari kord tunjang, dorongan disediakan yang bertanggungjawab untuk kepekaan dan fungsi motor.
  • Setiap tulang belakang dibentuk oleh saraf tulang belakang.
  • Keluarnya ditujukan kepada foramen intervertebral.

  Oleh itu, sebaik sahaja seseorang mula merasakan simptom yang tidak menyenangkan apabila bergerak atau aktiviti motor menurun bersamaan dengan gejala yang menyakitkan, itu bermakna bahawa tulang belakang atau cakera cacat, dan mereka masing-masing menekan pada saraf dalam mana-mana segmen.

  Selekoh tulang belakang

  Struktur badan manusia, serta vertebranya difikirkan terperinci. Jika anda memeriksa dengan teliti tulang belakang dalam pengukuran profil, ia menjadi jelas bahawa dia tidak mempunyai kesempurnaan sempurna tiang, sebaliknya - ia bengkok.

  Terdapat selekoh yang berbeza bergantung kepada jabatan:

  • Bengkak pada vertebra adalah sama dengan huruf S. Dalam kes ini, bengkok di luar dipanggil lordosis dan di dalamnya adalah kyphosis. Bergantung pada bengkok dan perubahan arah.
  • Sekiranya anda melihat kawasan serviks, maka bonjol di dalamnya kelihatan - di hadapan. Sama seperti lumbar.
  • Sternum berbeza di kyphosis, kerana ia adalah cekung ke dalam.

  Bahagian tulang belakang

  Vertebra manusia adalah struktur yang unik. Ia memberikan seseorang satu aktiviti penuh. Pada masa yang sama, pembentukan tulang belakang melibatkan pembentukan jabatan yang mempunyai fungsi tertentu dan mempunyai jawatan universal mereka.

  Apabila mereka membentuk dan berkembang, bahagian yang paling penting dipisahkan:

  • serviks - C I - C VII;
  • dada - Th I - Th XII;
  • lumbar - L I - L V;
  • sacral - S I- S V;
  • coccyx.

  Tulang belakang serviks

  Bahagian ini mewakili reka bentuk yang paling pelik, kerana semua bahagian, bahagian serviks adalah yang paling mudah alih. Oleh kerana ciri-ciri anatomi, seseorang itu mempunyai keupayaan untuk membuat pelbagai pergerakan untuk membongkok, menghidupkan kepalanya.

  Kawasan serviks terdiri daripada 7 bahagian, manakala dua yang pertama (atlas dan paksi) bertanggungjawab untuk pergerakan dan pergantian kepala, yang tidak berkaitan dengan badan utama tulang belakang. Dalam penampilan, mereka kelihatan seperti dua lengan, bersambung dengan satu sama lain oleh penebalan tulang.

  Antara fungsi utama jabatan ini:

  • Dia bertanggungjawab untuk menyambungkan otak dan saraf tunjang. Menjadi hab bagi sistem saraf periferal dan pusat.
  • Menyokong kepala, memberikan pergerakannya.
  • Lemak otak dengan darah kerana lubang di bahagian sampingan.

  Tulang belakang Thoracic

  Jabatan ini mempunyai bentuk huruf C, yang ditekan di dalamnya. Ini adalah wakil kyphosis, yang terlibat dalam pembentukan sternum. Rusuk melekat pada proses dan akhirnya membentuk sternum.

  Jabatan ini secara praktikal tidak bergerak, jarak antara vertebra terlalu kecil. Jabatan ini bertanggungjawab untuk menyokong fungsi, serta melindungi organ-organ dalaman jantung, paru-paru, dan tulang belakang.

  Tulang belakang lumbar

  Pusat beban - rantau lumbar membawa banyak beban, oleh sebab itu, dalam bahagian ini, vertebra mempunyai struktur yang besar, sementara ada lekuk di depan.

  Jabatan ini mempunyai misi penting - motor. Juga, ia digunakan untuk mengagihkan beban secara merata ke seluruh badan. Pada masa yang sama susut nilai penuh getaran dan pelbagai menolak dilakukan. Dan perlindungan buah pinggang disediakan oleh proses melintang.

  Tulang belakang Sacral

  Dalam bahagian ini, vertebra tumbuh bersama, kerana ia terletak betul-betul di tengah-tengah tulang belakang. Tulang sakrum menyerupai baji, meneruskan bahagian lumbar, membentuk tailbone.

  Tulang belakang coccyx

  Dalam bahagian ini, terdapat sedikit pergerakan. Jabatan dan tailbone Sacral sangat rapat. Tailbone terdiri daripada tiga atau lima tulang dan dianggap sebagai organ asas (dalam proses evolusi bahagian ekor menjadi tailbone), tetapi tetap melakukan fungsi spesifiknya - pengedaran beban pada kolom tulang belakang.

  Saraf tulang belakang - saraf tulang belakang

  Antara ciri-ciri perlindungan penting tulang belakang adalah memberikan perlindungan kepada saraf tunjang. Ia menghubungkan dengan otak, sistem persisian dan memudahkan pemindahan ke pinggir sistem saraf impuls dari badan ke otak, serta mengarahkan otot tentang tingkah laku mereka.

  Sebaik sahaja tulang belakang rosak dalam apa cara sekalipun, saraf dan cawangan tulang belakang juga menderita. Semua ini disertai dengan sakit, lumpuh boleh berlaku di salah satu bahagian badan.

  Ciri-ciri saraf tunjang:

  • Saraf tunjang itu sendiri adalah komponen sistem saraf pusat, yang panjangnya mencapai 45 cm.
  • Saraf tunjang adalah dalam bentuk silinder, ia mengandungi saluran darah, inti, yang merupakan gabungan serat saraf. Setiap serat tulang belakang mempunyai jurang yang sama, mempunyai jurang antara permukaan sendi dan badan vertebra.
  • Harta saraf tunjang adalah untuk menyesuaikan diri dan menyesuaikan diri dengan kedudukan seseorang. Itulah sebabnya, jika tidak ada patah atau perpindahan, sukar untuk merosakkan.

  Tetapi saraf di saraf tunjang mempunyai ribuan dan jutaan sebatian serat yang terbahagi secara konvensional:

  • Saraf motor yang bertanggungjawab untuk aktiviti otot.
  • Sensitif, yang merupakan penggerak impuls saraf.
  • Campuran, yang tertakluk kepada turun naik denyutan dan fungsi motor.

  Sendi dan otot tulang belakang

  Ia adalah perlu untuk membezakan dalam anatomi sendi batang tulang belakang tulang belakang, yang mempunyai nama tidak formal - sendi facet. Mereka mewakili sambungan antara vertebra di segmen posterior. Struktur mereka agak mudah, tetapi mekanisme kerja sebaliknya sangat menarik.

  Fungsi mereka termasuk:

  • Kapsulnya bersaiz kecil, lampirannya jatuh tepat di tepi permukaan artikular. Rongga artikular itu diubah suai di setiap bahagian. Walaupun jika kita bercakap tentang kedudukan melintang, kapsul akan melintang ke tulang belakang lumbar - serong.
  • Dalam setiap sendi, pangkalannya adalah bilik stim, dan proses artikular ditutup dengan tulang rawan, kecil, terletak di puncak.
  • Sambungannya mengikat di antara mereka sendiri yang diartikulasikan ke kawasan otot dan tendon di sepanjang dinding membujur posterior. Juga terdapat otot, dengan mana ia boleh menghalang proses melintang.
  • Bergantung pada tulang belakang, bentuk sendi diubahsuai. Oleh itu, di daerah toraks dan serviks, ia dapat dijumpai rata, seperti articulations seperti arcuate, manakala di lumbar ia adalah silinder.
  • Sendi facet tergolong dalam kelompok yang tidak aktif kerana fakta bahawa mereka tidak dapat dipengaruhi oleh kelonggaran dan perpanjangan vertebra, hanya membuat pergerakan geser relatif terhadap satu sama lain.
  • Artikulasi dalam biomekanik dianggap digabungkan memandangkan hakikat bahawa pergerakan berlaku dalam satu sendi simetri dan segmen jiran.

  Sendi muka tidak boleh dipandang remeh, kerana ia mempengaruhi keseluruhan kompleks sokongan, yang dikaitkan dengan struktur tulang belakang dan keseluruhan beban diagihkan secara sama rata ke titik-titik tertentu yang terletak di tiang depan, tengah dan belakang.

  Struktur cakera intervertebral

  Satu pertiga daripada seluruh tulang belakang terdiri daripada cakera yang membawa peranan penting - penyusutan.

  Secara anatomi, cakera dibahagikan kepada tiga komponen, dan strukturnya berkembang dari tisu tulang rawan. Mereka mengalihkan keseluruhan beban ke atas diri mereka, dengan itu membolehkan keseluruhan struktur menjadi fleksibel dan berdaya tahan. Semua aktiviti motor disediakan kerana sifat mekanik cakera intervertebral.

  Pada masa yang sama, sebarang patologi, sakit disebabkan oleh penyakit cakera, merosakkan struktur integral mereka.

  Ubat dan arteri

  Sama penting dalam ruang tulang belakang adalah bekalan darah, yang disediakan oleh urat dan arteri. Jika anda mengambil di jabatan, maka di arteri vertebra servikal arteri, naik dan mendalam, cawangan berlepas dari mereka yang memberi makan saraf tunjang.

  Di arteri intercostal wilayah thoracic terletak, di lumbar - lumbar.

  Gangguan tulang belakang

  Penyakit tulang belakang didiagnosis menggunakan imejan dan kajian ketepatan tinggi - MRI, CT dan X-ray.

  Tulang belakang boleh mengalami pelbagai penyakit, khususnya dari:

  • Ubah bentuk. Penyakit - akibat daripada gangguan dalam setiap arah.
  • Echinococcosis. Perkembangan penyakit ini menyebabkan pemusnahan vertebra dan tekanan ke atas saraf tunjang.
  • Kerosakan cakera. Luka sedemikian adalah akibat degenerasi, yang dikaitkan dengan penurunan jumlah air dan biokimia dalam tisu cakera mereka sendiri. Akibatnya, keanjalan menjadi kurang, sifat susut nilai menurun.
  • Osteomyelitis. Ia berkembang sebagai akibat daripada fokus metastatik pada latar belakang kemusnahan.
  • Hernia intervertebral dan hernia menonjol.
  • Tumor dan kecederaan etiologi yang berbeza.

  Hernia intervertebral

  Perkembangan hernia intervertebral adalah disebabkan oleh hakikat bahawa di antara vertebra terdapat pecahan cincin berserabut - dasar cakera intervertebral. Oleh itu, melalui "pengisian" retak mengalir keluar dan merapatkan ujung saraf dalam saraf tunjang.

  Sebaik sahaja terdapat tekanan pada cakera, ia, seperti belon, mula melonjak ke tepi. Ini adalah manifestasi hernia.

  Penonjolan cakera

  Ia timbul sebagai akibat daripada "bantahan" cakera di luar tulang belakang. Penyakit ini berlaku dengan hampir tiada simptom, bagaimanapun, sebaik sahaja mampatan berakhirnya saraf, bahagian belakang segera mula menyakiti.

  Kecederaan tulang belakang

  Di samping pelbagai penyakit, kecederaan terhadap integriti struktur ruang tulang belakang boleh berlaku sepanjang hayat manusia.

  Mereka mungkin disebabkan oleh:

  • Kemalangan tertunda.
  • Anomali semulajadi.
  • Kecederaan pekerjaan.
  • Kerosakan isi rumah.

  Bergantung pada kecederaan, kesakitan dan pembatasan aktiviti motor ditunjukkan. Bagaimanapun, kecederaan tulang belakang adalah perkara yang serius dan tahap kerosakan hanya boleh ditentukan dengan menggunakan langkah-langkah diagnostik terkini di bawah kawalan ketat pakar khusus.

  Diagram tulang belakang manusia dengan penunjukan vertebra

  Kaedah rawatan dan latihan pemulihan dalam kes ketidakstabilan tulang belakang serviks

  Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
  Baca lebih lanjut di sini...

  Tulang serviks termasuk tujuh vertebra. Daripada semua tulang belakang, ia adalah yang paling mudah alih, yang menerangkan kemungkinan beralih, bergerak atau menyengetkan kepala.

  Arteri vertebral melalui proses vertebra yang mempunyai lubang. Ini adalah terima kasih kepada mereka bahawa otak sepenuhnya diisi semula dengan unsur-unsur penting, oksigen dan unsur surih.

  Sekiranya terdapat sebarang kecederaan dan proses keradangan yang boleh menjejaskan vertebra serviks, keupayaan bekalan penuh akan terhenti.

  Maklumat umum mengenai patologi

  Kejadian mobiliti yang berlebihan di tulang belakang membolehkan kita bercakap tentang perkembangan ketidakstabilan serviks. Keadaan yang sama boleh terjadi dalam kes anjakan, amplitud berlebihan pergerakan vertebral, atau pergerakan derajat yang berlebihan.

  Komplikasi pengesanan awal penyakit adalah ketiadaan sakit, dan ketidakstabilan itu sendiri hanya didiagnosis hanya dengan cara sinar-X.

  Mobiliti dan kestabilan

  Tulang belakang setiap orang termasuk sifat-sifat ini. Kestabilan adalah perlu untuk mengekalkan hubungan antara cakera dan vertebra, yang menghalang ubah bentuk mereka, serta menghalang perkembangan sakit yang mungkin berlaku semasa melakukan kerja-kerja fizikal.

  Kriteria ini secara keseluruhannya bergantung pada kestabilan unsur-unsur individu dari ruang tulang belakang.

  Kriteria seperti pergerakan tulang belakang akan menjadi lebih individual, kerana di sini segala-galanya bergantung pada struktur vertebra, pada saiz cakera yang ada di antara mereka, dan juga beberapa faktor lain. Serviks dianggap jabatan yang paling mudah alih.

  Sebab-sebab yang menimbulkan ketidakstabilan

  Sebab-sebab yang boleh menyebabkan ketidakstabilan dalam tulang belakang serviks, mungkin seperti berikut:

  • Trauma. Ia boleh menjadi mekanikal dan hasil daripada kemalangan;
  • Ciri kongenital;
  • Osteochondrosis tulang belakang;
  • Campur tangan pembedahan.

  Gejala penyakit

  Ketidakstabilan tulang belakang serviks mempunyai simptom berikut yang paling umum:

  • Sakit Boleh meningkat dengan ketara selepas senaman;
  • Kecacatan tulang belakang, yang mungkin dapat dilihat dari sisi;
  • Sekatan keupayaan untuk menggerakkan leher;
  • Sensasi ketegangan dalam otot rahim serviks.

  Pengkelasan

  Pelanggaran ketidakstabilan fungsi tulang belakang serviks boleh menjadi jenis berikut:

  1. Posttraumatic. Perkembangan penyakit ini bermula selepas dislokasi, patah atau melantun.

  Tambahan pula, jika anjakan cakera vertebra berlaku kurang dari 2 mm, maka ramalan itu boleh dianggap sangat baik. Dengan peningkatan bilangan ini, ketidakstabilan dapat terus maju. Keanehan jenis pelanggaran ini adalah bahawa ia boleh nyata pada usia apa pun. Di samping itu, pada kanak-kanak, ketidakstabilan selepas trauma berlaku lebih kerap disebabkan oleh profesionalisme bidan yang rendah.

 • Degeneratif. Ketidakstabilan jenis ini menunjukkan dirinya di bawah pengaruh osteochondrosis. Tisu cakera dipecahkan dalam kes ini, mungkin cincin berserabut juga razvlechenie. Ini mungkin akan mengakibatkan penurunan keupayaan mengunci cakera. Proses degeneratif boleh disebabkan oleh pengurangan pengayaan yang mencukupi rawan dengan mikroelement, atau dalam hal pelanggaran statik tulang belakang. Dalam kedua-dua kes, mobiliti cakera dan anjakan mereka meningkat apabila terdedah kepada beban tambahan.
 • Postoperative. Ia biasanya berlaku selepas laminektomi, kerana operasi ini mempunyai kesan yang serius terhadap kestabilan tulang belakang. Selepas intervensi dua hala, keupayaan untuk bekerja mungkin merosot walaupun selepas masa yang lama. Kemerosotan menimbulkan beban berlebihan, kambuhan hernia, serta perkembangan ketidakstabilan di bahagian tulang belakang di mana campur tangan telah dilakukan. Untuk menyingkirkan penyakit itu hanya boleh dilakukan semula, lebih kompleks daripada yang pertama.
 • Displastik Ketidakstabilan spesies ini berlaku dengan tanda-tanda displasia, yang biasanya dijumpai dalam badan vertebra sendiri. Di bahagian bawah tulang belakang, ciri kongenital boleh menjadi penyebab penyakit. Di jabatan lain, displasia juga mungkin berlaku kerana keterlambatan struktur dalaman vertebra. Apabila mereka membesar dan berubah, mereka mengekalkan anomali ini, yang pada masa dewasa boleh menyebabkan bukan sahaja ketidakstabilan, tetapi juga spondyloarthrosis, serta osteochondrosis.
 • Teknik Diagnostik

  Diagnosis ketidakstabilan dalam tulang belakang serviks dijalankan melalui kaji selidik, pemeriksaan x-ray dan beberapa manifestasi neurologi.

  Manifestasi sinar-X

  Pada ketidakstabilan roentgenogram menjadi sangat ketara. Selalunya, ambil dua gambar, yang pertama adalah ketua seseorang berada dalam kedudukan yang lurus, dan yang kedua membungkuk ke hadapan.

  Dalam kes pertama, pesongan itu lebih ketara daripada biasa. Di kedua, tulang belakang juga lengkung, tetapi di luar. Dalam sesetengah kes, ia juga menjadi penyingkiran proses pergigian yang ketara, kerana tulang rahang tidak bertindih.

  Manifestasi neurologi

  Dengan ketidakstabilan tulang belakang terdapat penyempitan terperinci saluran tulang belakang, akibatnya tanda-tanda berikut mungkin muncul. Mereka boleh digabungkan menjadi tiga kategori bersyarat:

  1. Radikular. Ini termasuk simptom seperti radiculitis, lumbago, serviksgia;
  2. Tulang belakang. Paresis, berkeringat, lemah atau mati rasa anggota badan;
  3. Neurodystrophic. Apabila ini berlaku, luka otot berlaku, kelemahan menjadi ketara, periarthritis, sindrom kardinal mungkin berlaku.

  Rawatan patologi

  Langkah-langkah untuk merawat ketidakstabilan tulang belakang serviks boleh dibahagikan kepada kaedah yang tidak termasuk kaedah rawatan pembedahan dan, sebenarnya pembedahan.

  Rawatan konservatif

  Jenis kesan penyakit ini adalah yang paling boleh diterima. Biasanya tidak perlu menggunakan campur tangan pembedahan yang paling rumit, kerana rawatan konservatif memberikan hasil yang sangat baik.

  Secara umum, kesan pada rahim serviks tidak begitu berbeza dengan kaedah lain untuk mengubati penyakit-penyakit yang dikaitkan dengan tulang belakang.

  Terdapat senarai langkah khas yang akan membantu menangani penyakit ini:

  • Memakai pemegang kepala keras atau lembut;
  • Sekatan Novokainik, yang perlu dilakukan dengan kepahitan kesakitan;
  • Penerimaan ubat anti-radang jenis nonsteroid;
  • Fisioterapi (phono- dan elektroforesis, penyinaran laser, dan sebagainya);
  • Terapi urut. Di samping kompleks urutan umum, anda juga boleh membuat terikat, akupunktur, titik dan jenis urutan lain;
  • Refleksologi. Ia boleh dilakukan melalui akupunktur, cryotherapy, terapi magnet, serta banyak jenis lain;
  • Terapi fizikal;
  • Daya tarikan tulang belakang.

  Campur tangan pembedahan

  Campur tangan bedah dalam hal ketidakstabilan tulang belakang serviks hanya diperlukan terutama dalam kasus-kasus yang serius, ketika penyakit tersebut mulai mempengaruhi bukan hanya tulang belakang, tetapi juga fungsi organ-organ dalam.

  Operasi pembedahan ditunjukkan dalam kes berikut:

  • Rupa atas dasar ketidakstabilan subluxation;
  • Pengampunan jangka pendek dan kerapuhan yang lebih kerap;
  • Intoleransi individu, yang mungkin timbul daripada beberapa kaedah rawatan konservatif;
  • Gejala berterusan yang mungkin disebabkan oleh masalah yang lebih serius. Ini termasuk, sebagai contoh, cakera herniated, mampatan gentian saraf dan banyak lagi.

  Vertebra serviks biasanya diperbaiki dengan cara plat khas, yang membolehkan anda menghalang anjakan lebih lanjut, tetapi pada masa yang sama membolehkan anda mengekalkan mobilitasnya.

  Semasa operasi fusi tulang belakang posterior, plat biasanya tetap dari belakang. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa kemungkinan resorpsi rasuah atau kejadian sendi, yang disebut palsu.

  Set latihan

  Dalam tempoh rawatan ketidakstabilan, memakai kolar khas diperlukan, bagaimanapun, dalam tempoh ini, pergerakan kawasan serviks berkurang dengan ketara, dan otot, tanpa latihan yang mencukupi, melemahkan.

  Lebih baik melakukan kompleks di bawah pengawasan pakar, tetapi anda boleh memilih latihan yang mudah dilakukan di rumah:

  1. Latihan pertama dilakukan menggunakan, sebagai contoh, pembalut getah. Ia perlu dilipat di beberapa lapisan, dan selepas satu bahagian untuk membetulkan di dinding. Di kedua, lubang yang terhasil mesti diabaikan kepala dan meninggalkan gusi di dahi. Adalah perlu untuk duduk betul-betul, oleh itu perlu melakukan penyelewengan yang perlahan dan ke depan.
  2. Ketua berpaling ke sisi. Jika pada masa yang sama leher akan merosot sedikit, maka jangan risau. Tetapi jika rasa sakit itu kuat dan masalahnya sangat jelas, maka ini adalah alasan yang jelas untuk mendapatkan nasihat lanjut.
  3. "Rolling" kepala adalah senaman di mana dagu ditekan ke dada dan secara beransur-ansur menggulingkannya. Ia tidak digalakkan untuk mencondongkan kepalanya dengan kuat. Jurulatih menasihatkan untuk cuba "menjangkau" dengan bahagian atas kepala, menarik pada masa yang sama leher, dan hanya sedikit membalikkan kepala.
  4. Tangan perceraian tidak begitu sengit. Kelajuan yang paling lambat adalah yang paling boleh diterima. Tangan hendaklah diletakkan pada tali pinggang, angkat bahu, dan kemudian membawa baliknya. Dalam kes ini, siku mesti cuba menyentuh. Sudah tentu, ini tidak akan berfungsi, tetapi selepas latihan, kita berasa ringan di sendi kedua-dua leher dan kawasan scapular.

  Video: Ahli saraf bercakap mengenai ketidakstabilan tulang belakang

  Struktur dan fungsi tulang belakang manusia

  Lajur tulang belakang adalah struktur yang paling penting dalam tubuh kita. Ia melaksanakan fungsi sokongan dan motor. Oleh kerana bentuk melengkungnya, lajur tulang belakang dibezakan dengan keanjalan, kelenturan, dan juga membantu mengurangkan gegaran yang boleh berlaku semasa latihan fizikal. Ciri-ciri struktur dan bentuk menyediakan seseorang yang mempunyai peredaran langsung, serta mengekalkan pusat graviti.

  Struktur tulang belakang adalah benar-benar sempurna dan sempurna. Untuk memulakan, mari kita bincangkan tentang kebolehan fungsional lajur tulang belakang.

  Fungsi

  Lajur tulang belakang adalah sokongan utama. Tanpa itu, sukar untuk membayangkan kehidupan manusia. Dia pasti tidak mungkin. Apabila pelanggaran berlaku dalam karyanya, ia menjadi sukar bagi seseorang bukan sahaja untuk berjalan, tetapi juga untuk berdiri.

  Mari kita bercakap tentang fungsi utama dengan lebih terperinci.

  Sama seperti kekuatan seluruh bangunan bergantung kepada asas, jadi kesihatan seseorang secara langsung bergantung kepada keadaan tulang belakang.

  Fungsi sokongan

  Tulang belakang manusia dibentangkan dalam bentuk rod fleksibel. Ia berfungsi sebagai sokongan untuk bahu, anggota atas, dan organ-organ sternum dan peritoneum. Ini bukan sahaja paksi, tetapi juga asas badan kita, kerana ia memegang kepala, bilah bahu, tulang selangka, tulang rusuk, anggota atas.

  Fungsi perlindungan

  Tulang belakang melindungi tali tunjang, yang merupakan pusat kawalan yang paling penting, tanpa organ-organ dan sistem tubuh yang paling penting tidak berfungsi dengan normal.

  Kejutan luaran, kerosakan mekanikal, faktor alam sekitar yang merugikan - semua ini boleh menyebabkan kemudaratan yang ketara kepada kesihatan manusia. Lajur tulang belakang melindungi terhadap kesan berbahaya dari semua faktor ini.

  Fungsi motor

  Antara vertebra terletak sendi, dengan bantuan yang pergerakan itu dijalankan. Setiap orang boleh mengira kira-kira 50 sendi ini.

  Sekarang mari kita bercakap secara langsung mengenai ciri-ciri anatomi dan struktur tulang belakang.

  Anatomi

  Lajur tulang belakang terdiri daripada 24 vertebra kecil, atau tulang kecil, yang berurutan secara berurutan. Bahagian tulang belakang diwakili seperti berikut:

  • serviks (7calls);
  • rantau thoracic (12 vertebra);
  • rantau lumbar (5 vertebra).

  Vertebrae

  Tulang vertikal adalah silinder dan merupakan elemen kuat yang menyokong beban. Sekiranya anda melihat vertebra dari bahagian belakang, anda dapat melihat belenggu yang dipanggil - yang semiring dari mana prosesnya berkembang. Bersama badan vertebral, busur membuat foramen tulang belakang. Lubang terletak di semua vertebra dalam urutan yang tepat, dan bersama-sama mereka membentuk terusan vertebral. Terusan tulang belakang adalah elemen penting tulang belakang, yang mengandungi korda tulang belakang, saluran darah dan akar saraf.

  Cakera Intervertebral

  Cakera intervertebral adalah pad yang rata dan bulat. Inti pulpa adalah penyerap kejutan yang baik, dan juga mempunyai keanjalan yang tinggi. Bagi cincin berserabut, ia dapat menghalang anjakan vertebra.

  Disk dibina daripada komponen berikut:

  • kolagen memberikan kekuatan, keanjalan dan kestabilan kepada cakera, menghalang perkembangan hernia tulang belakang;
  • asid hyaluronik;
  • Air adalah komponen utama cakera intervertebral. Ia memainkan peranan pelincir, dan juga dikeluarkan semasa beban, yang mengimbangi tekanan daripada kuasa luaran.

  Bersama

  Sendi facet membentuk proses artikular yang meluas dari plat vertebra. Rawan artikular mengelakkan geseran antara tulang yang membentuk sendi. Sendi membuat pergerakan antara vertebra mungkin, yang memberi kelonggaran kepada tulang belakang.

  Otot

  Otot Paravertebral menyokong tulang belakang, dan juga memberi pelbagai pergerakan, seperti selekoh, giliran.

  Segmen motor Vertebral

  Segmen motor vertebra adalah elemen fungsi tulang belakang dan dibentuk oleh dua vertebra. Segmen ini mengandungi foramina intervertebral, menghilangkan akar saraf, urat dan arteri.

  Terdapat lima bahagian tulang belakang. Mari bercakap lebih lanjut mengenai setiap daripada mereka.

  Kawasan serviks

  Jabatan ini dicirikan oleh kehadiran lordosis - cembung cembung hadapan. Ini adalah bahagian paling mudah tulang belakang. Terima kasih kepada kawasan serviks, setiap orang boleh menghidupkan kepalanya di kedua-dua arah, condong ke belakang dan sebagainya, dan juga membuat gerakan leher.

  "Butiran lanjut tentang tulang belakang serviks boleh didapati di sini."

  Jabatan Thoracic

  Wilayah torak termasuk 12 vertebra. Ia berbentuk C berbengkalai. Dinding belakang dada dikaitkan secara langsung dengan daerah torak. Dalam bahagian ini, tulang belakang mempunyai pergerakan terhad. Hal ini disebabkan oleh dada di sebelahnya, serta hakikat bahawa cakera intervertebral adalah ketinggian kecil, dan proses spinous adalah panjang yang besar.

  Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
  Baca lebih lanjut di sini...

  Tulang belakang lumbar

  Kawasan lumbar termasuk lima vertebra terbesar. Bekuan lumbar mempunyai lekuk licin, dan juga merupakan pautan yang menghubungkan bahagian toraks dan sakral. Seluruh badan atas menekan dia, jadi dia berada di bawah tekanan yang besar.

  Sacrum

  Sakrum adalah tulang segitiga, yang dibentuk oleh tulang belakang bertulang ke-5. Wilayah sakral menghubungkan tulang belakang dengan tulang pelvis.

  Tailbone

  Rantau coccyx adalah lajur tulang belakang yang lebih rendah. Dalam penampilan - piramid terbalik melengkung. Tailbone melekatkan otot dan ligamen yang tergolong dalam sistem genitouriner. Ia mengedarkan beban fizikal pada struktur pelvis, dan juga fulcrum.

  Mempelajari struktur tulang belakang sekali lagi meyakinkan bahawa dalam badan kita tidak ada keperluan.

  Sistem otot tulang belakang

  Tulang belakang adalah rangka dengan otot paravertebral rongga perut dan belakang. Otot belakang seperti dibezakan: dalam dan dangkal.

  Otot-otot dangkal belakang mengambil bahagian aktif dalam proses meluruskan belakang, dan juga membantu ikat pinggang bahu dalam memenuhi peranannya. Kumpulan otot ini termasuk:

  • otot yang paling luas;
  • otot rhomboid;
  • otot trapezius;
  • otot bergerigi.

  Tulang belakang dan organ dalaman

  Dalam saluran kolum tulang belakang adalah jabatan sistem saraf pusat, yang terdiri daripada sel-sel, serta serat saraf.

  Kord tulang belakang dikelilingi oleh tiga cengkerang:

  • cangkang keras;
  • arachnoid;
  • cangkang lembut.

  Kord rahim berasal dari otak, dan berakhir pada peringkat vertebra pertama dan kedua tulang belakang lumbar.

  Setiap segmen saraf tunjang merespon ke bahagian tertentu badan manusia. Fungsi sedemikian mungkin disebabkan kerja impuls saraf yang mengalir dari kord rahim terus ke organ dalaman.

  Penuaan tulang belakang

  Mana-mana organ badan kita pada masanya adalah sesuai di peringkat penuaan, dan tulang belakang tidak terkecuali.

  Tabiat buruk, serta kecederaan masa lalu, menjejaskan ruang tulang belakang. Di samping itu, disebabkan perubahan umur dalam cakera intervertebral, keupayaan untuk melaksanakan sifat susut kerana dehidrasi hilang. Juga dari masa ke masa, tulang dan ligamen menjadi kurang fleksibel dan mula menebal. Perubahan degeneratif mungkin bermula di dalam cakera, yang merupakan penyebab utama perkembangan patologi.

  Selekoh tulang belakang

  Walaupun tulang belakang dipanggil "ruang tulang belakang", ia tidak begitu serupa dengan tiang. Jika anda melihatnya dari sisi, anda dapat melihat bahawa ia bengkok. Selekoh tidak patologi. Ini adalah ciri fisiologi struktur.

  Bagi rantau serviks, ia melengkung ke hadapan, ini adalah yang disebut "lordosis serviks". Sekiranya kita bercakap tentang rantau thoracik, sebaliknya, ia akan melengkung kembali, yang mempunyai nama "kyphaosis thoracic". Dan rantau lumbar juga mempunyai lordosis, iaitu, ia melengkung ke hadapan.

  Memandangkan semua perkara di atas, anda boleh membuat kesimpulan tanpa kompromi bahawa tulang belakang adalah bahagian penting badan kita. Ia mesti dilindungi!

  Anatomi tulang belakang, struktur vertebra

  Punggung manusia adalah salah satu komponen yang paling penting dalam badannya. Keadaan belakang adalah ujian litmus kesejahteraan umum. Sekiranya ada sesuatu yang tidak kena dengan salah satu jabatannya, berlaku kerosakan organ dalaman yang sepadan. Oleh itu, setiap orang perlu tahu bagaimana struktur tulang belakang pada manusia kelihatan seperti rajah, dan memahami notasi.

  Anatomi

  Tidak ada yang memikirkan betapa banyak vertebras yang ada pada seseorang. Walau bagaimanapun, untuk mengetahui maklumat sedemikian adalah perlu. Untuk ini anda perlu mempelajari lebih lanjut tentang anatomi tulang belakang dan mengetahui bahawa:

  1. Bilangan vertebra pada manusia ialah 32-34. Perubatan menyatukan mereka ke dalam kumpulan yang dipanggil bahagian. Secara keseluruhan terdapat 5 dari mereka. Kadang-kadang bahagian lumbal dan sakral digabungkan ke dalam lumbosacral. Dalam kes ini, 4 kumpulan vertebra diperolehi.
  2. Struktur tulang belakang manusia difikirkan secara alamiah kepada butiran terkecil. Di antara semua vertebra ada lapisan menyerap dan menyambung - cakera intervertebral.
  3. Ligamen dan sendi facet bertanggungjawab terhadap integriti keseluruhan struktur belakang. Terima kasih kepada mereka, tulang belakang manusia mempunyai fungsi seperti keupayaan untuk membengkokkan dan melengkapkan ke arah yang berbeza, dan juga untuk berpaling ke kanan dan ke kiri di sekitar paksi.
  4. Biasanya, tulang belakang yang sihat mempunyai serviks lordosis dan lumbar (kelengkungan anterior) dan 1 korinosis thoracic (belakang belakang). Penyelewengan fisiologi ini melembutkan beban kejutan, membantu menyerap setiap langkah, melindungi otak dari gegaran semasa tindakan aktif (melompat, jerking, berlari). Cakera intervertebral membantu mereka dalam hal ini. Selekoh tulang belakang manusia berkaitan dengan fisiologinya.
  5. Untuk fleksibiliti belakang adalah sendi.
  6. Otot bergerak sepanjang tulang belakang. Kesihatan belakang dan seluruh organisma bergantung kepada berapa banyak mereka dipam.

  Oleh itu, anatomi tulang belakang adalah badan vertebra, lapisan menyerap kejutan di antara mereka, sendi facet dan otot paravertebral.

  Berapa banyak vertebras serviks yang ada pada seseorang? Untuk menjawab soalan ini, anda perlu memeriksa dengan teliti ruang tulang belakang.

  Kawasan serviks termasuk 7 vertebra. Penamaan Latin mereka ialah C, indeks berangka adalah dari I hingga VII. Vertebra serviks pertama, serta vertebra kedua dan ketujuh, berbeza dari yang lain dalam struktur mereka, dan dua daripadanya juga mempunyai nama khas. Ini adalah atlas (CI) dan paksi (CII). Baki tulang belakang serviks adalah pembentukan tulang kecil di mana lubang-lubang semestinya ada:

  Item terakhir adalah ciri unik vertebra serviks.

  Tulang serviks berada di bagian atas dan hanya bergerak kepala dan lehernya sendiri. Dia adalah yang paling rapuh, yang ditentukan oleh lokasinya, tetapi ini tidak menghalangnya daripada menjadi sama penting dengan bahagian lain tulang belakang.

  Atlant (CI)

  Tulang serviks bermula dengan vertebra ini. Dalam sesetengah orang, dia tercedera sejak lahir. Putaran manual bayi dalam kanal lahir menyumbang kepada ini.

  Struktur Atlanta adalah unik - tengkorak "duduk" secara langsung di atasnya. Sambungan tulang oksipital dan vertebra adalah mudah alih, hampir tidak ada badan. Ia berkaitan langsung dengan perkembangan pranatal dan fungsi yang dilakukannya:

  1. Dalam perkembangan intrauterine, atlas bergabung dengan paksi, yang mana ia mendapat "gigi" khusus.
  2. Pembukaan tulang belakang adalah besar, sementara tulang belakang serviks yang lain tidak mempunyai ini.
  3. Tubuh Atlanta adalah ringkas. Ini adalah dua arka - anterior dan posterior yang pendek dengan proses spinous, serta dua tebal sisi.
  4. Di kedua-dua belah gerbang posterior terdapat alur untuk arteri vertebra.
  5. Permukaan rawan terletak di bahagian atas dan bawah pada tebal sisi. Yang atas mempunyai bentuk bujur dan dihubungkan dengan condyles tulang okiput - ini adalah sendi atlantozacolar. Permukaan artikul yang lebih rendah adalah bulat, disambungkan kepada sendi artikular paksi - ini adalah sendi atlantoaksial berpasangan.

  Axis (CII)

  Pusingan serviks kedua mempunyai nama lain - epistropi. Berbeza dengan "gigi", iaitu "memakai" atlas. Disebabkan bentuk tertentu Atlanta dan Axis, tulang belakang serviks mempunyai mobiliti yang lebih besar, dan kepala berputar 180 darjah.

  "Gigi" di atas mempunyai dua lapisan kartilaginus (permukaan artikular). Bersama anterior dengan fossa gigi di belakang atlas (ternyata medial atlantoaxial joint), belakang - dengan ligamen melintangnya. Bahagian-bahagian sisi badan juga bersifat artikular. Mereka disambungkan ke permukaan yang serupa di Atlanta. Akibatnya, sambungan sendi atlanto-paksi lateral dibentuk. Dari bahagian bawah paksi, ada juga permukaan kartilaginus yang dimaksudkan untuk sambungan dengan vertebra ketiga.

  Ketujuh

  Penomoran Latin CVII. Jika anda tahu berapa banyak vertebra serviks yang ada, mudah untuk mencari ketujuh. Ciri tersendiri adalah unjuran yang kelihatan kepada mata kasar di kawasan di mana leher berakhir dan melewati bahu. Ini adalah proses spinous. Ia tidak bifurcated, seperti dalam vertebra lain, tebal, melintang melintang, baik terasa. Ia diambil sebagai titik rujukan apabila anda perlu menentukan lokasi tulang belakang.

  Sebagai tambahan kepada proses spinus yang menonjol, vertebra ketujuh dibezakan oleh bahagian-bahagian lateral yang maju. Pada masa yang sama, lubang melintang agak kecil.

  Satu lagi ciri adalah dua pasang akar saraf, yang bertanggungjawab untuk operasi indeks dan jari tengah di tangan.

  Mengetahui berapa banyak vertebra di rantau serviks, dan bagaimana rupa mereka, mudah menentukan siapa mereka ada pelanggaran, dan segera berjumpa doktor.

  Dada

  Berapa banyak vertebra berada dalam tulang belakang torak manusia? Tidak ramai yang berminat dalam soalan ini. Segala-galanya berkaitan dengan fakta bahawa beberapa perkara yang tidak menyenangkan jarang berlaku di rantau toraks. Ia lebih stabil daripada pinggang dan leher, lebih kuat kerana gandingan kuat dengan tulang rusuk, ia mempunyai kelonggaran yang paling sedikit.

  12 vertebra bersaiz sederhana merupakan tulang belakang toraks. Menanda dan menomborkan TI - TXII. Thoracic vertebrae lebih besar daripada serviks, tetapi lebih kecil daripada lumbar, mempunyai struktur yang sama dan sangat jarang "jatuh" dari tempat duduknya. Walau bagaimanapun, penghancuran saraf boleh berlaku di sini (neuralgia intercostal).

  Thoracic vertebrae adalah asas dada - tulang rusuk dilekatkan pada badan mereka dan proses melintang. Cakera intervertebral di sini sedikit lebih kecil (nipis), kapasiti susut nilai mereka lebih lemah. Walau bagaimanapun, bingkai kuat yang membentuk tulang rusuk tidak menimbulkan ancaman ketidakstabilan ke bahagian tulang belakang ini.

  Vertebra thoracic mempunyai bentuk klasik dengan 7 proses - 1 spinous mendatar dan 3 berpasangan (kaki, artikular, melintang). Panjang proses spinous cukup besar, yang juga membatasi fleksibiliti bahagian belakang ini.

  Mengetahui berapa banyak vertebra berada di tulang belakang torak seseorang dan di mana masing-masing terletak, seseorang dapat dengan mudah menentukan di mana pelanggaran itu berlaku. Walau bagaimanapun, anda masih perlu pergi ke doktor. Letakkan vertebra thoracic sendiri tidak akan berfungsi.

  Loin

  5 vertebra besar membentuk tulang belakang lumbar. Menanda dan menomborkan LI - LV. Perbezaan mereka dari vertebra thoracik adalah agak ketara. Tulang lumbar mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Lebar melebihi ketinggian.
  • Arka itu kembali dan lancar memasuki proses spinous.
  • Pada arka adalah proses yang dipasangkan - atas dan bawah, asas yang melintang dan rusuk rudder.
  • Pembukaan untuk saraf tunjang, bermula dengan LII, secara beransur-ansur mengecil ke arah sakrum.

  Sacrum dan tailbone

  Bahagian tulang belakang ini hampir tidak bergerak, pelanggaran di dalamnya sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, penomboran vertebra spliced ​​masih ada. Sakral ditunjukkan oleh SI - SV (5 vertebra), yang bersifat coccygeal tidak bernombor dan ditandai. Anda sering dapat mencari (bersama dengan konsep lumbosakral) penunjukan segmen pelvis, yang termasuk sakrum dan tailbone.

  Struktur vertebra

  Untuk hampir semua, ia adalah kira-kira sama, perbezaan hanya dalam saiz. Tidak semua orang tahu berapa banyak vertebra yang ada pada seseorang. Walau bagaimanapun, maklumat ini berguna jika kolum tulang belakang telah gagal, serta menerangkan masalahnya kepada doktor melalui telefon dan membantu pesakit sebelum ketibaan pakar.

  Bilangan vertebra di tulang belakang manusia, biasanya tidak melebihi 34 dan tidak kurang daripada 32, yang mana:

  • 7 jatuh ke leher.
  • 12 di dada.
  • 5 di belakang bawah.
  • 5 di sakrum.
  • 3-4 pada tailbone (kadang-kadang nombor ini boleh naik hingga 5).

  Tengkorak Sacral terhubung tanpa bergerak. Tepat struktur yang sama pada coccyx. Lajur tulang belakang mempunyai total 24 vertebra bergerak. Antara mereka ialah 23 cakera intervertebral.

  Ternyata hanya terdapat 5 bahagian tulang belakang dalam kumpulan vertebra:

  Loin dan sacrum sering digabungkan. Ternyata lumbosacral, dan jumlah unit pemboran tulang belakang dikurangi oleh 1. Akibatnya, jawapan kepada pertanyaan "berapa banyak jabatan dalam tulang belakang manusia" sederhana - tidak kurang dari 4 dan tidak lebih dari 5, semuanya tergantung pada apa yang dipatuhi oleh kelompok dokter.

  Ciri-ciri struktur

  Tubuh setiap tulang belakang tidak lain hanyalah tulang spongy. Ia benar-benar ditembusi oleh liang-liang, membentuk saluran menegak dari pelbagai saiz. Struktur vertebra pada manusia adalah unik. Di atas lapisan spongy merangkumi satu lagi, tulang, yang dicirikan oleh kekuatan tinggi. Selain kalsium, ia mengandungi magnesium, fluorin dan mangan.

  Sumsum tulang sepenuhnya mengisi liang-liang bahan spongy. Melalui terusan tulang belakang pusat melepasi kord rahim. Adalah penting bahawa tiada apa-apa dan tidak pernah menyebabkan mampatannya, jika tidak, seseorang menghadapi lumpuh separa atau total.

  Sebagai tambahan kepada terusan vertebral, tubuh vertebra membentuk beberapa ligamen - kuning dan belakang membujur. Yang pertama menghubungkan lengkungan bersebelahan, dan yang kedua berjalan di sepanjang seluruh tulang belakang sepanjang permukaan belakang badan-badan vertebra, menyatukan mereka menjadi satu tunggal yang dipanggil tulang belakang.

  1. Badan.
  2. Kaki di kedua-dua belah pihak.
  3. Sepasang proses melintang.
  4. Dua pasang proses artikular - atas dan bawah.
  5. Proses spinous.
  6. Shackle Vertebral (menghubungkan proses spinous dan artikular).

  Struktur vertebra manusia membolehkannya dengan mudah bergerak ke atas 2 kaki. Benar, kebanyakan penyakit belakang yang diperolehi oleh orang dewasa adalah hasil dari berjalan lurus. Adalah diketahui bahawa haiwan tidak mempunyai masalah dengan tulang belakang.

  Zon pengaruh

  Apakah setiap vertebra di tulang belakang manusia yang bertanggungjawab? Dalam setiap mereka ada lubang untuk saraf. Sekiranya kedua-duanya adalah disebabkan oleh sebab tertentu, kesakitan berlaku, kemudian keradangan. Jika keadaan tidak diperbetulkan, organ-organ yang mana saraf yang diapit oleh vertebra mula berfungsi dengan tidak betul. Selalunya, seluruh bahagian tulang belakang manusia berisiko kerana pelanggaran beberapa akar saraf. Oleh itu, adalah perlu untuk mengetahui vertebra mana yang bertanggungjawab untuk apa.

  Adalah penting untuk diingat bahawa tulang belakang adalah pembentukan tulang dengan lapisan cartilaginous. Ia tidak boleh secara langsung menjejaskan penampilan organ dalaman.

  Masalahnya muncul apabila akar saraf terperangkap di antara vertebra. Mereka mengamati organ-organ dalaman, memberikan dorongan tambahan untuk melancarkan proses patologi, menimbulkan sindrom yang menyakitkan dan / atau menjengkelkan.

  Kepala, muka, leher dan bahkan siku - bahagian-bahagian tubuh ini berada di bawah bidang hukum tulang belakang serviks. Seringkali, apabila seseorang gugup dicekik, tekanan (hipertensi) meningkat pada seseorang, dan ingatan dan perhatian (gangguan peredaran serebrum) melemahkan. Jika anda melihat secara khusus pada vertebra, anda akan mendapat senarai yang mengagumkan:

  • Atlanta. Jika masalah timbul dengannya, seseorang mendapat: sakit kepala, kehilangan ingatan, tekanan darah tinggi, ketakutan.
  • Axis. Sekiranya vertebra ini bertukar sedikit, visi dan pendengaran mungkin merosot.
  • C III. Menyebabkan neuralgia, sakit kepala.
  • C IV. Dislokasinya boleh menjejaskan pendengaran.
  • C V. Jika terdapat kecederaan di bahagian tulang belakang ini, terdapat kemungkinan kejang yang tinggi di dalam kerongkong.
  • C VI. Apabila ia terlantar, kesakitan yang berterusan berlaku pada otot leher dan sendi bahu.
  • C VII. Apabila ia tersesat, siku mungkin terluka.

  Dada

  Mengatur kerja semua organ dan sistem yang terletak di antara leher dan pangkal paha. Ini termasuk jantung, paru-paru, saluran gastrousus, buah pinggang, pundi kencing, organ kelamin, anggota atas, dan sistem peredaran dan limfa. Di sini senarai penyakit adalah lebih menarik. Antara yang paling biasa:

  • Vertebra pertama bertanggungjawab untuk keadaan organ pernafasan - bronkus dan paru-paru. Apabila ia dipindahkan ke dalam seseorang, otot dan sendi anggota atas mungkin sakit.
  • Vertebra kesebelas. Sekiranya terdapat sebarang masalah dengannya, ia segera mencerminkan keadaan manusia. Pelanggaran saraf pada tahap vertebra ini menyumbang kepada terjadinya rasa sakit pada penyakit buah pinggang.

  Loin

  Ia terdiri daripada 5 vertebra terbesar, yang mengalami beban besar setiap hari. Untuk struktur tulang belakang, ini adalah yang paling optimum. Walau bagaimanapun, di bahagian belakang belakang saraf sering dilanggar, yang membawa kepada radiculitis. Di samping itu, lajur tulang belakang dalam seksyen ini sering mengalami ketidakstabilan (prolaps vertebral), yang membawa kepada pelbagai gangguan yang berterusan dan sering teruk dalam fungsi organ dalaman.

  Sacrum dan tailbone

  Anjakan kompleks vertebra yang membuatnya jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dalam kes kecederaan seseorang, gangguan seksual, organ pelvik, trombosis arteri ileal, lumpuh anggota badan yang rendah boleh dijangka.

  Cakera Intervertebral

  Berapa banyak vertebra mudah alih di tulang belakang seseorang, begitu banyak dia dan interelter cartilaginous di antara mereka. Lebih tepat lagi, 1 kurang - 23. Setiap cakera tulang belakang manusia mempunyai struktur dan penomboran individu yang sama.

  Di tengah-tengah lapisan intervertebral ialah nukleus pulpa. Ia mempunyai struktur separuh cecair dan dikelilingi oleh cincin berserabut. Yang seterusnya, pada gilirannya, terdiri daripada 12 lapisan elastik, menghasilkan tekanan yang diperlukan dalam teras dan memberikan bantalan semasa pergerakan.

  Bahagian belakang cincin berserabut sedikit lebih nipis dan lebih elastik. Ini menjadikan lekukan tulang belakang fleksibel apabila bersandar ke hadapan. Walau bagaimanapun, ciri ini mewujudkan prasyarat untuk pecah membran daripada anulus dan berlakunya hernia intervertebral. Penomboran cakera bertepatan dengan vertebra.

  Struktur tulang belakang manusia tidak perlu diketahui secara terperinci. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk semua orang mengetahui di mana terletak vertebra atau lumbar vertebra atau apa yang keunikan vertebra serviks. Ini memungkinkan untuk mengemudi spesifik pelbagai penyakit, menganalisis keadaan dan, jika perlu, membantu doktor dalam menentukan diagnosis yang betul dengan menyatakan gejala.