Utama / Pemulihan

Kord tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat yang terletak di kanal tulang belakang. Tempat persimpangan jalan pyramidal dan pelepasan akar serviks pertama dianggap sebagai sempadan bersyarat antara tali bujur dan tunjang.

Kord rahim dan kepala, ditutup dengan meninges (lihat).

Anatomi (struktur). Korda tunjang membujur dibahagikan kepada 5 bahagian, atau bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Kord rahim mempunyai dua tebal: serviks, dikaitkan dengan pemeliharaan tangan, dan lumbar, yang berkaitan dengan pemeliharaan kaki.

Rajah. 1. Tudung melintang saraf tunjang tulang belakang: 1 - median median posterior; 2 - tanduk belakang; Tanduk sisi 3; 4 - tanduk depan; 5 - saluran pusat; 6 - fissure median hadapan; 7 - kord anterior; 8 - tali sisi; 9 - tali posterior.

Rajah. 2. Lokasi saraf tunjang pada kanal tulang belakang (seksyen melintang) dan keluar dari akar saraf tulang belakang: 1 - saraf tunjang; 2 - akar belakang; 3 - akar depan; 4 - nod tulang belakang; 5 - saraf tulang belakang; 6 - badan vertebra.

Rajah. 3. Susun atur saraf tunjang pada kanal tulang belakang (seksyen membujur) dan keluar dari akar saraf tunjang: A - serviks; B - bayi; B - lumbar; G - sakral; D - coccygeal.

Di dalam sumsum tulang belakang membezakan antara bahan kelabu dan putih. Matlamat kelabu adalah pengumpulan sel saraf yang mana serabut saraf datang dan pergi. Di bahagian silang, perkara kelabu mempunyai rupa rama-rama. Di tengah-tengah perkara kelabu saraf tunjang adalah saluran utama saraf tunjang, tidak dapat dibezakan dengan mata telanjang. Dalam perkara kelabu membezakan bahagian depan, belakang, dan pada tanduk toraks dan sisi (Rajah 1). Proses sel-sel nod tulang belakang yang membentuk akar poses sesuai dengan sel-sel sensitif tanduk posterior; akar anterior korda tunjang bergerak jauh dari sel motor tanduk anterior. Sel-sel tanduk sisi tergolong dalam sistem saraf vegetatif (lihat) dan menyediakan pemuliharaan bersimpati organ-organ dalaman, vesel, kelenjar, dan kumpulan-kumpulan selular kelabu bahagian sekular menyediakan pemuliharaan parasympatetik organ-organ panggul. Proses sel-sel tanduk sisi adalah sebahagian daripada akar anterior.

Akar spinal keluar dari tulang belakang tulang belakang melalui foramen intervertebral vertebra mereka, pergi dari atas ke bawah untuk jarak yang jauh lebih penting. Mereka membuat perjalanan yang sangat panjang di bahagian bawah kanal vertebral, membentuk ekor kuda (lumbar, sakral dan akar kental). Daun akar anterior dan posterior rapat rapat antara satu sama lain, membentuk saraf tulang belakang (Rajah 2). Segmen saraf tunjang dengan dua pasang akar dipanggil segmen saraf tunjang. Secara keseluruhannya, 31 pasang anterior (motor, menamatkan otot) dan 31 pasang deria (datang dari simpul tulang belakang) akar bergerak dari kord rahim. Terdapat lapan serviks, dua belas thoracic, lima lumbar, lima segmen sakral dan satu tulang. Kord tulang belakang berakhir pada tahap I - II pada vertebra lumbal, oleh itu tahap segmen kord rahim tidak sesuai dengan vertebra yang sama (Rajah 3).

Bahan putih terletak di pinggiran saraf tunjang, terdiri dari serat saraf yang dikumpulkan dalam berkas - ini adalah jalur menurun dan menaik; membezakan tali anterior, posterior dan lateral.

Kord tulang belakang bayi baru lahir lebih lama daripada orang dewasa, dan mencapai vertebra lumbal III. Pada masa akan datang, pertumbuhan saraf tunjang musnah sedikit di belakang pertumbuhan tulang belakang, dan oleh itu ujung bawah bergerak ke atas. Terusan tulang belakang bayi baru lahir sangat besar berkaitan dengan saraf tunjang, tetapi oleh 5-6 tahun nisbah saraf tunjang ke saluran tulang belakang menjadi sama seperti pada orang dewasa. Pertumbuhan saraf tulang belakang berterusan sehingga kira-kira 20 tahun, berat saraf tunjang bertambah sebanyak 8 kali dibandingkan dengan tempoh neonatal.

Bekalan darah saraf tunjang dilakukan oleh arteri tunjang anterior dan posterior dan cawangan tulang belakang yang meluas dari cabang segmentasi aorta menurun (arteri intercostal dan lumbar).

Rajah. 1-6. Potongan melintang saraf tunjang pada pelbagai peringkat (separa skematik). Rajah. 1. Peralihan Saya segmen serviks di medulla. Rajah. 2. Saya segmen serviks. Rajah. 3. Segmen VII serviks. Rajah. 4. Segmen thoracic X. Rajah. 5. segmen lumbar III. Rajah. 6. Saya segmen sakral.

Menurun (biru) dan menurun (jalur merah) dan sambungan lebih lanjut: 1 - traktus corticospinalis semut; 2 dan 3 - traktus corticospinalis lat. (gentian selepas decussatio piramidum); 4 - nukleus fasciculi gracilis (Gaulle); 5, 6 dan 8 - nuklei motor saraf kranial; 7 - lemniscus medlalis; 9 - traktus kortikospinalis; 10 - tractus corticonuclearis; 11 - capsula interna; 12 dan 19 - sel piramida bahagian bawah gyrus precentral; 13 - lentiformis nukleus; 14 - fasciculus thalamocorticalis; 15 - corpus callosum; 16 - nukleus caudatus; 17 - ventrlculus tertius; 18 - ventrals nukleus thalami; 20 - lat nucleus. thalami; 21 - gentian silang tractus corticonuclearis; 22 - tractus nucleothalamlcus; 23 - traktus bulbothalamicus; 24 - nod batang otak; 25 - gentian periferi yang sensitif pada nod batang; 26 - teras sensitif batang; 27 - tractus bulbocerebellaris; 28 - nukleus fasciculi cuneati; 29 - fasciculus cuneatus; 30 - ganglion splnale; 31 - gentian deria deria saraf tunjang; 32 - fasciculus gracilis; 33 - tractus spinothalamicus lat.; 34 - sel-sel tanduk belakang saraf tunjang; 35 - tractus spinothalamicus lat., Lintasannya pada spike putih saraf tunjang.

STRUKTUR DARI SPINAL DAN BRAIN

Struktur saraf tunjang dan otak. Sistem saraf dibahagikan kepada pusat, terletak di tengkorak dan tulang belakang, dan periferal - di luar tengkorak dan tulang belakang. Sistem saraf pusat terdiri daripada saraf tunjang dan otak.

Rajah. 105. Sistem saraf (skim):
1 - otak besar, 2 - cerebellum, 3 - plexus serviks, 4 - plexus brachial, 5 - saraf tunjang, 6 - batang sympatetik, 7 - saraf pektoral, 8 - saraf median, 9 - solar plexus, - saraf ulnar, 12 - plexus lumbar, 13 - plexus sakral, 14 - plexus coccygeal, 15 - saraf femoralis, 16 - saraf sciatic, 17 - tibial saraf, 18 -

Saraf tunjang adalah tali panjang yang mempunyai kira-kira bentuk silinder dan terletak di kanal tulang belakang. Di bahagian atas, ia secara beransur-ansur berpindah ke medulla, di bahagian bawah berakhir pada tahap vertebra lumbar ke-2. Di tapak detasmen saraf ke bahagian atas dan bawah, terdapat 2 tebal: serviks - pada tahap serviks ke 2 vertebra thoracic dan lumbar ke-2 - dari tahap thoracic ke-10 dengan ketebalan paling besar pada tahap vertebra thoracic ke-12. Panjang purata saraf tunjang pada lelaki adalah 45 cm, pada wanita 41-42 cm, berat rata-rata 34-38 g

Kord rahim terdiri daripada dua bahagian simetri, yang dihubungkan oleh pelompat sempit atau komisinya. Seksyen silang saraf tunjang menunjukkan bahawa di tengah-tengah terdapat bahan kelabu yang terdiri daripada neuron dan prosesnya, di mana terdapat dua tanduk depan yang luas dan dua tanduk belakang yang lebih sempit. Dalam segmen toraks dan lumbal terdapat juga unjuran sisi - tanduk sisi. Di dalam tanduk depan adalah neuron motor, dari mana serat saraf sentrifugal, yang membentuk anterior, atau motor, akar, dan melalui akar belakang ke tanduk belakang memasuki serabut saraf sentripetal neuron nod tulang belakang. Terdapat juga saluran darah dalam perkara kelabu. Terdapat 3 kumpulan utama neuron dalam saraf tunjang: 1) motor yang besar dengan paksi cawangan kecil yang panjang, 2) membentuk zon pertengahan bahan kelabu; axons mereka dibahagikan kepada 2-3 cawangan panjang, dan 3) sensitif, membentuk sebahagian daripada nod tulang belakang, dengan axons kuat bercabang dan dendrit.

Matak kelabu dikelilingi oleh putih, yang terdiri daripada daging yang berleluasa dan sebahagian daripada serat saraf bezkotnyh, neuroglia dan saluran darah. Dalam setiap separuh daripada saraf tunjang, benda putih dibahagikan kepada tiga tiang oleh tanduk bahan kelabu. Bahan putih yang terletak di antara kerajang depan dan tanduk depan dipanggil tiang depan, di antara tiang depan dan belakang tanduk, antara lintel belakang dan tanduk belakang - tiang belakang. Setiap tiang terdiri daripada berkas serat saraf individu. Sebagai tambahan kepada serat daging tebal neuron motor, serabut saraf anterior nipis neuron tanduk sisi kepunyaan sistem saraf vegetatif keluar di sepanjang akar depan. Di dalam tanduk posterior, terdapat interkalasi, atau rasuk, neuron, gentian saraf yang mengikatkan neuron motor segmen yang berlainan dan merupakan sebahagian daripada sekumpulan benda putih. Serat saraf yang lembik dibahagikan kepada jalur tempatan yang pendek dari saraf tunjang, dan jalur panjang yang menghubungkan saraf tunjang dengan otak.

Rajah. 106. Tudung melintang saraf tunjang. Skim laluan. Di sebelah kiri naik, di sebelah kanan - turun. Laluan menaik:
/ - berkas lembut; XI - bungkusan berbentuk baji; X - laluan tulang belakang serebrum posterior; VIII - laluan kord tulang belakang anterior; IX, VI - jalur spin-no-talamic; XII - laluan taktikal spinal.
Laluan menurun:
II, V - laluan pyramidal dan anterior; III - cara rubrospinal; IV - cara vestibular-tulang belakang; VII - cara olivospinal.
Kalangan (tanpa penomboran) menunjukkan laluan yang menghubungkan segmen kord rahim

Nisbah bahan kelabu dan putih dalam segmen berbeza dari saraf tunjang tidak sama. Segmen lumbal dan sakral mengandungi, disebabkan penurunan kandungan serat saraf yang ketara dalam cara menurun dan permulaan pembentukan jalur menaik, lebih banyak perkara kelabu daripada putih. Di bahagian tengah dan terutamanya bahagian atas toraks, bahan putih agak lebih besar daripada kelabu.

Dalam segmen serviks, jumlah bahan kelabu meningkat dan putih meningkat dengan ketara. Penebalan tulang belakang di tulang belakang serviks bergantung pada perkembangan pemeliharaan otot lengan, dan penebalan tulang belakang lumbar - pada perkembangan pemeliharaan otot kaki. Oleh itu, perkembangan saraf tunjang disebabkan oleh aktiviti otot rangka.

Inti saraf tunjang adalah neuroglia dan tisu jaringan ikat dari pia mater menembus bahan putih. Permukaan saraf tunjang ditutup dengan sarung saraf neuroglial di mana terdapat saluran darah. Di luar lembut, ada sarung labah-labah yang berkaitan dengan tisu penghubung yang longgar di mana cairan cerebrospinal beredar. Membran arachnoid sangat sesuai dengan tisu penghubung yang tebal di luar dengan serat elastik elastis.

Rajah. 107. Tata letak segmen kord tulang belakang. Lokasi segmen kord rahim berkaitan dengan vertebra yang sepadan dan tempat keluar dari akar dari kanal tulang belakang ditunjukkan.

Kaki tunjang manusia terdiri daripada 31-33 segmen, atau segmen: serviks - 8, toraks - 12, lumbar - 5, sacral - 5, coccygeal - 1-3. Dari setiap segmen terdapat dua pasang akar, yang menghubungkan ke dua saraf tulang belakang yang terdiri daripada sentripetal - deria dan sentrifugal - serabut saraf motor. Setiap saraf bermula pada segmen tertentu saraf tunjang dengan dua akar: anterior dan posterior, yang berakhir di simpul tulang belakang dan, menghubungkan bersama keluar dari simpul, membentuk saraf campuran. Saraf tulang belakang bercampur keluar dari saluran tulang belakang melalui foramen intervertebral, kecuali pasangan pertama, yang melepasi antara pinggir tulang paha dan pinggir atas vertebra serviks 1, dan akar coccygeal, di antara tepi tulang belakang tulang rusuk. Saraf tunjang adalah lebih pendek daripada lajur tulang belakang, jadi tidak terdapat korespondensi antara segmen saraf tunjang dan vertebra.

Rajah. 108. Otak, permukaan median:
I - lobus frontal otak besar, 2 - lobus parietal, 3 - lobus okupital, 4 - corpus callosum, 5 - cerebellum, 6 - hillock visual (diencephalon), 7 - kelenjar pituitari, 8 - tetrapilomy (midbrain), 10 - pons, 11 - medulla

Otak juga terdiri daripada bahan kelabu dan putih. Perkara abu-abu otak diwakili oleh pelbagai neuron, dikelompokkan ke dalam pelbagai kelompok - nukleus dan meliputi dari atas di atas bahagian otak yang berlainan. Secara keseluruhan, terdapat kira-kira 14 bilion neuron di dalam otak manusia. Di samping itu, komposisi bahan kelabu termasuk sel-sel neuroglial, yang kira-kira 10 kali lebih besar daripada neuron; mereka membentuk 60-90% daripada keseluruhan jisim otak. Neuroglia adalah tisu sokongan yang menyokong neuron. Ia juga terlibat dalam metabolisme neuron otak terutamanya bahan dan, membentuk dalamnya hormon dan bahan-bahan seperti hormon (neurosecretion).

Otak dibahagikan kepada medulla dan pons, cerebellum, otak tengah dan diencephalon, yang membentuk batangnya, dan otak terminal, atau hemisfera serebrum, yang meliputi batang otak dari atas (Rajah 108). Pada manusia, tidak seperti hewan, jumlah dan berat otaknya mendominasi kord rahim: kira-kira 40-45 kali atau lebih kali (dalam simpanse, berat otak melebihi berat dari saraf tunjang hanya dengan 15 kali). Berat otak dewasa purata adalah kira-kira 1400 g pada lelaki dan disebabkan oleh berat badan purata yang relatif lebih rendah kira-kira 10% kurang pada wanita. Perkembangan mental seseorang tidak bergantung kepada berat otaknya. Hanya dalam kes-kes ketika berat otak seorang lelaki berada di bawah 1000 g, dan - wanita berada di bawah 900 g, struktur otak terganggu dan kebolehan mental dikurangkan.

Rajah. 109. Permukaan anterior batang otak. Mulakan saraf kranial. Permukaan cerebellum yang lebih rendah:
1 - saraf optik, 2 - pulau kecil 3 - pituitari 4 - Chiasma optik, 5 - corong, 6 - benjol Gray 7 - badan papillary 8 - lekuk antara kaki 9 - batang otak, 10 - nod semilunar 11 - akar rendah saraf trigeminal, 12 - akar besar saraf trigeminal, 13 - abducens, 14 - glossopharyngeal saraf 15 - choroid plexus IV ventrikel 16 - vagus saraf 17 - saraf aksesori, 18 - saraf serviks pertama, 19 - piramid chiasm, 20 - piramid, 21 - saraf hipoglosal, 22 - saraf pendengaran, 23 - saraf perantaraan, 24 - saraf muka, 25 - trigeminal n EPB, 26 - pons, 27 - saraf trochlear, 28 - badan geniculate sisi, 29 - oculomotor saraf, 30 - laluan optik 31-32 - depan berlubang bahan, 33 - luaran pencium jalur 34 - segitiga pencium 35 - pencium saluran, 36 - mentol olfaki

Dari nukleus batang otak, 12 pasang saraf tengkorak muncul, yang, tidak seperti saraf tunjang, tidak mempunyai bahagian segmen yang betul dan pembahagian yang jelas ke dalam bahagian ventral dan bahagian dorsal. Saraf kranial dibahagikan kepada: 1) olfactory, 2) visual, 3) oculomotor, 4) blocky, 5) trigeminal, 6) abducent, 7) facial, 8) auditory, 9) glossopharyngeal, 10) ) sublingual.

Struktur dan fungsi saraf tunjang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat seseorang, komponen utamanya adalah sel-sel saraf. Mereka terletak di terusan tulang belakang dan melakukan banyak fungsi. Badan ini mempunyai kesamaan dengan silinder, ia berasal dari otak manusia, dan berakhir di rantau lumbar. Terima kasih kepadanya, proses seperti degupan jantung, pernafasan, pencernaan dan juga pembiakan berlaku di dalam badan. Mari kita lihat dengan lebih dekat struktur struktur saraf tunjang.

Struktur luar saraf tunjang

Oleh kerana bentuk dan rupanya, menyerupai silinder, badan ini boleh dipanggil berat panjang. Panjang purata lelaki untuk lelaki adalah kira-kira 45 cm, dan untuk wanita kira-kira 42 cm. Organ ini mempunyai perlindungan yang baik, kerana ia dikelilingi oleh keras, araknoid dan cengkerang lembut. Pada masa yang sama, jurang antara arachnoid dan cangkang lembut mengandungi cecair serebrospinal. Bahagian berikut saraf tunjang dibezakan, yang sepadan dengan bahagian-bahagian tulang belakang manusia:

Kord rahim berasal dari otak sendiri, di mana pinggiran bawah foramen occipital terletak, dan berakhir pada tulang belakang lumbar. Diameternya biasanya 1 cm. Organ ini mempunyai tebal dalam dua tempat, mereka terletak di korda serviks dan lumbar, di dalam ketebalan ini sel-sel saraf, prosesnya diarahkan ke kedua-dua bahagian atas dan bawah.

Di permukaan hadapan organ ini di tengah-tengah terdapat fissure median, dan di permukaan belakangnya di tengah terdapat sulcus median posterior. Dari sini hingga perkara kelabu sepanjang keseluruhannya, aliran septum median posterior. Pada permukaan bahagian sisinya, seseorang dapat melihat alur anterolateral dan posterolateral, mereka pergi dari atas ke bawah sepanjang seluruh organ ini. Oleh itu, alur depan dan belakang membahagikan organ ini kepada 2 bahagian simetri.

Tubuh ini dibahagikan kepada 31 bahagian, yang dipanggil segmen. Setiap daripada mereka terdiri daripada akar anterior dan posterior. Ia adalah akar utama organ CNS yang mengandungi sel-sel saraf sensori yang terletak di nod tulang belakang. Akar anterior terbentuk apabila neuron keluar dari otak. Akar posterior timbul dari gentian saraf neuron aferen. Mereka dihantar ke tanduk konkrit yang dipanggil bahan kelabu ini, dan di sana, dengan bantuan neuron efferent, akar anterior timbul, yang, menggabungkan, membentuk saraf tulang belakang.

Struktur saraf tunjang agak rumit, tetapi tepat ini yang memastikan pemeliharaan sel saraf. Pada masa yang sama, sebagai tambahan kepada komponen luaran, organ sistem saraf pusat ini mempunyai struktur dalaman.

Struktur dalaman

Bahan kelabu dan putih bersama-sama membentuk semua jalur saraf tunjang. Mereka mewakili komposisi dalamannya. Bahan kelabu terletak di tengah, dan putih - di sepanjang pinggir keseluruhan. Bahan kelabu dibentuk sebagai akibat daripada pengumpulan proses saraf sel pendek dan terdiri daripada 3 protrussi yang membentuk lajur kelabu. Mereka terletak di sepanjang keseluruhan badan ini dan dalam bentuk bahagian:

 • tanduk anterior yang mengandungi neuron motor yang besar;
 • tanduk posterior yang dibentuk oleh neuron kecil, yang menyumbang kepada pembangunan tiupan deria;
 • tanduk sampingan.

Masalah abu-abu organ ini sistem saraf mencadangkan kehadiran sel-sel buah pinggang. Mereka terletak di sepanjang keseluruhan kelabu, membentuk sel-sel bulat yang menjalankan sambungan antara semua segmen jambatan dorsal.

Bahagian utama bahan putih terdiri daripada proses neuron lama yang mempunyai sarung myelin, yang memberikan warna putih ke neuron. Bahan putih dari dua sisi saraf tunjang adalah terikat dengan komisar putih. Neuron perkara putih dari saraf tunjang yang dipasang ke dalam bundle khusus, mereka dibahagikan kepada 3 tali dari saraf tunjang dengan bantuan tiga bidang.

Di kawasan serviks dan toraks organ ini terdapat kord posterior, yang terbahagi kepada nipis dan berbentuk baji. Mereka mempunyai kesinambungan di bahagian awal otak. Di kawasan sakral dan tulang belakang, tali ini membentuk satu dan hampir sama.

Sudah tentu, bahan putih dan kelabu bersama-sama tidak mempunyai struktur yang seragam, tetapi mereka membentuk satu hubungan antara mereka sendiri, kerana impuls sarafnya ditularkan dari sistem saraf pusat ke semua saraf periferal. Disebabkan oleh hubungan yang rapat dengan otak, ramai doktor tidak berkongsi kedua-dua komponen sistem saraf manusia ini, kerana mereka menganggapnya sebagai satu. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga pemeliharaan fungsi mereka, yang penting untuk setiap orang.

Apakah fungsi tubuh?

Walaupun kerumitan struktur organ ini, terdapat hanya 2 fungsi saraf tunjang:

Fungsi refleks adalah bahawa sebagai tindak balas kepada kerengsaan alam sekitar, tubuh bertindak balas bergantung kepada keadaan.

Sebagai contoh, jika anda secara tidak sengaja menyentuh seterika panas, maka refleks badan segera menarik tangan anda kembali, atau apabila seseorang tersedak sesuatu, batuk segera timbul. Oleh itu, tindakan biasa yang membawa manfaat besar kepada tubuh, timbul melalui kerja saraf tunjang. Bagaimana refleks tulang belakang timbul? Proses ini berlaku dalam beberapa peringkat. Ia dapat dilihat pada contoh besi panas:

 1. Terima kasih kepada reseptor kulit, yang mempunyai ciri-ciri untuk merasakan objek panas dan sejuk, impuls bergerak di sepanjang gentian periferi ke saraf tunjang itu sendiri.
 2. Kemudian impuls ini menembusi tanduk posterior dan beralih satu neuron kepada yang lain.
 3. Selepas itu, proses neuron kecil melangkah ke tanduk depan, di mana ia menjadi neuron motor dan bertanggungjawab untuk pergerakan otot.
 4. Neuron motor muncul dari saraf tunjang bersama dengan saraf yang diarahkan ke lengan.
 5. Dorongan bahawa objek ini panas, dengan bantuan penguncupan otot lengan membantu untuk melepaskan dari objek panas.

Tindakan sedemikian dipanggil cincin refleks, terima kasih kepadanya bahawa respons muncul kepada rangsangan yang tidak dijangka. Pada masa yang sama, refleks seperti saraf tunjang dapat berupa kongenital dan diperolehi. Mereka boleh dibeli sepanjang hayat. Kord rahim, struktur dan fungsi yang sangat kompleks, mempunyai sejumlah besar neuron yang membantu menyelaraskan aktiviti semua struktur sedia ada saraf tunjang, dengan itu membentuk sensasi dan menyebabkan pergerakan.

Bagi fungsi konduktor, ia menghantar impuls ke otak dan kembali ke kord rahim. Oleh itu, otak menerima maklumat mengenai pelbagai pengaruh alam sekitar, sementara seseorang itu menyenangkan atau, sebaliknya, sensasi yang tidak menyenangkan. Oleh itu, fungsi saraf tunjang melakukan salah satu peranan utama dalam kehidupan seseorang, kerana ia bertanggungjawab terhadap sensitiviti dan bau.

Apakah penyakit yang mungkin?

Oleh kerana badan ini mengawal penghantaran impuls kepada semua sistem dan organ, gejala utama pelanggaran aktivitinya adalah kehilangan kepekaan. Oleh sebab organ ini adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat, penyakit ini dikaitkan dengan ciri-ciri neurologi. Biasanya, pelbagai luka dari saraf tunjang menyebabkan simptom ini:

 • gangguan dalam gerakan anggota badan;
 • sindrom nyeri tulang belakang serviks dan lumbar;
 • pelanggaran kepekaan kulit;
 • lumpuh;
 • inkontinensia kencing;
 • kehilangan sensitiviti otot;
 • demam di kawasan yang terjejas;
 • sakit otot.

Gejala-gejala ini boleh berkembang dalam urutan yang berlainan, berdasarkan kawasan di mana lesi terletak. Bergantung kepada punca penyakit, terdapat 3 kumpulan:

 1. Segala macam malformasi, termasuk postpartum. Anomali kongenital adalah perkara biasa.
 2. Penyakit yang menunjukkan gangguan peredaran darah atau pelbagai tumor. Ia berlaku bahawa proses patologis seperti itu menyebabkan dan penyakit keturunan.
 3. Semua jenis kecederaan (lebam, patah tulang) yang mengganggu kerja saraf tunjang. Ia boleh menjadi kecederaan akibat kemalangan kereta, jatuh dari ketinggian, domestik atau akibat luka peluru atau pisau.

Mana-mana kecederaan atau penyakit saraf tunjang yang menyebabkan kesan itu sangat berbahaya kerana ia sering membuat tidak mungkin bagi banyak orang untuk berjalan dan menjalani kehidupan yang penuh. Ia adalah perlu untuk berjumpa dengan doktor secepat mungkin untuk memulakan rawatan tepat pada waktunya jika gejala atau gangguan berikut diperhatikan selepas kecederaan atau penyakit:

 • kehilangan kesedaran;
 • penglihatan kabur;
 • serangan kejang sering;
 • kesukaran bernafas.

Jika tidak, penyakit ini boleh berkembang dan menyebabkan komplikasi seperti:

 • proses keradangan kronik;
 • pelanggaran saluran gastrousus;
 • pelanggaran hati;
 • gangguan peredaran darah.

Oleh itu, anda harus mendapatkan nasihat perubatan tepat pada masanya untuk mendapatkan rawatan yang betul. Lagipun, terima kasih kepada ini, anda boleh menyimpan kepekaan anda dan melindungi diri anda daripada proses patologi dalam badan yang boleh menyebabkan kerusi roda.

Diagnosis dan rawatan

Mana-mana kecederaan saraf tunjang boleh memberi kesan buruk kepada kehidupan seseorang. Oleh itu, penting untuk mengetahui tentang rawatan yang betul. Pertama sekali, semua orang yang memohon bantuan dengan gejala sedemikian harus menjalani ujian diagnostik yang akan menentukan sejauh mana kerusakan. Antara kaedah penyelidikan yang paling biasa dan tepat adalah berikut:

 1. Pencitraan resonans magnetik, yang merupakan prosedur yang paling bermaklumat. Ia boleh mendiagnosis tahap kerumitan kecederaan, arthrosis, hernias, tumor dan hematomas.
 2. X-ray. Ia adalah satu kaedah diagnostik yang membantu mengenal pasti kecederaan seperti fraktur, dislokasi dan perpindahan tulang belakang.
 3. Tomografi yang dikira. Juga menunjukkan sifat kerosakan, tetapi tidak mempunyai visualisasi umum badan ini.
 4. Myelography. Kaedah ini terutamanya bertujuan untuk mereka yang, atas sebab apa pun, tidak boleh mempunyai MRI. Kajian ini adalah pengenalan bahan khas, yang mana anda dapat mengesan penyebab penyakit.

Selepas kajian, rawatan yang paling sesuai ditetapkan untuk setiap pesakit individu. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan apabila patologi berlaku akibat fraktur. Rawatan sedemikian mesti bermula dengan penyediaan bantuan pertolongan pertama. Ia adalah pelepasan pakaian atau barang-barang di kawasan yang terkena badan. Adalah sangat penting bahawa pada masa yang sama, pesakit sepenuhnya dibekalkan dengan udara dan tidak ada halangan untuk bernafas. Selepas itu, anda harus mengharapkan ketibaan ambulans.

Bergantung pada sifat lesi, penyakit ini boleh dirawat secara perubatan dan pembedahan. Rawatan ubat adalah berdasarkan kepada ubat-ubatan hormon, dan diuretik sering ditetapkan untuk menambah mereka.

Satu lagi rawatan yang lebih serius adalah pembedahan. Ia digunakan apabila rawatan ubat tidak membawa hasil yang diinginkan. Selalunya, operasi ini dijalankan dengan tumor ganas tulang belakang, termasuk kord rahim. Kurang biasa, kaedah ini digunakan untuk tumor jinak apabila menyebabkan sakit atau jika mereka tidak dapat dirawat dengan ubat-ubatan. Terapi diresmikan secara eksklusif oleh seorang pakar, dalam hal ini berbahaya untuk mengobati diri.

Tonton video pendek mengenai anatomi saraf tunjang!

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat dan mempunyai hubungan langsung dengan organ dalaman, kulit dan otot seseorang. Dalam penampilannya, saraf tunjang menyerupai kord yang menduduki tempat di terusan tunjang. Panjangnya kira-kira setengah meter, dan lebarnya biasanya tidak melebihi 10 milimeter.


Kord rahim terbahagi kepada dua bahagian - kanan dan kiri. Di atasnya terdapat tiga cangkang: keras, lunak (vascular) dan arachnoid. Antara yang kedua adalah ruang yang dipenuhi dengan cecair serebrospinal. Di bahagian tengah kord rahim, bahan kelabu boleh ditemui, pada bahagian mendatar, serupa dengan rupa "rama-rama". Bahan kelabu terbentuk dari badan sel saraf (neuron), jumlahnya mencapai 13 juta. Sel-sel adalah sama dalam struktur dan mempunyai fungsi yang sama menghasilkan nukleus bahan kelabu. Dalam perkara kelabu, terdapat tiga jenis protrusions (tanduk), yang dibahagikan kepada tanduk depan, belakang dan sisi kelabu. Tanduk depan dicirikan oleh kehadiran neuron motor yang besar, tanduk belakang dibentuk oleh neuron interkalar yang kecil, dan tanduk sisi adalah lokasi pusat motor dan sensor deria.

Masalah putih dari saraf tunjang mengelilingi bahan kelabu dari semua sisi, membentuk lapisan yang dihasilkan oleh serat saraf myelinated yang membentang di arah menaik dan menurun. Beban serat saraf yang dibentuk oleh gabungan proses sel saraf membentuk jalur. Terdapat tiga jenis balok konduktif saraf tunjang: pendek, yang menentukan sambungan segmen otak pada tahap yang berbeza, menaik (sensitif) dan turun (motor). Pembentukan saraf tunjang melibatkan 31-33 pasang saraf, dibahagikan kepada bahagian berasingan yang dipanggil segmen. Bilangan segmen sentiasa sama dengan bilangan pasangan saraf. Fungsi segmen itu adalah untuk bahagian-bahagian khusus manusia.

Fungsi tali tulang belakang

Kord tulang belakang dikurniakan dua fungsi penting - refleks dan pengaliran. Kehadiran refleks motor yang paling mudah (penarikan balik tangan semasa pembakaran, lanjutan sendi lutut apabila memukul tendon dengan tukul, dan lain-lain) adalah disebabkan oleh fungsi refleks kord rahim. Sambungan saraf tunjang dengan otot rangka adalah mungkin disebabkan oleh arka refleks, yang merupakan jalan impuls saraf. Fungsi konduktor adalah penghantaran impuls saraf dari saraf tunjang ke otak melalui laluan menaik pergerakan, serta dari otak sepanjang jalur menurun ke organ-organ dari pelbagai sistem tubuh.

Rajah saraf tunjang: ciri-ciri struktur dan fungsi badan

Saraf tunjang adalah sistem yang agak rumit yang bertanggungjawab terhadap banyak proses dalam tubuh dan yang sukar dipikirkan sendiri. Pengetahuan asas boleh diperolehi dengan mengkaji anatomi di sekolah, tetapi apabila dikaitkan dengan analisis yang lebih mendalam, banyak momen tidak dapat difahami.

Mari cuba cari apa yang saraf tunjang itu, bagaimana ia berfungsi, fungsi yang berfungsi, dan hanya faham mengapa ia diperlukan sama sekali.

Saraf tunjang sebagai sebahagian daripada sistem saraf

Saraf tunjang adalah salah satu komponen sistem saraf manusia. Dalam bahasa Latin namanya kelihatan seperti spinalis medulla.

Merangkumi tiub silinder tebal dengan saluran sempit yang terletak di dalamnya. Terletak di terusan tulang belakang, dan, lebih mudah, di dalam tulang belakang.

Badan ini mempunyai struktur yang agak rumit dan struktur segmen. Fungsi utama organ ini ialah penghantaran pelbagai pulsa dan isyarat dari otak manusia kepada organ tertentu. Di samping itu, dia melakukan aktiviti refleks, iaitu, bertanggungjawab untuk refleks seseorang, dan ini adalah refleks sederhana dan lebih kompleks.

Nilai saraf tunjang

Terdapat hanya dua fungsi utama dan paling penting:

 • Refleks. Ringkasnya, badan ini menutup beberapa arka refleks. Ia adalah melalui refleks yang dilakukan (refleks tulang belakang yang dipanggil).
 • Konduktor. Tubuh dalam hal ini bertindak sebagai konduktor. Ia mengendalikan isyarat yang datang dari pelbagai organ ke otak. Ia melalui organ ini bahawa otak menerima semua maklumat dan memprosesnya. Ia juga berfungsi dalam arah yang bertentangan.

Lokasi tali tulang belakang

Organ terletak di saluran tulang belakang (terletak di dalam tulang belakang manusia). Saluran ini agak panjang dan hampir mencapai vertebra yang lebih rendah. Malah, ini adalah saluran khas, yang merupakan lubang bujur di mana saraf tunjang terletak. Dari sisi ia dilindungi oleh tulang belakang, serta cakera intervertebral.

Organ juga terletak di pinggir bawah foramen occipital besar, di mana sambungan dengan otak berlaku. Di tempat ini terdapat sejumlah besar akar yang secara langsung menyambung ke otak manusia. Sambungan sedemikian dipanggil saraf tulang belakang kiri dan kanan.

Bahagian bawah berakhir dengan kehilangan 1-11 vertebra. Selepas badan berubah menjadi benang terminal nipis. Malah, ia masih saraf tunjang, kerana ia mengandungi tisu saraf.

Topografi dan bentuk saraf tunjang

Kami akan memahami ciri lokasi (topografi) dan bentuk.

Untuk melakukan ini, pertimbangkan beberapa ciri:

 • Panjang rata-rata 42-43 sentimeter. Pada lelaki, panjangnya sering beberapa sentimeter lebih panjang, dan pada wanita, sebaliknya, kurang.
 • Berat 33-39 gram.
 • Di bahagian hadapan terdapat jurang median, jelas kelihatan. Anda dapat melihat bahawa ia tumbuh ke dalam badan. Sebenarnya, ia membentuk satu jenis septum yang membahagi otak menjadi dua bahagian.
 • Di kawasan serviks dan lumbosacral boleh
 • Tandakan dua penebalan yang agak teruk. Ini disebabkan hakikat bahawa pemuliharaan bahagian atas dan bawah berlaku di sini. Secara ringkas, di sini, ujung saraf dari kaki kaki "bergabung" ke saraf tunjang, yang mana
 • Membolehkan mereka menghantar isyarat yang diperlukan.
 • Saraf tunjang topografi hampir tidak berkaitan dengan vertebra. Jabatan yang berlainan terletak tidak bergantung kepada vertebra tertentu atau beberapa vertebra.

Peningkatan volum di kawasan-kawasan ini disebabkan oleh fakta bahawa di sini terdapat bilangan sel-sel saraf terbesar terletak, serta serat-serat yang melalui isyarat dari anggota badan dan belakang dihantar.

Walaupun tulang belakang adalah sejenis "ruang penyimpanan" untuk organ, lokasi ujung saraf, terutamanya di bahagian bawah tulang belakang, tidak sesuai dengan vertebra tertentu. Ini disebabkan hakikat bahawa saraf tunjang yang panjang lebih kecil daripada panjang tulang belakang manusia.

Itulah sebabnya mengapa doktor perlu tahu lokasi sebenar setiap segmen, kerana ia tidak akan berfungsi untuk menavigasi tulang belakang.

Ciri-ciri saraf tunjang bergantung kepada umur

Pertimbangkan ciri-ciri, bergantung pada umur seseorang:

 • Dalam anak yang baru lahir, panjang organ adalah 13.5-14.5 sentimeter.
 • Pada 2 tahun, panjangnya meningkat kepada 20 sentimeter.
 • Sekitar 10 tahun, panjangnya boleh mencapai 29 sentimeter.
 • Pertumbuhan berakhir dengan cara yang berbeza, bergantung kepada ciri-ciri tubuh orang tertentu.

Mari kita periksa ciri luaran dan perubahan bergantung pada umur:

 • Pada bayi, penebalan serviks dan lumbal lebih ketara daripada pada orang dewasa. Begitu juga dengan lebar saluran tengah.
 • Ciri-ciri di atas menjadi hampir tidak dapat dilihat oleh dua tahun.
 • Jumlah bahan putih tumbuh banyak kali lebih cepat daripada jumlah kelabu. Ini disebabkan oleh radas segmental yang terbentuk lebih awal daripada laluan yang menghubungkan otak dan saraf tunjang.

Ciri-ciri lain di seluruh dunia tidak praktikal, kerana dari kelahiran yang sangat, saraf tunjang melakukan hampir semua fungsi, seperti pada orang dewasa.

Ciri struktur kord tunjang

Sekarang kita akan mempertimbangkan ciri-ciri struktur, seli mengkaji setiap segmen secara berasingan, di mana badannya terdiri.

Kord tulang belakang

Saraf tunjang adalah sejenis saluran, tetapi pada masa yang sama ia mempunyai perlindungan, yang juga melakukan sejumlah besar fungsi.

Membran tulang belakang saraf tunjang, yang mana terdapat tiga:

 • cangkang keras;
 • arachnoid;
 • cangkang lembut.

Semua cangkang bersambung, dan di bahagian bawah mereka tumbuh bersama dengan benang terminal.

Perkara putih dan kelabu

Terdapat bahan putih dan kelabu dalam saraf tunjang.

Mari cuba untuk mencari tahu apa itu:

 • Bahan putih adalah sistem kompleks serat saraf dan serat bezkotnyh, serta menyokong tisu saraf.
 • Bahan kelabu adalah sel saraf dan prosesnya.

Kord tulang belakang

Terdapat lima bahagian utama tulang belakang, pertimbangkan mereka bermula dari bahagian atas:

Saraf tulang belakang

Mereka dipasangkan batang saraf, yang mana terdapat sejumlah 31 pasang:

 • 8 leher;
 • 12 bayi;
 • 5 lumbar;
 • 5 sakral;
 • sepasang coccygeal.

Setiap saraf bertanggungjawab untuk kawasan tertentu badan. Di tapak ini terdapat tulang, otot, organ dalaman atau kulit. Tugas sepasang saraf tertentu adalah penghantaran impuls dari tapak ke saraf tunjang dan belakang. Ia adalah kerana ini seseorang dapat merasakan kesakitan, ketidakselesaan, suhu, dan sebagainya.

Segmen kord tulang belakang

Terdapat banyak segmen sebagai pasangan akar - 31. Segmen adalah bahagian khusus dari tubuh manusia yang mana sepasang akar bertanggungjawab.

Kesemua mereka dibahagikan kepada:

Oleh kerana panjang tulang belakang lebih panjang daripada panjang saraf tunjang, ternyata akar saraf hanya di bahagian atas sesuai dengan tahap lubang intervertebral.

Di bawah untuk masuk ke lubang khas, saraf bahagian bawah jatuh di bawah selari dengan tulang belakang. Oleh itu, mereka keluar pada tahap benang akhir.

Ubat tulang belakang dan arteri

Organ menerima darah dari anterior dan sepasang arteri spinal posterior. Tetapi arteri ini dapat membekalkan hanya 2-3 segmen serviks atas. Selebihnya arteri spiral akar memberi makan darah dari cabang-cabang arteri serviks vertebra dan menaik.

Di bahagian bawah tulang belakang menerima darah dari arteri intercostal dan lumbar. Kedua-dua arteri ini adalah proses pelik arteri yang dikenali sebagai aorta.

Fungsi tali tulang belakang

Marilah kita pertimbangkan fungsinya. Untuk kemudahan, kami akan mempertimbangkan setiap secara berasingan.

Fungsi refleks dan motor

Fungsi ini bertanggungjawab terhadap refleks orang tersebut. Contohnya, jika seseorang menyentuh sesuatu yang sangat panas, maka dia akan menarik balik tangannya. Ini adalah fungsi refleks atau motor. Tetapi mari kita lihat bagaimana ini bertambah tiga kali ganda dan bagaimana ia berkaitan dengan kord rahim.

Adalah lebih baik untuk mempertimbangkan semuanya dengan contoh, jadi bayangkan situasi yang seseorang menyentuh objek yang sangat panas dengan tangannya:

 1. Apabila anda menyentuh isyarat di tempat pertama menerima reseptor yang terletak di seluruh tubuh manusia.
 2. Reseptor menghantar isyarat kepada serat saraf.
 3. Isyarat bergerak sepanjang serat saraf ke saraf tunjang.
 4. Pada pendekatan ke organ adalah nod tulang belakang, di mana badan neuron terletak. Ia adalah melalui gentian periferalnya bahawa impuls yang dihantar dari reseptor telah diterima.
 5. Sekarang impuls ditularkan melalui gentian pusat ke tanduk posterior saraf tunjang. Pada ketika ini, ada jenis penukaran nadi ke neuron lain.
 6. Proses-proses neuron yang baru telah menghantar impuls kepada tanduk depan.
 7. Sekarang perjalanan pulang bermula, kerana tanduk depan menghantar impuls kepada neuron motor. Mereka bertanggungjawab untuk pergerakan anggota atas.
 8. Untuk neuron ini, impuls ditularkan terus ke lengan, selepas itu orang itu membuangnya (fungsi motor).

Akibat keseluruhan proses ini, orang itu menarik tangannya dari objek panas dan lengkung refleks ditutup. Seluruh proses mengambil masa yang terpecah, jadi ketika menyentuh objek apa pun, seseorang segera merasakan suhu, konsistensi dan ciri-ciri lain.

Fungsi konduktor

Dalam keadaan ini, tubuh bertindak sebagai konduktor. Konduktor dalam kes ini adalah antara reseptor dan otak. Reseptor menerima dorongan yang dihantar ke saraf tunjang, dan kemudian ke otak. Maklumat dianalisis di sana dan dihantar semula.

Terima kasih kepada fungsi ini, seseorang mendapat kepekaan serta rasa dirinya di angkasa. Ini telah dibuktikan berulang kali, terutamanya ini menjadi jelas jika berlaku kecederaan tulang belakang yang serius.

Fungsi integratif

Fungsi ini sering dilupakan, tetapi ia tidak kurang penting bagi seseorang daripada yang lain. Fungsi integratif ditunjukkan dalam reaksi yang tidak boleh dikaitkan dengan refleks mudah. Agar badan bertindak balas, perlu menggunakan bahagian lain sistem saraf badan manusia. Oleh itu, saraf tunjang dapat membentuk sambungan organ dengan satu sama lain.

Ini termasuk refleks mengunyah, menelan, peraturan pencernaan, pernafasan dan banyak lagi. Malah, ia adalah satu fungsi yang tidak dapat dilihat yang memberi mata pencarian normal.

Kerosakan tunjang tulang belakang

Gangguan fungsi boleh membawa kepada akibat yang serius dan seringkali kematian. Pelanggaran sering berlaku sama ada disebabkan kecederaan atau disebabkan oleh pelbagai penyakit.

Sebagai contoh, kerana disfungsi saraf tunjang, seseorang mungkin kehilangan sensitiviti, dalam hal ini, misalnya, ia mungkin berhenti merasakan suhu. Dalam kes yang paling teruk, pelanggaran itu boleh mengakibatkan tindakan anggota badan yang tidak terkawal (atau lumpuh), gangguan organ dalaman dan sistem saraf secara keseluruhan.

Penyakit kord rahim

Senarai penyakit yang paling biasa yang mengganggu operasi penuh badan yang dipersoalkan:

 • Serangan jantung.
 • Poliomyelitis.
 • Myelitis melintang.
 • Tumor.
 • Penyakit penyahmampatan.
 • Kerosakan kepada akar saraf.
 • Kecacatan arteriovenous.

Tata tulang belakang

Tusukan cecair serebrospinal (CSF) adalah satu prosedur yang mempunyai tujuan diagnostik, anestetik dan terapeutik. Prosedur itu sendiri terdiri daripada memperkenalkan sudut di bawah membran arachnoid antara vertebra ke-3 dan ke-4, dan kemudian sejumlah cecair serebrospinal dikeluarkan untuk penyelidikan.

Semasa prosedur, otak itu sendiri tidak terjejas, jadi jangan takut pelanggaran. Namun prosedur ini agak serius dan menyakitkan.

Kesimpulannya

Menyimpulkan, ia harus dikatakan bahawa saraf tunjang adalah salah satu organ yang paling penting dalam tubuh manusia. Dalam banyak aspek, terima kasih kepadanya bahawa seseorang boleh menjalani aktiviti kehidupan normal, dan juga terima kasih kepada organ ini hampir keseluruhan fungsi sistem saraf.

Penerangan terperinci struktur dan fungsi saraf tunjang

Kord rahim, struktur dan fungsi yang kompleks dan beragam, adalah salah satu organ utama sistem saraf (pusat) semua vertebrata, termasuk yang sangat maju. Kerja-kerja saraf tunjang haiwan (terutama yang lebih rendah) adalah sebahagian besar dari autonomi daripada organ-organ lain. Dalam organisma yang lebih tinggi (manusia), aktiviti saraf tunjang dikawal dan dikawal oleh pusat-pusat otak dan pada tahap tertentu bergantung. Struktur luar saraf tunjang adalah berbeza dalam individu yang berlainan.

Kajian dan analisis terperinci tentang struktur saraf tunjang dan kemampuan fungsinya telah dijalankan selama bertahun-tahun, tetapi pada masa kini mereka tidak kehilangan kaitannya. Penyelidikan di kawasan ini adalah kunci untuk memahami kemungkinan sebarang vertebrata.

Keistimewaan struktur adalah dalam kumpulan elemen, kepelbagaian dan keunikannya. Setiap elemen sistem mempunyai tujuan sendiri dan parameter yang ditetapkan dengan jelas. Bahan-bahan yang telah dikurniakan oleh otak, setakat ini tidak sesuai dengan penanaman tiruan. Tulang belakang, sebagai tambahan kepada fungsi utamanya, dalam kes umum memberikan perlindungan medulla dari pengaruh luaran.

Kord tulang belakang: struktur dan fungsi, lokasi

Struktur saluran otak kembali

Kord rahim diletakkan di saluran khas tulang belakang, dalam rupanya menyerupai silinder nipis (10-15 mm diameter) yang panjang (panjang 40-45 cm) dengan saluran sempit di tengah. Silinder bersyarat sedemikian dilindungi dari atas oleh cengkerang.

Dalam terusan tulang belakang, kord rahim meluas dari tulang leher paling tinggi dari atas ke sempadan atas pinggang kedua seperti tali pinggang di bawah. Pada masa yang sama, ia benar-benar menyalin bentuk dan penampilan ruang tulang belakang. Di bahagian atas, tubuh otak berubah menjadi batang otak yang tersambung, yang menghubungkan ke otak. Titik peralihan ke dalam bentuk bujur adalah tapak penampilan saraf tulang belakang utama leher.

Di bahagian bawah batang saraf tunjang berakhir dengan proses berbentuk kerucut, berkurang ke kord rahim terminal saraf tunjang terbaik. Benang ini dipanggil terminal, pada mulanya ia mengandungi tisu saraf, dan pada akhir panjangnya ia terdiri sepenuhnya dari pembentukan tisu ciri komposisi membran saraf tunjang. Benang ini jatuh ke kanal sakral dan tumbuh bersama periosteumnya. Di samping itu, ia mengandungi saraf coccygeal (satu atau lebih endicular radicular).

Kord rahim tidak sepenuhnya mengisi keseluruhan saluran kanal yang terbentuk di tulang belakang. Ruang ini timbul antara tisu otak dan dinding kanal. Kaviti yang dihasilkan diisi, di samping membran saraf tunjang dan cairannya, medium lemak dan pelbagai saluran pemindahan darah.

Pelan am bangunan (luaran)

Bagaimanakah saraf tunjang berfungsi? Setelah pemeriksaan yang lebih dekat, terdapat sisihan yang ketara dari bentuk silinder. Bahagian menengah hampir silinder mempunyai bahagian depan dan belakang yang sedikit cacat. Panjang keseluruhan saraf tunjang mempunyai diameter yang berbeza, yang beransur-ansur meningkat ke atas. Diameter maksimum diperhatikan dalam 2 tebal. Di bahagian atasnya harus diperhatikan penebalan serviks (diameter 13-15 mm), yang khas untuk keluaran saluran saraf tulang belakang untuk kaki atas.

Dari bahagian bawah, penebalan khusus sakral (sekitar 12 mm) menentukan tempat di mana saraf berada di kaki orang tersebut. Di bahagian melintang dari batang saraf tunjang, jenis bahagian berikut boleh diperolehi: bahagian pertengahan hampir bulatan, di bahagian atas adalah bujur, dari bahagian bawah bentuk menghampiri persegi.

Permukaan silinder saraf tunjang tidak mempunyai penampilan yang lancar. Permukaan luar di sepanjang keseluruhan panjang saraf tunjang mengandungi celah anterior yang disebut. Jurang ini mempunyai watak yang lebih jelas dan ketara di bahagian tengah dan kurang ketara pada hujungnya. Permukaan yang jauh dari saraf tunjang mempunyai salur posterior sempit dan cetek. Dalam bidang furrow, suatu partition dalam bentuk plat yang dibuat dari tisu glikotik yang terletak di tengah dapat dibezakan. Saluran ini membahagikan keseluruhan saraf tunjang kepada dua bahagian. Setiap separuh kord rahim, pada gilirannya, mempunyai alur cetek permukaannya - alur anterolateral dan posterolateral. Di bahagian seksyen toraks yang terletak di bahagian atas di bahagian alur, terdapat sulcus perantaraan posterior yang tidak mencolok (Rajah 1). Angka ini menunjukkan gambarajah saraf tunjang, di mana:

 • radikal - akar tulang belakang;
 • nn. spinal - saraf tulang belakang;
 • A - bahagian atas;
 • B - bahagian bawah.

Segmen struktur

Ciri-ciri struktur saraf tunjang adalah berdasarkan kepada segmentasi dan berkala lokasi keluar saraf. Otak yang terletak di bahagian tulang belakang tulang belakang termasuk 31 (sangat jarang berlaku - sehingga 33) segmen. Mana-mana segmen ini kelihatan seperti plot di mana output dua pasang proses radikal dipastikan.

Struktur saraf tunjang dapat dicirikan sebagai 5 bidang: karsinus, sakral, servikal, toraks dan lumbar. Ia berada di bahagian-bahagian (dalam segmen mereka) bahawa saraf keluar. Kepada otot kepala, anggota atas, organ rongga dada, jantung dan paru-paru, saraf bergerak dari bahagian atas dan toraks dan serviks. Jisim otot batang dan semua organ di peritoneum disambungkan ke saluran saraf yang terbentuk di daerah toraks dan lumbar. Kawalan kaki (kaki) dan bahagian rongga abdomen dari bahagian bawah dilakukan oleh saraf, yang mana segmen-segmen di kawasan bawah adalah bertanggungjawab.

Di permukaan segmen mana-mana (di kedua-dua sisi) ada 2 muka dan 2 belakang benang, yang membentuk penangguhan radikular yang sesuai. Filamen anterior, sebagai peraturan, mengandungi axons sel-sel saraf dan membentuk akar yang mengandungi gentian eferen (emparan) untuk menghantar impuls ke pinggir. Pada masa yang sama, akar posterior mengekalkan serat aferen dalam komposisi, yang memastikan proses sebaliknya arah denyutan dari pinggir ke pusat.

Kedua-dua akar tahap yang sama adalah komponen saraf tulang belakang, dan semua pasangan yang terbentuk tergolong dalam segmen khusus.

Struktur dalaman

Pelan umum dalaman struktur saraf tunjang dicirikan oleh kehadiran, lokasi dan kepekatan bahan putih dan kelabu. Bahan yang disebut kelabu terletak di tengah batang otak dan boleh dibandingkan dengan bentuk rama-rama biasa. Sekitar bahan kelabu adalah bahan tertumpu, yang dipanggil putih. Sepanjang panjang silinder jumlah saraf tunjang dan nisbah kepekatan bahan berbeza. Di bahagian tengah, jumlah bahan putih di dalam saraf tunjang adalah nyata (banyak kali) lebih besar daripada kandungan bahan kelabu.

Di bahagian atas, nisbah berubah, dan jumlah bahan kelabu meningkat dengan ketara. Begitu juga, kekuasaan bahan kelabu yang diperhatikan di rantau lumbar. Ke bahagian bawah, jumlah kedua-dua bahan berkurang, tetapi penurunan dalam bahan putih berlaku lebih cepat. Di bahagian paling bawah (di kawasan kerucut) hampir keseluruhan jumlah batang saraf tunjang dipenuhi dengan bahan kelabu.

Lubang tengah dipenuhi dengan minuman keras. Pada masa yang sama, kanal yang terletak di tengah batang dan rongga di antara meninges disambungkan dan membenarkan peredaran cecair saraf tunjang melalui saluran yang terbentuk.

Struktur bahan putih

Sebahagian daripada bahan putih adalah serat saraf kumpulan myelen, membentuk sejenis rasuk, dan neuroglia. Melalui perkara putih menjalankan pelbagai saluran darah. Furrows membahagikan perkara putih di setiap bahagian nukleus ke dalam beberapa (biasanya tiga) tali. Zarah-zarah tertumpu di bahagian-bahagian yang berlainan daripada bahan yang terdapat di dalam saluran tulang belakang yang saling terhubung dengan komisar putih tipis. Tiga jenis tali spermatik boleh dibezakan: anterior, lateral, dan posterior.

Bahan putih melintasi gentian, menghasilkan jalan untuk sentrifugal dan sentripetal denyutan. Serat ini membuat berkas mereka sendiri dan menyediakan segmen sambungan saraf tunjang di antara mereka. Rasuk adalah bersebelahan dengan bahan kelabu bersebelahan.

Masalah kelabu tulang belakang

Komposisi bahan kelabu yang terdapat di terusan tunjang termasuk sel saraf ciri dengan prosesnya berakhir, tanpa membran. Ia terbentuk daripada tiang kelabu yang digunakan di bahagian-bahagian yang berbeza dari saraf tunjang, dan ia disambungkan oleh pautan silang (bahan tengah). Di bahagian tengah saraf tunjang, bahan ini mempunyai saluran pusat yang tidak mencolok yang melaluinya dari awal hingga akhir. Di bawah saluran pusat mengembang. Kawasan yang dilanjutkan ini dikenali sebagai ventrikel akhir.

Asas komposisi bahan kelabu adalah neuron multipolar, yang membezakannya dari benda putih. Kumpulan-kumpulan sel yang sama dengan jenis kelabu dipanggil nukleus.

Struktur bahan kelabu dibezakan dengan bahagian-bahagian yang menonjol, yang disebut tanduk. Di hujung tanduk ini terdapat nukleus dan proses pelbagai sel saraf (Rajah 2). Gambarajah 2 segmen dibentangkan, di mana perkara putih ditunjukkan di sebelah kanan dan bahan kelabu di sebelah kiri.

Ciri fungsian

Bahan (terletak di dalam saluran tulang belakang), menjadi sebahagian daripada sistem saraf pusat, melaksanakan fungsi yang kompleks dan pelbagai. Ia dihubungkan dengan serat saraf centrifugal dan centripetal dengan semua organ manusia yang paling penting. Saraf tunjang menerima dan menghantar impuls alat locomotor dan semua sistem sokongan kehidupan manusia dan organ seseorang.

Komunikasi saluran cerebral dengan organ dalaman manusia

Tugas utama saraf tunjang adalah untuk menyediakan fungsi refleks dan konduktor. Sebaliknya, fungsi refleks boleh dibahagikan kepada afferent (sensitif) dan efferent (motor).

Ciri fungsi refleks

Sebagai pusat yang bertanggungjawab untuk refleks badan, saraf tunjang mempunyai keupayaan untuk mengaktifkan refleks motor dan vegetatif (sensori). Dengan saluran sarafnya, dia secara serentak menghubungkan organ periferal dengan otak.

Fungsi afferent dari bahan dalam terusan tulang belakang dicapai dengan menggunakan impuls yang sesuai ke bahagian yang dikehendaki dari bahan kelabu di kepala. Denyutan ini mengandungi maklumat mengenai kesan faktor persekitaran luaran dan dalaman. Sebaliknya, bahan abu-abu memancarkan neuron effector melalui saluran selari dan menyebabkan organ yang sepadan untuk bertindak balas. Dengan menghantar refleks autonomi, organ sistem saraf pusat membawa kepada perubahan dalam aktiviti sistem sokongan kehidupan dalaman.

Fungsi motor saraf tunjang adalah untuk melaksanakan dan mengawal refleks sistem otot sistem pergerakan. Neuron motor kepunyaan saraf tunjang membawa impuls kepada otot yang bersangkutan yang terletak pada lengan, kaki, badan, leher.

Sistem saraf pusat, yang terletak di terusan tunjang, menjadi peserta dalam organisasi semua jenis pergerakan.

Fungsi konduktor

Fungsi konduktor saraf tunjang ditentukan oleh transmisi impuls yang tidak terganggu di sepanjang jalan selari antara pinggir dan korteks bahan kelabu di kepala. Impuls yang berbeza yang mencapai korda tunjang dari ujung akar disebarkan dari segmen satu ke yang lain di sepanjang jalan yang pendek, dan ke dalam korteks serebrum sepanjang jalan panjang.

Pada jalur pertama organ sistem saraf pusat, yang terletak di saluran tulang belakang, impuls saraf pergi ke bahagian otak yang diingini. Laluan menaik itu dibentuk oleh akson neuron reseptor, sebagai contoh, laluan spinocerebral, laluan spinothalamik lateral, laluan spinothalamik ventral.

Pada arah belakang (bawah) impuls arahan daripada otak ke organ dalaman. Laluan ini disediakan dengan paksi neuron nukleus.

Menyimpulkan dan membuat kesimpulan

Saraf tunjang adalah sistem yang sangat kompleks dan pelbagai fungsi dalam rangkaian sistem saraf pusat. Daripada kerja setiap bahagian saraf tunjang bergantung kepada fungsi normal organ-organ dalaman dan sistem muskuloskeletal.

Pelanggaran, kegagalan dalam berfungsi suatu bahan dalam terusan tunjang, dapat menyebabkan imobilisasi seseorang, lumpuh pada organ apa pun, gangguan pernafasan, pencernaan dan sistem lain. Peningkatan pengetahuan tentang masalah seperti itu sebagai struktur dan fungsi saraf tunjang adalah jalan untuk pengetahuan keupayaan manusia dan perkembangan ubat.