Utama / Siku

Synovites dan tenosynovites (M65)

[kod penyetempatan, lihat di atas]

Dikecualikan:

 • synovitis crepitis kronik tangan dan pergelangan tangan (M70.0)
 • kecederaan semasa - melihat kecederaan ligamen atau tendon oleh kawasan badan
 • Penyakit tisu lembut yang berkaitan dengan tekanan, ketegangan dan tekanan (M70.-)

Dikecualikan:

 • bahu (m75.3)
 • tendonitis halus (M75-M77)

Sendi pinggul tidak stabil

Cari mengikut teks ICD-10

Cari dengan kod ICD-10

Carian Alphabet

Kelas ICD-10

 • Saya Beberapa penyakit berjangkit dan parasit
  (A00-B99)

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO di 2017 2018

Synovites dan tenosynovites (M65)

[kod penyetempatan, lihat di atas]

Dikecualikan:

 • synovitis crepitis kronik tangan dan pergelangan tangan (M70.0)
 • kecederaan semasa - melihat kecederaan ligamen atau tendon oleh kawasan badan
 • Penyakit tisu lembut yang berkaitan dengan tekanan, ketegangan dan tekanan (M70.-)

Dikecualikan:

 • bahu (m75.3)
 • tendonitis halus (M75-M77)

Sendi pinggul tidak stabil

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO pada tahun 2022.

Klasifikasi kod ICD-10 untuk sinovitis sendi lutut

Semua penyakit diletakkan dalam dokumen seperti Klasifikasi Antarabangsa Penyakit ICD-10. Nombor 10 bermaksud bahawa klasifikasi ini dibentangkan dalam kajian ke-10, dan selanjutnya, kajian semula ke-11 seterusnya akan dijangkakan tahun depan. Apakah sebabnya? Penyakit tumbuh lebih muda, diagnosis dijelaskan, pengubahsuaian penyakit baru muncul. Untuk mengisi semula dokumen dengan setiap pertimbangan, terdapat nombor "kosong" dalam setiap tatanama diagnosis.

Begitu juga sinovitis sendi lutut - kod ICD-10nya adalah M65. Di belakang angka ini adalah sinovitis tersembunyi, tenosynovity, tendonitis. Dan di sini untuk diagnosis baru: M65.9 - bentuk yang tidak dinyatakan dalam penyakit-penyakit ini. Adakah ini bermakna bahawa penyakit itu menewaskan orang itu, dan memperluaskan sempadannya? Di satu pihak, nampaknya ini begitu. Jenis sinovitis menjadi semakin beragam. Sebaliknya, ini adalah peringatan yang jelas kepada orang bahawa masa untuk serius menjaga kesihatan mereka, dan dalam persekitaran moden tidak membenarkan keadaan mereka kepada mana-mana, bahkan yang paling mudah, penyakit.

Bendalir dalam sendi lutut adalah sinovitis

Penyakit yang agak tidak menyenangkan adalah sinovitis, apabila ia melekat pada sendi lutut, mengumpul cecair berlebihan dalam ruang sinovial, mengganggu pergerakan, menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan.

Sinovitis lutut, dengan pengumpulan cecair, juga dipanggil effusion sendi lutut. Semua bentuk sinovitis dirawat dengan perubatan konservatif, pembedahan, tidak tradisional atau tradisional.

Beban yang berterusan pada kakinya memperlihatkan kepada mereka kecederaan, kecederaan, kecederaan mudah. Komplikasi dari mereka tidak dapat dilihat dengan jelas, mereka menunjukkan gejala terlambat apabila penyakit ini mengambil bentuk yang kompleks. Walaupun pereputan sederhana lutut boleh menyebabkan mikron, pecah tisu synovial, itulah sebabnya pengumpulan cecair berlebihan berlaku di ruang artikular patella.

Di bawah nama biasa sinovitis, semua bentuk sinaran synovia tersembunyi, dan akumulasi di ruang bebas di sekitar sendi lutut cecair berlebihan konsistensi dan komposisi yang berbeza. Bahkan sebelum bermulanya proses keradangan, pengumpulan cecair mesti dikeluarkan, jika tidak secara beransur-ansur meningkatkan jumlah dan menyebabkan proses keradangan.

Lutut, sudah membesar dari pengumpulan cecair, membengkak lebih banyak disebabkan oleh keradangan, memberikan ketidakselesaan dan kesakitan kepada orang. Hanya seorang pakar bedah pakar yang boleh melegakan seseorang daripada keradangan dan edema.

Pertama sekali, dalam diagnosis yang paling terperinci, pakar bedah akan mengetahui bentuk sinovitis yang melanda sendi lutut. Jadikan ia tidak mudah. Penolong - ICD-10 mengandungi borang sinovitis mengikut kelas: M00-M99, M60-M79, M65-M68. Setiap bahagian mempunyai jenis dan subtipe penyakitnya sendiri. Lesi secara langsung dari sinovia, tendon dikelaskan oleh nombor M65-M68.

Kod M66 adalah rehat spontan sinovia dan tendon. Sekiranya ada kerosakan dalaman yang sedikit kepada sinovia, cecair dari tisu-tisu yang rosak berkumpul terlebih dahulu dengan cairan kecil, maka peningkatan jumlahnya. Ini membawa peningkatan yang sama dalam saiz luaran yang lutut, pertama dalam bentuk tumor kecil, yang tidak semua orang perhatikan, maka pembentukan kantung subkutan air di sekitar lutut, yang sudah telap dan ditentukan bahawa ia bukan tumor atau bengkak.

Kod M67 adalah satu lagi pelanggaran sinovia dan tendon, dengan pengecualian tendonitis NOS yang disulitkan dalam kelas lain. Kod M68 * adalah luka sinovia dan tendon yang berkaitan dengan penyakit yang disulitkan dalam kelas lain.

Semua sinovitis dalam ICD-10

Pengelas antarabangsa menawarkan kod M65.9 untuk sinovitis dan tenosynovitis etiologi yang tidak ditentukan. Walau bagaimanapun, sebab untuk mengumpul cecair yang berlebihan di lutut adalah sama untuk apa-apa bentuk sinovitis, tidak kira apa kod yang boleh disembunyikan.

Semua komponen lutut dibalut dengan alam semula jadi dalam membran sinovial pelindung. Ia pasti melindungi sendi lutut daripada pukulan kecil apabila ia dicetuskan oleh penyerap kejutan tabrakan, tetapi ini yang membolehkan lutut bergerak dalam keadaan tertentu.

Sel-sel membran sinovia sentiasa melepaskan pelincir, berkat lutut bergerak dalam jumlah yang diperlukan. Kecederaan lutut yang teruk mencederakan sel dan mereka mula melepaskan cecair yang berlebihan untuk melindungi otot. Tetapi ini hanya salah satu daripada kemungkinan versi sebab-sebab pembebasan cecair yang berlebihan, mungkin lebih banyak lagi.

 • kerosakan meniscus;
 • tisu ligamen mengoyak;
 • keretakan dengan pelbagai komplikasi.

Kecederaan berlaku disebabkan beban beban lutut, pukulan kuat, jatuh, tidak melompat. Tetapi mereka semua mempunyai komplikasi yang biasa - terdapat kecederaan pada struktur dalaman sendi lutut, pembebasan bahan sinovial yang berlebihan, pengumpulannya di ruang anatomi sekitar sendi lutut.

Cecair berlebihan mengumpul sekitar patela disebabkan oleh penyakit:

 • inflamasi berjangkit dan tidak berjangkit;
 • osteoarthritis;
 • arthritis, arthrosis;
 • gout kronik;
 • gangguan pembekuan;
 • idiopatik ankylosing spondyloarthritis;
 • gangguan tisu penyambung.

Faktor-faktor pengumpulan cecair yang berlebihan di sekitar patella adalah jarang, tetapi ia dikodkan dalam ICD-10 dalam kelas M65-M68 "Luka membran dan tendon sinovial."

Beberapa bentuk sinovitis yang doktor meminta untuk memberi perhatian khusus kepada:

 1. Arthrosis-arthritis, ICD-10 tidak mengklasifikasikan penyakit ini dalam kod-kodnya. Ia menggabungkan patologi tisu rawan dengan bentuk akut proses keradangan. Arthrosis-arthritis adalah patologi yang cacat. Selalunya ini adalah akibat daripada arthrosis, yang menyerang struktur sendi lutut. Kemajuan pesat penyakit ini membawa kepada lenturan lutut yang teruk, keupayaan untuk menjejaskan pemusnahan tisu tulang lain di dalam badan. Sejak penyakit ini membawa tanda-tanda dua penyakit, kod mereka digabungkan: dengan kesamaan dengan arthritis M13, dengan kesamaan dengan arthrosis M17.
 2. Sinovitis reaktif dikelaskan sebagai M65.9, kerana ia mungkin mempunyai etiologi yang berbeza. Pada asasnya, ini adalah komplikasi sinovitis dengan keradangan apa-apa asal, yang membawa kepada rangsangan peningkatan cecair di sekitar sendi. Ini bukan sahaja mewujudkan lutut "terapung" tambahan, tetapi juga mengehadkan mobiliti kaki. Ia tidak sering dijumpai, bagaimanapun, manifestasi manifestasi kepada doktor diketahui, dan para doktor juga tahu cara merawat bentuk sinovitis ini. Penyakit sekunder ini, berkembang di latar belakang patologi utama. Selalunya ia merujuk kepada manifestasi alahan penyakit yang disebabkan oleh pendedahan kepada sifat toksik atau mekanikal. Oleh itu, rawatan sinovitis reaktif bermula dengan rawatan penyakit mendasar.
 3. Sinovitis purulen adalah kes yang paling sukar, ia terkandung dalam kelas M65.9 yang sama dengan bentuk penyakit yang tidak ditentukan. Komposisi jisim purulen dikaji, dan hanya hasilnya menentukan kemungkinan penyebab keradangan, yang mengakibatkan komplikasi yang teruk. Sinovitis purulen yang teruk menjadi penyebab perkembangan sepsis, yang sukar bagi para pesakit untuk bertarung, dan pesakit biasanya hanya menghadapi hasil yang mematikan.

Synovitis sendi lutut: punca perkembangan, kod ICD-10, gejala dan rawatan

Sendi lutut adalah keradangan membran sinovial yang merangkumi bahagian dalam sendi. Patologi agak biasa dan dikaitkan dengan spesifik beban pada sendi lutut. Synovitis memerlukan diagnosis tepat pada masanya dan rejimen rawatan terpilih yang betul, jika tidak, ia boleh membawa kepada perubahan yang tidak dapat dipulihkan dalam sendi.

Apakah sinovitis sendi lutut?

Sinovitis merawat pakar bedah atau ahli bedah ortopedik

Synovitis adalah penyakit keradangan sinovium. Sinovitis sendi lutut adalah patologi biasa. Ia adalah lutut yang paling kerap disebabkan oleh keunikan beban dan peredaran darah bersama ini. Penyakit ini sama rata pada kanak-kanak dan orang dewasa. Jika synovitis sendi lutut kanak-kanak adalah selalunya reaktif, sebagai komplikasi jangkitan, orang dewasa biasanya didiagnosis dengan sintetik, atau trauma, sinovitis.

Sinovitis sendi lutut mengikut ICD-10 ditetapkan M65.9. Klasifikasi Penyakit Antarabangsa (ICD-10), synovitis sendi lutut merujuk kepada keradangan sinovial yang tidak ditentukan kerana pelbagai jenis penyakit yang boleh diambil.

Synovium adalah tisu elastik nipis yang meliputi bahagian dalam kapsul sendi. Dengan sinovitis, tisu ini menjadi meradang, yang membawa kepada peningkatan pelepasan efusi (exudate). Oleh kerana sendi lutut adalah sangat mudah alih, cecair berkumpul dengan cepat, dan artikulasi membengkak dengan ketara. Patologi berbahaya dengan perkembangan pesat. Jika keradangan pergi ke kapsul bersama dan tisu di sekelilingnya, prognosis untuk pemulihan tidak menguntungkan.

Punca perkembangan dan jenis penyakit

Penyebab perkembangan sinovitis lutut boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan besar:

 • berjangkit;
 • tidak berjangkit;
 • traumatik.

Penyebab berjangkit dan jenis keradangan

Sinovitis berjangkit lutut dikaitkan dengan penembusan jangkitan terus ke dalam membran sinovial. Ia boleh berlaku dalam tiga cara:

 • dengan kerosakan sendi;
 • dengan aliran darah;
 • dengan gerakan limfa.

Penyebab sinergi trauma, termasuk menular, dibahas secara berasingan di bawah, kerana penyakit itu berkaitan dengan sinovitis traumatik dan pasca-trauma.

Sinovitis berjangkit adalah dua jenis: khusus dan tidak khusus. Keradangan tertentu berkembang akibat jangkitan sendi dengan patogen sifilis, gonorea, klamidia, batang Koch dan patogen spesifik lain. Malah, penyakit ini adalah komplikasi terhadap penyakit ini.

Sinovitis tidak spesifik berkembang kerana adanya tumpuan jangkitan kronik di dalam badan. Mereka mungkin berlaku di latar belakang:

 • karies;
 • tonsilitis;
 • bisul;
 • carbuncles;
 • pneumonia;
 • prostatitis;
 • cystitis;
 • uretritis;
 • pyelonephritis.

Agen penyebab jangkitan boleh Staphylococcus aureus, Streptococcus, Pneumococcus, Pseudomonas aeruginosa. Bentuk kulat penyakit ini, yang berkembang di latar belakang miok sistemik yang teruk yang mempengaruhi seluruh tubuh secara keseluruhan, sangat jarang didiagnosis.

Sebagai peraturan, mikroorganisma yang disenaraikan menembusi sendi lutut dengan aliran darah atau limfa. Pengecualian adalah jangkitan di latar belakang furunculosis. Mungkin terdapat jangkitan langsung sendi jika bisul terletak berdekatan dengan lutut.

Sinovitis berjangkit juga dipanggil purulen. Pada masa yang sama, exudate purul terkumpul di dalam membran sinovial. Sekiranya membran sinovia dijangkiti, sinovitis hemorrhagic lutut kiri (atau kanan) boleh didiagnosis. Dalam kes ini, exudate dengan campuran darah dan protein berkumpul di dalam sendi.

Jangkitan boleh menjejaskan kedua-dua sendi dan kedua-duanya. Dalam kes yang teruk, agen penyakit merebak dengan cepat ke seluruh anggota badan, menyebabkan keradangan bukan sahaja dari lutut, tetapi juga dari pinggul, pergelangan kaki dan kaki.

Penyebab tidak berkomunikasi

Gejala sinovitis lutut bersama membentuk ciri sindrom banyak penyakit dan kecederaan lutut (arthritis, arthrosis, dislokasi, dan lain-lain)

Selalunya, doktor dan pesakit berhadapan dengan punca penyakit yang tidak berjangkit. Ini termasuk:

 • gangguan metabolik;
 • patologi endokrin;
 • psoriasis;
 • gout;
 • penyakit autoimun tisu penghubung;
 • hemofilia;
 • patologi kronik sendi.

Penyebab ini menyebabkan keradangan aseptik di lutut. Dalam komposisi cecair sinovial atau exudate terkumpul di tempat keradangan, agen penyebab penyakit tidak dikesan. Pada masa yang sama, punca-punca tidak berjangkit boleh menyebabkan radang serous-fibrinous membran sinovial, di mana sejumlah besar fibrin ditemui dalam cecair.

Menghadapi latar belakang penyakit kronik sendi, seperti arthritis atau arthrosis, bentuk kronik synovitis sendi lutut sering berkembang. Ini adalah penyakit berbahaya yang membawa kepada perubahan dalam struktur membran sinovial dan memerlukan rawatan pembedahan.

Perkembangan sinovitis lutut kanan atau kiri dapat dilihat pada latar belakang penyakit autoimun (rheumatoid arthritis, sistemik lupus erythematosus, vaskulitis, dll.).

Juga, keradangan di lutut mungkin disebabkan oleh diabetes mellitus, di mana proses metabolik di bahagian bawah kaki terganggu. Terhadap latar belakang arthritis rheumatoid, bentuk penyakit yang jarang dan berbahaya dapat berkembang - synovitis villonodular sendi lutut.

Alergi sebagai penyebab sinovitis

Alergi, atau reaktif, sinovitis lutut adalah patologi yang sering dijumpai pada kanak-kanak. Penyebabnya adalah tindak balas badan yang spesifik kepada alergen-alergen. Ubat-ubatan, serbuk sari, air liur haiwan, dan lain-lain boleh menjadi perengsa seperti itu. Bentuk reaktif penyakit berkembang di latar belakang jangkitan. Keradangan adalah aseptik, kerana penyakit ini disebabkan oleh tindakan antibodi yang dihasilkan oleh tubuh untuk melawan jangkitan, tetapi jika tiada agen penyakit.

Sebagai peraturan, alergi menjadi penyebab sinovitis minimum sendi lutut. Bentuk penyakit ini dicirikan oleh sindrom kesakitan yang sedikit dan ketidakhadiran edema yang hampir lengkap. Sekiranya alergi terhadap ubat-ubatan, perkembangan synovitis sederhana sendi lutut boleh diperhatikan. Bentuk penyakit sedemikian bertindak balas dengan baik kepada rawatan.

Penyebab sinovitis traumatik

Oleh kerana sendi lutut adalah sangat mudah alih dan sentiasa dimuatkan, penyebab trauma yang disebabkan oleh keradangan dalam membran sinovial adalah secara berasingan. Oleh itu, kerosakan kepada tanduk posterior meniskus menyebabkan synovitis diucapkan sendi lutut. Sinovitis sendi lutut selepas kecederaan tendon dan ligamen sendi ini sering dijumpai di atlet profesional.

Antara faktor trauma dan penyebab perkembangan sinovitis sendi lutut, terdapat kerosakan rawan dan kapsul bersama. Keradangan dalam membran sinovial dalam kes-kes ini berkembang disebabkan oleh mampatan kerana disfungsi ligamen, rawan atau kapsul artikular itu sendiri.

Sinovitis traumatik boleh menjadi kedua-dua berjangkit dan tidak berjangkit. Bentuk eksudatif bersifat purulen dari sinovitis sendi lutut berkembang selepas kecederaan parah dan patah terbuka, di mana keadaan diciptakan untuk penembusan agen patogen ke membran bersama.

Gejala ciri

Diagnosis adalah berdasarkan gejala, pemeriksaan cecair sinovial dan peperiksaan lain.

Mengiktiraf ciri-ciri sinovitis sendi lutut dari foto adalah sangat mudah. Kerana ciri-ciri struktur lutut, keradangan menyebabkan pengumpulan pesat exudate atau effusion, oleh itu sinovitis eksudatif ditunjukkan oleh edema bertanda.

Gejala-gejala tertentu bergantung pada jenis sinovitis sendi lutut.

 1. Dalam bentuk akut ada pembengkakan yang ketara, lutut boleh meningkat beberapa kali. Kulit menjadi merah, ada rasa sakit, lebih buruk pada waktu pagi. Amplitud pergerakan di sendi dikurangkan dengan purata satu perempat.
 2. Sinovitis sederhana sendi lutut ditunjukkan oleh sedikit bengkak artikulasi dan dengan cepat melewati kesakitan, yang hanya meningkat dengan beban.
 3. Dengan sinovitis purulen lutut, sakit teruk, bengkak yang teruk, demam, gejala mabuk muncul. Sendi bengkak adalah berdenyut dan sakit, rasa sakit didarabkan oleh palpation.
 4. Dalam bentuk penyakit kronik tidak terdapat edema, sakit timbul apabila lutut diluruskan. Sinovitis sedemikian boleh memburukkan lagi, maka tanda-tanda tersebut mengulangi kembali gejala sinovitis akut lutut.

Komplikasi yang mungkin

Sekiranya penyakit itu tidak dirawat, proses radang menyebar ke seluruh sendi dan tisu di sekelilingnya. Ini membawa perubahan pada ligamen dan tendon. Bahaya sinovitis lutut adalah risiko keradangan meniskus. Sekiranya berlaku perubahan fibrosis pada tisu lunak yang meradang, gangguan pergerakan sendi yang serius mungkin berlaku, yang memerlukan campur tangan pembedahan untuk menghapuskannya.

Diagnostik

Untuk diagnosis yang dijalankan:

 • Sinar-x;
 • Ultrasound;
 • membubarkan membran sinovial.

Atas dasar tinjauan ini, lokalisasi tepat keradangan ditentukan, keparahan proses patologis dan sifatnya - menular atau tidak menular. Menurut hasil peperiksaan, doktor memutuskan bagaimana untuk merawat sinovitis sendi lutut dalam setiap kes.

Prinsip Rawatan Penyakit

Kesan pelbagai kaedah fisioterapi membawa kepada pengurangan aktif serat otot akibat keradangan berkurang, eksudat larut, bengkak menurun

Apabila sinovitis rawatan sendi lutut adalah kompleks dan bergantung kepada punca penyakit ini.

 1. Untuk mengurangkan bengkak, bengkaklah. Semasa prosedur, sebahagian daripada exudate dipam dengan jarum, tekanan di dalam sendi sendi, dan rasa sakit berkurangan.
 2. Berikut ini menunjukkan imobilisasi sendi untuk mengurangkan kesan traumatik semasa berjalan dan beban lain.
 3. Pastikan anda menggunakan terapi ubat. Antibiotik diperlukan untuk sinovitis berjangkit, ubat anti-radang nonsteroid untuk bentuk lain penyakit. Doktor juga boleh menetapkan kortikosteroid (dalam kes tanda bengkak dan keradangan). Selepas menghentikan keradangan, gunakan chondroprotectors dan suplemen khas untuk sendi.
 4. Fisioterapi ditunjukkan untuk memulihkan mobiliti bersama. Elektroforesis dengan heparin akan membantu melegakan bengkak, phonophoresis dengan kortikosteroid ditetapkan untuk radang teruk, terapi magnetik dan UHF - untuk synovitis aseptik, untuk pembaikan tisu pesat.
 5. Kaedah pembedahan ditunjukkan semasa menukar tisu, yang sering diperhatikan dalam sinovitis kronik. Dalam kes ini, pengasingan kawasan yang rosak membran sinovial dan tisu lembut di sekitar sendi.
 6. Terapi dengan ubat-ubatan rakyat untuk sinovitis lutut akan melengkapi rawatan dadah. Untuk tujuan ini, gunakan salap comfrey (10 g rumput setiap 100 g berasaskan lemak). Anda juga boleh mengambil infusi comfrey di dalamnya.

Tepat jawab soalan bagaimana untuk mengubati sinovitis lutut, hanya boleh menghadiri doktor. Anda tidak sepatutnya melambatkan lawatan ke pakar dan ubat sendiri.

Ramalan

Prognosis yang paling baik untuk sinovitis alergi. Dalam kes ini, terapi ubat membolehkan anda sepenuhnya menyingkirkan patologi. Rawatan yang paling sukar untuk sinovitis kronik. Sebagai peraturan, dengan berlarutan penyakit, perubahan yang tidak dapat dipulihkan berlaku di sendi, yang membawa kepada kontrak.

Untuk mengelakkan perkembangan gangguan tidak dapat dipulihkan sendi, anda perlu berunding dengan doktor apabila gejala pertama muncul. Rawatan yang lebih awal bermula, lebih prognosis lagi.

Sendi lutut: apa, tanda-tanda dan sebab-sebabnya

Synovitis adalah keradangan membran sinovial yang menyatu dalam rongga satu atau lebih sendi besar. Dengan penyakit ini dalam membran sinovial terkumpul cecair.

Penyakit ini berleluasa, mempunyai banyak pilihan untuk kursus ini, sering berlaku pada kanak-kanak dan orang dewasa dari semua kumpulan umur.

Kebanyakan kes sinovitis selain rasa sakit, bengkak dan gangguan sementara aktiviti motor sendi terjejas tidak lagi terancam. Tetapi ada juga pilihan seperti yang boleh menyebabkan proses bernafas yang teruk, sepsis (keracunan darah) dan hilang upaya kekal.

Apa itu

Sinovitis sendi lutut mengikut ICD 10 mempunyai kod M65. Ini adalah klasifikasi penyakit antarabangsa bagi revisi kesepuluh. Ia muncul pada Januari 2007 terima kasih kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Semua senarai kod diagnosis perubatan muncul dalam pengelas. Terima kasih kepadanya, anda boleh menjejaki kejadian di seluruh dunia.

Punca

Untuk mencetuskan keradangan membran sinovia boleh:

 • Kecederaan menyebabkan kerengsaan kekal lapisan dalaman sendi dengan kepingan rawan atau meniskus yang rosak.
 • Jangkitan yang menembusi rongga sendi dari persekitaran luaran (apabila cedera) atau dari tisu bersebelahan (di hadapan phlegmon, abses, luka, lecet, bisul, dll.). Juga, patogen boleh memasuki sendi dari jangkitan utama jangkitan dengan aliran limfa atau darah.
 • Patologi kongenital dan diperolehi daripada tisu sendi dan periartikular. Mereka membawa kepada perkembangan sinovitis kerana pelbagai sebab. Sebagai contoh, dalam polyarthritis atau reumatik rheumatoid, penyakit ini berkembang di bawah tindakan antibodi yang menginfeksi membran sinovial, dan dalam arthrosis kerana kerengsaan membran ini oleh tulang rawan yang telah kehilangan permukaan licin, atau pertumbuhan tulang.
 • Penyakit autoimun (lupus erythematosus, rheumatoid arthritis). Sistem kekebalan menganggap lapisan dalaman sendi sebagai agen asing, dan antibodi mula secara beransur-ansur memusnahkannya.
 • Gangguan metabolik. Penyebab ini menyebabkan sinovitis, kerana produk metabolik yang merengsakan membran berkumpul di rongga sendi.
 • Reaksi alahan. Apabila menembus kapsul bersama, alergen dianggap sebagai antigen berbahaya, dan sistem imun mula menghasilkan antibodi, menyebabkan keradangan, disertai oleh pembentukan cecair sinovial yang berlebihan.
 • Penyakit endokrin. Gangguan hormon membawa kepada fakta bahawa cecair sinovial mula dihasilkan dalam kuantiti yang banyak. Kerana ini, keradangan lapisan dalaman sendi berkembang.
 • Hemofilia. Dalam penyakit ini, pendarahan kekal di rongga sendi berlaku, yang menyebabkan keradangan.
 • Penyakit sistem saraf. Tekanan yang teruk, saraf menghancurkan atau kerosakan semasa scoliosis, neoplasma atau patah tulang, serta neuritis saraf periferal menyebabkan berlakunya kejadian.

Peringkat penyakit ini

Terdapat 2 peringkat yang diperhatikan dalam perjalanan penyakit ini:

 1. Pedas Gejala semakin meningkat: bengkak, sakit, kemerahan meningkat selama beberapa hari pertama.
 2. Kronik (berulang). Diperhatikan dalam ketiadaan rawatan yang mencukupi dan tepat pada masanya; Gejala utama sinovitis kronik adalah rasa sakit dan kadang kala sakit.

Gejala

Sinovitis akut sendi lutut mungkin disertai dengan rasa sakit yang tajam. Oleh itu, jika bentuk jangkitan penyakit itu disyaki, sangat penting untuk berunding dengan doktor secepat mungkin, yang akan mengenal pasti ejen berjangkit dan menetapkan terapi yang diperlukan.

Gejala bentuk purulen akut

 • sendi diperbesar;
 • suhu badan meningkat;
 • keadaan umum yang dicirikan oleh kelemahan dan loya;
 • terdapat kesakitan dalam pelanjutan lanjutan kaki;
 • terdapat kemerahan di lutut, yang panas pada palpation.

Tanda-tanda penyakit yang tidak berjangkit

Gejala utama penyakit aseptik adalah peningkatan dalam jumlah sendi lutut dan ketiadaan sindrom kesakitan. Fenomena ini disebabkan oleh hakikat bahawa cecair sinovial, yang terdapat di dalam kantung artikul semasa rangsangan membran sinovial, secara dramatik meningkatkan bilangan hanya dalam beberapa jam. Bengkak yang mengakibatkan sendi lutut menghalang pergerakan bebas.

Gejala bentuk aseptik

 • peningkatan jumlah berlaku dari beberapa jam hingga 1-2 hari;
 • kawasan yang terjejas tidak mempunyai suhu yang tinggi;
 • apabila ditekan pada tulang patellar, ia tenggelam ke dalam sendi, dan kemudian muncul semula;
 • kelemahan umum.

Sinovitis reaktif dalam sendi lutut

Sinovitis reaktif lutut timbul disebabkan oleh usus, urogenital (urogenital) atau jangkitan pernafasan (pernafasan). Ciri-ciri jenis penyakit ini adalah bahawa patogen dalam rongga artikuler tidak dikesan dan sistem kekebalan tubuh memusnahkan tisu penghubungnya.

Sinovitis reaktif sendi lutut paling kerap bermula dengan bentuk yang akut, tetapi dengan ketiadaan rawatan yang betul ia menjadi kronik.

Gejala bentuk kronik

Sinovitis kronik adalah hasil daripada rawatan bawah bentuk akut patologi dan dicirikan oleh gejala yang membosankan. Manifestasi yang menyakitkan tidak begitu membimbangkan pesakit. Lutut mempunyai sedikit bengkak, kemerahan tidak hadir, terdapat sedikit kesakitan ketika membongkok dan berjalan.

Mengiktiraf bentuk sinovitis kronik boleh berdasarkan alasan berikut:

 • Bersama sering crunches, terdapat mikrovyvikhi biasa.
 • Berjalan panjang tidak mungkin, kerana terdapat peningkatan keletihan kaki.
 • Sendi mempunyai pergerakan terhad.

Setiap tahun pengumpulan efusi di dalam sendi lutut secara perlahan mempercepatkan perkembangan proses keradangan. Pesakit mempunyai tanda-tanda hydrarthrosis (dropsy) dan perubahan patologi diperhatikan dalam radas ligamen itu sendiri.

Terdapat juga jenis penyakit ini seperti: synovitis sederhana, synovitis villous sendi lutut; suprapatellar dan sinovitis berulang; sinovitis proliferatif.

Diagnostik

Program untuk mendiagnosis sinovitis sendi lutut disertai dengan:

 • CT, MRI, ultrasound lutut, radiografi.
 • Tusukan dan biopsi - dalam kes yang teruk.
 • Riwayat pengumpulan data yang berhati-hati, berdasarkan yang mungkin untuk mengesahkan atau menafikan beberapa penyakit.
 • Pemeriksaan profesional oleh pakar - palpation, pemeriksaan am, disertai dengan ujian.
 • Penyelidikan, KLA dan air kencing, kajian cecair sinovial.
 • Diagnosis - sinovitis sendi lutut, dengan rawatan yang betul, pada dasarnya, kita akan menang. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa pemulihan penuh hanya boleh dilakukan dengan sinovitis serous dan alergi.
 • Selepas memindahkan jenis sinovitis lain, sebagai peraturan, kekakuan sendi kekal, dengan pembentukan purulen, malangnya, sepsis berkembang.

Prinsip umum rawatan sinovitis

Rawatan sendi lutut dilantik selepas peperiksaan dan diagnosis lengkap. Kaedah terapi bergantung kepada jenis keradangan, tahap perkembangan sinovitis sendi lutut dan ciri-ciri individu organisma.

Pendekatan terintegrasi yang paling biasa digunakan, yang menyatakan:

 • tusuk;
 • imobilisasi sendi rosak;
 • mengambil ubat;
 • Arthroscopy;
 • fisioterapi;
 • penggunaan ubat tradisional.

Jika kaedah konservatif rawatan sinovitis sendi lutut tidak membawa hasil yang betul, campur tangan pembedahan digunakan.

Rawatan sinovitis trauma akut

Regimen rawatan bentuk sinovitis sendi kiri atau kanan ini boleh dibahagikan kepada perkara-perkara berikut:

 1. Rawatan kecederaan - jika fraktur terbuka, pakar bedah mengembalikan kedudukan normal tulang di dalam sendi, jahitan ligamen yang rosak dan kawasan kapsul (jika terdapat kecederaan) dan menghisap kulit ke atas luka.
 2. Dengan patah intra-artikular terbuka dan tertutup, pesakit tertakluk kepada "daya tarikan rangka" - melalui tulang yang membentuk sendi, meregangkan lekukan dan menggantung berat untuk mengelakkan anjakan berulang. Biasanya, pesakit perlu tinggal di negeri ini sehingga 3 minggu, kecuali operasi telah dijadualkan sebelum ini.
 3. Sekiranya gejala sinovitis berlaku pada bila-bila masa, pesakit ditetapkan:
  1. Ubat anti-radang bukan hormon (NSAIDs) intramuskular dalam suntikan atau dalam bentuk tablet. Yang paling biasa digunakan ialah: Diclofenac, Ketorolac (Ketoprofen, Ketorol), Ibuprofen, Nimesulide (Nise).
  2. Untuk menghapuskan kesan sampingan dalam bentuk ulser gastrik dan duodenal, melantik "inhibitor pam proton" - Rabeprazole, Omerpazol, dll.
  3. Sekiranya terdapat pembengkakan yang ketara di kawasan lutut atau melalui kaedah pemeriksaan, sejumlah besar cecair didapati di dalam sendi, tusukan pesakit dan keluarkan kelebihan yang berlebihan.
  4. Untuk tempoh "daya tarikan rangka" pesakit dihantar untuk menjalani prosedur fisioterapeutik (foto atau terapi magnet), yang mempromosikan penyembuhan tisu. Mereka juga menghasilkan kesan anti-radang, yang mengurangkan keterukan sinovitis.
 4. Selepas mengeluarkan jarum, kaki yang rosak dilancarkan sekurang-kurangnya 6-8 minggu. Dalam tempoh ini, sinovitis agak jarang berlaku. Dan walaupun ia berlaku, ia dapat dikesan hanya dengan mengeluarkan plaster. Rawat mengikut skema di atas.

Rawatan sinovitis berjangkit akut

Dalam bentuk ini, di dalam sendi, di samping lebihan cecair, terdapat nanah dan bakteria, yang secara beransur-ansur memusnahkan tulang rawan, ligamen dan kapsul. Oleh itu, adalah penting untuk melakukan punca sendi lutut dengan pengenalan penyelesaian pembasmian kuman.

Selepas tusukan, tetapkan ubat antibakteria dan NSAIDs. Terapi anti-radang dilakukan sama dengan sinovitis trauma akut. Antibiotik ditetapkan siri penisilin atau makrolida. Mereka mempunyai kesan terbaik dengan sedikit kesan sampingan. Ubat berikut ditunjukkan:

Macrolides:

 • Erythromycin;
 • Azithromycin;
 • Josamycin (disyorkan untuk digunakan pada kanak-kanak atau wanita hamil).

Penisilin:

 • Amoxicillin;
 • Ampicillin;
 • Amoxiclav (jika ubat-ubatan di atas tidak berkesan atau pesakit baru-baru ini mengambil antibiotik).

Rawatan sinovitis rheumatoid dan psoriasis

Sinovitis ini berkembang di hadapan rheumatoid arthritis. Oleh itu, untuk menghapuskan simptom-simptomnya, adalah perlu untuk merawat penyakit yang mendasari. Terapi perlu menyeluruh dan termasuk unsur-unsur berikut:

 • Agen serangga melindungi untuk melindungi tisu sendi lutut. Chondroitin adalah ubat yang berkesan dan murah dalam kumpulan ini.
 • Rawatan anti-radang - jika terdapat kesan yang baik terhadap NSAIDs, ia boleh dihadkan kepada penggunaan ubat-ubatan ini secara berkala, digabungkan dengan omeprazole. Sekiranya tidak berkesan, doktor menetapkan hormon (Prednisone, Hydrocortisone, dan sebagainya), mengira dos secara individu.
 • Mengurangkan beban pada sendi terjejas - juga mengurangkan kesakitan. Memunggah lutut boleh dilakukan dengan mengesyorkan bahawa pesakit menggunakan tongkat ketika berjalan.
 • Fisioterapi - prosedur penyembuhan sakit yang bertujuan untuk kawasan yang terjejas. Penggunaan mana-mana kaedah dibenarkan: terapi UHF, terapi foto dan magnetik, galvanisasi.

Rawatan sinovitis tuberkulosis

Bentuk sinovitis tertentu, yang berlaku hanya sebagai komplikasi tuberkulosis pulmonari. Rawatannya dibuat hanya di klinik khusus, bersama dengan penyakit utama. Hubungi, jika anda mengesyaki kehadiran sinovitis berbahaya, haruslah seorang doktor TB atau ahli terapi yang akan merujuk pesakit kepada pakar.

Rawatan synovitis gouty

Di dalam gout, sinovitis sangat biasa kerana pemendapan garam asid urik dalam rongga sendi, kerengsaan kapsul dan keradangan membran sinovial. Rawatan yang paling berkesan adalah diet, yang sepatutnya:

 • hadkan teh, kopi;
 • tidak termasuk kekacang, cendawan, bit dan sayur-sayuran (bawang, peterseli, limau, salad, dll);
 • tidak termasuk produk daging dan ikan;
 • menghapuskan alkohol;
 • termasuk dalam pemakanan air mineral (Narzan, Esentuki).

Terapi ubat termasuk:

 • NSAID dalam masa-masa eksaserbasi, jika mereka tidak berkesan - hormon (Hydrocortisone atau Prednisone).
 • Colchicine - ubat yang direka untuk menghilangkan kejang.
 • Ubat berterusan yang menghilangkan asid urik dari badan - Allopurinol atau Benzbromanone.

Terapi sinovitis vagina-nodular

Bentuk sinovitis ini, oleh sifatnya, tumor benigna. Pilihan rawatan yang paling berkesan ialah membuang pembentukan. Untuk tujuan ini, pembedahan arthroscopic kini dilakukan:

 • membuat dua potongan kecil 1-2 cm;
 • mereka digunakan untuk mengeluarkan tumor;
 • selepas prosedur, tudung disutih;
 • letakkan alat di dalam sendi. Salah satunya adalah kamera dengan lampu suluh, dan yang kedua ialah pisau elektrik atau pinset.

Komplikasi selepas manipulasi seperti itu sangat jarang berlaku. Mereka tidak memerlukan hospital lama - secara purata, pesakit akan tinggal di hospital selama 4-7 hari.

Terapi sinovitis yang tidak berjangkit (terhadap latar belakang osteoarthritis)

Sinovitis yang timbul pada latar belakang osteoarthritis memerlukan pendekatan khusus untuk rawatan. NSAID digunakan sebagai terapi utama. Walau bagaimanapun, ini tidak mencukupi. Untuk mencegah perkembangan semula sinovitis, perlu meningkatkan bekalan darah ke sendi. Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah dengan fisioterapi, yang boleh bermula dari hari pertama penyakit.

Rawatan remedi rakyat

Pelanggaran ini boleh dirawat dan remedi rakyat. Tetapi ini perlu dilakukan hanya selepas diagnosis yang tepat telah dibuat dan kursus utama rawatan telah ditetapkan. Kaedah tradisional menyingkirkan jenis penyakit ini membantu dengan baik pada peringkat awal perkembangan penyakit.

Ubat-ubatan kaum berikut digunakan untuk merawat sinovitis:

 • losyen dari fitootvarov;
 • menggosok gigi lutut;
 • menerima decoctions;
 • Salap berasaskan herba dan lemak haiwan.

Tetapi untuk mula merawat remedi kaum sinovitis hanya boleh diresepkan oleh doktor. Walaupun semua tanda-tanda menunjukkan penyakit itu, anda masih tidak perlu mengubat sendiri. Pelanggaran sedemikian hendaklah dirawat hanya oleh pakar, selepas diagnosis akhir. Rawatan akan menjadi lebih berkesan jika anda menggabungkan resipi "nenek" dengan terapi dadah.

Rawatan pembedahan

Dalam kes ketidakberkesanan rawatan dadah, arthroscopy adalah prosedur pembedahan dengan intervensi yang minima dalam tubuh untuk mendapatkan maklumat lengkap mengenai patologi. Menggunakan arthroscope, doktor menjelaskan keadaan tisu kantung artikular dan menjelaskan diagnosis (tidak termasuk atau mengesahkan penyakit lain: arthritis gouty, ubah bentuk arthrosis, dan lain-lain). Jika perlu, lakukan biopsi tisu yang diubahsuai daripada membran sinovial.

Sinovitis kronik sendi lutut dengan kronik yang sering berlaku dan gejala-gejala yang berterusan, dan juga perubahan dalam membran sinovial (dengan pertumbuhan seperti tumor) adalah tanda-tanda untuk melakukan sinovektomi (penyingkiran tisu yang diubah sepenuhnya atau separa). Dalam tempoh selepas operasi, antibiotik dan analgesik, fisioterapi (dari hari pertama) ditetapkan. Imobilitas sendi disediakan sepanjang minggu, tetapi berjalan dibenarkan dari hari kedua selepas operasi.

Selepas arthroscopy, pembedahan sendi atau rawatan konservatif, disyorkan untuk melakukan satu set latihan untuk memulihkan fungsi anggota badan secepat mungkin (untuk memulakan kelas mengikut terma yang ditunjukkan oleh doktor):

 1. Berbaring di belakang anda, dan kemudian melakukan lenturan lengkap dan lanjutan lutut (10 kali).
 2. Apabila berbaring, tekan mana-mana objek datar sehingga 10 cm tebal (10 kali) di bawah lutut.
 3. Dalam sebarang kedudukan untuk mengetatkan otot paha dan kaki bawah (5-6 kali).
 4. Berbaring di belakang anda, perlahan-lahan menaikkan kaki lurus 40 cm dari lantai dan turunkannya (10 kali).
 5. Berbaring di sisi bertentangan dengan sisi kaki yang terkena, kemudian gerakkan kaki yang berpanjangan (5 kali).
 6. Duduk di atas kerusi dan sedikit menaikkan kaki berpenyakit di atas lantai dengan berat 1 kilogram terikat (5 kali).
 7. Berdiri di kaki yang terkena, duduk separuh dan menghasilkan gerakan putaran dengan kaki kedua (1 minit).
 8. Selepas penstabilan keadaan, ia disyorkan untuk berjalan-jalan ke jarak sehingga 500-600 m. Beberapa kali seminggu pada kelajuan perlahan, serta melibatkan diri dengan basikal pegun.

Komplikasi dan prognosis

Prognosis adalah teruk dengan sinovitis septik purulen dan sekunder. Komplikasi boleh merangsang panarthritis, selulitis dengan luka rawan dan tulang. Dalam kes sinovitis reaktif, prognosis adalah baik.

Sinovitis sendi lutut, gejala dan rawatan yang kami periksa, merujuk kepada penyakit yang agak kerap. Selalunya ia adalah proses sekunder, komplikasi arthritis. Oleh itu, sebarang kesakitan, ketidakselesaan semasa pergerakan atau bengkak perlu dikawal.

Synovitis sendi lutut

Sendi lutut adalah patologi biasa yang berkaitan dengan keradangan tisu penghubung artikular (membran sinovia). Akibatnya, cecair mula berkumpul di dalamnya, yang kemudiannya mempunyai watak purulen. Penyakit ini sangat serius dan memerlukan perhatian khusus.

Yang terbesar di antara semua sendi sedia ada dalam rangka manusia adalah lutut. Kepentingan fungsinya adalah sukar untuk menaksir. Beliau bukan sahaja memberikan kita peluang untuk berjalan dan berlari, tetapi juga melaksanakan fungsi sokongan. Akibatnya, lutut yang paling sering tertakluk kepada pelbagai jenis kecederaan.

Kod ICD-10

Dalam bidang perubatan, Klasifikasi Penyakit Antarabangsa bagi pembaharuan ke-10 digunakan.

Sejak Januari 2007, ICD-10 adalah klasifikasi diagnosis perubatan yang diterima secara umum. Ia telah dibangunkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Klasifikasi ini mempunyai 21 bahagian dan subseksyen. Dalam bahagian ini adalah senarai kod penyakit. ICD-10 adalah dokumen pengawalseliaan yang membantu mengesan morbiditi di seluruh dunia.

Sinovitis sendi lutut mengikut ICD-10 mempunyai kod M65.

Kod ICD-10

Punca sinovitis sendi lutut

Punca sinovitis lutut boleh dibahagikan kepada beberapa kategori:

 • kerosakan mekanikal akibat kecederaan. Patologi dalam kes ini dicirikan oleh pemusnahan besar tisu penghubung permukaan artikular;
 • perubahan dalam rongga artikular akibat kehilangan mobiliti dan keanjalan tisu. Dalam kes ini, bukan jangkitan yang cepat dan keradangan purba diperhatikan.

Penampilan traumatik adalah lebih biasa. Penyakit ini telah dikaji dengan teliti dan mempunyai pelbagai pilihan rawatan.

Satu kes khas yang memerlukan perhatian adalah perkembangan sinovitis terhadap latar belakang lutut lutut yang ada. Kes-kes tersebut membawa kepada perkembangan jenis sinovitis reaktif sendi.

Gejala sinovitis sendi lutut

Gejala sinovitis sendi lutut penting bagi ketepatan penentuan patologi. Antaranya ada beberapa dominan, yang terdapat dalam semua jenis penyakit ini:

 • kesakitan yang membosankan;
 • pembentukan exudate dalam kuantiti yang banyak, yang membawa kepada peningkatan saiz sendi;
 • pelanggaran kerja semulajadi sendi, yang jarang sekali tidak terasa sakit;

Pengetahuan tentang gejala-gejala utama akan membantu menentukan dengan cepat kecacatan. Jika anda mengenal pasti semua gejala di atas, anda perlu mendapatkan bantuan perubatan secepat mungkin.

Sinovitis sendi lutut akut

Ia adalah salah satu jenis penyakit ini. Dalam bentuk akut, jumlah lutut bertambah untuk tempoh masa dari beberapa jam ke hari. Dalam kes ini, kontur lutut melicinkan, mengubah bentuknya. Begitu juga, gejala yang disertakan termasuk demam, sakit pada palpation, sekatan pergerakan sendi.

Semua gejala di atas muncul secara beransur-ansur, tetapi bengkak sendi diperhatikan selepas hanya beberapa minit.

Sinovitis sendi lutut kronik

Satu lagi patologi ini adalah sinovitis lutut kronik. Spesies ini kurang biasa.

Pada tahap pertama perkembangan bentuk kronik, manifestasi klinikal ringan penyakit itu diperhatikan. Sering kali, pesakit menunjukkan keletihan, keletihan ketika berjalan, sakit sakit dan sedikit ketidakselesaan pada sendi sakit ketika bergerak. Hasil daripada pengumpulan sejumlah besar pengaliran, dropsy (hydrarthrosis) terbentuk di rantau rongga artikular. Interaksi yang berpanjangan dengan sendi sendi membawa kepada keseleo dan kemungkinan dislokasi.

Synovitis sendi lutut reaktif

Disifatkan oleh komplikasi proses keradangan, yang merangsang peningkatan jumlah bendalir di kawasan sendi, yang mengehadkan pergerakannya. Ia tidak begitu biasa, tetapi anda perlu tahu tentang sifat manifestasi dan rawatan bentuk penyakit ini.

Jenis penyakit ini bersifat sekunder apabila terdapat tanda-tanda patologi yang mendasari. Doktor menganggapnya reaksi alahan, yang disebabkan oleh kesan toksik atau mekanikal.

Itulah sebabnya penghapusan gejala synovitis reaktif berkait rapat dengan terapi penyakit yang mendasari.

Sinovitis selepas trauma sendi lutut

Bentuk yang paling umum dalam patologi ini. Sebab utama adalah kecederaan, lecet atau luka.

Tubuh segera bertindak balas terhadap kerosakan pada membran sinovial dan efusi terbentuk dalam rongga artikular.

Untuk mendiagnosis trauma yang telah dikembangkan dalam pesakit, anda perlu mencari punca yang menyebabkan penyakit ini. Ia adalah selepas kecederaan yang membentuk patologi post-traumatik.

Synovitis sendi lutut kanan

Di antara semua kes penyakit, ia adalah sinovitis lutut kanan yang paling kerap berlaku. Alasan untuk ini adalah hakikat bahawa bagi kebanyakan orang, ia adalah kaki kanan yang mempunyai status kaki pendukung, akibatnya lebih banyak beban jatuh ke atasnya. Dalam kes sedemikian, satu bentuk patologi biasa boleh dipanggil jenis traumatik atau selepas trauma penyakit ini. Sekiranya lutut kanan cedera akibat dislokasi atau kecederaan, cecair mula berkumpul di dalam membran sinovial, yang menyebabkan peningkatan jumlah lutut.

Hasil daripada diagnosis bentuk patologi ini, rawatan terutamanya ditujukan kepada pembaikan kecederaan selepas kecederaan.

Synovitis sendi lutut kiri

Alasan untuk mengembangkan sinovitis lutut kiri, selalunya adalah jangkitan yang jatuh ke dalam rongga artikular. Di samping itu, masalah dengan metabolisme atau penyakit autoimun boleh menyebabkan penyakit ini.

Keradangan tanpa jangkitan kantung sinovial tidak berbahaya. Tetapi akibat daripada perubahan dalam komposisi cecair mungkin muncul pelbagai jenis mikroorganisma. Ia adalah keradangan yang boleh membawa kepada komplikasi. Kadang-kadang patologi sukar untuk menentukan secara visual.

Gejala cepat mula muncul dan menjadi ketara. Bentuk lutut mula berubah kerana terkumpul cecair, yang mengakibatkan sekatan pergerakan. Sensasi menyakitkan tidak selalu muncul dari minit-minit pertama, tetapi mereka membuat perasaan mereka dengan masa.

Seperti dalam rawatan sebarang penyakit dengan sinovitis, adalah penting untuk menentukan diagnosis yang betul. Untuk kepastian lengkap, lebih baik melakukan ujian cecair untuk menentukan komposisinya.

Sinovitis sendi lutut minima

Untuk menetapkan rawatan yang betul, doktor diwajibkan melakukan pemeriksaan yang komprehensif untuk mengenal pasti punca yang memungkinkan untuk membangunkan keradangan dan manifestasi penyakit.

Pertama sekali, analisis cecair terkumpul dalam rongga artikular yang berpenyakit. Puncture dilakukan oleh pakar bedah yang berkelayakan. Dalam kes ini, anestesia tidak digunakan, kerana pesakit tidak merasakan kesakitan yang teruk, hanya ketidakselesaan kecil. Doktor jarum mengambil contoh cecair, yang dihantar ke ujian makmal.

Langkah terapi seterusnya adalah untuk memberi rehat. Untuk melakukan ini, gunakan tayar dan berpakaian. Dengan jenis penyakit ini, pembalut tekanan paling kerap digunakan.

Sinovitis sendi lutut sederhana

Sering kali, walaupun orang cuba merawat sinovitis ringan sendi lutut dengan ubat-ubatan rakyat. Walau bagaimanapun, tidak semua orang memahami bahawa kaedah rawatan ini tidak dapat menghapuskan penyakit sepenuhnya. Penggunaan ubat-ubatan rakyat hanya dibenarkan bersamaan dengan pilihan lain untuk merawat penyakit ini.

Selalunya, untuk memperbaiki keadaan rongga artikular, mereka menggunakan kompres dari comfrey, yang menyembuhkan tisu dengan baik.

Di samping itu, teh herba juga popular. Selalunya, disyorkan untuk mencampur echinacea, yarrow, eucalyptus, thyme, tansy, daun birch dan oregano. Campuran ini dituangkan air mendidih dan menegaskan jam. Merebus herba ini boleh diminum sepanjang hari dalam selang waktu makan.

Kaedah rawatan yang tidak tradisional mempunyai banyak pengagum, tetapi tidak boleh lupa bahawa hanya seorang doktor yang dapat membuat diagnosis yang tepat dan menetapkan rawatan yang efektif sesuai dengannya.

Diucapkan sinovitis sendi lutut

Untuk synovitis lutut yang jelas, terdapat pelbagai bidang rawatan:

 • terapi untuk memulihkan fungsi kaki terjejas;
 • menghapuskan punca penyakit;
 • terapi pemulihan dan gejala;
 • latihan terapeutik;
 • prosedur untuk bilik fisioterapi.

Bergantung pada peringkat dan sebab patologi, kedua-dua kaedah rawatan konservatif dan pembedahan adalah mungkin.

Jika campur tangan pembedahan tidak dapat dielakkan, maka operasi itu adalah tahap pertama terapi, dan pemulihan dan terapi lagi akan digunakan.

Sinovitis lutut berulang

Ubat-ubatan seperti heparin dan brufen digunakan jika sinovitis lutut kronik telah dikenalpasti. Ubat-ubatan ini paling sering ditetapkan pada hari keempat atau kelima setelah cecair dikeluarkan dari rongga sendi. Jika anda memberi mereka segera selepas pembedahan, ia boleh menyebabkan pendarahan.

Di samping itu, untuk rawatan bentuk ini, trasilol, lysozyme, contrycal sering digunakan.

Sekiranya tidak mungkin untuk mencapai hasil yang positif dalam rawatan kaedah konservatif, lakukan satu sinovektomi separa atau lengkap. Operasi ini, yang berdasarkan pada pembukaan rongga sendi yang rosak. Selepas pembedahan lutut, serpihan digunakan untuk rawatan lutut dan hemostatik dan anti-radang. Selepas operasi sedemikian, rehat lengkap selama beberapa hari diperlukan.

Sinovitis pericardial lutut

Penyakit lutut jenis ini dapat dilihat tanpa alasan yang jelas. Hasilnya adalah kerengsaan tisu penghubung (membran sinovial) apabila sendi bekerja. Bentuk penyakit ini juga boleh disebabkan oleh meniscus yang terputus, tulang rawan yang cedera, masalah dengan rongga artikular, yang disebabkan oleh bilangan alat penyambung yang tidak mencukupi.

Sinovitis suprapatellar sendi lutut

Patologi ini dikaitkan dengan keradangan membran di atas lutut dan dicirikan oleh pengumpulan cecair di dalamnya.

Jika kita bercakap tentang rawatan, maka dalam hal ini hanya terapi yang kompleks akan efektif. Perkara pertama yang anda perlu perhatikan terapi restoratif, yang melibatkan rawatan pemulihan dan ubat, serta satu set prosedur fizikal.

Langkah yang diperlukan adalah tusukan, yang akan memberikan maklumat yang lebih terperinci mengenai penyakit ini.

Sinovitis Villonodular sendi lutut

Ia sangat jarang berlaku. Ciri ini boleh dipanggil percambahan membran sinovial, serta pembentukan proses villous atau nodular.

Sinovitis villonodular pigmen dikaitkan dengan berkala, dan tidak lama lagi pembengkakan berterusan di kawasan rongga artikular dan kesakitan di dalamnya.

Diagnosis penyakit ini termasuk ujian darah, arthroscopy, radiografi, tusukan, pneumoarthrography dan biopsi.

Terapi agak rumit. Intipnya adalah untuk mengeluarkan kulit sinar dan penyinaran selanjutnya.

Villous synovitis sendi lutut

Ia adalah sejenis synovitis kronik bersama dengan serous dan syrotik-fibrous.

Bentuk ini dicirikan oleh manifestasi penting semua patologi patologi yang sedia ada. Kelemahan seperti itu dikaitkan dengan perparitan limfa dan gangguan peredaran darah di kawasan lutut.

Di samping itu, pesakit mempunyai kerapkali sinovitis akut atau bentuk kronik. Akibatnya mungkin rupa hydroarthrosis. Membran sinovial mula menghasilkan sejumlah besar cecair, yang mengakibatkan pengurangannya.

Synovitis berkhasiat sendi lutut

Pada dasarnya, ia tidak berbeza dengan sinovitis mudah. Berkhasiat adalah cecair yang dihasilkan dalam membran sinovial rongga artikular, maka nama penyakit ini.

Jika anda melihat permukaan artikular, tulang-tulang di dalamnya akan mengingatkan teka-teki yang sama persis dengannya. Di antara dua tulang ada jurang yang dipenuhi dengan bendalir. Ia adalah cecair yang membantu meluncur tulang supaya pergerakannya lancar. Terdapat juga membran sinovial, yang bertanggungjawab untuk metabolisme yang betul dalam rongga artikular. Ia adalah kecederaan atau membran yang membawa kepada sinovitis efusi sendi lutut.

Sinovitis sekunder sendi lutut

Walaupun kes sinovitis yang disebabkan oleh diri sendiri akibat kecederaan, penyakit ini mungkin menengah kepada penyakit lain. Kes-kes tersebut dipanggil sinovitis sekunder lutut.

Penyebab utama sinovitis utama boleh menjadi patologi sifat metabolik atau autoimun. Dan ia boleh dipanggil sekunder jika penyakit lain lutut menjadi latar belakang penampilannya. Kadang-kadang dalam kes seperti itu, penyakit ini tidak disebut synovitis sekunder, tetapi reaktif.

Synovitis selepas arthroscopy lutut

Arthroscopy adalah kaedah kesan rendah untuk pemeriksaan endoskopik rongga artikular, serta rawatannya. Operasi ini terdiri daripada beberapa punca yang mudah ditoleransi oleh pesakit.

Sinovitis selepas arthroscopy lutut mudah ditentukan dalam bentuknya. Pada monitor yang besar, anda boleh memperjelas semua butiran manifestasi penyakit, menentukan lokasi, mengenal pasti kerosakan.

Jenis arthroscopy diagnostik membolehkan anda menubuhkan diagnosis yang tepat dan menjalankan terapi yang berkesan.

Pembetulan pembedahan bagi semua masalah alat ligamen dipanggil arthroscopy pembedahan.

Sinovitis lutut pada kanak-kanak

Masalah umum, tetapi tidak sepenuhnya dikaji dianggap sebagai sinovitis sendi lutut pada kanak-kanak. Ini disebabkan kesukaran dalam menjalankan diagnostik. Untuk menggambarkan keadaan permukaan artikular dan membran sinovial dalam kes kanak-kanak, gunakan kaedah yang berbeza.

Pertama sekali, dalam mengkaji kanak-kanak dengan sinovitis lutut, sinar-X digunakan, yang mana mungkin untuk menilai kerumitan keadaan di kawasan tulang rawan artikular yang cedera.

Seringkali doktor dalam kes-kes dengan kanak-kanak menggunakan kajian ultrasound. Hasil kajian ultrasound melengkapi informasi yang sudah tersedia dan memberikan gambaran yang lebih lengkap. Di samping itu, ultrasound membolehkan anda menentukan jumlah cecair terkumpul.