Utama / Lutut

Adakah mereka mengambil tentera dengan skoliosis 1 darjah?

Scoliosis - Artikel 66 Jadual Penyakit:

sudut kelengkungan sisi tulang belakang dari 1 hingga 11 darjah.

Perundingan melalui telefon: (383) 213-66-83

Scoliosis - Tentera

Mengenai penyakit pemeriksaan scoliosis yang dilakukan oleh askar
doktor pemeriksaan perubatan - pakar bedah.

Diagnosis scoliosis dibuat berdasarkan radiografi tulang belakang dalam dua taksiran (unjuran menegak dan mendatar).
Pandangan menegak (berdiri) menentukan: tahap scoliosis.
Unjuran mendatar (berbaring) menentukan: scoliosis tetap atau tidak tetap. Seorang konscript perlu mengetahui bahawa tahap scoliosis ditentukan, dengan ketat, oleh x-ray tulang belakang dalam unjuran menegak (berdiri). Salah satu kesilapan yang paling biasa ialah menentukan tahap scoliosis pada unjuran mendatar.

Scoliosis 1 darjah - Tentera Darat

Selaras dengan lampiran Statut mengenai Peperiksaan Perubatan Tentera, seseorang yang mengambil dokumen dengan diagnosis didokumentasikan scoliosis gred 1 mesti menetapkan kategori hidup rak "B" (sesuai dengan sekatan kecil).
Menurut Undang-undang Persekutuan "Pada Kewajipan Ketenteraan dan Perkhidmatan Ketenteraan," rakyat dipanggil untuk perkhidmatan ketenteraan, yang telah ditugaskan kategori hidup "B".
Serah dengan scoliosis 1 darjah dalam tentera.

Adakah askar dengan scoliosis dalam tentera

Pada masa ini, ramai golongan muda yang layak mendapat perkhidmatan ketenteraan mempunyai sejarah scoliosis, penyakit kronik di mana ruang tulang belakang dipindahkan ke sisi. Secara semulajadi, banyak yang mempunyai soalan logik: adakah mereka mengambil tentera dengan scoliosis?

Kelengkungan tulang belakang adalah penyakit yang serius, di mana pesakit tidak hanya menderita dari tulang belakang itu sendiri, tetapi juga menyerang beberapa organ dalaman. Bergantung kepada peringkat kelengkungan, sendi intervertebral dan endapan saraf mungkin menderita, hernia intervertebral atau osteochondrosis mungkin berkembang, yang dalam beberapa kes bahkan membawa kepada ketidakupayaan.

Kenapa dengan scoliosis tidak boleh mengambil tentera?

Dalam penyakit ini, yang berikut berlaku: otot-otot tulang belakang berada dalam ketegangan yang berterusan di satu pihak dan benar-benar santai dari yang bertentangan, yang memerlukan beberapa sekatan:

 • Di hadapan penyakit, mustahil untuk berada dalam satu kedudukan untuk masa yang lama, tulang belakang tidak dapat menahan ketegangan sedemikian.
 • Ia tidak disyorkan untuk melakukan latihan fizikal di mana hanya salah satu kaki yang dimuatkan, ini boleh menyebabkan kecederaan pinggul.
 • Beban fizikal pada tulang belakang dalam bentuk flip-flop mudah menyebabkan kecederaan pada tulang belakang.
 • Larangan: berlari, pergerakan yang tajam dan bertukar dalam peringkat teruk penyakit ini.
 • Tidak mustahil untuk membawa berat hanya dalam satu tangan, pengagihan berat badan pada kedua-dua anggota badan diperlukan.
 • Tidak disyorkan: permainan luar (bola keranjang, hoki, paintball), gimnastik dan tarian dinamik.
 • Beban menegak pada tulang belakang adalah berbahaya.

Setelah mengkaji senarai sekatan datang pemahaman bahawa scoliosis dan tentera tidak konsep yang sangat serasi.

Tetapi orang yang mempunyai diagnosis sedemikian harus memahami dengan jelas bahawa mereka boleh membawanya ke tentera jika penyakit itu berada di peringkat pertama.

Mengenai kategori kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan

Semua orang umur tentera dibahagikan kepada beberapa kategori selepas menjalani pemeriksaan perubatan. Bergantung kepada kategori itu, seorang yang disahkan dianggap sesuai untuk perkhidmatan tentera, sementara tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan, atau dikecualikan sepenuhnya dari perkhidmatan tentera.

 • Wakil yang menerima kategori "A" boleh berkhidmat dalam mana-mana tentera tanpa sebarang sekatan. Mereka juga termasuk golongan muda yang menderita penyakit ini pada zaman kanak-kanak, tetapi telah memperbaiki postur mereka ketika meluluskan suruhanjaya perubatan.
 • Wakil kategori "B" juga dianggap sesuai untuk perkhidmatan tempur dalam tentera, dengan pengecualian hanya tentera elit, di mana hanya orang muda yang sempurna yang sihat dihantar. Boleh mengambil skoliosis dalam tentera pada peringkat pertama, kedua, serta skoliosis yang tidak stabil.
 • Kategori "B" termasuk golongan muda yang dikecualikan secara perubatan dari tugas ketenteraan, tetapi sekiranya pengisytiharan perang, mereka boleh dipanggil untuk memenuhi kewajipan tentera mereka. Ini adalah pahlawan saham. Merekrut dengan diagnosis scoliosis gred 2 boleh dikaitkan dengan kategori ini, sehingga tentera tidak dikontraindikasikan untuk mereka. Sudut pesongan pada tahap ini adalah dari 17 derajat. Sudut yang lebih kecil, disertai dengan kecacatan fungsional di dalam tunjang tulang belakang, juga menyebabkan kad ID tentera.
 • Kategori "G" secara praktikal tidak digunakan untuk orang yang menderita patologi ini. Ia diterima oleh golongan muda yang tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan buat sementara waktu kerana penyakit. Suruhanjaya perubatan berulang diadakan enam bulan selepas penugasan kategori. Tidak peduli bagaimana scoliosis ringan, ia tidak boleh diperbaiki dalam masa yang singkat.
 • Wakil yang menerima kategori "D" dianggap benar-benar tidak sesuai untuk perkhidmatan dalam tentera kerana keseriusan penyakit yang didiagnosis. Biasanya, ini termasuk orang dengan skoliosis derajat ketiga dan keempat, serta orang muda dengan diagnosis skoliosis derajat kedua, disertai oleh gangguan tulang belakang yang teruk. Kategori "D" menerima kemasukan khusus dalam ID ketenteraan dan setem dalam pasport yang mereka tidak tertakluk kepada perkhidmatan ketenteraan.

Apakah tindakan seseorang merekrut dengan diagnosis scoliosis?

Seorang peramal tahun 2017, di mana penyakit ini wujud, tidak boleh berharap, berdasarkan ekstrak dari kad perubatan, mereka tidak mengambil tentera.

Dia berkewajiban untuk menyerahkan kepada komisi medis pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran satu set sinar-X, di mana patologi itu jelas diperbetulkan dan tahap kelengkungan tulang belakang ditunjukkan. Hanya selepas memeriksa radiografi, suruhanjaya perubatan boleh membuat keputusan mengenai ketidakmungkinan melakukan perkhidmatan ketenteraan atau tentang kesahihan sebahagian daripada merekrut.

Seseorang yang disahkan dengan patologi yang didiagnosis harus mempunyai x-ray yang diambil dengannya dalam kedudukan berdiri. Jika berdasarkannya, suruhanjaya perubatan mengesahkan scoliosis 1 darjah, maka kategori kebugaran orang muda tergolong dalam kumpulan "A" atau "B". Yang terakhir adalah perkhidmatan di tentera dengan beberapa batasan dalam latihan fizikal atau berkhidmat di cabang-cabang tertentu tentera.

Sekiranya scoliosis tahap kedua didiagnosis, orang muda harus menjalani radiografi berulang dan memberikan gambaran dari kedudukan terdedah. Sekiranya terdapat percanggahan dalam kedua-dua imej dan tidak sepadan dengan sudut kelengkungan, patologi dirujuk sebagai tidak tetap, jadi orang muda biasanya diberi kategori "B".

Skoliosis tetap (kebetulan sudut kelengkungan dalam dua gambar) dengan tahap sudut kelengkungan membawa kepada pembebasan dari perkhidmatan ketenteraan dan menghantar seorang lelaki muda ke simpanan.

Peringkat ketiga, keempat penyakit ini, atau terlalu berat sebelah bias sisi menyebabkan pembebasan lengkap dari tugas ketenteraan. Orang itu dianggap tidak sesuai untuk perkhidmatan.

Mata kontroversial apabila membuat keputusan tentang kesesuaian seseorang yang merekrut

Selalunya, komisen perubatan ketenteraan didapati sesuai untuk bertindak sebagai askar dengan scoliosis gelaran pertama atau kedua dengan lengkung sudut tertentu. Dalam kes sedemikian, adalah perlu untuk mendesak peperiksaan semula berdasarkan dua sinaran X diambil dalam kedudukan yang berbeza. Apa yang perlu dilakukan:

 • Buat pernyataan (dalam pendua) yang tidak bersetuju dengan keputusan suruhanjaya itu. Daftar di sekretariat dewan draf.
 • Sediakan kepada Suruhanjaya salinan radiografi dalam kedua-dua jawatan, serta sijil perubatan yang berkaitan.
 • Semua asal mesti disimpan di rekrut sehingga berakhirnya prosedur pemeriksaan semula.
 • Sekiranya keengganan untuk memeriksa semula orang muda mempunyai hak untuk memfailkan tuntutan kepada pihak berkuasa kehakiman.

Adakah tentera mengambil skoliosis pada tahun 2018?

Masalah postur yang buruk pada kanak-kanak dan remaja adalah fenomena yang sangat umum pada zaman kita. Menurut definisi, scoliosis adalah sebarang kelengkungan tulang belakang, iaitu, sisihan dari piawai tertentu. Hari ini, hampir semua lelaki muda mempunyai keabnormalan yang sama, yang berkaitan dengannya, ke arah akhir sekolah, kanak-kanak mula belajar sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis? Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk menjawab soalan ini secara terang-terangan - perlu memahami apa jenis scoliosis, dan bagaimana ia ditentukan oleh doktor.

Ramai yang telah mendengar bahawa ada penyakit yang disebut dalam penyakit scoliosis: ijazah awal adalah yang pertama, maka bentuk yang lebih parah adalah yang kedua dan seterusnya untuk meningkatkan keterukan. Apa tahap scoliosis seorang lelaki muda yang sakit dengan ditentukan oleh doktor, dan dia melakukan ini dengan memeriksa x-ray tulang belakang, di mana sudut pesongan yang dipanggil maksimum ditentukan secara geometri. Bergantung pada penunjuk ini, keterukan penyakit ditentukan. Sehubungan dengan pindaan baru-baru ini kepada undang-undang mengenai penjenuhan, mari kita pertimbangkan sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis 2 darjah, 1 darjah dan lain-lain jenis gangguan postural pada tahun 2018.

Adakah mereka mengambil tentera dengan skoliosis 1 darjah?

Doktor sering memanggil jenis scoliosis ini sebagai pelanggaran postur - sedikit penyelewengan dari norma, dengan sudut 1 hingga 10 darjah. Spin yang betul betul tidak wujud. Penyimpangan ini didiagnosis pada 98% lelaki muda zaman tentera. Adalah penting untuk memahami bahawa lembaga perubatan di pejabat pendaftaran dan ketenteraan tidak mengkaji kesihatan ahli undang-undang, tetapi menjalankan "pemeriksaan". Jika doktor itu sendiri tidak memberikan doktor suruhanjaya itu dengan imej tulang belakang, di mana sudut penyimpangan ditentukan, serta ekstrak dari kad perubatan dengan diagnosis tetap dan sejarah, maka dalam kebanyakan kes kata-kata dinyatakan - "tidak ada penyakit tulang belakang". Walau bagaimanapun, menurut undang-undang, dengan tahap pertama skoliosis mereka dibawa ke tentera, tetapi tidak semua pasukan, misalnya, tidak akan mengambil pasukan khas dan unit elit lain.

Adalah amat penting untuk memahami bahawa apabila geometri menentukan sudut kelengkungan, ralat 2, 3 atau 4 darjah mungkin. Ini sangat kritikal dalam keadaan ini, kerana sesetengah doktor boleh menentukan sudut 11 darjah 9 darjah, dan ini bermakna membuat diagnosis yang salah - ijazah pertama bukannya yang kedua, dari mana pembebasan dari tentera adalah mungkin. Organisasi kami menyediakan bantuan dalam menjalankan pemeriksaan kesihatan bebas untuk draf - doktor yang berpengalaman akan mengambil X-ray dan betul menentukan sudut penyimpangan, dan juga dokumen segala-galanya untuk diserahkan kepada pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran. Panggil, kami bekerja di seluruh Rusia. Kami mengetahui sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis 1 darjah, mari berurusan dengan yang kedua.

Adakah tentera dengan scoliosis 2 darjah?

Scoliosis tahap kedua juga merupakan penyakit yang sangat biasa; selepas mengambil gambar, diagnosis ini dilakukan oleh 40% draf semasa pemeriksaan oleh doktor yang mempunyai pengalaman dalam memeriksa draf dan mengetahui undang-undang yang berkaitan. Scoliosis 2 darjah bersamaan dengan sudut sisihan dalam tulang belakang dari 11 hingga 25 darjah.

Tahap kedua penyakit tulang belakang ini berbeza di mana lelaki muda itu mungkin tidak menyedari kehadiran scoliosis (ia berlaku pada sudut sisihan 11-17 darjah), dan mungkin juga mengalami sakit, kelemahan, dan gejala lain. Ciri ini diambil kira dan dokumen pengawalseliaan di conscription. Mari kita ketahui jika kita mengambil tentera dengan skoliosis 2 darjah, dan syarat-syarat apa yang diperlukan untuk mendapatkan pengecualian dari penjenayahan.

Di sini perlu dibahagikan kepada 2 kes.

 1. Sudut lengkung 11-17 darjah dan tiada aduan. Dalam kes ini, pengambilan diiktiraf sesuai untuk perkhidmatan dengan beberapa sekatan - mereka akan berkhidmat dalam mana-mana tentera selain elit.
 2. Mana-mana sudut penyimpangan dari norma, sama dengan tahap kedua scoliosis (11-25 darjah) dan kehadiran aduan yang tetap dalam sejarah penyakit sepanjang tahun lalu. Dalam kes ini, lelaki muda itu dikecualikan daripada wajib.

Oleh itu, jawapan kepada soalan sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis 2 darjah adalah "tidak diambil" jika ada aduan yang direkodkan dalam rekod perubatan. Aduan harus tetap, sekali setiap 2-3 bulan selama 1-2 tahun terakhir. Kebanyakan kanak-kanak yang menderita scoliosis darjah kedua mengadu tentang gejala-gejala berikut: penampilan kesakitan di tulang belakang selepas beberapa waktu dalam kedudukan tegak, penurunan dalam pergerakan biasa (contohnya ketidakupayaan untuk menghidupkan kepala ke hujung kanan atau kiri), kebas kelamin, kelemahan otot dan lain-lain.

Ia penting! Dokumen kawal selia menggambarkan beberapa aduan yang tidak penting. Gejala-gejala sedemikian akan disamakan dengan ketiadaan aduan, yang dalam hal sudut pesongan hingga 17 derajat secara inklusif bermakna kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan. Kami memberi senarai tanda-tanda kecil.

 • Sakit di belakang selepas 5-6 jam berdiri atau duduk. Adalah sangat penting bahawa masa selepas sensasi yang menyakitkan itu muncul direkodkan dalam sejarah penyakit dan kurang dari 5 jam, jika tidak, manifestasi kesakitan ini akan dianggap tidak penting, dan dengan scoliosis tahap kedua, perancang akan dibawa ke tentera.
 • Mengurangkan amplitud pergerakan di mana-mana bahagian tulang belakang kurang daripada 20% - juga tidak merupakan pelanggaran yang signifikan terhadap fungsi tulang belakang dengan scoliosis. Sekiranya sijil perubatan mencatatkan sekatan pergerakan sebanyak 21%, ia sudah menjadi pelanggaran fungsi dan memberikan alasan untuk pengecualian dari pengesahan jika berlaku scoliosis 2 darjah.
 • Mengurangkan sensitiviti kawasan yang mana satu saraf bertanggungjawab, serta mengurangkan kekuatan otot satu zon sambil mengekalkan kemungkinan pergerakan. Untuk mengambil simptom sedemikian, gangguan sensitiviti di beberapa kawasan badan perlu direkodkan, atau kehilangan kepekaan yang lengkap di mana-mana kawasan, dalam kes ini mereka tidak akan mengambil scoliosis gred 2.

Seperti yang anda dapat lihat, perbezaan 1% boleh menjejaskan sama ada mereka mengambil rekrut ke dalam tentera dengan scoliosis atau tidak. Doktor biasa di klinik tidak akan memperbaiki banyak gejala ini, kerana dia bukan doktor kepakaran perubatan ketenteraan - dia tidak tahu gejala yang memberi kesan kepada kecergasan lelaki muda untuk tentera. Dan jika semua gejala-gejala yang diperlukan, diagnosis scoliosis gred 2 dan sudut penyimpangan tidak jelas ditunjukkan dalam sejarah kes, lembaga perubatan mengiktiraf conscript yang sihat, dan ini sah, kerana kewajipan untuk mengemukakan dokumen perubatan terletak pada conscript.

Disebabkan fakta bahawa penyakit ini tersebar luas, para doktor di pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran kadang-kadang melanggar peraturan - mereka tidak mengenali sudut yang ditakrifkan dalam gambar; Kadang-kadang boleh dikatakan bahawa aduan pengambilan itu tidak serius, dan sebagainya, adalah haram untuk disanggah dan masuk ke dalam tentera, walaupun dasar hukum untuk pembebasan dari tentera adalah tidak berbaloi! Tindakan doktor yang tidak sah perlu dirayu. Anda boleh menghubungi kami untuk mengatur rayuan (seksyen Kenalan).

Adakah tentera dengan scoliosis 3 darjah?

Scoliosis 3 darjah sesuai dengan sudut sisihan dalam tulang belakang dari 26 hingga 50 darjah. Ini adalah tahap penyakit yang serius, sebagai peraturan, kelengkungan seperti ini dapat dilihat oleh mata kasar. Orang yang menderita penyakit ini pasti tahu mengenainya. Ia tidak berkemungkinan bahawa pengambilan "tidak sengaja" semasa pemeriksaan mendedahkan 3 darjah scoliosis.

Scoliosis Gred 3 menyebabkan banyak gejala yang tidak serasi dengan perkhidmatan ketenteraan, dan oleh itu jawapan kepada persoalan sama ada orang dibawa masuk ke tentera dengan scoliosis gred 3 adalah "tidak" pasti, tidak diambil. Rekrut sedemikian dikecualikan daripada panggilan berdasarkan keputusan lembaga perubatan, dan tidak lama kemudian, mereka diberikan kad kesihatan tentera.

Adakah tentera dengan scoliosis 4 darjah?

Malah tahap scoliosis yang lebih serius - keempat - diagnosis ini dibuat oleh doktor jika sudut kecenderungan dari kedudukan biasa dalam imej tulang belakang mencapai 50 atau lebih darjah. Dengan begitu banyak skoliosis dalam tentera tidak mengambil. Penyakit ini agak jarang berlaku.

Apakah hasilnya?

Seperti yang dapat anda lihat, pengecualian daripada tentera diberikan untuk merekrut dengan scoliosis 2 darjah dan lebih teruk bentuk diagnosis ini. Tetapi ini berlaku hanya jika semua simptom telah direkod dengan betul dalam kad perubatan, serta sudut pesongan yang betul di tulang belakang, seperti yang ditentukan oleh sinar-X.

Lebih daripada 40% rekrut mempunyai bentuk skoliosis ini, tetapi dalam kebanyakan "kes kontroversi", apabila dokumentasi dirangka tidak betul, kanak-kanak tersebut dianggap sesuai. Untuk mengelakkan ini berlaku, atau jika pengambilan telah diisytiharkan patut, anda boleh menghubungi kami untuk bantuan undang-undang. Pakar kami akan menganjurkan kaji selidik, akan membantu anda untuk melaksanakan dokumen dengan betul, akan mencabar keputusan yang tidak sah dari draf lembaga dan akan mencapai penerimaan tiket ketenteraan dengan ketat berdasarkan undang-undang persekutuan. Panggilan, daftar untuk perundingan percuma.

Adakah mungkin untuk masuk ke tentera dengan scoliosis?

Scoliosis adalah kehadiran kecacatan pada tulang belakang, yang paling kerap disebabkan oleh mengekalkan gaya hidup yang salah. Adalah mustahil untuk menjawab dengan tepat sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis, kerana ini bergantung kepada tahap penyakit pesakit tertentu.

Perlu difahami bahawa dalam tentera, kelengkungan sedikit tulang belakang tidak akan memainkan peranan khas. Walau bagaimanapun, dengan gejala yang lebih teruk, orang itu tidak dapat mengatasi tanggungjawab yang diberikan kepadanya.

Apa yang diperlukan untuk mengetahui tentang scoliosis?

 • Adakah mungkin menangguhkan tentera sekiranya berlaku penyakit seperti itu? Ya, jika kita bercakap tentang gred 3 scoliosis, serta tentang skoliosis gred 2 tetap. Dalam kes ini, pihak berkuasa mesti berkhidmat secara kerap dengan komisen perubatan pada akhir penangguhan supaya pakar dapat mengesan kemajuan penyakitnya.
 • Untuk tahap apa yang tidak diambil ke dalam tentera? Ini hanya terpakai kepada mereka yang menderita scoliosis 4 darjah yang paling melampau. Ini secara automatik bermakna terdapat "D" dalam kad ketenteraan.
 • Perbezaan utama jenis penyakit ini. Kelengkungan ini boleh diperbetulkan dan tidak tetap. Dalam kes pertama, sudut anjakan tidak berubah dalam posisi berdiri dan berbaring.
 • Siapa yang menentukan sejauh mana penyakit sebelum pendaftaran? Ini boleh dilakukan oleh doktor komisen perubatan semata-mata atas dasar dua sinar-X yang diambil dari tulang belakang.

Tahap skoliosis berbentuk S

Walaupun penunjuk utama penyakit ini berdasarkan hasil sinar-X, perbezaan utama dapat dilihat dalam keadaan hidup.

Scoliosis 1 darjah

Di atas semua, slouch cahaya boleh bercakap tentang dia. Berkenaan dengan petunjuk perubatan yang tepat, dalam kes ini, suruhanjaya perubatan hanya mengesan satu gagang skoliotik, dan sudut kelengkungan, dengan maksimum 10 darjah.

Perbezaan utama scoliosis 1 darjah:

 1. Bahu pekerja merekrut sedikit bersama;
 2. Dalam kehidupan seharian, kedudukan kepala turun;
 3. Mata pinggang tidak berada pada baris yang sama;
 4. Mata bahu juga tidak simetris.

Adakah mereka mengambil tentera dengan skoliosis 1 darjah? Ya Walau bagaimanapun, untuk perkhidmatan serahan seperti itu mustahil dalam pangkat pasukan tentera, tentera laut, tentera pendaratan tentera, pasukan khas.

Tiket ketenteraan mesti ditandakan sebagai kategori "B". Ia memberi kesaksian kepada masalah kesihatan tertentu yang tidak mengganggu perekrutan untuk berkhidmat, contohnya, dalam pasukan peluru berpandu anti pesawat, unit kejuruteraan radio, dan juga kapal selam.

Scoliosis 2 darjah

Penyakit jenis ini pada asalnya "diberikan" oleh skapula: mereka jelas tidak pada baris yang sama antara satu sama lain. Untuk melihat kecacatan ini, pesakit harus diminta untuk membongkok sedikit.

Sudut kelengkungan tulang belakang berkisar antara 10 hingga 25 darjah.

Perbezaan utama scoliosis 2 darjah:

 1. Kontur leher tidak simetri;
 2. Pusingan vertebra pada paksi menegak;
 3. Waistline tidak merata;
 4. Terdapat cukup penonjolan belakang di dada;
 5. Tulang pelvik para perekrut sedikit ke bawah;
 6. Untuk sedikit bungkusan, penyelewengan yang jelas di kawasan pinggang ditambah;
 7. Memeriksa pembentukan roller otot yang disebut di kawasan lumbar.

Adakah tentera dengan scoliosis 2 darjah? Ia bergantung kepada kehadiran atau ketiadaan disfungsi tulang belakang. Ini bermakna bahawa dengan sudut kelengkungan 11 hingga 25 darjah, scoliosis boleh diperbaiki atau tidak tetap.

Dalam kes pertama, pengambilan tidak sesuai untuk perkhidmatan dalam persekitaran yang aman. Sekiranya terdapat tindakan ketenteraan di negara ini, ia akan dilengkapi dengan bahagian-bahagian peringkat kedua. Kami bercakap mengenai kepunyaan kategori "B".

Dalam kes skoliosis yang tidak tetap, peraturan yang sama digunakan untuk merekrut seperti dalam ijazah pertama.

Scoliosis 3 darjah

Pesakit sudah mempunyai dua batang skoliosis, penggredan yang berbeza antara satu sama lain. Oleh itu, arka pertama (terletak pada tahap dada) boleh mencapai sehingga 50 darjah. Pada masa yang sama, penunjuk yang lebih rendah semestinya lebih daripada 25 darjah. Bagi arka kedua (pada tahap pinggang), sebaliknya, ia tidak boleh melebihi angka ini.

Tahap penyakit ini sudah tidak selamat untuk organ-organ dalaman pengambilan, khususnya - organ-organ sistem kardiovaskular. Kecacatan tulang belakang pada scoliosis 3 derajat dapat dilihat dengan mata kasar akibat penonjolan ciri dalam dada.

Perbezaan utama scoliosis 3 darjah:

 1. Terdapat melonggarkan tulang rusuk dan bulging arka yang berbulu;
 2. Pusingan vertebra ciri-ciri secara menegak;
 3. Hubungan otot, tenggelam otot;
 4. Kedekatan ilium dan lengkungan tulang rusuk.

Adakah tentera dengan scoliosis 3 darjah? Tidak, tetapi pengambilan boleh dilengkapi dengan bahagian-peringkat tahap kedua, seperti scoliosis darjah kedua yang tetap.

Seorang yang disahkan dengan diagnosis seperti ini tidak boleh dibenarkan untuk berkhidmat dalam masa aman kerana ketidakupayaan untuk menahan aktiviti fizikal asas.

Scoliosis 4 darjah

Bercakap tentang penyakit ini adalah apabila arka di peringkat dada melebihi 50 darjah. Pada masa yang sama, kelengkungan arka di pinggang tidak penting, dan mungkin juga sesuai dengan penunjuk scoliosis gred 2.

Oleh itu, otot-otot di kawasan ini sangat diregangkan, dan para penggubal dengan scoliosis 4 darjah sudah dianggap cacat. Secara semulajadi, tahap kelengkungan ini amat mempengaruhi fungsi semua organ dalaman.

Perbezaan utama scoliosis 4 darjah:

 1. Kecacatan diperhatikan bukan sahaja secara visual, tetapi juga sentiasa dirasakan oleh pesakit: ia tidak jarang baginya untuk mengambil ubat penahan sakit untuk melegakan ketidakselesaan;
 2. Curvatures mengambil bentuk bonggol, yang sangat ketara dalam kehidupan seharian;
 3. Tulang iliac dan bahagian bawah tulang rusuk tidak hanya dekat: mereka secara literal menyentuh antara satu sama lain;
 4. Anjakan kuat seperti tulang belakang menjejaskan kualiti perjalanan: ia tidak boleh lagi;
 5. The conscript menyatakan penyakit sistem pencernaan dan kardiovaskular.

Adakah tentera dengan scoliosis 4 darjah? Tidak Orang seperti itu tidak sesuai untuk perkhidmatan tentera, tidak aman mahupun semasa perang. Walaupun kelengkungan itu boleh diperbetulkan melalui pembedahan, pengundian jarang menjadi sesuai untuk perkhidmatan.

Tiket ketenteraan ditandakan dengan kategori "D". Dari segi keparahan, penyakit itu adalah 4 darjah - pada kedudukan yang sama dengan kehilangan pendengaran yang lengkap, bentuk penagihan dadah yang lebih maju, gangguan serius dalam sistem muskuloskeletal.

Pengesahan diagnosis dalam tentera

 1. Pastikan anda mengambil x-ray tulang belakang dalam kedudukan berdiri dan dalam kedudukan terdedah.
 2. Untuk pemeriksaan perubatan di draf papan, datanglah dengan gambar-gambar ini, dalam kes sakit belakang, pastikan untuk memberitahu pakar mengenai mereka.
 3. Mempunyai pemeriksaan pakar bedah ortopedik untuk kecacatan yang kelihatan.

Panggilan Tentera dengan Scoliosis

Anda mempunyai hak untuk mengadu secara bertulis, jika pada tahap tertentu kelengkungan tulang belakang anda diberikan diagnosis yang salah dan, dengan itu, mencatatkan kategori salah dalam kad ketenteraan. Walau bagaimanapun, tidak ada kes terpencil apabila tahap scoliosis membolehkan anda masuk ke dalam tentera, tetapi membawa kesakitan ciri.

Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini?

 1. Rujuk kepada ortopedis di tempat kediaman dan tentukan ubat-ubatan yang akan diperlukan dalam kes anda.
 2. Meningkatkan pengambilan kalsium.
 3. Mengambil urutan terapeutik sehingga anda secara langsung dirangka ke dalam tentera.

Biasanya rekrut dengan 1 dan 2 darjah scoliosis, yang tidak akan merasakan kesakitan ciri, berada dalam keadaan ini.

Video berguna

Di bawah ini anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai scoliosis.

Kesimpulannya

Scoliosis adalah penyakit yang agak serius, keadaan diabaikan yang boleh membawa kepada tiket putih atau penangguhan. Peringkat awal scoliosis tidak begitu berbahaya, dan rekrut tersebut boleh berkhidmat dalam tentera.

Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, atau anda ingin menambah sesuatu pada artikel tersebut, jangan ragu untuk menulis tentangnya dalam ulasan!

Adakah mereka mengambil tentera dengan scoliosis

Diterbitkan oleh Kolej Perubatan Tentera 04.10.2018

Jika seorang lelaki berusia 18-25 tahun didiagnosis dengan kelengkungan tulang belakang, persoalannya akan sama ada mereka membawanya ke tentera dengan skoliosis. Jawapan yang jelas kepada soalan tidak boleh diberikan, kerana ia perlu untuk menentukan tahap patologi.

Adakah tentera dan scoliosis serasi?

Dalam kes scoliosis, terdapat satu kelebihan otot belakang di satu tangan dan kelonggaran mereka yang lain. Oleh itu, dengan diagnosis sedemikian, pesakit tidak boleh:

tinggal dalam pose yang sama untuk tempoh masa yang panjang;

berlari (tempoh perkembangan, peringkat 3 dan 4);

lakukan latihan dengan atau tanpa beban pada satu kaki;

duduk di kedudukan teratai;

melakukan kejutan, bergelora;

membuat korek tajam;

bermain permainan luar (tenis, bola sepak, bola tampar, dan sebagainya);

lakukan latihan yang menggunakan beban menegak pada tulang belakang;

membawa objek berat dalam satu tangan;

Berdasarkan senarai sekatan yang disebutkan, kami menyimpulkan: scoliosis tulang belakang boleh menyebabkan seorang lelaki muda tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan. Walau bagaimanapun, diagnosis patologi pesakit tidak menjadi penjamin kebebasan tentera lelaki itu.

Oleh itu, jika ahli perunding itu sakit dengan scoliosis, pejabat pendaftaran tentera memerlukan gambar x-ray, yang mana papan perubatan memutuskan sama ada golongan muda diberi kategori kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan.

Kategori "Dossier" kecergasan

Kategori yang ditugaskan untuk merekrut menentukan salah satu daripada tiga jawatan pemuda itu:

sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan;

sementara tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan;

sama sekali tidak sesuai untuk tugas ketenteraan.

Apa skoliosis tidak diambil ke dalam tentera? Jadual di bawah menyediakan transkrip setiap kategori yang boleh diberikan kepada seorang pemuda. Ia juga menyediakan maklumat tentang kesesuaian seseorang merekrut apabila mendiagnosis tahap penyakit yang berbeza:

Kategori

Penjelasan

Seorang wakil boleh direkrut ke dalam mana-mana tentera tanpa had. Kategori ini juga diberikan kepada orang yang menderita scoliosis pada zaman kanak-kanak, tetapi yang telah menyesuaikan postur mereka pada masa pemeriksaan perubatan.

Orang muda itu sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan, bagaimanapun, dia tidak boleh didaftarkan di tentera elit yang terdiri daripada lelaki muda yang sihat. Kategori ditugaskan kepada orang dengan scoliosis 1 dan 2 darjah, serta patologi yang tidak stabil

Kumpulan ini diwakili oleh orang muda yang dibebaskan dari tentera untuk sebab-sebab perubatan. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku perisytiharan perang, jika perlu, para pemuda wajib melaksanakan tugas ketenteraan. Dalam erti kata lain, kategori pahlawan pahlawan ini. Ini juga termasuk askar dengan penyakit gred 2

Biasanya kumpulan ini tidak termasuk golongan muda yang menderita scoliosis. Kategori ini terdiri daripada lelaki yang tidak sesuai untuk berkhidmat dalam tentera kerana alasan perubatan. Terdapat keperluan untuk mengulangi komisen 6 bulan selepas menetapkan status. Tidak kira sejauh mana scoliosis, penyakit itu tidak dapat diatasi dalam masa yang singkat.

Kategori ditugaskan kepada orang-orang yang tidak layak untuk melaksanakan tugas ketenteraan kerana diagnosis patologi yang serius. Ini termasuk lelaki yang menderita 3 dan 4 darjah scoliosis, serta pesakit dengan diagnosis "scoliosis 2 darjah", yang berlaku terhadap latar belakang penyelewengan yang teruk dalam ruang tulang belakang. Lelaki muda dengan status itu mempunyai catatan dalam kad ketenteraan dan cap dalam pasport yang menyatakan bahawa mereka tidak boleh berkhidmat dalam tentera

Algoritma tindakan merekrut dengan scoliosis

A conscript yang didiagnosis dengan scoliosis harus tahu bahawa ekstrak dari kad perubatan bukan jaminan pengecualian dari tentera.

Pejabat pendaftaran ketenteraan akan memerlukan x-ray dengan patologi yang tercatat dengan jelas dan menunjukkan tahap kelengkungan tulang belakang. Anda boleh berkenalan dengan angka-angka yang berkaitan dengan setiap tahap patologi dalam jadual di bawah:

Sudut kelengkungan dan ciri ciri yang sepadan

Sudut bersaiz antara 1 hingga 10 darjah. Kelengkungan adalah minimum, praktikal tidak dikesan secara visual. Pesakit telah menurunkan kepalanya, lelaki itu mengusap sedikit

Penyimpangan rangka paksi dalam lingkungan 11-25 darjah. Pesakit menunjukkan penonjolan di kawasan toraks, kontur leher tidak simetris. Patologi ternyata sangat baik dalam kedudukan apabila lelaki muda mencondongkan badan ke hadapan

Penyimpangan ruang tulang belakang adalah 26-50 darjah. Antara tanda-tanda yang jelas dalam proses patologi: gondang lengkung bulge, otot batang tubuh melemah, bonggol yang ketara muncul di belakang. Terhadap latar belakang penyakit, penyakit neurologi yang nyata, peredaran darah dan proses pernafasan terganggu.

Doktor yang disahkan dengan diagnosis mestilah menyediakan imej X-ray yang diambil semasa berdiri di pejabat ketenteraan dan pendaftaran. Jika, berdasarkan hasil penyelidikan, doktor mengesahkan pesakit dengan "scoliosis 1 darjah", orang muda diklasifikasikan sebagai "B" atau "A".

Apabila keputusan tembakan bertepatan, skoliosis tetap ditubuhkan dengan sudut kelengkungan yang ditunjukkan. Diagnosis sedemikian memberikan alasan untuk menentukan kategori pahlawan kepada seorang lelaki muda.

Di peringkat ketiga skoliosis atau lajur besar lajur sisi, pelawat dibebaskan sepenuhnya dari tentera dan menerima tiket putih.

"Trik Tentera"

Perlu diberi perhatian terhadap keadaan di mana golongan muda yang menderita scoliosis 1 atau 2 peringkat dengan sudut kelengkungan tulang belakang tertentu dipanggil kepada tentera. Untuk membuktikan bahawa dalam kes ini, penyakit tahap i dan perkhidmatan ketenteraan tidak serasi, kerana dalam kes tertentu ada pelanggaran dalam sistem muskuloskeletal, perlu:

tulis pernyataan sampel yang telah ditetapkan. Anda perlu menunjukkan dua salinan sekaligus. Salah seorang daripada mereka perlu didaftarkan dengan menandakan nombor masuk, tarikh dan orang yang menerima dokumen tersebut (nama dan tandatangan ditulis);

lampirkan bantuan dokumen utama dan X-ray (berdiri dan berbohong). Ia bernilai menyampaikan salinan, dokumen asal harus ditinggalkan dengan anda. Ini benar-benar berlaku pada x-ray, yang mesti semestinya kekal dengan draf sehingga anda perlu pemeriksaan semula. Jika, dalam apa jua keadaan, orang muda itu dinafikan prosedur yang berulang, dia mempunyai hak untuk mengemukakan dokumentasi kepada mahkamah dan membuktikan bahawa, memandangkan jenis penyakit yang hadir, adalah perlu untuk menetapkan kategori tamat dengan sekatan.

Jika anda perlu berkhidmat dengan scoliosis

Terdapat kes-kes di mana seorang lelaki muda perlu berkhidmat dalam tentera, tetapi dia tidak diterima masuk ke pangkat ketenteraan dengan keputusan komisen perubatan, yang tidak mengenali pihak berkuasa sebagai sesuai untuk perkhidmatan. Dalam kes ini, lelaki muda juga boleh pergi ke mahkamah.

Untuk menjadi pemenang, anda mesti mengumpul semua dokumentasi yang diperlukan yang akan menafikan adanya patologi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingati bahawa perkhidmatan ketenteraan dikaitkan dengan aktiviti fizikal harian yang boleh merosakkan tulang belakang seorang peramal, dan dalam beberapa kes bahkan menyebabkan kecacatan.

Buat kesimpulan

Seperti yang anda dapat lihat, scoliosis bukan merupakan petunjuk untuk melepaskan seorang anggota tentera dari perkhidmatan ketenteraan. Orang yang didiagnosis dengan scoliosis 1 dan 2 darjah boleh ditugaskan ke kategori "B" - seorang peramal adalah sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan dengan beberapa sekatan. Dalam kes ini, fakta patologi yang tidak stabil disahkan.

Untuk membuktikan ketidakcocokan skoliosis yang didiagnosis dengan tentera kerana adanya pelanggaran dalam sistem muskuloskeletal, seorang lelaki muda boleh merayu terhadap keputusan draf lembaga. Dalam kes ini, jururawat mesti mempunyai dokumen perubatan tangannya dengan tanda-tanda penyakit yang telah direkodkan dengan betul dan sudut sisihan yang jelas dari lekuk tulang belakang.

Scoliosis Untuk berkhidmat atau tidak berkhidmat dalam tentera?

Melindungi tanah air seseorang adalah tugas setiap lelaki. Tetapi anda harus tahu bahawa terdapat beberapa penyakit di mana perkhidmatan dalam barisan angkatan bersenjata boleh menjadi bahaya kesihatan.

Salah satu kontraindikasi ini ialah kelengkungan tulang belakang atau skoliosis. Scoliosis boleh menjadi alasan untuk menolak perkhidmatan ketenteraan. Apa yang perlu disahkan oleh sijil perubatan dan keputusan lembaga perubatan.

Secara umum mengenai penyakit ini


Scoliosis adalah penyakit apabila terdapat kelengkungan tulang belakang di sebelah kanan atau kiri paksi utama dalam sektor tulang belakang tulang belakang. Kelengkungan mengubah konfigurasi belakang dan rangka.

Bentuk-bentuk yang teruk terjejas menyebabkan terjadinya aktiviti tidak normal dalam organ-organ dan ketidakupayaan tulang belakang.

Lajur tulang belakang melengkung dari paksi tengah ke kanan atau kiri. Secara luar, fenomena ini kelihatan dalam bentuk huruf C (scoliosis berbentuk C).

Bias ini meningkatkan tekanan pada tulang belakang dan tulang belakang yang tersisa dalam usaha untuk mengagihkan berat badan secara sama rata, membungkuk ke arah yang bertentangan, membentuk huruf S (berbentuk S). Apabila tulang belakang bertiup tiga kali, scoliosis berbentuk E.

Ia berlaku bahawa lajur tulang belakang dibalut dengan sendirinya. Anomali ini dalam kebodohan dipanggil kilasan. Lebih besar tahap misalignment tulang belakang, semakin kuat kilasan.

Sebabnya


Masalah dengan tulang belakang adalah:

  Congenital (keturunan, keabnormalan dalam perkembangan tulang di daerah torak);

 • Diperoleh kerana
  • flatfoot;
  • dtsp;
  • riket;
  • osteochondrosis;
  • poliomielitis;
  • torticollis;
  • hernia intervertebral.
 • Gejala scoliosis:

   lokasi satu bahu di bawah atau di atas tahap kedua;

  kesakitan selepas berjalan kaki atau berdiri lama;

 • susunan simetri bilah.
 • Rawatan Scoliosis adalah

  • permohonan urutan;
  • kompleks gimnastik khas;
  • melakukan campur tangan pembedahan;
  • fisioterapi.

  Scoliosis biasanya bermula pada kanak-kanak dari 6 hingga 8 dan dari 10 hingga 14 tahun, semasa tempoh pertumbuhan tulang tisu dan pembentukan kerangka.

  Adakah tentera?


  Dari 1.01. Pada tahun 2014, jadual penyakit baru, tidak termasuk pengekalan, mula berkuatkuasa. 10/1/2014 dalam jadual ini terdapat perubahan mengenai scoliosis.

  Ini adalah bagaimana ia berbunyi: orang yang telah mencatatkan lengkungan yang diperolehi dari ruang tulang belakang dan disertai dengan putaran vertebra (scoliosis gred II) dikecualikan daripada wajib kepada pangkat angkatan bersenjata.

  Terdapat 4 darjah scoliosis, tahap kelengkungan tulang belakang diukur dalam darjah.
  Ijazah pertama - 1-10 ° (sudut kelengkungan). Ia tidak dikecualikan daripada perkhidmatan ketenteraan, kerana tidak ada pelanggaran fungsi sistem muskuloskeletal. Kategori "B"

  2 darjah - 11-25 ° (sudut kelengkungan). Sekiranya ada fakta yang didokumentasikan mengenai pelanggaran fungsi locomotor dalam hal kelengkungan kolom tulang belakang 11-25 darjah, rekrut mesti diberikan kategori "B" - sesuai untuk pembatasan. Biasanya dihantar ke stok. Walau bagaimanapun, jika tiada had fungsi dengan ijazah yang sama, selamat datang kepada tentera.

  Ijazah ke-3 - 26-50 ° (sudut kelengkungan). Kelengkungan peringkat ke-3 sentiasa menangkap keseluruhan ruang tulang belakang, disertai oleh kesakitan dan gangguan kerja organ-organ dalaman. Bukan sahaja tentera tidak akan mengambil, tetapi juga kecacatan itu mungkin akan diperuntukkan. Kategori "B" atau "D"

  4 darjah - lebih daripada 50 ° (sudut kelengkungan). Ini adalah kelengkungan yang sangat kuat dari ruang tulang belakang, disertai dengan gangguan dalam kerja semua organ dan sistem. Tentara tentunya tidak akan mengambil kategori "D"

  Untuk mendapatkan pengecualian dari tentera sekiranya berlaku scoliosis, dokumen-dokumen berikut hendaklah dikemukakan kepada lembaga perubatan untuk dipertimbangkan:

   rekod perubatan dengan sejarah penyakit;

 • dua jenis rasuk X-ray, diambil dari kedudukan terdedah dan kedudukan berdiri, menunjukkan sudut kelengkungan.
 • Ingat bahawa gambar harus diambil tidak melebihi 6 bulan. ke belakang Jika anda mengira penangguhan, saham segar, sebulan yang lalu.

  Scoliosis darjah 2 sering menyebabkan ketidakpercayaan di kalangan doktor pejabat pendaftaran tentera, walaupun di hadapan gambar, terutamanya jika penunjuk darjah 1 dan 2 berbeza dengan 1-2 °. Dalam kes ini, para doktor cuba menyerahkan ijazah pertama kepada mereka yang merekrut.

  Apa yang perlu dilakukan untuk mengelakkan perkara ini daripada berlaku?

  Menyediakan salinan dokumen yang mengesahkan darjah 2 anda. Tidak mahu menerima, hantar melalui surat dengan pemberitahuan.

  Jika anda enggan menandatangani, hantar permohonan itu melalui surat berdaftar ke draf lembaga subjek Persekutuan Rusia. Jika pihak berkuasa yang lebih tinggi tidak bertindak balas terhadap rayuan itu, memfailkan tuntutan mahkamah.

  Kesimpulannya

  Sekiranya anda mempunyai bentuk skoliosis yang berada di bawah kategori "B", "G", atau "D", jangan biarkan lembaga perubatan mengiktiraf anda sebagai sesuai untuk perkhidmatan di angkatan tentera. Kesihatan anda adalah yang paling penting, gunakan segala cara untuk mempertahankan hak anda.

  Adakah mereka akan mengambil seorang lelaki muda yang menderita scoliosis ke dalam tentera?

  Kanak-kanak lelaki berminat sama ada mereka mengambil tentera dengan skoliosis dan apa kesulitan yang timbul apabila melalui suruhanjaya perubatan. Selalunya mereka perlu mengesahkan diagnosis dalam tentera dan menyelesaikan isu kontroversi.

  Dengan kecacatan tulang belakang 1 dan 2 darjah, seorang lelaki muda mungkin dianggap sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan. Dalam kes ini, dia perlu merayu keputusan suruhanjaya itu. Seorang lelaki muda sering merosakkan kesihatan kerana adanya scoliosis, dan perkhidmatan ketenteraan menjadi satu cabaran besar.

  Penangguhan

  Perubahan bentuk tiga pesawat tulang belakang pada manusia merujuk kepada penyakit-penyakit yang dinyatakan dalam undang-undang Persekutuan Rusia, tidak kira kemungkinan berkhidmat di barisan Angkatan Tentera. Jangan mengambil tentera lelaki muda yang menderita 1, 2 dan 3 darjah kelengkungan tulang belakang.

  Semasa perjalanan suruhanjaya, gejala berikut diperhatikan:

  • anjakan bahagian utama rangka paksi orang ke kiri atau ke kanan,
  • mampatan badan vertebra;
  • pelanggaran bengkok fisiologi.

  Bentuk kongenital penyakit jarang berlaku. Diagnosis anjakan bahagian paksi dilakukan menggunakan mesin x-ray. Gambar-gambar membolehkan anda membuat pendapat awal mengenai tahap penyakit.

  Seorang yang dikehendaki dikehendaki mengemukakan kepada pejabat pendaftaran tentera suatu imej ruang tulang belakang, yang dibuat dalam dua bentuk - berdiri dan berbohong. Menetapkan diagnosis, doktor dipandu oleh seni. 66 Jadual penyakit, tanda a, b, c.

  Mencari putaran vertebra, ubah bentuk yang jelas dan penurunan ketinggian permukaan anterior badan 2 kali, doktor menunjukkan kesimpulan tentang keperluan untuk melepaskan lelaki muda itu dari penjenayahan.

  Sudut ubah bentuk dari 11 ° hingga 17 ° dan disfungsi tulang belakang adalah alasan untuk kelewatan.

  Curvature 2 darjah menjejaskan jabatan berikut:

  Terdapat putaran vertebra di sekitar paksi tanpa mengubah strukturnya.

  Jenis scoliosis

  Terdapat 2 jenis ubah bentuk:

  Semasa peperiksaan, doktor mencatatkan kehadiran otot yang kurang berkembang, belakang bulat, dada berongga. Kadang-kadang seorang lelaki muda mengadu gangguan sistem saraf.

  Bentuk kecacatan tulang belakang berikut dibezakan:

  Setiap daripada mereka mempunyai satu atau lebih lengkungan kelengkungan. Scoliosis 1 darjah tidak ditentukan secara visual. Tetapkan kelengkungan tulang belakang hanya boleh dilakukan dengan bantuan sinar-X. Sudut sisihan sisi adalah 10 °.

  Kecacatan kelas 2 dicirikan oleh perubahan ciri dalam badan vertebra, dan mustahil untuk mengembalikan bentuknya. Bilah-bilah dan bahu pesakit terletak secara asymmetrically, dan sudut penyimpangan melebihi 25 °.

  Di dalam tentera, seorang lelaki muda perlu terlibat dalam latihan fizikal yang intensif, tetapi latihan peregangan dan fleksibiliti dikontraindikasikan untuknya. Lelaki muda tidak disyorkan bar mendatar dan bar dinding.

  Kegiatan motornya berkurang, bonggol tulang rusuk muncul. 70% askar masa depan mempunyai keabnormalan dalam sistem muskuloskeletal, jadi doktor mesti menimbangkan dengan teliti aduan lelaki muda jika dia mempunyai sakit belakang.

  Skoliosis tetap

  Kecacatan tulang belakang disertai oleh pelanggaran fungsinya. Menurut Art. 66 Jadual penyakit, doktor boleh mengeluarkan pengecualian dari panggilan jika dia menetapkan scoliosis kelas 2 tetap dengan sudut lengkungan 11-17 °.

  Sekiranya penyakit itu berpanjangan, pesakit mengadu gejala gangguan statik yang berlaku 6 jam selepas badan berada dalam kedudukan tegak. Dalam kes ini, doktor mencatatkan kemunculan gangguan motor, perubahan dalam refleks tendon, penurunan kekuatan otot. Pesakit tidak melayang ke hadapan dan ke belakang. Perubahan ubah bentuk tetap dipelihara sepenuhnya jika pesakit terletak pada permukaan keras. Kelengkungan tulang belakang 2 darjah ditentukan secara visual.

  Kegemukan berat kadang-kadang membuat sukar untuk mempertimbangkan tanda-tanda kelengkungan tetap disebabkan oleh lapisan tebal lemak subkutan. Seorang lelaki muda ditugaskan jika kelengkungan sebelah kiri berbentuk S berbentuk lumbar tulang belakang dikesan dengan putaran ke kiri pada tahap L1 - L4. Pesakit bertekad untuk mengurangkan ketinggian cakera.

  Calon yang memasuki perkhidmatan ketenteraan mengesahkan pelanggaran fungsi organ berpenyakit dengan X-ray dan laporan doktor perubatan.

  Klasifikasi penyakit Cobb

  Kecacatan tulang belakang pada lelaki muda adalah berbahaya kepada kesihatan, kerana saraf cedera, gangguan peredaran darah. Sekiranya pemuda itu akan berkhidmat dalam tentera dengan scoliosis 3 darjah, dia boleh membina penyakit organ-organ dalaman:

  Doktor menggunakan klasifikasi Cobb untuk menentukan jenis penyakit. Kecacatan tulang belakang dibahagikan kepada jenis berikut:

  Apabila sifat neurogenik penyakit itu mempengaruhi sistem saraf autonomi, seringkali membina radang sumsum tulang, myopathy. Apabila dilihat dari seorang lelaki muda menentukan pelanggaran nada otot abdomen dan belakang. Seorang lelaki muda tidak boleh bermain bola sepak, tenis, bola tampar. Dia tidak dapat menanggung beban dengan satu tangan.

  Memandangkan klasifikasi penyakit itu, mudah difahami sama ada mereka mengambil tentera dengan skoliosis gred 1 dan gangguan yang lebih serius yang timbul dalam kerja tulang belakang. Walau bagaimanapun, perlu mengambil kira keunikan proses patologi.

  Skoliosis berbentuk S beracun 1-4 darjah

  Bercakap tentang scoliosis dan perkhidmatan ketenteraan, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada tahap kerosakan pada tulang belakang. Jika semasa pemeriksaan sinar-X, sudut kelengkungan 1-10 ° dijumpai, pemuda harus dipanggil di Angkatan Bersenjata Rusia. Pada tahap 1 penyakit pada orang muda, terdapat asimetri bahu dan bilah bahu, sudut ubah bentuk adalah dari 5 ° hingga 10 °.

  Kerosakan yang lebih jelas pada tulang belakang adalah ciri penyakit gred 2, dan kehadiran lengkungan kompensator dan kecacatan jelas dada menunjukkan tahap 3 scoliosis. Sudut arka meningkat kepada 149-120 °.

  Ubah bentuk berbentuk S peringkat 4 disertai dengan kesakitan, pesakit menderita sesak nafas, peningkatan tekanan, kebas-kebas kaki. Semasa pemeriksaan mendapati bonggol tulang rusuk.

  Seorang lelaki muda dengan scoliosis dibawa ke tentera hanya jika tiada kecacatan tunjang. Bentuk penyakit ini boleh diperbetulkan dengan bantuan prosedur khas di hospital atau gimnastik perubatan.

  Jenis ubah bentuk berbentuk S pada unjuran sisi dirawat dengan pembedahan atau kaedah konservatif. Pergerakan tajam mengancam pesakit dengan komplikasi serius atau akibat yang tidak boleh diperbaiki.

  Adakah mereka dibawa ke tentera dalam kes scoliosis 1 dan 2 darjah, yang mana mereka memberikan penangguhan daripada perkhidmatan

  Sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis - jawapan untuk soalan ini cuba mencari lelaki muda dalam lingkungan usia 18 hingga 25 tahun. Ia adalah kategori penduduk yang menderita kelengkungan lateral tulang belakang paling kerap.

  Keadaan ini dikaitkan dengan pertumbuhan aktif tulang belakang sehingga 25 tahun. Dengan kelemahan korset otot, peningkatan saiz tulang belakang secara beransur-ansur membawa kepada ubah bentuk paksi vertebra, serta memperkuat atau meluruskan lengkung fisiologi (lordosis dan kyphosis).

  Dalam kes yang diakui patut untuk perkhidmatan

  Apabila anda lulus komisen perubatan, walaupun anda mempunyai skoliosis, anda perlu menjalani X-ray berulang. Keputusan isu ini bergantung kepada keputusan komisen dalam pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran: adakah mereka akan menyertai tentera semasa scoliosis atau tidak.

  Sejarah perubatan pesakit, semua imej tulang belakang, rujukan dan lain-lain jenis dokumen mesti dikemukakan kepada mesyuarat doktor. Perkhidmatan penangguhan atau jangka panjang bergantung pada kategori mana yang anda berikan di bawah Perkara 66:

  • Kategori "A" adalah orang yang sihat untuk perkhidmatan dalam semua unit bersenjata. Kategori ini mungkin termasuk orang yang mempunyai scoliosis 1 darjah pada zaman kanak-kanak, tetapi berjaya disembuhkan;
  • Kategori "B" - rekrut yang sesuai untuk perkhidmatan di bahagian tertentu. Kadang-kadang kanak-kanak lelaki dengan scoliosis 1 dan 2 darjah jatuh ke dalam kategori ini apabila kelengkungan yang jelas tidak jelas kuat belakang, dan dalam gambar terdapat sudut lengkung kelengkungan antara darjah 1 dan 2 (10-11 darjah). Dalam keadaan sedemikian, seorang traumatologist di pejabat ketenteraan dapat menafsirkan sejauh mana penyakit itu dalam arahnya sendiri. Oleh itu, walaupun hakikat bahawa ahli radiologi di sebuah institusi perubatan membentangkan anda dengan 2 darjah scoliosis dengan sudut kelengkungan 11 darjah, anda boleh mencari kelengkungan 1 derajat (dengan sudut 10 darjah) di pejabat tentera. Tanggungjawab untuk kesihatan anda semasa berkhidmat dalam tentera menganggap seorang doktor, yang boleh menganggap bahawa seorang draf boleh berkhidmat di unit ketenteraan tertentu;
  • Kategori "B" - lelaki yang mempunyai kelewatan untuk masa yang tertentu. Scoliosis 2 darjah dengan sudut yang sedikit lebih besar daripada 11 darjah jatuh ke dalam kategori ini. Dari masa ke masa, semasa proses rawatan, ruang tulang belakang boleh meluruskan dan mereka akan berjaya dipanggil untuk perkhidmatan;
  • Kategori "G" - kelewatan sementara 0.5 tahun, diikuti dengan pemeriksaan semula. Dengan scoliosis, lelaki muda jarang jatuh ke dalam kategori ini, kerana hampir mustahil untuk menyembuhkan penyakit dalam tempoh 6 bulan;
  • Kategori "D" - jika tersedia, mereka tidak akan masuk ke dalam tentera (yang disebut "tiket putih"). Apabila ia berada dalam kad tentera "memamerkan" kemasukan dengan kandungan berikut: "tidak sesuai di masa aman, tetapi sah dalam masa perang."

  Oleh itu, situasi kontroversi semasa laluan komisen dalam pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran berlaku di hadapan scoliosis gred 2 pada peringkat awal.

  scoliosis 2 darjah pada radiografi

  Bagaimana menyelesaikan isu-isu kontroversi dalam tentera

  Situasi kontroversial timbul apabila taksiran yang salah mengenai tahap kelengkungan doktor dalam komposisi komisen perubatan dalam tentera.

  Sila ambil perhatian bahawa apabila melengkung 1 darjah, pengambilan secara sah tergolong dalam kategori "B" dan dia dibawa ke tentera.

  Penunjuk sempadan dengan 2 darjah (11-13 darjah) hampir selalu ragu-ragu di kalangan doktor, kerana "beberapa darjah boleh dipalsukan buatan." Sebagai contoh, apabila melakukan radiografi, seseorang boleh membengkokkan sedikit ke satu sisi dan satu pergeseran kecil akan muncul pada imej, yang cukup untuk "mengubah tahap pertama ke bentuk ke-2".

  Doktor mempunyai cara untuk menentukan penipuan tersebut. Sebagai contoh, seseorang yang merekrut boleh mengambil gambar ruang tulang belakang dalam unjuran langsung dalam kedudukan terdedah. Jika sudut kelengkungan menjadi 10 darjah, tidak akan ada kelewatan.

  Walau bagaimanapun, doktor di dewan perubatan pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran kemungkinan besar tidak akan menghantar seseorang kepada tentera jika mereka mendapati di dalam kad pesakit luarnya banyak rekod tentang kehadiran sakit di bahagian belakang selama masa yang lama ditinggalkan oleh pakar neurologi.

  "Trik Tentera" dengan kelengkungan 2 darjah

  Jika suruhanjaya itu didapati sesuai untuk tentera dalam hal kelengkungan 2 derajat, "trik tentera" dapat digunakan.

  Pertama, jangan tunduk kepada suruhanjaya asal, tetapi salinan dokumen. Wakil-wakil komisen tidak mempunyai hak undang-undang untuk menolak menerima salinan. Satu-satunya perkara, sekiranya masalah itu timbul, hanya menghantar salinan dengan mel berdaftar dengan pemberitahuan resit.

  Kedua, nyatakan perselisihan anda mengenai panggilan semasa komisen secara bertulis. Anda memerlukan 2 salinan dokumen: berikan satu kepada setiausaha (dengan tandatangan penerimaan), dan biarkan kedua untuk diri sendiri. Mereka sepatutnya mempunyai tarikh, nama wakil suruhanjaya yang menerimanya, dan jawatan mereka.

  Sekiranya pakar enggan menandatangani, hantar pernyataan tidak setuju dengan keputusan kepada lembaga draf serantau. Dia akan memanggil anda untuk pemeriksaan kedua. Jangan lupa mengambil gambar dan asal semua dokumen.

  Dengan cara ini, imej "segar" dianggap tidak lebih daripada 6 bulan dari masa pengeluaran. Jika tidak, anda perlu melakukannya.

  Jika suruhanjaya serantau masih tidak memberi penangguhan, perlu membuat tuntutan di mahkamah.

  Oleh itu, dengan scoliosis, 2, 3 dan 4 darjah tidak dimasukkan ke dalam tentera, dan dari 1 - mereka mengehadkan jenis tentera yang mana dermawan itu dapat berkhidmat. Perkara 66 jelas membezakan antara kategori golongan muda dengan kelengkungan sisi tulang belakang, yang secara amnya tidak menimbulkan keadaan kontroversi.