Utama / Siku

Adakah tentera dengan scoliosis 2 darjah?

Scoliosis - Artikel 66 Jadual Penyakit:


Scoliosis 2 darjah: kategori hidup rak "B" (penggunaan terhad).
sudut kelengkungan sisi tulang belakang dari 11 hingga 25 darjah.
(dengan pelanggaran fungsi kecil)

Tanya pakar: (383) 213-66-83

Diagnosis Scoliosis

Mengenai penyakit pemeriksaan scoliosis yang dilakukan oleh askar
doktor pemeriksaan perubatan - pakar bedah.

Diagnosis scoliosis dibuat berdasarkan radiografi tulang belakang dalam dua taksiran (unjuran menegak dan mendatar).
Pandangan menegak (berdiri) menentukan: tahap scoliosis.
Unjuran mendatar (berbaring) menentukan: scoliosis tetap atau tidak tetap. (Jadual penyakit tidak menyediakan klasifikasi scoliosis: tetap dan tidak tetap; klasifikasi ini tidak boleh digunakan sebagai asas untuk menentukan kategori kebugaran seseorang merekrut).

Scoliosis 2 darjah dan Tentera Darat

Sesuai dengan lampiran Peruntukan mengenai pemeriksaan tentera-perubatan, seseorang yang merekodkan diagnosis diagnosis scoliosis sebanyak 2 darjah dengan pelanggaran fungsi-fungsi yang kecil mestilah menyerah kategori kecergasan "B" (terhad sah).
Menurut Undang-undang Persekutuan "Atas Kewajipan Ketenteraan dan Perkhidmatan Ketenteraan," rakyat yang diiktiraf sebagai terbatas untuk perkhidmatan ketenteraan (kategori "B") dikecualikan daripada perkhidmatan ketenteraan.

Oleh itu, penyerahan kepada tentera dengan scoliosis 2 darjah dengan pelanggaran fungsi kecil adalah haram.
Anda harus sedar bahawa para pelaku dengan penyakit scoliosis 2 darjah (dari 11 hingga 17 darjah) tanpa pelanggaran fungsi dipanggil untuk tentera.

Tentera dan Scoliosis

Dalam kehidupan setiap pemuda, lambat laun masa untuk berkhidmat dalam tentera. Mempertahankan negara sendiri adalah tugas langsung dari setiap orang Rusia. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, perkhidmatan ketenteraan menjadi mustahil untuk sebab-sebab perubatan.

Keputusan akhir mengenai kesahihan pengambilan dan tahap bahaya kepada kesihatan perkhidmatan tentera diputuskan oleh komisi tentera.

Terdapat senarai penyakit di mana komisen menyediakan sama ada penangguhan atau pembebasan penuh. Ramai ibu bapa dan rekrut berminat dengan soalan sama ada mereka mengambil tentera dengan skoliosis - kelengkungan lateral dari tulang belakang.

Penyakit ini membenarkan, dalam keadaan tertentu, menerima penangguhan daripada tentera, sekatan atau pelepasan lengkap. Scoliosis boleh menjadi alasan untuk keengganan rayuan jika keputusan dibuat oleh sebuah suruhanjaya perubatan dan disahkan oleh sijil perubatan yang sesuai.

Selalunya, lelaki muda usia ketenteraan berusia 18-25 tahun menghadapi diagnosis ini kerana perkembangan tulang yang sangat aktif. Pertumbuhan pesat, sebagai peraturan, disertai dengan kelemahan tisu otot, yang tidak siap untuk perkembangan pesat kerangka, yang menyebabkan perubahan bentuk vertebra, kekalahan dari berbagai bahagian tulang belakang.

Persoalan sama ada mereka masuk ke tentera dengan skoliosis 2 darjah tidak mempunyai jawapan yang tegas, kerana beberapa nuansa mempengaruhi kecergasan seseorang yang merekrut.

Scoliosis dan perkhidmatan tentera

Sejak awal tahun 2014, satu jadual penyakit baru telah disediakan, di mana golongan muda dikecualikan daripada perkhidmatan. Antara penyakit lain yang disenaraikan dan kelengkungan tulang belakang dengan putaran vertebra. Pengecualian terpakai untuk scoliosis ijazah kedua.

Untuk mengetahui sama ada seorang askar sedang direkrut untuk tentera, tahap yang diperoleh skoliosis, diukur dalam darjah, harus dijelaskan.

 • Ijazah pertama disertai dengan sudut kelengkungan sehingga 10 °. Dia tidak mengiktiraf ketara dan tidak melepaskan orang dari prestasi tugas tentera.
 • Gelaran kedua, atau kategori "B", disertakan dengan perubahan sudut ke 25 °. Pengesahan dokumentari mengenai diagnosis akan membolehkan pengambilan pekerja diiktiraf sebagai sebahagian yang sepatutnya, diikuti dengan kemungkinan rujukan ke simpanan. Sekiranya komisen mengiktiraf ketiadaan sekatan ke atas fungsi, perancang itu pergi ke perkhidmatan ketenteraan.
 • Gred 3 dengan kelengkungan sehingga 50 ° meliputi perubahan dalam keseluruhan ruang tulang belakang, disertai oleh sakit dan disfungsi organ-organ dalaman. Orang muda dengan jenis skoliosis ini tidak boleh dipanggil, merujuk kepada kategori "B" atau "D" dengan tugasan kecacatan lanjut.
 • Ijazah keempat adalah sudut kelengkungan di atas 50 °. Pilihan ini disertai oleh kelengkungan tulang belakang yang teruk dan kerosakan semua organ dan sistem. Seorang lelaki muda dengan lengkungan sedemikian diiktiraf sebagai tidak sesuai dan tergolong dalam kategori "D".

Penangguhan atau pengecualian dari tentera

Bergantung pada magnitud sudut kelengkungan tulang belakang, orang muda boleh menerima penangguhan atau pembebasan penuh.

Untuk menerima kesimpulan akhir doktor, pemeriksaan x-ray dilantik, hasilnya akan menjadi asas bagi keputusan yang dibuat oleh suruhanjaya perubatan.

Dewan medis untuk kesimpulan akan memerlukan:

 • gambar x-ray jabatan vertebral;
 • sejarah kes;
 • sijil mengesahkan diagnosis dan dokumen lain.

Bergantung kepada kategori yang ditugaskan untuk merekrut, persoalan tentang kemungkinan meluluskan perkhidmatan ketenteraan dalam tentera telah diputuskan:

Kategori kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan.

 • Kategori "A" termasuklah lelaki muda yang sesuai untuk perkhidmatan tentera tanpa sekatan. Ini termasuk orang yang mempunyai diagnosis scoliosis pada masa lalu, yang telah dikeluarkan sepenuhnya pada masa komisen yang diluluskan.
 • Kategori B membayangkan sekumpulan orang dengan scoliosis derajat pertama dan kedua tanpa perubahan visual dalam bahagian vertebral. Jika sudut kelengkungan berada di sempadan antara zon darjah pertama dan kedua, doktor lebih cenderung untuk mengaitkan penyakit itu ke tahap pertama, yang tidak memberikan sekatan kepada panggilan.
 • Orang muda milik kategori "B" komisen mempunyai peluang untuk menerima penangguhan dari tentera. Ini adalah pesakit dengan tahap scoliosis kedua dengan sudut lebih besar daripada 11 darjah. Selepas menjalani terapi, lelaki muda kumpulan ini dapat sepenuhnya sembuh, yang akan menjadikan mereka sesuai untuk tentera.
 • Kategori "G" termasuklah orang yang diberi tempoh penangguhan enam bulan untuk rawatan, dengan pemeriksaan semula mandatori. Pesakit dengan diagnosis ini jarang diberikan kategori ini kerana mereka tidak boleh sembuh sepenuhnya dalam tempoh masa yang singkat.
 • Orang yang termasuk dalam kategori "D", diisytiharkan tidak layak untuk tentera. Tiket ketenteraan ditandakan sebagai tidak sesuai untuk perkhidmatan dalam masa aman, yang hanya boleh dipanggil semasa perang.

Jenis Kelengkungan

Terdapat lekuk spinal dari pelbagai bentuk:

 • Scoliosis berbentuk C. Pilihan ini diperhatikan apabila kelengkungan tulang belakang diimbangi dari paksi tengah ke mana-mana arah (kiri / kanan). Secara visual, kelengkungan ini menyerupai bentuk huruf "C".
 • Scoliosis berbentuk S. Anjakan menyebabkan peningkatan tekanan pada vertebra lain untuk merata sama rata ke tulang belakang. Ini menyebabkan tulang belakang mengarah ke arah yang bertentangan, yang membawa kepada pembentukan visual kelengkungan berbentuk S.
 • Scoliosis berbentuk E. Perubahan yang lebih besar juga berkaitan dengan anjakan selanjutnya, yang membawa kepada satu lekukan tiga rabung dengan pembentukan lengkung berbentuk E.
 • Torsia Dalam sesetengah kes, tulang belakang dibalut dengan sendirinya, kilasan didiagnosis. Keterukan kilasan bergantung pada seberapa kuat tunjang tulang belakang yang miring.

Skoliosis tetap dan tentera

Terdapat kaedah tertentu untuk menentukan kategori seseorang yang merekrut.

Apabila menjalani pemeriksaan perubatan, seorang lelaki muda yang mempunyai masalah tulang belakang dan suspek scoliosis, memberikan gambar tulang belakang yang diambil pada peralatan x-ray semasa berdiri.

Sekiranya scoliosis dikesan dan anugerah gred 2 diberikan, lelaki muda membuat tembakan berulang dalam kedudukan terlentang.

Menggunakan kaedah membandingkan dua varian imej, kolej menentukan tahap kelengkungan dengan membezakan antara kelengkungan tetap dan tidak tetap. Keputusan perbandingan ini akan membolehkan untuk mengenal pasti pesakit dengan perubahan tetap yang akan membolehkan mereka ditugaskan ke kategori kecergasan tertentu.

Skoliosis tetap

Pengiktirafan skoliosis tetap diperlukan untuk menghadkan perkhidmatan ketenteraan, penangguhan atau pengecualian daripada perkhidmatan ketenteraan. Kesimpulan ini dibuat berdasarkan perbandingan imej yang diambil dalam dua kedudukan, sambil mengekalkan sudut sisihan dari paksi tengah dalam jarak 11-25 darjah.

Kesimpulan ini membolehkan pengambilan diklasifikasikan sebagai "B" dengan pelepasan berikutnya dari tugas tentera dalam masa aman.

Tahap kelengkungan yang berbeza

Kelengkungan yang tidak tetap didiagnosis apabila suatu offset dikesan hanya dalam kedudukan berdiri dengan penurunan dalam tahap penyelewengan dari paksi dalam kedudukan berbaring. Perbezaan antara sudut kelengkungan tidak menjejaskan diagnosis tahap kedua scoliosis, tetapi membolehkan anda berkhidmat.

Bagaimanakah mereka dibebaskan?

Agar orang muda itu diisytiharkan tidak layak untuk perkhidmatan tentera, komisen perubatan disediakan dengan dokumen yang mengesahkan penyakit itu:

 1. Rekrut rekod perubatan dengan rekod keabnormalan yang dikenalpasti.
 2. X-ray tulang belakang dalam kedudukan tegak.
 3. X-ray dalam kedudukan terdedah dengan petunjuk sudut.

Adalah perlu untuk mengambil kira bahawa gambar-gambar, yang berdasarkannya keputusan dibuat sama ada seseorang itu tertakluk kepada rayuan, harus diambil tidak lebih awal dari enam bulan sebelum suruhanjaya itu. Yang terbaik adalah laluan diagnosis X-ray sebulan sebelum penampilan di suruhanjaya itu.

Anda perlu bersedia untuk hakikat bahawa jika sudut kelengkungan ditemui di zon sempadan - antara darjah pertama dan kedua, doktor pejabat pendaftaran tentera cenderung untuk menentukan scoliosis dengan sudut yang lebih kecil, iaitu, 1 darjah. Ini memerlukan petikan lanjut tentang perkhidmatan segera yang dikehendaki tanpa sebarang sekatan.

Penyelesaian isu kontroversi dalam tentera

Orang-orang zaman tentera harus ingat bahawa tiada komisen perubatan lain atau pendapat perubatan adalah alasan untuk pengecualian atau penangguhan dari tentera. Satu-satunya pilihan untuk mendapatkan pengecualian adalah keputusan komisen perubatan pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran sendiri.

Titik kontroversi yang paling biasa mengenai pengiktirafan seorang pesakit dengan skoliosis yang tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan, adalah percanggahan dalam tafsiran tahap kelengkungan tulang belakang, sementara sering pada gambar x-ray ditentukan dari paksi 9-12 darjah.

Dalam beberapa kes, cubaan dikesan untuk menipu komisen dengan sengaja menolak tulang belakang semasa pengimejan sinar-X dalam dua pesawat. Oleh itu, suruhanjaya perubatan memberi perhatian khusus untuk menubuhkan kebenaran dan boleh mempersoalkan keputusan sinar X.

Skim tindakan untuk mencabar keputusan suruhanjaya itu

Jika pihak berkuasa tidak bersetuju dengan kesimpulan doktor, anda perlu melakukan perkara berikut:

 • Segera mengisytiharkan perselisihan dengan kesimpulan dengan menulis pernyataan dalam dua salinan kepada pejabat pendaftaran dan ketenteraan tempatan. Sekiranya permohonan itu ditolak, surat itu dihantar melalui pos ke alamat pendaftaran ketenteraan serantau dan pejabat pendaftaran.
 • Sediakan semua dokumentasi yang membuktikan kehadiran penyakit setakat yang membenarkan pelepasan serah terima dari perkhidmatan ketenteraan.
 • Komisen perubatan ketenteraan menyediakan semua maklumat yang tersedia dan mengemaskini x-ray.
 • Sekiranya satu pendapat tidak dicapai di pejabat pendaftaran dan pendaftaran ketenteraan serantau, seorang warganegara berhak untuk memfailkan tuntutan mahkamah di mahkamah.

Mahkamah adalah contoh terakhir di mana seorang draf boleh membantah kesimpulan komisen tentera.

Scoliosis - Tentera

Artikel ini mengandungi semua maklumat yang diperlukan untuk draf dengan penyakit tulang belakang, scoliosis. Tahap scoliosis dan kategori hidup yang sesuai di dalam tentera. Keperluan untuk diagnosis untuk pengecualian dari pengesahan.

Bagaimana scoliosis didiagnosis?

Dalam amalan perubatan terdapat keperluan yang berbeza untuk diagnosis mana-mana penyakit. Berdasarkan keperluan ini, doktor boleh membuat diagnosis scoliosis, hanya selepas membaca gambar X-ray tulang belakang, yang dibuat dalam unjuran mendatar dan menegak. Adalah mustahil untuk mendiagnosis scoliosis berdasarkan sinar x, hanya dibuat dalam satu unjuran (mendatar atau menegak), dalam kes ini, mungkin hanya kesimpulan awal dengan perkataan "kecurigaan scoliosis." Oleh itu, jika juruanalisis mempunyai laporan perubatan di tangannya, yang menunjukkan scoliosis, maka perlu memastikan bahawa X-ray tulang belakang dilakukan dalam dua taksiran, iaitu, berdiri dan berbohong (masing-masing unjuran menegak dan mendatar).

Tahap scoliosis - tentera.

Tahap scoliosis bergantung pada magnitud sudut kelengkungan tulang belakang. Klasifikasi (mengikut V. D. Chaklin):

Scoliosis 1 darjah.

sudut sehingga 10 ° - sesuai dengan sekatan kecil

Scoliosis 2 darjah.

sudut 11 ° - 25 ° dengan disfungsi - terhad untuk pengambilan
jika sudut adalah 11 ° - 17 ° tanpa disfungsi - sesuai dengan sekatan kecil

Scoliosis 3 darjah.

sudut dari 26 ° hingga 50 ° - terhad untuk dimasukkan ke dalam tentera

Scoliosis 4 darjah.

Adakah mereka mengambil tentera dengan scoliosis?

Bagi penyakit scoliosis, peperiksaan dijalankan oleh doktor komisen tentera-perubatan - pakar bedah.
Dalam amalan, agak sukar untuk mendapatkan keputusan pengecualian daripada pengambilan ketenteraan untuk scoliosis. Kelengkungan tulang belakang berlaku pada hampir setiap generasi muda zaman tentera, akibatnya, komisarariat ketenteraan terpaksa menggunakan segala macam cara untuk memenuhi rancangan rancangan. Yang paling berkesan dari helah ialah arah merekrut untuk sinar X berbaring dan diagnosis berikutnya dari gambar X-ray yang dinyatakan (seorang lelaki muda dengan itu disesatkan mengenai diagnosis penyakit scoliosis).

Scoliosis adalah kategori kecergasan untuk tentera.

Untuk menentukan kategori kecergasan untuk tentera untuk scoliosis, artikel 66 jadual penyakit disediakan, mengikut mana tahap scoliosis adalah faktor penentu.

Skoliosis darjah 1 - kategori hayat rak "B"

Scoliosis 2 darjah (tetap) - kategori tamat tempoh "B" jika terdapat pelanggaran fungsi

Gred 3 scoliosis - kategori hayat rak "D"

Gred 4 scoliosis - kategori hayat rak "D"

Arah dari pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran ke X-ray

Seorang wakil boleh dihantar untuk peperiksaan tambahan, keputusan yang akan menentukan kesimpulan terakhir lembaga perubatan. Terdapat dua arah untuk scoliosis sahaja. Ini adalah arah pada x-ray dalam unjuran menegak (berdiri) dan arah pada x-ray dalam unjuran mendatar (berbohong). Tahap scoliosis hanya bergantung kepada unjuran menegak.
Kedudukan sinar X (dengan beban) - membolehkan anda menentukan tahap scoliosis.
X-ray berbaring (tiada beban) - membolehkan anda menentukan skoliosis tetap atau tidak tetap.
Sekiranya imej X-ray diambil berbaring, sudut kelengkungan tulang belakang telah hilang sepenuhnya, diagnosis skoliosis tidak dibuat.

Scoliosis tetap dan tidak tetap.

Diagnosis Scoliosis adalah kelengkungan lateral (berterusan) yang tetap pada tulang belakang, disertai oleh putaran vertebra.

Scoliosis 2 darjah tidak tetap

X-ray tulang belakang serviks, toraks dan lumbar;
Unjuran menegak (berdiri)
Sudut kelengkungan 14 °;
Unjuran mendatar (berbohong),
Sudut kelengkungan adalah 8 °;
Kesimpulan: scoliosis 2 darjah tidak tetap.
(Perhatikan bahawa sudut dalam unjuran mendatar tidak menjejaskan tahap skoliosis).

Scoliosis 2 darjah Tetap

Apa yang perlu dipertimbangkan pelanggaran fungsi kecil?

Selaras dengan pindaan kepada Perkara 66 Jadual Penyakit, diagnosis scoliosis gred 2 dengan sudut kelengkungan dari 11 ° hingga 17 ° tidak lagi menjadi alasan untuk pengecualian daripada penjenayahan. Jadual Penyakit baru menyediakan scoliosis 2 darjah dengan sudut kelengkungan dari 11 ° hingga 17 ° adalah asas untuk mengiktiraf rakyat untuk dibatasi hanya jika skoliosis diperbaiki dan disertai dengan gangguan fungsi kecil. Persoalannya timbul, apakah ini pelanggaran kecil fungsi?

Untuk tahap yang tidak penting, disfungsi tulang belakang adalah ciri-ciri: manifestasi klinikal gangguan statik berlaku selepas 5-6 jam kedudukan menegak; sekatan amplitud pergerakan di tulang belakang pada tulang belakang dan (atau) toraks toraks dan lumbar sehingga 20 peratus; motor dan gangguan deria, yang ditunjukkan oleh kehilangan sensitiviti yang tidak lengkap dalam bidang neuromere tunggal, kehilangan atau penurunan dalam refleks tendon, penurunan kekuatan otot otot anggota badan dengan jumlah pampasan fungsi mereka.

Bercakap dengan pakar melalui telefon: (383 213-66-83

Adakah mereka mengambil tentera dengan scoliosis

Diterbitkan oleh Kolej Perubatan Tentera 04.10.2018

Jika seorang lelaki berusia 18-25 tahun didiagnosis dengan kelengkungan tulang belakang, persoalannya akan sama ada mereka membawanya ke tentera dengan skoliosis. Jawapan yang jelas kepada soalan tidak boleh diberikan, kerana ia perlu untuk menentukan tahap patologi.

Adakah tentera dan scoliosis serasi?

Dalam kes scoliosis, terdapat satu kelebihan otot belakang di satu tangan dan kelonggaran mereka yang lain. Oleh itu, dengan diagnosis sedemikian, pesakit tidak boleh:

tinggal dalam pose yang sama untuk tempoh masa yang panjang;

berlari (tempoh perkembangan, peringkat 3 dan 4);

lakukan latihan dengan atau tanpa beban pada satu kaki;

duduk di kedudukan teratai;

melakukan kejutan, bergelora;

membuat korek tajam;

bermain permainan luar (tenis, bola sepak, bola tampar, dan sebagainya);

lakukan latihan yang menggunakan beban menegak pada tulang belakang;

membawa objek berat dalam satu tangan;

Berdasarkan senarai sekatan yang disebutkan, kami menyimpulkan: scoliosis tulang belakang boleh menyebabkan seorang lelaki muda tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan. Walau bagaimanapun, diagnosis patologi pesakit tidak menjadi penjamin kebebasan tentera lelaki itu.

Oleh itu, jika ahli perunding itu sakit dengan scoliosis, pejabat pendaftaran tentera memerlukan gambar x-ray, yang mana papan perubatan memutuskan sama ada golongan muda diberi kategori kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan.

Kategori "Dossier" kecergasan

Kategori yang ditugaskan untuk merekrut menentukan salah satu daripada tiga jawatan pemuda itu:

sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan;

sementara tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan;

sama sekali tidak sesuai untuk tugas ketenteraan.

Apa skoliosis tidak diambil ke dalam tentera? Jadual di bawah menyediakan transkrip setiap kategori yang boleh diberikan kepada seorang pemuda. Ia juga menyediakan maklumat tentang kesesuaian seseorang merekrut apabila mendiagnosis tahap penyakit yang berbeza:

Kategori

Penjelasan

Seorang wakil boleh direkrut ke dalam mana-mana tentera tanpa had. Kategori ini juga diberikan kepada orang yang menderita scoliosis pada zaman kanak-kanak, tetapi yang telah menyesuaikan postur mereka pada masa pemeriksaan perubatan.

Orang muda itu sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan, bagaimanapun, dia tidak boleh didaftarkan di tentera elit yang terdiri daripada lelaki muda yang sihat. Kategori ditugaskan kepada orang dengan scoliosis 1 dan 2 darjah, serta patologi yang tidak stabil

Kumpulan ini diwakili oleh orang muda yang dibebaskan dari tentera untuk sebab-sebab perubatan. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku perisytiharan perang, jika perlu, para pemuda wajib melaksanakan tugas ketenteraan. Dalam erti kata lain, kategori pahlawan pahlawan ini. Ini juga termasuk askar dengan penyakit gred 2

Biasanya kumpulan ini tidak termasuk golongan muda yang menderita scoliosis. Kategori ini terdiri daripada lelaki yang tidak sesuai untuk berkhidmat dalam tentera kerana alasan perubatan. Terdapat keperluan untuk mengulangi komisen 6 bulan selepas menetapkan status. Tidak kira sejauh mana scoliosis, penyakit itu tidak dapat diatasi dalam masa yang singkat.

Kategori ditugaskan kepada orang-orang yang tidak layak untuk melaksanakan tugas ketenteraan kerana diagnosis patologi yang serius. Ini termasuk lelaki yang menderita 3 dan 4 darjah scoliosis, serta pesakit dengan diagnosis "scoliosis 2 darjah", yang berlaku terhadap latar belakang penyelewengan yang teruk dalam ruang tulang belakang. Lelaki muda dengan status itu mempunyai catatan dalam kad ketenteraan dan cap dalam pasport yang menyatakan bahawa mereka tidak boleh berkhidmat dalam tentera

Algoritma tindakan merekrut dengan scoliosis

A conscript yang didiagnosis dengan scoliosis harus tahu bahawa ekstrak dari kad perubatan bukan jaminan pengecualian dari tentera.

Pejabat pendaftaran ketenteraan akan memerlukan x-ray dengan patologi yang tercatat dengan jelas dan menunjukkan tahap kelengkungan tulang belakang. Anda boleh berkenalan dengan angka-angka yang berkaitan dengan setiap tahap patologi dalam jadual di bawah:

Sudut kelengkungan dan ciri ciri yang sepadan

Sudut bersaiz antara 1 hingga 10 darjah. Kelengkungan adalah minimum, praktikal tidak dikesan secara visual. Pesakit telah menurunkan kepalanya, lelaki itu mengusap sedikit

Penyimpangan rangka paksi dalam lingkungan 11-25 darjah. Pesakit menunjukkan penonjolan di kawasan toraks, kontur leher tidak simetris. Patologi ternyata sangat baik dalam kedudukan apabila lelaki muda mencondongkan badan ke hadapan

Penyimpangan ruang tulang belakang adalah 26-50 darjah. Antara tanda-tanda yang jelas dalam proses patologi: gondang lengkung bulge, otot batang tubuh melemah, bonggol yang ketara muncul di belakang. Terhadap latar belakang penyakit, penyakit neurologi yang nyata, peredaran darah dan proses pernafasan terganggu.

Doktor yang disahkan dengan diagnosis mestilah menyediakan imej X-ray yang diambil semasa berdiri di pejabat ketenteraan dan pendaftaran. Jika, berdasarkan hasil penyelidikan, doktor mengesahkan pesakit dengan "scoliosis 1 darjah", orang muda diklasifikasikan sebagai "B" atau "A".

Apabila keputusan tembakan bertepatan, skoliosis tetap ditubuhkan dengan sudut kelengkungan yang ditunjukkan. Diagnosis sedemikian memberikan alasan untuk menentukan kategori pahlawan kepada seorang lelaki muda.

Di peringkat ketiga skoliosis atau lajur besar lajur sisi, pelawat dibebaskan sepenuhnya dari tentera dan menerima tiket putih.

"Trik Tentera"

Perlu diberi perhatian terhadap keadaan di mana golongan muda yang menderita scoliosis 1 atau 2 peringkat dengan sudut kelengkungan tulang belakang tertentu dipanggil kepada tentera. Untuk membuktikan bahawa dalam kes ini, penyakit tahap i dan perkhidmatan ketenteraan tidak serasi, kerana dalam kes tertentu ada pelanggaran dalam sistem muskuloskeletal, perlu:

tulis pernyataan sampel yang telah ditetapkan. Anda perlu menunjukkan dua salinan sekaligus. Salah seorang daripada mereka perlu didaftarkan dengan menandakan nombor masuk, tarikh dan orang yang menerima dokumen tersebut (nama dan tandatangan ditulis);

lampirkan bantuan dokumen utama dan X-ray (berdiri dan berbohong). Ia bernilai menyampaikan salinan, dokumen asal harus ditinggalkan dengan anda. Ini benar-benar berlaku pada x-ray, yang mesti semestinya kekal dengan draf sehingga anda perlu pemeriksaan semula. Jika, dalam apa jua keadaan, orang muda itu dinafikan prosedur yang berulang, dia mempunyai hak untuk mengemukakan dokumentasi kepada mahkamah dan membuktikan bahawa, memandangkan jenis penyakit yang hadir, adalah perlu untuk menetapkan kategori tamat dengan sekatan.

Jika anda perlu berkhidmat dengan scoliosis

Terdapat kes-kes di mana seorang lelaki muda perlu berkhidmat dalam tentera, tetapi dia tidak diterima masuk ke pangkat ketenteraan dengan keputusan komisen perubatan, yang tidak mengenali pihak berkuasa sebagai sesuai untuk perkhidmatan. Dalam kes ini, lelaki muda juga boleh pergi ke mahkamah.

Untuk menjadi pemenang, anda mesti mengumpul semua dokumentasi yang diperlukan yang akan menafikan adanya patologi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingati bahawa perkhidmatan ketenteraan dikaitkan dengan aktiviti fizikal harian yang boleh merosakkan tulang belakang seorang peramal, dan dalam beberapa kes bahkan menyebabkan kecacatan.

Buat kesimpulan

Seperti yang anda dapat lihat, scoliosis bukan merupakan petunjuk untuk melepaskan seorang anggota tentera dari perkhidmatan ketenteraan. Orang yang didiagnosis dengan scoliosis 1 dan 2 darjah boleh ditugaskan ke kategori "B" - seorang peramal adalah sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan dengan beberapa sekatan. Dalam kes ini, fakta patologi yang tidak stabil disahkan.

Untuk membuktikan ketidakcocokan skoliosis yang didiagnosis dengan tentera kerana adanya pelanggaran dalam sistem muskuloskeletal, seorang lelaki muda boleh merayu terhadap keputusan draf lembaga. Dalam kes ini, jururawat mesti mempunyai dokumen perubatan tangannya dengan tanda-tanda penyakit yang telah direkodkan dengan betul dan sudut sisihan yang jelas dari lekuk tulang belakang.

Scoliosis 2 darjah tentera

Kepala jabatan hukum Layanan Bantuan untuk draf.

Pakar dalam undang-undang perubatan dan tentera.

Tel. 8 800-333-53-63

Scoliosis dan tentera: yang dipanggil untuk berkhidmat?

Kehidupan storan scoliosis bergantung kepada beberapa faktor. Perkara pertama yang perlu anda perhatikan ialah tahap penyakit. Ijazah pertama scoliosis dianggap draf. Pemiliknya meletakkan kategori kecergasan "B-3" dan mengeluarkan sepina untuk penghantaran. Kategori yang sama boleh didapati dalam tahap kedua scoliosis, jika sudut kelengkungan kurang daripada 17 darjah.

Jika ijazah ini lebih besar, doktor-doktor pejabat pendaftaran tentera akan melihat faktor-faktor berikut:

 1. adalah kelengkungan tetap,
 2. Adakah ia menyebabkan kemerosotan fungsi?

Pengecualian daripada penyerahan adalah mungkin hanya jika kelengkungan tulang belakang tetap dan disertai dengan sakit, pembatasan amplitud pergerakan tulang belakang, penurunan kepekaan atau penurunan kekuatan otot.

Pelanggaran fungsi mesti disahkan oleh rekod perubatan. Contohnya, jika anda merasa sakit, anda mesti memberikan pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran dengan ekstrak dari kad perubatan yang mengesahkan kehadirannya.

Memo dari Service Assistance for Conscripts: a conscript dengan 2 darjah scoliosis boleh disusun ke dalam tentera jika gangguan fungsi tidak tercermin dalam rekam medisnya atau ke arah dari kantor merekrut.

Mendapatkan tiket tentera untuk scoliosis

Jika semua syarat dipenuhi, pengambilan mempunyai peluang untuk dikreditkan ke simpanan. Walau bagaimanapun, dia boleh mendapatkan kategori "B" selepas tamat sahaja mengesahkan diagnosis pemeriksaan tambahan dari pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran.

Biasanya, apabila melakukan pemeriksaan tambahan, askar dihantar ke x-ray. Radiografi dijalankan dalam dua taksiran: dalam kedudukan berdiri - untuk menentukan tahap scoliosis, dan berbaring - untuk menentukan penetapannya. Salah satu pelanggaran yang dihadapi oleh peguam dalam Perkhidmatan Bantuan untuk Wakil-wakil adalah disebabkan oleh kadang-kadang dalam institusi perubatan, rekrut dihantar ke X-ray hanya dalam kedudukan yang rawan. Diagnosis sedemikian tidak sempurna dan tidak tepat, kerana menunjukkan sudut kelengkungan yang lebih kecil, dan membawa kepada penggubalan kategori kecergasan yang salah.

Bagaimana untuk menyelesaikan isu-isu kontroversi 2 darjah scoliosis

 1. Wakil-wakil dengan 2 darjah scoliosis sering dipanggil ke dalam perkhidmatan kerana derajat lenturan yang jelas. Oleh itu, beri perhatian khusus terhadap diagnosis penyakit ke arah pejabat pendaftaran tentera.
 2. Jangan tunduk kepada dokumen draf dokumen asal, kerana mereka mungkin hilang. Wakil-wakil Suruhanjaya tidak mempunyai hak untuk menolak mereka. Sekiranya masalah ini berlaku, hantar salinan dengan mel berdaftar.
 3. Pemangku gambar adalah yang tidak melebihi 6 bulan. Jika mereka "lebih tua", anda perlu membuat yang baru.
 4. Tidak setuju dengan keputusan draf lembaga harus dinyatakan secara bertulis. Ini mesti dilakukan sebelum dihantar ke tentera.

Pengecualian daripada tentera untuk scoliosis bukan proses yang mudah. Jika anda tidak pasti sama ada anda akan dibawa ke tentera dengan scoliosis, berunding dengan peguam Perkhidmatan Bantuan untuk Bukti. Panggil talian hotline di 8 800-333-53-63 atau isi borang maklum balas. Semua perundingan adalah percuma.

Adakah tentera mengambil skoliosis pada tahun 2018?

Masalah postur yang buruk pada kanak-kanak dan remaja adalah fenomena yang sangat umum pada zaman kita. Menurut definisi, scoliosis adalah sebarang kelengkungan tulang belakang, iaitu, sisihan dari piawai tertentu. Hari ini, hampir semua lelaki muda mempunyai keabnormalan yang sama, yang berkaitan dengannya, ke arah akhir sekolah, kanak-kanak mula belajar sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis? Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk menjawab soalan ini secara terang-terangan - perlu memahami apa jenis scoliosis, dan bagaimana ia ditentukan oleh doktor.

Ramai yang telah mendengar bahawa ada penyakit yang disebut dalam penyakit scoliosis: ijazah awal adalah yang pertama, maka bentuk yang lebih parah adalah yang kedua dan seterusnya untuk meningkatkan keterukan. Apa tahap scoliosis seorang lelaki muda yang sakit dengan ditentukan oleh doktor, dan dia melakukan ini dengan memeriksa x-ray tulang belakang, di mana sudut pesongan yang dipanggil maksimum ditentukan secara geometri. Bergantung pada penunjuk ini, keterukan penyakit ditentukan. Sehubungan dengan pindaan baru-baru ini kepada undang-undang mengenai penjenuhan, mari kita pertimbangkan sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis 2 darjah, 1 darjah dan lain-lain jenis gangguan postural pada tahun 2018.

Adakah mereka mengambil tentera dengan skoliosis 1 darjah?

Doktor sering memanggil jenis scoliosis ini sebagai pelanggaran postur - sedikit penyelewengan dari norma, dengan sudut 1 hingga 10 darjah. Spin yang betul betul tidak wujud. Penyimpangan ini didiagnosis pada 98% lelaki muda zaman tentera. Adalah penting untuk memahami bahawa lembaga perubatan di pejabat pendaftaran dan ketenteraan tidak mengkaji kesihatan ahli undang-undang, tetapi menjalankan "pemeriksaan". Jika doktor itu sendiri tidak memberikan doktor suruhanjaya itu dengan imej tulang belakang, di mana sudut penyimpangan ditentukan, serta ekstrak dari kad perubatan dengan diagnosis tetap dan sejarah, maka dalam kebanyakan kes kata-kata dinyatakan - "tidak ada penyakit tulang belakang". Walau bagaimanapun, menurut undang-undang, dengan tahap pertama skoliosis mereka dibawa ke tentera, tetapi tidak semua pasukan, misalnya, tidak akan mengambil pasukan khas dan unit elit lain.

Adalah amat penting untuk memahami bahawa apabila geometri menentukan sudut kelengkungan, ralat 2, 3 atau 4 darjah mungkin. Ini sangat kritikal dalam keadaan ini, kerana sesetengah doktor boleh menentukan sudut 11 darjah 9 darjah, dan ini bermakna membuat diagnosis yang salah - ijazah pertama bukannya yang kedua, dari mana pembebasan dari tentera adalah mungkin. Organisasi kami menyediakan bantuan dalam menjalankan pemeriksaan kesihatan bebas untuk draf - doktor yang berpengalaman akan mengambil X-ray dan betul menentukan sudut penyimpangan, dan juga dokumen segala-galanya untuk diserahkan kepada pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran. Panggil, kami bekerja di seluruh Rusia. Kami mengetahui sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis 1 darjah, mari berurusan dengan yang kedua.

Adakah tentera dengan scoliosis 2 darjah?

Scoliosis tahap kedua juga merupakan penyakit yang sangat biasa; selepas mengambil gambar, diagnosis ini dilakukan oleh 40% draf semasa pemeriksaan oleh doktor yang mempunyai pengalaman dalam memeriksa draf dan mengetahui undang-undang yang berkaitan. Scoliosis 2 darjah bersamaan dengan sudut sisihan dalam tulang belakang dari 11 hingga 25 darjah.

Tahap kedua penyakit tulang belakang ini berbeza di mana lelaki muda itu mungkin tidak menyedari kehadiran scoliosis (ia berlaku pada sudut sisihan 11-17 darjah), dan mungkin juga mengalami sakit, kelemahan, dan gejala lain. Ciri ini diambil kira dan dokumen pengawalseliaan di conscription. Mari kita ketahui jika kita mengambil tentera dengan skoliosis 2 darjah, dan syarat-syarat apa yang diperlukan untuk mendapatkan pengecualian dari penjenayahan.

Di sini perlu dibahagikan kepada 2 kes.

 1. Sudut lengkung 11-17 darjah dan tiada aduan. Dalam kes ini, pengambilan diiktiraf sesuai untuk perkhidmatan dengan beberapa sekatan - mereka akan berkhidmat dalam mana-mana tentera selain elit.
 2. Mana-mana sudut penyimpangan dari norma, sama dengan tahap kedua scoliosis (11-25 darjah) dan kehadiran aduan yang tetap dalam sejarah penyakit sepanjang tahun lalu. Dalam kes ini, lelaki muda itu dikecualikan daripada wajib.

Oleh itu, jawapan kepada soalan sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis 2 darjah adalah "tidak diambil" jika ada aduan yang direkodkan dalam rekod perubatan. Aduan harus tetap, sekali setiap 2-3 bulan selama 1-2 tahun terakhir. Kebanyakan kanak-kanak yang menderita scoliosis darjah kedua mengadu tentang gejala-gejala berikut: penampilan kesakitan di tulang belakang selepas beberapa waktu dalam kedudukan tegak, penurunan dalam pergerakan biasa (contohnya ketidakupayaan untuk menghidupkan kepala ke hujung kanan atau kiri), kebas kelamin, kelemahan otot dan lain-lain.

Ia penting! Dokumen kawal selia menggambarkan beberapa aduan yang tidak penting. Gejala-gejala sedemikian akan disamakan dengan ketiadaan aduan, yang dalam hal sudut pesongan hingga 17 derajat secara inklusif bermakna kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan. Kami memberi senarai tanda-tanda kecil.

 • Sakit di belakang selepas 5-6 jam berdiri atau duduk. Adalah sangat penting bahawa masa selepas sensasi yang menyakitkan itu muncul direkodkan dalam sejarah penyakit dan kurang dari 5 jam, jika tidak, manifestasi kesakitan ini akan dianggap tidak penting, dan dengan scoliosis tahap kedua, perancang akan dibawa ke tentera.
 • Mengurangkan amplitud pergerakan di mana-mana bahagian tulang belakang kurang daripada 20% - juga tidak merupakan pelanggaran yang signifikan terhadap fungsi tulang belakang dengan scoliosis. Sekiranya sijil perubatan mencatatkan sekatan pergerakan sebanyak 21%, ia sudah menjadi pelanggaran fungsi dan memberikan alasan untuk pengecualian dari pengesahan jika berlaku scoliosis 2 darjah.
 • Mengurangkan sensitiviti kawasan yang mana satu saraf bertanggungjawab, serta mengurangkan kekuatan otot satu zon sambil mengekalkan kemungkinan pergerakan. Untuk mengambil simptom sedemikian, gangguan sensitiviti di beberapa kawasan badan perlu direkodkan, atau kehilangan kepekaan yang lengkap di mana-mana kawasan, dalam kes ini mereka tidak akan mengambil scoliosis gred 2.

Seperti yang anda dapat lihat, perbezaan 1% boleh menjejaskan sama ada mereka mengambil rekrut ke dalam tentera dengan scoliosis atau tidak. Doktor biasa di klinik tidak akan memperbaiki banyak gejala ini, kerana dia bukan doktor kepakaran perubatan ketenteraan - dia tidak tahu gejala yang memberi kesan kepada kecergasan lelaki muda untuk tentera. Dan jika semua gejala-gejala yang diperlukan, diagnosis scoliosis gred 2 dan sudut penyimpangan tidak jelas ditunjukkan dalam sejarah kes, lembaga perubatan mengiktiraf conscript yang sihat, dan ini sah, kerana kewajipan untuk mengemukakan dokumen perubatan terletak pada conscript.

Disebabkan fakta bahawa penyakit ini tersebar luas, para doktor di pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran kadang-kadang melanggar peraturan - mereka tidak mengenali sudut yang ditakrifkan dalam gambar; Kadang-kadang boleh dikatakan bahawa aduan pengambilan itu tidak serius, dan sebagainya, adalah haram untuk disanggah dan masuk ke dalam tentera, walaupun dasar hukum untuk pembebasan dari tentera adalah tidak berbaloi! Tindakan doktor yang tidak sah perlu dirayu. Anda boleh menghubungi kami untuk mengatur rayuan (seksyen Kenalan).

Adakah tentera dengan scoliosis 3 darjah?

Scoliosis 3 darjah sesuai dengan sudut sisihan dalam tulang belakang dari 26 hingga 50 darjah. Ini adalah tahap penyakit yang serius, sebagai peraturan, kelengkungan seperti ini dapat dilihat oleh mata kasar. Orang yang menderita penyakit ini pasti tahu mengenainya. Ia tidak berkemungkinan bahawa pengambilan "tidak sengaja" semasa pemeriksaan mendedahkan 3 darjah scoliosis.

Scoliosis Gred 3 menyebabkan banyak gejala yang tidak serasi dengan perkhidmatan ketenteraan, dan oleh itu jawapan kepada persoalan sama ada orang dibawa masuk ke tentera dengan scoliosis gred 3 adalah "tidak" pasti, tidak diambil. Rekrut sedemikian dikecualikan daripada panggilan berdasarkan keputusan lembaga perubatan, dan tidak lama kemudian, mereka diberikan kad kesihatan tentera.

Adakah tentera dengan scoliosis 4 darjah?

Malah tahap scoliosis yang lebih serius - keempat - diagnosis ini dibuat oleh doktor jika sudut kecenderungan dari kedudukan biasa dalam imej tulang belakang mencapai 50 atau lebih darjah. Dengan begitu banyak skoliosis dalam tentera tidak mengambil. Penyakit ini agak jarang berlaku.

Apakah hasilnya?

Seperti yang dapat anda lihat, pengecualian daripada tentera diberikan untuk merekrut dengan scoliosis 2 darjah dan lebih teruk bentuk diagnosis ini. Tetapi ini berlaku hanya jika semua simptom telah direkod dengan betul dalam kad perubatan, serta sudut pesongan yang betul di tulang belakang, seperti yang ditentukan oleh sinar-X.

Lebih daripada 40% rekrut mempunyai bentuk skoliosis ini, tetapi dalam kebanyakan "kes kontroversi", apabila dokumentasi dirangka tidak betul, kanak-kanak tersebut dianggap sesuai. Untuk mengelakkan ini berlaku, atau jika pengambilan telah diisytiharkan patut, anda boleh menghubungi kami untuk bantuan undang-undang. Pakar kami akan menganjurkan kaji selidik, akan membantu anda untuk melaksanakan dokumen dengan betul, akan mencabar keputusan yang tidak sah dari draf lembaga dan akan mencapai penerimaan tiket ketenteraan dengan ketat berdasarkan undang-undang persekutuan. Panggilan, daftar untuk perundingan percuma.

Scoliosis 2 darjah mengambil tentera

Bagi ramai lelaki berusia antara 18 hingga 25 tahun, persoalan timbul sama ada mereka membawa mereka ke dalam tentera dengan skoliosis. Pada usia ini, kelengkungan lateral dari tulang belakang tidak jarang, dan oleh itu ada kacau. Dan sesungguhnya, pada usia 25 tahun, pertumbuhan tulang belakang aktif. Jika dalam tempoh ini korset otot tidak berkembang, maka ubah bentuk paksi berlaku dalam dua bahagian, yang membawa kepada peningkatan kelengkungan anatomi. Penyimpangan sedemikian berlaku lebih kerap pada orang muda, yang dikaitkan dengan proses pembentukan tulang belakang pada masa remaja. Adakah tentera dengan scoliosis 1 dan 2 darjah?

Ketidakserasian perkhidmatan tentera dan scoliosis

Terdapat beberapa penyakit yang kontraindikasi terhadap perkhidmatan ini, dan scoliosis 2 darjah adalah salah satu daripadanya. Dengan perkembangan patologi ini tidak boleh diterima:

 • Untuk lebih lama dalam satu kedudukan.
 • Berjalan tanpa kasut sukan, dilengkapi dengan sol menyerap kejutan.
 • Berlatih dengan beban, sekiranya beban hanya satu sisi.
 • Melangkah masuk dan bergelimpangan di atas kepalanya.

Dengan bentuk scoliosis gred 2 yang progresif, stabil, perkhidmatan ketenteraan tidak dapat diselesaikan. Diagnosis ini harus dibuat bukan oleh doktor yang hadir, tetapi oleh pakar yang bekerja di pejabat pendaftaran tentera.

Bagaimana kesesuaian ditentukan untuk perkhidmatan

Sebelum lelaki itu bertekad untuk menyertai tentera, mereka mesti lulus komisen perubatan. Walaupun scoliosis sebelum ini didiagnosis, terdapat keperluan untuk peperiksaan semula. Berdasarkan keputusan diagnostik, keputusan akan dibuat sama ada pemuda itu sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan atau tidak.

Sebagai tambahan kepada dokumen yang mengesahkan identiti dan status perkahwinan, rekod perubatan pesakit mesti disediakan untuk dipertimbangkan oleh pakar. Ia mengandungi sejarah keseluruhan penyakit dan terdapat gambar-gambar tulang belakang sebelum ini. Keputusan apa yang akan diambil - penangguhan dari tentera atau rujukan kepada perkhidmatan kecemasan akan bergantung pada kepatuhan terhadap titik undang-undang yang diterima pakai pada tahun 2016, yang sama untuk Belarus dan Rusia.

Lelaki untuk alasan kesihatan boleh diklasifikasikan ke dalam kategori berikut:

 • "A" kategori - kesesuaian untuk perkhidmatan di semua unit ketenteraan. Kumpulan ini termasuk lelaki yang mempunyai scoliosis derajat pertama pada zaman kanak-kanak, tetapi telah pulih sebelum tempoh masa ini.
 • Kategori "B" - pengambilan adalah sesuai untuk perkhidmatan, tetapi tidak dalam semua unit ketenteraan. Ini termasuk lelaki muda yang mempunyai scoliosis 1 dan 2 darjah, tetapi hanya jika tiada kelengkungan punggung belakang. Dalam kes ini, sudut kelengkungan kontroversi boleh dilihat dalam gambar-gambar, pada 10-11 darjah. Seorang pakar dari bidang traumatologi, yang bekerja dengan tentera, dapat menafsirkan tahap kelengkungan, yang berada di antara tahap 1 dan 2, mengikut budi bicaranya sendiri. Walaupun di klinik lain doktor meletakkan tahap ke-2, lelaki itu akan diterima pada perkhidmatan tersebut setelah tamatnya pakar yang menentukan kecergasan.
 • "B" kategori - lelaki muda yang telah menerima kelewatan untuk tempoh tertentu. Kumpulan ini termasuk skoliosis yang mempunyai 2 darjah kelengkungan (sudut lebih daripada 11 darjah). Selepas rawatan, mereka dapat pulih sepenuhnya dan menjadi sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan.
 • "G" kategori - pengecualian dari tentera, yang diberikan selama 6 bulan. Akibatnya, para penjahat jarang sekali tergolong dalam kumpulan ini, kerana tempoh itu untuk rawatan scoliosis tidak mencukupi.
 • "D" - dalam kes ini, lelaki itu tidak sesuai untuk perkhidmatan tentera dengan diagnosis scoliosis 2 darjah. Pejabat pengambilan mengeluarkan sijil kepada pihak berkuasa - tiket kesihatan dengan prasasti bahawa orang itu tidak sesuai untuk perkhidmatan dalam masa aman, tetapi sesuai untuk mengisytiharkan undang-undang tentera.

Kaedah tertentu untuk menentukan kategori

Dengan laluan suruhanjaya itu, lelaki muda yang mempunyai kelainan di tulang belakang atau kecurigaan terhadap perkembangan scoliosis, mesti menjalani pemeriksaan sinar-X. Anda boleh menggunakan gambar yang diambil paling lambat 6 bulan yang lalu.

Sekiranya scoliosis gred 2 dikesan pada x-ray yang disampaikan oleh pengambilan, maka perlu mengulangi imej sambil berbaring. Ia adalah wajib untuk mengenal pasti apa jenis skoliosis yang diperbetulkan atau tidak tetap. Menggunakan kriteria ini dilakukan penilaian kecergasan.

 • Tetap - disahkan menggunakan gambar yang diambil dalam dua unjuran, jika sudut kelengkungan disimpan di antara 11 dan 25 darjah.
 • Unfixed - didiagnosis hanya pada offset, yang ditentukan dalam kedudukan berdiri. Tahap menurun jika menjalankan diagnostik dalam kedudukan yang terdedah.

Hanya doktor yang tepat boleh menjawab persoalan kategori scoliosis mana di setiap pesakit secara individu. Dalam kes ini, pakar tidak hanya bergantung kepada penunjuk klinikal, tetapi juga kehadiran tanda-tanda penyakit.

Tanda penyakit

Penentuan sendiri scoliosis gred 2 tidak mudah, kerana dalam kehidupan biasa kelengkungan tersebut hampir tidak dapat dilihat. Semasa pemeriksaan, doktor menarik perhatian kepada keadaan tulang belakang dan mengenal pasti gangguan berikut:

 • Kelengkungan vertebra di sekitar paksi (menegak).
 • Kedudukan luaran pinggang dan kedudukan lehernya yang terdistorsi.
 • Pengasingan dan putaran pelvis dari manifestasi kecacatan.
 • Pembentukan roller otot di rantau lumbar dan penonjolan betis toraks.

Pakar yang mendiagnosis orang muda memerhatikan kelengkungan di mana-mana kedudukan badan. Sudut kelengkungan lajur tulang belakang, sebagai peraturan, adalah 10-20 darjah.

Pertama menjalankan pemeriksaan visual. Untuk melakukan ini, pesakit menjadi sehingga berat diagihkan pada kedua-dua kaki sama rata. Dalam kes ini, lengan diturunkan di sepanjang badan. Sekiranya terdapat penyelewengan dalam ruang tulang belakang, gambar berikut akan diperhatikan: jarak di antara pinggang dan lengan akan menjadi tidak simetri pada kedua-dua belah pihak. Jika ubah bentuk mencapai tahap yang penting, maka terdapat peninggalan skapula dan bahu.

Pakar mesti menentukan kehadiran kilasan - kelengkungan lajur tulang belakang di sekitar paksi menegak. Dalam kes ini, kita bercakap mengenai scoliosis berbentuk s, apabila terdapat penggelek otot dan bonggol. Adalah mungkin untuk mengesan patologi tersebut hanya selepas menjalankan diagnostik instrumental.

Resolusi Pertikaian

Dengan scoliosis, orang-orang boleh mendapatkan jeda dari perkhidmatan tentera, sekatan atau pembebasan. Resolusi isu-isu kontroversial tidak dilakukan di klinik, tetapi oleh komisen perubatan, yang mengeluarkan keputusannya, tetapi, sebagai peraturan, tidak memihak kepada draf itu.

Sekiranya berlaku penyakit tulang belakang peringkat kedua dalam pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran ada persoalan kontroversi mengenai kecergasan dan pengedaran. Sebagai peraturan, untuk mendiagnosis askar yang mempunyai kelengkungan yang tersirat di atas, mereka mengambil gambar tulang belakang bukan dalam kedudukan yang berdiri, tetapi dalam kedudukan yang rawan. Dalam kes ini, sudut kelengkungan menjadi lebih kecil.

Mengikut undang-undang, pengecualian daripada tentera dikeluarkan sementara jika ia adalah scoliosis darjah kedua. Dalam sesetengah kes, ketika meluluskan komisen perubatan di pejabat pendaftaran dan ketenteraan, apabila menentukan kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan, rekod yang dibuat dalam kad pesakit pesakit akan diambil kira. Sekiranya terdapat banyak aduan sakit belakang selama tempoh yang panjang dan untuk menyokong penemuan pakar neurologi, maka pemuda itu, sebagai peraturan, tidak dipanggil untuk perkhidmatan.

"Trik Tentera"

Dalam tentera mereka mengambil walaupun dengan 2 darjah scoliosis, jika sudut kelengkungan tulang belakang dalam kedudukan terlentang bervariasi antara 10-11 darjah. Sudah tentu, dengan kategori "B" atau "D" ia tidak berguna untuk berdebat, tetapi jika ia mengenai kategori "B", maka anda juga boleh menimbang semula kecergasan lelaki muda untuk perkhidmatan.

Sekiranya pengundinya mempunyai pelanggaran yang serius terhadap tulang belakang, tetapi walaupun ini, dia masih diwajibkan kepada perkhidmatan ketenteraan, maka terdapat beberapa cara untuk mengelilingi ini:

 1. Menyediakan salinan dokumen anda. Jika pilihan ini tidak berfungsi, asalnya hendaklah dihantar melalui pos, untuk tujuan pengesahan dokumentari dalam bentuk pemberitahuan.
 2. Tulis pernyataan ketidaksepakatan, tetapi mesti dilakukan semasa perletakan suruhanjaya perubatan. Segera, dua salinan perlu dibuat - yang pertama harus diberikan kepada setiausaha (semestinya dengan tanda tangan penerimaan), dan yang kedua harus ditinggalkan untuk diri sendiri. Permohonan hendaklah menunjukkan nombor, nama keluarga dan kedudukan orang yang dipindahkan.

Ia berlaku bahawa pakar terkemuka enggan menandatangani kenyataan. Dalam hal ini, anda perlu menghantar surat kepada komisi serantau untuk rayuan, di mana ia akan dipertimbangkan dan dilaporkan pada hasilnya. Langkah sedemikian, sebagai peraturan, membolehkan untuk mencapai pelantikan semula komisen, mengikut keputusan yang akan menjadi jelas sama ada pemuda itu akan menyertai tentera atau tidak.

Apabila panggilan bermula, ramai orang mula mengadu sakit belakang. Mereka mempunyai scoliosis 1 atau 2 darjah. Ia bergantung kepada ketepatan diagnosis sama ada draf itu akan berkhidmat atau menerima penangguhan. Paling penting adalah kehadiran kad perubatan yang mengandungi riwayat penyakit. Orang-orang muda yang didiagnosis dengan skoliosis gred 2 diberi penangguhan dari tentera.

Sejauh mana scoliosis masuk dalam tentera

Scoliosis adalah kecacatan paksi vertebra, yang sering melibatkan kerja-kerja sedentari dan gaya hidup yang tidak normal. Ini mungkin kecacatan kongenital, serta diperolehi semasa perkembangan dan pertumbuhan organisma. Bergantung kepada keparahan penyakit, seseorang boleh menyebabkan sensasi yang menyakitkan kepada seseorang, menyebabkan pergerakan terhad.

Sekiranya penyakit ini didiagnosis pada seorang lelaki muda yang berumur 18 hingga 25 tahun, adalah berguna bagi beliau untuk mengetahui sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis. Dia boleh menerima jawapannya selepas meluluskan suruhanjaya itu di dewan tentera. Walau bagaimanapun, terdapat satu lagi cara untuk mengetahui sama ada mereka mengambil tentera dengan kelengkungan tulang belakang, - gunakan maklumat dari rangkaian.

Bagaimana diagnosis disahkan?

Hanya selepas pemeriksaan, suruhanjaya ketenteraan boleh menjawab rekrut sama ada mereka membawanya ke tentera dengan skoliosis dalam kesnya.

Untuk mendiagnosis atau mengecualikan penyakit, doktor mesti:

 1. Akan mengarahkan pengambilan kepada x-ray. Anda perlu mengambil gambar dalam dua kedudukan - duduk dan berdiri.
 2. Dia akan mendengar lelaki muda itu dan melihat gambar-gambar yang ada, jika perlu, dia akan menghantarnya untuk pemeriksaan kedua. Radiografi preskripsi tidak boleh melebihi 6 bulan.
 3. Akan terus meneruskan perjalanan peperiksaan di ortopedik. Kelengkungan yang serius dalam ruang tulang belakang sering dijangkiti secara visual, walaupun tanpa sinaran X tambahan.

Dengan scoliosis, mereka dibawa ke tentera hanya jika penyakit itu tidak diabaikan dan tidak menghalang anak muda daripada membayar hutang kepada Tanah Air.

Tahap scoliosis di mana mereka tidak mengambil dalam tentera

1 darjah

Adakah mereka mengambil tentera dengan skoliosis 1 darjah? Dalam majoriti kes, penyakit sedemikian tidak akan mengganggu perkhidmatan itu, kerana hanya ada sedikit kelengkungan dari ruang tulang belakang - sehingga 1-10 darjah dari norma yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, jika scoliosis 1 darjah dikesan, hanya seorang doktor yang boleh menjawab jika mereka menyertai tentera. Sekiranya tiada pelanggaran fungsi sistem muskuloskeletal, maka tidak ada sebab untuk kelewatan atau pembebasan lengkap.

Kadang-kadang tentera membolehkan anda untuk menyingkirkan penyakit ini, kerana merekrut perlu melakukan satu set latihan fizikal. Setelah itu "fisioterapi" badan dapat dengan cepat memulihkan kedudukan tulang belakang yang betul.

2 darjah

Sekiranya scoliosis adalah 2 darjah, adakah mereka mengambil tentera? Sudut kelengkungan dalam kes ini sudah jauh lebih besar daripada sebelumnya - ia mencapai 11-25 darjah dari kedudukan biasa. Sekiranya scoliosis berbentuk gred 2 dikesan, adakah mereka dibawa ke tentera? Ini adalah diagnosis yang serius, kerana mungkin ada pelanggaran sistem muskuloskeletal. Jika mereka tetap, maka berkhidmat sebagai seorang perekrut tidak perlu. Dia akan diberikan kategori "B", yang bermaksud kesesuaian untuk perkhidmatan ketenteraan, tetapi dengan sekatan. Selalunya orang muda ini hanya dihantar ke simpanan.

Adakah tentera dengan scoliosis 2 darjah, jika tiada disfungsi sistem muskuloskeletal?

Pengambilan seperti ini perlu pergi ke tentera. Walau bagaimanapun, lelaki muda itu akan berkhidmat dalam keadaan khas. Sekiranya doktor mendapati skoliosis dan badan tidak seimbang, lelaki muda akan dihantar untuk mengulangi X-ray. Ia adalah tepat untuk keadaan sedemikian rupa bahawa kesulitan ditemui apabila berdiri dalam satu kedudukan. Sekiranya penyakit tidak dirawat, ia cepat berkembang menjadi ijazah ketiga, untuk rawatan pembetulkan postur yang mana dan campur tangan yang lebih serius diperlukan.

3 darjah

Sejauh manakah scoliosis tidak dibawa ke dalam tentera?

Ia adalah yang ketiga, kerana sudut kelengkungan sudah mencapai 26-50 darjah, yang memberi kesan buruk kepada sistem muskuloskeletal, tetapi juga keadaan paru-paru, jantung, dan sistem vaskular.

Rekrut yang sering tidak dihantar untuk pemeriksaan tambahan, kerana mereka mempunyai bonggol. Keadaan ini agak serius, ia disertai oleh kesakitan teruk dan disfungsi teruk beberapa organ dalaman.

4 darjah

Apabila memutuskan dengan skoliosis yang mana mereka tidak menyertai tentera, doktor segera menolak orang muda dengan tahap kelengkungan spinal ke-4. Dalam kes ini, kelengkungan itu melebihi 50 darjah, yang ketara tanpa sebarang penyelidikan.

Dalam kes ini, lelaki muda mempunyai masalah yang serius bukan sahaja dengan sistem muskuloskeletal. Dia didiagnosis dengan masalah serius dengan pernafasan, jantungnya boleh bergerak, timbul bengkak, dan dia mengalami kesakitan yang teruk.

Orang muda sedemikian segera diberikan kategori "D".

Momen kontroversial

Selalunya terdapat geseran antara wakil dan wakil pejabat pendaftaran tentera. Mereka berkaitan dengan detik kontroversi apabila perlu menentukan sejauh mana scoliosis tidak dibawa masuk ke tentera. Selalunya, lembaga perubatan ketenteraan didapati sesuai untuk perkhidmatan lelaki muda dengan tahap scoliosis pertama atau kedua dengan tahap kelengkungan tulang belakang tertentu. Ia adalah kes-kes yang memerlukan pemeriksaan semula, apabila sinaran X diambil dalam kedudukan yang berbeza.

Untuk membuktikan bahawa dalam kes tertentu, scoliosis 1 darjah dan tentera adalah tidak serasi, kerana terdapat pelanggaran sistem muskuloskeletal, anda harus:

 1. Buat kenyataan. Ia perlu menulis dalam dua salinan sekaligus, salah satu daripadanya disahkan oleh sekretariat dengan petunjuk nombor masuk, tarikh orang yang menerima (nama belakang dan tandatangan).
 2. Lampirkan permohonan semua rujukan perubatan anda dan X-ray, diambil dalam dua kedudukan.
 3. Berikan asal kepada diri sendiri. Mereka tidak boleh dilampirkan, hanya buat salinan. Gambar asal mesti disimpan oleh orang yang merekrut sehingga akhir peperiksaan semula.

Jika pihak berkuasa ditolak pemeriksaan semula, dia berhak mengemukakan dokumen ke mahkamah dan membuktikan bahawa dengan skoliosis ini 1 darjah, kategori kesahihan mestilah terhad. Adalah penting untuk diingati bahawa para penyusun mempunyai alasan untuk tidak mengambil gambar berulang-ulang, tetapi untuk menuntut pendapat atas dasar yang tersedia - yang dibuat dalam 6 bulan terakhir.

Sekiranya perkhidmatan ketenteraan diperlukan

Kadang-kadang seorang perompak perlu disampaikan dalam tentera, tetapi komisen perubatan tidak membenarkannya melakukannya kerana dia tidak mengenali seorang lelaki muda sebagai sihat. Keadaan ini, yang juga boleh diselesaikan di mahkamah. Untuk memenangi kes, anda perlu mengumpul dokumen yang membantah kehadiran penyakit ini. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa tentera melibatkan beban kerja harian yang serius yang boleh menjejaskan keadaan tulang belakang, dan kadang-kadang menyebabkan ketidakupayaan.

Kenapa scoliosis boleh dihalang daripada berkhidmat?

Selalunya scoliosis dan tentera adalah konsep yang tidak sesuai. Keadaan ini berkaitan dengan hakikat bahawa di hadapan tahap tertentu penyakit merekrut:

 • Tidak boleh lama dalam kedudukan yang sama;
 • Tidak dapat melakukan latihan yang kompleks, termasuk tidak mencapai standard;
 • Tidak dapat mengambil bahagian dalam banyak pertandingan dan pertandingan;
 • Akan mengalami kesakitan yang teruk ketika menjalankan tugas;
 • Ia tidak akan dapat lari, dan juga menghidupkan, membengkok, melaksanakan lilitan dan lilitan;
 • Ia akan digantung daripada latihan yang berkaitan dengan beban tegak pada tulang belakang;
 • Tidak dapat membawa beban dalam satu tangan atau mengedarkan beban dengan betul.

Selepas mengkaji senarai sekatan dan cadangan doktor boleh sampai pada kesimpulan logik bahawa skoliosis dan tentera mungkin tidak serasi. Walau bagaimanapun, keadaan ini adalah benar untuk scoliosis 2 darjah, tentera dalam kes ini boleh dikecualikan. Selalunya peringkat pertama tidak menjadi kontra untuk perkhidmatan ketenteraan.

Pelepasan atau penangguhan

Sekiranya scoliosis dikesan, adakah mereka dibawa ke tentera, adakah mereka dibebaskan, atau adakah mereka benar-benar keluar dari perkhidmatan? Ini bergantung pada sudut dan sifat kelengkungan lajur tulang belakang. Memandangkan data penyelidikan yang diperoleh, kategori pengambilan pekerja akan diberikan kepada pengambilan:

 • "A" - lelaki yang sihat. Pada masa lalu, dia mungkin telah didiagnosis dengan scoliosis, tetapi pada masa ia memulakan khidmatnya, dia telah ditarik sepenuhnya.
 • "B" - ini termasuk golongan muda yang didiagnosis dengan "scoliosis", tetapi tahap penyakit itu tidak penting. Ciri ciri - kelengkungan tulang belakang tidak boleh dilihat. Selalunya penyakit pada peringkat pertama tidak mempunyai sekatan ke atas pengesahan. Antara pengecualian, hanya kes-kes di mana terdapat disfungsi sistem muskuloskeletal.
 • "B" - kategori ini memungkinkan penangguhan, tetapi tahap kelengkungan kolum tulang belakang semasa scoliosis harus melebihi 11 darjah. Kelewatan akan diberikan untuk kursus pemulihan, selepas itu pemuda akan dapat pulih sepenuhnya.
 • "G" adalah kategori yang menganggap pemberian penangguhan, tetapi untuk jangka masa pendek hanya enam bulan. Selepas masa yang ditetapkan, pengambilan akan muncul semula di pejabat pendaftaran tentera untuk pemeriksaan perubatan. Kategori ini jarang ditugaskan kepada mereka yang mempunyai gangguan ketara sistem muskuloskeletal.
 • "D" adalah kategori wajib yang tidak dibenarkan melaksanakan perkhidmatan ketenteraan. Orang-orang seperti ini dibenarkan memanggil tentera hanya semasa perang.

Bentuk penyakit yang teruk adalah petunjuk mutlak untuk menugaskan kategori "D" kepada seseorang yang merekrut. Walau bagaimanapun, tidak semestinya tahap kedua kelengkungan tulang belakang diiktiraf sebagai kes sukar.