Utama / Pergelangan tangan

Scoliosis - bagaimana membetulkan kelengkungan tulang belakang

Kelengkungan tulang belakang dalam bahasa perubatan dipanggil scoliosis. "Scoliosis" dalam pengertian literal bahasa Latin bermaksud "lengkung". Apa itu scoliosis, untuk belajar kepada sesiapa yang mengabaikan pematuhan postur, berjalan dan duduk membungkuk. Pencegahan kelengkungan tulang belakang harus dijalankan secara berterusan, bermula dari usia sekolah.

Apakah scoliosis?

Tulang belakang mempunyai 35 vertebra, yang dibahagikan kepada lima bahagian. Terdapat tujuh vertebra serviks, dua belas dada, lima lumbar dan lima sakral. Kelopak tulang belakang tidak mempunyai nombor tetap dan individu untuk setiap orang. Semua vertebra membentuk lajur vertebral - penyokong utama "teras" badan. Setiap vertebra mempunyai proses spinous, badan, arka, dan proses melintang. Di samping itu, bahagian belakang mempunyai lapisan otot, yang mempunyai pengaruh yang kuat terhadap pembentukan sebab-sebab kelengkungan tulang belakang. Kontraksi otot spastik yang panjang boleh menyebabkan skoliosis tulang belakang pada orang dewasa.

Biasanya, lajur vertebral adalah tegak lurus, vertebra disusun satu di belakang yang lain dalam susunan yang ketat.

Tanda-tanda scoliosis berkembang pada usia dini. Dari saat lahir, tulang mula tumbuh pada seseorang. Pada usia kanak-kanak, mereka sangat plastik, mudah bertindak balas terhadap ubah bentuk dan, sekiranya berlaku postur yang salah, terbentuk menjadi bentuk tidak patologi. Kelengkungan tulang belakang pada orang dewasa adalah akibat daripada kekurangan rawatan dalam tempoh remaja, ketika masih mungkin pulih.

 • Lihat juga: Doktor mana yang merawat scoliosis.

Sebabnya

Ortopedik mengenal pasti dua sebab utama penyakit scoliosis:

Yang pertama ialah tekanan fizikal pada ruang tulang belakang, yang merupakan punca utama untuk scoliosis. Kelengkungan tulang belakang pada orang dewasa adalah akibat kelengkungan pada zaman kanak-kanak. Pertama sekali, ia termasuk pendaratan yang tidak wajar kanak-kanak di tempat kerja.

Otot mempunyai daya ketegangan yang sangat besar yang mempengaruhi tulang. Dengan ketinggian ketinggian kerusi dan meja, postur yang salah, otot dapat mengubah bentuk tulang belakang.

Dari ubah bentuk itu muncul kelengkungan tulang belakang, yang membawa kepada kerja otot yang tidak normal. Perjuangan sistem dalaman badan membawa kepada penguatan otot-otot yang terbentang dan kelemahan yang teruk - akibatnya, semasa aktiviti fizikal, tidak ada pembetulan kelengkungan tulang belakang. Keadaan pesakit bertambah buruk, tahap skoliosis meningkat.

Satu lagi sebab di mana kelengkungan belakang mula muncul adalah trauma kelahiran atau kemerosotan fizikal. Cedera belakang membawa kepada kelengkungan yang teruk, sejak vertebra setelah dislokasi atau patah tidak selalu memulihkan bentuk dan kedudukan mereka. Penjajaran tulang belakang seringkali merupakan tugas sekunder, memandangkan patah tulang sering mengakibatkan kehilangan fungsi motor.

Psikomotor boleh dikaitkan dengan sebahagian penyakit di mana kehilangan koordinasi yang tepat membawa kepada perkembangan scoliosis. Kelengkungan adalah disebabkan oleh kontraksi spastik kronik otot belakang. Otot yang terkena spasm menarik vertebra ke arahnya, menimbulkan kelengkungan tulang belakang. Dalam kes ini, rawatan diarahkan kepada bahagian otak dan saraf tunjang yang rosak, kerana sebab awal terletak pada gangguan sistem saraf pusat.

Darjah dan jenis

Keupayaan untuk membetulkan patologi bergantung kepada tahap scoliosis. Ortopedik membezakan beberapa peringkat, bergantung kepada tahap kelengkungan, dan jenis scoliosis, bergantung pada jenis penyimpangan. Setelah menentukan jenis dan tahap apa yang perlu dilakukan, doktor menjelaskan kepada pesakit apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku skoliosis.

Pertama

Peringkat pertama, dengan kelengkungan kurang dari 10 derajat. Secara luaran, gejala scoliosis tidak kelihatan, rawatan tidak diperlukan jika pelanggaran itu tidak mengganggu kehidupan pesakit. Sekiranya tiada perkembangan patologi, pesakit memutuskan apa yang perlu dilakukan dengan kelengkungan seperti tulang belakang. Pada peringkat ini, rawatan paling berjaya kerana ia adalah pembetulan.

Yang kedua

Peringkat kedua, kelengkungan 11 hingga 25 darjah. Kelengkungan tulang belakang sudah diperlukan, kerana pada peringkat ini, penampilan bonggol dan penggelek otot di bahagian belakang kelihatan jelas. Rawatan scoliosis pada orang dewasa di peringkat kedua adalah sukar, menggunakan korset, terapi senaman, terapi manual.

Ketiga

Peringkat ketiga, kelengkungan sehingga 40 darjah, vertebra sangat cacat. Pada X-ray, bentuk berbentuk baji dari vertebra akan menjadi ketara, gerbang kosta lebih jelas. Ia hampir mustahil untuk menyingkirkan scoliosis pada peringkat ini dengan kaedah konservatif.

Keempat

Peringkat keempat - kelengkungan 40 darjah dan ke atas. Tanda-tanda kelengkungan tulang belakang adalah kepentingan kosmetik yang hebat - kecacatan kelihatan walaupun di bawah pakaian. Scoliosis dari tahap keempat hanya dirawat oleh operasi pembedahan yang rumit.

Patologi mempengaruhi organ-organ dalaman. Dalam peringkat ketiga dan keempat, kelengkungan akan mengganggu ketelapan usus, kerja hati, paru-paru, jantung. Tanda dalaman kelengkungan tulang belakang - rusuk dan otot, dapat menyentuh hati, mengganggu fungsi normalnya.

Berbentuk C dan berbentuk S

Di samping darjah, terdapat pembahagian scoliosis menjadi dua subtipe - berbentuk C dan berbentuk S. Bentuk C mempunyai satu busur kelengkungan (biasanya di daerah torak). Bentuk-S ditandakan dengan kemunculan lengkung kedua kelengkungan (lebih kerap di rantau lumbar). Yang lebih rendah akan menjadi yang utama yang diperoleh oleh seseorang, dan yang kedua akan menjadi busur pampasan yang telah dibangunkan dalam proses pemulihan scoliotik.

Spin membentuk busur kedua, sebagai percubaan untuk bertindak balas terhadap perubahan dalam tubuh di ruang angkasa, menjaga pusat keseimbangan dengan bantuan kelengkungan yang sama di arah yang lain.

Gejala

Scoliosis pada peringkat awal adalah asimtomatik bagi manusia. Selalunya, pampasan membawa sensasi dalaman kembali normal, kerana tahap lemah dilihat hanya secara luaran.

Manifestasi luaran scoliosis:

 • Stoop;
 • Kecenderungan kepala, yang tidak bertepatan dengan tahap paha manusia;
 • Susunan asimetri bahagian belakang: bilah bahu, kecacatan dada, perubahan pada ketinggian kaki

Seseorang yang mempunyai tahap skoliosis yang melampau tidak boleh meluruskan belakangnya dengan normal, berasa sakit.

 • Lihat juga: Bagaimana untuk membuang bonggol di belakangnya

Diagnostik

Diagnosis tepat diperlukan untuk memahami bagaimana mengubati scoliosis. Kelengkungan adalah ketara luaran, jika tahap penyelewengan lebih daripada 10 darjah. Pemeriksaan visual langsung membolehkan anda menilai sama ada tulang belakang telah mula bengkok. Scoliosis juga didiagnosis oleh X-ray. Gambar yang diambil oleh pakar itu akan memberitahu semua tentang scoliosis orang itu. Ia menjadi jelas sama ada ia mungkin untuk membetulkan kelengkungan tulang belakang dalam kes ini. Gambar-gambar diambil secara harfiah dan bersandar, menentukan tahap kyphosis, lordosis, darjah dan kehadiran scoliosis.

Rawatan

Bagaimana untuk merawat kelengkungan tulang belakang dan sama ada mungkin untuk membetulkan skoliosis pada orang dewasa akan dijawab oleh doktor ortopedik. Orthopaedics sedang mengkaji dan membangunkan pencegahan penyakit tulang belakang dan kaki, khususnya, doktor ortopedik sedang mengkaji bagaimana untuk merawat skoliosis pada orang dewasa. Kaedah dan prognosis bergantung kepada tahap dan lokasi jabatan, jadi mungkin untuk meluruskan belakang anda, hanya pakar yang akan menjawabnya.

Untuk menyelaraskan tulang belakang menggunakan kaedah berikut:

 • Urutan;
 • Terapi fizikal;
 • Berenang;
 • Kaedah ortopedik.

Urut

Untuk rawatan skoliosis tulang belakang, urut sesuai, yang berehat otot belakang dan menghentikan otot vertebra dari "mengetatkan" ke arah yang salah. Urut adalah kaedah rawatan yang baik. Dalam sesetengah kes, gejala skoliosis tulang belakang menunjukkan bahawa kaedah ini tidak sesuai untuk merawat belakang. Tanda untuk ini mungkin scoliosis dada pada masa dewasa.

Scoliosis tulang belakang pada orang dewasa mempunyai rawatan khas, kerana badan sudah terbentuk, dan perubahan dalam tulang belakang boleh membawa kepada lebih banyak kesan yang menyedihkan. Dengan urutan yang salah mungkin kelengkungan yang lebih besar daripada sebelumnya, dan meluruskan tulang belakang akan menjadi lebih sukar.

Terapi fizikal adalah kompleks latihan fizikal yang bertujuan untuk kumpulan otot tertentu. Cara mengubati kelengkungan tulang belakang dengan kaedah ini boleh memberitahu terapi senaman pakar. Latihan bertujuan untuk melintang, otot salib vertebra. Peningkatan mereka membawa kepada penjajaran struktur normal tulang belakang. Selepas latihan, anda mungkin mengalami keletihan yang teruk di bahagian belakang, bagaimanapun, ini menandakan proses membina serat otot.

Berenang

Scoliosis boleh disembuhkan dengan bantuan kelas kolam renang. Bagaimana untuk memperbaiki scoliosis dengan berenang? Apabila pergerakan mendayung di dalam air, otot-otot belakang menjadi tegang. Oleh kerana tulang belakang tidak berada dalam kedudukan tegak, kurang tekanan dikenakan ke atasnya, tahap kecenderungan semakin lemah. Lengkung kecil dan tulang belakang dengan berenang disingkirkan secara bebas, pembetulan daripada doktor dikurangkan hanya kepada perubahan dalam intensiti kelas, yang tidak boleh dikatakan mengenai kaedah lain - keseluruhan senarai urut dan terapi fizikal memerlukan pengawasan yang berterusan oleh pakar.

Peralatan ortopedik

Kaedah rawatan ortopedik termasuk korset, kolar dan peranti lain yang direka untuk tidak menyembuhkan, tetapi untuk membantu menghilangkan sindrom kesakitan yang berlaku semasa scoliosis. Tilam dan katil ortopedi juga membantu menyelaraskan tulang belakang melengkung. Bagaimana untuk meluruskan tulang belakang, ahli fizik bertindak balas - yang melanggar organisasi lordosis dan kyphosis bahagian thoracolumbar, katil yang keras mencipta keadaan untuk pembentukan semula kedudukan postur yang betul.

Pencegahan Scoliosis

Kaedah terbaik untuk tidak pernah berfikir tentang cara membetulkan kelengkungan tulang belakang akan menjadi pencegahan. Meluruskan tulang belakang berpenyakit lebih keras daripada menjaga ia sihat. Ia adalah perlu untuk memantau secara teliti postur, terutamanya pada zaman kanak-kanak. Cadangan sama ada mungkin untuk meluruskan postur pada zaman kanak-kanak, memberi pakar bedah ortopedik pediatrik. Dia akan menentukan sama ada kanak-kanak mempunyai scoliosis dan apa yang perlu dilakukan untuk mencegahnya. Bagaimana untuk memperbaiki scoliosis juga akan menggesa pakar bedah.

Jangan biarkan berat badan anda kembali. Mereka membawa kepada peregangan otot-otot yang meregangkan vertebra antara mereka. Juga berunding dengan pakar untuk memilih katil yang betul. Terlalu lembut, atau sebaliknya, tilam keras boleh membawa kepada perkembangan kelengkungan.

Adakah mungkin dengan perkembangan scoliosis untuk melibatkan diri dalam sukan yang berkaitan dengan latihan kekuatan - tidak. Tekanan pada tiang hanya meningkatkan tahap penyelewengan. Untuk scoliosis, terdapat ciri-ciri gejala dan rawatan yang berkaitan dengan penyingkiran beban, yang merosakkan vertebra deformed.

Adakah latihan fizikal terapi membantu dengan scoliosis 1 darjah?

Scoliosis pada orang dewasa - sebab, gejala dan rawatan

Scoliosis tulang belakang adalah penyakit yang sering memberi kesan kepada kanak-kanak dan remaja. Dengan tiada rawatan tepat pada masanya, patologi ini berterusan dengan seseorang untuk hidup. Kadang-kadang scoliosis boleh berlaku pada masa dewasa, di bawah pengaruh faktor-faktor tertentu. Scoliosis secara signifikan merumitkan kehidupan seseorang - secara fizikal dan psikologi. Adalah lebih sukar untuk menyembuhkan skoliosis tulang belakang pada orang dewasa daripada pada kanak-kanak, kerana tisu tulang sudah terbentuk sepenuhnya.

Sebabnya

Scoliosis pada orang dewasa yang paling kerap berlaku akibat rawatan tidak lengkap atau tidak betul pada patologi ini pada usia muda, atau kurang mendapat rawatan seperti itu. Tetapi faktor-faktor lain yang menimbulkan fenomena degeneratif di tulang belakang juga boleh menyebabkan perkembangan penyakit ini:

 • kecederaan yang mengakibatkan kecacatan ruang tulang belakang;
 • penyakit tulang belakang - osteochondrosis, protrusions, hernias, lordosis, anjakan cakera dan lain-lain;
 • pembedahan tulang belakang sebelumnya;
 • osteomalacia - patologi di mana tulang-tulang tulang belakang menjadi lembut;
 • osteoporosis - pengurangan kekuatan, penipisan tisu tulang;
 • neoplasma malignan, diletakkan di tulang belakang, atau memberikan metastasis kepada vertebra;
 • Penyakit berjangkit - sebagai contoh, osteomielitis atau tuberkulosis boleh menjejaskan keadaan tisu tulang;
 • sebab-sebab idiopatik, i.e. faktor pembentukan penyakit tidak boleh ditentukan dengan tepat.

Obesiti, postur yang lemah, kekurangan aktiviti fizikal juga boleh menjejaskan perkembangan skoliosis tulang belakang pada orang dewasa. Untuk mengambil apa-apa langkah untuk penyembuhan diri adalah benar-benar kontraindikasi. Dengan lelucon tulang belakang yang buruk dan, dengan pendekatan buta huruf untuk rawatan, anda secara signifikan boleh memburukkan keadaan kesihatan.

Gejala

Scoliosis dicirikan oleh gejala-gejala ketara, yang utama adalah rasa sakit di kawasan belakang. Di samping itu, gejala berikut diperhatikan:

 • kelengkungan tulang belakang;
 • pembentukan bonggol kosong, yang menjadi lebih ketara dalam kedudukan cenderung badan;
 • Secara visual terdapat perbezaan panjang anggota badan;
 • kesukaran ketidakselesaan apabila bergerak;
 • susunan asimetri bahu, belakang, bilah bahu;
 • sakit berduri di tangan;
 • kerosakan organ dalaman, dengan keputusan bahawa pesakit terdedah kepada keradangan yang kerap;
 • kepincangan, keletihan dengan kedudukan berpanjangan dalam kedudukan berdiri;
 • kebas kelepasan yang berkaitan dengan pemampatan ujung saraf dari tulang belakang tulang belakang yang rosak;
 • senak;
 • pada wanita, gangguan hormon, keradangan rahim dan ovari, cholecystitis; pada lelaki, disfungsi seksual.

Dalam kes-kes yang teruk, scoliosis dapat dilihat sebagai kegagalan jantung, kerosakan sistem saraf, penyakit ginjal dan gastrousus. Sekiranya tidak ada rawatan perubatan, penyakit ini boleh menyebabkan sejumlah komplikasi yang berbahaya, oleh itu adalah mustahil untuk menangguhkan rawatannya.

Bagaimana untuk merawat

Scoliosis tulang belakang pada orang dewasa dirawat dengan kaedah konservatif atau pembedahan. Yang pertama adalah: fisioterapi, urutan, latihan terapeutik, memakai korset khas, terapi manual, serta ubat. Jika osteomalacia atau osteoporosis adalah punca kelengkungan tulang belakang, satu kursus persediaan yang mengandungi biophosphonates, vitamin D dan kalsium, serta diet khas yang kaya dengan vitamin, protein dan mineral, ditetapkan. Jika anda berlebihan berat badan, anda perlu mengambil langkah-langkah untuk menghilangkan pound tambahan.

Rawatan konservatif terhadap scoliosis terdiri daripada langkah-langkah berikut:

 • Penggunaan ubat-ubatan. Sekiranya seseorang mengalami sindrom kesakitan yang ketara, dia ditetapkan ubat anti-radang dan analgesik. Ia dibenarkan untuk memulakan gimnastik terapeutik hanya selepas penghapusan kesakitan.
 • Memakai korset. Terima kasih kepada korset sokongan khas, penetapan kolum tulang belakang dalam kedudukan yang betul dipastikan. Ini mengurangkan beban pada vertebra, yang menghalang perkembangan penyakit dan berlakunya komplikasi yang berkaitan.
 • Gimnastik terapeutik. Terapi senaman dianggap salah satu kaedah yang paling berkesan untuk menghapuskan kecacatan tulang belakang. Setiap pesakit ditetapkan satu set latihan, bergantung kepada ciri-ciri individu dari penyakit dan tahap kelengkungan tulang belakang. Latihan fizikal terapeutik menyumbang kepada pembentukan postur yang betul, pengukuhan sistem otot, normalisasi aliran darah di tisu-tisu yang rosak oleh mampatan vertebra. Gimnastik perubatan selalu dilakukan hanya di bawah pengawasan seorang pakar. Pemilihan diri sendiri adalah dilarang sama sekali, kerana ini boleh menjejaskan kesihatan dan membawa kepada komplikasi yang serius.

Kesan positif boleh didapati semasa yoga. Mereka mempunyai kesan positif pada semua organ dan sistem, mempunyai kesan menenangkan, berehat dan membantu memulihkan kedudukan tulang belakang yang terganggu. Melakukan yoga untuk scoliosis dibenarkan hanya di bawah pengawasan yang mengawasi para pakar dengan pendidikan perubatan yang sesuai.

Campur tangan operasi

Jika kaedah rawatan konservatif tidak membawa kesan yang positif, dan kesakitan terus meningkat, bahkan kepada yang tetap, doktor boleh menetapkan operasi pembedahan. Campurtangan operasi digunakan dalam 80% kes di mana cacat tulang belakang tidak dapat dihapuskan dengan cara lain.

Petunjuk untuk pembedahan adalah:

 • Kesakitan yang teruk yang tidak dihentikan oleh ubat-ubatan dan kaedah rawatan fisioterapi. Sekiranya kesakitan menjadi sahabat tetap orang itu, satu-satunya jalan keluar akan menjadi operasi.
 • Kemajuan penyakit. Sekiranya kelengkungan tulang belakang meningkat dengan pesat, dan sudut kecenderungan mendekati 45 darjah, perlu dilakukan operasi yang mendesak. Sekiranya tidak dilakukan, tulang belakang yang cacat akan mula memberi kesan negatif kepada organ-organ penting, termasuk paru-paru dan jantung.
 • Kecacatan angka. Soalan kosmetik dalam kes skoliosis tulang belakang tidak penting. Keadaan melengkung tubuh memberikan pesakit banyak penderitaan psikologi, ia mengembangkan kompleks dan mengganggu kehidupan sosial yang penuh. Walaupun ubah bentuk tidak menyebabkan rasa sakit, pembedahan mungkin ditetapkan untuk membetulkan penampilan pesakit.

Semasa operasi, pakar bedah menghilangkan mampatan saraf tunjang dan saraf, serta memperbaiki tulang belakang dalam kedudukan yang betul.

Tisu rawan akan mula pulih, bengkak akan berkurang, mobiliti dan aktiviti sendi akan kembali. Dan semua ini tanpa pembedahan dan ubat mahal. Baru bermula.

Campur tangan operasi adalah langkah yang melampau, yang hanya digunakan dalam kes-kes istimewa apabila tidak dapat menyelesaikan masalah dengan cara lain. Operasi ini adalah langkah yang sangat penting dan anda harus berfikir dua kali sebelum menjalani pisau bedah.

Untuk mengelakkan perkembangan scoliosis, anda perlu mengekalkan bentuk fizikal anda, mengambil masa seharian untuk bersenam atau sukan, cuba menghabiskan lebih sedikit masa dalam posisi duduk, dan juga kerap menjalani pemeriksa dengan doktor untuk diagnosis dan rawatan yang tepat pada masanya dari pelbagai patologi tulang belakang.

Scoliosis tulang belakang pada gejala dewasa

Postur yang lemah adalah masalah yang paling biasa pada orang dewasa dan kanak-kanak. Tanda-tanda awal scoliosis mungkin berlaku pada masa kanak-kanak awal. Semasa dewasa, ini diperburuk dengan spesifik kerja dan penurunan aktiviti motor. Scoliosis tulang belakang pada orang dewasa adalah penyakit yang memerlukan pemantauan berterusan oleh doktor dan rawatan pencegahan dan pemulihan.

Penyakit degeneratif sistem muskuloskeletal berkembang secara beransur-ansur dan lebih lama. Semua bahagian tulang belakang (serviks, toraks, lumbar) boleh rosak. Dalam kes-kes skoliosis, lebih daripada satu bahagian tulang belakang terlibat dalam proses ini, yang memberi kesan kepada gambaran klinikal penyakit ini.

Foto: Scoliosis tulang belakang di Dewasa - Punca-punca kongenital

Sukar untuk mengenal pasti punca utama penyakit ini. Selalunya ia adalah:

 • kecederaan tulang belakang;
 • osteochondrosis;
 • hernia intervertebral dan penonjolan cakera;
 • osteoporosis;
 • osteomalacia (melembutkan tisu tulang);
 • komplikasi tulang belakang selepas penyakit berjangkit (contohnya, batuk kering);
 • pembedahan tulang belakang;
 • sebab yang tidak ditentukan;
 • faktor keturunan penyakit sistem muskuloskeletal;
 • kurang dirawat atau tidak didiagnosis scoliosis kanak-kanak;
 • kanser tulang belakang atau organ lain.

Gejala

Scoliosis tulang belakang pada orang dewasa sentiasa disertai dengan sakit. Keterukan kesakitan bergantung kepada individu. Secara semula jadi, pesakit menerangkan kesakitan yang membakar atau berterusan, lebih sering sakit di kawasan interscapular. Apabila proses berkembang, kesakitan dari perubahan berkala menjadi satu kekal. Ini memerlukan sejumlah perubahan.

Harus diingat bahawa orang yang berpolitik untuk mengurangkan sindrom kesakitan cuba untuk mengambil kedudukan yang selesa, yang merupakan pencetus yang melanggar bentuk tulang belakang. Selain itu, roller ketegangan otot mula terbentuk, yang memburukkan sindrom kesakitan.

Sudah tentu, scoliosis tidak berkembang dalam masa beberapa hari. Dalam kebanyakan kes, perubahan yang kelihatan dapat dilihat selepas bertahun-tahun. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sistem muskuloskeletal agak tahan terhadap pelbagai jenis beban. Sememangnya, proses mempercepatkan jika di samping terdapat penyakit lain dari sistem muskuloskeletal.

Scoliosis tulang belakang pada orang dewasa tidak disertai oleh demam dan tidak setiap orang akan pergi ke doktor untuk kesakitan yang sedikit. Mengambil pelbagai analgesik, sindrom kesakitan boleh dihentikan, tetapi ini tidak bermakna proses telah dihentikan.

Satu gejala: sensitiviti jari menurun

Ini adalah faktor tambahan yang memburukkan lagi. Selain sindrom kesakitan, gangguan kepekaan di jari, pengurangan kekuatan otot di tangan dan tangan boleh bergabung. Ia adalah perubahan yang pesakit mula melihat, dan menggalakkan pesakit untuk berunding dengan doktor.

Ringkasnya, simptom utama penyakit ini boleh disenaraikan seperti berikut:

 • sakit belakang;
 • bahu asimetri (satu bahu di atas yang lain);
 • ketegangan otot belakang, yang menyebabkan kekakuan pergerakan;
 • perubahan visual dalam ketepatan ruang tulang belakang (pembentukan bonggol);
 • perubahan dalam kerja organ-organ dalaman;
 • gangguan busana.

Terdapat beberapa derajat scoliosis pada orang dewasa.

 1. Scoliosis 1 darjah pada orang dewasa dicirikan oleh hakikat bahawa asimetri dari tali pinggang bahu hampir tidak kelihatan. Keletihan postur, yang disebut stoop, adalah menarik. Sudut arka pesongan tidak lebih dari sepuluh darjah.
 2. Scoliosis 2 darjah pada orang dewasa disertai dengan perubahan sudut dari 11 hingga 25 darjah. Asimetri bahu dan penglibatan tulang pelvis dilihat secara visual, dan semasa palpation, rabung otot yang kuat dicatatkan di rantau lumbar dan rantau interscapular.
 3. Scoliosis 3 darjah pada orang dewasa sudut sisihan dari dua puluh enam hingga lima puluh. Pelanggaran postur dengan pembentukan punuk tulang dan perubahan sekunder dalam dada. Terdapat kecenderungan dalam tulang pelvis dan bahu.
 4. Scoliosis Gred 4 pada orang dewasa kelihatan kepada mata kasar. Perubahan bentuk tulang belakang toraks dan lumbar begitu jelas bahawa ia mudah didiagnosis. Selain itu, disebabkan oleh perubahan tersebut, fungsi organ-organ dalaman (saluran gastrousus, sistem kardiovaskular dan bronchopulmonary) mula terganggu.

Apabila memeriksa pesakit sedemikian, doktor sentiasa nota tahap keterukan kerosakan tulang belakang, yang mana jabatan terlibat dalam proses itu menjadi lebih besar atau lebih rendah. Ini perlu dinilai sebagai taktik rawatan mungkin sedikit berbeza. Scoliosis adalah penyakit kronik yang memerlukan pemantauan berterusan.

Jika keperluan asas rawatan dan profilaksis tidak dipenuhi, kualiti hidup seseorang berkurangan dengan masa. Ketidakselesaan yang berterusan membawa kepada gangguan latar belakang emosi, dan sekiranya terdapat kecacatan penyakit yang jelas, ia juga boleh membawa kepada kemunculan kemurungan.

Rawatan pesakit harus komprehensif dengan bantuan psikoterapi untuk membantu pesakit menghadapi penyakitnya. Perubahan ketara sentiasa membebankan latar belakang emosional dan ahli terapi dan psikoterapi mesti mengadakan sesi pemulihan yang akan membantu seseorang untuk tidak menutup dan keluar dari masyarakat.

Komplikasi

Foto: Pelvis Bone Offset

Jika anda tidak memulakan rawatan penyakit ini dalam masa, perkembangan proses boleh membawa kepada komplikasi berikut:

 1. mengubah bentuk belakang;
 2. menukar panjang kaki dan lengan;
 3. anjakan tulang pelvis;
 4. gangguan busur dalam bentuk kepincangan;
 5. perkembangan sindrom radikal pada tahap yang berbeza;
 6. sakit kepala dan pening;
 7. perkembangan ketidaksuburan atau masalah dengan bearing janin.
Diagnosis penyakit ini

Pada peringkat awal penyakit ini, kadang-kadang agak sukar untuk menentukan apakah terdapat proses patologis atau tidak. Di samping pemeriksaan objektif, jenis pemeriksaan diagnostik ini membantu doktor:

Kajian ini boleh digunakan secara individu dan bersama. Imej radiasi membantu menentukan tahap scoliosis. Pembezaan scoliosis secara beransur-ansur mungkin hanya kerana kajian ini.

Kaedah diagnostik: MRI

Pencitraan resonans magnetik membantu menentukan sama ada terdapat perubahan degeneratif tambahan pada tulang belakang (hernia, bantahan) dan pada tahap apa. Terima kasih kepada kajian-kajian ini, taktik rawatan yang paling rasional dan berkesan dipilih.

Sudah tentu, jika pesakit mempunyai aduan tambahan sakit dalam hati, sembelit, peningkatan kencing, dan lain-lain, pemeriksaan komprehensif dilakukan dengan pemeriksaan ultrasound, elektrokardiogram, dan sebagainya.

Adalah dianggap bahawa scoliosis 1 darjah pada orang dewasa tidak memerlukan rawatan yang lebih baik, tetapi hanya pencegahan rasional. Ia mungkin termasuk kompleks aktiviti rekreasi dan rekreasi, yang dipilih oleh ahli pemulihan doktor.

Dengan tahap penyakit ini, irama umum kehidupan, sebagai peraturan, tidak berubah dan tidak ada batasan keras. Di sesetengah negara Eropah, dipercayai bahawa perubahan dalam jenis pertama boleh dianggap sebagai variasi norma dalam pesakit dewasa.

Scoliosis 2 darjah pada orang dewasa membawa kepada penurunan kualiti hidup. Ketidakselesaan kekal memerlukan rawatan dan penjagaan yang lebih kerap dan berpanjangan pada senarai sakit. Bermula dari tahap ini, rawatan pesakit wajib diperlukan untuk mencegah perkembangan pesat penyakit ini.

Skoliosis Gred 3 dalam pesakit dewasa memerlukan rawatan pesakit dalam beberapa keadaan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa bentuk ini selalu melibatkan penglibatan organ-organ dalaman dan sistem. Perubahan yang kelihatan dalam postur, dengan kehadiran sindrom radik, mungkin memerlukan rawatan pembedahan.

Bagaimana untuk merawat skoliosis tulang belakang pada orang dewasa?

Rawatan scoliosis diarahkan kepada:

 • untuk mengurangkan ketegangan otot di bahagian belakang;
 • penghapusan kesakitan;
 • pemulihan bentuk belakang;
 • pemulihan mobiliti tulang belakang;
 • peningkatan peredaran darah;
 • normalisasi organ-organ dalaman.

Pembetulan skoliosis tulang belakang pada orang dewasa boleh dicapai dalam dua cara utama - ia adalah rawatan konservatif atau pembedahan. Taktik terapi hanya dipilih oleh doktor. Di samping prosedur standard, selepas rawatan utama, terapi restoratif dan pencegahan penyakit dilakukan.

Rawatan yang ditetapkan untuk keadaan tertentu harus menyeluruh. Ia termasuk:

 1. ubat;
 2. rawatan pembedahan;
 3. terapi restoratif yang kompleks (fisioterapi, gimnastik, urut, akupunktur, terapi manual);
 4. fisioterapi (elektroforesis, UHF, terapi magnet, terapi laser);

Ubat untuk merawat scoliosis adalah seperti berikut:

 • ubat anti-radang;
 • ubat-ubatan yang meningkatkan peredaran darah;
 • kompleks vitamin;
 • dalam analgesik keadaan akut;
 • bermakna mengurangkan tekanan otot.

Selain tablet dan suntikan, krim, salap dan gel secara aktif ditetapkan, yang digunakan untuk kawasan yang terjejas. Dengan kesannya, mereka menyumbang kepada kerengsaan kulit di tapak tertentu, yang meningkatkan peredaran darah di dalam vesel-vesel kecil, dengan demikian memastikan penghantaran nutrien ke segmen yang rosak. Ini penting, kerana dengan bentuk diubah suai vertebra, trophicity dan nutrisi mereka terganggu dengan ketara.

Terapi pemulihan adalah tambahan kepada rawatan perubatan asas. Untuk melengkapkan dan melengkapkan rawatan penuh, adalah sangat penting. Tempoh terapi ubat bergantung kepada tahap scoliosis, umur pesakit dan kehadiran komplikasi tambahan. Terhadap latar belakang terapi, pesakit akan menyadari peningkatan kesejahteraan, peningkatan kemampuan kerja dan mood, dan proses degeneratif juga diperlambat.

Antara terapi pemulihan harus memberi tumpuan kepada terapi fizikal. Terapi senaman untuk scoliosis pada orang dewasa dijalankan di bawah pengawasan seorang pengajar. Ia membantu pesakit memahami kawasan mana yang memerlukan lebih banyak penekanan. Objektif utama latihan ini adalah untuk menguatkan otot-otot belakang, ikat pinggang atas, meningkatkan pergerakan tulang belakang, penghapusan pengikat otot.

Dengan senaman yang teratur, pengudaraan meningkat sebagai akibat daripada pengurangan kesakitan di bahagian belakang. Akibat terapi fizikal, lengkung fisiologi tulang belakang secara beransur-ansur dipulihkan, dan beban pada cakera intervertebral menurun. Latihan hendaklah digunakan untuk semua bahagian tulang belakang.

Pada mulanya, mereka melakukan tugas-tugas yang mudah dan tidak rumit, kerana badan mula menyesuaikan diri dengan keadaan baru, dan otot melakukan kerja mereka dalam jumlah yang mencukupi, senaman merumitkan, dan tempoh kelas meningkat. Semua tugas adalah berdasarkan tindakan mudah.

Ini adalah belitan kepala ke belakang dan sebagainya, secara beransur-ansur menambah pergerakan pekeliling kepala. Perlu diingat bahawa semasa gimnastik ada beberapa kontraindikasi untuk melakukan latihan tertentu. Selepas latihan pada bahagian serviks, tugas-tugas secara beransur-ansur ditambah untuk meningkatkan prestasi bahagian toraks dan lumbar.

Pergerakan pekeliling di punggung bawah akan melegakan otot-otot belakang yang dalam dan cetek. Latihan untuk scoliosis tulang belakang boleh dilakukan dalam posisi berdiri atau berbaring. Tugasan dilakukan secara beransur-ansur, pada kadar yang sederhana, ini akan membolehkan latihan pernafasan tambahan.

Kontraindikasi kepada terapi fizikal

 1. sindrom kesakitan akut;
 2. tekanan darah tinggi dan kehadiran patologi jantung dalam fasa akut;
 3. koordinasi terjejas dan penyakit radas vestibular;
 4. peningkatan suhu;
 5. pemutihan patologi kronik yang lain;
 6. keadaan selepas rawatan pembedahan.

Adakah mungkin untuk menyembuhkan scoliosis pada orang dewasa sekali dan untuk semua isu yang agak kontroversi. Oleh kerana tahap penyakit yang berbeza telah diterangkan di atas, perlu difahami bahawa kos terapeutik syarat-syarat ini berbeza. Sesetengah pakar mungkin mengatakan bahawa mengubati scoliosis 1-2 darjah adalah mungkin, tetapi ia bergantung sepenuhnya kepada pesakit. Skoliosis gred 3-4 boleh dirawat terutamanya dengan kaedah pembedahan dan, sememangnya, dalam keadaan sedemikian, sukar untuk dibicarakan tentang penawar lengkap.

Objektif utama rawatan pembedahan adalah untuk memulihkan bentuk fisiologi tulang belakang, mengurangkan kesan pada organ dan sistem dalaman. Pembetulan skoliosis pada orang dewasa dengan kaedah ini adalah ukuran yang melampau tanpa adanya kesan terapi konservatif dan perkembangan proses.

Mana-mana operasi, terutama pada tulang belakang, memerlukan tempoh pemulihan yang lama. Oleh itu, pesakit yang beroperasi setiap 3-6 bulan menjalani kursus terapi pembantu. Selepas operasi, pesakit diberi perban khas dan korset, yang dipakai secara berterusan atau untuk jangka waktu tertentu.

Pencegahan

 • terapi yoga;
 • rawatan spa;
 • perubatan tradisional;
 • memakai pembalut khas dan korset;
 • perubahan gaya hidup (penurunan berat badan, senaman seimbang).

Setiap orang secara bebas dapat menjalankan senaman dengan scoliosis, tetapi kompleks latihan dan tempoh latihan ditentukan oleh doktor. Rawatan scoliosis pada orang dewasa di rumah harus dijalankan secara teratur, mengelakkan melompat. Sesungguhnya, dalam proses latihan, tubuh akan terbiasa dengan tugas-tugas baru dan otot-otot menyesuaikan diri dengannya.

Selain latihan pemulihan, kesan yang sangat baik memberikan urutan dengan scoliosis. Teknik boleh digunakan berbeza (klasik, segmen, titik, tin). Dalam beberapa kes, kombinasi teknik yang berbeza dalam satu sesi dibenarkan. Keberkesanan urut akan bertahan lebih lama jika pesakit tidur di tilam kanan.

Diet yang seimbang adalah sangat penting dalam penyakit ini. Pesakit disyorkan untuk memakan buah-buahan, sayur-sayuran, daging, sayur-sayuran, ikan. Perlu untuk mengehadkan penggunaan garam dan semua rempah yang mungkin, perasa, makanan salai atau goreng, gula. Untuk minum teh dan teh herba yang lebih baik, adalah wajar untuk mengecualikan penggunaan kopi dan alkohol.

Penggunaan ubat tradisional bertujuan mengurangkan kesakitan. Kompres dan campuran yang paling biasa digunakan yang ditumpaskan di kawasan yang terjejas. Anda tidak boleh berhenti kelas dan terapi sebaik sahaja anda berasa lebih baik. Ia tidak rasional untuk sentiasa menggunakan ubat penghilang rasa sakit, yang membawa pelepasan sementara, dan penyakit itu sendiri tidak dirawat.

Sekiranya skoliosis tulang belakang dikesan pada orang dewasa, rawatan harus bermula pada manifestasi pertama penyakit ini, kerana dalam kes-kes yang lebih tinggi adalah sukar untuk membetulkan keadaan walaupun dengan bantuan intervensi operatif. Scoliosis muncul sebagai kelengkungan yang tidak normal tulang belakang. Selalunya penyakit ini berlaku pada kanak-kanak, kurang kerap dikesan pada orang dewasa. Pada masa kanak-kanak, penyakit itu adalah hampir tanpa gejala, tetapi scoliosis dewasa mempunyai tanda-tanda dan tanda-tanda khasnya sendiri.

Scoliosis tulang belakang pada orang dewasa boleh berlaku akibat pembedahan pada tulang belakang, selepas penyakit berjangkit, pelbagai patologi di jabatan vertebral, akibat dari onkologi, dll. Adalah agak sukar untuk merawat skoliosis pada orang dewasa, jadi lebih cepat satu penyakit didiagnosis, semakin besar kemungkinan hasil yang bahagia.

Tanda penyakit

Kelengkungan tulang belakang pada orang dewasa tidak lulus tanpa jejak. Simptom yang paling penting adalah sakit belakang. Ia boleh membosankan, sakit atau tajam, sangat kuat, yang mana mustahil untuk tidak mengeluh atau bergerak. Gejala sedemikian mungkin menandakan peretasan ujung saraf yang berada di kawasan tulang belakang serviks.

Scoliosis tulang belakang pada orang dewasa mungkin beberapa jenis, dan bergantung kepada tempat kelengkungan, kesakitan teruk akan muncul. Selain kesakitan, terdapat tanda-tanda atau tanda-tanda lain ciri-ciri scoliosis pada orang dewasa. Mereka muncul sebagai:

 • asimetri bahu;
 • perubahan yang kelihatan dalam kelengkungan tulang belakang;
 • gangguan sistem muskuloskeletal;
 • ketidakselesaan dan kekakuan apabila berjalan;
 • selsema kerap;
 • mati rasa di bahagian atas dan bawah;
 • rupa bump;
 • sakit di tangan;
 • gangguan fungsi organ dalaman;
 • perubahan dalam lengan panjang.

Scoliosis pada orang dewasa membawa kepada anjakan organ-organ dalaman, anjakan mediastinum, dan kelengkungan aorta (yang membawa kepada perkembangan tekanan darah tinggi). Perubahan cerun pelvik dan gerbang kostum mendekatinya, mengakibatkan prolaps buah pinggang. Apabila buah pinggang diturunkan, ureter flexes, yang mengakibatkan pelanggaran ke atas fungsi organ kencing dan perkembangan urolithiasis. Khususnya, penyakit somatik sedang berkembang - iaitu, mungkin terdapat rasa sakit di rantau jantung, perut, atau kepala, tetapi tidak ada bukti klinikal mengenai fungsi gangguan organ-organ dalaman.

Seringkali, seseorang yang mengalami skoliosis cuba untuk menghapuskan gejala dengan ubat penghilang rasa sakit, akibatnya sebab gejala tidak dirawat, scoliosis berlangsung, dan orang itu perlahan-lahan mati. Untuk mengelakkan ini, apabila gejala pertama muncul, anda perlu segera berjumpa doktor atau pakar trauma.

Kaedah rawatan

Rawatan pada orang dewasa scoliosis melibatkan menghapuskan punca penyakit, menghilangkan blok yang membawa kepada pergerakan terjejas dan pesakit pesakit, menguatkan tisu tulang, menghapuskan gejala negatif dan kesan scoliosis. Rawatan mandatori scoliosis melibatkan peningkatan aliran darah di kawasan tulang belakang yang rosak.

Dalam diagnosis scoliosis, rawatan pada orang dewasa terdiri daripada menetapkan:

 • orthotics (prosedur melibatkan memakai korset khas yang akan membantu memperbaiki tulang belakang dalam kedudukan yang dikehendaki);
 • latihan terapeutik;
 • terapi manual;
 • fisioterapi;
 • rawatan dadah;
 • campur tangan pembedahan.

Kelengkungan tulang belakang pada orang dewasa boleh diperbetulkan dengan korset khas, yang boleh menjadi sokongan dan pembetulan. Menyokong korset adalah paling kerap diberikan selepas pembedahan tulang belakang, apabila kelengkungan arka sangat kecil. Korset pembetulan membetulkan penyimpangan yang lebih serius. Tempoh memakainya adalah sekurang-kurangnya 6 bulan.

Sebagai rawatan konservatif terhadap scoliosis dan orang dewasa, pelbagai ubat tempatan digunakan untuk membantu mengurangkan gejala penyakit yang tidak menyenangkan dan menguatkan tubuh. Khususnya, kompleks vitamin ditetapkan, di mana vitamin Ca, P, D mesti hadir. Mereka juga menetapkan cara untuk menggosok ke tulang belakang, yang boleh didapati dalam bentuk talkers, krim atau gel. Ubat desensitisasi diberikan secara intramuskular. Rasa sakit penahan sakit juga ditetapkan untuk membantu meringankan sakit pada tulang belakang.

Pastikan untuk menetapkan fisioterapi scoliosis, urutan terapeutik. Dengan bantuan urut, otot-otot yang dibawa dalam nada, mengukur postur mereka, meningkatkan peredaran darah. Percayalah tulang belakang anda memerlukan pakar yang baik. Tidak mustahil untuk melakukan urutan diri dengan scoliosis, kerana pergerakan yang tidak masuk akal boleh menyebabkan gangguan yang lebih besar dan kesakitan yang teruk. Sebagai peraturan, arah urut boleh diambil dari doktor yang hadir dan membuatnya secara percuma atau untuk bayaran minimum secara langsung di klinik itu sendiri.

Sebagai fisioterapi, lawatan ke kolam renang, terapi haba, pembedahan magnet, terapi lumpur, dan stimulasi elektrik otot adalah disyorkan. Lawatan ke kolam akan membantu mengembangkan aktiviti lokomotif, memperbaiki postur, membantu memperbaiki fungsi pernafasan, yang juga mengalami scoliosis.

Dalam bentuk gimnastik terapeutik, senaman khas ditetapkan untuk membantu pembentukan sistem otot dan pengukuhannya. Yang paling sesuai adalah latihan dari yoga - asanas, yang dibenarkan untuk dilakukan pada usia apa pun, termasuk yang matang. Jika anda mempunyai kemahiran dan peluang, anda boleh bermain ski.

Semua kaedah rawatan ini ditunjukkan dalam peringkat pertama dan kedua scoliosis, maka hanya campur tangan pembedahan yang ditetapkan.

Tindakan segera

Rawatan jenis ini untuk scoliosis pada orang dewasa adalah yang paling sering diresepkan, kerana ia jarang berlaku pada orang dewasa bahawa penyakit ini boleh dirawat dengan ubat-ubatan dan prosedur tempatan.

Dalam sesetengah kes, pembedahan adalah satu-satunya cara untuk melegakan kesakitan yang teruk dan meningkatkan fungsi organ-organ dalaman, yang mengalami banyak penyakit daripada scoliosis.

Pembedahan untuk scoliosis pada orang dewasa ditetapkan untuk:

 • kesakitan yang tidak berterusan;
 • kegagalan lengkap terapi konservatif;
 • neuralgia;
 • ubah bentuk tahap tertinggi;
 • kecacatan kosmetik (orang muda di bawah 30 sering cuba untuk menghapuskan kesan scoliosis dalam bentuk bonggol di belakang atau kelengkungan belakang dengan operasi);
 • kekurangan kardiopulmonari.

Semasa operasi, prostesis khas dilampirkan pada kawasan vertebral, yang pada masa yang sama akan menyokong tulang belakang dan mencegah perkembangan penyakit. Bagi kanak-kanak yang dibuat implan logam khas, yang merupakan jenis plat bergerak pada batang. Bagi orang dewasa, struktur seperti itu dibuat masih kerana tulang belakang mereka tidak lagi tumbuh dan berkembang.

Operasi untuk memperbaiki tulang belakang penuh dengan pelbagai komplikasi, dan kosnya tidak kecil. Itulah sebabnya ia sangat penting untuk tidak memulakan perjalanan penyakit, tetapi untuk mencari masa dan berjumpa dengan doktor pada gejala pertama yang tidak menyenangkan.

Latihan khas di rumah

Sekiranya tiada tanda-tanda pembedahan segera, anda boleh cuba menyelaraskan dan menguatkan tulang belakang di rumah. Khususnya, perhatian yang besar perlu dibayar kepada latihan yang akan membantu postur yang betul, menghapuskan berat badan yang berlebihan (ia boleh menyebabkan scoliosis). Perkara utama bukanlah untuk membuat pergerakan tiba-tiba semasa terapi fizikal, supaya tidak mencederakan tulang belakang. Sebagai latihan, sesuai untuk menggantung di bar, "basikal", squats, latihan perut, dll.

Anda boleh melakukan latihan untuk belakang. Untuk melakukan ini, berbaring di perut anda dan angkat kepala dan kaki anda pada masa yang sama tanpa bersandar di tangan anda. Pada amnya, setiap senaman mesti dilakukan sekurang-kurangnya 15 kali, 2-3 pendekatan masing-masing. Sekiranya bentuk fizikal berada dalam keadaan yang menyedihkan, maka setiap elemen perlu dilakukan sejauh mungkin, tetapi setiap kali pergerakan perlu ditingkatkan. Adalah tidak diingini untuk scoliosis untuk melakukan aerobik langkah, melompat, berjoging, dan sebagainya.

Resipi rakyat

Menghapuskan gejala-gejala yang menyakitkan di kawasan belakang menggunakan kompres. Tidak teruk membuktikan alkohol berwarna bunga chestnut. Untuk penyediaannya diperlukan untuk mengambil kapasiti 1 l isi dengan 1/3 bunga, tuangkan 350 g vodka atau alkohol yang dicairkan dan biarkan selama 2 minggu. Secara berkala, bekas mesti dikeluarkan dan digoncang. Agar tidak membakar kulit dengan alkohol, anda boleh mencairkan tincture dengan sedikit air sebelum memohon. Memohon produk ke kawasan belakang harus sedikit panas, menggosokkannya dengan tangan atau kain.

Anda boleh mandi dengan penambahan garam laut. Selepas itu, belakang perlu dioles dengan salap khas yang ditetapkan oleh doktor. Untuk mengisar bahagian belakang menyediakan penyelesaian garam laut yang tertumpu. Jika boleh, lebih baik untuk mandi dengan air garam, jika tidak - penyelesaian garam akan dilakukan.

Kentang mentah dan lada panas atau akar umbi lobak mestilah dihancurkan dalam pengisar (anda boleh dalam penggiling daging), kemudian letakkan seksyen kasa di rantau vertebral dan letakkan sayur-sayuran berair. Dari atas kompres hendaklah dibalut dengan baik, supaya ia mengeringkan punggung. Plaster lada mempunyai kesan yang sama, tetapi kadang-kadang kesannya sangat kurang dinyatakan, oleh itu, lebih baik untuk menyediakan pemanasan pemanis sayur.

Tekanan alkohol dari scoliosis boleh disediakan dari bunga dandelion. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil balang 500 ml, isi hampir separuh daripada bunga dan isi dengan vodka. Ia perlu menanam campuran selama kira-kira satu minggu di tempat sejuk yang gelap, dan kemudian memohon ia sebagai menggosok belakang.

Cepat meringankan kesakitan dengan scoliosis dengan menggunakan campuran lidah buaya, madu dan vodka. Komponen-komponen ini perlu dicampur dan digunakan di kawasan kesakitan sebelum tidur. Dari atas, anda boleh menutup seperti memampatkan dengan daun kubis dan balut dengan selendang bulu.

Cabang pine juga membantu dalam rawatan scoliosis pada orang dewasa. Mereka perlu dituangkan dengan banyak air (10-15 liter) dan meletakkan api, di mana selepas mendidih anda perlu mengurangkan haba dan masak selama kira-kira 7 minit. Selepas itu, merebus cawangan pain direbus selama 3 jam dan ditambah ke bilik mandi untuk berenang.

Semasa menggosok belakang untuk mengelakkan kawasan jantung. Mandi terapeutik, suhu yang harus tinggi, dikontraindikasikan dengan kehadiran varises, penyakit kardiovaskular, semasa kehamilan. Ia adalah perlu untuk menggabungkan ubat tradisional dengan tradisional. Jadi hasilnya akan dicapai dengan lebih cepat.

Jika anda mengesyaki scoliosis tidak boleh mengubati diri sendiri, kerana penyakit ini sangat serius dan memerlukan pendekatan bersepadu. Scoliosis pada orang dewasa tidak dirawat hanya dengan ubat-ubatan atau dengan bantuan fisioterapi. Selain itu, ia tidak boleh disembuhkan hanya oleh ubat-ubatan rakyat. Rejimen rawatan yang dipilih oleh doktor adalah jalan terbaik untuk pemulihan.

Scoliosis tulang belakang pada radiografi

Skoliosis tulang belakang pada orang dewasa adalah penyakit yang serius: rawatan penyakit ini pada masa dewasa akan menjadi sukar dan panjang. Mungkin memerlukan campur tangan pembedahan.

Tetapi untuk menghapuskan kelengkungan ruang tulang belakang, sejauh mungkin, adalah perlu. Sekiranya tidak, patologi organ-organ dalaman boleh berkembang, yang membawa kepada berlakunya penyakit berbahaya.

Apakah scoliosis?

Scoliosis adalah kelengkungan lajur tulang belakang, yang berlaku pada lateral, tetapi secara beransur-ansur menyebar ke pesawat lain. Dalam bentuk scoliosis yang paling teruk, pesakit mempunyai tulang belulang di sekeliling pusatnya.

Kecacatan tulang belakang akibat perkembangan scoliosis menyebabkan perubahan pada lokasi semula jadi tulang rusuk dan tulang dada, serta pergerakan organ-organ berdekatan yang diperlukan untuk fungsi normal seluruh organisma. Pertama sekali, paru-paru dan jantung terpengaruh. Scoliosis 2 darjah tulang belakang toraks dalam kebanyakan kes menyebabkan kegagalan pernafasan dan kegagalan jantung.

Apabila anjakan tulang mula berkembang menjadi dada dada atau dorsal, yang merosakkan rupa pesakit dan menyebabkan dia banyak kesulitan dan penderitaan. Pada masa yang sama, kyphoscoliosis tulang belakang toraks boleh berkembang.

Kyphoscoliosis tulang belakang torak pada radiografi

Semua penyakit fizikal yang disebabkan oleh kelengkungan skoliotik tulang belakang, selalu menjejaskan keadaan sistem saraf pusat. Akibatnya, pesakit dengan scoliosis sering mengalami gangguan neurotik dan keadaan depresi.

Jenis utama scoliosis

Scoliosis akut diperhatikan pada orang dewasa. Lagipun, skoliosis kongenital biasanya sembuh pada zaman kanak-kanak. Bentuk scoliosis bergantung pada jumlah lengkung (busur) dengan lengkungan kolom tulang belakang. Ia biasanya dibezakan:

 1. Scoliosis berbentuk C (1 lengkungan kelengkungan);
 2. Skoliosis berbentuk S (2 lengkungan kelengkungan);
 3. Scoliosis berbentuk Z (3 arka kelengkungan).

Penyetempatan paten patologi menentukan jenis scoliosis berikut:

 • scoliosis tulang belakang serviks;
 • scoliosis toraksik;
 • scoliosis tulang belakang lumbar.

Scoliosis Thoracic

Jenis scoliosis yang paling biasa ialah scoliosis tulang belakang toraks. Kelengkungan berlaku dalam segmen torak dari tulang belakang di peringkat vertebra ke-8 dan / atau ke-9. Bergantung kepada sifat dan arah kelengkungan, scoliosis kiri dan sisi kanan tulang belakang torakik dibezakan.

Peringkat awal penyakit - scoliosis 1 derajat tulang belakang toraks menyebabkan kelengkungan sedikit tulang belakang di dada. Rawatan awal dan aktiviti sukan tetap hampir dapat menghapuskan patologi ini.

Dari masa ke masa, tanpa rawatan yang betul, scoliosis gred 2 tulang belakang toraks mungkin bermula. Dalam kes ini, sudut kelengkungan meningkat sebanyak 2-3 kali, yang menjadi ketara kepada orang lain. Ini menyebabkan pesakit mengalami gangguan saraf yang secara beransur-ansur boleh menjadi penyakit serius.

Seterusnya, tahap skoliosis tulang belakang berikut berkembang di rantau toraks, di mana penyakit menjadi lebih parah. Khususnya, dengan scoliosis thoracic grade 3, kecacatan sternum dan tulang rusuk serta perkembangan bonggol kosus diperhatikan. Dengan 4 darjah scoliosis, hampir keseluruhan badan menjadi cacat, ke bawah ke tulang pelvis. Pesakit bermula kyphoscoliosis tulang belakang toraks. Ini membawa kepada gangguan pernafasan normal dan gangguan fungsi sistem kardiovaskular.

Scoliosis tulang belakang

Penyebab utama scoliosis

Scoliosis tulang belakang pada pesakit dewasa paling kerap berkembang di bawah pengaruh faktor seperti:

 • kecenderungan genetik;
 • lordosis, poliomyelitis, rickets, osteochondrosis;
 • hernia intervertebral;
 • disfungsi tulang dan tisu penghubung;
 • batuk kering dan beberapa penyakit berjangkit lain;
 • pemusnahan tulang vertebra individu - osteoporosis;
 • patologi sistem muskuloskeletal;
 • tumor dan metastasis malignan di bahagian-bahagian tulang belakang;
 • kesan degeneratif pembedahan;
 • kelemahan otot-otot tulang belakang dan ligamen vertebra;
 • tulang belakang tulang belakang - osteomalacia;
 • gaya hidup yang tidak aktif;
 • kecederaan tulang belakang;
 • beban yang berlebihan pada tulang belakang;
 • pelanggaran postur;
 • pelbagai faktor idiopatik.

Gejala scoliosis

Perwujudan pertama scoliosis pada orang dewasa dengan sistem muskuloskeletal yang terbentuk sepenuhnya adalah sindrom nyeri. Sakit belakang boleh bermula kerana mencubit ujung saraf tunjang dengan vertebra yang tidak sesuai jaraknya.

Antara tanda-tanda dan tanda-tanda scoliosis tulang belakang perlu dipanggil faktor seperti:

 • ikat pinggang asimetri;
 • sisihan jelas lajur tulang belakang dari garis menegak (diperiksa menggunakan garis plumbum);
 • pergerakan yang menyakitkan dan terhalang;
 • peredaran anggota badan yang lemah, kebas;
 • pelanggaran postur yang jelas;
 • penampilan bonggol dan kemurungan di seberang;
 • masalah dengan sistem pernafasan dan kardiovaskular;
 • penyakit kerap sejuk;
 • kelemahan umum.

Langkah diagnostik

Kelengkungan tulang belakang dapat dilihat semasa pemeriksaan peribadi pesakit oleh doktor ortopedik. Untuk menentukan keterukan penyakit itu, pemeriksaan rasuk sinar-X dilakukan secara semulajadi.

Imej yang dihasilkan membolehkan anda menetapkan sudut kelengkungan lajur tulang belakang. Ini menentukan keparahan penyakit dalam setiap kes. Maklumat tambahan mengenai gambaran klinikal penyakit ini diperolehi melalui pengiraan tomografi dan pengimejan resonans magnetik tulang belakang.

Rawatan scoliosis

Apabila skoliosis tulang belakang berlaku pada pesakit dewasa, rawatan melibatkan terapi konservatif atau, terutama dalam kes-kes yang teruk, pembedahan. Secara umum, rawatan dijalankan untuk:

 • menormalkan kedudukan tulang belakang;
 • memulihkan sistem muskuloskeletal;
 • menyingkirkan pesakit kesakitan tulang belakang;
 • untuk meningkatkan peredaran darah di rantau vertebral;
 • untuk menguatkan otot.

Rawatan konservatif terhadap scoliosis dewasa dijalankan mengikut skema kompleks, yang disesuaikan oleh pakar untuk setiap pesakit secara individu. Pada asasnya, terapi anti-skoliotik termasuk rawatan berikut:

 1. Terapi ubat untuk melegakan kesakitan dan memulihkan fungsi sistem pernafasan dan kardiovaskular.
 2. Latihan terapeutik untuk menguatkan otot-otot belakang.
 3. Urut yang menguatkan otot tulang belakang dan meningkatkan peredaran darah dalam tisu paravertebral;
 4. Kaedah yang berbeza dari daya tarikan ortopedik.
 5. Memakai korset khas untuk mengurangkan beban, memperbaiki tulang belakang dalam kedudukan yang betul dan menghentikan proses patologi.
 6. Berenang terapeutik untuk mengurangkan beban pada otot-otot tulang belakang dan memulihkan fungsi normal sistem pernafasan.
 7. Kelas beberapa sukan mengikut kaedah khas untuk membetulkan postur dan menguatkan otot belakang.
 8. Kitaran rawatan akupunktur untuk melegakan ketegangan otot, melegakan kesakitan dan menormalkan keadaan mental pesakit.
 9. Prosedur fisioterapi dan terapi lumpur.
 10. Kelas yoga di bawah bimbingan pakar.

Yoga untuk rawatan scoliosis

Semua kaedah rawatan di atas berkesan dalam peringkat awal scoliosis (tahap pertama dan ke-2 tahap keparahan). Dengan pelaksanaan semua prosedur dan aktiviti sukan yang kerap, kelengkungan dapat dihapuskan hampir sepenuhnya. Keamatan gejala scoliosis berkurangan dengan ketara.

Rawatan pembedahan untuk scoliosis

Campur tangan bedah dilakukan dalam pengobatan scoliosis 2, 3 atau 4 derajat. Penunjuk utama untuk penerapan kaedah pembedahan adalah keberkesanan rendah terapi konservatif.

Terdapat beberapa kaedah rawatan pembedahan kelengkungan tulang belakang pada masa dewasa. Antaranya ialah kaedah seperti:

 1. Implantasi struktur logam khas untuk pembetulan postur dan penetapan kolum tulang belakang dalam kedudukan yang betul.
 2. Pemulihan cakera vertebra dan vertebra yang rosak.
 3. Penumpukan tulang belakang dalam kedudukan tertentu dengan cara operasi.
 4. Pembetulan pelanggaran struktur dada oleh kaedah pembedahan.
 5. Rawatan pembedahan ligamen tulang belakang dan sistem otot tulang belakang.

Penumpukan tulang belakang dilakukan menggunakan batang logam khas - gangguan. Mekanisme, yang terletak di atas batang, menggerakkan cangkuk yang dilekatkan pada pelbagai unsur dari tulang belakang. Distrator dipasang di sisi cekung gerbang scoliotik atau di kedua-dua belah tulang belakang. Untuk meningkatkan kecekapan intervensi pembedahan berasaskan logam, mereka dijalankan bersama dengan pembetulan tulang belakang dan cakera yang cacat.

Pengganggu tulang belakang pada radiografi

Operasi berikut dilakukan pada cakera vertebra dan intervertebral berikut:

Reseksi Sphenoid adalah penyingkiran dan penyingkiran fragmen tisu vertebra yang rosak. Dengan kaedah ini, anda boleh memperlahankan kelengkungan lajur tulang belakang. Implantasi struktur logam selepas reseksi baji membuatnya dapat meluruskan tulang belakang hampir sepenuhnya.

Operasi ini dijalankan terutamanya dalam kes skoliosis dalam bentuk yang stabil. Meningkatkan pergerakan unsur-unsur individu tulang belakang menjadikannya mungkin untuk membetulkan dan memperbaiki kedudukan ruang tulang belakang yang diperlukan.

Enucleation dilakukan untuk menghilangkan nukleus gelatin. Pada masa ini, ini dilakukan oleh papinization terbuka. Dalam kes ini, papain dimasukkan ke dalam tisu nukleus gelatin untuk membubarkannya.

Semua kerja logam dan operasi lain untuk scoliosis dilakukan bersama dengan gabungan tulang belakang posterior. Penetapan komponen individu tulang belakang pada masa yang sama yang dihasilkan oleh immobilization atau splicing buatan segmen bersebelahan.

Pembetulan mod skoliosis

Pada peringkat awal perkembangan scoliosis, apabila sudut kelengkungan masih kecil, anda boleh cuba mengatasi penyakit tersebut tanpa menggunakan peralatan perubatan yang serius. Dalam kes ini, pesakit perlu bersenam secara kerap dan bersenam. Satu program untuk kerja jenis ini lebih baik dilakukan bersama pakar dalam terapi fizikal, berdasarkan cadangan ortopedik.

Sebagai peraturan, pesakit dengan bentuk awal scoliosis ditunjukkan:

 • latihan pagi setiap hari;
 • bernafas terapeutik;
 • ski;
 • perlumbaan berjalan

Di samping itu, adalah perlu untuk menjalankan prosedur pembajaan bagi pengukuhan badan am. Diet perlu diperbetulkan bersama pemakanan. Ini bukan sahaja menormalkan berat badan pesakit, tetapi juga menyediakan tubuh dengan nutrien dan vitamin dalam jumlah yang diperlukan.