Utama / Lutut

Berapa banyak vertebra di tulang belakang toraks manusia

dalam Anatomi 0 1,167 Views

Manusia adalah makhluk alam yang luar biasa. Setiap selnya, setiap elemen menjalankan fungsinya. Jika sesetengah organ, sistem atau sel individu gagal, maka timbul penyakit.

Struktur anatomi tulang belakang

Salah satu elemen penting dalam badan adalah kolum tulang belakang. Ia adalah sistem keseluruhan yang terdiri daripada pelbagai jenis tisu yang memastikan fungsi organ dan sistem lain.

Maklumat am

Anatomi memungkinkan untuk mengetahui berapa banyak unsur sistem muskuloskeletal yang terdiri daripada dan apa tulang. Yang paling penting ialah tulang belakang manusia, yang terdiri daripada 32 (34) bahagian.

Bahagian belakang mempunyai bentuk S-bentuk. Struktur ini memberikan kelenturan, keanjalan dan membolehkan anda mengekalkan seluruh badan semasa pergerakan.

Lajur tulang belakang terdiri daripada:

 • vertebra (segmen belakang), dibahagikan kepada jabatan sakral dan lain-lain;
 • sendi struktur anatomi kompleks;
 • cakera intervertebral.

Ia penting! Hernia adalah salah satu daripada patologi paling kerap. Segmen coccygeal dan serviks tidak terdedah kepadanya.

Bagaimana struktur dan belakang orang yang diwakili

Anatomi struktur tidak menyediakan kehadiran cakera penuh di tailbone, jadi hernia di tempat ini tidak berlaku atau jarang berlaku.

Nota! Sacral, coccygeal, jabatan serviks tidak mempunyai struktur yang mudah. Patologi, termasuk hernia, boleh berlaku di setiap jabatan.

Anatomi

Lajur tulang belakang terdiri daripada 24 vertebra, serta tailbone dan sacrum. Yang terakhir terdiri daripada beberapa vertebra yang disatukan bersama, dan tailbone - bagi 4. Bagi sesetengah orang, bilangan unsur adalah lebih dari satu.

Terdapat bahagian berikut tulang belakang manusia:

 • Serviks. Ia terdiri daripada tujuh bahagian berasingan, yang bernombor dari persimpangan dengan tengkorak. Di tempat ini adalah unsur permulaan atau C0. Kemudian datang C1, C2, dll. Keistimewaan bahagian ini - memastikan mobiliti.
 • Seksyen Thoracic. Ia mengandungi 12 unsur tulang berasingan. Mereka dikira dari vertebra serviks, antara T1 hingga T12. Bahagian ini juga boleh bernombor D atau Th. Anatomi ru mengatakan bahawa ini adalah bahagian yang paling tidak aktif. Ia adalah beban kecil. Ia berfungsi sebagai sokongan untuk dada dan semua organ di dalamnya. Paparan lebih terperinci pada penerangan boleh di Internet di laman web pv.
 • Lumbar. Anatomi ru di dalamnya mempunyai lima tulang. Penomboran berasal dari rantau thoracik dan dilambangkan oleh L1-L. Beban terbesar dilakukan di sini. Pada masa yang sama, vertebra lumbal sangat mudah alih. Hernia sering berlaku di tempat ini.
 • Sacral. Bahagian ini terdiri daripada lima vertebra tidak berbelah bahagi - penomboran S1, s2, dll.
 • Jabatan coccygeal. Setiap individu adalah individu. Dalam beberapa bahagian, bahagian ini terdiri daripada tiga vertebra, dan pada yang lain - daripada lima. Penomboran elemen coccygeal dilakukan dari seksyen lumbar dengan nombor Co1 ke Co. Pada kanak-kanak, tulang tulang belulang dapat dibezakan, tetapi sebagai dewasa mereka menyatu menjadi satu segmen tunggal.

Ia penting! Setiap vertebra membentuk sistem yang kompleks. Untuk kemudahan pemahaman elemen yang rosak, sistem penomboran telah dibangunkan. Untuk setiap jabatan menggunakan huruf dan nombornya sendiri. Ini boleh menjadi S1, S2, T2, T3, dll.

Selekoh fisiologi

Jika kita menganggap struktur tulang belakang, lengkung anatomi yang kelihatan dalam bentuk S. Jenis ini dianggap sebagai norma. Setiap selekoh itu mempunyai namanya sendiri:

 • Dalam elemen serviks yang diperhatikan serviks - ke hadapan. Bendungan ini dipanggil lordosis serviks.
 • Seterusnya ialah kyphosis thoracic. Apabila pengimejan sisi, ia kelihatan seperti belakang tulang belakang.
 • Di bahagian bawah adalah lordosis lumbar.

Selok tulang belakang diatur supaya tiang dapat melaksanakan fungsi asasnya.

Vertebra terdiri daripada badan yang besar dan arka tipis. Badan diletakkan di depan, dan belakang - arka. Apabila vertebra disambungkan bersama, terdapat rongga di dalam saraf tunjang. Pada setiap arka ada lubang-lubang memanjang ke rongga. Proses tulang melintang dipasangkan berlepas dari arka, sepasang proses artikular di atas dan di bawah, dan proses berputar di tengah.

Keluk tulang belakang dan fisiologi

Sekiranya anda melihat struktur tulang belakang di atas tapak. Di atas, anda dapat melihat bagaimana saiz vertebra individu meningkat, dan lebih dekat dengan sacrum mula berkurangan. Dalam vertebra serviks terdapat lubang yang melewati kapal.

Pada palpasi kawasan serviks, terasa bahawa di C7 adalah proses spinus terbesar. Adalah mudah untuk meraba, jadi ia dari mereka bahawa mereka mula mengira: yang serviks yang dikira dalam urutan terbalik, dan yang pektoral turun.

Nota! Skoliosis yang terkenal adalah bengkok yang sama, tetapi hanya patologi. Biasanya, lekuk vertebra harus mempunyai sudut kecil tanpa penyimpangan dari satah menegak.

Struktur tulang belakang serviks

Kawasan serviks mempunyai beberapa elemen: tubercle, atlas, pulau kecil, rehat dimple, tulang belakang paksi.

Struktur vertebra serviks

 1. Tubercle Ini adalah elemen servikal vertebra keenam. Ia mudah dirasakan dan, jika perlu, arteri karotid ditekan terhadapnya. Proses spinosa yang lain adalah pendek, tetapi mempunyai perpecahan pada hujungnya. Tiada bahagian di segmen ini. Proses spinous - satu elemen tanpa menggandakan.
 2. Atlanta. Satu ciri segmen ini (vertebra serviks pertama) jika tiada badan. Atlas terdiri daripada busur yang dihubungkan oleh dua saluran tebal. Di dalam vertebra terdapat lubang bulat. Sebagai perbandingan dengan segmen lain, yang pertama adalah sangat besar.
 3. Lubang lubang. Pada segmen serviks ada relung. Ia berfungsi untuk menyambungkan gigi vertebra.
 4. Elemen kedua leher ialah tulang belakang paksi. Ia mempunyai gigi luar biasa yang keluar dari badan ke atas.
 5. Segmen pembesar suara. Ini adalah elemen ketujuh leher. Ia berbeza dari yang lain dalam proses yang sangat lama yang tidak mempunyai visi berganda pada akhirnya. Dalam C7, mungkin tiada lubang melintang.

Nota! Adalah penting untuk menjaga leher, secara berkala menjalani peperiksaan. Apabila kesakitan berlaku, anda tidak boleh mengubati diri sendiri, kerana ia boleh menyebabkan komplikasi.

Struktur toraks

Berapa banyak vertebra berada dalam lajur tulang belakang di rantau thoracic dan apakah strukturnya? Soalan-soalan ini ditanyakan oleh semua orang yang menghadapi patologi sistem muskuloskeletal (ODE). Jawapan boleh didapati di Internet.

Jika anda membandingkan struktur toraks dengan orang lain, adalah jelas bahawa di bahagian tubuh ini lebih besar. Para saintis menyifatkan ini dengan peningkatan beban pada tiang dan penetapan vertebra dengan tulang rusuk. Itulah yang mempengaruhi struktur tulang belakang.

Bagaimana segmen tunggal

Struktur tulang belakang payudara adalah seperti berikut:

 • Dougie.
 • Lubang.
 • Lubang-lubang dalam proses melintang.
 • Fossa ribbed.
 • Proses melintang.
 • Badan. Dalam rangkaian.ru anda boleh menemui banyak foto yang berbeza dari badan tulang.
 • Cuts.
 • Proses atas dan bawah.

Nota! Semua vertebra toraks dikaitkan dengan cakera. Apabila mereka mengalami kerosakan sebahagian atau sepenuhnya, hernia berlaku. Di tapak pv, anda dapat melihat bagaimana ia terbentuk dan rupa cakera yang rosak.

Badan segmen mempunyai lubang rusuk, yang direka untuk memperbaiki rusuk. Mereka terletak tidak jauh dari arka. Dalam segmen toraks pertama, hanya ada satu lubang untuk membetulkan satu pinggir, dan di bahagian bawah terdapat lubang separuh untuk melampirkan ke elemen seterusnya. Terdapat juga ciri-ciri tersendiri pada vertebra kesepuluh, kesebelas dan kedua belas.

Kesepuluh mempunyai setengah rongga yang mana tulang rusuk kesepuluh dilampirkan. Pada segmen terakhir dan kedua-dua lajur terdapat lubang-lubang yang penuh, yang mana pasangan pasang tulang rusuk dipasang. Fungsi utama tulang belakang - keupayaan untuk berdiri lurus, bergerak, serta pengekalan dada dan organnya.

Struktur sakral-lumbar

Tulang lumbar terdiri daripada lima vertebra. Mereka dicirikan oleh kekuatan tinggi, berani. Tubuh setiap elemen berbentuk kacang dengan lubang besar berbentuk segitiga. Arka terbuka, proses spin dipisahkan antara satu sama lain dan terletak sedikit ke belakang. Pada akhirnya terdapat penebalan bulat.

Di bawah rantau lumbar pergi ke sacral, yang terdiri daripada 5 vertebra, yang terhubung satu sama lain. Yang terakhir - coccygeal, biasanya kecil, terdiri daripada tiga atau lima elemen. Di rantau lumbar, lengkung tulang belakang diarahkan ke dalam (lordosis), dan rantau sakral diarahkan ke luar (kyphosis).

Fungsi

Struktur kompleks tulang belakang tidak sengaja. Unsur ODA memainkan peranan penting. Keluk fisiologi belakang dilakukan dengan redaman, fungsi sokongan, dan memberikan mobiliti dan kebebasan pergerakan tubuh. Semua jabatan, termasuk lumbar, melakukan fungsi perlindungan, memelihara organ dalaman dan endapan saraf yang besar dari pelbagai kecederaan.

Untuk maklumat! Terdapat banyak laman web di Internet yang menunjukkan bagaimana bahagian belakang (toraks, sakral, dan jabatan lain), hernia kelihatan pada sinar-X. Anda juga boleh mengetahui penunjukan yang digunakan untuk menomborkan segmen tiang.

Untuk meningkatkan susut nilai, daerah toraks, serviks dan lumbar mempunyai cakera. Ini adalah elemen kartilaginus kompleks yang terletak di antara segmen vertebra dan melakukan banyak fungsi. Jika cakera rosak, hernia mungkin berlaku.

Ia penting! Fungsi utama tulang belakang adalah pergerakan badan. Jika mana-mana bilangan cakera vertebra atau intervertebral rosak, maka rasa sakit timbul, dan fungsinya terhad. Untuk rawatan, anda memerlukan skim yang betul.

Video

Dan bahagian sakral, dan serviks, dan lumbar mempunyai anatomi mereka. Dengan kekalahan unsur jabatan, terdapat kesakitan yang teruk. Sekiranya skim rawatan tidak dipilih dengan betul, maka patologi akan membawa kepada kecacatan.

Anatomi tulang belakang toraks

Lajur tulang belakang manusia diwakili oleh lima bahagian dan tulang belakang toraks adalah yang terbesar dari mereka. Ia terdiri daripada 12 "rabung", yang jauh melebihi jumlah serviks - 7, lumbar - 5, sacral - 5 dan 4-5 coccygeal.

Oleh kerana dalam thoracic Latin bunyi seperti Thoracalis, vertebra wilayah torak diberi Th1 - Th 12.

Pembentukan

Ia tidak sukar untuk meneka bahawa berapa banyak vertebra di tulang belakang toraks seseorang, begitu banyak pasang tulang rusuk dipasang padanya. Harus diingat bahawa, bertentangan dengan konsep alkitabiah, lelaki dan wanita mempunyai bilangan pasang tulang rusuk yang sama. Rusa dari tujuh pasang pertama dilampirkan ke daerah toraks belakang dan terus ke sternum dari depan. Tiga pasang seterusnya berlepas dari "rabung" bahagian toraks, dan di depannya diikat dengan tulang rawan kosong yang membentuk tepi palsu. Akhirnya, dua pasang terakhir (rusuk ke-11 dan ke-12) dilampirkan hanya pada satu titik - ke vertebra thoracic yang sepadan, dan di depan hujung tulang belakang mereka di otot perut dan oleh itu dipanggil bebas.

Sesetengah orang mempunyai pengecualian, sepasang tulang rusuk ke-13, yang merupakan ciri utama. Selain itu, pembentukan mereka paling kerap berlaku pada vertebra serviks terakhir (ketujuh), yang mempunyai proses melintang hiperplastik. Pada masa yang sama, tulang rusuk tadahan boleh disiasat sebagai pembentukan tulang melalui fossae supraclavicular.

Kehadiran tudung tulang belakang toraks melalui tulang rusuk dengan sternum menjadikan kawasan ini jauh lebih sukar daripada tulang belakang serviks dan lumbar, dan juga memberikan beberapa ciri struktur pada vertebra thoracic. Proses spinus vertebra thoracic sebahagiannya bertindih antara satu sama lain, yang juga menstabilkan kawasan toraks dan menjadikannya lebih terhad dalam pergerakan. Walau bagaimanapun, fleksibiliti dan keberanian juga wujud dalam bahagian tulang belakang ini, memandangkan cakera intervertebral memisahkan vertebra. Strukturnya adalah tipikal untuk keseluruhan ruang tulang belakang: nukleus pulpa dalam dikelilingi oleh cincin tisu rawan padat, yang mempunyai ketegasan dan keanjalan. Struktur ini membolehkan anda melakukan fleksi anterior, fleksi lateral di daerah toraks dan putarannya, sambil melindungi vertebra daripada geseran terhadap satu sama lain.

Ciri-ciri vertebra thoracic

Thoracic vertebrae adalah ukuran perantaraan antara serviks dan lumbar. Mereka menjadi lebih besar apabila pergi dari atas ke bawah.

Anatomi vertebra thoracic mungkin tipikal atau tipikal.

Tulang belakang tulang belakang biasanya mempunyai badan (pandangan atasnya berbentuk seperti jantung), busur atau lengkungan yang dibentuk oleh kaki. Kaki vertebra toraks adalah struktur silinder, anterior tebal dan penipisan pada sisi. Bahagian silang menunjukkan bahawa mereka lebih besar ketinggian daripada lebarnya. Kaki mengehadkan ruang intervertebral di mana saraf tunjang dan saraf berlalu. Ia mempunyai diameter yang tidak rata, kerana ketinggian kaki berbeza dari "rabung" hingga "rabung". Saiz kaki terkecil antara Th 3 dan Th 6 dan boleh hanya 10 mm tinggi dan 4 mm lebar. Diameter terbesar foramen vertebra terbentuk oleh "rabung" torak yang kedua belas, ketinggian kakinya adalah 14 mm, dan ketebalannya adalah 8 mm.

Di hujung proses melintang adalah lubang rabung. Struktur vertebra thoracic membolehkan anda melampirkan tepi di dua tempat: di hujung proses melintang dan di tempat di mana kaki memenuhi badan vertebra (fossa). Kehadiran lubang-lubang seperti itu - ciri-ciri utama vertebra toraks dan ciri khas kumpulan mereka. Artikulasi vertebra dengan tulang rusuk membolehkan dada (tulang rusuk) dengan mudah naik dan turun, membuat pernafasan.

Sekiranya kita melihat rantau thoracic dari atas ke bawah, maka boleh diperhatikan bahawa vertebra toraks pertama mempunyai struktur atipikal dan kelihatan seperti serviks (lebih kecil ketinggian, tetapi lebih luas). Ia mempunyai satu fossa atas lengkap dan setengah lubang di bahagian bawah badan. Lain-lain vertebra thoracic atipikal -Th 11, Th 12 - juga mempunyai lubang keseluruhan untuk melampirkan tulang rusuk, dan Th 10 hanya mempunyai separuh bukaan. Pada masa yang sama, mana-mana vertebra torak biasa (Th 2 - Th 8) mempunyai dua cuspid rusuk masing-masing. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa, dalam hubungannya, dua vertebra bersebelahan membentuk satu fossa penuh, di mana sambungan tulang rusuk dilampirkan.

Di dalam gambar, anda dapat melihat bahawa permukaan artikular atas Th 12 diarahkan sedikit ke atas dan sedikit di sisi lain (ditandakan dengan merah), dan permukaan artikul yang lebih rendah sudah sesuai dengan mereka di rantau lumbar (penunjukan biru). Iaitu, diarahkan ke luar dan anterior dan sedikit cembung dalam arah melintang.

Patologi yang mungkin

Oleh kerana jabatan thoracik kurang mudah alih daripada yang lain, jarang ada kekacauan atau subluxations, bagaimanapun, jika kerosakan berlaku, maka ia hampir selalu menimbulkan ancaman kepada saraf tunjang dan organ dada.

Apakah setiap vertebra toraks bertanggungjawab?

 • Th 1 kerosakan mengakibatkan kesukaran bernafas atau mungkin menyebabkan asma.
 • Th 2 boleh menjejaskan fungsi jantung.
 • Kerosakan kepada Th 3 menimbulkan masalah dalam sistem paru-paru bronkus.
 • Pelanggaran saraf tulang belakang pada tahap Th 4 -Th 5 membangkitkan perkembangan pankreatitis dan saluran empedu.
 • "Rahang" toraks yang keenam dan ketujuh dapat disebabkan oleh perpindahan mereka yang menyebabkan gangguan pada aktiviti perut, menyebabkan gastritis.
 • Th 8, mengejutkan, mempunyai kesan ke atas sistem imun.
 • Th 9 dikaitkan dengan fungsi normal buah pinggang.
 • Th 10-Th 11 bertanggungjawab untuk kesihatan usus.
 • Th 12 beberapa pakar mengaitkan dengan sistem pembiakan.

Antara perkara lain, vertebra thoracik ke-12 menimbulkan keghairahan di daerah torak, bersama-sama dengan tulang rusuk dan dada, jadi ia dianggap paling terdedah. Di tempat peralihan torak kepada lumbar, pergerakan biomekanik yang paling rumit berlaku - putaran, lentur dalam beberapa pesawat, namun vertebra Th 11-Th 12 dan lumbal L1-L2 bukanlah yang paling kuat dalam luasan tulang belakang.

Mampatan mampatan bermaksud bahawa badan vertebra dikompres oleh jiran-jirannya, akibatnya terdapat penurunan tajam dalam ketinggiannya dengan kerosakan struktur tulang. Tekanan yang mencukupi untuk pemampatan mungkin berlaku apabila anda memukul kepala semasa menyelam atau ketika jatuh pada kaki lurus. Osteoporosis, iaitu pengurangan kepadatan dalam struktur tulang badan vertebra, boleh menjadi faktor yang memprovokasi untuk pembentukan mudah patah mampatan. Pergerakan berbentuk baji berbentuk badan satu "rabung" mengganggu fungsi penunjangnya untuk seluruh bukit, bahagian-bahagian yang lain dipindahkan, kecacatan di dalam terusan tulang belakang dan saraf tunjang rosak.

Kembali di tapak patah boleh memperoleh "hump" atau kelengkungan yang lain. Apabila tulang belakang toraks manusia rosak, terdapat banyak gejala yang mengancam - sakit kepala, mual dengan muntah, rasa lemas, bernafas dan masalah jantung, kebas kelembapan atas atau bawah.

Patologi umum lain tulang belakang toraks termasuk osteochondrosis, osteoarthrosis, pembentukan hernia intervertebral, sciatica, scoliosis, atau kyphosis yang berlebihan.

Jadi, walaupun dengan kekuatan dan keprihatinan reka bentuk, tulang belakang torak juga memerlukan sikap berhati-hati, senaman fizikal, urut dan regangan, serta pemakanan yang sempurna dan lengkap untuk mengekalkan keanjalan dan kekuatan semua struktur.

Berapa banyak vertebra toraks pada orang dewasa?

Anda menjawab dengan betul:

Kolumna tulang belakang atau kolumna (vertebrata columna) adalah bahagian utama tulang paksi manusia. Ia terdiri daripada 33-34 vertebra yang disambungkan oleh tulang rawan, sendi dan ligamen. Tulang belakang melakukan fungsi sokongan, perlindungan saraf tunjang dan terlibat dalam pergerakan badan dan kepala.

Terdapat 5 bahagian tulang belakang:

- Ruas serviks (7 vertebra, C1 - C7);

- Thoracic (12 vertebra, Th1 - Th12);

- Kawasan lumbar (5 vertebra, L1 - L5);

- Jabatan Sacral (5 vertebra, S1 - S5);

- Coccyx (4-5 vertebra, Co1 - Co5).

Terdapat 2 jenis kelengkungan tulang belakang: lordosis dan kyphosis. Lordosis adalah bahagian tulang belakang yang melengkung ke pangkal (depan) - serviks dan lumbar. Kyphosis - bahagian-bahagian tulang belakang yang melengkung pada bahagian belakang (belakang) - toraks dan sacral. Keluk tulang belakang menyumbang kepada pemeliharaan keseimbangan manusia. Semasa pergerakan tajam, tajam, lekukan musim bunga dan melembutkan kejutan yang dialami oleh badan.

Tulang toraks terdiri daripada 12 vertebra. Rusuk dilampirkan ke badan-badan vertebra ini, separuh bergerak. Thoracic vertebrae dan tulang rusuk, di hadapan dihubungkan dengan sternum, membentuk tulang rusuk. Hanya 10 pasang tulang rusuk yang dilekatkan pada sternum, selebihnya adalah percuma. Mayat-mayat bertambah kerana kenaikan beban dan mempunyai lubang rusuk untuk artikulasi dengan kepala rusuk. Biasanya satu vertebra mempunyai 2 hemid - lebih tinggi dan lebih rendah. Walau bagaimanapun, tulang belakang thoracic ke-1 mempunyai fossa atas penuh dan tiang poli yang lebih rendah, X-th - hanya tiang poli atas, XI-th dan XII-th - mempunyai lubang penuh untuk tulang rusuk yang sepadan. Proses spinus vertebra thoracic adalah panjang, meruncing, bertindih dengan cara seperti jubin. Proses artikular akan diarahkan secara berselang. Pada permukaan anterior proses melintang - lubang marginal untuk artikulasi dengan tubercles tulang rusuk (dalam XI, XII mereka tidak).

Thoracic vertebra - 4 fungsi, struktur dan lokasi

Spine manusia adalah struktur yang sangat aneh yang memberikan banyak fungsi penting.

Ia adalah orang yang menyediakan jalan kaki seseorang dan menyokong banyak struktur tubuh manusia: otot, ligamen, tulang, organ dalaman. Setiap elemen struktur yang membentuk luasan tulang belakang, termasuk vertebra toraks, mempunyai ciri-ciri yang memungkinkan untuk melaksanakan fungsinya dengan berkesan.

Ciri-ciri tulang belakang manusia

Di Latin, tulang belakang dipanggil Columna Vertebralis, yang diterjemahkan sebagai ruang tulang belakang. Walau bagaimanapun, struktur ini secara tidak langsung berkaitan dengan bentuk tiang - terdapat terlalu banyak selekoh di dalamnya, hanya pada anak yang baru lahir tulang belakangnya lurus sebagai tiang.

Apabila seseorang semakin tua, tompok vertebral muncul. Pertama, lordosis serviks terbentuk apabila anak itu mengangkat kepalanya. Kemudian, apabila dia mula mengambil posisi duduk, tulang belakang torak itu kembali ke belakang, membentuk kyphaosis thoracic. Pada masa gerakan menegak lumbar lordosis terbentuk kerana beban menegak yang tetap. Semua fenomena ini disebabkan oleh tindakan graviti - itulah yang menyebabkan kemunculan keluk fisiologi.

Lordosis - tulang belakang tulang belakang menghadap ke depan, kyphosis - belakang.

Pada dewasa, tulang belakang melakukan fungsi berikut:

 1. menyokong - di atas kepalanya terletak. Anatomi vertebra thoracic memberikan lampiran tulang rusuk kepada mereka, di mana anggota atas berada pada tulang belakang. Interaksi tulang belakang dan tulang tangan melalui sistem otot dan ligamen yang kompleks, sedangkan tulang tangan tidak bersentuhan langsung dengan tulang belakang.
 2. Motor - ke tulang belakang melampirkan sejumlah besar otot, memberikan pergerakan seluruh tubuh manusia. Lajur tulang belakang itu sendiri mampu melengkapkan ke tahap yang terbatas, memberikan mobilitas yang lebih besar kepada seseorang. Dalam pelbagai jabatan, tahap mobiliti berbeza dengan ketara disebabkan ciri struktur cakera intervertebral dan sendi intervertebral.
 3. Perlindungan - di tengah tulang belakang melewati kord rahim. Disebabkan fakta bahawa di seluruhnya dikelilingi oleh tisu tulang, ia agak sukar untuk merosakkannya. Di samping itu, tulang belakang melindungi organ-organ payudara disebabkan oleh fakta bahawa ia mengambil bahagian dalam pembentukan rongga dada - ia, bersama-sama dengan tulang rusuk, membuat dinding belakangnya.
 4. Susut nilai - disebabkan oleh lengkungan fisiologi, serta kehadiran cakera cartilaginous di antara vertebra, terdapat pengurangan ketara dalam apa-apa beban longitud tajam. Seseorang boleh, tanpa rasa takut kerosakan pada tulang belakang dan saraf tunjang, berlari, melompat, melakukan kerja fizikal yang berat.

Fungsi vertikal

Secara umumnya, fungsi-fungsi elemen-elemen tulang ini bersamaan dengan fungsi-fungsi seluruh ruang tulang belakang, iaitu, mereka menyediakan perlindungan, gerakan, kusyen dan sokongan. Perbezaan dalam struktur vertebra individu membolehkan mereka memberikan fungsi lain. Oleh itu, di rantau serviks ada lubang tambahan di mana arteri berlalu. Tulang toraks manusia juga melakukan fungsi penetapan - tulang rusuk dilekatkan pada mereka, dan dari bahagian dada, organ-organ dalaman ditetapkan kepada mereka. Ciri khas tulang belakang toraks adalah ia membentuk tulang dada.

Tulang belakang Thoracic

Bilangan vertebra thoracic adalah 12 keping. Mereka bernombor dari atas ke bawah dari Th1 hingga Th12 (Th bermaksud Thorax - dada). Berapa banyak vertebra mempunyai tulang belakang toraks manusia, kerana bilangan tulang rusuk - ia adalah tepat 12 pasang tulang rusuk yang ada pada seseorang.

Terdapat trend yang jelas dalam mengubah saiz vertebra jabatan yang diterangkan dari nombor pertama kepada kedua belas - terdapat peningkatan secara beransur-ansur dalam jisim dan saiznya. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa setiap hilir sedang mengalami beban yang lebih besar berbanding dengan yang lebih tinggi.

Struktur vertebra thoracic

Secara umum, vertebra toraks mempunyai struktur standard. Ia dibentuk oleh struktur berikut:

 1. badan - pembentukan tulang discoid yang melakukan fungsi sokongan utama.
 2. Arka adalah struktur tulang yang menutup pembukaan tulang belakang di mana saraf tunjang melaluinya.
 3. Kaki arka adalah pembentukan pasangan yang menghubungkan arka dan badan dan menutup pembukaan tulang belakang dari sisi.
 4. Scions:
  1. melintang - terletak di bahagian depan (melintang) dan berfungsi untuk melampirkan ligamen otot, serta untuk menyokong tulang rusuk.
  2. Proses artikular - berlepas dari arka ke atas dan ke bawah. Pada masa yang sama, proses yang lebih rendah dari vertebra atas bergabung dengan proses atas yang lebih rendah, membentuk sendi yang dikenali sebagai facet, yang menguatkan tulang belakang.
  3. Proses spinous adalah protrusi tulang terpanjang di gerbang, terletak di pesawat sagittal (longitudinal). Ia adalah proses spinous yang tidak membenarkan ruang tulang belakang dibengkokkan semula. Mereka boleh dirasakan melalui kulit di belakang.

Setiap vertebra mempunyai pelbagai bukaan dan permukaan yang memastikan fungsi normal sendi vertebra dan sendi intervertebral.

Ciri-ciri vertebra thoracic

Walaupun persamaan dengan seluruh tulang belakang, tulang belakang tulang belakang torasik mempunyai beberapa perbezaan yang ketara, disebabkan oleh keistimewaan fungsi jabatan ini. Ciri-ciri reka bentuk seksyen ini memastikan integriti struktur bahagian penting tubuh manusia sebagai dada. Ia mengandungi organ penting: jantung dan paru-paru, yang memerlukan perlindungan yang boleh dipercayai, beberapa di antaranya disediakan oleh tulang belakang.

Ciri khas jabatan ini adalah ketinggian cakera intervertebral. Ketebalan mereka dalam bahagian ini agak lebih rendah daripada yang lain - ini menyebabkan mobiliti dada yang lebih rendah. Ciri khas yang lain adalah garis pusat foramen vertebra yang lebih kecil, oleh itu sebarang kecederaan dada, terutama yang disertai dengan patah tulang, penuh dengan kecederaan saraf tunjang dan perkembangan gejala yang sesuai.

Thoracic dari vertebra lain juga dibezakan oleh kehadiran permukaan artikular tambahan di permukaan mereka - di tempat lampiran kepala tulang rusuk. Pada masa yang sama, vertebra bahagian ini berbeza antara satu sama lain di lokasi permukaan ini.

Artikulasi vertebra dengan tulang rusuk

Keistimewaan struktur tulang belakang manusia dalam jabatan yang diterangkan adalah disebabkan oleh kenyataan bahawa tulang belakang jabatan ini, tidak seperti yang lain, berkaitan dengan struktur tulang tambahan - dengan tulang rusuk. Ini menentukan beberapa perbezaan dalam struktur vertebra thoracic.

Th1 (vertebra thoracic pertama) pada permukaan sisi di bahagian atas badan mempunyai sepasang lekuk melingkar - fossa artikular, yang termasuk kepala tulang rusuk pertama. Di pinggir bawah vertebra ini terdapat juga kemurungan separuh bulatan berpasir - polimer yang lebih rendah, yang, bersama dengan poli atas Th2, membentuk fossa artikular pada tulang rusuk ke-2.

Bahagian vertebra bahagian ini dari 2 hingga 9 mempunyai struktur yang serupa: pada setiap terdapat dua heliks artikular, yang, menghubungkan secara berpasangan, membentuk sendi-sendi vertebra yang sepadan. Pada Th10 hanya terdapat ruang sebelah atas, tetapi pada vertebra ke-11 dan ke-12 terdapat dua lubang penuh, termasuk kepala rusuk yang sesuai.

Kerumitan struktur artikulasi rusuk-vertebral memberikan pergerakan relatif tulang rusuk. Ini adalah perlu untuk pelaksanaan tindakan pernafasan, di mana tulang rusuk dibesarkan dan diturunkan.

Ciri-ciri setiap tulang belakang toraks

Lebih jelas perbezaan perbezaan rupa vertebra toraks di dalam jadual:

Berapa banyak vertebras yang ada pada seseorang dan apa yang masing-masing bertanggungjawab?

Tulang belakang adalah salah satu struktur yang paling kompleks dalam tubuh manusia. S-bentuk memberikan kelenturan dan keanjalan, membolehkan anda bengkok dan berputar, mengambil kedudukan yang selesa. Mengetahui berapa banyak vertebra seseorang ada dan di mana mereka berada, lebih mudah untuk menentukan apa sensasi yang menyakitkan yang dihasilkan (buasir boleh berkembang jika masalah dengan tulang ekor itu berlaku, proses patologi di daerah sakral akan menyebabkan sakit di paha).

Struktur tulang belakang manusia

Anatomi tulang belakang manusia membolehkan anda berjalan lurus dan mengekalkan keseimbangan pusat graviti. Tulang belakang mempunyai fungsi penting:

 • adalah sokongan tegar untuk kepala dan batang badan;
 • melindungi kelengkang tulang belakang dan ganglia tulang belakang;
 • adalah sebahagian daripada dada.

Bilangan vertebra antara 32 hingga 34, kehadiran 3 selekoh melindungi terhadap beban.

Berapa banyak jabatan di tulang belakang dan apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab?

Mengetahui apa tulang belakang seseorang, apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab, anda boleh mengambil langkah pencegahan terlebih dahulu untuk memastikan ia sihat.

Untuk mengetahui di mana kesakitan datang, perlu mengetahui berapa banyak jabatan yang ada di tulang belakang manusia. Tulang belakang mempunyai 5 bahagian:

Vertebra terdiri daripada unsur berikut:

 • badan;
 • kaki;
 • proses artikular;
 • terusan tunjang;
 • arka.

Badan vertebra terletak di depan. Di belakang adalah bahagian di mana proses berada (otot belakang dipasang pada mereka). Cakera intervertebral diperbuat daripada tisu tulang rawan, yang terletak di antara tulang belakang.

Dalam terusan tunjang adalah saraf tunjang, gerbang vertebra melindunginya dari kerosakan. Proses spinous melindungi tulang belakang dan mengehadkan amplitud pergerakan.

Proses artikular 4: 2 di atas dan 2 di bawah, mereka membantu cakera intervertebral berfungsi dengan baik.

Unsur penting yang menghubungkan struktur tulang adalah ligamen. Penetapan elastis tulang dan otot memberikan tendon.

Tulang belakang serviks bertanggung jawab untuk kegiatan kepala. Di dada, aktiviti paling kurang, di lumbar - yang paling besar. Dengan bantuan kawasan sakral menghubungkan panggul dengan tulang belakang. Dengan pelanggaran mana-mana jabatan mengembangkan patologi teruk.

Dengan penampilan sakit kepala yang teruk, pening, mengejar anggota badan, perubahan berjalan, dan tanda-tanda lain, pemeriksaan tulang belakang sering diperlukan.

Dengan masalah timbul di serviks:

 • neurosis;
 • hidung berair;
 • kerosakan memori;
 • sakit kepala;
 • ekzema;
 • patologi thyroid;
 • neuralgia;
 • asma bronkial;
 • penglihatan dan pendengaran yang kabur;
 • reaksi alergi;
 • arthrosis;
 • sakit bahu;
 • keradangan nasofaring dan saluran pernafasan atas dalam bentuk kronik;
 • sakit di telinga, mata;
 • tekanan darah tinggi;
 • sesak nafas;
 • keletihan kronik.

Dengan pelanggaran pada servikal vertebra serviks pertama (C1) dengan tekanan darah terjadi. Kegagalan yang dikaitkan dengan vertebra serviks kedua (C 2) menyebabkan masalah dalam berfungsi sistem saraf, penglihatan.

Pelanggaran C3 membawa kepada masalah dengan aktiviti sistem saraf, kerosakan gigi. Akibat kerosakan pada C4 (dengan kecederaan), akibatnya akan mempengaruhi kawasan leher, C5 - pada ligamen tekak, C6 - pada leher, lengan bawah.

Apabila fungsi vertebra thoracic terjejas, terdapat kegagalan dalam aktiviti organ dalaman (bronkus, jantung, hati, saluran hempedu, buah pinggang), yang berikut dicatatkan:

 • sakit dada;
 • bronkitis;
 • batuk;
 • gangguan hati;
 • sakit di bahagian atas badan (sendi dan otot);
 • pleurisy;
 • asma bronkial;
 • hipotensi;
 • kelemahan imuniti;
 • gangguan sistem pencernaan;
 • pneumonia;
 • rematik;
 • penyakit sistem pembiakan;
 • penyakit kulit.

Rantau lumbar bertanggungjawab untuk aktiviti kelenjar prostat, usus. Untuk pelanggaran yang timbul di jabatan ini, muncul:

 • hernia (umbilical dan inguinal);
 • kolitis;
 • pelanggaran kitaran haid;
 • sciatica, lumbago;
 • masalah dengan kerusi;
 • sakit di sendi lutut, belakang bawah, kaki;
 • penyakit pundi kencing;
 • kekejangan, rasa kebas pada kaki;
 • prostatitis dalam bentuk kronik;
 • mati pucuk;
 • kolik usus;
 • kerap membuang air kecil.

Kerosakan dalam sacral dan coccyx menyebabkan:

 • buasir, kesakitan di kawasan sakral, ketidakselesaan di kaki, kaki, jari kaki;
 • sakit di kaki;
 • mati rasa, menurunkan sensitiviti kulit kaki;
 • kegagalan organ panggul.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang serviks

Memandangkan berapa banyak vertebra berada di rantau serviks, anda perlu ingat bahawa mereka berbeza dalam saiz kecil dan kekuatan rendah.

Kawasan serviks adalah yang paling mudah alih, berbentuk C dan terdiri daripada 7 vertebra. C6 mempunyai tubercle anterior besar. Arteri karotid berlalu di sebelahnya dan, jika pendarahan berlaku, ia ditekan terhadap tubercle.

Atlant adalah vertebra serviks pertama yang dibentangkan dalam bentuk cincin arka yang disambungkan oleh unsur-unsur yang maju. Di belakang terdapat alur (disebut "gigi").

Axis juga mempunyai gigi yang menunjuk ke atas. Dia mempunyai hujung yang tajam, sekitar - sebuah atlas dan tengkorak. Di hadapan terdapat kawasan di mana perkawinan terjadi dengan rehat di gigi Atlanta. Di belakang adalah bahagian artikular.

Tulang serviks ketujuh dapat dengan mudah meraba-raba dengan memiringkan kepala ke bawah. Proses spinousnya besar, ia tidak dibahagikan kepada bahagian-bahagian.

Apabila menyatakan berapa banyak vertebra serviks seseorang, seseorang harus tahu bahawa tidak semua mereka membawa beban yang sama seperti atlas.

Berapa banyak selekoh mempunyai tulang belakang manusia

Selekoh tulang belakang dapat melindunginya dari stres, mengekalkan keseimbangan, melancarkan kesan kejutan dan gerakan mendadak.

Selek lurus tidak dianggap kelengkungan: mereka adalah harta benda, yang memungkinkan untuk menahan tekanan dan memelihara integriti.

Mengetahui berapa banyak vertebra dikira di setiap bahagian kolum tulang belakang, seseorang harus memperjelas ciri khas yang mereka ada. Tulang tulang belakang serviks, toraks dan lumbar dipanggil benar, dan tulang belakang sacral dan coccygeal dipanggil palsu.

Selekoh ruang tulang belakang memberikan rupa berbentuk S. Selangkangan ke depan dipanggil lordosis, belakang - kyphosis. Terdapat lordosis dalam serviks, kyphosis dalam toraks, dan lordosis di lumbar. Melicinkan atau meningkatkan selekoh berlaku dengan scoliosis, osteochondrosis. Ini mempunyai kesan negatif terhadap kekuatan dan fleksibiliti tulang belakang.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang toraks manusia

Lajur tulang belakang dibezakan oleh kawasan toraks yang tidak aktif, yang terdiri daripada 12 vertebra (yang ditetapkan sebagai T1 hingga T12). Nombor ini disebabkan oleh 12 pasang tulang rusuk. Badan-badan vertebra di dalamnya lebih besar (menurut saintis, ini disebabkan beban yang meningkat dan sambungan dengan tulang rusuk).

Dalam cakera intervertebral rantau thoracik terdapat ketinggian kecil, proses spinous juga mempunyai perbezaan: mereka lebih besar, memanjang, membungkuk ke bawah.

Selalunya kyphosis berlaku di rantau thoracic. Apabila mencederakan atau postur yang tidak betul, tulang belakangnya cacat, yang menyebabkan perkembangan patologi yang teruk. Untuk mengelakkan penyimpangan yang tidak diingini, adalah perlu untuk mengurangkan tahap beban, memantau kedudukan badan.

Untuk mengetahui berapa banyak tulang di tulang belakang manusia, anda perlu membuat pengiraan mudah dengan menjumlahkan vertebra setiap bahagian:

 • leher - 7;
 • bayi - 12;
 • lumbar - 5;
 • sakral - 5;
 • coccygeal - dari 3 hingga 5.

Secara keseluruhan, terdapat 32-24 vertebra. Apabila jumlah perubahan dalam arah peningkatan atau penurunan, penyakit berkembang yang tidak mengancam akan membawa maut, tetapi boleh menyebabkan sakit yang teruk dan pergerakan yang terhalang.

Struktur dan ciri vertebra toraks pada manusia

Lajur tulang belakang adalah sokongan utama dan asas tubuh manusia. Setiap bahagiannya dikurniakan peranan yang penting dan penting. Dalam artikel ini anda akan mendapat maklumat tentang vertebra toraks, struktur, tujuan, penyakit dan patologi.

Struktur tulang belakang toraks

 1. Dua belas vertebra.
 2. Disks yang terdapat di antara dua badan bersebelahan.
 3. Panjang saraf tunjang meluas ke vertebra thoracic.
 4. Otot dan sendi yang melekat pada vertebra.

Bahagian dada adalah antara vertebra lumbar dan serviks.

Semua vertebra adalah sama dan mempunyai komponen yang sama:

 • badan;
 • busur;
 • proses yang terletak di bawah dan ke atas (spinous dan melintang);
 • kaki.

Juga, mana-mana vertebra mempunyai lubang - terusan vertebral. Ia dibentuk oleh sisi badan dan gerbang vertebral. Oleh kerana semua vertebra terhubung secara siri antara satu sama lain, terusan tunjang terletak di sepanjang seluruh ruang tulang belakang. Melaluinya melewati saraf tunjang, jalur saraf, aliran darah dan aliran limfa.

Dr. Bubnovsky: "Produk murah # 1 untuk memulihkan bekalan darah normal ke sendi." Membantu dengan rawatan lebam dan kecederaan. Bahagian belakang dan sendi akan seperti pada usia 18 tahun, hanya mencubanya sekali sehari. "

Cakera terletak di antara dua vertebra bersebelahan, sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang. Apabila serat otot bersama, radas artikular dan ligamen memberikan lajur vertebral kemungkinan pergerakan.

Kerana lokasinya dan fungsi khas, vertebra toraksik berbeza dalam struktur dan penampilan dari vertebra serviks dan lumbar. Mereka juga tidak mempunyai beban yang tinggi, tetapi ia kurang daripada beban lumbar. Oleh itu, unsur-unsur kektoral lebih besar daripada serviks, tetapi kurang lumbar.

Perbezaan penting yang seterusnya ialah kehadiran tetes tambahan dan bukaan tambahan. Lubang rusuk berfungsi sebagai lokasi sendi, yang membantu menyambungkan tulang belakang dan tulang rusuk. Oleh sebab lokasi anatomis, hampir semua bahagian tepi bersebelahan dengan satu atau bahagian lain kepada dua vertebra berturut-turut, oleh itu terdapat dua tiang pada badan sekaligus. Apabila dua vertebra disambungkan, fossa yang lebih rendah dari bahagian atas menghubungkan ke fossa atas yang lebih rendah, membentuk satu fossa tulang rusuk biasa.

Dalam semua tetapi vertebra kesebelas dan kedua belas, terdapat permukaan khas untuk sendi, yang diperlukan untuk bersentuhan dengan tubercle pada tulang rusuk.

Proses spinous mempunyai beberapa keunikan dalam struktur: mereka lebih besar dan memanjang, yang mengurangkan pergerakan bahagian.

Apakah pengecualian dalam struktur umum?

Ciri-ciri strukturnya mempunyai 12 vertebra thoracic, serta yang pertama, kesepuluh dan kesebelas.

 • Yang pertama, disebabkan lokasi anatominya, mempunyai lubang penuh untuk tulang rusuk di kutub atas badan.
 • Kesepuluh mempunyai lubang setengah di atas badan.

Vertebra kesebelas dan kedua belas dibawa ke badan sepanjang satu fossa keseluruhan.

Apa yang anda perlu ketahui mengenai ciri cakera yang terletak di antara badan vertebra?

Cakera yang terletak di antara vertebra menyerupai rata, plat bulat sedikit. Mereka terdiri daripada hanya dua bahagian:

 • Nukleus.
 • Cincin terdiri daripada tisu berserabut.

Cincin ini terdiri daripada sebilangan besar sebatian berserabut yang kuat. Mereka agak sempit dan elastik. Struktur rendah mereka menghadkan mobiliti tulang belakang, yang diperlukan untuk lokasi banyak organ dan sistem di dada. Tetapi ini adalah kelemahan besar, dan juga penyebab umum osteochondrosis atau patologi yang mengurangkan keanjalan, yang membawa kepada penggantian sebatian berserabut dengan tisu yang berbeza dan lebih kasar. Hasilnya adalah hernia dan pelanggaran keutuhan cincin berserabut. Oleh itu, adalah penting untuk melihat gaya hidup sihat, melakukan gimnastik dan memantau keadaan postur.

Artikulasi vertebra dengan tulang rusuk

Hanya pada vertebra thoracic terdapat lubang tulang rusuk, yang direka untuk menyambung vertebra dengan tulang rusuk. Bentuk gabungan antara fossa kosta dan tulang rusuk, yang menghubungkan tulang rusuk dan tulang belakang.

Selalunya orang memandang rendah peranan tulang belakang dan kepentingannya, yang membawa kepada masalah kesihatan, kesakitan, ketidakselesaan dan banyak lagi.

Untuk memahami kepentingan mempertimbangkan tugas asas tulang belakang.

 • Tulang belakang memberikan kita peluang untuk menjadi lurus, menyokong kepala dan menyediakan kedudukan umum rangka.
 • Terima kasih kepadanya, kita boleh duduk, menekuk atau mengekalkan sikap tegak.
 • Ia adalah perisai semula jadi untuk saraf tunjang, melindungi dari kesan fizikal dan kerosakan.
 • Selebihnya tulang menyertai dia.

Bahagian dada menyediakan.

 • Perlindungan organ-organ dalaman.
 • Melindungi kord rahim.
 • Membantu mengekalkan postur tegak.
 • Ia melembutkan beban pada badan apabila berjalan, berlari, jatuh.
 • Bertanggungjawab untuk memasukkan tulang rusuk ke tulang belakang melalui sendi.

Fleksibiliti tulang belakang

Kyphosis adalah keupayaan tulang belakang torak untuk membengkok, akibat dari evolusi panjang dan panjang perkembangan tubuh manusia. Konsep ini diguna pakai untuk sakrum. Terdapat juga konsep lordosis - kemungkinan tulang belakang di bahagian serviks dan lumbar untuk membengkokkan ke hadapan. Fungsi berfungsi kyphosis dan lordosis menyebabkan postur dan kesan susut nilai.

Patologi

Tulang toraks, lokasi dan fungsi anatominya menyiratkan mobiliti yang rendah, yang melindunginya dari sebahagian besar patologi yang terdapat pada lebih banyak tulang mudah alih. Tetapi masih terdapat beberapa patologi dan keabnormalan perkembangan yang mempengaruhi tulang belakang toraks.

 • Osteochondrosis.
 • Kecederaan.
 • Hernia terletak di antara vertebra.
 • Radiculitis
 • Scoliosis
 • Tumor kanser metastasis.

Siapa yang berisiko?

 • pertama sekali, orang yang baru-baru ini cedera (kemalangan, kemalangan, dan sebagainya);
 • kanak-kanak dengan skoliosis kongenital;
 • seringkali kecederaan yang diterima semasa bersalin kerana sifat organisma ibu atau kesilapan perubatan mungkin berlaku dalam tempoh kehidupan yang lebih dewasa;
 • orang yang melakukan kerja fizikal berat.

Punca kesakitan dan rawatan mereka

Masalah terbesar dengan kesakitan di tulang belakang dan bahagian-bahagian yang bersebelahan dengannya adalah untuk membuat diagnosis yang betul. Disebabkan lokasi gentian saraf, kesakitan dari satu bahagian tulang belakang diproyeksikan ke bahagian lain, atau bahkan organ tidak bersebelahan dengannya. Sebagai contoh, apabila hernia berlaku, orang yang paling sering merasakan kesakitan di dada dan tulang rusuk, pankreas, hati atau buah pinggang. Semua ini menjadikan diagnosis yang betul dan sukar dilakukan.

Perkara pertama yang akan dilakukan oleh doktor ialah cuba mengetepikan penyelewengan dalam fungsi organ yang terjejas oleh sindrom kesakitan. Dan dalam tempoh ini, masalah dengan tulang belakang tidak dapat diselesaikan: tabiat buruk seseorang tidak berubah, menyebabkan perkembangan penyakit dan memburukkan keadaan umum.

Oleh itu, jika anda mengesyaki masalah dalam ruang tulang belakang, bandingkan gejala anda dengan yang disenaraikan di bawah dan beritahu doktor anda tentangnya.

 • Berbaring pada sakit belakang meningkat berkali-kali. Ini mengurangkan kemungkinan penyakit organ dada.
 • Dalam tempoh jangkitan akut penyakit ini, tenaga fizikal ringan menyebabkan serangan sakit. Tindakan mudah seperti menyengetkan kepala atau mengubahnya, cuba bersihkan atau berdiri, bahkan bernafas berat dapat menyebabkan rasa sakit.
 • Sekiranya anda berasa sakit belakang, anda mungkin mempunyai hernia cakera tulang belakang.
 • Juga gejala hernia adalah rasa mati rasa pada bahagian kaki badan dan berat ketika memanjangkan punggung.

Osteochondrosis

Penyakit ini dicirikan oleh perubahan dalam tisu dan struktur pelbagai bahagian badan. Gejala pertama adalah perasaan tekanan pada dada dan rasa sakit di tulang rusuk. Penyakit ini adalah perkara biasa. Penyebab kejadiannya adalah masalah metabolisme di cakera.

Scoliosis

Scoliosis adalah perubahan kelengkungan anatomi tulang belakang. Ia boleh menjadi kongenital, diperolehi semasa hidup atau akibat kecederaan tulang belakang. Tahap manifestasi dan bilangan gejala bergantung kepada berapa banyak tulang belakang melengkung.

Tanda dan gejala utama:

 • kecacatan tunjang;
 • menukar rupa dada dan sternum;
 • penampilan ketat atau, sebaliknya, keletihan kulit pada paha dan punggung;
 • perubahan dalam fungsi sistem organ;
 • kelengkungan tulang pelvis;
 • kemandulan;
 • pelanggaran sistem peredaran darah dan aliran limfa.

Tumor kanser

Kanser organ-organ yang bersebelahan dengan tulang belakang, akibat metastasis, dapat menyebabkan rasa sakit: meremas organ-organ dan kapal, menembus kanal tulang belakang. Ini membawa kepada kesakitan, gangguan fungsi organ atau kehilangan keupayaan bahagian badan tertentu untuk melaksanakan fungsinya.

Radiculitis

Ini adalah sukar untuk mendiagnosis penyakit, kerana ia tidak mempunyai gejala yang melekat padanya. Dalam manifestasi luar, penyakit ini sama dengan penyakit jantung, patah tulang, kronik, kanser, dan sebagainya.

Osteoarthrosis

Osteoarthritis adalah penyakit yang membawa kepada perubahan dalam bentuk dan penampilan radas artikular, pelanggaran fungsi motornya. Selalunya terkena sendi, yang memberikan sambungan tulang belakang tulang dan tulang rusuk toraks. Dalam kes pelanggaran bentuk sendi, ujung saraf dan gentian ditangkap.

Gimnastik untuk kesakitan di vertebra thoracic

Gimnastik - kaedah pertama dan utama yang bertujuan untuk rawatan dan pencegahan penyakit tulang belakang. Kesan utama adalah pada vertebra toraks manusia. Gimnastik membantu melegakan ketegangan daripada mereka, memperbaiki postur mereka dan meningkatkan nada badan keseluruhan.

Postur anatomi yang betul membantu menghilangkan kesakitan, ketidakselesaan dan masalah lain. Jika anda sering duduk di komputer dan gaya hidup anda tidak aktif, gimnastik akan menjadi pencegahan yang sangat baik.

Hanya prosedur yang dilakukan oleh peraturan dan berdasarkan keselamatan, akan memberi manfaat.

Pertimbangkan beberapa latihan gimnastik klasik.

 • Berdiri, luruskan belakang dan kaki anda. Tangan terpisah dalam arah yang berbeza. Bernafas dengan mendalam. Selepas menghembuskan nafas, nafas, pada masa yang sama meningkatkan lengan anda, dan menaikkan - menghembus nafas. Mula menurunkan lengan anda dan bersandar ke hadapan dengan badan anda pada masa yang sama. Bersantai leher anda dan bernafas. Latihan ini membantu untuk melegakan dan menghilangkan ketegangan di bahagian vertebra daerah toraks. Ulang semua kira-kira 15 kali.
 • Untuk latihan seterusnya, anda memerlukan kerusi dengan belakang. Duduk dengan belakang lurus. Tangan perlu mempunyai kepala dan dirantai ke dalam kunci. Bernafas dengan mendalam. Apabila menyedut, mula luntur ke belakang kerusi, dan bilah bahu hendaklah bersentuhan dengan permukaannya. Exhale Ulangi latihan 10-15 kali.
 • Lay di atas tikar untuk kecergasan, yoga, atau gunakan selimut tebal hangat. Berbaring di permaidani, letakkan tangan di belakang kepala, jari-jari bersambung. Ingat untuk bernafas dengan mendalam. Pada nafas dalam, mulailah bengkok anda, tinggal di posisi yang terhasil selama 6-7 saat. Lancar mengurangkan kes itu ke kedudukan asalnya. Pastikan leher dan kepala lurus semasa latihan untuk membantu mencegah kecederaan. Ulangi latihan 10-15 kali.

Untuk hasil yang cepat, latihan ini dilakukan setiap hari atau setiap hari, lebih baik pada waktu pagi. Selepas beberapa hari, akan ada rasa lega: postur akan bertambah baik, rasa sakit akan berkurang, dan pergerakan di daerah toraks tidak lagi akan menyebabkan ketidakselesaan - ia akan menjadi lebih mudah untuk bernafas.

Berapa banyak vertebras yang ada pada tulang belakang toraks?

Tulang belakang memainkan peranan utama dalam rangka paksi seseorang. Terima kasih kepada ruang tulang belakang di dalam badan kita, semua fungsi penting dilaksanakan. Ia terdiri daripada beberapa selang vertebra yang saling berhubungan. Untuk mempunyai gambaran yang lebih jelas dari tulang belakang, adalah penting untuk mengetahui bahagian mana sistem tulang ini terdiri dan berapa banyak vertebra di tulang belakang seseorang?

Struktur tulang belakang

Elemen sokongan penting ini adalah satu mekanisme yang sangat kompleks yang memacu badan dan kepala kita. Ia terdiri daripada 33-34 vertebra yang disusun berturut-turut dan saling berkaitan:

Oleh kerana strukturnya, sistem tulang ini memberikan struktur fisiologi organ-organ dalaman. Lajur tulang belakang itu sendiri dibahagikan kepada 5 bahagian dengan lengkung pelik, kecuali bengkak. Oleh kerana selekoh vertebra, seseorang itu dapat mengekalkan keseimbangan semasa pergerakan atau semasa rehat. Mereka semua bertanggungjawab untuk fungsi organ dalaman dan semua bahagian badan manusia:

Adalah dipercayai bahawa seseorang, kerana struktur dan fungsi tulang belakang, mempunyai kebolehannya dan organ-organ sekitarnya. Paling penting ialah kord rahim, terletak di dalam ruang tulang belakang.

Ciri-ciri tulang belakang

Setiap bahagian tulang belakang melakukan fungsi pentingnya. Ini perlu dibincangkan dengan lebih terperinci dan mempelajari ciri-ciri utama mereka.

Serviks - disebabkan oleh anatomi, ia adalah yang paling mudah alih. Dengan bantuan dua elemen vertebral pertama, giliran dan selekoh kepala dilakukan. Kawasan serviks termasuk 7 vertebra. Ini adalah fungsi peredaran otak, pituitari, tali vokal, bibir, lidah, sinus, mata, kulit, siku, bahu, otot, telinga, tiroid.

Di rantau thoracic terdapat 12 vertebra dan mereka kelihatan seperti huruf "C" melengkung di belakang. Ia termasuk buah pinggang, paru-paru, kulit, jantung, bronkus, dada, hati, perut, kelenjar adrenal, limfa, tangan. Tulang toraks bersambung dengan tulang rusuk dan membentuk bersama sangkar tulang rusuk.

Di rantau lumbar terdapat 5 vertebra besar yang dapat menahan beban berat. Di bahagian lumbal adalah proses:

Tulang lumbar bertanggungjawab untuk fungsi organ seperti usus, pundi kencing, organ kelamin lelaki, pinggul dan sendi lain, dan lampiran.

Wilayah sakral terdiri daripada 3-5 vertebra, dan mereka membentuk sakrum. Ini adalah tulang besar yang kelihatan seperti segitiga dan terletak di antara tulang pelvis. Pada zaman kanak-kanak, sakrum terdiri daripada vertebra bergerak yang berasingan. Pada orang dewasa, mereka tumbuh bersama dan menjadi tidak bergerak. Apabila masalah dengan sacrum berlaku, seseorang itu mempunyai buasir, inkontinensia fecal, sakit belakang pada kedudukan duduk.

Rantau coccyx termasuk vertebra 3-4, mereka adalah pautan terendah dalam tulang belakang manusia. Ia melakukan fungsi yang sangat penting - pengedaran aktiviti fizikal dalam kedudukan duduk dan semasa mencondong.

Berapa banyak vertebra dalam toraks dan anatominya

Wilayah torakik mudah alih, tetapi ia juga membawa beban yang sangat besar, seperti semua bahagian tulang belakang yang lain. Rusuk dan segmen vertebra toraks membentuk rangka tulang yang melindungi organ-organ dalaman daripada kerosakan. Ramai yang mempunyai soalan, berapa banyak vertebra di jabatan ini? Di rantau thoracik adalah bilangan vertebra terbesar. Mereka lebih besar saiznya berbanding dengan serviks, dan separuh tiang khas membolehkan untuk mengikat tulang rusuk.

Semua 12 vertebra tulang belakang torak membentuk dinding belakangnya. Kerana kehadiran proses spinous, rantau thoracic adalah unsur yang tidak aktif. Ini juga disebabkan jarak minimum antara cakera intervertebral dan tulang rusuk.

Jika anda tahu bilangan sebenar semua tulang belakang di tulang belakang manusia, maka anda boleh dengan mudah menentukan bahawa kawasan toraks adalah sepertiga dari jumlah keseluruhan. Ia bertanggungjawab untuk fungsi penting dan pemeliharaan yang paling penting dalam tubuh - jantung, perut, hati, paru-paru, kelenjar adrenal.

Walaupun bahagian penting tulang belakang ini dilindungi dari kerosakan luaran, perubahan patologi sering berlaku di dalamnya. Mereka berlaku kerana banyak sebab:

 • perubahan berkaitan usia (penuaan tulang belakang);
 • tinggal lama dalam kedudukan yang tidak selesa;
 • beban besar.

Kerana struktur anatomi kawasan torak, mereka membentuk kyphaosis thoracic. Ini memberikan keupayaan dan keupayaan bahagian toraks dan sakral untuk menekuk ke belakang. Kerana kecederaannya, ligamen dan otot yang lemah, postur yang lemah sering berkembang, yang seterusnya membawa kepada pelbagai penyakit.

Bahagian dada, disebabkan oleh kyphosis, menganggap beban berat dan menyerapnya. Dalam kes ini, beban boleh dipindahkan ke arah yang berbeza. Atas sebab ini, kecacatan bentuk badan vertebra sering berlaku.

Thoracic osteochondrosis

Di rantau thoracic sistem muskuloskeletal, osteochondrosis sering diperhatikan. Ini adalah penyakit yang paling biasa tulang belakang toraks. Walaupun vertebra thorax tidak bergerak, gejala utama segera kelihatan dan agak menyakitkan. Organ-organ dalaman yang terletak di situ dan rongga perut boleh meniup sendiri. Saiz vertebra kecil dan terusan tulang belakang sempit boleh menyebabkan perkembangan hernia cakera.

Penyakit ini mempunyai banyak gejala. Jelas, berapa banyak vertebra yang terletak di rantau toraks, begitu banyak manifestasi boleh. Selalunya terdapat keradangan atau pelanggaran saraf akar. Gejala menyakitkan mungkin berbeza dengan keamatan dan lokasi kesakitan. Kadang-kadang ini menyebabkan gangguan dan kerosakan organ-organ dalaman. Sekiranya vertebra toraks rosak, gejala berikut akan muncul:

 • mengelilingi rasa sakit pada inspirasi di dada;
 • sakit belakang;
 • sakit di dalam hati dan abdomen;
 • mati rasa di rantau thoracic;
 • kekurangan aktiviti otot anggota atas dan kesakitan di dalamnya.

Beberapa faktor dan keadaan boleh mempengaruhi perkembangan patologi:

 • trauma kongenital atau sebelumnya;
 • scoliosis;
 • kerja tidak aktif;
 • kerja fizikal keras.

Sekiranya gejala menyakitkan berlaku di mana-mana bahagian tulang belakang, maka peperiksaan lengkap harus dijalankan. Anda perlu melawat pakar neurologi dan melakukan MRI tulang belakang. Untuk mengelakkan masalah di tulang belakang akan membantu kedudukan langsung belakang dalam kedudukan duduk dan pada saat-saat pergerakan. Anda perlu memantau postur anda dan cuba untuk tidak membengkokkan, untuk mengelakkan mengangkat berat besar, beban kuat pada tulang belakang, serta gerakan mendadak.