Utama / Pemulihan

Selekoh tulang belakang

Punggung manusia adalah struktur kompleks, operasi yang betul bergantung kepada banyak faktor. Ini adalah asas rangka, bahagian paling penting dalam sistem muskuloskeletal. Tulang belakang tidak hanya melindungi saraf tunjang dari kecederaan, ia menyokong badan dalam kedudukan tegak dan menyediakan berjalan kaki tegak. Tetapi untuk ini kerja harmoni otot belakang adalah penting, serta kedudukan vertebra yang betul.

Asas kerangka manusia disebut sebagai tulang belakang, tetapi sebenarnya ia tidak lurus. Jika tidak, dengan sebarang pergerakan atau lompat secara tiba-tiba, kecederaan vertebra atau peregangan otot tidak dapat dielakkan. Oleh itu, ia mempunyai bentuk khas. Gelung semulajadi tulang belakang menyediakan fungsi kusyen dan melindungi vertebra daripada lelasan. Bentuk tulang belakang seperti tulang belakang bertindak sebagai mata air, melembutkan semua kejutan.

Fungsi Lenturan

Tulang belakang manusia terdiri daripada 33-35 vertebra. Mereka disambungkan menggunakan cakera dan otot intervertebral anjal. Struktur ini memberikan mobiliti dan fleksibiliti tulang belakang, keupayaan untuk melakukan pelbagai pergerakan yang berbeza, untuk mengambil kedudukan badan yang berbeza, untuk menyesuaikan diri dengan ciri-ciri perabot atau aktiviti profesional. Dan disebabkan oleh fakta bahawa pada masa yang sama flexor dan extensor otot berfungsi, tubuh manusia dapat mengekalkan kedudukan yang tegak untuk waktu yang lama.

Semua vertebra terdiri daripada lima bahagian tulang belakang: serviks, toraks, lumbar, sacral, dan coccygeal. Mereka dikaitkan dengan organ-organ dalaman dan, sebagai tambahan kepada perlindungan mereka, memastikan fungsi normal mereka disebabkan kedudukan mereka yang betul. Mengubah bentuk tulang belakang boleh mengganggu fungsi lancar badan.

Kerana kedudukan betul setiap tulang belakang, bekalan darah normal ke otak, laluan impuls syaraf yang tepat pada masanya dan kerja harmoni sistem muskuloskeletal akan dipastikan. Tetapi fungsi tulang belakang tidak hanya itu. Bentuk gelombangnya berfungsi sebagai penyerap kejutan, melembutkan setiap pusingan dan melindungi vertebra daripada kecederaan, dan otak dari gegaran.

Lengkung semulajadi

Jika anda melihat belakang orang yang sihat dari sisi, anda dapat melihat bahawa tulang belakang tidak lurus, tetapi ikal. Ini bukan tanda patologi apa pun, sebenarnya - ini adalah lengkung semulajadi, yang memberikan tulang belakang dengan fungsi susut nilai. Disebabkan kedudukan ini, ia boleh mengecut, melindih beban yang tinggi dan melindungi otak dari gangguan yang kuat.

Tidak semua orang tahu berapa banyak selekoh tulang belakang manusia yang sihat. Kebanyakan notis hanya pesongan ke depan di belakang. Tetapi sebenarnya perlu ada empat lengkungan semula jadi. Dua daripadanya adalah bengkok ke hadapan, yang disebut lordosis, dan dua adalah kyphosis atau bengkok ke belakang. Mereka bergantian, memberikan tulang belakang bentuk seperti gelombang.

 • Lordosis pangkal rahim semulajadi adalah lekuk dari ruang belakang tulang belakang ke leher.
 • Seterusnya, tulang belakang membentuk tulang belakang - kyphosis toraks.
 • Di rantau lumbar, lajur vertebral sekali lagi membongkok ke hadapan. Ini adalah lordosis lumbar.
 • Wilayah sakral mengekalkan seluruh jisim badan seseorang, mengedarkan beban dan menyediakan sambungan antara anggota bawah dan tulang belakang. Untuk keseimbangan yang lebih baik, ia membentuk lengkungan belakang. Ini adalah kyphosis sakral.

Terima kasih kepada bentuk ini, tulang belakang boleh menahan beban yang besar. Kelenturan dan daya tahannya memberikan seseorang yang berupaya melakukan aktiviti yang paling pelbagai. Jika anda bandingkan dengan lajur konkrit ketebalan yang sama, tulang belakang dapat menahan beban 18 kali lebih besar. Itulah sebabnya ia sangat penting bahawa ia mempunyai 4 selekoh, yang merupakan ciri khas hanya kerangka manusia.

Pembentukan

Bentuk tulang belakang manusia tidak terbentuk dengan segera. Seorang kanak-kanak dilahirkan dengan hanya satu bendung fisiologi - sakral. Ia memastikan sambungan betul tulang belakang dengan tulang pelvis. Tetapi semua selekoh lain dibentuk kemudian. Bayi yang menghabiskan sebahagian besar masa dalam kedudukan mendatar tidak memerlukannya lagi. Spina mengambil bentuk semulajadi dengan 4 selekoh hanya dengan 7 tahun, dan pembentukan lengkap kerangka berakhir dalam 25 tahun.

Lordosis fisiologi dan kyphosis tidak terbentuk serentak. Pembentukan mereka dikaitkan dengan keunikan perkembangan bayi pada tahun pertama kehidupan. Pertama datang pembentukan lordosis di rantau serviks. Secara beransur-ansur, tulang belakang di sini melengkung ke hadapan apabila bayi belajar mengangkat dan memegang kepala dari kedudukan terdedah pada perut.

Langkah seterusnya dalam perkembangan rangka kanak-kanak adalah keupayaan untuk duduk. Untuk meringankan stres dalam kedudukan sedemikian, perlu tulang belulang kembali ke rantau thoracik. Kyphosis fisiologi ini mula terbentuk kira-kira 4-5 bulan dan akhirnya mengambil bentuk yang dikehendaki sekitar satu tahun. Oleh itu, adalah mustahil untuk menurunkan kanak-kanak lebih awal, kerana ini boleh mengganggu perkembangan semula jadi rangka.

Juga, doktor tidak mengesyorkan meletakkan bayi pada kaki sehingga ia mula bangun. Untuk mengekalkan keseimbangan dalam kedudukan menegak dan pembahagian beban yang betul, tulang belakang mesti dibengkokkan ke hadapan di kawasan lumbar, dan ia mula membentuk sekitar akhir tahun pertama kehidupan. Dan hanya pada umur 7 tahun, tulang belakang kanak-kanak memperoleh bentuk semula jadi. Tetapi sejak otot-otot masih lemah dan tulang-tulang tumbuh, pembentukan akhir kurva semula jadi berakhir pada usia 25 tahun.

Dalam rangka untuk tulang belakang menjadi fleksibel, untuk melaksanakan fungsinya dengan betul dan untuk memastikan fungsi normal seluruh organisma, sangat penting untuk memantau pembentukan lengkung yang betul pada tahun pertama kehidupan. Ibu bapa mesti tahu cara mengambil dan menukar bayi dengan betul. Kelemahan otot dan ligamen bayi yang baru lahir mungkin menjadi sebab pergerakan orang dewasa yang cuai akan mengakibatkan pergeseran atau kerosakan pada vertebra. Ia amat penting pada bulan pertama ketika mengangkat tangan untuk menyokong kepala bayi, dan ini perlu dilakukan supaya satu tangan memegang kedua-dua toraks dan rahim serviks.

Ia juga sangat penting untuk tidak menggelapkan kanak-kanak itu atau meletakkannya pada kakinya lebih awal daripada yang diperlukan. Pesongan semulajadi di punggung bawah terbentuk paling lama, oleh itu, lebih baik baginya untuk sekecil mungkin dalam posisi tegak. Perkembangan bayi bayi secara beransur-ansur, dan percepatan tiruan proses ini dapat membahayakan pembentukan tulang yang tepat.

Postur yang betul

Tidak semua orang tahu betapa banyak selekoh yang mempunyai tulang belakang yang sihat, tetapi apa bentuk postur yang betul adalah biasa kepada semua orang. Lagipun, ia menjadikan seseorang lebih tinggi, lebih yakin diri, lebih menarik. Walaupun ia adalah pada kehadiran lengkung yang dibentuk dengan baik bahawa postur atau kedudukan yang seseorang dalam kedudukan tegak secara sukarela menganggap bergantung.

Sekiranya tulang belakang dibentuk dengan betul dan terdapat lengkung semulajadi, ini boleh ditentukan oleh ciri-ciri berikut:

 • dagu sedikit dibangkitkan, mata memandang ke hadapan;
 • bahu diturunkan dan dikembalikan;
 • bahu dan bilah bahu berada di tahap yang sama;
 • perut diperketat.

Kecacatan tulang belakang

Disebabkan pengaruh faktor luaran, kedudukan badan yang tidak normal atau punca dalaman, keluk semula jadi tulang belakang mengambil bentuk yang tidak teratur. Mereka boleh dilayari atau, sebaliknya, diperkuat. Dengan peningkatan lordosis fisiologi atau kyphosis, nama-nama ini memperoleh makna yang berbeza. Mereka menjadi definisi penyakit yang dicirikan oleh kelengkungan tulang belakang. Di samping itu, ubah bentuk boleh berlaku di pesawat sisi, yang juga tidak semulajadi untuk badan.

Kerana fakta bahawa rangka manusia sangat kompleks, dan banyak faktor mempengaruhi berfungsi dengan baik, terdapat beberapa jenis ubah bentuk:

 • kyphosis patologi;
 • lordosis patologi;
 • scoliosis;
 • belakang rata.

Adalah dipercayai bahawa setiap orang kedua mempunyai pelanggaran terhadap bentuk semulajadi ruang tulang belakang. Ini disebabkan oleh gaya hidup orang dewasa yang moden dan dengan peningkatan beban pada sistem muskuloskeletal.

Kyphosis

Apabila kelengkungan toraks dari tulang belakang dibentuk dengan tidak betul, bentuk bonggol yang kuat kelihatan di bahagian belakang. Keadaan ini juga disebut stoop atau kyphosis. Selekoh kuat di tempat ini mungkin timbul kerana kerap duduk di posisi yang bengkok, serta disebabkan oleh patologi pada masa kanak-kanak, seperti riket.

Di samping pusingan belakang seseorang yang mempunyai kyphosis, seseorang dapat melihat bahu yang diturunkan, perut yang menonjol dan kendor. Disebabkan kecacatan rantau toraks, fungsi organ pernafasan, serta peredaran darah, mungkin terjejas.

Lordosis

Tulang serviks dan lumbar terdedah kepada kelengkungan patologis tersebut. Pengukuhan lenturan ke hadapan boleh berlaku kerana berpanjangan duduk dalam satu kedudukan, kehadiran osteochondrosis, atau proses patologi yang lain. Kawasan lumbar juga terjejas dengan peningkatan berat badan dan berat badan berlebihan.

Kelengkungan seperti tulang belakang membawa kepada ubah bentuk seluruh tubuh manusia. Perutnya perut, bahunya bergerak ke depan, dadanya berdebar-debar. Lengan bawah juga menderita, khususnya, lutut boleh cacat. Oleh kerana perubahan itu, selain sakit belakang, kerja semua organ dalaman mungkin terganggu.

Scoliosis

Tetapi strain yang paling terkenal ialah scoliosis. Jadi dipanggil kelengkungan tulang belakang di satah sisi. Pelanggaran bendungan semulajadi ini diperolehi, karena ke arah ini tulang belakang yang sehat harus lurus. Scoliosis paling kerap berkembang pada zaman kanak-kanak atau remaja akibat postur yang salah. Jika seorang kanak-kanak bergerak sedikit, duduk di meja banyak, membawa buku teks berat dalam beg pada satu bahu, atau berat badan berlebihan, tulang belakangnya bengkok.

Fleksi lateral luar biasa tulang belakang juga boleh muncul pada orang dewasa akibat daripada kecederaan atau beban asimetri biasa di belakang. Gaya hidup yang tidak aktif dari orang moden membawa kepada kelemahan otot yang tidak dapat menyokong keluk semula jadi tulang belakang.

Balik belakang

Sekiranya lengkung semula jadi tulang belakang diletakkan, belakang orang menjadi lurus. Pada masa yang sama, rangka kehilangan fungsi susutnilai, akibatnya kerja semua organ terganggu. Satu atau beberapa selekoh mungkin hilang. Selaras dengan ini, beberapa jenis patologi dibezakan: belakang rata, rata-cekung atau rata-cembung.

Keadaan ini membawa kepada perkembangan osteochondrosis, spondylosis, arthrosis sendi kaki, kaki rata. Di samping itu, gangguan vegetatif berkembang, sering sakit kepala, kelesuan muncul.

Punca kecacatan

Walaupun tulang belakang manusia mempunyai margin keselamatan yang besar, dan lengkung fisiologinya memungkinkan untuk mengedarkan beban secara merata di semua jabatan, pelbagai bentuk ubah bentuk kini sangat umum. Ini disebabkan bukan sahaja kepada pembentukan postur kanak-kanak yang salah. Banyak faktor boleh mengubah kedudukan semula jadi tulang belakang.

Punca-punca ubah bentuk sedemikian boleh:

 • kelemahan sistem otot;
 • postur yang tidak betul semasa tidur;
 • kelainan perkembangan pranatal tulang dan tisu penghubung;
 • kekurangan kalsium dan vitamin D;
 • riket kanak-kanak, poliomielitis;
 • proses degeneratif-dystrophik;
 • kecederaan atau peningkatan tekanan secara tetap;
 • Penyakit sistem muskuloskeletal: arthritis rheumatoid, osteoporosis, arthrosis.

Kesan ubah bentuk

Pembentukan tulang belakang tulang belakang yang tidak betul mempunyai kesan negatif terhadap kerja seluruh organisma. Sekiranya fungsi susut nilai terganggu, beban pada cakera intervertebral dan sendi-sendi kaki ekstrem meningkat. Ini membawa kepada osteochondrosis, hernia cakera, osteoarthritis dan lain-lain penyakit. Di samping itu, kecacatan tulang belakang boleh mengakibatkan perencat organ dalaman dan gangguan kerja mereka.

Walaupun badan masih muda, keadaan masih boleh diperbetulkan. Tetapi dengan usia, patologi akan semakin berkembang, dan semakin sukar untuk mengembalikan tulang belakang ke kedudukan semula jadi. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengelakkan kelengkungan tulang belakang dan dari belia untuk melakukan segala-galanya untuk mengekalkan keluk semula jadi. Untuk melakukan ini, adalah penting untuk memantau postur anda, terutamanya apabila duduk di atas meja, untuk mengelakkan beban yang meningkat dan menguatkan korset otot.

Kurva semulajadi tulang belakang memberikan keseimbangan, pengagihan beban yang tepat dan fleksibiliti pergerakan. Jika bentuknya pecah, ia tidak hanya membawa kepada kesukaran dalam pergerakan, tetapi juga kepada pelbagai penyakit. Adalah penting untuk mengekalkan kesihatan tulang belakang dari zaman kanak-kanak untuk mengelakkan masalah yang mungkin berlaku.

Selekoh tulang belakang manusia

Kolum tulang belakang (tulang belakang, tulang belakang) adalah komponen utama tulang paksi, yang terdiri daripada 33-34 vertebra yang terhubung dalam siri. Ia terbahagi kepada 5 bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Kesemua mereka secara langsung berkaitan dengan organ-organ yang terletak di dalamnya. Sehingga tidak ada kesilapan dalam kerja seluruh organisma, perlu mengikuti beberapa peraturan untuk mempertahankan keluk fisiologi tulang belakang dalam keadaan normal.

Apakah peranan yang dilakukan oleh tulang belakang

Selalunya orang berminat dengan peranan yang dimainkan oleh lengkung tulang belakang. Tugas utama mereka adalah penyusutan, iaitu pengagihan beban yang betul pada tulang belakang. Di samping itu, ia menghapuskan beban sisi di mana cakera vertebra dan intervertebral boleh bergerak. Oleh sebab kelengkungan fisiologi, perlindungan daripada gegaran berlebihan organ-organ dalaman, saraf tunjang dan otak, serta kestabilan dan pergerakan badan berlaku.

Apabila kelengkungan normal ruang tulang belakang dibentuk

Ramai orang bertanya: "Berapa banyak lengkung yang ada tulang belakang manusia?" Terdapat 4 jenis kelengkungan fisiologi tulang belakang. Apabila seseorang dilahirkan, dia hanya mempunyai satu kyphosis di rantau sakral. Dalam proses perkembangan kanak-kanak, tiga lagi lengkung fisiologi tulang belakang dibentuk:

 • dari 2 hingga 3 bulan, bayi belajar untuk memegang kepala, menaikkan dan menurunkannya. Oleh itu, lordosis serviks mula membentuk;
 • oleh 11-12 bulan, apabila kanak-kanak duduk dengan baik dan boleh berdiri sendiri, kyphosis di daerah torakik terbentuk;
 • Bermula pada usia satu tahun, rantau lumbar akan mengalihkan lonjakan ke hadapan. Pada kira-kira 13 bulan, kebanyakan bayi mula berjalan dan bergerak secara aktif, dengan hasilnya korset otot rangka yang kuat terbentuk. Dibentuk lordosis lumbar.

Untuk mengelakkan kelengkungan patologi tulang belakang pada seseorang, adalah perlu untuk tidak tergesa-gesa sesuatu, iaitu, jangan cuba meletakkan bayi itu atau meletakkannya di kakinya sebelum waktu yang ditetapkan. Lengkung semulajadi dari spinal belakang tidak dapat dibentuk oleh tujuh tahun. Sangat penting untuk memantau postur anak yang betul untuk mencegah perkembangan penyakit serius seperti scoliosis, lordosis patologi dan displasia.

Menariknya, semasa masih dalam kandungan, kanak-kanak itu mungkin mula membentuk lengkungan tulang belakang, yang membawa kepada kecacatan vertebra. Mengapa ini boleh berlaku? Selalunya ini disebabkan oleh keturunan atau kekurangan vitamin D. Tetapi walaupun ini, pengesanan awal patologi membantu mencegah pembentukan kesan yang serius dan tidak dapat dipulihkan.

Pembentukan lengkung yang salah

Kadang-kadang, atas sebab tertentu, lengkung patologi tubuh boleh berkembang. Kemudian lordosis dan kyphosis dianggap sebagai penyakit serius sistem muskuloskeletal dan memerlukan rawatan segera.

Tuhanosis patologi

Inilah nama patologi di mana lajur vertebral membiak ke hadapan. Ia boleh berkembang pada bila-bila masa disebabkan oleh kecacatan kongenital yang diperolehi daripada tulang belakang, sendi pinggul, dorsal, otot femoral dan gluteal, tumor intervertebral onkologi, kecederaan tulang belakang, penyakit tertentu (polio), tempoh kehamilan. Dalam keadaan yang terakhir, lordosis adalah sementara dan akan hilang sepenuhnya apabila anak itu dilahirkan.

Faktor-faktor predisposing lain adalah obesiti dengan banyak lemak di abdomen, pertumbuhan anak yang sangat pesat dan pelanggaran postur. Dengan semua penyakit dan patologi ini, pergeseran di tengah-tengah graviti berlaku, akibatnya seseorang mula berlutut untuk mengekalkan keseimbangan.

Gejala Lordosis patologi akan menjadi perubahan postur, keletihan, kesakitan sederhana di kawasan serviks atau lumbar, yang meningkat selepas aktiviti fizikal.

Di samping itu, terdapat kekangan pergerakan tertentu. Jika lordosis mempunyai manifestasi yang sangat jelas, maka organ-organ dalaman mula mengalami akibatnya: penyakit jantung, paru-paru, perut, usus dan ginjal berkembang akibat dari mampatan atau lokasi tidak teratur.

Kyphosis patologi

Kyphosis adalah keadaan di mana lajur vertebral dalam beberapa segmen diarahkan ke belakang, menyebabkan kecacatan belakang. Ia didiagnosis baik pada kanak-kanak dan orang dewasa, terutamanya dalam seks wanita. Sebab pembentukan lengkokan yang salah ialah:

 • perencatan pertumbuhan pada remaja akibat gangguan peredaran vertebra;
 • proses keradangan;
 • jangkitan;
 • kecederaan tulang belakang;
 • penyakit sistem endokrin (hiperfungsi parathyroid);
 • poliomielitis; terapi jangka panjang dengan glucocorticosteroids;
 • tumor onkologi;
 • tuberkulosis.

Dalam proses meningkatkan sudut lenturan, tanda-tanda berikut mungkin muncul: kesakitan pada had atas bengkok, diperburuk selepas bermain sukan atau kedudukan badan yang tidak normal, kecacatan belakang, kelengkungan postur, dan peningkatan keletihan. Tendon menjadi sangat ketat, yang menjelaskan berat kaki lutut. Tidak mustahil untuk meluruskan tulang belakang dalam kedudukan terlentang. Sangat jarang, kejang anggota badan yang lebih rendah diperhatikan.

Scoliosis

Scoliosis adalah keadaan patologi di mana kelengkungan tulang belakang berlaku, pertama di sisi, dan kemudian di pesawat lain. Bagi orang yang tidak menjalani rawatan, sebagai hasilnya, adalah mungkin untuk memerhatikan litar tulang belakang di sekelilingnya. Selalunya, scoliosis boleh ditemui pada kanak-kanak semasa remaja, tetapi juga mencatatkan kes pada orang dewasa. Kelengkungan tulang belakang dipicu oleh trauma, bungkuk dan postur yang lemah semasa kerja-kerja sedentari.

Secara semula jadi, terdapat 4 jenis scoliosis: C berbentuk, berbentuk S, berbentuk Z dan kyphoscoliotic. Untuk beberapa gejala, anda boleh mengesyaki kehadiran scoliosis dan mula mengambil tindakan, ia adalah:

 • kesakitan, diperbetulkan oleh penuaan fizikal dan kedudukan badan yang tidak sepatutnya, bukan sahaja di belakang, tetapi juga di kaki dan kawasan pelvis;
 • kesukaran memalingkan kepala, leher;
 • keletihan;
 • bahu berada pada tahap yang berbeza (satu di atas yang lain);
 • susunan asimetri pada bilah bahu (di atas scapula, terletak lebih dekat dengan ruang tulang belakang, sudut menonjol);
 • apabila tangan diletakkan di sepanjang badan, terdapat jarak yang berbeza antara tangan dan badan;
 • apabila badan condong ke hadapan, kelengkungan tulang belakang dapat dilihat;
 • pelvis condong ke arah yang bertentangan;
 • kelemahan otot tulang belakang.

Jika anda tidak mengambil langkah-langkah untuk memerangi scoliosis, maka mungkin terdapat komplikasi yang lebih serius: gangguan fungsi normal organ-organ dalaman, ubah bentuk mereka berlaku, gangguan dalam kerja jantung dan paru-paru, dan sistem saraf. Penyakit kronik berkembang: gastritis, duodenitis, ulser peptik dan 12 ulser duodenal, sembelit, kebas kelembapan atas dan bawah muncul, mereka juga boleh "kering". Peredaran serebral terganggu, bengkak kyphosis muncul.

Langkah-langkah yang diperlukan untuk postur yang betul

Semua orang yang kelengkungan patologi tulang belakang mesti semestinya berada di dispensari dengan trauma ortopedik. Sebaliknya, doktor mesti menetapkan semua prosedur yang mungkin bertujuan untuk menghapuskan penyakit: urutan, terapi fizikal, bekalan ortopedik, bantuan, terapi manual, fisioterapi, dan sebagainya.

Sebagai langkah-langkah terhadap perkembangan atau perkembangan scoliosis, kyphosis dan lordosis, adalah perlu untuk melaksanakan langkah-langkah yang komprehensif:

 • tidur di atas katil yang keras pada pelarasan tilam, dalam kedudukan di bahagian belakang atau perut;
 • memakai kasut ortopedik atau insoles dalam bentuk insoles dengan struktur anatomi;
 • buruh manual: berenang, olahraga, pelancongan dan lain-lain;
 • pematuhan yang ketat terhadap rejim harian (naik dan bertahan pada satu masa, kuasa);
 • mengelakkan tabiat buruk (merokok, penyalahgunaan alkohol, penagihan dadah). Tabiat buruk lain memberikan beberapa postur yang salah, sebagai contoh, duduk di satu kaki atau berdiri di atas satu kaki;
 • kawalan diri untuk postur yang betul semasa kerja sedentary, di meja sekolah, di rumah di kerusi, dan sebagainya;
 • memakai peralatan khas, korset dan aksesori lain yang melanggar kelengkungan biasa bagi ruang tulang belakang untuk penetapannya;
 • pengedaran seragam beban pada tulang belakang semasa membawa beg, beg galas, beg bimbit.

Memantau kesihatan kanak-kanak adalah perlu untuk ibu bapa pada usia apa-apa. Ia adalah dari zaman remaja bahawa lengkung patologi tulang belakang paling kerap terbentuk. Sekiranya anda tidak menyedari ini dalam masa yang singkat, penyakit itu akan berkembang, membawa banyak ketidakselesaan dan masalah kesihatan.

Berapa banyak selekoh mempunyai tulang belakang manusia

Tulang belakang adalah bahagian utama sistem muskuloskeletal manusia. Ia mempunyai beban harian yang cukup besar. Tetapi dia tidak dapat mengatasinya, jika strukturnya adalah apa yang ia tidak diberikan oleh alam semulajadi itu sendiri. Khususnya, tepat supaya lajur tulang belakang dapat melaksanakan semua fungsinya dan tetap cukup fleksibel dan plastik, walaupun kekuatannya, ia mempunyai beberapa keluk semula jadi. Oleh kerana itu, ia sepenuhnya melaksanakan fungsi susutnilai. Berapa banyak lengkung yang ada pada tulang belakang seseorang?

Tulang belakang sebagai sokongan utama

Seluruh rangka manusia, bersama dengan otot, ligamen dan tendon, secara kolektif disebut sistem muskuloskeletal. Bahagian utamanya adalah lajur tulang belakang yang terdiri daripada jisim unsur-unsur. Pertama sekali, ini adalah vertebra sendiri, di mana terdapat 33-34 unit, serta cakera intervertebral, yang merupakan jenis "lapisan" antara segmen individu tulang belakang.

Jadual Bahagian tulang belakang.

Nota! Vertebra di rantau sakral tidak tumbuh dengan segera. Pada kanak-kanak, mereka adalah unsur yang berasingan.

Fungsi utama tulang belakang - memberikan sokongan kepada tubuh, melindungi saraf tunjang dari kerosakan, memastikan pergerakan tubuh manusia. Ia juga melakukan fungsi depresiasi, melindungi otak manusia daripada gegaran semasa berjalan. Oleh itu, tulang belakang adalah sistem yang sempurna yang terdiri daripada tulang, tulang rawan, saraf, tisu otot, yang memberikan seseorang keupayaan untuk berjalan lurus, bergerak, membuat pelbagai pergerakan.

Berapa banyak selekoh di tulang belakang

Lajur tulang belakang tidak sesuai dengan struktur dan struktur langsung. Ia mempunyai beberapa keluk semulajadi. Kehadiran mereka membolehkannya membengkok, untuk kekal selamat dan bunyi semasa pergerakan. Jika seseorang yang tidak tahu melihat x-ray dari ruang tulang belakangnya, dia mungkin terkejut dengan apa yang dilihatnya dan menganggap bahawa ruang tulang belakangnya bengkok secara patologi. Walau bagaimanapun, ini tidak sama sekali - hanya tulang belakang bayi yang baru lahir akan hampir sama, sedangkan pada orang dewasa, ia adalah tepat yang sangat lekuk yang biasanya dijumpai.

Dari sudut pandang anatomi, terdapat dua jenis lengkung - lordosis dan kyphosis. Lordosis dicirikan oleh hakikat bahawa ia melengkung ke hadapan (ventrally), kyphosis, masing-masing, ke belakang (punggung).

Nota! Secara keseluruhannya, ada 4 selekoh taji pada tulang belakang, di mana dua adalah kyphosis (toraks dan sacral) dan dua lordosis (serviks dan lumbar).

Bendera Sacral dan thoracic juga dipanggil utama, kerana setiap orang mempunyai mereka hampir sejak lahir. Lordosis serviks tidak muncul dengan serta-merta, ia terbentuk pada masa kanak-kanak hanya belajar untuk memegang kepalanya dalam kedudukan yang dikehendaki (kira-kira 2-3 bulan). Oleh itu, lordosis lumbar dicipta semasa tempoh pembelajaran mengambil postur duduk. Dalam tempoh 1 hingga 2 tahun, apabila bayi secara aktif mengembangkan pergerakan pada dua kaki, kawasan lumbar membengkok. Itulah sebabnya pada tahun-tahun pertama kehidupan kanak-kanak adalah penting untuk memberi perhatian khusus kepada keadaan tulang belakangnya. Akhirnya, tulang belakang dibentuk oleh kira-kira 7 tahun kehidupan manusia.

Fungsi Lenturan

Semua selekoh tulang belakang dibentuk atas sebab tertentu. Mereka perlu untuk mengekalkan keseimbangan. Juga, semasa hampir apa-apa pergerakan, lordosis dan kyphosis membantu tulang belakang untuk kembali ke belakang dan dengan ketara melembutkan kejutan yang dialami oleh badan pada saat-saat ini. Menariknya, disebabkan oleh sistem lengkungan yang direka dengan baik, struktur tulang belakang dan elemen-elemen lain, tulang belakang manusia sangat kuat sehingga dapat menahan beban 18 kali lebih besar dari yang mana tiang beton yang mempunyai ketebalan yang sama dapat bertahan. Lajur tulang belakang sangat lumayan, apalagi beban diagihkan sama rata ke semua jabatan.

Perhatian! Tidak semestinya lengkung tulang belakang mempunyai bentuk yang betul. Dalam keadaan tertentu, mereka mungkin patologi. Bentuk semula jadi dalam pesawat berbentuk anak panah yang dipanggil, dan tidak wajar - di bahagian depan. Adalah penting untuk dapat membezakan antara lenturan semula jadi dan patologi.

Sikap manusia dan pelanggarannya

Posture adalah postur akrab dan santai, diduduki oleh orang yang berdiri tenang, di mana dia berdiri tepat dan tidak mengetatkan otot untuk ini. Ia bergantung kepada bentuk ruang tulang belakang. Dan posturnya mudah rosak, jika anda tidak mengurusnya dari awal lagi. Sepanjang hayat, tulang belakang sentiasa perlu menyesuaikan diri dengan faktor-faktor tertentu. Ini mungkin keadaan kerja khas, perabot tidak selesa, kekurangan tenaga fizikal, dan lain-lain. Posisi yang merosakkan adalah pelanggaran lengkung fisiologi tulang belakang. Oleh itu, seseorang boleh melonggarkan, mempunyai bulat atau belakang rata, dan juga belakang belakang cekung.

Petua! Lebih baik mengajar kanak-kanak dari zaman kanak-kanak untuk membetulkan postur. Ini akan membolehkan tulang belakang membentuk keluk semula jadi yang betul, dan kanak-kanak - untuk mengelakkan masalah dengan rupa dan kesihatan pada masa akan datang.

Adalah penting bagi ibu bapa bayi untuk mengetahui bagaimana untuk membawa bayi itu dengan tangan mereka, untuk merayap, apabila mula mengajar bayi duduk atau berjalan. Jika semuanya dilakukan dengan betul dalam tempoh pembangunan awal, maka dengan jaminan 100% anda boleh mengelakkan sejumlah masalah belakang pada masa akan datang.

Walau bagaimanapun, terdapat kes-kes apabila masalah dengan pembentukan tulang belakang diperhatikan pada peringkat kehamilan. Sebagai contoh, keturunan, kekurangan vitamin D dan faktor lain boleh mempengaruhi keadaannya. Oleh itu, ibu hamil juga perlu menjaga kesihatannya sendiri semasa tempoh hamil.

Akibat kelemahan yang tidak betul

Pelanggaran postur sering membawa kepada membungkuk dalam usia. Biasanya, anda dapat melihat lelaki tua yang bengkok, tentang siapa mereka mengatakan bahawa kehidupan telah membengkokkannya. Walau bagaimanapun, jika tulang belakang sangat melengkung pada seorang lelaki muda, maka ia hanya menjadi patologi.

Perhatian! Stoop bukan sahaja kecacatan kosmetik. Lama kelamaan, ia akan membawa kepada kemunculan kesakitan di belakang kerana fakta bahawa cakera intervertebral dimampatkan.

Terlalu lurus, seperti bungkuk - sama buruk. Dan sebenarnya, dan dalam hal lain, tulang belakang tidak dapat menyerap sepenuhnya kesannya, ketika bergerak. Vertebra haus lebih cepat, kerana apa yang seseorang mula mengalami sakit belakang dari masa ke masa.

Menariknya, patologi tulang belakang adalah nama yang sama dengan keluk semula jadi. Sangat concave akan dipanggil kyphosis, dan berlebihan melengkung - lordosis. Satu lagi kecacatan tulang belakang juga sangat biasa - ia bengkok ke sisi dalam bentuk huruf S atau C. Ini adalah scoliosis.

Kyphosis dan lordosis patologi

Kyphosis patologi disifatkan oleh kehadiran bongkahan kuat. Oleh itu, selekoh di kawasan torak akhirnya menjadi bonggol. Penyebabnya sering kali mengalami perkembangan tulang belakang yang tidak normal, kecederaan serius, penyakit serius seperti osteoporosis, rheumatoid arthritis, dan polio.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih terperinci, struktur tulang belakang manusia, jabatan dan fungsinya, serta mengenali penyebab penyakit, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Lordosis patologi dicirikan oleh kehadiran putaran kuat tulang belakang ke depan di leher atau belakang bawah. Dengan lordosis, kepala, leher, perut sangat menonjol ke depan, dan dada rata. Lutut boleh bertukar arah yang berbeza. Leher, sebagai peraturan, dibengkokkan oleh mereka yang menghabiskan banyak masa dalam kedudukan duduk. Lintah lordosis adalah yang paling sering akibat trauma, obesiti, dan sebarang patologi.

Perhatian! Pelancaran bentuk kedua-dua patologi boleh menyebabkan kesakitan yang teruk.

Scoliosis

Penyakit ini, yang agak serius dan dicirikan oleh kehadiran lekuk tulang belakang ke sisi, dipanggil scoliosis. Ini adalah patologi yang diperolehi, yang berkembang hanya kerana sikap yang salah yang terbentuk pada zaman kanak-kanak. Sebab-sebab pembangunan adalah kedudukan salah tubuh badan yang salah semasa penyediaan pelajaran dan di meja sekolah, percubaan untuk terus menurunkan kepala akibat pertumbuhan yang tinggi, membawa tas dengan buku teks pada satu bahu.

Nota! Kira-kira 80% daripada jumlah kanak-kanak di bawah umur 16 tahun mengalami skoliosis.

Langkah terbaik untuk memerangi scoliosis adalah pencegahannya. Adalah penting untuk melihat bagaimana anak bergerak atau duduk. Ia tidak sukar untuk mengatasi skoliosis pada zaman kanak-kanak jika anda melihat perkembangan penyakit dalam masa dan mengambil semua langkah untuk mengelakkannya.

Rawatan scoliosis

Langkah 1. Pertama, anda perlu mengkaji tanda-tanda awal scoliosis dan belajar tentang langkah-langkah pencegahan penyakit ini.

Langkah 2. Ia juga disarankan untuk mengkaji semua komplikasi yang mungkin timbul jika tidak dirawat.

Langkah 3. Adalah penting untuk memantau keadaan belakang dan memberi perhatian kepada kemunculan tanda-tanda awal scoliosis.

Langkah 4. Pada tanda-tanda awal perkembangan scoliosis, disarankan untuk segera melawat doktor dan bertanya tentang kemungkinan kaedah rawatan.

Langkah 5. Untuk mengesahkan ketepatan diagnosis, disarankan untuk menjalani peperiksaan.

Langkah 6. Atas nasihat doktor, anda boleh mula memakai pembalut khas untuk belakang, postur pembetulan.

Langkah 7. Scoliosis boleh dirawat dengan pembedahan. Keperluan pembedahan perlu meminta doktor.

Langkah 8. Untuk mengelakkan penyakit dan memperbaiki keadaan belakang, jika ia hadir, anda harus masuk untuk sukan dan bergerak sebanyak mungkin.

Jika anda ingin mengetahui dengan lebih terperinci bilangan vertebra pada seseorang dan struktur tulang belakang, serta mengetahui apabila tulang belakang kolum tulang belakang berlaku, anda boleh membaca artikel tentang ini di portal kami.

Video - Pencegahan kemunculan kelengkungan tulang belakang patologi

Dari kesihatan tulang belakang itu, sebahagian besarnya bergantung kepada keupayaan seseorang untuk menikmati sepenuhnya kehidupan. Dan bahagian tubuh ini perlu diberi perhatian yang banyak. Dengan mematuhi peraturan asas, adalah mungkin untuk mengelakkan penampilan lengkung patologi tulang belakang dan untuk memastikan ia sihat dan berfungsi dengan betul selama bertahun-tahun.

Berapa banyak vertebras yang ada pada seseorang dan apa yang masing-masing bertanggungjawab?

Tulang belakang adalah salah satu struktur yang paling kompleks dalam tubuh manusia. S-bentuk memberikan kelenturan dan keanjalan, membolehkan anda bengkok dan berputar, mengambil kedudukan yang selesa. Mengetahui berapa banyak vertebra seseorang ada dan di mana mereka berada, lebih mudah untuk menentukan apa sensasi yang menyakitkan yang dihasilkan (buasir boleh berkembang jika masalah dengan tulang ekor itu berlaku, proses patologi di daerah sakral akan menyebabkan sakit di paha).

Struktur tulang belakang manusia

Anatomi tulang belakang manusia membolehkan anda berjalan lurus dan mengekalkan keseimbangan pusat graviti. Tulang belakang mempunyai fungsi penting:

 • adalah sokongan tegar untuk kepala dan batang badan;
 • melindungi kelengkang tulang belakang dan ganglia tulang belakang;
 • adalah sebahagian daripada dada.

Bilangan vertebra antara 32 hingga 34, kehadiran 3 selekoh melindungi terhadap beban.

Berapa banyak jabatan di tulang belakang dan apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab?

Mengetahui apa tulang belakang seseorang, apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab, anda boleh mengambil langkah pencegahan terlebih dahulu untuk memastikan ia sihat.

Untuk mengetahui di mana kesakitan datang, perlu mengetahui berapa banyak jabatan yang ada di tulang belakang manusia. Tulang belakang mempunyai 5 bahagian:

Vertebra terdiri daripada unsur berikut:

 • badan;
 • kaki;
 • proses artikular;
 • terusan tunjang;
 • arka.

Badan vertebra terletak di depan. Di belakang adalah bahagian di mana proses berada (otot belakang dipasang pada mereka). Cakera intervertebral diperbuat daripada tisu tulang rawan, yang terletak di antara tulang belakang.

Dalam terusan tunjang adalah saraf tunjang, gerbang vertebra melindunginya dari kerosakan. Proses spinous melindungi tulang belakang dan mengehadkan amplitud pergerakan.

Proses artikular 4: 2 di atas dan 2 di bawah, mereka membantu cakera intervertebral berfungsi dengan baik.

Unsur penting yang menghubungkan struktur tulang adalah ligamen. Penetapan elastis tulang dan otot memberikan tendon.

Tulang belakang serviks bertanggung jawab untuk kegiatan kepala. Di dada, aktiviti paling kurang, di lumbar - yang paling besar. Dengan bantuan kawasan sakral menghubungkan panggul dengan tulang belakang. Dengan pelanggaran mana-mana jabatan mengembangkan patologi teruk.

Dengan penampilan sakit kepala yang teruk, pening, mengejar anggota badan, perubahan berjalan, dan tanda-tanda lain, pemeriksaan tulang belakang sering diperlukan.

Dengan masalah timbul di serviks:

 • neurosis;
 • hidung berair;
 • kerosakan memori;
 • sakit kepala;
 • ekzema;
 • patologi thyroid;
 • neuralgia;
 • asma bronkial;
 • penglihatan dan pendengaran yang kabur;
 • reaksi alergi;
 • arthrosis;
 • sakit bahu;
 • keradangan nasofaring dan saluran pernafasan atas dalam bentuk kronik;
 • sakit di telinga, mata;
 • tekanan darah tinggi;
 • sesak nafas;
 • keletihan kronik.

Dengan pelanggaran pada servikal vertebra serviks pertama (C1) dengan tekanan darah terjadi. Kegagalan yang dikaitkan dengan vertebra serviks kedua (C 2) menyebabkan masalah dalam berfungsi sistem saraf, penglihatan.

Pelanggaran C3 membawa kepada masalah dengan aktiviti sistem saraf, kerosakan gigi. Akibat kerosakan pada C4 (dengan kecederaan), akibatnya akan mempengaruhi kawasan leher, C5 - pada ligamen tekak, C6 - pada leher, lengan bawah.

Apabila fungsi vertebra thoracic terjejas, terdapat kegagalan dalam aktiviti organ dalaman (bronkus, jantung, hati, saluran hempedu, buah pinggang), yang berikut dicatatkan:

 • sakit dada;
 • bronkitis;
 • batuk;
 • gangguan hati;
 • sakit di bahagian atas badan (sendi dan otot);
 • pleurisy;
 • asma bronkial;
 • hipotensi;
 • kelemahan imuniti;
 • gangguan sistem pencernaan;
 • pneumonia;
 • rematik;
 • penyakit sistem pembiakan;
 • penyakit kulit.

Rantau lumbar bertanggungjawab untuk aktiviti kelenjar prostat, usus. Untuk pelanggaran yang timbul di jabatan ini, muncul:

 • hernia (umbilical dan inguinal);
 • kolitis;
 • pelanggaran kitaran haid;
 • sciatica, lumbago;
 • masalah dengan kerusi;
 • sakit di sendi lutut, belakang bawah, kaki;
 • penyakit pundi kencing;
 • kekejangan, rasa kebas pada kaki;
 • prostatitis dalam bentuk kronik;
 • mati pucuk;
 • kolik usus;
 • kerap membuang air kecil.

Kerosakan dalam sacral dan coccyx menyebabkan:

 • buasir, kesakitan di kawasan sakral, ketidakselesaan di kaki, kaki, jari kaki;
 • sakit di kaki;
 • mati rasa, menurunkan sensitiviti kulit kaki;
 • kegagalan organ panggul.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang serviks

Memandangkan berapa banyak vertebra berada di rantau serviks, anda perlu ingat bahawa mereka berbeza dalam saiz kecil dan kekuatan rendah.

Kawasan serviks adalah yang paling mudah alih, berbentuk C dan terdiri daripada 7 vertebra. C6 mempunyai tubercle anterior besar. Arteri karotid berlalu di sebelahnya dan, jika pendarahan berlaku, ia ditekan terhadap tubercle.

Atlant adalah vertebra serviks pertama yang dibentangkan dalam bentuk cincin arka yang disambungkan oleh unsur-unsur yang maju. Di belakang terdapat alur (disebut "gigi").

Axis juga mempunyai gigi yang menunjuk ke atas. Dia mempunyai hujung yang tajam, sekitar - sebuah atlas dan tengkorak. Di hadapan terdapat kawasan di mana perkawinan terjadi dengan rehat di gigi Atlanta. Di belakang adalah bahagian artikular.

Tulang serviks ketujuh dapat dengan mudah meraba-raba dengan memiringkan kepala ke bawah. Proses spinousnya besar, ia tidak dibahagikan kepada bahagian-bahagian.

Apabila menyatakan berapa banyak vertebra serviks seseorang, seseorang harus tahu bahawa tidak semua mereka membawa beban yang sama seperti atlas.

Berapa banyak selekoh mempunyai tulang belakang manusia

Selekoh tulang belakang dapat melindunginya dari stres, mengekalkan keseimbangan, melancarkan kesan kejutan dan gerakan mendadak.

Selek lurus tidak dianggap kelengkungan: mereka adalah harta benda, yang memungkinkan untuk menahan tekanan dan memelihara integriti.

Mengetahui berapa banyak vertebra dikira di setiap bahagian kolum tulang belakang, seseorang harus memperjelas ciri khas yang mereka ada. Tulang tulang belakang serviks, toraks dan lumbar dipanggil benar, dan tulang belakang sacral dan coccygeal dipanggil palsu.

Selekoh ruang tulang belakang memberikan rupa berbentuk S. Selangkangan ke depan dipanggil lordosis, belakang - kyphosis. Terdapat lordosis dalam serviks, kyphosis dalam toraks, dan lordosis di lumbar. Melicinkan atau meningkatkan selekoh berlaku dengan scoliosis, osteochondrosis. Ini mempunyai kesan negatif terhadap kekuatan dan fleksibiliti tulang belakang.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang toraks manusia

Lajur tulang belakang dibezakan oleh kawasan toraks yang tidak aktif, yang terdiri daripada 12 vertebra (yang ditetapkan sebagai T1 hingga T12). Nombor ini disebabkan oleh 12 pasang tulang rusuk. Badan-badan vertebra di dalamnya lebih besar (menurut saintis, ini disebabkan beban yang meningkat dan sambungan dengan tulang rusuk).

Dalam cakera intervertebral rantau thoracik terdapat ketinggian kecil, proses spinous juga mempunyai perbezaan: mereka lebih besar, memanjang, membungkuk ke bawah.

Selalunya kyphosis berlaku di rantau thoracic. Apabila mencederakan atau postur yang tidak betul, tulang belakangnya cacat, yang menyebabkan perkembangan patologi yang teruk. Untuk mengelakkan penyimpangan yang tidak diingini, adalah perlu untuk mengurangkan tahap beban, memantau kedudukan badan.

Untuk mengetahui berapa banyak tulang di tulang belakang manusia, anda perlu membuat pengiraan mudah dengan menjumlahkan vertebra setiap bahagian:

 • leher - 7;
 • bayi - 12;
 • lumbar - 5;
 • sakral - 5;
 • coccygeal - dari 3 hingga 5.

Secara keseluruhan, terdapat 32-24 vertebra. Apabila jumlah perubahan dalam arah peningkatan atau penurunan, penyakit berkembang yang tidak mengancam akan membawa maut, tetapi boleh menyebabkan sakit yang teruk dan pergerakan yang terhalang.

Jumlah selekoh di tulang belakang manusia

Apakah struktur tulang belakang manusia?

Tulang belakang adalah sejenis paksi sokongan, teras badan, menyediakannya dengan kestabilan statistik dan aktiviti dinamik. Sekiranya kita mengambil paksi ini, kita tidak akan dapat bergerak bukan sahaja untuk bergerak, tetapi juga untuk berdiri secara umum. Di samping itu, beliau mempunyai lebih banyak fungsi:

 • Di dalamnya adalah organ sentral yang paling penting - saraf tunjang.
 • Seluruh rangka dilampirkan padanya - tengkorak, anggota badan, dada, sendi pinggul
 • Ia menyediakan lokasi yang betul bagi semua organ di dalamnya

Bagaimanakah dia berjaya melaksanakan tugas yang berbeza dan kompleks sekaligus? Jawapan kepada soalan ini hanya boleh memberi anatomi. Mari lihat struktur tulang belakang!

Punggung manusia terbahagi kepada lima bahagian.

Struktur tulang belakang manusia yang unik

Spina mempunyai struktur kompleks: ia mempunyai banyak pautan. Ia terdiri daripada 32-34 silinder kecil silinder. Perbezaan dalam dua vertebra disebabkan oleh perbezaan bilangan tulang belakang di tailbone pada orang yang berbeza.

Sudah tentu, rod menegak ini agak panjang akan menjadi tipis dan tidak akan menahan beban kecil, jika bahagiannya tidak saling terhubung oleh pengikat semula jadi yang indah. Dalam set reka bentuk ini:

 • Cakera Intervertebral
 • Bungkusan
 • Sendi Faceted -
 • Tender

Setiap pengikat mempunyai fungsi tersendiri:

 1. Cakera intervertebral digunakan untuk menyerap beban
 2. Bundel menghubungkan vertebra antara mereka
 3. Sendi muka - untuk memastikan pergerakan vertebral
 4. Tendon membawa lampiran otot paravertebral ke tulang belakang

Selanjutnya, gambar visual dari anatomi akan diletakkan, kerana ia adalah paling mudah untuk mengkaji struktur tulang belakang manusia dalam gambar

Tulang vertebra dihubungkan dengan elemen penting.

Kekuatan seluruh alat vertebra ditentukan bukan sahaja oleh keadaan vertebra dan cakera, ubah bentuk yang membawa kepada penyakit, tetapi juga oleh keadaan ligamen, otot dan tendon. Penyatuan triple ini dipanggil korset otot-ligamentous.

Tulang vertebra terletak di atas yang lain, membentuk luasan tulang belakang, dan proses lengan dan tulang belakang vertebra - kanal tulang belakang, di dalamnya saraf tunjang di dalam cangkang keras. Jarak antara membran otak dan dinding saluran dipanggil ruang epidural. Dari setiap segmen saraf tunjang (31-33), terdapat filamen radikalular anterior dan posterior, yang masing-masing menjalankan impuls motor dan deria, yang apabila dikombinasikan, membentuk saraf serebrospinal. Saraf ini memasuki foramen intervertebral lateral, yang dipanggil foraminal. Mana-mana penyakit yang menyebabkan ubah bentuk tulang belakang dan cakera dan menimbulkan tekanan fizikal pada saraf beberapa segmen (contohnya, hernia intervertebral), tidak dapat tidak mempengaruhi keupayaan motor dan sensitiviti pelbagai bahagian tubuh manusia.

Lawatan anatomi singkat membolehkan anda memahami ciri-ciri menakjubkan struktur tulang belakang, menyambung tulang, otot dan sistem saraf bersama-sama

Bahagian tulang belakang menjadi bahagian

Terdapat bahagian berikut tulang belakang: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Untuk satu klasifikasi, semua vertebra di atlas anatomi adalah bernombor dari pertama hingga terakhir, dan setiap jabatan diberi huruf Latin yang sepadan dengan huruf pertama dalam nama.

 • Pada tulang belakang serviks terdapat tujuh vertebra, yang bernombor dari C1 hingga C7.
  Terdapat juga vertebra sifar - secara kondisional mereka menganggap tulang krim tulang belakang.
 • Tulang toraks mempunyai yang paling - 12 vertebra dengan penomboran T1 - T12
  Beberapa buku rujukan menggunakan pelantikan D1 - D1.
 • Spine lumbar terdiri daripada hanya lima vertebra L1 - L5
 • Tulang belakang Sacral - juga daripada lima (S1 - S5)
 • The coccyx mempunyai nombor "berubah": satu orang mungkin mempunyai tiga vertebra di sini, satu lagi - empat atau lima. Oleh itu penomboran di sini adalah dari Co1 hingga Co5.

Ciri struktur tulang belakang

Semua bahagian tulang belakang mempunyai ciri-ciri struktur mereka sendiri, berkait rapat dengan fungsi.

 1. Oleh itu, dalam tulang belakang serviks dua vertebra pertama mempunyai struktur yang unik, dan ini memberikan keupayaan kepala untuk mengubah arah dan bengkok yang berbeza
  Kerana beban kuasa kecil di tulang belakang serviks, tulang belakangnya sempit, dengan badan-badan kecil.
  Mobiliti besar bahagian serviks dan struktur halusnya adalah penyebab penyakit kerap seperti osteochondrosis dan hernia intervertebral.
 2. Sektor dada adalah yang paling besar dan bergerak perlahan, ada banyak organ di dalamnya, tulang rusuk dilampirkan, oleh itu vertebra toraksik besar-besaran, dengan badan besar. Disebabkan ketidakaktifan rantau toraks, pembentukan hernia di dalamnya agak jarang berlaku. Sekalipun ini berlaku, praktikalnya tanpa gejala.
 3. Bahagian singa beban jatuh pada lumbar. Oleh itu, vertebra segmen lumbar adalah yang terbesar di kedua-dua diameter dan tinggi.
 4. Bahagian vertebral sacral mempunyai struktur tertentu:
  • semua tulang belakangnya bersatu
  • dua tulang belakang sakral pertama adalah besar, dan kemudian dikurangkan

Dan di sini boleh diperhatikan seperti fenomena seperti

 • sacralization - splicing dari vertebra kelima lumbar dan pertama
 • lumbarzation - vertebra sacral pertama dan kedua dipisahkan

Tetapi kedua-dua kes tidak dianggap tidak normal.

Biasanya, penyakit tidak memilih kawasan lumbal atau sacral secara berasingan, tetapi mengambil alih keseluruhan kawasan lumbosacral tulang belakang kami. Ini dijelaskan oleh kedekatan bahagian-bahagian ini dan kedudukan pinggir vertebra melampau dalam zon "pertempuran" itu sendiri - di mana loin bengkok dan banyak beban jatuh. Lebih banyak beban - tulang belakang dan cakera memakai lebih cepat. Semua ini membawa kepada hakikat bahawa rantau lumbosacral tulang belakang adalah salah satu bahagian yang paling lemah.

Selak tulang belakang - kaedah perlindungan daripada tekanan

Selek tulang belakang digunakan untuk menyerap beban

Jika anda melihat tulang belakang dari sisi, anda dapat melihat bahawa ia tidak seperti tiang lurus, tetapi mempunyai kelengkungan yang licin. Dan lengkung ini tidak sama dengan scoliosis. Ini juga salah satu daripada sifatnya, berkat yang mampu menahan banyak tekanan, dan tetap utuh: terima kasih kepada kelengkungan yang berguna, ia akan melompat dan melembutkan beban.

Lengkung tulang belakang memberikan penampilan huruf S. Lengkungan ke hadapan dipanggil lordosis, dan lekuk belakang disebut kyphosis. Di tempat yang berbeza, putaran tulang belakang mempunyai arah yang berbeza.

 • Di tulang belakang serviks, bengkok ke hadapan - ini adalah lordosis serviks.
 • Di bahagian belakang dada (kyphosis dada)
 • Lumbar serta serviks, mempunyai orientasi depan - lordosis lumbar

Dalam osteochondrosis dan scoliosis, sama ada peningkatan atau pelicinan selekoh sering berlaku, yang sama buruknya untuk fleksibiliti dan kekuatan ruang tulang belakang.

Komunikasi tulang belakang dengan organ dalaman

Patologi dalam pelbagai segmen tulang belakang tidak hanya memberi kesan kepada keseluruhan tulang otot secara keseluruhan, tetapi juga boleh diberikan jauh kepada organ-organ lain. Seseorang mungkin bukan sahaja menolak tangan dan kaki, tetapi juga mengembangkan penyakit yang tidak dijangka sepenuhnya. Ini disebabkan penglibatan saraf tulang belakang dalam proses dan sambungan saraf tunjang dengan sistem saraf vegetatif.

Jadi, jika tulang belakang serviks itu terjejas, jangan terkejut jika tiba-tiba anda mempunyai masalah dengan kelenjar tiroid anda, suara anda telah duduk, pharyngitis dan laringitis bermula, kepala anda sakit dan pusing, dan neurasthenia meningkat.

Gambar berikut akan memberi anda gambaran visual yang lebih terperinci ini.

Ia bukan sahaja tulang belakang yang menderita daripada tulang belakang dan tulang belakang yang cacat.

Selamatkan awak! Ketahui anatomi untuk lebih memahami diri anda dan penyakit anda.

Struktur tulang belakang manusia

Struktur tulang belakang manusia

Spina, atau ruang tulang belakang, adalah sistem rangka dengan struktur yang sangat kompleks. Ini adalah mekanisme biologi yang mana kita boleh terus tegak, bengkok, berpaling dan berjalan. Kerangka manusia dibahagikan kepada paksi dan persisian. Kerangka paksi menyatukan tengkorak dan rangka batang. Lajur tulang belakang adalah bahagian utamanya. Punggung manusia melakukan sejumlah rekod fungsi penting, di antaranya:

 • rujukan: menyimpan badan dalam kedudukan lurus;
 • motor: membolehkan badan menjadi fleksibel dan mudah alih;
 • susut nilai: membolehkan anda mengurangkan beban ketika membuat pergerakan tajam, ketika melompat dan ketika jatuh;
 • Perlindungan: melindungi tali tunjang dari kerosakan, serta kapal melalui oksigen yang memasuki otak.

Anatomi tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada vertebra, yang merupakan gabungan tiga unsur: badan, arka, dan proses. Tulang belakang jenis mereka adalah tulang simetri pendek dan di setiap bahagian tulang belakang mempunyai ciri-ciri strukturnya sendiri. Scion berfungsi untuk melampirkan ligamen dan otot.

Berapa banyak vertebra dalam tulang belakang manusia? Dalam ruang tulang belakang terdapat 32-34 vertebra, di mana 24 cakera intervertebral terletak. Ia adalah mereka yang menghubungkan kolum intervertebral menjadi satu keseluruhan dan melaksanakan fungsi depresiasi, menjadikan tulang belakang bergerak dan fleksibel, kerana tulang belakang dan tulang dapat membengkok. Secara luaran, cakera intervertebral kelihatan seperti pad cartilaginous. Cakera ini dipenuhi dengan bahan yang terdiri daripada air dan kelihatan seperti jeli. Bahan ini dipanggil nukleus gelatin. Ia terletak di bahagian tengah cakera dan dikelilingi oleh gentian elastik (cincin berserabut).

Anatomi tulang belakang menunjukkan bahawa di setiap jabatan semua elemen dikembangkan secara berbeza - bergantung kepada berapa banyak beban yang jatuh ke atas mereka.

Tulang vertebra dihubungkan oleh ligamen, yang merupakan tisu berserabut dan menghubungkan tulang ke satu sama lain. Di samping itu, antara sendi vertebra terletak, berkat pergerakan mana mungkin. Mereka dipanggil aspek dan menyerupai sendi lutut atau siku dalam struktur.

Bahagian bahagian tulang belakang

Spine mengatasi pelbagai saraf yang banyak

Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian. Setiap bahagian rabung dan setiap tulang belakang mempunyai namanya sendiri, yang ditentukan oleh huruf pertama nama Latin bahagian tulang belakang. Penomboran vertebra di setiap jabatan bermula di bahagian atas dan bertambah bilangan ke bawah.

 1. Tulang belakang serviks (serviks). Ia terdiri daripada 7 vertebra (C1-C7). Dua vertebra pertama (atlas dan epistropi) berbeza dalam struktur dari semua yang lain. Atlanta hilang badan vertebral. Ia terdiri daripada dua gerbang, yang dihubungkan dengan tebal sisi tulang, dan dilekatkan pada foramen foramen tengkorak dengan cara condylles. Di hadapan epistropi terdapat gigi yang merupakan tulang belakang di mana atlas berputar. Ia adalah dua vertebra yang membolehkan kita membuat gerakan kepala.
 2. Tulang belakang Thoracic (thoracic). Bahagian tulang belakang ini adalah yang paling tidak aktif. Ia terdiri daripada 12 vertebra dengan nombor yang sama dari T1 hingga T12 (ia juga boleh dilambangkan dengan huruf D). Mereka dilekatkan pada tulang rusuk, yang bersambung di depan tulang dada dan membentuk dada.
 3. Spine lumbar (lumbar), atau bahagian lumbar. Memandangkan kebanyakan beban jatuh pada tulang belakang lumbal, tulang belakang yang membentuknya adalah yang terbesar. Terdapat hanya 5 daripada mereka (L1-L5).
 4. Tulang belakang Sacral. Ini adalah 5 vertebra satu akrh tulang besar (S1-S5), bentuknya menyerupai segitiga. Sakrum terletak di dasar tulang belakang dan menghubungkannya ke tulang pelvis.
 5. Jabatan coccyx, atau bone coccyx. Ia mewakili 3 hingga 5 vertebra (Co1-Co5), menyatu menjadi satu tulang besar. Kerangka perempuan dicirikan oleh pergerakan vertebra ini, yang memfasilitasi proses melahirkan anak.

Peranti tulang belakang relatif kepada organ dalaman

Struktur tulang belakang berkait rapat dengan fungsinya. Setiap tiang tulang belakang bertanggungjawab terhadap keadaan dan fungsi normal organ-organ dalaman tertentu. Oleh itu, keadaan keseluruhan organisma bergantung kepada kesihatan dan berfungsi dengan baik tulang belakang.

Apakah plexus saraf yang bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ-organ dalaman tertentu

Pembahagian sistem saraf pusat terdiri daripada sel-sel dan serat saraf dan terletak di kanal tulang belakang. Kord rahim bermula dari otak, dan berakhir pada tulang belakang tulang belakang lumbar. Ia mengawal fungsi seluruh organisma, menghantar impuls saraf kepada semua organ dalaman.

Dalam tubuh kita, semuanya saling berkaitan. Penyakit mana-mana bahagian tulang belakang boleh menyebabkan masalah kepada organ dan sistem lain. Tulang belakang harus dirawat dengan sangat hati-hati, untuk mematuhi aturan tertentu, sambil duduk, berbohong, berdiri, serta ketika mengangkat beban. Perlu diingat bahawa banyak penyakit rabung disebabkan oleh gaya hidup yang tidak aktif.

Jika tulang belakang berada dalam satu kedudukan untuk masa yang lama, sesetengah otot sentiasa tegang, sementara yang lain, sebaliknya, santai. Ia mengancam kelengkungan tulang belakang atau saraf pincang.

Keluk fisiologi dan patologi rabung

Jika anda melihat tulang belakang yang sihat dari sisi, anda dapat melihat bahawa bentuk ruang tulang belakang menyerupai huruf Latin S. Posisi yang betul membayangkan dua lengkung fisiologi dalam struktur tulang belakang: lordosis dan kyphosis. Lordosis adalah bengkok lajur vertebra ke hadapan, ia adalah serviks dan lumbar. Kyphosis adalah bengkak tulang belakang ke bahagian belakang, ia adalah toraks dan sacral.

Kelengkungan tulang belakang pada manusia adalah berbeza daripada lengkung fisiologi. Curvatures adalah keadaan patologi. Penyebabnya mungkin sakit atau kecederaan.

Kelengkungan tulang belakang adalah:

 • mudah atau separa (satu lengkung lengkung kelengkungan berlaku);
 • kompleks (terdapat beberapa lengkungan kelengkungan);
 • jumlah (kelengkungan meliputi keseluruhan tulang belakang).Lengkung tulang belakang berlaku jika kerangka berkembang dengan tidak tepat, dan punca-punca patologi dapat berupa kongenital atau diperolehi. Kongenital boleh menjadi pelbagai kecacatan vertebral, seperti kemunduran mereka, bentuk berbentuk baji, vertebra tambahan dan lain-lain. Lengkung yang diperoleh biasanya disebabkan oleh kecederaan atau penyakit (sciatica, riket, pleurisy, polio, lumpuh). Di samping itu, postur yang lemah mempengaruhi proses kelengkungan tulang belakang.

Kelengkungan tulang belakang, bergantung kepada kawasan ubah bentuk, dibahagikan kepada 3 jenis:

 1. Lordosis adalah peningkatan kelengkungan tulang belakang, di mana bulge menghadap ke hadapan.
 2. Kyphosis - kelengkungan yang berlebihan pada tulang belakang atas ke belakang.
 3. Scoliosis - kelengkungan sisi tulang belakang.

Gejala paten patologi dapat dilihat apabila batang tubuh mengikat ke hadapan. Bagaimana untuk membetulkan kelengkungan rabung kanak-kanak, ibu bapa berfikir tentang anak-anak mereka. Kebimbangan mengenai keadaan tulang belakang dan orang dewasa yang telah menemui perubahan patologi. Adalah perlu untuk berunding dengan doktor, yang selepas memeriksa pemeriksaan pesakit dan X-ray menentukan tahap kelengkungan.

Tahap lenturan juga menentukan kaedah rawatan, yang boleh menjadi konservatif dan pembedahan. Pada peringkat awal penyakit, disyorkan memakai korset khusus, urutan terapeutik, terapi manual, berenang, terapi fizikal. Campur tangan bedah diterapkan, mulai dari derajat kelengkungan ketiga, di mana pembetulan khusus dipasang untuk menyokong rangka paksi. Tulang di tempat dan bentuk patologi tulang belakang diperbetulkan.

Penyakit tulang belakang - masalah masa kita

Panjang tulang belakang manusia ialah 40% dari keseluruhan panjang badan. Mana-mana kerosakan di dalam ruang tulang belakang segera menunjukkan diri mereka dalam kesakitan, yang boleh dihantar ke pelbagai bahagian badan. Gaya hidup yang tidak aktif akan menjejaskan keadaan otot yang menyokong rangka kami dalam kedudukan yang betul. Otot menjadi lemah dan lembab. Peredaran dan metabolisme dalam cakera intervertebral dan tisu penghubung juga merosot. Mereka kehilangan keanjalan, nipis, yang menyebabkan osteochondrosis. Penyakit ini boleh menjejaskan semua bahagian tulang belakang.

Kesakitan di tulang belakang membimbangkan ramai. Pelbagai faktor boleh memberi kesan negatif pada tulang tulang belakang sepanjang masa, dan kebanyakan orang tidak memikirkannya. Selanjutnya, penyakit seperti osteochondrosis, herniasi cakera intervertebral, sciatica, lumbago, myositis dan lain-lain didiagnosis.

Perkara utama adalah melawat doktor dalam masa yang singkat. Lagipun, ia adalah lebih mudah dan lebih murah untuk menjalankan langkah-langkah pencegahan untuk penyakit tulang belakang daripada dirawat untuk masa yang lama dan sukar. Tubuh perlu dikekalkan, untuk meningkatkan sifat perlindungannya. Dan walaupun anatomi manusia melibatkan pemulihan badan, ia akan mengambil banyak masa dan usaha.

Rawatan tulang belakang adalah proses yang agak panjang dan sukar, jadi anda perlu bersabar dan bersedia untuk pulih. Jaga diri dan tulang belakang anda!

Berapa ramai orang mempunyai tulang belakang

Tulang belakang adalah asas rangka paksi seseorang, ia melakukan banyak fungsi penting dalam tubuh.

Ia terdiri daripada tulang belakang yang bersambung antara satu sama lain oleh sendi, tulang rawan dan ligamen, atau bersatu bersama.

Dengan bantuan selekoh, adalah mungkin untuk mengekalkan keseimbangan dan mengurangkan kesan pergerakan tiba-tiba dan menjejaskan tulang belakang.

Bends adalah dua jenis: lordosis (bahagian yang membengkokkan ke hadapan) dan kyphosis (bahagian melengkung belakang).

Tulang belakang manusia mempunyai lima bahagian vertebra.

Kawasan serviks

Yang paling mudah alih, ia termasuk 7 vertebra.

Terdapat 2 vertebra di dalamnya, berbeza dengan struktur dari semua yang lain - ia adalah epistropi dan atlas.

The Atlant terdiri daripada gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang, melekat pada foramen occipital oleh kondyles.

Epistrofi mempunyai gigi, bergabung ligamen ke gelung saraf atlas. Oleh kerana epistropi dan Atlanta, seseorang boleh berputar dan membengkokkan kepalanya.

Jabatan Thoracic

Di rantau thoracic terdapat 12 vertebra.

Mereka menyertai tulang rusuk dan membentuk bersama dada vertebra.

Saiz vertebra thoracik lebih besar daripada serviks. Ini disebabkan peningkatan beban dan kehadiran lubang rusuk.

Dalam setiap vertebra terdapat dua lubang separuh - bahagian atas dan yang lebih rendah, tetapi ada pengecualian: Saya mempunyai setengah lubang yang lebih rendah dan lubang atas, XI dan XII - hanya lubang penuh.

Proses-proses artikular mempunyai arah hadapan, osteous - cenderung ke bawah, panjang, bertindih antara satu sama lain mengikut prinsip jubin.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar adalah 5 vertebra besar, mereka dapat menahan beban berat, proses spinous terletak sagittal belakang, artikular - yang berubah sagittal.

Proses rib, mastoid dan aksesori terletak di kawasan lumbar.

Jabatan Sacral

Wilayah Sacral - 5 vertebra, membentuk sacrum (tulang besar, seperti segi tiga, terletak di pangkal dan membentuk bahagian atas rongga pelvis).

Sakrum terletak di antara tulang pelvis.

Menariknya, pada kanak-kanak, rantau sakral terdiri daripada vertebra individu, yang pada dewasa tumbuh bersama dan kehilangan mobiliti.

Wilayah sakral dihubungkan dengan tulang ekor, dengan vertebra lumbar V dan tulang pelvis di kedua-dua belah pihak.

Jabatan Coccyx

Ini adalah bahagian terkecil dari tulang belakang, yang terdiri daripada 3-5 vertebra.

Bentuk tailbone menyerupai piramid melengkung, asasnya terletak di bahagian atas.

Tailbone melakukan fungsi penting - ia mengagihkan beban fizikal semasa memiringkan dalam posisi duduk.

Vertebra pertama jabatan coccygeal mempunyai proses artikular, mereka dipanggil tanduk coccyx. Kambing dan tanduk sakral dihubungkan dan memberi pergerakan tulang belakang, sehingga ke tahap yang lebih tinggi ia dinyatakan pada wanita.

Secara keseluruhan, tulang belakang manusia terdapat 32 hingga 34 vertebra, peningkatan atau penurunan bilangannya adalah tanda penyimpangan dan penyakit yang tidak membawa maut, tetapi mampu menghalang pergerakan dan menyebabkan kesakitan yang teruk. Penyebab abnormaliti yang paling biasa adalah keabnormalan pertumbuhan intrauterin dan pembedahan tulang belakang.

Di samping itu, tulang belakang adalah takungan cecair cerebrospinal yang melaksanakan fungsi penting sistem saraf pusat. Bahagian integral dinding belakang rongga pelvis, abdomen dan dada, terlibat dalam perlindungan saraf tunjang dan pergerakan badan.

Tulang belakang dibentuk dengan bantuan tulang individu yang rumit - tulang belakang, di mana jumlahnya sama dengan 32 hingga 34, bergantung kepada perkembangan individu dari tulang rusuk yang lebih rendah.

Bahagian tulang belakang

Struktur tulang belakang manusia mempunyai lima bahagian:

  Kawasan serviks - terdiri daripada tujuh vertebra. Terdapat lengkung fisiologi yang disebut lordosis, yang menyerupai huruf "C". Bahagian cembung menghadap ke hadapan. Ia harus ditekankan bahawa tulang belakang serviks dianggap tapak yang paling mudah bergerak di dalam tulang belakang.

Mobiliti ini membolehkan anda melakukan pelbagai selekoh dan putaran kepala dan leher. Dalam proses melintang vertebra leher adalah saluran darah yang melaksanakan fungsi bekalan darah ke batang otak, lobus oksipital hemisfera besar, dan cerebellum.

Wilayah Thoracic - terdiri daripada dua belas vertebra. Biasanya, bentuk huruf "C", yang dipanggil kyphosis fisiologi, diperhatikan. Bahagian cembung menghadap ke belakang. Rusuk dilampirkan pada proses melintang tulang belakang dengan bantuan sendi, yang membentuk dinding belakang dada.

Di bahagian anterior, tulang rusuk disambungkan ke dalam rangka tunggal yang tegar, membentuk dada manusia. Ketinggian kecil cakera intervertebral mengurangkan pergerakan bahagian tulang belakang ini. Walau bagaimanapun, pergerakan ini terhad oleh proses panjang vertebra yang spinus, yang terletak dalam bentuk sirap.

Lumbar - terdiri daripada lima vertebra terbesar. Kadang-kadang lumbarization diperhatikan apabila tulang belakang lumbar mempunyai enam vertebra, walaupun tidak ada makna klinikal. Biasanya, ia mempunyai lekuk yang lembut dan lembut, yang dipanggil lordosis fisiologi. Menggabungkan toraks yang tidak aktif dengan sacrum yang tidak bergerak, tulang belakang manusia mengalami banyak tekanan dari bahagian atas badan.

Dalam kes mengangkat dan membawa objek berat, tekanan yang mempengaruhi struktur kawasan lumbar kadang-kadang meningkat dengan ketara. Keadaan yang sama menyebabkan memakai cakera intervertebral lumbar. Peningkatan tekanan di dalam cakera membawa kepada pecah dinding cincin berserabut, iaitu pembentukan hernia.

 • Bahagian Sacral - terdiri daripada lima vertebra yang bertapak yang membentuk bentuk segi tiga. Menyambung tulang belakang dengan tulang pelvis. Pembentukan lengkap bahagian sakramen berakhir pada usia 25 tahun. Akar saraf keluar melalui bukaan tertentu sacrum menyegarkan organ panggul (rektum dan pundi kencing), perineum dan bahagian bawah kaki.
 • Rantau coccyx adalah bahagian bawah tulang belakang manusia. Terdiri dari tiga hingga lima tulang belakang vertikal kasar. Pada wanita, sebatian ini adalah mudah alih, untuk memudahkan kelahiran bayi.
 • Dalam profil tulang belakang manusia mengikut skema, ia menunjukkan empat lubang fisiologi:

  • Bendungan ke hadapan - lordosis lumbar dan serviks;
  • Selekoh di bahagian belakang - kyphosis sacral dan thoracic.

  Bentuk S ini menyerap lajur tulang belakang, mengurangkan beban pada vertebra. Skema pesawat frontal tulang belakang juga mempunyai selekoh fisiologi kecil yang dipanggil skoliosis.

  Tulang vertebra, tulang belakang dan tulang belakang seseorang dipanggil vertebra benar. Tulang tulang belakang dan tulang sakral dipanggil palsu kerana mereka telah tumbuh bersama dalam tulang tulang belakang atau tulang sakral.

  Struktur Vertebra

  Seperti yang disebutkan sebelumnya, tulang belakang manusia terdiri daripada tulang belakang. Struktur vertebra terdiri daripada bahan luaran yang padat (tisu tulang lamina) dan bahan dalaman yang menonjol yang menghasilkan penampilan palang tulang.

  Untuk kekuatan tulang belakang adalah bahan spongy yang bertanggungjawab. Bahan padat memberikan kemampuan badan vertebra untuk menahan beban tertentu (berjalan, memerah, dan sebagainya). Sebagai tambahan kepada palang tulang, bahagian dalam badan vertebral mengandungi otak merah tulang, yang fungsi utamanya adalah pembentukan darah.

  Struktur tulang belakang pada manusia sentiasa menjalani pembaharuan, di mana sejumlah sel bertanggung jawab untuk pemusnahan tisu lama. Bahagian kedua membentuk kain baru.

  Merangsang dengan proses mengemas kini kesan mekanikal pada tulang belakang, dan pelbagai beban. Semakin kuatnya tindak balas sedemikian, lebih cepat dan lebih efisien pembentukan tisu yang lebih padat.

  Struktur vertebra mempunyai elemen berikut:

  Arka diperbaiki ke bahagian belakang badan vertebra dengan dua kaki, menyebabkan foramen vertebra. Serangkaian lubang di vertebra mewujudkan saluran tulang belakang. Fungsi utama saluran ini adalah perlindungan dan pemeliharaan saraf tunjang.

  Sokongan hayat Vertebral terdiri daripada proses-proses di arka, di mana perbezaan berikut wujud:

  • Proses spinous - mundur dari arka;
  • Proses melintang terletak pada setiap sisi arka;
  • Proses artikular terletak dalam dua proses di atas dan di bawah gerbang.

  Struktur bahagian sisi tulang belakang dikurniakan dengan lubang foraminar, dibentuk oleh proses artikular, kaki dan badan vertebra bersebelahan. Bukaan ini menyediakan kemasukan arteri, keluar dari akar saraf dan urat dari terusan tunjang.

  Cakera Intervertebral

  Struktur cakera intervertebral adalah pembentukan kompleks. Terletak di antara vertebra seseorang dan menyerupai cakera.

  Struktur itu mengenalpasti tiga bahagian utama dengan lancar melintas antara satu sama lain:

  • Nukleus pulpa adalah jisim seperti jeli, komponen utama yang adalah glikosaminoglikas. Fungsi bahan ini adalah keupayaan untuk memberi dan mengambil sumber air, sambil menggandakan jumlah teras. Penyerapan air dijalankan sekiranya berlaku beban pada tulang belakang. Kesan yang sama secara lahar memampas tekanan. Mengurangkan beban pada tulang belakang melaksanakan proses terbalik - memperuntukkan air. Keupayaan ini mewujudkan fungsi menyerap kejutan cakera intervertebral;
  • Cincin berserabut, mengelilingi nukleus pulpa, terdiri daripada kira-kira dua puluh lima plat cincin berbentuk, dipisahkan oleh lapisan serat kolagen. Dari bahagian hadapan dan sisi ia bersambung dengan vertebra terdekat. Fungsi cincin berserabut untuk menahan nukleus pulpa di tengah, dan bertanggungjawab untuk sambungan yang kuat dengan vertebra jiran, dengan itu menghalang anjakan mereka;
  • Mengunci plat dengan kehadiran lapisan tulang rawan hyaline meliputi struktur vertebra dari bawah dan ke atas. Dalam orang dewasa, tiada kapal dalam cakera intervertebral. Pemakanan dijalankan dengan menggunakan proses penyebaran oksigen dan nutrien dari kapal-kapal badan vertebra. Aliran proses penyebaran adalah tugas lapisan hyaline.

  Sistem otot tulang belakang

  Tulang belakang manusia mempunyai struktur dalam bentuk rangka otot paravertebral peritoneum dan belakang. Mereka dilampirkan pada vertebra dan memastikan gerakan mereka. Membezakan otot-otot tulang belakang yang mendalam dan cetek.

  Apabila fungsi ikat pinggang bahu, serta dalam proses meluruskan belakang, sistem otot yang cetek mengambil bahagian:

  Tulang belakang manusia adalah sistem tulang kompleks yang memberikan sokongan untuk kedudukan tegak dan fungsi fisiologi organ-organ dalaman. Semua bahagian tulang belakang manusia mempunyai struktur khusus yang khusus dan terdiri dari 32-34 vertebra yang diatur secara berturut-turut, membentuk dasar rangka manusia. Elemen berasingan (vertebra) disambungkan oleh sendi, ligamen dan cakera intervertebral di antara mereka.

  Berapa banyak jabatan dalam tulang belakang manusia, dan organ mana yang bergantung kepada keadaan mereka? Secara keseluruhannya, terdapat lima bahagian, masing-masing, kecuali coccygeal, mempunyai keluk yang unik, dan bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ-organ tertentu dan bahagian-bahagian tubuh manusia.

  • Serviks (7 vertebra) - sirkulasi serebral, hipofisis, sinus, lidah, tali vokal, bibir, mata, kulit, tiroid, telinga, otot, bahu, siku.
  • Thoracic (12 vertebra) - paru-paru, jantung, bronkus, kulit, ginjal, dada, perut, lengan, hati, limfa, kelenjar adrenal.
  • Lumbar (5 vertebra) - usus, lampiran, pundi kencing, alat kelamin lelaki, pinggul dan sendi lain.
  • Sacral (3-5 vertebra) - pelanggaran dalam jabatan ini membawa kepada buasir, kesakitan ketika duduk, dan ketidaksinian massa usus.
  • The coccyx (3-4 vertebra) - bahagian bawah tulang belakang manusia.

  Kelengkong serviks dan toraks, yang melengkung anterior, dipanggil lordosis, dan kelengkungan sakral dan lumbar, yang terbalik, dipanggil kyphosis. Terima kasih kepada lekuk bahawa lajur tulang belakang adalah fleksibel. Pesawat depan juga mempunyai selekoh fisiologi kecil (scoliosis) - lumbar kanan dan serviks, toraks kiri.

  Semua bahagian tulang belakang manusia direka untuk melindungi saraf tunjang, di mana otak menghantar impuls kepada semua bahagian tubuh yang lain.

  Ciri-ciri terperinci tulang belakang

  1. Tulang serviks - anatomi tulang belakang serviks sangat tersendiri yang merupakan bahagian seluruh lajur yang paling mudah bergerak. Struktur tulang belakang serviks menyumbang kepada kecenderungan dan pergantian kepala, iaitu dua vertebra pertama. Yang pertama adalah tidak berkaitan dengan badan tulang belakang, mempunyai kemunculan dua lengkungan, yang saling berhubungan dengan tebal sisi tulang. Condylles melampirkan bahagian tulang belakang ini ke kawasan occipital. Vertebra kedua adalah proses pergigian - pertumbuhan tulang di rantau anterior.
  2. Kawasan torakik berbentuk seperti huruf "C", membungkuk ke belakang, mewakili kyphosis fisiologi. Mengambil bahagian dalam pembentukan dinding dada, dan khususnya dinding belakangnya. Tulang rusuk dilekatkan pada proses dan badan vertebra thoracic dengan bantuan sendi, membentuk tulang rusuk. Bahagian tulang belakang ini tidak terlalu mudah alih kerana jarak yang kecil antara cakera intervertebral di kawasan ini, kehadiran proses spinus vertebra dan terdiri daripada tulang rusuk dada yang kuat. Seringkali, apabila penyakit dalam bahagian ini berlaku, sakit berlaku di antara bilah bahu.
  3. Spine lumbar adalah beban terbesar yang jatuh pada tulang belakang manusia: tulang belakang lumbar mengambil alih. Itulah sebabnya alam semulajadi telah mewujudkannya lebih kuat, dengan vertebra besar, yang jauh lebih besar daripada diameter unsur-unsur jabatan lain. Struktur tulang belakang lumbar mempunyai lekuk sedikit lancar anterior, yang hanya dapat dibandingkan dengan lajur leher.
  4. Sacral (sacrum) - terletak di pangkal tulang belakang dan merupakan tulang belakang, bersatu bersama dalam tulang homogen yang mempunyai bentuk berbentuk baji. Bahagian lumbar tulang belakang ini merupakan kelanjutan lumbar dan berakhir dengan tulang rusuk.
  5. The coccyx - mempunyai mobiliti yang sedikit dan merupakan bahagian terakhir, bahagian terendah tulang belakang. Ia mempunyai hubungan rapat dengan sacrum dan dianggap sebagai rusuhan ekor, yang tidak perlu kepada manusia.

  Mobiliti tulang belakang dipastikan oleh banyak sendi yang terletak di antara vertebra. Mengetahui struktur tulang belakang, seseorang boleh mendapat gambaran tentang berlakunya pelbagai penyakit, kerana setiap jabatannya "bertanggungjawab" untuk keadaan dan fungsi organ-organ dalaman dan bahagian tubuh manusia.

  Komposisi tisu tulang tulang belakang

  Setiap vertebra tiang vertebral terdiri daripada tisu tulang poros, yang ditutupi dari luar dengan tisu tulang tebal yang terdiri daripada kalsium, fosforus, mangan dan magnesium. Terima kasih kepada unsur-unsur ini bahawa tulang belakang diberikan kekuatan dan bentuk yang diperlukan.

  Dalam bahagian dalaman tulang belakang adalah sumsum tulang, yang merupakan bahan seperti lemak kekuningan. Di sinilah sel-sel darah merah dan limfosit dihasilkan yang bertanggungjawab terhadap proses-proses asas tubuh manusia.

  Hubungan tulang belakang dan organ dalaman

  Tidak hairanlah Hippocrates mengatakan bahawa jika seseorang didiagnosis dengan banyak penyakit pada masa yang sama, masalah itu perlu dicari di tulang belakang. Kenyataan ini disahkan hari ini, kerana ia berasal dari saraf tunjang sehingga serat saraf berasal untuk fungsi dan fungsi normal seluruh organisma. Gangguan tulang belakang menyebabkan masalah dengan otak, sistem pencernaan dan jantung.

  Rawatan penyakit bersamaan tidak memberikan kesan yang diingini, kerana ia hanya konsekuensinya, dan alasan itu sendiri "mahir" menyembunyikan daripada pakar yang memeriksa orang sakit. Tetapi penyakit tulang belakang harus dirawat seawal mungkin, jika anda tidak memberikan perhatian yang cukup pada tahap awal penyakit, maka anda boleh menunggu akibat yang serius.

  Kami menjemput anda untuk membiasakan diri dengan pemilihan kursus dan bahan-bahan PERCUMA yang tersedia sekarang:

  • Tutorial video percuma dari terapi senaman doktor yang disahkan untuk menghilangkan sakit belakang. Penulis pelajaran ini adalah seorang doktor yang telah membangunkan satu kaedah unik untuk memulihkan dan merawat semua bahagian tulang belakang. Bilangan pesakit yang telah berjaya membantu masalah belakang dan leher mempunyai lebih daripada 2000!
  • 10 komponen pemakanan yang paling penting untuk kesihatan tulang belakang keseluruhan - laporan mengenai pautan ini akan memberitahu anda apa diet harian anda untuk tulang belakang anda dan seluruh badan anda menjadi sihat.
  • Adakah anda mengalami osteochondrosis? Kami sangat mengesyorkan agar anda membiasakan diri dengan rawatan yang berkesan untuk osteochondrosis serviks dan toraks tanpa bantuan ubat.