Utama / Siku

Cara berjalan dengan tongkat dan tongkat selepas menggantikan sendi pinggul

Berjalan pada alat bantuan adalah langkah penting dalam pemulihan pesakit selepas arthroplasty anggota badan yang lebih rendah. Cara pengangkutan dipilih berdasarkan kesihatan dan ketahanan fizikal. Selepas menggantikan elemen sendi pinggul dengan implan, anda perlu berjalan dengan betul dengan tongkat atau tongkat dan memerhatikan masa pemulihan.

Aids Adaptasi

Selepas endoprosthetics, pesakit memulihkan integriti anatomi sendi. Semasa operasi, tisu lembut dan keras rosak, jadi pesakit memerlukan alat sokongan sebelum kembali ke aktiviti motor biasa.

Peranti bantuan dipilih oleh doktor secara individu, bergantung kepada keadaan pesakit:

 1. Kali pertama selepas operasi di TBS untuk melakukan gerakan mudah seseorang memerlukan sokongan statik yang boleh dipercayai. Untuk melakukan ini, gunakan walker, backrest atau katil.
 2. Apabila memulihkan fungsi motor, sokongan yang dapat dikendalikan diperlukan, seperti tongkat. Peranti ini mewujudkan langkah keyakinan, tetapi memerlukan ketahanan dan keseimbangan khusus, sehingga orang tua dan lemah, itu tidak sesuai. Pesakit ditunjukkan menggunakan walker dan pada peringkat ini.
 3. Untuk mengangkat tongkat dari kruk, cara yang lebih padat digunakan - tongkat. Ia digunakan apabila pesakit mengawal keseimbangan badan. Seseorang belajar memindahkan jisim badan dari kaki ke kaki dan bergerak tanpa sokongan.

Alat bantu berjalan mengurangkan beban pada kaki prostetik, melindungi daripada jatuh dan mengurangkan risiko komplikasi semasa pemulihan. Adalah lebih baik untuk mendapatkan peranti sebelum operasi untuk membangunkan kemahiran pergerakan. Semua tindakan selaras dengan doktor.

Ciri Pemilihan

Di rumah, selepas pulang dari klinik, pesakit memerlukan sokongan yang boleh dipercayai untuk mula bergerak dalam bentuk pejalan kaki. Bagi orang-orang yang mempunyai otot hull yang maju, alat ini hanya diperlukan untuk kali pertama, sebelum bergerak pada tongkat. Lebih rasional untuk membeli model mudah pada empat kaki dengan sokongan kurungan atau menggunakan papan kepala.

Untuk pergerakan di peringkat pemulihan untuk pesakit lemah, pejalan kaki pada roda disyorkan. Model ini dilengkapi dengan pemegang yang selesa dan brek. Peranti hanya memacu di hadapan pesakit, memudahkan pergerakan.

Pilihan jenis tongkat selepas arthroplasty pinggul bergantung pada pertumbuhan dan ciri-ciri fisiologi pesakit:

 • Kriket Axillary. Dipilih sedemikian rupa di antara pemegang dan ketiak adalah kira-kira 5 cm. Palang silang melintang hendaklah terletak pada tahap kelapa yang bengkok.
 • Tongkat siku. Untuk pemasangan, tangan dimasukkan ke dalam cuff lengan bawah dan asas diletakkan di sebelah kaki 15 cm Apabila siku berada pada sudut 20 darjah, jarak yang betul antara titik protruding sendi dan cuff adalah 5-8 cm.

Cabang tongkat membantu memegang dan mengagihkan berat badan dengan lebih baik. Beban jatuh pada lengan bawah. Sebagai perbandingan dengan sokongan axillary, peranti lebih mudah untuk dikendalikan.

Tuna pilih panjang yang betul. Untuk melakukan ini, berdiri tegak dan sedikit membengkokkan tangan di siku hingga 15 darjah. Kedudukan pegangan yang betul - pada tahap pergelangan tangan pergelangan tangan. Sesetengah model adalah ketinggian laras. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada muncung getah asas tebu, yang memberikan perlindungan kestabilan dan anti-slip.

Penggunaan kruk

Memulakan pergerakan pada kruk hanya mungkin selepas pemeriksaan, dengan kebenaran doktor. Apabila berjalan, bersandar pada asas peranti bantuan untuk meminimumkan beban di kaki. Badan yang dikendalikan mesti mengimbangi antara dua tongkat tongkat.

 1. Langkah itu dilakukan dengan kaki yang sihat, manakala anggota prostetik tetap di tempat dengan tongkat.
 2. Apabila menggerakkan kaki yang dikendalikan, keseluruhan beban perlu dipindahkan ke anggota badan yang sihat. Pada masa ini tongkat membuat langkah.

Adalah penting untuk melihat kedudukan kaki prostetik dan menyimpannya selari dengan tongkat.

Selepas menguasai peranti pergi ke langkah silang, sama seperti berjalan biasa. Kaki kanan bergerak ke hadapan, ia disertai dengan tangan kiri. Apabila bahagian kiri bergerak, tangan kanan bergerak maju. Pergerakan dijana secara automatik.

Syarat pemulihan

Dalam empat hari pertama selepas pembedahan, pesakit belajar bergerak dengan ejen tambahan di bawah pengawasan pakar. Berjalan tidak boleh melebihi 150 m sehari. Masa aktiviti dan bilangan pendekatan adalah disyorkan untuk meningkatkan secara beransur-ansur. Pertama 10 minit sekali sehari, kemudian beberapa kali sehari, tidak melebihi 40 minit.

Beban semasa bergerak disyorkan untuk bergerak ke kaki yang sihat. Ia adalah mungkin untuk beralih kepada standard rumit dan memindahkan berat badan kepada anggota prostetik hanya dengan kebenaran doktor. Kemunculan keradangan dan gejala yang menyakitkan perlu segera dilaporkan kepada pakar.

Satu minggu selepas menggantikan TBS, ia dibenarkan untuk mengambil tangga dengan teliti. Untuk gerakan digunakan rana dan satu corong. Apabila memanjat tangga, kaki yang utuh kemudian dimasukkan ke dalam, kemudian anggota prostetik. Kruk terakhir disusun semula. Apabila tindakan menurun dilakukan dalam urutan terbalik.

Mendaki tangga, adalah penting untuk mematuhi langkah-langkah keselamatan. Dua bulan pertama untuk menyeberang tidak lebih daripada satu rentang. Berjalan dengan satu corong memerlukan kekuatan dan keseimbangan. Oleh itu, beban berlebihan pada kaki yang beroperasi menyebabkan komplikasi.

Pada minggu 5, dengan prognosis yang baik, pesakit dibenarkan secara beransur-ansur bergerak tanpa sokongan. Pertama, 5 m sehari, kemudian secara beransur-ansur meningkat hingga 30 m.

Bagaimana untuk mengelakkan komplikasi

Endoprosthetics menyediakan pematuhan dengan norma-norma aktiviti. Satu pergerakan yang salah boleh menyebabkan komplikasi atau kehelan TBS. Adalah penting untuk mengikuti cadangan tertentu:

 • Dalam posisi berbohong atau duduk, anggota yang dikendalikan perlu dialihkan. Postur selesa akan membolehkan otot kaki berehat.
 • Adalah disyorkan untuk berbaring 3 kali sehari di belakang anda dan biarkan lutut anda berehat.
 • Bantal atau kusyen diletakkan di antara kaki untuk malam untuk mengelakkan gerakan sukarela. Tidur disyorkan di bahagian yang sihat atau belakang.
 • Semasa tempoh pemulihan, kontraindikasi adalah untuk membengkokkan anggota yang cedera pada 90 °. Melintas, melontar, jongkong dilarang.
 • Minggu pertama tidak dibenarkan cerun. Untuk mendapatkan objek dalam kedudukan terlentang atau kasut terpaksa membantu. Pengangkat berat dikecualikan.
 • Adalah penting untuk mengawal TBS dalam kedudukan duduk. Limbs sedikit dicairkan, pelvis harus berada di atas kaki. Tinggal dalam kedudukan yang sama tidak lebih daripada 20 minit.
 • Apabila mandi di bilik mandi untuk keselamatan digunakan tikar anti-slip. Pada mulanya, adalah lebih baik untuk membantu saudara-mara untuk mengelakkan kejatuhan dan akibat yang serius.
 • Sebulan selepas operasi, pesakit boleh melakukan kerja rumah ringan: membasuh pinggan mangkuk, memasak, menyeterika. Ia adalah kontraindikasi untuk membungkuk: untuk membersihkan lantai walaupun dengan mop, untuk vakum.

Semua langkah pemulihan dipersetujui dengan doktor. Pemulihan akan datang lebih cepat jika anda mengikuti nasihat pakar dan mengambil ubat yang ditetapkan.

Tarikh berjalan dengan cara penyesuaian

Tempoh pembaikan tisu adalah 2-3 bulan. Masa berjalan dengan kruk dan masa pemulihan selepas arthroplasty sendi pinggul bergantung kepada keadaan pesakit. Apabila komplikasi atau penggantian beberapa elemen implan TBS memerlukan lebih banyak masa untuk pulih.

Ia juga mungkin penolakan awal kruk jika tiada contraindications berikut:

 • osteoporosis;
 • patologi tulang tulang;
 • keperluan untuk operasi tambahan;
 • penggantian unsur di kawasan meludah;
 • berat pesakit yang besar.

Berapa lama pemulihan akan berlangsung juga bergantung kepada prosedur operasi yang dijalankan. Di klinik Rusia untuk penggantian unsur-unsur TBS membuat hirisan tisu lembut. Di Eropah, prosedur minimum invasif dilakukan, untuk ini, otot hanya dipindahkan, jadi pemulihan dan peninggalan tongkat selepas operasi sedemikian berlaku lebih cepat.

Mengapa penting untuk menolak sokongan dalam masa?

Selepas 3 bulan selepas menggantikan sendi pinggul, anda boleh dan harus berjalan tanpa tongkat, jika tiada kontraindikasi terhadap kegagalan. Pesakit lemah pada mulanya boleh menggunakan tongkat. Sokongan tidak diperlukan jika bingkai otot diperkuat dengan baik, orang itu sudah dapat dengan yakin bergerak tanpa bantuan.

Pemindahan beban kepada anggota yang dikendalikan mempercepat pemulihan. Aktiviti fizikal yang sederhana tanpa tongkat pulangan mengembalikan keupayaan motor, jadi pakar mendesak agar tidak malas dan melakukan terapi fizikal. Ini akan membolehkan anda dengan cepat kembali ke kehidupan biasa.

Seringkali, pesakit secara fizikal bersedia untuk menyerahkan tongkat dan tongkat, tetapi tidak secara moral. Ia mengganggu pemulihan dan merosakkan keadaan otot. Adalah penting untuk menguasai diri anda pada waktunya.

Dalam kebanyakan kes, prognosis selepas pembedahan adalah positif. Risiko kecacatan adalah minimum. Selepas pemulihan penuh, sukan disyorkan. Berenang, berjalan kaki Nordic, berbasikal akan menguatkan kerangka otot. Terdapat sekatan hanya untuk mengangkat berat: berat tidak melebihi 20 kg. Endoprosthetics TBS mengembalikan integriti anatomi, mengembalikan keupayaan untuk bekerja dan membolehkan pesakit kembali ke kehidupan penuh.

Apa yang boleh saya lakukan selepas penggantian pinggul?

Kehidupan selepas penggantian sendi pinggul terutama melibatkan pemulihan jangka panjang dan pemulihan kaki sakit dan kecekapannya. Sepanjang tempoh ini, adalah perlu untuk menghadkan usaha fizikal yang berat dan melantik latihan terapeutik khas. Kompleks latihan adalah doktor yang hadir. Pertama, semuanya dilakukan di bawah pengawasannya, dan dari masa ke masa mereka dapat dilakukan di rumah. Dengan usaha yang wajar dan mematuhi semua peraturan, berhati-hati untuk menyembuhkan kehidupan normal dalam masa yang sesingkat mungkin.

Tempoh awal

Tempoh pemulihan awal bermula selepas anestesia dan berlangsung selama 4 minggu. Pada masa ini, adalah perlu untuk mengurangkan bengkak bahawa operasi itu menimbulkan perasaan. Sangat penting untuk segera menyembuhkan jahitan, dan juga pastikan tiada komplikasi dalam tubuh.

Terapi fizikal bermula pada hari pertama selepas pembedahan. Ia adalah perlu untuk memulihkan semua fungsi otot sendi dan sekitarnya. Latihan dilakukan 3 kali sehari dengan kedua-dua kaki bergilir. Kehidupan masa depan dan fungsi sendi akan bergantung kepada mereka. Latihan berikut boleh ditawarkan:

 1. Hentikan pergerakan turun dan turun.
 2. Putaran pergelangan kaki kiri dan kanan. Lutut tidak boleh dimasukkan dalam kerja.
 3. Tekan paha atas dengan kaki lurus selama beberapa saat, kemudian berehat. Ulang 10 kali. Pertama, kaki tidak sepenuhnya lurus, jadi jangan takut.
 4. Memerah dan cabut punggung selama beberapa saat. Ulang 10 kali.
 5. Lurus kaki lurus ke tepi untuk jarak yang munasabah dan kembali ke kedudukan permulaan. Melaksanakan senaman dengan segera juga gagal.

Apabila pesakit dapat duduk, perlu belajar bagaimana untuk bergerak dengan sendi diganti. Untuk mendaki tongkat atau sokongan lain yang dipilih buat kali pertama, duduk di tepi katil dan letakkan kaki anda di atas lantai. Setelah meletakkan tongkat pada sisi, perlahan-lahan bangkit, tegas memegang tongkat dan bersandar pada mereka. Pastikan lantai tidak tergelincir, tiada apa yang menghalang pendakian.

Gerakan mempunyai sistem tersendiri. Menjaga badan lurus, dan kedudukan kaki yang betul, bersandar pada tongkat dan bergerak kaki yang dikendalikan ke sisi. Pada hari-hari pertama, jangan menurunkan anggota berpenyakit di atas lantai. Secara beransur-ansur dibenarkan menurunkan kaki, membawa berat badannya. Tonton keadaan fizikal anda, berjalan seperti yang dibenarkan oleh badan anda.

Kursus gimnastik terapeutik selanjutnya dipilih secara individu untuk setiap pesakit. Dia akan memulihkan sepenuhnya sakit kaki dan memindahkannya ke peringkat lanjut pemulihan. Ia perlu melakukan beberapa pendekatan sehari, memerhatikan kadar perlahan dan lancar. Gimnastik pernafasan, yang dilakukan bersama dengan set latihan lain, juga akan berkesan. Apabila otot tegang, anda harus bernafas, apabila berehat - menghembus nafas.

Tempoh lewat

Tempoh pemulihan dalam tempoh ini bermula satu bulan selepas operasi dan berlangsung selama 90 hari. Pada masa ini, anda perlu berhati-hati menguatkan otot melalui latihan khas dan mengembalikan pelbagai gerakan. Selepas orang itu pulih sedikit dan sudah dapat berjalan secara berasingan pada tongkat tongkat, keluar dari tempat tidur dan duduk, latihan pada basikal bersambung ditambah, kajian menaiki tangga bermula.

Bagaimana hendak naik tangga? Kenaikan bermula dengan penetapan kruk pada permukaan atas, diikuti oleh kaki yang sihat, dan selepas itu dikendalikan. Pada peringkat ini, perkara utama adalah untuk mengembalikan keseimbangan dan percubaan selanjutnya untuk bergerak tanpa sokongan. Sehingga anda yakin bahawa anda boleh melakukannya tanpa tebu, lebih baik tidak meninggalkannya (ini juga dikenali sebagai berjalan kaki Nordic).

Latihan ketahanan, anda perlu berjalan pertama 3 kali sehari selama 5 minit, secara beransur-ansur meningkatkan beban. Untuk mengekalkan hasil yang dicapai, lakukan langkah yang panjang, lakukan beberapa latihan, contohnya dengan pita. Untuk melakukan ini, selamatkannya ke perabot atau pintu, dan bungkus bahagian lain di sekitar pergelangan kaki kaki yang dikendalikan. Balikkan kembali ke kain dan gerakkan badan sedikit ke sisi. Naikkan kaki anda dengan lengan lurus ke hadapan dan perlahan-lahan membawanya kembali. Dengan sisi yang sihat, belok ke pita, gerakkan anggota ke sisi, dan kemudian kembali ke posisi permulaan.

Pekerjaan pada basikal latihan akan membantu memulihkan mobiliti sendi. Tempat duduk disesuaikan supaya kaki ringan menyentuh pedal dengan kaki diperpanjang. Mula memandu ke arah yang bertentangan. Apabila anda merasakan kekurangan usaha khas, mula berputar dalam mod standard. Latihan bermula dari 15 minit dua kali sehari, selepas itu kelas dilakukan 3 kali dalam 30 minit. Basikal latihan dengan pedal pendek akan mensimulasikan berbasikal yang biasa. Masa ditetapkan secara individu.

Akan membantu dan berjalan kembali pada treadmill. Berdiri pada simulator kembali ke papan pemuka, ambil tangan anda di pagar. Kelajuan anggaran - 2 km / j. Mula bergerak, bergulir dengan jari anda pada tumit, dan apabila seluruh kaki berada di atas treadmill, luruskannya sepenuhnya di lutut.

Latihan lain:

 1. Berbaring di sisi yang sihat, bengkokkan lutut dan sendi pinggul.
 2. Pastikan tumit anda bersama-sama, perlahan-lahan tarik lutut anda.
 3. Bantal hendaklah sentiasa berada di bawah kepala, dan kusyen antara kaki. Anda boleh membuangnya hanya dengan kebenaran doktor.

Tempoh jauh

Tempoh ini muktamad, ia boleh bertahan dari enam bulan dan lebih lama bergantung kepada umur, keadaan fizikal dan kekuatan kehendak pesakit. Di sini terdapat pemulihan lengkap dan penyesuaian sendi: tulang tumbuh bersama lebih cepat, ligamen dan otot berfungsi lebih baik. Untuk latihan utama dari masa lalu menambah lebih kompleks:

 1. Berbaring di belakang anda, lakukan "basikal".
 2. Dalam kedudukan yang sama, kencangkan satu kaki ke perut, lentur mereka di lutut dan ringan menekan mereka dengan tangan anda.
 3. Berbaring di bahagian yang sihat dengan roller di kelengkungan, angkat kaki anda dan tahan maksimum.
 4. Dalam kedudukan terdedah, bengkokkan dan lepaskan kaki di lutut.
 5. Dalam kedudukan yang sama, angkat kedua-dua kaki dan tarik semula.
 6. Berdiri dengan lengan belakang anda, jongkong ringan, memegang objek itu.

Latihan dengan platform langkah rendah (10 cm) akan berkesan. Berdirilah satu langkah dan, menjaga berat badan anda pada kaki yang sakit, buat langkah yang sihat ke hadapan dari platform. Anda mesti mempunyai cermin untuk mengawal tindakan anda sendiri, melakukan latihan dengan betul dan tidak menghalang kaki ke sisi. Latihan kedua: berdiri di atas lantai, naik ke kaki dengan kaki yang sihat, simpan pesakit di lantai. Kedua-dua langkah meningkat dengan masa hingga 15 dan 20 cm.

Dalam sebarang tempoh pemulihan, terapi fizikal keseluruhan berlaku di bawah pengawasan ketat doktor yang menghadiri. Jangan sekali-kali mengabaikan larangannya. Gimnastik tidak dilakukan melalui kesakitan dan tidak berhenti di hadapan jadual. Selain itu, sepanjang tempoh ini dan lain-lain, pelbagai ubat ditetapkan. Kesemua mereka diselaraskan secara individu untuk setiap pesakit. Kompleks dadah akan termasuk yang berikut:

 • penyingkiran kesakitan (dari masa ke masa, penerimaan mereka akan berkurangan dengan ketara, dan kemudian berhenti);
 • antibiotik untuk mengurangkan tahap ancaman berjangkit;
 • vitamin;
 • ubat-ubatan yang bertujuan untuk merawat penyakit berkaitan badan.

Dibenarkan dalam tempoh ini

Anda juga perlu melakukan gimnastik terapeutik dan selepas keluar. Adakah kerja rumah yang diperlukan jika ia tidak menyiratkan beban berat di kaki. Berjalan di kalangan saudara-mara dan rakan-rakan, supaya seseorang itu rapat apabila kemerosotan mendadak. Gimnastik alternatif, rehat dan kerja.

Bilakah saya boleh memandu kereta? Hanya 2 bulan selepas pembedahan. Semasa mendarat, tempat duduk perlu dipindahkan semula sejauh mungkin. Ia dibenarkan untuk membawa berat, tetapi hanya untuk jarak pendek atau dengan rehat yang panjang. Sekiranya boleh, lebih baik menggunakan ransel yang akan mengagihkan berat item mudah alih secara merata.

Adakah mungkin untuk menyambung semula bekas latihan? Teruskan sukan kegemaran anda, terutamanya jika berjalan atau bermain ski, kerana mereka akan menjaga badan dengan baik. Kolam renang dibenarkan. Adalah lebih baik untuk melepaskan sukan yang agresif: berlari, bergelut, dan lain-lain, kerana mereka sangat melebihi keupayaan sendi.

Seks selepas penggantian pinggul dibenarkan 2 bulan selepas pembedahan. Kali ini adalah optimum untuk pemulihan ligamen.

Anda boleh mencuci di bilik mandi, tetapi jika mungkin 6 minggu pertama harus memberi keutamaan kepada jiwa. Adalah lebih baik untuk meninggalkan pintu mandi dibuka pada masa ini supaya orang-orang yang rapat boleh datang untuk menyelamatkan.

Jangan buat sauna keluar dari bilik mandi anda - ini akan menjejaskan otot yang lemah.

Anda tidak boleh berehat dan semua tempoh pemulihan ketat mengikuti nasihat doktor yang hadir, tidak melupakan terapi fizikal pada semua peringkat. Tempoh kemudian sering dipanggil "menipu", kerana pada masa itu kaki tidak lagi menyakitkan, keupayaan untuk bergerak dan secara bebas melakukan tindakan yang lebih kompleks kembali. Pada peringkat ini, pesakit sering berehat dan melupakan semua preskripsi doktor. Akibatnya - dislokasi yang kerap dan pulangan kesakitan yang terdahulu.

Sangat dilarang

Sekatan dalam tempoh pemulihan akan, oleh itu, untuk mematuhi beberapa peraturan yang diperlukan. Pada peringkat awal pemulihan, cuba tidur selama beberapa hari hanya di punggung anda, beralih kepada pihak anda dengan lebih baik dengan bantuan jururawat, dan selepas kira-kira seminggu anda dibenarkan berbaring di sebelah anda. Jangan bebankan kaki anda semasa tempoh ini: jangan membuat giliran tajam, jangan bengkokkannya lebih daripada 90 ° dan jangan melepasi kaki anda. Untuk kemudahan, anda boleh meletakkan bantal di antara mereka.

Untuk keseluruhan tempoh pemulihan (terutamanya pada hari-hari pertama), berhati-hati, elakkan jatuh, jangan putar kaki anda dan jangan pusingkan batang badan jika anda berdiri diam. Jangan duduk di tempat yang sama selama lebih dari 20 minit, elakkan kerusi yang lembut dan rendah, kerusi tanpa lengan tangan. Ideal jika duduk di kedudukan duduk di sudut yang betul. Angkat melaksanakan dengan berhati-hati, dengan tegas memegang lekukan tangan.

Jangan berjalan atau berdiri terlalu lama, dilarang berlari. Pelbagai jenis latihan kaki berguna, tetapi tidak disyorkan untuk membebankannya. Beban perlu ditingkatkan secara beransur-ansur. Keutuhan dan kekuatan prostesis secara langsung bergantung kepada ini. Cuba jangan bersandar atas objek yang jatuh, tetapi angkatnya dengan bantuan alat khas atau dengan bantuan saudara-mara.

Semasa terapi fizikal tidak boleh mengambil analgesik. Setiap kilogram - beban tambahan pada kaki, yang dapat mengurangkan kehidupan prostesis. Diet khusus tidak wujud: anda perlu memantau berat badan mereka dan keadaan fizikal.

Di rumah, ikuti saranan standard selepas arthroplasty, yang akan memberi amaran kepada doktor yang hadir. Kasut sepatutnya hanya pada tumit rendah, untuk sementara waktu adalah perlu untuk mengeluarkan semua objek yang boleh disambung dengan kaki: wayar, permaidani, mainan kanak-kanak. Tonton haiwan kesayangan anda dengan teliti, terutama jika anda tahu bahawa ia sangat mengelirukan untuk mendapatkan di bawah kaki anda.

Jangan sekali-kali tidak melawat sauna atau mandi dalam tempoh 3 bulan pertama selepas operasi. Elakkan mandi mandi panas. Implan haba sendiri tidak akan menjejaskan endoprostheses - masalah mungkin muncul di kaki itu sendiri berkaitan dengan pembekuan darah yang terbentuk di sana.

Tunggu seminit untuk mandi di dalam bilik, ingat peraturan ini. Berhati-hati apabila menyelam ke dalam mandi atau mandi: tahan tepi dengan ketat, alihkan berat ke bawah, kemudian gerakkan anggota badan di sana.

Jika anda mendapati perubahan di kawasan sendi, jangan cuba menyingkirkan kesakitan anda sendiri. Sekiranya anda mengalami kesakitan, kemerahan, bengkak, demam, hubungi doktor anda dengan serta-merta. Dengan mengikuti peraturan ini, pesakit akan membuat penambahbaikan yang ketara, dan hidupnya selepas penggantian pinggul akan menjadi selesa.

Apa yang tidak boleh dilakukan selepas arthroplasty pinggul

Penting untuk mengetahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Pemusnahan kepala sendi pinggul untuk alasan etiologi yang berbeza adalah masalah utama orang tua, tetapi ini tidak bermakna orang pada usia apa pun tidak menghadapinya. Ketakutan pembedahan adalah wajar, kerana pesakit prihatin tentang bagaimana kehidupan akan mengalir setelah menggantikan sendi pinggul, dan sama ada ia tidak dapat bergerak secara mandiri.

Hari pertama selepas pembedahan

Pemulihan selepas pembedahan bermula dari minit pertama selepas pemulihan daripada anestesia. Dari sudut ini terdapat kerja yang berterusan untuk diri sendiri.

Apa yang dibenarkan

 • Pergerakan kaki jari kaki (selang 10 min.).
 • Fleksi jari kaki setiap jam (6 set setiap satu).
 • Mengatur kaki selari, membuat tumit tekanan di atas katil.
 • Panas perlu tangan, bahu, siku.
 • Ketegangan otot gluteus, paha dan tibia yang sihat.
 • Selepas 3 jam, pergerakan pergelangan kaki hendaklah bermula (fleksi, lanjutan, putaran kaki secara konsisten dalam arah yang berbeza).
 • Sejurus selepas pembebasan anestesia, lakukan latihan pertama siri pernafasan. Apabila berbaring, mereka berehat dan mengambil nafas dalam-dalam (perut kelihatan seperti bola), sambil menghembuskan nafas, otot-otot perut berehat.
 • Sekiranya doktor dibenarkan duduk, urutan bergetar dada dilakukan. Minyak pasir digunakan di belakang selari dengan sangkar tulang rusuk. Lakukan pengisaran dalam bulatan. Kelapa sawit diletakkan di sepanjang tulang belakang, di mana tangan kedua ditumbuk oleh penorehan sederhana. Semua tindakan urutan dilakukan dari atas ke bawah.
 • Pada akhir hari selepas menjalani pembedahan pertama, doktor menghidupkan tubuh badan kepada bahagian yang sihat, di bawah kawalan dan dengan penyertaan pekerja kesihatan.
 • Pada hari kedua, doktor membenarkan kedudukan pertama.

Apa yang anda tidak boleh buat

 1. Anda tidak boleh meninggalkan pesakit pada waktu pertama bangun tidur sahaja. Orang yang berumur lebih tua tanpa sokongan mungkin menjadi tertekan.
 2. Jangan bertolak ansur dengan kesakitan. Fakta bahawa ketidakselesaan meningkat, adalah perlu untuk memberitahu jururawat.
 3. Jangan keluarkan perban elastik dari kaki. Terutama dengan berhati-hati adalah perlu untuk mengikuti keperluan ini jika anda perlu duduk di atas katil atau menurunkan kaki anda.
 4. Makanan adat tidak dibenarkan dimakan. Makanan harus cair, mudah dicerna.
 5. Ia tidak dibenarkan membuat keputusan apabila anda boleh duduk dan bangun. Biasanya pada hari pertama mereka menahan diri dari tindakan sedemikian.
 6. Berbaring di belakang anda, tidak boleh diterima untuk meletakkan kaki anda di kaki, mereka juga tidak boleh bergerak dekat antara satu sama lain.
 7. Cuba untuk mendapatkan selimut dari kaki katil tidak perlu dicuba. Untuk ini, lebih baik memanggil jururawat atau meminta seseorang dari keluarga.

Operasi yang dipindahkan adalah langkah penting ke arah meningkatkan kualiti hidup, tetapi perlu memahami tahap yang paling penting adalah tempoh pemulihan. Ia harus dengan penuh tanggungjawab untuk melalui tiga peringkat pemulihan.

Tempoh pemulihan awal

Pemulihan di hospital berlangsung kira-kira empat minggu. Tempoh tempoh bergantung kepada kebolehan individu pesakit.

Apa yang dibenarkan

 • Tidur di belakang anda.
 • 3 hari pertama satu set latihan dilakukan dalam kedudukan terlentang.
 • Hidupkan bahagian yang sihat. Dekad pertama, doktor yang hadir mengajar cara berpaling.
 • Ia adalah wajib untuk melakukan latihan pernafasan, untuk mengelakkan radang paru-paru.
 • Ambil diuretik untuk melegakan bengkak.
 • Pemanasan harian:
 • Bend, lepaskan jari kaki, kawasan sendi pergelangan kaki (sehingga merasa letih).
 • Putar kaki di arah yang berbeza.
 • Tekan fossa popliteal kaki yang sihat ke dalam tilam, ketatkan otot selama 15 saat. Pada hari ke 5 selepas pembedahan, lakukan 10 pendekatan dengan setiap kaki.
 • Tekan otot gluteal. Pegang tegangan kepada keletihan.
 • Meluncur kaki di atas helai, tarik kaki itu ke dalam dirinya. Tidak harus tergesa-gesa (10 kali).
 • Selalunya ambil kaki ke tepi (10 kali).
 • Bantal diletakkan di bawah sendi lutut dan pada tahap 7 saat kaki. Selepas kembali ke posisi permulaan, kaki berubah.
 • Sendi kaki secara bergantian dinaikkan dalam kedudukan lurus untuk jarak pendek (10 kali).

Ikut makanan diet:

 • Daging dari daging rendah lemak dengan kandungan garam yang rendah.
 • Produk asid laktik.
 • Kentang tepung atau oat.
 • Kissel, teh.

Apa yang dilarang

 1. Buat pergerakan secara tiba-tiba, beralih pada bahagian yang dikendalikan.
 2. Melangkahi sudut lenturan lutut dengan lebih daripada 90 darjah.
 3. Kaki kaki, sambungkannya dekat antara satu sama lain.
 4. Jangan gunakan mandi panas dan mandi untuk berenang.

Tempoh pemulihan lewat

Satu bulan selepas endoprosthetics sendi pinggul, mereka memulakan pemulihan jangka panjang, yang berterusan selama seperempat. Semua tindakan bertujuan untuk memperkuat rangka otot dan meningkatkan nada sendi, dan pada tahap ini usaha sedang dilakukan untuk mengembalikan aktiviti lokomotor di daerah prostetik.

Apa yang dibenarkan

 • Sekiranya pesakit secara bebas keluar dari katil dengan kaki lurus dan berjalan pada tongkat selama 15 minit sekurang-kurangnya 4 kali sehari, doktor memberikannya untuk bekerja dengan basikal senaman. Tempoh pengajaran adalah 10 minit (dua kali sehari).
 • Pesakit mula berjalan ke tangga.
 • Semua latihan pada tempoh sebelumnya juga terus dilakukan. Kelas dilengkapi dengan jenis latihan yang lebih aktif.
 • Latihan dengan jalur getah dibenarkan untuk membuat rintangan apabila penarikan kaki.
 • Kembara
 • Berjalan dengan beban di kaki yang dikendalikan. Dengan kaedah cementless tidak melakukan sokongan penuh.

Apa yang dilarang

 1. Lenturan kaki yang dikendalikan tidak dibenarkan.
 2. Jangan bungkus kaki di dalamnya.
 3. Anda tidak boleh tidur di tempat yang sihat.
 4. Kepekatan berat badan pada anggota badan tidak dibenarkan.
 5. Untuk tempat duduk menggunakan kerusi rendah tidak boleh diterima.
 6. Perasaan ketidakselesaan dan kesakitan yang teruk adalah sebab untuk mengganggu latihan.
 7. Adalah mustahil untuk duduk dalam kedudukan duduk selama lebih dari 40 minit, dan ia perlu dikawal supaya kaki tidak disebarkan.
 8. Pembalut elastik tidak boleh berpakaian sendiri.
 9. Untuk bergerak harus menggunakan sokongan.

Pada peringkat ini, anda boleh melakukan tindakan terhad di sekitar rumah (memasak, mencuci pinggan).

Tempoh pemulihan jangka panjang

Sebulan selepas campur tangan pembedahan, pesakit bergerak ke arah pembaikan sendi yang lebih panjang, yang boleh bertahan sehingga enam bulan. Akibatnya, seseorang akan dapat bergerak tanpa menggunakan cara yang ada di tangannya. Penyelesaian terbaik adalah untuk melawat sanatorium arahan khas atau mendaftar untuk berenang.

Ia sudah mungkin untuk menolak senaman pernafasan. Perhatian khusus harus dibayar kepada terapi fizikal dan kaedah fisioterapi yang mempromosikan penyembuhan.

Rehabilitasi jangka panjang selepas endoprosthetics menyumbang kepada: memberi kekuatan kepada tisu tulang dan meningkatkan ketahanan; resorpsi tisu parut; meningkatkan peredaran darah dan pemakanan tapak pasca operasi; penghapusan edema tisu; mengurangkan kesakitan; peningkatan keadaan psiko-emosi.

Apa yang dibenarkan

 • Sukan dibenarkan, tetapi beban harus dikenakan.
 • Anda boleh menentukan berat maksimum yang dibenarkan untuk mengangkat.
 • Lakukan kerja pendek di rumah.

Apa yang dilarang

 1. Gimnastik tidak boleh termasuk senaman dengan memutar sendi.
 2. Jangan gunakan beban yang kuat, ketegangan yang berlebihan, kejutan dan kejutan.
 3. Jangan swing dan bengkok terlalu mendalam.

Bila boleh bengkok

Pada hari pertama selepas operasi dari kecenderungan harus dielakkan. Untuk tujuan ini, pesakit diberikan sandal tanpa belakang. Juga, jika perlu, untuk menetapkan katil di kaki atau mendapatkan selimut, tersungkur di kaki, menarik kakitangan perubatan atau orang yang disayangi.

Sekiranya pesakit duduk untuk mengurangkan sudut fleksi, kusyen diletakkan di bawah bahagian lumbar. Walaupun pada peringkat akhir pemulihan, jangka panjang dalam kedudukan duduk adalah kontraindikasi (tidak lebih daripada 40 minit).

Bagaimana untuk membungkuk? Agar tidak menyebabkan ketidakselesaan yang serius dan tidak membahayakan sendi baru, jika perlu, bersandar dengan satu tangan untuk berehat di atas najis atau meja. Kaki yang dikendalikan ditarik balik sejauh mungkin, dan batang ditolak ke hadapan. Ini adalah cara yang baik untuk mengangkat sesuatu dari lantai jika perlu.

Bilakah saya boleh berjalan?

Doktor memaksa pesakit berjalan selepas prostetik yang dipindahkan sudah pada hari kedua di bawah pengawasan pakar perubatan. Perlu diingat bahawa langkah pertama akan disertai oleh ketidakselesaan yang teruk di sendi dan mengelilingi kepala.

Untuk rawatan dan pencegahan penyakit sendi dan tulang belakang, pembaca kami menggunakan kaedah rawatan cepat dan bukan pembedahan yang disyorkan oleh pakar rheumatologi terkemuka Rusia, yang memutuskan untuk bercakap terhadap keadaan huru-hara farmaseutikal dan membentangkan ubat yang BERSETUJU BANYAK! Kami mengenali teknik ini dan memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda. Baca lebih lanjut.

Tanpa ketiadaan contraindications, ia dibenarkan berdiri di kaki yang menjalani pembedahan. Adalah disyorkan untuk bangun pada badan yang sihat, menarik yang dikendalikannya. Sakit perlu bertahan, dan selepas itu ia boleh bergerak dengan kruk, dan kemudiannya dengan tongkat. Satu minggu selepas pembedahan, kesakitan dapat dikurangkan.

Sukan selepas arthroplasty pinggul

Idea inovatif, pendekatan moden dan penggantian sendi semulajadi dengan titanium, seramik, aloi, membolehkan seseorang tidak merasa tidak selesa dan menjalani gaya hidup sepenuhnya selepas endoprosthesis.

Para atlet telah menggunakan pelakon tersebut dalam tempoh selepas operasi, kerana matlamat mereka adalah untuk terus bermain sukan dan mencapai keputusan yang tinggi. Adalah perlu untuk menyedari bahawa tidak semua jenis aktiviti dibenarkan selepas intervensi beroperasi, tetapi orang yang aktif akan sentiasa mencari alternatif yang layak untuk pekerjaan terdahulu.

Pertama sekali, anda perlu memberi perhatian kepada larangan:

 • berjalan
 • ais skating;
 • ski;
 • akrobatik;
 • menunggang kuda;
 • melompat, termasuk payung terjun;
 • seni mempertahankan diri;
 • bola sepak, bola tampar, bola baling.

Sukan ini mewujudkan beban dinamik yang kuat pada sendi, jadi mereka melonggarkan, haus, runtuh. Senarai ini besar, tetapi ini bukan alasan untuk putus asa. Terdapat banyak aktiviti menarik yang dibenarkan tanpa sekatan khas dan tidak membahayakan sendi:

Untuk mengekalkan gaya hidup sepenuhnya selepas pembedahan global tanpa sekatan global, perlu mengambil serius pemulihan.

Masalah "terabaikan" dengan sendi boleh sembuh di rumah! Jangan lupa untuk mencubanya sekali sehari.

Pengaktifan awal menyumbang kepada pengukuhan otot, tulang paha, mengelakkan genangan, pemulihan pesat. Peningkatan beban secara beransur-ansur, mengelakkan beban berlebihan pada implan menjadikannya mungkin untuk membentuk kapsul pelindung. Setelah memutuskan untuk masuk untuk sukan, anda harus mematuhi peraturan penting berikut:

 • Limbs tidak menyeberang.
 • Jangan lompat, jangan berlari, jangan buat pendaratan yang tajam, sendi menegangkan.
 • Kaki di lutut tidak membengkokkan terlalu banyak.
 • Adakah senaman perlahan-lahan.
 • Langkah kedua-dua kaki perlahan-lahan.
 • Jangan putar anggota di sekitar paksi.
 • Pakai kasut yang selesa tanpa tumit, dengan cengkaman yang baik.
 • Maklumkan doktor gigi mengenai pembedahan.
 • Elakkan kecederaan di tapak gantian bersama.
 • Lulus pemeriksaan rutin oleh doktor.
 • Mengawal berat badan.

Seks selepas penggantian pinggul

Selepas menggantikan sendi pinggul, kehidupan tidak berhenti, lebih-lebih lagi, pembedahan dilakukan untuk meningkatkan kualitinya. Keintiman antara pasangan adalah penting, hanya perlu sabar untuk merawat tempoh pemulihan.

Disebabkan pembesaran dan keintiman persekitaran yang konservatif, pesakit tidak menanyakan soalan yang kebimbangan semua orang: bilakah anda boleh melakukan hubungan seks selepas mengalami pembedahan? Untuk sebab tertentu, doktor sendiri tidak memberi tumpuan kepada perkara ini. Jerman merawat butir-butir semacam itu, dan para doktor mengesyorkan agar wad mereka bergerak saat kedekatan dengan satu perempat, sehingga sendi stabil sepenuhnya. Perlu diperhatikan bahawa dengan pemulihan segera, anda boleh melakukan hubungan seks dalam sebulan.

Tidak semua postur dibenarkan, oleh itu, proses itu harus didekati secara bertanggungjawab dan mempelajari peraturan-peraturan baru agar tidak membahayakan pasangan.

Selepas 6 minggu selepas pembedahan, hubungan seksual dibenarkan: dalam kedudukan berdiri; pesakit di belakang; apabila pesakit berbaring di atas.

Ia adalah perlu untuk mengecualikan keintiman dalam pose: di sisi; rakan kongsi di atas (duduk); pesakit di semua empat di belakang; seks dalam kedudukan duduk.

Cadangan untuk pemulihan rumah

Prosedur pemulihan di rumah adalah langkah penting, yang terpaksa dilakukan jika ada doktor di rumah yang berkaitan dengan pemulihan; pesakit cepat pulih, dan persekitaran rumah hanya dapat memberikan hasil yang lebih baik; pesakit sentiasa memerlukan bantuan orang yang tersayang.

Adalah penting untuk memahami bahawa pendekatan profesional dan peralatan hanya tersedia di hospital. Kelebihan pemulihan rumah juga harus dipertimbangkan:

 • "Rumah dirawat dan dinding."
 • Keupayaan untuk mematuhi mudah untuk grafik diri.
 • Keupayaan untuk melakukan kerja jauh.

Sebelum mengambil pesakit keluar dari hospital, dia harus diberikan kehidupan yang selesa selepas penggantian sendi pinggul di rumah:

 1. Kembangkan ruang kosong. Tinggalkan sekurang-kurangnya barang dan benda yang diperlukan.
 2. Keluarkan permukaan yang tajam, sudut. Kurangkan kemungkinan risiko kesan.
 3. Semua yang anda perlukan sepatutnya berada dalam jangkauan.
 4. Pilihan ideal adalah untuk tinggal di tingkat bawah untuk memudahkan akses ke kawasan halaman.
 5. Lantai tidak boleh licin.
 6. Bilik itu perlu diterangi dengan baik.
 7. Kerusi untuk pesakit menjadi cetek dengan lekapan tinggi.
 8. Mandi perlu dilengkapi dengan bangku.
 9. Pada peringkat awal untuk pengenalan kes saudara-mara, disarankan untuk melibatkan pakar yang berkelayakan.

Seorang lelaki yang sedar dewasa boleh menyediakan ruang untuk dirinya sendiri semasa tempoh praoperasi dengan sendiri, dengan mengambil kira tabiat dan keperluannya.

Kepada tahap yang lebih tinggi, bagaimana proses pemulihan akan diteruskan dan berapa banyak kualiti hidup yang akan bertambah akibat campur tangan pembedahan bergantung kepada ketekunan, organisasi dan tanggungjawab pesakit.

Bagaimana untuk melupakan sakit sendi selama-lamanya?

Pernahkah anda mengalami sakit sendi yang tidak dapat ditanggung atau sakit belakang yang berterusan? Berdasarkan hakikat bahawa anda sedang membaca artikel ini - anda sudah mengenali mereka secara peribadi. Dan tentu saja, anda tahu secara langsung apa itu:

 • sakit berterusan dan sakit tajam;
 • ketidakupayaan untuk bergerak dengan selesa dan mudah;
 • ketegangan berterusan otot belakang;
 • tidak menyenangkan dan retak di sendi;
 • sakit belakang yang tajam di tulang belakang atau kesakitan yang tidak munasabah di sendi;
 • ketidakupayaan untuk duduk lama dalam satu kedudukan.

Dan kini menjawab soalan: adakah ia sesuai dengan anda? Adakah mungkin untuk menahan sakit sedemikian? Dan berapa banyak wang yang anda habiskan untuk rawatan yang tidak berkesan? Benar - ia adalah masa untuk berhenti dengan ini! Adakah anda setuju? Sebab itulah kami memutuskan untuk menerbitkan wawancara eksklusif di mana rahsia menyingkirkan rasa sakit di sendi dan belakang diturunkan. Baca lebih lanjut.

Berapa lamakah pemulihan selepas mengambil penggantian pinggul?

Sendi pinggul adalah sendi yang paling berkuasa, ia bertindak sebagai kaitan antara anggota badan yang lebih rendah dan tubuh manusia. Terima kasih kepadanya, ada peluang untuk bergerak, berdiri di kakinya.

Ia tergolong dalam gabungan yang paling penting dan besar di dalam tubuh, oleh itu sebarang proses patologi atau kerosakan boleh menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki dengan kesihatan. Oleh itu, patah pinggul, bentuk arthrosis maju memerlukan campur tangan segera dan sering membawa kepada pemasangan endoprosthesis.

Penyebab proses patologi boleh sangat berbeza. Peranan penting dimainkan oleh kecenderungan genetik, gaya hidup seseorang. Pesakit dengan kecederaan sendi pelvik sebelumnya mempunyai risiko tertinggi. Sebarang proses deformasi, walaupun sedikit, membawa kepada kemusnahan tisu penghubung sendi.

Di sebelah kanan gambar, anda dapat melihat peringkat akhir pemusnahan sendi pinggul kiri. Yang betul juga dalam keadaan yang menyedihkan, ruang bersama praktikal tidak hadir.

Menurut statistik, peratusan terbesar pesakit yang menjalani endoprosthetics adalah orang yang pernah menghidap arthrosis dalam bentuk yang diabaikan. Adalah mungkin untuk mengenali manifestasi penyakit mengikut gambar klinikal berikut:

Walaupun pada peringkat awal, penyakit ini mempunyai gejala yang terang, jadi tidak sama sekali sukar untuk mengesyaki kehadirannya. Untuk mengesahkan atau membantah patologi, anda perlu mendaftar dengan pakar ortopedis dan menjalani pemeriksaan x-ray, anda boleh menggantikannya dengan diagnosis yang lebih inovatif - MRI.

Dalam sesetengah kes, MRI digunakan untuk diagnosis, walaupun lebih kerap hanya sinar X sahaja.

Seterusnya, pakar mengkaji keputusan dan menetapkan rawatan, sebagai peraturan, terapi termasuk ubat yang kompleks, dengan syarat peringkat awal penyakit.

Ini adalah taktik yang sangat aneh terhadap tingkah laku doktor dalam perubatan moden. Terdapat fakta saintifik bahawa tisu tulang rawan tidak dipulihkan, lihat kepala sendi pinggul ini dan fikirkan bagaimana salap, prosedur, urutan memulihkan kemusnahan sedemikian? Apakah maksud menetapkan semua prosedur ini bersama-sama dengan mengambil ubat?

Semasa perkembangan penyakit ini, kekurangan kesan terapeutik dari rawatan konservatif tidak cukup tanpa endoprosthetics (penggantian) sendi pinggul. Ini akan diikuti dengan tempoh postoperative, sanatoria untuk pemulihan dan pemulihan di rumah.

Berikut adalah perbandingan lain: di sebelah kiri, permukaan sendi yang sihat, di sebelah kanan, dipengaruhi oleh nekrosis.

Pada masa ini, pembedahan ortopedik adalah industri yang dicari. Ramai pesakit lebih suka pemasangan prostesis, bukannya lama sakit sakit dan ubat yang tidak berguna. Jumlah operasi lebih kerap dipraktikkan, di mana kepala femoral, bibir menegak dan kapsul bersama tertakluk kepada penggantian.

Tidak begitu sukar untuk mencipta reka bentuk yang meniru sendi asli. Terima kasih kepada teknologi yang inovatif, kehidupan dengan endoprosthesis tidak berbeza dari yang biasa, anda boleh bermain sukan, aktif. Selanjutnya, seseorang akan terbiasa dengan reka bentuk baru, perasaan objek asing hilang sepenuhnya, pesakit dapat meneruskan cara hidupnya yang biasa.

Inilah cara implan anda kelihatan, ia akan menjadi baru dan moden, kerana ia boleh diganti. Tetapi otot-otot dan ligamen di sekelilingnya tidak dapat digantikan dan mereka akan tinggal bersama anda selama-lamanya, tetapi mereka dapat diperkuat, dan untuk itu, pemulihan diperlukan.

Adalah penting untuk diingat bahawa pembedahan ortopedik tidak selalu dapat menyelesaikan masalah. Terdapat risiko perkembangan komplikasi, satu proses jangkitan semasa pembedahan dan selepas itu. Untuk meminimumkan risiko sedemikian akan membantu kursus pemulihan - bahagian penting pemulihan yang berjaya.

Walau bagaimanapun, dalam lebih daripada 95% kes, prostesis berjaya dan membolehkan anda sepenuhnya menghapuskan disfungsi. Adalah bernilai mengetahui dengan lebih terperinci dengan membaca ulasan pesakit yang diurus sebelum ini, serta melihat laporan dalam format video.

Berapa lamakah pemulihan?

Masalah pesakit yang paling global adalah kejahilan. Dalam 95% kes, pesakit mula berminat dalam pemulihan selepas memasang struktur prostetik. Sering kali, minat dalam pemulihan datang dalam beberapa bulan, ketika banyak telah hilang.

Adakah anda mempunyai operasi, tetapi ia masih menyakitkan? Ini benar-benar biasa jika program pemulihan belum selesai.

Semua pesakit selepas campur tangan ortopedik terlalu takut untuk bergerak, walaupun pergerakan kecil atau perubahan kedudukan badan mengejutkan mereka. Ketakutan semacam itu hanya diperdebatkan - istilah terdahulu "dislokasi", "patah". Di sisi faktor psikologi, tingkah laku ini adalah semula jadi, kerana objek asing muncul di dalam tubuh, tugasnya adalah untuk menahan beban seluruh jisim badan.

Menggantikan sendi asli dengan tiruan tidak dapat menyelesaikan masalah pesakit sebanyak 100%. Pesakit tidak faham bahawa tidak mustahil dengan satu operasi dan tindakan tidak dapat dipulihkan sepenuhnya. Malangnya, ramai pakar bedah juga tidak menyangka tempoh pemulihan sebagai titik penting, mereka biasanya dinasihatkan untuk berjalan lebih jauh.

Jika anda menetapkan matlamat untuk menghilangkan sindrom kesakitan yang menyakitkan, maka langkah-langkah perubatan yang berkaitan dengan terapi fizikal mungkin tidak perlu, kerana masalah itu sendiri menyelesaikan operasi. Tetapi, jika anda ingin menggunakan semua kemungkinan arthroplasty, meminimumkan risiko komplikasi, menghilangkan kepincangan dan tidak berbeza dalam aktiviti motor dari orang lain, pemulihan adalah unsur penting dan penting dalam kitaran hayat ini.

Orang ramai tertarik dengan semua orang berturut-turut mengenai topik penggantian bersama, kecuali peraturan pemulihan, dan ini menyedihkan.

Pelan perubatan seperti itu bertujuan bukan sahaja untuk pemulihan fizikal - rangsangan nada otot, peningkatan fungsi badan, tetapi juga bantuan psikologi, yang membolehkan pesakit kembali gaya hidup normal dengan lebih cepat.

Prinsip asas langkah pemulihan perubatan:

 • permulaan awal langkah pemulihan;
 • pembangunan program individu oleh pakar;
 • penggunaan fizikal secara bertahap;
 • pemantauan berterusan oleh doktor, kesinambungan tindakan;
 • pendekatan bersepadu, penggunaan taktik yang berbeza dan jenis terapi latihan.

Pemulihan, seterusnya, dibahagikan kepada tiga tempoh - pemulihan awal, kemudian dan jauh, tempoh purata dari enam bulan hingga setahun. Setiap jurang menyediakan aktiviti fizikalnya yang kompleks.

Memulihkan pada peringkat akhir

Langkah awal untuk pemulihan harus bermula seawal klinik pesakit dalam, yang mengambil masa beberapa minggu. Selepas pemulihan pelepasan berterusan di rumah, perlu melakukan gimnastik secara kerap dan ikuti semua arahan doktor. Anda juga boleh menggunakan perkhidmatan pusat pemulihan, yang dianggap lebih sesuai. Pemantauan berterusan oleh pakar akan mempercepat proses dan memberikan hasil terapeutik yang lebih tinggi.

Titik penting ialah tempoh - penggunaan berterusan prosedur terapi fizikal, yang akan memulihkan nada otot, serta menyatukan keputusan operasi.

Keengganan langkah-langkah pemulihan mengancam dengan komplikasi yang agak serius. Yang paling ringan adalah perkembangan kepincangan, dalam kes lain - kehelan leher femoral, anjakan prostesis, neuritis, terhadap latar belakang otot yang lemah.

Kebanyakan pesakit yakin bahawa menghubungi pakar yang sedang membangun langkah-langkah komprehensif untuk pemulihan daripada pembedahan ortopedik adalah tidak berfaedah. Malangnya, ramai pakar bedah tidak berminat untuk menjelaskan kepada pesakit tentang pentingnya pemulihan. Akibatnya, penyesuaian kepada sendi baru adalah lebih teruk, lebih-lebih lagi, risiko pembedahan semakan (campur tangan semula) meningkat.

Otot yang terlatih di sekeliling sendi dapat membantu dia dalam sejenis "korset." Dan apabila otot-otot lemah, terkehel boleh berlaku seperti dalam gambar.

Menormalkan keadaan anda sendiri setelah memasang implan adalah mungkin. Kembali ke cara hidup biasa akan membantu doktor yang berkelayakan dalam bidang rehabilitologi dan terapi fizikal.

Tahap tempoh pemulihan

Setiap tempoh pemulihan adalah sebahagian daripada pemulihan pesakit yang berjaya. Semua peringkat mempunyai ciri-ciri mereka sendiri, perlu memahami tempoh masing-masing, beban yang dapat diterima. Oleh itu, sangat penting untuk memulakan sebelum pembedahan, dan jangan memikirkannya.

Peringkat pemulihan awal

Tempoh bermula sebaik pesakit berada jauh dari anestesia dan berlangsung selama beberapa minggu. Untuk laluan yang mencukupi, seseorang harus mematuhi beberapa peraturan seperti ini:

 • dua atau tiga hari pertama anda mesti tidur dan berbaring semata-mata di belakang anda;
 • ia perlu untuk dilancarkan dengan bantuan kakitangan perubatan dan hanya pada sisi yang sihat;
 • adalah perlu untuk mengecualikan pergerakan mendadak kawasan pinggul, semua giliran, kenaikan yang lambat mungkin;
 • Ia adalah kontraindikasi untuk membengkokkan kaki lebih daripada 90 darjah;
 • semasa berbaring atau duduk di antara paha, roller atau bantal khas ditetapkan, penyebaran anggota badan dilarang;
 • 5-8 kali sehari setiap hari anda perlu melakukan senaman pasif.

Ia ditunjukkan bagaimana menggunakan roller antara kaki apabila menukar kedudukan badan.

Perhatikan dengan berhati-hati di sekitar sudut sendi pinggul semasa pergerakan.

Setiap tempoh mempunyai matlamat dan objektifnya sendiri, untuk awalnya diandaikan bahawa:

 • menghapuskan perkembangan trombosis kawasan operasi dengan meningkatkan peredaran darah;
 • belajar asas duduk dan keluar dari katil;
 • gunakan langkah pencegahan untuk mengelakkan komplikasi;
 • mempercepatkan proses regenerasi kawasan yang dikendalikan;
 • mengurangkan manifestasi edema dan kesakitan.

Juga pada peringkat ini, pesakit diajar bagaimana untuk berjalan di tangga. Ini adalah ketika kaki tidak menyakitkan, kita tidak melihat berapa banyak langkah yang kita hadapi setiap hari, tetapi apabila operasi dijalankan, anda mula memahami bahawa mereka berada di mana-mana.

Peringkat lewat

Peringkat akhir bermula beberapa minggu selepas pemasangan prostesis dan boleh berlangsung sehingga 12-16 minggu. Bergantung pada umur dan keadaan umum pesakit, tempohnya mungkin berbeza-beza.

Tujuan utama langkah-langkah pemulihan untuk tahap ini adalah seperti berikut:

 • menguatkan otot bahagian pinggul, meningkatkan nada otot;
 • memulihkan aktiviti motor, fungsi dalam sendi.

Daripada platform, anda boleh menggunakan langkah biasa.

Anda boleh menggunakan pembawa basikal, perbezaan utamanya dalam ketiadaan beban kejutan.

Alternatif kepada basikal senaman adalah langkah simulator, kesan yang sama.

Sebagai peraturan, dengan latihan yang kerap dan betul, pesakit sudah boleh duduk sendiri dan berjalan untuk jarak yang agak jauh, dengan penekanan pada tongkat atau tongkat.

Tempoh jauh

Pemulihan di peringkat jauh bermula kira-kira dari bulan ketiga dan berlangsung sehingga enam, dalam beberapa kes sehingga dua belas. Dengan laluan pemulihan, untuk jangka waktu tertentu, fungsi pinggul dipulihkan sepenuhnya, keadaan nada otot bertambah baik, risiko komplikasi dapat dikurangkan.

Walaupun kolam adalah jauh dari rumah, cuba untuk melawat sekurang-kurangnya sekali seminggu dan aktif bekerja di dalam air selama sejam.

Secara beransur-ansur, pesakit menyesuaikan diri dengan melakukan senaman fizikal yang lebih serius, sukan pasif dibenarkan - kolam renang, berjalan kaki, ski, tetapi lintas negara, bukan gunung. Sekiranya tiada kontra, anda boleh memasuki lebih kompleks, contohnya, berjalan untuk jarak jauh.

Latihan selepas penggantian pinggul

Pada masa ini, untuk menjalani pemulihan di pusat khusus tidak menjadi masalah. Terdapat beberapa klinik pusat peranginan dan pemulihan yang menyediakan pesakit dengan cara pemulihan lengkap selepas prostetik. Walau bagaimanapun, anda perlu tahu bahawa tidak semua kompleks latihan adalah sama dan akan sesuai dengan mana-mana pesakit. Setiap elemen aktiviti fizikal, serta jenisnya, mesti dipilih dengan mengambil kira ciri-ciri individu organisma, keadaan umum orang itu. Adalah penting untuk mengambil kira usia orang itu, jadi badan muda pulih dengan lebih cepat, senaman fizikal yang meningkat dapat diterima.

Yang paling popular ialah klinik asing - Republik Czech, Poland, Jerman. Kepentingan pesakit ke pusat-pusat asing terutama disebabkan oleh kehadiran kakitangan berpengalaman dan jumlah peralatan khusus yang diperlukan. Pemulihan di luar negara dijalankan mengikut prinsip-prinsip lain - rejimen rawatan dikembangkan secara individu, tempoh kursus dipilih, pemantauan berterusan dijalankan oleh doktor yang menghadiri. Pemulihan di negara-negara tersebut dianggap sebagai sebahagian daripada rawatan yang berjaya, maka ia diberi tempat dan peranan khusus dalam bidang perubatan.

Kehidupan pesakit selepas menjalankan jenis intervensi ortopedik ini agak berbeza. Anda perlu berhati-hati, lebih berhati-hati untuk memantau kesihatan anda, terutamanya pada tahun pertama selepas implan dipasang. Satu perkara penting ialah pengenalan kepada gaya hidup biasa latihan, latihan.

Perhatian khusus diberi penjagaan jahitan selepas pembedahan. Untuk melakukan ini, terdapat algoritma tertentu yang boleh anda ketahui dari doktor anda.

Ia juga perlu mengikuti cadangan doktor lain. Oleh itu, kali pertama dilarang untuk duduk dalam satu kedudukan selama lebih daripada 15 minit. Pesakit yang kedudukannya paling selesa - duduk, bersilang, untuk kali pertama perlu melupakannya, keadaan ini adalah yang paling berbahaya bagi orang selepas prostat TBD. Ia adalah perlu untuk mengecualikan selekoh tajam, semua pergerakan dijalankan dengan lancar, dengan peningkatan beban yang beransur-ansur.

Untuk pesakit yang mempunyai arthroplasty pada sendi pelvis, adalah penting bahawa dia sentiasa bergerak, walaupun yang paling tidak penting dan pasif. Ini adalah satu-satunya cara untuk menguatkan otot dan meningkatkan nada otot.

Latihan, gimnastik, sukan atau terapi senaman dipilih untuk setiap pesakit secara individu, bergantung kepada umur dan kesihatan umum. Walau bagaimanapun, terdapat satu program standard yang disyorkan untuk pelaksanaan dari hari pertama selepas penggantian bersama. Maklumat lanjut diterangkan di bawah:

  Berbaring di belakang anda, anda perlu meregang kaki anda dan perlahan-lahan menggerakkan kaki anda ke atas / ke bawah. Setiap mengangkat dan menurun hendaklah perlahan dan kemas. Pada mulanya gimnastik seperti ini diperlukan setiap setengah jam selama beberapa minit.

Dengan senaman ini, anda boleh memulakan kebangkitan anda setiap pagi.

Latihan berikut juga diarahkan kepada kaki, tetapi dikaitkan dengan putarannya. Pada waktu yang pertama, beberapa minit lagi, bertentangan. Ia dilakukan sesering mungkin, sebaik-baiknya sekurang-kurangnya 1 kali sejam. Jika boleh, giliran dijalankan dalam kedudukan duduk.

Latihan ini adalah serupa dengan yang terdahulu.

 • Apabila selesai kerja di kaki, pesakit perlu pergi ke latihan sistem otot bahagian bawah kaki. Untuk permulaan, dalam masa beberapa minit pesakit itu mengendalikan otot quadriceps paha, yang menduduki kawasan sisi dan anteriornya. Latihan ini dilakukan dengan cara ini: otot menyerang seberapa banyak yang mungkin (tidak perlu sakit tajam) dan selama 5-10 saat diadakan, selepas berehat. Bilangan 5-15 kali, sekurang-kurangnya 3-5 pengulangan setiap hari.
 • Membengkokkan dan lanjutan lutut adalah wajib dimasukkan ke dalam mod budaya fizikal. Manipulasi dijalankan dalam kedudukan yang berbaring, bengkok di sendi lutut tidak lebih daripada 90 darjah, sementara membongkok kaki menyentuh tempat tidur. Anda memerlukan dua atau tiga pengulangan, di mana setiap 10-15 latihan.

  Luncurkan kaki anda di permukaan dengan lancar.

  Pada mulanya gimnastik ini boleh menjadi sukar, dengan perkembangan kesakitan harus ditangguhkan. Sekiranya tidak mungkin untuk melakukan latihan pada hari pertama atau kedua selepas operasi, ia dibenarkan menangguhkannya selama 3-4 hari.

   Pengambilan otot gluteus - senaman, yang semestinya dilakukan setiap hari, menguatkan otot pinggul. Kali pertama keadaan ketegangan berlangsung tidak lebih daripada 5 saat, kemudian dilanjutkan kepada 10-15.

  Sekiranya sukar untuk mengetatkan punggung secara berasingan, cuba untuk meningkatkan pelvis sedikit, maka punggung akan secara automatik menyala.

  Senaman wajib - penculikan paha. Pesakit menganggap kedudukan berbaring dan perlahan-lahan bergerak kaki ke sisi. Mulailah latihan dengan kaki yang sihat, kemudian pergi ke yang dikendalikan. Rata-rata, 10-15 membawa dengan dua ulangan.

  Sila ambil perhatian bahawa kaki bahagian bawah bengkok pada lutut, jadi lebih mudah untuk melakukan senaman.

  Manipulasi ini membolehkan anda berkesan memulihkan nada otot dan mempercepat pemulihan. Ia terdiri daripada menaikkan kaki lurus. Ia perlu duduk dengan selesa di atas katil, kemudian ketegangan otot betis dan perlahan-lahan menaikkan kaki sehingga 2-3 cm. Tahan selama beberapa saat, kemudian perlahan-lahan menurunkannya. Pada mulanya, anda memerlukan sekurang-kurangnya 10 pengulangan, maka, jika mungkin, kenaikan.

  Cuba untuk memperbaiki kaki dengan baik selama 2-3 saat di kedudukan atas.

 • Aktiviti fizikal pesakit harus berada di semua peringkat pemulihan, tanpa mengira kelajuan pemulihan. Pada tahun pertama, adalah disyorkan untuk kerap melibatkan diri dalam sukan pasif dan sentiasa merangsang sendi baru.
 • Untuk menentukan prognosis yang tepat walaupun pemulihan berkualiti tinggi agak sukar. Sebagai peraturan, klinik domestik sudah selepas seminggu melepaskan rumah pesakit, kerana fungsi gerakan bebas hampir dipulihkan.

  Walau bagaimanapun, ini tidak menafikan keperluan untuk rawatan pemulihan - pergi ke gym, terapi senaman dan prosedur perubatan lain. Pemulihan yang lebih panjang diperlukan untuk pesakit yang mengalami masalah kronik dan masalah lain:

  • keadaan diabaikan sebelum pembedahan ortopedik;
  • Kelemahan otot meningkat, sebelum ini tiada aktiviti fizikal.

  Tidak ramai yang faham, tetapi sangat penting untuk melakukan operasi tepat pada masanya, dan kebanyakannya cuba menangguhkannya. Jadi semakin lama anda lumpuh sebelum operasi, semakin sukar bagi anda untuk pulih darinya.

  Pesakit perlu ingat bahawa tidak kira betapa sukarnya dan tempoh pemulihan yang panjang, dia pasti akan memberikan hasil yang positif. Sudah tentu, peranan besar dimainkan oleh pakar-pakar yang terlibat dalam pemulihan, serta pesakit itu sendiri, dan pemenuhan rajin semua preskripsi doktor.

  Bagi orang tua dan remaja yang menjalani pembedahan, kerja yang diselaraskan prostesis dan sistem otot adalah penting, dengan itu mengelakkan komplikasi. Oleh itu, nat. Latihan hendaklah membawa keputusan berikut:

  • berfungsi sepenuhnya dari prostesis, penghapusan kerapuhan;
  • kecacatan sistem muskuloskeletal, kembali ke beban biasa;
  • penghapusan kesakitan, pemulihan keadaan psychoemotional seseorang.

  Walaupun selepas peningkatan yang jelas, sangat disyorkan untuk tidak menghentikan tempoh pemulihan, prosedur perubatan, gimnastik. Hanya pelaksanaan tetap mereka adalah kunci untuk rawatan yang berjaya dan kesihatan masa depan.

  Sebagai kesimpulan, kita boleh mengatakan yang berikut: pemulihan, setiap peringkatnya mesti disertai oleh pemantauan yang teliti oleh doktor. Hanya seorang pakar yang memerlukan penjelasan mengenai kemungkinan beban, pembatalan, pengenalan latihan tertentu.

  Menolak ahli rehabilitator, seseorang itu akan membahayakan diri sendiri. Doktor secara rahsia melarang pesakit untuk terlibat secara bebas dalam simulator, menugaskan diri mereka beban dan tempoh pelaksanaan mereka. Intervensi yang tidak terkawal ini meningkatkan risiko kerosakan kepada prostesis dan keperluan campur tangan pembedahan semula.

  Memenuhi preskripsi doktor dengan ketat, enggan menyembuhkan diri, akan membolehkan sendi bekerja sepenuhnya, dan anda, berasa seperti orang yang sihat dan bahagia.

  Pemulihan selepas arthroplasty pinggul membolehkan anda memulihkan mobiliti kaki yang dikendalikan, memulihkan nada otot dan meningkatkan kesejahteraan pesakit dengan ketara. Proses ini dibahagikan kepada 3 tempoh, bermula di hospital dan berakhir di rumah. Pematuhan yang tepat terhadap preskripsi doktor, ketekunan dan kesinambungan kompleks akan membantu mencapai kejayaan.

  Apakah intipati prosedur pemulihan?

  Pengganti pinggul adalah pembedahan yang kompleks yang memerlukan kemahiran yang tinggi dari pakar bedah. Tetapi pesakit sendiri bertanggungjawab untuk berjaya, di mana ia bergantung seberapa cepat ia dapat kembali ke kehidupan normal. Semasa tempoh selepas bersalin, tugas-tugas doktor yang hadir dan pesakit menjadi:

  • mempercepat proses penyembuhan;
  • pencegahan edema dalaman dan luaran;
  • mencegah kecacatan sendi yang sihat;
  • normalisasi pembentukan cecair sinovial;
  • pemulihan nada otot;
  • kembali ke aktiviti motor biasa.

  Proses pemulihan dibahagikan kepada peringkat. Yang pertama berlangsung 4 minggu dan membantu pesakit memulakan pulangan secara beransur-ansur ke kehidupan normal. Pada masa ini adalah perlu untuk berhati-hati dos beban pada sendi, mengelakkan overvoltages. Pesakit mesti belajar untuk hidup dengan endoprosthesis tanpa mengalami ketidakselesaan tetap.

  Diet yang berlebihan dan senaman sederhana dengan peningkatan intensiti intensiti latihan diperlukan. Seluruh proses berlaku di bawah pengawasan seorang doktor.

  Sebulan selepas operasi, pesakit perlu secara beransur-ansur meningkatkan beban pada otot dan sendi. Pemulihan lewat menunjukkan pemantauan berterusan oleh doktor, tetapi semua prosedur dilakukan di rumah. Pesakit belajar berjalan di atas tongkat, mendaki dan turun tangga.

  Latihan pada basikal bergerak membantu memulihkan tona otot dan menguatkan sendi. Seringkali pesakit bertanya soalan berapa lama pemulihan dilakukan. Sukar untuk memberikan jawapan yang tegas, tempoh yang tepat bergantung pada keupayaan individu organisma. Biasanya tempoh pemulihan lewat berlangsung 3-4 bulan.

  Peringkat akhir berlangsung sekurang-kurangnya enam bulan, kadang kala tempoh pemulihan dipanjangkan. Pada masa ini, pesakit sedang bersedia untuk beban yang lebih sengit dan belajar untuk melihat sambungan baru secukupnya. Pesakit perlu bergerak lebih banyak, peningkatan aktiviti fizikal. Urut ditambah kepada gimnastik terapeutik, yang meningkatkan nada otot.

  Fisioterapi intensif ditunjukkan:

  • lumpur dan paraffin wrap;
  • terapi laser;
  • balneotherapy

  Dalam tempoh ini, rawatan pernafasan sanatorium adalah disyorkan, tetapi apabila memilih kursus, perlu mengambil kira penyakit kronik lain. Sebagai contoh, terapi lumpur mungkin dikontraindikasikan dalam pelbagai patologi jantung.

  Selepas pemulihan selesai, pesakit tidak perlu menghadkan aktiviti fizikal.

  Gimnastik dan berjalan kaki harian akan membantu mengekalkan otot dan nada bersama, mencegah kemungkinan gegaran.

  Tempoh pemulihan awal

  Hari pertama selepas pembedahan adalah masa yang sukar, di mana kadar penyembuhan luka bergantung. Sekiranya operasi itu normal, pesakit diletakkan di hospital. Pesakit mesti mematuhi rawatan yang paling lembut. Tempoh pemulihan awal memerlukan pemantauan berterusan oleh doktor yang menghadiri. Pakar menjelaskan cara duduk dengan betul, menerangkan peraturan-peraturan putaran semasa tidur, mengajar tidak takut gerakan bebas.

  Pada hari pertama selepas arthroplasty, anda hanya perlu tidur di belakang. Ia dibenarkan untuk diserahkan kepada pesakit selepas 3 hari, sementara itu tidak mungkin terletak pada sisi yang dikendalikan. Ia perlu duduk dengan penuh perhatian, memastikan bahawa sendi terjejas tidak bengkok pada sudut yang terlalu besar. Maksimum yang dibenarkan adalah 90 darjah.

  • jongkok;
  • berlutut;
  • buang satu kaki ke atas yang lain.

  Pesakit harus mengawal pergerakannya tanpa mengambil terlalu banyak langkah dan mengelakkan serangan tajam.

  Semasa tidur dan berehat, jangan melangkah kaki atau bengkokkannya di lutut. Satu kusyen khas antara kaki akan membantu melegakan otot. Ia sedikit menimbulkan pinggul dan membolehkan anda membaiki sendi terjejas dalam kedudukan yang dikehendaki. Dengan roller, pesakit boleh melancarkan, diposisikan pada bahagian yang sihat atau perut. Pada hari-hari pertama, ketidakselesaan mungkin dirasakan, tetapi tidak lama lagi pesakit menjadi terbiasa dan mula berasa lebih baik.

  Pada hari pertama pasca operasi anda perlu bergerak dengan sangat berhati-hati, tetapi doktor memberi amaran terhadap imobilitas lengkap. Selepas beberapa hari, anda boleh mula melatih latihan. Mereka akan menghalang edema dalaman dan luaran, menormalkan aliran darah, dan memastikan pemulihan pesat mobiliti bersama. Kompleks ini disusun oleh seorang doktor, latihan harus dilakukan setiap hari. Program ini termasuk pergerakan berikut:

  • menggoyang kaki, pergerakan pekeliling kaki;
  • membongkok kaki di bahagian pergelangan kaki ke belakang dan sebagainya;
  • pergerakan pekeliling kaki mengikut arah jam dan menentangnya;
  • bergantian ketegangan dan kelonggaran otot quadriceps;
  • penguncupan otot isometrik punggung;
  • perlahan lenturan kaki di lutut;
  • lurus ke tepi;
  • mengangkat kaki (serentak dan gantian).

  Semua latihan dilakukan 6-10 kali, berehat selepas setiap pendekatan. Selepas kompleks ini boleh menjadi sedikit keletihan dan ketegangan dalam otot. Sekiranya kesakitan, senaman dihentikan. Pada hari pertama gimnastik mereka berbaring di belakang mereka, selepas seminggu senaman yang sama dapat dilakukan duduk.

  Pemulihan lewat

  Selepas 3-4 minggu, peringkat seterusnya bermula. Gimnastik setiap hari menjadi lebih lama. Basikal senaman ditambah ke pekerjaan di atas lantai, anda boleh berlatih selama 10-15 minit secara berterusan. Ekzos diri anda tidak berbaloi, selepas senaman harus menjadi keletihan yang menyenangkan dan sedikit ketegangan dalam otot.

  Semasa tempoh pemulihan rumah, pesakit mesti belajar:

  • duduk di kerusi tinggi;
  • bergerak secara berasingan pada tongkat;
  • turun dan naik tangga;
  • katering diri.

  Mod harian termasuk gimnastik (sekurang-kurangnya 30 minit). Pesakit harus secara beransur-ansur meningkatkan masa untuk berjalan bebas dari 5 hingga 25 minit. Adalah lebih baik untuk berehat berbaring, sepenuhnya berehat otot. Pemulihan akan mempercepatkan diet berlebihan dan mengambil persediaan vitamin. Adalah disyorkan untuk mengambil kursus tambahan kalsium, yang perlu melantik seorang doktor. Tambahan dengan chondroetin dan glukosamin berguna dalam mengembalikan tisu bersama dan memperbaiki komposisi cecair sinovial.

  Peringkat akhir

  Tempoh pemulihan lewat direka untuk membawa pesakit kembali kepada kehidupan harian yang normal. Pada masa ini, pesakit belajar berjalan dengan tongkat, secara beransur-ansur meningkatkan beban pada otot dan sendi.

  Kompleks harian termasuk pergerakan berikut:

  • penarikan balik kaki lurus dan ke tepi menggunakan getah;
  • pendakian ke platform langkah dan keturunan daripadanya dengan amplitud yang semakin meningkat;
  • kelenturan dan pelanjutan kaki di kedudukan terdedah;
  • mengangkat dan menukar badan.

  Keputusan cemerlang memberikan kelas pada peralatan khas yang dipasang di gym atau di rumah. Basikal senaman dengan susunan pedal rendah yang tidak memaksa anda untuk mengangkat kaki anda terlalu tinggi akan dilakukan. Untuk memulihkan aktiviti motor akan membantu treadmills, diatur ke mod berjalan.

  Untuk meningkatkan mobiliti sendi, simulator latihan dengan penggelek, di mana lutut kaki yang terjejas tetap, sesuai. Siku bergerak dalam mod pam, masa yang diperlukan untuk bekerja bersama secara bertahap meningkat. Adalah lebih baik untuk terlibat dalam simulator di bawah kawalan jurulatih yang berpengalaman dalam senam restoratif.

  Kepentingan pemakanan

  Pemulihan dari arthroplasty pinggul termasuk diet rendah kalori seimbang. Berat kelebihan meningkatkan risiko ubah bentuk dan memanjangkan proses penyembuhan. Tugas pesakit adalah mematuhi rejimen yang disarankan oleh doktor, tidak melampaui kandungan kalori harian dan sepenuhnya meninggalkan makanan terlarang, yang termasuk dalam daftar:

  • makanan goreng;
  • makanan lezat;
  • makanan dalam tin;
  • sosej;
  • gula industri;
  • minuman berkarbonat dan jus siap sedia yang mengandungi terlalu banyak gula.

  Pencinta daging harus menggantikan daging babi berlemak, domba dan daging lembu dengan ayam, ayam belanda, arnab, daging sapi muda tanpa lemak.

  Ia perlu makan dalam bahagian-bahagian kecil, catuan harian dibahagikan kepada 4-5 hidangan. Sebulan selepas operasi, berat pengawalan dijalankan untuk menentukan tahap risiko kepada sendi. Sekiranya pesakit semakin berat badan, doktor mungkin mengesyorkan mengurangkan diet. Meningkatkan pengambilan serat, yang meningkatkan penghadaman, akan membantu mengatasi kilogram yang tidak perlu. Menu harian termasuk sayur-sayuran dan buah-buahan segar, bijirin bijirin, gandum dan rai bran. Anda boleh mengurangkan berat badan dengan makan lebih banyak sup dalam ayam atau sayur-sayuran.

  Makanan kaya kalsium mempunyai kesan positif pada tulang dan sendi. Menu ini termasuk keju kotej, yoghurt biasa, kefir, ryazhenka, varenet. Makanan tambahan yang diperlukan dengan kalsium, kolagen, chondroetin dan glucosamine. Dengan kekurangan unsur surih tertentu, kompleks vitamin boleh ditetapkan, yang disyorkan untuk mengambil kursus.

  Rehabilitasi selepas penggantian pinggul membolehkan anda dengan cepat memulihkan mobiliti anggota badan, mencegah bengkak, kecacatan dan komplikasi selepas bersalin. Latihan, urut dan pemakanan yang betul menjamin pulangan cepat aktiviti fizikal. Untuk mencapai kejayaan akan membantu ketekunan dan ketekunan pesakit, serta bantuan perubatan yang tepat pada masanya.