Utama / Diagnostik

Berapa ramai orang mempunyai tulang belakang

Tulang belakang adalah asas rangka paksi seseorang, ia melakukan banyak fungsi penting dalam tubuh.

Ia terdiri daripada tulang belakang yang bersambung antara satu sama lain oleh sendi, tulang rawan dan ligamen, atau bersatu bersama.

Dengan bantuan selekoh, adalah mungkin untuk mengekalkan keseimbangan dan mengurangkan kesan pergerakan tiba-tiba dan menjejaskan tulang belakang.

Bends adalah dua jenis: lordosis (bahagian yang membengkokkan ke hadapan) dan kyphosis (bahagian melengkung belakang).

Tulang belakang manusia mempunyai lima bahagian vertebra.

Kawasan serviks

Terdapat 2 vertebra di dalamnya, berbeza dengan struktur dari semua yang lain - ia adalah epistropi dan atlas.

The Atlant terdiri daripada gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang, melekat pada foramen occipital oleh kondyles.

Epistrofi mempunyai gigi, bergabung ligamen ke gelung saraf atlas. Oleh kerana epistropi dan Atlanta, seseorang boleh berputar dan membengkokkan kepalanya.

Jabatan Thoracic

Mereka menyertai tulang rusuk dan membentuk bersama dada vertebra.

Saiz vertebra thoracik lebih besar daripada serviks. Ini disebabkan peningkatan beban dan kehadiran lubang rusuk.

Dalam setiap vertebra terdapat dua lubang separuh - bahagian atas dan yang lebih rendah, tetapi ada pengecualian: Saya mempunyai setengah lubang yang lebih rendah dan lubang atas, XI dan XII - hanya lubang penuh.

Proses-proses artikular mempunyai arah hadapan, osteous - cenderung ke bawah, panjang, bertindih antara satu sama lain mengikut prinsip jubin.

Tulang belakang lumbar

Proses rib, mastoid dan aksesori terletak di kawasan lumbar.

Jabatan Sacral

Sakrum terletak di antara tulang pelvis.

Menariknya, pada kanak-kanak, rantau sakral terdiri daripada vertebra individu, yang pada dewasa tumbuh bersama dan kehilangan mobiliti.

Wilayah sakral dihubungkan dengan tulang ekor, dengan vertebra lumbar V dan tulang pelvis di kedua-dua belah pihak.

Jabatan Coccyx

Bentuk tailbone menyerupai piramid melengkung, asasnya terletak di bahagian atas.

Tailbone melakukan fungsi penting - ia mengagihkan beban fizikal semasa memiringkan dalam posisi duduk.

Vertebra pertama jabatan coccygeal mempunyai proses artikular, mereka dipanggil tanduk coccyx. Kambing dan tanduk sakral dihubungkan dan memberi pergerakan tulang belakang, sehingga ke tahap yang lebih tinggi ia dinyatakan pada wanita.

Secara keseluruhan, tulang belakang manusia terdapat 32 hingga 34 vertebra, peningkatan atau penurunan bilangannya adalah tanda penyimpangan dan penyakit yang tidak membawa maut, tetapi mampu menghalang pergerakan dan menyebabkan kesakitan yang teruk. Penyebab abnormaliti yang paling biasa adalah keabnormalan pertumbuhan intrauterin dan pembedahan tulang belakang.

Berapa banyak vertebra lumbar pada manusia

Tulang belakang adalah sistem yang kompleks, yang merupakan salah satu bahagian utama sistem muskuloskeletal manusia. Ia terdiri daripada banyak unsur yang dibahagikan kepada kumpulan tertentu. Oleh itu, tulang belakang mempunyai bahagian serviks, toraks dan lain-lain. Dan masing-masing mempunyai bentuk vertebra tertentu. Ya, dan nombor mereka akan berbeza. Berapa banyak vertebra lumbar yang ada pada seseorang?

Tulang belakang dan vertebra

Lajur tulang belakang adalah bahagian sokongan utama rangka bukan hanya manusia, tetapi juga binatang vertebrata. Bergantung pada kumpulan mana makhluk yang hidup, struktur tulang belakang mungkin berbeza. Sebagai contoh, dalam vertebrata yang dipanggil yang lebih tinggi, yang termasuk manusia, tulang belakang tidak hanya terdiri daripada vertebra - unsur tulang berasingan - tetapi juga mempunyai cakera intervertebral khas di antara mereka. Mereka mewakili saiz kecil lapisan rawan, melaksanakan fungsi kusyen dan pada masa yang sama bertanggungjawab untuk mobiliti maksimal kemungkinan ruang tulang belakang.

Mana-mana vertebra bukan tulang pepejal. Ia mempunyai arka dan badan yang dipanggil, yang menghubungkan antara satu sama lain, membentuk foramen vertebra - tempat untuk lokasi sum-sum tulang. Juga, setiap vertebra mempunyai proses khusus yang diperlukan untuk melampirkan otot, sendi, tendon kepada mereka dan memastikan sambungan vertebra individu menjadi satu sistem yang kompleks. Oleh itu, terusan tulang belakang yang panjang terbentuk, di mana seluruh saraf tunjang terletak.

Nota! Seseorang mempunyai 33-34 vertebra dalam tulang belakang. Kesemuanya disambungkan ke satu sama lain, dan beberapa (seperti di kawasan sakral) bahkan menyatu bersama, membentuk tulang tunggal.

Tulang belakang tidak sempurna. Ia mempunyai lengkokan tertentu yang membantu seseorang untuk mengekalkan keseimbangan dan sebahagiannya melaksanakan fungsi susut nilai.

Jadual Selekoh tulang belakang.

Berapa banyak vertebra di setiap jabatan?

Tulang belakang mempunyai 5 bahagian, masing-masing dicirikan oleh struktur spesifik vertebra dan bilangan mereka, serta ciri-ciri sambungan elemen individu di antara mereka sendiri. Oleh itu, di kawasan kawasan serviks, terdapat hanya 7 vertebra, saiznya agak kecil. Kawasan toraks mempunyai 12 vertebra, dan sebahagian daripada tulang rusuk yang membentuk tulang rusuk dipasang pada mereka. Badan-badan vertebra lebih besar daripada saiz di rantau serviks, kerana mereka mengalami beban berat.

Di rantau sakral, terdapat 5 vertebra, tetapi mereka adalah unsur yang berasingan hanya pada kanak-kanak. Pada masa remaja, mereka tumbuh bersama menjadi satu sistem. Di jabatan coccyx mungkin ada 4 atau 5 unsur berasingan.

Nota! Bilangan vertebra individu dalam orang mungkin berbeza-beza. Tetapi, sebagai peraturan, tidak kurang daripada 32 unit atau lebih daripada 34 unit.

Tulang belakang lumbar

Secara berasingan, pertimbangkan lumbar. Terdapat 5 vertebra berasingan di sini dan mereka adalah yang terbesar di seluruh sistem vertebra. Sebabnya mudah - ia adalah bahagian tulang belakang yang mengalami beban maksimum setiap hari. Ia memberikan sokongan kepada bahagian tulang belakang yang lebih tinggi dan memegang dirinya sendiri sebagai sebahagian daripada organ dalaman orang, kepala, lengan, dan lain-lain.

Nota! Sakit di tulang belakang sering berlaku di tulang belakang lumbar dengan tepat kerana beban yang besar yang dialami olehnya.

Rantau lumbar terletak di antara pelvis dan dada. Bahagian vertebra bahagian lumbar mempunyai struktur berikut - mereka membezakan bahagian posterior dan anterior. Yang pertama adalah sama dengan busur, ia membentuk tempat tidur untuk saraf tunjang, dan turut mengambil bahagian dalam penciptaan satu sistem vertebra tunggal, kerana ia menyediakan untuk sambungan segmen individu. Bahagian depan tulang belakang berbentuk seperti reel thread. Ia membolehkan vertebra individu untuk dipasang ke dalam satu struktur tunggal. Dengan cara ini, setiap badan vertebra mempunyai salutan tulang yang kuat di luar, tetapi dari dalamnya ia adalah tulang spongy berpori yang penuh dengan darah. Dalam struktur, ia menyerupai jenis kekisi dengan salib dan struts. Kerana tulang "spongin" ini menjadi sangat kuat, tetapi ringan. Jika tulang-tulang itu padat dan tanpa rongga, maka berat tulang belakang akan menjadi sangat besar, dan orang itu tidak dapat bergerak dengan bebas.

Lebar vertebra di rantau lumbar lebih besar daripada ketinggiannya. Di tengahnya lebih sempit daripada di tepi.

Sudah tentu, vertebra lumbar mempunyai proses sendiri. Gerbang berputar, di mana gerbang vertebral berlalu, diarahkan ke belakang, dan artikular, yang terletak di tepi bawah dan atas gerbang vertebral, adalah sagittal. Di sini terdapat beberapa tulang rusuk utamanya - proses melintang - dan beberapa proses mastoid yang dimaksudkan untuk melekatkan otot. Menariknya, apabila bergerak dari atas ke bawah, lubang-lubang yang dibentuk oleh vertebra dan dimaksudkan untuk saraf tunjang yang sempit, dan saraf tunjang itu sendiri berakhir kira-kira pada tahap 1 atau 2 segmen tulang belakang lumbar. Di sini ia menjadi benang akhir yang dipanggil, yang terdiri daripada akar saraf, yang melalui lubang-lubang antara vertebra.

Nota! Doktor menunjukkan vertebra lumbar dengan nombor dari 20 hingga 24 dan huruf L1-L5. Yang terakhir, kelima vertebra adalah berbentuk baji dan bersandar ke depan, sehingga membentuk kyphosis bersama dengan tulang sakral belakang.

Terdapat cakera intervertebral antara vertebra. Mereka tidak membenarkan segmen individu menggosok antara satu sama lain dan memberikan mobiliti, fleksibiliti ruang tulang belakang. Setiap cakera dapat menahan beban penting. Ia terdiri daripada nukleus gelatin dan cincin berserabut.

Vebra dan cakera disambung menggunakan plat vertebra di sepanjang garis penandaan yang dipanggil. Ia adalah lapisan tisu rawan yang sangat nipis (kira-kira 1 mm). Ini adalah kawasan yang cukup terdedah dari keseluruhan ruang tulang belakang dan dengan mudah boleh cacat dengan kejutan tajam.

Sekiranya anda ingin mengetahui secara terperinci berapa banyak tulang yang terdapat di dalam tulang belakang di dalam seseorang, serta mempertimbangkan pencegahan kesihatan tulang belakang, anda boleh membaca artikel tentang ini di portal kami.

Fungsi lumbar

Oleh kerana sistem segmen vertebral lumbal, lordosis dibentuk di rantau lumbar. Dia memperolehi sepenuhnya lekuk yang dikehendaki pada saat anak kecil belajar berdiri tegak dan berjalan. Ia adalah bahagian tulang belakang yang merupakan penyerap kejutan utama keseluruhan ruang tulang belakang, tetapi kualiti fungsi ini berkurangan dengan usia.

Sakit di kawasan lumbar

Kegagalan mana-mana elemen tulang belakang lumbar boleh menyebabkan sakit di bahagian bawah. Ini mungkin disebabkan oleh disfungsi tulang belakang, penipisan cakera intervertebral, mencubit saraf, dan sebagainya.

Nota! Kesakitan yang paling teruk boleh menyebabkan pecah cincin cakera intervertebral.

Sering kali, ia adalah di bahagian belakang yang disebut hernia intervertebral yang dibentuk, yang dicirikan oleh overshooting cincin berserabut. Hernia intervertebral menemui kira-kira 4% daripada penduduk dunia.

Nota! Menurut statistik, kira-kira 3 dari setiap 4 orang sekurang-kurangnya sekali mengalami sakit belakang sepanjang hidup mereka. Dan setiap 5 orang mengalami kesakitan setiap bulan.

Yang paling kurang mungkin berlaku dengan sakit belakang adalah seorang doktor di bawah umur 20 tahun. Walau bagaimanapun, yang lebih tua, semakin besar kemungkinan dia mengalami ketidakselesaan dan kesakitan di rantau lumbar. Patologi cakera degeneratif lebih biasa pada lelaki daripada wanita. Sebilangan besar masalah dengan tulang belakang terjadi pada orang yang melakukan kerja keras.

Faktor risiko

Faktor seperti jangkitan badan, hipotermia belakang, penampilan dan perkembangan aktif tumor, penuaan fizikal yang berlebihan, kedudukan tubuh yang tidak berpanjangan yang berpanjangan dapat menimbulkan rasa sakit.

Paling penting ialah jenis kerja. Jadi, orang-orang yang melakukan buruh fizikal berat, lebih kerap daripada yang lain, menghadapi hernias, sciatica, dan juga sakit akibat beban. Mengheret dan menyeret mempunyai kesan negatif terhadap keadaan belakang.

Beban yang berlebihan di belakang boleh menimbulkan kemunculan kesakitan, terutama jika sebelum seseorang tidak bergerak banyak dan tidak aktif. Oleh itu, mudah untuk mendapatkan microtraumas tulang belakang. Orang yang tidak aktif juga boleh mengadu sakit belakang. Ini disebabkan oleh fungsi normal seluruh sistem tulang belakang, pergerakan biasa diperlukan - statik dengan ketara mengurangkan kualiti bekalan cakera intervertebral dengan nutrien yang diperlukan untuk bekerja. Biasanya pekerja pejabat, pemandu, tukang jahit mengadu sakit belakang.

Nota! Pemandu di kalangan kategori pekerja yang tidak aktif mengadu sakit belakang lebih kerap. Ini disebabkan oleh kesan negatif tambahan pada badan getaran kereta, dengan tergesa-gesa ketika memandu di jalan yang tidak rata, dan sebagainya.

Tulang belakang, walaupun fungsi penyusutannya, agak mudah untuk mencederakan dengan jatuh, tergelincir, memukul. Kelebihan berat badan, pertumbuhan tinggi, kelemahan fizikal boleh menimbulkan kesakitan. Kadang-kadang orang yang mengalami masalah psikologi - misalnya, kemurungan - juga mengadu ketidakselesaan.

Pencegahan penyakit

Kemunculan sakit belakang adalah lebih mudah untuk mencegah daripada menyingkirkan mereka. Adalah penting untuk mewujudkan persekitaran yang menguntungkan di sekeliling anda, untuk mengendalikan beban di belakang anda, jangan cuba mengangkat berat dengan ketara, untuk melatih belakang anda. Di tempat kerja orang yang bekerja semasa duduk, mesti ada kerusi yang berkualiti yang menyokong belakang. Ia berguna untuk melakukan satu siri senaman mudah untuk belakang, untuk melawat bilik urut dan juga hanya mengatur berjalan kaki setiap hari.

Pinggang yang selamat

Langkah 1. Mula-mula anda perlu berdiri tegak dan meregang tangan anda di sepanjang badan. Pernafasan harus lancar dan mendalam untuk mengisi otot dengan oksigen.

Langkah 2. Perkara pertama adalah perlahan-lahan bersandar ke hadapan. Tangan manakala bebas dan tanpa ketegangan di bawah beratnya sendiri digantung.

Langkah 3. Kemudian anda perlahan-lahan menurunkan kepala dan tangan ke kaki sehingga ketegangan di bahagian belakang muncul. Anda perlu berhenti apabila ada yang boleh diterima, tetapi ketegangan ketara.

Langkah 4. Dalam kedudukan ini, diperlukan kira-kira 10 saat.

Langkah 5. Seterusnya, anda perlu kembali ke kedudukan berdiri dan letakkan tangan anda pada bahagian belakang yang lebih dekat ke pinggang.

Langkah 6. Anda perlahan-lahan bersandar, bersandar di tangan anda, dan kekal dalam kedudukan ini selama 10 saat.

Langkah 7. Seterusnya anda perlu kembali ke kedudukan yang rata. Latihan diulang 2-3 kali.

Langkah 8. Latihan berikut dijalankan secara teratur. Kaki perlu menekuk dan meletakkan sedekat mungkin ke tailbone.

Langkah 9. Seterusnya, selalunya anda perlu tarik kaki yang bengkok ke dada. Pada titik akhir adalah penahan kecil anggota badan selama 30 saat.

Langkah 10. Latihan berikut juga dilakukan di atas lantai, tetapi anda perlu berlutut dan bersandar di tangan anda. Punggung mesti terlebih dahulu dibengkokkan perlahan, dan kemudian perlahan-lahan melengkung. Dalam setiap kedudukan, disyorkan untuk berlama-lama selama 10-20 saat.

Langkah 11. Sangat baik, otot-otot melegakan pose kanak-kanak. Ia dikehendaki berlutut, kemudian menurunkan punggung ke tumit, memperluas lengan ke hadapan dan mencapai mereka dan ke bawah. Kedudukan terakhir mesti dikekalkan selama 20-30 saat.

Langkah 12. Untuk mengambil punggung kobra, anda perlu berbaring di perut anda, letakkan tangan anda di telapak tangan anda pada tahap dada dan memanjatnya. Dalam pose kobra juga, anda perlu berlama-lama selama 20-30 saat.

Jika anda ingin mengetahui dengan lebih terperinci bilangan vertebra dalam seseorang dan struktur tulang belakang, serta untuk mempertimbangkan bagaimana ossifikasi tulang belakang berlaku, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Video - Struktur lumbar

Mana-mana bahagian tulang belakang memerlukan perhatian dan perhatian khusus dari orang itu. Walau bagaimanapun, lumbar, seperti yang ditunjukkan oleh statistik, paling sering terdedah kepada perkembangan patologi. Oleh itu, adalah perlu untuk memberi perhatian, pertama sekali, kepadanya. Adalah disyorkan untuk melakukan langkah-langkah pencegahan secara berkala, maka sakit belakang tidak akan mengganggu seseorang selama bertahun-tahun.

Berapa banyak vertebra di setiap bahagian tulang belakang manusia?

Tulang belakang adalah dasar rangka setiap orang, yang melakukan banyak fungsi. Mengetahui berapa banyak vertebra seseorang ada dan di mana mereka berada, adalah mungkin untuk menentukan kewujudan masalah dan memahami apa yang sensasi atau sensasi yang menyakitkan. Tulang tulang belakang saling berhubungan dengan tulang rawan, sendi, ligamen, atau mereka benar-benar bersatu. Dengan bantuan lengkung khas vertebra, adalah mungkin untuk mengekalkan keseimbangan yang diperlukan dan dengan ketara mengurangkan kesan negatif pergerakan secara tiba-tiba.

Semua kawasan yang terdapat pada tulang belakang pada manusia dibezakan oleh struktur khusus mereka dan terdiri secara langsung dari tulang belakang, yang membentuk pangkal rangka.

Konsep tulang belakang

Ramai yang berminat dengan persoalan berapa banyak vertebra di tulang belakang dan organ-organ dan sistem mana yang bergantung kepada mereka. Terdapat lima kawasan, yang masing-masing, dengan pengecualian karsingeal, dibezakan oleh selek tertentu dan bertanggungjawab terhadap aktiviti pelbagai organ dan kawasan tubuh manusia. Khususnya, ada jabatan seperti:

 • serviks, yang terdiri daripada 7 vertebra;
 • dada, terdiri daripada 12;
 • lumbar yang terdiri daripada 5;
 • sakral, yang terdiri daripada 3-5;
 • coccygeal, yang terdiri daripada 3-4.

Setiap bahagian tulang belakang bertanggungjawab sepenuhnya untuk organ-organ tertentu, dan pelbagai jenis gangguan boleh menyebabkan masalah serius dalam tubuh manusia dan perkembangan banyak penyakit. Ini disebabkan oleh adanya lengkung tertentu vertebra yang seluruh tulang belakangnya fleksibel. Semua kawasan yang terdapat dalam ruang tulang belakang pada manusia adalah untuk perlindungan kualiti keseluruhan saraf tunjang.

Bilangan vertebra yang berada dalam ruang tulang belakang seseorang tidak stabil dan mungkin berubah dari masa ke masa, kerana beberapa bahagian tumbuh bersama. Secara keseluruhan, orang yang sihat mempunyai kira-kira 32 hingga 34 vertebra, dan harus diingat bahawa peningkatan atau penurunan jumlah mereka adalah tanda pelbagai penyakit dan pelbagai jenis penyimpangan. Anomali pembangunan sedemikian tidak sama sekali membawa maut, tetapi pada masa yang sama mereka mampu merumitkan dan menahan pergerakan, sambil menimbulkan rasa sensasi yang sangat kuat. Penyebab utama dan paling biasa timbulnya pelbagai jenis kelainan ialah pelanggaran perkembangan intrauterin janin dan pembedahan berterusan pada tulang belakang.

Anatomi dan struktur vertebra

Untuk memahami persoalan berapa banyak tulang belakang di tulang belakang manusia, perlu diketahui dengan tepat mana bahagian-bahagian mana dan keistimewaan mereka. Terdapat hanya lima bidang tulang belakang pada manusia, yang masing-masing bertanggungjawab terhadap organ dan sistem tertentu. Kawasan serviks adalah yang paling mudah alih kerana hakikat bahawa ia mempunyai struktur anatomi tertentu. Struktur unik kawasan ini membantu dalam melakukan belokan kepala, kerana kedua-dua vertebra sangat pertama adalah sangat fleksibel. Vertebra pertama benar-benar tidak berkaitan dengan lajur utama tulang belakang dan kelihatan seperti dua lengan yang disambungkan oleh anjing laut khas. Vertebra kedua dibentangkan dalam bentuk proses pelik.

Kawasan dada tulang belakang agak sama dengan huruf C, yang melengkung di belakang.

Jabatan ini terlibat secara langsung dalam pembinaan dan pembangunan dada yang betul. Untuk proses vertebra toraks yang tersedia, tulang rusuk dipasang dengan sendi khas, sehingga membentuk dada keseluruhan. Kawasan ini dibezakan oleh fakta bahawa ia tidak praktikal kerana kehadiran ruang minimum antara cakera vertebra. Sering kali, dengan masalah dengan bahagian ini, terdapat sensasi yang menyakitkan di antara bilah bahu.

Rantau lumbar menganggap sejumlah besar beban yang jatuh secara langsung pada tulang belakang. Oleh itu, bahagian ini adalah yang paling kuat, dengan vertebra terbesar. Struktur ruas lumbar tulang belakang ditandai dengan lekuk kecil yang halus, yang agak sama dengan struktur rahim serviks. Kawasan sakral terletak terus pada akhir tulang belakang dan pada masa yang sama adalah tulang belakang yang menyatu menjadi satu tulang. Kawasan tulang belakang ini berjalan dengan lancar ke rantau coccyx.

Rantau coccyx dibezakan oleh mobiliti terendahnya dan umumnya dianggap sebagai proses ekor yang terpelihara yang tidak perlu untuk manusia moden. Mobiliti tulang belakang secara keseluruhan disediakan oleh sejumlah besar sendi, yang terletak di antara semua vertebra. Mengetahui bilangan vertebra pada seseorang dan lokasi mereka, mungkin ada gambaran lengkap tentang kemunculan pelbagai jenis penyakit, kerana setiap kawasan individu bertanggungjawab sepenuhnya untuk aktiviti organ-organ dalaman tertentu.

Bilangan vertebra mempengaruhi semua organ dan sistem manusia, sebab itu walaupun penyimpangan kecil dari norma dapat menyebabkan masalah yang paling serius dalam tubuh dan perkembangan penyakit kronik. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada keadaan tulang belakang, kerana kecederaan dan kecederaan pelbagai jenis boleh membawa kepada akibat dan gangguan yang serius.

Setiap vertebra individu terdiri daripada tisu tulang, yang dari luar diliputi dengan beberapa perkara yang dipadatkan, yang terdiri daripada:

Ini adalah terima kasih kepada unsur-unsur ini bahawa ketumpatan yang baik dan bentuk tulang belakang yang betul diperlukan. Di bahagian dalam tulang belakang adalah sumsum tulang, yang bertanggungjawab untuk proses-proses asas yang sentiasa berlaku dalam tubuh.

Spine manusia adalah pembentukan yang agak rumit dan tahan lama, yang terdiri langsung dari tulang sendiri, serta cecair khusus, tendon dan tisu tulang rawan. Agar tulang dan tisu cartilaginous tulang belakang menjadi cukup sihat, perlu untuk menyediakan mereka dengan bahan-bahan tertentu yang mengandungi komponen yang bermanfaat yang secara positif mempengaruhi keadaan sistem rangka. Semua tulang tulang belakang diperbuat daripada tisu berpori, yang diliputi dengan bahan tahan lama, memberikan keanjalan tulang dan bentuk yang diingini. Kawasan lembut tulang belakang hampir sepenuhnya dipenuhi dengan sumsum tulang, serta bahan khas yang menggalakkan perkembangan sel darah merah.

Hubungan dengan organ dalaman

Mengetahui bilangan vertebra, lokasi dan pengaruh mereka pada organ dalaman, adalah mungkin untuk menentukan punca utama berlakunya penyakit. Ia berasal dari saraf tunjang yang mempunyai serat saraf yang tertentu, yang bertanggungjawab untuk aktiviti normal dan, secara amnya, untuk fungsi seluruh organisma. Pelbagai jenis penyakit tulang belakang dianggap sebagai punca utama masalah sistem pencernaan, sistem otak dan kardiovaskular.

Rawatan banyak penyakit yang muncul tidak memberikan kesan yang diingini, kerana ia hanya akibat dari gangguan operasi normal tulang belakang. Oleh itu, apabila masalah kesihatan muncul, ia patut memberi tumpuan kepada tulang belakang, terutamanya pada peringkat awal perkembangan penyakit. Bilangan vertebra dalam seseorang boleh berbeza-beza dengan usia, kerana sesetengahnya secara beransur-ansur tumbuh menjadi satu. Adalah penting untuk mempertimbangkan faktor ini ketika menjalankan tinjauan pada tahap yang berbeza dalam kehidupan seseorang.

A.V. Ubovtsev, E.V. Odienkova: "Struktur tulang belakang manusia dan fungsinya."

Anatomi tulang belakang: struktur dan fungsi

Tulang belakang adalah struktur yang kompleks, yang merupakan paksi pusat badan manusia dan menyokong semua bahagian tubuh.

Tulang belakang melindungi kelengkang tulang belakang, paru-paru dan jantung, terlibat dalam pembiakan darah, membantu mengekalkan kedudukan tegak.

Ia tidak menghairankan bahawa penyakit struktur tulang ini memperlihatkan rupa patologi di bahagian lain badan.

Untuk memahami sebab-sebab dan mekanisme penyakit tulang belakang, adalah perlu untuk memahami anatomi dan fisiologinya.

Oleh itu, bagi mereka yang mengambil berat tentang kesihatan mereka sendiri, akan berguna untuk mengkaji struktur sokongan utama tubuh manusia.

Kawasan tulang belakang dan fungsi manusia

Lajur tulang belakang termasuk 32-34 vertebra dan 5 bahagian: serviks, lumbar, toraks, coccyx dan sacral.

Di setiap jabatan, sebagai tambahan kepada tulang belakang, bilangan vertebra yang tepat terletak: 7 di serviks, 12 di toraks, 5 di lumbar dan 5 di sacral. Bagi coccyx, ia terdiri daripada tiga hingga lima segmen yang membentuk satu struktur piramidal.

Tulang vertebra, lumbar dan toraks kekal berasingan dan dipanggil "benar." The vertebrae puncak dari coccyx dan sacrum disebut "palsu."

Kawasan serviks

Terdapat dua vertebra di kawasan serviks, yang berbeza dari yang lain - paksi dan atlas.

Tulang belakang serviks adalah tulang belakang paling mendalam. Dia dianggap paling mudah bergerak, memberikan kebebasan dan pelbagai pergerakan kepala.

Struktur anatomi vertebra atas 2 ("Axis" dan "Atlanta") berbeza daripada struktur vertebra lain. Ini adalah terima kasih kepada mereka bahawa selekoh dan pergantian kepala menjadi mungkin.

Fungsi utama rantau servikal disenaraikan di bawah:

 • Menyambung dan melindungi. Tulang belakang menghubungkan kord rahim dan otak, menyatukan sistem saraf periferal dan pusat menjadi satu keseluruhan, dan menyediakan sambungan organ-organ dengan satu sama lain.
 • Pengusiran dan sokongan. Tulang belakang menyokong kepala, menyediakan keupayaan motornya. Vertebra yang paling mudah bergerak terletak di kawasan serviks, dan "paksi" dan "atlas" yang disebutkan di atas membolehkan anda menghidupkan 180 darjah kepala anda.
 • Bekalan darah ke otak. Dalam proses lateral vertebra ada lubang di mana arteri karotid melewati cerebellum, bahagian belakang korteks dan batang otak, serta vena vertebra dan arteri.

Jabatan Thoracic

Fungsi utama tulang belakang toraks adalah melampirkan tulang rusuk ke vertebra.

Tulang toraks adalah paksi di mana 12 pasang tulang rusuk dipasang. Jabatan ini sebahagiannya membentuk dinding belakang dada, di mana organ-organ penting terletak. Itulah sebabnya tulang belakang toraks dianggap tidak aktif.

Adalah diperhatikan bahawa disebabkan oleh mobiliti yang rendah, banyak patologi yang diletakkan di rantau thoracic adalah asimptomatik. Khususnya, ini berlaku untuk hernia intervertebral dan osteochondrosis dengan pembentukan osteophytes.

Fungsi tulang belakang toraks adalah seperti berikut:

 • melampirkan 12 pasang tulang rusuk dengan sendi;
 • perlindungan organ dalaman (paru-paru, jantung) dari pengaruh luaran.

Walaupun pergerakan vertebra sederhana di rantau thoracic, thorax boleh bergerak. Untuk mengesahkan ini, sudah cukup untuk mengambil nafas.

Tulang belakang lumbar

Rantau lumbar mengalami beban terbesar

Rantau lumbar mempunyai beban terbesar, sehingga vertebra paling besar terletak di sini. Sesetengah orang mengalami lumbarzation - fenomena di mana bilangan vertebra melebihi normal (6 vertebra bukan 5). Anomali sedemikian, sebagai peraturan, tidak mempunyai kepentingan klinikal.

Rantau lumbar melakukan fungsi berikut:

 • memberikan pergerakan dalam segmen lumbar;
 • mengedarkan beban ke atas tubuh manusia, menyerap kejutan dan getaran;
 • melindungi buah pinggang, kerana kehadiran proses melintang.

Jabatan Sacral

Sakrum adalah struktur tulang bentuk segi tiga, dibentuk oleh 5 vertebra yang menyatu. Melalui sakrum, tulang belakang menghubungkan ke 2 tulang pelvik dan terletak di antara mereka seperti baji.

Sakrum mempunyai fungsi berikut:

 • adalah tempat yang melekat tulang pelvis;
 • menyokong organ dalaman seperti pundi kencing, ureter, usus, ovari, dan rahim;
 • menyokong sikap tegak;
 • menyumbang kepada pengagihan beban yang rasional.

Jabatan Coccyx

Tulang belakang adalah bahagian bawah tulang belakang, yang merangkumi 3 hingga 5 vertebra yang diselubungi dan menyerupai piramid melengkung yang terbalik. Struktur ini merupakan titik sokongan penting dan terlibat dalam pengagihan beban fizikal pada struktur anatomi pelvis. Bahagian anteriornya direka untuk melampirkan bahagian distal usus besar, serta ligamen dan otot yang berkaitan dengan kerja organ sistem urogenital.

Fungsi bahagian coccyx termasuk:

 • baki semasa duduk dan bersandar;
 • melegakan buruh disebabkan oleh perkembangan dalam pelvis laluan, yang diperlukan untuk pembebasan janin.

Jika tidak, struktur kerapatan dan sakral mempunyai sedikit fungsi. Oleh kerana sakrum tidak bergerak, fungsi motor di bahagian tulang belakang ini tidak dilakukan.

Struktur jabatan sakral dan coccygeal

Video: "Struktur tulang belakang"

Struktur dan fungsi vertebra

Vertebra adalah elemen konstituen dari ruang tulang belakang. Setiap vertebra terdiri daripada reniform atau bulat badan, serta arka menutup pembukaan tulang belakang. Proses artikular yang berlepas dari arka ini bertujuan untuk artikulasi dengan vertebra bawah dan overlying.

Vertebra terdiri daripada bahan spongy luaran dan dalaman padat. Bahan spongy yang mempunyai bentuk tulang palang tulang bertanggungjawab untuk mengekalkan kekuatan.

Bahan padat luar terdiri daripada tisu tulang, yang memberikan kekerasan lapisan luar dan membolehkan badan vertebra menahan pelbagai beban (contohnya, pemampatan dalam proses berjalan). Di samping tulang tulang, di dalam tulang belakang terdapat sumsum tulang merah yang bertanggungjawab untuk fungsi pembentukan darah.

Bentuk badan dan proses vertebra berbeza bergantung pada bahagian belakang mereka. Lumbar vertebra lebih besar daripada yang serviks (yang mempunyai badan yang lebih kecil, proses kurang maju). Hal ini disebabkan oleh hakikat bahawa punggung bawah mempunyai beban besar dari leher, yang hanya membawa keparahan kepala.

Unsur-unsur individu dari vertebra melaksanakan fungsi-fungsi berikut:

 • badan vertebra bertanggungjawab untuk mengekalkan berat badan manusia;
 • cakera intervertebral kartilagus diperlukan untuk melindungi vertebra dari tekanan yang berlebihan;
 • lengan melindungi kord rahim;
 • proses melintang dan spinous adalah tuil untuk gentian otot, menyediakan tudung ligamen.

Segmen motor tulang belakang: apa itu?

Segmen motor vertebra (PDS tulang belakang) adalah bahagian tulang belakang yang terdiri daripada 2 vertebra bersebelahan.

Segmen motor vertebral dipanggil dua vertebra bersebelahan.

Sebagai tambahan kepada vertebra bersebelahan, unit struktur lain juga termasuk dalam segmen motor vertebral, seperti sendi, alat ligamentous vertebra yang berdekatan, otot paravertebral dan cakera intervertebral. Setiap segmen motor vertebra mengandungi 2 lubang intervertebral (foraminal), di mana urat, arteri dan akar saraf tulang belakang berada.

Lajur tulang belakang meliputi 24 segmen motor vertebra: 5 lumbar, 12 thoracic dan 7 serviks.

Segmen lumbal terakhir (yang paling rendah) membentuk bentuk sakral pertama (S1) dan vertebra kelima (L5). Segmen motor vertebral dalam protokol perubatan disebut "oleh nama" vertebra yang terletak di segmen ini di atas dan di bawah (contohnya, segmen L5-S1).

Oleh itu, struktur segmen motor vertebral merangkumi permukaan artikular vertebra yang bersebelahan, alat ligamen, cakera intervertebral, otot paravertebral, sendi facet. Apabila mana-mana unit struktur tersenarai rosak, terdapat gangguan dalam pergerakan tulang belakang, dan dengan itu, giliran dan batang tubuh.

Video: "Apakah segmen motor vertebra?"

Otot Paravertebral

Otot Paravertebral bertanggungjawab untuk fleksi, lanjutan dan kilasan tulang belakang. Otot paravertebral dipanggil otot yang terletak di sebelah tulang belakang.

Mereka menyokong tulang belakang, membolehkan anda membuat pergerakan seperti memutar badan dan memiringkan badan. Otot paravertebral melekat pada proses vertebra.

Selalunya, sakit belakang berlaku akibat kerosakan (regangan) otot paravertebral. Ini terjadi semasa melakukan senaman fizikal berat, serta kejang otot refleks yang disebabkan oleh kecederaan atau penyakit tulang belakang.

Kekejangan otot adalah kontraksi otot di mana ia tidak dapat berehat.

Apabila struktur vertebra rosak (ligamen, cakera, kapsul artikular), otot paravertebral secara sukarela kontrak untuk "menstabilkan" bahagian tulang belakang yang rosak.

Semasa kekejangan, serat otot memaksa saluran darah, mengakibatkan pengumpulan asid laktik, produk pengoksidaan glukosa akibat bekalan oksigen yang tidak mencukupi.

Asid laktik yang terkumpul di dalam otot membawa kepada penampilan kesakitan. Apabila otot-otot santai, lumen dari vesel dipulihkan, asid laktik dari otot dibasuh, dan rasa sakit hilang.

Keluk fisiologi tulang belakang

Sekiranya anda melihat sisi struktur tulang belakang, anda dapat melihat bahawa vertebra tidak terletak di atas satu sama lain, tetapi membentuk lengkung fisiologi tulang belakang:

 • tulang belakang di gerbang kawasan serviks ke hadapan, membentuk lordosis serviks;
 • tulang belakang di rantau thoracik membungkuk ke belakang, membentuk kyphosis toraks;
 • tulang belakang di rantau lumbar melengkung ke hadapan, membentuk lordosis lumbar;
 • tulang belakang di kawasan gerbang sacrum kembali, membentuk kyphosis sakral.

Untuk tulang belakang, lekukan yang disenaraikan adalah alat penyerap kejutan yang dipenuhi dengan spring, yang melembutkan kejutan dan melindungi otak daripada pelbagai kerosakan semasa aktiviti fizikal (semasa berjalan, melompat dan berlari).

Kesimpulannya

Oleh itu, tulang belakang merupakan mekanisme yang kompleks yang terdiri dari banyak unsur. Ia mempunyai 5 bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Semua jabatan ini berbeza antara satu sama lain.

Sesiapa yang mengambil berat tentang kesihatan punggungnya dan seluruh badannya secara keseluruhan akan berguna untuk membiasakan dirinya dengan anatominya. Ini akan membantu membangunkan langkah pencegahan untuk penyakit yang boleh menjejaskan kesejahteraan dan prestasi.

Menguji dan menilai pengetahuan anda: Struktur tulang belakang. Berapa banyak jabatan dan vertebra di tulang belakang? Ciri struktur tulang belakang.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang seseorang

Lajur tulang belakang dalam tubuh manusia melakukan sejumlah besar fungsi. Strukturnya yang kuat membantu melindungi saraf tunjang dari faktor luaran. Terima kasih kepadanya, badan boleh berada dalam kedudukan menegak dan mendatar. Ia memberikan kami aktiviti fizikal dan kemungkinan tidak berkesudahan.

Struktur tulang belakang manusia dibentangkan sedemikian rupa sehingga sebagai jarak dari pusat kepala bertambah, ada peningkatan dalam korset tulang. Hakikatnya adalah bahawa bahagian bawah badan mempunyai tekanan yang cukup besar yang dilakukan oleh organ abdomen dan lumbar.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang? Dalam orang biasa, bilangannya berkisar antara 32 hingga 34. Cakera Intervertebral, yang terdiri daripada tisu rawan, membantu mengelakkan geseran kekal. Mereka menyediakan bantalan yang baik semasa aktiviti fizikal.

Bahagian tulang belakang

Dalam bidang perubatan, terangkan beberapa bahagian medan tulang belakang. Setiap zon bertanggungjawab untuk proses penting tertentu. Bahagian tulang belakang manusia dibahagikan kepada:

Perbezaan istimewa antara bahagian pertama dan kedua. Semua yang lain mempunyai perbezaan kecil.

Berapa banyak vertebra yang ada pada setiap segmen?

Kawasan serviks atas mengandungi tujuh badan vertebrata. Di dada adalah dua belas, manakala lumbar hanya mempunyai lima pangkal tulang yang besar. Jabatan Sacral diwakili sebagai monolit tunggal.

Setiap bahagian tulang belakang manusia mempunyai ciri-ciri sendiri. Pengenalan terperinci dengan struktur, membantu susun atur khas dan patung. Pada mereka, lajur vertebral mempunyai struktur anatomi.

Pada pandangan pertama, strukturnya tidak begitu sukar. Walaupun kecederaan ini kepada mana-mana zon, ia memerlukan masalah kesihatan yang serius. Kerosakan kecil ke mana-mana segmen boleh menyebabkan kecacatan pada seseorang yang tidak dapat dirawat.

Dalam tulang belakang manusia terdapat rangkaian keseluruhan impuls saraf yang rapat dengan pusat otak. Kehilangan atau kerosakan ke kawasan kecil disertai dengan kehilangan aktiviti normal dalam kehidupan normal.

Pembentukan dasar pelvik rangka manusia diperhatikan dalam ruang tulang belakang sakral. Satu tulang besar dalam bentuk monolit yang rapat memegang pangkal tulang pelvis, di mana organ-organ penting berada. Terdapat juga jaringan saraf yang bertanggungjawab untuk membuang air kecil, mencerna makanan, dan proses pembiakan badan.

Sakrum terdiri daripada dua jenis tulang: tulang pelvis licin, dorsal tidak rata. Tulang belakang tulang belakang mempunyai struktur yang samar-samar. Bilangan vertebra dalam setiap individu. Dalam proses buruh pada wanita, tailbone secara beransur-ansur menyimpang ke sisi, sehingga meningkatkan pelepasan untuk keluar anak.

Struktur anatomi vertebra

Struktur unik setiap badan vertebra memastikan mobiliti maksimum dalam proses pergerakan. Di setiap jabatan, terdapat pelbagai bentuk dan saiz yang mempunyai pucuk dan pucuk.

Lajur tulang belakang di rantau serviks diwakili oleh sekumpulan badan yang bertanggungjawab untuk memiringkan dan memutar kepala. Dua vertebra pertama adalah sangat fleksibel. Terima kasih kepada mereka, kita boleh melakukan pergerakan kepala tanpa usaha.

Badan vertebra pertama tidak mengikat pada lajur vertebral. Ia terdiri daripada dua batang kecil yang saling berkaitan dengan pemadat khas. Yang kedua mempunyai asas dalam bentuk proses yang kecil.

Apabila pemeriksaan visual susun atur tulang belakang manusia, bahagian toraks dibuat dalam bentuk lengkung sedikit melengkung.

Di sini, tulang rusuk manusia dilekatkan pada badan vertebra. Kawasan dada tidak bergerak. Semasa bernafas, terdapat peningkatan tulang rusuk minimum yang melindungi paru-paru dan jantung dari pelbagai bahaya dalam kehidupan seharian.

Apabila penyakit atau gangguan neurologi tulang belakang toraks berlaku, seseorang mempunyai sindrom kesakitan yang kuat. Cedera sebahagian kecil rongga dada membawa kepada kecacatan. Akibatnya, terdapat kehilangan impuls saraf yang bertanggungjawab untuk: makan sendiri, menaikkan dan menurunkan tangan, mengubah leher dan kepala.

Rantau coccyx pada tulang belakang manusia tidak praktikal. Di sini, unsur-unsur ekor yang tidak perlu telah dipelihara, yang dalam proses evolusi hilang kepentingannya. Cakera intervertebral memberikan mobiliti badan maksimum. Struktur rawan menambah fleksibiliti dan keanjalan dengan setiap pergerakan.

Bilangan badan vertebra tidak mencukupi menunjukkan perubahan patologi dalam tubuh manusia.

Proses keradangan di salah satu jabatan menimbulkan kemunculan penyakit kronik. Rawatan tidak semestinya boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Aktiviti fizikal yang berterusan menyumbang kepada kemunculan kedua-dua tumor ganas dan jinak. Sel-sel onkologi mula memusnahkan tulang rawan dan tisu tulang. Ini membawa kepada patah tulang dan kecacatan ruang tulang belakang.

Komposisi cakera intervertebral

Apakah elemen rawan cakram intervertebral yang dibuat? Dalam struktur kain anjal terdapat:

 • sel-sel chondroxides;
 • sel-sel matriks ekstraselular.

Komponen terakhir adalah unsur penyambung yang penting. Sebagai sebahagian daripada matriks ekstraselular, terdapat beberapa elemen penting:

 • kolagen. Bertindak sebagai molekul protein tisu penghubung;
 • asid hyaluronik. Terima kasih kepadanya, badan itu kelihatan keanjalan dan keanjalan tisu;
 • proteoglikan. Komponen ini mengisi lompang antara gentian;
 • chondroitin sulfate. Apabila berinteraksi dengan asid hyaluronik memberikan mobiliti maksimum ruang tulang belakang.

Ciri utama tisu ini adalah ketiadaan lengkap rangkaian kapilari dan vaskular. Cakera intervertebral menerima pemakanan yang mencukupi kerana proses penyebaran dan sedikit pemecahan cecair sinovial.

Bentuk dan kepadatan tisu rawan yang betul menyumbang kepada kedudukan badan vertebra yang betul. Disebabkan ini, seseorang mempunyai peluang untuk bergerak secara bebas dalam kedudukan menegak dan mendatar. Keanjalan yang lemah disertai dengan penampilan scoliosis dan tindak balas keradangan.

Apakah hubungan tulang belakang dengan sistem organ dalaman?

Set standard vertebra dalam ruang tulang belakang, membolehkan anda menentukan dengan tepat penyakit tertentu. Di dalam tulang belakang manusia adalah rangkaian keseluruhan impuls saraf dari saraf tunjang. Mereka memastikan penghantaran neuron normal ke pusat kepala. Hasilnya, seseorang boleh melakukan apa-apa manipulasi.

Penampilan perubahan patologi disertai dengan kehilangan transmisi isyarat saraf lengkap. Reaksi keradangan juga mengganggu proses penting yang normal. Dengan usia, pemusnahan tisu tulang secara beransur-ansur diperhatikan. Tubuh tidak mendapat pemakanan yang mencukupi. Akibatnya, aktiviti fizikal hilang. Gaya hidup tidak aktif disertai dengan kemunculan penyakit baru. Ingat bahawa diagnosis tepat pada masanya membantu mengekalkan aktiviti fizikal seseorang.

Bagaimana untuk menyembuhkan sendi dan menghilangkan sakit belakang selama-lamanya - teknik rumah

Pernahkah anda cuba untuk menyingkirkan kesakitan sendi? Berdasarkan hakikat bahawa anda sedang membaca artikel ini - kemenangan itu bukan di pihak anda. Dan sudah tentu anda tahu secara langsung apa itu:

 • dengan sakit dan kakinya membengkok dan lengan, belok, bengkok.
 • bangun pada waktu pagi dengan rasa sakit di belakang, leher atau anggota badan
 • pada apa-apa perubahan cuaca mengalami hakikat bahawa kelainan dan mengubah sendi
 • lupakan apa pergerakan bebas dan setiap minit berhati-hati terhadap serangan kesakitan yang lain!

Dan kini menjawab soalan: adakah ia sesuai dengan anda? Adakah mungkin untuk bersabar? Dan berapa banyak wang yang anda sudah "bocor" kepada krim yang tidak berkesan? Benar - tiba masanya untuk berhenti bersama mereka! Adakah anda setuju? Itulah sebabnya kami memutuskan untuk menerbitkan wawancara eksklusif dengan doktor sains perubatan, Profesor S. M. Bubnovsky, di mana beliau menerangkan kaedah baru untuk menghilangkan kesakitan pada sendi dan belakang. Baca lebih lanjut >>

Berapa banyak vertebras yang ada pada seseorang dan apa yang masing-masing bertanggungjawab?

Tulang belakang adalah salah satu struktur yang paling kompleks dalam tubuh manusia. S-bentuk memberikan kelenturan dan keanjalan, membolehkan anda bengkok dan berputar, mengambil kedudukan yang selesa. Mengetahui berapa banyak vertebra seseorang ada dan di mana mereka berada, lebih mudah untuk menentukan apa sensasi yang menyakitkan yang dihasilkan (buasir boleh berkembang jika masalah dengan tulang ekor itu berlaku, proses patologi di daerah sakral akan menyebabkan sakit di paha).

Struktur tulang belakang manusia

Anatomi tulang belakang manusia membolehkan anda berjalan lurus dan mengekalkan keseimbangan pusat graviti. Tulang belakang mempunyai fungsi penting:

 • adalah sokongan tegar untuk kepala dan batang badan;
 • melindungi kelengkang tulang belakang dan ganglia tulang belakang;
 • adalah sebahagian daripada dada.

Bilangan vertebra antara 32 hingga 34, kehadiran 3 selekoh melindungi terhadap beban.

Berapa banyak jabatan di tulang belakang dan apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab?

Mengetahui apa tulang belakang seseorang, apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab, anda boleh mengambil langkah pencegahan terlebih dahulu untuk memastikan ia sihat.

Untuk mengetahui di mana kesakitan datang, perlu mengetahui berapa banyak jabatan yang ada di tulang belakang manusia. Tulang belakang mempunyai 5 bahagian:

Vertebra terdiri daripada unsur berikut:

 • badan;
 • kaki;
 • proses artikular;
 • terusan tunjang;
 • arka.

Badan vertebra terletak di depan. Di belakang adalah bahagian di mana proses berada (otot belakang dipasang pada mereka). Cakera intervertebral diperbuat daripada tisu tulang rawan, yang terletak di antara tulang belakang.

Dalam terusan tunjang adalah saraf tunjang, gerbang vertebra melindunginya dari kerosakan. Proses spinous melindungi tulang belakang dan mengehadkan amplitud pergerakan.

Proses artikular 4: 2 di atas dan 2 di bawah, mereka membantu cakera intervertebral berfungsi dengan baik.

Unsur penting yang menghubungkan struktur tulang adalah ligamen. Penetapan elastis tulang dan otot memberikan tendon.

Tulang belakang serviks bertanggung jawab untuk kegiatan kepala. Di dada, aktiviti paling kurang, di lumbar - yang paling besar. Dengan bantuan kawasan sakral menghubungkan panggul dengan tulang belakang. Dengan pelanggaran mana-mana jabatan mengembangkan patologi teruk.

Dengan penampilan sakit kepala yang teruk, pening, mengejar anggota badan, perubahan berjalan, dan tanda-tanda lain, pemeriksaan tulang belakang sering diperlukan.

Dengan masalah timbul di serviks:

 • neurosis;
 • hidung berair;
 • kerosakan memori;
 • sakit kepala;
 • ekzema;
 • patologi thyroid;
 • neuralgia;
 • asma bronkial;
 • penglihatan dan pendengaran yang kabur;
 • reaksi alergi;
 • arthrosis;
 • sakit bahu;
 • keradangan nasofaring dan saluran pernafasan atas dalam bentuk kronik;
 • sakit di telinga, mata;
 • tekanan darah tinggi;
 • sesak nafas;
 • keletihan kronik.

Dengan pelanggaran pada servikal vertebra serviks pertama (C1) dengan tekanan darah terjadi. Kegagalan yang dikaitkan dengan vertebra serviks kedua (C 2) menyebabkan masalah dalam berfungsi sistem saraf, penglihatan.

Pelanggaran C3 membawa kepada masalah dengan aktiviti sistem saraf, kerosakan gigi. Akibat kerosakan pada C4 (dengan kecederaan), akibatnya akan mempengaruhi kawasan leher, C5 - pada ligamen tekak, C6 - pada leher, lengan bawah.

Apabila fungsi vertebra thoracic terjejas, terdapat kegagalan dalam aktiviti organ dalaman (bronkus, jantung, hati, saluran hempedu, buah pinggang), yang berikut dicatatkan:

 • sakit dada;
 • bronkitis;
 • batuk;
 • gangguan hati;
 • sakit di bahagian atas badan (sendi dan otot);
 • pleurisy;
 • asma bronkial;
 • hipotensi;
 • kelemahan imuniti;
 • gangguan sistem pencernaan;
 • pneumonia;
 • rematik;
 • penyakit sistem pembiakan;
 • penyakit kulit.

Rantau lumbar bertanggungjawab untuk aktiviti kelenjar prostat, usus. Untuk pelanggaran yang timbul di jabatan ini, muncul:

 • hernia (umbilical dan inguinal);
 • kolitis;
 • pelanggaran kitaran haid;
 • sciatica, lumbago;
 • masalah dengan kerusi;
 • sakit di sendi lutut, belakang bawah, kaki;
 • penyakit pundi kencing;
 • kekejangan, rasa kebas pada kaki;
 • prostatitis dalam bentuk kronik;
 • mati pucuk;
 • kolik usus;
 • kerap membuang air kecil.

Kerosakan dalam sacral dan coccyx menyebabkan:

 • buasir, kesakitan di kawasan sakral, ketidakselesaan di kaki, kaki, jari kaki;
 • sakit di kaki;
 • mati rasa, menurunkan sensitiviti kulit kaki;
 • kegagalan organ panggul.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang serviks

Memandangkan berapa banyak vertebra berada di rantau serviks, anda perlu ingat bahawa mereka berbeza dalam saiz kecil dan kekuatan rendah.

Kawasan serviks adalah yang paling mudah alih, berbentuk C dan terdiri daripada 7 vertebra. C6 mempunyai tubercle anterior besar. Arteri karotid berlalu di sebelahnya dan, jika pendarahan berlaku, ia ditekan terhadap tubercle.

Atlant adalah vertebra serviks pertama yang dibentangkan dalam bentuk cincin arka yang disambungkan oleh unsur-unsur yang maju. Di belakang terdapat alur (disebut "gigi").

Axis juga mempunyai gigi yang menunjuk ke atas. Dia mempunyai hujung yang tajam, sekitar - sebuah atlas dan tengkorak. Di hadapan terdapat kawasan di mana perkawinan terjadi dengan rehat di gigi Atlanta. Di belakang adalah bahagian artikular.

Tulang serviks ketujuh dapat dengan mudah meraba-raba dengan memiringkan kepala ke bawah. Proses spinousnya besar, ia tidak dibahagikan kepada bahagian-bahagian.

Apabila menyatakan berapa banyak vertebra serviks seseorang, seseorang harus tahu bahawa tidak semua mereka membawa beban yang sama seperti atlas.

Berapa banyak selekoh mempunyai tulang belakang manusia

Selekoh tulang belakang dapat melindunginya dari stres, mengekalkan keseimbangan, melancarkan kesan kejutan dan gerakan mendadak.

Selek lurus tidak dianggap kelengkungan: mereka adalah harta benda, yang memungkinkan untuk menahan tekanan dan memelihara integriti.

Mengetahui berapa banyak vertebra dikira di setiap bahagian kolum tulang belakang, seseorang harus memperjelas ciri khas yang mereka ada. Tulang tulang belakang serviks, toraks dan lumbar dipanggil benar, dan tulang belakang sacral dan coccygeal dipanggil palsu.

Selekoh ruang tulang belakang memberikan rupa berbentuk S. Selangkangan ke depan dipanggil lordosis, belakang - kyphosis. Terdapat lordosis dalam serviks, kyphosis dalam toraks, dan lordosis di lumbar. Melicinkan atau meningkatkan selekoh berlaku dengan scoliosis, osteochondrosis. Ini mempunyai kesan negatif terhadap kekuatan dan fleksibiliti tulang belakang.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang toraks manusia

Lajur tulang belakang dibezakan oleh kawasan toraks yang tidak aktif, yang terdiri daripada 12 vertebra (yang ditetapkan sebagai T1 hingga T12). Nombor ini disebabkan oleh 12 pasang tulang rusuk. Badan-badan vertebra di dalamnya lebih besar (menurut saintis, ini disebabkan beban yang meningkat dan sambungan dengan tulang rusuk).

Dalam cakera intervertebral rantau thoracik terdapat ketinggian kecil, proses spinous juga mempunyai perbezaan: mereka lebih besar, memanjang, membungkuk ke bawah.

Selalunya kyphosis berlaku di rantau thoracic. Apabila mencederakan atau postur yang tidak betul, tulang belakangnya cacat, yang menyebabkan perkembangan patologi yang teruk. Untuk mengelakkan penyimpangan yang tidak diingini, adalah perlu untuk mengurangkan tahap beban, memantau kedudukan badan.

Untuk mengetahui berapa banyak tulang di tulang belakang manusia, anda perlu membuat pengiraan mudah dengan menjumlahkan vertebra setiap bahagian:

 • leher - 7;
 • bayi - 12;
 • lumbar - 5;
 • sakral - 5;
 • coccygeal - dari 3 hingga 5.

Secara keseluruhan, terdapat 32-24 vertebra. Apabila jumlah perubahan dalam arah peningkatan atau penurunan, penyakit berkembang yang tidak mengancam akan membawa maut, tetapi boleh menyebabkan sakit yang teruk dan pergerakan yang terhalang.