Utama / Pemulihan

Bilangan vertebra pada manusia

Kerangka manusia terdiri daripada dua bahagian: kerangka paksi dan aksesori. Kerangka paksi termasuk tulang yang terletak di bahagian tengah (di sepanjang garis paksi) dan membentuk kerangka: tulang rusuk, batu es, tengkorak dan tulang belakang. Lajur tulang belakang adalah bahagian tengah dari tulang paksi seseorang dan terdiri dari vertebra bergerak, terhubung secara siri antara satu sama lain dalam garis menegak. Tulang belakang dibentuk dan dibentuk pada masa pertumbuhan intrauterin, dan bilangan tulang belakang pada setiap orang mungkin sedikit berbeza dan berkisar dari 32 hingga 34 keping.

Perkembangan tulang belakang di embrio

Asas bagi lajur vertebral dalam embrio dan embrio adalah tiub saraf. Ini adalah tunas sistem saraf pusat, yang terbentuk dari plat saraf di mana ventrikel cerebral utama terletak. 7 hari selepas pembuahan, vertebra webbed pertama muncul di embrio, yang terdiri daripada gerbang saraf dan terletak pada hujung pelbagai kord. Dalam tempoh ini, pemakanan ibu masa depan diet dan rehat, serta pengambilan asid folik yang mencukupi - vitamin B yang larut dalam air - sangat penting.9, perlu untuk memastikan pembentukan darah pada tisu janin, pembentukan imuniti dan pencegahan kecacatan kongenital sistem saraf pusat.

Pada kehamilan 4-5 minggu, pembentukan tisu tulang rawan - tisu penghubung yang terdiri daripada sejumlah besar kondroit dan bahan antara sel dengan struktur padat. Dalam tempoh ini, tulang rusuk membentuk janin - berpasangan tulang datar yang membentuk dada manusia dan berkembang ke arah dari lajur tulang belakang ke sternum. Dalam cakera intervertebral membentuk nukleus gelatinous.

Permulaan ossifikasi rangka tulang janin bermula pada minggu kelapan perkembangan embrio. Sekiranya kehamilan berlaku tanpa patologi, dan wanita menerima jumlah mineral dan vitamin yang mencukupi, pada masa kehamilan di dalam badan setiap vertebra satu titik ossifikasi muncul (ditambah dua lagi dalam busur), yang merupakan permulaan penggantian rawan dengan unsur tulang.

Sekiranya anda ingin tahu lebih terperinci berapa banyak tulang di tulang belakang, apakah fungsi dan ciri-ciri mereka, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Perlu diketahui! Embrio manusia pada minggu pertama pembangunan meletakkan 38 vertebra. Tidak seperti orang dewasa, embrio mempunyai sepasang tambahan tulang rusuk tambahan, yang secara beransur-ansur tumbuh bersama dengan lampiran melintang dari vertebra thoracik ke-13 dan membentuk tulang belakang lumbar. Pada masa kelahiran, janin dikurangkan (melemahkan, menurun) unsur-unsur yang membentuk tailbone, yang membawa kepada hakikat bahawa kanak-kanak dilahirkan dengan 33-34 vertebra.

Bilakah ossifikasi kolum tulang belakang berlaku?

Permulaan proses ini berlaku pada 7-9 minggu kehamilan, tetapi proses ini hanya selesai pada usia 20-25 tahun. Pada kanak-kanak, tulang belakang yang membentuk ruang tulang belakang dibezakan oleh peningkatan kelembutan dan keanjalan. Ini memberikan peningkatan susut nilai semasa melompat dan lebam dan membolehkan anda menyesuaikan patologi belakang dengan kecekapan sehingga 90%. Orang yang lebih tua menjadi, semakin tinggi kepadatan tulang dan tahap ossifikasi, oleh itu, vertebra orang dewasa hampir tidak dapat dipengaruhi oleh pengaruh luar, dan penyakit yang ada pada sistem muskuloskeletal menjadi kronik.

Ossifikasi akhir unsur-unsur individu dari spinal tulang belakang berlaku pada selang masa tertentu yang ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Jadual Masa pemindaan terakhir unsur-unsur individu tulang belakang.

Berapa banyak vertebra lumbar pada manusia

Tulang belakang adalah sistem yang kompleks, yang merupakan salah satu bahagian utama sistem muskuloskeletal manusia. Ia terdiri daripada banyak unsur yang dibahagikan kepada kumpulan tertentu. Oleh itu, tulang belakang mempunyai bahagian serviks, toraks dan lain-lain. Dan masing-masing mempunyai bentuk vertebra tertentu. Ya, dan nombor mereka akan berbeza. Berapa banyak vertebra lumbar yang ada pada seseorang?

Tulang belakang dan vertebra

Lajur tulang belakang adalah bahagian sokongan utama rangka bukan hanya manusia, tetapi juga binatang vertebrata. Bergantung pada kumpulan mana makhluk yang hidup, struktur tulang belakang mungkin berbeza. Sebagai contoh, dalam vertebrata yang dipanggil yang lebih tinggi, yang termasuk manusia, tulang belakang tidak hanya terdiri daripada vertebra - unsur tulang berasingan - tetapi juga mempunyai cakera intervertebral khas di antara mereka. Mereka mewakili saiz kecil lapisan rawan, melaksanakan fungsi kusyen dan pada masa yang sama bertanggungjawab untuk mobiliti maksimal kemungkinan ruang tulang belakang.

Mana-mana vertebra bukan tulang pepejal. Ia mempunyai arka dan badan yang dipanggil, yang menghubungkan antara satu sama lain, membentuk foramen vertebra - tempat untuk lokasi sum-sum tulang. Juga, setiap vertebra mempunyai proses khusus yang diperlukan untuk melampirkan otot, sendi, tendon kepada mereka dan memastikan sambungan vertebra individu menjadi satu sistem yang kompleks. Oleh itu, terusan tulang belakang yang panjang terbentuk, di mana seluruh saraf tunjang terletak.

Nota! Seseorang mempunyai 33-34 vertebra dalam tulang belakang. Kesemuanya disambungkan ke satu sama lain, dan beberapa (seperti di kawasan sakral) bahkan menyatu bersama, membentuk tulang tunggal.

Tulang belakang tidak sempurna. Ia mempunyai lengkokan tertentu yang membantu seseorang untuk mengekalkan keseimbangan dan sebahagiannya melaksanakan fungsi susut nilai.

Jadual Selekoh tulang belakang.

Berapa banyak vertebra di setiap jabatan?

Tulang belakang mempunyai 5 bahagian, masing-masing dicirikan oleh struktur spesifik vertebra dan bilangan mereka, serta ciri-ciri sambungan elemen individu di antara mereka sendiri. Oleh itu, di kawasan kawasan serviks, terdapat hanya 7 vertebra, saiznya agak kecil. Kawasan toraks mempunyai 12 vertebra, dan sebahagian daripada tulang rusuk yang membentuk tulang rusuk dipasang pada mereka. Badan-badan vertebra lebih besar daripada saiz di rantau serviks, kerana mereka mengalami beban berat.

Di rantau sakral, terdapat 5 vertebra, tetapi mereka adalah unsur yang berasingan hanya pada kanak-kanak. Pada masa remaja, mereka tumbuh bersama menjadi satu sistem. Di jabatan coccyx mungkin ada 4 atau 5 unsur berasingan.

Nota! Bilangan vertebra individu dalam orang mungkin berbeza-beza. Tetapi, sebagai peraturan, tidak kurang daripada 32 unit atau lebih daripada 34 unit.

Tulang belakang lumbar

Secara berasingan, pertimbangkan lumbar. Terdapat 5 vertebra berasingan di sini dan mereka adalah yang terbesar di seluruh sistem vertebra. Sebabnya mudah - ia adalah bahagian tulang belakang yang mengalami beban maksimum setiap hari. Ia memberikan sokongan kepada bahagian tulang belakang yang lebih tinggi dan memegang dirinya sendiri sebagai sebahagian daripada organ dalaman orang, kepala, lengan, dan lain-lain.

Nota! Sakit di tulang belakang sering berlaku di tulang belakang lumbar dengan tepat kerana beban yang besar yang dialami olehnya.

Rantau lumbar terletak di antara pelvis dan dada. Bahagian vertebra bahagian lumbar mempunyai struktur berikut - mereka membezakan bahagian posterior dan anterior. Yang pertama adalah sama dengan busur, ia membentuk tempat tidur untuk saraf tunjang, dan turut mengambil bahagian dalam penciptaan satu sistem vertebra tunggal, kerana ia menyediakan untuk sambungan segmen individu. Bahagian depan tulang belakang berbentuk seperti reel thread. Ia membolehkan vertebra individu untuk dipasang ke dalam satu struktur tunggal. Dengan cara ini, setiap badan vertebra mempunyai salutan tulang yang kuat di luar, tetapi dari dalamnya ia adalah tulang spongy berpori yang penuh dengan darah. Dalam struktur, ia menyerupai jenis kekisi dengan salib dan struts. Kerana tulang "spongin" ini menjadi sangat kuat, tetapi ringan. Jika tulang-tulang itu padat dan tanpa rongga, maka berat tulang belakang akan menjadi sangat besar, dan orang itu tidak dapat bergerak dengan bebas.

Lebar vertebra di rantau lumbar lebih besar daripada ketinggiannya. Di tengahnya lebih sempit daripada di tepi.

Sudah tentu, vertebra lumbar mempunyai proses sendiri. Gerbang berputar, di mana gerbang vertebral berlalu, diarahkan ke belakang, dan artikular, yang terletak di tepi bawah dan atas gerbang vertebral, adalah sagittal. Di sini terdapat beberapa tulang rusuk utamanya - proses melintang - dan beberapa proses mastoid yang dimaksudkan untuk melekatkan otot. Menariknya, apabila bergerak dari atas ke bawah, lubang-lubang yang dibentuk oleh vertebra dan dimaksudkan untuk saraf tunjang yang sempit, dan saraf tunjang itu sendiri berakhir kira-kira pada tahap 1 atau 2 segmen tulang belakang lumbar. Di sini ia menjadi benang akhir yang dipanggil, yang terdiri daripada akar saraf, yang melalui lubang-lubang antara vertebra.

Nota! Doktor menunjukkan vertebra lumbar dengan nombor dari 20 hingga 24 dan huruf L1-L5. Yang terakhir, kelima vertebra adalah berbentuk baji dan bersandar ke depan, sehingga membentuk kyphosis bersama dengan tulang sakral belakang.

Terdapat cakera intervertebral antara vertebra. Mereka tidak membenarkan segmen individu menggosok antara satu sama lain dan memberikan mobiliti, fleksibiliti ruang tulang belakang. Setiap cakera dapat menahan beban penting. Ia terdiri daripada nukleus gelatin dan cincin berserabut.

Vebra dan cakera disambung menggunakan plat vertebra di sepanjang garis penandaan yang dipanggil. Ia adalah lapisan tisu rawan yang sangat nipis (kira-kira 1 mm). Ini adalah kawasan yang cukup terdedah dari keseluruhan ruang tulang belakang dan dengan mudah boleh cacat dengan kejutan tajam.

Sekiranya anda ingin mengetahui secara terperinci berapa banyak tulang yang terdapat di dalam tulang belakang di dalam seseorang, serta mempertimbangkan pencegahan kesihatan tulang belakang, anda boleh membaca artikel tentang ini di portal kami.

Fungsi lumbar

Oleh kerana sistem segmen vertebral lumbal, lordosis dibentuk di rantau lumbar. Dia memperolehi sepenuhnya lekuk yang dikehendaki pada saat anak kecil belajar berdiri tegak dan berjalan. Ia adalah bahagian tulang belakang yang merupakan penyerap kejutan utama keseluruhan ruang tulang belakang, tetapi kualiti fungsi ini berkurangan dengan usia.

Sakit di kawasan lumbar

Kegagalan mana-mana elemen tulang belakang lumbar boleh menyebabkan sakit di bahagian bawah. Ini mungkin disebabkan oleh disfungsi tulang belakang, penipisan cakera intervertebral, mencubit saraf, dan sebagainya.

Nota! Kesakitan yang paling teruk boleh menyebabkan pecah cincin cakera intervertebral.

Sering kali, ia adalah di bahagian belakang yang disebut hernia intervertebral yang dibentuk, yang dicirikan oleh overshooting cincin berserabut. Hernia intervertebral menemui kira-kira 4% daripada penduduk dunia.

Nota! Menurut statistik, kira-kira 3 dari setiap 4 orang sekurang-kurangnya sekali mengalami sakit belakang sepanjang hidup mereka. Dan setiap 5 orang mengalami kesakitan setiap bulan.

Yang paling kurang mungkin berlaku dengan sakit belakang adalah seorang doktor di bawah umur 20 tahun. Walau bagaimanapun, yang lebih tua, semakin besar kemungkinan dia mengalami ketidakselesaan dan kesakitan di rantau lumbar. Patologi cakera degeneratif lebih biasa pada lelaki daripada wanita. Sebilangan besar masalah dengan tulang belakang terjadi pada orang yang melakukan kerja keras.

Faktor risiko

Faktor seperti jangkitan badan, hipotermia belakang, penampilan dan perkembangan aktif tumor, penuaan fizikal yang berlebihan, kedudukan tubuh yang tidak berpanjangan yang berpanjangan dapat menimbulkan rasa sakit.

Paling penting ialah jenis kerja. Jadi, orang-orang yang melakukan buruh fizikal berat, lebih kerap daripada yang lain, menghadapi hernias, sciatica, dan juga sakit akibat beban. Mengheret dan menyeret mempunyai kesan negatif terhadap keadaan belakang.

Beban yang berlebihan di belakang boleh menimbulkan kemunculan kesakitan, terutama jika sebelum seseorang tidak bergerak banyak dan tidak aktif. Oleh itu, mudah untuk mendapatkan microtraumas tulang belakang. Orang yang tidak aktif juga boleh mengadu sakit belakang. Ini disebabkan oleh fungsi normal seluruh sistem tulang belakang, pergerakan biasa diperlukan - statik dengan ketara mengurangkan kualiti bekalan cakera intervertebral dengan nutrien yang diperlukan untuk bekerja. Biasanya pekerja pejabat, pemandu, tukang jahit mengadu sakit belakang.

Nota! Pemandu di kalangan kategori pekerja yang tidak aktif mengadu sakit belakang lebih kerap. Ini disebabkan oleh kesan negatif tambahan pada badan getaran kereta, dengan tergesa-gesa ketika memandu di jalan yang tidak rata, dan sebagainya.

Tulang belakang, walaupun fungsi penyusutannya, agak mudah untuk mencederakan dengan jatuh, tergelincir, memukul. Kelebihan berat badan, pertumbuhan tinggi, kelemahan fizikal boleh menimbulkan kesakitan. Kadang-kadang orang yang mengalami masalah psikologi - misalnya, kemurungan - juga mengadu ketidakselesaan.

Pencegahan penyakit

Kemunculan sakit belakang adalah lebih mudah untuk mencegah daripada menyingkirkan mereka. Adalah penting untuk mewujudkan persekitaran yang menguntungkan di sekeliling anda, untuk mengendalikan beban di belakang anda, jangan cuba mengangkat berat dengan ketara, untuk melatih belakang anda. Di tempat kerja orang yang bekerja semasa duduk, mesti ada kerusi yang berkualiti yang menyokong belakang. Ia berguna untuk melakukan satu siri senaman mudah untuk belakang, untuk melawat bilik urut dan juga hanya mengatur berjalan kaki setiap hari.

Pinggang yang selamat

Langkah 1. Mula-mula anda perlu berdiri tegak dan meregang tangan anda di sepanjang badan. Pernafasan harus lancar dan mendalam untuk mengisi otot dengan oksigen.

Langkah 2. Perkara pertama adalah perlahan-lahan bersandar ke hadapan. Tangan manakala bebas dan tanpa ketegangan di bawah beratnya sendiri digantung.

Langkah 3. Kemudian anda perlahan-lahan menurunkan kepala dan tangan ke kaki sehingga ketegangan di bahagian belakang muncul. Anda perlu berhenti apabila ada yang boleh diterima, tetapi ketegangan ketara.

Langkah 4. Dalam kedudukan ini, diperlukan kira-kira 10 saat.

Langkah 5. Seterusnya, anda perlu kembali ke kedudukan berdiri dan letakkan tangan anda pada bahagian belakang yang lebih dekat ke pinggang.

Langkah 6. Anda perlahan-lahan bersandar, bersandar di tangan anda, dan kekal dalam kedudukan ini selama 10 saat.

Langkah 7. Seterusnya anda perlu kembali ke kedudukan yang rata. Latihan diulang 2-3 kali.

Langkah 8. Latihan berikut dijalankan secara teratur. Kaki perlu menekuk dan meletakkan sedekat mungkin ke tailbone.

Langkah 9. Seterusnya, selalunya anda perlu tarik kaki yang bengkok ke dada. Pada titik akhir adalah penahan kecil anggota badan selama 30 saat.

Langkah 10. Latihan berikut juga dilakukan di atas lantai, tetapi anda perlu berlutut dan bersandar di tangan anda. Punggung mesti terlebih dahulu dibengkokkan perlahan, dan kemudian perlahan-lahan melengkung. Dalam setiap kedudukan, disyorkan untuk berlama-lama selama 10-20 saat.

Langkah 11. Sangat baik, otot-otot melegakan pose kanak-kanak. Ia dikehendaki berlutut, kemudian menurunkan punggung ke tumit, memperluas lengan ke hadapan dan mencapai mereka dan ke bawah. Kedudukan terakhir mesti dikekalkan selama 20-30 saat.

Langkah 12. Untuk mengambil punggung kobra, anda perlu berbaring di perut anda, letakkan tangan anda di telapak tangan anda pada tahap dada dan memanjatnya. Dalam pose kobra juga, anda perlu berlama-lama selama 20-30 saat.

Jika anda ingin mengetahui dengan lebih terperinci bilangan vertebra dalam seseorang dan struktur tulang belakang, serta untuk mempertimbangkan bagaimana ossifikasi tulang belakang berlaku, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Video - Struktur lumbar

Mana-mana bahagian tulang belakang memerlukan perhatian dan perhatian khusus dari orang itu. Walau bagaimanapun, lumbar, seperti yang ditunjukkan oleh statistik, paling sering terdedah kepada perkembangan patologi. Oleh itu, adalah perlu untuk memberi perhatian, pertama sekali, kepadanya. Adalah disyorkan untuk melakukan langkah-langkah pencegahan secara berkala, maka sakit belakang tidak akan mengganggu seseorang selama bertahun-tahun.

Perincian penting dari kerangka adalah tulang belakang manusia: struktur, penomoran cakram, hubungan vertebra dengan organ dan sistem

Tulang belakang adalah struktur anatomi yang rumit dengan susunan jabatan yang dipikirkan dengan baik, berbentuk S. Alam telah mengambil kira semua nuansa, telah mencipta reka bentuk yang unik yang dapat menahan beban tinggi sepanjang hidup.

Struktur tulang belakang, peranan setiap jabatan, penomboran banyak tulang belakang dan cakera banyak. Selepas mengkaji bahan, mudah untuk mentakrifkan rekod "hernia intervertebral L4 - L5". Melihat jadual hubungan antara masalah pelbagai organ dan keadaan tulang belakang, mudah difahami mengapa doktor menasihatinya untuk melindungi kesihatan salah satu unsur yang paling penting dalam rangka.

Fungsi

Doktor menonjolkan beberapa perkara yang membuktikan kepentingan tiang. Kekalahan bahkan satu vertebra sering menyebabkan masalah serius di bahagian tertentu badan.

Ciri-ciri utama:

 • menyokong (peranan bingkai). Seorang lelaki berdiri, duduk, bertukar, berjalan, bersandar;
 • perlindungan. Tulang belakang melindungi organ-organ dalaman daripada kerosakan, beban tinggi;
 • menyerap kejutan. Mengurangkan tekanan pada segmen tulang belakang, tali tunjang, saluran, mencegah lelasan tisu rawan, mencipta kelembutan pergerakan.

Unsur utama

Lajur tulang belakang adalah sistem unik yang kompleks:

 • bilangan vertebra dari 32 hingga 34, cakera intervertebral - 23;
 • sambungan berturut-turut vertebra dijalankan menggunakan ligamen;
 • Intervertebral atau cakera intervertebral adalah spacer cartilaginous elastik yang terletak di antara dua vertebra;
 • setiap tulang belakang di bahagian tengah mempunyai foramen foraminal. Apabila unsur disambungkan sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang, tiub rongga terbentuk, di mana terdapat ruang yang cukup untuk kord rahim (pembentukan tisu saraf);
 • sebagai sebahagian daripada tulang belakang, bukan sahaja lapisan dan tulang belakang kartilaginous, tetapi juga otot, ligamen, vagina, dan akar saraf deria.

Ketahui mengenai rawatan konservatif kontraksi Dupuytren tanpa pembedahan.

Baca lebih lanjut mengenai bagaimana untuk merawat penyakit Bechterew pada wanita di alamat ini.

Unit klasifikasi - segmen motor vertebral atau PDS terdiri daripada unsur berikut:

 • vertebra bersebelahan - 2 keping;
 • cakera intervertebral yang terletak di antara vertebra yang bersebelahan - 1 keping.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang seseorang? Bilangan PDS:

 • serviks - 15 unit;
 • thoracic - 12 unit;
 • lumbar calving - 5 unit.

Apakah cakera intervertebral

Ciri struktur dan fungsi:

 • elemen penting tulang belakang terdiri daripada nukleus gelatin dan cincin berserabut;
 • ligamen, cakera bersama dengan tulang belakang membentuk tulang belakang;
 • cakera intervertebral terletak di antara vertebra yang berdekatan, dengan pengecualian epistropi dan atlanta, coccyx dan vertebra kawasan sakral;
 • hyaline cartilage - jalur tipis yang memisahkan tisu tulang dan cakera;
 • Ketinggian keseluruhan semua cakera adalah satu perempat daripada tulang belakang, diameter purata ialah 40 mm, ketinggian unsur adalah dari 5 hingga 10 mm (ketinggian tertinggi dalam zon beban tinggi adalah ruas lumbar (10 mm), terkecil di dada: 3 hingga 5 mm)
 • semasa bergerak, ia adalah cakera yang membolehkan vertebra mendekati / bergerak selain dari satu sama lain tanpa kerosakan;
 • peranan penyerap kejutan dan sokongan. Ketiadaan cakera intervertebral akan mengakibatkan luka cepat tisu tulang, lelasan vertebra;
 • cincin berserabut bersama dengan tulang rawan hyaline, nukleus gelatin mengambil pada diri mereka sendiri gegaran, mencegah kesan negatif pada tulang belakang, otak, saraf tunjang.

Jabatan

Setiap laman web bertanggungjawab untuk kerja-kerja badan-badan tertentu, mempunyai penomboran sendiri (huruf ditambah nombor) dan ciri-ciri struktur. Pergerakan bahagian toraks, serviks, sakral, lumbar dan karsingeal juga berbeza bergantung pada beban, struktur, fungsi.

Ciri-ciri tulang belakang manusia:

 • kawasan servikal. Nampaknya huruf "C", terdapat lordosis serviks, jumlah vertebra adalah 7. Penamaan huruf dari C1 hingga C7. Atlant (C1) dan epistropi (C2) mempunyai struktur yang berbeza dari vertebra lain, yang membolehkan seseorang memindahkan kepalanya;
 • toraks. Mobiliti lemah tapak, surat - T, kurang kerap - D atau Th. Bilangan vertebra adalah 12. Di bahagian torak, vertebra ditetapkan sebagai berikut: dari T1 hingga T12. Terdapat kyphosis - tikus fisiologi. Bahagian - bahagian dada. Rusuk, dengan bantuan sendi, dilampirkan pada proses vertebra, mereka disambungkan di hadapan dengan sternum, rangka kerja tegar yang terbentuk;
 • rantau lumbar. Menyambungkan kawasan torak dan sacral, sedikit melangkah ke hadapan. Norm - 5 vertebra besar (kerana beban tertinggi di kawasan ini). Penamaan itu adalah dari L1 hingga L5. Sesetengah pesakit mengalami anomali: lumbarisasi - vertebra sacral pertama mengambil bentuk elemen lumbar, di kawasan lumbar tidak lagi 5, tetapi 6 vertebra. Dengan sacralization, vertebra kelima kawasan lumbar diubahsuai sepenuhnya atau separa dengan sacrum. Beban pada tulang belakang lumbar bertambah (hanya 4 vertebra kiri), kekuatan cakera, rawan hyaline merosot;
 • seksyen sakral. Badan vertebral di kawasan sakral lebih jelas, prosesnya lemah. The vertebrae (dari S1 hingga S5) tumbuh bersama, membentuk rantau tetap - sakrum. Unsur S1 lebih besar daripada S5. Atas sebab ini, sakrum menyerupai segitiga yang menghubungkan tulang pelvis dengan ruang tulang belakang;
 • jabatan coccyx. Di sebelah kawasan panggul adalah tulang akrilik, yang terdiri daripada 4 atau 5 vertebra yang tidak mempunyai proses lateral. Tailbone adalah rudiment, sisa ekor yang panjang. Penamaan ini adalah dari Co1 hingga Co5.

Apakah lengkung lajur tulang belakang?

Lazimnya, pesakit di kaunter ortopedik tertarik dengan apa yang menyebabkan sokongan berbentuk S seluruh organisma. Kehadiran selekoh - norma fisiologi. Pelanggaran bentuk, perut atau bulge pada tunjang tulang belakang di atas nilai yang dibenarkan adalah patologi.

Jenis selekoh:

 • lordosis serviks - lenturan hadapan tulang belakang;
 • kyphosis toraks - belakang lengkung tulang belakang;
 • lintah lordosis - lenturan mirip dengan lekuk di kawasan serviks.

Apakah penomboran cakera?

Penentuan segmen tertentu dan segmen motor vertebra membolehkan doktor, pesakit di mana-mana negara di dunia untuk memahami apa diagnosisnya, apa tulang belakang yang rosak. PDS adalah vertebra yang bersebelahan (nama vertebra atas ditunjukkan pertama, yang kedua - yang lebih rendah). Sebagai contoh, penamaan "T3 - T4" ialah PDS, yang terdiri daripada vertebra thoracic ketiga dan keempat.

Lihat pilihan kaedah yang berkesan untuk merawat nekrosis kepala sendi pinggul.

Pilihan konservatif yang berkesan untuk rawatan hygroma di kaki diterangkan di halaman ini.

Pergi ke http://vseosustavah.com/sustavy/pozvonochnik/poyasnichnyj-radikulit.html dan pelajari tentang rawatan perubatan radiculitis lumbar.

Apakah penyakit yang menyebabkan kerosakan pada vertebra

Seringkali, pesakit yang menderita patologi dari pelbagai organ tidak menyedari sebab utama sakit kepala, gangguan hati atau terjadinya hernia inguinal. Setiap seksyen ruang tulang belakang mempengaruhi keadaan organ tertentu. Jadual menunjukkan masalah kesihatan biasa ditambah kawasan tulang belakang, kerosakan yang boleh menjadi salah satu punca ketidakselesaan dan kesihatan yang buruk.

Jadual tulang belakang manusia:

Berapa banyak vertebras yang ada pada seseorang dan apa yang masing-masing bertanggungjawab?

Tulang belakang adalah salah satu struktur yang paling kompleks dalam tubuh manusia. S-bentuk memberikan kelenturan dan keanjalan, membolehkan anda bengkok dan berputar, mengambil kedudukan yang selesa. Mengetahui berapa banyak vertebra seseorang ada dan di mana mereka berada, lebih mudah untuk menentukan apa sensasi yang menyakitkan yang dihasilkan (buasir boleh berkembang jika masalah dengan tulang ekor itu berlaku, proses patologi di daerah sakral akan menyebabkan sakit di paha).

Struktur tulang belakang manusia

Anatomi tulang belakang manusia membolehkan anda berjalan lurus dan mengekalkan keseimbangan pusat graviti. Tulang belakang mempunyai fungsi penting:

 • adalah sokongan tegar untuk kepala dan batang badan;
 • melindungi kelengkang tulang belakang dan ganglia tulang belakang;
 • adalah sebahagian daripada dada.

Bilangan vertebra antara 32 hingga 34, kehadiran 3 selekoh melindungi terhadap beban.

Berapa banyak jabatan di tulang belakang dan apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab?

Mengetahui apa tulang belakang seseorang, apa yang setiap tulang belakang bertanggungjawab, anda boleh mengambil langkah pencegahan terlebih dahulu untuk memastikan ia sihat.

Untuk mengetahui di mana kesakitan datang, perlu mengetahui berapa banyak jabatan yang ada di tulang belakang manusia. Tulang belakang mempunyai 5 bahagian:

Vertebra terdiri daripada unsur berikut:

 • badan;
 • kaki;
 • proses artikular;
 • terusan tunjang;
 • arka.

Badan vertebra terletak di depan. Di belakang adalah bahagian di mana proses berada (otot belakang dipasang pada mereka). Cakera intervertebral diperbuat daripada tisu tulang rawan, yang terletak di antara tulang belakang.

Dalam terusan tunjang adalah saraf tunjang, gerbang vertebra melindunginya dari kerosakan. Proses spinous melindungi tulang belakang dan mengehadkan amplitud pergerakan.

Proses artikular 4: 2 di atas dan 2 di bawah, mereka membantu cakera intervertebral berfungsi dengan baik.

Unsur penting yang menghubungkan struktur tulang adalah ligamen. Penetapan elastis tulang dan otot memberikan tendon.

Tulang belakang serviks bertanggung jawab untuk kegiatan kepala. Di dada, aktiviti paling kurang, di lumbar - yang paling besar. Dengan bantuan kawasan sakral menghubungkan panggul dengan tulang belakang. Dengan pelanggaran mana-mana jabatan mengembangkan patologi teruk.

Dengan penampilan sakit kepala yang teruk, pening, mengejar anggota badan, perubahan berjalan, dan tanda-tanda lain, pemeriksaan tulang belakang sering diperlukan.

Dengan masalah timbul di serviks:

 • neurosis;
 • hidung berair;
 • kerosakan memori;
 • sakit kepala;
 • ekzema;
 • patologi thyroid;
 • neuralgia;
 • asma bronkial;
 • penglihatan dan pendengaran yang kabur;
 • reaksi alergi;
 • arthrosis;
 • sakit bahu;
 • keradangan nasofaring dan saluran pernafasan atas dalam bentuk kronik;
 • sakit di telinga, mata;
 • tekanan darah tinggi;
 • sesak nafas;
 • keletihan kronik.

Dengan pelanggaran pada servikal vertebra serviks pertama (C1) dengan tekanan darah terjadi. Kegagalan yang dikaitkan dengan vertebra serviks kedua (C 2) menyebabkan masalah dalam berfungsi sistem saraf, penglihatan.

Pelanggaran C3 membawa kepada masalah dengan aktiviti sistem saraf, kerosakan gigi. Akibat kerosakan pada C4 (dengan kecederaan), akibatnya akan mempengaruhi kawasan leher, C5 - pada ligamen tekak, C6 - pada leher, lengan bawah.

Apabila fungsi vertebra thoracic terjejas, terdapat kegagalan dalam aktiviti organ dalaman (bronkus, jantung, hati, saluran hempedu, buah pinggang), yang berikut dicatatkan:

 • sakit dada;
 • bronkitis;
 • batuk;
 • gangguan hati;
 • sakit di bahagian atas badan (sendi dan otot);
 • pleurisy;
 • asma bronkial;
 • hipotensi;
 • kelemahan imuniti;
 • gangguan sistem pencernaan;
 • pneumonia;
 • rematik;
 • penyakit sistem pembiakan;
 • penyakit kulit.

Rantau lumbar bertanggungjawab untuk aktiviti kelenjar prostat, usus. Untuk pelanggaran yang timbul di jabatan ini, muncul:

 • hernia (umbilical dan inguinal);
 • kolitis;
 • pelanggaran kitaran haid;
 • sciatica, lumbago;
 • masalah dengan kerusi;
 • sakit di sendi lutut, belakang bawah, kaki;
 • penyakit pundi kencing;
 • kekejangan, rasa kebas pada kaki;
 • prostatitis dalam bentuk kronik;
 • mati pucuk;
 • kolik usus;
 • kerap membuang air kecil.

Kerosakan dalam sacral dan coccyx menyebabkan:

 • buasir, kesakitan di kawasan sakral, ketidakselesaan di kaki, kaki, jari kaki;
 • sakit di kaki;
 • mati rasa, menurunkan sensitiviti kulit kaki;
 • kegagalan organ panggul.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang serviks

Memandangkan berapa banyak vertebra berada di rantau serviks, anda perlu ingat bahawa mereka berbeza dalam saiz kecil dan kekuatan rendah.

Kawasan serviks adalah yang paling mudah alih, berbentuk C dan terdiri daripada 7 vertebra. C6 mempunyai tubercle anterior besar. Arteri karotid berlalu di sebelahnya dan, jika pendarahan berlaku, ia ditekan terhadap tubercle.

Atlant adalah vertebra serviks pertama yang dibentangkan dalam bentuk cincin arka yang disambungkan oleh unsur-unsur yang maju. Di belakang terdapat alur (disebut "gigi").

Axis juga mempunyai gigi yang menunjuk ke atas. Dia mempunyai hujung yang tajam, sekitar - sebuah atlas dan tengkorak. Di hadapan terdapat kawasan di mana perkawinan terjadi dengan rehat di gigi Atlanta. Di belakang adalah bahagian artikular.

Tulang serviks ketujuh dapat dengan mudah meraba-raba dengan memiringkan kepala ke bawah. Proses spinousnya besar, ia tidak dibahagikan kepada bahagian-bahagian.

Apabila menyatakan berapa banyak vertebra serviks seseorang, seseorang harus tahu bahawa tidak semua mereka membawa beban yang sama seperti atlas.

Berapa banyak selekoh mempunyai tulang belakang manusia

Selekoh tulang belakang dapat melindunginya dari stres, mengekalkan keseimbangan, melancarkan kesan kejutan dan gerakan mendadak.

Selek lurus tidak dianggap kelengkungan: mereka adalah harta benda, yang memungkinkan untuk menahan tekanan dan memelihara integriti.

Mengetahui berapa banyak vertebra dikira di setiap bahagian kolum tulang belakang, seseorang harus memperjelas ciri khas yang mereka ada. Tulang tulang belakang serviks, toraks dan lumbar dipanggil benar, dan tulang belakang sacral dan coccygeal dipanggil palsu.

Selekoh ruang tulang belakang memberikan rupa berbentuk S. Selangkangan ke depan dipanggil lordosis, belakang - kyphosis. Terdapat lordosis dalam serviks, kyphosis dalam toraks, dan lordosis di lumbar. Melicinkan atau meningkatkan selekoh berlaku dengan scoliosis, osteochondrosis. Ini mempunyai kesan negatif terhadap kekuatan dan fleksibiliti tulang belakang.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang toraks manusia

Lajur tulang belakang dibezakan oleh kawasan toraks yang tidak aktif, yang terdiri daripada 12 vertebra (yang ditetapkan sebagai T1 hingga T12). Nombor ini disebabkan oleh 12 pasang tulang rusuk. Badan-badan vertebra di dalamnya lebih besar (menurut saintis, ini disebabkan beban yang meningkat dan sambungan dengan tulang rusuk).

Dalam cakera intervertebral rantau thoracik terdapat ketinggian kecil, proses spinous juga mempunyai perbezaan: mereka lebih besar, memanjang, membungkuk ke bawah.

Selalunya kyphosis berlaku di rantau thoracic. Apabila mencederakan atau postur yang tidak betul, tulang belakangnya cacat, yang menyebabkan perkembangan patologi yang teruk. Untuk mengelakkan penyimpangan yang tidak diingini, adalah perlu untuk mengurangkan tahap beban, memantau kedudukan badan.

Untuk mengetahui berapa banyak tulang di tulang belakang manusia, anda perlu membuat pengiraan mudah dengan menjumlahkan vertebra setiap bahagian:

 • leher - 7;
 • bayi - 12;
 • lumbar - 5;
 • sakral - 5;
 • coccygeal - dari 3 hingga 5.

Secara keseluruhan, terdapat 32-24 vertebra. Apabila jumlah perubahan dalam arah peningkatan atau penurunan, penyakit berkembang yang tidak mengancam akan membawa maut, tetapi boleh menyebabkan sakit yang teruk dan pergerakan yang terhalang.

Berapa banyak vertebras seseorang mempunyai: maklumat umum pada setiap bahagian tulang belakang

Tidak mustahil untuk mengatakan pasti berapa banyak vertebras yang ada pada seseorang. Nombor mereka berbeza dari tiga puluh dua hingga tiga puluh empat keping. Untuk memahami apa angka ini bergantung kepada, perlu untuk mengetahui bagaimana tulang belakang diatur.

Pengetahuan penting dan berguna tulang belakang

Tulang belakang adalah sejenis perisai untuk saraf tunjang, menyokong banyak organ dan bahagian badan yang lain. Lajur tulang belakang adalah elemen paling penting dalam sistem rangka manusia, yang tidak teratur.

Sistem muskuloskeletal terus terbentuk apabila seseorang bertambah. Peringkat pertumbuhan aktif berlaku dalam usia peralihan:

 • untuk ahli muda separuh kuat kemanusiaan - 18 tahun;
 • wanita masa depan - 15 tahun.

Selepas lulus "tanda kritikal", pertumbuhan tulang belakang berterusan. Pematangan penuh berlaku pada hari jadi kesembilan belas atau dua puluh lima.

Lajur tulang belakang berasal pada tahap perkembangan pranatal dan merupakan tisu penghubung yang terbentuk di sekeliling kord.

Tisu penghubung secara beransur-ansur digantikan oleh tulang rawan, dan dari masa ke masa tisu rawan bertukar menjadi tisu tulang yang penuh.

Pada dewasa, tulang belakang terdiri daripada sendi-sendi kecil (vertebra) yang disambungkan oleh cakera intervertebral. Mereka "melekat" bersama-sama dengan tisu tulang rawan, mematuhi perbelanjaan ligamen otot, serta sendi.

Melaksanakan fungsi perlindungan untuk saraf tunjang, tulang belakang terlibat sepenuhnya dalam semua proses pergerakan. Ia dianggap sebagai penyerap kejutan yang sangat baik, yang mana perlindungan organ-organ dalaman seperti hati, otak, jantung, dan sebagainya.

Oleh kerana struktur khasnya (empat lengkungan), lajur tulang belakang melembutkan kejutan dan gegaran, iaitu, melaksanakan fungsi musim bunga:

 • kelengkungan atas tulang belakang adalah serviks;
 • kelengkungan kedua - toraks;
 • kelengkungan ketiga adalah lumbar;
 • kelengkungan keempat dicipta oleh coccyx dan sakrum.

The convexity of the front (lordosis) dan concavity of back (kyphosis) bergantian antara bahagian vertebra, bermula dari kelengkungan atas. Ternyata kelengkungan serviks dan lumbar membongkok ke hadapan, dan bahagian tulang toraks dan tulang belakang menjadi cekung.

Kelengkungan fisiologi yang betul berguna untuk tubuh manusia, maka dia mempunyai sikap yang cantik, dia berjalan lurus.

Dari saat pembuahan dan untuk keseluruhan tempoh perkembangan intrauterin, tiga puluh tiga bentuk vertebra pada masa depan. Sebelum kelahiran, sendi yang lebih rendah berkembang menjadi tailbone dan sacrum.

Apabila bayi dilahirkan, tulang belakangnya melengkung ke belakang. Lama kelamaan, kanak-kanak belajar untuk menjaga kepalanya, mula duduk. Kemudian tujuh vertebra, terletak di antara bahagian paling atas dan vertebra di kawasan bahu, berubah menjadi leher. Selanjutnya, bengkok serviks terbentuk.

Ia penting! Untuk pembentukan postur yang betul, pembengkakan serbuk yang betul adalah sangat penting. Jika tidak, kanak-kanak itu mungkin mengalami sakit kepala, keadaan patologi lain yang disebabkan oleh kedudukan badan yang tidak betul pada awal kanak-kanak.

Ini diikuti oleh dua belas tulang belakang melengkung, dengan "ramuan" - ini adalah tulang rusuk dada. Lain disebut vertebra thoracic.

Seorang kanak-kanak yang sudah tahu cara berjalan dan berdiri dengan lancar membangun lima vertebra seterusnya. Mereka tergolong dalam lumbar, membongkok ke hadapan. Sakrum dan tailbone terbentuk dengan lengkung belakang.

Akibatnya, tulang belakang dalam bentuk menjadi sama dengan huruf Inggeris S, yang sangat mirip dengan mata air.

Notis Kerangka manusia, masing-masing, dan tulang belakang, dibina semula sepanjang hayat.

Perubahan berlaku tidak dapat dilihat pada mata manusia, tetapi dalam 50 tahun pertama kehidupan di hampir semua orang, tulang belakang menjadi halus. Adalah perlu untuk mengawasi isyarat tubuh anda dengan teliti, dan pada manifestasi yang tidak menyenangkan pertama, hubungi pakar.

Kirakan bilangan vertebra pada manusia

Perubatan rasmi mempunyai lima bahagian tulang belakang:

Setiap tapak bertanggungjawab untuk fungsi normal organ-organ tertentu. Marilah kita melihat dengan lebih dekat setiap bahagian tulang belakang pada seseorang, dan mengetahui berapa banyak vertebra yang terkandung di dalamnya.

Berapa banyak vertebra di tulang belakang serviks

Tujuh tulang vertebra pertama, yang terletak di bahagian atas, membentuk kawasan serviks. Perlu diperhatikan bahawa bahagian lumbar tulang belakang ini dianggap paling mudah alih.

Kebebasan pergerakan (giliran dan belokan - kanan, kiri, ke hadapan, ke belakang) dicapai kerana struktur khas vertebra. Tulang lain tidak melekat pada mereka, dan juga komponen strukturnya agak mudah.

Pada masa yang sama, rantau serviks lebih terdedah kepada beban berat. Itu kerana kawasan ini tidak menyokong tisu dan organ, dan serat otot tidak praktikal.

Jabatan ini secara konvensional dibahagikan kepada dua bahagian:

 • dua vertebra pertama (jika dikira dari atas), melekat pada tulang oksipital, membentuk bahagian atas;
 • Bahagian bawah - mengira bermula dengan vertebra yang mengikuti kedua, dan berakhir dengan vertebra bersebelahan dengan toraks pertama.

Atasan atas yang pertama disebut atlas. Ia dilampirkan dengan selamat ke tengkorak dan melakukan fungsi rod. Ia adalah tulang belakang yang membolehkan anda bengkok ke hadapan dan ke belakang.

Atlanta mempunyai struktur khas - dua lengkungan yang dihubungkan dengan penebalan tulang. Di bahagian belakang gerbang terdapat alat khas dengan vertebra seterusnya dilampirkan.

Vertebra kedua dipanggil Axis atau Epistrophy. Ia terletak di bawah Atlanta. Terima kasih kepada "tulang" ini seseorang boleh mengalihkan kepalanya ke arah yang berbeza. Struktur vertebra ini dicirikan oleh kehadiran gigi, dengan bantuan yang menghubungkannya dengan vertebra pertama. Pada masa yang sama, pergerakan epistropi tidak terhad.

Lima vertebra berikut diatur seperti berikut:

 1. masing-masing mempunyai badan, fungsi utama yang menjadi pendukung;
 2. vertebra serviks "dilengkapi" dengan proses sendi kecil, permukaannya cembung, dan lubang kecil terletak di dalam;
 3. vertebra "diselimuti" oleh ligamen, otot, saraf, saluran darah;
 4. antara vertebra, sifat "cakera intervertebral" yang ditubuhkan - penyerap kejutan.

Sekiranya terdapat patologi pada tulang belakang serviks, masalah dapat diperhatikan dengan organ dan sistem seperti:

 • saraf dan otot di muka;
 • tali vokal;
 • kelenjar tiroid;
 • peredaran darah - khususnya, bekalan oksigen ke otak;
 • kelenjar pituitari;
 • bahu, siku.

Kira jumlah vertebra dari toraks

Di tulang belakang toraks terdapat bilangan vertebra terbesar. Anda boleh mengira mereka dengan bilangan pasang tulang rusuk - sebanyak dua belas. Rusuk dilampirkan kepada tujuh unsur pertama (atas) rabung ke bahagian belakang dan ke bahagian depan.

Sepasang tulang rusuk yang kelapan, kesembilan dan sepuluh berlepas dari bahagian tulang belakang ini, bahagian depan mereka dihubungkan dengan "rabung" tulang rawan kosus, yang merupakan rusuk palsu.

Dua pasang tulang rusuk yang seterusnya akan dipasang pada tulang belakang di hanya satu tempat - hujung depan cartilaginous tidak mencapai untuk mendapatkan pijakan, sehingga mereka dipanggil bebas.

Kadang ada orang yang telah membentuk sepasang tulang rusuk yang ketiga belas. Sebagai peraturan, satu fenomena luar biasa diperhatikan antara serviks terakhir (lebih dekat dengannya) dan vertebra toraks pertama.

Membandingkan tulang belakang toraks dengan serviks, kita boleh mengatakan bahawa bekas kurang bergerak, ia dibezakan oleh ketegaran. Proses-proses pada vertebra itu bersebelahan dengan satu sama lain, menghadkan pergerakan.

Pada masa yang sama, cakera intervertebral memberikan kebiasan dan kelenturan tertentu ke bahagian tulang belakang ini. Struktur mereka adalah ciri-ciri bahagian lain rabung. Disebabkan cakera intervertebral, seseorang:

 • melangkah ke hadapan;
 • boleh berputar dalam arah yang berbeza;
 • bengkok ke sisi.

Di samping itu, gasket yang aneh tidak membenarkan vertebra menggosok antara satu sama lain, dengan itu melaksanakan fungsi perlindungan.

Pada tulang belakang torak "bertanggungjawab" untuk organ dan sistem berikut:

 • kelenjar susu;
 • arteri koronari;
 • dada;
 • plexus solar;
 • buah pinggang;
 • berfungsi normal saluran gastrousus.

Bilangan vertebra di tulang belakang lumbar

Tulang lumbar terdiri daripada lima sendi vertebra. Tujuan utama jabatan ini adalah untuk menghubungkan bahagian sebelumnya (toraks) dengan sakrum.

Ciri tersendiri adalah saiz "rabung" - ia jauh melebihi saiz vertebra yang membentuk kawasan serviks dan toraks. Pusingan lumbar kelima dianggap sebagai yang terbesar, sedikit lebih kecil daripada empat yang terdahulu.

Beban utama jatuh di kawasan ini, sementara vertebra lumbal kurang terdedah kepada perubahan patologi. Badan sendi vertebra mempunyai bentuk silinder, mempunyai kekuatan tinggi.

Oleh kerana lumbar boleh dinilai berdasarkan kesihatan:

 • rongga perut;
 • alat kelamin;
 • sendi pinggul;
 • saraf sciatic dan lain-lain

Berapa banyak vertebra menyembunyikan bahagian sakral

Bahagian sakral terdiri daripada lima sendi yang disatu bersama dalam proses aktiviti penting.

Bahagian sakral tidak memberi pengaruh khusus terhadap prestasi organ-organ lain, dan kepentingannya tidak boleh diminimumkan.

Bilangan vertebra di jabatan coccygeal

Bilangan vertebra di jabatan coccygeal berbeza-beza. Satu orang mungkin mempunyai tiga, empat lagi, dan lima yang ketiga. Jawapan terakhir akan diberikan oleh seorang pakar selepas ujian x-ray.

Fungsi normal rektum dan anus bergantung kepada keadaan tulang belakang tulang belakang.

Dan dalam kesimpulan - untuk mengkaji struktur tulang belakang, untuk mengetahui berapa banyak vertebra yang seseorang itu tidak sukar. Tetapi sangat penting untuk merawat patologi yang dikaitkan dengan sistem musculoskeletal tepat pada masanya, memantau keadaan tulang belakang, kerana kehilangan "sokongan" adalah lebih mudah berbanding sebelum ini, dan hampir mustahil untuk mengembalikan hilangnya.

Berapa banyak vertebra yang ada pada seseorang?

Lajur tulang belakang manusia terbentuk di sekitar saraf tunjang dan berfungsi sebagai sejenis perlindungan. Ia juga menyokong banyak organ dan bahagian badan.

Ini adalah sistem tulang yang kompleks. Ia terdiri daripada sendi-sendi kecil, yang saling berkaitan oleh tulang rawan dan ligamen otot. Orang yang berbeza mungkin mempunyai nombor yang sedikit berbeza.

Bilangan vertebra dalam orang yang berlainan mungkin berbeza-beza. Ia adalah mungkin untuk belajar dari apa yang mungkin telah membiasakan dengan struktur pelbagai jabatan lajur vertebral.

Berapa banyak vertebra seseorang bergantung pada beberapa ciri individu. Mungkin tidak kurang dari 32 dan tidak lebih dari 34 buah. Untuk memahami sebab-sebab berlakunya perbezaan jumlah bilangan sendi dalam ruang tulang belakang, adalah perlu untuk menjadi biasa dengan strukturnya.

Lajur tulang belakang mengandungi 32 hingga 34 vertebra dan terdiri daripada serviks, toraks, lumbal, sacral, dan coccyx.

Terdapat klasifikasi perubatan yang diterima secara umum. Selaras dengan itu, tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian.

Kesemua mereka membentuk asas rangka manusia dan mempunyai struktur tertentu. Setiap bahagian adalah unik dengan selekoh tersendiri dan bertanggungjawab terhadap fungsi normal pelbagai organ, bahagian dan sistem tubuh manusia. Mereka terletak satu demi satu, dari atas ke bawah.

Setiap jabatan terdiri daripada beberapa sendi.

PENTING UNTUK MENGETAHUI! Ubat yang benar-benar berkesan untuk PAIN DI JOIN dan SPINE, disyorkan oleh ortopedik terkemuka dan pakar rheumatologi Rusia! Baca lebih lanjut.

Serviks

Keadaan kawasan tulang belakang ini mempengaruhi kerja organ, sistem, dan bahagian badan seperti:

 • bibir;
 • mata;
 • hidung;
 • dahi;
 • organ-organ rongga mulut;
 • kelenjar tiroid;
 • tali vokal;
 • otot muka dan saraf;
 • bekalan darah ke otak;
 • kelenjar pituitari;
 • siku

Kawasan servik ini dicirikan oleh pergerakan yang paling hebat.

Ia terdiri daripada 7 vertebra. Dua yang pertama memberikan kelonggaran yang sangat tinggi:

Kerana struktur tertentu vertebra serviks ini, seseorang mampu membuat pelbagai putaran dan kecenderungan dengan kepalanya, untuk memutarnya. Epistrofi mempunyai proses menonjol, di mana atlas berkisar, terdiri daripada dua busur.

Mengikut klasifikasi, vertebra serviks berjumlah dari C1 hingga C7.

Thoracic

Jabatan ini berkait rapat dengan kerja sistem, organ dan bahagian badan berikut:

 • dada;
 • kelenjar susu;
 • plexus solar;
 • arteri koronari;
 • tangan;
 • darah;
 • organ-organ sistem pencernaan;
 • buah pinggang;
 • usus kecil dan besar.

Tulang toraks mempunyai tikungan belakang.

Struktur tulang belakang toraks agak mudah. Ia terdiri daripada 12 sendi. Dari mereka meninggalkan tulang rusuk, membentuk perlindungan organ dan sistem penting tubuh manusia.

Untuk semua vertebra terletak di dada, struktur yang serupa adalah ciri. Mereka berbeza hanya kerana mereka bergerak dari leher, mereka menjadi lebih besar.

Mengikut klasifikasi mereka diberi penomboran dari T1 hingga T12.

Lumbar

Keadaan jabatan ini berkait rapat dengan kerja-kerja organ, sistem dan bahagian-bahagian badan seperti:

 • alat kelamin;
 • rongga perut;
 • lampiran;
 • pundi kencing;
 • prostat;
 • cecum;
 • saraf sciatic;
 • punggung;
 • sendi pinggul;
 • kaviar;
 • pergelangan kaki;
 • kaki;
 • jari kaki

Spine lumbar juga agak mudah alih. Dengan bantuannya, seseorang membuat pelbagai selekoh dan giliran badan, selekohnya.

Gambarajah struktur ruang tulang belakang.

Bahagian kerangka tulang belakang ini paling sering dipengaruhi oleh beban terbesar, yang menjadikannya mudah terdedah. Untuk mengelakkan berlakunya kecederaan yang tidak perlu, alam semula jadi memastikan bahawa vertebra yang terletak di kawasan ini cukup besar. Saiz mereka bertambah secara berturutan dari atas ke bawah.

Terdapat 5 sendi di rantau lumbar. Mengikut klasifikasi, mereka mempunyai nombor dari L1 hingga L5.

Sacral

Jabatan ini tidak banyak mempengaruhi fungsi organ-organ dalaman dan sistem badan manusia, tetapi ini tidak menjadikannya kurang penting daripada yang lain.

Dalam bidang ini, terdapat 5 sendi. Dengan usia, mereka tumbuh bersama, membentuk sakramen. Penomboran mereka bermula dari S1 hingga S5.

Coccyx

Pada gambar rajah, lumbar, sacrum dan tailbone.

Yang paling menarik ialah jabatan coccyx. Di dalamnya bilangan vertebra mungkin berbeza. Orang yang berbeza berbeza dari tiga hingga lima keping. Nombor tepat mereka boleh ditentukan hanya dengan bantuan alat khas: X-ray atau tomograph.

Mengikut klasifikasi, tulang belakang tulang belakang adalah bernombor dari Co1 hingga Co5.

Daripada karyanya bergantung kepada aktiviti rektum dan anus. Walau bagaimanapun, bilangan vertebra tidak menjejaskan fungsi organ-organ ini.

Selepas mengkaji bilangan sendi di tulang belakang, ia dapat disimpulkan dengan pasti bahawa bilangan mereka yang berlainan hanya boleh didapati di bahagian coccyx. Dengan gabungan vertebra yang kuat di dalamnya, ia dikira lebih sedikit. Sekiranya mereka berbeza dengan satu sama lain, maka lebih banyak sendi boleh dikenalpasti.

Perlu diingatkan bahawa bilangan vertebra yang berbeza bukanlah satu sebab untuk kebimbangan atau panik. Ciri ini adalah individu untuk setiap organisma dan hanya menekankan keunikan orang tersebut.

Tidak perlu merawat sendi dengan pil!

Pernahkah anda mengalami ketidakselesaan sendi yang tidak menyenangkan, sakit belakang yang menjengkelkan? Berdasarkan hakikat bahawa anda membaca artikel ini - anda atau orang tersayang anda menghadapi masalah ini. Dan anda tahu langsung apa itu:

 • ketidakupayaan untuk bergerak dengan mudah dan selesa;
 • ketidakselesaan apabila mendaki dan turun tangga;
 • tidak menyenangkan, tidak mengklik pada kehendak;
 • sakit semasa atau selepas bersenam;
 • keradangan sendi dan bengkak;
 • tidak munasabah dan kadang-kadang tidak tertanggung sakit sakit di sendi.

Tentunya anda telah mencuba banyak ubat, krim, salep, suntikan, doktor, peperiksaan, dan, nampaknya, tiada satu pun di atas tidak membantu anda. Dan terdapat penjelasan untuk ini: ia hanya tidak menguntungkan bagi ahli farmasi untuk menjual alat kerja, kerana mereka akan kehilangan pelanggan! Ia adalah tepat menentang ini bahawa ahli rheumatologi dan ortopedik terkemuka Rusia bersama-sama bercakap, membentangkan ubat yang berkesan untuk sakit sendi yang telah lama dikenali di kalangan rakyat, yang benar-benar menyembuhkan, bukan sahaja melegakan kesakitan! Baca temu bual dengan seorang profesor terkenal.

Bilangan vertebra dalam seseorang di tulang belakang dan leher

Tiang tulang belakang atau tulang belakang (columna vertebralis) adalah bahagian utama tulang paksi manusia. Terdiri daripada 33-34 vertebra, berurutan berturut-turut antara satu sama lain dalam kedudukan menegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Ia mempunyai 5 bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx.

Tulang belakang adalah sistem yang kompleks, yang merupakan salah satu bahagian utama sistem muskuloskeletal manusia. Ia terdiri daripada banyak unsur yang dibahagikan kepada kumpulan tertentu. Mengetahui berapa banyak vertebra serviks seseorang, adalah penting untuk memahami bahawa tidak semua mereka membawa beban seperti atlas dan epistofi. Walaupun mereka semua menyediakan peredaran otak, kerja tali vokal, mata, bibir, tiroid, pituitari, telinga, bahu, siku. Segmen serviks bertanggungjawab untuk giliran, selekoh dan pergerakan kepala yang lain.

Sebagai tambahan kepada susut nilai yang baik, lajur tulang belakang adalah sokongan untuk seluruh organisma, dan juga menyediakan seseorang dengan pergerakan. Pada masa yang sama, ia tetap stabil, yang membantu melindungi serat saraf dan organ dalaman daripada trauma. Tulang tulang belakang saling berhubungan dengan tulang rawan, sendi, ligamen, atau mereka benar-benar bersatu. Dengan bantuan lengkung khas vertebra, adalah mungkin untuk mengekalkan keseimbangan yang diperlukan dan dengan ketara mengurangkan kesan negatif pergerakan secara tiba-tiba.

Berapa banyak vertebra seseorang bergantung pada beberapa ciri individu. Mungkin tidak kurang dari 32 dan tidak lebih dari 34 buah.

"Bata" tulang belakang - tulang belakang. Komponen utama tulang belakang manusia ialah tulang belakang. Ia adalah badan berbentuk buah pinggang atau bulat dan arka yang menutup foramen vertebral. Juga dari sini meninggalkan proses artikular, yang digunakan untuk artikulasi dengan vertebra terdekat.

Leher manusia adalah yang paling mudah alih, terdedah dan terdedah kepada bahagian kecederaan tulang belakang. Ia mempunyai otot yang lemah, jadi apa-apa beban kejutan boleh menyebabkan anjakan vertebra dan ubah bentuknya.

Kawasan servik manusia terdiri daripada 7 vertebra dan mempunyai sedikit lekuk, samar-samar yang menyerupai huruf C. Bentuk ini benar-benar normal dan tidak boleh menyebabkan kecemasan pada seseorang. Kawasan serviks diiktiraf sebagai bahagian paling mudah tulang belakang, kerana ia adalah yang bertanggungjawab untuk amplitud pergerakan leher. Tidak kira betapa banyak vertebra adalah sebahagian daripada.

Thoracic vertebra lebih besar daripada serviks. Dalam setiap daripada mereka ada separuh tiang khas yang bertujuan untuk memasang tulang rusuk. Berapa banyak vertebra mempunyai tulang belakang toraks manusia, kerana bilangan tulang rusuk - ia adalah tepat 12 pasang tulang rusuk yang ada pada seseorang. Tulang belakang tulang belakang dengan sternum dan tulang rusuk membentuk sangkar tulang rusuk. Rusuk bukan sebahagian daripada vertebra. Oleh kerana mobiliti kecil tulang belakang toraks, pelbagai proses patologi berkembang kurang kerap di dalamnya.

Cakera intervertebral rantau toraks mempunyai ketinggian yang agak kecil, yang memastikan mobiliti rendah mereka. Proses spinous di bahagian tulang belakang ini juga mempunyai perbezaan mereka. Mereka lebih besar, memanjangkan dan membungkuk ke bawah, membentuk apa yang disebut "jubin".

Di rantau lumbar terletak 5 vertebra. Kawasan lumbar mempunyai jisim yang sangat besar, sehingga badan vertebra lumbal adalah yang terbesar. Proses spinus diarahkan terus ke belakang. Proses artikular akan dibalikkan sagittal.

Tulang sakral mempunyai 5 vertebra (S1-S5), yang membentuk sakrum. Tulang ini menyerupai segitiga yang terletak di antara tulang pelvis. Pada kanak-kanak, sakrum adalah kombinasi vertebra bergerak antara satu sama lain. Jabatan ini tidak banyak mempengaruhi fungsi organ-organ dalaman dan sistem badan manusia, tetapi ini tidak menjadikannya kurang penting daripada yang lain.

Doktor memanggil bendera cembung terlalu besar dari lordosis tulang belakang, dan kyphosis berlebihan. Sekiranya semua lengkungan diungkapkan secara berlebihan, keadaan seperti itu ditunjukkan oleh istilah "kypolordosis". Kadang-kadang tulang belakang selekoh ke sisi dalam bentuk huruf "S" atau "C". Kecacatan ini dikenali sebagai scoliosis, ia sering kongenital, tetapi dalam beberapa kes, ia mungkin disebabkan oleh postur yang salah kerana beban unilateral berlebihan pada otot belakang.