Utama / Diagnostik

Berapa endoprosthesis sendi pinggul?

Sendi pinggul adalah sendi terbesar tubuh manusia. Sendi menyambungkan badan dan kaki manusia, menanggung beban yang paling besar. Sendi pinggul terdiri daripada kepala femoral, leher femoral, tulang pelvis dan acetabulum. Tisu rawan fibrous merangkumi pinggir acetabulum, menguatkan sendi. Kepala paha ditutupi dengan tisu tulang rawan, yang membantu ia bergerak bebas di sendi, bentuk kepala memungkinkan putaran pekeliling paha. Pinggul bersama diperkukuhkan oleh ligamen kapsul sendi, rawan artikular tisu memainkan peranan penyerap kejutan apabila melompat, berlari, berjalan. Sekiranya pemusnahan tisu tulang rawan berlaku, tulang menjadi telanjang, dan ada kesakitan teruk apabila bergerak.

Hospital Yusupov telah membangunkan program untuk memulihkan pesakit selepas endoprostetik bersama. Yusupov Doctors Hospital, bekerja dalam bidang pemulihan ortopedik, akan membantu menentukan prostesis patut pesakit, memberitahu bagaimana operasi dijalankan, bagaimana tempoh pemulihan, apa-apa kelemahan mungkin beberapa jenis implan.

Kos endoprosthesis sendi pinggul di Moscow: apa yang ia bergantung kepada

Anda boleh membeli endoprosthesis sendi pinggul di Moscow di kedai khusus atau memesan secara online di kedai-kedai syarikat endoprosthesis terkemuka. Adalah mungkin untuk membeli prostesis mengenai kualiti yang diperlukan dan mengambil kira semua nuansa pesakit individu selepas berunding dengan doktor. Kos prostesis akan bergantung kepada bahan, syarikat pengeluar, kerumitan pelaksanaan. Firma asing menghasilkan pelbagai endoprosthes sendi pinggul, yang mempunyai kos yang tinggi dan permintaan yang rendah di Rusia. Doktor anda akan membantu anda memilih endoprosthesis yang memenuhi semua kriteria.

Endoprosthes bersama sendi: jenis

Akhir endoprosthes hip adalah beberapa jenis prestasi:

 • logam + gabungan logam;
 • kombinasi logam + polietilena;
 • gabungan seramik + seramik;
 • gabungan seramik + polietilena.

Setiap kombinasi mempunyai kebaikan dan keburukannya. Endoprostheses dipilih secara individu, dengan mengambil kira usia dan aktiviti pesakit. Gabungan bahan mempunyai komponen negatif tertentu. Gabungan seramik dan tembikar mempunyai risiko yang tinggi berpecah endoprosthesis pada beban yang tinggi pada bahagian sendi, sering disertai dengan endoprosthesis pergerakan awal. Pada masa yang sama, gabungan bahan ini tidak toksik dan tahan memakai. Endoprosthesis seramik boleh diambil dengan kepala yang besar, tetapi kelemahan lain adalah kos yang tinggi. Jangan meletakkan endoprosthesis jenis ini untuk osteoporosis.

Gabungan logam dan logam mempunyai kos yang rendah, tetapi berpanjangan dan mempunyai ketoksikan tinggi produk geseran. Juga, cawan endoprosthesis sensitif terhadap kecenderungan, yang tidak boleh melebihi 50 °. Pada masa yang sama, endoprosthesis mempunyai mobiliti yang tinggi, kestabilan bahan, endoprostheses jenis ini diperbaiki dan diperbaiki setiap tahun. Gabungan bahan ini sesuai untuk lelaki yang mempunyai gaya hidup yang aktif, tidak disyorkan untuk wanita merancang kehamilan.

Gabungan seramik dan polietilena adalah salah satu pilihan terbaik. Endoprosthesis berfungsi untuk masa yang lama, sesuai untuk semua kategori umur, paling kerap ia ditetapkan untuk orang tua dengan gaya hidup yang tidak aktif. Gabungan logam dan polietilena adalah pilihan bajet dengan harga yang berpatutan. Kecenderungan sudut cawan mencapai 90 o, endoprosthesis kualiti yang baik. Kelemahan endoprosthesis - tidak tersedia dengan kepala besar, mempunyai ketoksikan yang sederhana, kurang tahan pakai daripada implan lain. Kebanyakan komplikasi selepas arthroplasty berasal dari pemilihan implan yang salah.

Beli endoprosthesis sendi pinggul: harga di Moscow

Harga prosthesis hip di Moscow bergantung kepada pengeluar, negara pengilang, kerumitan prestasi, bahan dari mana prostesis dibuat. Kos prostesis pengeluar asing adalah tinggi, prostesis hip, bergantung kepada bahan dan kerumitan pembuatan, boleh dikenakan biaya dari 100,000 rubel dan lebih. Kos implan akan bergantung pada markah peniaga, kemasyhuran pengeluar, model implan, bahan, ciri reka bentuk dan kerumitan pelaksanaan.

Kos endoprosthetics di Moscow bergantung pada dasar harga klinik, kelayakan dan pengalaman doktor operasi, kos pemeriksaan pra operasi, kos endoprosthesis, dan pemulihan selepas operasi. Nasihat yang layak boleh diperolehi melalui perundingan pakar bedah ortopedik Hospital Yusupov. Doktor akan memberi cadangan mengenai jenis endoprosthesis pinggul selepas pemeriksaan lengkap pesakit, dengan mengambil kira ciri-ciri individunya. Daftar untuk perundingan dengan doktor melalui telefon hospital Yusupovskogo.

Hip prostesis, bagaimana memilih yang terbaik

Hip arthroplasty sering merupakan satu-satunya cara untuk memulihkan aktiviti motor. Pemasangan implan menghilangkan rasa sakit, yang tidak meninggalkan pesakit dengan penyakit sistem muskuloskeletal.

Jenis moden prostesis direka untuk meniru sepenuhnya sendi asli dan melaksanakan kebolehan fungsinya.

Dari sejumlah besar endoprostheses, anda boleh memilih implan yang sesuai. Kadang-kadang pesakit cuba untuk memilih implan diri mereka, merek kajian, model, jenis. Ortopedis sering mendengar perkara berikut dari pesakit:

 • Saya baru-baru ini membaca bahawa prostesis yang paling boleh dipercayai dibuat daripada seramik.
 • A prosthesis dengan lampiran simen adalah model ketinggalan zaman, dan satu yang tidak cekap adalah pilihan yang baik.
 • Gigi palsu terbaik adalah asing, mereka mempunyai ulasan positif.

Mitos pertama untuk menghilangkan endoprosthesis yang terbaik tidak wujud.

Yang kedua adalah untuk menggantikan TBS terdapat banyak variasi struktur ortopedik: sesetengahnya lebih baik, yang lain adalah lebih rendah dalam satu, tetapi lebih tinggi daripada yang lainnya. Kami bercakap tentang syarikat terkenal yang beroperasi di pasaran ortopedik bukan tahun pertama.

Terdapat model yang murah, tetapi terdapat gigi palsu yang mahal. Ini tidak bermakna bahawa pilihan yang lebih murah boleh menjadi lebih teruk dan mencetuskan komplikasi. Dengan melepaskan model implan baru, syarikat itu terpaksa menaikkan kosnya, kerana pembangunan, pengeluaran, bahan habis-habis memerlukan pelaburan besar. Model baru akan mengambil kira kelemahan yang sebelumnya dan tidak akan lagi mengandunginya. Adalah mungkin bahawa hayat perkhidmatan akan lebih lama.

Dalam kes ketiga, adalah perlu untuk mempertimbangkan bukan sahaja kualiti prostesis, tetapi juga kerja ahli bedah. Malah implan mahal tidak menjamin kejayaan operasi dengan kelayakan doktor rendah dan kekurangan pengalaman dalam endoprosthetics. Oleh itu, ia memberi tumpuan bukan hanya pada model dan firma, tetapi juga mengenai pengetahuan siapa yang akan beroperasi pada anda. Jangan lupa tentang pentingnya pemulihan. Kursus pemulihan penuh akan menjamin pemulihan yang berjaya untuk apa-apa jenis reka bentuk prostetik.

Model firma asing terkemuka tidak mempunyai perbezaan tertentu, jadi sukar untuk mengatakan mana yang lebih baik. Perbandingan - bukannya dengan standard harga dan kualiti. Syarikat terkenal Zimmer, De-Puy, Biomet menghasilkan sampel bersamaan yang tidak mempunyai perbezaan ketara.

Apabila memilih prostesis, jangan melihat syarikat atau kos, tetapi pada ciri yang lebih penting yang mempengaruhi hayat perkhidmatan penyesuaian - pasangan geseran.

Jenis endoprosthes, perbezaannya

Penting untuk mengetahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Sekiranya kita bercakap mengenai penampilan prostesis, ia adalah tiruan lengkap dari sendi asli manusia, yang dapat menahan beban harian dan mempunyai kebolehan fungsi yang sama yang telah dimusnahkan sebelumnya.

Ciri-ciri dan perbezaan dibezakan dengan jenis endoprosthetics:

 • cetek. Penggantian kepala TBS dan acetabulum;
 • jumlahnya Penggantian lengkap tulang dan rawan yang rosak dengan pengasingan leher femoral.

Implant dibezakan dengan kaedah lampiran:

 • Fiksasi tanpa simen perubatan. Digunakan untuk pesakit muda tanpa tanda-tanda osteoporosis. Dengan ketumpatan tulang yang baik, mereka tumbuh menjadi gigi palsu dan membetulkannya. Apabila penetapan cementless boleh digunakan kaki yang mempunyai aloi titanium.
 • Pincing dengan simen. Teknik ini digunakan pada orang tua atau pada pesakit yang ketumpatan tulangnya tidak membenarkan menggunakan kaedah cementless.

Baru-baru ini, konsep "implan cecair" sering didengar. Ia tidak berkaitan dengan endoprosthesis penuh, kerana ia bukan prostesis. Ia dianggap sebagai pengenalan jenis asid tertentu, tujuannya untuk mengembalikan tisu penghubung tulang rawan. Mana-mana pakar akan memberitahu anda bahawa ini mustahil. Di bawah pengaruh proses degeneratif-dystrophik, patologi bersama sepenuhnya hancur dan tidak mempunyai keupayaan untuk menjana semula. Satu-satunya jalan keluar ialah pembedahan.

Pertimbangkan pasangan geseran. Ia tidak masuk akal untuk memilih jenama tertentu atau memberi tumpuan kepada harga, tetapi masuk akal untuk memikirkan ciri-ciri lain, kerana memakai produk akan memberi kesan buruk kepada tisu dan tulang lembut di sekelilingnya. Itulah yang anda perlukan untuk berbincang dengan doktor anda.

Jenis berikut wujud:

 • logam dalam kombinasi dengan logam;
 • logam dan polietilena;
 • seramik ditambah seramik;
 • gabungan seramik dan polietilena.

Setiap spesies mempunyai kelebihan dan kelemahan sendiri. Ia tidak boleh dikatakan bahawa gabungan beberapa komponen akan menjadi buruk, dan yang lain - baik. Prostetik, seperti sepasang geseran, dipilih secara individu. Sesuatu yang tidak sesuai dengan seorang pesakit boleh disyorkan kepada yang lain.

 • Komponen geseran adalah tidak toksik.
 • Rintangan haus tinggi
 • Keupayaan untuk memilih diameter kepala yang besar
 • Risiko tinggi membelah bahan semasa latihan
 • Harga yang cukup tinggi
 • Selalunya menyebabkan keciciran
 • Hayat perkhidmatan pendek
 • Kestabilan bahan, mobiliti tinggi
 • Setiap tahun model baru dikeluarkan, lebih maju (terdapat banyak untuk dipilih)
 • Harga rendah
 • Ketoksikan tinggi produk geseran
 • Cawan ini sensitif kepada cerun, sebaiknya tidak melebihi 50 darjah
 • Implan belanjawan, kos - lebih demokratik
 • Jenis pasangan geseran yang paling popular
 • Digabungkan dengan harga yang rendah mempunyai kualiti yang baik
 • Sudut kecenderungan cawan dapat mencapai 90 derajat
 • Tidak seperti jenis lain, kurang tahan haus
 • Diameter kepala tidak boleh melebihi 32 mm
 • Terdapat ketoksikan tertentu, walaupun agak sederhana
 • Versi terbaik dari prostesis.
 • Sesuai untuk semua orang, walaupun disyorkan untuk orang tua dengan gaya hidup pasif.
 • Hayat perkhidmatan - cukup lama

Pilihan yang popular - gabungan komponen logam dengan logam kerana harga yang rendah, tetapi tidak disyorkan untuk pemasangan - mempunyai beberapa batasan. Lebih kerap ditanamkan pada lelaki yang terbiasa dengan gaya hidup yang lebih aktif. Secara kategori tidak disyorkan untuk wanita yang merancang kehamilan masa depan: terdapat risiko produk toksik berisiko tinggi yang memasuki plasenta, yang memberi kesan buruk kepada janin. Di sesetengah negara, penggunaan komponen gabungan itu adalah dilarang.

Seramik sering digunakan dalam kombinasi dengan polietilena: sesuai untuk pesakit mana-mana kategori, tidak mempunyai had umur. Intervensi semakan penggantian mungkin diperlukan selepas 15-20 tahun.

Dari 10 hingga 15% komplikasi selepas arthroplasty dikaitkan dengan pemilihan prostesis yang salah, dan lebih khusus, pasang geseran. Itulah sebabnya penting untuk mencari orthopedis yang berkelayakan dan memberi perhatian kepada jenama implan, tetapi untuk kualitinya.

Hayat perkhidmatan pasangan geseran "seramik ditambah seramik" adalah yang tertinggi. Sesuai untuk hampir semua pesakit, satu-satunya contraindication ialah prostesis sedemikian untuk osteoporosis (ketumpatan tisu rendah) tidak ditanamkan. Keadaan utama yang membolehkan untuk melanjutkan tempoh kegunaan, mengurangkan risiko operasi semula - pemasangan struktur komponen yang betul.

Hip joint: harga prosthesis

Kos endoprosthetics dan implan itu sendiri bergantung kepada pusat perubatan untuk pembedahan ortopedik. Menurut statistik dari 2014, harga purata di Moscow adalah 90,000-120,000 rubel. Harga ini tidak termasuk ujian hospital dan ujian diagnostik.

Harga reka bentuk ortopedik bergantung kepada pengeluar dan bahan yang digunakan. Syarikat-syarikat asing menawarkan implan di wilayah 1300-2000 dolar, yang domestik beberapa kali lebih murah.

Kualiti arthroplasty tidak menjejaskan kos, tetapi kualiti operasi dan pemulihan berikutnya. Malah endoprosthesis yang paling mahal tidak menjamin kesan terapeutik sekiranya berlaku campur tangan yang salah dan ketiadaan tempoh pemulihan yang betul.

Di mana untuk membeli prostesis hip?

Masalah "terabaikan" dengan sendi boleh sembuh di rumah! Jangan lupa untuk mencubanya sekali sehari.

Membeli implan untuk menggantikan TBS anda akan berurusan terus dengan doktor anda. Mereka bekerjasama dengan pengeluar dan akan dapat mengetahui berapa banyak kos jenis tertentu.

Prostetik boleh dibeli secara bebas di kedai khusus atau dipesan melalui Internet. Perkhidmatan ini adalah mungkin kerana anda telah bersetuju dengan semua nuansa terlebih dahulu, mengetahui jenis prostesis yang diperlukan.

Di bandar-bandar Rusia ada syarikat - pengedar rasmi pengeluar asing implan ortopedik. Lebih kerap anda boleh mendengar tentang "Legacy MED" (berfungsi dengan syarikat Amerika yang terkenal di dunia "Johnson Johnson "). Di sini anda boleh membeli endoprosthesis titanium dan seramik. Harga yang tepat akan memberitahu perunding.

Dislokasi prostesis hip

Perkembangan patologi seperti dislokasi TBS selepas penggantian adalah kes yang jarang berlaku, didiagnosis tidak lebih kerap daripada 2-4 kali setiap 100 pesakit yang dikendalikan. Gejala tidak berbeza dari dislokasi ke penggantian. Gambar klinikal adalah seperti berikut:

 • perkembangan kesakitan, yang tidak boleh dilepaskan oleh ubat penghilang rasa sakit;
 • mengubah panjang anggota bawah, pemendekannya;
 • pelanggaran amplitud pergerakan, kekakuan, penurunan tajam dalam aktiviti fizikal.

Untuk menjelaskan kestabilan reka bentuk pesakit disuntik ke dalam keadaan anestesia, di mana doktor sengaja menjalankan subluxation dari prostesis, kemudian diset semula ke kedudukan asalnya. Prosedur ini mencadangkan sebab-sebab yang menimbulkan komplikasi, dan pada masa akan datang untuk mengurangkan risiko dislokasi semula.

Rawatan terdiri daripada mengurangkan kehelan dan memakai sejenis prostesis khas, kursus terapi fizikal, fisioterapi, urut.

Zimmer: prostesis hip

Pengilang peralatan ortopedik yang terkenal, sebuah syarikat yang diasaskan di Amerika Syarikat lebih daripada seratus tahun yang lalu - Zimmer (Zimmer). Seluruh tempoh kewujudan, syarikat itu sentiasa membangun, memperkenalkan teknologi terkini, mencipta rekaan baru, prostesis. Produknya diangkut ke negara-negara yang berlainan di dunia, yang digunakan di pusat-pusat perubatan di Israel, Jerman, Rusia, Republik Czech.

Populariti sedemikian dikaitkan dengan kualiti produk: ia dibezakan oleh ketahanan dan keupayaan penyesuaian yang tinggi.

Pelbagai syarikat itu luas, adalah mungkin untuk memilih prostesis pada nisbah kualiti harga. Malah implan yang murah membolehkan sepenuhnya meniru sendi asli dan mempunyai rintangan haus yang baik.

Apa jenis prostesis yang boleh dibeli, berapa banyak? Pengeluaran Zimmer mengeluarkan struktur implan berikut:

 • prostesis untuk menggantikan sendi lutut. Pemimpin yang tidak dapat dipertikaikan: hampir separuh daripada operasi dijalankan menggunakan prostesis dari syarikat ini. Hayat perkhidmatan - 15 tahun atau lebih;
 • endoprosthesis untuk penggantian sendi bahu. Pembangunan inovatif yang unik - bersama dengan tahap implantasi maksimum, mengembalikan fungsi tangan sebanyak 95%;
 • implan untuk prostat TBS. Pemilihan spesies yang besar, terdapat kemungkinan pemilihan individu, termasuk harga.

Perbezaan utama antara produk Zimmer adalah penyesuaian tinggi prostesis, yang memendekkan tempoh pemulihan.

Menurut statistik, sendi buatan pengeluar ini dalam 99% kes kekal stabil selama 10-12 tahun selepas pemasangan. Dalam hampir 85% masa operasi Zimmer hampir 15-18 tahun. Oleh itu, populariti syarikat ini agak munasabah.

Seringkali pesakit bertanya soalan ini: bolehkah kita meletakkan anggota tiruan kami, berapa tahun akan mereka berkhidmat? Kualiti pengeluar domestik tidak lebih buruk, terdapat beberapa syarikat ortopedik yang cukup. Apabila menjawab soalan lain, terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan. Ia tidak bergantung pada harga implan, tetapi pada reka bentuk yang dipilih - sepasang geseran, tangan ahli perubatan dan pakar pemulihan.

Kos sendi pinggul

Kadang-kadang, selepas pembedahan untuk penggantian sendi, komplikasi berkembang; dalam 10% mereka dikaitkan dengan implan yang salah dipilih. Pesakit didiagnosis dengan patah leher, perkembangan proses berjangkit, edema, hematoma.

Fakta: tidak ada prostesis khusus - model sejagat yang boleh disesuaikan dengan semua orang dan tidak menimbulkan kesan sampingan.

Kesilapan utama ramai pesakit adalah untuk membuat pilihan pembinaan endoprostetik mengikut ulasan dari Internet dan pada harga. Seseorang memilih prostesis paling mahal pengeluaran asing dan melakukan operasi dengan pakar bedah dengan sedikit pengalaman. Akibatnya, penyesuaian menjadi buruk, pemulihan lama, banyak komplikasi.

Jika anda memutuskan endoprosthetics, perhatikan - harga implan, Zimmer atau seramik, tidak mempunyai kaitan dengan kejayaan rawatan. Adalah wajar untuk memilih subjek ortopedik yang murah tetapi sesuai.

Pakar bedah berpengalaman mempunyai keistimewaan tersendiri dalam model dan jenama, jadi perundingan dan pemilihan awal amat diperlukan. Pakar dari kedua-dua institusi swasta dan pusat perubatan kerajaan lebih sering dinasihatkan untuk memilih Zimmer dan DePuy. Walaupun prostesis pengeluar tidak mempunyai perbezaan asas, mereka sama-sama mirip dengan rupa, mereka adalah produk berkualiti tinggi dengan keupayaan untuk memilih reka bentuk dengan mengambil kira kemungkinan kewangan.

Berapakah rawatan endoprosthes seperti itu? Harga purata di Moscow adalah 200,000 Rubles, dengan mengambil kira tinggal di klinik swasta, ujian makmal, hospital, dan pemulihan berikutnya di bawah pengawasan doktor khusus.

Dalam pembedahan ortopedik, terdapat satu perkara penting: asas pemulihan yang berjaya adalah pemulihan. Kedua-dua prostesis yang paling mahal menjamin kejayaan operasi tanpa mematuhi peraturan pemulihan.

Dalam amalan, terdapat contoh yang mencukupi apabila pesakit, memperoleh implan yang paling inovatif dan mahal, benar-benar mengabaikan pemulihan, memandangkan bahawa kerana harga yang tinggi itu tidak diperlukan. Hasilnya - pesakit kembali beberapa tahun kemudian kepada doktor dengan aduan kesakitan, bengkak, perkembangan kepincangan. Rawatan konservatif dalam kes ini tidak boleh - dilantik pembedahan semakan, diikuti dengan kos tambahan dan pemulihan jangka panjang.

Untuk rawatan dan pencegahan penyakit sendi dan tulang belakang, pembaca kami menggunakan kaedah rawatan cepat dan bukan pembedahan yang disyorkan oleh pakar rheumatologi terkemuka Rusia, yang memutuskan untuk bercakap terhadap keadaan huru-hara farmaseutikal dan membentangkan ubat yang BERSETUJU BANYAK! Kami mengenali teknik ini dan memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda. Baca lebih lanjut.

Sering kali, menggantikan sendi asli dengan sendi buatan adalah satu-satunya cara untuk memulihkan fungsi normal sistem muskuloskeletal. Pendekatan yang bertanggungjawab terhadap pilihan prostesis, diagnosis, klinik, doktor dan pemulihan selanjutnya.

Bagaimana untuk melupakan kesakitan sendi?

 • Sakit sendi mengehadkan pergerakan dan kehidupan penuh...
 • Anda bimbang tentang ketidakselesaan, kesakitan dan kesakitan sistematik...
 • Mungkin anda telah mencuba banyak ubat, krim dan salap...
 • Tetapi berdasarkan hakikat bahawa anda membaca garis-garis ini - mereka tidak membantu anda...

Tetapi orthopedist Valentin Dikul mendakwa bahawa ubat yang benar-benar berkesan untuk kesakitan sendi wujud! Baca lebih lanjut >>>

Memilih endoprosthesis untuk sendi pinggul

Semasa pembedahan, endoprosthesis sendi bersama yang ditubuhkan menggantikan struktur tersebut di sendi pinggul di mana perubahan patologi telah berlaku.

Banyak pusat perubatan untuk patah pinggul medial, iaitu. apabila fraktur berdekatan dengan kepala, jumlah penggantian sendi dilakukan. Ini dilakukan dengan penggantian lengkap kepala dan acetabulum femoral.

Menggantikan hanya satu unsur femur (monopolar prosthesis) dilakukan:

 • dalam pesakit tua dalam keadaan serius;
 • orang kurang upaya yang tidak dapat bergerak secara bebas.

Jenis produk

Jenis endoprosthes sendi pinggang dibezakan mengikut kaedah penetapan mereka:

 • Prosthesis CFP secara tidak terkondisi;
 • prostesis hibrid;
 • endoprosthesis standard.

Doktor mengetahui tentang prostesis mana yang lebih baik untuk digunakan. Semua gigi palsu mempunyai kebaikan dan keburukan mereka.

Pesakit tidak perlu menyemak semula gambar, untuk mengkaji apa yang pengeluar peralatan perubatan, untuk memahami harga. Pakar bedah yang baik mengambil kira semua nuansa untuk setiap pesakit, memilih prostesis yang sesuai untuk tanda-tanda itu. Baru-baru ini, implan sendi pinggul Zimmer telah semakin digunakan, syarikat ini telah lama menubuhkan dirinya di pasaran untuk jenis produk ini.

Depuy tidak berkualiti rendah. Pengilang Rusia juga telah mencapai kejayaan dalam perniagaan ini (contohnya, ESI). Syarikat Jerman, Eskulap, yang mempunyai ketahanan yang tinggi, telah menubuhkan dirinya di pasaran dunia. Ramai doktor memuji prostesis Amerika.

Apabila penggantian sendi ditunjukkan

Untuk menjalankan arthroplasty sendi pinggul, petunjuk berikut boleh didapati:

 • ankylosis dengan komplikasi;
 • deformans coxarthrosis pada tahap perkembangan;
 • osteoartritis sendi pinggul, yang berkembang akibat dislokasi pinggul kongenital pada orang yang telah mencapai usia 30-40;
 • kecacatan sendi akibat kerosakan oleh proses tumor di hujung artikular dan femur;
 • kecacatan yang dikembangkan akibat kerosakan atau komplikasi penyakit kerangka tulang.

Terdapat juga kontraindikasi untuk pemasangan endoprosthesis. Ini termasuk:

 • proses purulen-radang di kawasan sendi, disertai dengan komplikasi;
 • osteomielitis dan kehadiran fistulas;
 • tuberkulosis tulang di peringkat akut.

Bahan prostetik

Penggantian pinggul adalah pembedahan yang bertujuan untuk menggantikan sendi yang rosak dengan tiruan. Selalunya femur dan acetabulum diganti.

Bola tiruan pada batang prostesis dibuat daripada asas logam tahan lama atau seramik. Hollow buatan dibuat, sebagai peraturan, dari polyethylene (tahan lama tahan plastik).

Penetapan prostesis dilakukan dengan bantuan simen tulang.

Yang paling tahan lama dan tahan haus ialah prostesis logam. Sekiranya diterapkan dengan betul, mereka akan kekal purata 20 tahun. Hayat perkhidmatan endoprosthesis sendi pinggul dari bahan lain adalah 15 tahun.

Dari indikator-indikator ini dan lain-lain akan bergantung kepada harga produk, gigi palsu tahan lama akan lebih mahal, kurang tahan lama - lebih murah. Di samping itu, kos endoprosthesis mungkin bergantung pada jenamanya. Sebagai contoh, endoprosthesis Zimmer akan lebih mahal daripada prostesis konvensional kerana dijamin berkualiti tinggi.

Cara memasang endoprosthes

Endoprosthesis diikat dalam 3 cara yang berbeza:

 • simen tulang berasaskan polimer digunakan;
 • apabila tulang tumbuh menjadi lekukan poros khas implan;
 • cara bercampur.

Tidak mustahil untuk mengatakan mana yang terbaik. Pilihan dibuat bergantung pada usia pesakit, keadaan tulang pinggul dan tulang acetabular. Sekiranya pesakit berusia melebihi 50 tahun, pertumbuhan tulang tidak diperhatikan, lampiran sebaiknya dilakukan dengan menggunakan simen tulang.

Dalam osteoporosis pada femur, ikatan dengan simen tulang dilengkapi dengan pemasangan plat logam yang membetulkan implan.

Dalam kes lain, anda boleh menggunakan kaedah lampiran tanpa sempit.

Persediaan untuk pembedahan

Penggantian lengkap bersama melibatkan penyediaan awal untuk pembedahan. Ia bermula seminggu sebelum penubuhan prostesis. Terdapat beberapa perkara yang penting untuk mengetahui sebelum operasi:

 1. Persoalan transfusi darah dibangkitkan sebagai usaha terakhir. Selalunya operasi seperti ini tidak memerlukan pemindahan darah jika pesakit mempunyai kadar hemoglobin sebanyak 12%.
 2. Semua penyakit pergigian, seperti penyakit periodontal, karies, dan lain-lain, perlu dihapuskan sebelum endoprosthesis, supaya tiada jangkitan tulang berlaku pada masa operasi.
 3. Doktor mendapati apa ubat yang diambil oleh pesakit, dan nasihat mengenai masalah ini.
 4. Langkah-langkah diagnostik dijalankan. Diperlukan ujian darah, air kencing, ECG, x-ray dada. Pemeriksaan ini penting sebelum pembedahan untuk menentukan pembedahan.

Peraturan Hospital

Pesakit yang sedang bersedia untuk pembedahan penggantian endoprostetik juga harus bersedia untuk mematuhi peraturan tertentu.

Pada hari kemasukan ke hospital, pesakit perlu berada di hospital pada masa yang ditetapkan:

 • pemeriksaan doktor dan menilai keadaan kesihatan pesakit;
 • jika perlu, pesakit akan menjalani beberapa ujian;
 • pesakit pergi ke pertemuan dengan pakar anestesi.

Pada hari pembedahan dijadualkan:

 1. Pesakit diangkut ke bilik operasi.
 2. Operasi arthroplasty. Prostetik dipasang secara purata dalam masa 1-2 jam.
 3. Untuk pemulihan pasca operasi selanjutnya, langkah-langkah diambil untuk mencegah thromboembolism, dan ubat yang diperlukan ditetapkan.
 4. Sehingga tanda-tanda penting menstabilkan, pesakit berada di bawah pengawasan yang berterusan oleh doktor di wad.
 5. Ditugaskan untuk diet khas (makanan cair atau lembut).

Untuk mengelakkan jangkitan daripada masuk ke badan yang lemah, antibiotik spektrum yang luas digunakan. Supaya seseorang tidak merasa sakit, dan juga untuk mencegah proses radang, analgesik dan ubat anti-radang diperkenalkan ke kawasan yang dikendalikan.

Pada hari kedua selepas campur tangan pembedahan, ia dibenarkan untuk cuba melakukan gerakan mudah: duduk dengan hati-hati, membuat rampasan pada bahagian yang sihat.

Pada hari ketiga, jika tiada komplikasi, ia dibenarkan untuk bangun dan berjalan dengan bantuan tongkat. Selepas 2 minggu, pesakit dilepaskan. Hari sebelum doktor membuang semua jahitan.

Selepas pembedahan, kursus pemulihan akan berlangsung dari 2 hingga 3 bulan. Sekiranya terdapat komplikasi, seseorang diletakkan di pusat pemulihan khas.

Pada masa ini, hanya 5% pesakit mengalami komplikasi selepas pembedahan. Peratusan yang rendah ini dikaitkan dengan endoprostheses kualiti yang baik dan kaedah pengendalian yang lebih baik.

Selepas 3 bulan, dengan hasil yang berjaya dari endoprosthetics, seseorang boleh selamat kembali ke perniagaan harian mereka dan bahkan untuk beberapa sukan.

Semua pergerakan dilakukan tanpa sebarang masalah. Satu-satunya kaveat: di bawah larangan melompat, kerana anda boleh merosakkan prostesis dan melepaskan lampirannya. Akibatnya, hayat endoprosthesis akan dikurangkan, ia perlu untuk menggantikannya.

Endoprosthesis bersama hip

Hip arthroplasty adalah pembedahan ortopedik yang serius untuk menggantikan sendi yang rosak dengan implan. Asas campur tangan pembedahan lazimnya adalah peningkatan haus dan lusuh sendi, serta luka-luka dan kecederaan pada sendi-sendi, yang mengakibatkan penurunan fungsi. Berapa kos arthroplasty dan yang lebih baik untuk membeli implan? Nasihat dan cadangan pakar ortopedik akan membantu menyelesaikan persoalan memilih jenis optimum endoprosthes yang optimum.

 1. Apakah yang mempengaruhi kos endoprosthesis?
 2. Bilakah pembedahan dilakukan?
 3. Kriteria Pemilihan
 4. Harga jenama berlainan

Apakah harganya bergantung pada?

Apabila merancang untuk membeli implan untuk diri sendiri, anda tidak boleh meletakkannya hanya pada tahap kosnya. Sebenarnya, sejumlah besar nol pada tanda harga tidak selalu menjadi jaminan perkhidmatan endoprosthesis yang panjang dan sempurna. Harganya bergantung pada jenis model dan diagnosis utama. Sebagai contoh, implan untuk rawatan bedah coxarthrosis lebih mahal daripada pengganti yang diperlukan untuk patah leher femoral.

Gabungan kos yang tinggi dan kualiti yang sangat baik dalam traumatologi tidak selalu kelihatan baik. Oleh kerana arthroplasty pinggul dianggap sebagai operasi yang kompleks, perkara utama adalah tahap prestasi tinggi, dan bukan kos implan yang tinggi. Kesalahan perubatan boleh menjejaskan bahkan bahan berkualiti tinggi. Adalah betul jika pesakit mengamanahkan hak untuk memilih prostesis kepada pakar bedah yang berkelayakan. Ini adalah faktor utama dalam endoprostetics yang berjaya. Pakar yang berpengalaman akan dapat menentukan jenis pengganti tiruan yang lebih baik dalam setiap kes tertentu.

Model-model sambungan tiruan yang paling popular dihasilkan oleh syarikat-syarikat antarabangsa DePuy dan Zimmer. Di samping itu, Stryker dan Smith adalah peserta aktif di pasaran moden. Anak saudara, Biomet, Aesculap, B. Braun. Zimmer mengeluarkan cawan Zimmer Trilogy berkualiti tinggi. Jenama DePuy lebih dikenali dengan garis akhir endoprosthesis Pinnacle. Menurut tujuan dan kualiti prestasi, produk Zimmer dan DePuy hampir sama, oleh itu, hanya seorang doktor profesional yang boleh memilih pilihan terbaik.

Petunjuk dan batasan

Operasi untuk pengenalan organ tiruan biasanya ditetapkan dengan kehadiran jenis penyakit tertentu dan keadaan negatif TBS:

 • patah tulang pinggul dan kesan kecederaan traumatik;
 • coxarthrosis (deforming osteoarthritis) dan jenis arthritis lain yang menyebabkan perubahan degeneratif-dystrophik;
 • displasia;
 • pengurangan bekalan darah ke kepala femoral;
 • anomali kongenital;
 • beberapa jenis tumor;
 • nekrosis aseptik.

Kehadiran mana-mana gejala yang disenaraikan bukan penunjuk mandatori untuk campur tangan pembedahan. Dalam setiap kes, isu penggantian endoprosthesis pesakit diputuskan oleh doktor yang hadir selepas pemeriksaan menyeluruh. Khususnya, dalam coxarthrosis, pembedahan hanya ditetapkan pada peringkat 2-3 penyakit ini. Juga, endoprosthesis dipasang untuk kesakitan jangka panjang yang tidak dapat ditanggung di TBS, yang tidak merespon rawatan selama enam bulan.

Kontra untuk pembedahan untuk penggantian bersama dengan endoprosthesis boleh menjadi keadaan sedemikian:

1. penyakit dermatologi dan kecederaan kulit di bahagian paha;

2. masalah dengan periferal tepi bahagian bawah;

3. kelumpuhan quadriceps;

4. penyakit onkologi;

5. gangguan mental yang teruk;

6. berat badan berlebihan (lebih daripada 120 kg).

Apabila membuat keputusan tentang keperluan untuk memasang endoprosthesis, usia dan kesihatan umum pesakit itu semestinya diambil kira. Pembedahan ortopedik tidak disyorkan untuk golongan muda dalam kes-kes di mana terdapat peluang untuk menyelamatkan / memulihkan fungsi dengan bantuan rawatan dadah.

Apa yang perlu dipertimbangkan ketika membeli?

Secara luaran, sendi tiruan sangat mirip dengan masa kini. Dalam versi klasik ia terdiri daripada pin (kaki), cawan dan kepala. Endoprosthesis menganggap aktiviti fizikal biasa dan melakukan tindakan yang sama seperti organ yang sihat. Pembedahan untuk menggantikan sendi pinggul yang rosak dengan implan dipanggil endoprosthetics utama. Apabila ia datang kepada revolusi endoprosthetics, penggantian bersama yang diwujudkan terdahulu adalah tersirat.

Jualan terdapat banyak jenis prostesis, yang diklasifikasikan mengikut beberapa kriteria.

1. Jenis pembinaan.

 • Monopolar - menggantikan kepala sendi pinggul.
 • Bipolar - anggota tiruan yang dipasang dan bukannya kepala femoral dan acetabulum. Arthroplasty sedemikian dipanggil jumlah. Ia sering dilakukan dalam ortopedik dan traumatologi.

2. Bahan utama (cawan dan kaki).

 • Logam dan logam adalah gabungan tahan haus yang boleh berkhidmat sekurang-kurangnya dua dekad. Akhir endoprosthes logam dipasang untuk lelaki yang menjalani gaya hidup yang aktif. Oleh kerana kepala besar sendi, pelbagai pergerakan boleh dilakukan. Wanita yang merancang mengandung, prostesis tidak disyorkan kerana kebarangkalian tinggi penetrasi ion logam ke dalam janin. Kelemahan termasuk harga tinggi endoprosthesis. Di samping itu, akibat geseran permukaan buatan, produk toksik terbentuk. Menurut ulasan oleh ortopedis, sendi logam jarang digunakan dalam amalan, dan di sesetengah negara mereka dilarang.
 • Logam dan plastik adalah pilihan yang murah dengan keracunan sederhana produk lelasan. Gabungan bahan dianggap paling lama (10-15 tahun). Prostetik semacam itu boleh dibeli oleh orang-orang yang bersifat unsportsman dengan gaya hidup yang diukur dan tenang. Oleh kerana kos yang rendah, implan disediakan untuk pesakit umur persaraan.
 • Seramik dan seramik - sendi tiruan juga sesuai untuk pesakit mana-mana jantina dan umur. Berbeza dengan ketahanan dan kekurangan ketoksikan. Halangan utama untuk membeli endoprosthesis seramik adalah kos yang tinggi. Di samping itu, implan boleh berderak semasa pergerakan, yang menimbulkan rasa tidak selesa bagi pesakit.
 • Seramik dan plastik - jenis gigi palsu yang paling murah. Gabungan ini disifatkan oleh haus dan kerapuhan pesat, oleh itu, ia lebih sesuai untuk pesakit kedua-dua jantina.

3. Kaedah penetapan.

 • Cementless / mekanikal - pemasangan unsur-unsur endoprosthesis dalam tisu tulang dengan ketinggalan atau penghantaran. Persimpangan ditutup dengan sebatian khas. Terima kasih kepada salutan ini, tisu tulang "tumbuh bersama" dengan bahan endoprosthesis (biasanya titanium), membetulkannya dengan pasti. Gigi palsu tidak baik untuk pesakit muda. Ini memudahkan penambahan arthroplasty hip lagi.
 • Disemen - semua bahagian prostesis tetap dengan penyelesaian biologi khusus. Kaedah sambungan ini memberikan fasa yang boleh dipercayai walaupun dengan osteoporosis. Endoprosthes disemen adalah yang terbaik untuk pesakit tua dan orang dengan aktiviti fizikal yang dikurangkan.
 • Hibrid lengkap - bahagian individu dari prostesis boleh dibuat daripada pelbagai jenis bahan. Cawan tetap dengan cara yang tidak terkecuali. Kaki buatan diperbaiki dengan penyelesaian. Endoprosthes hibrida terbaik disarankan untuk pesakit pertengahan umur.

Malah, kos arthroplasty terdiri daripada dua bahagian. Ini adalah harga implan itu sendiri dan kos operasi bersama-sama dengan tinggal di unit pesakit dalam. Bergantung pada jenis dan pengeluar, kos endoprosthesis dari 60,000-80,000 hingga 220,000-300,000 rubles. Rata-rata, implan kos antara 130,000 dan 150,000.

Kos purata pembedahan penggantian pinggul di klinik Rusia adalah 170,000-250,000. Jumlah keseluruhan bergantung kepada keadaan tinggal dan panjang kemasukan ke hospital. Jumlah endoprosthetics bersama-sama dengan kos rawatan pesakit purata 350,000-370,000 (30,000-220,000 untuk satu kutub tunggal, 400,000-600,000 Rubles). Di negara-negara yang berbeza, dianggarkan antara 8,000 dan 40,000 dolar.

Hip arthroplasty sering merupakan satu-satunya cara untuk memulihkan aktiviti motor. Pemasangan implan menghilangkan rasa sakit, yang tidak meninggalkan pesakit dengan penyakit sistem muskuloskeletal.

Jenis moden prostesis direka untuk meniru sepenuhnya sendi asli dan melaksanakan kebolehan fungsinya.

Implan sendi pinggul dengan pasangan geseran logam digunakan kurang dan kurang dalam amalan kerana produk geseran logam.

Dari sejumlah besar endoprostheses, anda boleh memilih implan yang sesuai. Kadang-kadang pesakit cuba untuk memilih implan diri mereka, merek kajian, model, jenis. Ortopedis sering mendengar perkara berikut dari pesakit:

 • Saya baru-baru ini membaca bahawa prostesis yang paling boleh dipercayai dibuat daripada seramik.
 • A prosthesis dengan lampiran simen adalah model ketinggalan zaman, dan satu yang tidak cekap adalah pilihan yang baik.
 • Gigi palsu terbaik adalah asing, mereka mempunyai ulasan positif.

Mitos pertama untuk menghilangkan endoprosthesis yang terbaik tidak wujud.

Yang kedua adalah untuk menggantikan TBS terdapat banyak variasi struktur ortopedik: sesetengahnya lebih baik, yang lain adalah lebih rendah dalam satu, tetapi lebih tinggi daripada yang lainnya. Kami bercakap tentang syarikat terkenal yang beroperasi di pasaran ortopedik bukan tahun pertama.

Implan yang paling tahan lama dan mahal adalah dengan pasangan geseran seramik. Tetapi ini tidak selalu berlaku: orang yang lengkap dan sangat aktif tidak memerlukan seramik - ia boleh retak di bawah beban.

Terdapat model yang murah, tetapi terdapat gigi palsu yang mahal. Ini tidak bermakna bahawa pilihan yang lebih murah boleh menjadi lebih teruk dan mencetuskan komplikasi. Dengan melepaskan model implan baru, syarikat itu terpaksa menaikkan kosnya, kerana pembangunan, pengeluaran, bahan habis-habis memerlukan pelaburan besar. Model baru akan mengambil kira kelemahan yang sebelumnya dan tidak akan lagi mengandunginya. Adalah mungkin bahawa hayat perkhidmatan akan lebih lama.

Jadi tembikar boleh retak.

Dalam kes ketiga, adalah perlu untuk mempertimbangkan bukan sahaja kualiti prostesis, tetapi juga kerja ahli bedah. Malah implan mahal tidak menjamin kejayaan operasi dengan kelayakan doktor rendah dan kekurangan pengalaman dalam endoprosthetics. Oleh itu, ia memberi tumpuan bukan hanya pada model dan firma, tetapi juga mengenai pengetahuan siapa yang akan beroperasi pada anda. Jangan lupa tentang pentingnya pemulihan. Kursus pemulihan penuh akan menjamin pemulihan yang berjaya untuk apa-apa jenis reka bentuk prostetik.

Model firma asing terkemuka tidak mempunyai perbezaan tertentu, jadi sukar untuk mengatakan mana yang lebih baik. Perbandingan - bukannya dengan standard harga dan kualiti. Syarikat terkenal Zimmer, De-Puy, Biomet menghasilkan sampel bersamaan yang tidak mempunyai perbezaan ketara.

Kepala seramik memusnahkan komponen acetabular.

Pukulan kedua pemusnahan.

Apabila memilih prostesis, jangan melihat syarikat atau kos, tetapi pada ciri yang lebih penting yang mempengaruhi hayat perkhidmatan penyesuaian - pasangan geseran.

Jenis endoprosthes, perbezaannya

Penting untuk mengetahui! Doktor terkejut: "Satu ubat yang berkesan dan berpatutan untuk kesakitan sendi wujud..."...

Sekiranya kita bercakap mengenai penampilan prostesis, ia adalah tiruan lengkap dari sendi asli manusia, yang dapat menahan beban harian dan mempunyai kebolehan fungsi yang sama yang telah dimusnahkan sebelumnya.

Ciri-ciri dan perbezaan dibezakan dengan jenis endoprosthetics:

 • cetek. Penggantian kepala TBS dan acetabulum;
 • jumlahnya Penggantian lengkap tulang dan rawan yang rosak dengan pengasingan leher femoral.

Satu contoh syarikat implan permukaan Zimmer.

Implant dibezakan dengan kaedah lampiran:

 • Fiksasi tanpa simen perubatan. Digunakan untuk pesakit muda tanpa tanda-tanda osteoporosis. Dengan ketumpatan tulang yang baik, mereka tumbuh menjadi gigi palsu dan membetulkannya. Apabila penetapan cementless boleh digunakan kaki yang mempunyai aloi titanium.
 • Pincing dengan simen. Teknik ini digunakan pada orang tua atau pada pesakit yang ketumpatan tulangnya tidak membenarkan menggunakan kaedah cementless.

Kaedah penetapan implan implan.

Baru-baru ini, konsep "implan cecair" sering didengar. Ia tidak berkaitan dengan endoprosthesis penuh, kerana ia bukan prostesis. Ia dianggap sebagai pengenalan jenis asid tertentu, tujuannya untuk mengembalikan tisu penghubung tulang rawan. Mana-mana pakar akan memberitahu anda bahawa ini mustahil. Di bawah pengaruh proses degeneratif-dystrophik, patologi bersama sepenuhnya hancur dan tidak mempunyai keupayaan untuk menjana semula. Satu-satunya jalan keluar ialah pembedahan.

Logam-polietilena, polietilena-seramik, seramik-seramik.

Pertimbangkan pasangan geseran. Ia tidak masuk akal untuk memilih jenama tertentu atau memberi tumpuan kepada harga, tetapi masuk akal untuk memikirkan ciri-ciri lain, kerana memakai produk akan memberi kesan buruk kepada tisu dan tulang lembut di sekelilingnya. Itulah yang anda perlukan untuk berbincang dengan doktor anda.

Jenis berikut wujud:

 • logam dalam kombinasi dengan logam;
 • logam dan polietilena;
 • seramik ditambah seramik;
 • gabungan seramik dan polietilena.

Setiap spesies mempunyai kelebihan dan kelemahan sendiri. Ia tidak boleh dikatakan bahawa gabungan beberapa komponen akan menjadi buruk, dan yang lain - baik. Prostetik, seperti sepasang geseran, dipilih secara individu. Sesuatu yang tidak sesuai dengan seorang pesakit boleh disyorkan kepada yang lain.

 • Komponen geseran adalah tidak toksik.
 • Rintangan haus tinggi
 • Keupayaan untuk memilih diameter kepala yang besar
 • Risiko tinggi membelah bahan semasa latihan
 • Harga yang cukup tinggi
 • Selalunya menyebabkan keciciran
 • Hayat perkhidmatan pendek
 • Kestabilan bahan, mobiliti tinggi
 • Setiap tahun model baru dikeluarkan, lebih maju (terdapat banyak untuk dipilih)
 • Harga rendah
 • Ketoksikan tinggi produk geseran
 • Cawan ini sensitif kepada cerun, sebaiknya tidak melebihi 50 darjah
 • Implan belanjawan, kos - lebih demokratik
 • Jenis pasangan geseran yang paling popular
 • Digabungkan dengan harga yang rendah mempunyai kualiti yang baik
 • Sudut kecenderungan cawan dapat mencapai 90 derajat
 • Tidak seperti jenis lain, kurang tahan haus
 • Diameter kepala tidak boleh melebihi 32 mm
 • Terdapat ketoksikan tertentu, walaupun agak sederhana
 • Versi terbaik dari prostesis.
 • Sesuai untuk semua orang, walaupun disyorkan untuk orang tua dengan gaya hidup pasif.
 • Hayat perkhidmatan - cukup lama

Pilihan yang popular - gabungan komponen logam dengan logam kerana harga yang rendah, tetapi tidak disyorkan untuk pemasangan - mempunyai beberapa batasan. Lebih kerap ditanamkan pada lelaki yang terbiasa dengan gaya hidup yang lebih aktif. Secara kategori tidak disyorkan untuk wanita yang merancang kehamilan masa depan: terdapat risiko produk toksik berisiko tinggi yang memasuki plasenta, yang memberi kesan buruk kepada janin. Di sesetengah negara, penggunaan komponen gabungan itu adalah dilarang.

Pakai komponen logam boleh dilihat dengan mata kasar.

Seramik sering digunakan dalam kombinasi dengan polietilena: sesuai untuk pesakit mana-mana kategori, tidak mempunyai had umur. Intervensi semakan penggantian mungkin diperlukan selepas 15-20 tahun.

Dari 10 hingga 15% komplikasi selepas arthroplasty dikaitkan dengan pemilihan prostesis yang salah, dan lebih khusus, pasang geseran. Itulah sebabnya penting untuk mencari orthopedis yang berkelayakan dan memberi perhatian kepada jenama implan, tetapi untuk kualitinya.

Hayat perkhidmatan pasangan geseran "seramik ditambah seramik" adalah yang tertinggi. Sesuai untuk hampir semua pesakit, satu-satunya contraindication ialah prostesis sedemikian untuk osteoporosis (ketumpatan tisu rendah) tidak ditanamkan. Keadaan utama yang membolehkan untuk melanjutkan tempoh kegunaan, mengurangkan risiko operasi semula - pemasangan struktur komponen yang betul.

Hip joint: harga prosthesis

Kos endoprosthetics dan implan itu sendiri bergantung kepada pusat perubatan untuk pembedahan ortopedik. Menurut statistik dari 2014, harga purata di Moscow adalah 90,000-120,000 rubel. Harga ini tidak termasuk ujian hospital dan ujian diagnostik.

Berhenti bertolak ansur dengan sakit sendi ini! Tulis resipi yang terbukti...

Harga reka bentuk ortopedik bergantung kepada pengeluar dan bahan yang digunakan. Syarikat-syarikat asing menawarkan implan di wilayah 1300-2000 dolar, yang domestik beberapa kali lebih murah.

Kualiti arthroplasty tidak menjejaskan kos, tetapi kualiti operasi dan pemulihan berikutnya. Malah endoprosthesis yang paling mahal tidak menjamin kesan terapeutik sekiranya berlaku campur tangan yang salah dan ketiadaan tempoh pemulihan yang betul.

Di mana untuk membeli prostesis hip?

"Doktor menyembunyikan kebenaran!"

Masalah "terabaikan" dengan sendi boleh sembuh di rumah! Hanya jangan lupa untuk mencubanya sekali sehari...

Membeli implan untuk menggantikan TBS anda akan berurusan terus dengan doktor anda. Mereka bekerjasama dengan pengeluar dan akan dapat mengetahui berapa banyak kos jenis tertentu.

Prostetik boleh dibeli secara bebas di kedai khusus atau dipesan melalui Internet. Perkhidmatan ini adalah mungkin kerana anda telah bersetuju dengan semua nuansa terlebih dahulu, mengetahui jenis prostesis yang diperlukan.

Kami tidak mengesyorkan membeli implan itu sendiri: dalam kes-kes komplikasi, anda berisiko mendengar dari doktor bahawa masalahnya adalah dalam implan.

Di bandar-bandar Rusia ada syarikat - pengedar rasmi pengeluar asing implan ortopedik. Lebih sering anda boleh mendengar tentang "Legacy MED" (berfungsi dengan syarikat terkenal di dunia Amerika "Jonson Jonson "). Di sini anda boleh membeli endoprosthesis titanium dan seramik. Harga yang tepat akan memberitahu perunding.

Dislokasi prostesis hip

Perkembangan patologi seperti dislokasi TBS selepas penggantian adalah kes yang jarang berlaku, didiagnosis tidak lebih kerap daripada 2-4 kali setiap 100 pesakit yang dikendalikan. Gejala tidak berbeza dari dislokasi ke penggantian. Gambar klinikal adalah seperti berikut:

 • perkembangan kesakitan, yang tidak boleh dilepaskan oleh ubat penghilang rasa sakit;
 • mengubah panjang anggota bawah, pemendekannya;
 • pelanggaran amplitud pergerakan, kekakuan, penurunan tajam dalam aktiviti fizikal.

Penyebab keseleo adalah kecederaan, tetapi otot dan pinggul yang kuat yang dilatih dalam proses pemulihan akan membantu mencegahnya.

Untuk menjelaskan kestabilan reka bentuk pesakit disuntik ke dalam keadaan anestesia, di mana doktor sengaja menjalankan subluxation dari prostesis, kemudian diset semula ke kedudukan asalnya. Prosedur ini mencadangkan sebab-sebab yang menimbulkan komplikasi, dan pada masa akan datang untuk mengurangkan risiko dislokasi semula.

Rawatan terdiri daripada mengurangkan kehelan dan memakai sejenis prostesis khas, kursus terapi fizikal, fisioterapi, urut.

Zimmer: prostesis hip

Pengilang peralatan ortopedik yang terkenal, sebuah syarikat yang diasaskan di Amerika Syarikat lebih daripada seratus tahun yang lalu - Zimmer (Zimmer). Seluruh tempoh kewujudan, syarikat itu sentiasa membangun, memperkenalkan teknologi terkini, mencipta rekaan baru, prostesis. Produknya diangkut ke negara-negara yang berlainan di dunia, yang digunakan di pusat-pusat perubatan di Israel, Jerman, Rusia, Republik Czech.

Populariti sedemikian dikaitkan dengan kualiti produk: ia dibezakan oleh ketahanan dan keupayaan penyesuaian yang tinggi.

Zimmer ialah Mercedes di antara endoprostheses.

Pelbagai syarikat itu luas, adalah mungkin untuk memilih prostesis pada nisbah kualiti harga. Malah implan yang murah membolehkan sepenuhnya meniru sendi asli dan mempunyai rintangan haus yang baik.

Apa jenis prostesis yang boleh dibeli, berapa banyak? Pengeluaran Zimmer mengeluarkan struktur implan berikut:

 • prostesis untuk menggantikan sendi lutut. Pemimpin yang tidak dapat dipertikaikan: hampir separuh daripada operasi dijalankan menggunakan prostesis dari syarikat ini. Hayat perkhidmatan - 15 tahun atau lebih;
 • endoprosthesis untuk penggantian sendi bahu. Pembangunan inovatif yang unik - bersama dengan tahap implantasi maksimum, mengembalikan fungsi tangan sebanyak 95%;
 • implan untuk prostat TBS. Pemilihan spesies yang besar, terdapat kemungkinan pemilihan individu, termasuk harga.

Perbezaan utama antara produk Zimmer adalah penyesuaian tinggi prostesis, yang memendekkan tempoh pemulihan.

Menurut statistik, sendi buatan pengeluar ini dalam 99% kes kekal stabil selama 10-12 tahun selepas pemasangan. Dalam hampir 85% masa operasi Zimmer hampir 15-18 tahun. Oleh itu, populariti syarikat ini agak munasabah.

Seringkali pesakit bertanya soalan ini: bolehkah kita meletakkan anggota tiruan kami, berapa tahun akan mereka berkhidmat? Kualiti pengeluar domestik tidak lebih buruk, terdapat beberapa syarikat ortopedik yang cukup. Apabila menjawab soalan lain, terdapat banyak faktor yang perlu dipertimbangkan. Ia tidak bergantung pada harga implan, tetapi pada reka bentuk yang dipilih - sepasang geseran, tangan ahli perubatan dan pakar pemulihan.

Kos sendi pinggul

Kadang-kadang, selepas pembedahan untuk penggantian sendi, komplikasi berkembang; dalam 10% mereka dikaitkan dengan implan yang salah dipilih. Pesakit didiagnosis dengan patah leher, perkembangan proses berjangkit, edema, hematoma.

Fakta: tidak ada prostesis khusus - model sejagat yang boleh disesuaikan dengan semua orang dan tidak menimbulkan kesan sampingan.

Kesilapan utama ramai pesakit adalah untuk membuat pilihan pembinaan endoprostetik mengikut ulasan dari Internet dan pada harga. Seseorang memilih prostesis paling mahal pengeluaran asing dan melakukan operasi dengan pakar bedah dengan sedikit pengalaman. Akibatnya, penyesuaian menjadi buruk, pemulihan lama, banyak komplikasi.

Jika anda memutuskan endoprosthetics, perhatikan - harga implan, Zimmer atau seramik, tidak mempunyai kaitan dengan kejayaan rawatan. Adalah wajar untuk memilih subjek ortopedik yang murah tetapi sesuai.

Pakar bedah berpengalaman mempunyai keistimewaan tersendiri dalam model dan jenama, jadi perundingan dan pemilihan awal amat diperlukan. Pakar dari kedua-dua institusi swasta dan pusat perubatan kerajaan lebih sering dinasihatkan untuk memilih Zimmer dan DePuy. Walaupun prostesis pengeluar tidak mempunyai perbezaan asas, mereka sama-sama mirip dengan rupa, mereka adalah produk berkualiti tinggi dengan keupayaan untuk memilih reka bentuk dengan mengambil kira kemungkinan kewangan.

Berapakah rawatan endoprosthes seperti itu? Harga purata di Moscow adalah 200,000 Rubles, dengan mengambil kira tinggal di klinik swasta, ujian makmal, hospital, dan pemulihan berikutnya di bawah pengawasan doktor khusus.

Dalam pembedahan ortopedik, terdapat satu perkara penting: asas pemulihan yang berjaya adalah pemulihan. Kedua-dua prostesis yang paling mahal menjamin kejayaan operasi tanpa mematuhi peraturan pemulihan.

Dalam amalan, terdapat contoh yang mencukupi apabila pesakit, memperoleh implan yang paling inovatif dan mahal, benar-benar mengabaikan pemulihan, memandangkan bahawa kerana harga yang tinggi itu tidak diperlukan. Hasilnya - pesakit kembali beberapa tahun kemudian kepada doktor dengan aduan kesakitan, bengkak, perkembangan kepincangan. Rawatan konservatif dalam kes ini tidak boleh - dilantik pembedahan semakan, diikuti dengan kos tambahan dan pemulihan jangka panjang.

Untuk rawatan dan pencegahan penyakit sendi dan tulang belakang, pembaca kami menggunakan kaedah rawatan cepat dan bukan pembedahan yang disyorkan oleh pakar rheumatologi terkemuka Rusia, yang memutuskan untuk bercakap terhadap keadaan huru-hara farmaseutikal dan membentangkan ubat yang BERSETUJU BANYAK! Kami mengenali teknik ini dan memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda. Baca lebih lanjut...

Sering kali, menggantikan sendi asli dengan sendi buatan adalah satu-satunya cara untuk memulihkan fungsi normal sistem muskuloskeletal. Pendekatan yang bertanggungjawab terhadap pilihan prostesis, diagnosis, klinik, doktor dan pemulihan selanjutnya.

Bagaimana untuk melupakan kesakitan sendi?

 • Sakit sendi mengehadkan pergerakan dan kehidupan penuh...
 • Anda bimbang tentang ketidakselesaan, kesakitan dan kesakitan sistematik...
 • Mungkin anda telah mencuba banyak ubat, krim dan salap...
 • Tetapi berdasarkan hakikat bahawa anda membaca garis-garis ini - mereka tidak membantu anda...

Tetapi orthopedist Valentin Dikul mendakwa bahawa ubat yang benar-benar berkesan untuk kesakitan sendi wujud!

Semasa pembedahan, endoprosthesis sendi bersama yang ditubuhkan menggantikan struktur tersebut di sendi pinggul di mana perubahan patologi telah berlaku.

Banyak pusat perubatan untuk patah pinggul medial, iaitu. apabila fraktur berdekatan dengan kepala, jumlah penggantian sendi dilakukan. Ini dilakukan dengan penggantian lengkap kepala dan acetabulum femoral.

Menggantikan hanya satu unsur femur (monopolar prosthesis) dilakukan:

 • dalam pesakit tua dalam keadaan serius;
 • orang kurang upaya yang tidak dapat bergerak secara bebas.

Jenis produk

Jenis endoprosthes sendi pinggang dibezakan mengikut kaedah penetapan mereka:

 • Prosthesis CFP secara tidak terkondisi;
 • prostesis hibrid;
 • endoprosthesis standard.

Doktor mengetahui tentang prostesis mana yang lebih baik untuk digunakan. Semua gigi palsu mempunyai kebaikan dan keburukan mereka.

Pesakit tidak perlu menyemak semula gambar, untuk mengkaji apa yang pengeluar peralatan perubatan, untuk memahami harga. Pakar bedah yang baik mengambil kira semua nuansa untuk setiap pesakit, memilih prostesis yang sesuai untuk tanda-tanda itu. Baru-baru ini, implan sendi pinggul Zimmer telah semakin digunakan, syarikat ini telah lama menubuhkan dirinya di pasaran untuk jenis produk ini.

Depuy tidak berkualiti rendah. Pengilang Rusia juga telah mencapai kejayaan dalam perniagaan ini (contohnya, ESI). Syarikat Jerman, Eskulap, yang mempunyai ketahanan yang tinggi, telah menubuhkan dirinya di pasaran dunia. Ramai doktor memuji prostesis Amerika.

Apabila penggantian sendi ditunjukkan

Untuk menjalankan arthroplasty sendi pinggul, petunjuk berikut boleh didapati:

 • ankylosis dengan komplikasi;
 • deformans coxarthrosis pada tahap perkembangan;
 • osteoartritis sendi pinggul, yang berkembang akibat dislokasi pinggul kongenital pada orang yang telah mencapai usia 30-40;
 • kecacatan sendi akibat kerosakan oleh proses tumor di hujung artikular dan femur;
 • kecacatan yang dikembangkan akibat kerosakan atau komplikasi penyakit kerangka tulang.

Terdapat juga kontraindikasi untuk pemasangan endoprosthesis. Ini termasuk:

 • proses purulen-radang di kawasan sendi, disertai dengan komplikasi;
 • osteomielitis dan kehadiran fistulas;
 • tuberkulosis tulang di peringkat akut.

Bahan prostetik

Penggantian pinggul adalah pembedahan yang bertujuan untuk menggantikan sendi yang rosak dengan tiruan. Selalunya femur dan acetabulum diganti.

Bola tiruan pada batang prostesis dibuat daripada asas logam tahan lama atau seramik. Hollow buatan dibuat, sebagai peraturan, dari polyethylene (tahan lama tahan plastik).

Penetapan prostesis dilakukan dengan bantuan simen tulang.

Yang paling tahan lama dan tahan haus ialah prostesis logam. Sekiranya diterapkan dengan betul, mereka akan kekal purata 20 tahun. Hayat perkhidmatan endoprosthesis sendi pinggul dari bahan lain adalah 15 tahun.

Dari indikator-indikator ini dan lain-lain akan bergantung kepada harga produk, gigi palsu tahan lama akan lebih mahal, kurang tahan lama - lebih murah. Di samping itu, kos endoprosthesis mungkin bergantung pada jenamanya. Sebagai contoh, endoprosthesis Zimmer akan lebih mahal daripada prostesis konvensional kerana dijamin berkualiti tinggi.

Cara memasang endoprosthes

Endoprosthesis diikat dalam 3 cara yang berbeza:

 • simen tulang berasaskan polimer digunakan;
 • apabila tulang tumbuh menjadi lekukan poros khas implan;
 • cara bercampur.

Tidak mustahil untuk mengatakan mana yang terbaik. Pilihan dibuat bergantung pada usia pesakit, keadaan tulang pinggul dan tulang acetabular. Sekiranya pesakit berusia melebihi 50 tahun, pertumbuhan tulang tidak diperhatikan, lampiran sebaiknya dilakukan dengan menggunakan simen tulang.

Dalam osteoporosis pada femur, ikatan dengan simen tulang dilengkapi dengan pemasangan plat logam yang membetulkan implan.

Dalam kes lain, anda boleh menggunakan kaedah lampiran tanpa sempit.

Persediaan untuk pembedahan

Penggantian lengkap bersama melibatkan penyediaan awal untuk pembedahan. Ia bermula seminggu sebelum penubuhan prostesis. Terdapat beberapa perkara yang penting untuk mengetahui sebelum operasi:

 1. Persoalan transfusi darah dibangkitkan sebagai usaha terakhir. Selalunya operasi seperti ini tidak memerlukan pemindahan darah jika pesakit mempunyai kadar hemoglobin sebanyak 12%.
 2. Semua penyakit pergigian, seperti penyakit periodontal, karies, dan lain-lain, perlu dihapuskan sebelum endoprosthesis, supaya tiada jangkitan tulang berlaku pada masa operasi.
 3. Doktor mendapati apa ubat yang diambil oleh pesakit, dan nasihat mengenai masalah ini.
 4. Langkah-langkah diagnostik dijalankan. Diperlukan ujian darah, air kencing, ECG, x-ray dada. Pemeriksaan ini penting sebelum pembedahan untuk menentukan pembedahan.

Peraturan Hospital

Pesakit yang sedang bersedia untuk pembedahan penggantian endoprostetik juga harus bersedia untuk mematuhi peraturan tertentu.

Pada hari kemasukan ke hospital, pesakit perlu berada di hospital pada masa yang ditetapkan:

 • pemeriksaan doktor dan menilai keadaan kesihatan pesakit;
 • jika perlu, pesakit akan menjalani beberapa ujian;
 • pesakit pergi ke pertemuan dengan pakar anestesi.

Pada hari pembedahan dijadualkan:

 1. Pesakit diangkut ke bilik operasi.
 2. Operasi arthroplasty. Prostetik dipasang secara purata dalam masa 1-2 jam.
 3. Untuk pemulihan pasca operasi selanjutnya, langkah-langkah diambil untuk mencegah thromboembolism, dan ubat yang diperlukan ditetapkan.
 4. Sehingga tanda-tanda penting menstabilkan, pesakit berada di bawah pengawasan yang berterusan oleh doktor di wad.
 5. Ditugaskan untuk diet khas (makanan cair atau lembut).

Untuk mengelakkan jangkitan daripada masuk ke badan yang lemah, antibiotik spektrum yang luas digunakan. Supaya seseorang tidak merasa sakit, dan juga untuk mencegah proses radang, analgesik dan ubat anti-radang diperkenalkan ke kawasan yang dikendalikan.

Pada hari kedua selepas campur tangan pembedahan, ia dibenarkan untuk cuba melakukan gerakan mudah: duduk dengan hati-hati, membuat rampasan pada bahagian yang sihat.

Pada hari ketiga, jika tiada komplikasi, ia dibenarkan untuk bangun dan berjalan dengan bantuan tongkat. Selepas 2 minggu, pesakit dilepaskan. Hari sebelum doktor membuang semua jahitan.

Selepas pembedahan, kursus pemulihan akan berlangsung dari 2 hingga 3 bulan. Sekiranya terdapat komplikasi, seseorang diletakkan di pusat pemulihan khas.

Pada masa ini, hanya 5% pesakit mengalami komplikasi selepas pembedahan. Peratusan yang rendah ini dikaitkan dengan endoprostheses kualiti yang baik dan kaedah pengendalian yang lebih baik.

Selepas 3 bulan, dengan hasil yang berjaya dari endoprosthetics, seseorang boleh selamat kembali ke perniagaan harian mereka dan bahkan untuk beberapa sukan.

Semua pergerakan dilakukan tanpa sebarang masalah. Satu-satunya kaveat: di bawah larangan melompat, kerana anda boleh merosakkan prostesis dan melepaskan lampirannya. Akibatnya, hayat endoprosthesis akan dikurangkan, ia perlu untuk menggantikannya.

 1. Hip bersama, prostesis: harga
 2. Petunjuk dan kontraindikasi
 3. Beli prostesis hip
 4. Dislokasi prostesis hip
 5. Prostitusi pinggang Zimmer
 6. Kos prosthesis pinggul

Endoprosthetics sendi pinggul diamalkan untuk pesakit yang sendi semulajadi untuk beberapa sebab (penyakit, kecederaan) tidak dapat berfungsi dengan normal. Dengan bantuan analog tiruan sendi ini, anda bukan sahaja boleh menyelamatkan pesakit dari gejala penyakit yang tidak menyenangkan, tetapi juga memulihkan sepenuhnya aktiviti fizikalnya.

Endoprosthes moden mempunyai struktur yang sama dengan sendi pinggul yang normal. Mereka melakukan fungsi yang sama dan dapat menahan beban yang agak besar.

Dalam kebanyakan kes, pilihan endoprosthesis sebelum pembedahan dilakukan oleh doktor yang menghadiri, yang mengambil kira banyak kriteria, iaitu:

 • berat badan;
 • umur pesakit;
 • diagnosis khusus, yang membawa kepada pergerakan mobiliti dalam sendi dan pengabaian penyakit;
 • kecenderungan orang itu kepada setiap reaksi alahan yang mungkin.

Segera harus diperhatikan bahawa mustahil untuk menentukan "dengan mata" yang endoprosthesis lebih baik, kerana perlu mengambil kira bukan hanya mekanisme kerja implan, tetapi juga pengilang dan bahan wajib.
Nasib baik, endoprosthes moden boleh agak berbeza, yang memberikan peluang yang cukup untuk pilihan.

Ia penting! Menurut doktor, endoprosthes yang berkualiti tinggi harus dibuat oleh pengilang yang terbukti, mempunyai set lengkap dan mekanisme kerja yang sempurna. Dalam kes ini, pakar mendapati bahawa produk dan kos itu agak tinggi. Di bawah kuota itu, seseorang tidak perlu berharap untuk mewujudkan produk berkualiti tinggi.

Setiap tahun operasi arthroplasty pinggul dilakukan di seribu ribu. Untuk memahami secara terperinci hasilnya dan tera umum mengenai operasi sedemikian, anda boleh melihat ulasan pesakit:

Harga untuk penggantian sendi pinggul di Moscow ditentukan oleh faktor-faktor berikut:

 1. Klinik khusus di mana prosedur akan berlaku.
 2. Kelayakan pakar bedah.
 3. Jenis anestesia yang digunakan.
 4. Kerumitan pembedahan dan matlamat yang ditetapkan doktor.

Juga sangat penting dalam kos operasi sedemikian adalah jenis endoprosthesis yang sepadan dan jenis operasi apa yang akan menjadi (penggantian sendi utamanya atau semakan semula, yang dilakukan dengan perkembangan komplikasi). Rata-rata, campur tangan pembedahan di Moscow akan dikenakan biaya daripada 260,000 rubel. Sekiranya prosedur ini diamalkan di klinik swasta elit, maka operasi itu akan menjadi lebih mahal.

Ini adalah komponen seramik yang digunakan dalam endoprostheses bersama sendi pinggul. Di baris bawah ada yang disebut "kepala", di atas "cawan".

Perhatian! Salah satu kualiti tertinggi dan pada masa yang sama bahan mahal untuk endoprosthesis adalah seramik, harga yang akan menjadi agak tinggi. Perlu difahami bahawa tempoh penggunaan implan tersebut boleh mencapai sehingga tiga puluh tahun, yang dianggap sebagai petunjuk yang sangat baik.

Perhimpunan pasangan geseran keramik.

Agar pemulihan berikutnya dapat dilakukan semudah mungkin, walaupun sebelum operasi, orang itu mesti berjaya memilih sendiri jenis endoprosthesis.

Dengan penjagaan khas, anda perlu memilih prostesis sekiranya sakit, kerana implan, selepas penubuhannya, bukan sahaja akan menyediakan kemungkinan fungsi motor sendi, tetapi juga meminimumkan proses keradangan.

Terdapat jenis prostesis (bahan) yang dipasang hari ini oleh pakar bedah:

 1. Metal + Metal. Sekiranya berjaya ditubuhkan, mereka secara teori boleh bertahan sehingga 10 tahun. Walaupun begitu, disebabkan oleh fakta bahawa logam boleh menjadi toksik kepada badan, di beberapa negara ia dilarang menggunakan prostitusi yang dibuat daripadanya. Adalah disyorkan untuk memasang prostesis logam untuk lelaki dengan berat badan yang tinggi yang memimpin gaya hidup aktif. Implan logam dikontraindikasikan untuk wanita yang merancang kehamilan.
 2. Logam + polietilena. Adalah wajar untuk menggunakan jenis anggota palsu untuk orang yang mengetuai gaya hidup sederhana dan tidak mengamalkan beban sukan. Malangnya, akibat geseran yang jelas, sepuluh tahun kemudian prostesis tersebut perlu diganti.
 3. Seramik + seramik. Ini sesuai untuk pesakit muda. Mereka bergerak dengan lancar dan tidak merengsa tisu sendi. Malangnya, produk seramik hampir dua kali lebih tinggi daripada prostesis logam konvensional.
 4. Seramik + polietilena. Ini adalah yang paling mudah dicapai, dan jenis prosthesis yang berkualiti tinggi. Kelebihannya terletak pada kepala seramik, yang praktikalnya tidak habis dan cawan plastik, yang, walaupun ia haus, juga sempurna menyerap seperti sendi manusia yang sihat.

Sebanyak seramik pepejal, ia rapuh. Dalam foto, anda dapat melihat hasil memecahkan kepala keramik TBS.

Pasangan geseran yang paling biasa digunakan endoprostheses, dari kiri ke kanan: logam-polietilena, seramik-polietilena, seramik-seramik.

Sebagai tambahan, baru-baru ini jenis endoprosthes sering digunakan:

 1. Titanium. Ini adalah prosthesis logam sepenuhnya yang digunakan untuk cetek dan juga untuk endoprostetik gabungan. Walaupun ketahanan, ia adalah jenis implan yang sering menimbulkan tindak balas keradangan di sendi.
 2. Pandangan biopolar terhadap prostesis direka untuk mengenal pasti pesakit yang mengalami patah tulang pinggul. Biasanya mereka menjadi orang yang lebih tua. Reka bentuk prostetik bipolar mempunyai pergerakan dua kali ganda di kepala. Terima kasih kepada ini, bahkan orang yang lebih tua dengan aktiviti fizikal terhad boleh mula berjalan semula selepas pembedahan.
 3. Prostesis cecair untuk memulihkan fungsi tulang rawan. Jenis prostesis ini digunakan dalam rawatan arthrosis, yang menjejaskan tisu rawan sendi. Pada masa yang sama, pesakit disuntik dengan ubat berdasarkan asid hyaluronik, yang mengisi rongga rawan yang berpenyakit. Malangnya, prostetik cecair tidak akan berkesan jika tisu tulang terjejas.

Foto menunjukkan dua endoprosthesis bipolar tanpa komponen femoral. Jika anda melihat dengan teliti, anda dapat melihat dua paksi pergerakan dan, dengan itu, dua pesawat geseran. Permukaan berliang tidak boleh menggunakan simen semasa pemasangan.

Hip bersama, prostesis: harga

Kos minimum gabungan sendi dari pengeluar asing ialah $ 650. Di Moscow, jenis sendi ini boleh dipesan sama ada secara langsung dari syarikat atau dari wakil pengilang.

Pada masa yang sama, walaupun sebelum membeli endoprosthesis, seseorang harus secara khusus mengetahui apa bahan khusus produk yang perlu dibuat (seramik, titanium prostesis, dan sebagainya).

Petunjuk dan kontraindikasi

Coxarthrosis sendi pinggul kanan. Kekurangan ruang bersama.

Tanda-tanda utama untuk pembedahan penggantian bersama adalah diperlukan:

 • arthrosis dan jenisnya (coxarthrosis, osteoarthrosis);
 • kanser tulang pinggul;
 • dislokasi atau patah leher femoral;
 • arthritis, termasuk yang berkembang selepas kecederaan sebelumnya;
 • nekrosis kepala tulang pinggul;
 • splicing yang tidak betul pada sendi pinggul;
 • displasia sendi (bentuk kongenital).

Sebaliknya, adalah dilarang untuk mengamalkan campur tangan pembedahan ini dalam kes seperti:

 1. Tempoh membawa kanak-kanak.
 2. Tempoh laktasi pada wanita.
 3. Pembekuan darah yang lemah.
 4. Jangkitan HIV.
 5. Osteoporosis progresif.
 6. Patologi teruk sistem kardiovaskular.
 7. Epilepsi.
 8. Tuberkulosis.
 9. Gangguan serius dalam fungsi buah pinggang atau hati.
 10. Luka berjangkit, terutamanya di kawasan di mana operasi akan dilakukan.
 11. Tempoh penyakit pernafasan akut.

Endoprostetics precautionary diamalkan di bawah keadaan berikut:

 • umur pesakit;
 • diabetes di pesakit;
 • kecenderungan untuk tindak balas alahan;
 • keadaan psiko-emosi yang tidak stabil seseorang, terutama neurosis dan tempoh kemurungan.

Beli prostesis hip

Seperti yang dinyatakan di atas, berapa kos endoprostesis yang ditentukan oleh bahan, negara dan pengeluarnya.

Kos purata di Moscow untuk implan ini adalah seperti berikut: