Utama / Diagnostik

Anatomi tulang belakang dan saraf tunjang

Rameshvili T.E., Trufanov G.E., Gaidar B.V., Parfenov V.E.

Lajur tulang belakang

Lajur tulang belakang biasanya merupakan pembentukan fleksibel yang terdiri daripada purata 33-34 vertebra yang disambungkan dalam rantaian tunggal oleh cakera intervertebral, batang arcuate dan alat ligamentous yang kuat.

Bilangan tulang belakang pada orang dewasa tidak selalu sama: terdapat kelainan pada perkembangan tulang belakang, yang dikaitkan dengan peningkatan dan penurunan bilangan tulang belakang. Oleh itu, tulang belakang embrio ke-25 pada orang dewasa diasimilasikan oleh sakrum, tetapi dalam sesetengah keadaan ia tidak tumbuh bersama dengan sacrum, membentuk lumbar vertebra ke-6 dan vertebra 4 (lumbarization - menyamakan vertebra sacral ke lumbar).

Terdapat juga nisbah yang bertentangan: sakrum mengasimilasikan bukan sahaja vertebra ke-25 tetapi juga ke-24, membentuk 4 lumbar dan 6 tulang belakang sakral (sakramental). Asimilasi boleh lengkap, tulang, tidak lengkap, dua hala, dan satu sisi.

Dalam ruang tulang belakang, vertebra berikut dibezakan: serviks - 7, toraks - 12, lumbar - 5, sacral - 5 dan coccygeal - 4-5. Pada masa yang sama, 9-10 daripadanya (sacral - 5, coccygeal 4-5) bersambung tanpa bergerak.

Biasanya, tidak ada lekuk lajur tulang belakang di dalam pesawat hadapan. Dalam satah sagittal, lajur vertebral mempunyai 4 lubang lentur fisiologi yang bergantian dalam bentuk busur dengan convexity anteriorly (serviks dan lumbar lordosis) dan busur yang diarahkan oleh posteriorly convexity (thoracic dan sacrococcygeal kyphosis).

Mengenai nisbah anatomi biasa di dalam ruang tulang belakang menunjukkan keterukan keluk fisiologi. Keluk fisiologi tulang belakang sentiasa lancar dan biasanya tidak bersudut, dan proses spinus berada pada jarak yang sama antara satu sama lain.

Ia harus ditekankan bahawa tahap lenturan tunjang tulang belakang dalam pelbagai bahagian berbeza-beza dan bergantung pada usia. Oleh itu, pada saat lahir, lengkung kolom tulang belakang wujud, tetapi keparahannya bertambah apabila anak tumbuh.

Vertebra

Vertebra (kecuali dua serviks atas) terdiri daripada badan, arka dan proses yang meluas darinya. Badan vertebra terhubung oleh cakera intervertebral, dan busur oleh sendi intervertebral. Arcs dari vertebrae, sendi, transversal dan proses spinous bersambung dengan alat ligamentous yang kuat.

Kompleks anatomi yang terdiri daripada cakera intervertebral, dua sendi intervertebral yang bersamaan dan ligamen terletak pada tahap ini, mewakili sejenis segmen gerakan tulang belakang - apa yang dipanggil. segmen motor vertebral. Pergerakan tulang belakang dalam segmen berasingan adalah kecil, tetapi pergerakan banyak segmen memberikan kemungkinan pergerakan signifikan tulang belakang secara menyeluruh.

Saiz badan vertebrata meningkat dalam arah caudal (atas ke bawah), mencapai maksimum di kawasan lumbar.

Biasanya, badan vertebra mempunyai ketinggian yang sama di bahagian anterior dan posterior.

Pengecualian adalah vertebra lumbal kelima, badan yang mempunyai bentuk berbentuk baji: di bahagian ventral ia lebih tinggi daripada pada dorsal (anterior lebih tinggi daripada posterior). Pada orang dewasa, badan mempunyai bentuk segi empat dengan sudut bulat. Dalam kawasan torakolumbar peralihan tulang belakang, bentuk trapezoid badan satu atau dua tulang belakang dapat dikesan dengan seragam seragam permukaan atas dan bawah anterior. Bentuk trapezoid mungkin berada di lumbar vertebra dengan keada permukaan atas dan bawah posterior. Bentuk yang sama dari vertebra kelima kadang-kadang salah untuk patah tekanan.

Badan vertebral terdiri daripada bahan spongy, rasuk tulang yang membentuk interlacing yang rumit, majoriti besar mereka mempunyai arah menegak dan sesuai dengan garis beban utama. Bahagian hadapan, belakang dan sisi tubuh ditutup dengan lapisan nipis yang padat, berlubang oleh saluran vaskular.

Dari vertebra badan vertebra, ada arka, di mana terdapat dua bahagian: anterior, yang dipasang - pedikel dan posterior - plat (Iamina), terletak di antara proses artikular dan spinous. Dari arka vertebra, proses pergi: dipasangkan - artikular atas dan bawah (proses arka), tulang belakang dan tulang belakang bersendirian.

Struktur vertebra yang dijelaskan adalah skematik, kerana vertebra individu bukan sahaja dalam jabatan yang berlainan, tetapi juga dalam bahagian yang sama dalam ruang tulang belakang boleh mempunyai ciri-ciri anatomi tersendiri.

Ciri struktur tulang belakang serviks adalah kehadiran lubang dalam proses melintang CII-DenganVII vertebra. Lubang-lubang ini membentuk saluran di mana arteri vertebral dengan pas plexus simpatis yang sama. Dinding tengah kanal adalah bahagian tengah proses semilunar. Ini harus diambil kira apabila meningkatkan kecacatan proses semilunar dan berlakunya arthrosis sendi uncovertebral, yang boleh menyebabkan mampatan arteri vertebra dan kerengsaan plexus bersimpati.

Sendi Intervertebral

Sendi intervertebral dibentuk oleh proses artikular semula vertebra atas dan proses artikular atas dasar.

Sendi pekeliling di semua bahagian tiang tulang belakang mempunyai struktur yang serupa. Walau bagaimanapun, bentuk dan lokasi permukaan artikular mereka tidak sama. Jadi, di vertebra serviks dan thoracic mereka terletak pada unjuran serong, berhampiran dengan frontal, dan di vertebra lumbar - ke sagittal. Dan jika di vertebra serviks dan thoracic permukaan artikular tidak rata, maka di lumbar mereka bengkok dan seperti segmen silinder.

Walaupun proses artikular dan permukaan artikular mereka di bahagian-bahagian berlainan tulang belakang mempunyai ciri-ciri yang aneh, namun di semua peringkat permukaan artikular yang bersamaan sama dengan satu sama lain, dipenuhi dengan tulang rawan hyaline dan diperkuat dengan kapsul yang terikat dengan lekatan langsung ke tepi permukaan artikular. Secara fungsional, semua sendi arka-bersama tergolong tidak aktif.

Sendi tulang belakang yang benar, sebagai tambahan kepada sendi proses tunduk, termasuk:

 • dipasangkan dengan sendi Atlantis-okupital menghubungkan tulang oksipital dengan vertebra serviks pertama;
 • median yang tidak berpasangan atlanto-axial connecting vertebrae CSaya dan CII;
 • sendi sakcroiliac yang menghubungkan sakrum dengan tulang iliac.

Cakera Intervertebral

Badan-badan vertebra bersebelahan dari serviks II ke I sakral, disambungkan oleh cakera intervertebral. Cakera intervertebral adalah tisu kartilaginus dan terdiri daripada nukleus gelatin (pulpa) (nukleus pulposus), cincin berserat (annulus fibrosis), dan dua plat hyaline.

Inti gelatin adalah pembentukan sfera dengan permukaan yang tidak rata, terdiri daripada jisim gelatin dengan kandungan air yang tinggi - sehingga 85-90% di teras, diameternya bervariasi antara 1-2.5 cm.

Dalam cakera intervertebral di kawasan serviks, nukleus gelatin dipindahkan sedikit anterior dari pusat, dan di cakera toraks dan lumbar terletak pada sempadan bahagian tengah dan belakang ketiga cakera intervertebral.

Ciri-ciri nukleus gelatin adalah keanjalan yang tinggi, turgor tinggi, yang menentukan ketinggian cakera. Teras dimampatkan dalam cakera di bawah tekanan beberapa atmosfera. Fungsi utama nukleus gelatin adalah musim bunga: bertindak seperti penyangga, ia melemahkan dan merata mengedarkan kesan pelbagai kejutan dan gegaran pada permukaan badan vertebra.

Nukleus seperti jeli, terima kasih kepada turgor, menimbulkan tekanan malar pada plat hyaline, menolak badan vertebra. Alat ligamentous tulang belakang dan cincin berserabut cakram menentang nukleus gelatin, membawa bersama vertebra yang bersebelahan. Ketinggian setiap cakera dan keseluruhan ruang vertebral secara keseluruhannya tidak tetap. Ia dikaitkan dengan keseimbangan dinamik pengaruh yang diarahkan pada nukleus dan ligamentous gelatinous dan bergantung kepada tahap keseimbangan ini, yang sepadan dengan keadaan nukleus gelatin.

Tisu nukleus gelatin mampu melepaskan dan mengikat air bergantung pada beban, dan oleh itu ketinggian cakera intervertebral biasa adalah berbeza pada waktu yang berbeza pada hari tersebut.

Oleh itu, pada waktu pagi, ketinggian cakera meningkat dengan pemulihan turgor maksimum teras gelatin dan, pada tahap tertentu, mengatasi keanjalan tujahan radas ligamentous selepas rehat malam. Pada waktu petang, terutamanya selepas latihan, turgor nukleus gelatin berkurangan dan pendekatan vertebra bersebelahan antara satu sama lain. Oleh itu, ketinggian seseorang pada siang hari bergantung kepada ketinggian cakera intervertebral.

Dalam dewasa, cakera intervertebral membentuk kira-kira satu perempat atau satu pertiga daripada ketinggian ruang tulang belakang. Pertumbuhan fisiologi yang diperhatikan dalam pertumbuhan pada siang hari dapat dari 2 hingga 4 cm. Kerana penurunan secara beransur-ansur dalam turgor nukleus gelatin pada usia tua, pertumbuhan berkurang.

Rintangan dinamik terhadap kesan pada lajur vertebral nukleus dan alat ligamentous gelatin adalah kunci untuk memahami beberapa lesi degeneratif-dystrophik yang berkembang di tulang belakang.

Nukleus gelatin adalah pusat di mana berlaku anjakan vertebra bersebelahan. Apabila tulang belakang ditekuk, nukleus bergerak ke belakang. Apabila memanjangkan anterior dan dengan kecenderungan sisi, ke arah cembungnya.

Cincin berserabut, yang terdiri daripada serat tenunan bersambung yang terletak di sekitar nukleus gelatin, membentuk tepi anterior, posterior dan lateral cakera intervertebral. Ia dilampirkan pada tepi pinggir tulang melalui serat Sharpey. Serat cincin serat juga dilampirkan pada ligamen longitudinal posterior tulang belakang. Serat periferal cincin berserabut membentuk pembahagian cakera luar yang kuat, dan serat-serat yang lebih dekat ke tengah cakera lebih teratur, melewati kapsul inti gelatin. Bahagian anterior cincin berserabut lebih padat, lebih besar daripada bahagian posterior. Depan cincin berserabut adalah 1.5-2 kali lebih besar daripada belakang. Fungsi utama cincin berserabut adalah untuk memperbaiki vertebra bersebelahan, untuk memegang nukleus gelatin di dalam cakera, untuk memastikan pergerakan dalam pesawat yang berlainan.

Tangkai dan caudal (atas dan bawah, masing-masing, dalam kedudukan berdiri) permukaan cakera intervertebral dibentuk oleh plat hyaline cartilaginous yang dimasukkan ke dalam limbus (penebalan) badan vertebra. Setiap plat hyaline bersamaan dengan saiz dan sesuai dengan plat akhir badan vertebra yang sesuai, ia menghubungkan teras gelatin dengan cakera tulang belakang badan vertebra. Perubahan degeneratif dalam cakera intervertebral merebak ke badan vertebra melalui plat mengunci.

Peralatan ligamen tulang belakang

Lajur tulang belakang dilengkapi dengan alat ligamen yang kompleks, yang terdiri daripada: ligamen longitudinal anterior, ligamen longitudinal posterior, ligamentum kuning, ligament antara transversal, ligamen interosseous, ligamen supraspastik, ligamen kanchal, dan lain-lain.

Tudung membujur anterior merangkumi permukaan anterior dan lateral badan vertebra. Ia bermula dari tuberkel faring tulang oksipital dan mencapai tulang belakang sakral 1. Tudung membujur anterior terdiri daripada serat pendek dan panjang dan tuft yang tegas bersatu dengan badan vertebra dan longgar berkaitan dengan cakera intervertebral; lebih dari yang terakhir, ligamen dilemparkan dari satu badan vertebra kepada yang lain. Ligan membujur anterior juga melakukan fungsi periosteum badan vertebra.

Ligamen longitudinal posterior bermula dari bahagian atas tulang oksipital foramen besar, garis permukaan posterior badan vertebra dan mencapai bahagian bawah kanal sakral. Ia lebih tebal, tetapi sudah ligamen membujur anterior dan kaya dengan serat anjal. Ligamen longitudinal posterior, berbeza dengan anterior, sangat dipatuhi cakera intervertebral dan longgar ke badan vertebra. Diameternya tidak sama: pada tahap cakera itu luas dan sepenuhnya meliputi permukaan posterior cakera, dan pada tahap badan vertebral ia memiliki penampilan reben sempit. Di sisi garis median, ligamen longitudinal posterior berpindah ke membran nipis, yang memisahkan plexus vena dari badan vertebra dari dura mater dan melindungi kord rahim dari pemampatan.

Ligamen kuning terdiri daripada gentian elastik dan menghubungkan gerbang vertebra, terutamanya dengan jelas digambarkan semasa MRI di tulang belakang lumbar dengan ketebalan kira-kira 3 mm. Interstisial, interstisial, ligamen supraspastik menyambungkan proses yang sepadan.

Ketinggian cakera intervertebral secara beransur-ansur meningkat dari vertebra serviks kedua hingga ke ketujuh, maka terdapat penurunan ketinggian keIV dan puncak di peringkat LIV-LV. Ketinggian terendah dibezakan oleh cakera intervertebral serviks atas dan atas yang paling tinggi. Ketinggian semua cakera intervertebral terletak pada bahagian belakang badan ThIV-vertebra, merata semakin meningkat. Disc presacral sangat berubah dalam kedua-dua ketinggian dan bentuk, penyimpangan dalam satu arah atau yang lain pada orang dewasa adalah sehingga 2 mm.

Ketinggian bahagian anterior dan posterior cakera berbeza-beza di bahagian-bahagian yang berbeza dari tulang belakang dan bergantung pada selekoh fisiologi. Oleh itu, di kawasan serviks dan lumbar, bahagian anterior cakera intervertebral adalah lebih tinggi daripada cakera posterior, dan di rantau thoracic hubungan songsang diperhatikan: di kedudukan tengah, cakera mempunyai bentuk baji, yang dipuncak. Apabila lenturan, ketinggian bahagian depan cakera berkurangan dan bentuk berbentuk baji menghilang, dan apabila tidak seimbang, bentuk berbentuk baji lebih jelas. Pemindahan badan vertebra dalam ujian berfungsi pada orang dewasa biasa tidak hadir.

Terusan tulang belakang

Terusan tulang belakang merupakan wadah untuk saraf tunjang, akar dan salurannya, terusan vertebral terhubung dengan rongga tengkorak, dan secara kasar ke kanal sakral. Untuk keluar dari saraf tulang belakang dari terusan tunjang, terdapat 23 pasang foramen intervertebral. Beberapa penulis membahagikan terusan tunjang ke bahagian tengah (dural canal) dan dua bahagian sisi (kanan dan kiri saluran lateral - foramen intervertebral).

Di dinding sisi terusan terdapat 23 pasang foramen intervertebral di mana akar saraf tulang belakang, urat dan arteri akar-tulang belakang keluar dari kanal tulang belakang. Dinding anterior saluran lateral di daerah toraks dan lumbar terbentuk oleh permukaan posterolateral badan-badan dan cakera intervertebral, dan di rantau serviks artikulasi uterus-vertebral juga menjadi sebahagian dari dinding ini; dinding posterior adalah permukaan anterior proses artikular unggul dan proses arcuate, dengan ligamen kuning. Dinding atas dan bawah ditunjukkan oleh pemotongan kaki. Dinding atas dan bawah terbentuk oleh kedudukan yang lebih rendah dari kaki gerbang vertebra atas dan kedudukan atas kaki gerbang vertebra yang mendasarinya. Diameter saluran lateral bagi foramen intervertebral meningkat dalam arah ekor. Di dalam sakrum, peranan foramina intervertebral dilakukan oleh empat pasang foramina sakral, yang terbuka pada permukaan pelvik sakrum.

Terusan saluran radikal (lateral) radikal dibatasi oleh kaki vertebra atas, di hadapan oleh badan vertebra dan cakera intervertebral, di belakang oleh bahagian ventral sendi intervertebral. Terusan radikal adalah parit separuh silinder kira-kira 2.5 cm panjang, mempunyai larian dari saluran tengah dari atas ke bawah ke bawah dan anteriorly. Saiz anteroposterior normal saluran adalah sekurang-kurangnya 5 mm. Terdapat pembahagian terusan radikal ke dalam zon: "masuk" akar ke kanal lateral, "bahagian tengah" dan "zon keluar" akar dari foramen intervertebral.

"Pintu 3" dalam foramen intervertebral adalah poket sisi. Sebab-sebab pemampatan akar adalah hypertrophy dari proses artikular atas vertebra asas, ciri-ciri kongenital pembangunan sendi (bentuk, saiz), osteophytes. Nombor urutan vertebra yang mana proses artik unggul berada dalam varian pemampatan ini sepadan dengan bilangan akar saraf tunjang yang diperkatakan.

"Zon tengah" di bahagian depan dibatasi oleh permukaan posterior badan vertebra, dari belakang oleh bahagian interarticular gerbang vertebral, bahagian medial zon ini terbuka ke arah kanal tengah. Penyebab utama stenosis di kawasan ini adalah osteophytes di tempat apabila melampirkan ligamen kuning, serta spondylolysis dengan hipertropi beg sendi artikular.

Dalam "zon keluar" akar saraf tunjang di bahagian depan adalah cakera intervertebral yang mendasari, di belakang - bahagian luar sendi. Punca-punca mampatan di zon ini adalah spondyloarthrosis dan subluxations di sendi, osteophytes di rantau bahagian atas cakera intervertebral.

Kord tulang belakang

Saraf tunjang bermula pada tahap pembukaan besar tulang oksipital dan berakhir, menurut kebanyakan penulis, pada tahap titik tengah badan LII-vertebra (dijelaskan jarang berlaku pada peringkat LSaya dan pertengahan badan LIII-tulang belakang). Di bawah tahap ini tangki terakhir yang mengandungi akar horsetail (LII-LV, SSaya-SV dan CoSaya), yang diliputi dengan cengkerang yang sama seperti saraf tunjang.

Pada bayi baru lahir, hujung saraf tunjang lebih rendah daripada orang dewasa, pada peringkat LIII-vertebra. Menjelang 3 tahun, kerucut saraf tunjang menduduki tempat biasa untuk orang dewasa.

Akar anterior dan posterior saraf tulang belakang meluas dari setiap segmen saraf tunjang. Akar diarahkan ke lubang intervertebral yang sepadan. Di sini, akar posterior membentuk nod tulang belakang (penebalan tempatan adalah ganglion). Akar anterior dan posterior bergabung segera selepas ganglion, membentuk batang saraf tulang belakang. Pasangan atas saraf tulang belakang meninggalkan terusan tulang belakang pada tahap antara tulang paha dan CSaya-vertebra, lebih rendah - antara SSaya dan sII-vertebra. Terdapat sejumlah 31 pasang saraf tulang belakang.

Sehingga 3 bulan, akar saraf tunjang terletak di sebalik vertebra yang sepadan. Spinal mula berkembang lebih cepat daripada kord rahim. Selaras dengan ini, akar menjadi lebih panjang ke arah kerucut saraf tunjang dan diatur ke bawah ke arah lubang intervertebral mereka.

Berhubung dengan ketinggalan pertumbuhan saraf tulang belakang dari tulang belakang, perbezaan ini harus diambil kira apabila menentukan unjuran segmen. Dalam segmen kord rahim serviks terletak satu vertebra lebih tinggi daripada vertebra yang sepadan.

Pada tulang belakang serviks terdapat 8 segmen saraf tunjang. Antara tulang paha dan CSaya-vertebra terdapat segmen C0-CSaya di mana CSaya-saraf. Dari foramen intervertebral, saraf tulang belakang bersamaan dengan vertebra asas (contohnya, dari foramen intervertebral C)V-CVSaya C saraf keluarVI).

Terdapat percanggahan antara tulang belakang toraks dan tulang belakang. Segmen toraks atas saraf tunjang adalah dua vertebra lebih tinggi daripada vertebra yang sepadan, toraks bawah - tiga. Segmen lumbar sepadan dengan ThX-ThXii-vertebra, dan semua sakral - ThXii-LSaya-vertebra.

Sambungan kord tulang belakang dari tahap LSaya-Vertebra adalah ekor kuda. Akar spinal berlepas dari kantung dural dan menyimpang ke bawah dan kemudian ke foramen intervertebral. Sebagai peraturan, mereka lulus berhampiran permukaan posterior cakera intervertebral, dengan pengecualian akar LII dan LIII. Akar tulang belakang LII keluar dari kantung dural atas cakera intervertebral, dan tulang belakang LIII- di bawah cakera. Akar pada tahap cakera intervertebral sesuai dengan vertebra yang mendasari (sebagai contoh, tahap cakera LIV-LV perlawanan LV-tulang belakang). Foramen intervertebral termasuk akar yang bersesuaian dengan vertebra atas (contohnya, LIV-LV perlawanan LIV-tulang belakang).

Perlu diperhatikan bahawa terdapat beberapa tempat di mana akar dapat dipengaruhi pada hernia lateral dan posterior cakera intervertebral: bagian belakang cakera intervertebral dan pembukaan intervertebral.

Saraf tunjang dipenuhi dengan tiga meninges: pepejal (dura mater spinalis), arachnoid (arachnoidea) dan lembut (spinalis pia mater). Membran arachnoid dan lembut, yang diambil bersama, juga dipanggil membran lepto-meningal.

Dura mater terdiri daripada dua lapisan. Pada tahap tulang paha foramen besar, kedua-dua lapisan sepenuhnya menyimpang. Lapisan luar rapat dengan tulang dan, sebenarnya, periosteum. Lapisan dalaman membentuk kantung dural dari saraf tunjang. Ruang antara lapisan disebut epidural (cavitas epiduralis), epidural atau ekstradural.

Ruang epidural mengandungi tisu penghubung yang longgar dan plexus vena. Kedua-dua lapisan dura mater disatukan ketika akar saraf tulang belakang melewati foramen intervertebral. Beg dural berakhir pada tahap SII-SIII-vertebra. Bahagian ekornya terus sebagai filamen terminal, yang melekat pada periosteum coccyx.

Materi araknoid terdiri daripada membran sel yang mana rangkaian trabeculae dilampirkan. Arachnoid tidak ditetapkan pada dura mater. Ruang subarachnoid dipenuhi dengan cecair cerebrospinal yang beredar.

Pia mater melapisi semua permukaan saraf tunjang dan otak. Trabeculae membran arachnoid dilampirkan kepada pia mater.

Batasan atas saraf tunjang adalah garis yang menghubungkan segmen anterior dan posterior arka CSaya-vertebra. Kord rahim berakhir, sebagai peraturan, pada tahap LSaya-LIIdalam bentuk kerucut, di bawah yang mana terdapat ekor kuda. Akar budidaya keluar pada sudut 45 ° dari foramen intervertebral yang sepadan.

Saiz saraf tunjang tidak sama rata, ketebalannya lebih besar di kawasan penebalan serviks dan lumbar. Saiz bergantung pada tulang belakang adalah berbeza:

 • pada peringkat tulang belakang serviks - saiz anteroposterior kantung dural adalah 10-14 mm, saraf tunjang adalah 7-11 mm, saiz melintang saraf tunjang menghampiri 10-14 mm;
 • pada peringkat tulang belakang toraks, saiz anteroposterior saraf tunjang bersamaan dengan 6 mm, dura sac 9 mm, dengan pengecualian tahap ThSaya-Thll-vertebra, di mana ia adalah 10-11 mm;
 • dalam tulang belakang lumbar - saiz sagittal kantung dural berbeza dari 12 hingga 15 mm.

Tisu lemak epidural lebih maju dalam kanal tulang belakang toraks dan lumbal.

P.S. Bahan tambahan:

1. 15-minit video anatomi-atlas video yang menerangkan asas-asas struktur tulang belakang:

Struktur tulang belakang

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah tulang belakang. Strukturnya membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Lajur tulang belakang mempunyai rupa berbentuk S, yang memberikan keanjalan, kelenturan, dan juga melembutkan sebarang gegaran yang terjadi semasa berjalan, berjalan dan aktiviti fizikal lain. Struktur tulang belakang dan bentuknya memberikan seseorang dengan kemungkinan berjalan lurus, mengekalkan keseimbangan pusat gravitasi dalam tubuh.

Anatomi ruang tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang kecil yang dipanggil vertebra. Terdapat sejumlah 24 vertebra, berurutan secara bersambung dengan satu sama lain dalam kedudukan tegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Di bahagian bawah kolum vertebral, di belakang lumbar adalah sacrum, yang terdiri daripada lima vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Di bawah rantau sakral ada tailbone, yang juga berdasarkan vertebra yang bersatu.

Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral bulat, yang berfungsi sebagai meterai penghubung. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan dan menyerap beban yang kerap muncul semasa aktiviti fizikal. Di samping itu, cakera menyambungkan badan vertebra dengan satu sama lain. Antara vertebra ada formasi yang disebut bundel. Mereka melaksanakan fungsi menyambung tulang ke satu sama lain. Sendi-sendi yang terletak di antara vertebra dipanggil sendi faset, yang dalam struktur menyerupai sendi lutut. Kehadiran mereka menyediakan pergerakan antara vertebra. Di tengah-tengah semua vertebra adalah lubang yang melaluinya korda tulang belakang. Ia menumpukan laluan neural yang membentuk hubungan antara organ-organ badan dan otak. Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Tulang serviks termasuk tujuh vertebra, toraks mengandungi total dua belas vertebra, dan lumbar - lima. Bahagian bawah lumbar dilampirkan pada sacrum, yang terbentuk dari lima vertebra yang disatu bersama. Bahagian bawah bahagian tulang belakang - tailbone, mempunyai tiga hingga lima vertebra di dalam komposisinya.

Vertebrae

Tulang-tulang yang terlibat dalam pembentukan ruang tulang belakang dipanggil vertebra. Badan vertebral mempunyai bentuk silinder dan merupakan elemen paling tahan lama yang menyumbang kepada beban pendukung utama. Di belakang badan adalah gerbang vertebral, mempunyai bentuk cincin separuh dengan proses yang meluas daripadanya. Vertebra dan tubuhnya membentuk foramen tulang belakang. Set lubang di semua vertebra, yang terletak di atas satu sama lain, membentuk terusan vertebral. Ia bertindak sebagai wadah saraf tunjang, akar saraf dan saluran darah. Ligamen juga terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, di antaranya yang paling penting ialah ligamen longitudinal kuning dan posterior. Ligamen kuning menyatukan lengkungan proksimal vertebra, dan longitudinal posterior menghubungkan badan vertebra dari belakang. Vertebra mempunyai tujuh proses. Otot dan ligamen dilampirkan pada proses spinous dan melintang, dan proses artikular atas dan bawah terlibat dalam penciptaan sendi facet.

Tulang tulang adalah tulang spons, jadi di dalamnya terdapat bahan spongy, dilindungi di luar dengan lapisan kortikal padat. Bahan spongy terdiri daripada tulang salib tulang, membentuk rongga yang mengandungi sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral terletak di antara dua vertebra bersebelahan dan mempunyai bentuk pad yang rata dan bulat. Di tengah cakera intervertebral ada teras pulposus, yang mempunyai keanjalan yang baik dan melakukan fungsi redaman beban menegak. Inti pulpa dikelilingi oleh cincin berserabut berbilang berlapis, yang memelihara inti dalam kedudukan tengah dan menghalang kemungkinan vertebra yang dipindahkan ke arah satu sama lain. Cincin berserabut terdiri daripada sebilangan besar lapisan dan gentian kuat yang berpotongan dalam tiga pesawat.

Sendi Faceted

Proses-proses artikular (aspek) yang terlibat dalam pembentukan sendi-sendi facet berlepas dari plat vertebra. Dua vertebra bersebelahan disambungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang yang bersimetri relatif terhadap garis tengah badan. Proses intervertebral vertebra berdekatan terletak di antara satu sama lain, dan hujungnya ditutup dengan tulang rawan artikular yang halus. Kerana tulang rawan artikular, geseran di antara tulang yang membentuk sendi berkurang. Sendi Faceted memberikan kemungkinan pergerakan yang berbeza antara vertebra, memberikan kelonggaran tulang belakang.

Bukaan Foraminal (intervertebral)

Di bahagian belakang tulang belakang terdapat foramina foraminal, yang diciptakan dengan bantuan proses artikular, kaki dan badan dua vertebra bersebelahan. Bukaan foraminal berfungsi sebagai tempat keluar dari akar dan urat saraf dari kanal tulang belakang. Arteri, sebaliknya, masukkan kanal tulang belakang yang menyediakan bekalan darah ke struktur saraf.

Otot Paravertebral

Otot yang terletak berhampiran ruang tulang belakang dipanggil paravertebral. Fungsi utama mereka adalah untuk menyokong tulang belakang dan memberi pelbagai pergerakan dalam bentuk selekoh dan lilitan badan.

Segmen motor Vertebral

Konsep segmen motor vertebra sering digunakan dalam vertebrologi. Ia adalah elemen fungsi tulang belakang, yang terbentuk daripada dua vertebra yang disambungkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral, otot dan ligamen. Setiap segmen motor vertebra merangkumi dua lubang intervertebral di mana akar saraf dari saraf tunjang, urat dan arteri dikeluarkan.

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks terletak di bahagian atas tulang belakang, ia terdiri daripada tujuh vertebra. Kawasan serviks mempunyai kurva cembung yang diarahkan ke hadapan, yang dipanggil lordosis. Bentuknya menyerupai huruf "C". Kawasan serviks adalah salah satu bahagian tulang belakang yang paling mudah. Terima kasih kepadanya, seseorang boleh melakukan lekukan dan lilitan kepala, serta melakukan pelbagai pergerakan leher.

Di antara vertebra serviks, adalah berguna untuk membezakan dua yang paling penting, yang mengandungi nama "atlas" dan "paksi. Mereka menerima struktur anatomi khas, tidak seperti vertebra lain. Di Atlanta (vertebra serviks 1) tiada badan vertebra. Ia terbentuk oleh gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang. Axis (vertebra serviks ke-2) mempunyai pergelangan tangan, yang terbentuk daripada protrusi tulang di bahagian anterior. Proses dentata ditetapkan oleh berkas-berkas di foramen vertebra atlas, membentuk paksi putaran untuk serviks tulang belakang pertama. Struktur semacam itu memungkinkan untuk melakukan pergerakan putaran kepala. Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan dari segi kemungkinan kecederaan. Ini disebabkan kekuatan mekanikal vertebra rendah dalam bahagian ini, serta korset otot yang lemah yang terletak di lehernya.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks termasuk dua belas vertebra. Bentuknya menyerupai huruf "C", terletak cembung ke belakang (kyphosis). Wilayah torak disambung terus ke dinding belakang dada. Rusuk dilampirkan pada badan dan proses melintang vertebra thoracic melalui sendi. Dengan bantuan sternum, bahagian depan tulang rusuk digabungkan menjadi bingkai holistik yang kuat, membentuk tulang rusuk. Gerakan tulang belakang torakik adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh kehadiran dada, ketinggian kecil cakera intervertebral, serta proses spinous spinous yang signifikan pada vertebra.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar terbentuk dari lima vertebra terbesar, walaupun dalam kes jarang bilangannya dapat mencapai enam (lumbarisasi). Spine lumbar ditandai dengan lengkung yang lancar, cembung ke hadapan (lordosis) dan merupakan penghubung yang menghubungkan toraks dan sakrum. Bahagian lumbar perlu mengalami tekanan yang ketara, kerana bahagian atas badan meletakkan tekanan padanya.

Sacrum (Bahagian Sacral)

Sakrum adalah tulang berbentuk segi tiga yang dibentuk oleh lima vertebra bertimbal. Tulang belakang terhubung ke dua tulang pelvis dengan cara sakrum, menetap seperti baji di antara mereka.

Tailbone (tailbone)

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, yang terdiri daripada tiga hingga lima vertebra berobat. Bentuknya menyerupai piramid melengkung terbalik. Bahagian anterior coccyx direka untuk melampirkan otot dan ligamen yang berkaitan dengan aktiviti organ sistem urogenital, serta bahagian terpencil usus besar. Tailbone terlibat dalam pengedaran aktiviti fizikal pada struktur anatomi pelvis, menjadi titik sokongan penting.

Sendi tulang belakang

Spinal adalah paksi tengah badan manusia, mempunyai struktur yang kompleks, melaksanakan fungsi yang paling penting: ia berfungsi sebagai asas untuk menyokong badan dalam kedudukan berdiri, duduk, adalah asas untuk melampirkan tulang dan otot kaki dan lengan, dan lain-lain.

Tulang belakang berfungsi sebagai perlindungan untuk sendi lemah dan mengambil bahagian dalam pergerakan badan dan kepala. Bertindak sebagai "perisai" untuk saraf tunjang.

Lajur tulang belakang termasuk 32-33 vertebra (serviks, toraks, lumbal, sacral dan coccygeal), di antara mereka terdapat 23 cakera intervertebral. Vertebra ciri dalam komposisinya mempunyai badan dan arka menutup pembukaan tulang belakang, dari mana proses artikular 2 melintang, 2 atas dan 2 lebih rendah diperluaskan. Badan vertebral terdiri daripada bahan spongy, yang diliputi dengan lapisan tulang padat.

Vertebra berbeza dengan penampilan, tahap kelengkungan pesawat atas dan bawah, ketinggian cawangan anterior dan posterior. Proses spinous berbeza dalam saiz, bentuk dan orientasi mereka di ruang angkasa, mereka menghalang lanjutan dari ruang tulang belakang, terutamanya di rantau thoracic. Semua proses melintang, sebagai tambahan kepada proses toraks, mengandungi asas-asas rusuk yang berkaitan dengannya. Dalam vertebra serviks dalam proses melintang terdapat lubang-lubang yang membentuk saluran untuk laluan kapal vertebra dan saraf.

Dalam ruang angkasa, susunan proses artikular vertebra berbeza dari satu sama lain tidak sama. Vertebra serviks pertama dan kedua (atlantik dan paksi) dibezakan dengan reka bentuk khas yang menyediakan pergerakan kepala dalam tiga arah. Ini mungkin disebabkan struktur unik persimpangan antara tulang belakang dan tulang oksipital.

Jenis hubungan antara vertebra mengandungi semua jenis sambungan biasa. Semua badan vertebral, di samping sacral, pada orang dewasa, dibahagikan dengan cakera intervertebral, yang mempunyai cincin berserat dan nikel gelatin. Dalam dewasa, cakera intervertebral membentuk hampir 1 / 4-1 / 5 dari keseluruhan panjang tulang belakang. Arka sepasang vertebra yang berasingan disambungkan ke satu sama lain oleh 2 sendi rata, ligamen kuning dan alat ligamen yang terbentuk dengan baik antara proses tulang belakang, melintang.

Bahagian tulang belakang

 1. tulang belakang serviks (membentuk vertebra serviks)
 2. tulang belakang toraks (membentuk vertebra thoracic)
 3. tulang belakang lumbar (membentuk tulang belakang lumbar)
 4. sacrum (membentuk tulang belakang sakral)
 5. coccyx (membentuk tulang belakang tulang belakang)

Sambungan tulang belakang (juncturae columnae vertebralis)

Berdekatan vertebra berbaring bersambung dengan satu sama lain oleh badan, busur, spinal, transversal dan proses artikular.

Sambungan mayat vertebra. Kecuali vertebra serviks I dan II, sacrum dan coccyx, di antara badan vertebra terdapat lapisan tebal tulang rawan yang berserat dari tebal 2 mm (toraks) hingga 10 mm (lumbar), yang disebut cakera intervertebral (disci intervertebrales). Sehingga umur 18 tahun, terdapat juga tulang rawan hyaline di antara tulang belakang sacral dan coccygeal, yang dikurangkan.

Pada hirisan, tisu berserabut cakera intervertebral disusun dalam bulatan di sepanjang pinggir cakera. Sebenarnya, gentian berserabut masuk ke arah yang bertentangan, bermula pada satu vertebra dalam bentuk lingkaran, membuat putaran separuh dan tetap di dalam tulang belakang. Apabila tulang belakang diputar, satu kumpulan gentian ditarik ke kanan, sebaliknya adalah ke kiri. Bahagian tengah cakera intervertebral dipenuhi dengan nukleus gelatin (nukleus Pulposus), yang mewakili sisa kord embrio. Inti ini dapat membengkak dan membengkak. Berada di tengah cakera intervertebral, iaitu dalam ruang tertutup, dan mempunyai modulus keanjalan tertentu, ia cuba untuk meluruskan, dengan itu memindahkan badan vertebra. Pada orang muda, selepas rehat malam, tulang belakang diperluas oleh 1-3 cm disebabkan oleh penebalan cakera intervertebral. Terima kasih kepada mereka, tulang belakang memperoleh keanjalan, gegaran, gegaran yang berlaku semasa berjalan dan berjalan, pudar dan melembutkan. Disk intervertebral mempunyai kekuatan yang hebat. Untuk kecederaan, pecah cakera adalah jarang berlaku; Selalunya badan vertebra merosot.

Ligamen badan vertebra. Sepanjang keseluruhan panjang saraf tunjang, ligamen longitudinal (ligg Longitudinalia anterius et posterius), yang mewakili dua helai tisu kolagen, berjalan di hadapan dan belakang badan vertebra. Sebahagian daripada serat kolagen dan ligamen saling berkaitan dalam cakera intervertebral, meneruskan ke serat anulus mereka.

Sambungan arka vertebra. Ruang di antara arka vertebral, dengan pengecualian bahagian-bahagian lateral, di mana saraf dan saluran tulang belakang berlalu, diisi dengan ligamen kuning (ligg Flava), terbentuk daripada tisu elastik. Ligamen ini kelihatan jelas dari saluran tulang belakang.

Sambungan proses spinous. Jurang antara proses spinus dengan saiz yang berbeza dipenuhi dengan ligamen interstitial (ligg. Interspinalia), yang mempunyai bentuk membran nipis dengan lubang. Di puncak proses spinous, mereka bergabung menjadi ligamen supraspinus yang kuat (lig Supraspinale). Di leher, ligamen supraspinus, bermula dari ujung-ujung proses spinosa, membentuk plat segi tiga yang dinamakan ligamen nuchal (lig Nuchae) dan mencapai puncak luar tulang oksipital. Ligan tegang, bersama-sama dengan otot-otot leher dan leher, mengekalkan kepala seimbang, di mana pusat graviti berlalu di depan artikulasi atlanto-oksipital, dan kepala cenderung bersandar ke depan.

Sambungan proses melintang. Dari puncak proses melintang satu vertebra ke puncak yang lain, ligamen melintang (ligg. Intertransversaria), yang paling berkembang di rantau thoracik, tersebar. Ligamen ini saling berkaitan dengan otot yang sama.

Sambungan antara proses artikular. Sendi intervertebral (artikulasi intervertebrales) dipasangkan, dibentuk oleh proses artikular vertebra, yang, dengan pengecualian sendi antara vertebra I dan II dan vertebra lumbal bawah, mempunyai bentuk yang rata. Sendi sendi ini sepadan dengan satu sama lain. Sendi intervertebral dalam vertebra lumbal II, III, IV dan V mempunyai bentuk silinder dengan paksi menegak.

Kompaun I dan II vertebra serviks. Kompaun ini mempunyai ciri-ciri anatomi dan fungsi. Tiga sendi mengambil bahagian dalam pembentukannya: median atlanto-axial (articulatio atlantoaxial mediana) dan lateral berpasangan (articulatio atlantoaxial lateralis). Median atlanto-axial joint dibentuk oleh fossa artikular arka atlas dan gigi vertebra kedua. Gigi ini dipegang di fossa oleh ligamen melintang (lig Transversum), yang merebak di antara permukaan dalaman jisim lateral atlas, di belakang gigi II tulang belakang. Suatu kantung sinovial terletak di antara gigi dan ligamen. Sendi dibentuk seperti silinder; putaran di dalamnya berlaku di sekitar paksi tegak gigi.

Pada sendi atlanto-bersama paksi, permukaan artikular adalah sfera, yang, dengan kapsul sendi bebas dan ligamen kuning panjang, memberikan pergerakan vertebra pertama bersama dengan tengkorak 40 ° ke kanan dan kiri. Secara umum, kedua-dua median dan sendi lateral berfungsi secara bersepadu dalam satu keseluruhan. Pada manusia, mereka maju dengan baik, dibantu oleh pengurangan tulang rusuk leher.

Struktur tulang belakang

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah tulang belakang. Strukturnya membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Lajur tulang belakang mempunyai rupa berbentuk S, yang memberikan keanjalan, kelenturan, dan juga melembutkan sebarang gegaran yang terjadi semasa berjalan, berjalan dan aktiviti fizikal lain. Struktur tulang belakang dan bentuknya memberikan seseorang dengan kemungkinan berjalan lurus, mengekalkan keseimbangan pusat gravitasi dalam tubuh.

Anatomi ruang tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang kecil yang dipanggil vertebra. Terdapat sejumlah 24 vertebra, berurutan secara bersambung dengan satu sama lain dalam kedudukan tegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Di bahagian bawah kolum vertebral, di belakang lumbar adalah sacrum, yang terdiri daripada lima vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Di bawah rantau sakral ada tailbone, yang juga berdasarkan vertebra yang bersatu.

Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral bulat, yang berfungsi sebagai meterai penghubung. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan dan menyerap beban yang kerap muncul semasa aktiviti fizikal. Di samping itu, cakera menyambungkan badan vertebra dengan satu sama lain. Antara vertebra ada formasi yang disebut bundel. Mereka melaksanakan fungsi menyambung tulang ke satu sama lain.

Sendi-sendi yang terletak di antara vertebra dipanggil sendi faset, yang dalam struktur menyerupai sendi lutut. Kehadiran mereka menyediakan pergerakan antara vertebra. Di tengah-tengah semua vertebra adalah lubang yang melaluinya korda tulang belakang. Ia menumpukan laluan neural yang membentuk hubungan antara organ-organ badan dan otak.

Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Tulang serviks termasuk tujuh vertebra, toraks mengandungi total dua belas vertebra, dan lumbar - lima. Bahagian bawah lumbar dilampirkan pada sacrum, yang terbentuk dari lima vertebra yang disatu bersama. Bahagian bawah bahagian tulang belakang - tailbone, mempunyai tiga hingga lima vertebra di dalam komposisinya.

Tulang-tulang yang terlibat dalam pembentukan ruang tulang belakang dipanggil vertebra. Badan vertebral mempunyai bentuk silinder dan merupakan elemen paling tahan lama yang menyumbang kepada beban pendukung utama. Di belakang badan adalah gerbang vertebral, mempunyai bentuk cincin separuh dengan proses yang meluas daripadanya. Vertebra dan tubuhnya membentuk foramen tulang belakang. Set lubang di semua vertebra, yang terletak di atas satu sama lain, membentuk terusan vertebral.

Ia bertindak sebagai wadah saraf tunjang, akar saraf dan saluran darah. Ligamen juga terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, di antaranya yang paling penting ialah ligamen longitudinal kuning dan posterior. Ligamen kuning menyatukan lengkungan proksimal vertebra, dan longitudinal posterior menghubungkan badan vertebra dari belakang. Vertebra mempunyai tujuh proses. Otot dan ligamen dilampirkan pada proses spinous dan melintang, dan proses artikular atas dan bawah terlibat dalam penciptaan sendi facet.

Tulang tulang adalah tulang spons, jadi di dalamnya terdapat bahan spongy, dilindungi di luar dengan lapisan kortikal padat. Bahan spongy terdiri daripada tulang salib tulang, membentuk rongga yang mengandungi sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral terletak di antara dua vertebra bersebelahan dan mempunyai bentuk pad yang rata dan bulat. Di tengah cakera intervertebral ada teras pulposus, yang mempunyai keanjalan yang baik dan melakukan fungsi redaman beban menegak. Inti pulpa dikelilingi oleh cincin berserabut berbilang berlapis, yang memelihara inti dalam kedudukan tengah dan menghalang kemungkinan vertebra yang dipindahkan ke arah satu sama lain. Cincin berserabut terdiri daripada sebilangan besar lapisan dan gentian kuat yang berpotongan dalam tiga pesawat.

Sendi Faceted

Proses-proses artikular (aspek) yang terlibat dalam pembentukan sendi-sendi facet berlepas dari plat vertebra. Dua vertebra bersebelahan disambungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang yang bersimetri relatif terhadap garis tengah badan. Proses intervertebral vertebra berdekatan terletak di antara satu sama lain, dan hujungnya ditutup dengan tulang rawan artikular yang halus. Kerana tulang rawan artikular, geseran di antara tulang yang membentuk sendi berkurang. Sendi Faceted memberikan kemungkinan pergerakan yang berbeza antara vertebra, memberikan kelonggaran tulang belakang.

Bukaan Foraminal (intervertebral)

Di bahagian belakang tulang belakang terdapat foramina foraminal, yang diciptakan dengan bantuan proses artikular, kaki dan badan dua vertebra bersebelahan. Bukaan foraminal berfungsi sebagai tempat keluar dari akar dan urat saraf dari kanal tulang belakang. Arteri, sebaliknya, masukkan kanal tulang belakang yang menyediakan bekalan darah ke struktur saraf.

Otot Paravertebral

Otot yang terletak berhampiran ruang tulang belakang dipanggil paravertebral. Fungsi utama mereka adalah untuk menyokong tulang belakang dan memberi pelbagai pergerakan dalam bentuk selekoh dan lilitan badan.

Segmen motor Vertebral

Konsep segmen motor vertebra sering digunakan dalam vertebrologi. Ia adalah elemen fungsi tulang belakang, yang terbentuk daripada dua vertebra yang disambungkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral, otot dan ligamen. Setiap segmen motor vertebra merangkumi dua lubang intervertebral di mana akar saraf dari saraf tunjang, urat dan arteri dikeluarkan.

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks terletak di bahagian atas tulang belakang, ia terdiri daripada tujuh vertebra. Kawasan serviks mempunyai kurva cembung yang diarahkan ke hadapan, yang dipanggil lordosis. Bentuknya menyerupai huruf "C". Kawasan serviks adalah salah satu bahagian tulang belakang yang paling mudah. Terima kasih kepadanya, seseorang boleh melakukan lekukan dan lilitan kepala, serta melakukan pelbagai pergerakan leher.

Di antara vertebra serviks, adalah berguna untuk membezakan dua yang paling penting, yang mengandungi nama "atlas" dan "paksi. Mereka menerima struktur anatomi khas, tidak seperti vertebra lain. Di Atlanta (vertebra serviks 1) tiada badan vertebra. Ia terbentuk oleh gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang.

Axis (vertebra serviks ke-2) mempunyai pergelangan tangan, yang terbentuk daripada protrusi tulang di bahagian anterior. Proses dentata ditetapkan oleh berkas-berkas di foramen vertebra atlas, membentuk paksi putaran untuk serviks tulang belakang pertama. Struktur semacam itu memungkinkan untuk melakukan pergerakan putaran kepala. Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan dari segi kemungkinan kecederaan. Ini disebabkan kekuatan mekanikal vertebra rendah dalam bahagian ini, serta korset otot yang lemah yang terletak di lehernya.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks termasuk dua belas vertebra. Bentuknya menyerupai huruf "C", terletak cembung ke belakang (kyphosis). Wilayah torak disambung terus ke dinding belakang dada. Rusuk dilampirkan pada badan dan proses melintang vertebra thoracic melalui sendi. Dengan bantuan sternum, bahagian depan tulang rusuk digabungkan menjadi bingkai holistik yang kuat, membentuk tulang rusuk. Gerakan tulang belakang torakik adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh kehadiran dada, ketinggian kecil cakera intervertebral, serta proses spinous spinous yang signifikan pada vertebra.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar terbentuk dari lima vertebra terbesar, walaupun dalam kes jarang bilangannya dapat mencapai enam (lumbarisasi). Spine lumbar ditandai dengan lengkung yang lancar, cembung ke hadapan (lordosis) dan merupakan penghubung yang menghubungkan toraks dan sakrum. Bahagian lumbar perlu mengalami tekanan yang ketara, kerana bahagian atas badan meletakkan tekanan padanya.

Sacrum (Bahagian Sacral)

Sakrum adalah tulang berbentuk segi tiga yang dibentuk oleh lima vertebra bertimbal. Tulang belakang terhubung ke dua tulang pelvis dengan cara sakrum, menetap seperti baji di antara mereka.

Tailbone (tailbone)

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, yang terdiri daripada tiga hingga lima vertebra berobat. Bentuknya menyerupai piramid melengkung terbalik. Bahagian anterior coccyx direka untuk melampirkan otot dan ligamen yang berkaitan dengan aktiviti organ sistem urogenital, serta bahagian terpencil usus besar. Tailbone terlibat dalam pengedaran aktiviti fizikal pada struktur anatomi pelvis, menjadi titik sokongan penting.

Anatomi tulang belakang: struktur dan fungsi

Tulang belakang adalah struktur yang kompleks, yang merupakan paksi pusat badan manusia dan menyokong semua bahagian tubuh.

Tulang belakang melindungi kelengkang tulang belakang, paru-paru dan jantung, terlibat dalam pembiakan darah, membantu mengekalkan kedudukan tegak.

Ia tidak menghairankan bahawa penyakit struktur tulang ini memperlihatkan rupa patologi di bahagian lain badan.

Untuk memahami sebab-sebab dan mekanisme penyakit tulang belakang, adalah perlu untuk memahami anatomi dan fisiologinya.

Oleh itu, bagi mereka yang mengambil berat tentang kesihatan mereka sendiri, akan berguna untuk mengkaji struktur sokongan utama tubuh manusia.

Kawasan tulang belakang dan fungsi manusia

Lajur tulang belakang termasuk 32-34 vertebra dan 5 bahagian: serviks, lumbar, toraks, coccyx dan sacral.

Di setiap jabatan, sebagai tambahan kepada tulang belakang, bilangan vertebra yang tepat terletak: 7 di serviks, 12 di toraks, 5 di lumbar dan 5 di sacral. Bagi coccyx, ia terdiri daripada tiga hingga lima segmen yang membentuk satu struktur piramidal.

Tulang vertebra, lumbar dan toraks kekal berasingan dan dipanggil "benar." The vertebrae puncak dari coccyx dan sacrum disebut "palsu."

Kawasan serviks

Terdapat dua vertebra di kawasan serviks, yang berbeza dari yang lain - paksi dan atlas.

Tulang belakang serviks adalah tulang belakang paling mendalam. Dia dianggap paling mudah bergerak, memberikan kebebasan dan pelbagai pergerakan kepala.

Struktur anatomi vertebra atas 2 ("Axis" dan "Atlanta") berbeza daripada struktur vertebra lain. Ini adalah terima kasih kepada mereka bahawa selekoh dan pergantian kepala menjadi mungkin.

Fungsi utama rantau servikal disenaraikan di bawah:

 • Menyambung dan melindungi. Tulang belakang menghubungkan kord rahim dan otak, menyatukan sistem saraf periferal dan pusat menjadi satu keseluruhan, dan menyediakan sambungan organ-organ dengan satu sama lain.
 • Pengusiran dan sokongan. Tulang belakang menyokong kepala, menyediakan keupayaan motornya. Vertebra yang paling mudah bergerak terletak di kawasan serviks, dan "paksi" dan "atlas" yang disebutkan di atas membolehkan anda menghidupkan 180 darjah kepala anda.
 • Bekalan darah ke otak. Dalam proses lateral vertebra ada lubang di mana arteri karotid melewati cerebellum, bahagian belakang korteks dan batang otak, serta vena vertebra dan arteri.

Jabatan Thoracic

Fungsi utama tulang belakang toraks adalah melampirkan tulang rusuk ke vertebra.

Tulang toraks adalah paksi di mana 12 pasang tulang rusuk dipasang. Jabatan ini sebahagiannya membentuk dinding belakang dada, di mana organ-organ penting terletak. Itulah sebabnya tulang belakang toraks dianggap tidak aktif.

Adalah diperhatikan bahawa disebabkan oleh mobiliti yang rendah, banyak patologi yang diletakkan di rantau thoracic adalah asimptomatik. Khususnya, ini berlaku untuk hernia intervertebral dan osteochondrosis dengan pembentukan osteophytes.

Fungsi tulang belakang toraks adalah seperti berikut:

 • melampirkan 12 pasang tulang rusuk dengan sendi;
 • perlindungan organ dalaman (paru-paru, jantung) dari pengaruh luaran.

Walaupun pergerakan vertebra sederhana di rantau thoracic, thorax boleh bergerak. Untuk mengesahkan ini, sudah cukup untuk mengambil nafas.

Tulang belakang lumbar

Rantau lumbar mengalami beban terbesar

Rantau lumbar mempunyai beban terbesar, sehingga vertebra paling besar terletak di sini. Sesetengah orang mengalami lumbarzation - fenomena di mana bilangan vertebra melebihi normal (6 vertebra bukan 5). Anomali sedemikian, sebagai peraturan, tidak mempunyai kepentingan klinikal.

Rantau lumbar melakukan fungsi berikut:

 • memberikan pergerakan dalam segmen lumbar;
 • mengedarkan beban ke atas tubuh manusia, menyerap kejutan dan getaran;
 • melindungi buah pinggang, kerana kehadiran proses melintang.

Jabatan Sacral

Sakrum adalah struktur tulang bentuk segi tiga, dibentuk oleh 5 vertebra yang menyatu. Melalui sakrum, tulang belakang menghubungkan ke 2 tulang pelvik dan terletak di antara mereka seperti baji.

Sakrum mempunyai fungsi berikut:

 • adalah tempat yang melekat tulang pelvis;
 • menyokong organ dalaman seperti pundi kencing, ureter, usus, ovari, dan rahim;
 • menyokong sikap tegak;
 • menyumbang kepada pengagihan beban yang rasional.

Jabatan Coccyx

Tulang belakang adalah bahagian bawah tulang belakang, yang merangkumi 3 hingga 5 vertebra yang diselubungi dan menyerupai piramid melengkung yang terbalik. Struktur ini merupakan titik sokongan penting dan terlibat dalam pengagihan beban fizikal pada struktur anatomi pelvis. Bahagian anteriornya direka untuk melampirkan bahagian distal usus besar, serta ligamen dan otot yang berkaitan dengan kerja organ sistem urogenital.

Fungsi bahagian coccyx termasuk:

 • baki semasa duduk dan bersandar;
 • melegakan buruh disebabkan oleh perkembangan dalam pelvis laluan, yang diperlukan untuk pembebasan janin.

Jika tidak, struktur kerapatan dan sakral mempunyai sedikit fungsi. Oleh kerana sakrum tidak bergerak, fungsi motor di bahagian tulang belakang ini tidak dilakukan.

Struktur jabatan sakral dan coccygeal

Video: "Struktur tulang belakang"

Struktur dan fungsi vertebra

Vertebra adalah elemen konstituen dari ruang tulang belakang. Setiap vertebra terdiri daripada reniform atau bulat badan, serta arka menutup pembukaan tulang belakang. Proses artikular yang berlepas dari arka ini bertujuan untuk artikulasi dengan vertebra bawah dan overlying.

Vertebra terdiri daripada bahan spongy luaran dan dalaman padat. Bahan spongy yang mempunyai bentuk tulang palang tulang bertanggungjawab untuk mengekalkan kekuatan.

Bahan padat luar terdiri daripada tisu tulang, yang memberikan kekerasan lapisan luar dan membolehkan badan vertebra menahan pelbagai beban (contohnya, pemampatan dalam proses berjalan). Di samping tulang tulang, di dalam tulang belakang terdapat sumsum tulang merah yang bertanggungjawab untuk fungsi pembentukan darah.

Bentuk badan dan proses vertebra berbeza bergantung pada bahagian belakang mereka. Lumbar vertebra lebih besar daripada yang serviks (yang mempunyai badan yang lebih kecil, proses kurang maju). Hal ini disebabkan oleh hakikat bahawa punggung bawah mempunyai beban besar dari leher, yang hanya membawa keparahan kepala.

Unsur-unsur individu dari vertebra melaksanakan fungsi-fungsi berikut:

 • badan vertebra bertanggungjawab untuk mengekalkan berat badan manusia;
 • cakera intervertebral kartilagus diperlukan untuk melindungi vertebra dari tekanan yang berlebihan;
 • lengan melindungi kord rahim;
 • proses melintang dan spinous adalah tuil untuk gentian otot, menyediakan tudung ligamen.

Segmen motor tulang belakang: apa itu?

Segmen motor vertebra (PDS tulang belakang) adalah bahagian tulang belakang yang terdiri daripada 2 vertebra bersebelahan.

Segmen motor vertebral dipanggil dua vertebra bersebelahan.

Sebagai tambahan kepada vertebra bersebelahan, unit struktur lain juga termasuk dalam segmen motor vertebral, seperti sendi, alat ligamentous vertebra yang berdekatan, otot paravertebral dan cakera intervertebral. Setiap segmen motor vertebra mengandungi 2 lubang intervertebral (foraminal), di mana urat, arteri dan akar saraf tulang belakang berada.

Lajur tulang belakang meliputi 24 segmen motor vertebra: 5 lumbar, 12 thoracic dan 7 serviks.

Segmen lumbal terakhir (yang paling rendah) membentuk bentuk sakral pertama (S1) dan vertebra kelima (L5). Segmen motor vertebral dalam protokol perubatan disebut "oleh nama" vertebra yang terletak di segmen ini di atas dan di bawah (contohnya, segmen L5-S1).

Oleh itu, struktur segmen motor vertebral merangkumi permukaan artikular vertebra yang bersebelahan, alat ligamen, cakera intervertebral, otot paravertebral, sendi facet. Apabila mana-mana unit struktur tersenarai rosak, terdapat gangguan dalam pergerakan tulang belakang, dan dengan itu, giliran dan batang tubuh.

Video: "Apakah segmen motor vertebra?"

Otot Paravertebral

Otot Paravertebral bertanggungjawab untuk fleksi, lanjutan dan kilasan tulang belakang. Otot paravertebral dipanggil otot yang terletak di sebelah tulang belakang.

Mereka menyokong tulang belakang, membolehkan anda membuat pergerakan seperti memutar badan dan memiringkan badan. Otot paravertebral melekat pada proses vertebra.

Selalunya, sakit belakang berlaku akibat kerosakan (regangan) otot paravertebral. Ini terjadi semasa melakukan senaman fizikal berat, serta kejang otot refleks yang disebabkan oleh kecederaan atau penyakit tulang belakang.

Kekejangan otot adalah kontraksi otot di mana ia tidak dapat berehat.

Apabila struktur vertebra rosak (ligamen, cakera, kapsul artikular), otot paravertebral secara sukarela kontrak untuk "menstabilkan" bahagian tulang belakang yang rosak.

Semasa kekejangan, serat otot memaksa saluran darah, mengakibatkan pengumpulan asid laktik, produk pengoksidaan glukosa akibat bekalan oksigen yang tidak mencukupi.

Asid laktik yang terkumpul di dalam otot membawa kepada penampilan kesakitan. Apabila otot-otot santai, lumen dari vesel dipulihkan, asid laktik dari otot dibasuh, dan rasa sakit hilang.

Keluk fisiologi tulang belakang

Sekiranya anda melihat sisi struktur tulang belakang, anda dapat melihat bahawa vertebra tidak terletak di atas satu sama lain, tetapi membentuk lengkung fisiologi tulang belakang:

 • tulang belakang di gerbang kawasan serviks ke hadapan, membentuk lordosis serviks;
 • tulang belakang di rantau thoracik membungkuk ke belakang, membentuk kyphosis toraks;
 • tulang belakang di rantau lumbar melengkung ke hadapan, membentuk lordosis lumbar;
 • tulang belakang di kawasan gerbang sacrum kembali, membentuk kyphosis sakral.

Untuk tulang belakang, lekukan yang disenaraikan adalah alat penyerap kejutan yang dipenuhi dengan spring, yang melembutkan kejutan dan melindungi otak daripada pelbagai kerosakan semasa aktiviti fizikal (semasa berjalan, melompat dan berlari).

Kesimpulannya

Oleh itu, tulang belakang merupakan mekanisme yang kompleks yang terdiri dari banyak unsur. Ia mempunyai 5 bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Semua jabatan ini berbeza antara satu sama lain.

Sesiapa yang mengambil berat tentang kesihatan punggungnya dan seluruh badannya secara keseluruhan akan berguna untuk membiasakan dirinya dengan anatominya. Ini akan membantu membangunkan langkah pencegahan untuk penyakit yang boleh menjejaskan kesejahteraan dan prestasi.

Menguji dan menilai pengetahuan anda: Struktur tulang belakang. Berapa banyak jabatan dan vertebra di tulang belakang? Ciri struktur tulang belakang.