Utama / Lebam

Adakah askar dengan scoliosis dalam tentera

Pada masa ini, ramai golongan muda yang layak mendapat perkhidmatan ketenteraan mempunyai sejarah scoliosis, penyakit kronik di mana ruang tulang belakang dipindahkan ke sisi. Secara semulajadi, banyak yang mempunyai soalan logik: adakah mereka mengambil tentera dengan scoliosis?

Kelengkungan tulang belakang adalah penyakit yang serius, di mana pesakit tidak hanya menderita dari tulang belakang itu sendiri, tetapi juga menyerang beberapa organ dalaman. Bergantung kepada peringkat kelengkungan, sendi intervertebral dan endapan saraf mungkin menderita, hernia intervertebral atau osteochondrosis mungkin berkembang, yang dalam beberapa kes bahkan membawa kepada ketidakupayaan.

Kenapa dengan scoliosis tidak boleh mengambil tentera?

Dalam penyakit ini, yang berikut berlaku: otot-otot tulang belakang berada dalam ketegangan yang berterusan di satu pihak dan benar-benar santai dari yang bertentangan, yang memerlukan beberapa sekatan:

 • Di hadapan penyakit, mustahil untuk berada dalam satu kedudukan untuk masa yang lama, tulang belakang tidak dapat menahan ketegangan sedemikian.
 • Ia tidak disyorkan untuk melakukan latihan fizikal di mana hanya salah satu kaki yang dimuatkan, ini boleh menyebabkan kecederaan pinggul.
 • Beban fizikal pada tulang belakang dalam bentuk flip-flop mudah menyebabkan kecederaan pada tulang belakang.
 • Larangan: berlari, pergerakan yang tajam dan bertukar dalam peringkat teruk penyakit ini.
 • Tidak mustahil untuk membawa berat hanya dalam satu tangan, pengagihan berat badan pada kedua-dua anggota badan diperlukan.
 • Tidak disyorkan: permainan luar (bola keranjang, hoki, paintball), gimnastik dan tarian dinamik.
 • Beban menegak pada tulang belakang adalah berbahaya.

Setelah mengkaji senarai sekatan datang pemahaman bahawa scoliosis dan tentera tidak konsep yang sangat serasi.

Tetapi orang yang mempunyai diagnosis sedemikian harus memahami dengan jelas bahawa mereka boleh membawanya ke tentera jika penyakit itu berada di peringkat pertama.

Mengenai kategori kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan

Semua orang umur tentera dibahagikan kepada beberapa kategori selepas menjalani pemeriksaan perubatan. Bergantung kepada kategori itu, seorang yang disahkan dianggap sesuai untuk perkhidmatan tentera, sementara tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan, atau dikecualikan sepenuhnya dari perkhidmatan tentera.

 • Wakil yang menerima kategori "A" boleh berkhidmat dalam mana-mana tentera tanpa sebarang sekatan. Mereka juga termasuk golongan muda yang menderita penyakit ini pada zaman kanak-kanak, tetapi telah memperbaiki postur mereka ketika meluluskan suruhanjaya perubatan.
 • Wakil kategori "B" juga dianggap sesuai untuk perkhidmatan tempur dalam tentera, dengan pengecualian hanya tentera elit, di mana hanya orang muda yang sempurna yang sihat dihantar. Boleh mengambil skoliosis dalam tentera pada peringkat pertama, kedua, serta skoliosis yang tidak stabil.
 • Kategori "B" termasuk golongan muda yang dikecualikan secara perubatan dari tugas ketenteraan, tetapi sekiranya pengisytiharan perang, mereka boleh dipanggil untuk memenuhi kewajipan tentera mereka. Ini adalah pahlawan saham. Merekrut dengan diagnosis scoliosis gred 2 boleh dikaitkan dengan kategori ini, sehingga tentera tidak dikontraindikasikan untuk mereka. Sudut pesongan pada tahap ini adalah dari 17 derajat. Sudut yang lebih kecil, disertai dengan kecacatan fungsional di dalam tunjang tulang belakang, juga menyebabkan kad ID tentera.
 • Kategori "G" secara praktikal tidak digunakan untuk orang yang menderita patologi ini. Ia diterima oleh golongan muda yang tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan buat sementara waktu kerana penyakit. Suruhanjaya perubatan berulang diadakan enam bulan selepas penugasan kategori. Tidak peduli bagaimana scoliosis ringan, ia tidak boleh diperbaiki dalam masa yang singkat.
 • Wakil yang menerima kategori "D" dianggap benar-benar tidak sesuai untuk perkhidmatan dalam tentera kerana keseriusan penyakit yang didiagnosis. Biasanya, ini termasuk orang dengan skoliosis derajat ketiga dan keempat, serta orang muda dengan diagnosis skoliosis derajat kedua, disertai oleh gangguan tulang belakang yang teruk. Kategori "D" menerima kemasukan khusus dalam ID ketenteraan dan setem dalam pasport yang mereka tidak tertakluk kepada perkhidmatan ketenteraan.

Apakah tindakan seseorang merekrut dengan diagnosis scoliosis?

Seorang peramal tahun 2017, di mana penyakit ini wujud, tidak boleh berharap, berdasarkan ekstrak dari kad perubatan, mereka tidak mengambil tentera.

Dia berkewajiban untuk menyerahkan kepada komisi medis pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran satu set sinar-X, di mana patologi itu jelas diperbetulkan dan tahap kelengkungan tulang belakang ditunjukkan. Hanya selepas memeriksa radiografi, suruhanjaya perubatan boleh membuat keputusan mengenai ketidakmungkinan melakukan perkhidmatan ketenteraan atau tentang kesahihan sebahagian daripada merekrut.

Seseorang yang disahkan dengan patologi yang didiagnosis harus mempunyai x-ray yang diambil dengannya dalam kedudukan berdiri. Jika berdasarkannya, suruhanjaya perubatan mengesahkan scoliosis 1 darjah, maka kategori kebugaran orang muda tergolong dalam kumpulan "A" atau "B". Yang terakhir adalah perkhidmatan di tentera dengan beberapa batasan dalam latihan fizikal atau berkhidmat di cabang-cabang tertentu tentera.

Sekiranya scoliosis tahap kedua didiagnosis, orang muda harus menjalani radiografi berulang dan memberikan gambaran dari kedudukan terdedah. Sekiranya terdapat percanggahan dalam kedua-dua imej dan tidak sepadan dengan sudut kelengkungan, patologi dirujuk sebagai tidak tetap, jadi orang muda biasanya diberi kategori "B".

Skoliosis tetap (kebetulan sudut kelengkungan dalam dua gambar) dengan tahap sudut kelengkungan membawa kepada pembebasan dari perkhidmatan ketenteraan dan menghantar seorang lelaki muda ke simpanan.

Peringkat ketiga, keempat penyakit ini, atau terlalu berat sebelah bias sisi menyebabkan pembebasan lengkap dari tugas ketenteraan. Orang itu dianggap tidak sesuai untuk perkhidmatan.

Mata kontroversial apabila membuat keputusan tentang kesesuaian seseorang yang merekrut

Selalunya, komisen perubatan ketenteraan didapati sesuai untuk bertindak sebagai askar dengan scoliosis gelaran pertama atau kedua dengan lengkung sudut tertentu. Dalam kes sedemikian, adalah perlu untuk mendesak peperiksaan semula berdasarkan dua sinaran X diambil dalam kedudukan yang berbeza. Apa yang perlu dilakukan:

 • Buat pernyataan (dalam pendua) yang tidak bersetuju dengan keputusan suruhanjaya itu. Daftar di sekretariat dewan draf.
 • Sediakan kepada Suruhanjaya salinan radiografi dalam kedua-dua jawatan, serta sijil perubatan yang berkaitan.
 • Semua asal mesti disimpan di rekrut sehingga berakhirnya prosedur pemeriksaan semula.
 • Sekiranya keengganan untuk memeriksa semula orang muda mempunyai hak untuk memfailkan tuntutan kepada pihak berkuasa kehakiman.

Scoliosis 2 darjah mengambil tentera

Bagi ramai lelaki berusia antara 18 hingga 25 tahun, persoalan timbul sama ada mereka membawa mereka ke dalam tentera dengan skoliosis. Pada usia ini, kelengkungan lateral dari tulang belakang tidak jarang, dan oleh itu ada kacau. Dan sesungguhnya, pada usia 25 tahun, pertumbuhan tulang belakang aktif. Jika dalam tempoh ini korset otot tidak berkembang, maka ubah bentuk paksi berlaku dalam dua bahagian, yang membawa kepada peningkatan kelengkungan anatomi. Penyimpangan sedemikian berlaku lebih kerap pada orang muda, yang dikaitkan dengan proses pembentukan tulang belakang pada masa remaja. Adakah tentera dengan scoliosis 1 dan 2 darjah?

Ketidakserasian perkhidmatan tentera dan scoliosis

Terdapat beberapa penyakit yang kontraindikasi terhadap perkhidmatan ini, dan scoliosis 2 darjah adalah salah satu daripadanya. Dengan perkembangan patologi ini tidak boleh diterima:

 • Untuk lebih lama dalam satu kedudukan.
 • Berjalan tanpa kasut sukan, dilengkapi dengan sol menyerap kejutan.
 • Berlatih dengan beban, sekiranya beban hanya satu sisi.
 • Melangkah masuk dan bergelimpangan di atas kepalanya.

Dengan bentuk scoliosis gred 2 yang progresif, stabil, perkhidmatan ketenteraan tidak dapat diselesaikan. Diagnosis ini harus dibuat bukan oleh doktor yang hadir, tetapi oleh pakar yang bekerja di pejabat pendaftaran tentera.

Bagaimana kesesuaian ditentukan untuk perkhidmatan

Sebelum lelaki itu bertekad untuk menyertai tentera, mereka mesti lulus komisen perubatan. Walaupun scoliosis sebelum ini didiagnosis, terdapat keperluan untuk peperiksaan semula. Berdasarkan keputusan diagnostik, keputusan akan dibuat sama ada pemuda itu sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan atau tidak.

Sebagai tambahan kepada dokumen yang mengesahkan identiti dan status perkahwinan, rekod perubatan pesakit mesti disediakan untuk dipertimbangkan oleh pakar. Ia mengandungi sejarah keseluruhan penyakit dan terdapat gambar-gambar tulang belakang sebelum ini. Keputusan apa yang akan diambil - penangguhan dari tentera atau rujukan kepada perkhidmatan kecemasan akan bergantung pada kepatuhan terhadap titik undang-undang yang diterima pakai pada tahun 2016, yang sama untuk Belarus dan Rusia.

Lelaki untuk alasan kesihatan boleh diklasifikasikan ke dalam kategori berikut:

 • "A" kategori - kesesuaian untuk perkhidmatan di semua unit ketenteraan. Kumpulan ini termasuk lelaki yang mempunyai scoliosis derajat pertama pada zaman kanak-kanak, tetapi telah pulih sebelum tempoh masa ini.
 • Kategori "B" - pengambilan adalah sesuai untuk perkhidmatan, tetapi tidak dalam semua unit ketenteraan. Ini termasuk lelaki muda yang mempunyai scoliosis 1 dan 2 darjah, tetapi hanya jika tiada kelengkungan punggung belakang. Dalam kes ini, sudut kelengkungan kontroversi boleh dilihat dalam gambar-gambar, pada 10-11 darjah. Seorang pakar dari bidang traumatologi, yang bekerja dengan tentera, dapat menafsirkan tahap kelengkungan, yang berada di antara tahap 1 dan 2, mengikut budi bicaranya sendiri. Walaupun di klinik lain doktor meletakkan tahap ke-2, lelaki itu akan diterima pada perkhidmatan tersebut setelah tamatnya pakar yang menentukan kecergasan.
 • "B" kategori - lelaki muda yang telah menerima kelewatan untuk tempoh tertentu. Kumpulan ini termasuk skoliosis yang mempunyai 2 darjah kelengkungan (sudut lebih daripada 11 darjah). Selepas rawatan, mereka dapat pulih sepenuhnya dan menjadi sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan.
 • "G" kategori - pengecualian dari tentera, yang diberikan selama 6 bulan. Akibatnya, para penjahat jarang sekali tergolong dalam kumpulan ini, kerana tempoh itu untuk rawatan scoliosis tidak mencukupi.
 • "D" - dalam kes ini, lelaki itu tidak sesuai untuk perkhidmatan tentera dengan diagnosis scoliosis 2 darjah. Pejabat pengambilan mengeluarkan sijil kepada pihak berkuasa - tiket kesihatan dengan prasasti bahawa orang itu tidak sesuai untuk perkhidmatan dalam masa aman, tetapi sesuai untuk mengisytiharkan undang-undang tentera.

Kaedah tertentu untuk menentukan kategori

Dengan laluan suruhanjaya itu, lelaki muda yang mempunyai kelainan di tulang belakang atau kecurigaan terhadap perkembangan scoliosis, mesti menjalani pemeriksaan sinar-X. Anda boleh menggunakan gambar yang diambil paling lambat 6 bulan yang lalu.

Sekiranya scoliosis gred 2 dikesan pada x-ray yang disampaikan oleh pengambilan, maka perlu mengulangi imej sambil berbaring. Ia adalah wajib untuk mengenal pasti apa jenis skoliosis yang diperbetulkan atau tidak tetap. Menggunakan kriteria ini dilakukan penilaian kecergasan.

 • Tetap - disahkan menggunakan gambar yang diambil dalam dua unjuran, jika sudut kelengkungan disimpan di antara 11 dan 25 darjah.
 • Unfixed - didiagnosis hanya pada offset, yang ditentukan dalam kedudukan berdiri. Tahap menurun jika menjalankan diagnostik dalam kedudukan yang terdedah.

Hanya doktor yang tepat boleh menjawab persoalan kategori scoliosis mana di setiap pesakit secara individu. Dalam kes ini, pakar tidak hanya bergantung kepada penunjuk klinikal, tetapi juga kehadiran tanda-tanda penyakit.

Tanda penyakit

Penentuan sendiri scoliosis gred 2 tidak mudah, kerana dalam kehidupan biasa kelengkungan tersebut hampir tidak dapat dilihat. Semasa pemeriksaan, doktor menarik perhatian kepada keadaan tulang belakang dan mengenal pasti gangguan berikut:

 • Kelengkungan vertebra di sekitar paksi (menegak).
 • Kedudukan luaran pinggang dan kedudukan lehernya yang terdistorsi.
 • Pengasingan dan putaran pelvis dari manifestasi kecacatan.
 • Pembentukan roller otot di rantau lumbar dan penonjolan betis toraks.

Pakar yang mendiagnosis orang muda memerhatikan kelengkungan di mana-mana kedudukan badan. Sudut kelengkungan lajur tulang belakang, sebagai peraturan, adalah 10-20 darjah.

Pertama menjalankan pemeriksaan visual. Untuk melakukan ini, pesakit menjadi sehingga berat diagihkan pada kedua-dua kaki sama rata. Dalam kes ini, lengan diturunkan di sepanjang badan. Sekiranya terdapat penyelewengan dalam ruang tulang belakang, gambar berikut akan diperhatikan: jarak di antara pinggang dan lengan akan menjadi tidak simetri pada kedua-dua belah pihak. Jika ubah bentuk mencapai tahap yang penting, maka terdapat peninggalan skapula dan bahu.

Pakar mesti menentukan kehadiran kilasan - kelengkungan lajur tulang belakang di sekitar paksi menegak. Dalam kes ini, kita bercakap mengenai scoliosis berbentuk s, apabila terdapat penggelek otot dan bonggol. Adalah mungkin untuk mengesan patologi tersebut hanya selepas menjalankan diagnostik instrumental.

Resolusi Pertikaian

Dengan scoliosis, orang-orang boleh mendapatkan jeda dari perkhidmatan tentera, sekatan atau pembebasan. Resolusi isu-isu kontroversial tidak dilakukan di klinik, tetapi oleh komisen perubatan, yang mengeluarkan keputusannya, tetapi, sebagai peraturan, tidak memihak kepada draf itu.

Sekiranya berlaku penyakit tulang belakang peringkat kedua dalam pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran ada persoalan kontroversi mengenai kecergasan dan pengedaran. Sebagai peraturan, untuk mendiagnosis askar yang mempunyai kelengkungan yang tersirat di atas, mereka mengambil gambar tulang belakang bukan dalam kedudukan yang berdiri, tetapi dalam kedudukan yang rawan. Dalam kes ini, sudut kelengkungan menjadi lebih kecil.

Mengikut undang-undang, pengecualian daripada tentera dikeluarkan sementara jika ia adalah scoliosis darjah kedua. Dalam sesetengah kes, ketika meluluskan komisen perubatan di pejabat pendaftaran dan ketenteraan, apabila menentukan kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan, rekod yang dibuat dalam kad pesakit pesakit akan diambil kira. Sekiranya terdapat banyak aduan sakit belakang selama tempoh yang panjang dan untuk menyokong penemuan pakar neurologi, maka pemuda itu, sebagai peraturan, tidak dipanggil untuk perkhidmatan.

"Trik Tentera"

Dalam tentera mereka mengambil walaupun dengan 2 darjah scoliosis, jika sudut kelengkungan tulang belakang dalam kedudukan terlentang bervariasi antara 10-11 darjah. Sudah tentu, dengan kategori "B" atau "D" ia tidak berguna untuk berdebat, tetapi jika ia mengenai kategori "B", maka anda juga boleh menimbang semula kecergasan lelaki muda untuk perkhidmatan.

Sekiranya pengundinya mempunyai pelanggaran yang serius terhadap tulang belakang, tetapi walaupun ini, dia masih diwajibkan kepada perkhidmatan ketenteraan, maka terdapat beberapa cara untuk mengelilingi ini:

 1. Menyediakan salinan dokumen anda. Jika pilihan ini tidak berfungsi, asalnya hendaklah dihantar melalui pos, untuk tujuan pengesahan dokumentari dalam bentuk pemberitahuan.
 2. Tulis pernyataan ketidaksepakatan, tetapi mesti dilakukan semasa perletakan suruhanjaya perubatan. Segera, dua salinan perlu dibuat - yang pertama harus diberikan kepada setiausaha (semestinya dengan tanda tangan penerimaan), dan yang kedua harus ditinggalkan untuk diri sendiri. Permohonan hendaklah menunjukkan nombor, nama keluarga dan kedudukan orang yang dipindahkan.

Ia berlaku bahawa pakar terkemuka enggan menandatangani kenyataan. Dalam hal ini, anda perlu menghantar surat kepada komisi serantau untuk rayuan, di mana ia akan dipertimbangkan dan dilaporkan pada hasilnya. Langkah sedemikian, sebagai peraturan, membolehkan untuk mencapai pelantikan semula komisen, mengikut keputusan yang akan menjadi jelas sama ada pemuda itu akan menyertai tentera atau tidak.

Apabila panggilan bermula, ramai orang mula mengadu sakit belakang. Mereka mempunyai scoliosis 1 atau 2 darjah. Ia bergantung kepada ketepatan diagnosis sama ada draf itu akan berkhidmat atau menerima penangguhan. Paling penting adalah kehadiran kad perubatan yang mengandungi riwayat penyakit. Orang-orang muda yang didiagnosis dengan skoliosis gred 2 diberi penangguhan dari tentera.

Adakah tentera mengambil skoliosis pada tahun 2018?

Masalah postur yang buruk pada kanak-kanak dan remaja adalah fenomena yang sangat umum pada zaman kita. Menurut definisi, scoliosis adalah sebarang kelengkungan tulang belakang, iaitu, sisihan dari piawai tertentu. Hari ini, hampir semua lelaki muda mempunyai keabnormalan yang sama, yang berkaitan dengannya, ke arah akhir sekolah, kanak-kanak mula belajar sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis? Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk menjawab soalan ini secara terang-terangan - perlu memahami apa jenis scoliosis, dan bagaimana ia ditentukan oleh doktor.

Ramai yang telah mendengar bahawa ada penyakit yang disebut dalam penyakit scoliosis: ijazah awal adalah yang pertama, maka bentuk yang lebih parah adalah yang kedua dan seterusnya untuk meningkatkan keterukan. Apa tahap scoliosis seorang lelaki muda yang sakit dengan ditentukan oleh doktor, dan dia melakukan ini dengan memeriksa x-ray tulang belakang, di mana sudut pesongan yang dipanggil maksimum ditentukan secara geometri. Bergantung pada penunjuk ini, keterukan penyakit ditentukan. Sehubungan dengan pindaan baru-baru ini kepada undang-undang mengenai penjenuhan, mari kita pertimbangkan sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis 2 darjah, 1 darjah dan lain-lain jenis gangguan postural pada tahun 2018.

Adakah mereka mengambil tentera dengan skoliosis 1 darjah?

Doktor sering memanggil jenis scoliosis ini sebagai pelanggaran postur - sedikit penyelewengan dari norma, dengan sudut 1 hingga 10 darjah. Spin yang betul betul tidak wujud. Penyimpangan ini didiagnosis pada 98% lelaki muda zaman tentera. Adalah penting untuk memahami bahawa lembaga perubatan di pejabat pendaftaran dan ketenteraan tidak mengkaji kesihatan ahli undang-undang, tetapi menjalankan "pemeriksaan". Jika doktor itu sendiri tidak memberikan doktor suruhanjaya itu dengan imej tulang belakang, di mana sudut penyimpangan ditentukan, serta ekstrak dari kad perubatan dengan diagnosis tetap dan sejarah, maka dalam kebanyakan kes kata-kata dinyatakan - "tidak ada penyakit tulang belakang". Walau bagaimanapun, menurut undang-undang, dengan tahap pertama skoliosis mereka dibawa ke tentera, tetapi tidak semua pasukan, misalnya, tidak akan mengambil pasukan khas dan unit elit lain.

Adalah amat penting untuk memahami bahawa apabila geometri menentukan sudut kelengkungan, ralat 2, 3 atau 4 darjah mungkin. Ini sangat kritikal dalam keadaan ini, kerana sesetengah doktor boleh menentukan sudut 11 darjah 9 darjah, dan ini bermakna membuat diagnosis yang salah - ijazah pertama bukannya yang kedua, dari mana pembebasan dari tentera adalah mungkin. Organisasi kami menyediakan bantuan dalam menjalankan pemeriksaan kesihatan bebas untuk draf - doktor yang berpengalaman akan mengambil X-ray dan betul menentukan sudut penyimpangan, dan juga dokumen segala-galanya untuk diserahkan kepada pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran. Panggil, kami bekerja di seluruh Rusia. Kami mengetahui sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis 1 darjah, mari berurusan dengan yang kedua.

Adakah tentera dengan scoliosis 2 darjah?

Scoliosis tahap kedua juga merupakan penyakit yang sangat biasa; selepas mengambil gambar, diagnosis ini dilakukan oleh 40% draf semasa pemeriksaan oleh doktor yang mempunyai pengalaman dalam memeriksa draf dan mengetahui undang-undang yang berkaitan. Scoliosis 2 darjah bersamaan dengan sudut sisihan dalam tulang belakang dari 11 hingga 25 darjah.

Tahap kedua penyakit tulang belakang ini berbeza di mana lelaki muda itu mungkin tidak menyedari kehadiran scoliosis (ia berlaku pada sudut sisihan 11-17 darjah), dan mungkin juga mengalami sakit, kelemahan, dan gejala lain. Ciri ini diambil kira dan dokumen pengawalseliaan di conscription. Mari kita ketahui jika kita mengambil tentera dengan skoliosis 2 darjah, dan syarat-syarat apa yang diperlukan untuk mendapatkan pengecualian dari penjenayahan.

Di sini perlu dibahagikan kepada 2 kes.

 1. Sudut lengkung 11-17 darjah dan tiada aduan. Dalam kes ini, pengambilan diiktiraf sesuai untuk perkhidmatan dengan beberapa sekatan - mereka akan berkhidmat dalam mana-mana tentera selain elit.
 2. Mana-mana sudut penyimpangan dari norma, sama dengan tahap kedua scoliosis (11-25 darjah) dan kehadiran aduan yang tetap dalam sejarah penyakit sepanjang tahun lalu. Dalam kes ini, lelaki muda itu dikecualikan daripada wajib.

Oleh itu, jawapan kepada soalan sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis 2 darjah adalah "tidak diambil" jika ada aduan yang direkodkan dalam rekod perubatan. Aduan harus tetap, sekali setiap 2-3 bulan selama 1-2 tahun terakhir. Kebanyakan kanak-kanak yang menderita scoliosis darjah kedua mengadu tentang gejala-gejala berikut: penampilan kesakitan di tulang belakang selepas beberapa waktu dalam kedudukan tegak, penurunan dalam pergerakan biasa (contohnya ketidakupayaan untuk menghidupkan kepala ke hujung kanan atau kiri), kebas kelamin, kelemahan otot dan lain-lain.

Ia penting! Dokumen kawal selia menggambarkan beberapa aduan yang tidak penting. Gejala-gejala sedemikian akan disamakan dengan ketiadaan aduan, yang dalam hal sudut pesongan hingga 17 derajat secara inklusif bermakna kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan. Kami memberi senarai tanda-tanda kecil.

 • Sakit di belakang selepas 5-6 jam berdiri atau duduk. Adalah sangat penting bahawa masa selepas sensasi yang menyakitkan itu muncul direkodkan dalam sejarah penyakit dan kurang dari 5 jam, jika tidak, manifestasi kesakitan ini akan dianggap tidak penting, dan dengan scoliosis tahap kedua, perancang akan dibawa ke tentera.
 • Mengurangkan amplitud pergerakan di mana-mana bahagian tulang belakang kurang daripada 20% - juga tidak merupakan pelanggaran yang signifikan terhadap fungsi tulang belakang dengan scoliosis. Sekiranya sijil perubatan mencatatkan sekatan pergerakan sebanyak 21%, ia sudah menjadi pelanggaran fungsi dan memberikan alasan untuk pengecualian dari pengesahan jika berlaku scoliosis 2 darjah.
 • Mengurangkan sensitiviti kawasan yang mana satu saraf bertanggungjawab, serta mengurangkan kekuatan otot satu zon sambil mengekalkan kemungkinan pergerakan. Untuk mengambil simptom sedemikian, gangguan sensitiviti di beberapa kawasan badan perlu direkodkan, atau kehilangan kepekaan yang lengkap di mana-mana kawasan, dalam kes ini mereka tidak akan mengambil scoliosis gred 2.

Seperti yang anda dapat lihat, perbezaan 1% boleh menjejaskan sama ada mereka mengambil rekrut ke dalam tentera dengan scoliosis atau tidak. Doktor biasa di klinik tidak akan memperbaiki banyak gejala ini, kerana dia bukan doktor kepakaran perubatan ketenteraan - dia tidak tahu gejala yang memberi kesan kepada kecergasan lelaki muda untuk tentera. Dan jika semua gejala-gejala yang diperlukan, diagnosis scoliosis gred 2 dan sudut penyimpangan tidak jelas ditunjukkan dalam sejarah kes, lembaga perubatan mengiktiraf conscript yang sihat, dan ini sah, kerana kewajipan untuk mengemukakan dokumen perubatan terletak pada conscript.

Disebabkan fakta bahawa penyakit ini tersebar luas, para doktor di pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran kadang-kadang melanggar peraturan - mereka tidak mengenali sudut yang ditakrifkan dalam gambar; Kadang-kadang boleh dikatakan bahawa aduan pengambilan itu tidak serius, dan sebagainya, adalah haram untuk disanggah dan masuk ke dalam tentera, walaupun dasar hukum untuk pembebasan dari tentera adalah tidak berbaloi! Tindakan doktor yang tidak sah perlu dirayu. Anda boleh menghubungi kami untuk mengatur rayuan (seksyen Kenalan).

Adakah tentera dengan scoliosis 3 darjah?

Scoliosis 3 darjah sesuai dengan sudut sisihan dalam tulang belakang dari 26 hingga 50 darjah. Ini adalah tahap penyakit yang serius, sebagai peraturan, kelengkungan seperti ini dapat dilihat oleh mata kasar. Orang yang menderita penyakit ini pasti tahu mengenainya. Ia tidak berkemungkinan bahawa pengambilan "tidak sengaja" semasa pemeriksaan mendedahkan 3 darjah scoliosis.

Scoliosis Gred 3 menyebabkan banyak gejala yang tidak serasi dengan perkhidmatan ketenteraan, dan oleh itu jawapan kepada persoalan sama ada orang dibawa masuk ke tentera dengan scoliosis gred 3 adalah "tidak" pasti, tidak diambil. Rekrut sedemikian dikecualikan daripada panggilan berdasarkan keputusan lembaga perubatan, dan tidak lama kemudian, mereka diberikan kad kesihatan tentera.

Adakah tentera dengan scoliosis 4 darjah?

Malah tahap scoliosis yang lebih serius - keempat - diagnosis ini dibuat oleh doktor jika sudut kecenderungan dari kedudukan biasa dalam imej tulang belakang mencapai 50 atau lebih darjah. Dengan begitu banyak skoliosis dalam tentera tidak mengambil. Penyakit ini agak jarang berlaku.

Apakah hasilnya?

Seperti yang dapat anda lihat, pengecualian daripada tentera diberikan untuk merekrut dengan scoliosis 2 darjah dan lebih teruk bentuk diagnosis ini. Tetapi ini berlaku hanya jika semua simptom telah direkod dengan betul dalam kad perubatan, serta sudut pesongan yang betul di tulang belakang, seperti yang ditentukan oleh sinar-X.

Lebih daripada 40% rekrut mempunyai bentuk skoliosis ini, tetapi dalam kebanyakan "kes kontroversi", apabila dokumentasi dirangka tidak betul, kanak-kanak tersebut dianggap sesuai. Untuk mengelakkan ini berlaku, atau jika pengambilan telah diisytiharkan patut, anda boleh menghubungi kami untuk bantuan undang-undang. Pakar kami akan menganjurkan kaji selidik, akan membantu anda untuk melaksanakan dokumen dengan betul, akan mencabar keputusan yang tidak sah dari draf lembaga dan akan mencapai penerimaan tiket ketenteraan dengan ketat berdasarkan undang-undang persekutuan. Panggilan, daftar untuk perundingan percuma.

Apa skoliosis tidak diambil ke dalam tentera?

Sekiranya konsol mempunyai scoliosis, X-ray harus diberikan kepada lembaga perubatan di pejabat pendaftaran tentera, yang berdasarkannya keputusan akhir akan dibuat: sama ada ia sesuai untuk berkhidmat dalam tentera atau tidak. Khususnya dalam kes ini adalah tahap penyakit, ciri-cirinya (kelengkungan tetap atau tidak tetap), serta kehadiran atau ketiadaan disfungsi tulang belakang.

Kategori jangka hayat

Selepas pengumuman keputusan perubatan, semua rekrut terbahagi kepada 5 kategori. Memandangkan artikel ke-66 umum dan scoliosis khususnya, kategori-kategori ini adalah seperti berikut:

 1. "A" - ahli draf benar-benar sihat, sesuai untuk perkhidmatan tanpa sekatan (orang muda dengan scoliosis pada zaman kanak-kanak dan remaja, dipinda sebelum meluluskan suruhanjaya perubatan).
 2. "B" - lelaki muda yang sesuai untuk perkhidmatan, tetapi dengan sekatan pada jenis pekerjaan (1 darjah kelengkungan tulang belakang, scoliosis tidak tetap 2 darjah).
 3. "B" - orang muda dikecualikan daripada perkhidmatan dalam Angkatan Tentera dalam keadaan damai, tetapi dipanggil ke unit tentera kakitangan tahap kedua. Rekrut tersebut menerima ID ketenteraan dan berada dalam rizab (lelaki dengan kelengkungan tetap dalam 2 tahap dengan sudut pesongan lebih daripada 17 darjah; lelaki dengan kelengkungan tetap dari lajur tulang belakang 2 darjah dan sudut pesongan yang kurang daripada 17 darjah, tetapi dengan perubahan fungsional dalam ruang tulang belakang).
 4. "G" - askar yang dikecualikan daripada tugas ketenteraan selama enam bulan atau setahun, dengan komisen yang berjalan kembali selepas tempoh tangguhan tamat (dengan scoliosis jarang jatuh ke dalam kategori ini, sejak penyakit itu tidak dapat diperbaiki selama jangka waktu yang singkat).
 5. "D" - kanak-kanak lelaki, tidak didaftarkan di angkatan bersenjata (scoliosis tetap dalam 2 tahap atau patologi tidak tetap dengan gangguan fungsional yang kecil, scoliosis 3-4 derajat.) Masuk yang sama dimasukkan dalam ID ketenteraan, dan setem dicop dalam pasport.

Kelengkungan tulang belakang tetap dan tidak tetap

Semasa mesyuarat lembaga perubatan, semua lelaki muda yang dijemput hendaklah disediakan dengan gambaran ruang tulang belakang, yang dibuat pada mesin X-ray dalam kedudukan berdiri. Sekiranya scoliosis dikesan pada peringkat 2 (pengedaran kelengkungan di pejabat pengambilan mengikut kategori kecergasan hanya memberi kesan pada tahap penyakit ini), lelaki muda perlu mengambil tembakan kedua dalam kedudukan terdedah. Mengikut keputusan perbandingan imej menentukan jenis kelengkungan (perubahan tetap atau tidak tetap dalam ruang tulang belakang).

Skoliosis tetap disahkan oleh kedua-X sinar (sudut sisihan tulang belakang dari paksi dikekalkan dan berada dalam lingkungan 11-25 darjah). Dengan bentuk kelengkungan ini, lelaki muda itu diberikan kategori "B" dan dia dibebaskan dari tugas ketenteraan secara damai.

Kelengkungan yang tidak tetap pada tahap kedua disahkan hanya apabila terdapat gambar di kedudukan menegak badan, dalam kedudukan mendatar kelengkungan yang lebih rendah dicatatkan. Tahap skoliosis tidak menjejaskan keputusan: contohnya, jika sisihan 13 darjah ditubuhkan dalam kedudukan menegak, dan sisihan 9 darjah dalam kedudukan mendatar, maka secara kesimpulan menunjukkan 2 darjah penyakit, tetapi tidak berubah perubahan dan mengambil ke perkhidmatan.

Resolusi sengketa

Bagi para askar, satu-satunya pilihan yang mungkin untuk mendapatkan pengecualian daripada perkhidmatan ialah kesimpulan komisen pejabat pendaftaran tentera (kesimpulan dari mana-mana doktor lain atau komisen perubatan tidak dipertimbangkan).

Isu yang paling kontroversi timbul dalam diagnosis tahap pertama dan kedua scoliosis dalam nilai sempadan (kelengkungan 9-12 darjah). Lelaki muda yang tidak berpeluang boleh mempengaruhi keputusan pemeriksaan sinar-X, sedikit membongkok ke sisi. Itulah sebabnya komisen membuat keputusan berdasarkan gambar x-ray yang merekrut dalam kedua-dua pesawat. Sekiranya seorang lelaki muda tidak bersetuju dengan kesimpulan doktor, dia harus mematuhi skim berikut untuk melindungi kepentingannya:

 1. Kepada komisi untuk menyediakan salinan semua rujukan dan gambar, asalnya diperlukan untuk pertemuan kedua. Ini tidak dilarang oleh undang-undang, tetapi wakil komisen kadang-kadang berkeras untuk menyediakan asal, salinan dalam kes ini dihantar melalui pos dengan pemberitahuan itu.
 2. Anda mesti mengisytiharkan ketidaksetujuan anda dengan segera dan secara bertulis. Dua salinan permohonan itu ditulis (satu ditinggalkan dengan setiausaha, yang lain adalah dengan dirinya sendiri: dengan tanda tangan penerimaan, nama dan kedudukan penerima yang terakhir, tarikh dan nombor pendaftaran).
 3. Mereka enggan menerima permohonan itu di pejabat pendaftaran dan ketenteraan tempatan - dengan berani menghantarnya ke komisi serantau untuk merayu.
 4. Jangan datang ke kompromi dalam komisi serantau - memfailkan tuntutan mahkamah di mahkamah. Inilah contoh terakhir yang boleh mengubah keputusan draf lembaga.

Disfungsi tulang belakang

Satu lagi kriteria untuk kecergasan rekrut: kehadiran disfungsi ruang tulang belakang. Bergantung pada tahap patologi, golongan muda boleh menetapkan kategori kecergasan berikut:

 • Patologi kecil - kategori "D".
 • Perubahan sederhana - kategori "B".
 • Disfungsi kecil pada latar belakang 1 darjah penyakit - kategori "B".
 • Disfungsi kecil pada latar belakang 2 darjah - kategori "B".

Untuk sifat patologi fungsional kecil:

 • Kehilangan sensitiviti separa dalam segmen ruas tulang belakang tunggal.
 • Kurangkan atau tidak ada refleks tendon.
 • Penurunan nada otot tunggal anggota badan, dengan syarat patologi itu dikompensasi oleh otot-otot yang lain.

Adakah mereka mengambil tentera dengan scoliosis

Diterbitkan oleh Kolej Perubatan Tentera 04.10.2018

Jika seorang lelaki berusia 18-25 tahun didiagnosis dengan kelengkungan tulang belakang, persoalannya akan sama ada mereka membawanya ke tentera dengan skoliosis. Jawapan yang jelas kepada soalan tidak boleh diberikan, kerana ia perlu untuk menentukan tahap patologi.

Adakah tentera dan scoliosis serasi?

Dalam kes scoliosis, terdapat satu kelebihan otot belakang di satu tangan dan kelonggaran mereka yang lain. Oleh itu, dengan diagnosis sedemikian, pesakit tidak boleh:

tinggal dalam pose yang sama untuk tempoh masa yang panjang;

berlari (tempoh perkembangan, peringkat 3 dan 4);

lakukan latihan dengan atau tanpa beban pada satu kaki;

duduk di kedudukan teratai;

melakukan kejutan, bergelora;

membuat korek tajam;

bermain permainan luar (tenis, bola sepak, bola tampar, dan sebagainya);

lakukan latihan yang menggunakan beban menegak pada tulang belakang;

membawa objek berat dalam satu tangan;

Berdasarkan senarai sekatan yang disebutkan, kami menyimpulkan: scoliosis tulang belakang boleh menyebabkan seorang lelaki muda tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan. Walau bagaimanapun, diagnosis patologi pesakit tidak menjadi penjamin kebebasan tentera lelaki itu.

Oleh itu, jika ahli perunding itu sakit dengan scoliosis, pejabat pendaftaran tentera memerlukan gambar x-ray, yang mana papan perubatan memutuskan sama ada golongan muda diberi kategori kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan.

Kategori "Dossier" kecergasan

Kategori yang ditugaskan untuk merekrut menentukan salah satu daripada tiga jawatan pemuda itu:

sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan;

sementara tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan;

sama sekali tidak sesuai untuk tugas ketenteraan.

Apa skoliosis tidak diambil ke dalam tentera? Jadual di bawah menyediakan transkrip setiap kategori yang boleh diberikan kepada seorang pemuda. Ia juga menyediakan maklumat tentang kesesuaian seseorang merekrut apabila mendiagnosis tahap penyakit yang berbeza:

Kategori

Penjelasan

Seorang wakil boleh direkrut ke dalam mana-mana tentera tanpa had. Kategori ini juga diberikan kepada orang yang menderita scoliosis pada zaman kanak-kanak, tetapi yang telah menyesuaikan postur mereka pada masa pemeriksaan perubatan.

Orang muda itu sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan, bagaimanapun, dia tidak boleh didaftarkan di tentera elit yang terdiri daripada lelaki muda yang sihat. Kategori ditugaskan kepada orang dengan scoliosis 1 dan 2 darjah, serta patologi yang tidak stabil

Kumpulan ini diwakili oleh orang muda yang dibebaskan dari tentera untuk sebab-sebab perubatan. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku perisytiharan perang, jika perlu, para pemuda wajib melaksanakan tugas ketenteraan. Dalam erti kata lain, kategori pahlawan pahlawan ini. Ini juga termasuk askar dengan penyakit gred 2

Biasanya kumpulan ini tidak termasuk golongan muda yang menderita scoliosis. Kategori ini terdiri daripada lelaki yang tidak sesuai untuk berkhidmat dalam tentera kerana alasan perubatan. Terdapat keperluan untuk mengulangi komisen 6 bulan selepas menetapkan status. Tidak kira sejauh mana scoliosis, penyakit itu tidak dapat diatasi dalam masa yang singkat.

Kategori ditugaskan kepada orang-orang yang tidak layak untuk melaksanakan tugas ketenteraan kerana diagnosis patologi yang serius. Ini termasuk lelaki yang menderita 3 dan 4 darjah scoliosis, serta pesakit dengan diagnosis "scoliosis 2 darjah", yang berlaku terhadap latar belakang penyelewengan yang teruk dalam ruang tulang belakang. Lelaki muda dengan status itu mempunyai catatan dalam kad ketenteraan dan cap dalam pasport yang menyatakan bahawa mereka tidak boleh berkhidmat dalam tentera

Algoritma tindakan merekrut dengan scoliosis

A conscript yang didiagnosis dengan scoliosis harus tahu bahawa ekstrak dari kad perubatan bukan jaminan pengecualian dari tentera.

Pejabat pendaftaran ketenteraan akan memerlukan x-ray dengan patologi yang tercatat dengan jelas dan menunjukkan tahap kelengkungan tulang belakang. Anda boleh berkenalan dengan angka-angka yang berkaitan dengan setiap tahap patologi dalam jadual di bawah:

Sudut kelengkungan dan ciri ciri yang sepadan

Sudut bersaiz antara 1 hingga 10 darjah. Kelengkungan adalah minimum, praktikal tidak dikesan secara visual. Pesakit telah menurunkan kepalanya, lelaki itu mengusap sedikit

Penyimpangan rangka paksi dalam lingkungan 11-25 darjah. Pesakit menunjukkan penonjolan di kawasan toraks, kontur leher tidak simetris. Patologi ternyata sangat baik dalam kedudukan apabila lelaki muda mencondongkan badan ke hadapan

Penyimpangan ruang tulang belakang adalah 26-50 darjah. Antara tanda-tanda yang jelas dalam proses patologi: gondang lengkung bulge, otot batang tubuh melemah, bonggol yang ketara muncul di belakang. Terhadap latar belakang penyakit, penyakit neurologi yang nyata, peredaran darah dan proses pernafasan terganggu.

Doktor yang disahkan dengan diagnosis mestilah menyediakan imej X-ray yang diambil semasa berdiri di pejabat ketenteraan dan pendaftaran. Jika, berdasarkan hasil penyelidikan, doktor mengesahkan pesakit dengan "scoliosis 1 darjah", orang muda diklasifikasikan sebagai "B" atau "A".

Apabila keputusan tembakan bertepatan, skoliosis tetap ditubuhkan dengan sudut kelengkungan yang ditunjukkan. Diagnosis sedemikian memberikan alasan untuk menentukan kategori pahlawan kepada seorang lelaki muda.

Di peringkat ketiga skoliosis atau lajur besar lajur sisi, pelawat dibebaskan sepenuhnya dari tentera dan menerima tiket putih.

"Trik Tentera"

Perlu diberi perhatian terhadap keadaan di mana golongan muda yang menderita scoliosis 1 atau 2 peringkat dengan sudut kelengkungan tulang belakang tertentu dipanggil kepada tentera. Untuk membuktikan bahawa dalam kes ini, penyakit tahap i dan perkhidmatan ketenteraan tidak serasi, kerana dalam kes tertentu ada pelanggaran dalam sistem muskuloskeletal, perlu:

tulis pernyataan sampel yang telah ditetapkan. Anda perlu menunjukkan dua salinan sekaligus. Salah seorang daripada mereka perlu didaftarkan dengan menandakan nombor masuk, tarikh dan orang yang menerima dokumen tersebut (nama dan tandatangan ditulis);

lampirkan bantuan dokumen utama dan X-ray (berdiri dan berbohong). Ia bernilai menyampaikan salinan, dokumen asal harus ditinggalkan dengan anda. Ini benar-benar berlaku pada x-ray, yang mesti semestinya kekal dengan draf sehingga anda perlu pemeriksaan semula. Jika, dalam apa jua keadaan, orang muda itu dinafikan prosedur yang berulang, dia mempunyai hak untuk mengemukakan dokumentasi kepada mahkamah dan membuktikan bahawa, memandangkan jenis penyakit yang hadir, adalah perlu untuk menetapkan kategori tamat dengan sekatan.

Jika anda perlu berkhidmat dengan scoliosis

Terdapat kes-kes di mana seorang lelaki muda perlu berkhidmat dalam tentera, tetapi dia tidak diterima masuk ke pangkat ketenteraan dengan keputusan komisen perubatan, yang tidak mengenali pihak berkuasa sebagai sesuai untuk perkhidmatan. Dalam kes ini, lelaki muda juga boleh pergi ke mahkamah.

Untuk menjadi pemenang, anda mesti mengumpul semua dokumentasi yang diperlukan yang akan menafikan adanya patologi. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingati bahawa perkhidmatan ketenteraan dikaitkan dengan aktiviti fizikal harian yang boleh merosakkan tulang belakang seorang peramal, dan dalam beberapa kes bahkan menyebabkan kecacatan.

Buat kesimpulan

Seperti yang anda dapat lihat, scoliosis bukan merupakan petunjuk untuk melepaskan seorang anggota tentera dari perkhidmatan ketenteraan. Orang yang didiagnosis dengan scoliosis 1 dan 2 darjah boleh ditugaskan ke kategori "B" - seorang peramal adalah sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan dengan beberapa sekatan. Dalam kes ini, fakta patologi yang tidak stabil disahkan.

Untuk membuktikan ketidakcocokan skoliosis yang didiagnosis dengan tentera kerana adanya pelanggaran dalam sistem muskuloskeletal, seorang lelaki muda boleh merayu terhadap keputusan draf lembaga. Dalam kes ini, jururawat mesti mempunyai dokumen perubatan tangannya dengan tanda-tanda penyakit yang telah direkodkan dengan betul dan sudut sisihan yang jelas dari lekuk tulang belakang.

Adakah mereka mengambil tentera dengan scoliosis

Kelengkungan tulang belakang boleh didiagnosis bukan sahaja di kalangan kanak-kanak, seperti anomali juga terdapat pada orang muda. Lelaki muda yang sedang bersedia untuk perkhidmatan ketenteraan, semakin berminat sama ada untuk mengambil tentera dengan scoliosis. Banyak di sini bergantung kepada peringkat dan jenis penyakit.

Apakah scoliosis?

Normal pada seseorang, kawasan serviks dan lumbar belakang mempunyai kelengkungan yang sedikit. Sebarang sisihan dari parameter ini merujuk kepada manifestasi scoliosis. Apabila luasan tulang belakang telah cacat, kelengkungan sisinya berlaku di sebelah kanan atau kiri, dan kadang-kadang keduanya. Penyebab patologi adalah:

Rundingan percuma
Pembaca yang dihormati! Artikel kami menceritakan cara menyelesaikan soalan yang biasa, tetapi setiap kes adalah unik dan mesti diselesaikan secara individu!

Sekiranya anda ingin mengetahui bagaimana menyelesaikan masalah anda - sila hubungi borang perunding dalam talian di sebelah kanan atau hubungi:
+7 (499) 938-51-19 Moscow dan Moscow Region
+7 (812) 425-69-57 SPb dan LO
8-800-350-23-69 ext. 248 Kawasan Persekutuan Rusia
Ia pantas dan percuma!

 • tumor;
 • kecederaan tulang belakang dan patah tulang belakang;
 • kegagalan hormon;
 • tinggal lama dalam satu kedudukan;
 • diet tidak sihat;
 • pelbagai penyakit (radiculitis, riket, batuk kering, reumatik, dll.).

Scoliosis dan perkhidmatan ketenteraan tidak selalunya serasi, kerana dengan penyakit ini, pergerakan yang mendadak, beban yang kuat di bahagian belakang, mengalir, tinggal lama dalam satu kedudukan adalah kontraindikasi. Pada masa yang sama, tulang belakang berada di bawah tekanan yang kuat, organ jabatan lain mungkin rosak.

Kesan penyakit ini

Bergantung pada magnitud kecacatan ruang tulang belakang dalam satu arah atau yang lain, adalah kebiasaan untuk memperuntukkan 4 darjah scoliosis:

1 darjah

Sudah tentu setiap orang mempunyai perbezaan di antara kiri dan kanan badan. Scoliosis 1 darjah hampir dianggap normal. Kelengkungan tulang belakang adalah minimum, ia kurang daripada 10 darjah dan hampir tidak dapat dilihat pada mata. Penyakit ini mudah diubati dengan gimnastik dan korset. Pesakit mempunyai kepala yang diturunkan dan sedikit membongkok.

2 darjah

3 darjah

Skoliosis Gred 3 adalah patologi kompleks di mana lajur vertebral bergerak ke kiri atau kanan dengan 26-50 darjah. Pesakit mempunyai bulu gundul kostum, melemahkan otot perut, bonggol di belakang. Kecacatan vertebra boleh menyebabkan gangguan neurologi, dan masalah dengan peredaran darah dan pernafasan berlaku. Pesakit mungkin menjadi kurang upaya, jadi penting untuk membuat keputusan mengenai pembedahan dalam masa yang singkat.

4 darjah

Penyakit yang teruk disifatkan oleh kelengkungan tulang belakang lebih daripada 50 darjah. Ia tidak mudah untuk dirawat. Pesakit mempunyai bonggol belakang, tulang rusuk tenggelam ke arah kerutan. Peringkat lanjut scoliosis berlaku dalam kurang daripada 10 peratus pesakit. Tanpa rawatan, pesakit akan kekal kurang upaya, jadi dalam hal ini, campur tangan pembedahan wajib diperlukan.

Adakah mereka mengambil tentera dengan scoliosis 1 darjah

Peringkat utama kelengkungan bukanlah kontraindikasi untuk perkhidmatan. Guy menyedari kesihatan dan memberikannya kategori "A". Ini termasuk lelaki muda yang scoliosis dikesan pada zaman kanak-kanak dan kini berjaya disembuhkan. Kategori ini termasuk golongan muda yang sihat yang boleh dihantar untuk berkhidmat di mana-mana bahagian.

Dalam beberapa kes, lelaki muda itu diberikan kategori "B" dan kemudian dia sesuai untuk perkhidmatan tentera dengan beberapa larangan dalam latihan sukan atau akan berkhidmat di tentera tertentu.

Adakah mereka mengambil tentera dengan scoliosis 2 darjah

Seorang lelaki muda yang didiagnosis dengan "scoliosis kelas 2" boleh menjangkakan bahawa dia tidak akan dipanggil untuk perkhidmatan ketenteraan, dia akan menerima ID ketenteraan dengan penugasan kategori "B". Ini bermakna penggunaannya terhad. Pemuda itu tidak akan berkhidmat dalam masa aman.

Sekiranya tidak ada perubahan visual dalam tulang belakang, komisen perubatan boleh menetapkan kategori "B" kepada pesakit. Ini juga termasuk situasi di mana sudut kelengkungan adalah antara 1 hingga 2 darjah scoliosis. Kemudian lelaki muda itu tidak mempunyai sekatan pada panggilan.

Dalam sesetengah kes, anda mungkin perlu semula tangkapan dalam kedudukan terdedah. Selepas itu, imej dipadankan, dan lembaga menentukan tahap kelengkungan. Ini adalah perlu untuk mengenal pasti perubahan tetap dan memberi tumpuan tepat kepada pesakit kepada kategori kecergasan tertentu.

Sudut boleh berkurang dalam kedudukan terluar apabila terdapat penurunan beban pada tulang belakang. Kemudian scoliosis dianggap tidak stabil, dan merekrut sesuai. Sekiranya skoliosis tetap dikesan, di mana sudut rintangan bertepatan dengan dua imej, fakta ini adalah sebab pengecualian daripada perkhidmatan dan menghantar anak muda ke simpanan.

Adakah mereka mengambil tentera dengan skoliosis 3 dan 4 darjah

Seseorang yang menggunakan 3 peringkat scoliosis juga dikelaskan sebagai "B". Ini bermakna dia dibebaskan dari kewajipan ketenteraannya, tetapi sekiranya timbulnya permusuhan, dia mungkin dipanggil untuk berkhidmat. Dalam kes gangguan patologi yang serius di tulang belakang, mereka boleh diberikan kategori "D".

Kelengkungan gred 4 yang teruk menjadikan pesakit tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan. Dia diberikan kategori "D" dan mengeluarkan ID ketenteraan. Ini bermakna bahawa dia dibebaskan dari perkhidmatan. Seperti dalam hal darjah 2 dan 3, tidak perlu membuktikan kehadiran patologi pada masa akan datang.

Bilakah saya boleh mengharapkan kelewatan?

Penangguhan tentera dikeluarkan apabila melantik kategori "G". Tempohnya adalah dari 6 bulan hingga setahun. Oleh itu, kategori ini tidak sesuai untuk lelaki muda dengan diagnosis yang sama, kerana dalam tempoh ini adalah mustahil untuk menyembuhkan kelengkungan tulang belakang.

Oleh itu, seorang pengambilan dianggap sesuai dengan kelengkungan ijazah 1, dalam kes penyakit ijazah 2, dalam beberapa kes, mereka memberikan penangguhan dari perkhidmatan, dan tahap 3 dan 4 dari patologi menyebabkan pengecualian lengkap dari penjenakaan. Biasanya, pemuda dianggap tidak sesuai kerana keabnormalan teruk dalam tulang belakang, pengiktirafan skoliosis tetap diperlukan.

Untuk mendapatkan kategori "B" atau "D", anda mesti memberikan hasil radiografi, yang dibuat di sisi dan permukaan lurus. Ia harus kelihatan kelengkungan sudut yang jelas, mengikut mana tahap scoliosis ditetapkan. Lembaga perubatan juga akan memerlukan sejarah perubatan, dokumen yang mengesahkan diagnosis, rujukan lain. Gambar X-ray tidak boleh diambil sebelum 6 bulan sebelum proses pemeriksaan.

Satu-satunya pilihan untuk pengecualian daripada tentera adalah kesimpulan yang sesuai dari komisen pejabat pendaftaran tentera. Tiada institusi perubatan lain yang boleh dikecualikan daripada perkhidmatan. Suruhanjaya perubatan mempunyai hak untuk mempersoalkan keputusan roentgenogram, percubaan untuk memutar tulang belakang semasa roentgenogram juga mudah dikesan.

Tidak jumpa jawapan soalan anda? Ketahui cara menyelesaikan masalah anda - hubungi sekarang:

+7 (499) 938-51-19 Moscow
+7 (812) 425-69-57 St. Petersburg
8-800-350-23-69 ext. 248 (Kawasan)

Ia pantas dan percuma!

Sekiranya konskrip tidak bersetuju dengan kesimpulan komisen, dia boleh menulis pernyataan kepada pejabat pendaftaran dan ketenteraan tempatan. Untuk ini, anda perlu membuat kenyataan tidak setuju dengan hasil komisen. Ia mesti didaftarkan dengan sekretariat pejabat tentera. Salinan radiografi dan sijil perubatan yang diperlukan perlu dikemukakan kepada permohonan. Semua asal mesti disimpan oleh orang yang merekrut. Jika lembaga perubatan enggan memeriksa semula, anda boleh memfailkan tuntutan mahkamah dengan pihak berkuasa kehakiman.

Adakah mereka dibawa ke tentera dalam kes scoliosis 1 dan 2 darjah, yang mana mereka memberikan penangguhan daripada perkhidmatan

Sama ada mereka mengambil tentera dengan scoliosis - jawapan untuk soalan ini cuba mencari lelaki muda dalam lingkungan usia 18 hingga 25 tahun. Ia adalah kategori penduduk yang menderita kelengkungan lateral tulang belakang paling kerap.

Keadaan ini dikaitkan dengan pertumbuhan aktif tulang belakang sehingga 25 tahun. Dengan kelemahan korset otot, peningkatan saiz tulang belakang secara beransur-ansur membawa kepada ubah bentuk paksi vertebra, serta memperkuat atau meluruskan lengkung fisiologi (lordosis dan kyphosis).

Dalam kes yang diakui patut untuk perkhidmatan

Apabila anda lulus komisen perubatan, walaupun anda mempunyai skoliosis, anda perlu menjalani X-ray berulang. Keputusan isu ini bergantung kepada keputusan komisen dalam pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran: adakah mereka akan menyertai tentera semasa scoliosis atau tidak.

Sejarah perubatan pesakit, semua imej tulang belakang, rujukan dan lain-lain jenis dokumen mesti dikemukakan kepada mesyuarat doktor. Perkhidmatan penangguhan atau jangka panjang bergantung pada kategori mana yang anda berikan di bawah Perkara 66:

 • Kategori "A" adalah orang yang sihat untuk perkhidmatan dalam semua unit bersenjata. Kategori ini mungkin termasuk orang yang mempunyai scoliosis 1 darjah pada zaman kanak-kanak, tetapi berjaya disembuhkan;
 • Kategori "B" - rekrut yang sesuai untuk perkhidmatan di bahagian tertentu. Kadang-kadang kanak-kanak lelaki dengan scoliosis 1 dan 2 darjah jatuh ke dalam kategori ini apabila kelengkungan yang jelas tidak jelas kuat belakang, dan dalam gambar terdapat sudut lengkung kelengkungan antara darjah 1 dan 2 (10-11 darjah). Dalam keadaan sedemikian, seorang traumatologist di pejabat ketenteraan dapat menafsirkan sejauh mana penyakit itu dalam arahnya sendiri. Oleh itu, walaupun hakikat bahawa ahli radiologi di sebuah institusi perubatan membentangkan anda dengan 2 darjah scoliosis dengan sudut kelengkungan 11 darjah, anda boleh mencari kelengkungan 1 derajat (dengan sudut 10 darjah) di pejabat tentera. Tanggungjawab untuk kesihatan anda semasa berkhidmat dalam tentera menganggap seorang doktor, yang boleh menganggap bahawa seorang draf boleh berkhidmat di unit ketenteraan tertentu;
 • Kategori "B" - lelaki yang mempunyai kelewatan untuk masa yang tertentu. Scoliosis 2 darjah dengan sudut yang sedikit lebih besar daripada 11 darjah jatuh ke dalam kategori ini. Dari masa ke masa, semasa proses rawatan, ruang tulang belakang boleh meluruskan dan mereka akan berjaya dipanggil untuk perkhidmatan;
 • Kategori "G" - kelewatan sementara 0.5 tahun, diikuti dengan pemeriksaan semula. Dengan scoliosis, lelaki muda jarang jatuh ke dalam kategori ini, kerana hampir mustahil untuk menyembuhkan penyakit dalam tempoh 6 bulan;
 • Kategori "D" - jika tersedia, mereka tidak akan masuk ke dalam tentera (yang disebut "tiket putih"). Apabila ia berada dalam kad tentera "memamerkan" kemasukan dengan kandungan berikut: "tidak sesuai di masa aman, tetapi sah dalam masa perang."

Oleh itu, situasi kontroversi semasa laluan komisen dalam pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran berlaku di hadapan scoliosis gred 2 pada peringkat awal.

scoliosis 2 darjah pada radiografi

Bagaimana menyelesaikan isu-isu kontroversi dalam tentera

Situasi kontroversial timbul apabila taksiran yang salah mengenai tahap kelengkungan doktor dalam komposisi komisen perubatan dalam tentera.

Sila ambil perhatian bahawa apabila melengkung 1 darjah, pengambilan secara sah tergolong dalam kategori "B" dan dia dibawa ke tentera.

Penunjuk sempadan dengan 2 darjah (11-13 darjah) hampir selalu ragu-ragu di kalangan doktor, kerana "beberapa darjah boleh dipalsukan buatan." Sebagai contoh, apabila melakukan radiografi, seseorang boleh membengkokkan sedikit ke satu sisi dan satu pergeseran kecil akan muncul pada imej, yang cukup untuk "mengubah tahap pertama ke bentuk ke-2".

Doktor mempunyai cara untuk menentukan penipuan tersebut. Sebagai contoh, seseorang yang merekrut boleh mengambil gambar ruang tulang belakang dalam unjuran langsung dalam kedudukan terdedah. Jika sudut kelengkungan menjadi 10 darjah, tidak akan ada kelewatan.

Walau bagaimanapun, doktor di dewan perubatan pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran kemungkinan besar tidak akan menghantar seseorang kepada tentera jika mereka mendapati di dalam kad pesakit luarnya banyak rekod tentang kehadiran sakit di bahagian belakang selama masa yang lama ditinggalkan oleh pakar neurologi.

"Trik Tentera" dengan kelengkungan 2 darjah

Jika suruhanjaya itu didapati sesuai untuk tentera dalam hal kelengkungan 2 derajat, "trik tentera" dapat digunakan.

Pertama, jangan tunduk kepada suruhanjaya asal, tetapi salinan dokumen. Wakil-wakil komisen tidak mempunyai hak undang-undang untuk menolak menerima salinan. Satu-satunya perkara, sekiranya masalah itu timbul, hanya menghantar salinan dengan mel berdaftar dengan pemberitahuan resit.

Kedua, nyatakan perselisihan anda mengenai panggilan semasa komisen secara bertulis. Anda memerlukan 2 salinan dokumen: berikan satu kepada setiausaha (dengan tandatangan penerimaan), dan biarkan kedua untuk diri sendiri. Mereka sepatutnya mempunyai tarikh, nama wakil suruhanjaya yang menerimanya, dan jawatan mereka.

Sekiranya pakar enggan menandatangani, hantar pernyataan tidak setuju dengan keputusan kepada lembaga draf serantau. Dia akan memanggil anda untuk pemeriksaan kedua. Jangan lupa mengambil gambar dan asal semua dokumen.

Dengan cara ini, imej "segar" dianggap tidak lebih daripada 6 bulan dari masa pengeluaran. Jika tidak, anda perlu melakukannya.

Jika suruhanjaya serantau masih tidak memberi penangguhan, perlu membuat tuntutan di mahkamah.

Oleh itu, dengan scoliosis, 2, 3 dan 4 darjah tidak dimasukkan ke dalam tentera, dan dari 1 - mereka mengehadkan jenis tentera yang mana dermawan itu dapat berkhidmat. Perkara 66 jelas membezakan antara kategori golongan muda dengan kelengkungan sisi tulang belakang, yang secara amnya tidak menimbulkan keadaan kontroversi.