Utama / Pergelangan tangan

Sambungan tulang kaki

Sambungan tulang kaki bawah mempunyai beberapa perbezaan dari sambungan tulang lengan bawah, kerana kaki bawah disesuaikan untuk menyokong dan menggerakkan badan di ruang angkasa. Perbezaan utama di kaki adalah ketiadaan pergerakan dalam bentuk supinasi dan pronasi. Tulang kaki bawah disambungkan menggunakan sendi separa rata (amphiarthrosis) dan tisu penghubung berserat (junctura fibrosa) (Rajah 149).

149. Belakang (a) dan sisi (b) imej sendi lutut.

1 - diaphysis femur;
2 - patella;
3 - metafizik;
4 - tulang rawan epiphyseal daripada femur;
6 - epiphisis tibia;
7 - epiphyseal (sprouting) tulang rawan tibia;
8 - metaphysis tibial;
9 - diaphysis tibial;
10 - epifisis fibula;
11 - metaphysis fibula;
12 - diafisis berserabut;
13 - ligamen patellar sendiri;
14 - "bentuk berlian" (kerana lapisan tisu penghubung yang longgar).

Gabungan interbutik (articulatio tibiofibularis) dibentuk oleh permukaan artikular kepala fibula dan kawasan pada tibia di bawah condyle lateral, 0.7 cm dari kapsul. Platform ini bertukar ke belakang, ke belakang dan ke bawah. Kapsul sendi kuat, tumbuh di sepanjang tepi permukaan artikular. Ligamen terletak di hadapan sendi (lig Capitis fibulae anterius) dan di belakang (lig Capitis fibulae posterius) adalah pendek, dengan ketara mengehadkan pergerakannya.

Sambungan adalah sendi yang sengit biasa dengan pergerakan gelongsor sedikit.

Membran interosseous dari tibia (membrana interossea cruris) adalah padat, nipis, tetapi tahan lama dan sedikit lebih rendah daripada lempeng tisu penyambung, bundle yang berorientasikan dari puncak satu tulang ke puncak yang lain. Terdapat lubang di bahagian atas dan bawah; pembuluh darah melaluinya.

Syndesmosis antara muka (junctura fibrosa tibiofibularis) terletak pada akhir distal betis antara kondom fibula dan pemotongan tibial. Ligamen kuat menjalani sambungan anterior dan posterior dari fibrosis tibia incisura ke permukaan yang bersamaan dengan condyle lateral (ligg Tibiofibularia anterius et posterius). Dalam hubungan ini, anjakan kecil dibuat, terutamanya apabila lentur pada sendi pergelangan kaki.

Senyawa Shin Bone

Epiphyses proksimal tulang tibia membentuk sendi interfacial, articulatio tibiofibularis (Rajah 275, 276, 277, 278, 279; lihat Rajah 274). Permukaan artikular pada sendi yang diwakili oleh permukaan rata kepala fibula, fisius articularis capitis fibulae, dan condyle lateral tibia, fisi articularis fibularis.

Kapsul artikuler dilampirkan di sepanjang pinggir permukaan artikular, ditegakkan dengan ketat dan disokong oleh ligamen anterior dan posterior kepala fibula, ligg. capitis fibulae anterius et posterius. Ligamen terletak di permukaan depan dan belakang sendi dan diarahkan dari tibia ke kepala fibula. Sendi proksimal tulang tibia merujuk kepada sendi tidak aktif.

Jurang interosseous antara tulang tibia dipenuhi dengan membran interosseous tibia, membrana interossea cruris, yang merupakan sindesmosis.

Membran gentian mengikut dari atas ke bawah dan kemudian dari pinggir interosseous tibia ke pinggir fibula dengan nama yang sama. Di bahagian atas membran terdapat pembukaan besar yang membenarkan kapal dan saraf, dan di bahagian bawah terdapat pembukaan kecil di mana kapal-kapal itu berlalu. Di bahagian bawah membran lebih tahan lama.

Epiphyses distal dari tulang shin membentuk syndesmosis fibula, tibiafibularis syndesmosis (lihat rajah 275, 276, 277, 278, 279), dan syndesmosis ini sering mengandungi lanjutan sinovial dari sendi buku lali; dalam kes ini, ia boleh dianggap sebagai sendi fibula, articulatio tibiofibularis.

Pada permukaan anterior dan posterior persimpangan ini adalah ligamen pendek tetapi kuat yang terbentang dari tepi anterior dan posterior kutikula tibial ke pergelangan kaki sebelah. Ini adalah tali antara anterior dan posterior, ligg. tibiofibularia anterius et posterius (lihat rajah 275, 276). Di samping itu, sekeping padat serat tisu penghubung diluaskan sepanjang jalan antara insisi gentian tibia dan permukaan kasar pergelangan kaki sebelah menghadapinya.

Sambungan tulang kaki bawah di antara mereka

Kedua-dua tulang tibia dihubungkan dengan satu sama lain secara proksimal melalui sendi, dan distal dengan cara melekatkan tisu penghubung (syndesmosis). Selebihnya tulang juga dihubungkan dengan sindesmosis.

Persimpangan proksimal tibial dan tulang fibula, seni. tibiofibularis, adalah artikulasi permukaan artikular flat kepala fibula dengan permukaan yang sama dari tibia lateral condyle (seni plana).

Kapsul artikular yang diregangkan, dilampirkan pada tepi kedua-dua permukaan artikular, disokong oleh ligamen padat, ligg. capitis fibulae ant. et post. Rongga sendi adalah berkomunikasi dengan sendi lutut di hampir 20% daripada kes.

Membran intercostal, membrana interossea cruris, diregangkan di antara kedalaman margo kedua-dua tulang. Menutup hampir seluruh ruang di antara tulang, membran interosseous mempunyai pembukaan di bahagian atasnya untuk laluan kapal dan saraf.

Sambungan jarak hujung tulang tibial dan fibula berlaku melalui syndesmosis syndesmosis tibiofibularis. Sambungan ini diperkuat di depan dan di belakang dengan berkas-berkas lig. tibiofibulares anterius et posterius, berlari dari buku lali sisi hingga ke akhir tibia.

Apabila membandingkan tulang belakang lengan dan tibia, pergerakan tulang yang sangat kecil pada sendi di antara mereka adalah menarik, yang disebabkan oleh fungsi sokongan anggota bawah, yang tahan kepada bahagian atas badan, manakala lengan bawah adalah sebahagian daripada organ buruh, mesti mempunyai pergerakan yang berbeza.

Senyawa Shin Bone

Epiphyses proksimal tulang tibia membentuk sendi interbuttal, articulatio tibiofibularis (Gamb. 275, 276, 277, 278, 279; lihat ara. 274). Permukaan artikular pada sendi diwakili oleh permukaan rata kepala. fibula, facies articularis capitis fibulae, dan condyle lateral tibia, facies articularis fibularis.

Kapsul artikuler dilampirkan di sepanjang pinggir permukaan artikular, ditegakkan dengan ketat dan disokong oleh ligamen anterior dan posterior kepala fibula, ligg. capitis fibulae anterius et posterius. Ligamen terletak di permukaan depan dan belakang sendi dan diarahkan dari tibia ke kepala fibula. Artikulasi proksimal

Jurang interosseous antara tulang tibia dipenuhi dengan membran interosseous tibia, membrana interossea cruris, yang merupakan sindesmosis.

Membran gentian mengikut dari atas ke bawah dan kemudian dari pinggir interosseous tibia ke pinggir fibula dengan nama yang sama. Di bahagian atas membran terdapat pembukaan besar yang membenarkan kapal dan saraf, dan di bahagian bawah terdapat pembukaan kecil di mana kapal-kapal itu berlalu. Di bahagian bawah membran lebih tahan lama.

Epiphyses distal tulang tibia membentuk syndesmosis tibial, tibiafibularis syndesmosis (lihat rajah. 275, 276, 277, 278, 279), dan sindesmosis ini sering mengandungi sambungan sinovial sendi buku lali; dalam kes ini, ia boleh dianggap sebagai sendi fibula, articulatio tibiofibularis.

Pada permukaan anterior dan posterior persimpangan ini adalah ligamen pendek tetapi kuat yang terbentang dari tepi anterior dan posterior kutikula tibial ke pergelangan kaki sebelah. Ini adalah tali antara anterior dan posterior, ligg. tibiofibularia anterius et posterius (lihat rajah. 275, 276). Di samping itu, sekeping padat serat tisu penghubung diluaskan sepanjang jalan antara insisi gentian tibia dan permukaan kasar pergelangan kaki sebelah menghadapinya.

Sendat buku lali

Rajah. 276. Ligamen dan sendi kaki, betul; pandangan belakang. (Kapsul artikular dikeluarkan.)

Buku lengan bersama, articulatio talocruralis (lihat rajah. 276, 277, 279, 282), dibentuk oleh permukaan artikular epifisis distal tibial danfibula tulang dan permukaan artikular blok talus. Pada tibia, permukaan artikular diwakili oleh permukaan artikular bawah tibia, fisi articularis tibia inferior, permukaan artikular pergelangan kaki, fasic articularis maleoli. Fibula juga mempunyai permukaan artikular pada pergelangan kaki, folius articularis maleoli fibulae.

Permukaan artikular talus mempunyai bentuk blok dari atas, dan pada sisinya ia diwakili oleh kawasan artikular datar - permukaan pergelangan kaki sisi dan medial, fasil malleolares lateralis dan medialis. Tulang kaki yang lebih rendah dalam bentuk garpu merangkumi blok talus

Kapsul artikular pada sebahagian besar dilampirkan di sepanjang pinggir tulang rawan artikular dan hanya pada permukaan depan badan talus sedikit merosot dari itu, melekat pada leher talus. Kawasan anterior dan posterior kapsul sendi terbentang panjang.

Ligamen dari pembungkus sendi pergelangan kaki pada permukaan sisinya.

Ligament medial (deltoid), lig. mediale (deltoideum) (lihat rajah. 276, 277,279), yang terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

a) Bahagian tibial-ram anterior, pars tibiotalaris anterior, memanjang dari tepi depan pergelangan kaki medial ke bawah dan ke hadapan dan melekat pada permukaan medial posterior talus (lihat Rajah 279);

b) bahagian tibial-navicular, pars tibionavicularis, lebih lama dari sebelumnya, bermula dari malleolus medial dan mencapai dorsum tulang navicular (lihat rajah. 277, 279);

c) Bahagian tibial-heel, pars tibiocalcanea, diregangkan antara pergelangan kaki medial dan sokongan talus (lihat rajah. 276);

d) Bahagian tibial-ram posterior, pars tibiotalaris posterior (lihat rajah.276), keluar dari tepi posterior pergelangan kaki medial ke bawah dan kemudiannya dilampirkan pada bahagian posterior-medial badan talus.

Terusi ligamen fibula belakang, lig. talofibulare anterius (lihat rajah. 277), diikuti dari tepi depan pergelangan kaki sisi ke permukaan leher talus.

Ligamen heel-fibular, lig. calcaneofibulare (lihat rajah. 277), bermula dari permukaan luaran pergelangan kaki, turun ke belakang dan dilekatkan pada permukaan sisi calcaneus.

Ligamen fibula lentur posterior, lig. talofibulare posterius (lihat rajah. 276, 279), pergi hampir mendatar dari tepi posterior pergelangan kaki sebelah ke tubercle lateral proses posterior talus.

Sendi buku lali adalah sendi blok. Ia adalah gerakan spiral yang mungkin.

Sendi-sendi tulang tarsus diwakili oleh sendi-sendi subtalar, talonekokular-navikular, sendi tarsal, kalsaneokuboid, cuneiformis dan sendi tarsus-metatarsal, diperkuat dengan ligamen dorsal dan plantar yang tegak lurus (Rajah 123).

Gabungan subtalar (seni Subtalaris) dibentuk oleh sambungan permukaan artikular talus posterior (calcaneus) dan permukaan artikular calcaneal posterior (talus). Permukaan yang artikular bersesuaian dengan satu sama lain. Pergerakan relatif terhadap paksi sagittal adalah mungkin.

Sendi talonecaneus-navicular (art Talocalcaneonaviculisris) dibentuk oleh permukaan artikular kepala talus, bersambung dengan tulang navicular di depan dan tulang tumit di bahagian bawah. Kapsul artikuler diperkuat pada tepi permukaan artikular. Sendi dikuatkan oleh beberapa ligamen. Ligator talo-calcaneal interosseous (lig Talocalcaeneum interosseum) sangat kuat, terletak di akson tarsus, menyambungkan permukaan alur ram dan tulang tumit (Rajah 124). The ligament plantar calcaneoconiform (lig Calcaneonaviculare plantare) menghubungkan bahagian medial yang lebih rendah dari sokongan talus dan permukaan bawah tulang navicular. Ligan talon-navicular (lig Talonaviculáre) menghubungkan permukaan dorsal leher talus dan tulang navicular.

Pergerakan dalam sendi ini berlaku bersama-sama dengan sendi subtalar sekitar paksi sagittal. Talus apabila bergerak dan lakonan tetap tetap. Bersama-sama dengan tulang navicular dan tumit berputar, seluruh kaki bergerak. Apabila membawa kaki, kelebihan medialnya dinaikkan, dan kaki belakang bertukar arah arah. Semasa penculikan kaki, pinggir sisinya meningkat, dan permukaan belakangnya berputar secara beriringan. Jumlah pergerakan dalam hubungan ini bersama paksi sagittal tidak melebihi 55 °.

Kaitan calcaneocuboid (seni Calcaneocuboidea) dibentuk oleh permukaan artikular tulang calcaneus dan cuboid yang saling berhadapan. Sambungan adalah pelana dalam bentuk. Permukaan artikularnya adalah kongruen, dan pergerakannya terhad. Kapsul sendi diperkuat terutamanya oleh ligamentum plantar panjang (lig. Plantare longum). Bundle ini bermula pada permukaan bawah calcaneus, kipas berbentuk diverges anterior dan melekat pada pangkal tulang metatarsal II - V (Rajah 125). Berdekatan adalah ligamen heelto-cuboid yang kuat dan pendek (tanaman Calcaneocuboideum plantare).

Sendi-tunik-tirus (sebahagian daripada sendi talus-kalsium-tali pinggang) dianggap sebagai sendi tarsal transversal (artistik Tarsi transversa), atau pembeli bersama. Sebagai tambahan kepada ligamen yang menguatkan kedua-dua sendi ini, sendi shoopar mempunyai ligamen dibahagikan bersama (lig Bifurcatum), yang terdiri daripada dua bahagian. Ligamen bercabang bermula pada margin lateral atas calcaneus. Bahagian pertama ligamen ini, ligamen helikopter lutut (lig Calcaneonaviculare), dilampirkan pada tepi lateral posterior tulang navicular, bahagian kedua, ligamen heelto-cuboid (lig Calcaneocuboidea), ke bahagian belakang tulang kuboid. Apabila pembentukan ligamen yang bercabang, integriti kaki dipecahkan. Oleh itu, ikatan ini dipanggil "kunci" sendi shoopar.

Sendi cuneiform (seni Cuneonavicularis) dibentuk oleh permukaan artikular rata tulang navicular dan tiga tulang sphenoid. Kapsul sendi dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Sendi itu diperkuat oleh banyak ligamen: dorsal dan plantar baji, interosseous, interclinical, dorsal dan plantar interclinical. Pergerakan di sendi adalah terhad.

Tarsus-metatarsal sendi (artt. Tarsometatárseae, sendi lisfrankov) dibentuk oleh permukaan artikular berbentuk kuboid dan tulang sphenoid, bersambung dengan tulang-tulang tarsus. Terdapat tiga sendi bebas yang terisolasi antara satu sama lain: sambungan sphenoid medial dan tulang metatarsal, persimpangan tulang metatarsal II dan III dengan sphenoid pertengahan dan lateral, dan juga tulang cuboid dengan tulang metatarsal IV dan V. Kapsul artikular dijangkau, dilampirkan di tepi permukaan yang diartikulasikan. Rongga artikular tidak berkomunikasi satu sama lain. Kapsul diperkuatkan oleh ligamen tarsometatarsal dorsal dan plantar (ligg Tarsometatarsalia dorsália et plantaria). Inti-artikular ligamen ciliopuskular (ligg. Cuneometatàrsea interossea) adalah penting. The ligament cuneiform interosseous medial yang menghubungkan tulang sphenoid medial dan pangkal tulang metatarsal kedua dipanggil "kunci bersama lisfrankovo". Pergerakan dalam sendi tarsal adalah terhad.

Inter plyusnye sendi (artt Intermetatárseae) terbentuk dengan saling mengatasi asas-asas tulang metatarsal. Kapsul artikular diperkuat dengan ligamen dorsal dan plantar metatarsal yang berleluasa (ligg Metatarsàlia dorsália et plantaria). Terdapat ligamen metatarsal interosseous (ligg Metatarsalia interossea) di antara permukaan artikular yang menghadap satu sama lain. Pergerakan di sendi antara muka adalah terhad.

Sendpal sendokalal (artistik Metatarsophalangeae) dibentuk oleh kepala tulang metatarsal dan pangkal falang proksimal. Permukaan artikular dari phalanges hampir berbentuk bulat, fossae artikular tulang-tulang tarsal berbentuk bujur. Kapsul setiap sendi itu adalah nipis, diperkukuhkan di sisi oleh ligamen cagaran (ligg Collateria), di bawah - ligamen plantar (ligg Plantaria). Kepala tulang metatarsal dihubungkan dengan ligamen metatarsal melintang dalam (metatarsale profundum transversum), yang tumbuh bersama dengan kapsul semua sendi metatarsophalangeal. Dalam sendi metatarsophalangeal, fleksi dan lanjutan mengenai paksi hadapan (dengan jumlah keseluruhan sehingga 90 °) adalah mungkin. Sekeliling paksi sagittal boleh membawa dan menghadkan had kecil.

Sendi Interphalangeal (artistik Interphalengeae), berbentuk blok dalam bentuk, dibentuk oleh asas dan kepala falanges sebelah jari kaki. Kapsul bersama adalah percuma, dilampirkan di tepi rawan artikular. Setiap kapsul diperkukuhkan oleh ligamen plantar dan cagaran (ligg Collaterlia et ligg. Plantaria). Dalam sendi interphalangeal, fleksi dan lanjutan di sekitar paksi hadapan dilakukan. Jumlah pergerakan ini tidak melebihi 90 °.

Kaki secara keseluruhan. Kaki disesuaikan untuk melakukan fungsi sokongan, yang dipermudah oleh kehadiran sendi "ketat" dan ligamen yang kuat. Tulang kaki disambungkan, membentuk gerbang cembung ke atas, berorientasikan arah arah membujur dan melintang (Rajah 126, 127). Semua lima gerbang membujur bermula pada calcaneus, fanlikely ke depan, di sepanjang tulang tarsus ke kepala tulang metatarsal. Dalam arah melintang, semua lengkungan mempunyai ketinggian yang berbeza. Pada tahap titik tertinggi lengkungan longitudinal, gerbang melintang melengkung terbentuk. Disebabkan oleh kaki yang melengkung, ia tidak terletak pada permukaan keseluruhan tunggal, tetapi tetap mempunyai tiga titik sokongan: tubercle calcaneal, kepala I dan V metatarsal tulang di depan.

Sambungan tulang kaki

1. buku lali, seni. talocruralis, dibentuk oleh permukaan artikular pada ujung bawah kedua-dua tulang tibial, yang meliputi blok, trochlea, talus seperti garpu, dan permukaan artikular bawah tibia bergabung dengan blok superior artikularis fasikel, dan sendi buku lali ke permukaan lateral blok. Kapsul artikuler dilampirkan di sepanjang tepi kartilaginus permukaan artikular, di hadapannya menangkap sebahagian daripada leher talus. Ligamen tambahan terletak di sisi sendi dan pergi dari pergelangan kaki ke tulang tarsus bersebelahan (Rajah 65). Medial, lig. mediate (deltoideum), mempunyai bentuk piring yang menyerupai delta huruf Yunani, berasal dari pergelangan kaki medial dan menyebar dari bawah ke bawah seperti kipas ke tiga tulang - pergelangan kaki, tumit dan scaphoid; lateral terdiri daripada tiga rasuk, dari pergelangan kaki sebelah dalam tiga arah yang berbeza: ke hadapan - lig. talofibulare anterius, turun - lig. calcaneofibulareand back - lig. tabofibulare posterius. Dengan sifat strukturnya, sendi buku lali adalah sendi seperti blok. Gerakan berlaku di sekitar paksi hadapan, melalui blok talus, dan kaki kemudian naik ke atas dengan kaki (lanjutan), kemudian jatuh ke bawah (flexion). Amplitud pergerakan ini ialah 63 - 66 °. Apabila lenturan, pergerakan lateral yang sangat kecil juga mungkin, kerana dalam kedudukan ini bahagian belakang sempit blok talus tidak begitu rapat dengan garpu tulang tibia. Sebaliknya, semasa perpanjangan pergerakan ini benar-benar mustahil disebabkan oleh hakikat bahawa blok itu terikat dengan ketat di garpu pergelangan kaki.

Pergelangan kaki menerima khasiat dari rete malleolare mediale et laterale, dibentuk oleh cawangan buku lali a. tibialis semut, a. post tibialis, et a. regopea. Aliran keluar vena berlaku dalam urat dalam kaki - vv. tibiales anteriores, vv. tibiales posteriores, v. regopea Aliran keluar limfa dijalankan oleh kapal limfa yang mendalam ke poplitei lymphatici nodi. Kapsul sendi disimpulkan dari P. tibialis et. n. peroneus profundus.

2. Dalam sendi antara tulang tarsus, articulationes intertarseae, terdapat 4 sendi:

A. Subtalar joint, art. subtaldris, dibentuk oleh permukaan artikular belakang tulang talus dan tumit, yang mewakili segmen umum permukaan silinder. B. Tarano-heel-navicular joint, art. talocalcaneonavicular, terletak anterior kepada subtalar dan terdiri daripada kepala hampir bulu talus, rongga artikular yang bersesuaian yang dibentuk oleh tulang navicular, segi artikular pada tali sustentaculum dari calcaneus dan lig. calcaneonaviculare plantare, mengisi jurang antara sustentaculum dan margin posterior naviculare os dan mengandungi ketebalan lapisan rawan fibrosa, fibrocartilago navicularis. Kapsul artikuler di bahagian belakangnya diperkukuh ligan. talonaviculare dan dengan lengan sebelah plantar. canacaneonaviculare plantare.

Terusan tulang, sinus tarsi, melalui dua sendi, di mana ligamen kuat terletak, lig. interlokseum talocalcaneum, meregangkan antara ram dan calcaneus.

B. Heel-cuboid joint, art. calcaneocuboidea, terbentuk dengan menghadap ke arah permukaan artikul lainnya dari tulang calcaneus dan cuboid. Beliau mengambil bahagian dalam pergerakan artikulasi subtalar dan talonecaneo-navicular, meningkatkan jumlah mereka. Seni. calcaneocuboidea bersama-sama dengan seni jirannya. talonavicular juga digambarkan di bawah nama biasa tarsal melintang, seni. tarsi transversa. Di samping ligamen, mengukuhkan seni. calcaneocuboidea dan seni. talonavicularis secara berasingan, sendi melintang masih mempunyai ligamen biasa yang sama kepada kedua-dua sendi, yang sangat penting dalam makna praktikalnya. Ini kuat. Bifurcatum adalah satu bundle, yang dengan ujung belakangnya berasal di pinggir atas calcaneus dan kemudian berpecah menjadi dua bahagian, salah satunya, lig. calcaneonaviculare, yang dilampirkan pada pinggir sisi platatip tulang belakang, dan yang lain, lig. calcaneocuboideum, tumbuh ke dorsum tulang cuboid. Ini ligamen pendek tetapi kuat adalah "kunci" sendi melintang, kerana hanya dengan memotong ia anda boleh mencapai perbezaan yang luas permukaan artikular semasa operasi pembedahan kaki di sendi bernama.

G. Bentuk sendi berbentuk baji, seni. cuneonavicular, dibentuk oleh artikulasi kawasan artikular posterior tulang sphenoid dengan tiga segi permukaan artikular distal tulang navicular. Adapun pergerakan dalam artt. intertarseae, di sini, pertama sekali, calcaneus berputar bersama-sama dengan ujung scaphoid dan anterior kaki di sekitar paksi sagittal dengan pelbagai gerakan 55 ° (paksi ini pergi secara serong, menyambung belakang kepala talus dan meninggalkan sebelah tunggal pada permukaan sisi calcaneus). Apabila kaki berputar ke dalam (pronation), margin lateralnya dinaikkan, dan belakang kaki beralih ke sisi medial; sebaliknya, semasa putaran keluar (supinasi), tepi medial diangkat dengan kaki belakang beralih ke arah sisi. Di samping itu, adalah mungkin untuk membawa dan memimpin di sekitar paksi menegak, apabila hujung kaki menyimpang dari bahagian tengah dan dari garis tengah. Akhirnya, mungkin terdapat sambungan lain dan lenturan di sekitar paksi hadapan. Pergerakan sekitar tiga paksi dibuat dalam seni. talocalcaneonavicularis, yang merupakan gabungan sfera kompleks. Semua pergerakan ini kecil dan biasanya digabungkan bersama, sehingga pada masa yang sama dengan supinasi, kaki depan dibawa masuk dan sedikit membengkok, atau sebaliknya: pronasi disertai dengan penculikan dan penyambungan. Secara umum, pergelangan kaki digabungkan dengan artt. intertarseae membolehkan kebebasan pergerakan kaki yang lebih besar sebagai sambungan bersama paksi.

3. sendi Tarsus-metatarsal, artt. tarsometatarseae, sambungkan tulang barisan kedua tarsus dengan tulang metatarsal. Artt. tarsometatarseae adalah sendi yang ketat yang biasa, di mana mobiliti yang tidak penting berfungsi untuk memberi keanjalan kepada gerbang kaki. Kapsul artikular yang berasingan mempunyai sendi sphenoid metatarsal dan medial, sendi tulang metatarsal II dan III dengan cuboid. Tarsometatarsal sendi diperkuat oleh ligamen dorsal, plantar dan interosseous, ligg. tarsometatarsea dorsalia, plantaria et cuneometatarsea interossea. Sendi interplusar, artt. intermetatarseae, dibentuk oleh permukaan tulang metatarsal yang saling berhadapan; fisur artikular mereka sering berkomunikasi dengan rongga artt. tarsometatarseae. Sendi-sendi diperkuat dengan lonceng mencapai ligg. metatarsea dorsalia, plantaria et interossea.

4. Gabungan tulang jari: A. Plus-flank joints, artt. metatarsophalangeae, di antara kepala tulang metatarsal dan asas-asas falang proksimal, dari segi sifat peranti dan alat ligamen, sama dengan sendi tangan yang serupa. Gerakan pada sendi pada umumnya sama seperti pada pergelangan tangan pada sendi yang bersamaan, tetapi terhad. Kecuali penarikan jari mudah ke tepi dan pergerakan terbalik (penambahan), maka hanya ada lanjutan dan fleksi dari semua jari, dan pelanjutan dilakukan dalam saiz yang lebih besar daripada fleksi, berbanding dengan apa yang kita ada di tangan. B. sendi Interphalangeal, artt. interphalangeae pedis, tidak berbeza dalam struktur mereka dari artikulasi yang sama di lengan. Perlu diingatkan bahawa seringkali falang distal dan tengah di jari V terikat bersama secara osteally. Sendi kaki vascularized dari cabang arcus plantaris u. Plantaris profundus a. dorsalis pedis. Aliran keluar vena berlaku di urat mendalam dari hujung bawah - vv. tibiales anterior et posterior v. regopea Pengaliran keluar limfa dijalankan oleh saluran limfa yang mendalam dalam poplitei limfatiki nodi. Pemuliharaan kapsul sendi disediakan oleh cawangan nn. plantares medialis et lateralis u nn. peronei superficialis et profundus.

Senyawa Shin Bone

Epiphyses proksimal tulang tibia membentuk sendi fibula, articutatio tibiofibularis. Permukaan artikular pada sendi yang diwakili oleh permukaan rata kepala fibula, fisius articularis capitis fibulae, dan condyle lateral tibia, fisi articularis fibularis.


Kapsul artikuler dilampirkan di sepanjang pinggir permukaan artikular, ditegakkan dengan ketat dan disokong oleh ligamen anterior dan posterior kepala fibula, ligg. capitis fibulae anterius et posterius. Ligamen terletak di permukaan depan dan belakang sendi dan diarahkan dari tibia ke kepala fibula. Sendi proksimal tulang tibia merujuk kepada sendi tidak aktif.

Jurang interosseous antara tulang tibia dipenuhi dengan membran interosseous tibia, membrana interossea, cruris, yang merupakan sindesmosis.

Membran gentian mengikut dari atas ke bawah dan kemudian dari pinggir interosseous tibia ke pinggir fibula dengan nama yang sama. Di bahagian atas membran terdapat pembukaan besar yang membenarkan kapal dan saraf, dan di bahagian bawah terdapat pembukaan kecil di mana kapal-kapal itu berlalu. Di bahagian bawah membran lebih tahan lama.

Epiphyses distal tulang-tulang pergelangan kaki membentuk syndesmosis fibril, syndesmosis tibiofibularis, dan syndesmosis ini sering mengandungi sambungan sinovial dari sendi buku lali; dalam kes ini, ia boleh dianggap sebagai sendi fibula, articulatio tibiofibularis.

Pada permukaan anterior dan posterior persimpangan ini adalah ligamen pendek tetapi kuat yang terbentang dari tepi anterior dan posterior kutikula tibial ke pergelangan kaki sebelah. Ini adalah tali antara anterior dan posterior, ligg. tibiofibularia anterius et posterius. Di samping itu, sekeping padat serat tisu penghubung diluaskan sepanjang jalan antara insisi gentian tibia dan permukaan kasar pergelangan kaki sebelah menghadapinya.

Atlas anatomi manusia. Akademik.ru 2011

Lihat apa "Sambungan tulang kaki" dalam kamus lain:

Sambungan tulang kaki bawah, kanan - Paparan depan. ligamentum anterior kepala fibula (fibula); tibial tuberosity; membran intercostal anak lembu; badan tibia; pergelangan kaki medial; buku lali sisi; tibial anterior...... Atlas anatomi manusia

Sambungan tulang anggota bawah -... Atlas anatomi manusia

Sendi dalam bahagian bebas dari ekstrem yang lebih rendah - Sendi dalam rangka bahagian bebas dari bahagian bawah badan diwakili oleh sendi pinggul, sendi lutut, sendi tulang kaki, sendi pergelangan kaki dan banyak sendi dalam rangka tulang dengan duri, tumit tinggi...... Atlas anatomi manusia

Sendi lutut - Tiga tulang terlibat dalam pembentukan sendi lutut, articutatio genus: epiphisis femur distal, epiphysis tibial proksimal, dan patella. Permukaan artikular pada condyle femoral adalah ellipsoidal, kelengkungan...... Atlas anatomi manusia

LEGS - LEGS. Kaki secara keseluruhan dan tulang sebagai lever. Tubuh manusia, ketika berdiri dan bergerak, terletak pada kaki ekor dan berbeza dengan kedudukan vertikal dari mamalia lain. Dalam proses membentuk bentuk bipedal...... Big Medical Encyclopedia

Soustava - (artikulasi, sinonim untuk artikulasi) sendi bergerak tulang rangka, yang terlibat dalam pergerakan tangki tulang individu relatif terhadap satu sama lain, dalam pergerakan (pergerakan) badan di ruang angkasa dan mengekalkan kedudukannya. Membezakan...... Ensiklopedia Perubatan

NERVES OF MAN - NERVES OF Human. [Anatomi, fisiologi dan patologi saraf, lihat Seni. Saraf dalam jumlah XX; ibid. (Art. 667,782) lukisan manusia Nerva]. Berikut adalah jadual saraf yang secara sistematik menyoroti momen yang paling penting dalam anatomi dan fisiologi setiap...... Kejayaan perubatan yang hebat

Tangkai bahagian bebas dari hujung bawah - (pars libera membrae inferioris) terdiri daripada tulang paha, patella, tulang kaki dan tulang kaki. The femur (os femoris) (rajah 55, 56), serta tulang humeral, ulnar dan radial, adalah tulang panjang tubular, epiphysis proximal...... Atlas anatomi manusia

Manusia kaki - Ada makna lain untuk istilah ini, lihat Kaki (makna). Permintaan "Kaki" diarahkan ke sini; lihat juga makna lain. Artikel ini mungkin mengandungi penyelidikan asal. Tambah... Wikipedia

PAUTAN - PAUTAN, ligamenta (dari Latin ligo I knit), istilah yang digunakan dalam anatomi normal ligamen manusia dan vertebrata yang lebih tinggi terutamanya untuk menandakan tali tisu penyambung yang padat, pinggan, dan sebagainya, yang melengkapi dan menguatkan diri dengan ini atau......

Senyawa Shin Bone

Epiphyses proksimal tulang tibial dan fibula disambungkan melalui sendi tibiofibular (seni Tibiofibularis), yang merupakan sendi yang rata dan bergerak perlahan. Kapsulnya diperkuat oleh ligamen anterior dan posterior kepala fibula (Capitisfibulae anterius el lig Capitisfibulaeposterius). Kedua-dua tulang ini membentangkan membran membran intercostal (membrana interossea cruris). Epiphyses distal tulang tulang tibia dihubungkan dengan cara tulang rusuk anthrax (syndesmosis tidiofibularis).

Sendi pergelangan kaki (seni Talocruralis) dibentuk oleh permukaan artikular pada hujung distal tulang tibial dan fibular dan permukaan artikular pada blok tulang talus. Tulang betis, berkat pergelangan kaki, membentuk sejenis garpu yang menutupi blok talus. Sendi pergelangan kaki adalah halangan; pergerakan di sekitar paksi hadapan boleh dilakukan di dalamnya - fleksi dan lanjutan, atau lekukan dorsal dan plantar. Ligamen yang menguatkan sendi buku lali, terletak di sisi sendi. Di bahagian medial adalah ligament medial (lig.Mediate), serat yang menjadi fanlike dari pergelangan kaki medial ke tulang navicular, ram dan calcaneal. Di sisi sisi terdapat tiga ligamen. Dua daripada mereka - ligamen talon-fibular anterior dan posterior (Talofibulare anterius et lig Talofibulare posterius) - pergi dari fibula ke talus, dan ligamen ketiga - heello-fibular (lig Calcaneofibulare) - terbentang dari calcaneus fibula (lig.

Sendi-sendi di antara tulang-tulang kaki membentuk sistem kompleks sendi yang banyak, diperkuat oleh alat ligamen dan otot-otot kaki. Dari sudut pandangan praktikal, sendi transversal tarsus (transhipa seni Tarsi), atau sendi shoopar, dan sendi tarsal-metatarsal (seni Tarsometatarsea), atau lisfranc, adalah yang paling penting. Di sepanjang garis sendi ini, pemotongan kaki depan dapat dilakukan. Untuk berjaya membuka jari kaki yang melintang, adalah perlu untuk menyeberangi ligamen yang dipanggil (lig Bifurcatum), yang terdiri daripada dua ligamen: calcaneus-scaphoid (lig Calcaneonaviculare) dan calcaneocuboid (lig Calcaneocuboideum). Pakar bedah memanggil ligamen bercabang "kunci bersama bersama Schoparov."

Di dalam sendi tarsus-metatarsal terdapat ligamen baji-metatarsal interosseous kuat (Jig Cuneometatarsea interossea), dari tulang sphenoid ke metatarsus. Penyelewengan ligamen ini menjadikannya mudah untuk mengasingkan kaki di sepanjang sendi-sendi ini, oleh itu, mereka dipanggil "kunci bersama-sama dengan Lis-Frankov".

Sendi-phalangeal (seni Metatarsophalangeae) adalah berhampiran dengan elips, di mana pergerakan dilakukan di sekitar persimpangan depan (flexion and extension) dan menegak (penculikan dan penambahan) paksi.

Kapsul sendi diperkuat oleh ligamen plantar (Jig. Plantaria) dan ligamen metatarsal melintang (Jig Rnetatarseum profundum transversum).

Sendi Interphalangeal (art. Interphalangeae) berbentuk blok dalam bentuk, pergerakan di dalamnya dijalankan di sekitar paksi hadapan (fleksi dan pelanjutan jari). Sendi interphalangeal disokong oleh lateral (Jig Collateralia) dan ligamen plantar (Jig. Plantaria).

Tulang kaki, bersambung antara satu sama lain, membentuk struktur struktur berkaki kaki manusia yang berkaitan dengan kedudukan menegak. Di kaki terdapat cembung ke atas lengkungan yang membujur, yang melewati setiap tulang metatarsal. Kesemua lima gerbang membujur bertumpu pada taburan calcaneal. Gerbang tertinggi terdapat dalam tulang metatarsal ke-2. Lengkungan melintang paling jelas di rantau ini kepala tulang metatarsal. Gerbang transversal kaki lebih licin dan rendah pada sisi sisi kaki daripada di bahagian medial. Kerana struktur berkubah, apabila berdiri, kaki terletak pada bukit tumit dan pada kepala tulang metatarsal 1 dan ke-5, dan jari-jari digunakan untuk menolak sambil berjalan dan berjalan. Struktur kaki berkubah disokong oleh alat ligamentous kaki, terutama ligamentum plantar panjang dan otot, yang terletak kedua-dua longitudinal dan melintang. Dengan kelemahan sistem otot, terdapat penurunan dalam gerbang kaki, ligamen meregangkan, kaki mengepak. Fenomena yang menyakitkan ini disebut flatfoot.

Sambungan tulang anggota badan yang lebih rendah

Sambungan tulang-tulang ikat pinggang bawah

Tulang pelvik disambungkan ke satu sama lain dan kepada sacrum melalui sendi berterusan, berterusan dan separuh sendi.

Sendi sacroiliac (articulatio sacroiliaca) dibentuk oleh permukaan luminal artikular dari sacrum dan ilium. Permukaan artikular dipenuhi dengan tulang rawan berserabut. Kapsul artikular dilegakan ketat, bermula dari tepi permukaan artikular dan tegas berpusing dengan periosteum sakrum dan tulang pelvis. Rongga sendi adalah jurang yang sangat sempit. Kapsul anterior dikuatkan oleh ligamen sacroiliac ventral, mereka tipis dan berpegang pada kapsul bersama. Pada permukaan posterior sendi adalah ligamen sacroiliac dorsal. Di bawah mereka adalah ligamen sacroiliac interosseous kuat, yang merupakan ligamen terkuat dari sendi sacroiliac. Mereka tumbuh bersama dengan permukaan kapsul sendi dan mengisi alur di antara dua permukaan yang kasar dari tulang articulating. Ligamen ini hanya boleh dilihat pada pemotongan mendatar sendi. Sendi sacroiliac rata, tiada pergerakan di dalamnya.

Sendi tulang dan dimensi pelvis (rajah): a - pandangan atas: 1 - distantia cristarum; 2 - distantia spinarum; 3 - symphysis kemaluan; 4 - saiz melintang masuk ke pelvis kecil; 5 - konjugat yang benar; 6 - garis sempadan; 7 - sendi sacroiliac;

b - pandangan sisi: 1 - pembukaan sciatic besar; 2 - pembukaan kecil sciatic; 3 - ligamen spinous sacral; 4 - Bungkusan Sacro-knoll; 5 - output conjugate; 6 - sudut kecondongan pelvis; 7 - paksi pelvis wayar; 8 - konjugat yang benar; 9 - konjugasi anatomi; 10 - konjugasi ginekologi

Sendi kemaluan - symphysis pubic (symphysis pubica) terletak di median median, menghubungkan tulang kemaluan ke satu sama lain dan merupakan setengah sendi. Permukaan simfoni pada tulang kemaluan ditutup dengan tulang rawan berserat, yang lebih tebal pada wanita. Pada kanak-kanak, tulang rawan adalah hyaline dalam komposisi. Permukaan simfoni pada tulang kemaluan disambungkan melalui plat fibro-rawan - cakera interlobular (discus interpubicus). Di dalam rawan (di bahagian atasnya) dalam kebanyakan kes terdapat rongga dalam bentuk celah yang sempit, yang berkembang selama 1-2 tahun hidup. Pergerakan kecil dalam simfisis kemaluan mungkin hanya berlaku pada wanita ketika melahirkan anak. Simposis pubis diperkuat oleh dua ligamen: dari atas - ligamen atas pubik dan dari bawah - oleh ligamen arcuate pubis, yang melingkari sudut bawah kepala.

Sambungan Pelvik Berterusan:

 1. Ligamen Ileo-lumbar, yang turun dari proses melintang dua vertebra lumbar bawah ke puncak iliac anterior posterior.
 2. Injap Sacro-cuspid yang menghubungkan cusps ischial dengan tepi sisi sacrum dan coccyx.
 3. Tudung spontan, yang berasal dari tulang belakang tulang belakang dan berakhir pada margin sisi sakrum dan tailbone.
 4. Mengunci membran yang menutup lubang nama yang sama. Hanya di bahagian bawah tulang belakang atas tulang kemaluan, terdapat ruang kosong kecil - kanal obturator, dibatasi di bawah oleh tepi membran dengan nama yang sama.

Tulang pelvik, sakrum, tailbone dan alat ligamentous milik mereka membentuk pelvis (pelvis). Dengan bantuan tulang pelvis, batang juga bergabung dengan kaki bawah bebas.

Perbezaan individu dalam struktur pelvik adalah sangat penting: mereka merangkumi bentuk dan saiz sacrum, tulang pelvik, tahap perkembangan tanjung, dan lain-lain. Perubahan tajam dalam bentuk dan saiz pelvis berlaku dalam proses patologi yang teruk (pelvis rachitic rata, pelvis osteomalytic dipenggal kemudian).

Pelvis bayi yang baru lahir sempit, mempunyai rabung iliac yang tinggi dan rongga berbentuk corong, tanjung kurang jelas. Perbezaan seks dikesan hanya selepas 10-12 tahun.

Pelvis di kalangan orang tua tidak mempunyai sebarang perbezaan khas, kecuali bagi ciri-ciri tulang manusia pada zaman ini.


Sendi sendi bawah bebas

Sendi pinggul (articulatio coxae) dibentuk oleh acetabulum tulang panggul dan kepala paha. Permukaan artikular diliputi dengan rawan hyaline. Terletak di pusat fossa acetabulum dan terletak di bahagian bawah tenderloinnya yang dibarisi dengan membran sinovial, di bawahnya adalah tisu lemak.

Hip bersama: a - pandangan umum; b - dalam bahagian: 1 - kapsul bersama; 2 - ligamen ilio-femoral; 3 - mengunci membran; 4 - ligamentum femoral pubic; 5 - zon pekeliling; 6 - bibir artikular; 7 - acetabulum; 8 - ligamen kepala femoral

Unsur-unsur tambahan sendi adalah bibir acetabular, ligamen melintang acetabulum, ligamen kepala femoral. Tudung melintang tersebar di atas acetabulum, di mana kapal kecil dan saraf melintas ke bahagian bawah acetabulum.

Ciri-ciri sendi pinggul adalah kehadiran elemen tambahan seperti ligamen kepala femoral. Panjang puratanya ialah 2-2.5 cm, ketebalan berbeza-beza. Sekumpulan kepala femoral diselubungi dalam membran sinovial. Ia mengandungi saluran darah yang memberi makan kepala paha. Ligament ini memainkan peranan penting semasa pembentukan sendi pinggul, memegang kepala paha berhampiran acetabulum.

Kebanyakan leher femoral terletak pada rongga sendi dan ditutup dengan membran sinovial.

Dalam ketebalan bahagian berserabut kapsul terdapat sekumpulan serat bulat. Ia meliputi leher femur kira-kira di tengah-tengah panjang dan dipanggil kawasan bulat. Serat tiga ligamen, yang secara longitudinal: ileo-femoral, pubis-femoral dan sciatic-femoral, mengalir ke ligamen ini.

Ligamen Ileo-femoral (Bertini) adalah yang paling kuat (ketebalannya mencapai 1 cm), ia menghalang lanjutan paha dan putarannya di dalamnya. The ligament-femoral ligament dijalin ke dalam kapsul dari sisi medial dan posterior dan menghalang penculikan femur dan putaran keluar. The ligat sciatic-femoral menghalang penambahan berlebihan dan putaran paha ke dalam.

Kapsul sendi telah menipiskan kawasan, sebagai contoh, di bahagian belakang - di tempat lampirannya pada leher femoral dan di hadapan - di bawah kemuncak iliac-pubik, di mana pembukaan kadang-kadang terbentuk di mana rongga sendi berkomunikasi dengan beg iliac-comb berbentuk.

Sendi pinggul adalah sejenis sendi sfera, walnut atau berbentuk cawan. Ia boleh bergerak sekitar tiga paksi saling tegak: fleksi, lanjutan - sekitar paksi hadapan; memimpin dan memimpin - sekitar paksi sagittal; pergerakan bulat di sekitar paksi hadapan dan sagittal dan putaran di sekitar paksi menegak. Fleksibel dan lanjutan biasanya membentuk 130 °. Apabila lutut terbengkalai, ketegangan dalam otot-otot punggung paha mengatasi kelonggaran pada sendi pinggul. Pengurangan dan penculikan adalah mungkin dalam lingkungan 45 °, dengan kedudukan paha separuh bengkak, ia meningkat kepada 90 °. Putaran paha berlaku di sekeliling paksi, yang hampir hampir menetas dari kepala paha ke tengah-tengah ketinggian otot, dan menjadikan paha ke luar lebih luas daripada memutar ke dalam. Jumlah putaran adalah 40-50 °.

Yang paling penting ialah pergerakan pelvis bolak-balik ke sekeliling paksi yang melintas melintang melalui pusat kepala kedua-dua femur (paksi umum sendi pinggul), dan tahap kecondongan panggul mungkin meningkat atau berkurang. Semasa duduk, ligamen ilio-femoral berehat, oleh itu jumlah lanjutan pada sendi pinggul meningkat dengan ketara dan pelvis dengan badan bergerak berhubung dengan anggota bawah.

Sendi lutut (articulatio genus) adalah sendi yang terbesar dan paling kompleks dari tubuh manusia. Tiga tulang mengambil bahagian dalam pembentukannya: betis, betis besar dan patella. Permukaan artikular diliputi dengan rawan hyaline. Permukaan artikular pada femur terletak di ujung distal dari condiles medial dan lateral yang mempunyai bentuk ellipsoidal. Pada permukaan hadapan epiphysis femoral distal adalah permukaan patela. Permukaan artikular atas tibia diwakili oleh dua lekukan berbentuk oval. Permukaan artikular dari patella hanya menerangkan permukaan patella pada femur.

Sendi lutut: 1 - tulang femur; 2 - ligamentum cruciate posterior; 3 - ligamentum anterior cruciate; 4 - meniskus medial; 5 - ligamen melintang lutut; 6 - ligamentum tibial besar; 7 - pita patellar; 8 - patella; 9 - tendon quadriceps femoris; 10 - membran interosseous kaki; 11 - tulang cive besar; 12 - fibula; 13 - sendi interfacial; 14 - ligamen fibula cagaran; 15 - meniskus sisi; 16 - condyle femoral lateral; 17 - permukaan patella

Sendi mempunyai banyak unsur tambahan, seperti menisci, ligamen intra-artikular, beg sinovial, lipatan sinovial. Menisci medial dan lateral sebahagiannya menghapuskan ketidakcocokan permukaan artikular dan melaksanakan peranan kusyen. Mereka mempunyai penampilan setengah bulan. Ujian tebal meniskus disambungkan dengan kapsul sendi, dan yang lebih tipis diarahkan ke dalam sendi. Permukaan atas menisci adalah cekung dan sesuai dengan permukaan condemles femoral, sedangkan permukaan bawah hampir rata dan terletak pada permukaan artikular atas tibia. Permukaan menisci ditutupi dengan lapisan tipis rawan fibril, seluruh pangkalannya terdiri dari tisu penghubung yang padat dengan campuran serat anjal.

Meniskus medial sempit, separa bulan lunar. Meniskus sisi lebih luas, mempunyai cincin hampir lengkap. Kedua-dua menisci melekatkan ikatan pendek ke ketinggian otot tibia. Secara keseluruhannya, menisci lateral dan medial disambungkan kepada satu sama lain oleh ligamen lutut melintang.

Ligamen cruciat adalah intra-artikular, mereka dilindungi dengan membran sinovial, dengan kuat menghubungkan tulang femoral dan tibial, saling berpotongan dalam bentuk X. Ligamentum cruciate posterior berasal pada permukaan sisi condyle medial, pergi posterior dan ke bawah dan melekat pada bahagian belakang otot belakang tibia. Membran synovial akan melewati ligamen ini dari dinding posterior kapsul sendi dan menghubungkannya dengan satu sama lain. Akibatnya, rongga sendi lutut dalam bahagian posterior dibahagikan kepada dua kamar, kanan dan kiri, berkomunikasi satu sama lain hanya di depan.

Unsur-unsur tambahan lutut bersama termasuk lipid sinovial, yang dibentuk oleh membran sinovial kapsul. Lipatan ini mengandungi tisu lemak, masuk ke rongga sendi dan isi bahagian rongga sendi, yang tetap bebas kerana ketidakcocokan permukaan artikular. Terutama dibangunkan adalah lipatan pterygoid, yang dipasangkan, terletak di bawah patella pada kedua-dua belah ligamen popliteal. Dari lipatan pterygoid, lipatan sinovial tambahan yang tidak berpasangan melangkah menegak ke atas. Sebagai tambahan kepada lipatan yang disebutkan di atas, terdapat banyak lipatan sinovial dengan saiz yang lebih kecil, dan juga villa sinovial tersebar di mana-mana, yang terutama melimpah pada lilitan patella.

Kapsul sendi lutut sangat luas, longgar dan nipis. Pada femur, ia melekat kira-kira 1 cm di atas pinggir tulang rawan artikular dan di bahagian depan pas masuk ke dalam kantung supra-patellar, terletak di atas patella antara femur dan tendon quadriceps femoris. Pada tibia, ia lebih dekat ke pinggir permukaan artikular, di patella - dengan segera di sepanjang pinggir rawan artikular.

Ligamen ekstra artikular sendi lutut adalah ligamen cagak dan tibial cagak, ligamen popliteal serong dan arcuate, ligamen patellar, ligamen patellar yang menyokong medial dan lateral.

Tudung cagaran bersikat adalah dalam bentuk kord berserabut bulat dari epicondyle sisi paha ke tepi sisi kepala tulang fibula. Ligamen ini dipisahkan dari kapsul sendi dengan lapisan gentian longgar.

Ligaman cendawan tibial mempunyai rupa plat berserabut yang luas, disambung dengan kapsul dan dengan meniskus medial. Ia bermula dari epicondyle medial paha dan dilampirkan ke tepi medial tibia.

Di bahagian belakang sendi adalah ligamen popliteal serong, yang merupakan kesinambungan sebahagian dari serat tendon otot semimembranous. Ia meluas ke atas dan ke atas dari medial condyle tibia, menyambung kapsul bersama.

Ligan popliteal arcuate juga terletak pada permukaan posterior kapsul sendi lutut. Bundle dibentuk oleh gentian arcuate yang bermula di permukaan belakang kepala fibula dan epicondyle sisi paha. Serat ligamen ini bangkit, arcuate di arah medial dan sebahagiannya bergabung dengan ligamen popliteal serong, dan kemudian, turun, melekat pada permukaan posterior tibia.

Di hadapan kapsul sendi menguatkan tendon quadriceps femoris, dalam ketebalannya adalah patella. Sebahagian besar serat tendon ini mempunyai rupa helai yang sangat kuat, yang dipanggil band patella. Dari kapsul sendi, ia dipisahkan oleh beg lendir. Satu lagi bahagian serat tendon quadriceps berlaku di sisi patella dalam bentuk ligamen lamellar yang melekat pada permukaan anterior tibia. Ini adalah ligamen sokongan medial dan lateral patella.

Sendi lutut mempunyai beberapa beg sinovial (bursae synoviales), beberapa di antaranya berkomunikasi dengan rongga sendi.

 1. Beg supra-lutut (bursa suprapatellaris) terletak di antara femur dan tendon quadriceps femoris dan secara meluas disambungkan dengan rongga sendi. Perbatasan atas rongga melewati kira-kira 3 cm di atas pinggir atas patella, dan dalam kes-kes sambungan dengan beg ia boleh naik 7-8 cm.
 2. The patellar sac (bursa infrapatellaris profunda) terletak di antara tendon patellar dan tibia.
 3. Pada permukaan anterior sendi lutut pada tahap patella di lapisan serat adalah kantung pra-lutut subkutaneus (bursa subcutanea prepatellaris).
 4. Beg otot separuh membran (bursa t. Semimembranosi) terletak di antara tendon otot separuh membran dan kepala medial otot gastrocnemius, berkomunikasi dengan rongga sendi dalam! / 3 kes.
 5. Satu beg otot separa membran sendiri (bursa t. Semimembranosi propria) lebih kecil daripada yang terdahulu, terletak di tempat lampiran otot separuh membran.
 6. Beg otot popliteal (bursa t Poplitei) terletak di antara permulaan otot popliteal dan bahagian posterior kapsul sendi, di pinggir meniskus sisi, di mana ia bergabung dengan rongga sendi lutut.

Sendi lutut dalam bentuk adalah sendi kondyle. Ia boleh bergerak di sekitar dua paksi: frontal dan menegak (dengan posisi bengkok di sendi). Sekitar paksi hadapan, fleksi dan pelanjutan berlaku (amplitud pergerakan sehingga 160 °). Apabila bengkok, kaki bawah membentuk sudut kira-kira 40 ° dengan paha. Apabila memanjangkan sendi lutut, femur dan shin terletak pada garis yang sama, condylles paha rapat dengan epiphysis proksimal tibia. Dalam kedudukan ini, sokongan tetap anggota badan yang lebih rendah dicipta.

Apabila melengkapkan condyle pada tulang paha yang bersentuhan dengan bahagian belakang tulang tibial permukaan artikular, yang mempunyai bentuk ellipsoidal. Pada masa yang sama, titik lampiran ligamen cagaran menghampiri satu sama lain, dan ligamen berehat, yang mewujudkan kemungkinan putaran tibia di sekitar paksi menegak. Ligamen cagaran fibular lebih santai, kerana ia terletak posterior ke pesawat hadapan. Oleh itu, apabila tibia diputar, condyle lateral, sebagai satu longgar, melakukan lawatan lebih penting. Ligamen Cruciate menghalang putaran masuk; apabila diputar, mereka berehat. Dengan setiap pergerakan di sendi lutut, menisci mengubah bentuk dan kedudukan mereka ke tahap yang lebih besar atau lebih kecil. Mereka membahagikan rongga sendi lutut ke dalam dua ruang: atas dan bawah. Oleh itu, dua tingkat sendi terbentuk: bahagian atas - di antara condyle femoral dan permukaan atas menisci, yang lebih rendah - antara permukaan bawah kedua dan permukaan artikular atas tibia. Apabila lenturan dan lenturan, lantai atas fungsi sendi, sementara berputar, yang lebih rendah. Ligamen cruciat menghalang dan mengehadkan putaran ke dalam, dan apabila diputar ke luar, mereka berehat, tetapi gerakan ini terhad kepada ligamen cagaran.


Senyawa Shin Bone

Tulang-tulang kaki dihubungkan oleh sendi-sendi yang berselang-seli dan berterusan.

Sambungan tulang kaki bawah: 1 - permukaan artikular atas; 2 - tibia; 3 - membran interosseous kaki; 4 - pergelangan kaki medial; 5 - permukaan artikular bawah; 6 - pergelangan kaki buku lali; 7 - syndesmosis tibial; 8 - fibula; 9 - sendi interfacial

Hujung proximal tulang tibia dihubungkan dengan gabungan antara artikulatio tibiofibularis, permukaan artikular yang merupakan permukaan artikular fibula pada tibia dan permukaan artikular kepala fibula. Kapsul sendi adalah ketat, anterior diperkuat oleh ligamen anterior kepala fibula, dan belakang - oleh ligamen posterior kepala fibula. Sendi itu rata, tidak aktif.

Hujung distal tulang kaki disambungkan dengan syndesmosis antara muka (syndesmosis tibiofibularis). Ia diwakili oleh jisim gentian pendek yang menghubungkan pemotongan fibulus epiphysis distal tibia dan permukaan kasar dari fibula. Persimpangan anterior dan posterior diperkuat oleh anter-tulang rusuk anterior dan posterior.

Plat berserabut tahan lama adalah membran interosseous yang menghubungkan kedua-dua tulang penyeberangan. Di bahagian atas dan bawah membran terdapat bukaan untuk saluran darah dan saraf.


Sendi tulang kaki

Semua sendi tulang kaki boleh dibahagikan kepada empat kumpulan:

 • artikulasi tulang kaki dengan tulang kaki;
 • artikulasi antara tulang tarsus;
 • sendi antara tulang tarsus dan tarsus;
 • sendi tulang jari.

Sendi pergelangan kaki (articulatio talocruralis), atau sendi supra-tranny, dibentuk oleh kedua tulang tibia dan talus. Permukaan artikularnya ialah: fossa artikular, mempunyai bentuk garpu, yang terbentuk oleh ujung bawah tulang tibial dan fibula, kepala artikular, yang diwakili oleh blok talus.

Sambungan tulang kaki: 1 - tibia; 2 - membran interosseous kaki; 3 - fibula; 4 - sendi buku lali; 5 - sendi ankle-heel-navicular; 6 - tulang navicular; 7 - sendi calcaneocuboid; 8 - sendi tarsometatarsal; 9 - sendi metatarsophalangeal; 10 - sendi interphalangeal

Kapsul sendi dilampirkan di sepanjang pinggir tulang rawan artikular dan hanya meresap dari hadapan (0.5-1 cm). Dari sisi, kapsul itu diregangkan dan disokong oleh ligamen yang kuat yang menguatkan sendi, mereka terletak di permukaan sampingannya.

Injap medial (deltoid) terdiri daripada empat bahagian: bahagian tibial-navicular, bahagian tibial-ram anterior dan posterior, dan bahagian tibial-tumit.

Di sisi sisi, kapsul sendi diperkuat dengan tiga ligamen. Ligamen tulang talus anterior meluas hampir melintang dari tepi anterior pergelangan kaki sisi ke pinggir anterior kawasan sisi talus. Ligamen tumit fibel bermula dari permukaan luar pergelangan kaki sebelah, turun dan kembali ke sisi sisi calcaneus. Ligamen talus-fibular posterior menghubungkan margin posterior lateral pergelangan kaki dengan proses posterior talus.

Sendi buku lali biasanya menyekat. Terdapat pergerakan mungkin di sekitar paksi hadapan: fleksi plantar, lanjutan (fleksi dorsal). Kerana hakikat bahawa blok talus lebih sempit di belakang, pergerakan ayunan sisi mungkin dengan fleksi maksimum plantar. Pergerakan di sendi buku lali digabungkan dengan pergerakan pada sendi subtalar dan talonecokular-navicular.


Sebatian tulang Tarsal

Sendi tulang tarsus diwakili oleh sendi berikut: subtalar, ram-calcaneo-navicular, calcaneal-cuboid, berbentuk baji.

Gabungan subtalar (articulatio subtalaris) dibentuk oleh artikulasi permukaan artikular calcaneal posterior pada talus dan permukaan artikular artikular belakang pada calcaneus. Sendi adalah silinder, ia hanya boleh bergerak di sekitar paksi sagittal.

Sendi talonecaneus-navicular (articulatio talocalcaneonaviculars) mempunyai bentuk sfera. Ia mengeluarkan kepala artikular dan rongga. Kepala artikular diwakili oleh permukaan articular navicular dan permukaan artikular anterior calcaneal, yang terletak di atas talus. Rongga artikular dibentuk oleh permukaan artikular posterior tulang navicular dan permukaan anterior talus anterior dari calcaneus. Kapsul sendi dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Salah satu ligamen pada sendi ini sangat kuat, ia mengisi sinus tarsus - tali leher talonecokular interosseous.

Di bawah adalah ligamen tumit-navicular plantar. Di tempat di mana ligamen bersentuhan dengan kepala talus, dalam ketebalannya adalah lapisan tulang rawan berserat, yang terlibat dalam pembentukan rongga artikular. Apabila ia diregangkan, kepala talus diturunkan dan kaki mengepak. Pada permukaan dorsal, sendi dikuatkan oleh ligamen ram-navicular. Bundle ini menghubungkan permukaan belakang leher talus dan tulang navicular. Pada sisi, sendi diperkuat dengan ligamen talus-tumit lateral dan ligamen belus-tumus medial. Ligan ram-tumit sisi terletak di pintu masuk ke sinus tarsal dalam bentuk reben lebar, mempunyai arah serong serat dan keluar dari permukaan bawah dan luar leher talus ke permukaan atas tulang tumit. Ligan talonecaneus medial sempit, ia diarahkan dari tubercle posterior talus ke margin posterior calcaneus.

Walaupun sendi talone-kalcaneal-navicular adalah sfera dalam bentuk permukaan artikular, pergerakan hanya berlaku di sekeliling paksi yang melewati bahagian tengah kepala talus ke arah permukaan lateral calcaneus. Paksi ini juga berfungsi sebagai paksi untuk sendi subtalar. Oleh itu, kedua-dua sendi berfungsi sebagai gabungan gabungan talus-tarsal (articulatio talotarsalis). Pada masa yang sama, talus tetap tidak bergerak, dan bersama-sama dengan tumit dan tulang navicular, seluruh kaki membuat pergerakan.

Apabila kaki berputar ke luar, tepi medial kaki (supinatio) naik dan serentak membawanya (adductio). Apabila kaki berputar ke dalam (pronatio), tepi medial kaki turun, dan pinggir sisi meningkat. Pada masa yang sama, kaki ditarik balik.

Dengan mempelajari pergerakan kaki, kita dapat memastikan bahawa flexion (flexio plantaris) di sendi pergelangan kaki disertai dengan penambahan dan penambahan (supinatio, adductio), dan penyambungan (flexio dorsalis) disertai dengan pronation dan penculikan. Dalam kanak-kanak (terutamanya pada tahun pertama kehidupan), kaki berada di kedudukan terlentang, jadi apabila berjalan, kanak-kanak itu meletakkan kaki di pinggir sisinya.

Sendi pergelangan kaki (supraranal), sendi subtalar dan sendi ram-tumit boleh berfungsi secara bebas. Pada mulanya, fleksi dan perpanjangan berlaku, dalam dua lagi, penguncupan dan pronasi, tetapi ini jarang berlaku, biasanya berfungsi bersama, membentuk satu sendi, sendi kaki (articulatio pedis), di mana talus memainkan peranan cakram tulang.

The calcaneus-cuboid joint (articulatio calcaneocuboidea) dibentuk oleh permukaan artikular tulang calcaneus dan cuboid.

Permukaan artikular mempunyai bentuk pelana. Kapsul artikular adalah tebal, kuat dan ketat terbentang dari sisi medial, ia adalah nipis dan bebas dari sisi sisi. Kapsul ini diperkuat dengan ligamen yang terutama dikembangkan di bahagian plantar. Yang paling kuat ialah ligamentum panjang. Ia bermula dari kekasaran bawah calcaneus dan terdiri daripada beberapa lapisan. Rasuk yang mendalam melekat pada tuberosity tulang kuboid; berkas cetek adalah yang paling lama, tersebar di atas tendon otot fibula yang panjang, memutarkan saluran ke saluran, dan melekatkan diri ke pangkal tulang metatarsal II-V.

Lebih mendalam daripada ligamentum plantar panjang, ligamen plantar calcaneal-cuboid terletak, terdiri daripada serat pendek yang terletak terus pada kapsul sendi dan menyambungkan bahagian-bahagian permukaan plantar tulang calcaneus dan cuboid.

Sendi tumit-kuboid adalah berbentuk pelana, tetapi berfungsi sebagai putaran uniaxial, digabungkan dengan sendi ankle-heel-scaphoid dan subtalar.

Sendi cuneiform (articulatio cuneonavicularis) dibentuk oleh permukaan artikular tulang berbentuk baki skapoid dan I-III. Rongga sendi mempunyai bentuk celah depan, dari mana satu proses bergerak kembali (antara tulang scaphoid dan cuboid), dan tiga ke hadapan (antara tiga tulang berbentuk baji dan kuboid). Sendi itu rata, kapsul sendi dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Sendi diperkuatkan oleh ligamen berbentuk dorsal dan plantar baji, ligamen interclinical interosseous, dan ligamen interklinik plantar.


Sendi Tarsometatarsal

Sendi-sendi antara tarsus dan tulang metatarsal adalah sendi rata (hanya di persimpangan tulang metatarsal pertama terdapat permukaan pelana yang tidak jelas). Terdapat tiga sendi ini: yang pertama adalah antara sphenoid medial dan tulang metatarsal; yang kedua adalah antara cuneiform pertengahan dan lateral dan tulang-tulang metatarsal II, III; yang ketiga adalah antara tulang metoidal cuboid dan IV, V.

Kesemua tiga sendi, dari sudut pandangan pembedahan, digabungkan menjadi satu sendi - sendi Lisfranca, yang juga digunakan untuk mengasingkan bahagian kaki yang jauh. Kapsul sendi diperkuat oleh ligamen tarsi-metatarsal dorsal dan plantar.

Antara tulang sphenoid dan metatarsal terdapat juga tiga ligamen sphenoid-metatarsal interosseous. Stigma sphenoid-metatarsal median interosseous dijangkau antara tulang sphenoid medali dan tulang metatarsal II, adalah kunci kepada sendi Lisfranc. Tarsus-metatarsal sendi adalah bentuk yang rata, perlahan bergerak.

Permukaan tulang metatarsal yang dihadapi dalam satu sama lain membentuk artikulasi intermetatarseae. Kapsul mereka diperkuatkan oleh ligamen dorsal dan plantar metatarsal. Terdapat juga ligamen metatarsal interosseous.

Pada kaki, seperti pada pergelangan tangan, anda boleh memilih asas yang kukuh, iaitu, tulang yang kompleks yang terhubung ke satu sama lain hampir tidak bergerak (pergerakan di sini adalah minima). Komposisi asas padat kaki termasuk jumlah tulang yang lebih besar (10): tulang tarsus (kecuali talus dan kalsium) dan semua tulang metatarsus.

Metatarsophalangeal joints (articulationes metatarsophalangeae) dibentuk oleh kepala tulang metatarsal dan fossae dari asas-asas falang proksimal. Permukaan artikular kepala ketulan-V dari metatarsus mempunyai bentuk sfera yang tidak teratur: bahagian plantar permukaan artikuler agak diratakan. Fossae artikular dari phalanges adalah bujur. Sendang kapsul secara percuma, dilampirkan di tepi rawan artikular; dari sisi belakang ia sangat nipis. Pada sisi sisi dan medial, sendi disokong oleh ligamen cagaran. Pada bahagian plantar, sendi-sendi diperkuat dengan ligamen plantar (ligamen ini kadang-kadang mengandungi tulang rawan fibril dan sesamoid). Berikut adalah ligamen metatarsal melintang yang mendalam. Ia adalah tali berserabut yang terletak di antara kepala tulang metatarsal IV dan sekering dengan kapsul sendi metatarsophalangeal, menyambung kepala semua tulang metatarsal. Ligament ini memainkan peranan penting dalam pembentukan lengkungan metatarsal melintang kaki.

Sendiri metatarsophalangeal pertama dibezakan oleh beberapa ciri: di bahagian plantar kapsul ini bersama dua tulang sesamoid disertakan secara kekal, dengan dua alur pada permukaan artikular kepala tulang metatarsal pertama. Oleh itu, sendi metatarsophalangeal ibu jari berfungsi sebagai blok. Ia selekoh dan helai sekitar paksi hadapan. Sendi dari empat jari yang lain berfungsi sebagai ellipsoidal. Mereka boleh membengkok dan meluruskan sekitar paksi hadapan, memimpin dan membawa paksi sagittal dan dalam jumlah kecil - satu gerakan bulat.

Sendi interphalangeal (articulationes interphalangeae) adalah serupa dengan bentuk dan fungsi kepada tangan. Mereka berkaitan dengan sendi tersekat. Mereka diperkuat dengan ligamen cagaran dan plantar. Dalam kedudukan normal, fasax proksimal berada dalam keadaan fleksi punggung, dan bahagian tengahnya berada dalam fleksi plantar.