Utama / Pemulihan

Sambungan tulang anggota badan yang lebih rendah

Kerangka ekstrem yang lebih rendah (Rajah 44) dibahagikan kepada dua bahagian: rangka tali pinggang bawah kaki (pelvic girdle, atau pelvis) dan tulang ekstrem yang lebih rendah.

Rajah. 44. Skeleton anggota bawah (kanan). 1 - sakrum; 2 - tulang panggul; 3 - femur; 4 - patella; 5 - tibia; 6 - fibula; 7 - tulang tarsus; 8 - tulang metatarsal; 9 - phalanges

Tulang pada ikat pinggang anggota badan yang lebih rendah

Kerangka tali pinggang kaki bawah yang lebih rendah membentuk dua tulang pelvis dan sakrum dengan tulang rusuk.

Tulang panggul (os coxae) pada kanak-kanak terdiri daripada tiga tulang: ileum, kemaluan dan sciatic, yang disambungkan di kawasan rawan acetabulum. Setelah 16 tahun, tulang rawan digantikan oleh tisu tulang dan tulang pelvis monolitik terbentuk (Rajah 45).

Rajah. 45. tulang pelvis (kanan). A - pandangan dari luar; B - pandangan dalam; 1 - Ilium; 2 - acetabulum; 3 - lubang mengunci; 4 - iliac crest; 5 - tulang belakang anterior iliac; 6 - tulang belakang iliac anterior; 7 - tulang belakang iliac posterior atas; 8 - tulang belakang iliac posterior yang lebih rendah; 9 - takik sciatic besar; 10 - permukaan udiform; 11 - permukaan simfoni (untuk sambungan dengan tulang kemaluan dari sisi yang lain); 12 - iliac fossa; 13 ialah garis arcuate Ilium; 14 - badan tulang sciatic; 15 - cabang tulang sciatic; 16 - tubercle ischial; 17 - tulang belakang sciatic; 18 - takik sciatic kecil; 19 - bahagian atas tulang kemaluan; 20 - bahagian bawah tulang kemaluan

Ilium tulang (os ilium) - bahagian terbesar tulang pelvis, adalah bahagian atasnya. Ia membezakan bahagian tebal - badan dan bahagian rata - sayap Ilium, berakhir dengan puncak. Di sayap, terdapat dua protrusions di bahagian depan dan belakang: anterior erya duri anterior dan bawah di depan, dan tulang belakang iliac posterior anterior dan bawah yang lebih rendah berada di belakang. Tulang belakang iliac anterior adalah mudah terasa. Di permukaan dalaman sayap terdapat fossa iliac, dan di permukaan gluteal (luar) terdapat tiga garis gluteal kasar - bahagian belakang dan rendah anterior. Dari garis ini, otot-otot gluteal bermula. Bahagian belakang sayap itu menebal, di atasnya ada permukaan berbentuk telinga (artikular) untuk artikulasi dengan sakrum.

Pubis (os pubis) adalah bahagian depan tulang pelvis. Ia terdiri daripada badan dan dua cabang: atas dan bawah. Pada bahagian atas tulang kemaluan adalah tubercle kemaluan dan puncak kemaluan, yang berpindah ke garis arcuate Ilium. Di persimpangan tulang kemaluan dengan ileum terdapat keunggulan iliac-pubic.

Tulang sciatic (os ischii) membentuk bahagian bawah tulang pelvis. Ia terdiri daripada badan dan cawangan. Bahagian bawah cawangan tulang mempunyai penebalan - tubercle ischial. Di hujung belakang badan tulang adalah tujahan - tulang belakang sciatic, memisahkan takik sciatic besar dan kecil.

Cawangan tulang pubis dan sciatic membentuk pembukaan obturator. Ia ditutup dengan membran tisu penyambung tisu yang mengunci. Di bahagian atasnya terdapat kanal obturator yang dibatasi oleh sulur obturator tulang kemaluan. Saluran berfungsi untuk melewati kapal dengan nama dan saraf yang sama. Di permukaan luar tulang pelvis, di persimpangan badan ileum, tulang pubis dan sciatic, kemurungan yang ketara terbentuk - acetabulum,

Pelvis secara keseluruhan

Pelvis (pelvis) dibentuk oleh dua tulang pelvis, sakrum dan tulang selangka.

Sambungan tulang pelvis. Tulang pelvis itu saling terhubung dari bahagian depan dengan bantuan symphysis kemaluan, dan di belakang - dengan dua sendi baki (Rajah 46) dan banyak ligamen.

Rajah. 46. ​​Sambungan tulang pelvis. 1 - ligamen ileo-sacral interosseous; 2 - rongga sendi ileal sacral (kiri); 3 - symphysis kemaluan; 4 - Bungkusan Sacro-knoll; 5 - ligamen spinous sacral; 6 - pembukaan sciatic besar; 7 - pembukaan kecil sciatic; 8 - ligamen sacroiliac ventral

Simposis pubis dibentuk oleh tulang pubis, disambung rapat dengan cakera interlocal fibro-cartilaginous yang terletak di antara mereka. Di dalam cakera mempunyai rongga celah seperti. Simposis ini dikuatkan dengan ligamen khas: dari atas - ligamen atas pubik atas dan bawah - oleh ligamen arcuate pubis. Semasa kehamilan, rongga symfysis pubic meningkat. Ia juga mungkin pengembangan sedikit rongga sendi sacroiliac. Oleh kerana pengembangan rongga ini, saiz pelvis bertambah, yang merupakan faktor yang menguntungkan semasa melahirkan anak.

Bersama Sacroiliac dalam bentuk datar, dibentuk oleh permukaan berbentuk telinga sakrum dan Ilium. Pergerakan di dalamnya sangat terhad, yang dipromosikan oleh sistem ligamen sakral (anterior), dorsal (posterior) yang kuat dan ligamen sacroiliac interosseous.

Tudung sacroiliac merujuk kepada ligamen pelvis - ia pergi dari sacrum ke tubercle sciatic dan ligamen spinous sacral - ia pergi dari sacrum ke tulang belakang sciatic. Ligamen ini menutup takik sciatic besar dan kecil, membentuk dengan lubang sciatic yang besar dan kecil, di mana otot, kapal dan saraf melewati. Punggung puncak iliac dihubungkan dengan proses transversal vertebra lumbar V dengan ligamen lumbal iliac yang kuat.

Pelvis besar dan kecil. Batas sempit, yang berjalan di sepanjang tepi atas symphysis kemaluan, puncak tulang kemaluan, garis separuh bulu tulang iliac dan tanjung sakrum, pelvis dibahagikan kepada dua bahagian: pelvis kecil dan kecil.

Pelvis besar dibatasi oleh sayap tulang iliac, pelvis kecil adalah tulang sciatic dan pubic, sacrum, coccyx, benjolan sakral dan ligamen yang mengangkat sakral, membran obturator dan symphysis kemaluan. Terdapat dua bukaan rongga pelvis: aperture pelvik atas - atas (pintu masuk) dan aperture pelvis rendah - bawah (keluar). Aperture atas dibatasi oleh garis sempadan, dan yang lebih rendah - oleh cabang-cabang tulang pubis dan sciatic, tubercles sciatic, ligamen sacroiliac dan tailbone.

Perbezaan seks pada pelvis. Bentuk dan saiz pelvis wanita adalah berbeza daripada lelaki (Rajah 47). Pelvis wanita lebih lebar dan lebih tinggi daripada lelaki. Tulangnya lebih nipis, pelepasan mereka terlicin. Ini disebabkan perbezaan tahap perkembangan otot pada wanita dan lelaki. Sayap pelvis lelaki terletak hampir menegak, pada wanita mereka dikerahkan ke sisi. Jumlah pelvis pada wanita adalah lebih besar daripada lelaki. Rongga pelvis wanita adalah kanal silinder, pada lelaki ia menyerupai corong.

Rajah. 47. Lelaki (a) dan wanita (b) pelvis. 1 - sakrum; 2 - ischium; 3 - tulang kemaluan; 4 - Ilium; 5 - tailbone; 6 - aperture atas pelvis (pintu masuk ke pelvis kecil); 7 - symphysis kemaluan; 8 - sudut bawah kepala; 9 - lubang mengunci; 10 - tubercle ischial; 11 - acetabulum; 12 - sendi sacroiliac; 13 - puncak iliac; 14 - tulang belakang anterior iliac; 15 - iliac fossa; 16 - garis sempadan; 17 - pelvis besar

Perbezaan seks juga mempunyai sudut subalb yang dibentuk oleh cabang-cabang bawah tulang-tulang kemaluan (puncaknya terletak di tepi bawah symphysis kemaluan). Pada lelaki, sudut ini akut (kira-kira 75 °), dan pada wanita ia tumpul dan mempunyai bentuk arka (di bawah gerbang).

Aperture atas pelvis pada wanita adalah lebih luas daripada lelaki dan mempunyai bentuk elips. Pada lelaki, ia berbentuk hati kerana hakikat bahawa tanjung lebih menonjol. Aperture bawah pelvis pada wanita juga lebih luas daripada lelaki. Perbezaan seks pelvis mula dikesan pada usia 10 tahun.

Rajah. 48. Barisan saiz pelvis seorang wanita. 1 - jarak spinus; 2 - jarak rabung; 3 - jarak ludah; 4 - diameter lurus bukaan atas pelvis (pintu masuk ke pelvis kecil) (conjugate anatomi); 5 - diameter keratan; 6 - garis tengah melintang

Data anatomi mengenai ciri-ciri struktur dan saiz pelvis seorang wanita diambil kira dalam obstetrik. Adalah lazim untuk menentukan dimensi berikut pelvis besar dan kecil (Rajah 48, 49).

Rajah. 49. Saiz garis pelvis kecil seorang wanita (seksyen sagittal). 1 - konjugasi anatomi; 2 - conjugate obstetrik; 3 - konjugat pepenjuru; 4 - diameter lurus aperture bawah pelvis (keluar dari pelvis kecil); 5 - paksi pelvis

Saiz rata-rata pelvis besar pada wanita adalah: 1) jarak spinus (distantia spinarum), iaitu jarak antara tulang belakang iliac depan depan, adalah 25-27 cm;

2) jarak rabung (distantia cristarum), iaitu jarak antara mata tulang iliac yang paling jauh dari satu sama lain, adalah 28 - 29 cm;

3) jarak meludah (distantia trochanterica), iaitu jarak antara spekulan yang lebih besar dari femurs, adalah 30-32 cm;

4) dimensi luaran luar, iaitu jarak di antara kelebihan atas symphysis kemaluan dan rehat antara proses spinous vertebra V lumbar dan sacrum, adalah 21 cm.

Tanda-tanda tulang untuk menentukan dimensi yang ditentukan didapati dengan meneliti, dan jarak di antara mereka diukur menggunakan kompas khas - tazomer.

Saiz purata pelvis pada wanita: 1) konjugasi anatomi, atau diameter lurus (diametr recta), iaitu jarak antara cape dan pinggir atas symphysis kemaluan, 11 cm.

2) diameter melintang (transversa diametr), iaitu, jarak antara titik paling sempit garis sempadan yang terletak di satah hadapan adalah 13 cm;

3) obstetrik, atau benar, conjugate (canjugata vera), iaitu jarak antara tanjung dan belakang, titik simfisis yang paling menonjol ke rongga pelvis, adalah purata 10.5 cm dan mencirikan saiz anteroposterior yang paling kecil daripada rongga pelvis. Konjugasi benar ditentukan secara tidak langsung oleh saiz langsung luaran pelvis (10 cm dikurangkan daripadanya) atau oleh konjugasi pepenjuru. Conjugate pepenjuru adalah jarak antara tanjung dan tepi bawah symfysis (kira-kira 12.5 cm). Konjugasi sebenar kurang daripada pepenjuru secara purata sebanyak 2 cm Konjugasi pepenjuru ditentukan oleh pemeriksaan vagina;

4) diameter langsung dari keluar dari pelvis kecil, iaitu jarak dari pinggir bawah symfysis ke ujung coccyx, adalah 10 cm. Semasa buruh, ia meningkat kepada 15 cm disebabkan bengkok ekor belakang;

5) saiz melintang keluar dari pelvis kecil, iaitu jarak di antara gundukan tulang ischial, adalah 11 cm.

Garis khayalan yang menghubungkan dimensi anteroposterior tengah masuk ke pelvis, rongga pelvis dan keluar dari pelvis, adalah paksi pelvis. Ia juga dipanggil paksi dawai, atau garis panduan; Ini adalah jalan yang kepala janin mengambil semasa buruh. Paksi pelvis adalah garis melengkung, kelengkungannya kira-kira sepadan dengan kelengkungan permukaan pelvik sakrum.

Pelvis mempunyai cerun anterior (dengan kedudukan menegak badan). Sudut kecenderungan pelvis dibentuk oleh garis yang ditarik melalui tanjung dan tepi atas symphysis kemaluan, dan satah mendatar. Ia biasanya 50 - 60 °.

Percuma tulang anggota bawah

Kerangka kaki bawah bebas (kaki) termasuk femur dengan patella, tulang kaki bawah dan tulang kaki (lihat Gambar 44).

The femur (femur) adalah tulang terpanjang dalam tubuh manusia (Rajah 50). Ia membezakan badan, proksimal dan ujung jauh. Kepala sfera pada hujung proksimal menghadap sebelah medial. Di bawah kepala adalah leher; ia terletak pada sudut bodoh pada paksi membujur tulang. Di tempat peralihan serviks ke badan tulang terdapat dua protrusions: meludah besar dan meludah kecil (trochanter major dan trochanter minor). Ludah besar terletak di luar dan terasa. Antara spit pada permukaan belakang tulang melepasi rabung intertroke, di sepanjang permukaan anterior garisan intertrosa.

Rajah. 50. Femur (kanan). Paparan depan -; B - pandangan belakang; 1 - kepala femoral; 2 - leher femoral; 3 - tusuk kecil; 4 - tusuk besar; 5 - garisan kasar; 6 - condyle medial; 7 - condyle lateral; 8 - fossa intermikrobial; 9 - epicondyle sisi; 10 - epikondil medial; 11 - permukaan popliteal; 12 - permukaan patella

Badan femur melengkung, bulge menghadap anterior. Permukaan depan badan licin, garis kasar berjalan di sepanjang permukaan belakang. Hujung tulang belakang agak diratakan dari depan ke belakang dan berakhir pada condyle lateral dan medial. Di atas mereka, masing-masing epicans medial dan lateral meningkat dari sisi. Antara yang kedua terletak di belakang fossa, di bahagian depan - permukaan patella (untuk artikulasi dengan patella). Di atas fossa antara latin adalah permukaan popliteal yang berbentuk segi tiga. Condyle femoral mempunyai permukaan artikular untuk hubungan dengan tibia.

Patella (patella), atau kelopak patela, adalah tulang sesamoid yang terbesar; ia tertutup dalam tendon quadriceps dan terlibat dalam pembentukan sendi lutut. Ia membezakan bahagian atas lanjutan - pangkal dan menyempitkan, menghadap ke bawah - bahagian atas.

Tulang Shin: tibial, yang terletak bersebelahan, dan bersisik, menempati kedudukan sisi (Rajah 51).

Rajah. 51. Tulang kaki kanan. Paparan depan -; B - pandangan belakang; 1 - tulang fibular; 2 - fibula; 3 - medial condyle; 4 - condyle lateral; 5 - ketinggian intermikrobial; 6 - permukaan artikular atas (untuk sambungan dengan femur); 7 - kelebihan utama; 8 - tuberosity tibial; 9 - pinggir interosseous; 10 - kepala fibula; 11 - pergelangan kaki medial; 12 - pergelangan kaki buku lali; 13, 14 - permukaan artikular pergelangan kaki (untuk sambungan dengan talus)

Tibia (tibia) terdiri daripada badan dan dua hujungnya. Akhir proksimal adalah lebih tebal, terdapat dua condyle: medial dan lateral, di artikulasikan dengan condong femoral. Antara kondom ialah ketinggian antara otot. Di sisi luar condyle lateral adalah permukaan artikular berserabut kecil (untuk sambungan dengan kepala fibula).

Tubuh tibia bentuk segi tiga. Ujung depan tulang menonjol tajam, di bahagian atasnya berubah menjadi tuberosity. Di bahagian bawah tulang dari bahagian medial terdapat proses menurun - pergelangan kaki medial. Dari bahagian bawah, pada bahagian ujung tulang, ada permukaan artikular untuk dikombinasikan dengan talus, di sisi sisi - pemotongan fibula (untuk menyertai fibula).

Bulu fibula (fibula) agak tipis, terletak ke luar dari tibia. Hujung atas fibula menebal dan dipanggil kepala. Di kepala terdapat hujung menghadap ke luar dan ke belakang. Kepala fibula mengartikulasikan dengan tibia. Tubuh tulang mempunyai bentuk segi tiga. Hujung bawah tulang tebal, ia dipanggil pergelangan kaki sebelah dan bersebelahan dengan talus di luar. Ujian tulang kaki, berhadapan dengan satu sama lain, disebut interosseous; membran interosseous (membran) tibia dilampirkan kepada mereka.

Tulang kaki dibahagikan kepada tulang tarsal, tulang metatarsal dan phalanges (kaki) (Rajah 52).

Rajah. 52. Tulang kaki (kanan, lihat dari atas). 1 - talus; 2 - tulang tumit; 3 - tulang cuboid; 4 - tulang navicular; 5, 6, 7 - tulang sphenoid; 8 - Saya tulang metatarsal; 9, 10 - garisan menyambung tulang yang berbeza dari kaki

Tarsal tulang merujuk kepada tulang spongy pendek. Terdapat tujuh daripada mereka: pergelangan kaki, tumit, cuboid, scaphoid, dan tiga berbentuk baji. Talus mempunyai badan dan kepala. Di bahagian atas tubuhnya terdapat satu blok; bersama-sama dengan tulang-tulang kaki, ia membentuk sendi buku lali. Calcaneus, yang terbesar dari tulang tarsus, terletak di bawah talus. Pada tulang ini, terdapat penebalan yang sangat ketara - tumit calcaneus, suatu proses yang disebut sokongan talus, permukaan talus dan cuboid artikular akan berfungsi untuk menyambung dengan tulang yang sepadan).

Tulang kuboid terletak di hadapan calcaneus, dan tulang navicular terletak anterior kepada kepala talus. Tiga tulang berbentuk baji - medial, pertengahan dan lateral - terletak distal ke tulang navicular.

Lima tulang metatarsal terletak anterior pada tulang cuboid dan sphenoid. Setiap tulang metatarsal terdiri daripada asas, badan, dan kepala. Berdasarkan pangkalan mereka, mereka diartikulasikan dengan tulang-tulang tarsus, dan dengan kepala mereka dengan fungsional proksimal jari-jari.

Jari kaki, seperti jari, mempunyai tiga fasa, kecuali jari pertama, yang mempunyai dua falang.

Rangka kaki mempunyai ciri-ciri kerana peranannya sebagai sebahagian daripada radas sokongan dalam kedudukan menegak badan. Paksi longitudinal kaki hampir pada sudut kanan ke paksi kaki dan paha. Dalam kes ini, tulang-tulang kaki tidak terletak di dalam kapal terbang yang sama, tetapi membentuk lengkungan dan lengkung yang membujur, menghadap dengan kerutan ke arah tunggal, dan cembung ke arah belakang kaki. Disebabkan ini, kaki terletak hanya pada tumit calcaneus dan kepala tulang metatarsal. Bahagian luar kaki di bawah, hampir menyentuh permukaan sokongan dan dipanggil gerbang pendukung. Kelebihan kaki yang dibangkitkan - ini adalah lengkungan musim bunga. Struktur kaki seperti itu memastikan bahawa ia melaksanakan fungsi sokongan dan musim bunga, yang dikaitkan dengan kedudukan menegak tubuh manusia dan mendirikan berjalan kaki.

Sambungan tulang anggota bawah bebas

Sendi pinggul (articulatio coxae) dibentuk oleh acetabulum tulang panggul dan kepala paha. Di sepanjang tepi acetabulum adalah bibir acetabular (artikular), yang menjadikan rongga lebih dalam. Dalam bentuk, ini adalah jenis sendi sfera - sendi seperti kacang.

Sendi diperkuat dengan ligamen. Tudung ilio-femoral yang kuat. Ia pergi secara serong di hadapan sendi dari tulang belakang anterior inferior Ilium ke garis intertrochanteric dari femur dan menghalang lanjutan sendi pinggul. Bundel ini amat penting untuk menjaga tubuh tegak. Dari bahagian atas tulang kemaluan dan badan tulang sciatic, ligamen femoral-femoral dan sciatic-femoral bermula; mereka melewati permukaan medial dan posterior kapsul artikular, sebahagiannya menggayakannya, dan melampirkan diri mereka ke kepingan kecil dan besar femur.

Di dalam rongga sendi adalah sekumpulan kepala femoral. Ia berjalan dari bahagian bawah acetabulum ke fossa di kepala paha. Di dalamnya adalah kapal dan saraf ke kepala paha; nilai mekanikal bundel boleh diabaikan.

Pergerakan di sendi pinggul berlaku di sekitar tiga paksi: frontal - flexion dan extension, sagittal - penculikan dan penambahan, putaran menegak masuk dan keluar. Di dalamnya, seperti mana-mana triaxial bersama, pergerakan bulat mungkin. Amplitud pergerakan di sendi pinggul adalah kurang dari pada sendi bahu triaxial, disebabkan oleh fakta bahawa kepala femur memasuki jauh ke dalam rongga sendi tulang pelvis.

Sendi lutut (articulatio genus) dibentuk oleh tiga tulang: femur, tibia dan patella (Rajah 53). Kondisi medial dan lateral femur mengartikulasikan dengan condyles dengan nama tibia yang sama, dan anterior permukaan artikular patella. Permukaan artikular bagi condiles tibial agak cekung, dan permukaan artikular dari condyle femoral adalah cembung, tetapi kelengkungan mereka tidak sama. Kesenjangan permukaan artikuler dikompensasi oleh menisci medial dan lateral yang terletak di rongga sendi antara condylle tulang artikular. Kelebihan luar meniskus itu menebal, disambungkan dengan kapsul artikular. Kelebihan dalaman lebih nipis. Menisci dilampirkan oleh ligamen ke ketinggian otot tibia: tepi depan disambungkan ke satu sama lain oleh ligamen lutut melintang. Menisci, yang merupakan pembentukan elastik, menyerap gegaran kejutan yang dihantar dari kaki apabila berjalan, berlari, melompat.

Rajah. 53. Lutut bersama (kanan). Kapsul dikeluarkan. Patella dengan tendon quadriceps ditarik ke bawah. 1 - permukaan patella; 2 - condyle lateral daripada femur; 3 - meniskus sisi; 4 - ligamen cagaran bersikat; 5 - ligamentum anterior kepala fibula; b - fibula; 7 - tibia; 8 - membran interosseous tibia; 9 - tendon quadriceps femoris; 10 - patella; 11 - ligamen patellar; 12 - beg lutut dalam; 13 - ligament cagaran tibial; 14 - ligamen melintang lutut; 15 - meniskus medial; 16 - ligamentum anterior cruciate; 17 - ligamentum cruciate posterior; 18 - tulang paha

Di dalam rongga sendi, ligamen salut anterior dan posterior berlalu; menyambung tulang femoral dan tibial. Membran synovial kapsul sendi sendi lutut membentuk beberapa eversion - beg sinovial (bursa), yang berkomunikasi dengan rongga sendi. Lebih besar adalah kantung patellar, yang terletak di antara tendon quadriceps femoris dan permukaan anterior akhir distal daripada femur.

Sendi lutut diperkuat oleh ligamen luaran yang kuat. Tendon otot quadriceps paha dilampirkan ke pangkal patella dan memanjang dari puncaknya sebagai satu bundle patella, yang melekat pada tibial tuberosity. Ligamentum tibial dan peroneal terletak di sisi sendi lutut dan pergi dari nares of the femur, masing-masing, kepada condyle medial tibia dan ke kepala fibula.

Knee joint - blok kompleks putaran bersama. Dalam pergerakan sendi lutut dilakukan: perpanjangan dan lanjutan tibia, di samping itu, pergerakan putaran sedikit tibia di sekitar paksi membujurnya. Pergerakan terakhir mungkin dilakukan dengan kedudukan tibial setengah bengkok, apabila ligamen cagaran sendi lutut santai.

Sambungan tulang kaki. Hujung proksimal tulang tibia dihubungkan dengan cara sendi interfibral, bentuknya rata. Antara kedua-dua tulang kedua-dua tulang adalah membran interosseous kaki. Hujung distal tulang tibial dan fibula disambungkan menggunakan syndesmosis (ligamen), yang dibezakan oleh kekuatan khusus mereka.

Sendi pergelangan kaki (articulatio talocruralis) dibentuk oleh kedua tulang tibia dan tulang talus (Rajah 54): permukaan artikular bawah tibia dan permukaan artikular dari pergelangan kaki kedua tulang tibia diartikulasikan dengan blok talus. Bersama menguatkan ligamen yang berlari dari tulang kaki ke tulang rusuk, tulang belakang dan tumit. Beg articulate nipis.

Rajah. 54. Sendi dan ligamen kaki (kanan). 1 - tibia; 2 - rongga sendi buku lali; 3, 7, 12, 13, 16, 18, 19, 21 - ligamen; 4 - sendi tarsal melintang; 5 - tulang navicular; 6 - sendi baji; 8, 9, 10 - tulang sphenoid; 11 - sendi tarsometatarsal; 14 - sendi interphalangeal; 15 - metatarsophalangeal joint (V); 17 - tulang cuboid; 20 - sendi subtalar; 22 - fibula

Bentuk permukaan artikular pada sendi adalah blok. Pergerakan berlaku di sekitar paksi hadapan: fleksi dan lanjutan kaki. Pergerakan kecil ke sisi (penambahan dan penculikan) adalah mungkin dengan fleksi plantar yang kuat.

Sendi dan ligamen kaki. Tulang kaki bersambung dengan cara beberapa sendi yang diperkuat dengan ligamen (lihat rajah 54). Antara sendi tarsus, sendi talone-calcaneal dan sendi-kuboid sendi adalah amat penting. Mereka secara kolektif dirujuk sebagai sendi tarsal melintang (dikenali sebagai pembedahan sebagai sendi Chopard). Sendi ini diperkuat pada permukaan belakang kaki dengan ligamen yang bercabang - kunci yang dipanggil sendi Shopar. Dalam sendi-sendi tarsus, pembekuan dan pronasi kaki mungkin, serta penambahan dan penculikan.

Kompaun tarsus dan metatarsus membentuk sendi tarsus-metatarsal (dikenali sebagai sendi Lisfranc). Dari sisi belakang dan plantar, mereka diperkuat dengan berkas. Daripada jumlah ini, ligamen tarsus-metatarsal median yang paling kuat, dipanggil kunci sendi Lisfranc. Sendi Tarsus-metatarsal tergolong sendi rata, gerakan di dalamnya tidak penting,

Sendpal kaki dan interphalangeal kaki adalah serupa dengan bentuk tangan, tetapi berbeza dengan pergerakan amplitud yang lebih kecil. Dalam sendi metatarsophalangeal, fleksi dan lanjutan dan pergerakan sedikit ke sisi berlaku, dalam sendi interphalangeal, fleksi dan lanjutan.

Gerbang kaki diperkuat oleh alat dan otot ligamen. Di antara ligamen yang menguatkan gerbang kaki, peranan utama dimainkan oleh ligamentum plantar panjang. Bermula dari permukaan bawah calcaneus, ia berjalan di sepanjang kaki dan melekatkan sendiri kipas berbentuk ke dasar semua tulang metatarsal dan tulang kuboid.

Sambungan tulang anggota badan yang lebih rendah

Sambungan tulang-tulang ikat pinggang bawah

Tulang pelvik disambungkan ke satu sama lain dan kepada sacrum melalui sendi berterusan, berterusan dan separuh sendi.

Sendi sacroiliac (articulatio sacroiliaca) dibentuk oleh permukaan luminal artikular dari sacrum dan ilium. Permukaan artikular dipenuhi dengan tulang rawan berserabut. Kapsul artikular dilegakan ketat, bermula dari tepi permukaan artikular dan tegas berpusing dengan periosteum sakrum dan tulang pelvis. Rongga sendi adalah jurang yang sangat sempit. Kapsul anterior dikuatkan oleh ligamen sacroiliac ventral, mereka tipis dan berpegang pada kapsul bersama. Pada permukaan posterior sendi adalah ligamen sacroiliac dorsal. Di bawah mereka adalah ligamen sacroiliac interosseous kuat, yang merupakan ligamen terkuat dari sendi sacroiliac. Mereka tumbuh bersama dengan permukaan kapsul sendi dan mengisi alur di antara dua permukaan yang kasar dari tulang articulating. Ligamen ini hanya boleh dilihat pada pemotongan mendatar sendi. Sendi sacroiliac rata, tiada pergerakan di dalamnya.

Sendi tulang dan dimensi pelvis (rajah): a - pandangan atas: 1 - distantia cristarum; 2 - distantia spinarum; 3 - symphysis kemaluan; 4 - saiz melintang masuk ke pelvis kecil; 5 - konjugat yang benar; 6 - garis sempadan; 7 - sendi sacroiliac;

b - pandangan sisi: 1 - pembukaan sciatic besar; 2 - pembukaan kecil sciatic; 3 - ligamen spinous sacral; 4 - Bungkusan Sacro-knoll; 5 - output conjugate; 6 - sudut kecondongan pelvis; 7 - paksi pelvis wayar; 8 - konjugat yang benar; 9 - konjugasi anatomi; 10 - konjugasi ginekologi

Sendi kemaluan - symphysis pubic (symphysis pubica) terletak di median median, menghubungkan tulang kemaluan ke satu sama lain dan merupakan setengah sendi. Permukaan simfoni pada tulang kemaluan ditutup dengan tulang rawan berserat, yang lebih tebal pada wanita. Pada kanak-kanak, tulang rawan adalah hyaline dalam komposisi. Permukaan simfoni pada tulang kemaluan disambungkan melalui plat fibro-rawan - cakera interlobular (discus interpubicus). Di dalam rawan (di bahagian atasnya) dalam kebanyakan kes terdapat rongga dalam bentuk celah yang sempit, yang berkembang selama 1-2 tahun hidup. Pergerakan kecil dalam simfisis kemaluan mungkin hanya berlaku pada wanita ketika melahirkan anak. Simposis pubis diperkuat oleh dua ligamen: dari atas - ligamen atas pubik dan dari bawah - oleh ligamen arcuate pubis, yang melingkari sudut bawah kepala.

Sambungan Pelvik Berterusan:

 1. Ligamen Ileo-lumbar, yang turun dari proses melintang dua vertebra lumbar bawah ke puncak iliac anterior posterior.
 2. Injap Sacro-cuspid yang menghubungkan cusps ischial dengan tepi sisi sacrum dan coccyx.
 3. Tudung spontan, yang berasal dari tulang belakang tulang belakang dan berakhir pada margin sisi sakrum dan tailbone.
 4. Mengunci membran yang menutup lubang nama yang sama. Hanya di bahagian bawah tulang belakang atas tulang kemaluan, terdapat ruang kosong kecil - kanal obturator, dibatasi di bawah oleh tepi membran dengan nama yang sama.

Tulang pelvik, sakrum, tailbone dan alat ligamentous milik mereka membentuk pelvis (pelvis). Dengan bantuan tulang pelvis, batang juga bergabung dengan kaki bawah bebas.

Perbezaan individu dalam struktur pelvik adalah sangat penting: mereka merangkumi bentuk dan saiz sacrum, tulang pelvik, tahap perkembangan tanjung, dan lain-lain. Perubahan tajam dalam bentuk dan saiz pelvis berlaku dalam proses patologi yang teruk (pelvis rachitic rata, pelvis osteomalytic dipenggal kemudian).

Pelvis bayi yang baru lahir sempit, mempunyai rabung iliac yang tinggi dan rongga berbentuk corong, tanjung kurang jelas. Perbezaan seks dikesan hanya selepas 10-12 tahun.

Pelvis di kalangan orang tua tidak mempunyai sebarang perbezaan khas, kecuali bagi ciri-ciri tulang manusia pada zaman ini.


Sendi sendi bawah bebas

Sendi pinggul (articulatio coxae) dibentuk oleh acetabulum tulang panggul dan kepala paha. Permukaan artikular diliputi dengan rawan hyaline. Terletak di pusat fossa acetabulum dan terletak di bahagian bawah tenderloinnya yang dibarisi dengan membran sinovial, di bawahnya adalah tisu lemak.

Hip bersama: a - pandangan umum; b - dalam bahagian: 1 - kapsul bersama; 2 - ligamen ilio-femoral; 3 - mengunci membran; 4 - ligamentum femoral pubic; 5 - zon pekeliling; 6 - bibir artikular; 7 - acetabulum; 8 - ligamen kepala femoral

Unsur-unsur tambahan sendi adalah bibir acetabular, ligamen melintang acetabulum, ligamen kepala femoral. Tudung melintang tersebar di atas acetabulum, di mana kapal kecil dan saraf melintas ke bahagian bawah acetabulum.

Ciri-ciri sendi pinggul adalah kehadiran elemen tambahan seperti ligamen kepala femoral. Panjang puratanya ialah 2-2.5 cm, ketebalan berbeza-beza. Sekumpulan kepala femoral diselubungi dalam membran sinovial. Ia mengandungi saluran darah yang memberi makan kepala paha. Ligament ini memainkan peranan penting semasa pembentukan sendi pinggul, memegang kepala paha berhampiran acetabulum.

Kebanyakan leher femoral terletak pada rongga sendi dan ditutup dengan membran sinovial.

Dalam ketebalan bahagian berserabut kapsul terdapat sekumpulan serat bulat. Ia meliputi leher femur kira-kira di tengah-tengah panjang dan dipanggil kawasan bulat. Serat tiga ligamen, yang secara longitudinal: ileo-femoral, pubis-femoral dan sciatic-femoral, mengalir ke ligamen ini.

Ligamen Ileo-femoral (Bertini) adalah yang paling kuat (ketebalannya mencapai 1 cm), ia menghalang lanjutan paha dan putarannya di dalamnya. The ligament-femoral ligament dijalin ke dalam kapsul dari sisi medial dan posterior dan menghalang penculikan femur dan putaran keluar. The ligat sciatic-femoral menghalang penambahan berlebihan dan putaran paha ke dalam.

Kapsul sendi telah menipiskan kawasan, sebagai contoh, di bahagian belakang - di tempat lampirannya pada leher femoral dan di hadapan - di bawah kemuncak iliac-pubik, di mana pembukaan kadang-kadang terbentuk di mana rongga sendi berkomunikasi dengan beg iliac-comb berbentuk.

Sendi pinggul adalah sejenis sendi sfera, walnut atau berbentuk cawan. Ia boleh bergerak sekitar tiga paksi saling tegak: fleksi, lanjutan - sekitar paksi hadapan; memimpin dan memimpin - sekitar paksi sagittal; pergerakan bulat di sekitar paksi hadapan dan sagittal dan putaran di sekitar paksi menegak. Fleksibel dan lanjutan biasanya membentuk 130 °. Apabila lutut terbengkalai, ketegangan dalam otot-otot punggung paha mengatasi kelonggaran pada sendi pinggul. Pengurangan dan penculikan adalah mungkin dalam lingkungan 45 °, dengan kedudukan paha separuh bengkak, ia meningkat kepada 90 °. Putaran paha berlaku di sekeliling paksi, yang hampir hampir menetas dari kepala paha ke tengah-tengah ketinggian otot, dan menjadikan paha ke luar lebih luas daripada memutar ke dalam. Jumlah putaran adalah 40-50 °.

Yang paling penting ialah pergerakan pelvis bolak-balik ke sekeliling paksi yang melintas melintang melalui pusat kepala kedua-dua femur (paksi umum sendi pinggul), dan tahap kecondongan panggul mungkin meningkat atau berkurang. Semasa duduk, ligamen ilio-femoral berehat, oleh itu jumlah lanjutan pada sendi pinggul meningkat dengan ketara dan pelvis dengan badan bergerak berhubung dengan anggota bawah.

Sendi lutut (articulatio genus) adalah sendi yang terbesar dan paling kompleks dari tubuh manusia. Tiga tulang mengambil bahagian dalam pembentukannya: betis, betis besar dan patella. Permukaan artikular diliputi dengan rawan hyaline. Permukaan artikular pada femur terletak di ujung distal dari condiles medial dan lateral yang mempunyai bentuk ellipsoidal. Pada permukaan hadapan epiphysis femoral distal adalah permukaan patela. Permukaan artikular atas tibia diwakili oleh dua lekukan berbentuk oval. Permukaan artikular dari patella hanya menerangkan permukaan patella pada femur.

Sendi lutut: 1 - tulang femur; 2 - ligamentum cruciate posterior; 3 - ligamentum anterior cruciate; 4 - meniskus medial; 5 - ligamen melintang lutut; 6 - ligamentum tibial besar; 7 - pita patellar; 8 - patella; 9 - tendon quadriceps femoris; 10 - membran interosseous kaki; 11 - tulang cive besar; 12 - fibula; 13 - sendi interfacial; 14 - ligamen fibula cagaran; 15 - meniskus sisi; 16 - condyle femoral lateral; 17 - permukaan patella

Sendi mempunyai banyak unsur tambahan, seperti menisci, ligamen intra-artikular, beg sinovial, lipatan sinovial. Menisci medial dan lateral sebahagiannya menghapuskan ketidakcocokan permukaan artikular dan melaksanakan peranan kusyen. Mereka mempunyai penampilan setengah bulan. Ujian tebal meniskus disambungkan dengan kapsul sendi, dan yang lebih tipis diarahkan ke dalam sendi. Permukaan atas menisci adalah cekung dan sesuai dengan permukaan condemles femoral, sedangkan permukaan bawah hampir rata dan terletak pada permukaan artikular atas tibia. Permukaan menisci ditutupi dengan lapisan tipis rawan fibril, seluruh pangkalannya terdiri dari tisu penghubung yang padat dengan campuran serat anjal.

Meniskus medial sempit, separa bulan lunar. Meniskus sisi lebih luas, mempunyai cincin hampir lengkap. Kedua-dua menisci melekatkan ikatan pendek ke ketinggian otot tibia. Secara keseluruhannya, menisci lateral dan medial disambungkan kepada satu sama lain oleh ligamen lutut melintang.

Ligamen cruciat adalah intra-artikular, mereka dilindungi dengan membran sinovial, dengan kuat menghubungkan tulang femoral dan tibial, saling berpotongan dalam bentuk X. Ligamentum cruciate posterior berasal pada permukaan sisi condyle medial, pergi posterior dan ke bawah dan melekat pada bahagian belakang otot belakang tibia. Membran synovial akan melewati ligamen ini dari dinding posterior kapsul sendi dan menghubungkannya dengan satu sama lain. Akibatnya, rongga sendi lutut dalam bahagian posterior dibahagikan kepada dua kamar, kanan dan kiri, berkomunikasi satu sama lain hanya di depan.

Unsur-unsur tambahan lutut bersama termasuk lipid sinovial, yang dibentuk oleh membran sinovial kapsul. Lipatan ini mengandungi tisu lemak, masuk ke rongga sendi dan isi bahagian rongga sendi, yang tetap bebas kerana ketidakcocokan permukaan artikular. Terutama dibangunkan adalah lipatan pterygoid, yang dipasangkan, terletak di bawah patella pada kedua-dua belah ligamen popliteal. Dari lipatan pterygoid, lipatan sinovial tambahan yang tidak berpasangan melangkah menegak ke atas. Sebagai tambahan kepada lipatan yang disebutkan di atas, terdapat banyak lipatan sinovial dengan saiz yang lebih kecil, dan juga villa sinovial tersebar di mana-mana, yang terutama melimpah pada lilitan patella.

Kapsul sendi lutut sangat luas, longgar dan nipis. Pada femur, ia melekat kira-kira 1 cm di atas pinggir tulang rawan artikular dan di bahagian depan pas masuk ke dalam kantung supra-patellar, terletak di atas patella antara femur dan tendon quadriceps femoris. Pada tibia, ia lebih dekat ke pinggir permukaan artikular, di patella - dengan segera di sepanjang pinggir rawan artikular.

Ligamen ekstra artikular sendi lutut adalah ligamen cagak dan tibial cagak, ligamen popliteal serong dan arcuate, ligamen patellar, ligamen patellar yang menyokong medial dan lateral.

Tudung cagaran bersikat adalah dalam bentuk kord berserabut bulat dari epicondyle sisi paha ke tepi sisi kepala tulang fibula. Ligamen ini dipisahkan dari kapsul sendi dengan lapisan gentian longgar.

Ligaman cendawan tibial mempunyai rupa plat berserabut yang luas, disambung dengan kapsul dan dengan meniskus medial. Ia bermula dari epicondyle medial paha dan dilampirkan ke tepi medial tibia.

Di bahagian belakang sendi adalah ligamen popliteal serong, yang merupakan kesinambungan sebahagian dari serat tendon otot semimembranous. Ia meluas ke atas dan ke atas dari medial condyle tibia, menyambung kapsul bersama.

Ligan popliteal arcuate juga terletak pada permukaan posterior kapsul sendi lutut. Bundle dibentuk oleh gentian arcuate yang bermula di permukaan belakang kepala fibula dan epicondyle sisi paha. Serat ligamen ini bangkit, arcuate di arah medial dan sebahagiannya bergabung dengan ligamen popliteal serong, dan kemudian, turun, melekat pada permukaan posterior tibia.

Di hadapan kapsul sendi menguatkan tendon quadriceps femoris, dalam ketebalannya adalah patella. Sebahagian besar serat tendon ini mempunyai rupa helai yang sangat kuat, yang dipanggil band patella. Dari kapsul sendi, ia dipisahkan oleh beg lendir. Satu lagi bahagian serat tendon quadriceps berlaku di sisi patella dalam bentuk ligamen lamellar yang melekat pada permukaan anterior tibia. Ini adalah ligamen sokongan medial dan lateral patella.

Sendi lutut mempunyai beberapa beg sinovial (bursae synoviales), beberapa di antaranya berkomunikasi dengan rongga sendi.

 1. Beg supra-lutut (bursa suprapatellaris) terletak di antara femur dan tendon quadriceps femoris dan secara meluas disambungkan dengan rongga sendi. Perbatasan atas rongga melewati kira-kira 3 cm di atas pinggir atas patella, dan dalam kes-kes sambungan dengan beg ia boleh naik 7-8 cm.
 2. The patellar sac (bursa infrapatellaris profunda) terletak di antara tendon patellar dan tibia.
 3. Pada permukaan anterior sendi lutut pada tahap patella di lapisan serat adalah kantung pra-lutut subkutaneus (bursa subcutanea prepatellaris).
 4. Beg otot separuh membran (bursa t. Semimembranosi) terletak di antara tendon otot separuh membran dan kepala medial otot gastrocnemius, berkomunikasi dengan rongga sendi dalam! / 3 kes.
 5. Satu beg otot separa membran sendiri (bursa t. Semimembranosi propria) lebih kecil daripada yang terdahulu, terletak di tempat lampiran otot separuh membran.
 6. Beg otot popliteal (bursa t Poplitei) terletak di antara permulaan otot popliteal dan bahagian posterior kapsul sendi, di pinggir meniskus sisi, di mana ia bergabung dengan rongga sendi lutut.

Sendi lutut dalam bentuk adalah sendi kondyle. Ia boleh bergerak di sekitar dua paksi: frontal dan menegak (dengan posisi bengkok di sendi). Sekitar paksi hadapan, fleksi dan pelanjutan berlaku (amplitud pergerakan sehingga 160 °). Apabila bengkok, kaki bawah membentuk sudut kira-kira 40 ° dengan paha. Apabila memanjangkan sendi lutut, femur dan shin terletak pada garis yang sama, condylles paha rapat dengan epiphysis proksimal tibia. Dalam kedudukan ini, sokongan tetap anggota badan yang lebih rendah dicipta.

Apabila melengkapkan condyle pada tulang paha yang bersentuhan dengan bahagian belakang tulang tibial permukaan artikular, yang mempunyai bentuk ellipsoidal. Pada masa yang sama, titik lampiran ligamen cagaran menghampiri satu sama lain, dan ligamen berehat, yang mewujudkan kemungkinan putaran tibia di sekitar paksi menegak. Ligamen cagaran fibular lebih santai, kerana ia terletak posterior ke pesawat hadapan. Oleh itu, apabila tibia diputar, condyle lateral, sebagai satu longgar, melakukan lawatan lebih penting. Ligamen Cruciate menghalang putaran masuk; apabila diputar, mereka berehat. Dengan setiap pergerakan di sendi lutut, menisci mengubah bentuk dan kedudukan mereka ke tahap yang lebih besar atau lebih kecil. Mereka membahagikan rongga sendi lutut ke dalam dua ruang: atas dan bawah. Oleh itu, dua tingkat sendi terbentuk: bahagian atas - di antara condyle femoral dan permukaan atas menisci, yang lebih rendah - antara permukaan bawah kedua dan permukaan artikular atas tibia. Apabila lenturan dan lenturan, lantai atas fungsi sendi, sementara berputar, yang lebih rendah. Ligamen cruciat menghalang dan mengehadkan putaran ke dalam, dan apabila diputar ke luar, mereka berehat, tetapi gerakan ini terhad kepada ligamen cagaran.


Senyawa Shin Bone

Tulang-tulang kaki dihubungkan oleh sendi-sendi yang berselang-seli dan berterusan.

Sambungan tulang kaki bawah: 1 - permukaan artikular atas; 2 - tibia; 3 - membran interosseous kaki; 4 - pergelangan kaki medial; 5 - permukaan artikular bawah; 6 - pergelangan kaki buku lali; 7 - syndesmosis tibial; 8 - fibula; 9 - sendi interfacial

Hujung proximal tulang tibia dihubungkan dengan gabungan antara artikulatio tibiofibularis, permukaan artikular yang merupakan permukaan artikular fibula pada tibia dan permukaan artikular kepala fibula. Kapsul sendi adalah ketat, anterior diperkuat oleh ligamen anterior kepala fibula, dan belakang - oleh ligamen posterior kepala fibula. Sendi itu rata, tidak aktif.

Hujung distal tulang kaki disambungkan dengan syndesmosis antara muka (syndesmosis tibiofibularis). Ia diwakili oleh jisim gentian pendek yang menghubungkan pemotongan fibulus epiphysis distal tibia dan permukaan kasar dari fibula. Persimpangan anterior dan posterior diperkuat oleh anter-tulang rusuk anterior dan posterior.

Plat berserabut tahan lama adalah membran interosseous yang menghubungkan kedua-dua tulang penyeberangan. Di bahagian atas dan bawah membran terdapat bukaan untuk saluran darah dan saraf.


Sendi tulang kaki

Semua sendi tulang kaki boleh dibahagikan kepada empat kumpulan:

 • artikulasi tulang kaki dengan tulang kaki;
 • artikulasi antara tulang tarsus;
 • sendi antara tulang tarsus dan tarsus;
 • sendi tulang jari.

Sendi pergelangan kaki (articulatio talocruralis), atau sendi supra-tranny, dibentuk oleh kedua tulang tibia dan talus. Permukaan artikularnya ialah: fossa artikular, mempunyai bentuk garpu, yang terbentuk oleh ujung bawah tulang tibial dan fibula, kepala artikular, yang diwakili oleh blok talus.

Sambungan tulang kaki: 1 - tibia; 2 - membran interosseous kaki; 3 - fibula; 4 - sendi buku lali; 5 - sendi ankle-heel-navicular; 6 - tulang navicular; 7 - sendi calcaneocuboid; 8 - sendi tarsometatarsal; 9 - sendi metatarsophalangeal; 10 - sendi interphalangeal

Kapsul sendi dilampirkan di sepanjang pinggir tulang rawan artikular dan hanya meresap dari hadapan (0.5-1 cm). Dari sisi, kapsul itu diregangkan dan disokong oleh ligamen yang kuat yang menguatkan sendi, mereka terletak di permukaan sampingannya.

Injap medial (deltoid) terdiri daripada empat bahagian: bahagian tibial-navicular, bahagian tibial-ram anterior dan posterior, dan bahagian tibial-tumit.

Di sisi sisi, kapsul sendi diperkuat dengan tiga ligamen. Ligamen tulang talus anterior meluas hampir melintang dari tepi anterior pergelangan kaki sisi ke pinggir anterior kawasan sisi talus. Ligamen tumit fibel bermula dari permukaan luar pergelangan kaki sebelah, turun dan kembali ke sisi sisi calcaneus. Ligamen talus-fibular posterior menghubungkan margin posterior lateral pergelangan kaki dengan proses posterior talus.

Sendi buku lali biasanya menyekat. Terdapat pergerakan mungkin di sekitar paksi hadapan: fleksi plantar, lanjutan (fleksi dorsal). Kerana hakikat bahawa blok talus lebih sempit di belakang, pergerakan ayunan sisi mungkin dengan fleksi maksimum plantar. Pergerakan di sendi buku lali digabungkan dengan pergerakan pada sendi subtalar dan talonecokular-navicular.


Sebatian tulang Tarsal

Sendi tulang tarsus diwakili oleh sendi berikut: subtalar, ram-calcaneo-navicular, calcaneal-cuboid, berbentuk baji.

Gabungan subtalar (articulatio subtalaris) dibentuk oleh artikulasi permukaan artikular calcaneal posterior pada talus dan permukaan artikular artikular belakang pada calcaneus. Sendi adalah silinder, ia hanya boleh bergerak di sekitar paksi sagittal.

Sendi talonecaneus-navicular (articulatio talocalcaneonaviculars) mempunyai bentuk sfera. Ia mengeluarkan kepala artikular dan rongga. Kepala artikular diwakili oleh permukaan articular navicular dan permukaan artikular anterior calcaneal, yang terletak di atas talus. Rongga artikular dibentuk oleh permukaan artikular posterior tulang navicular dan permukaan anterior talus anterior dari calcaneus. Kapsul sendi dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Salah satu ligamen pada sendi ini sangat kuat, ia mengisi sinus tarsus - tali leher talonecokular interosseous.

Di bawah adalah ligamen tumit-navicular plantar. Di tempat di mana ligamen bersentuhan dengan kepala talus, dalam ketebalannya adalah lapisan tulang rawan berserat, yang terlibat dalam pembentukan rongga artikular. Apabila ia diregangkan, kepala talus diturunkan dan kaki mengepak. Pada permukaan dorsal, sendi dikuatkan oleh ligamen ram-navicular. Bundle ini menghubungkan permukaan belakang leher talus dan tulang navicular. Pada sisi, sendi diperkuat dengan ligamen talus-tumit lateral dan ligamen belus-tumus medial. Ligan ram-tumit sisi terletak di pintu masuk ke sinus tarsal dalam bentuk reben lebar, mempunyai arah serong serat dan keluar dari permukaan bawah dan luar leher talus ke permukaan atas tulang tumit. Ligan talonecaneus medial sempit, ia diarahkan dari tubercle posterior talus ke margin posterior calcaneus.

Walaupun sendi talone-kalcaneal-navicular adalah sfera dalam bentuk permukaan artikular, pergerakan hanya berlaku di sekeliling paksi yang melewati bahagian tengah kepala talus ke arah permukaan lateral calcaneus. Paksi ini juga berfungsi sebagai paksi untuk sendi subtalar. Oleh itu, kedua-dua sendi berfungsi sebagai gabungan gabungan talus-tarsal (articulatio talotarsalis). Pada masa yang sama, talus tetap tidak bergerak, dan bersama-sama dengan tumit dan tulang navicular, seluruh kaki membuat pergerakan.

Apabila kaki berputar ke luar, tepi medial kaki (supinatio) naik dan serentak membawanya (adductio). Apabila kaki berputar ke dalam (pronatio), tepi medial kaki turun, dan pinggir sisi meningkat. Pada masa yang sama, kaki ditarik balik.

Dengan mempelajari pergerakan kaki, kita dapat memastikan bahawa flexion (flexio plantaris) di sendi pergelangan kaki disertai dengan penambahan dan penambahan (supinatio, adductio), dan penyambungan (flexio dorsalis) disertai dengan pronation dan penculikan. Dalam kanak-kanak (terutamanya pada tahun pertama kehidupan), kaki berada di kedudukan terlentang, jadi apabila berjalan, kanak-kanak itu meletakkan kaki di pinggir sisinya.

Sendi pergelangan kaki (supraranal), sendi subtalar dan sendi ram-tumit boleh berfungsi secara bebas. Pada mulanya, fleksi dan perpanjangan berlaku, dalam dua lagi, penguncupan dan pronasi, tetapi ini jarang berlaku, biasanya berfungsi bersama, membentuk satu sendi, sendi kaki (articulatio pedis), di mana talus memainkan peranan cakram tulang.

The calcaneus-cuboid joint (articulatio calcaneocuboidea) dibentuk oleh permukaan artikular tulang calcaneus dan cuboid.

Permukaan artikular mempunyai bentuk pelana. Kapsul artikular adalah tebal, kuat dan ketat terbentang dari sisi medial, ia adalah nipis dan bebas dari sisi sisi. Kapsul ini diperkuat dengan ligamen yang terutama dikembangkan di bahagian plantar. Yang paling kuat ialah ligamentum panjang. Ia bermula dari kekasaran bawah calcaneus dan terdiri daripada beberapa lapisan. Rasuk yang mendalam melekat pada tuberosity tulang kuboid; berkas cetek adalah yang paling lama, tersebar di atas tendon otot fibula yang panjang, memutarkan saluran ke saluran, dan melekatkan diri ke pangkal tulang metatarsal II-V.

Lebih mendalam daripada ligamentum plantar panjang, ligamen plantar calcaneal-cuboid terletak, terdiri daripada serat pendek yang terletak terus pada kapsul sendi dan menyambungkan bahagian-bahagian permukaan plantar tulang calcaneus dan cuboid.

Sendi tumit-kuboid adalah berbentuk pelana, tetapi berfungsi sebagai putaran uniaxial, digabungkan dengan sendi ankle-heel-scaphoid dan subtalar.

Sendi cuneiform (articulatio cuneonavicularis) dibentuk oleh permukaan artikular tulang berbentuk baki skapoid dan I-III. Rongga sendi mempunyai bentuk celah depan, dari mana satu proses bergerak kembali (antara tulang scaphoid dan cuboid), dan tiga ke hadapan (antara tiga tulang berbentuk baji dan kuboid). Sendi itu rata, kapsul sendi dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Sendi diperkuatkan oleh ligamen berbentuk dorsal dan plantar baji, ligamen interclinical interosseous, dan ligamen interklinik plantar.


Sendi Tarsometatarsal

Sendi-sendi antara tarsus dan tulang metatarsal adalah sendi rata (hanya di persimpangan tulang metatarsal pertama terdapat permukaan pelana yang tidak jelas). Terdapat tiga sendi ini: yang pertama adalah antara sphenoid medial dan tulang metatarsal; yang kedua adalah antara cuneiform pertengahan dan lateral dan tulang-tulang metatarsal II, III; yang ketiga adalah antara tulang metoidal cuboid dan IV, V.

Kesemua tiga sendi, dari sudut pandangan pembedahan, digabungkan menjadi satu sendi - sendi Lisfranca, yang juga digunakan untuk mengasingkan bahagian kaki yang jauh. Kapsul sendi diperkuat oleh ligamen tarsi-metatarsal dorsal dan plantar.

Antara tulang sphenoid dan metatarsal terdapat juga tiga ligamen sphenoid-metatarsal interosseous. Stigma sphenoid-metatarsal median interosseous dijangkau antara tulang sphenoid medali dan tulang metatarsal II, adalah kunci kepada sendi Lisfranc. Tarsus-metatarsal sendi adalah bentuk yang rata, perlahan bergerak.

Permukaan tulang metatarsal yang dihadapi dalam satu sama lain membentuk artikulasi intermetatarseae. Kapsul mereka diperkuatkan oleh ligamen dorsal dan plantar metatarsal. Terdapat juga ligamen metatarsal interosseous.

Pada kaki, seperti pada pergelangan tangan, anda boleh memilih asas yang kukuh, iaitu, tulang yang kompleks yang terhubung ke satu sama lain hampir tidak bergerak (pergerakan di sini adalah minima). Komposisi asas padat kaki termasuk jumlah tulang yang lebih besar (10): tulang tarsus (kecuali talus dan kalsium) dan semua tulang metatarsus.

Metatarsophalangeal joints (articulationes metatarsophalangeae) dibentuk oleh kepala tulang metatarsal dan fossae dari asas-asas falang proksimal. Permukaan artikular kepala ketulan-V dari metatarsus mempunyai bentuk sfera yang tidak teratur: bahagian plantar permukaan artikuler agak diratakan. Fossae artikular dari phalanges adalah bujur. Sendang kapsul secara percuma, dilampirkan di tepi rawan artikular; dari sisi belakang ia sangat nipis. Pada sisi sisi dan medial, sendi disokong oleh ligamen cagaran. Pada bahagian plantar, sendi-sendi diperkuat dengan ligamen plantar (ligamen ini kadang-kadang mengandungi tulang rawan fibril dan sesamoid). Berikut adalah ligamen metatarsal melintang yang mendalam. Ia adalah tali berserabut yang terletak di antara kepala tulang metatarsal IV dan sekering dengan kapsul sendi metatarsophalangeal, menyambung kepala semua tulang metatarsal. Ligament ini memainkan peranan penting dalam pembentukan lengkungan metatarsal melintang kaki.

Sendiri metatarsophalangeal pertama dibezakan oleh beberapa ciri: di bahagian plantar kapsul ini bersama dua tulang sesamoid disertakan secara kekal, dengan dua alur pada permukaan artikular kepala tulang metatarsal pertama. Oleh itu, sendi metatarsophalangeal ibu jari berfungsi sebagai blok. Ia selekoh dan helai sekitar paksi hadapan. Sendi dari empat jari yang lain berfungsi sebagai ellipsoidal. Mereka boleh membengkok dan meluruskan sekitar paksi hadapan, memimpin dan membawa paksi sagittal dan dalam jumlah kecil - satu gerakan bulat.

Sendi interphalangeal (articulationes interphalangeae) adalah serupa dengan bentuk dan fungsi kepada tangan. Mereka berkaitan dengan sendi tersekat. Mereka diperkuat dengan ligamen cagaran dan plantar. Dalam kedudukan normal, fasax proksimal berada dalam keadaan fleksi punggung, dan bahagian tengahnya berada dalam fleksi plantar.