Utama / Diagnostik

Menyertai tulang kaki

Sendi pergelangan kaki (articulatio talocruralis) mempunyai bentuk blok (Rajah 150). Ia terbentuk oleh permukaan artikular pada akhir distal tibia, pergelangan kaki sisi, dan talus.

150. Sendi dan ligamen kaki (kanan) pada potong.

1 - articulatio talocruralis;
2 - lig. mediale;
3 - talus;
4 - articulatio talocalcaneonavicularis;
5 - 6s naviculare;
6 - articulatio cuneonavicularis;
7 - os cuneiforme mediale;
8 - os cuneiforme intermedium;
9 - articulatio tarsometarsea;
10 - artikulasi metatarsophalangeae;
11 - os cuneiforme laterale;
12 - os cuboideum;
13 - lig. bifurcatum;
14 - lig. talalkcaneum interosseum;
15 - articulatio subtalaris.

Ankles sisi dan medial membentuk garpu yang menutupi tulang talus di atas dan di sisi. Bahagian hadapan talus artikular adalah 0.3-0.5 cm lebih luas di bahagian depan daripada belakang. Kesimpulan ini adalah penting dalam arti bahawa dengan postur menegak, talus tersekat di garpu tibia, dengan itu mewujudkan kedudukan yang lebih stabil pada anggota bawah.

Kapsul artikular adalah percuma dan nipis; di hadapan dan belakang sendi, ia berundur. pada tibia 0.5 cm dari pinggir permukaan artikular, dan pada talus - sehingga 1 -1.8 cm, oleh itu lipatan kapsul artikular terbentuk semasa fleksi dan lanjutan.

Di kawasan buku lali, kapsul itu diperkuat dan disambungkan dengan ligamen besar.

Bungkusan. Dari bahagian atas pergelangan kaki medial, ligament medial (lig Mediale) bermula, yang menyimpang dalam bentuk segi tiga dan dilampirkan pada navicular, talus dan calcaneus dalam empat bahagian: bahagian tibionavicularis, tibiocalcanea, tibiotalaris anterior dan posterior. Setiap bahagian ligamen dilampirkan pada tulang yang sepadan (Rajah 151).

151. Sendi dan ligamen kaki, dorsum.

1 - articulatio talocruralis;
2 - lig. mediale;
3 - lig. talonaviculare;
4 - ligg. cuneonavicularia dorsalia;
5 - seni capsula. metatarsophalangeae;
6 - seni capsula. interphalangeae;
7 - articulatio metatarsophalangea;
8 - ligg. metatarsea dorsalia;
9 -ligg. larsometatarsea dorsalia;
10 - lig. bifurcatum;
11 - lig. talocalcaneum laterale;
12 - lig. talalkcaneum interosseum;
13 - lig. calcaneofibulare;
14 - lig. talofibulare anterius;
15 - lig. tibiofibulare anterius.

Di sebelah sendi terdapat tiga ligamen. Tudung anterior taliferofibular (lig Talofibulare anterius) terletak secara mendatar dan meluas dari tepi depan pergelangan kaki sisi ke permukaan sisi talus. Tulang fibula posterior (lig Talofibulare posterius) menghubungkan pergelangan kaki lateral dengan tubercle sisi talus. Bungkusannya adalah mendatar dan kelihatan hanya dari belakang.

Ligamen tumit fibler (lig Calcaneofibulare) bermula dari bahagian atas pergelangan kaki dan dilampirkan pada permukaan lateral tulang tumit. Bundel ini lebih maju daripada yang sebelumnya.

Pergerakan dilakukan di sekitar paksi frontal, lulus dari puncak pergelangan kaki medial melalui pusat blok talus ke pinggir posterior pergelangan kaki lateral. Jika kita menganggarkan pergerakan dari kedudukan apabila kaki dan kaki membentuk sudut yang betul, maka perpanjangan itu hanya boleh dilakukan dengan 20 °. Pelanjutan selanjutnya dihalang oleh tepi anterior tibia, yang terletak di leher talus. Di samping itu, platform artik talus agak lebih luas di bahagian depan daripada di belakang, dan apabila kaki diluruskan, ia tersekat di garpu tulang tibia. Di samping itu, semakin besar lanjutan, semakin kuat ligamen. Flexion pada sendi buku lali hanya berlaku pada 45 °. Dengan lekapan penuh, beberapa pergerakan sisi mungkin, kerana bahagian belakang belakang yang lebih sempit longgar di garpu tulang belikat. Seluruh gerakan dalam sendi ini ialah 65 °.

Sendi interdimer (articulationes intertarseae) adalah berbeza. Mereka termasuk sendi berikut: a) Sendi subtalar (articulatio subtalaris), yang dibentuk oleh bahagian belakang kawasan artikular dari calcaneus, yang mempunyai pelepasan cembung, dan permukaan artikular yang sesuai dengan ramus. Kapsul artikuler diluaskan dan dilampirkan di tepi permukaan artikular. Sendi diperkuat terutamanya oleh ligamen talonecocular interosseous (lig Talocalcaneum interosseum) yang terletak di sinus tarsi. Sebagai tambahan kepada ligamen ini, terdapat ligamen dubur dan medial-lali (lateral Talocalcaneum laterale et mediale).
b) sendi Talus-calcaneal-navicular (articulatio talocalcaneonavicularis), dibentuk oleh bahagian-bahagian artikular tumit, ram dan tulang navicular. Talus melakukan fungsi kepala artikular, dan fossa artikular dibentuk oleh bahagian-bahagian artikular tulang-tulang scaphoid dan calcaneal. Sendi talus terletak di kepalanya dan di depan sulcus tali.

Bungkusan sangat kuat. Ligan calcaneoconiform plantar (lig. Calcaneonaviculare plantare) terletak di bahagian plantar, terutamanya menjaga kepala talus bersentuhan dengan tulang navicular dan calcaneus dengan tulang cuboid (Rajah 152). Ligital bermula di permukaan bawah calcaneus dan mencapai tuberosity tulang navicular. Di kalangan orang tua, ia menjadi tisu tulang rawan, dan kadang-kadang direndam dengan garam kapur. Sprain dan kehilangan nada posterior tibial otot menyebabkan penurunan kepala talus, yang menyumbang kepada perkembangan flatfoot.

152. Sendi dan ligamen kaki, permukaan plantar.

1 - articulatio tarsometatrsea I;
2 - tendo musculi peronei longi;
3 - tendo m. tibialis anterior;
4 - ligg. tumbuhan cuneonavicularia;
5 - tendo m. tibialis posterioris;
6 - lig. calcaneonaviculare plantare;
7 - lig. plantare longum;
8 - tendo m. peronei longi;
9 - tendo m. peronei brevis;
10 - ligg. metatarsea plantaria.

Suatu ligamen penting dalam sendi ram-helikopter adalah tudung yang bercabang (lig Bifurcatum) (Rajah 151), yang bermula di antara permukaan artikular anterior dan prosesi trochlearis calcaneus. Kemudian, di persimpangan tulang belakang, cuboid dan tulang calcaneal, ligamen yang bercabang dibahagikan kepada dua kaki, satu daripadanya dilekatkan pada bahagian sisi tulang navicular, dan satu lagi ke dorsum kuboid.

Di bahagian belakang antara kepala talus dan navicular adalah ligamen talus-navicular yang tidak berkembang (lig Talonaviculare).

Sendi mempunyai bentuk sfera, tetapi pergerakan dibuat sekitar paksi tunggal. Paksi ini juga biasa untuk articulatio subtalaris. Paksi depan diproyeksikan dari bahagian belakang kepala talus, kemudian pergi ke belakang, ke bawah dan kemudian dan keluar pada permukaan sisi calcaneus pada lampiran ligan. calcaneofibulare. Oleh itu, paksi diproyeksikan hampir di dalam satah sagittal. Pergerakan dalam sendi ini dibuat dalam bentuk tambahan serentak dan putaran kaki masuk (supinatio), penculikan dan putaran ke luar (pronatio).
c) Gabungan kalsienokuboid (articulatio calcaneocuboidea), dibentuk oleh kawasan artikular yang bersesuaian dengan tulang calcaneus dan cuboid yang menyentuh.

Kapsul sendi di bahagian sisi adalah longgar dan melekat pada tulang tumit dan kuboid pada jarak 0.3 cm dari permukaan artikular. Di tengah-tengah beg itu sangat tegang.

Ligamen kuat dan kebanyakannya terletak di bahagian plantar sendi. Ligan pleno calcaneocuboid (lig. Calcaneocuboideum plantare) bermula dari calcaneus dan dilampirkan pada tuberosity tulang kuboid. Tudung ini diliputi oleh ligamen plantar panjang (lig Plantare longum), memanjang dari bukit tumit ke tuberosity tulang kuboid dan ke pangkal tulang II-V tarsus. Bersama dengan alur tulang kuboid, ligamentum plantar panjang membentuk saluran untuk tendon otot peroneal yang panjang, yang mempunyai kantung sinovial di sini (Gambar 152). Di sisi punggung, sendi calcaneocuboid dikuatkan oleh ligamen dengan nama yang sama (lig Calcaneocuboideum dorsale), yang pendek dan langsing.

Bentuk sendi adalah rumit dan menyerupai pelana, dan berfungsi sebagai sendi uniaxial. Di dalamnya, pergerakan putaran kecil bahagian distal kaki dilakukan.

Dalam amalan perubatan, untuk memudahkan amputasi kaki distal, persimpangan tarsi melintang (articulatio tarsi transversa) (sendi Chophard) dibezakan, menyatukan kedua-dua sendi: articulationes calcaneocuboidea et talocalcaneonavicularis, yang dipegang oleh lig. bifurcatum, diterangkan di atas. Apabila ligamen ini dipotong, mudah untuk memisahkan bahagian kaki yang jauh.
d) Sendi baji-tisu (artikulatio cuneonavicularis) (Rajah 150), dibentuk oleh permukaan artikular anterior tulang belakang dan bahagian artikular belakang tiga tulang berbentuk baji. Kecacatan articular berkomunikasi dengan rongga artikular yang terletak di antara tulang sphenoid.

Kapsul sendi adalah biasa kepada semua sendi, nipis, kuat diregangkan, dan dilampirkan di tepi semua permukaan artikular.

Bungkusan yang mengukuhkan gabungan ini, pendek, dan menyebar antara tulang yang bersebelahan. Sendi adalah artikulasi yang tidak aktif, di mana pergerakan gelongsor kecil dibuat.
e) sendi Torso-metatarsal (articulatio tarsometatorseae), dibentuk oleh permukaan artikular tiga biji berbentuk baji, kuboid dan metatarsal.

Kapsul artikul adalah diregangkan dengan ketat, dibahagikan kepada tiga bahagian bebas, iaitu: 1) sambungan antara I-sphenoid dan saya tulang metatarsal; 2) sambungan antara tulang sphenoid II dan III dengan tulang metatarsal II dan III; 3) sambungan antara tulang kubik dan tulang metatarsal IV dan V (Rajah 150).

Rongga artikular sendi kedua disampaikan dengan seni. cuneonavicularis.

Ligamen pendek, adalah dalam bentuk plat tisu sambungan berterusan pada bahagian dorsal dan plantar tulang kontak - ligg. tarsometatarsea dorsalia et plantaria.

Sendi-sendi ini tidak bergerak. Pergerakan gelongsor dibuat di dalamnya. Secara kolektif, sendi membentuk artikulasi Lisfranc, yang mempunyai garis artikular yang tidak langsung, kerana pangkal tulang metatarsal kedua terletak di antara I dan III tulang sphenoid. Dalam bidang ini antara tulang I-sphenoid dan pangkal tulang metatarsal II melepasi ligamen interosseous, yang menguatkan sendi. Di persimpangan Lisfranc, mudah untuk melakukan amputasi bahagian kaki yang jauh.

Sendi interplusar (artikulasi intermetatarseae) terletak di antara pangkal tulang metatarsal dan, sebagai peraturan, berkomunikasi dengan sendi tarsus-metatarsal. Beg bagi setiap sendi adalah bebas. Ligamen terletak secara transversal (lign Metatarsea dorsalia et plantaria), serta di antara baris tulang berbaring (ligg Metatarsea interossea).

Pergerakan dalam sendi antara muka adalah mungkin dalam bentuk gelongsor.

Sendi plusphalangeal (articulationes metatarsophalangeae) terletak di antara kepala artikular tulang metatarsal dan lubang-lubang di dasar-dasar falang proksimal. Sendi adalah sfera. Di bahagian plantar kapsul artikular tulang metatarsal pertama dan jari fasa pertama, terdapat dua tulang sesamoid yang meluncur di sepanjang tulang belakang yang sesuai di kepala tulang metatarsal pertama. Oleh itu, fungsi bersama sebagai blok.

Kapsul artikular dari sendi metatarsophalangeal adalah percuma dan nipis.

Ligamen terletak di sisi sendi (ligg Collateralia), di bahagian plantar (ligg Plantaria); untuk sambungan ketua tulang metatarsal terdapat ligamen melintang (lig metatarseum transversum).

Dalam semua sendi, lenturan dan lanjutan, petunjuk kecil dan hantu, kecuali jari pertama, dilakukan. Pelanjutan ini berlaku dalam jumlah lebih besar daripada pada sendi berus yang bersamaan.

Sendi interphalangeal (articulationes interphalangeae pedis) dibentuk oleh permukaan artikular falang jari dan mempunyai bentuk blok. Sambungan antara falang tengah dan terminal jari kelima kadang-kadang tumbuh.

Kapsul artikular longgar dan diperkuat oleh ligamen licin.

Pergerakan dalam sendi interphalangeal adalah mungkin dalam bentuk fleksi dan lanjutan.

Menyertai tulang kaki

Sendi pergelangan kaki (articulatio talocrurals) mempunyai bentuk blok (Rajah 150). Ia terbentuk oleh permukaan artikular pada akhir distal tibia, pergelangan kaki sisi, dan talus. Ankles sisi dan medial membentuk garpu yang menutupi tulang talus di atas dan di sisi. Kawasan artikul talus di hadapan lebih luas dengan 0.3-0.5 cm berbanding belakang. Kesimpulan ini adalah penting dalam arti bahawa dengan postur menegak, talus tersekat di garpu tibia, dengan itu mewujudkan kedudukan yang lebih stabil pada anggota bawah.

150. Sendi dan ligamen kaki (kanan) pada potong. 1 - articulatio talocruralis; 2 - lig. mediale; 3 - talus; 4 - articulatio talocalcaneonaviculars; 5 - dalam talian; 6 - articulatio cuneonavicularis; 7 - os cuneiforme mediale; 8 - os cuneiforme intermedium; 9 - articulatio tarsometarsea; 10 - artikulasi metatarsophalangeae; 11 - os cuneiforme laterale; 12 - os cuboideum; 13 - lig. bifurcatum; 14 - lig. talalkcaneum interosseum; 15 - articulatio subtallaris

Kapsul artikular adalah percuma dan nipis; ia berundur di hadapan dan belakang sendi, pada tibia 0.5 cm dari pinggir permukaan artikular, dan pada talus - sehingga 1-1.8 cm, oleh itu lipatan kapsul sendi terbentuk semasa fleksi dan lanjutan.

Di kawasan buku lali, kapsul itu diperkuat dan disambungkan dengan ligamen besar.

Bungkusan. Dari bahagian atas pergelangan kaki medial, ligament medial (lig Mediale) bermula, yang menyimpang dalam bentuk segi tiga dan dilampirkan pada navicular, talus dan calcaneus dalam empat bahagian: bahagian tibionavicularis, tibiocalcanea, tibiotalaris anterior dan posterior. Setiap bahagian ligamen dilampirkan pada tulang yang sepadan (Rajah 151).

151. Sendi dan ligamen kaki, dorsum. 1 - articulatio talocruralis; 2 - lig. memeterai; 3 - lig. talonavicular; 4 - ligg. cuneonavicularia dorsalia; 5 - seni capsula. metatarsophalangeae; 6 - seni capsula. interphalangeae; 7 - aritculatio metatarsophalangea; 8 - ligg. metatarsea dorsalia; 9 - ligg. tarsometatarsea dorsalia; 10 - lig. bifurcatum; 11 - lig. talocalcaneum laterale; 12 - lig. talalkcaneum interosseum; 13 - lig. calcaneofibulare; 14 - lig. talofibulare anterius; 15 - lig. tibiafibular anterius

Di sebelah sendi terdapat tiga ligamen. Tudung anterior taliferofibular (lig Talofibulare anterius) terletak secara mendatar dan meluas dari tepi depan pergelangan kaki sisi ke permukaan sisi talus. Tulang fibula posterior (lig Talofibulare posterius) menghubungkan pergelangan kaki lateral dengan tubercle sisi talus. Bungkusannya adalah mendatar dan kelihatan hanya dari belakang.

Ligamen tumit fibler (lig Calcaneofibulare) bermula dari bahagian atas pergelangan kaki dan dilampirkan pada permukaan lateral tulang tumit. Bundel ini lebih maju daripada yang sebelumnya.

Pergerakan dilakukan di sekitar paksi frontal, lulus dari puncak pergelangan kaki medial melalui pusat blok talus ke pinggir posterior pergelangan kaki lateral. Jika kita menganggarkan pergerakan dari kedudukan apabila kaki dan kaki membentuk sudut yang betul, maka perpanjangan itu hanya boleh dilakukan dengan 20 °. Pelanjutan selanjutnya dihalang oleh tepi anterior tibia, yang terletak di leher talus. Di samping itu, platform artik talus agak lebih luas di bahagian depan daripada di belakang, dan apabila kaki diluruskan, ia tersekat di garpu tulang tibia. Di samping itu, semakin besar lanjutan, semakin kuat ligamen. Flexion pada sendi buku lali hanya berlaku pada 45 °. Dengan lekapan penuh, beberapa pergerakan sisi mungkin, kerana bahagian belakang belakang yang lebih sempit longgar di garpu tulang belikat. Seluruh gerakan dalam sendi ini ialah 65 °.

Sendi interdimer (articulationes intertarseae) adalah berbeza. Mereka termasuk sendi berikut: a) Sendi subtalar (articulatio subtalaris), yang dibentuk oleh bahagian belakang kawasan artikular dari calcaneus, yang mempunyai pelepasan cembung, dan permukaan artikular yang sesuai dengan ramus. Kapsul artikuler diluaskan dan dilampirkan di tepi permukaan artikular. Sendi diperkuat terutamanya oleh ligamen talonecocular interosseous (lig Talocalcaneum interosseum) yang terletak di sinus tarsi. Di samping ligamen ini, terdapat ligamen dubur dan medial-kalsium lateral dan medial (lirik Talocalcaneum laterale et mediate).

b) sendi Talus-calcaneal-navicular (articulatio talocalcaneonavicularis), dibentuk oleh bahagian-bahagian artikular tumit, ram dan tulang navicular. Talus melakukan fungsi kepala artikular, dan fossa artikular dibentuk oleh bahagian-bahagian artikular tulang-tulang scaphoid dan calcaneal. Sendi talus terletak di kepalanya dan di depan sulcus tali.

Bungkusan sangat kuat. Ligan plantar calcaneus-navicular (lig. Calcaneonavicular plantare) terletak di bahagian plantar, terutamanya menjaga kepala talus bersentuhan dengan tulang navicular dan calcaneus dengan tulang cuboid (Rajah 152). Ligital bermula di permukaan bawah calcaneus dan mencapai tuberosity tulang navicular. Di kalangan orang tua, ia menjadi tisu tulang rawan, dan kadang-kadang direndam dengan garam kapur. Sprain dan kehilangan nada posterior tibial otot menyebabkan penurunan kepala talus, yang menyumbang kepada perkembangan flatfoot.

152. Sendi dan ligamen kaki, permukaan plantar. 1 - articulatio tarsometatrsea I; 2 - tendo musculi peronei longi; 3 - tendo m. tibialis anterior; 4 - ligg. tumbuhan cuneonavicularia; 5 - tendo m. tibialis posterioris; 6 - lig. plantare calcaneonavicular; 7 - lig. plantare longum; 8 - tendo m. peronei longi; 9 - tendo m. peronei brevis; 10 - ligg. metatarsea plantaria

Suatu ligamen penting dalam sendi ram-helikopter adalah tudung yang bercabang (lig Bifurcatum) (Rajah 151), yang bermula di antara permukaan artikular anterior dan prosesi trochlearis calcaneus. Kemudian, di persimpangan tulang belakang, cuboid dan tulang calcaneal, ligamen yang bercabang dibahagikan kepada dua kaki, satu daripadanya dilekatkan pada bahagian sisi tulang navicular, dan satu lagi ke dorsum kuboid.

Di bahagian belakang antara kepala talus dan navicular adalah ligamen talus-navicular yang tidak berkembang (lig Talonaviculare).

Sendi mempunyai bentuk sfera, tetapi pergerakan dibuat sekitar paksi tunggal. Paksi ini juga biasa untuk articulatio subtalaris. Paksi depan diproyeksikan dari bahagian belakang kepala talus, kemudian pergi ke belakang, ke bawah dan kemudian dan keluar pada permukaan sisi calcaneus pada lampiran ligan. calcaneofibulare. Oleh itu, paksi diproyeksikan hampir di dalam satah sagittal. Pergerakan dalam sendi ini dibuat dalam bentuk tambahan serentak dan putaran kaki masuk (supinatio), penculikan dan putaran ke luar (pronatio).

c) Gabungan kalsienokuboid (articulatio calcaneocuboidea), dibentuk oleh kawasan artikular yang bersesuaian dengan tulang calcaneus dan cuboid yang menyentuh.

Kapsul sendi di bahagian sisi adalah longgar dan melekat pada tulang tumit dan kuboid pada jarak 0.3 cm dari permukaan artikular. Di tengah-tengah beg itu sangat tegang.

Ligamen kuat dan kebanyakannya terletak di bahagian plantar sendi. Ligan pleno calcaneocuboid (lig. Calcaneocuboideum plantare) bermula dari calcaneus dan dilampirkan pada tuberosity tulang kuboid. Tudung ini dilindungi oleh ligamen plantar yang panjang (lig Plantare longum), memanjang dari bukit tumit ke tuberosity tulang kuboid dan ke pangkal tulang II-V tarsus. Bersama dengan alur tulang kuboid, ligamentum plantar panjang membentuk saluran untuk tendon otot peroneal yang panjang, yang mempunyai kantung sinovial di sini (Gambar 152). Di sisi punggung, sendi calcaneocuboid dikuatkan oleh ligamen dengan nama yang sama (lig Calcaneocuboideum dorsale), yang pendek dan langsing.

Bentuk sendi adalah rumit dan menyerupai pelana, dan berfungsi sebagai sendi uniaxial. Di dalamnya, pergerakan putaran kecil bahagian distal kaki dilakukan.

Dalam amalan perubatan, untuk memudahkan amputasi kaki distal, persimpangan tarsi melintang (articulatio tarsi transversa) (sendi Chophard) dibezakan, menyatukan kedua-dua sendi: articulationes calcaneocuboidea et talocalcaneonavicularis, yang dipegang oleh lig. bifurcatum, diterangkan di atas. Apabila ligamen ini dipotong, mudah untuk memisahkan bahagian kaki yang jauh.

d) Sendi baji-tisu (artikulatio cuneonavicularis) (Rajah 150), dibentuk oleh permukaan artikular anterior tulang belakang dan bahagian artikular belakang tiga tulang berbentuk baji. Kecacatan articular berkomunikasi dengan rongga artikular yang terletak di antara tulang sphenoid.

Kapsul sendi adalah biasa kepada semua sendi, nipis, kuat diregangkan, dan dilampirkan di tepi semua permukaan artikular.

Bungkusan yang mengukuhkan gabungan ini, pendek, dan menyebar antara tulang yang bersebelahan. Sendi adalah artikulasi yang tidak aktif, di mana pergerakan gelongsor kecil dibuat.

e) sendi Torso-metatarsal (articulatio tarsometatorseae), dibentuk oleh permukaan artikular tiga biji berbentuk baji, kuboid dan metatarsal.

Kapsul artikul adalah diregangkan dengan ketat, dibahagikan kepada tiga bahagian bebas, iaitu: 1) sambungan antara I-sphenoid dan saya tulang metatarsal; 2) sambungan antara tulang sphenoid II dan III dengan tulang metatarsal II dan III; 3) sambungan antara tulang kubik dan tulang metatarsal IV dan V (Rajah 150).

Rongga artikular sendi kedua disampaikan dengan seni. cuneonavicularis.

Ligamen pendek, adalah dalam bentuk plat tisu sambungan berterusan pada bahagian dorsal dan plantar tulang kontak - liggtarsometatarsea dorsalia et plantaria.

Sendi-sendi ini tidak bergerak. Pergerakan gelongsor dibuat di dalamnya. Secara kolektif, sendi membentuk artikulasi Lisfranc, yang mempunyai garis artikular yang tidak langsung, kerana pangkal tulang metatarsal kedua terletak di antara I dan III tulang sphenoid. Dalam bidang ini antara tulang I-sphenoid dan pangkal tulang metatarsal II melepasi ligamen interosseous, yang menguatkan sendi. Di persimpangan Lisfranc, mudah untuk melakukan amputasi bahagian kaki yang jauh.

Sendi interplusar (artikulasi intermetatarseae) terletak di antara pangkal tulang metatarsal dan, sebagai peraturan, berkomunikasi dengan sendi tarsus-metatarsal. Beg bagi setiap sendi adalah bebas. Ligamen terletak secara transversal (lign Metatarsea dorsalia et plantaria), serta di antara baris tulang berbaring (ligg Metatarsea interossea).

Pergerakan dalam sendi antara muka adalah mungkin dalam bentuk gelongsor.

Sendi plusphalangeal (articulationes metatarsophalangeae) terletak di antara kepala artikular tulang metatarsal dan lubang-lubang di dasar-dasar falang proksimal. Sendi adalah sfera. Di bahagian plantar kapsul artikular tulang metatarsal pertama dan jari fasa pertama, terdapat dua tulang sesamoid yang meluncur di sepanjang tulang belakang yang sesuai di kepala tulang metatarsal pertama. Oleh itu, fungsi bersama sebagai blok.

Kapsul artikular dari sendi metatarsophalangeal adalah percuma dan nipis.

Ligamen terletak di sisi sendi (ligg Collateralia), di bahagian plantar (ligg Plantaria); untuk sambungan ketua tulang metatarsal terdapat ligamen melintang (lig metatarseum transversum).

Dalam semua sendi, lenturan dan lanjutan, petunjuk kecil dan hantu, kecuali jari pertama, dilakukan. Pelanjutan ini berlaku dalam jumlah lebih besar daripada pada sendi berus yang bersamaan.

Sendi interphalangeal (articulationes interphalangeae pedis) dibentuk oleh permukaan artikular falang jari dan mempunyai bentuk blok. Sambungan antara falang tengah dan terminal jari kelima kadang-kadang tumbuh.

Kapsul artikular longgar dan diperkuat oleh ligamen licin.

Pergerakan dalam sendi interphalangeal adalah mungkin dalam bentuk fleksi dan lanjutan.

Radiografi pergelangan kaki dan kaki

Pada gambar X-ray di unjuran belakang di sendi buku lali, jurang bersama, yang mempunyai bentuk huruf "P", adalah sama lebarnya. Di sebelah sisi, ada lapisan pergelangan kaki di ruang bersama. Pandangan sisi menunjukkan tendon, bayang-bayang saluran darah, dan ruang bersama tidak dapat dilihat kerana lapisan bayangan medial dan pergelangan kaki pergelangan kaki.

Sama seperti di tangan, di kaki perlu untuk secara konsisten mengkaji permukaan dan celah artikular dan pergelangan kaki pergelangan kaki, subtalar, skafoid ram-calcanean, kuboid calcaneal, sphenoid-scaphoid, metatoplanar, metatarsophalangeal dan sendi interphalangeal. Senibina bahan spongy tulang calcaneus, ram dan cuboid jelas terlihat pada imej dalam unjuran sisi.

TIKET nombor 59, Tulang kaki. Sambungan tulang kaki. Kaki secara keseluruhan. Gerbang kaki dan.. 361

1. Tulang kaki. Sambungan tulang kaki. Kaki secara keseluruhan. Gerbang kaki dan kepentingan mereka. Talus, talus, adalah satu-satunya tulang kolum tali: • menyambungkan badan ke kaki anterior, yang menyatakan dengan tulang tibia; • permukaan sisi badan membawa gelang pergelangan kaki dan sisi medial, muka malleolaris lateralis et facies malleolaris medialis; • melalui permukaan artikular yang lebih rendah Tulang itu menyatakan sebahagiannya dengan calcaneus; • kepala talus, caput tali, agak dimampatkan dari atas ke bawah. Bahagian anterior membawa permukaan articular navicular bulat, facies articularis navicularis, dengan cara yang mana ia menyertai tulang navicular. Calcaneus, calcaneus (os calcis): • terletak ke bawah dan posterior ke talus; • permukaan anterior kalcaneus membawa arti berbentuk pelana berbentuk pelana. permukaan, fasic articularis cuboidea, untuk artikulasi dengan tulang kuboid; • pada permukaan medial dari calcaneus, di bahagian anteriornya Proses pendek dan tebal - sokongan tulang talus, tinggi sustentaculum, • pada bahagian atas tulang, di bahagian tengah, adalah permukaan ram artikular belakang, fasic articularis talaris posterior, • di sepanjang pinggir medial tulang adalah dua permukaan artikular: permukaan ram artikular tengah, articularis talaris media, dan di hadapannya - anterior articular ram surface, facies articularis talaris posterior, sepadan dengan permukaan yang sama pada ramus. • tulang belakang skopoid, os naviculare • pada permukaan belakang tulang terdapat permukaan artikular yang cekung di mana ia bergabung dengan permukaan artikular kepala tulang talus • permukaan anterior tulang membawa permukaan berbentuk baji artikular untuk artikulasi dengan tiga tulang berbentuk baji • pada permukaan sisi tulang terdapat artikular kecil permukaan adalah titik artikulasi dengan tulang cuboid. Sphenoid tulang, ossa cuneiformia. • nombor sekerap 3, terletak di hadapan tulang navicular; mempunyai permukaan artikular yang diartikulasikan dengan tulang metatarsal yang sepadan • permukaan belakang tulang sphenoid membawa artikulasi artikulasi untuk artikulasi dengan tulang navicular • tulang sphenoid medial, cuneiforme mediating, membawa dua permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang sphenoid pertengahan dan dengan tulang metatarsal II, os metatarsale; • tulang sphenoid perantaraan, os cuneiforme intermedium, lebih pendek daripada yang lain; pada permukaan medial mempunyai platform artikular untuk artikulasi dengan tulang sphenoid medial, dan pada sisi sisi - permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang sphenoid lateral; • tulang sphenoid lateral, os cuneiforme laterale, menanggung permukaan artikular, yang di sebelah medial bergabung dengan tulang baji perantaraan dan pangkal tulang metatarsal kedua, dan dari sisi sisi, dengan tulang kuboid. s os cuboideum,: • terletak keluar dari, tulang cuneiform sisi, depan calcaneus dan di belakang asas IV dan V metatarsals; • pada artikular medial permukaan terdapat ruang untuk persimpangan dengan tulang sphenoid dan malleoli sisi; • permukaan anterior tulang kuboid mempunyai permukaan artikulat dibahagikan dengan sikat untuk artikulasi dengan tulang metatarsal IV dan V, os metatarsale IV dan os metatarsale V. Tulang metatarsal, ossa metatarsalia, diwakili oleh lima tulang tiub nipis yang terletak di hadapan tarsus. Dalam setiap tulang metatarsal, terdapat badan, korpus, dan dua hujung: • posterior, proksimal, - asas, asas; • anterior, distal, - kepala, caput. Tulang jari kaki, ossa digitorum pedis, diwakili oleh phalanges. Dalam setiap phalange terdapat badan, corpus phalangis, dan dua hujung: • posterior, akhir proximal - pangkalan phalanx, asas phalangis, • depan, ujung distal - kepala phalanx, caput phalangis.

Ciri-ciri bekalan darah ke organ dengan struktur yang berbeza (parenkim, organ kosong, dan lain-lain). Sistem peredaran terdiri daripada organ pusat - hati; organ hematopoietik - limpa, sumsum tulang dan kelenjar getah bening; pembuluh darah - arteri, urat dan kapilari.

3.IV ventrikel otak. Struktur, mesej. Vektor IV adalah rongga dari hindbrain.

Bumbung mempunyai bentuk khemah dan terdiri dari layar otak - bahagian atas di antara kaki atas cerebellum, dan dua bahagian bawah yang terbentang di antara bahagian belakang hemisfera cerebellar dan tepi posterior fossa rhomboid. Di sudut bawah dan sisi fossa rhomboid, balai cerebral yang lebih rendah berlepas dari pinggirannya, membentuk 3 lubang. Apertura mediana ventriculi quarti - pembukaan tengah-tengah ventrikel IV, atau pembukaan Magendi, adalah yang terbesar di bumbung ventrikel di sudut bawah fomi rhomboid. Dua lubang sampingan - aperturae laterals ventriculi quarti (lubang Luschka) terletak di bumbung ventrikel di sudut-sudut sudut fomsa rhomboid (di kawasan poket sampingan). Melalui lubang-lubang ini, rongga IV ventrikel berkomunikasi dengan ruang subarachnoid. Membran fossa di atas adalah terhad kepada kaki cerebellar yang lebih tinggi, dan bahagian bawah - ke dua yang lebih rendah. Fossa berbentuk berlian terbahagi kepada dua bahagian simetri median sulcus. Sepasang eminentia medialis, sekumpulan bahan kelabu, terletak pada sisi alur. Otak stria medullaris - serat yang berlari dari nukleus pendengaran dorsal kanan ke kiri, dan sebaliknya, berjalan di antara sudut sisinya. Jalur otak adalah sempadan antara jambatan dan medulla oblongata. Seperti yang telah diperhatikan, nukleus saraf tengkorak diunjurkan ke fossa rhomboid. Zon utama fomsa rhomboid adalah: 1) segitiga saraf hypoglossal - nukleus motor saraf terletak di bawahnya, 2) segitiga saraf vagus - nukleus vegetatif saraf ini terletak di bawahnya, 3) bidang vestibular - di kawasan ini terdapat enam nuklei sensitif saraf pendengaran vestibular; 4) tubercle muka adalah bonjolan yang terbentuk oleh gentian saraf muka, menyelubungi nukleus motif asas saraf abducent; 5) tempat biru - di bawahnya terletak nukleus dengan nama yang sama. Istmus rhombencephali isthmus antara otak rhomboid dan orang tengah. Ia terdiri daripada: 1. Kaki atas cerebellum; 2. Bendera atas otak vellum medullare superius menjulur di antara mereka dan cerebellum: 3. Segitiga gelung trigonum lemnisci, disebabkan oleh serat gelang sisi.

Sendi tulang kaki

SAMBUNGAN BON STOP (Rajah 64)

1. buku lali, seni. Para talocruralis dibentuk oleh permukaan artikular pada bahagian bawah tulang kedua tibial, yang meliputi blok, trochlea, talus seperti garpu, dan permukaan artikular bawah tibia dilekatkan pada blok superior artikularis fasikel, dan sendi pergelangan kaki ke permukaan lateral blok. Beg artikular dilampirkan di sepanjang tepi kartilaginus permukaan artikular, di hadapannya menangkap bahagian leher talus. Ligamen tambahan terletak di sisi sendi dan pergi dari pergelangan kaki ke tulang tarsus bersebelahan (Rajah 65).

Medial, lig. mediale (deltoideum), mempunyai bentuk plat menyerupai surat Greek Delta; lateral terdiri daripada tiga rasuk, dari pergelangan kaki sebelah dalam tiga arah yang berbeza: ke hadapan - lig. antibodi talofibular, turun - lig. calcaneofibulare dan belakang - lig. talofibular posterius. Dengan sifat strukturnya, sendi buku lali mewakili sendi blok. Pergerakan berlaku di sekitar paksi hadapan, melalui blok talus, dan kaki kemudian naik ke atas dengan jari kakinya (fleksi punggung), kemudian turun ke bawah (fleksi plantar). Amplitud pergerakan ini adalah 63-66 °. Dengan pergeseran plantar, pergerakan lateral yang sangat kecil juga mungkin, kerana dalam kedudukan ini bahagian posterior yang sempit blok talus tidak begitu rapat dengan garpu tulang tibia. Sebaliknya, dalam lekukan belakang, pergerakan ini adalah mustahil sepenuhnya disebabkan oleh hakikat bahawa blok itu terikat dengan ketat di garpu pergelangan kaki.

Pergelangan kaki menerima khasiat dari rete malleolare mediate et laterale, dibentuk oleh cawangan buku lali a. tibialis semut, a. post tibialis, et a. peronea. Aliran keluar vena berlaku pada urat dalam kaki - Vv. tibiales anteriores, vv. tibiales posteriores, v. peronea. Aliran keluar limfa dijalankan oleh kapal limfa yang mendalam ke poplitei lymphatici nodi. Kapsul sendi adalah innervated dari n. tibialis et n. peromus profundus.

2. Dalam sendi antara tulang tarsus, arficulationes intertarseae, terdapat 4 sendi:

A. Subtalar joint, art. subtalaris dibentuk oleh permukaan artikular belakang tulang talus dan tumit, yang pada umumnya mewakili segmen permukaan silinder.

B. Taranopyatochnoid berbentuk sendi, seni. talocalcaneonavicularis terletak anterior kepada subtalar dan terdiri daripada kepala hampir bulu talus, rongga artikular yang bersesuaian yang dibentuk oleh tulang navicular, segi segi artikular pada tali yang sustentaculum dari calcaneus dan lig. calcaneonaviculare plantare, mengisi jurang antara sustentaculum dan margin posterior naviculare os dan mengandungi ketebalan lapisan rawan fibrosa, fibrocartilago navicularis. Beg belakang yang di artikulasikan bertulang kuat. talonaviculare dan lig. calcaneo-naviculare plantare.

Antara dua sendi yang disebutkan ialah kanal tulang - sinus tarsi, di mana terdapat ligamen kuat, Hg. interlokseum talocalcaneum, meregangkan antara ram dan calcaneus.

B. Bersama hepatik, seni. calcaneocuboidea, terbentuk dengan menghadap ke arah permukaan artikul lainnya dari tulang calcaneus dan cuboid. Beliau mengambil bahagian dalam pergerakan artikulasi subtalar dan taranopytocholadiform, meningkatkan jumlah mereka. Seni. calcaneocuboidea bersama-sama dengan seni jirannya. talonaviculare juga digambarkan di bawah nama umum artikulasi tarsal melintang, seni. transversa tarsi, atau sendi Chopard.

Di samping ligamen, mengukuhkan seni. calcaneocuboidea dan seni. talonavicularis secara berasingan, sendi Soparov masih mempunyai ligamen biasa yang biasa untuk kedua-dua sendi, yang sangat penting dalam makna praktikalnya. Ini kuat. Bifurcatum adalah ligamen, yang, di akhir posnya, mempunyai permulaan di pinggir atas calcaneus dan kemudian dibahagikan kepada dua bahagian, salah satunya, lig. calcaneonaviculare, yang dilampirkan pada pinggir sisi platatip tulang belakang, dan yang lain, lig. calcaneocuboideum, tumbuh ke dorsum tulang cuboid. Ini ligam pendek tetapi kuat adalah "kunci" sendi Shopar, kerana hanya dengan memotong ia boleh perbezaan yang luas permukaan artikular dicapai semasa operasi pembedahan kaki di sendi bernama.

G. Sphenoid berbentuk sendi, seni. cuneonavicularis, dibentuk oleh artikulasi kawasan artikular posterior tulang sphenoid dengan tiga aspek permukaan artikular distal tulang navicular.

Adapun pergerakan dalam artt. intertarseae, di sini, pertama sekali, calcaneus berputar bersama-sama dengan ujung scaphoid dan anterior kaki di sekitar paksi sagittal dengan pelbagai gerakan 55 ° (paksi ini pergi secara serong, menyambung belakang kepala talus dan meninggalkan sebelah tunggal pada permukaan sisi calcaneus). Apabila kaki berputar ke dalam (pronation), pinggir sisi kaki dinaikkan, dan belakang kaki beralih ke sisi medial; sebaliknya, semasa putaran keluar (supinasi), tepi medial diangkat dengan kaki belakang beralih ke arah sisi. Di samping itu, adalah mungkin untuk membawa dan mengarah pada paksi menegak, apabila hujung kaki menyimpang dari arah medan dan kemudian dari garis tengah. Akhirnya, mungkin terdapat lekukan punggung dan plantar di sepanjang paksi hadapan. Pergerakan pada semua paksi dibuat dalam seni. talocalcaneonavicularis, yang merupakan gabungan sfera kompleks. Semua pergerakan ini adalah kecil dan biasanya digabungkan bersama, sehingga pada masa yang sama dengan supinasi, ke hadapan dibawa masuk dan fleksi plantar sedikit, atau sebaliknya: pronasi ditemani oleh kecenderungan penculikan dan punggung.

Secara umum, pergelangan kaki digabungkan dengan artt. mtertarseae membolehkan kebebasan besar pergerakan kaki sebagai sendi multiaxial.

3. sendi Tarsus, artt. Tarsometatarseae, juga dikenali sebagai sendi Lisfranc, menyambungkan tulang barisan kedua dengan tulang metatarsal. Artt. tarsometatarseae adalah sendi yang ketat yang biasa, di mana mobiliti kecil digunakan untuk memberikan keanjalan kepada gerbang kaki. Beg artikular yang berasingan mempunyai sendi tulang metatarsal pertama dengan sphenoid medial, sendi ii dan iii tulang metatarsal dengan berbentuk baji yang sama, dan sendi iv dan v tulang metatarsal dengan kuboid. Tarsus dan sendi tarsi diperkuat dengan ligamen dorsal, plantar dan ligamen interosseous, ligg. tarsometatarsea dorsalia, plantaria et cuneometatarsea interossea.

Sendi interplusar, artt. intermetatarseae, dibentuk oleh permukaan tulang metatarsal yang saling berhadapan; fisur artikular mereka sering berkomunikasi dengan rongga artt. tarsometatarseae. Sendi-sendi diperkuat dengan lonceng mencapai ligg. metatarsea dorsalia, plantaria et interossea.

4. Bersama tulang jari:

A. sendi Plusphalangeal, artt. metatarsophalangeae, di antara kepala tulang metatarsal dan asas-asas falang pertama, dengan sifat peranti dan alat ligamentous mereka sama dengan artikulasi tangan yang sama. Gerakan pada sendi pada umumnya sama seperti pada pergelangan tangan pada sendi yang bersamaan, tetapi terhad. Selain daripada penarikan balik jari-jari ke sisi dan belakang, hanya ada belakang dan plantar jari semua jari pada satu masa, dengan lekapan belakang dilakukan pada skala yang lebih besar daripada plantar, berbanding dengan apa yang ada pada pergelangan tangan.

B. sendi Interphalangeal, artt. interphalangeae pedis, tidak berbeza dalam struktur mereka dari artikulasi yang sama di lengan. Perlu diingatkan bahawa seringkali falang distal dan tengah di jari V terikat bersama secara osteally.

Sendi kaki vascularized dari cabang arcus plantaris dan r. Plantaris profundus a. dorsalis pedis. Aliran keluar vena berlaku di urat mendalam dari hujung bawah - vv. tibiales anterior et posterior v. peronea. Pengaliran keluar limfa dijalankan oleh saluran limfa yang mendalam dalam poplitei limfatiki nodi. Pemuliharaan kapsul sendi disediakan oleh cawangan nn. plantares medialis et lateralis dan nn. peronei superficialis et profundus.

Pada sinar-X pergelangan kaki dan kaki, imej serentak tulang kaki distal dan semua tulang kaki diperolehi. Di dalam snapshot belakang, kawasan tibiae fibisiis incisiira mempunyai penonjolan, akibatnya ia disebut pergelangan kaki ketiga, malleolus tertius. Fibula distal dilapisi di kawasan ini, yang memberikan gambaran serpihan.

Kaki secara keseluruhan. Kaki disusun dan berfungsi sebagai lengkungan mudah alih elastik. Struktur kaki berkubah tidak hadir dalam semua haiwan, termasuk anthropoids, dan merupakan tanda ciri pada manusia akibat mendirikan berjalan. Struktur sedemikian timbul berhubung dengan keperluan fungsian baru yang dikenakan ke atas kaki manusia: peningkatan beban pada kaki di kedudukan tegak badan, penurunan dalam kawasan sokongan bersamaan dengan penjimatan bahan binaan dan kekuatan keseluruhan struktur.

Kompleks tulang kaki, terhubung hampir tidak bergerak dengan bantuan sendi yang ketat, membentuk dasar pepejal kaki, yang termasuk 10 tulang: os naviculare, ossa cuneiformia mediale, intermedium, laterale, os cuboideum. ossa metatarsalia I, II, III, IV, V.

Daripada ligamen dalam mengukuhkan gerbang kaki memainkan peranan penting. plantare Iongum - ligamentum plantar panjang. Ia bermula dari permukaan bawah calcaneus, membentang ke hadapan dan melekat dengan serat yang mendalam ke tuberositas ossis cuboidei dan serat cetek ke pangkal tulang metatarsal.

Pemisahan atas sulcus ossis cuboidei, ligamen plantar panjang menghidupkan parit ini ke saluran tulang berserat yang melewati tendon m. peronei longi.

Dalam struktur kaki tinggi, 5 gerbang membujur dan saya melintang dibezakan. Gerbang membujur bermula dari satu titik calcaneus dan menyimpang ke hadapan sepanjang convex radius ke atas yang bersamaan dengan 5 sinar kaki.

Satu peranan penting dalam pembentukan kubah 1 (dalaman) dimainkan oleh sustentaculum tali. Gerbang membujur yang paling lama dan paling tinggi kedua. Gerbang membujur, di bahagian depan yang disambungkan dalam bentuk parabola, membentuk gerbang transversal kaki. Vaults tulang disokong oleh bentuk tulang yang membentuk mereka, otot dan fascia, dan otot-otot aktif "mengepalkan" yang memegang gerbang. Khususnya, gerbang transversal kaki disokong oleh ligamen melintang bagi tendon tunggal dan tirus yang terletak. peroneus longus, tibialis posterior dan kepala silang m. hallucis tambahan.

Otot-otot yang membujur memendekkan kaki, dan serong dan melintang sempit. Aksi dua hala otot puff mengekalkan bentuk kaki yang berkubah, yang memancarkan dan menentukan keanjalan gait. Apabila peralatan yang digambarkan lemah, lengkungannya jatuh, kaki mengepak dan mungkin memperoleh struktur yang tidak teratur, dipanggil kaki rata, fenomena yang menyakitkan. Walau bagaimanapun, menurut data baru-baru ini, faktor pasif (tulang dan ligamen) bermain dalam mengekalkan gerbang tidak kurang, jika tidak peranan yang lebih besar daripada yang aktif (otot).

BAB 2. SAMBUNGAN BON BAJA ANTARA ITSELF

Semua sendi tulang kaki boleh dibahagikan kepada empat kumpulan:

· Sendi tulang kaki dengan tulang kaki;

· Artikulasi antara tulang tarsus;

· Gabungan antara tulang tarsus dan tarsus;

· Gabungan tulang jari.

Sendi pergelangan kaki (articulatio talocruralis), atau sendi supra-tranny, dibentuk oleh kedua tulang tibia dan talus. Permukaan artikularnya ialah: fossa artikular, mempunyai bentuk garpu, yang terbentuk oleh ujung bawah tulang tibial dan fibula, kepala artikular, yang diwakili oleh blok talus.

Sambungan tulang kaki: 1 - tibia; 2 - membran interosseous kaki; 3 - fibula; 4 - sendi buku lali; 5 - sendi ankle-heel-navicular; 6 - tulang navicular; 7 - sendi calcaneocuboid; 8 - sendi tarsometatarsal; 9 - sendi metatarsophalangeal; 10 - sendi interphalangeal.

Rajah 1.2. Sendi tulang kaki

Kapsul sendi dilampirkan di sepanjang pinggir tulang rawan artikular dan hanya meresap dari hadapan (0.5-1 cm). Dari sisi, kapsul itu diregangkan dan disokong oleh ligamen yang kuat yang menguatkan sendi, mereka terletak di permukaan sampingannya.
Injap medial (deltoid) terdiri daripada empat bahagian: bahagian tibial-navicular, bahagian tibial-ram anterior dan posterior, dan bahagian tibial-tumit. Di sisi sisi, kapsul sendi diperkuat dengan tiga ligamen. Ligamen tulang talus anterior meluas hampir melintang dari tepi anterior pergelangan kaki sisi ke pinggir anterior kawasan sisi talus. Ligamen tumit fibel bermula dari permukaan luar pergelangan kaki sebelah, turun dan kembali ke sisi sisi calcaneus. Ligamen talus-fibular posterior menghubungkan margin posterior lateral pergelangan kaki dengan proses posterior talus.
Sendi buku lali biasanya menyekat. Terdapat pergerakan mungkin di sekitar paksi hadapan: fleksi plantar, lanjutan (fleksi dorsal). Kerana hakikat bahawa blok talus lebih sempit di belakang, pergerakan ayunan sisi mungkin dengan fleksi maksimum plantar. Pergerakan di sendi buku lali digabungkan dengan pergerakan pada sendi subtalar dan talonecokular-navicular.

6. Bersama tulang kaki.

Tali buku lali, articulatio talocruralis, dibentuk oleh permukaan artikular pada hujung distal tulang tibial dan fibula.

Pada fibula terdapat permukaan artikular pergelangan kaki, memudar articularis malleolaris.

Permukaan artikular talus mempunyai bentuk blok di atas, trochlea, dan di sisi yang diwakili oleh kawasan artikular rata - permukaan pergelangan kaki sebelah dan medial, memudar malleolaris lateralis et medialis. Tulang kaki yang lebih rendah dalam bentuk garpu merangkumi blok talus

Kapsul artikuler, artikularis kapsul, dilampirkan pada margin lebar di sepanjang tepi rawan artikular dan hanya di hadapannya permukaan permukaan talus agak surut, melekat pada leher talus. Bahagian anterior dan posterior dari kapsul artikular tidak diregangkan.

Ligamen dari pembungkus sendi pergelangan kaki pada permukaan sisinya.

• Bahagian tibial-ram anterior, pars tibiotalaris anterio, berasal dari tepi anterior malleolus medial ke bawah dan ke depan dilampirkan pada permukaan medial posterior talus.

• Bahagian tibial-navicular, pars tibionavicularis, lebih lama daripada sebelumnya, bermula dari malleolus medial dan mencapai permukaan dorsal tulang navicular;

• bahagian tibial-tumit, pars tibiocalcanea, direntangkan antara akhir pergelangan kaki medial dan sustentaculum tali;

• bahagian diabetis posterior, pars tibiotalaris posterior, memanjang dari pinggir posterior pergelangan kaki medial ke bawah dan kemudian dilampirkan pada bahagian posterior-medial badan talus.

Ligamen berikut terletak pada permukaan sisi pergelangan kaki.:

• ligamentum fibular anterior, ligal. taloflbulare anteriusM berikut dari margin anterior pergelangan kaki sisi ke permukaan leher talus;

• ligamentum fibula calcaneal, lig. calcaneoflbulare, bermula dari permukaan luar pergelangan kaki sisi dan, turun dan belakang, melekat pada permukaan sisi tulang tepat;

• ligamen talo-fibular posterior, lig. taloflbulare posteriu berjalan hampir mendatar dari pinggir posterior pergelangan kaki lateral ke tubercle lateral proses posterior talus.

Sendi buku lali adalah sejenis sendi blok - sendi heliks.

7. sendi Tarsal.

Sendi subtalar, articulatio subtalaris, dibentuk oleh permukaan artikular belakang calcaneus, pucat articularis posterior pudar, dan permukaan articular posterior calcaneal, pudar articularis posterior kalcanea posterior.

Kapsul artikular, artikularis kapsul, longgar, dilampirkan di sepanjang tepi tulang rawan artikular untuk jarak jauh dan hanya di hadapan pada talus dan di belakang pada tulang tumit, ia agak merosot dari tepi permukaan artikular. Ligamen yang menguatkan sendi ini adalah.

• ligat talonecaneus interosseous, lig. talocalcaneum interosseum, terletak di tarsi sinus, melampirkan hujungnya di sulcus tali et sulcus calcanei;

• ligamen taluscaneus lateral, lig. talocalcaneum laterale, menjangkau antara permukaan atas leher talus dan permukaan sisi atas calcaneus;

• ligamen paha-paha medial, lig. talialcaneum mediale, bermula dari proses pos dari talus ke proses sokongan calcaneus.

Sendi Talus-calcaneom-navicular, articulatio talocalcaneo-navicularis, dibentuk oleh permukaan artikular ram, calcaneal dan tulang navicular. Tulang ini membentuk kepala artikular, dan tulang tumit dan tulang belakang membentuk fossa artikular. Kapsul artikular, capsula articularis, dilampirkan di sepanjang pinggir rawan artikular.

Sendi diperkuat dengan ligamen berikut.:

• ligamen talus-navicular, lig. talonaviculare, menjangkau antara leher talus dan tulang navicular;

• ligamen plantar calcaneate-navicular, lig. calcaneonaviculare plantare, berikut dari sustentaculum tali ke permukaan plantar tulang scaphoid. Bahagian atas ligamen ini memasuki tulang rawan fibrosis bersisik, yang terlibat dalam pembentukan fossa artikular sendi.

Bersama talonecaneo-navicular dalam bentuk merujuk kepada sendi sfera, articulatio spheroidea, tetapi pergerakan di dalamnya mungkin hanya dalam satu satah, sekitar paksi, kira-kira dalam arah sagittal.

Bersama calcaneocuboid, articulatio calcaneocuboidea, dibentuk oleh permukaan artikular belakang tulang kuboid, pudar articularis posterior ossis cuboidei, dan permukaan artikular cuboid dari calcaneus, pudar articularis cuboidea

Permukaan artikular dari sendi kalcaneokuboid mempunyai bentuk pelana. Kapsul artikular, capsula articularis, dilampirkan di rantau medial ke pinggir rawan artikular dan taut, dan di rantau sisi ia dilampirkan agak dari padang rumput dari pinggir rawan artikular.

Sendi itu diperkuat dengan satu siri ligamen yang lebih maju pada bahagian plantar.:

• ligamentum panjang plantar, lig. plantare longum, yang paling kuat Ia bermula pada permukaan bawah umbi calcaneal dan, bergerak ke hadapan, dilemparkan ke atas sulcus ossi cuboidei, membentuk saluran tulang berserabut; mencapai pangkal tulang metatarsal II - V. Tandan dalam ligamen ini, lebih pendek, dilampirkan pada tuberosity tulang kuboid.

• ligamen pleno calcaneocuboid, lig. calcaneocuboideui, plantare, terletak lebih mendalam daripada ligamen terdahulu. Bungkusnya berbaring terus pada kapsul sendi dan menyambungkan permukaan plantar pada tumit dan tulang kuboid. Bersama calcaneocuboid, dalam bentuk, mendekati pelana dari articulatio sellaris yang terkenal, tetapi berfungsi sebagai gabungan uniaxial.

• pergelangan kaki-tumit scaphoid, articulatio talocalcaneonavicularis,

• calcaneocuboid, articulatio calcaneocuboidea.

• bahagian tengah menonjol ke hadapan;

Sendi-sendi secara anatom berkembar, tetapi mempunyai ligamen yang bercabang yang biasa, lig. bifurcation. Ligital ini bermula pada permukaan calcaneus. v dia kelebihan depan dan dengan serta-merta dibahagikan kepada dua kumpulan:

• lateral - ligamen calcaneocuboid, lig. calcaneocuboideun menuju ke dorsum tulang cuboid;

• medial - ligamen berbentuk batang calcaneal, lig. calcaneonavicular pergi ke tulang navicular.

Lenyap ligamen, lig. Bifurcatum, juga dikenali sebagai tarsus cross-joint key, kerana selepas memotong semua ligamen yang terletak di sekeliling lilitan sendi ini, ia memegang tulang pada sendi yang digambarkan, dan hanya selepas pembentukan lig. bifurcatum boleh mengasingkan kaki di bahagian operasi ini.

Sendi baji-tali sendi, articulatio cuneonavicularis, adalah sebatian kompleks, dalam pembentukannya yang berbentuk skapoid, kuboid dan tiga baji yang berbentuk baji.

Sendi berikut terbentuk di sini.:

• sendi baji-tali sendi, articulatio cuneonavicularis, antara permukaan artikul anterior tulang navicular dan permukaan artikular luar bahagian tulang sphenoid medial, perantaraan dan lateral;

• sendi antara muka setiap permukaan kuboid cuboid, scaphoid dan sphenoid.

Rongga artikular di antara tulang scaphoid dan cuneiform terletak di kapal terbang depan, dan daripadanya, dalam bentuk cawangan, bergerak ke hadapan tiga ruang bersama.

• antara tulang sphenoid medial, perantaraan dan sisi;

• sphenoid sisi dan kuboid;

• satu celah belakang - antara litar dan kuboid. Kapsul artikular, capsula articularis, dilampirkan di sepanjang pinggir rawan artikular. Rongga sendi melalui jurang di antara tulang sphenoid pertengahan dan sisi medial berkomunikasi dengan rongga tarsus-metatarsal bersama, articulatio tarsometatarsea, di wilayah tulang metatarsal kedua.