Utama / Pergelangan tangan

Sambungan tulang pada bahagian atas badan

Kerangka anggota atas dibahagikan kepada dua bahagian: rangka tali pinggang atas badan (tali pinggang bahu) dan rangka tangga atas bebas (Gambar 36).

Rajah. 36. Skeleton bahagian atas (kanan). 1 - clavicle; 2 - scapula; 3 - humerus; 4 - ulna;. 5 - jejari; 6 - tulang carpal; 7 - tulang metacarpus; 8 - falanges jari

Tulang keledar bahagian atas badan

Rangkai bahagian atas badan girdle membentuk dua tulang berpasangan: kambing dan tulang belakang.

Skapula adalah tulang rata (Rajah 37), di mana terdapat dua permukaan (tulang rusuk dan dorsal), tiga ujung (bahagian atas, medial dan sisi) dan tiga sudut (sisi, atas dan bawah). Sudut sisi tebal, ia mempunyai rongga artikular untuk artikulasi dengan humerus. Di atas rongga artikular adalah proses corakoid. Permukaan kutikula dari scapula sedikit cekung dan dipanggil fossa subscapular; dari itu bermula otot dengan nama yang sama. Permukaan dorsal skapula dibahagikan dengan tulang belakang skapula ke dalam dua lubang - supraspinate dan subosseous, di mana otot-otot nama yang sama terletak. Bilah bahu berakhir menonjol - akromion (proses humeral). Ia mempunyai permukaan artikular untuk artikulasi dengan clavicle.

Rajah. 37. dayung (kanan). A - pandangan belakang; B - pandangan hadapan; 1 - fossa subscapular; 2 - supraspinatal fossa; 3 - fossa subosseous; 4 - rongga artikular; 5 - sudut sisi; 6 - proses corakoid; 7 - bahu bahu; 8 - tulang belakang kambing; 9, 10 - acromion

Clavicle (clavicula) adalah tulang melengkung berbentuk S yang mempunyai tubuh dan dua hujung, sternal dan acromion (lihat Rajah 35). Akhir sternal akan menebal dan menghubungkan ke sternum. Akhir acromial diratakan, disambungkan ke acromion skapula. Bahagian lateral tulang tonggak menghadap ke belakang, dan medial - ke hadapan.

Tulang kaki atas bebas

Rangku bahagian atas bebas (lengan) termasuk humerus, tulang lengan bawah, dan tulang tangan (lihat Gambar 36).

Humerus (humerus) adalah tulang panjang tubular, terdiri dari badan (diafisis) dan dua ujung (epifisis) (Rajah 38). Di akhir proksimal terdapat kepala, dipisahkan dari seluruh tulang oleh leher anatomi. Di bawah leher anatomi dari luar adalah dua ketinggian: hillocks besar dan kecil, dipisahkan oleh furrow antar-cumulus. Tulang distal adalah kawasan yang sedikit sempit tulang - leher pembedahan. Nama ini disebabkan oleh keretakan tulang lebih kerap berlaku di tempat ini.

Rajah. 38. Balut bahu (kanan). Paparan depan -; B - pandangan belakang; 1 - ketua humerus; 2 - leher anatomi; 3 - tubercle kecil; 4 - tubercle besar; 5 - alur antara bukit; 6 - puncak tubercle besar; 7 - puncak tubercle kecil; 8 - leher pembedahan; 9 - tuberosity delta; 10 - kepala condyle dari humerus; 11 - blok humerus; 12 - fossa koronari; 13 - fossa proses olekranon; 14 - epikondil medial; 15 - epicondyle sisi

Bahagian atas humerus mempunyai bentuk silinder, dan bahagian bawah - segi tiga. Pada pertengahan pertengahan badan humerus, alur saraf radial mengalir di belakang. Akhir distal tulang itu menebal dan dipanggil condyle humeral. Di sisi-sisi ia mempunyai protrusions - medial dan lateral nadmischelki, dan kepala condyle humerus untuk sambungan dengan jejari dan blok humerus untuk artikulasi dengan ulna terletak. Di atas blok adalah koronari depan fossa, dan belakang - fossa yang lebih dalam dari olecranon (proses tulang ulnar dengan nama yang sama masukkan).

Tulang lengan: radial terletak laterally, kedudukan medial ulnar (Rajah 39). Mereka tergolong dalam tulang panjang tubular.

Rajah. 39. tulang-tulang lengan bawah (kanan). Paparan depan -; B - pandangan belakang; 1 - ulna; 2 - jejari; 3 - margin interosseous; 4 - pemotongan blok; 5 - proses koronari; 6 - olecranon; 7 - kepala tulang ulnar; 8 - proses styloid (tulang ulnar); 9 - kepala radial; 10 - fossa artikular pada kepala jejarian; 11 - leher radius; 12 - tuberosity radius; 13 - proses styloid jejari; 14 - permukaan artikular carpal

Baki radial (radius) terdiri daripada badan dan dua hujung. Di akhir proksimal ialah kepala, dan di atasnya - fossa artikular, yang mana radius menyatakan dengan condyle humerus. Di kepala tulang radial terdapat juga lingkaran artikular untuk sambungan dengan ulna. Di bawah kepala adalah leher, dan di bawahnya - tuberosity tulang radial. Pada badan terdapat tiga permukaan dan tiga ujung. Kelebihan tajam menghadapi bentuk yang sama dari pinggir ulna dan dipanggil interosseous. Di bahagian akhir tulang belakang radial, terdapat permukaan artikular carpal (untuk artikulasi dengan barisan proksimal tulang carpal) dan takik siku (untuk artikulasi dengan tulang siku). Di luar di ujung distal adalah proses styloid.

Ulna terdiri daripada badan dan dua hujung. Pada akhir proksimal yang menebal terdapat proses coronoid dan ulna; mereka adalah terhad kepada pemotongan blok. Di sisi sisi, di dasar proses coronoid, terdapat takik radial. Di bawah proses coronoid adalah tuberosity ulnar.

Tubuh tulang berbentuk segi tiga, dan di atasnya terdapat tiga permukaan dan tiga ujung. Akhir distal membentuk kepala ulna. Permukaan kepala menghadap radius dibulatkan; di atasnya adalah bulatan artikular untuk sambungan dengan pemotongan tulang ini. Di bahagian tengah kepala, proses styloid bergerak ke bawah.

Tulang tangan dibahagikan kepada tulang pergelangan tangan, tulang metacarpal dan phalanges (jari) (Rajah 40).

Rajah. 40. Tangan tulang (kanan; belakang belakang). 1 - tulang navicular; 2 - tulang lunate; 3 - tulang segi tiga; 4 - tulang berbentuk kacang; 5 - trapezium tulang; b - tulang trapezoid; 7 - capitate bone; 8 - tulang penyambung; 9 - metacarpal (II); 10 - phalanx proksimal; 11 - phalanx tengah; 12 - falanx jarak dua jari

Tulang pergelangan tangan - ossa carpi (carpalia) disusun dalam dua baris. Baris proksimal terdiri dari (dalam arah dari jejari ke ulnar) dari navikular, separa lunar, trihedral, tulang berbentuk kacang. Tiga yang pertama adalah lengkung yang lengkung, membentuk permukaan ellipsoid untuk menyambung dengan jejari. Barisan distal membentuk tulang berikut: tulang-trapezoid, trapezoid, capitate dan ketagih.

Tulang-gelang pergelangan tangan tidak terletak di dalam pesawat yang sama: di bahagian belakang mereka membentuk lekuk, tetapi dari sisi palmar terdapat kerutan dalam bentuk longkang - lubang pergelangan tangan. Alur ini diperkuat oleh tulang berbentuk kacang berbentuk medali dan cangkuk tulang yang disambungkan, kemudiannya oleh tuberkel tulang trapezoid.

The metacarpals of five adalah tulang tubular pendek. Dalam setiap mereka membezakan asas, badan dan kepala. Penghitungan tulang dilakukan dari sisi ibu jari: I, II, dsb.

The falanges jari adalah tulang tubular. Ibu jari mempunyai dua falang: proksimal dan distal. Setiap jari yang lain mempunyai tiga falang: proximal, tengah dan distal. Setiap phalanx mempunyai asas, badan dan kepala.

Gabungan tulang anggota atas

Sendi sternoklavikular (articulatio sternoclavicularis) dibentuk oleh hujung sternal tulang selangka dengan takat clavicle dari sternum handle. Di dalam rongga sendi adalah cakera artikular, yang membahagikan rongga sendi menjadi dua bahagian. Kehadiran cakera memberikan kemungkinan pergerakan di sekitar sekitar tiga paksi: pergerakan sagittal - atas dan ke bawah, menegak - ke hadapan dan ke belakang; Pergerakan putaran mungkin berlaku di sekitar paksi hadapan. Sendi ini diperkuat dengan ligamen (interclavicular, dll).

Sendi acromioclavicular (articulatio acromiclavicularis) dibentuk oleh akhir acromial clavicle dan acromion dari scapula, rata dalam bentuk; pergerakan di dalamnya tidak penting.

Gabungan bahu (articulatio humeri) dibentuk oleh kepala humerus dan rongga artikular skapula (Gambar 41), ditambah di sepanjang tepi oleh bibir artikular. Kapsul artikular adalah nipis. Serat ligamen coraco-humeral ditenun ke bahagian atasnya. Sendi diperkuat terutamanya oleh otot, terutama kepala panjang bisep, tendon yang melewati rongga sendi. Di samping itu, ligamentum coraco-acromial ekstra artikuler mengambil bahagian dalam penguatan sendi - jenis gerbang yang menghalang penculikan lengan di sendi di atas garis mendatar. Tangan abstraksi di atas garis ini adalah disebabkan oleh pergerakan di bahu bahu.

Rajah. 41. Bahu bersama (hirisan). 1 - tendon kepala panjang bisep bahu; 2, 7 - beg artikular; 3 - acromion (scapula); 4 - ligamen melintang atas skapula; 5 - scapula; 6 - rongga artikular (scapula)

Sendi bahu adalah sendi yang paling mudah bergerak dari tubuh manusia. Bentuknya sfera. Ia boleh bergerak sekitar tiga paksi: frontal - flexion dan extension; sagittal - plumbum dan pelakon; putaran menegak. Di samping itu, pergerakan bulat adalah mungkin dalam sambungan ini.

Sendi siku (articulatio cubiti) dibentuk oleh tiga tulang: ujung distal humerus dan ujung proksimal tulang ular dan radial (Rajah 42). Ia membezakan antara tiga sendi: bahu dan bahu, dan proksimal dan bahu. Kesemua tiga sendi disatukan oleh kapsul biasa dan mempunyai rongga sendi bersama. Sendi diperkuat pada sisi ligamen cagaran radial dan ulnar. Sekitar kepala tulang radial adalah ligamen anulus yang kuat pada tulang radial.

Rajah. 42. Siku bersama (kanan). 1 - humerus; 2 - fossa koronari; 3 - epikondil medial; 4 - blok humerus; 5 - ligam penjaminan ulnar; 6 - proses koronari; 7 - tuberosity ulnar; 8 - ulna; 9 - jejari; 10 - tuberosity tulang radius; 11 - tendon bisep bahu; 12 - ligamen cagaran radial; 13 - ligamen pusingan radius; 14 - kepala condyle humerus; 15 - epicondyle lateric; 16 - radial fossa; 17 - membran intercostal lengan bawah

Sendi gusi bahu adalah bentuk berbentuk blok, lenturan dan lanjutan lengan bawah mungkin. Sendi humeral adalah sfera.

Sendi tulang lengan bawah. Tulang radial dan ulnar disertai oleh sendi radiolnar proksimal dan distal dan membran interosseous (lengan) lengan bawah. Sendi artikular dibentuk oleh keratan dan bulatan artikular pada hujung sepadan tulang lengan bawah, sendi proksimal menjadi sebahagian daripada siku, dan sendi distal mempunyai kapsul sendiri. Kedua-dua sendi membentuk sendi gabungan yang membolehkan putaran jejari sekitar ulna. Putaran dalam dipanggil pronation, dan putaran keluar disebut supinasi. Bersama dengan jejari, tangan berputar.

Membran interosseous dari lengan bawah terletak di antara mayat dua tulang dan dilekatkan pada pinggirannya.

Sendi pergelangan tangan (articulatio radiocarpea) dibentuk oleh ujung tulang belakang radial dan barisan tulang pergelangan proksimal, tidak termasuk tulang berbentuk kacang (Gambar 43). Ulna tidak terlibat dalam pembentukan sendi. Sambungan itu diperkuat oleh ligamen kolateral dan ulnar cengkaman pergelangan tangan dan ligamen yang meluas di sepanjang telapak tangan dan belakangnya. Sendi mempunyai bentuk ellipsoid; pergerakan berikut boleh dilakukan di dalamnya: fleksi dan lanjutan, penculikan dan penambahan, serta pergerakan bulatan berus.

Rajah. 43. Sendi sendi dan sendi tangan (menggergaji). 1 - jejari; 2 - tulang lunate; 3 - tulang navicular; 4 - trapezium tulang; 5 - tulang trapezoid; 6 - capitate bone; 7 - tulang penyambung; 8 - tulang segi tiga; 9 - cakera artikular; 10 - sekumpulan; 11 - ulna; 12 - tulang kacang

Sendi antara karpal dibentuk oleh barisan tulang belakang dan proksimal. Rongga artikular adalah berbentuk S. Secara fungsional, ia dikaitkan dengan sendi pergelangan tangan; bersama-sama mereka membentuk gabungan tangan.

Sendi carpometacarpal dibentuk oleh barisan tulang carpal distal dan pangkal tulang metacarpal. Ia perlu mengeluarkan satu sendi karpal-metacarpal pertama ibu jari tangan (artikulasi tulang trapezoid dengan tulang metacarpal pertama). Ia mempunyai bentuk pelana dan dicirikan oleh pergerakan yang tinggi. Terdapat pergerakan yang mungkin di dalamnya: fleksi dan pelanjutan ibu jari (bersama dengan tulang metacarpal), penculikan dan penambahan; Selain itu, usul pekeliling adalah mungkin. Selebihnya sendi carpometacarpal adalah bentuk yang rata, perlahan bergerak.

Sendi metacarpophalangeal dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan pangkal phalang proksimal. Dalam bentuk, sendi ini sfera; lenturan dan lanjutan, penculikan dan penambahan jari, serta pergerakan putaran pasif mungkin di dalamnya.

Sendi interphalangeal adalah berbentuk blok, lenturan dan lanjutan falang jari yang mungkin.

COMPOUNDS UPPER LIMB BONES

Gabungan anggota atas bebas menghubungkan tulang bahagian ini antara satu sama lain, serta dengan tali pinggang atas badan.

Gabungan bahu (articulatio humeri) dibentuk oleh kepala humerus, rongga artikular skapula, yang dilengkapi dengan bibir artikular (Gamb.

Kapsul sendi merangkumi kepala humerus pada leher anatomi, dan dilekatkan pada scapula di sepanjang tepi rongga artikular. Sendi diperkuat oleh ligamen dan otot coraco-humeral. Tudung kepala panjang bisep bahu melewati rongga sendi. Sambungan bahu adalah sendi sfera di mana pergerakan mungkin terdapat sekitar tiga paksi: frontal, sagittal dan menegak.

Sendi siku (articulatio cubiti) adalah satu yang rumit, ia terdiri daripada sendi brachio-lumbar, brachioradial dan proximal radioulnar. Ketiga sendi ini mempunyai kapsul sendi bersama, yang diperkuat oleh ligamen kolateral dan ulnar, serta ligamen anulus tulang radial. Sendi siku kepunyaan sendi-blok seperti: fleksi, lanjutan dan putaran lengan bawah mungkin di dalamnya (Rajah 45).

Sendang radioulnar distal (articulatio radioulnaris distalis) adalah sendi bebas, dan sendi radioulnar proksimal memasuki sendi siku. Walau bagaimanapun, mereka membentuk sendi tunggal silinder (putaran) gabungan.

Jika putaran tulang radial berlaku di sekitar paksi membujur bersama dengan permukaan palmar tangan ke dalam, maka gerakan ini dipanggil pronation, dan sebaliknya - supination.

Sendi pergelangan tangan (articulatio radiocarpalis) adalah sendi elips kompleks yang dibentuk oleh permukaan artikular carpal tulang radial dan tiga tulang baris pertama pergelangan tangan. Dua jenis pergerakan yang mungkin di dalamnya: penambahan dan penculikan, perpanjangan dan lanjutan, serta gerakan pekeliling pasif yang sedikit. Sendi dikelilingi oleh kapsul biasa, ia diperkuat oleh ligamen ulnar, radial, palmar dan ligamen ligamen lutut-ligamen.

Sendi tangan termasuk sendi interparpal, carpometacarpal, metacarpophalangeal dan sendi interphalangeal. Sendi-sendi ini diperkuat oleh ligamen interosseous yang pendek, yang terletak di palmar dan permukaan dorsal tangan di luar rongga sendi. Sendi sendi karpal-metacarpal mempunyai struktur khusus. Ia berbentuk pelana dalam bentuk, ia dicirikan oleh dua jenis pergerakan: lekapan dan lanjutan, penambahan dan penculikan, dan mungkin pergerakan bulat, serta menentang ibu jari kepada selebihnya. Sendi metacarpophalangeal adalah sfera, dan sendi interphalangeal mempunyai bentuk blok. Ciri-ciri struktur tulang dan sendi tangan menentukan mobiliti melampau, yang membolehkan pergerakan yang sangat nipis dan pelbagai.

Gabungan tulang anggota atas

Gabungan tulang ikat pinggang atas

1. Sendiri ligamen dari skapula adalah dua ligamen yang tidak berkaitan dengan sendi. Yang pertama dari mereka, coracoacromia, adalah ligamen kuat dari scapula, mempunyai bentuk plat segi tiga, bermula dari pinggir depan puncak proses acromion dan melekat secara meluas pada proses korakoid. Ia membentuk "gerbang bersama bahu" yang melindungi sendi dari atas dan menyekat pergerakan humerus ke arah ini.

Yang kedua - ligamen melintang atas skapula - adalah bundle nipis pendek yang tersembunyi di atas takuk pisau. Bersama-sama dengan takuk pisau, ia membentuk lubang untuk laluan kapal dan saraf, selalunya mengecilkan.

2. Sambungan antara tulang tali pinggang. Sendi acromioclavicular (articulatio acromioclavicularis) dibentuk di antara proses acromial dan clavicle. Permukaan artikularnya sedikit melengkung, kurang kerap. Kapsul bersama ketat, menguatkan ligamen acromioclavicular. Sangat jarang, dalam sendi ini, terdapat cakera intraartikular, yang membahagikan rongga sendi menjadi dua tingkat.

Gerakan pada sendi acromioclavicular mungkin dalam semua arah, tetapi jumlah mereka tidak penting. Sebagai tambahan kepada ligamen yang disebutkan di atas, ligamen coraco-clavicular yang kuat menghalang pergerakan. Ia terbahagi kepada dua ligamen: trapeziform quadrangular, yang terletak di sebelah dan di hadapan; dan konkrit triangular yang sempit, yang terletak lebih medial dan posterior.

Kedua-dua ligamen berkumpul satu sama lain pada satu sudut, terbuka secara medial dan anterior.

3. Sambungan antara tulang tali pinggang dan tulang badan. Sendi sternoclavicular (articulatio sternoclavicularis) terletak di antara tulang selangka dan pemegang sternum. Permukaan yang menonjol adalah tidak selari, ditutup dengan tulang rawan yang berserabut; bentuknya sangat berubah-ubah, sering pelana. Dalam rongga sendi terdapat cakera intra-artikular, meratakan permukaan artikular tulang-tulang, yang sedikit sepadan antara satu sama lain. Bentuk sendi adalah pelana. Clavicle membuat gerakan yang paling luas di sekitar paksi sagittal - naik dan turun; di sekitar paksi menegak - ke belakang dan sebagainya. Pergerakan pekeliling adalah mungkin di sekitar kedua-dua paksi ini. Kapsul artikuler diperkuat oleh ligamen sternoclavicular anterior dan posterior, kecuali permukaan yang lebih rendah, di mana kapsul itu nipis. Ligamen ini mengehadkan gerakan ke belakang dan sebagainya.

Di samping itu, sendi sternoclavicular menguatkan ligamen interclavicular dan costal-clavicular.

Sendi Sternoclavicular: 1 - cakera artikular; 2 - ligamen interclavicular; 3 - ligamen sternoclavicular anterior; 4 - clavicle; 5 - Saya kelebihan; 6 - ligamentum kosoklavikular; 7 - sternum

Daripada tulang ikat pinggang bahu, hanya tulang selangka dihubungkan dengan ujung medialnya dengan tulang badan, oleh itu, tulang tali pinggang mempunyai pergerakan yang besar; pergerakan skapula mengarahkan dan menyesuaikan tulang selangka, jadi nilai mekanik kedua adalah sangat besar.


Bersama anggota atas bebas

Kumpulan ini termasuk sendi tulang dari bahagian atas bebas dengan tali pinggang atas (scapula), serta antara satu sama lain.

Sendi bahu (articulatio humeri) membentuk kepala humerus dan rongga artikular skapula. Permukaan artikular pada kepala humeral di kawasan adalah sepertiga (atau sedikit lebih) dari permukaan bola. Rongga artikular mempunyai bentuk bujur, agak cekung dan hanya seperempat permukaan kepala. Ia dilengkapi dengan lip artikular, yang meningkatkan kesesuaian permukaan yang diartikulasikan, yang diliputi dengan rawan hyaline.

Sendi bahu: 1 - tendon bisep bahu; 2 - kepala humerus; 3 - rongga artikular skapula; 4 - bibir artikular; 5 - beg axillary

Kapsul artikular sangat longgar, dengan anggota badan diturunkan, ia dikumpulkan menjadi lipatan. Ia dilampirkan pada kutikula di sepanjang pinggir bibir artikular, dan di humerus - di sepanjang leher anatomi, manakala kedua hillocks kekal di luar rongga sendi. Bertukar dalam bentuk jambatan di atas sulcus antara fossary, lapisan sinovial kapsul sendi membentuk penyongsangan berbentuk jari secara membabi buta - vagina synovial antara vagina (vagina synovialis intertubercularis) 2-5 cm panjang. di atas kepala humerus.

Membran synovial juga membentuk eversi tetap kedua - sel pengeringan otot subscapularis (bursa subtendinea m. Subscapularis). Ia terletak di dasar proses corakoid skapula, di bawah tendon otot subscapularis, dan secara meluas disampaikan dengan rongga sendi.

Di dalam ketiak, kapsul sendi menjadi lebih nipis dan membentuk lipatan mendalam yang kekal di mana beg synovial axillary terletak (bursa synovialis axillaris).

Kapsul sendi bahu nipis, dan ligamen corak-bahu dan sendi bahu diperkukuhkan dari atas dan belakang.

  1. Ligan coraco-humeral didefinisikan dengan baik, bermula dari asas proses corakoid, dan ditenun ke dalam kapsul dari bahagian atas dan belakang. Arah seratnya hampir tepat bertepatan dengan tendon bisep bahu.
  2. Ligamen artikular-humeral diwakili oleh tiga berkas, terletak di atas dan di depan, bersambung dengan lapisan dalaman membran berserabut kapsul artikular. Mereka dipasang pada humerus ke leher anatomi dan mencapai bibir artikular.

Kapsul sendi, sebagai tambahan kepada ligamen, diperkuat oleh gentian tendon supraspinatus, supraspinatus, otot pekeliling dan subskapularis. Oleh itu, bahagian bawah medial kapsul sendi bahu paling kurang disatukan.

Sendi bahu biasanya sfera, multiaxial, yang paling mudah alih dari semua sendi tak terputus tulang-tulang tubuh manusia, kerana permukaan yang diartikulasikan sangat berbeza di kawasan, dan kapsulnya sangat luas dan elastik. Gerakan di sendi bahu boleh berlaku dalam semua arah. Bergantung pada sifat pergerakan, kapsul itu melegakan, membentuk lipatan di satu tangan dan strain sebaliknya.

Pergerakan berikut dijalankan dalam sendi bahu:

  • sekitar paksi hadapan - lekapan dan lanjutan;
  • sekitar paksi sagittal - yang membawa kepada tahap mendatar (selanjutnya pergerakan terhalang oleh gerbang bahu, dibentuk oleh dua proses skapula dengan ligamen acromial-coracine yang dibuang di antara mereka) dan penambahan;
  • sekitar paksi menegak - giliran bahu masuk dan keluar;
  • apabila bergerak dari satu paksi ke yang lain - gerakan bulat.

Pergerakan di sekitar paksi depan dan sagittal dibuat dalam lingkungan 90 °, putaran agak kurang. Flexion, lanjutan, penculikan lengan hampir ke menegak, yang dilakukan dalam jumlah maksimum, dilakukan disebabkan oleh pergerakan skapula dan pergerakan tambahan pada sendi sternoclavicular.

Pembentukan sendi siku (articulatio cubiti) melibatkan tiga tulang - humeral, siku dan jejari. Tiga sendi mudah dibentuk di antara mereka. Ketiga-tiga sendi mempunyai kapsul biasa dan satu rongga artikular, oleh itu dari pandangan anatomi dan pembedahan mereka digabungkan menjadi satu (kompleks) sendi. Semua permukaan artikular dipenuhi dengan tulang rawan hyaline.

Siku bersama: 1 - humerus; 2 - sendi radioulnar proximal; 3 - ligam penjaminan ulnar; 4 - sendi brachial; 5 - ulna; 6 - membran interosseous dari lengan bawah; 7 - jejari; 8 - tendon bisep bisu; 9 - ligamen anulus radius; 10 - ligamen cagaran radial; 11 - sendi brachioradial

  1. Gabungan bahu (articulatio humeroulnaris) dibentuk oleh artikulasi humerus dan tulang ulnar. Blok humerus adalah silinder dengan takik mempunyai strok helical. Sendiri adalah helical atau koklea dalam bentuk, uniaxial.
  2. The humeral joint (articulatio humeroradialis) adalah artikulasi condyle humerus dengan fossa artikular kepala radial. Sambungan itu berbentuk sfera.
  3. Proximal radioulnar joint (articulatio radioulnaris proximalis) adalah sendi silinder dan dibentuk oleh artikulasi hujung atas jejari dan ulna.

Ketiga-tiga sendi itu dilindungi oleh kapsul sendi tunggal. Pada humerus, kapsul dilampirkan jauh dari pinggir rawan artikular: di depan, 2 cm di atas tahap epicondyle, supaya fossa koronari terletak pada rongga sendi. Dari sisi, kapsul itu tetap di sepanjang sempadan permukaan artikular blok dan kepala humerus, meninggalkan nama yang bebas. Kapsul dilampirkan pada leher tulang radial dan di sepanjang tepi rawan artikular ulnar. Sekitar lingkaran semikonduktor tulang radial, ia menebal dan membentuk ligamen anulus yang memegang ujung proksimal tulang radial. Kapsul anterior dan posterior nipis, terutamanya di kawasan ular fossa dan di leher tulang radial.

Di bahagian sisi, kapsul sendi disokong oleh ligamen cagaran yang kuat. Ligma cagaran ulnar bermula dari pangkal epicondyle medial bahu, kipas berbentuk diverges dan melekat di sepanjang tepi memotong blok ulna. Ligaman cagaran radial bermula dari epicondyle sisi bahu, turun dan, tanpa dilampirkan ke jejari, dibahagikan kepada dua tandan. Bundle permukaan ligamen ini ditenun dengan tendon extensor, yang mendalam masuk ke dalam ligamen anulus tulang radial, yang membentuk empat kelima lilitan lingkaran, meliputi kepala radial dari tiga sisi (depan, belakang dan sisi sisi).

Sendi humeral adalah bulat dalam bentuk, tetapi sebenarnya hanya dua paksi pergerakan yang dapat digunakan di dalamnya. Paksi pertama adalah sepanjang tulang radial, bersamaan dengan paksi menegak sendi radioulnar proksimal - sendi silinder tipikal. Pergerakan di sekeliling paksi ini dilakukan dengan jejari dengan berus. Paksi kedua bertepatan dengan paksi blok (paksi hadapan), dan jejari bergerak di sekelilingnya (fleksi dan lanjutan) bersama-sama dengan ulna. Sendi bahu berfungsi sebagai sendi heliks (sejenis sendi blok). Pergerakan sisi dalam humeralisuy sendi benar-benar tidak hadir, iaitu paksi sagittal dalam sendi tidak dapat direalisasikan kerana kehadiran membran interosseous antara tulang lengan bawah dan ligamen cagaran yang tidak dapat dipertahankan. Pelbagai gerakan adalah kira-kira 140 °. Dengan fleksi terkuat pada sendi siku, proses coronoid memasuki fossa coronoid, lengan bawah membentuk sudut akut dengan bahu (30-40 °); pada lanjutan maksimum, humerus dan tulang lengan bawah terletak hampir dalam satu garis lurus, manakala proses ulnar terletak pada lubang yang sama humerus.

Kerana kenyataan bahawa paksi blok humeral melepasi dengan bahu membujur, apabila bengkok, lengan distal agak menyimpang ke bahagian medial (tangan tidak terletak pada sendi bahu, tetapi di dada).


Joints Bone Forearm

Epiphisis ulnar dan radial tulang saling berhubungan dengan sendi radixnar proksimal dan distal. Di antara tepi interosseous tulang-tulang ini, membran berserat (syndesmosis) telah diregangkan, lebih tahan lama di bahagian tengahnya. Ia menghubungkan kedua-dua tulang lengan, tidak menghalang pergerakan pada sendi radiulus proximal dan distal; dari itu bermula sebahagian daripada otot-otot dalam lengan bawah. Ke bawah dari sendi radioulnar proksimal, di atas pinggir atas membran interosseous, satu bundar berserat, dipanggil kord serong, direntangkan di antara dua tulang lengan bawah.

Sambungan tulang lengan bawah: 1 - sendi radioulnar proximal; 2 - pemotongan blok tulang siku; 3 - kord serong; 4 - ulna; 5 - sendi radioulnar distal; 6 - cakera segi tiga; 7 - permukaan artikular karpal; 8 - jejari; 9 - membran interosseous dari lengan bawah; 10 - tendon bisep bahu; 11 - ligamen berbentuk cincin radius

Seperti yang telah dinyatakan, sendi radioulnar proksimal adalah sebahagian daripada sendi siku. Sendi radioulnar distal adalah sendi bebas, dalam bentuk permukaan yang diartikulasikan adalah sama dengan sendi proksimal. Walau bagaimanapun, di dalamnya fossa artikular terletak pada jejari, dan kepunyaan ulna dan mempunyai bentuk silinder. Antara pinggir bawah pemotong ulnar tulang radial dan proses styloid tulang radial terletak rawan yang berserabut - cakera artikular, yang mempunyai rupa pinggir segitiga dengan permukaan cekung sedikit. Ia memisahkan sendi radioulnar distal dari sendi pergelangan tangan dan mewakili sejenis fossa artikular untuk kepala tulang ulnar.

Sendi radiolnar proksimal dan distal adalah bebas secara anatomi, iaitu, sepenuhnya berasingan, tetapi ia sentiasa berfungsi bersama, membentuk sendi berputar gabungan. Paksinya di kedudukan lengan yang dilipat adalah sambungan dari paksi vertikal pada sendi bahu, yang menyusunnya dengan paksi konstruk yang dipanggil anggota atas. Paksi ini melewati pusat-pusat kepala humerus, radial, dan ulna. Bentuk radial membuat pergerakan di sekelilingnya: epiphisis atasnya berputar di tempat dalam dua sendi (dalam radiopulmonary humeral dan proksimal), epifisis bawah yang menggambarkan arka di radiulus radiulus bersama sekitar kepala ulna. Pada masa yang sama, ulna tetap tidak bergerak. Putaran radius berlaku serentak dengan berus. Variasi pergerakan ini adalah: putaran luar (supinasi) dan putaran ke dalam (pronation). Prosiding dari pendirian anatomis, dengan supinasi, tangan berputar dengan telapak anterior, ibu jari adalah lateral; apabila pronasi telapak tangan berubah, ibu jari berorientasikan medial.

Jumlah pusingan dalam sendi radioulnar adalah kira-kira 180 °. Jika pada masa yang sama bahu bahu dan bahu membuat lawatan, berus boleh bertukar hampir 360 °. Rotasi tulang radial bebas terjadi di mana-mana kedudukan tulang ulnar: dari keadaan yang tidak seimbang untuk melengkapkan lekukan.

Bentuk sendi pergelangan tangan (articulatio radiocarpea): permukaan radius artikular dari karpal, ditambah pada bahagian medial oleh cakera artikular, dan permukaan artikular tulang pergelangan tangan proksimal (ossa scaphoideum, lunatum et triquetrum). Tulang pergelangan tangan ini saling terhubung dengan satu sama lain oleh ligamen interosseous, oleh itu ia membentuk satu permukaan artikular. Permukaan ini mempunyai bentuk ellipsoidal dan jauh lebih besar di kawasan daripada permukaan artikular carpal tulang radial.

Gabungan tulang tangan: 1 - jejari; 2 - membran interosseous dari lengan bawah; 3 - ulna; 4 - sendi radioulnar distal; 5 - cakera segi tiga; 6 - srednezapyastny joint; 7 - sendi karpometacarpal; 8 - metacarpophalangeal joint; 9 - sendi interphalangeal; 10 - sendi metacarpophalangeal ibu jari; 11 - pergelangan tangan pergelangan tangan

Cakera artikular berbentuk segi tiga, membatasi kepala ulna dari barisan proksimal tulang carpal. Dalam hal ini, ulna tidak terlibat dalam pembentukan sendi pergelangan tangan. Kapsul sendi dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Ia nipis, terutamanya dari belakang, tetapi hampir dilengkapi dengan ligamen dari semua pihak. Di sebelah sisi adalah ligamen radial ligamen pergelangan tangan, yang bermula dari proses styloid tulang radial dan dipasang pada tulang navicular. Di bahagian tengah adalah ligamen cengkerik ulnar pergelangan tangan, yang bermula dari proses styloid ulna dan melekat pada tulang trihedral dan berbentuk kacang. Di permukaan palmar dan permukaan punggung pergelangan tangan ada, masing-masing, ligamen radiokarpal palmar dan dorsal. Ligan palmar lebih tebal dan lebih kuat daripada belakang.


Sebatian Bone Tangan

Selaras dengan klasifikasi tulang tangan, sendi utama berikut dibezakan: antara tulang barisan proksimal dan distal pergelangan tangan - sendi pergelangan tangan pertengahan; antara tulang barisan distal pergelangan tangan dan tulang metacarpals - sendi karpometacarpal; antara tulang metacarpus dan fungsional proksimal - sendi metacarpophalangeal; antara fungsional proksimal dan pertengahan, tengah dan distal - sendi interphalangeal. Sendi-sendi ini diperkuat dengan banyak ligamen.

Gabungan pergelangan median (articulatio mediocarpea) dibentuk oleh permukaan distal tulang barisan pertama pergelangan tangan (kecuali berbentuk kacang) dan permukaan proksimal tulang barisan kedua pergelangan tangan. Permukaan yang menggambarkan sendi ini mempunyai konfigurasi kompleks, dan jurang bersama adalah berbentuk S.

Dalam hal ini, di dalam sendi ada, ada dua kepala sfera. Permukaan artikular yang artikulasi hampir sama di kawasan, oleh itu sendi ini tidak aktif dalam pelbagai pergerakan. Kapsul artikular dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular, agak bebas dan sangat nipis dari bahagian belakang. Kapsul sendi itu diperkuat dengan ligamen tambahan. Ligamen interosseous sangat kuat mengikat tulang barisan distal pergelangan tangan antara satu sama lain, supaya pergerakan di antara mereka tidak penting. Antara tulang pergelangan tangan pergelangan tangan kedua terdapat jurang yang menghubungkan rongga pergelangan tangan dan karpal-metacarpal.

Sendi intercarpal (articulationes intercarpeae) terletak di antara tulang individu pergelangan tangan proksimal atau distal. Mereka terbentuk dengan menghadap ke permukaan masing-masing tulang yang diartikulasikan, bentuknya rata. Rongga sendi ini sempit, berkomunikasi dengan sendi tengah dan carpometacarpal.

Di palmar dan permukaan punggung tangan terdapat banyak ligamen yang menghubungkan tulang pergelangan tangan dan tulang pergelangan tangan dengan pangkal tulang metakarpal. Mereka sangat baik di permukaan palmar, membentuk alat ligamentous yang sangat kuat - ligamen pergelangan tangan yang berseri. Ligamentum ini bermula dari tulang capitate dan memancarkan radiasi ke tulang-tulang yang berdekatan di pergelangan tangan. Terdapat juga ligamen mezhzapyastnye palmar yang pergi dari satu tulang pergelangan tangan ke yang lain dalam arah melintang. Kompleks ligamen ini menggariskan pergelangan tangan pergelangan tangan dan sangat kuat memegang fornix sawit yang terbentuk oleh tulang pergelangan tangan dan metacarpus. Gerbang konvoi ini menghadap permukaan palmar dan hanya dinyatakan dalam manusia.

Di atas pergelangan tangan pergelangan tangan, di antara ketinggian radial dan ulnar pergelangan tangan, ada ligamen yang kuat - retaker flexor (retinaculum flexorum), yang merupakan penebalan fascia lengan bawah. Sokongan flexor di kawasan ketinggian tersebut memberikan tisu penghubung septa ke tulang pergelangan tangan, akibatnya tiga saluran terpisah dibentuk di bawahnya: terusan radial pergelangan tangan, terusan pergelangan tangan dan kanal ular karang ular.

Pergerakan tangan berhubung dengan lengan bawah dilakukan di sekitar dua paksi saling tegak lurus: frontal dan sagittal. Sekeliling paksi hadapan, fleksi tangan, kira-kira 60-70 °, dan lanjutan (kira-kira 45 °) berlaku. Sekeliling paksi sagittal dijalankan (kira-kira 35-40 °), dan memimpin (kira-kira 20 °). Oleh itu, pelbagai pergerakan semasa peluasan adalah jauh lebih rendah daripada pelbagai pergerakan semasa fleksi, kerana lanjutan itu dihalang oleh ligamen palmar yang jelas. Pergerakan sisi dihadkan kepada ligamen cagaran dan proses styloid. Berus juga melakukan gerakan periferal (conical) yang berkaitan dengan peralihan dari satu paksi ke yang lain.

Dalam semua pergerakan ini, dua sendi terlibat - pergelangan tangan dan pergelangan tangan, yang secara fungsional membentuk satu gabungan gabungan - sendi tangan (articulatio manus). Barisan tulang carpal proximal dalam gabungan ini memainkan peranan cakera tulang.

Sepenuhnya terpisah daripada sendi lain tulang carpal adalah sendi tulang berbentuk kacang (articulatio ossis pisiformis), yang jarang berkomunikasi dengan lumen pergelangan tangan. Kapsul bebas daripada sendi ini menjadikannya mungkin untuk menggantikan tulang dalam arah distal-proksimal.

Sendi carpometacarpal (articulationes carpometacarpeae) adalah sendi tulang barisan distal pergelangan tangan dengan pangkal lima tulang metacarpal. Dalam kes ini, sendi ibu jari terpisah, dan baki empat sendi mempunyai rongga artikular dan kapsul. Kapsul artikular adalah taut, diperkuat oleh ligamen karpal-metacarpal dari bahagian belakang dan sawit. Rongga sendi berbentuk celah, terletak di arah melintang. Ia berkomunikasi dengan rongga sendi pertengahan melalui sambungan antara karpal.

II - V karpometacarpal sendi dalam bentuk dan fungsi tergolong dalam jenis sendi tidak aktif rata. Oleh itu, keempat tulang barisan kedua pergelangan tangan dan tulang metacarpal II - V sangat saling tegas dan secara mekanikal membentuk asas pepejal tangan.

Dalam pembentukan sendi karpometacarpal jari pertama (articulatio carpometacarpea pollicis), trapezium tulang dan tulang metacarpal pertama mengambil bahagian, permukaan articulating yang mempunyai bentuk pelana yang jelas dinyatakan. Kapsul sendi adalah percuma, dengan palmar dan terutama dari bahagian belakang diperkuat dengan tambahan ligamen berserabut. Sambungan itu secara anatomis dan berfungsi secara terpencil, pergerakan di dalamnya dilakukan sekitar dua paksi saling tegak lurus: sagittal, melalui asas I metacarpal, dan frontal, melalui tulang trapezium. Dalam kes ini, paksi hadapan terletak pada sudut tertentu pada satah hadapan. Di sekelilingnya adalah fleksi dan lanjutan ibu jari bersama dengan tulang metakarpal. Oleh kerana paksi putaran melangkah pada sudut dengan paksi struktur anggota atas, ibu jari, apabila bengkok, beralih ke arah sawit, menentang jari-jari lain. Di sekitar paksi sagittal, plumbum dibawa dan ibu jari dibawa ke jari telunjuk. Hasil daripada kombinasi pergerakan di sekitar dua paksi yang disebutkan dalam gerakan sendi, bulat mungkin.


Jari tulang jari

Sendar metacarpophalangeal (articulationes metacarpophalangeae) dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan fossae pangkal falang proksimal. Permukaan artikular kepala kepala tulang metacarpal mempunyai bentuk sfera, tetapi dari sisi ia dipotong dan meluas ke permukaan palmar. Rongga artikular falang proksimal adalah ellipsoid, mempunyai dimensi yang lebih kecil. Kapsul sendi adalah percuma, nipis, terutamanya pada permukaan dorsal, disokong oleh ligamen tambahan yang kukuh. Pada sisi medial dan sisi dari sendi-sendi ini, terdapat ligamen-lateral ligamen yang meluas dari lubang-lubang pada permukaan lateral kepala tulang metacarpal ke tubercle pada dasar-dasar falang proksimal. Dari permukaan palmar adalah ligamen palmar yang lebih tahan lama. Serat-serat mereka bersambung dengan lipatan-lipatan metacarpal melintang yang melintang. Tiga daripada ligamen terakhir, mereka menyambungkan kepala tulang pastern II - V, menghalang mereka daripada menyimpang ke sisi dan menguatkan asas pepejal tangan.

Bentuk sendi metacarpophalangeal adalah sfera, kecuali untuk sendi metacarpophalangeal ibu jari. Disebabkan perbezaan besar dalam saiz permukaan artikular kepala dan lubang, sendi mempunyai pergerakan yang besar, terutamanya dalam arah palmar. Sekeliling paksi hadapan, fleksi dan penyambungan sehingga 90 ° dibuat di dalamnya, sekitar paksi sagittal, jari dibawa ke kedua-dua belah (jumlah pergerakan satu jari ialah 45-50 °). Pergerakan pekeliling juga mungkin dalam sendi-sendi ini. Pergerakan di sekeliling paksi menegak di sendi-sendi ini tidak disedari kerana ketiadaan otot berputar.

Metacarpophalangeal joint of thumb (articulatio metacarpophalangea pollicis) adalah berbentuk blok. Permukaan artikular kepala metacarpal saya luas, dengan dua bukit yang tepat diucapkan pada permukaan palmar. Bahagian sendi bersama kapsul terdiri daripada dua ossikel sesak (lateral dan medial), satu permukaan yang menghadap rongga sendi dan ditutup dengan tulang rawan hyaline. Jumlah kelonggaran dalam sendi ini kurang daripada dalam sendi metacarpophalangeal II - V.

Sendi interphalangeal (articulationes interphalangeae manus) terletak di antara fungsional proksimal dan tengah, tengah dan distal jari kedua hingga ke kelima, dan juga antara fungsional proksimal dan distal jari pertama. Pembentukan sendi interphalangeal melibatkan: ketua fungsional proksimal atau tengah, yang mempunyai penampilan blok biasa, dan pangkal falang tengah atau distal, yang diwakili oleh lubang-lubang cetek dengan puncak di tengah. Kapsul sendi interphalangeal adalah luas, nipis dari bahagian belakang, diperkuat dari selebihnya oleh palmar dan ligamen sisi (ibu jari kadang-kadang mempunyai satu batang sesamoid di dalamnya). Ligamen sisi menyisihkan kemungkinan pergerakan sisi.

Sendi interphalangeal adalah penyekat biasa. Gerakan di dalamnya hanya dilakukan di sekitar satu paksi hadapan. Apabila ini berlaku, fleksi dan lanjutan daripada phalanges dalam jumlah 50-90 °.

Tulang anggota atas dan sendi mereka

Tali anggota atas terdiri daripada tali pinggang anggota atas (ikat pinggang bahu) dan kaki atas bebas (Rajah 26). Belang kaki atas pada setiap sisi mempunyai dua tulang - tulang selangka dan scapula.

Dengan rangka batang tubuh, hanya klavikula yang bersambung dengan sendi. Skapula dimasukkan antara klavikula dan bahagian bebas dari bahagian atas.

Tulang-lengkung bahagian atas badan girdle terdiri daripada scapula dan tulang selangka.

Tulang selangka adalah tulang berbentuk melingkar yang melengkung yang bergerak sendi bahu dari dada, memastikan kebebasan pergerakan lengan.

Skapula adalah tulang segitiga rata.

Tali bahagian bebas dari bahagian atas badan terdiri daripada humerus, tulang lengan bawah (siku, jejari) dan pergelangan tangan (tulang pergelangan tangan, metacarpus dan phalanges jari).

Tulang-tulang di tangan termasuk tulang pergelangan tangan, metacarpals dan tulang (phalanges) jari-jari tangan.

Rangka pergelangan tangan terdiri daripada 8 tulang spongy (pendek), disusun dalam dua baris, 4 tulang di setiap baris, dan mempunyai permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang yang bersebelahan. Metacarpus mempunyai lima tulang metacarpal pendek, yang dibedakan asas, badan dan kepala. Asas tulang metacarpal disediakan dengan permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang barisan kedua pergelangan tangan, dan kepala mereka dengan asas-asas falang pertama jari. Tulang jari adalah tulang pendek tubular (phalanges) yang terletak di belakang yang lain. Empat jari mempunyai tiga fasaxes - proksimal, tengah dan distal (kuku). Pengecualian adalah ibu jari berus, yang mempunyai dua phalanges (proksimal dan distal).

Sendi-sendi tulang atas badan dibentuk sedemikian rupa sehingga memungkinkan untuk melakukan pelbagai jenis pergerakan dengan skala besar. Terutamanya berus mudah alih yang mampu menangkap objek. Sendi grudino-clavicular adalah satu-satunya sambungan dengan tali bahu (tulang selangka dan scapula) dan seluruh anggota atas disambungkan ke rangka batang. Terima kasih kepada gabungan ini, tulang belakang boleh dibangkitkan dan diturunkan di sekitar paksi sagittal, dan dengan itu skapula dengan seluruh bahagian atas. Pergerakan clavicle ke belakang dan sebagainya berlaku di sekitar paksi menegak. Pergerakan pekeliling berorientasikan sekitar paksi yang berjalan di sepanjang tulang selangka. Sendi sternoclavicular dibentuk oleh sambungan tulang selangka dengan sternum. Sambungan ini adalah pelana berbentuk, multiaxial dalam fungsi. Di dalam sendi terdapat cakra cartilaginous intra-artikular melicinkan penyelewengan permukaan artikular. Sendi ini diperkuat dengan ligamen yang kuat yang menghubungkan tulang selangka dengan sternum dan tulang rusuk pertama. Dengan spatula, tulang belakang membentuk sendi acromioclavicular. Ia bentuknya rata, tidak aktif dalam fungsi. Pergerakan dalam batas sendi dengan ligamen yang kukuh.

Sendi bahu menghubungkan bahagian bebas dari bahagian atas (lengan) dengan ikat pinggang bahu. Sendi dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula. Permukaan artikular pada kepala humeral mempunyai bentuk bola. Sendiri membolehkan pelbagai pergerakan. Kapsul sendi adalah nipis, percuma, disokong oleh hanya satu ligamen, yang merupakan salah satu punca kehelan dalam sendi ini. Melalui rongga sendi bahu ditutup dengan tendon membran sinovial kepala panjang bisep bahu.

Sendi siku terdiri daripada tiga sendi: sendi pinggul, bahu dan sinar x. Sendi bahu dibentuk oleh artikulasi humerus dengan takhta blok seperti ulna. Sambungan ini berbentuk blok, dengan satu paksi putaran. Ia boleh membengkokkan dan meregang lengan bawah. Sendi humeral dibentuk oleh kepala sfera ujung bawah (epiphysis) humerus dan fossa artikular kepala radial. Sambungan adalah sfera, berbilang lapisan.

Sendi radioulnar atas (proksimal) terbentuk oleh takik radial ulna dan permukaan artikular radius. Sambungan itu adalah silinder, dengan paksi putaran memanjang (sepanjang lengan bawah). Ketiga sendi yang memasuki sendi siku dikelilingi oleh satu kapsul biasa, yang disokong oleh ligamen yang memegang tulang yang diartikulasikan di samping satu sama lain dan menguatkan sendi ini. Dalam pergerakan ini, pergerakan di sekitar frontal (lenturan dan lanjutan lengan bawah) dan paksi longitudinal (putaran lengan dan tangan) adalah mungkin.

Pusingan pada sendi radioulnar atas dilakukan bersama pergerakan yang sama pada sendi radiulus yang lebih rendah (distal) dibentuk oleh kedudukan ulnar radius dan permukaan artikular kepala tulang ulnar. Sendi ini juga silinder. Bersama dengan sendi radioulnar atas, ia membentuk gabungan bersama dengan paksi rotasi biasa (sepanjang lengan bawah).

Antara tulang radial dan ulnar terdapat membran intercostal yang kuat pada lengan bawah, yang memegang tulang-tulang ini bersebelahan dan berfungsi sebagai titik permulaan untuk banyak otot lengan dan tangan.

Sambungan pergelangan tangan yang menghubungkan lengan bawah dengan tangan terbentuk oleh permukaan artikular tulang radial, cakera artikular di dekat kepala ulna dan barisan pergelangan tangan pertama (proksimal). Sambungan adalah kompleks, kompleks dalam struktur, ellipsoidal dalam bentuk, biaxial dalam fungsi. Ia diperkuat oleh ligamen sisi dan lain-lain. Dalam gabungan ini di sekitar paksi hadapan, perpanjangan lanjutan, serta penculikan dan penambahan berus di sekeliling paksi sagittal adalah mungkin.

Di antara barisan pergelangan tangan pertama (proksimal) dan kedua (distal) tulang terdapat sendi pergelangan tangan menengah seperti sedetan tengah. Ia mempunyai struktur yang kompleks. Sendi diperkuat dengan beberapa ligamen punggung dan palmar pendek, dan rongga artikularnya berkomunikasi dengan rongga antara karpal yang dibentuk oleh permukaan artikular tulang pergelangan tangan yang bersebelahan.

Sendi carpometacarpal dibentuk oleh permukaan artikular dari pangkal tulang metakarpal dan tulang barisan kedua tulang pergelangan tangan. Jari karpal-metacarpal jari pertama (ibu jari) berbeza daripada empat sendi lain kerana ia dipisahkan dari mereka, permukaan artikularnya mempunyai bentuk pelana. Bentuk permukaan artikular dari gabungan ini dan kapsul sendi bebas memungkinkan untuk melakukan pergerakan di sekitar dua paksi. Akibatnya, ibu jari menentang jari kecil, yang penting untuk meraih objek.

Sendi metacarpophalangeal dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan pangkal phalanges pertama (proksimal). Mereka mempunyai bentuk ellipsoidal, yang membolehkan jari bergerak di sekitar dua paksi: frontal (perpanjangan lanjutan) dan sagittal (lead-cast).

Sendi interphalangeal adalah sendi biasa seperti blok yang membolehkan hanya satu jenis pergerakan - lenturan atau lanjutan.

Tarikh ditambah: 2017-01-26; Views: 1738; PEKERJAAN PERISIAN ORDER

Gabungan tulang anggota atas


Rajah. 79. Kesibukan Acromioclavicular (articulatio acromio-clavicularis) dan sendi bahu
(articulatio humeri). Pandangan hadapan
1-acromion; 2-acromial clavicular joint (ligament acromioclavicular); Ligamentum 3-akut; Lampiran berbentuk 4; Ligamentum 5-coraco-clavicular; 6-kunci; 7-ligamer melintang atas skapula; 8-blade; Sendi bahu 9-kapsul; 10 humerus; 11-tendon kepala panjang bisep bahu; 12 subscapularis otot; Ligamen 13-beak-humeral.
Rajah. 79. Acromioclavicular dan sendi bahu.
Pandangan hadapan
1-acromion; 2-articulatio acromioclavicularis (ligamentum acromio-claviculare); 3-ligamentum coracoacromiale; 4-processus coracoideus; 5-corakoclaviculare; 6-clavicula; 7 ligamentum transver-sum scapulae (superius); 8-scapula; 9-capsula articulationis humeri; 10-humerus; 11-tendo m. bicipitis brachii (caput longum); 12-m.sub-scapularis; 13-ligamentum coracohumerale.
Rajah. 79. Acromioclavicular dan sendi bahu. Aspek anterior, l-acromion; Sendi 2-acromioclavicular (ligamen acromioclavicular); Ligamen 3-coraco-acromial; 4-coracoid proses; Ligamentum 5-coracoclavicular; 6-clavicule; 7 ligamen melintang yang melintang; 8-scapula; 9-capsula bersama bahu; 10-humerus; 11-tendon kepala bisep brachii; 12-subscapularis; Ligamentum 13-coracohumeraI.


Rajah. 80. Bahu bersama (articulatio huineri).
Pemotongan hadapan.
1-acromion; 2-acromial clavicle joint; 3-kepala humerus; Sendi bahu 4-artikular; Rongga 5-artikular skapula; 6-clavicle; 7-blade; Bibir 8-artikular; 9-poket ketiak rongga artikular; 10-tendon kepala panjang bisep bahu; Vagina 11-sinovial tendon kepala panjang bisep bahu; Otot 12-delto-terkemuka. 13 beg poddeltovidny.
Rajah. 80. Artikulatio humeri. Pemotongan hadapan. 1-acromion; 2-artikulatioacromioclavicularis; 3-caput humeri; 4-cav-ilasarlicularisarticulatioiiis humeri; 5-cavitasglenoidale (scapulae); 6-clavicula; 7-scapula; 8-labrum glenoidale; 9-recessus subaxilaris cavi-tae articularis; 10-tcndo m.bicipitis brachii (caput longum); 11-vagina sinovialis tendinis m.bicipitis brachii (caput longum); 12-m.del-toideus; 13-bursa subdelloidea.
Rajah. 80. Bahu bersama. Bahagian hadapan.
1-acromion; 2-acromioclavicularjoint; 3 kepala humerus; Rongga 4-artikular sendi bahu; Rongga glenoid (scapula); 6-clavicule; 7-scapula; Labrum 8-glenoid; 9-subaxillar resess of rongga artikular; 10-tendon kepala panjang biceps brachii; 1 sarung tudung lutut dalam lepuh (biceps brachii); 12-deltoid; 13-subdeltoid bursa.


Rajah. 81. Siku bersama (articulatiocubiti).
Pandangan hadapan
1 humerus; Kapsul 2-bersama; Epicondyle 3-medial humerus; 4 ulnar ligamentum cagaran; Ligamen 5-cincin radius; Otot biceps 6-su-hozhilie bahu; 7-slanting chord; 8-ulna; Tulang 9-ray; Ligamen kolateral 10-rasuk; Markup 11-lateral.
Rajah. 81. Artikulatio cubiti.
Pandangan hadapan
1-humerus; 2-capsula articu-laris; 3-epicondylus medialis humeri; 4-ligamentum collat-erale ulnaris; 5-inci anulare radii; 6-tendo m.bicipitis brachii; 7-chorda obliqua; 8-ulna; 9-jejari; 10-ligamentum collaterale radi-ale; ll-epicondylus lateralis.
Rajah. 81. Siku bersama. Aspek anterior.
1-humerus; Kapsul 2-artikular; Epicondyle 3-medial humerus; 4-ulnar ligamentum cagaran; 5 ligamen radius; 6-tendon bisep brachii; Kord 7-serong; 8-ulnar (tulang); 9-jejari; Ligamen cagak 10-radial; Epicondyle 11-lateral.


Rajah. 82. Siku bersama dan sendi tulang lengan bawah (rongga ulnar
sendi dibuka).
I-humerus; Condyle 2-kepala humerus; 3-blok humerus; 4 titik siku bersama; 5-tuberosity ulna; Ulna 6-badan; Membran 7-antara tulang; 8-distal ray-lateral joint; Radius 9-badan; Kord 10-slanting; 11-tendon otot bisep bahu (terputus); 12-kolydyevaya ligamen tulang radial: radius 13-kepala; 14-kapsul sendi bersama.
Rajah. 82. Siku bersama dan sendi tulang lengan bawah (rongga ulnar
sendi dibuka).
l-humcrus; 2-capitulum humeri; 3-trochantcr liumeri; 4-cavitas articularis; 5-tuberositas ulnae; 6-corpus ulnae; 7-membran antena ante-brachii; 8- artikulatio radioulnai'isdistalis; Radiasi 9-cor-pus; I0-chorda obliqua; Saya l-tendo in.bicipi-tis brachii (terputus); 12 ligamentum anulare radii; 13-caput radii; 14-capsula articularis.
Rajah. 82. Siku bersama dan sendi lengan bawah (rongga sendi elboww ditemui). 1-humcrus; 2-capitulum humeri; 3-trochlea humcrus; Rongga 4-artikular (bersama siku); 5-tuberosily ulna: 6-badan ulna; Membran 7-intcrosscus daripada lengan bawah; 9-body radius: kord 10-obliquc; II-tendon bisep brachii (dipotong); Radius jejari 12-anular; 13 kepala radius; 14 - capsula artikular siku sendi.

Rajah. 83. Ray pergelangan tangan bersama (articulartio radiocarpea);
ligamen dan sendi tangan, betul. Sebelah Ladonnaya. 1 tulang bujur; 2-distal ray-siku bersama; 3-ulnar collateral carpal ligament; Tulang 4-kacang; Ligamen 5-kacang; Ligamen 6-pea-metacarpal; 7-hook hooked bone; 8-palmar untuk ligamen mesa-metacarpal; 9 palmar metacarpal ligamen; 10 ligamen metacarpal melintang; 11-metacarpophalangeal bersama jari V (dibuka); 12 sendi interphalangeal jari kelima; Tendon 13-otot - flexor yang mendalam dari jari-jari; 14-faraj faraj flexor III jari; Ligamen 15-cagaran metacarpophalangeal dan interphalangeal susugava 1 jari; 16-cario-metacarpal bersama jari pertama tangan; 17-capitate bone; 18 ligamen pergelangan tangan; Ligamen kolateral 19-rasuk; 20 palmar lume-carpal ligament; 21 tulang lunate; Tulang 22-baik; 23 membran selaput lengan bawah.
Rajah. 83. Aniculatio radiocarpea. Ligamen dan sendi tangan, betul. Sebelah Palmar, l-ulna; 2-articulatio radioulnaris distalis; 3-ligamcntum collaierale saf1 ulnare; 4-os pisiforme; 5-ligamentum pisohamatum; 6-ligamen-tum P18ote1asafsit; 7-hamulus ossis hamati; 8-ligamenta car-pometacarpea palmaria; 9-ligamenta metacarpea palmaria; 10-liga-mcnta ts! Asafsa transversa prolunda; 11 articulatio caffophalangea (dissected); 12-artikulasi 1StefBa1aEeae manus; 13-tendo m.flex-oris digitorum profundi; 14-vagina tendin musculi flexorum digito-rum (III); 15-ligamenla collateralia; 16 articulatio saphoptaasaphea; 17-oscapitatum; 18- ^ atepshtaf1 radiatum; 19-ligamemum col-laterale carpi radiale; 20-ligamentum safote! Asafea palmare; 21-bulan lunatum; 22-jejari; 23-membrana interosseaanterbrachii.
Rajah. 83. Radota sendi, ligamen dan sendi pergelangan tangan, betul.
Pandangan palmar.
l-ulna; 2-distal radioulnar sendi; 3

ulnar collateral safa! ligamen; 4-pisilbnTi tulang; Ligamen 5-pisohomote; 6-p15ote (asafa1 ligament; 7- hanuilus tulang hamate: 8-palmar
selamat! asafa1 ligament; 9-palmar metacarpal ligament; Ligamen metacarpal melintang 10; I 1 -metacarpopha-longeal joint of V finger (dissect); 12-antara-pholongcal sendi jari V; 13-tendon llexor ciigitorum pro-fundus; Sarung 14-tendinous flecar digito-rum (HI); 15-collaler-al ligamen metacarpophalangeal dan interphalangeal sendi ibu jari; 16-laphots1asafa1 bersama ibu jari; 17-capitate bone; 18-radiale ligament carpal: ligamentum 19-radial ligamen pergelangan tangan: 20-palmar radiocarpal ligament: 21-lunate bone; 22-jejari; Membran lengan 23-interosseous.
">

Rajah. 83. Ray pergelangan tangan bersama (articulartio radiocarpea);
ligamen dan sendi tangan, betul. Sebelah Ladonnaya. 1 tulang bujur; 2-distal ray-siku bersama; 3-ulnar collateral carpal ligament; Tulang 4-kacang; Ligamen 5-kacang; Ligamen 6-pea-metacarpal; 7-hook hooked bone; 8-palmar untuk ligamen mesa-metacarpal; 9 palmar metacarpal ligamen; 10 ligamen metacarpal melintang; 11-metacarpophalangeal bersama jari V (dibuka); 12 sendi interphalangeal jari kelima; Tendon 13-otot - flexor yang mendalam dari jari-jari; 14-faraj faraj flexor III jari; Ligamen 15-cagaran metacarpophalangeal dan interphalangeal susugava 1 jari; 16-cario-metacarpal bersama jari pertama tangan; 17-capitate bone; 18 ligamen pergelangan tangan; Ligamen kolateral 19-rasuk; 20 palmar lume-carpal ligament; 21 tulang lunate; Tulang 22-baik; 23 membran selaput lengan bawah.
Rajah. 83. Aniculatio radiocarpea. Ligamen dan sendi tangan, betul. Sebelah Palmar, l-ulna; 2-articulatio radioulnaris distalis; 3-ligamcntum collaierale saf1 ulnare; 4-os pisiforme; 5-ligamentum pisohamatum; 6-ligamen-tum P18ote1asafsit; 7-hamulus ossis hamati; 8-ligamenta car-pometacarpea palmaria; 9-ligamenta metacarpea palmaria; 10-liga-mcnta ts! Asafsa transversa prolunda; 11 articulatio caffophalangea (dissected); 12-artikulasi 1StefBa1aEeae manus; 13-tendo m.flex-oris digitorum profundi; 14-vagina tendin musculi flexorum digito-rum (III); 15-ligamenla collateralia; 16 articulatio saphoptaasaphea; 17-oscapitatum; 18- ^ atepshtaf1 radiatum; 19-ligamemum col-laterale carpi radiale; 20-ligamentum safote! Asafea palmare; 21-bulan lunatum; 22-jejari; 23-membrana interosseaanterbrachii.
Rajah. 83. Radota sendi, ligamen dan sendi pergelangan tangan, betul.
Pandangan palmar.
l-ulna; 2-distal radioulnar sendi; 3

ulnar collateral safa! ligamen; 4-pisilbnTi tulang; Ligamen 5-pisohomote; 6-p15ote (asafa1 ligament; 7- hanuilus tulang hamate: 8-palmar
selamat! asafa1 ligament; 9-palmar metacarpal ligament; Ligamen metacarpal melintang 10; I 1 -metacarpopha-longeal joint of V finger (dissect); 12-antara-pholongcal sendi jari V; 13-tendon llexor ciigitorum pro-fundus; Sarung 14-tendinous flecar digito-rum (HI); 15-collaler-al ligamen metacarpophalangeal dan interphalangeal sendi ibu jari; 16-laphots1asafa1 bersama ibu jari; 17-capitate bone; 18-radiale ligament carpal: ligamentum 19-radial ligamen pergelangan tangan: 20-palmar radiocarpal ligament: 21-lunate bone; 22-jejari; Membran lengan 23-interosseous.

Rajah. 84. Ray pergelangan tangan (articulanio radiocarpea); sendi dan
berus ligamen, betul; Incision di pesawat hadapan. I-metacarpals; Ligamen interparpal 2-interosseous; 3 pergelangan tangan tetapi sendi metacarpal; 4-carpal bersama dengan 1 jari; Tulang 5-poligon; Tulang 6-trapezoid; 7-capitate bone; 8-rasuk ligamen pergelangan tangan; 9 - tulang navicular; 10-beam-carpal joint; 11 tulang lunate; Tulang 12-ray; 13 cubit tulang; 14-bag seperti pendalaman sinar distal daripada sendi siku; 15-distal ray-siku bersama; 16 cakera intra-artikular daripada ray-carpal joint; 17 ligamen pergelangan tangan pergelangan tangan; Tulang 18 segi tiga; 19-kacang tulang; Pautan interzapyastnye 20-interosseous; Tulang 21-ketagih; 22 sendi mesenterik.
Rajah. 84. Artikulatio radiocarpea; sendi dan ligamen kanan cystic.
Incision di pesawat hadapan.
1-ossa metacarpea; 2-ligamenta interossea intermetacarpea; Safopshasafee 3-articu-lationes; 4-articulatio carpometacarpea pollicis; 5-irape /.ium; 6-os trapezoik; 7-os capitatum; 8-ligamentum collat-erale saf1 radiale; 9-os scaphoideum; 10-artikulatio radiocafeunl; 11-bulan lunatum; 12-jejari; 13-ulna; 14-recessussacciformis; 15-articu-latio gadusapheit distalis; 16-discus articularis; 17-Ugmainum col-laterale carpi ulnare; 18-triquelrum; 19-os pisiformc; 20 tahun yang lalu; Exefea interossea; 21-os hamatum; 22-ligamenta ymegsafea.
Rajah. 84. Kad4osafa1 bersama, ligamen dan johnns pf pergelangan tangan kanan.
Pesawat hadapan.
Tulang 1-te1asafa1; 2-interosseous itu! Asafa1 ligamen; 3-car-rote! Asafa1 sendi; 4-laphots1asafa1 sendi ibu jari; 5-tropezium; 6-trapezoid; 7-capitatc; 8-radial safa! ligamen cagaran; 9-scaphoid; 10-haShaSafa1 bersama; ll-lunate; 12-jejari; 13-ulna; 14-reses bersambung dari sendi radioulnar distal; 15-distal radioulnar sendi; 17 dan 1 paun ligamen cagaran; 18-triquetrum; 19-pisiform; 20-interosseous inter-safa! ligamen; 21-hamate; Ligamen 22-1p1gsafa1.

Acromioclavicular joint (articulatio acromio-clavicularis) dan sendi bahu (articulatio humeri)

akromion;
sendi acromioclavicular (ligamen acromioclavicular);
Ligamen Coraco-acromial;
proses corakoid;
Ligamen Coraco-clavicular;
clavicle;
ligamen melintang atas skapula;
scapula;
kapsul sendi bahu;
humerus;
tendon kepala panjang bisep bahu;
otot subscapularis;
ligamen coraco-humeral.

Bahu bersama (articulatio huineri)

akromion;
sendi acromioclavicular;
ketua humerus;
jurang bersama bersama bahu;
rongga artikular skapula;
clavicle;
scapula;
bibir bersama;
saku axillary rongga artikular;
tendon kepala panjang bisep bahu;
vagina sinovial tendon kepala panjang bisep bahu;
otot deltoid.
beg poddeltovidny.

Siku bersama (articulatiocubiti)

humerus;
kapsul artikular;
epicondyle medial humerus;
ulnar ligamentum cagaran;
ligamen anulus radius;
tendon bisep bahu;
kord serong;
ulna;
tulang radial;
ligamen cagaran radial;
namyslok sisi.

Siku bersama dan sendi tulang lengan bawah (rongga sendi siku dibuka)

humerus;
condyle kepala humerus;
blok humerus;
rongga sendi siku;
ular tuberosity;
badan ulna;
membran interosseous;
sendi radioulnar distal;
radius badan;
kord serong;
biceps tendon bahu (terputus);
kolydyevaya ligament radius:
kepala radial;
kapsul siku sendi.

Ray-carpal joint (articulartio radiocarpea) ligamen dan sendi tangan, betul

1 tulang bujur;
sendi radioulnar distal;
ulnar ligamentum pergelangan tangan pergelangan tangan;
tulang berbentuk kacang;
cangkuk pea-cangkuk;
ligamen pea-metacarpal;
hooked hook;
palmar untuk ligamen mesa-metacarpal;
ligamen metacarpal palmar;
ligamen metacarpal melintang;
sendi metacarpophalangeal jari kelima (dibuka);
sendi interphalangeal jari kelima;
tendon otot-flexor flexor;
faraj faraj fibrous III jari;
ligamen cagaran dari metacarpophalangeal dan interphalangeal susugava dari 1 jari;
sendi karpometacarpal jari pertama tangan;
capitate bone;
rasuk pergelangan tangan;
ligamen cagaran radial;
ligamen pergmar palmar;
tulang lunate;
tulang radial;
membran intercostal lengan bawah.

Pergelangan tangan pergelangan tangan (articulanio radiocarpea); sendi dan ligamen tangan, betul

Incision di pesawat hadapan.

metacarpals;
ligamen interfangular interosseous;
sendi karpal-metacarpal;
sendi karpal-metacarpal 1 jari;
tulang poligon;
tulang trapezoid;
capitate bone;
ligamen cagaran radial pergelangan tangan;
tulang scaphoid;
ray-carpal joint;
tulang lunate;
tulang radial;
ulna;
Beg seperti pengeraman sendi ray-sumbu distal;
sendi sinar-ray distal;
cakera intra-artikular pada sendi pergelangan tangan-karpal;
ulnar ligamentum pergelangan tangan pergelangan tangan;
tulang trirografi;
tulang berbentuk kacang;
hubungan intercharpal interosseous;
tulang penyambung;
Sendi Metacarpal.

Atlas anatomi manusia. Akademik.ru 2011

Lihat apa "Tulang yang menggabungkan bahagian atas" dalam kamus lain:

Sendi dalam bahagian bebas dari bahagian atas badan - Gabungan dalam rangka bahagian bebas dari bahagian atas badan diwakili oleh sendi bahu (articulatio humeri), siku (articulatio cubiti), sendi proximal dan distal radioulnar (articulatio radioulnaris proximalis dan articulatio......

Joints of the bones of the upper limb girdle - The joints in the girdle of the upper limb are represented by two joint articular pairing, sambungan end sternal clavicle dengan cincin sternum dan sambungan dari ujung akromial clavicle dengan acromions dari bilah bahu. Grudino clavicular joint (articulatio... Atlas anatomi manusia

Joints of the bones of the upper limb girdle - See also: Skeleton of the upper limb Girdle limb Upper Skeleton of the free part of the upper limb Joints in the free part of the upper limb Connections in the girdle of the upper limb represented by two joint joint pair...... atlas anatomy human

Joints of the bones of the lower extremity girdle - Penggabungan tulang pelvik kiri dan kanan fusi kemaluan (simphisis ossium pubis) (rajah 44) dibentuk oleh permukaan symphysial tulang kemaluan yang disambungkan oleh cakera interlocal (discus intarpubicus) (rajah 44). Sambungan itu diperkuat dengan...... Atlas anatomi manusia

Rangka bahagian bebas dari bahagian atas - (pars libera membri superioris) terdiri daripada humerus (humerus), radial (radius) dan ulnar (ulna) tulang lengan dan tulang pergelangan tangan (tulang pergelangan tangan, tulang metacarpal dan falanges jari). Humerus (Rajah 25) adalah tulang panjang tubular; dia...... Atlas anatomi manusia

Skeleton anggota atas - Tulang-tulang bahagian atas badan diwakili oleh tali pinggang atas (tulang-tulang skapula dan tulang belakang) dan tulang bahagian bebas dari bahagian atas badan (bahu, siku, radial, tarsus, tulang metatarsal dan jari-jari jari). Belt atas...... Atlas anatomi manusia

Kaki bahagian atas - (cingulum membri superioris) dibentuk oleh tulang berpasangan clavicle (clavicula) (rajah 20, 21) dan scapula (rajah 20, 22A, 22B, 22B). Clavicle adalah tulang berbentuk S berbentuk panjang. Permukaan atas badan clavicle (corpus...... Atlas anatomi manusia

Tulang anggota atas -... Atlas anatomi manusia

Skeleton dan Tulang Sendiri - Struktur dan Fungsi Skeleton: Lajur Vertebral ThoraxSkeleton Skap Limbung Atas... Atlas Anatomi Manusia

Sendi dalam bahagian bebas dari ekstrem yang lebih rendah - Sendi dalam rangka bahagian bebas dari bahagian bawah badan diwakili oleh sendi pinggul, sendi lutut, sendi tulang kaki, sendi pergelangan kaki dan banyak sendi dalam rangka tulang dengan duri, tumit tinggi...... Atlas anatomi manusia