Utama / Lebam

Sambungan tulang pada bahagian atas badan

Kerangka anggota atas dibahagikan kepada dua bahagian: rangka tali pinggang atas badan (tali pinggang bahu) dan rangka tangga atas bebas (Gambar 36).

Rajah. 36. Skeleton bahagian atas (kanan). 1 - clavicle; 2 - scapula; 3 - humerus; 4 - ulna;. 5 - jejari; 6 - tulang carpal; 7 - tulang metacarpus; 8 - falanges jari

Tulang keledar bahagian atas badan

Rangkai bahagian atas badan girdle membentuk dua tulang berpasangan: kambing dan tulang belakang.

Skapula adalah tulang rata (Rajah 37), di mana terdapat dua permukaan (tulang rusuk dan dorsal), tiga ujung (bahagian atas, medial dan sisi) dan tiga sudut (sisi, atas dan bawah). Sudut sisi tebal, ia mempunyai rongga artikular untuk artikulasi dengan humerus. Di atas rongga artikular adalah proses corakoid. Permukaan kutikula dari scapula sedikit cekung dan dipanggil fossa subscapular; dari itu bermula otot dengan nama yang sama. Permukaan dorsal skapula dibahagikan dengan tulang belakang skapula ke dalam dua lubang - supraspinate dan subosseous, di mana otot-otot nama yang sama terletak. Bilah bahu berakhir menonjol - akromion (proses humeral). Ia mempunyai permukaan artikular untuk artikulasi dengan clavicle.

Rajah. 37. dayung (kanan). A - pandangan belakang; B - pandangan hadapan; 1 - fossa subscapular; 2 - supraspinatal fossa; 3 - fossa subosseous; 4 - rongga artikular; 5 - sudut sisi; 6 - proses corakoid; 7 - bahu bahu; 8 - tulang belakang kambing; 9, 10 - acromion

Clavicle (clavicula) adalah tulang melengkung berbentuk S yang mempunyai tubuh dan dua hujung, sternal dan acromion (lihat Rajah 35). Akhir sternal akan menebal dan menghubungkan ke sternum. Akhir acromial diratakan, disambungkan ke acromion skapula. Bahagian lateral tulang tonggak menghadap ke belakang, dan medial - ke hadapan.

Tulang kaki atas bebas

Rangku bahagian atas bebas (lengan) termasuk humerus, tulang lengan bawah, dan tulang tangan (lihat Gambar 36).

Humerus (humerus) adalah tulang panjang tubular, terdiri dari badan (diafisis) dan dua ujung (epifisis) (Rajah 38). Di akhir proksimal terdapat kepala, dipisahkan dari seluruh tulang oleh leher anatomi. Di bawah leher anatomi dari luar adalah dua ketinggian: hillocks besar dan kecil, dipisahkan oleh furrow antar-cumulus. Tulang distal adalah kawasan yang sedikit sempit tulang - leher pembedahan. Nama ini disebabkan oleh keretakan tulang lebih kerap berlaku di tempat ini.

Rajah. 38. Balut bahu (kanan). Paparan depan -; B - pandangan belakang; 1 - ketua humerus; 2 - leher anatomi; 3 - tubercle kecil; 4 - tubercle besar; 5 - alur antara bukit; 6 - puncak tubercle besar; 7 - puncak tubercle kecil; 8 - leher pembedahan; 9 - tuberosity delta; 10 - kepala condyle dari humerus; 11 - blok humerus; 12 - fossa koronari; 13 - fossa proses olekranon; 14 - epikondil medial; 15 - epicondyle sisi

Bahagian atas humerus mempunyai bentuk silinder, dan bahagian bawah - segi tiga. Pada pertengahan pertengahan badan humerus, alur saraf radial mengalir di belakang. Akhir distal tulang itu menebal dan dipanggil condyle humeral. Di sisi-sisi ia mempunyai protrusions - medial dan lateral nadmischelki, dan kepala condyle humerus untuk sambungan dengan jejari dan blok humerus untuk artikulasi dengan ulna terletak. Di atas blok adalah koronari depan fossa, dan belakang - fossa yang lebih dalam dari olecranon (proses tulang ulnar dengan nama yang sama masukkan).

Tulang lengan: radial terletak laterally, kedudukan medial ulnar (Rajah 39). Mereka tergolong dalam tulang panjang tubular.

Rajah. 39. tulang-tulang lengan bawah (kanan). Paparan depan -; B - pandangan belakang; 1 - ulna; 2 - jejari; 3 - margin interosseous; 4 - pemotongan blok; 5 - proses koronari; 6 - olecranon; 7 - kepala tulang ulnar; 8 - proses styloid (tulang ulnar); 9 - kepala radial; 10 - fossa artikular pada kepala jejarian; 11 - leher radius; 12 - tuberosity radius; 13 - proses styloid jejari; 14 - permukaan artikular carpal

Baki radial (radius) terdiri daripada badan dan dua hujung. Di akhir proksimal ialah kepala, dan di atasnya - fossa artikular, yang mana radius menyatakan dengan condyle humerus. Di kepala tulang radial terdapat juga lingkaran artikular untuk sambungan dengan ulna. Di bawah kepala adalah leher, dan di bawahnya - tuberosity tulang radial. Pada badan terdapat tiga permukaan dan tiga ujung. Kelebihan tajam menghadapi bentuk yang sama dari pinggir ulna dan dipanggil interosseous. Di bahagian akhir tulang belakang radial, terdapat permukaan artikular carpal (untuk artikulasi dengan barisan proksimal tulang carpal) dan takik siku (untuk artikulasi dengan tulang siku). Di luar di ujung distal adalah proses styloid.

Ulna terdiri daripada badan dan dua hujung. Pada akhir proksimal yang menebal terdapat proses coronoid dan ulna; mereka adalah terhad kepada pemotongan blok. Di sisi sisi, di dasar proses coronoid, terdapat takik radial. Di bawah proses coronoid adalah tuberosity ulnar.

Tubuh tulang berbentuk segi tiga, dan di atasnya terdapat tiga permukaan dan tiga ujung. Akhir distal membentuk kepala ulna. Permukaan kepala menghadap radius dibulatkan; di atasnya adalah bulatan artikular untuk sambungan dengan pemotongan tulang ini. Di bahagian tengah kepala, proses styloid bergerak ke bawah.

Tulang tangan dibahagikan kepada tulang pergelangan tangan, tulang metacarpal dan phalanges (jari) (Rajah 40).

Rajah. 40. Tangan tulang (kanan; belakang belakang). 1 - tulang navicular; 2 - tulang lunate; 3 - tulang segi tiga; 4 - tulang berbentuk kacang; 5 - trapezium tulang; b - tulang trapezoid; 7 - capitate bone; 8 - tulang penyambung; 9 - metacarpal (II); 10 - phalanx proksimal; 11 - phalanx tengah; 12 - falanx jarak dua jari

Tulang pergelangan tangan - ossa carpi (carpalia) disusun dalam dua baris. Baris proksimal terdiri dari (dalam arah dari jejari ke ulnar) dari navikular, separa lunar, trihedral, tulang berbentuk kacang. Tiga yang pertama adalah lengkung yang lengkung, membentuk permukaan ellipsoid untuk menyambung dengan jejari. Barisan distal membentuk tulang berikut: tulang-trapezoid, trapezoid, capitate dan ketagih.

Tulang-gelang pergelangan tangan tidak terletak di dalam pesawat yang sama: di bahagian belakang mereka membentuk lekuk, tetapi dari sisi palmar terdapat kerutan dalam bentuk longkang - lubang pergelangan tangan. Alur ini diperkuat oleh tulang berbentuk kacang berbentuk medali dan cangkuk tulang yang disambungkan, kemudiannya oleh tuberkel tulang trapezoid.

The metacarpals of five adalah tulang tubular pendek. Dalam setiap mereka membezakan asas, badan dan kepala. Penghitungan tulang dilakukan dari sisi ibu jari: I, II, dsb.

The falanges jari adalah tulang tubular. Ibu jari mempunyai dua falang: proksimal dan distal. Setiap jari yang lain mempunyai tiga falang: proximal, tengah dan distal. Setiap phalanx mempunyai asas, badan dan kepala.

Gabungan tulang anggota atas

Sendi sternoklavikular (articulatio sternoclavicularis) dibentuk oleh hujung sternal tulang selangka dengan takat clavicle dari sternum handle. Di dalam rongga sendi adalah cakera artikular, yang membahagikan rongga sendi menjadi dua bahagian. Kehadiran cakera memberikan kemungkinan pergerakan di sekitar sekitar tiga paksi: pergerakan sagittal - atas dan ke bawah, menegak - ke hadapan dan ke belakang; Pergerakan putaran mungkin berlaku di sekitar paksi hadapan. Sendi ini diperkuat dengan ligamen (interclavicular, dll).

Sendi acromioclavicular (articulatio acromiclavicularis) dibentuk oleh akhir acromial clavicle dan acromion dari scapula, rata dalam bentuk; pergerakan di dalamnya tidak penting.

Gabungan bahu (articulatio humeri) dibentuk oleh kepala humerus dan rongga artikular skapula (Gambar 41), ditambah di sepanjang tepi oleh bibir artikular. Kapsul artikular adalah nipis. Serat ligamen coraco-humeral ditenun ke bahagian atasnya. Sendi diperkuat terutamanya oleh otot, terutama kepala panjang bisep, tendon yang melewati rongga sendi. Di samping itu, ligamentum coraco-acromial ekstra artikuler mengambil bahagian dalam penguatan sendi - jenis gerbang yang menghalang penculikan lengan di sendi di atas garis mendatar. Tangan abstraksi di atas garis ini adalah disebabkan oleh pergerakan di bahu bahu.

Rajah. 41. Bahu bersama (hirisan). 1 - tendon kepala panjang bisep bahu; 2, 7 - beg artikular; 3 - acromion (scapula); 4 - ligamen melintang atas skapula; 5 - scapula; 6 - rongga artikular (scapula)

Sendi bahu adalah sendi yang paling mudah bergerak dari tubuh manusia. Bentuknya sfera. Ia boleh bergerak sekitar tiga paksi: frontal - flexion dan extension; sagittal - plumbum dan pelakon; putaran menegak. Di samping itu, pergerakan bulat adalah mungkin dalam sambungan ini.

Sendi siku (articulatio cubiti) dibentuk oleh tiga tulang: ujung distal humerus dan ujung proksimal tulang ular dan radial (Rajah 42). Ia membezakan antara tiga sendi: bahu dan bahu, dan proksimal dan bahu. Kesemua tiga sendi disatukan oleh kapsul biasa dan mempunyai rongga sendi bersama. Sendi diperkuat pada sisi ligamen cagaran radial dan ulnar. Sekitar kepala tulang radial adalah ligamen anulus yang kuat pada tulang radial.

Rajah. 42. Siku bersama (kanan). 1 - humerus; 2 - fossa koronari; 3 - epikondil medial; 4 - blok humerus; 5 - ligam penjaminan ulnar; 6 - proses koronari; 7 - tuberosity ulnar; 8 - ulna; 9 - jejari; 10 - tuberosity tulang radius; 11 - tendon bisep bahu; 12 - ligamen cagaran radial; 13 - ligamen pusingan radius; 14 - kepala condyle humerus; 15 - epicondyle lateric; 16 - radial fossa; 17 - membran intercostal lengan bawah

Sendi gusi bahu adalah bentuk berbentuk blok, lenturan dan lanjutan lengan bawah mungkin. Sendi humeral adalah sfera.

Sendi tulang lengan bawah. Tulang radial dan ulnar disertai oleh sendi radiolnar proksimal dan distal dan membran interosseous (lengan) lengan bawah. Sendi artikular dibentuk oleh keratan dan bulatan artikular pada hujung sepadan tulang lengan bawah, sendi proksimal menjadi sebahagian daripada siku, dan sendi distal mempunyai kapsul sendiri. Kedua-dua sendi membentuk sendi gabungan yang membolehkan putaran jejari sekitar ulna. Putaran dalam dipanggil pronation, dan putaran keluar disebut supinasi. Bersama dengan jejari, tangan berputar.

Membran interosseous dari lengan bawah terletak di antara mayat dua tulang dan dilekatkan pada pinggirannya.

Sendi pergelangan tangan (articulatio radiocarpea) dibentuk oleh ujung tulang belakang radial dan barisan tulang pergelangan proksimal, tidak termasuk tulang berbentuk kacang (Gambar 43). Ulna tidak terlibat dalam pembentukan sendi. Sambungan itu diperkuat oleh ligamen kolateral dan ulnar cengkaman pergelangan tangan dan ligamen yang meluas di sepanjang telapak tangan dan belakangnya. Sendi mempunyai bentuk ellipsoid; pergerakan berikut boleh dilakukan di dalamnya: fleksi dan lanjutan, penculikan dan penambahan, serta pergerakan bulatan berus.

Rajah. 43. Sendi sendi dan sendi tangan (menggergaji). 1 - jejari; 2 - tulang lunate; 3 - tulang navicular; 4 - trapezium tulang; 5 - tulang trapezoid; 6 - capitate bone; 7 - tulang penyambung; 8 - tulang segi tiga; 9 - cakera artikular; 10 - sekumpulan; 11 - ulna; 12 - tulang kacang

Sendi antara karpal dibentuk oleh barisan tulang belakang dan proksimal. Rongga artikular adalah berbentuk S. Secara fungsional, ia dikaitkan dengan sendi pergelangan tangan; bersama-sama mereka membentuk gabungan tangan.

Sendi carpometacarpal dibentuk oleh barisan tulang carpal distal dan pangkal tulang metacarpal. Ia perlu mengeluarkan satu sendi karpal-metacarpal pertama ibu jari tangan (artikulasi tulang trapezoid dengan tulang metacarpal pertama). Ia mempunyai bentuk pelana dan dicirikan oleh pergerakan yang tinggi. Terdapat pergerakan yang mungkin di dalamnya: fleksi dan pelanjutan ibu jari (bersama dengan tulang metacarpal), penculikan dan penambahan; Selain itu, usul pekeliling adalah mungkin. Selebihnya sendi carpometacarpal adalah bentuk yang rata, perlahan bergerak.

Sendi metacarpophalangeal dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan pangkal phalang proksimal. Dalam bentuk, sendi ini sfera; lenturan dan lanjutan, penculikan dan penambahan jari, serta pergerakan putaran pasif mungkin di dalamnya.

Sendi interphalangeal adalah berbentuk blok, lenturan dan lanjutan falang jari yang mungkin.

Sambungan tulang pada bahagian atas badan

Tulang anggota atas dan sambungan mereka (anatomi manusia)

Dalam masa evolusi yang panjang, tangan kehilangan fungsi sokongan dan (terutamanya tangan) menjadi alat yang paling mudah alih tubuh manusia, yang mampu melaksanakan pelbagai pergerakan, dicirikan oleh kesalinghubungan dan kejelasan tertentu. Lengan telah menjadi satu badan buruh, sehingga struktur tulang dan sendi anggota atas mencerminkan fungsinya.

Rangka dari anggota atas dibentuk oleh tali pinggang bahu dan rangka anggota atas bebas. Rangkul tali pinggang bahu terdiri dari dua bilah bahu dan dua clavikula. Rangka dari bahagian atas bebas (lengan) membentuk humerus, dua tulang lengan - ulna dan radius dan tulang tangan.


Tulang-tulang dan sendi-sendi bahagian pangkal atas (anatomi manusia)

Clavicle (clavicula) mempunyai badan melengkung berbentuk S dan dua ujung tebal - sternal dan acromial (humeral). Kontur clavicle jelas kelihatan di bawah kulit, terutama pada orang yang kurus; anda sentiasa boleh merasakannya.

Skapula adalah tulang segitiga rata. Terdapat tiga ujungnya: bahagian atas, sisi dan medial, dan tiga sudut: atas, bawah dan lateral.

Dengan permukaan dalamnya yang mendalam, scapula bersebelahan dengan dinding belakang dada antara rusuk II dan VI. Pada permukaan posterior ada kipas, yang melewati proses humeral - acromion; tonjolan tulang ini dapat dirasakan melalui kulit belakang. Akar bilah membelah permukaan posterior ke fossa supraspinic dan supraspinal. Skapula juga mempunyai rongga artikular untuk artikulasi dengan humerus dan proses corakoid yang menghadap ke hadapan.

Sambungan tulang ikat pinggang bahu. Akhir hujung tulang belakang bercakap dengan sternum, membentuk sendi sternoclavicular berbentuk pelana. Oleh kerana kehadiran cakera tulang rawan intra-artikular, sendi adalah sfera dalam fungsi. Terdapat kemungkinan pergerakan clavicle di sekitar paksi sagittal (atas dan ke bawah), paksi menegak (ke hadapan dan ke belakang) dan putaran di sekitar paksi sendiri. Akhir sisi tulang belakang dihubungkan dengan acromion oleh sendi leper rata. Daripada ligamen yang menguatkan sendi, coraco-clavicular dan costo-clavicular. Antara proses corakoid dan acromion, ligamen korakakakomik yang kuat diregangkan, yang berfungsi sebagai lengkungan sendi bahu.

Tulang dan sendi anggota atas bebas (anatomi manusia)

Humerus (humerus) adalah tulang panjang tubular, terdiri dari badan dan dua hujung (epiphyses). Akhir atas diwakili oleh kepala artikular bulat untuk artikulasi dengan scapula. Ia dipisahkan dari badan oleh leher anatomi. Berikut adalah tubercles besar dan kecil, dipisahkan oleh kerudung. Bahagian sempit badan yang paling dekat dengan kepala dipanggil leher pembedahan (tempat paling kerap rentan kepada patah tulang). Pada badan humerus terdapat tuberosity yang melekat otot deltoid; di sini adalah alur spiral saraf radial, pembukaan kecil yang kelihatan untuk saluran darah dan saraf (lubang berkhasiat). Hujung bawah mempunyai kondom dengan permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang lengan bawah dan epikondil kasar - lateral dan medial. Di atas kondyle dua fossae dapat dilihat: di hadapan - koronari, di belakang - fossa olecranon.

Tulang-tulang lengan bawah diwakili oleh dua tulang tubular panjang - ulna dan radius.

Ulna (ulna) terletak di bahagian dalam lengan bawah di sebelah jari kelima (jari kecil), dan mudah dirasakan di bawah kulit sepanjang panjangnya. Hujung atasnya menebal, ia mempunyai dua luka, radial dan berbentuk blok. Potong seperti blok anterior berpindah ke proses coronoid, dan di belakang - ke olekranon. Ujung bawah ulna mempunyai kepala, lilitan artikular dan proses styloid.

Radius terletak di bahagian luar lengan bawah sebelah ibu jari. Hujung atasnya dibentuk oleh kepala silinder dengan fossa artikular dan lilitan artikular. Hujung bawah mempunyai permukaan artikular carpal, kedudukan siku dan proses styloid. Mayat kedua-dua tulang lengan adalah segi tiga. Tepi yang menghadap satu sama lain ditunjuk dan dipanggil interosseous.

Tulang tangan (ossa manus) dibahagikan kepada tulang pergelangan tangan, metacarpus, dan tulang jari tangan (Rajah 29). Lapan tulang pendek pergelangan tangan disusun dalam dua baris, empat di setiap. Mengira dari ibu jari, barisan atas membentuk tulang berbentuk navikular, separa lunar, trihedral dan berbentuk kacang. Baris bawah terdiri daripada tulang-trapezoid, trapezius, capitate dan tulang ketagih. Permukaan palmar pergelangan tangan adalah cekung dan membentuk lubang. Bungkusan yang terbentang di atas saluran kerak akan menjadi saluran karpal, di mana tendon otot dan saraf mengalir dari lengan bawah ke tangan.

Rajah. 29. Tulang tangan kanan; permukaan belakang. 1 - tulang navicular; 2 - tulang lunate; 3 - tulang segi tiga; 4 - tulang berbentuk kacang; 5 - trapezium tulang; 6 - tulang trapezoid; 7 - capitate bone; 8 - tulang penyambung; 9 - tulang metacarpal II; 10 - phalanx proksimal; 11 - phalanx tengah; 12 - phalanx distal

Tulang metacarpus diwakili oleh lima tulang tiub pendek, yang dihitung dari sisi ibu jari (I, II, dan sebagainya). Setiap tulang metacarpal mempunyai asas, badan dan kepala.

Kerangka jari dibentuk oleh tulang tubular kecil - phalanges. Setiap jari, dengan pengecualian ibu jari, terdiri daripada tiga falang. Ada phalanges: proksimal, tengah dan distal (kuku). Ibu jari terdiri daripada hanya dua phalanges - proksimal dan distal.

Sendi-sendi tulang dari bahagian atas bebas.

Tulang anggota atas bebas disambungkan oleh sendi: bahu, siku dan sendi tangan.

Gabungan bahu (articulatio humeri) dibentuk oleh kepala humerus dan rongga artikular skapula, ditambah dengan bibir tulang rawan. Ini adalah sendi sfera biasa di mana lenturan dan lanjutan, penculikan dan penambahan, putaran ke dalam dan ke luar, dan putaran periferi (induksi peredaran darah) adalah mungkin. Kapsul artikuler adalah percuma, ia diperkuat dengan satu ligamen coraco-humeral. Melalui rongga sendi melepuh tendon kepala panjang bisep bahu, tertutup dalam vagina sinovial.

Siku bersama (articulatio cubiti) adalah kompleks, tiga tulang terlibat dalam pembentukannya: humeral, radial dan ulna. Ia terdiri daripada sendi, shoulder dan proximal radioulnar sendi. Tiga sendi ini mempunyai satu kapsul sendi, diperkuat oleh ligamen sisi. Sendi siku kepunyaan sendi blok; lenturan dan perpanjangan boleh dilakukan di dalamnya.

Tulang-lengan bawah lengan dihubungkan oleh membran interosseous dan dua (proximal dan distal) sendi radioulnar. Distal radioulnar sendi bersama, bahagian proksimal sendi siku. Kedua-dua sendi bertindak sebagai satu gabungan silinder bersama. Apabila ini berlaku, putaran jejari dengan berus ke luar (supinasi) dan ke dalam (pronation) di sekitar satu paksi longitudinal; ulna kekal tidak bergerak.

Sendi pergelangan tangan (articulatio radiocarpea) terbentuk oleh hujung tulang radial dan tiga tulang barisan pertama pergelangan tangan. Sendi adalah kompleks, ellipsoidal dalam bentuk. Lenturan dan lanjutan, penculikan dan penambahan, serta pergerakan bulat mungkin. Kapsul sendi dikuatkan oleh ligamen sisi.

Gabungan tulang tangan. Sendi pertengahan pergelangan terletak di antara barisan pertama dan kedua tulang pergelangan tangan, dan di antara tulang pergelangan tangan sendi intercarpal flat terbentuk. Bersama-sama dengan flat carpus yang tidak aktif dan sendi metacarpal (dari II ke V), mereka membentuk asas yang kukuh. Peranti khas adalah sendi sendi karpal-metacarpal yang berbeza. Berbentuk pelana, ia membolehkan penculikan dan penambahan ibu jari bersama dengan tulang metacarpal, serta penentangannya terhadap jari kecil (pembangkang) dan pergerakan terbalik (reposition). Sendar metacarpophalangeal berbentuk bulat, dan sendi interphalangeal adalah penyekat biasa. Kapsul artikular pada semua sendi di atas diperkuat oleh ligamen. Seperti yang dinyatakan, ciri-ciri struktur tulang dan sendi menyediakan berus dengan mobiliti yang luar biasa, jadi perlu dalam proses buruh.

Sambungan tulang anggota atas

Ligamen sendiri skapula adalah dua ligamen yang tidak berkaitan dengan sendi. Yang pertama dari mereka, coracoacromia, adalah ligamen kuat dari scapula, mempunyai bentuk plat segi tiga, bermula dari pinggir depan puncak proses acromion dan melekat secara meluas pada proses korakoid. Ia membentuk "gerbang bersama bahu" yang melindungi sendi dari atas dan menyekat pergerakan humerus ke arah ini.

Yang kedua - ligamen melintang atas skapula - adalah bundle nipis pendek yang tersembunyi di atas takuk pisau. Bersama-sama dengan takuk pisau, ia membentuk lubang untuk laluan kapal dan saraf, selalunya mengecilkan.

Sambungan antara tulang tali pinggang. Sendi acromioclavicular (articulatio acromioclavicularis) dibentuk di antara proses acromial dan clavicle. Permukaan artikularnya sedikit melengkung, kurang kerap. Kapsul bersama ketat, menguatkan ligamen acromioclavicular. Sangat jarang, dalam sendi ini, terdapat cakera intraartikular, yang membahagikan rongga sendi menjadi dua tingkat.

Gerakan pada sendi acromioclavicular mungkin dalam semua arah, tetapi jumlah mereka tidak penting. Sebagai tambahan kepada ligamen yang disebutkan di atas, ligamen coraco-clavicular yang kuat menghalang pergerakan. Ia terbahagi kepada dua ligamen: trapeziform quadrangular, yang terletak di sebelah dan di hadapan; dan konkrit triangular yang sempit, yang terletak lebih medial dan posterior.

Kedua-dua ligamen berkumpul satu sama lain pada satu sudut, terbuka secara medial dan anterior.

Sambungan antara tulang tali pinggang dan rangka batang. Sendi sternoclavicular (articulatio sternoclavicularis) terletak di antara tulang selangka dan pemegang sternum. Permukaan yang menonjol adalah tidak selari, ditutup dengan tulang rawan yang berserabut; bentuknya sangat berubah-ubah, sering pelana. Dalam rongga sendi terdapat cakera intra-artikular, meratakan permukaan artikular tulang-tulang, yang sedikit sepadan antara satu sama lain. Bentuk sendi adalah pelana. Clavicle membuat gerakan yang paling luas di sekitar paksi sagittal - naik dan turun; di sekitar paksi menegak - ke belakang dan sebagainya. Pergerakan pekeliling adalah mungkin di sekitar kedua-dua paksi ini. Kapsul artikuler diperkuat oleh ligamen sternoclavicular anterior dan posterior, kecuali permukaan yang lebih rendah, di mana kapsul itu nipis. Ligamen ini mengehadkan gerakan ke belakang dan sebagainya.

Di samping itu, sendi sternoclavicular menguatkan ligamen interclavicular dan costal-clavicular.

Grudino-clavicular joint:
1 - cakera artikular;
2 - ligamen interclavicular;
3 - ligamen sternoclavicular anterior;
4 - clavicle;
5 - Saya kelebihan;
6 - ligamentum kosoklavikular;
7 - sternum

Daripada tulang ikat pinggang bahu, hanya tulang selangka dihubungkan dengan ujung medialnya dengan tulang badan, oleh itu, tulang tali pinggang mempunyai pergerakan yang besar; pergerakan skapula mengarahkan dan menyesuaikan tulang selangka, jadi nilai mekanik kedua adalah sangat besar.

Bersama anggota atas bebas

Komponen ini termasuk semua sendi tulang anggota di antara mereka dan sambungan anggota atas dengan tali pinggang.

Sendi bahu

Sendi dibentuk oleh palung kipas dan kepala humerus. Permukaannya serupa dengan bentuk bola dan mempunyai luas kira-kira sepertiga permukaan bola. Ciri rongga artikular adalah bentuk bujur, yang agak cekung dan mempunyai luas tidak lebih daripada seperempat luas permukaan kepala. Sendi bahu disertakan dengan bibir istimewa.

Sendi bahu:
1 - tendon bisep bahu:
2 - kepala humerus;
3 - rongga artikular skapula;
4 - bibir artikular;
5 - beg axillary

Kapsul sendi adalah benar-benar bebas, jadi apabila anggota badannya turun, ia secara automatik dikumpulkan ke lipatan. Lampiran kapsul ke skapula berjalan di sepanjang tepi bibir sendi, dan bergabung dengan humerus di sepanjang leher anatomi (kedua-dua bukit di sini berada di luar rongga artikular). Lapisan sinovial kapsul itu tersebar di atas sulcus antara tuberculosis, dengan itu membentuk penyongsangan seperti jari, yang dikenali sebagai sarung sinus antara tubercular, yang boleh menjadi sehingga 5 sentimeter panjang.

Dalam rongga axillary, kapsul sendi bahu menjadi lebih nipis dan membentuk lipatan mendalam kekal di mana kantung sinovial axillary terletak. Kapsul itu diikat dengan bantuan dua berkas yang terletak di belakang dan ke atas:

 • The ligament coraco-humeral bermula di dasar proses corakoid dan ditenun ke dalam kapsul dari atas dan belakang. Arah gentian ligamen hampir sepenuhnya bertepatan dengan pergerakan tendon bisep;
 • The ligament-humeral articular anatomically terdiri daripada tiga berkas yang terletak di depan dan di atas, dipasang pada humerus ke leher dan mencapai bibir artikular.

Di samping itu, kapsul sendi bahu diperkuat dengan gentian terlampir subscapularis tendon, pekeliling kecil, supraspinatus dan otot supraspinatus.

Menyimpulkan perbualan tentang sendi bahu, kita boleh mengatakan bahawa ia merupakan gabungan yang paling mudah bergerak dari tubuh manusia. Ini dipastikan oleh tahap keanjalan yang tinggi, dan juga dengan perbezaan yang besar di kawasan antara permukaan mengawan. Ini membolehkan bahu bergerak ke semua arah, di mana lipatan membentuk dalam satu kapsul dalam satu arah, dan ketegangan timbul di pihak yang lain. Khususnya, kita bercakap tentang pergerakan berikut:

 • Sekeliling paksi hadapan (lanjutan dan gerakan lenturan);
 • Sekeliling paksi menegak (putaran bahu ke luar dan ke dalam);
 • Sekeliling paksi sagittal (kemungkinan menggerakkan bahu ke tahap mendatar dan bergerak kembali);
 • Peralihan dari pergerakan sekitar satu paksi ke pergerakan di sekitar yang lain (putaran pekeliling).

Pergerakan di sekitar paksi sagittal dan frontal boleh dilakukan di sudut kanan, dan putaran dalam jumlah kecil yang sedikit. Fleksibel dan lanjutan, penculikan tangan ke menegak menjadi mungkin disebabkan oleh mobiliti tinggi skapula dan keupayaan untuk melakukan pergerakan tambahan pada sendi sternoclavicular yang tidak dipertimbangkan di sini.

Siku bersama

Sendi siku dibuat dengan bantuan tiga tulang (radial, ulnar, humeral), yang membentuk tiga sendi sederhana antara satu sama lain. Ciri-ciri sendi adalah bahawa ketiga-tiga sendi berada dalam rongga dan kapsul yang sama, yang menunjukkan bahawa terdapat satu gabungan yang kompleks di mana semua permukaan juga diliputi dengan tulang rawan hyaline.

Siku bersama:
1 - humerus;
2 - sendi radioulnar proximal;
3 - ligam penjaminan ulnar;
4 - sendi brachial;
5 - ulna;
6 - membran interosseous dari lengan bawah;
7 - jejari;
8 - tendon bisep bisu;
9 - ligamen anulus radius;
10 - ligamen cagaran radial;
11 - sendi brachioradial

Jika kita menganggap tiga sendi mudah, maka kita bercakap tentang perkara berikut:

 • Sendi bahu (dibentuk oleh blok humeral dan pemotongan tulang ulnar), mempunyai bentuk helical atau koklea;
 • Gabungan gusi humeral (dibentuk oleh fossa artikular kepala radial dan condyle kepala humeral), mempunyai bentuk bola;
 • Pro-paksi sendi (dibentuk oleh artikulasi hujung atas ulnar dan tulang radial), mempunyai bentuk silinder.

Sendi-sendi ini diletakkan dalam satu kapsul, diperbaiki pada jarak yang jauh dari tepi rawan artikular. Sebagai contoh, pada waktu yang sama, gunung itu menyerupai seluruh sempadan permukaan artikular blok dan kepala humerus. Dari bahagian hadapan, ia dilampirkan sedikit di atas epichelles supaya fossa koronari memasuki rongga sendi. Kapsul sendi itu sendiri dilampirkan di sepanjang tepi rawan artikular ulnar dan terus ke leher tulang radial. Perlu diingatkan bahawa kapsul itu sangat nipis dan ketebalan minimum berlaku di kawasan tulang radial dan ulnar fossa. Di sisi, kapsul artikuler diperkuat dengan ligamen cagaran yang kuat. Yang terakhir bermula dari epicondyle medial bahu dan menyimpang dalam bentuk penggemar, melampirkan ke sisi pemotongan blok ulna. Secara visual, ligamen ini dibahagikan kepada dua ikatan yang berasingan, salah satunya yang saling berkaitan dengan tendon ekstensor, yang kedua berubah menjadi ligamen anulus tulang radial.

Jika anda melihat sendi bahu, anda dapat melihat bahawa ia menyerupai bola dalam bentuk, tetapi ini hanya secara visual, kerana sebenarnya ia membolehkan anda bergerak hanya sepanjang dua paksi gerakan. Yang pertama diarahkan di sepanjang tulang radial, sepenuhnya bersamaan dengan paksi menegak sendi proksimal radial-oktal, dan yang kedua bertepatan dengan paksi blok. Akibatnya, paksi pertama membolehkan pergerakan tulang serentak dengan berus, dan kedua - serentak dengan ulna. Pergerakan di arah sisi tidak sepenuhnya, kerana terdapat ligamen yang tidak dapat dipertahankan dan membran interosseus antara tulang lengan bawah. Jumlah pergerakan sendi adalah kira-kira 140 darjah. Pada masa yang sama, semasa lanjutan maksimum tulang, lengan bawah dengan humerus terletak hampir pada garis yang sama, dan pada giliran maksimum sudut akut antara 30-40 darjah dibentuk di antara mereka.

Sambungan antara tulang lengan bawah.

Epiphisis tulang lengan bawahnya dihubungkan dengan bantuan dua sendi radioulnar (distal, proksimal). Di antara pinggiran antara tulang-tulang ini ada membran berserabut yang cukup kuat. Membran ini, yang menghubungkan kedua-dua tulang, tidak mengganggu pergerakan mereka dalam arah distal dan proksimal. Dari bahagian bawah sendi proksimal, satu bundar berserabut khas yang dipanggil notochord serong, diregangkan.

Sambungan Tulang Lengan:

1 - sendi radioulnar proksimal;
2 - pemotongan blok tulang siku;
3 - kord serong;
4 - ulna;
5 - sendi radioulnar distal;
6 - cakera segi tiga;
7 - permukaan artikular karpal;
8 - jejari;
9 - membran interosseous dari lengan bawah;
10 - tendon bisep bahu;
11 - ligamen berbentuk cincin radius

Sendi proksimal adalah sebahagian daripada sendi siku, seperti yang telah kita sebutkan, dan sendi distal adalah bebas. Sendi-sendi secara anatomi bebas, tetapi mereka selalu bertindak bersama, membentuk, dengan cara yang sama, bersama berputar putar. Sekiranya lengan dilanjutkan, paksi sendi berputar sebenarnya akan menjadi lanjutan dari paksi keseluruhan sendi bahu, lulus secara langsung melalui pusat ulnar, radial dan humeral kepala. Sekitar paksi ini dan pergerakan tulang jejarian yang mungkin. Jumlah putaran dalam sendi radioulnar berada di rantau 180 darjah, dan jika kita pada masa yang sama menambah giliran bahu bahu dan bahu, maka tangan akan dapat mengubah hampir 360 derajat. Rotasi tulang radial yang sama dapat dilakukan dari posisi apa pun ulna.

Sendi pergelangan tangan.

Sendi pergelangan tangan dibentuk oleh permukaan karpal tulang radial, yang dilengkapi dengan permukaan artikular beberapa tulang pergelangan tangan dan cakera artikular. Perlu diperhatikan bahawa tulang pergelangan tangan saling berhubungan dengan ligamen interosseous, sehingga mereka dapat dianggap sebagai permukaan tunggal artikular, yang mempunyai bentuk elips dan menempati area yang jauh lebih besar daripada permukaan sendi tulang radial.

Sambungan tulang tangan:
1 - jejari;
2 - membran interosseous dari lengan bawah;
3 - ulna;
4 - sendi radioulnar distal;
5 - cakera segi tiga;
6 - srednezapyastny joint;
7 - sendi karpometacarpal;
8 - metacarpophalangeal joint;
9 - sendi interphalangeal;
10 - sendi metacarpophalangeal ibu jari;
11 - pergelangan tangan pergelangan tangan

Cakera artikular mempunyai bentuk segitiga dan mengehadkan kepala ulna dari hubungan dengan barisan proksimal tulang pergelangan tangan. Suasana sedemikian menunjukkan ketidakhadiran ulna dalam pembentukan keseluruhan sendi. Kapsul sendi pergelangan tangan sangat nipis dan ditambah dari semua pihak dengan menguatkan ligamen. Pengikat kapsul itu menyusuri pinggir permukaan artikular. Bagi ligamen, di belakang dan permukaan palmar adalah ligamen dengan nama yang sama, antaranya yang kedua lebih kuat dan lebih tebal. Di bahagian tengah sendi terdapat ligamen cagaran, bermula dari proses styloid (ligamen melekat pada tulang berbentuk kacang dan trihedral). Di sisi sisi ada ligamen cagaran, bermula dari tulang styloid (melekat pada tulang navicular).

Gabungan tulang di tangan.

Tangan mempunyai struktur kompleks dan, dengan itu, sejumlah besar sendi:

 • Pergelangan tangan tengah (terletak di antara tulang-tulang barisan dan proksimal pergelangan tangan);
 • Carpal-Metacarpal (terletak di antara tulang metacarpus dan barisan distal pergelangan tangan);
 • Metacarpophalangeal (terletak di antara tulang metacarpus dan phalanges);
 • Interphalangeal (terletak di antara phalanges).

Setiap sendi ini mempunyai sejumlah besar ligamen, memberikan mobiliti dan pengukuhan yang diperlukan.

Gabungan pergelangan median terbentuk oleh permukaan distal tulang barisan pertama tulang carpal dan permukaan proksimal baris kedua tulang carpal. Gabungan ini menyebabkan konfigurasi yang sangat kompleks sendi, yang kononnya mempunyai dua kepala sfera. Oleh kerana kawasan permukaan yang lebih kurang sama sendi, mobiliti kecil keseluruhan sendi diberikan, kapsul yang diperkuat dengan ligamen tambahan.

Mezapyasti sendi dibentuk menghadap satu sama lain dengan permukaan berasingan rata dalam bentuk tulang yang diartikulasikan. Sebilangan besar ligamen terletak di bahagian belakang dan permukaan palmar, tugas yang menghubungkan tulang antara mereka, serta tulang metacarpal. Ligamen yang paling terang dicatatkan pada permukaan sawit, di mana mereka membentuk ligamen yang berseri di pergelangan tangan. Bentuk ligamen ini pada tulang capitate dan kemudian menyimpang ke tulang pergelangan tangan bersebelahan dalam bentuk sinar. Selain itu, ada pedang mezhzapyastnye ligamen, mencapai arah melintang dari satu tulang ke yang lain. Set ligamen ini membolehkan anda memberikan lampiran yang kuat terhadap gerbang sawit, yang mempunyai kerutan ke permukaannya.

Sendi karpal-metacarpal adalah persimpangan yang agak rumit dari tulang pergelangan tangan dan pangkal-lima tulang metacarpal. Keanehan dari sendi ini adalah kehadiran rongga artikular dan kapsul dalam empat tulang metacarpal, serta pengasingan sendi ibu jari. Kapsul artikular sentiasa dalam ketegangan yang ketat, dan diperkuat dengan ligamen. Keanehan sendi ini adalah pergerakan terhad empat tulang metacarpal dan pergerakan tinggi ibu jari, yang mempunyai keupayaan untuk melakukan pergerakan pekeliling.

Sendi metacarpophalangeal dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan kerangka asas pada falang proksimal. Ciri khas sendi adalah bentuk sfera, dipotong di sisi. Kapsul sendi adalah percuma dan dijamin dengan ligamen tambahan yang mempunyai kekuatan berlainan (kekuatan maksimum ligamen yang terletak di sebelah sawit). Dimensi fossa dan kepala di sendi mempunyai perbezaan yang signifikan, yang memberikan sendi dengan pergerakan yang baik. Jadi, sebagai contoh, di sekeliling paksi hadapan boleh dilakukan pelanjutan dan membongkok pada sudut sehingga 90 darjah, dan sekitar paksi sagittal nilai ini boleh mencapai 45-50 darjah. Secara teorinya, pelaksanaan sendi dan pergerakan bulat, tetapi dalam amalan ini mustahil kerana kekurangan otot berputar di sana.

Sendi interphalangeal adalah wakil terkemuka dari sendi seperti blok, dan memberikan pergerakan secara eksklusif di sekitar paksi hadapan, yang membolehkan lanjutan dan lenturan setiap phalanx pada sudut sehingga 90 darjah dengan kemustahilan melakukan pergerakan sisi. Sendi interphalangeal dibentuk, seperti yang dapat difahami dari nama, oleh falang tengah dan distal, proksimal dan tengah jari jari-jari bahagian atas (pada ibu jari sendi ini terbentuk dengan segera oleh falang proksimal dan distal). Kapsul pada sendi interphalangeal sangat tipis di bahagian punggung, dan diperkuat di sisi lain dengan bantuan ligamen (palmar dan lateral).

Sambungan tulang anggota atas bebas

Sendi bahu, articulatio humeri, dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula.

Rajah: Bahu bersama (dipotong depan).
1 - clavicle; 2 - lig. coracoclaviculare; 3 - labirin glenoidale; 4 - capsula articularis; 5 - tendo m. bicipitis brachii - kepala panjangnya; 6 - corpus humeri; 7 - caput humeri; 8 - rongga artikular; 9 - lapisan tulang rawan artikular cavitas glenoidalis; 10 - spina scapulae; 11 - lig. transversum scapulae superius

Terdapat percanggahan antara permukaan artikular tulang, jadi bibir artikular, labrum glenoidale, terbentuk di sepanjang tepi rongga artikular untuk meningkatkan kecekatan. Kapsul artikular adalah nipis, percuma. Ia bermula dari pinggir bibir artikular dan dilampirkan pada leher anatomi humerus. Tudung kepala panjang bisep bahu melewati rongga sendi. Ia terletak di alur antara tuberkular humerus dan dikelilingi oleh membran sinovial. Bersama menguatkan ligamen paru-humeral, log. coracohumerale, yang bermula dari proses corakoid skapula dan ditenun ke dalam kapsul bersama. Sendi bahu dikelilingi pada tiga sisi oleh otot-otot dan tendon: supraspinatum di atas, putaran subsolar, besar dan kecil berada di belakang, subskapularis berada di depan dan deltoid di luar.
Tendon otot yang mengelilingi sendi, bukan sahaja menguatkannya: apabila bergerak di sendi, mereka melambatkan kapsul sendi, mencegah pelanggarannya.
Bentuk permukaan artikular dari sendi merujuk kepada bulat.
Pergerakan di sendi mungkin berlaku di sekitar tiga paksi saling tegak lurus: sagittal - penculikan dan penambahan, penegak dan penonjolan menegak, frontal - flexion dan extension. Dalam putaran pekeliling sendi adalah mungkin.

Siku bersama, articulatio cubiti, adalah rumit dan terdiri daripada 3 sendi: siku bahu-siku, balang bahu dan siku siku proksimal.

Gambar: Siku bersama dengan beg terbuka, pandangan hadapan.
1 - humerius; 2 - capsula articularis (terputus); 3 - cavum articulare; 4 - epicondylus lateralis; 5 - capitulum humeri; 6 - lig. collaterale radiale; 7 - lig. anulare radii; 8 - kolum radii; 9 - tuberositas radii; 10 - fossa coronoidea; 11 - epikondilus medialis; 12 - trochlea; 13 - Jig. collaterale ulnare; 14 - prosesus coronoideus ulnae; 15 - capsula articularis (terputus); 16 - tuberositas ulnae.

Semua sendi ini mempunyai rongga yang sama dan ditutup dengan satu kapsul.
Sendi siku bahu, articulatio humeroulnaris, dibentuk oleh blok humerus dan kedudukan ulnar yang keras. Sambungan mempunyai bentuk blok dengan sisihan spiral permukaan artikular.
Gabungan balok bahu, articulatio humeroradialis, terdiri dari humeri kapital dan fossa di kepala tulang radial. Bentuk sendi adalah sfera.
Proksimal ray-siku sendi, articulatio hadioulnaris proximalis, dibentuk oleh takik radial ulna dan oleh radius articularis circumferentia. Bentuk sendi adalah silinder. Pergerakan di sendi siku adalah mungkin di sekitar dua paksi saling tegak lurus: frontal - flexion dan extension, dan menegak, melalui sendi bahu siku, - pronation dan supaminasi.
Sendi siku mempunyai ligamen berikut: 1) jejari annular, lig. anulare radii, yang, dalam bentuk cincin, meliputi kepala tulang radial, memegangnya di takuk ulna; 2) lencongan, teg. collatrale radiale, yang pergi dari epicondyle luar humerus ke kepala jejari; 3) pusingan siku, lig. collatrale ulnare, memanjangkan dari epicondyle medial humerus ke tepi ujung berbentuk blok ulna. Kapsul artikular pada humerus anterior bermula 1.5-2 cm di atas coronoid dan ulnar fossa, dari belakang - di atas ulnar fossa, menggenggamnya dari sisi dan seterusnya di sepanjang pinggir epicondyle medial dan lateral, menjadikannya bebas. Di bahagian bawahnya, ia dilekatkan pada leher jejari dan di sepanjang pinggir cakera ulnar seperti takik. Kapsul sendi siku adalah bahagian depan dan belakang nipis.

Tulang-tulang lengan di bahagian proksimal dan distal mereka dihubungkan dengan cara gabungan bersama. Sambungan sinar-ray proksimal telah dikaji sebelum ini. Sentral ray-siku bersama, articulatio radioulnaris distalis, dibentuk oleh kepala ulna dan radius incisura ulnaris. Pembentukan tambahan pada sendi adalah cakera artikular, cakera articularis, yang dilampirkan oleh pangkalannya kepada radius incisura ulnaris, dan tip ke proses styloid ulna. Bentuk sendi adalah silinder. Kapsul sendi dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikulasi kedua-dua tulang dan cakera artikular. Dalam jurang di antara kedua-dua tulang tersebut, kapsul membentuk rehat yang terkumpul, ke atas, recessus sacciformis. Pergerakan dalam sendi, pronasi dan supinasi adalah mungkin di sekitar paksi menegak melalui kepala tulang radial, dan di bawah melalui kepala ulnar. Antara jejak interosseous tulang radial dan ulnar, membran interosseous tendon, membrana interossea antebrachii, diregangkan, di mana terdapat bukaan untuk laluan kapal dan saraf.

Sendi tangan, articulation manus, termasuk: 1) ray-carpal, 2) pergelangan tangan, 3) intercarpal, 4) sendi berbentuk kacang, 5) carpal-metacarpal, 6) mesenterus, 7) metacarpophalangeal, 8) interphalangeal.
1. Sinaran sinar-carpal, articulatio radiocarpea, adalah kompleks. Mengikut bentuk permukaan artikular, ia adalah elips.

Gambar: sendi bersama sendi dan karpal (potongan hadapan).
1 - jejari; 2 - os lunatum; h - os scaphoideum; 4 - os trapezium; 5 - os trapezoideum; 6 - os capitatum; 7 - os hamatum; 8 - os triquetrum; 9 - discus articularis; 10 - lig. collaterale carpi ulnare; 11 - ulna; 12 - os pisiforme.

Permukaan artikular tulang radial, diskus articularis, dan barisan proksimal tulang pergelangan tangan (navicular, semilunar, segi tiga) berpartisipasi dalam pembentukan sendi. Rawan terartikel sepenuhnya memisahkan sendi ray-distal distal dari sinar karpal. Pergerakan di sendi digabungkan dengan pergerakan dalam sendi srednezapyastnom. Pergerakan di sekeliling paksi hadapan mungkin - fleksi dan lanjutan dan sagittal - penculikan dan penambahan.
Sendi diperkuat oleh ligamen: 1) ligamen radial licin pergelangan tangan, lig. collaterale carpi radiale, bermula dari proses radiologi ke arah litar; 2) ligam lenturan ulnar pergelangan tangan, lig. collaterale carpi ulnare, pergi dari proses styloid ulna ke tulang trihedral; 3) palmar ray-carpal, lig. radiocarpeum palmare, yang bermula dari proses jejantas radius dan melekat pada tulang pergelangan tangan proksimal; 4) dorsal ray-carpal, lig. radiocarpeum dorsale, yang berasal dari permukaan posterior tulang radial distal dan dilekatkan pada tulang pergelangan tangan proksimal; 5) kelapa sawit-karpal, lig. ulnocarpeum palmare.
2. Pergelangan tangan medial, articulatio mediocarpea, adalah sendi terbentuk oleh barisan proksimal dan distal tulang, tidak termasuk tulang berbentuk kacang. Sendi ini mempunyai kapsul sendi bersama yang luas dan bertindak sebagai gabungan bersama. Jurang bersama sendi ini adalah berbentuk S. Pergerakan di bahagian tengah pergelangan tangan, yang berkait rapat dengan pergerakan di pergelangan tangan, dilakukan di sekitar paksi depan dan sagittal. Sendi pergelangan tengah mempunyai kapsul sendi yang berasingan dan diperkuat dengan ligamen yang sama seperti pergelangan tangan.
3. Mezapyasta sendi, articulationes intercarpeae, tulang pergelangan tangan interkoneksi. Sendi-sendi ini diperkuat oleh ligamen berikut: mezhapyastnymi, interosseous, ligg. intercarpea interossea; palmar dan dorsal mezpastyastnymi, ligg. intercarpeae palmaria et dorsalia.
4. Buah kacang tersebut terletak di tendon ulnar extensor tangan dan membentuk sendi dengan tulang segitiga, yang mempunyai kapsul artikular, diperkuat oleh dua ligamen: kacang yang ditarik, lig. pisohamatum, dan pea-metacarpal, lig. pisometacarpeum.
5. Sendi carpometacarpal, artikulasi carpometacarpeae, adalah sendi kompleks. Di dalamnya baris kedua tulang carpal bergabung dengan pangkal tulang metacarpal. Bentuk permukaan artikular II - IV pada sendi carpometacarpal adalah rata. Mereka diperkukuhkan oleh palmar dan ligamen karpal-metacarpal dorsal, ligg. carpometacarpea palmaria et dorsalia. Jarum carpometacarpal ibu jari, articulatio carpometacarpea pollicis, dibentuk oleh tulang - trapezium dan pangkal I tulang metacarpal; dalam bentuk permukaan artikular itu adalah pelana. Pergerakan di sendi dijalankan di sekitar dua paksi: frontal - pembangkang (pembangkang) dan pergerakan terbalik (reposition), sagittal - plumbum dan plumbum. Keupayaan ibu jari untuk menentang membezakan berus manusia dari berus haiwan. Ia memberikan peluang untuk mengikat objek.
6. sendi interpteral, artikulasi intermetacarpeae, terletak di antara pangkal tulang metacarpal II-V. Permukaan yang artikulasi disambungkan oleh ligamen metacarpal interosseous yang kuat, ligg. metacarpea interossea. Kapsul artikular disokong oleh palmar dan ligamen metacarpal dorsal, ligg. metacarpea palmaria et dorsalia.
7. Metacarpophalangeal sendi, articulationes metacarpophalangeae, dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan lubang-lubang pangkal jari pertama jari-jari. Sendar metacarpophalangeal jari-jari II-V mempunyai bentuk sfera, dan sendi ibu jari, pencemar articulatio carpometacarpea, menyekat. Sendi diperkuat dari sisi medial dan sisi ligamen bulatan, ligg. collateralia, dan permukaan palmar - dengan palmar, ligg. palmaria, dan metacarpal melintang dalam, lig. metacarpeum transversum profundum. Pergerakan dalam II - V daripada sendi metacarpophalangeal mungkin berlaku di sekitar paksi hadapan - fleksi dan lanjutan, paksi sagittal - plumbum dan plumbum; dalam sendi metacarpophalangeal juga pergerakan putaran pasif adalah mungkin. Dalam artikulasi metacarpophalangeal saya, fleksi dan perpanjangan hanya berlaku.
8. Interphalangeal joints, articulationes interphalangeal, terletak di antara kepala utama dan pangkal phalanx tengah, serta antara kepala tengah dan pangkalan phalanx terminal. Bentuk permukaan artikular adalah menyekat. Di bahagian tepi sendi adalah ligamen bulatan, ligg. collateralia, dengan sisi palmar - palmar, ligg. palmaria. Pergerakan di sendi mungkin berlaku di sekitar paksi hadapan - lenturan dan lanjutan.
Yang penting ialah ligamen melintang - retiner flexion, retinaculum flexorum, tersembunyi di antara ketinggian tulang di sisi radial dan ulnar permukaan palmar. Ligan ini adalah penebalan fascia lengan bawah; Bertukar sebagai jambatan, ia menjadi pelongsor pergelangan tangan ke kanal karpal, canalis carpi, di mana tendon flexor berlalu.

Tulang anggota atas dan sendi mereka

Tali anggota atas terdiri daripada tali pinggang anggota atas (ikat pinggang bahu) dan kaki atas bebas (Rajah 26). Belang kaki atas pada setiap sisi mempunyai dua tulang - tulang selangka dan scapula.

Dengan rangka batang tubuh, hanya klavikula yang bersambung dengan sendi. Skapula dimasukkan antara klavikula dan bahagian bebas dari bahagian atas.

Tulang-lengkung bahagian atas badan girdle terdiri daripada scapula dan tulang selangka.

Tulang selangka adalah tulang berbentuk melingkar yang melengkung yang bergerak sendi bahu dari dada, memastikan kebebasan pergerakan lengan.

Skapula adalah tulang segitiga rata.

Tali bahagian bebas dari bahagian atas badan terdiri daripada humerus, tulang lengan bawah (siku, jejari) dan pergelangan tangan (tulang pergelangan tangan, metacarpus dan phalanges jari).

Tulang-tulang di tangan termasuk tulang pergelangan tangan, metacarpals dan tulang (phalanges) jari-jari tangan.

Rangka pergelangan tangan terdiri daripada 8 tulang spongy (pendek), disusun dalam dua baris, 4 tulang di setiap baris, dan mempunyai permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang yang bersebelahan. Metacarpus mempunyai lima tulang metacarpal pendek, yang dibedakan asas, badan dan kepala. Asas tulang metacarpal disediakan dengan permukaan artikular untuk artikulasi dengan tulang barisan kedua pergelangan tangan, dan kepala mereka dengan asas-asas falang pertama jari. Tulang jari adalah tulang pendek tubular (phalanges) yang terletak di belakang yang lain. Empat jari mempunyai tiga fasaxes - proksimal, tengah dan distal (kuku). Pengecualian adalah ibu jari berus, yang mempunyai dua phalanges (proksimal dan distal).

Sendi-sendi tulang atas badan dibentuk sedemikian rupa sehingga memungkinkan untuk melakukan pelbagai jenis pergerakan dengan skala besar. Terutamanya berus mudah alih yang mampu menangkap objek. Sendi grudino-clavicular adalah satu-satunya sambungan dengan tali bahu (tulang selangka dan scapula) dan seluruh anggota atas disambungkan ke rangka batang. Terima kasih kepada gabungan ini, tulang belakang boleh dibangkitkan dan diturunkan di sekitar paksi sagittal, dan dengan itu skapula dengan seluruh bahagian atas. Pergerakan clavicle ke belakang dan sebagainya berlaku di sekitar paksi menegak. Pergerakan pekeliling berorientasikan sekitar paksi yang berjalan di sepanjang tulang selangka. Sendi sternoclavicular dibentuk oleh sambungan tulang selangka dengan sternum. Sambungan ini adalah pelana berbentuk, multiaxial dalam fungsi. Di dalam sendi terdapat cakra cartilaginous intra-artikular melicinkan penyelewengan permukaan artikular. Sendi ini diperkuat dengan ligamen yang kuat yang menghubungkan tulang selangka dengan sternum dan tulang rusuk pertama. Dengan spatula, tulang belakang membentuk sendi acromioclavicular. Ia bentuknya rata, tidak aktif dalam fungsi. Pergerakan dalam batas sendi dengan ligamen yang kukuh.

Sendi bahu menghubungkan bahagian bebas dari bahagian atas (lengan) dengan ikat pinggang bahu. Sendi dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula. Permukaan artikular pada kepala humeral mempunyai bentuk bola. Sendiri membolehkan pelbagai pergerakan. Kapsul sendi adalah nipis, percuma, disokong oleh hanya satu ligamen, yang merupakan salah satu punca kehelan dalam sendi ini. Melalui rongga sendi bahu ditutup dengan tendon membran sinovial kepala panjang bisep bahu.

Sendi siku terdiri daripada tiga sendi: sendi pinggul, bahu dan sinar x. Sendi bahu dibentuk oleh artikulasi humerus dengan takhta blok seperti ulna. Sambungan ini berbentuk blok, dengan satu paksi putaran. Ia boleh membengkokkan dan meregang lengan bawah. Sendi humeral dibentuk oleh kepala sfera ujung bawah (epiphysis) humerus dan fossa artikular kepala radial. Sambungan adalah sfera, berbilang lapisan.

Sendi radioulnar atas (proksimal) terbentuk oleh takik radial ulna dan permukaan artikular radius. Sambungan itu adalah silinder, dengan paksi putaran memanjang (sepanjang lengan bawah). Ketiga sendi yang memasuki sendi siku dikelilingi oleh satu kapsul biasa, yang disokong oleh ligamen yang memegang tulang yang diartikulasikan di samping satu sama lain dan menguatkan sendi ini. Dalam pergerakan ini, pergerakan di sekitar frontal (lenturan dan lanjutan lengan bawah) dan paksi longitudinal (putaran lengan dan tangan) adalah mungkin.

Pusingan pada sendi radioulnar atas dilakukan bersama pergerakan yang sama pada sendi radiulus yang lebih rendah (distal) dibentuk oleh kedudukan ulnar radius dan permukaan artikular kepala tulang ulnar. Sendi ini juga silinder. Bersama dengan sendi radioulnar atas, ia membentuk gabungan bersama dengan paksi rotasi biasa (sepanjang lengan bawah).

Antara tulang radial dan ulnar terdapat membran intercostal yang kuat pada lengan bawah, yang memegang tulang-tulang ini bersebelahan dan berfungsi sebagai titik permulaan untuk banyak otot lengan dan tangan.

Sambungan pergelangan tangan yang menghubungkan lengan bawah dengan tangan terbentuk oleh permukaan artikular tulang radial, cakera artikular di dekat kepala ulna dan barisan pergelangan tangan pertama (proksimal). Sambungan adalah kompleks, kompleks dalam struktur, ellipsoidal dalam bentuk, biaxial dalam fungsi. Ia diperkuat oleh ligamen sisi dan lain-lain. Dalam gabungan ini di sekitar paksi hadapan, perpanjangan lanjutan, serta penculikan dan penambahan berus di sekeliling paksi sagittal adalah mungkin.

Di antara barisan pergelangan tangan pertama (proksimal) dan kedua (distal) tulang terdapat sendi pergelangan tangan menengah seperti sedetan tengah. Ia mempunyai struktur yang kompleks. Sendi diperkuat dengan beberapa ligamen punggung dan palmar pendek, dan rongga artikularnya berkomunikasi dengan rongga antara karpal yang dibentuk oleh permukaan artikular tulang pergelangan tangan yang bersebelahan.

Sendi carpometacarpal dibentuk oleh permukaan artikular dari pangkal tulang metakarpal dan tulang barisan kedua tulang pergelangan tangan. Jari karpal-metacarpal jari pertama (ibu jari) berbeza daripada empat sendi lain kerana ia dipisahkan dari mereka, permukaan artikularnya mempunyai bentuk pelana. Bentuk permukaan artikular dari gabungan ini dan kapsul sendi bebas memungkinkan untuk melakukan pergerakan di sekitar dua paksi. Akibatnya, ibu jari menentang jari kecil, yang penting untuk meraih objek.

Sendi metacarpophalangeal dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan pangkal phalanges pertama (proksimal). Mereka mempunyai bentuk ellipsoidal, yang membolehkan jari bergerak di sekitar dua paksi: frontal (perpanjangan lanjutan) dan sagittal (lead-cast).

Sendi interphalangeal adalah sendi biasa seperti blok yang membolehkan hanya satu jenis pergerakan - lenturan atau lanjutan.

Tarikh ditambah: 2017-01-26; Views: 1739; PEKERJAAN PERISIAN ORDER