Utama / Lebam

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat dan mempunyai hubungan langsung dengan organ dalaman, kulit dan otot seseorang. Dalam penampilannya, saraf tunjang menyerupai kord yang menduduki tempat di terusan tunjang. Panjangnya kira-kira setengah meter, dan lebarnya biasanya tidak melebihi 10 milimeter.


Kord rahim terbahagi kepada dua bahagian - kanan dan kiri. Di atasnya terdapat tiga cangkang: keras, lunak (vascular) dan arachnoid. Antara yang kedua adalah ruang yang dipenuhi dengan cecair serebrospinal. Di bahagian tengah kord rahim, bahan kelabu boleh ditemui, pada bahagian mendatar, serupa dengan rupa "rama-rama". Bahan kelabu terbentuk dari badan sel saraf (neuron), jumlahnya mencapai 13 juta. Sel-sel adalah sama dalam struktur dan mempunyai fungsi yang sama menghasilkan nukleus bahan kelabu. Dalam perkara kelabu, terdapat tiga jenis protrusions (tanduk), yang dibahagikan kepada tanduk depan, belakang dan sisi kelabu. Tanduk depan dicirikan oleh kehadiran neuron motor yang besar, tanduk belakang dibentuk oleh neuron interkalar yang kecil, dan tanduk sisi adalah lokasi pusat motor dan sensor deria.

Masalah putih dari saraf tunjang mengelilingi bahan kelabu dari semua sisi, membentuk lapisan yang dihasilkan oleh serat saraf myelinated yang membentang di arah menaik dan menurun. Beban serat saraf yang dibentuk oleh gabungan proses sel saraf membentuk jalur. Terdapat tiga jenis balok konduktif saraf tunjang: pendek, yang menentukan sambungan segmen otak pada tahap yang berbeza, menaik (sensitif) dan turun (motor). Pembentukan saraf tunjang melibatkan 31-33 pasang saraf, dibahagikan kepada bahagian berasingan yang dipanggil segmen. Bilangan segmen sentiasa sama dengan bilangan pasangan saraf. Fungsi segmen itu adalah untuk bahagian-bahagian khusus manusia.

Fungsi tali tulang belakang

Kord tulang belakang dikurniakan dua fungsi penting - refleks dan pengaliran. Kehadiran refleks motor yang paling mudah (penarikan balik tangan semasa pembakaran, lanjutan sendi lutut apabila memukul tendon dengan tukul, dan lain-lain) adalah disebabkan oleh fungsi refleks kord rahim. Sambungan saraf tunjang dengan otot rangka adalah mungkin disebabkan oleh arka refleks, yang merupakan jalan impuls saraf. Fungsi konduktor adalah penghantaran impuls saraf dari saraf tunjang ke otak melalui laluan menaik pergerakan, serta dari otak sepanjang jalur menurun ke organ-organ dari pelbagai sistem tubuh.

Struktur dan fungsi saraf tunjang

Kuliah 2. Sistem saraf

Struktur dan fungsi

Struktur Anatomically dibahagikan kepada pusat dan periferal, sistem saraf pusat termasuk otak dan saraf tunjang, peripheral - 12 pasang saraf kranial dan 31 pasang saraf tulang belakang dan nod saraf. Secara fungsional, sistem saraf boleh dibahagikan kepada somatik dan autonomi (vegetatif). Bahagian somatik sistem saraf mengawal kerja otot rangka, mengawal autonomi kerja organ dalaman.

Saraf boleh menjadi sensitif (visual, pencium, pendengaran), jika mereka melakukan pengujaan kepada sistem saraf pusat, motor (oculomotor), jika mereka teruja dari sistem saraf pusat dan bercampur (mengembara, tulang belakang), jika pengujaan melewati satu serat -, dan yang lain - dalam arah yang lain.

Fungsi. Sistem saraf mengawal aktiviti semua organ dan sistem organ, berkomunikasi dengan persekitaran luaran melalui deria, dan juga merupakan asas material untuk aktiviti saraf, pemikiran, tingkah laku dan ucapan saraf yang lebih tinggi.

Struktur dan fungsi saraf tunjang

Struktur Kord rahim terletak di saluran tulang belakang dari tulang belakang serviks ke lumbar I - II, kira-kira 45 cm panjang, kira-kira 1 cm tebal. Ferus longitudinal anterior dan posterior membahagikannya kepada dua bahagian simetri. Di bahagian tengah melewati terusan tulang belakang di mana cecair cerebrospinal terletak. Di bahagian tengah saraf tunjang, berhampiran saluran tulang belakang terdapat bahan kelabu, pada bahagian silang menyerupai kontur rama-rama. Bahan kelabu dibentuk oleh badan-badan neuron, ia membezakan antara tanduk depan dan belakang. Badan-badan neuron interkalari terletak di tanduk posterior saraf tunjang, dan badan-badan neuron motor terletak di tanduk depan. Di rantau thoracic, terdapat juga tanduk sisi, di mana neuron bahagian bersimpati sistem saraf autonomi terletak. Sekitar bahan kelabu adalah bahan putih, yang terbentuk oleh serat saraf. Saraf tunjang ditutup dengan tiga membran: tisu penghubung yang padat di luar, kemudian araknoid dan vaskular di bawahnya.

31 pasang saraf tulang belakang saraf tunjang dipisahkan dari saraf tunjang. Setiap saraf bermula dengan dua akar, anterior (motor), di mana terdapat proses-proses neuron motor dan serat vegetatif, dan posterior (sensitif), di mana pengujaan ditransmisikan ke kord rahim. Dalam akar posterior adalah nod tulang belakang, kelompok badan neuron sensitif.

Memotong akar posterior menyebabkan hilangnya sensitiviti di kawasan-kawasan yang diselaraskan oleh akar yang sama, memotong akar anterior membawa kepada kelumpuhan otot-otot yang tersambung.

Fungsi saraf tunjang adalah refleks dan konduktor. Sebagai pusat refleks, saraf tunjang mengambil bahagian dalam motor (melakukan impuls saraf kepada otot rangka) dan refleks autonomi. Refleks vegetatif yang paling penting dalam saraf tunjang adalah vasomotor, makanan, pernafasan, buang air besar, kencing, dan seks. Fungsi refleks saraf tunjang dikawal oleh otak.

Fungsi refleks dari saraf tunjang dapat diperiksa pada persiapan tulang belakang katak (tanpa otak), di mana refleks motor yang paling sederhana tetap, ia menarik kaki sebagai tindak balas terhadap rangsangan mekanikal dan kimia. Pada manusia, dalam penyelarasan refleks motor, otak menjadi penting.

Fungsi konduktor adalah disebabkan oleh jalan naik dan turun bahan putih. Pada laluan menaik, pengujaan dari otot dan organ dalaman disebarkan ke otak, di laluan menurun - dari otak ke organ.

194.48.155.252 © studopedia.ru bukan pengarang bahan yang diposkan. Tetapi menyediakan kemungkinan penggunaan percuma. Adakah terdapat pelanggaran hak cipta? Tulis kepada kami | Maklumbalas.

Lumpuhkan adBlock!
dan muat semula halaman (F5)
sangat diperlukan

Kord tulang belakang - struktur dan fungsi

Kandungannya

 1. Morfologi dan lokasi di dalam badan
 2. Kerang
 3. Struktur dalaman
 4. Fungsi
 5. Apa yang telah kita pelajari?
 6. Laporan skor

Bonus

 • Uji topik

Morfologi dan lokasi di dalam badan

Kord rahim bergerak jauh dari otak dan terletak di saluran tulang belakang, yang terbentuk oleh lengkok vertebra yang terhubung dalam cincin. Bahagian atas disambungkan ke medulla oblongata, bahagian bawah bersatu dengan tulang belakang tulang belakang.

Terdapat lima bahagian saraf tunjang:

 • serviks (8 vertebra);
 • thoracic (12 vertebra);
 • lumbar (5 vertebra);
 • sacral (5 vertebra);
 • coccygeal (1 vertebra).

Kord tulang belakang berakhir pada tahap vertebra lumbar pertama. Dari sini meninggalkan sebatang serat saraf, yang dipanggil ekor kuda. Kord rahim tirus menjadi terminal atau saraf tunjang, ketebalannya tidak melebihi 1 mm. Akhir benang tumbuh bersama periosteum jabatan coccygeal.

Rajah. 1. Struktur luaran dan bahagian-bahagian kord rahim.

Panjang saraf tunjang dewasa bervariasi dari 40 hingga 45 cm, dan lebar dari 1 hingga 1.5 cm. Diameternya tidak sama pada bahagian yang berbeza dari tulang belakang. Jisim otak adalah purata 35 g

Kerang

Saraf tunjang menyerupai kord. Antara saluran tulang belakang dan otak terdapat ruang yang penuh dengan tisu adipose, saluran darah, dan cecair serebrospinal.

Tiga cangkerang melindungi otak secara langsung:

 • lembut - dalaman, ketat ke otak, yang terdiri daripada tisu penghubung yang longgar dan mengandungi saluran darah;
 • arachnoid - medium, membentuk dengan rongga lembut yang diisi dengan cecair cerebrospinal dan saluran darah;
 • keras - tahan lama, yang terdiri daripada tisu penghubung, yang mempunyai permukaan luar yang lancar dan halus.

Rajah. 2. Cengkerang saraf tunjang.

Struktur dalaman

Di bahagian silang, saraf tunjang berbentuk seperti rama-rama. Di tengahnya adalah saluran tengah berongga yang mengelilingi dua jenis bahan saraf:

 • kelabu - pengumpulan sel saraf (neuron);
 • putih kluster proses (axons) sel saraf.

Cawangan kelabu. Tanduk belakang depan dan lanjutan dilanjutkan ke arah yang berbeza. Di rantau thoracic terdapat juga tanduk sisi. Di hadapan tanduk, berkas serat saraf, akar anterior, diperluaskan ke arah yang berbeza. Ke tanduk belakang sesuai dengan akar belakang. 31 pasang terbentuk, iaitu hanya sesuai dan daun 64 nod saraf.

Di luar, perkara abu-abu mengelilingi perkara putih padat. Antara tanduk belakang bahan putih membentuk lipatan sempit - jurang median. Sebaliknya, di antara tanduk depan terdapat lipat yang lebih luas dengan kedudukan kecil - sulcus median.

Rajah. 3. Bahagian melintang saraf tunjang dengan rasuk yang berbeza.

Bahan putih dan kelabu terdiri daripada pelbagai jenis kain dan memainkan peranan tertentu. Secara ringkas mengenai struktur dan fungsi saraf tunjang dipersembahkan di dalam jadual.

Kord tulang belakang: struktur dan fungsi, fisiologi asas

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat. Ia terletak di terusan tulang belakang. Ia adalah tiub berdinding tebal dengan saluran sempit di dalam, agak diratakan di arah anterior-posterior. Ia mempunyai struktur yang agak kompleks dan menyediakan penghantaran impuls saraf dari otak ke struktur periferal sistem saraf, dan juga menjalankan aktiviti refleks sendiri. Tanpa fungsi saraf tunjang, pernafasan biasa, berdebar-debar, pencernaan, kencing, aktiviti seksual, sebarang pergerakan anggota badan tidak mungkin. Dari artikel ini, anda boleh belajar mengenai struktur saraf tunjang dan ciri-ciri fungsi dan fisiologinya.

Kord rahim diletakkan pada minggu ke-4 perkembangan intrauterin. Biasanya seorang wanita tidak mengesyaki bahawa dia akan mempunyai anak. Semasa kehamilan keseluruhan, pembezaan pelbagai unsur berlaku, dan beberapa bahagian kord rahim menyelesaikan sepenuhnya pembentukannya selepas kelahiran selama dua tahun pertama kehidupan.

Apa yang kelihatan seperti saraf tunjang?

Permulaan saraf tunjang secara konvensional ditentukan pada tahap pinggir atas serviks tulang belakang serviks dan tulang belakang tengkorak besar. Di kawasan ini, saraf tunjang dipulihkan dengan lembut di dalam otak, tidak ada pemisahan yang jelas di antara mereka. Di tempat ini menyeberang jalan yang disebut pyramidal: panduan yang bertanggungjawab untuk pergerakan anggota badan. Kelebihan bawah saraf tunjang sepadan dengan pinggir atas lumbar vertebra II. Oleh itu, panjang saraf tunjang adalah lebih pendek daripada panjang saluran tulang belakang. Ia adalah ciri saraf tunjang yang membolehkan tusukan tulang belakang pada tahap vertebra lumbar III - IV (mustahil untuk merosakkan kord rahim semasa tusukan lumbar antara proses spinus vertebra lumbar III - IV, kerana ia tidak semata-mata).

Dimensi saraf tunjang manusia adalah seperti berikut: panjangnya kira-kira 40-45 cm, ketebalan 1-1.5 cm, beratnya kira-kira 30-35 g.

Panjang beberapa bahagian korda tunjang:

Di rantau serviks dan lumbosacral, saraf tunjangnya lebih tebal daripada bahagian lain, kerana di tempat ini ada kelompok sel saraf yang memberikan pergerakan tangan dan kaki.

Segmen sakral terakhir, bersama-sama dengan kelenjar karsinogal, dipanggil kon dari saraf tunjang kerana bentuk geometri yang sepadan. Kon ini pergi ke terminal (akhir) benang. Benang tidak lagi mempunyai elemen saraf dalam komposisinya, tetapi hanya tisu penghubung, dan dilindungi dengan membran saraf tunjang. Benang terminal dipasang pada tulang belakang tulang belakang kedua.

Saraf tunjang ditutup dengan 3 membran serebral. Membran pertama (batin) dari saraf tunjang dipanggil lembut. Ia membawa arteri dan venous yang menyediakan bekalan darah ke saraf tunjang. Cangkerang seterusnya (medium) ialah arachnoid (arachnoid). Antara cangkang dalaman dan tengah adalah ruang subarachnoid (subarachnoid) yang mengandungi cecair cerebrospinal (CSF). Apabila melakukan tusukan tulang belakang, jarum mesti jatuh ke dalam ruang ini untuk dapat mengambil CSF untuk analisis. Cangkang luar saraf tunjang keras. Dura mater meluas ke foramen intervertebral, dengan mengiringi akar saraf.

Di dalam saluran tulang belakang, kord rahim dipasang pada permukaan vertebra dengan ligamen.

Di tengah-tengah saraf tunjang di sepanjang keseluruhannya terdapat tiub sempit, saluran utama. Ia juga mengandungi cecair serebrospinal.

Kedalaman - fisur dan alur menembusi jauh ke dalam saraf tunjang dari semua pihak. Yang terbesar adalah anterior dan posterior median fissures, yang membatasi dua bahagian saraf tunjang (kiri dan kanan). Dalam setiap separuh terdapat alur tambahan (alur). Tudung menghancurkan tali tunjang ke dalam tali. Hasilnya adalah dua depan, dua belakang dan dua tali sisi. Bahagian anatomik tersebut mempunyai asas berfungsi di bawahnya - dalam tali yang berlainan terdapat serat saraf yang membawa pelbagai maklumat (mengenai kesakitan, mengenai sentuhan, mengenai sensasi suhu, pergerakan, dan sebagainya). Saluran darah menembusi alur dan celah.

Apakah struktur segmental saraf tunjang?

Bagaimana saraf tunjang terhubung ke organ? Dalam arah melintang, kord rahim terbahagi kepada bahagian khas, atau segmen. Setiap segmen termasuk akar, sepasang anterior dan sepasang posterior, yang menyampaikan sistem saraf dengan organ lain. Akar keluar dari saluran tulang belakang, membentuk saraf yang dihantar ke pelbagai struktur tubuh. Akar anterior menghantar maklumat terutamanya mengenai pergerakan (merangsang pengecutan otot), oleh itu mereka dipanggil motor. Akar posterior membawa maklumat dari reseptor ke saraf tunjang, iaitu, mereka menghantar maklumat tentang sensasi, sehingga mereka dipanggil sensitif.

Bilangan segmen dalam semua orang adalah sama: 8 segmen serviks, 12 payudara, 5 lumbar, 5 sacral dan 1-3 coccygeal (biasanya 1). Akar dari setiap segmen terburu-buru ke dalam foramen intervertebral. Sejak panjang saraf tunjang adalah lebih pendek daripada panjang saluran tunjang, akar berubah arahnya. Di rantau serviks mereka diarahkan secara mendatar, dalam toraks - secara serong, di kawasan lumbal dan sakral - hampir ke bawah ke bawah. Oleh kerana perbezaan panjang saraf tunjang dan tulang belakang, jarak dari keluar akar dari saraf tunjang ke foramen intervertebral juga berubah: di tulang belakang serviks yang paling pendek, dan di lumbosacral - yang paling lama. Akar dari empat lumbar bawah, lima segmen sakral dan kelinci yang membentuk ekor kuda yang disebut. Ia terletak di kanal tulang belakang di bawah vertebra lumbal II, dan bukannya saraf tunjang itu sendiri.

Bagi setiap segmen saraf tunjang tetap ditetapkan zon pemuliharaan yang tegas di pinggir. Kawasan ini termasuk kawasan kulit, otot tertentu, tulang, sebahagian organ dalaman. Zon ini hampir sama untuk semua orang. Ciri struktur struktur saraf tunjang membolehkan anda mendiagnosis lokasi proses patologi dalam penyakit ini. Sebagai contoh, mengetahui bahawa sensitiviti kulit di kawasan pusar dikawal oleh segmen dada ke-10, dengan kehilangan sensasi menyentuh kulit di bawah kawasan ini, dapat diandaikan bahawa proses patologis dalam saraf tunjang berada di bawah segmen dada ke-10. Prinsip ini hanya berfungsi untuk perbandingan zon pemeliharaan semua struktur (dan kulit, dan otot, dan organ dalaman).

Sekiranya anda memotong tali tunjang di arah melintang, maka ia akan kelihatan tidak sama warna. Pada pemotongan, anda dapat melihat dua warna: kelabu dan putih. Kelabu adalah lokasi badan neuron, dan putih adalah proses periferal dan pusat neuron (gentian saraf). Terdapat lebih daripada 13 juta sel saraf dalam saraf tunjang.

Badan-badan neuron kelabu terletak begitu dekat yang mereka bentuk bentuk rama-rama mewah. Kupu-kupu ini jelas menunjukkan bonjolan - tanduk depan (besar, tebal) dan tanduk belakang (lebih nipis dan lebih kecil). Dalam sesetengah segmen terdapat juga tanduk sampingan. Di kawasan tanduk depan ada mayat neuron yang bertanggungjawab untuk pergerakan, di kawasan tanduk belakang ada neuron yang melihat impuls sensitif, di tanduk samping ada neuron sistem saraf autonomik. Di beberapa bahagian kord rahim tertumpu sel-sel saraf yang bertanggungjawab untuk fungsi organ-organ individu. Lokasi neuron ini dipelajari dan ditakrifkan dengan jelas. Oleh itu, dalam segmen serviks cervical dan 1st thoracic ke-8 ada neuron yang bertanggungjawab untuk memulihara mata murid, dalam segmen serviks 3 - 4 - untuk pemuliharaan otot pernafasan utama (diafragma), dalam segmen thoracic ke-1 - untuk peraturan aktiviti jantung. Mengapa anda perlu tahu? Ia digunakan dalam diagnosis klinikal. Sebagai contoh, diketahui bahawa tanduk sisi segmen ke-2 ke-5 dari saraf tunjang mengawal aktiviti organ pelvik (pundi kencing dan dubur). Dengan kehadiran proses patologi di kawasan ini (pendarahan, tumor, kerosakan kecederaan, dan lain-lain) seseorang mengembangkan inkontinensia kencing dan usus.

Proses-proses tubuh neuron membentuk hubungan antara satu sama lain, dengan bahagian-bahagian lain dari saraf tunjang dan otak, masing-masing, cenderung ke atas dan ke bawah. Serat saraf ini mempunyai warna putih dan membentuk bahan putih pada bahagian silang. Mereka membentuk tali. Dalam tali, serat diedarkan dalam corak khas. Di dalam kord posterior ada konduktor dari reseptor otot dan sendi (perasaan otot sendi), dari kulit (pengiktirafan objek dengan sentuhan dengan mata tertutup, sensasi sentuhan), iaitu, maklumat berada dalam arah yang menaik. Dalam pita sisi terdapat serat yang membawa maklumat mengenai sentuhan, rasa sakit, kepekaan suhu di otak, dalam cerebellum mengenai kedudukan tubuh di angkasa, nada otot (konduktor naik). Di samping itu, tali sisi juga mengandungi serat turun yang memberikan pergerakan badan yang diprogramkan di dalam otak. Di kord anterior, kedua-dua menurun (motor) dan menaik (rasa tekanan pada kulit, sentuh) lulus.

Serat boleh menjadi pendek, di mana mereka menyambungkan segmen saraf tunjang di antara mereka, dan lama, maka mereka berkomunikasi dengan otak. Di sesetengah tempat, gentian boleh membuat salib atau hanya pergi ke seberang. Persilangan konduktor yang berbeza berlaku pada tahap yang berbeza (contohnya, serat yang bertanggungjawab untuk kesakitan dan kepekaan suhu merentasi 2-3 segmen di atas tahap kemasukan ke dalam saraf tunjang, dan serat perasaan otot-otot tidak diselubungi ke saraf tunjang paling atas). Hasilnya adalah fakta berikut: di bahagian kiri kord rahim terdapat panduan dari bahagian kanan tubuh. Ini tidak berlaku untuk semua gentian saraf, tetapi ciri khas pucuk sensitif. Kajian mengenai gentian saraf juga perlu untuk diagnosis tapak lesi semasa penyakit.

Bekalan darah ke saraf tunjang

Pemakanan saraf tunjang disediakan oleh saluran darah yang berasal dari arteri vertebra dan dari aorta. Segmen serviks paling tinggi menerima darah dari sistem arteri vertebra (serta sebahagian daripada otak) melalui apa yang disebut arteri tulang belakang anterior dan posterior.

Dalam perjalanan keseluruhan saraf tunjang, kapal tambahan membawa darah dari aorta, arteri akar-tulang belakang, mengalir ke arteri tulang belakang anterior dan posterior. Yang kedua juga depan dan belakang. Jumlah kapal tersebut disebabkan oleh ciri-ciri individu. Biasanya arteri akar tulang belakang anterior adalah kira-kira 6-8, mereka lebih besar diameter (yang paling tebal sesuai dengan tebal serviks dan lumbar). Arteri akar tulang belakang yang lebih rendah (yang terbesar) dipanggil arteri Adamkevich. Sesetengah orang mempunyai arteri tulang belakang akar tambahan, yang berjalan dari arteri sakral, arteri Deproj-Gotteron. Zon bekalan darah anterior akar-tulang belakang arteri menduduki struktur berikut: tanduk anterior dan lateral, pangkal tanduk sisi, bahagian tengah kawat anterior dan lateral.

Arteri akar tulang belakang posterior adalah urutan magnitud yang lebih besar daripada anterior, dari 15 hingga 20. Tetapi mereka mempunyai diameter yang lebih kecil. Zona bekalan darah mereka adalah bahagian ketiga dari saraf tunjang pada bahagian silang (kord posterior, bahagian utama tanduk, sebahagian dari tali lateral).

Dalam sistem arteri akar-tulang belakang, terdapat anastomosis, iaitu persimpangan antara satu sama lain. Ia memainkan peranan penting dalam pemakanan saraf tunjang. Jika sebuah kapal berhenti berfungsi (contohnya, trombus menyekat lumen), maka darah memasuki anastomosis, dan neuron tali tulang belakang terus melaksanakan fungsi mereka.

Pembuluh darah tulang belakang mengiringi arteri. Sistem vena saraf tunjang mempunyai sambungan luas dengan plexus vena vertebral, urat tengkorak. Darah dari saraf tunjang melalui keseluruhan sistem saluran darah mengalir ke dalam vena cava unggul dan inferior. Di tapak laluan urat saraf tunjang melalui dura mater ada katup yang mencegah darah mengalir ke arah yang bertentangan.

Fungsi tali tulang belakang

Pada asasnya, saraf tunjang hanya mempunyai dua fungsi:

Mari kita perhatikan lebih terperinci setiap satu daripada mereka.

Fungsi refleks tulang belakang

Fungsi refleks saraf tunjang adalah tindak balas sistem saraf untuk kerengsaan. Adakah anda menyentuh panas dan tanpa sengaja menarik tangan anda? Ini adalah refleks. Adakah sesuatu dalam kerongkong anda dan anda terbatuk? Ini juga merupakan refleks. Banyak aktiviti harian kita didasarkan pada refleks yang dijalankan oleh saraf tunjang.

Jadi, refleks itu adalah tindak balas. Bagaimana ia diterbitkan semula?

Untuk menjadikannya lebih jelas, mari kita ambil sebagai contoh reaksi mengeluarkan tangan sebagai tindak balas kepada menyentuh objek panas (1). Dalam kulit berus adalah reseptor (2), merasakan panas atau sejuk. Apabila seseorang menyentuh panas, maka dari reseptor di sepanjang serat saraf periferi (3) dorongan (isyarat "panas") cenderung kepada saraf tunjang. Pada foramen intervertebral ada nod tulang belakang di mana badan neuron terletak (4), di sepanjang serat periferal yang mana nadi telah datang. Lebih jauh di sepanjang serat pusat dari badan neuron (5), impuls memasuki tanduk belakang korda tulang belakang, di mana ia "berpindah" ke neuron lain (6). Proses neuron ini diarahkan ke tanduk depan (7). Di tanduk depan, gerak hati ditukar kepada neuron motor (8) yang bertanggungjawab untuk otot-otot tangan. Proses neuron motor (9) keluar dari saraf tunjang, melewati foramen intervertebral dan, sebagai sebahagian daripada saraf, diarahkan kepada otot lengan (10). Impuls "panas" menyebabkan otot-otot berkontrak, dan tangannya menarik diri dari objek panas. Oleh itu, gelung refleks (busur) terbentuk, yang memberikan respons kepada rangsangan. Dalam kes ini, otak tidak terlibat dalam proses tersebut. Lelaki itu menarik tangannya, tanpa memikirkannya.

Setiap arka refleks mempunyai pautan wajib: pautan afferent (neuron reseptor dengan proses periferi dan pusat), pautan interkalasi (neuron menghubungkan pautan afferent dengan neuron yang melaksanakan) dan pautan efferent (neuron yang menghantar impuls kepada pelaksana segera - organ, otot).

Atas dasar arka itu dan membina fungsi refleks kord rahim. Refleks adalah bawaan (yang boleh ditentukan dari kelahiran) dan diperoleh (dibentuk dalam proses hidup semasa latihan), mereka tutup pada pelbagai peringkat. Sebagai contoh, janggut lutut ditutup pada tahap segmen lumbar ke-3-4. Memeriksanya, doktor yakin tentang keselamatan semua elemen lengkung refleks, termasuk segmen saraf tunjang.

Untuk doktor, adalah penting untuk memeriksa fungsi refleks kord rahim. Ini dilakukan dengan setiap pemeriksaan saraf. Refleks dangkal, yang disebabkan oleh sentuhan, kerengsaan strok, kulit atau membran mukus, dan refleks yang mendalam, yang disebabkan oleh tamparan tukul saraf, paling kerap diperiksa. Refleks dangkal yang dilakukan oleh saraf tunjang termasuklah refleks abdomen (kerengsaan strok kulit kulit biasanya menyebabkan pengecutan otot abdomen pada bahagian yang sama), refleks plantar (kerengsaan strok kulit pinggir luar tunggal dari tumit ke jari biasanya menyebabkan lekukan jari kaki). Dengan refleks yang mendalam termasuk flexo-ulnar, karporadial, extensor-ulnar, lutut, Achilles.

Fungsi tali tulang belakang

Fungsi konduktif saraf tunjang adalah penghantaran impuls dari pinggiran (dari kulit, membran mukus, organ dalaman) ke pusat (otak) dan sebaliknya. Konduktor saraf tunjang, yang membentuk bahan putih, menghantar maklumat dalam arah menaik dan menurun. Dorongan tentang pengaruh luar diberikan kepada otak, dan sensasi tertentu dibentuk pada seseorang (contohnya, anda sedang mengusap kucing, dan anda mempunyai perasaan yang lembut dan lancar di tangan anda). Tanpa saraf tunjang ini, mustahil. Bukti ini adalah kes kecederaan saraf tunjang, apabila hubungan antara otak dan saraf tunjang dipecahkan (contohnya, pecah saraf tunjang). Orang sedemikian kehilangan kepekaan, sentuhan tidak membentuk perasaan mereka.

Otak menerima impuls bukan sahaja mengenai sentuhan, tetapi juga tentang kedudukan badan di angkasa, keadaan ketegangan otot, sakit, dan sebagainya.

Impuls menurun membolehkan otak untuk "mengarahkan" badan. Oleh itu, apa yang dimaksudkan oleh orang itu dilakukan dengan bantuan kord rahim. Adakah anda mahu menangkap bas yang berlepas? Idea ini segera direalisasikan - otot yang diperlukan ditetapkan dalam gerakan (dan anda tidak berfikir tentang otot yang anda perlukan untuk mengurangkan dan yang mana untuk berehat). Ini menjalankan kord rahim.

Sudah tentu, kesedaran tindakan motor atau pembentukan sensasi memerlukan aktiviti yang kompleks dan diselaraskan sepenuhnya oleh semua struktur saraf tunjang. Sebenarnya, anda perlu menggunakan beribu-ribu neuron untuk mendapatkan hasilnya.

Saraf tunjang adalah struktur anatomi yang sangat penting. Fungsi normalnya menyediakan semua aktiviti manusia. Ia berfungsi sebagai penghubung di antara otak dan pelbagai bahagian badan, memancarkan maklumat dalam bentuk impuls di kedua-dua arah. Pengetahuan ciri-ciri struktur dan fungsi saraf tunjang adalah perlu untuk diagnosis penyakit sistem saraf.

Video pada "Struktur dan fungsi saraf tunjang"

Filem pendidikan saintifik USSR sejak "saraf tulang belakang"

Kord tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat tulang belakang, yang merupakan tali panjang 45 cm dan lebar 1 cm.

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Di belakang dan di hadapan terdapat dua alur, yang mana otak dibahagikan kepada separuh kanan dan kiri. Ia dilindungi dengan tiga cengkerang: vaskular, arachnoid dan pepejal. Ruang antara membran vaskular dan arachnoid dipenuhi dengan cecair serebrospinal.

Di tengah-tengah saraf tunjang dapat dilihat pada bahan abu-abu, pada bentuk potong yang menyerupai rama-rama. Bahan kelabu terdiri daripada neuron motor dan interkal. Lapisan luar otak adalah perkara putih akson, yang dikumpulkan dalam laluan menurun dan menaik.

Dalam perkara kelabu, dua jenis tanduk dibezakan: anterior, di mana neuron motor terletak, dan posterior, lokasi neuron interkalar.

Struktur saraf tunjang mempunyai 31 segmen. Dari setiap regangan akar depan dan belakang, yang, menggabungkan, membentuk saraf tulang belakang. Apabila anda keluar dari saraf otak dengan segera jatuh ke akar - belakang dan depan. Akar posterior terbentuk dengan bantuan axons of neurons afferent dan mereka diarahkan ke tanduk posterior dari bahan kelabu. Pada ketika ini, mereka membentuk sinaps dengan neuron efferen, yang axons membentuk akar anterior saraf tulang belakang.

Dalam akar posterior adalah nod tulang belakang, di mana sel-sel saraf deria berada.

Di pusat saraf tunjang adalah saluran tulang belakang. Kepada otot kepala, paru-paru, jantung, organ rongga dada dan kaki atas, saraf bergerak dari segmen dada dan leher atas otak. Organ-organ perut dan otot batang dikawal oleh segmen-segmen bahagian lumbal dan toraks. Otot-otot abdomen bawah dan otot-otot kaki bawah dikawal oleh segmen lumbal sakral dan bawah otak.

Fungsi tali tulang belakang

Terdapat dua fungsi utama saraf tunjang:

Fungsi konduktor adalah bahawa impuls saraf di jalan menaik otak bergerak ke otak, dan jalur menurun dari otak ke organ kerja menerima perintah.

Fungsi refleks kord rahim adalah bahawa ia membolehkan anda melakukan refleks mudah (lutut lutut, penarikan tangan, lenturan dan lanjutan anggota atas dan bawah, dan lain-lain).

Di bawah kawalan saraf tunjang, hanya refleks motor yang mudah dilakukan. Semua pergerakan lain, seperti berjalan, berjoging, dan sebagainya, memerlukan penyertaan otak.

Patologi tulang belakang

Jika kita mula dari sebab-sebab patologi saraf tunjang, kita boleh membezakan tiga kumpulan penyakitnya:

 • Malformasi - keabnormalan postpartum atau kongenital dalam struktur otak;
 • Penyakit yang disebabkan oleh tumor, neuroinfections, sirkulasi tulang belakang yang merosakkan, penyakit keturunan sistem saraf;
 • Kecederaan saraf tulang belakang, yang termasuk lebam dan patah tulang, meremas, gegaran, keseleo dan pendarahan. Mereka boleh muncul secara autonomi dan digabungkan dengan faktor lain.

Mana-mana penyakit saraf tunjang mempunyai kesan yang sangat serius. Jenis penyakit khas boleh dikaitkan dengan kecederaan saraf tunjang, yang mengikut statistik boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • Kemalangan kereta - adalah punca utama kecederaan saraf tunjang. Terutamanya traumatik memandu motosikal, kerana tidak ada belakang belakang belakang, melindungi tulang belakang.
 • Jatuh dari ketinggian - boleh sama ada secara tidak sengaja atau disengajakan. Dalam sebarang kes, risiko kerosakan pada saraf tunjang cukup besar. Selalunya, atlet, pencinta sukan ekstrem dan melompat dari ketinggian menerima kerosakan dengan cara ini.
 • Kecederaan isi rumah dan luar biasa. Selalunya ia berlaku akibat keturunan dan jatuh di tempat yang buruk, jatuh dari tangga atau semasa keadaan berais. Juga kepada kumpulan ini boleh dikaitkan dengan pisau dan luka peluru dan banyak lagi kes lain.

Dengan kecederaan saraf tunjang, fungsi konduktor terjejas di tempat pertama, yang membawa kepada akibat yang sangat buruk. Sebagai contoh, kerosakan pada otak di rantau serviks membawa kepada fakta bahawa fungsi otak dipelihara, tetapi mereka kehilangan hubungan dengan kebanyakan organ dan otot badan, yang menyebabkan kelumpuhan badan. Gangguan yang sama berlaku apabila saraf perifer rosak. Sekiranya saraf deria rosak, sensitiviti terganggu di bahagian-bahagian tertentu badan, dan kerosakan pada saraf motor mengganggu pergerakan otot tertentu.

Kebanyakan saraf bercampur-campur, dan kerosakan mereka menyebabkan kedua-dua kemustahilan pergerakan dan kehilangan kepekaan.

Tata tulang belakang

Tumbukan lumbar terdiri daripada memasukkan jarum khas ke ruang subarachnoid. Pukulan tali tulang belakang dilakukan di makmal khas, di mana kebolehtelapan organ ini ditentukan dan tekanan CSF diukur. Tusukan dilakukan baik dalam perubatan, dan tujuan diagnostik. Ia membolehkan anda cepat mendiagnosis kehadiran pendarahan dan keamatannya, untuk mencari proses keradangan di meninges, untuk menentukan sifat strok, untuk menentukan perubahan sifat cecair serebrospinal, penyakit isyarat sistem saraf pusat.

Selalunya tusukan dilakukan untuk pengenalan radiopaque dan cecair perubatan.

Untuk tujuan terapeutik, tusukan dilakukan dengan tujuan untuk mengeluarkan darah atau cairan purulen, serta untuk pengenalan antibiotik dan antiseptik.

Petunjuk untuk tusukan tulang belakang:

 • Meningoencephalitis;
 • Pendarahan yang tidak dijangka dalam ruang subarachnoid akibat pecah aneurisme;
 • Cysticercosis;
 • Myelitis;
 • Meningitis;
 • Neurosifilis;
 • Kecederaan otak traumatik;
 • Liquorrhea;
 • Echinococcosis.

Kadangkala, apabila melakukan operasi di otak, tusukan saraf tunjang digunakan untuk mengurangkan parameter tekanan intrakranial, serta untuk memudahkan akses kepada neoplasma malignan.

2 Struktur dan fungsi saraf tunjang.

Kord tulang belakang terletak di saluran tulang belakang, ia ditutup dengan membran. Saraf tunjang bermula pada tahap foramen occipital besar dan berakhir pada tahap vertebra lumbar kedua. Berikut adalah membran saraf tunjang yang mengelilingi akar saraf tulang belakang yang lebih rendah. Jika kita mempertimbangkan bahagian rentas saraf tunjang, kita dapat melihat bahawa bahagian tengahnya diduduki oleh bahan kelabu berbentuk kupu-kupu yang terdiri daripada sel-sel saraf. Di tengah-tengah perkara abu-abu kelihatan terusan pusat sempit yang dipenuhi dengan cecair serebrospinal. Di luar perkara kelabu adalah perkara putih. Ia mengandungi gentian saraf yang menghubungkan neuron saraf tunjang antara satu sama lain dan ke neuron otak. Dari saraf tunjang simetri secara berpasangan, saraf tulang belakang, 31 pasang mereka, berlepas. Setiap saraf bermula dari saraf tunjang dalam bentuk dua tali, atau akar, yang, apabila digabungkan, membentuk saraf. Saraf tulang belakang dan cawangannya diarahkan kepada otot, tulang, sendi, kulit, dan organ dalaman. Saraf tunjang di dalam badan kita melakukan dua fungsi: refleks dan konduktif. Fungsi refleks tulang belakang Otak adalah tindak balas sistem saraf untuk kerengsaan. Dalam saraf tunjang adalah pusat refleks tanpa syarat, seperti refleks, memberikan pergerakan diafragma, otot pernafasan. Saraf tunjang (di bawah kawalan otak) mengawal fungsi organ dalaman: jantung, buah pinggang, dan organ pencernaan. Di dalam saraf tunjang belakang saraf refleks, mengawal fungsi otot rangka flexor dan ekstrensor batang, anggota badan. Refleks adalah bawaan (yang boleh ditentukan dari kelahiran) dan diperoleh (dibentuk dalam proses hidup semasa latihan), mereka tutup pada pelbagai peringkat. Sebagai contoh, janggut lutut ditutup pada tahap segmen lumbar ke-3-4. Memeriksanya, doktor yakin tentang keselamatan semua elemen lengkung refleks, termasuk segmen saraf tunjang. Fungsi konduktor saraf tunjang terdiri daripada transmisi impuls dari pinggir (dari kulit, membran mukus, organ dalaman) ke pusat (otak) dan sebaliknya. Konduktor saraf tunjang, yang membentuk bahan putih, menghantar maklumat dalam arah menaik dan menurun. Dorongan mengenai pengaruh luar diberikan kepada otak, dan sensasi tertentu dibentuk pada seseorang (contohnya, anda menyerang kucing, dan anda mempunyai perasaan yang lembut dan halus di tangan anda) Serat sentrifu meninggalkan kord rahim, di mana impuls pergi ke organ dan tisu. Kerosakan kepada saraf tunjang mengganggu fungsinya: bahagian badan yang terletak di bawah tapak kecederaan kehilangan sensitiviti dan keupayaan untuk gerakan sukarela. Otak mempunyai pengaruh yang besar terhadap aktiviti saraf tunjang. Di bawah kawalan otak adalah semua pergerakan yang kompleks: berjalan, berlari, aktiviti kerja. Saraf tunjang adalah struktur anatomi yang sangat penting. Fungsi normalnya menyediakan semua aktiviti manusia. Pengetahuan ciri-ciri struktur dan fungsi saraf tunjang adalah perlu untuk diagnosis penyakit sistem saraf.

Saraf periferal. Bina, Plexus

Sistem saraf manusia dibahagikan kepada bahagian tengah, periferi dan autonomi. Bahagian periferal sistem saraf adalah gabungan saraf tulang belakang dan tengkorak. Ia termasuk ganglia dan plexus yang dibentuk oleh saraf, serta endapan saraf deria dan motor. Oleh itu, bahagian periferal sistem saraf menyatukan semua formasi saraf yang terletak di luar saraf tunjang dan otak. Gabungan semacam ini adalah sewenang-wenangnya, kerana serat eferent yang membentuk saraf periferal adalah proses neuron yang badannya berada di dalam nukleus saraf tunjang dan otak. Struktur saraf Saraf perifer terdiri daripada serat yang mempunyai struktur yang berbeza dan tidak berfungsi dengan sama. Bergantung pada kehadiran atau ketiadaan sarung myelin, ada serat myelinic (pulpy) atau non-myelinated (bukan mulur). Saraf mempunyai sistem membran sendiri. Cangkang luar, epineurium, meliputi batang saraf di luar, membatasinya dari tisu sekitarnya, dan terdiri daripada tisu penghubung yang tidak berubah. Tisu penyambung epineuria yang longgar melakukan semua jurang antara berkas serat saraf individu. Cangkerang seterusnya, perineurium, meliputi berkas serat yang membentuk saraf. Ia adalah mekanikal yang paling tahan lama. Cangkang yang paling dalam, endoneurium, meliputi gentian saraf individu dengan kes tisu penyambung nipis. Sel dan struktur ekstraselular endoneurium dipanjangkan dan berorientasikan terutamanya di sepanjang gentian saraf. Jumlah endoneurium di dalam cangkang perineural adalah kecil berbanding dengan jisim gentian saraf. Bergantung kepada struktur rasuk, terdapat dua bentuk saraf yang melampau: keranjang rendah dan berbilang kumpulan. Yang pertama dicirikan oleh sejumlah kecil balok tebal dan perkembangan hubungan yang lemah di antara mereka. Yang kedua terdiri daripada banyak rasuk nipis dengan bundelan interstuck yang maju. Plexus saraf adalah bahagian awal terbesar dari sistem saraf periferal. Plexus saraf terbentuk secara langsung dari kord rahim dan anterior (motor) dan posterior (sensitif) keluar akar saraf. Kemudian, rootlets anterior dan posterior pada setiap sisi bergabung untuk membentuk batang saraf tulang belakang, yang keluar melalui foramen intervertebral tulang. Kemudian batang individu memecah masuk ke dalam banyak cawangan, yang sudah berada di luar saluran tunjang, dan mereka juga berkait rapat, membentuk banyak sambungan. Plexus saraf yang dihasilkan kemudian meninggalkan saraf terbesar, yang telah diarahkan langsung kepada organ-organ dan tisu yang berlainan. Di dalam tubuh manusia, beberapa kumpulan yang terpencil

Plexus saraf terletak pada sisi saraf tunjang. Plexus serviks terbentuk dari cabang saraf tulang belakang 1 hingga 4 segmen saraf tunjang. Serat saraf yang bertanggungjawab semata-mata untuk motor, fungsi deria, atau secara semulajadi bercampur, berlepas dari itu. Organ-organ motor bertanggungjawab untuk kerja diafragma, otot yang memisahkan dada dan rongga perut, dan yang sensitif berakhir di reseptor pada pleura. Plexus brachial terbentuk daripada saraf tulang belakang (4-8 segmen) dan korda tulang belakang thoracic. Ia terletak di antara otot scalene yang menghubungkan leher dan sangkar tulang rusuk. Di sini, plexus jelas ditandatangani ke dalam tiga kumpulan besar - luar, dalaman dan posterior. Mereka terletak berhampiran arteri aksila, seolah-olah mengelilinginya dari pelbagai pihak. Struktur bungkusan ini termasuk motor dan saraf deria. Plexus lumbal dibentuk oleh saraf tulang belakang yang meluas dari segmen empat lumbar pertama saraf tunjang, serta dari segmen thoracic kedua. Kiri dan kiri, plexus terletak pada proses melintang vertebra lumbar dan ditutup dengan otot-otot besar kumpulan lumbar. Ia adalah sangat penting bahawa ia adalah dari plexus lumbar bahawa pundi kencing adalah innervated, masing-masing, perbuatan kencing. Ia berlaku secara sedar. Plexus sakral dibentuk oleh empat pasang pertama saraf tulang belakang yang memanjangkan dari segmen sakral dari saraf tunjang, serta saraf tulang belakang segmen lumbar kelima dan separa keempat saraf tunjang. Struktur plexus termasuk serat saraf yang secara semula jadi motor, sensitif, dan vegetatif. Mereka menjalankan pemuliharaan kulit, tulang dan otot pada kaki bawah. Plexus coccyx adalah yang terkecil di dalam badan. Ia dibentuk oleh batang saraf tulang belakang yang meluas dari segmen tulang belakang sakral terakhir dan tulang belakang pertama. Saraf ini menyerap otot coccygeal, dan juga menghantar reseptor saraf ke kulit di sekitar dubur.

Bagaimana kerja saraf tunjang manusia: struktur dan fungsi, apa bentuk kelabu

Memandangkan topik "Kord tulang belakang: struktur dan fungsi", anda akan belajar di mana proses organ ini mengambil bahagian dan peranan apa yang diberikan kepadanya dalam aktiviti penting badan manusia, serta vertebrata lain. Ini adalah salah satu organ yang paling kompleks, yang terdiri daripada serat, yang lebih kecil dari benang.

Saraf tunjang adalah organ utama sistem saraf pusat semua vertebrata, termasuk manusia. Jika isyarat dibentuk di bahagian kepala, maka isyarat tulang belakang membawa mereka ke dalam tindakan: ia menerjemahkan isyarat ke dalam saraf, dan mereka seterusnya bertindak ke atas sistem otot, menyebabkan ia menjadi kontrak.

Fungsi kord tulang belakang: perkara utama

Kord rahim adalah yang paling kompleks dalam struktur sistem gentian saraf, yang pada masa yang sama melaksanakan dua tugas utama dalam aktiviti penting organisma:

Fungsi konduktif

Apakah fungsi konduktif saraf tunjang? Sebarang pergerakan berasal pada mulanya di otak anda. Ia menerima impuls daripada membran mukus, kulit atau organ dalaman, selepas itu ia memprosesnya dan menghantar isyarat kepada saraf tunjang, dan kemudian ke sistem saraf periferal. Itu, seterusnya, menghantar isyarat melalui ujung saraf yang menyebabkan otot anda berkontrak.

Apabila melakukan pergerakan tertentu, seseorang tidak berfikir tentang otot yang akan digunakan pada masa ini - saraf tunjang secara automatik melakukan fungsi ini.

Kecederaan serius, sebagai contoh, pecahnya organ membawa kepada kehilangan sebahagian atau sepenuhnya keupayaan seseorang untuk bergerak. Dalam kes ini, maklumat itu hanya tidak mencapai ujung saraf yang akan menyebabkan otot-otot berkontrak.

Di sini, tubuh ini berfungsi sebagai pautan perantaraan. Fungsi konduktif saraf tunjang sangat penting.

Fungsi refleks

Setiap daripada anda, pasti, secara tidak sengaja menyentuh bau panas. Akhiran saraf anda bertindak balas kepada haba, yang merupakan faktor kerengsaan. Maklumat ini dihantar terus ke kord rahim. Sebagai tindak balas kepada hubungan dengan permukaan panas, fungsi refleks yang tidak terkawal dari saraf tunjang diaktifkan, yang menyebabkan otot-otot berkontraksi dengan mendadak. Kerana pengurangan ini, anda akan segera menarik tangan anda dan mengelakkan luka bakar yang teruk.

Fungsi refleks kord rahim bukan sahaja penarikan tangan apabila bersentuhan dengan api. Refleks juga batuk semasa sakit, menutup mata semasa bersentuhan dengan cahaya ultraviolet, dan banyak tindak balas pelindung yang tidak terkawal. Pada masa yang sama, segmen tertentu bertanggungjawab untuk setiap refleks, dan kerosakannya menyebabkan kehilangan kemahiran tertentu.

Otak tidak mengambil bahagian dalam fungsi refleks. Refleks yang sama adalah tindak balas pertahanan semula jadi tubuh yang seseorang tidak dapat mengawal.

Telah terbukti secara saintifik bahawa jika refleks diproses oleh bahagian kepala, kadar kelangsungan hidup manusia jauh lebih rendah. Dia akan bertindak balas terhadap kerengsaan yang lebih perlahan, yang meningkatkan saiz kerosakan.

Di manakah organ itu

Di mana kord rahim terletak? Tubuh yang menarik ini dilindungi dengan baik daripada kerosakan mekanikal. Ia terletak di terusan tulang belakang. Diameternya tidak melebihi 1 cm Ia juga mengandungi cecair serebrospinal, yang berfungsi sebagai fungsi perlindungan dan mewujudkan persekitaran yang baik untuk fungsi sel. Terusan tunjang adalah tempat dari mana tusukan itu diambil.

Segmen

Segmen tali tulang belakang adalah bahagian yang terpisah dari organ yang bertanggungjawab untuk bahagian-bahagian tertentu badan, serta untuk fungsi semua organ. Jumlah memperuntukkan 31 segmen. Untuk memudahkan untuk memahami fungsi setiap segmen, yang bersama-sama terdiri daripada jabatan, perlu membuat jadual mudah.

Bahagian kord tulang belakang dan fungsi mereka: meja

Perkara putih dan kelabu

Organ ini biasanya terdiri daripada bahan kelabu dan putih. Kelabu dikelilingi oleh putih dan terdiri daripada serat saraf dan neuroglia (tisu sokongan).

Perkara putih saraf tunjang adalah kumpulan saraf kecil. Terdapat gentian menaik dan turun. Yang pertama, menerima maklumat dari neuron sensitif, misalnya, dalam kulit, menghantar isyarat kepada jabatan kepala yang memprosesnya.

Maklumat yang diproses melepasi serat turun, yang menghantarnya ke sel motor.

Apakah bahan kelabu yang terbentuk di kord rahim? Bahan kelabu adalah bahagian tengah organ yang terdiri daripada badan-badan sel saraf.

Menjawab soalan: apakah perkara kelabu dari saraf tunjang terbentuk, ia harus dikatakan bahawa ia dibahagikan kepada dua bahagian - mereka dipanggil "sayap rama-rama". "Sayap" disambungkan oleh saluran tengah dengan ketebalan 1 mm. Setiap sayap juga terdiri daripada tiga protrusions (tanduk).

Struktur

Struktur saraf tunjang manusia adalah seperti berikut. Sulci anterior dan posterior "memecahkan" organ menjadi dua bahagian yang mutlak simetris sehubungan dengan satu sama lain. Antara bahagian ini adalah saluran tulang belakang, yang mengandungi cecair serebrospinal. Panjang saluran tulang belakang adalah kira-kira 45 cm.

Bahagian luar otak terdiri daripada bahan putih yang disebutkan di atas, kapal yang membekalkan darah dan tisu penghubung.

Perkara abu-abu dalam anatomi diedarkan pada tanduk:

 • depan (menghantar impuls kepada otot, menyebabkan mereka bergerak);
 • sebelah (mengambil maklumat dari kulit, otot, dan lain-lain);
 • belakang (menghantar isyarat ke otak).

Akar

Memandangkan fungsi saraf tunjang dan strukturnya, mustahil untuk tidak menyebut akar yang disebut saraf tunjang.

Ringkasnya, akar saraf tunjang adalah ikatan serat saraf yang memasuki segmen organ dan membentuk saraf tulang belakang.

Akar membentuk bahagian sensitif saraf tulang belakang. Akar terdiri daripada serat saraf motor, yang merupakan proses tanduk depan bahan kelabu.

Ini menarik! Bagaimana kita bekerja: struktur manusia - organ dalaman dalam perihalan dan susunan terperinci

Fakta menarik tentang kord rahim

Tubuh ini belum dipelajari sepenuhnya - ia menyembunyikan lebih banyak rahsia daripada doktor, dan penyelesaian mereka pada masa akan datang boleh menyebabkan penawar untuk penyakit yang tidak dapat disembuhkan sekarang dalam sistem saraf. Berikut adalah beberapa fakta menarik mengenai badan yang hebat ini:

 1. Jika tulang belakang telah berkembang selama 20 tahun, maka saraf tunjang hanya 5 tahun.
 2. Stres membawa kepada penurunan neuron yang serius. Sekiranya bilangan neuron biasa adalah 13-14 juta, maka akibat daripada tekanan, bilangan mereka jatuh dua - terutama untuk wanita hamil.
 3. Dalam proses evolusi organisma vertebrata, saraf tunjang pertama muncul, dan hanya kemudian kepala. Yang pertama melakukan semua fungsi paling mudah, termasuk refleks.
 4. Sesetengah makhluk hidup dapat hidup selepas kehilangan otak, hanya tinggal dengan saraf tunjang.
 5. Kerosakan pada bahagian tertentu organ tidak hanya menyebabkan kehilangan kepekaan di bawah titik pecah, tetapi juga kemungkinan berpeluh. Ini menjadikan orang lebih cedera di tempat teduh, kerana badan sebahagiannya telah kehilangan fungsi termoregulasi, yang penting untuk aktiviti penting.
 6. Para saintis masih belum sampai pada kesimpulan umum, dan tidak dapat mewujudkan mekanisme kehilangan rambut di seluruh tubuh pada orang yang mengalami kecederaan saraf tunjang.
 7. Sekiranya bahagian toraks organ telah terjejas, maka orang itu boleh kehilangan kemampuan untuk batuk.
 8. Biopsi dan analisis organ perkara putih dapat mengesan ratusan dan ribuan penyakit manusia.
 9. Kord tulang belakang merasakan irama muzik yang sangat halus, dan dengan itu secara automatik mampu menghantar isyarat yang akan menyebabkan tubuh bergerak ke irama.
 10. Orang yang mempunyai tulang belakang yang sihat lebih aktif dalam kehidupan seksual.

Oleh itu, kita memahami topik ini: "Tulang tulang belakang: struktur dan fungsi" dan sampai pada kesimpulan bahawa ia adalah organ dari organisme vertebrata, yang merupakan pertalian antara otak dan NS periferal.

Fungsinya termasuk konduktif dan refleks. Perkara putih saraf tunjang, seperti kelabu, adalah sebahagian daripada organ.

Kami juga mengetahui apa yang membentuk masalah kelabu saraf tunjang.

Organ ini mengawal sepenuhnya semua proses motor dalam badan, termasuk penguncupan otot jantung, pernafasan dan gerakan anggota badan.

Kami mengkaji anatomi saraf tunjang

Lokasi saraf tunjang dan fungsinya

Kesimpulannya

Oleh itu, kehilangan fungsi tertentu, sebagai contoh, pergerakan kaki, membolehkan kita menentukan jabatan mana yang rosak. Kecederaan badan ini adalah salah satu yang paling serius, dan kerosakan itu sering tidak dapat diperbaiki. Perkara utama adalah memantau kesihatan tulang belakang anda, dan tidak membebankannya tanpa keperluan yang serius.

Organ terletak di saluran tulang belakang, dan panjangnya tidak lebih dari 45 cm, yang kurang daripada panjang tulang belakang itu sendiri. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa otak tumbuh hanya sampai usia lima tahun, dan tulang belakang, sebagai peraturan, hingga akhir masa pubertas.