Utama / Lebam

Kord tulang belakang, struktur dan fungsinya.

Saraf tunjang adalah bahagian paling purba sistem saraf pusat. Ia adalah kord panjang 45 sentimeter dengan diameter 1 cm. Ia terletak di saluran tulang belakang. Di hadapan dan di belakang terdapat dua alur membahagikannya ke bahagian kiri dan kanan. Saraf tunjang ditutup dengan tiga cangkang: padat, araknoid dan vaskular. Ruang antara arachnoid dan choroid dilindungi dengan cecair serebrospinal.

Di tengah-tengah kord rahim terdapat bahan abu-abu, di potong berbentuk seperti rama-rama dan terdiri daripada neuron interkalari dan motor, dan lapisan luar saraf tunjang dibentuk oleh bahan putih akson, yang dipasang di laluan menaik dan menurun. Dalam perkara kelabu membezakan tanduk depan, di mana neuron motor terletak, dan belakang, di mana neuron interkalar terletak.

Terdapat sejumlah 31 segmen dalam saraf tunjang. Setiap segmen meninggalkan akar posterior dan anterior, mereka bergabung dan membentuk saraf tulang belakang bercampur (sejumlah 31 pasang saraf tulang belakang). Apabila saraf keluar dari otak, mereka segera memecah masuk ke akar depan dan belakang. Akar posterior dibentuk oleh akson neuron aferen. Di dalam saraf tunjang, mereka dihantar ke tanduk belakang bahan kelabu, di mana mereka membentuk sinapsis dengan neuron eferen, akson yang membentuk akar anterior saraf tulang belakang. Sesetengah neuron afferent membentuk sinapsis secara langsung dengan neuron eferen.

Sel saraf sensori terletak pada nod tulang belakang terletak pada akar posterior.

Di pusat saraf tunjang adalah saluran tulang belakang. Dari segmen bahagian tulang belakang dan serviks bahagian tulang belakang, saraf bergerak ke otot kepala, anggota atas, organ rongga dada, ke jantung dan paru-paru. Segmen yang tersisa dari bahagian toraks dan lumbar mengawal otot-otot batang dan organ abdomen, dan bahagian-bahagian lumbal dan sakral yang lebih rendah dari kord rahim mengawal otot-otot kaki bawah dan bahagian bawah rongga perut. Saraf tunjang melakukan dua fungsi: refleks dan konduktor. Fungsi refleks adalah bahawa saraf tunjang menyediakan pelaksanaan refleks yang paling mudah (flexion dan pelanjutan anggota badan, penarikan lengan, lutut lutut). Fungsi konduktor adalah bahawa impuls saraf dari reseptor di jalan menaik saraf tunjang masuk ke otak, dan di arah menurun turun perintah ke organ kerja dari otak. Eksperimen mudah memastikan bahawa kedua-dua fungsi hadir di kord rahim. Sekiranya anda mencubit katak yang dipenggal oleh jari kaki belakang atau menurunkan anggota badan ini dalam larutan asid yang lemah, refleksi flexion akan direalisasikan: kaki akan merebak tajam. Dengan kesan yang lebih kuat pada kaki, pengujaan akan merebak ke banyak segmen saraf tunjang. Kemudian semua anggota badan haiwan akan mula bergerak.

Pada manusia, hanya refleks motor yang paling sederhana yang dilakukan di bawah kawalan kord rahim tunggal. Semua pergerakan yang kompleks, dari berjalan untuk melakukan apa-apa proses kerja, memerlukan penyertaan otak.

Pelanggaran fungsi konduktor berlaku sebelum berlaku kecederaan saraf tunjang. Kecederaannya membawa kepada akibat yang sangat serius. Jika kerosakan berlaku di rantau serviks, fungsi otak dipelihara, tetapi hubungannya dengan kebanyakan otot dan organ tubuh hilang. Orang-orang seperti ini dapat mengalihkan kepala, bercakap, mengunyah, dan lumpuh berkembang di bahagian lain badan. Gangguan yang sama fungsi konduktor diperhatikan apabila saraf perifer rosak. Kerosakan kepada saraf deria membawa kepada sensitiviti yang merosot di bahagian badan masing-masing, dan kerosakan kepada saraf motor menyebabkan lumpuh pada otot tertentu. Kebanyakan saraf bercampur-campur. Kerosakan mereka menyebabkan kedua-dua kehilangan sensasi dan lumpuh sesetengah otot. Kebanyakan saraf bercampur-campur. Kerosakan menyebabkan kehilangan sensasi dan lumpuh. Jika saraf-saraf yang dibedah dibedah secara pembedahan, percambahan serat saraf berlaku di dalamnya, yang disertai oleh pemulihan pergerakan dan sensitiviti.

Struktur dan fungsi saraf tunjang manusia, bekalan darah

Saraf tunjang terletak pada kanal tulang belakang dan, pada dewasa, adalah tali 41-45 cm panjang, agak rata dari depan ke belakang. Di bahagian atas, ia terus masuk ke otak, dan di bahagian bawahnya berakhir dengan titik kerucut, dari mana benang akhir berangkat. Benang ini turun ke kanal sakral dan dipasang pada dindingnya.

Struktur

Kord rahim mempunyai dua tebal: serviks dan lumbar, sepadan dengan titik keluar saraf yang membawa kepada anggota atas dan bawah. Alur longitudinal anterior dan posterior membahagikan organ ke dua bahagian simetri, masing-masing pada gilirannya mempunyai dua alur longitudinal yang lemah yang menunjukkan akar anterior dan posterior - saraf tulang belakang. Tempat keluar dari akar tidak sesuai dengan tahap lubang intervertebral dan akar sebelum keluar dari terusan, dihantar ke sisi dan ke bawah. Di rantau lumbar, mereka menjalankan selari dengan filamen terminal dan membentuk satu bundle, dipanggil cauda equina.

Dari saraf tunjang, membentuk dari akar anterior (gentian motor) dan posterior (serabut deria), 31 pasang saraf tulang belakang bercampur. Kawasan yang sepadan dengan pelepasan sepasang saraf tulang belakang dipanggil segmen saraf, atau segmen tali pinggang tulang belakang. Setiap segmen mengimbangi otot-otot rangka dan kawasan kulit tertentu.

Segmen toraks servikal dan bahagian atas mengasuh otot kepala, ikat pinggang atas, organ dada, jantung dan paru-paru. Segmen toraks yang rendah dan bahagian lumbar bertanggungjawab untuk mengawal otot-otot batang dan organ intra-perut. Dari segmen lumbar bawah dan saraf sakral berlepas ke bahagian bawah bahagian bawah dan sebahagiannya ke rongga perut.

Struktur bahan kelabu

Bahagian silang kord rahim mempunyai rupa rama-rama, yang terbentuk oleh bahan kelabu yang dikelilingi oleh putih. Sayap rama-rama adalah kawasan simetri di mana bahagian hadapan, belakang dan tiang (atau tanduk) dibezakan. Tanduk depan lebih lebar daripada belakang. Di tanduk belakang kembali akar, dan dari tanduk depan keluar akar depan. Di tengah-tengah perkara kelabu, terdapat saluran di mana minuman keras beredar, yang membekalkan tisu saraf dengan nutrien.

Bahan kelabu terbentuk daripada lebih daripada 13 juta sel saraf. Antaranya ialah tiga jenis: radicular, tuft, intercalary. Struktur akar anterior adalah akson sel-sel radikular. Proses sel-sel bundle menghubungkan bahagian-bahagian tali pinggang saraf, dan sel-sel saling selaput berakhir di sinapsis dalam hal kelabu.

Neuron dengan struktur yang sama digabungkan ke dalam nukleus saraf tunjang. Di tanduk anterior, ventrial, ventrolateral, pasangan dorso-medial dan pusat nukleus dibezakan, di tanduk posterior - sendiri dan dada. Dalam tanduk sisi adalah nukleus pertengahan sisi, dibentuk oleh sel-sel bersekutu.

Struktur tali tulang belakang

Struktur bahan putih

Bahan putih terdiri daripada proses dan berkas sel-sel saraf yang membentuk sistem konduktif organ. Penghantaran yang berterusan dan licin denyutan disediakan oleh dua kumpulan gentian:

 1. Beban pendek saraf endings yang menduduki tahap yang berbeza dari tulang belakang adalah serat asosiatif.
 2. Serat panjang (unjuran) dibahagikan kepada yang menaik, yang pergi ke arah hemisfera besar, dan yang menurun - pergi dari hemisfera ke saraf tunjang.

Laluan

Laluan menaik dan menurun yang panjang menghubungkan pinggir dengan otak melalui komunikasi dua hala. Impuls afferent di sepanjang laluan konduktif saraf tunjang dipegang di kepala, menyampaikan maklumat tentang semua perubahan dalam persekitaran luaran dan dalaman badan. Laluan ke bawah, impuls dari otak disebarkan ke neuron efektor saraf tunjang dan menyebabkan atau mengawal aktiviti mereka.

Laluan menaik:

 1. Kord posterior (laluan deria), yang membawa isyarat dari reseptor kulit ke medulla.
 2. Spinothalamic, menghantar impuls kepada thalamus.
 3. Dorsal dan ventral (cerebellar tulang belakang) bertanggungjawab untuk melakukan pengujaan dari proprioceptors ke cerebellum.

Laluan menurun

 1. Pyramid - melepasi tiang depan dan sisi saraf tunjang, bertanggungjawab untuk melakukan pergerakan.
 2. Saluran extrapyramidal bermula dari struktur otak (nukleus merah, ganglia basal, substantia nigra) dan pergi ke tanduk depan, bertanggungjawab untuk pergerakan sukarela (tidak sedarkan diri).

Kord tulang belakang

Tubuh dilindungi oleh tiga cangkang: keras, araknoid dan lembut.

 1. Cangkang keras terletak di luar saraf tunjang, dan tidak sesuai rapat dengan dinding saluran tulang belakang. Ruang yang dibentuk dipanggil epidural, di sini ialah tisu penghubung. Di bawah ini adalah ruang subdural di sempadan dengan membran arachnoid.
 2. Membran arachnoid terdiri daripada tisu penghubung yang longgar dan dipisahkan dari membran lembut oleh ruang subarachnoid.
 3. Cangkang lembut secara langsung merangkumi saraf tunjang, hanya dibatasi oleh membran glial nipis.

Bekalan darah

Arteri spinal anterior dan posterior turun di sepanjang saraf tunjang dan disambungkan kepada satu sama lain oleh pelbagai anastomosis. Oleh itu, rangkaian vaskular terbentuk di permukaannya. Juga dari arteri tulang belakang anterior ada arteri pusat yang menembusi bahan saraf tunjang dekat komisar anterior. Bekalan darah hingga 80% berasal dari arteri tulang belakang anterior. Pengaliran vena melalui vena yang sama mengalir ke dalam plexus vena vertebra dalaman.

Fungsi

Saraf tunjang mempunyai dua fungsi: refleks dan konduktor.

Sebagai pusat refleks, ia menjalankan refleks motorik dan vegetatif yang kompleks, dan juga merupakan tempat untuk menutup busuk refleks, yang terdiri daripada tiga pautan: afferent, intercalary dan efferent.

Dengan laluan afferent (sensitif), ia dikaitkan dengan reseptor, dan dengan efferent (motor) - dengan otot dan organ dalaman.

Satu contoh adalah refleks semula jadi dan diperolehi seseorang, mereka dikunci pada tahap yang berbeza dari saraf tunjang: lutut pada tahap 3-4 lumbar segmen, Achilles - 1-2 segmen sakral.

Fungsi konduktor didasarkan pada transmisi impuls dari pinggiran (dari reseptor kulit, membran mukus, organ dalaman) ke otak di sepanjang jalan menaik dan kembali ke bawah.

Kesamaan dan perbezaan dalam fungsi batang otak dan saraf tunjang

Otak adalah struktur di mana saraf tunjang berlalu, melewati foramen occipital, dan mempunyai struktur yang serupa dengannya. Persamaan terletak pada prestasi fungsi refleks dan konduktor mereka.

Mereka berbeza di lokasi perkara kelabu: batang otak dicirikan oleh pengumpulan bahan kelabu dalam bentuk nukleus, yang bertanggungjawab untuk fungsi-fungsi penting: pernafasan, peredaran darah, dan sebagainya, dan di saraf tunjangnya adalah dalam bentuk tiang. Juga, batang adalah bahan autonomi dalam peraturan tidur, nada vaskular, kesadaran, dan punggung melakukan semua tindakan di bawah kendali otak.

2 Struktur dan fungsi saraf tunjang.

Kord tulang belakang terletak di saluran tulang belakang, ia ditutup dengan membran. Saraf tunjang bermula pada tahap foramen occipital besar dan berakhir pada tahap vertebra lumbar kedua. Berikut adalah membran saraf tunjang yang mengelilingi akar saraf tulang belakang yang lebih rendah. Jika kita mempertimbangkan bahagian rentas saraf tunjang, kita dapat melihat bahawa bahagian tengahnya diduduki oleh bahan kelabu berbentuk kupu-kupu yang terdiri daripada sel-sel saraf. Di tengah-tengah perkara abu-abu kelihatan terusan pusat sempit yang dipenuhi dengan cecair serebrospinal. Di luar perkara kelabu adalah perkara putih. Ia mengandungi gentian saraf yang menghubungkan neuron saraf tunjang antara satu sama lain dan ke neuron otak. Dari saraf tunjang simetri secara berpasangan, saraf tulang belakang, 31 pasang mereka, berlepas. Setiap saraf bermula dari saraf tunjang dalam bentuk dua tali, atau akar, yang, apabila digabungkan, membentuk saraf. Saraf tulang belakang dan cawangannya diarahkan kepada otot, tulang, sendi, kulit, dan organ dalaman. Saraf tunjang di dalam badan kita melakukan dua fungsi: refleks dan konduktif. Fungsi refleks tulang belakang Otak adalah tindak balas sistem saraf untuk kerengsaan. Dalam saraf tunjang adalah pusat refleks tanpa syarat, seperti refleks, memberikan pergerakan diafragma, otot pernafasan. Saraf tunjang (di bawah kawalan otak) mengawal fungsi organ dalaman: jantung, buah pinggang, dan organ pencernaan. Di dalam saraf tunjang belakang saraf refleks, mengawal fungsi otot rangka flexor dan ekstrensor batang, anggota badan. Refleks adalah bawaan (yang boleh ditentukan dari kelahiran) dan diperoleh (dibentuk dalam proses hidup semasa latihan), mereka tutup pada pelbagai peringkat. Sebagai contoh, janggut lutut ditutup pada tahap segmen lumbar ke-3-4. Memeriksanya, doktor yakin tentang keselamatan semua elemen lengkung refleks, termasuk segmen saraf tunjang. Fungsi konduktor saraf tunjang terdiri daripada transmisi impuls dari pinggir (dari kulit, membran mukus, organ dalaman) ke pusat (otak) dan sebaliknya. Konduktor saraf tunjang, yang membentuk bahan putih, menghantar maklumat dalam arah menaik dan menurun. Dorongan mengenai pengaruh luar diberikan kepada otak, dan sensasi tertentu dibentuk pada seseorang (contohnya, anda menyerang kucing, dan anda mempunyai perasaan yang lembut dan halus di tangan anda) Serat sentrifu meninggalkan kord rahim, di mana impuls pergi ke organ dan tisu. Kerosakan kepada saraf tunjang mengganggu fungsinya: bahagian badan yang terletak di bawah tapak kecederaan kehilangan sensitiviti dan keupayaan untuk gerakan sukarela. Otak mempunyai pengaruh yang besar terhadap aktiviti saraf tunjang. Di bawah kawalan otak adalah semua pergerakan yang kompleks: berjalan, berlari, aktiviti kerja. Saraf tunjang adalah struktur anatomi yang sangat penting. Fungsi normalnya menyediakan semua aktiviti manusia. Pengetahuan ciri-ciri struktur dan fungsi saraf tunjang adalah perlu untuk diagnosis penyakit sistem saraf.

Saraf periferal. Bina, Plexus

Sistem saraf manusia dibahagikan kepada bahagian tengah, periferi dan autonomi. Bahagian periferal sistem saraf adalah gabungan saraf tulang belakang dan tengkorak. Ia termasuk ganglia dan plexus yang dibentuk oleh saraf, serta endapan saraf deria dan motor. Oleh itu, bahagian periferal sistem saraf menyatukan semua formasi saraf yang terletak di luar saraf tunjang dan otak. Gabungan semacam ini adalah sewenang-wenangnya, kerana serat eferent yang membentuk saraf periferal adalah proses neuron yang badannya berada di dalam nukleus saraf tunjang dan otak. Struktur saraf Saraf perifer terdiri daripada serat yang mempunyai struktur yang berbeza dan tidak berfungsi dengan sama. Bergantung pada kehadiran atau ketiadaan sarung myelin, ada serat myelinic (pulpy) atau non-myelinated (bukan mulur). Saraf mempunyai sistem membran sendiri. Cangkang luar, epineurium, meliputi batang saraf di luar, membatasinya dari tisu sekitarnya, dan terdiri daripada tisu penghubung yang tidak berubah. Tisu penyambung epineuria yang longgar melakukan semua jurang antara berkas serat saraf individu. Cangkerang seterusnya, perineurium, meliputi berkas serat yang membentuk saraf. Ia adalah mekanikal yang paling tahan lama. Cangkang yang paling dalam, endoneurium, meliputi gentian saraf individu dengan kes tisu penyambung nipis. Sel dan struktur ekstraselular endoneurium dipanjangkan dan berorientasikan terutamanya di sepanjang gentian saraf. Jumlah endoneurium di dalam cangkang perineural adalah kecil berbanding dengan jisim gentian saraf. Bergantung kepada struktur rasuk, terdapat dua bentuk saraf yang melampau: keranjang rendah dan berbilang kumpulan. Yang pertama dicirikan oleh sejumlah kecil balok tebal dan perkembangan hubungan yang lemah di antara mereka. Yang kedua terdiri daripada banyak rasuk nipis dengan bundelan interstuck yang maju. Plexus saraf adalah bahagian awal terbesar dari sistem saraf periferal. Plexus saraf terbentuk secara langsung dari kord rahim dan anterior (motor) dan posterior (sensitif) keluar akar saraf. Kemudian, rootlets anterior dan posterior pada setiap sisi bergabung untuk membentuk batang saraf tulang belakang, yang keluar melalui foramen intervertebral tulang. Kemudian batang individu memecah masuk ke dalam banyak cawangan, yang sudah berada di luar saluran tunjang, dan mereka juga berkait rapat, membentuk banyak sambungan. Plexus saraf yang dihasilkan kemudian meninggalkan saraf terbesar, yang telah diarahkan langsung kepada organ-organ dan tisu yang berlainan. Di dalam tubuh manusia, beberapa kumpulan yang terpencil

Plexus saraf terletak pada sisi saraf tunjang. Plexus serviks terbentuk dari cabang saraf tulang belakang 1 hingga 4 segmen saraf tunjang. Serat saraf yang bertanggungjawab semata-mata untuk motor, fungsi deria, atau secara semulajadi bercampur, berlepas dari itu. Organ-organ motor bertanggungjawab untuk kerja diafragma, otot yang memisahkan dada dan rongga perut, dan yang sensitif berakhir di reseptor pada pleura. Plexus brachial terbentuk daripada saraf tulang belakang (4-8 segmen) dan korda tulang belakang thoracic. Ia terletak di antara otot scalene yang menghubungkan leher dan sangkar tulang rusuk. Di sini, plexus jelas ditandatangani ke dalam tiga kumpulan besar - luar, dalaman dan posterior. Mereka terletak berhampiran arteri aksila, seolah-olah mengelilinginya dari pelbagai pihak. Struktur bungkusan ini termasuk motor dan saraf deria. Plexus lumbal dibentuk oleh saraf tulang belakang yang meluas dari segmen empat lumbar pertama saraf tunjang, serta dari segmen thoracic kedua. Kiri dan kiri, plexus terletak pada proses melintang vertebra lumbar dan ditutup dengan otot-otot besar kumpulan lumbar. Ia adalah sangat penting bahawa ia adalah dari plexus lumbar bahawa pundi kencing adalah innervated, masing-masing, perbuatan kencing. Ia berlaku secara sedar. Plexus sakral dibentuk oleh empat pasang pertama saraf tulang belakang yang memanjangkan dari segmen sakral dari saraf tunjang, serta saraf tulang belakang segmen lumbar kelima dan separa keempat saraf tunjang. Struktur plexus termasuk serat saraf yang secara semula jadi motor, sensitif, dan vegetatif. Mereka menjalankan pemuliharaan kulit, tulang dan otot pada kaki bawah. Plexus coccyx adalah yang terkecil di dalam badan. Ia dibentuk oleh batang saraf tulang belakang yang meluas dari segmen tulang belakang sakral terakhir dan tulang belakang pertama. Saraf ini menyerap otot coccygeal, dan juga menghantar reseptor saraf ke kulit di sekitar dubur.

Struktur dan fungsi saraf tunjang

Kuliah 2. Sistem saraf

Struktur dan fungsi

Struktur Anatomically dibahagikan kepada pusat dan periferal, sistem saraf pusat termasuk otak dan saraf tunjang, peripheral - 12 pasang saraf kranial dan 31 pasang saraf tulang belakang dan nod saraf. Secara fungsional, sistem saraf boleh dibahagikan kepada somatik dan autonomi (vegetatif). Bahagian somatik sistem saraf mengawal kerja otot rangka, mengawal autonomi kerja organ dalaman.

Saraf boleh menjadi sensitif (visual, pencium, pendengaran), jika mereka melakukan pengujaan kepada sistem saraf pusat, motor (oculomotor), jika mereka teruja dari sistem saraf pusat dan bercampur (mengembara, tulang belakang), jika pengujaan melewati satu serat -, dan yang lain - dalam arah yang lain.

Fungsi. Sistem saraf mengawal aktiviti semua organ dan sistem organ, berkomunikasi dengan persekitaran luaran melalui deria, dan juga merupakan asas material untuk aktiviti saraf, pemikiran, tingkah laku dan ucapan saraf yang lebih tinggi.

Struktur dan fungsi saraf tunjang

Struktur Kord rahim terletak di saluran tulang belakang dari tulang belakang serviks ke lumbar I - II, kira-kira 45 cm panjang, kira-kira 1 cm tebal. Ferus longitudinal anterior dan posterior membahagikannya kepada dua bahagian simetri. Di bahagian tengah melewati terusan tulang belakang di mana cecair cerebrospinal terletak. Di bahagian tengah saraf tunjang, berhampiran saluran tulang belakang terdapat bahan kelabu, pada bahagian silang menyerupai kontur rama-rama. Bahan kelabu dibentuk oleh badan-badan neuron, ia membezakan antara tanduk depan dan belakang. Badan-badan neuron interkalari terletak di tanduk posterior saraf tunjang, dan badan-badan neuron motor terletak di tanduk depan. Di rantau thoracic, terdapat juga tanduk sisi, di mana neuron bahagian bersimpati sistem saraf autonomi terletak. Sekitar bahan kelabu adalah bahan putih, yang terbentuk oleh serat saraf. Saraf tunjang ditutup dengan tiga membran: tisu penghubung yang padat di luar, kemudian araknoid dan vaskular di bawahnya.

31 pasang saraf tulang belakang saraf tunjang dipisahkan dari saraf tunjang. Setiap saraf bermula dengan dua akar, anterior (motor), di mana terdapat proses-proses neuron motor dan serat vegetatif, dan posterior (sensitif), di mana pengujaan ditransmisikan ke kord rahim. Dalam akar posterior adalah nod tulang belakang, kelompok badan neuron sensitif.

Memotong akar posterior menyebabkan hilangnya sensitiviti di kawasan-kawasan yang diselaraskan oleh akar yang sama, memotong akar anterior membawa kepada kelumpuhan otot-otot yang tersambung.

Fungsi saraf tunjang adalah refleks dan konduktor. Sebagai pusat refleks, saraf tunjang mengambil bahagian dalam motor (melakukan impuls saraf kepada otot rangka) dan refleks autonomi. Refleks vegetatif yang paling penting dalam saraf tunjang adalah vasomotor, makanan, pernafasan, buang air besar, kencing, dan seks. Fungsi refleks saraf tunjang dikawal oleh otak.

Fungsi refleks dari saraf tunjang dapat diperiksa pada persiapan tulang belakang katak (tanpa otak), di mana refleks motor yang paling sederhana tetap, ia menarik kaki sebagai tindak balas terhadap rangsangan mekanikal dan kimia. Pada manusia, dalam penyelarasan refleks motor, otak menjadi penting.

Fungsi konduktor adalah disebabkan oleh jalan naik dan turun bahan putih. Pada laluan menaik, pengujaan dari otot dan organ dalaman disebarkan ke otak, di laluan menurun - dari otak ke organ.

194.48.155.252 © studopedia.ru bukan pengarang bahan yang diposkan. Tetapi menyediakan kemungkinan penggunaan percuma. Adakah terdapat pelanggaran hak cipta? Tulis kepada kami | Maklumbalas.

Lumpuhkan adBlock!
dan muat semula halaman (F5)
sangat diperlukan

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat dan mempunyai hubungan langsung dengan organ dalaman, kulit dan otot seseorang. Dalam penampilannya, saraf tunjang menyerupai kord yang menduduki tempat di terusan tunjang. Panjangnya kira-kira setengah meter, dan lebarnya biasanya tidak melebihi 10 milimeter.


Kord rahim terbahagi kepada dua bahagian - kanan dan kiri. Di atasnya terdapat tiga cangkang: keras, lunak (vascular) dan arachnoid. Antara yang kedua adalah ruang yang dipenuhi dengan cecair serebrospinal. Di bahagian tengah kord rahim, bahan kelabu boleh ditemui, pada bahagian mendatar, serupa dengan rupa "rama-rama". Bahan kelabu terbentuk dari badan sel saraf (neuron), jumlahnya mencapai 13 juta. Sel-sel adalah sama dalam struktur dan mempunyai fungsi yang sama menghasilkan nukleus bahan kelabu. Dalam perkara kelabu, terdapat tiga jenis protrusions (tanduk), yang dibahagikan kepada tanduk depan, belakang dan sisi kelabu. Tanduk depan dicirikan oleh kehadiran neuron motor yang besar, tanduk belakang dibentuk oleh neuron interkalar yang kecil, dan tanduk sisi adalah lokasi pusat motor dan sensor deria.

Masalah putih dari saraf tunjang mengelilingi bahan kelabu dari semua sisi, membentuk lapisan yang dihasilkan oleh serat saraf myelinated yang membentang di arah menaik dan menurun. Beban serat saraf yang dibentuk oleh gabungan proses sel saraf membentuk jalur. Terdapat tiga jenis balok konduktif saraf tunjang: pendek, yang menentukan sambungan segmen otak pada tahap yang berbeza, menaik (sensitif) dan turun (motor). Pembentukan saraf tunjang melibatkan 31-33 pasang saraf, dibahagikan kepada bahagian berasingan yang dipanggil segmen. Bilangan segmen sentiasa sama dengan bilangan pasangan saraf. Fungsi segmen itu adalah untuk bahagian-bahagian khusus manusia.

Fungsi tali tulang belakang

Kord tulang belakang dikurniakan dua fungsi penting - refleks dan pengaliran. Kehadiran refleks motor yang paling mudah (penarikan balik tangan semasa pembakaran, lanjutan sendi lutut apabila memukul tendon dengan tukul, dan lain-lain) adalah disebabkan oleh fungsi refleks kord rahim. Sambungan saraf tunjang dengan otot rangka adalah mungkin disebabkan oleh arka refleks, yang merupakan jalan impuls saraf. Fungsi konduktor adalah penghantaran impuls saraf dari saraf tunjang ke otak melalui laluan menaik pergerakan, serta dari otak sepanjang jalur menurun ke organ-organ dari pelbagai sistem tubuh.

Kord tulang belakang

Saraf tunjang adalah sebahagian daripada sistem saraf pusat tulang belakang, yang merupakan tali panjang 45 cm dan lebar 1 cm.

Struktur tali tulang belakang

Saraf tunjang terletak di kanal tulang belakang. Di belakang dan di hadapan terdapat dua alur, yang mana otak dibahagikan kepada separuh kanan dan kiri. Ia dilindungi dengan tiga cengkerang: vaskular, arachnoid dan pepejal. Ruang antara membran vaskular dan arachnoid dipenuhi dengan cecair serebrospinal.

Di tengah-tengah saraf tunjang dapat dilihat pada bahan abu-abu, pada bentuk potong yang menyerupai rama-rama. Bahan kelabu terdiri daripada neuron motor dan interkal. Lapisan luar otak adalah perkara putih akson, yang dikumpulkan dalam laluan menurun dan menaik.

Dalam perkara kelabu, dua jenis tanduk dibezakan: anterior, di mana neuron motor terletak, dan posterior, lokasi neuron interkalar.

Struktur saraf tunjang mempunyai 31 segmen. Dari setiap regangan akar depan dan belakang, yang, menggabungkan, membentuk saraf tulang belakang. Apabila anda keluar dari saraf otak dengan segera jatuh ke akar - belakang dan depan. Akar posterior terbentuk dengan bantuan axons of neurons afferent dan mereka diarahkan ke tanduk posterior dari bahan kelabu. Pada ketika ini, mereka membentuk sinaps dengan neuron efferen, yang axons membentuk akar anterior saraf tulang belakang.

Dalam akar posterior adalah nod tulang belakang, di mana sel-sel saraf deria berada.

Di pusat saraf tunjang adalah saluran tulang belakang. Kepada otot kepala, paru-paru, jantung, organ rongga dada dan kaki atas, saraf bergerak dari segmen dada dan leher atas otak. Organ-organ perut dan otot batang dikawal oleh segmen-segmen bahagian lumbal dan toraks. Otot-otot abdomen bawah dan otot-otot kaki bawah dikawal oleh segmen lumbal sakral dan bawah otak.

Fungsi tali tulang belakang

Terdapat dua fungsi utama saraf tunjang:

Fungsi konduktor adalah bahawa impuls saraf di jalan menaik otak bergerak ke otak, dan jalur menurun dari otak ke organ kerja menerima perintah.

Fungsi refleks kord rahim adalah bahawa ia membolehkan anda melakukan refleks mudah (lutut lutut, penarikan tangan, lenturan dan lanjutan anggota atas dan bawah, dan lain-lain).

Di bawah kawalan saraf tunjang, hanya refleks motor yang mudah dilakukan. Semua pergerakan lain, seperti berjalan, berjoging, dan sebagainya, memerlukan penyertaan otak.

Patologi tulang belakang

Jika kita mula dari sebab-sebab patologi saraf tunjang, kita boleh membezakan tiga kumpulan penyakitnya:

 • Malformasi - keabnormalan postpartum atau kongenital dalam struktur otak;
 • Penyakit yang disebabkan oleh tumor, neuroinfections, sirkulasi tulang belakang yang merosakkan, penyakit keturunan sistem saraf;
 • Kecederaan saraf tulang belakang, yang termasuk lebam dan patah tulang, meremas, gegaran, keseleo dan pendarahan. Mereka boleh muncul secara autonomi dan digabungkan dengan faktor lain.

Mana-mana penyakit saraf tunjang mempunyai kesan yang sangat serius. Jenis penyakit khas boleh dikaitkan dengan kecederaan saraf tunjang, yang mengikut statistik boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 • Kemalangan kereta - adalah punca utama kecederaan saraf tunjang. Terutamanya traumatik memandu motosikal, kerana tidak ada belakang belakang belakang, melindungi tulang belakang.
 • Jatuh dari ketinggian - boleh sama ada secara tidak sengaja atau disengajakan. Dalam sebarang kes, risiko kerosakan pada saraf tunjang cukup besar. Selalunya, atlet, pencinta sukan ekstrem dan melompat dari ketinggian menerima kerosakan dengan cara ini.
 • Kecederaan isi rumah dan luar biasa. Selalunya ia berlaku akibat keturunan dan jatuh di tempat yang buruk, jatuh dari tangga atau semasa keadaan berais. Juga kepada kumpulan ini boleh dikaitkan dengan pisau dan luka peluru dan banyak lagi kes lain.

Dengan kecederaan saraf tunjang, fungsi konduktor terjejas di tempat pertama, yang membawa kepada akibat yang sangat buruk. Sebagai contoh, kerosakan pada otak di rantau serviks membawa kepada fakta bahawa fungsi otak dipelihara, tetapi mereka kehilangan hubungan dengan kebanyakan organ dan otot badan, yang menyebabkan kelumpuhan badan. Gangguan yang sama berlaku apabila saraf perifer rosak. Sekiranya saraf deria rosak, sensitiviti terganggu di bahagian-bahagian tertentu badan, dan kerosakan pada saraf motor mengganggu pergerakan otot tertentu.

Kebanyakan saraf bercampur-campur, dan kerosakan mereka menyebabkan kedua-dua kemustahilan pergerakan dan kehilangan kepekaan.

Tata tulang belakang

Tumbukan lumbar terdiri daripada memasukkan jarum khas ke ruang subarachnoid. Pukulan tali tulang belakang dilakukan di makmal khas, di mana kebolehtelapan organ ini ditentukan dan tekanan CSF diukur. Tusukan dilakukan baik dalam perubatan, dan tujuan diagnostik. Ia membolehkan anda cepat mendiagnosis kehadiran pendarahan dan keamatannya, untuk mencari proses keradangan di meninges, untuk menentukan sifat strok, untuk menentukan perubahan sifat cecair serebrospinal, penyakit isyarat sistem saraf pusat.

Selalunya tusukan dilakukan untuk pengenalan radiopaque dan cecair perubatan.

Untuk tujuan terapeutik, tusukan dilakukan dengan tujuan untuk mengeluarkan darah atau cairan purulen, serta untuk pengenalan antibiotik dan antiseptik.

Petunjuk untuk tusukan tulang belakang:

 • Meningoencephalitis;
 • Pendarahan yang tidak dijangka dalam ruang subarachnoid akibat pecah aneurisme;
 • Cysticercosis;
 • Myelitis;
 • Meningitis;
 • Neurosifilis;
 • Kecederaan otak traumatik;
 • Liquorrhea;
 • Echinococcosis.

Kadangkala, apabila melakukan operasi di otak, tusukan saraf tunjang digunakan untuk mengurangkan parameter tekanan intrakranial, serta untuk memudahkan akses kepada neoplasma malignan.

Struktur dan fungsi saraf tunjang

Saraf tunjang adalah organ dalaman yang paling penting yang berkaitan dengan struktur sistem saraf pusat. Permukaan saraf tunjang mempunyai 3 cangkang - arachnoid, keras dan lembut. Anatomi saraf tunjang disusun sedemikian rupa sehingga organ dalaman adalah sistem dominan yang menyokong aktiviti penting seluruh organisma.

Ciri-ciri anatomi

Kord rahim terletak di rongga terung tunjang, yang dibentuk oleh proses-proses vertebra dan mayatnya. Permulaan struktur saraf tunjang adalah foramen otak bagi otak. Seterusnya, saraf tunjang terletak di saluran, yang mewakili 40 "sentimeter", dikelilingi oleh tiga cengkerang. Organ dalaman berakhir dengan sekumpulan gentian saraf di peringkat vertebra pertama di rantau lumbar, yang dikenali sebagai cauda equina. Di sini penyempitan bermula, dan kemudian organ dalaman "ditarik keluar" ke dalam terminal (akhir, akhir) benang, yang diameternya sama dengan 1 mm. Benang terminal membentang ke rantau coccyx, di mana ia tumbuh bersama periosteum. Bahagian bawah benang bersulam dengan ketat dibalut dengan serat ekor kuda. Apabila kesakitan di bahagian ekor tulang berlaku, doktor bercakap tentang sindrom dengan nama yang sama. Struktur saraf tunjang manusia adalah sedemikian rupa sehingga bahan otak sebenarnya berada di bawah perlindungan malar - ini disediakan oleh membran dan lajur vertebre itu sendiri.

Struktur luaran adalah shell dan ruang di antara mereka.

Cengkerang otak

 1. Cakera keras Ia terletak tepat di belakang periosteum tulang belakang, tetapi tidak sesuai dengannya. Antara periosteum dan cangkang keras terletak ruang epidural. Fabrik cangkang keras itu bersambung, ia mengandungi kapal, limfa dan darah. Ruang epidural dipenuhi dengan tisu lemak. Berikut adalah plexus vena.
 2. Arachnoid - rangkaian plat nipis tisu penghubung, struktur yang menyerupai sarang labah-labah. Plat terdiri daripada serat kolagen dan anjal. Antara arachnoid dan cangkang lembut terdapat ruang subarochnoid dengan cairan cerebrospinal yang menyediakan pertukaran dan pemakanan neuron.
 3. Cangkang lembut. Ia adalah persekitaran vaskular yang mempunyai ligamen bergigi untuk fiksasi dan menyediakan komunikasi dan nutrisi antara cecair cerebrospinal dan otak.

Thread terminal

Thread terminal mempunyai 2 bahagian:

 • Panjang dalamannya kira-kira 15 cm. Bahagian dalaman benang akhir terdiri daripada tisu saraf, saling berkaitan dengan saraf lumbal dan sakral dan terletak dalam sejenis beg cangkang keras.
 • Bahagian luar, panjangnya ialah 8 cm. Bahagian luar filamen akhir bermula di bawah bahagian tulang belakang kedua bahagian sakral, ia terbentang ke tulang belakang tulang belakang kedua, di mana ia menyertai periosteum.

Ciri-ciri

Struktur dalaman kord rahim mempunyai penebalan di lumbosacral, serta kawasan serviks. Struktur sedemikian terbentuk kerana di bahagian tulang belakang yang bersamaan ada sejumlah besar saraf keluar yang diarahkan ke bahagian atas atau atas.

 • Penebalan serviks terletak pada tahap vertebra serviks ketiga dan keempat dan bertahan sehingga vertebra thoracik kedua.
 • Penebalan lumbosacral berkisar dari tahap vertebra thoracic 9-10 dan bertahan sehingga lumbar 1.

Perkara putih dan kelabu saraf tunjang

Gambar rajah struktur kord rahim di bahagian itu adalah sejenis sayap rama-rama, bahagian organ dalaman ini dipanggil bahan kelabu. Di luar, perkara abu-abu dikelilingi oleh benda putih, tetapi struktur sel dan fungsi bahan-bahan tersebut jauh berbeza.

Bahan kelabu terdiri daripada neuron interkal dan motor:

 • neuron interkalari menyediakan hubungan rapat antara neuron itu sendiri;
 • neuron motor mempromosikan transmisi refleks motor.

Aksons hadir dalam komposisi bahan putih - ini adalah proses saraf yang membuat gentian jalur menurun dan menaik.

Saraf dan segmen tulang belakang

Alur sisi lateral dan lateral sisi kanan dan kiri terletak di sebelah kanan dan kiri kutikula tengah kord rahim, axons anterior dan posterior, yang membentuk akar saraf, melalui mereka.

Kesakitan dan kesakitan di bahagian belakang dan sendi dari masa ke masa boleh membawa kepada akibat yang mengerikan - batasan pergerakan dalam dan sendi yang sama atau lengkap, sehingga kecacatan. Orang yang belajar dari pengalaman pahit menggunakan ubat semulajadi yang disyorkan oleh ortopedik Bubnovsky untuk menyembuhkan sendi. Baca lebih lanjut »

 • akar anterior adalah neuron motor;
 • akar posterior adalah neuron deria.

Akar anterior dan posterior di bahagian luar bahagian otak disambungkan ke ganglion tunggal (ganglion). Kerana terdapat 2 anterior dan 2 akar saraf posterior di setiap segmen, bersama-sama mereka membentuk 2 saraf tulang belakang, satu di setiap sisi.

Keseluruhannya, saraf tunjang mempunyai 64 saraf - iaitu, 31 saraf pada setiap sisi. Lokasi endapan saraf adalah seperti berikut:

 • di tulang belakang serviks - 8;
 • di rantau thoracic - 12;
 • di kawasan lumbar - 5;
 • di rantau sakral - 5;
 • dalam bahagian coccyx - 1.

Segmen dan bahagian dari saraf tunjang tidak terletak pada tahap yang sama dalam tulang belakang kerana panjang yang berlainan (kord rahim lebih pendek daripada tulang belakang).

Fungsi badan

Struktur dan fungsi saraf tunjang adalah sistem yang paling penting yang menyokong fungsi normal badan manusia. Fungsi kord rahim terbahagi kepada 2 bahagian:

Pernahkah anda mengalami sakit belakang dan sakit sendi? Berdasarkan hakikat bahawa anda membaca artikel ini, anda sudah mengetahui secara osteochondrosis, arthrosis dan arthritis. Sudah tentu anda telah mencuba banyak ubat, krim, salep, suntikan, doktor, dan, nampaknya, tiada satu pun di atas tidak membantu anda. Dan terdapat penjelasan untuk ini: tidak semestinya menguntungkan bagi ahli farmasi untuk menjual alat kerja, kerana mereka akan kehilangan pelanggan. Baca lebih lanjut »

 • refleks adalah refleks motor paling mudah badan, contohnya, apabila seseorang membakar tangan, dia mula menarik tangannya dari sumber kecederaan atau apabila tukul memukul lutut, lanjutan refleks lutut berlaku;
 • Fungsi konduktor adalah transmisi impuls saraf dari otak ke bahagian dalam saraf tunjang, serta transmisi impuls saraf dari otak ke organ dalaman tubuh manusia.

Dengan bantuan sambungan konduktor, hampir semua tindakan mental dilakukan - ia adalah untuk berdiri, pergi, berbaring, duduk, menarik, dipindahkan, dipotong, dan lain-lain. Orang tidak memikirkan kebanyakan tindakan, melakukan mereka di tahap refleks dalam kehidupan seharian.

Penting untuk diperhatikan bahawa ciri refleks boleh dilakukan tanpa penglibatan fungsi otak. Ciri-ciri organisma hidup ini telah dibuktikan oleh eksperimen saintifik yang dijalankan ke atas katak. Sebagai contoh, penyelidik menentukan bagaimana katak bertindak balas terhadap kesakitan yang berbeza tanpa penglibatan otak - refleks menunjukkan diri mereka sendiri kepada kesakitan lemah dan kesakitan yang kuat.

Jika kita menggambarkan struktur dan fungsi secara ringkas, maka tubuh manusia adalah sistem yang unik di mana semua organ dalaman dan sistem berinteraksi dengan harmoni.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa setiap segmen tulang belakang dikaitkan secara langsung dengan organ-organ dalaman tertentu, memberikan mereka fungsi yang diperlukan:

 • bahagian serviks dan toraks dikaitkan dengan kepala, otot dada, organ dada;
 • rantau lumbar dikaitkan dengan organ-organ dalaman saluran gastrousus, buah pinggang dan sistem otot badan manusia;
 • Bahagian sakral adalah "bertanggungjawab" untuk fungsi anggota bawah dan organ pelvis.

Kord rahim adalah sistem yang kompleks dan terdedah, di mana keadaannya tidak hanya bergantung kepada kesejahteraan umum, tetapi juga banyak refleks. Penyakit atau kecederaan yang menjejaskan saraf tunjang adalah sangat berbahaya, kerana ia berakhir dengan kerosakan dan, paling baik, membawa kepada ketidakupayaan.

Kord tulang belakang - struktur dan fungsi

Morfologi dan lokasi di dalam badan

Kord rahim bergerak jauh dari otak dan terletak di saluran tulang belakang, yang terbentuk oleh lengkok vertebra yang terhubung dalam cincin. Bahagian atas disambungkan ke medulla oblongata, bahagian bawah bersatu dengan tulang belakang tulang belakang.

Terdapat lima bahagian saraf tunjang:

 • serviks (8 vertebra);
 • thoracic (12 vertebra);
 • lumbar (5 vertebra);
 • sacral (5 vertebra);
 • coccygeal (1 vertebra).

Kord tulang belakang berakhir pada tahap vertebra lumbar pertama. Dari sini meninggalkan sebatang serat saraf, yang dipanggil ekor kuda. Kord rahim tirus menjadi terminal atau saraf tunjang, ketebalannya tidak melebihi 1 mm. Akhir benang tumbuh bersama periosteum jabatan coccygeal.

Rajah. 1. Struktur luaran dan bahagian-bahagian kord rahim.

Panjang saraf tunjang dewasa bervariasi dari 40 hingga 45 cm, dan lebar dari 1 hingga 1.5 cm. Diameternya tidak sama pada bahagian yang berbeza dari tulang belakang. Jisim otak adalah purata 35 g

Kerang

Saraf tunjang menyerupai kord. Antara saluran tulang belakang dan otak terdapat ruang yang penuh dengan tisu adipose, saluran darah, dan cecair serebrospinal.

Tiga cangkerang melindungi otak secara langsung:

 • lembut - dalaman, ketat ke otak, yang terdiri daripada tisu penghubung yang longgar dan mengandungi saluran darah;
 • arachnoid - medium, membentuk dengan rongga lembut yang diisi dengan cecair cerebrospinal dan saluran darah;
 • keras - tahan lama, yang terdiri daripada tisu penghubung, yang mempunyai permukaan luar yang lancar dan halus.

Rajah. 2. Cengkerang saraf tunjang.

Struktur dalaman

Di bahagian silang, saraf tunjang berbentuk seperti rama-rama. Di tengahnya adalah saluran tengah berongga yang mengelilingi dua jenis bahan saraf:

 • kelabu - pengumpulan sel saraf (neuron);
 • putih kluster proses (axons) sel saraf.

Cawangan kelabu. Tanduk belakang depan dan lanjutan dilanjutkan ke arah yang berbeza. Di rantau thoracic terdapat juga tanduk sisi. Di hadapan tanduk, berkas serat saraf, akar anterior, diperluaskan ke arah yang berbeza. Ke tanduk belakang sesuai dengan akar belakang. 31 pasang terbentuk, iaitu hanya sesuai dan daun 64 nod saraf.

Di luar, perkara abu-abu mengelilingi perkara putih padat. Antara tanduk belakang bahan putih membentuk lipatan sempit - jurang median. Sebaliknya, di antara tanduk depan terdapat lipat yang lebih luas dengan kedudukan kecil - sulcus median.

Rajah. 3. Bahagian melintang saraf tunjang dengan rasuk yang berbeza.

Bahan putih dan kelabu terdiri daripada pelbagai jenis kain dan memainkan peranan tertentu. Secara ringkas mengenai struktur dan fungsi saraf tunjang dipersembahkan di dalam jadual.

Bagaimana kerja saraf tunjang manusia: struktur dan fungsi, apa bentuk kelabu

Memandangkan topik "Kord tulang belakang: struktur dan fungsi", anda akan belajar di mana proses organ ini mengambil bahagian dan peranan apa yang diberikan kepadanya dalam aktiviti penting badan manusia, serta vertebrata lain. Ini adalah salah satu organ yang paling kompleks, yang terdiri daripada serat, yang lebih kecil dari benang.

Saraf tunjang adalah organ utama sistem saraf pusat semua vertebrata, termasuk manusia. Jika isyarat dibentuk di bahagian kepala, maka isyarat tulang belakang membawa mereka ke dalam tindakan: ia menerjemahkan isyarat ke dalam saraf, dan mereka seterusnya bertindak ke atas sistem otot, menyebabkan ia menjadi kontrak.

Fungsi kord tulang belakang: perkara utama

Kord rahim adalah yang paling kompleks dalam struktur sistem gentian saraf, yang pada masa yang sama melaksanakan dua tugas utama dalam aktiviti penting organisma:

Fungsi konduktif

Apakah fungsi konduktif saraf tunjang? Sebarang pergerakan berasal pada mulanya di otak anda. Ia menerima impuls daripada membran mukus, kulit atau organ dalaman, selepas itu ia memprosesnya dan menghantar isyarat kepada saraf tunjang, dan kemudian ke sistem saraf periferal. Itu, seterusnya, menghantar isyarat melalui ujung saraf yang menyebabkan otot anda berkontrak.

Apabila melakukan pergerakan tertentu, seseorang tidak berfikir tentang otot yang akan digunakan pada masa ini - saraf tunjang secara automatik melakukan fungsi ini.

Kecederaan serius, sebagai contoh, pecahnya organ membawa kepada kehilangan sebahagian atau sepenuhnya keupayaan seseorang untuk bergerak. Dalam kes ini, maklumat itu hanya tidak mencapai ujung saraf yang akan menyebabkan otot-otot berkontrak.

Di sini, tubuh ini berfungsi sebagai pautan perantaraan. Fungsi konduktif saraf tunjang sangat penting.

Fungsi refleks

Setiap daripada anda, pasti, secara tidak sengaja menyentuh bau panas. Akhiran saraf anda bertindak balas kepada haba, yang merupakan faktor kerengsaan. Maklumat ini dihantar terus ke kord rahim. Sebagai tindak balas kepada hubungan dengan permukaan panas, fungsi refleks yang tidak terkawal dari saraf tunjang diaktifkan, yang menyebabkan otot-otot berkontraksi dengan mendadak. Kerana pengurangan ini, anda akan segera menarik tangan anda dan mengelakkan luka bakar yang teruk.

Fungsi refleks kord rahim bukan sahaja penarikan tangan apabila bersentuhan dengan api. Refleks juga batuk semasa sakit, menutup mata semasa bersentuhan dengan cahaya ultraviolet, dan banyak tindak balas pelindung yang tidak terkawal. Pada masa yang sama, segmen tertentu bertanggungjawab untuk setiap refleks, dan kerosakannya menyebabkan kehilangan kemahiran tertentu.

Otak tidak mengambil bahagian dalam fungsi refleks. Refleks yang sama adalah tindak balas pertahanan semula jadi tubuh yang seseorang tidak dapat mengawal.

Telah terbukti secara saintifik bahawa jika refleks diproses oleh bahagian kepala, kadar kelangsungan hidup manusia jauh lebih rendah. Dia akan bertindak balas terhadap kerengsaan yang lebih perlahan, yang meningkatkan saiz kerosakan.

Di manakah organ itu

Di mana kord rahim terletak? Tubuh yang menarik ini dilindungi dengan baik daripada kerosakan mekanikal. Ia terletak di terusan tulang belakang. Diameternya tidak melebihi 1 cm Ia juga mengandungi cecair serebrospinal, yang berfungsi sebagai fungsi perlindungan dan mewujudkan persekitaran yang baik untuk fungsi sel. Terusan tunjang adalah tempat dari mana tusukan itu diambil.

Segmen

Segmen tali tulang belakang adalah bahagian yang terpisah dari organ yang bertanggungjawab untuk bahagian-bahagian tertentu badan, serta untuk fungsi semua organ. Jumlah memperuntukkan 31 segmen. Untuk memudahkan untuk memahami fungsi setiap segmen, yang bersama-sama terdiri daripada jabatan, perlu membuat jadual mudah.

Bahagian kord tulang belakang dan fungsi mereka: meja

Perkara putih dan kelabu

Organ ini biasanya terdiri daripada bahan kelabu dan putih. Kelabu dikelilingi oleh putih dan terdiri daripada serat saraf dan neuroglia (tisu sokongan).

Perkara putih saraf tunjang adalah kumpulan saraf kecil. Terdapat gentian menaik dan turun. Yang pertama, menerima maklumat dari neuron sensitif, misalnya, dalam kulit, menghantar isyarat kepada jabatan kepala yang memprosesnya.

Maklumat yang diproses melepasi serat turun, yang menghantarnya ke sel motor.

Apakah bahan kelabu yang terbentuk di kord rahim? Bahan kelabu adalah bahagian tengah organ yang terdiri daripada badan-badan sel saraf.

Menjawab soalan: apakah perkara kelabu dari saraf tunjang terbentuk, ia harus dikatakan bahawa ia dibahagikan kepada dua bahagian - mereka dipanggil "sayap rama-rama". "Sayap" disambungkan oleh saluran tengah dengan ketebalan 1 mm. Setiap sayap juga terdiri daripada tiga protrusions (tanduk).

Struktur

Struktur saraf tunjang manusia adalah seperti berikut. Sulci anterior dan posterior "memecahkan" organ menjadi dua bahagian yang mutlak simetris sehubungan dengan satu sama lain. Antara bahagian ini adalah saluran tulang belakang, yang mengandungi cecair serebrospinal. Panjang saluran tulang belakang adalah kira-kira 45 cm.

Bahagian luar otak terdiri daripada bahan putih yang disebutkan di atas, kapal yang membekalkan darah dan tisu penghubung.

Perkara abu-abu dalam anatomi diedarkan pada tanduk:

 • depan (menghantar impuls kepada otot, menyebabkan mereka bergerak);
 • sebelah (mengambil maklumat dari kulit, otot, dan lain-lain);
 • belakang (menghantar isyarat ke otak).

Akar

Memandangkan fungsi saraf tunjang dan strukturnya, mustahil untuk tidak menyebut akar yang disebut saraf tunjang.

Ringkasnya, akar saraf tunjang adalah ikatan serat saraf yang memasuki segmen organ dan membentuk saraf tulang belakang.

Akar membentuk bahagian sensitif saraf tulang belakang. Akar terdiri daripada serat saraf motor, yang merupakan proses tanduk depan bahan kelabu.

Ini menarik! Bagaimana kita bekerja: struktur manusia - organ dalaman dalam perihalan dan susunan terperinci

Fakta menarik tentang kord rahim

Tubuh ini belum dipelajari sepenuhnya - ia menyembunyikan lebih banyak rahsia daripada doktor, dan penyelesaian mereka pada masa akan datang boleh menyebabkan penawar untuk penyakit yang tidak dapat disembuhkan sekarang dalam sistem saraf. Berikut adalah beberapa fakta menarik mengenai badan yang hebat ini:

 1. Jika tulang belakang telah berkembang selama 20 tahun, maka saraf tunjang hanya 5 tahun.
 2. Stres membawa kepada penurunan neuron yang serius. Sekiranya bilangan neuron biasa adalah 13-14 juta, maka akibat daripada tekanan, bilangan mereka jatuh dua - terutama untuk wanita hamil.
 3. Dalam proses evolusi organisma vertebrata, saraf tunjang pertama muncul, dan hanya kemudian kepala. Yang pertama melakukan semua fungsi paling mudah, termasuk refleks.
 4. Sesetengah makhluk hidup dapat hidup selepas kehilangan otak, hanya tinggal dengan saraf tunjang.
 5. Kerosakan pada bahagian tertentu organ tidak hanya menyebabkan kehilangan kepekaan di bawah titik pecah, tetapi juga kemungkinan berpeluh. Ini menjadikan orang lebih cedera di tempat teduh, kerana badan sebahagiannya telah kehilangan fungsi termoregulasi, yang penting untuk aktiviti penting.
 6. Para saintis masih belum sampai pada kesimpulan umum, dan tidak dapat mewujudkan mekanisme kehilangan rambut di seluruh tubuh pada orang yang mengalami kecederaan saraf tunjang.
 7. Sekiranya bahagian toraks organ telah terjejas, maka orang itu boleh kehilangan kemampuan untuk batuk.
 8. Biopsi dan analisis organ perkara putih dapat mengesan ratusan dan ribuan penyakit manusia.
 9. Kord tulang belakang merasakan irama muzik yang sangat halus, dan dengan itu secara automatik mampu menghantar isyarat yang akan menyebabkan tubuh bergerak ke irama.
 10. Orang yang mempunyai tulang belakang yang sihat lebih aktif dalam kehidupan seksual.

Oleh itu, kita memahami topik ini: "Tulang tulang belakang: struktur dan fungsi" dan sampai pada kesimpulan bahawa ia adalah organ dari organisme vertebrata, yang merupakan pertalian antara otak dan NS periferal.

Fungsinya termasuk konduktif dan refleks. Perkara putih saraf tunjang, seperti kelabu, adalah sebahagian daripada organ.

Kami juga mengetahui apa yang membentuk masalah kelabu saraf tunjang.

Organ ini mengawal sepenuhnya semua proses motor dalam badan, termasuk penguncupan otot jantung, pernafasan dan gerakan anggota badan.

Kami mengkaji anatomi saraf tunjang

Lokasi saraf tunjang dan fungsinya

Kesimpulannya

Oleh itu, kehilangan fungsi tertentu, sebagai contoh, pergerakan kaki, membolehkan kita menentukan jabatan mana yang rosak. Kecederaan badan ini adalah salah satu yang paling serius, dan kerosakan itu sering tidak dapat diperbaiki. Perkara utama adalah memantau kesihatan tulang belakang anda, dan tidak membebankannya tanpa keperluan yang serius.

Organ terletak di saluran tulang belakang, dan panjangnya tidak lebih dari 45 cm, yang kurang daripada panjang tulang belakang itu sendiri. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa otak tumbuh hanya sampai usia lima tahun, dan tulang belakang, sebagai peraturan, hingga akhir masa pubertas.