Utama / Pemulihan

Hayat hayat endoprosthesis

Endoprosthesis sendi pinggul, serta apa-apa produk teknikal, boleh dikenakan. Dari masa ke masa, ia mungkin memerlukan penggantian.

Jangka hayat ditentukan oleh banyak faktor. Antara yang utama:

 • kualiti endoprosthesis;
 • pematuhan tepat dengan peraturan pemasangannya;
 • Patuh kepatuhan kepada cadangan doktor.

Sehingga kini, tiada jenis endoprtesis sendi pinggul boleh menjamin berfungsi sempurna untuk seluruh kehidupan pesakit. Dalam komuniti saintifik, adalah kebiasaan untuk bercakap mengenai "survival" dari prostesis pada masa tertentu. Untuk prostesis berkualiti tinggi, kadar survival selama 10 tahun adalah 95-98%. Ini bermakna 10 tahun selepas implantasi, 95-98 daripada 100 prostesis terus berfungsi secara normal. Bagi beberapa jenis prostesis dengan tempoh pemerhatian yang lama selepas implantasi, para penyelidik melaporkan peratusan yang tinggi untuk hidup (kira-kira 80%) dalam 25-30 tahun.

Harus difahami bahawa endoprosthetics bersama pinggul moden mempunyai sejarahnya sejak awal tahun 60-an, oleh itu tidak semua jenis prostesis, terutama yang telah muncul baru-baru ini, mempunyai tempoh pemerhatian yang lama.

Penggantian pinggul, pembedahan, komplikasi, prospek

Petunjuk untuk operasi ini adalah gangguan fatal dari femur dan articulation pelvis (contracture) yang tidak dapat dihapuskan oleh kaedah lain. Sebabnya dalam kebanyakan kes adalah coxarthrosis - memakai semula jadi kepala femoral dan rawan yang melapisi acetabulum dari dalam. Di samping itu, sendi diganti selepas kecederaan, contohnya, pada patah leher femoral, sekiranya osteosynthesis itu sia-sia dan tulang tidak tumbuh bersama. Jika tidak, prosedur pembedahan ini dipanggil penggantian endotrostetik TBS.

Coxarthrosis TBS 3 darjah. Dalam kes ini, ruang bersama hilang sepenuhnya.

Ulasan penggantian pinggul, yang ditinggalkan oleh pesakit di pelbagai forum, menunjukkan bahawa apabila pesakit tidak bergerak yang tidak dapat mengambil langkah tanpa bantuan, selepas endoprosthesis dipasang, mereka kembali ke kehidupan normal. Cari di Internet dan bandingkan video orang sebelum dan selepas operasi. Anda akan melihat bahawa seseorang yang hampir tidak berjalan sebelum operasi, setelah menerima prosthesis, hampir berjalan, berkelakuan aktif dan penuh tenaga walaupun dalam 80 tahun.

Teknik pengoperasian

Penggantian jumlah

Pada masa ini, terdapat dua jenis utama operasi yang diamalkan - penggantian sendi bersama keseluruhan dan arthroplasty cetek. Dalam kes pertama, sendi diganti sepenuhnya. Iaitu, semasa operasi, kepala femoral dikeluarkan, dan prostesis yang terdiri daripada kaki dan bola dipasang di tempatnya. Asetabulum dibersihkan daripada tisu tulang rawan, dan cawan dimasukkan ke dalamnya, rehat yang sesuai dengan kepala buatan.

Jumlah penggantian sendi (kiri) dan teknologi permukaan (kanan).

Operasi permukaan

Dengan endoprostetik dangkal, kepala tetap tidak disentuh, dan hanya dibersihkan daripada tulang rawan. Topi khas diletakkan di atasnya, permukaan luar yang ditutup dengan bahan lancar khas untuk mengurangkan daya geseran. Dalam jenis endoprosthesis ini, acetabulum sama ada dibersihkan daripada tulang rawan atau tidak, bergantung pada keadaan mereka.

Apa jenis arthroplasty yang ditunjukkan kepada pesakit tertentu ditentukan oleh pakar bedah ortopedik berdasarkan hasil diagnostik. Harus diingat bahawa prostetik permukaan dilakukan kurang kerap daripada jumlah penggantian TBS. Ini adalah kerana kecekapan tinggi ini jenis arthroplasty.

Perhatian! Pembedahan dalam 60% kes memerlukan pembedahan semakan dalam tempoh 5 tahun pertama, mengikut statistik yang diterima umum. Oleh itu, walaupun daya tariknya dari sudut pemeliharaan tisu tulang, spesies ini tidak mempunyai alasan yang baik untuk kegunaannya.

Pengauditan

Operasi dalam susunan semakan dilakukan apabila penampilan pelanggaran fungsi motor. Dalam kebanyakan kes, ini berlaku disebabkan oleh kegagalan endoprosthesis akibat tindakan yang tidak betul pesakit semasa proses pemulihan. Petunjuk kerap untuk penggantian penggantian CHD adalah pembebasan komponen femoral dari acetabulum tiruan. Operasi ini adalah untuk menggantikan komponen yang rosak.

Apabila kecederaan memerlukan pembedahan.

Sekiranya berjangkit berjangkit, penggantian sendi juga tidak dielakkan.

Menggantikan dua sendi

Keanehan dari operasi ini adalah bahawa sendi diganti pada masa yang sama. Walau bagaimanapun, kadang-kadang antara pembedahan, tempoh masa tertentu dikekalkan supaya tubuh pesakit dapat pulih daripada kehilangan darah. Bergantung pada keadaan artikulasi, sama ada penggantian keseluruhan kedua-dua TBS dijalankan, atau secara berasingan - jumlahnya dan satu cetek.

Sebelum pembedahan, pesakit sedemikian sukar bergerak.

Anestesia

Campur tangan pembedahan untuk pemasangan endoprosthesis dikaitkan dengan pengecualian kulit dan reseksi sejumlah besar tisu otot. Ini memerlukan bantuan sakit yang berkesan. Oleh kerana fakta bahawa anestesia umum klasik secara aktif digantikan oleh anestesia epidural yang lebih cekap dan selamat, di kalangan doktor yang mengambil bahagian dalam perbincangan untuk dan terhadap endoprosthesis, bilangan orang yang bercakap atas operasi ini semakin berkembang.

"Kelemahan anestesia klasik dengan penutupan menyeluruh kesedaran pesakit adalah beban yang besar pada sistem kardiovaskular, dengan semua akibat yang berlaku. Ini sangat mengehadkan keupayaan untuk menggantikan sendi pinggul pada pesakit tua. Anestesia epidural dalam hal ini adalah sepenuhnya selamat kerana ia tidak menjejaskan kerja jantung.

Kehilangan darah

Satu ciri operasi ini adalah kehilangan darah yang ketara. Otot, seperti yang anda tahu, sangat tepu dengan saluran darah kecil - kapilari. Reseksi tisu otot pada paha menyebabkan aliran keluar darah yang besar dari badan, dan oleh itu semasa campur tangan pembedahan itu sendiri, pemindahan darah (transfusi darah) diperlukan semasa tempoh pasca operasi. Masa ini kadang-kadang juga merupakan faktor yang mengehadkan, walaupun agak jarang. Hakikatnya adalah dari sudut pandangan imuniti, tidak setiap pesakit melayan prosedur ini dengan betul. Walau bagaimanapun, bilangan orang tersebut boleh diabaikan.

"Kurangkan kehilangan darah diperhatikan dengan kaedah endoprosthetics yang agak baru - secara minimal invasif. Cara ini memasang pengganti sendi menunjukkan tidak seperti reseksi otot yang banyak seperti dalam operasi klasik. Akibatnya, tidak banyak kapilari yang rosak, dan pesakit kehilangan darah kurang.

Kehidupan endoprosthesis

Endoprosthes diperbuat daripada bahan-bahan yang tahan tekanan dan kakisan mekanikal yang ketara. Dalam pembinaan sendi buatan yang digunakan aloi logam bukan ferus, keluli tahan karat, seramik, polietilena perubatan dan lain-lain jenis plastik (pengganti tulang rawan). Disebabkan sifat-sifat fizikal bahan-bahan ini, kehidupan kepala buatan dan acetabulum adalah kira-kira 20-25 tahun. Produk melaksanakan fungsi mereka tanpa sebarang aduan, dengan syarat pemasangan dilakukan dengan betul dan pesakit mengikut arahan para ortopedik untuk mengekalkan cara hidup tertentu.

Implan yang paling tahan lama mempunyai pasangan geseran seramik sepenuhnya.

Ketidakupayaan apabila menggantikan sendi pinggul

Persoalan sama ada kecacatan diberikan selepas sendi pinggul diganti tidak semudah yang sepertinya kali pertama. Pada tahun-tahun sebelumnya, ubat didominasi oleh pendapat bahawa ketiadaan mana-mana bahagian badan itu sendiri adalah asas untuk mengenali seseorang sebagai orang kurang upaya. Hari ini, badan-badan perubatan dan kepakaran sosial (ITU) berpendapat bahawa arthroplasty, sebaliknya, menghilangkan sekatan ke atas fungsi buruh manusia.

Ya, kecacatan itu disebabkan oleh coxarthrosis dan perubahan degeneratif lain dalam TBS, apabila pesakit tidak dapat bergerak secara normal. Kontraktual yang berterusan membatasi peluang pekerjaan. Walau bagaimanapun, dengan penggantian sendi semulajadi oleh analog tiruan, keupayaan motor dipulihkan secara objektif. Hal ini membolehkan seseorang melakukan tugas profesional, tetapi, tentu saja, tidak semua yang ditentukan dalam daftar profesi.

"alt =" "> Sebagai contoh, seseorang yang telah menjalani operasi endoprosthetics boleh melakukan kerja yang tidak berkaitan dengan pemuatan berlebihan sendi pinggul, termasuk semua jenis kegiatan pejabat dan kejuruteraan, memandu, peralatan industri yang beroperasi, tetapi dalam badan-badan urusan dalaman, terutamanya untuk kerja-kerja operasi, seseorang yang mempunyai endoprosthesis kemungkinan besar tidak akan diterima. Begitu juga dengan perkhidmatan keselamatan, perkhidmatan ketenteraan dan perkhidmatan kecemasan.

Logik yang mana komisen ITU tidak memberi kecacatan selepas endoprosthetics adalah, pada asasnya, mudah. Katakan anda tidak dapat melaksanakan semua kerja dari senarai profesion, tetapi ada yang boleh? Jadi anda tidak dilumpuhkan. Satu-satunya kes di mana seorang pesakit yang mempunyai endoprosthesis boleh diberikan kecacatan adalah apabila dua sendi pinggul diganti. Dan itu, untuk tempoh masa yang minimum (1 tahun, sehingga komisen seterusnya) dan selepas pemasangan prostesis secara serentak, yang berlaku sangat jarang, kerana dalam satu langkah, arthroplasty kedua-dua TBS dicuba untuk tidak dilakukan.

Seiring dengan ini, harus diperhatikan bahawa jika kewujudan pengganti sendi pinggul buatan bukanlah sebab penyisihan kecacatan, maka ia mungkin menjadi satu keadaan tambahan yang mendorong pandangan MSEC ke arah mengiktiraf seseorang yang tidak berupaya sebagai orang yang kurang upaya. Contoh tipikal. Lelaki itu cedera dalam kemalangan dan mengalami kecederaan kepala yang tidak membenarkannya bekerja. Jika, sebagai tambahan kepada ini, dia menjalani endoprosthetics, maka dia lebih cenderung untuk mendapatkan kecacatan.

Komplikasi

Hip arthroplasty, seperti prosedur pembedahan lain pada umumnya, kadang-kadang dikaitkan dengan komplikasi yang membuat pesakit menyesuaikan diri dengan gaya hidup yang baru. Perlu diperhatikan dari awal bahawa keadaan rumit biasanya sementara dan tidak boleh dipertimbangkan sebagai faktor dalam menolak untuk menggantikan TBS.

Jenis komplikasi

Komplikasi yang paling biasa adalah sakit. Kesakitan boleh diperhatikan dalam tempoh pemulihan awal, dan seterusnya. Semua pesakit mendapati bahawa kesakitan berlaku sebelum hujan, dan membandingkan anggota yang dikendalikan dengan barometer yang meramalkan cuaca. Sensasi nyeri ini agak akut, tetapi ia secara berkesan lemah oleh penahan rasa sakit yang mudah, seperti analgesik.

Sakit adalah fenomena biasa, perkara utama adalah bahawa ia tidak menjadi sakit kronik.

Satu lagi komplikasi yang dihadapi oleh sesetengah pesakit adalah terjejas. Biasanya, keadaan rumit ini diperhatikan apabila pesakit melanggar arahan ortopedis untuk mengembangkan sendi. Itulah sebabnya tidak dapat diterima untuk mengabaikan gimnastik pemulihan dan aktiviti lain yang ditetapkan sebagai sebahagian daripada latihan fisioterapi.

Kisah biasa, apabila operasi dilakukan, tidak menyakitkan apa-apa, tetapi kaki tidak dapat bergerak sepanjang amplitud. Alasannya terletak pada tisu-tisu lembut atrophi yang mengelilingi sendi.

Keadaan yang rumit juga boleh dikaitkan dengan pemulihan badan selepas kehilangan darah. Dalam tempoh ini, sistem imun dengan kuat mengeluarkan platelet, yang meningkatkan risiko pembentukan trombus dalam saluran darah pada kaki bawah. Untuk mengelakkan senario ini, kaki yang dioperasikan dibalut dengan pembalut elastik, yang secara berkala dikeluarkan. Ini mengaktifkan aliran darah dan menghilangkan kemungkinan pembekuan darah.

Pengompres pada bahagian bawah pada hari pertama selepas pembedahan.

Komplikasi yang berbahaya adalah keluar kepala dari acetabulum - dislokasi. Ini adalah petunjuk terjamin untuk reoperasi, walaupun beberapa pakar bedah cuba menghilangkan keadaan rumit ini tanpa pembedahan. Mereka cuba memasukkan kepala yang dilepaskan kembali ke dalam cawan acetabular, tetapi, sebagai peraturan, ini tidak dapat dilakukan, kerana otot-otot yang melampirkan rehat kosong mengganggu.

Kehadiran komponen femoral implan.

Kegagalan implan adalah mungkin. Ia berlaku sangat jarang, tetapi secara statistik fenomena ini berlaku. Perlu diingatkan bahawa semua implan yang ada di pasaran mempunyai kualiti yang mencukupi.

Komplikasi berjangkit mungkin berlaku dalam dua kes: jika terdapat jangkitan di dalam badan pada masa operasi, misalnya, tonsilitis kronik (jangkitan kemaluan kencing, jangkitan kulit, dll) atau kerana kemasukan semasa proses pembedahan. Komplikasi ini sangat tidak menyenangkan dan sukar untuk dirawat.

Peperiksaan menyeluruh sebelum operasi adalah kunci kepada ketiadaan komplikasi pasca operasi.

Punca komplikasi

Komplikasi selepas endoprosthetics berlaku kerana pelbagai sebab. Mana-mana peserta dalam proses itu - pesakit, pakar bedah dan juga pengilang prostesis boleh menyalahkan komplikasi.

1. Pesakit.

Kesalahan prostetik itu sendiri biasanya terletak pada pelanggaran saranan orthopedis. Ini adalah punca komplikasi yang paling biasa, dan berdasarkan sifat manusia. Bayangkan, pesakit itu adalah selama beberapa bulan, atau bahkan bertahun-tahun, hampir tidak dapat dipindahkan, dan sekarang dia mempunyai alternatif - dia boleh berjalan. Ini sangat menggalakkan bahawa seseorang kehilangan rasa perkadaran dan mula menggunakan sendi buatan sebagai berani sebagai yang semula jadi. Dan ia membayar dengan komplikasi.

Terdapat senarai sekatan pada masa pertama selepas operasi, mereka mesti diikuti secara ketat.

Kes tipikal. Prosthetics mengabaikan arahan ortopedik tentang berapa banyak tongkat untuk berjalan, dan beberapa hari selepas operasi, dia cuba untuk berjalan hanya dengan tongkat, dan kadang-kadang tanpa ia. Di bawah keadaan ini, kaki dengan kepala buatan, tanpa masa untuk memperoleh tisu tulang, mula bergerak di terusan femoral, yang secara semula jadi berakhir dengan kehelan kepala dari cawan acetabular. Akibatnya adalah operasi berulang.

2. Doktor bedah.

Penyebab komplikasi yang kurang biasa ialah kesilapan pakar bedah. Ini termasuk pemilihan endoprosthesis yang salah, penyimpangan dari teknologi memasang pengganti tiruan untuk TBS dan mengabaikan kontra. Pilihan yang salah untuk prostesis, sebagai contoh, penentuan panjang kaki yang tidak betul dalam kebanyakan kes menyebabkan kehelan. Komplikasi yang sama berlaku apabila peneguhan cawan acetabular yang lemah, yang boleh melonggarkan dari masa ke masa. Akhirnya, jika anda tidak mengambil kira kontra, anda mungkin menghadapi masalah dengan anestesia, penyembuhan luka pembedahan dan kesukaran untuk memulihkan bekalan darah selepas operasi.

Pakar bedah adalah orang yang bergantung kepada seluruh kehidupan masa depan anda. Oleh itu, mula-mula memilih doktor yang baik dan berpengalaman.

3. pengilang.

Kesalahan pengeluar endoprostheses komplikasi jarang berlaku, tetapi, bagaimanapun, kes-kes tersebut direkodkan. Kualiti sendi tiruan dikawal ketat, supaya prostesis yang buruk praktikal tidak dapat masuk ke institusi perubatan yang menyediakan perkhidmatan endoprostetik. Walau bagaimanapun, tiada siapa yang boleh memberitahu pesakit yang mana prostesis adalah lebih baik. Tiada siapa yang telah membatalkan force majeure lagi, dan apa-apa produk boleh memecahkan - walaupun yang seolah-olah sangat dipercayai. Kami mengulangi bahawa keadaan sedemikian diketahui terlebih dahulu, dan jumlah komplikasi yang timbul untuk sebab ini turun naik pada tahap kesilapan statistik.

Semua pengeluar menyediakan produk berkualiti sebanding. Implan tidak teruk terang-terangan tidak wujud.

Harga urusniaga

Oleh kerana arthroplasty dalam sesetengah kes dibayar, kejadian komplikasi boleh dianggap sebagai alasan untuk pembayaran penalti kepada pesakit. Lazimnya, pengilang dalam dokumentasi untuk prostesis menunjukkan berapa banyak jaminan mengenai penggantian bersama yang dikeluarkan olehnya. Jika produk pecah semasa tempoh jaminan, ia membolehkan pesakit untuk menuntut wang yang dibayar untuk prostesis. Jaminan juga boleh disediakan oleh hospital - mengenai ketepatan operasi. Jika ia adalah pakar bedah, bukan pengeluar, yang harus dipersalahkan kerana berlakunya komplikasi, maka pesakit juga berhak menuntut kembali wangnya.

Jika pengganti kualitatif untuk TBS ditubuhkan, pakar bedah melakukan operasi dengan betul, dan pesakit mengikuti semua arahan doktor untuk pemulihan, maka biasanya tidak ada syarat yang rumit, dan orang prostetik menjalani kehidupan normal selama bertahun-tahun.

Penggantian sendi pinggul di Rusia

Bertentangan dengan stereotaip yang lazim, penggantian sendi pinggul di Persekutuan Rusia dilakukan secara kualitatif - hampir di peringkat klinik asing. Kadang-kadang menghubungi klinik domestik adalah lebih baik, contohnya, untuk orang yang mempunyai sumber kewangan yang terhad. Di hampir semua institusi perubatan Rusia, kos arthroplasty lebih rendah berbanding dengan orang asing. Dan beberapa kategori pesakit boleh meletakkan prostesis pada umumnya secara percuma - dengan mengorbankan anggaran. Kumpulan ini termasuk kebanyakan orang kurang upaya kumpulan I dan II.

Persamaan dengan klinik asing berakhir pada tahap pemulihan selepas operasi. Di sini kita jauh dari hospital-hospital dan pusat-pusat perubatan di Eropah. Kami tidak menjangkau mereka dan tahap rawatan perubatan. Ini dinyatakan, sebagai peraturan, tanpa adanya pendekatan individu untuk proses pemulihan. Sebagai contoh, apabila menetapkan latihan pemulihan yang kompleks, seorang pakar ortopedik menetapkan set standard, tanpa mengambil kira sama ada latihan ini sesuai untuk pesakit tertentu atau tidak.

Pengkhususan

Klinik-klinik Rusia berbeza dari institusi perubatan asing dengan hakikat bahawa mereka mengkhususkan diri terutamanya dalam penggantian sendi keseluruhan. Jauh dari semua hospital domestik melaksanakan, katakan, arthroplasty invasif, dangkal, unipolar atau minima. Ini disebabkan kekurangan pakar yang berkelayakan, kerana tidak semua kolej perubatan Rusia mengeluarkan pakar bedah dengan tahap latihan yang diperlukan. Di samping itu, tidak setiap institusi perubatan dapat memperoleh peralatan yang diperlukan untuk menjalankan operasi tersebut.

Perbezaan saiz jahitan operasi semasa pembedahan klasik dan minimum invasif.

Kerumitan total arthroplasty lebih rendah dibandingkan dengan kaedah lain. Oleh itu, ia amat diamalkan di klinik kami. Ia adalah kesederhanaan perbandingan campur tangan pembedahan yang memungkinkan untuk memasang prostesis ke kategori tertentu pesakit secara percuma. Untuk operasi lain, pembiayaan tambahan diperlukan, yang belanjawan negara tidak boleh selalu mampu.

Geografi klinik

Bahagian besar klinik di mana pemasangan pengganti tiruan untuk TBS disediakan, tentu saja, tertumpu di ibu kota dan pusat serantau yang besar. Institusi perubatan yang serupa beroperasi di Moscow, St. Petersburg, Yekaterinburg, Samara. Operasi ini dijalankan di Krasnoyarsk, Vladivostok, Novosibirsk.

Sekatan ke atas tempat pendaftaran pesakit tidak wujud. Iaitu, seseorang boleh hidup, secara relatif, di rantau Astrakhan, dan pergi ke Moscow untuk anggota buatan. Benar, ada satu perkara khusus yang berkaitan dengan pembiayaan. Jika arthroplasty dilakukan (sepenuhnya atau sebahagian) dengan perbelanjaan bajet, maka pesakit tidak akan diterima di mana-mana klinik, tetapi hanya di tempat kediaman atau di rantau terdekat.

Contohnya, orang kurang upaya, contohnya, dari Chelyabinsk, akan menerima prostesis secara percuma hanya di institusi perubatan yang dilampirkan pada alamat pendaftaran. Kemungkinan besar, ini akan menjadi klinik serantau di Yekaterinburg. Dan penduduk Syzran akan beroperasi secara percuma hanya di Samara. Jika syzran mahu mendapatkan endoprosthesis di Moscow, dia perlu membayar untuk operasi ini.

Perintah rawatan kuota

Satu lagi kekhususan Rusia semata-mata adalah susunan endoprostetika percuma. Apabila menghubungi kemudahan perubatan untuk pemasangan sendi tiruan dengan belanja bajet negeri pesakit ditempatkan di barisan. Bergantung kepada rantau ini, tempoh tunggu adalah antara 1 tahun hingga 5 tahun. Pada masa yang sama, amalan ganas tersebar hampir di mana-mana di hospital-hospital domestik, yang menyebabkan kemarahan bahkan kepada Presiden Putin yang biasanya tenang. Hakikatnya adalah bahawa di klinik prostetik bajet yang sama, anda perlu menunggu lama, tetapi untuk wang itu mereka akan meletakkan bersama buatan bersama esok. Nampaknya pemerasan dan skim penipuan.

Jika kita mengambil semua aspek negatif dari kurungan, secara amnya, kualiti endoprosthetics di Persekutuan Rusia boleh dianggap agak memuaskan. Peratusan prostetik semakan selepas operasi di wilayah negara kita tidak melampaui nilai global, yang menunjukkan kejayaan umum dalam penggantian sendi pinggul di Rusia.

Latihan semasa menggantikan TBS

Tugas pesakit selepas operasi endoprosthetics adalah pelaksanaan satu set latihan khusus. Ya, seperti itu - tugas. Hanya di bawah keadaan ini dijamin pulangan penuh keupayaan motor dan hayat perkhidmatan lama prostesis. Jika dipulihkan tanpa terapi fizikal, proses membiasakan diri dengan prostesis boleh ditangguhkan, dan sendi buatan gagal. Anda perlu tahu bahawa terdapat latihan terapi senaman untuk tempoh pemulihan yang berlainan selepas arthroplasty.

Sejurus selepas memasang endoprosthesis

Latihan ini direka bentuk untuk meningkatkan peredaran darah dan mencegah pembekuan darah. Pergerakan dilakukan dengan perlahan dalam kedudukan terlentang. Latihan yang paling mudah adalah lenturan dan mengimbangi kaki, serta putaran pada sendi buku lali. Ini memaksa otot betis. Senaman yang berkesan dalam tempoh ini adalah ketegangan otot paha anterior. Untuk melakukan ini, dengan usaha meluruskan kaki di lutut dan simpan otot yang ketat selama 10-15 saat. Sebaik sahaja kesakitan selepas operasi menurun, anda boleh meningkatkan kaki yang diluruskan ke ketinggian kecil.

"alt =" "> Minggu selepas memasang endoprosthesis

Selepas 6-7 hari selepas pembedahan, pesakit sudah dapat bangkit dari tempat tidur, dan boleh melakukan latihan dalam posisi berdiri.

Ia penting! Dalam proses melakukan gerakan ini, anda perlu berpegang pada sokongan stabil - untuk belakang kerusi atau katil. Dalam tempoh ini, adalah disyorkan untuk menaikkan baki prostetik pada lutut (tidak di atas pinggang), lancar menggerakkan kaki ke sisi dan belakang. Di samping itu, pada masa ini pesakit sudah boleh bergerak pada tongkat. Jaraknya adalah 100 meter. 5 seperti berjalan kaki siang hari cukup untuk pemulihan biasa seminggu selepas operasi penggantian endoprostetik. Terapi senaman kompleks ini mesti dilakukan selama 4-5 minggu.

Bulan selepas memasang sendi buatan

Selepas sebulan selepas pembedahan, pesakit boleh bergerak ke latihan dengan peningkatan beban. Untuk melakukan terapi latihan yang kompleks ini memerlukan pita bahan anjal. Pita ini boleh digantikan dengan kord.

"Sebelum melakukan latihan, satu hujung mestilah terikat dengan anggota yang dikendalikan pada tahap pergelangan kaki, yang kedua kepada mana-mana sokongan stabil, sebagai contoh, kepada perabot berat, dan lain-lain. Pergerakan pertama terdiri daripada lenturan kaki di sendi pinggul. kembali ke sokongan dan, regangkan pita itu, dengan usaha menaikkan anggota lurus, memegangnya selama 5-10 saat dan perlahan-lahan menurunkan. Ulangi 6-8 kali. Kemudian latihan yang sama dilakukan, hanya kaki yang ditarik balik ke sisi. putaran th, dan sisi, bertentangan dikendalikan.

Amaran

Latihan ini adalah satu set standard latihan terapi, yang direka untuk pesakit biasa. Dalam setiap kes, anda perlu berunding dengan pakar ortopedik anda - adakah latihan pemulihan ini sesuai untuk anda? Mungkin, dalam kes anda beban yang lebih intensif akan diselesaikan, dan, mungkin, sebaliknya, keperluan sendi anda menjadi pemulihan yang lebih panjang dan lembut.

Ingin mendapatkan rawatan yang sama, tanya kami bagaimana?

Hayat hayat endoprosthesis

Essence and variety

Setiap implan individu mempunyai ciri-ciri tersendiri, jadi doktor harus memilih prostesis yang sesuai. Bergantung pada prinsip pembinaan membezakan:

 • Tiang tunggal. Jika sendi pinggul adalah prostetik, hanya kepala artikulasi diganti.
 • Bipolar. Dalam kes ini, rongga dan kepala femur adalah tertakluk kepada prostetik.

Dengan cara penetapan:

 • Tanpa cemilan. Sendi buatan di tempat lampiran mempunyai alur dan lekukan yang dalamnya struktur tulang bercambah. Lama kelamaan, tulang melekat dengan prostesis, itulah sebabnya ia diikat dengan selamat dan menghubungkan artikulasi dengan anggota badan.
 • Simen. Implan dilampirkan dengan penyelesaian pelekat. Oleh kerana pelekat simen kuat dan sukar untuk dipisahkan dari tulang, jenis penetapan ini tidak boleh digunakan untuk orang yang pada masa akan datang dijangka menggantikan endoprosthesis lagi.
 • Hibrid Untuk melampirkan kaki, perekat cecair digunakan, dan cawan tetap tanpa simen.
Semasa pembedahan, keseluruhan sendi atau permukaannya boleh diganti.

Doktor mengesyorkan pembedahan hanya apabila terapi konservatif tidak berkesan. Lawatan tepat pada masanya ke hospital dan pencegahan patologi artikular adalah cara terbaik untuk mengelakkan pembedahan.

Sekiranya keadaan tidak dapat diselesaikan dengan kaedah perubatan dan terapeutik, penyelesaian kardinal adalah disyorkan - arthroplasty sendi lutut. Matlamat utama - penghapusan kesakitan, kembali ke lutut kinematik semulajadi. Maksudnya adalah untuk menggantikan elemen yang rosak dengan implan untuk keputusan yang optimum.

Ia penting! Prostetik moden dibuat mengikut ciri-ciri individu pesakit. Umur, gaya hidup, anatomi dan juga jantina seseorang akan diambil kira. Pendekatan ini membolehkan anda menanam komponen mudah yang tidak merasa asing di dalam badan, dengan cepat mengambil akar dan memastikan pulangan terawal ke kehidupan normal.

Hayat hayat endoprosthesis

Hip arthroplasty: gambar endoprosthesis, komplikasi selepas pembedahan

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Endoprosthetics adalah prosedur pembedahan di mana unsur sendi atau keseluruhan sendi yang musnah oleh penyakit patologi dikeluarkan dan implan ditanamkan sebaliknya. Sering kali ini adalah satu-satunya cara untuk memulihkan fungsi sendi dengan kecederaan serius.

Dalam kebanyakan kes, endoprosthesis sendi pinggul perlu diwujudkan untuk pesakit yang berusia lanjut yang telah didiagnosis dengan perubahan degeneratif dystropik di leher, kepala atau acetabulum paha dan kemusnahan berikutnya. Ia sukar untuk merawat penyakit dalam kes ini, kerana tisu-tisu tumbuh semula perlahan-lahan atau tidak sama sekali.

Sebaliknya, usia penyakit sistem muskuloskeletal semakin cepat. Badan muda membiarkan operasi lebih baik, kesan sampingan yang kurang biasa dan kes penolakan prostesis, proses pemulihan jauh lebih cepat.

Petunjuk untuk arthroplasty pinggul

Arthroplasty pinggul sebahagian atau keseluruhan hanya dilakukan apabila semua kaedah rawatan lain tidak membawa hasil yang dijangkakan, penyakit itu tidak dihentikan, dan sendi terus runtuh. Sebelum membuat keputusan tentang keperluan untuk pembedahan, doktor akan memeriksa dan menilai perkara ini:

Sejarah kes pesakit. Sejarah sentiasa menunjukkan data seperti umur dan jantina pesakit, keadaan umum, gambaran klinikal dan dinamik penyakit mendasar, kehadiran dan ciri-ciri penyakit yang disertakan, peringkat rawatan, kaedah rawatan dan hasilnya.

X-ray sendi rosak untuk menilai keadaan sebenar serviks, kepala tulang, katil artikular pada masa ini.

Fungsi sendi. Menurut parameter ini, didapati bahawa endoprosthetics sendi pinggul tidak dapat dilakukan, dan jika ya, ada keperluan penggantian sebahagian tulang pelvis - serviks atau acetabulum.

Intensitas kesakitan Kadang-kadang ia adalah sindrom kesakitan yang kuat yang merupakan petunjuk untuk arthroplasty sendi pinggul, kerana pesakit tidak dapat mengambil postur tunggal tanpa sensasi yang menyakitkan, walaupun kerosakan yang luas pada kepala leher atau tulang tidak dapat diperhatikan.

Semua penunjuk dan data ini mesti disemak dan dinilai oleh doktor. Selalunya gejala penyakit tidak sesuai dengan ujian dan X-ray yang ditunjukkan. Kerana penting untuk mempertimbangkan setiap nuansa sebelum membuat keputusan muktamad.

Petunjuk untuk arthroplasty pinggul adalah diagnosis berikut:

 • Osteoarthritis dari sendi pinggul ke 3 atau ke 4 mengikut x-ray dengan pertumbuhan yang luas di leher atau tepi acetabulum;
 • Nekrosis aseptik kepala sendi pinggul atau leher tulang paha di hadapan kecacatan yang teruk pada bahagian sendi ini;
 • Nekrosis aseptik pada kondhisi femoral, disertai oleh kecacatan anggota badan;
 • Kesakitan sengit dan penurunan tajam fungsi fungsinya terhadap latar belakang ini, sementara sindrom kesakitan tidak dapat diterima oleh rawatan konservatif;
 • Pemusnahan leher, kepala dan bed artikular akibat penyakit rheumatoid4
 • Perlanggaran bahagian bawah acetabulum dengan kecacatan artikular yang teruk;
 • Kontraksi otot;
 • Ankylosis tulang - leher, kepala dan bahagian lain pada sendi pinggul;
 • Ankylosis fibrous;
 • Kemusnahan besar sendi, di mana fungsi normal tidak mungkin;
 • Mengubah panjang anggota badan akibat kerosakan pada sendi.

Oleh itu, implantasi prostesis adalah, sekiranya terdapat banyak penyakit dalam bentuk yang teruk, satu-satunya peluang untuk menghapuskan kesakitan dan memulihkan keupayaan pesakit untuk bergerak, bekerja, menjalani kehidupan yang penuh.

Penggantian pinggul penyingkiran, sedikit sebanyak, satu-satunya jalan keluar.

Apabila endoprosthetics contraindicated

Sekiranya rawatan konservatif tidak berkesan dan tiada kaedah dapat mengurangkan keadaan pesakit, hanya penggantian endoprosthesis yang dapat membantu. Tetapi apa-apa campur tangan pembedahan selalu mempunyai kontraindikasi. Dan pembedahan untuk menggantikan sendi pinggul tidak terkecuali.

Jika, walaupun kontraindikasi yang jelas, operasi itu dijalankan, pesakit mempunyai komplikasi selepas arthroplasty sendi pinggul.

Semua komplikasi yang mungkin selepas pembedahan dapat dikira terlebih dahulu, jika anda benar-benar menilai keadaan pesakit. Dalam kebanyakan kes, mereka boleh dihalang dengan mengambil langkah tertentu. Tetapi ada faktor di mana operasi bukan sahaja tidak berkesan, tetapi akan membawa ancaman langsung kepada kehidupan pesakit. Ini termasuk:

 1. Mana-mana penyakit kronik. Pertama sekali, terdapat komplikasi dengan penggunaan anestesia, kesan sampingan lain mungkin sukar untuk dikira dan dihalang.
 2. Gangguan mental. Dalam kes ini, doktor tidak dapat menjalin hubungan dengan pesakit dan menjelaskan kepada beliau intipati operasi, keperluan dan risiko. Selepas operasi, pesakit tidak dapat melakukan temujanji dan preskripsi perubatan, serta berperilaku secukupnya semasa tempoh pemulihan.
 3. Foci jangkitan akut di dalam badan. Tidak kira di mana lesi terletak - di kawasan periartikular atau pada jarak dari sendi pinggul.
 4. Luka tisu lembut yang meluas atau kecederaan parah kerana pesakit selepas operasi tidak dapat mematuhi rejimen yang diperlukan.

Perlu difahami bahawa sebarang operasi adalah risiko tertentu. Dan tidak semestinya doktor yang berpengalaman dapat membuat ramalan dengan betul.

Jenis arthroplasty

Perbezaannya adalah terutamanya dalam penggunaan prostesis yang berlainan bagi sebahagian artikular tertentu. Di samping itu, setiap implan mempunyai seumur hidupnya sendiri. Jika hayat perkhidmatan telah tamat tempoh, diperlukan penggantian semula pinggul - iaitu, operasi untuk menggantikan prostesis yang dipakai dengan yang baru.

Terdapat banyak cara untuk menjalankan operasi. Kesemua mereka dibahagikan kepada empat kumpulan besar:

 1. Arthroplasty separa. Kepala leher dan femoral, serpihan katil artikular, dikeluarkan. Bukan keseluruhan sendi digantikan dengan prostesis, tetapi hanya unsur-unsurnya. Katil bersama diperbuat daripada logam atau seramik. Memperbaiki prostesis dengan pelekat khas berdasarkan simen pembedahan atau pin. Kepala dilekatkan pada tulang paha dengan pin titanium (lihat gambar). Tempoh pemulihan selepas campur tangan sedemikian akan panjang, tetapi prognosis biasanya baik dan mobiliti bersama dalam kebanyakan kes dapat dipulihkan sepenuhnya.
 2. Total arthroplasty pinggul. Ia dijalankan sekiranya tulang artikular dan tulang rawan dimusnahkan supaya tidak dapat memulihkannya dengan cara lain. Dalam kes ini, benar-benar semua elemen sendi diganti. Satu lagi petunjuk untuk penggantian endoprosthesis adalah berat badan berlebihan. Gigi palsu separa tidak dapat menahan berat kilogram tambahan dan tidak menghadapi beban. Jika sendi sangat cacat, ia juga boleh diputuskan untuk memihak kepada prostesis penuh.
 3. Permukaan artikular prostetik. Kadang-kala, untuk melegakan pesakit dari kesakitan dan memulihkan keupayaannya untuk bergerak, sudah cukup untuk menjalankan operasi untuk menggantikan bahagian-bahagian permukaan artikular yang mengalami kecacatan dan kemusnahan yang teruk. Intervensi tersebut merujuk kepada pembetulan cahaya dan mungkin hanya jika permukaan katil artikular dan kepala femur benar-benar rosak. Permukaan merosakkan stabil menggunakan plat yang diperbuat daripada bahan khas, kesan pembedahan adalah minimum, dan oleh itu tempoh pemulihan biasanya berjalan lebih cepat dan tanpa rasa sakit daripada dengan endoprosthetics separa.
 4. Pembedahan hip prostetik. Operasi jenis ini diperlukan apabila hayat perkhidmatan implan yang ditanam telah berakhir, atau telah dipakai untuk sebab-sebab lain. Sekiranya seseorang telah mengalami kemalangan atau telah jatuh, dan prostesis telah rosak, adalah penting bahawa implan semula diperlukan, walaupun kehidupan prostetik masih belum luput. Selalunya, operasi jenis ini lebih sukar daripada prostesis primer, dan memerlukan banyak kemahiran, perhatian dan ketangkasan dari pakar bedah.

Jika hanya satu sisi sendi diganti - kepala femoral atau acetabulum - seperti prostesis disebut unipolar.

Apakah prostesis untuk sendi pinggul

Dari segi struktur dan pembinaan mereka, tidak ada perbezaan asas antara implan yang digunakan untuk arthroplasty. Kesemua mereka adalah tiruan anatomi yang agak tepat mengenai sendi, acetabulum dan sendi cartilaginous di antara mereka. Secara keseluruhan, kira-kira 200 versi prostetik yang berbeza telah dibangunkan untuk pelbagai kes.

Mengikut kaedah penetapan jenis-jenis prostesis mengeluarkan:

 • Penetapan melalui simen tulang khas;
 • Tetap dengan cara yang tidak terkecuali. Terdapat dua pilihan untuk kaedah lampiran ini: dalam kes pertama, pin digunakan. Dalam kes kedua, permukaan sendi tiruan ditutup dengan komposisi poros khas. Tisu tulang semulajadi tumbuh ke dalam sel-selnya, dan oleh itu, dari masa ke masa, tulang dan prostesis membentuk satu keseluruhan. Foto menunjukkan pembinaan seperti itu;
 • Penumpukan digabungkan. Dalam kes ini, prostesis yang mensimulasikan acetabulum diperbaiki dengan bantuan komposisi simen, dan prostesis kepala femoral disemen dengan cara pin atau bahan berliang.

Ia adalah sangat penting untuk memilih bukan sahaja konfigurasi dan saiz prostesis, tetapi juga bahan dari mana ia akan dibuat - prostesis harus ringan dan pada masa yang sama tahan lama dan mampu menahan beban yang akan jatuh di atasnya. Spalva logam, titanium, seramik, plastik digunakan.

Setiap pesakit mempunyai ciri-ciri sendiri struktur sendi pinggul, kerana kadang-kadang ia tidak begitu mudah untuk memilih prostesis. Tetapi anda perlu melakukan ini dengan penuh perhatian: implan yang dipilih dan dipasang dengan betul membolehkan beberapa kali untuk mengurangkan kemungkinan komplikasi.

Bagaimana hip arthroplasty dilakukan?

Seperti mana-mana operasi, prostetik terdiri daripada beberapa peringkat. Paling penting ialah persiapan untuk operasi. Apa itu?

 1. Persediaan bermula dengan fakta bahawa pesakit ditempatkan di hospital dan menjalani pemeriksaan penuh, termasuk x-ray dan pelbagai ujian air kencing dan darah.
 2. Jika mana-mana penyakit dikesan, kursus rawatan ditetapkan yang akan menghapuskan sumber jangkitan. Sehingga ini dilakukan, operasi tidak akan menjadi.
 3. Mandatori adalah pemulihan rongga mulut. Semua gigi karies perlu dirawat, jika ada stomatitis atau jangkitan kulat lain, mereka juga mesti sembuh.
 4. Kadang-kala, jika pesakit yang berlebihan berat badan melampau, doktor mengesyorkan kehilangan beberapa kilogram. Ini dilakukan untuk memanjangkan hayat prostesis yang akan dipasang. Jika tidak, ia mungkin tidak mengekalkan jisim badan dan memecah.
 5. Penyediaan tongkat dan alat ortopedik lain yang mungkin diperlukan selepas operasi adalah peringkat terakhir penyediaan.

Mengapa sangat penting untuk menghilangkan segala-galanya, walaupun terkena penyakit terkecil? Jika ini tidak dilakukan, semasa operasi bakteria boleh dilepaskan dan disebarkan ke seluruh badan, sepsis bermula. Dan sistem imun, yang lemah dengan campur tangan pembedahan, tidak dapat menahannya secukupnya, akibatnya tidak dapat diramalkan.

Apabila bersiap untuk arthroplasty, pesakit harus mematuhi kehendak doktor dan membawanya tanpa gangguan.

Apakah arthroplasty pinggul dalam intipati? Ini adalah prosedur pembedahan yang serius yang menjejaskan hampir semua tisu paha dan pelvis. Operasi ini sentiasa dilakukan di bawah anestesia. Anestesia umum biasanya dilakukan. Tetapi anestesia epidural boleh dilakukan.

Apa itu? Bahan anestetik dengan jenis anestesia ini dimasukkan ke dalam saluran tulang belakang. Pesakit tetap sedar dan boleh menjejaki setiap peringkat operasi. Tetapi dia tidak merasa sakit di bahagian bawah badan seperti sensasi lain. Peringkat seterusnya operasi:

 • Pesakit ditempatkan di postur berbaring di sisinya, selepas itu tisu lembut paha dibedah untuk mendapatkan akses kepada sendi.
 • Kemudian dengan penggunaan instrumen pembedahan khas, pakar bedah memotong tulang yang hancur dan menghilangkannya.
 • Di tempat unsur-unsur artikul yang dihapuskan, prostesis pada leher, kepala, atau katil artikular dipasang dan dipasang dengan bantuan simen atau pin.
 • Selepas pemasangan, ia dinilai seberapa baik prosthesis dipasang dan dipasang dengan ketat, selepas itu luka itu disedut.

Setelah selesai operasi, ia menyakitkan selama beberapa jam untuk ditempatkan di unit penjagaan rapi, yang mana dia dapat meninggalkan sebaik sahaja doktor yakin bahawa keadaannya stabil.

Tempoh pemulihan selepas pembedahan

Rata-rata, tempoh pemulihan tisu selepas operasi sedemikian adalah enam bulan. Sepanjang masa ini, pesakit mesti mematuhi semua preskripsi dan preskripsi perubatan. Yang paling penting ialah minggu pertama selepas pembedahan.

Ia bergantung pada seberapa baik prostesis menjadi akar dan menyembuhkan luka pasca operasi, berapa lama pemulihan selepas arthroplasty sendi pinggul akan berlangsung, dan apakah hasil akhirnya. Pelanggaran cadangan doktor pada peringkat ini boleh menyebabkan akibat yang serius dan juga membatalkan hasil prostetik.

Selepas pembedahan selama sekurang-kurangnya tujuh hari, pesakit harus berada di hospital. Keradangan adalah perkara biasa dalam kes ini, kerana campur tangan pembedahan dilakukan. Pesakit tidak boleh bergerak hari ini.

Pada minggu kedua, penyembuhan aktif tebu yang terjejas semasa operasi berlaku. Luka menyembuhkan dengan cepat. Sepanjang tempoh ini, anda boleh mula menjalankan, memberikan beban minimum pada sendi pinggul dan kaki. Tujuan utama pertuduhan itu adalah untuk membawa otot-otot ke nada dan tidak membenarkan mereka menjadi atrofi.

Dari minggu ketiga dan ketujuh, kedua-dua pesakit dan badan terbiasa dengan sendi baru. Pesakit boleh bangun dan bergerak, tetapi hanya pada tongkat. Proses memulihkan mobiliti bersama dan anggota badan akan dipercepatkan oleh latihan fisioterapi. Pertama, satu set latihan dipilih yang memberikan beban yang minimum. Secara beransur-ansur, latihan ini dilengkapi dan rumit.

Pesakit mungkin berasa lonjakan kekuatan pada peringkat ini, tetapi masih awal untuk kembali ke kehidupan aktif sepenuhnya, dan lebih kepada olahraga. Tempoh dari ketujuh hingga minggu kesembilan adalah tidak kurang penting daripada minggu pertama selepas pembedahan. Pada masa ini, prostesis dan tisu tulang tumbuh bersama, bersama-sama mereka mesti membentuk satu keseluruhan.

Oleh itu, pada peringkat ini, sekatan ke atas aktiviti fizikal diatur semula. Dari kesembilan hingga minggu kedua belas, tempoh penyesuaian dan pemulihan terakhir berlaku. Pesakit belajar berjalan tanpa tongkat dan akhirnya terbiasa dengan prostesis.

Sekatan ke atas sukan dikenakan pada 12 bulan selepas penyempurnaan tempoh pemulihan. Sepanjang masa ini adalah perlu untuk terus melakukan fisioterapi, urut, adalah wajar untuk melibatkan diri dalam sukan air.

Apa yang anda perlu tahu tentang operasi untuk menggantikan sendi lutut: penyediaan dan pemulihan

Sendi lutut direka untuk melaksanakan fungsi yang kompleks. Patela, tibia dan femur disertai oleh ligamen dan permukaan mereka ditutup dengan rawan yang halus, yang memudahkan pergerakan.

Sebaik sahaja apa-apa penyakit berlaku yang melanggar integriti sendi kapsul, bukan sahaja menjadi lebih sukar untuk memindahkan anggota badan, tetapi semua tindakan mula disertai dengan sakit.

Secara beransur-ansur, semua tisu artikular mula mengalami ubah bentuk. Apabila penyakit itu berlanjutan dan keupayaan untuk menggunakan anggota secara beransur-ansur hilang, penggantian endoprosthesis dapat membantu.

Petunjuk dan kontra untuk pembedahan

Pembedahan boleh diberikan dengan adanya penyakit tertentu:

 1. Arthrosis Di hadapan penyakit ini, keanjalan permukaan berkurang, mengakibatkan kerosakan pada tulang rawan artikular. Gejala-gejala ciri dinyatakan dalam kesakitan yang teruk, serta dalam mengehadkan amplitud pergerakan yang mungkin. Deforming bentuk arthrosis mungkin berlaku kerana memakai permukaan sendi;
 2. Artritis. Proses keradangan yang berlaku di sendi.
 3. Arthrosis dysplastik. Struktur yang salah atau perkembangan sendi yang tidak mencukupi.
 4. Rheumatoid arthritis. Keradangan yang berlaku pada sendi-sendi kecil.
 5. Artritis posttraumatik. Mengurangkan keanjalan tisu bersama selepas kecederaan.
 6. Osteoarthritis. Proses pemendapan dalam sendi garam berat.
 7. Nekrosis aseptik. Tulang tulang secara beransur-ansur mula mati.

Kontra untuk pembedahan

Campur tangan sedemikian sangat serius dan oleh itu terdapat senarai keseluruhan kontra untuk penggantian sendi lutut. Ini termasuk penyakit seperti:

 • diabetes yang teruk;
 • kekurangan buah pinggang atau kardiopulmonari;
 • menghidap rematik;
 • tuberkulosis;
 • penyakit yang dikaitkan dengan pembekuan darah;
 • tumor;
 • penyakit neuropsychiatrik.

Persediaan untuk pembedahan

Sebelum campur tangan, pesakit menjalani kursus latihan intensif. Beberapa minggu sebelum itu, peperiksaan khas dijalankan.

Untuk melakukan operasi pembedahan, permit perubatan harus diperolehi, oleh itu, adalah disyorkan untuk melakukan konsultasi tambahan dengan ahli terapi.

Ia perlu mengenal pasti penyakit tertentu yang boleh menjejaskan tubuh semasa endoprosthesis.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Kadang-kadang doktor akan membantu membetulkan rawatan. Sebagai contoh, dalam kes hipertensi arteri adalah sangat penting untuk cuba membuang tekanan dengan satu norma sebelum campur tangan.

Memilih diet untuk menstabilkan paras gula dalam darah adalah penting dalam kehadiran diabetes, dan jika ada penyakit kronik di dalam badan, maka bersama-sama dengan doktor adalah penting untuk mengoptimumkan skema rawatannya.

Juga penyediaan penggantian sendi lutut termasuk langkah-langkah berikut:

 1. Kawalan berat badan. Perlu untuk mengekalkannya jika perlu. Sekiranya terdapat jisim berlebihan, anda harus segera menurunkan berat badan. Ini tidak akan membebankan endoprosthesis.
 2. Latihan Ia perlu untuk memulakannya di bawah pengawasan perubatan. Latihan akan ditujukan untuk membangunkan otot-otot lengan, torso, yang akan memudahkan untuk bergerak pada tongkat. Menguatkan otot kaki juga penting, kerana dalam kes ini masa pemulihan dikurangkan.
 3. Lawati doktor pergigian. Penghapusan jangkitan kronik kronik yang mungkin di dalam mulut adalah penting kerana ia menghapuskan risiko keradangan yang mungkin selepas pembedahan. Penyusunan semula penuh adalah perlu, tetapi jika tidak mustahil, maka selepas operasi itu penting penting untuk melawat doktor gigi dalam tempoh setahun.
 4. Berhenti merokok. Perkara ini adalah penting untuk memperbaiki penyembuhan luka, dan juga untuk menghapus kemungkinan timbul masalah dengan paru-paru selepas endoprosthesis sendi lutut.
 5. Latihan dengan kruk. Latihan sedemikian akan membantu untuk bergerak dengan lebih baik, serta membolehkan anda pulih lebih cepat.
 6. Derma darah Ia perlu untuk transfusi. Sekiranya pakar bedah mengesyorkan melakukan ini, dengan mengandaikan bahawa selepas endoprosthesis, langkah ini diperlukan, maka darah harus disumbangkan.
 7. Menghentikan ubat-ubatan tertentu. Pada peringkat penyediaan, adalah penting untuk melaporkan sepenuhnya semua persediaan yang diambil. Penting untuk diperhatikan walaupun mereka yang dijual tanpa preskripsi. Pakar bedah boleh mengesyorkan menolak sebahagian daripada mereka atau menggantikannya. Ini terutama berlaku bagi ubat-ubatan yang boleh menjejaskan pembekuan darah.

Perkara-perkara berikut hendaklah dibawa ke hospital:

 • tongkat;
 • kelengkapan mandi;
 • kasut tahan;
 • krim pelepasan;
 • jubah mandi;
 • senarai ubat, termasuk yang baru-baru ini telah dihentikan;
 • gelas jika kanta lekap dipakai;
 • caj telefon dan peranti;
 • beberapa wang tunai untuk kegunaan peribadi;
 • majalah atau buku;
 • alat bantu dengar, gigi palsu, jika perlu, juga bagi mereka yang anda perlukan untuk mengambil bekas yang berasingan;
 • dibenarkan untuk mengambil pemain komputer riba.

Hari sebelum pembedahan

Sebagai peraturan, pembedahan untuk menggantikan sendi lutut dijangka pada keesokan harinya selepas tarikh kemasukan ke hospital yang dilantik. Pada hari ini, doktor menjalankan pemeriksaan lain, menyemak ujian, selepas itu kertas kerja bermula.

Kemudian, di dalam bilik kecemasan, sejarah perubatan bermula dan pesakit ditempatkan di wad. Dokumentasi perubatan ini akan disiapkan oleh doktor ketika melakukan wawancara. Beliau juga akan membincangkan mengenai rancangan dan kursus operasi, kekurangan kemungkinannya, dan aspek positif.

Prosedur ini dipanggil persetujuan bertulis untuk rawatan. Sudah pada akhir perbualan, pesakit mesti menandatangani jika dia bersetuju untuk pembedahan.

Selepas pakar anestesi itu akan berbincang dengan pesakit jenis anestesia yang akan digunakan.

Malam sebelum operasi

Sudah petang lebih baik jangan makan. Minum juga dilarang. Apabila dahaga, anda boleh membilas tekak dengan air, tetapi jangan menelannya.

Dalam sesetengah kes, mereka mungkin membuat pengecualian, tetapi anda perlu bercakap dengan doktor terlebih dahulu. Penolakan makanan dan air adalah perlu untuk anestesia untuk bekerja dengan lebih baik. Pada waktu petang atau sebelum pembedahan, anda boleh mandi.

Sekiranya jururawat meminta anda mengeluarkan rambut, anda tidak boleh menggunakan pisau cukur. Sekiranya tercalar, pembedahan mungkin ditangguhkan, kerana risiko peningkatan jangkitan. Lebih baik menggunakan krim khusus.

Pada waktu malam, lebih baik untuk berehat baik dan cuba untuk tidak bimbang. Sudah pada waktu pagi anda boleh menyikat gigi anda, tetapi anda tidak boleh menelan air.

Penyediaan rumah

Adalah penting untuk melakukan perkara berikut:

 • Letakkan semua item penting di bilik pada tahap lengan supaya tidak perlu bersandar di atasnya atau menjangkau.
 • Susun semula perabot untuk membebaskan ruang yang diperlukan untuk pergerakan yang selesa pada pejalan kaki atau tongkat.
 • Membeli telefon radio.
 • Pita bahagian tajam dan sudut perabot, letakkan semua wayar, tikar dan segala-galanya di tempat pergerakan, yang mana anda boleh tersandung. Tepi karpet boleh dilekatkan dengan pita sehingga mereka tidak membuli. Sekiranya parket diletakkan di atas lantai, sangat penting bahawa tidak ada satu dinding yang jatuh.
 • Sekiranya rumah itu bertingkat dua, semua barang penting harus dipindahkan ke bawah. Juga pada masa itu disyorkan untuk menukar bilik ke bilik tidur di tingkat bawah.
 • Membeli kerusi atau kerusi tidak hanya kuat dan dengan tangan yang handal, tetapi juga apabila duduk sendi lutut lebih rendah daripada tulang pinggul.
 • Sebuah bangku kecil, yang boleh anda beli atau membina diri anda. Apabila duduk, kaki yang dikendalikan hendaklah diletakkan di atasnya supaya ia lurus.
 • Untuk beberapa waktu, lebih baik memberi haiwan peliharaan kepada rakan atau saudara mara.
 • Di satu tempat, lebih baik memasang semua perkara yang diperlukan. Sebuah TV, kerusi yang selesa, radio, panel kawalan, telefon, tablet, jag dan gelas, buku - biarkan semuanya dekat, sehingga tidak perlu sentiasa bangun dan berjalan di sekitar benda-benda ini.
 • Untuk mengelakkan tergelincir, anda perlu memakai petua getah pada kaki kerusi.
 • Di bilik mandi, lebih baik memasang kerusi tangan, dan juga membeli tempat duduk yang boleh anda duduki semasa mencuci. Semua peralatan mandian juga perlu dijangkau.

Operasi

Radiografi pra-dilantik. Ini membolehkan anda menentukan ubah bentuk sendi. Seterusnya ialah arthroscopy. Peralatan khas diperkenalkan melalui hirisan, yang memungkinkan untuk menilai sejauh mana kerosakan dari bahagian dalam.

Sendi lutut akan mengulangi semula bentuk semulajadi. Sebelum pemasangannya, permukaan tibia, femur dan patella akan dikeluarkan, dan kemudian prostesis akan ditetapkan. Kadang-kadang sendi semulajadi dikekalkan, tetapi dengan luka yang luas ia juga boleh dikeluarkan.

Di samping langkah-langkah ini, langkah-langkah khas juga diambil untuk mengurangkan risiko komplikasi selepas arthroplasty lutut, rupa jangkitan atau pengumpulan darah.

Selepas endoprosthetics, radiografi sekali lagi dilakukan, yang membolehkan pakar bedah memastikan bahawa prostesis diletakkan dengan betul. Kebenaran untuk memindahkan pesakit menerima hari berikutnya.

Dalam video di hujung artikel, anda dapat melihat bagaimana sendi lutut diganti.

Langkah-langkah pemulihan

Latihan yang perlu dilakukan selepas arthroplasty lutut adalah perlu dan penting kerana kemungkinan pembekuan darah menurun. Pada mulanya, pergerakan sukar, jadi mereka harus dilakukan dengan sangat perlahan.

Bagi setiap pesakit, doktor memilih latihan yang paling sesuai.

 1. Putaran pergelangan kaki. Pergerakan pekeliling menentang dan mengikut arah jam.
 2. Pergerakan kaki ke atas dan ke bawah, seolah-olah mengepam kaki pam.
 3. Tekan otot kaki dan cuba meluruskannya.
 4. Sebelum meletakkan tuala di bawah tumit anda, anda juga harus cuba meluruskan kaki anda. Anda perlu mencuba permukaan dalaman lutut untuk menyentuh permukaan katil.
 5. Angkat kaki lurus.
 6. Flexion anggota dalam kedudukan duduk. Dalam kes ini, satu kumpulan latihan dilaksanakan dengan sokongan di atas katil, dan kedua - duduk di atasnya.

Hari berikutnya pemulihan selepas arthroplasty lutut dibenarkan untuk bangun dan berjalan dengan bantuan tongkat.

Dalam sesetengah kes, pakar bedah boleh menasihati kurang untuk memuat kaki, tetapi ini berlaku hanya secara individu.

Pemulihan yang teratur dengan betul selepas menggantikan sendi lutut adalah sangat penting dan tidak boleh diabaikan.

Penjagaan luka

Luka yang ditinggalkan selepas operasi memerlukan penjagaan yang mencukupi untuk mencegah jangkitan. Jahitan diletakkan di atasnya, yang akan dikeluarkan dalam masa dua minggu.

Sekali sehari perlu mengeluarkan pembalut dari luka, lincirkan dengan larutan garam khas. Semua pembalut dilakukan oleh profesional perubatan. Jika kemerahan tiba-tiba muncul di sekitar luka, ia harus segera dilaporkan kepada doktor.

Latihan

Pada peringkat awal, latihan selepas arthroplasty lutut boleh dilakukan semasa berdiri, tetapi mereka mesti dilakukan dengan berhati-hati. Kadang-kadang bantuan diperlukan terlebih dahulu untuk mengekalkan keseimbangan. Kelonggaran anggota badan yang paling berkesan dalam kedudukan berdiri.

Pada peringkat seterusnya, latihan harus dilakukan dengan bantuan bobot latihan atau latihan. Ini membolehkan anda dengan cepat mengembangkan keanjalannya.

Bersama-sama dengan berat, anda boleh mengangkat kaki, membengkokkannya, memutarkan anggota badan. Tetapi apabila berlatih pada simulator basikal, adalah penting untuk menyesuaikan tahap kerusi supaya ia hanya boleh disentuh dengan kaus kaki.

Secara beransur-ansur, terapi latihan boleh menjadi lebih sengit, anda boleh berjalan lebih jauh dan melakukan latihan. Kualiti dan kuantiti mereka akan menentukan berapa lama ia menjadi mungkin untuk kembali kepada kehidupan normal.

Apakah komplikasi yang mungkin?

Dalam sesetengah kes, komplikasi mungkin timbul. Kemungkinan perkembangan masalah berikut:

 • serangan jantung;
 • rupa darah beku;
 • perkembangan jangkitan;
 • memakai atau melonggarkan implan;
 • kerosakan pada saraf atau saluran darah.

Setiap komplikasi ini boleh dielakkan sekiranya anda mengikuti semua cadangan doktor.

Ia juga penting untuk mengambil kira bahawa disebabkan oleh pelbagai jenis ubat-ubatan dan tahap perkembangan perubatan yang tinggi, semua akibat-akibat ini tidak boleh dicegah, tetapi juga dicegah.

Harga urusniaga

Di klinik-klinik Moscow, kos lutut arthroplasty berbeza dan bergantung kepada berapa banyak pesakit yang sanggup membelanjakannya.

Harga minimum untuk artritis lutut bermula dari 50 ribu rubel.

Video: Bagaimanakah arthroplasty lutut

Hip arthroplasty kadang-kadang satu-satunya rawatan untuk menjaga seseorang berjalan. Secara umum, penyakit sistem muskuloskeletal paling kerap menyebabkan ketidakupayaan, kerana keupayaan seseorang untuk bekerja, kemungkinan aktiviti motor penuh, terjejas. Apa yang penting bukan sahaja hasil operasi, tetapi juga tempoh pemulihan, di mana gimnastik, urut, dan fisioterapi digunakan. Sejak selepas operasi terdapat sakit yang teruk, doktor menetapkan suntikan ubat penahan sakit dan ubat untuk mengurangkan keradangan.

Di antara patologi sendi dan tulang belakang, bahagian akaun sendi pinggul untuk bilangan operasi terbesar, kerana mengalami kedua-dua beban motor dan ia dapat menahan berat badan manusia. Jika anda tidak merawat patologi sendi dan tulang, jangan melakukan urut, gimnastik, kemudian dengan perkembangan penyakit yang teruk akan meningkat, maka ketidakupayaan untuk bergerak dan orang itu akan diancam kecacatan.

Anatomi

Secara keseluruhannya, terdapat beberapa tanda-tanda yang memerlukan operasi, termasuk penggantian endoprostetik. Untuk memahami mengapa sendi mengalami keradangan dan kecacatan, mari kita melihat anatomi.

Secara anatomi, sendi pinggul dianggap sebagai yang terbesar, sebagai tambahan, ia menyumbang kepada beban maksimum. Secara luaran, sendi yang menghubungkan pelvis dan paha menyerupai pembinaan seperti hingar, iaitu, kepala femoral berbentuk bola dimasukkan ke dalam acetabulum tulang di pelvis. Untuk membetulkan tulang di antara mereka, alam semula jadi memberi ganjaran kepada orang yang mempunyai tisu rawan mengelilingi sendi. Rawannya sendiri agak berdaya tahan dan tahan lama untuk menahan beban.

Sekiranya tidak terdapat pelinciran di sekitar sendi, tulang akan segera dihapuskan apabila bergerak dan seseorang akan terancam kecacatan. Untuk mengelakkan ini berlaku, rongga sendi dipenuhi dengan cecair sinovial. Cecair melembutkan pergeseran tulang terhadap satu sama lain, memainkan peranan susut nilai dan terlibat dalam pemindahan nutrien. Penyediaan darah ke kepala dilakukan dengan bantuan darah dari ikatan vaskular yang terletak di sendi. Femur diperbaiki oleh leher femoral, dan tulang pelvis oleh ligamen dan otot.

Setiap bahagian sendi boleh menjalani patologi, yang pada peringkat awal dirawat dengan cara yang konservatif dan jika tidak ada kesan, apabila ketidakupayaan atau pemusnahan tisu berlaku dan ada bukti, implan sendi pinggul ditanamkan.

Petunjuk untuk pembedahan

Petunjuk untuk prostetik adalah berdasarkan ketidakupayaan untuk menguruskan secara sendirian apabila rawatan lain tidak berkesan dan mengancam kecacatan. Terdapat dua kumpulan faktor untuk operasi ini. Penyebab luar (tanda-tanda) dikaitkan dengan kesan faktor traumatik. Operasi pada penetapan dan penggantian sendi ditetapkan untuk patah leher dan femur femoral. Di samping itu, kecederaan boleh mencetuskan permulaan proses degeneratif-radang di kawasan pelvis.

Penyebab dalaman (tanda-tanda) untuk operasi yang dilakukan adalah penyakit sendi. Ini termasuk keadaan berikut:

Arthrosis atau coxarthrosis. Dengan arthrosis, pemakanan tisu pada sendi merosot dan keradangan bermula. Akibatnya, terdapat penurunan jumlah cecair sinovial, kerosakan pada tisu tulang rawan, yang menyebabkan gejala kesakitan, penurunan aktiviti. Selepas menjalani terapi tanpa kesan, jika timbul komplikasi, satu operasi ditetapkan.

Anomali kongenital adalah dysplasias, di mana asetabulum tidak berkembang.

Proses keradangan sendi, di antaranya terdapat coxites, arthritis. Penyebabnya terletak pada gaya hidup, kecederaan, kehadiran reumatik, psoriasis, tuberkulosis dan penyakit lain. Sering kali, perkembangan pesat atau rawatan kemudian membawa kepada kemusnahan dan kecacatan sendi, menyebabkan kesakitan teruk. Dalam kes sedemikian, terdapat tanda-tanda pembedahan.

Nekrosis aseptik menjejaskan femur, dan memerlukan penggantian sendi dengan prostesis. Komplikasi nekrosis ditunjukkan dalam pemusnahan kepala femoral, dalam kerusakan bekalan darahnya, yang menyebabkan gejala sakit, imobilisasi.

Tidak semua penyakit memerlukan operasi, kerana ia juga boleh memberi komplikasi, prostesis tidak selalu menjadi akar, dan walaupun walaupun penggantian sendi, mobiliti dipecahkan, prestasi, menyebabkan ketidakupayaan. Oleh itu, tanda-tanda untuk pembedahan bukan sahaja adanya gejala-gejala ini, tetapi juga keadaan mereka yang terabaikan.

Jenis operasi

Matlamat endoprosthetics pada masa ini adalah untuk mengurangkan manifestasi kesakitan dan keupayaan untuk memulihkan fungsi bersama. Terdapat beberapa pilihan untuk pembedahan pada sendi pinggul, tetapi pemasangan prostesis dianggap paling optimum jika penyakit tersebut diabaikan dan pesakit mempunyai kecacatan. Selepas operasi, berdasarkan pengalaman peribadi, pesakit mendapati bahawa kualiti hidup bertambah baik.

Untuk masa yang lama, satu operasi dijalankan untuk menggantikan sendi dengan bantuan penetapan simen, iaitu, sendi itu cukup berat dan walaupun selepas implantasi di dalam tubuh manusia, ia perlu untuk pulih untuk masa yang lama. Daripada kelebihan penetapan simen, ini adalah murahnya prosedur, dari minus penetapan simen, terdapat kerumitan yang kerap, hayat perkhidmatan pendek selepas operasi.

Baru-baru ini, penggunaan endoprosthesis fiksasi cementless, yang dihasilkan daripada seramik, logam, polimer, telah menjadi topikal. Pendedahan cetek dengan tisu tidak membahayakan tubuh, satu prostesis boleh digunakan sehingga 20 tahun, yang menjadikan perkhidmatannya lebih lama daripada penetapan simen prostetik.

Kedua-dua prostesis moden dan endoprosthes penetapan simen dipasang untuk tempoh tertentu, selepas tamatnya operasi itu dilakukan semula dan prostesis baru ditanam.

Apabila sebahagian daripada sendi dipelihara dan hanya tisu tulang rawan dimusnahkan, prostesis permukaan dibenarkan (endoprosthesis tutup), iaitu, permukaan artikular diganti, sementara tisu tulang dipelihara. Apabila melakukan operasi sedemikian, seseorang boleh mengelakkan kecacatan dan terus aktif.

Operasi

Masa persediaan sebelum endoprosthesis adalah klasik, diet yang disyorkan, mandi. Sejak pembedahan yang luas, anestesia am dilakukan, kadang kala anestesia tulang belakang serantau digunakan. Anestesia tulang belakang terdiri daripada menyuntik dadah ke kawasan lumbar, ke dalam saraf tunjang.

Selepas berakhirnya operasi, adalah penting untuk mencegah komplikasi, oleh itu, berehat, menjaga dan menjalankan ubat-ubatan anti-radang, analgesik dan, jika perlu, antibiotik adalah disyorkan.

Selepas operasi, doktor memberikan untuk mengkaji kompleks latihan dengan kemampuan untuk duduk, berjalan dan bangun. Selepas operasi dilakukan pada pengawetan tanpa simen atau penetapan simen, adalah penting untuk mengelakkan komplikasi, urut dan rehat yang ditetapkan. Ia adalah beberapa hari pertama tubuh menerima endoprosthesis dan ia dikontraindikasikan dalam tempoh tanpa izin doktor.

Selepas pembedahan, doktor memberi preskripsi ini:

 • beberapa hari pertama anda memerlukan diet untuk mengelakkan sembelit, sakit dan kembung disebabkan keadaan pasif;
 • agar tidak mendapat komplikasi seperti trombosis urat, anda perlu membalut dengan pembalut elastik anggota badan yang lebih rendah;
 • tidur harus tegas di belakang, dan ketika berbaring di sisi yang sihat, roller digunakan, diapit di antara kaki, yang harus dibengkokkan.

Beban di kaki yang dikendalikan boleh diberikan dengan penetapan simen selepas sebulan pemulihan, apabila rasa sakit hilang. Tetapi belajar untuk berjalan, melakukan urut dan kompleks gimnastik diperlukan pada hari-hari pertama. Dengan implantasi endoprosthes moden, tempoh pemulihan pergerakan dikurangkan kepada 3 minggu dan selepas dua bulan seseorang boleh berjalan. Jangan lupa bahawa anda perlu melakukan senaman, anda juga perlu urut dan fisioterapi.

Pemulihan

Berdasarkan pengalaman, pesakit menganggap: latihan awal dilakukan, kompleks fisioterapi diresepkan dan urut diberikan, semakin cepat pesakit mulai berjalan dan menjaga dirinya sendiri. Pendedahan cetek kepada fisioterapi memberikan rangsangan kepada saraf dan otot, dengan itu mengelakkan komplikasi. Untuk mendapatkan hasil yang baik dari pemulihan, kompleks gimnastik perlu dilakukan:

 1. Kedudukan bermula - anda perlu berdiri di atas kaki yang sihat, sambil memegang tangan ke tempat tidur, belakangnya. Kaki pesakit dibawa ke hadapan dengan tidak melebihi 30 cm, dan kembali ke DAN P.
 2. Dan P, seperti dalam nombor penerimaan 1. Ia sepatutnya, perlahan-lahan, ambil kaki ke sisi, sementara ia harus lurus.
 3. Dan P adalah sama, tetapi kaki ditarik balik, dan untuk kesan yang lebih baik salah satu tangan terletak di kawasan lumbar supaya belakang adalah lebih.
 4. Dan P berdiri dan bersandar di kepala tempat tidur atau kerusi. Ia perlahan untuk membengkokkan kaki sakit, tetapi tidak lebih daripada 90 darjah, manakala kaki meningkat hingga 15-20 cm.

Gimnastik dengan bantuan latihan ini membolehkan anda mengaktifkan otot dan mempercepatkan pemulihan, terutamanya jika urutan tambahan dilakukan. Ia adalah perlu untuk menjalankan jamuan 7-10 kali setiap orang pada 5-10 pendekatan. Apabila otot semakin kuat dan gejala kesakitan hilang, doktor akan menetapkan latihan penuh dalam kedudukan yang terdedah dan berdiri. Ia perlu mengikuti arahan doktor, melakukan urut, gimnastik kompleks, walaupun selepas tempoh pemulihan, untuk menguatkan otot dan ligamen, untuk mengelakkan komplikasi.

Urut sering dilakukan dengan bantuan salap ubat, yang mengurangkan kesakitan. Pelaksanaan kesan permukaan (urut, fisioterapi) harus lembut, dengan bantuan seorang pakar terlatih.

Selepas pembedahan, seseorang diberikan kecacatan, tahap daripadanya bergantung kepada umur, kehadiran patologi bersamaan.