Utama / Siku

Tulang manusia: struktur, komposisi sambungan mereka dan struktur sendi

Setiap tulang manusia adalah organ kompleks: ia menduduki kedudukan tertentu dalam badan, mempunyai bentuk dan strukturnya sendiri, melaksanakan fungsinya sendiri. Semua jenis tisu mengambil bahagian dalam pembentukan tulang, tetapi tisu tulang diguna pakai.

Ciri umum tulang manusia

Rawan hanya merangkumi permukaan artikular tulang, di luar tulang ditutup dengan periosteum, sumsum tulang terletak di dalamnya. Tulang mengandungi tisu adipose, darah dan saluran limfa, saraf.

Tulang tulang mempunyai sifat mekanik yang tinggi, kekuatannya dapat dibandingkan dengan kekuatan logam. Komposisi kimia tulang manusia yang hidup mengandungi: 50% air, 12.5% ​​bahan organik sifat protein (ossein), 21.8% bahan bukan organik (terutamanya kalsium fosfat) dan 15.7% lemak.

Jenis-jenis tulang dalam bentuk dibahagikan kepada:

 • Tubular (panjang - humeral, femoral, dll; pendek - falang jari);
 • rata (frontal, parietal, scapula, dll);
 • spongy (tulang rusuk, tulang belakang);
 • bercampur (berbentuk baji, zygomatic, rahang bawah).

Struktur tulang manusia

Unit asas tisu tulang adalah osteon, yang dapat dilihat melalui mikroskop pada pembesaran rendah. Setiap osteon termasuk dari 5 hingga 20 plat tulang yang terletak di kedudukannya. Mereka menyerupai silinder yang dimasukkan ke dalam satu sama lain. Setiap plat terdiri daripada bahan dan sel antara sel (osteoblast, osteocytes, osteoclasts). Di pusat osteon terdapat kanal - kanal osteon; ada kapal di dalamnya. Antara osteon bersebelahan adalah plat tulang yang diserap.

Struktur tulang manusia

Osteoblast membentuk tisu tulang, menyembuhkan bahan antara sel dan mengamalkan di dalamnya, mereka menjadi osteocytes - sel-sel proses yang tidak mampu mitosis, dengan organel yang lemah. Oleh itu, osteosit terutamanya terkandung dalam tulang yang terbentuk, dan osteoblas hanya terdapat dalam bidang pertumbuhan dan pertumbuhan semula tisu tulang.

Sebilangan besar osteoblas terdapat di periosteum - plat tisu penyambung yang nipis, tetapi padat yang mengandungi banyak saluran darah, saraf dan akhir limfa. Periosteum memberikan pertumbuhan tulang dalam ketebalan dan pemakanan tulang.

Osteoklas mengandungi sejumlah besar lisosom dan dapat mengeluarkan enzim, yang dapat menjelaskan pembubaran bahan tulang mereka. Sel-sel ini terlibat dalam pemusnahan tulang. Di bawah keadaan patologi dalam tisu tulang, jumlah mereka meningkat secara dramatik.

Osteoclast juga penting dalam proses perkembangan tulang: dalam proses membina bentuk tulang terakhir, mereka memusnahkan tulang rawan yang menenangkan dan bahkan tulang baru terbentuk, "membetulkan" bentuk utamanya.

Struktur tulang: padat dan spongy

Pada menggergaji, bahagian nipis tulang, dua strukturnya dibezakan - bahan padat (plat tulang diatur dengan ketat dan teratur), terletak secara dangkal, dan bahan spongy (unsur-unsur tulang yang longgar) yang terletak di dalam tulang.

Tulang padat dan spongy

Struktur tulang sedemikian sepenuhnya sepadan dengan prinsip asas mekanik struktur - dengan perbelanjaan yang paling sedikit bahan dan mudah untuk memastikan kekuatan maksimum struktur. Ini disahkan oleh fakta bahawa susunan sistem tiub dan balok tulang utama sepadan dengan arah daya mampatan, ketegangan dan berpusing.

Struktur tulang adalah sistem reaktif dinamik yang berubah sepanjang hayat seseorang. Adalah diketahui bahawa pada orang yang terlibat dalam buruh fizikal berat, lapisan tulang padat mencapai perkembangan yang relatif besar. Bergantung pada perubahan beban pada bahagian individu badan, lokasi tulang girders dan struktur tulang secara keseluruhan mungkin berubah.

Tulang manusia

Semua sebatian tulang boleh dibahagikan kepada dua kumpulan:

 • Sebatian yang berterusan, sebelum ini dalam perkembangan phylogenesis, fungsi tidak bergerak atau lambat;
 • sambungan tidak berterusan, kemudian dalam pembangunan dan fungsi mudah alih.

Di antara bentuk-bentuk ini terdapat peralihan - dari terus ke tidak berterusan atau sebaliknya - separuh mengartikulasikan.

Struktur sendi manusia

Sambungan berterusan tulang dilakukan melalui tisu penghubung, tulang rawan dan tisu tulang (tulang tengkorak itu sendiri). Tulang yang dipenggal, atau sendi, adalah pembentukan sendi tulang yang lebih muda. Semua sendi mempunyai pelan umum struktur, termasuk rongga artikular, beg artikular dan permukaan artikular.

Rongga artikuler diperuntukkan secara kondisional, kerana biasanya tidak ada kekosongan di antara kantong artikular dan ujung artikular tulang, tetapi ada cairan.

Beg bersama merangkumi permukaan artikular tulang, membentuk kapsul yang dimeteraikan. Beg bersama terdiri daripada dua lapisan, lapisan luar yang berpindah ke periosteum. Lapisan dalaman melepaskan cecair ke dalam rongga sendi, yang memainkan peranan pelincir, memastikan geser bebas dari permukaan artikular.

Jenis sendi

Permukaan artikular tulang yang mengartikulasikan ditutup dengan rawan artikular. Permukaan rapi rawan artikular ini menggalakkan pergerakan di sendi. Permukaan artikular sangat beragam dalam bentuk dan saiz, ia biasanya dibandingkan dengan angka geometri. Oleh itu nama sendi dalam bentuk: sfera (humeral), ellipsoid (ray-carpal), silinder (ray-siku), dsb.

Oleh kerana pergerakan yang diartikulasikan terjadi di sekitar satu, dua atau banyak paksi, sendi juga dibahagikan dengan bilangan paksi putaran ke dalam multiaxial (bulat), biaxial (ellipsoid, pelana) dan uniaxial (silinder, blok).

Bergantung pada bilangan tulang yang diartikulasikan, sendi dibahagikan kepada yang mudah, di mana dua tulang disatukan, dan yang kompleks, di mana lebih daripada dua tulang diartikulasikan.

Sendi manusia: jenis dan ciri struktur

Sistem muskuloskeletal (ODA) adalah sistem yang sangat kompleks yang bertanggungjawab keupayaan untuk memindahkan tubuh manusia di angkasa. Secara struktural, ia terbahagi kepada dua bahagian - aktif (otot, ligamen, tendon) dan pasif (tulang dan sendi).

Menarik Kerangka manusia adalah sejenis bingkai, sokongan untuk semua sistem lain badan. Dalam orang dewasa, ia terdiri daripada 200 tulang, sendi yang boleh menjadi tidak bergerak dan mudah alih.

Tulang bergerak memberikan sendi, yang mana terdapat 360. Bagi sebahagian besar, mereka terletak di tulang belakang, di mana jumlah mereka mencapai 147 keping; mereka memberikan artikulasi vertebra antara mereka dan dengan tulang rusuk.

Tujuan utama sendi artikular, selain memastikan pergerakan tulang, adalah susut nilai, pengurangan gegaran dan beban yang dialami oleh kerangka kami.

Struktur sendi manusia

Semua sendi badan kita dibahagikan kepada jenis utama berikut:

 • sinovial (mudah alih);
 • berserabut (mudah alih terhad);
 • berserabut (tetap).

Synovial

Sediakan sambungan paling mudah antara tulang berasingan. Mereka adalah struktur yang paling kompleks dan terdiri daripada beberapa bahagian utama. Permukaan sinovial termasuk permukaan artikular lutut, bahu, siku, jari, dsb. Anatomi mereka, bergantung kepada jenis, adalah seperti berikut:

 1. Epiphisis tulang. Bahagian lanjutan tulang tiub (paha, kaki, bahu, lengan bawah) yang berfungsi sebagai asas untuk tisu tulang rawan.
 2. Rawan hyaline. Ia merangkumi epifisis dan mempunyai tekstur yang elastik, padat. Ketebalan tulang rawan hyaline, bergantung kepada tempat mereka berada, adalah 1 - 5 mm.
 3. Kapsul bersama. Mengelilingi tulang rawan, membuat sekelilingnya cangkang kedap udara - beg artikular yang dipenuhi dengan cecair sinovial.
 4. Membran sinovial. Bentuk permukaan dalaman kapsul sendi. Fungsi utamanya adalah untuk meningkatkan tahap mobiliti dan susut nilai artikulasi tulang, serta perlindungan biologi rongga artikular dari penembusan mikroorganisma patogenik.
 5. Cecair Synovial. Mengisi rongga beg artikular, adalah massa likat, telus atau sedikit keruh. Ia memainkan peranan pelincir yang menghalang geseran permukaan kartilaginous terhadap satu sama lain semasa pergerakan.
 6. Bungkusan. Kain yang kuat yang bergerak dengan saling menghubungkan tulang bersebelahan, pada masa yang sama menyesuaikan amplitud pergerakan mereka. Terletak di luar dan di dalam kapsul bersama.

Fibrous

Dalam kes ini, tulang individu terikat antara satu sama lain menggunakan tisu tulang rawan. Akibatnya, sambungan itu diperoleh, walaupun tidak aktif, tetapi lebih tahan lama.

Dalam bahasa Latin, "serat" bermaksud serat, dari mana jenis sambungan ini mendapat namanya. Sternum, tulang rusuk, cakera intervertebral, serta tulang pelvis dan beberapa tulang tengkorak bersambung dengan cara berserat.

Fibrous

Dalam kes ini, tulang-tulang saling terhubung dengan ketat bahawa mereka praktikal membentuk permukaan monolitik. Pada masa yang sama, tisu tulang rawan penyambung bertambah teruk sehingga kehilangan semua keanjalan. Demikian juga artikulasi tulang besar dari peti besi kranial (frontal, parietal, temporal).

Klasifikasi sendi manusia

Sendi sinovial rangka manusia dibahagikan kepada beberapa jenis. Oleh kerana sejumlah besar sendi artikular yang berbeza, satu "jadual sendi" telah dibangunkan untuk pembezaannya dalam biologi. Dalam anatomi manusia moden, artikulasi dikelaskan mengikut beberapa kriteria:

 1. Dengan bilangan permukaan.
 2. Mengikut bentuk permukaan.
 3. Dengan darjah kebebasan bergerak.

Bilangan permukaan

Sambungan tulang mungkin mempunyai beberapa permukaan sendi artikular, bergantung pada apa yang dibahagikan kepada jenis berikut.

Bersama sederhana (simplex)

Sendi mudah hanya mempunyai dua permukaan artikular bergerak, di antara yang tidak ada tambahan tambahan. Contoh-contoh sendi itu adalah falangs jari, sendi bahu atau pinggul. Jadi, bentuk sendi mudah rongga artikular skapula dan kepala humerus.

Complicated (komposit)

Sambungan ini mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular. Jenis ini termasuk sendi siku, yang lebih rumit berbanding sendi bahu. Mereka juga mungkin mempunyai kemasukan tambahan - cartilaginous atau tulang. Pembinaan yang sama dipanggil gabungan yang kompleks dan gabungan. Skema strukturnya berbeza daripada mudah kerana reka bentuk mereka mungkin termasuk komponen tambahan:

 1. Kompleks - mengandungi dalam struktur mereka unsur kartilaginous intraartikular (disk meniscus, atau kartilaginous). Ia membahagikan sendi dari bahagian dalam menjadi dua bahagian terpencil. Satu contoh sendi kompleks adalah sendi lutut, di mana meniskus membahagikan rongga intra-artikular menjadi dua bahagian.
 1. Digabungkan - adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah dari satu sama lain, yang, meskipun demikian, berfungsi sebagai mekanisme tunggal. Satu contoh ialah sendi temporomandibular yang bertanggungjawab untuk pergerakan mandibula. Pada masa yang sama, disebabkan oleh mekanisme sambungan yang kompleks, ia dilengkapi dengan pergerakannya dalam beberapa arah sekaligus: naik dan turun, ke hadapan dan belakang, dan kiri dan kanan.

Sifat pergerakan (tahap kebebasan) sendi manusia

Sendi-sendi tulang individu boleh memberi mereka pergerakan yang berbeza berbanding satu sama lain. Mengikut tahap mobiliti, mereka dibahagikan kepada:

Uniaxial

Berikan pergerakan tulang yang terhubung hanya pada satu paksi (hanya ke hadapan ke belakang atau ke bawah).

Biaxial

Pergerakan di dalamnya berlaku dalam dua pesawat tegak lurus (contohnya, dalam menegak dan mendatar, atau dalam membujur dan melintang).

Multiaxis

Seperti gabungan tulang, terima kasih kepada ciri-ciri reka bentuk, memberi mereka peluang untuk bergerak bersama beberapa paksi. Sendi pelbagai gandar boleh menjadi triaxial dan kuadratik.

Bezosnye

Mereka mempunyai permukaan artikular rata, yang membolehkan tulang bersebelahan untuk melakukan pergerakan gelongsor atau putaran yang sangat terhad. Sebagai peraturan, mereka memberikan artikulasi tulang atau tulang pendek yang memerlukan sambungan yang sangat kuat.

Bentuk permukaan artikular

Bergantung pada bentuknya, semua sendi dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Setiap daripada mereka mempunyai ciri-ciri sendiri - khususnya, bentuk mereka menentukan sifat pergerakan tulang yang terhubung. Oleh itu, semua kumpulan sendi dikaitkan dengan tahap mobiliti mereka.

Sendi uniaxial dibahagikan mengikut bentuk permukaan artikular ke dalam jenis berikut:

Silinder

Permukaan artikular dalam kes ini diatur secara longitudinal, dan salah satunya mempunyai bentuk paksi, dan yang lain - bentuk silinder dengan dasar memotong longitudinal. Contoh klasik simpang artikular silinder adalah atlantoaksial median, terletak di vertebra serviks.

Blocky

Sambungan seperti blok dalam bentuknya menyerupai silinder, tetapi permukaan artikular di dalamnya tidak terletak jauh, tetapi melintang. Untuk mengehadkan anjakan tulang di sisi, mereka mungkin mempunyai rabung dan alur khas yang menghalang kebebasan pergerakan. Ini termasuk sendi fungsional jari manusia atau sendi siku daripada ungulates.

Skru

Intinya, ia adalah sejenis artikulasi blok. Reka bentuk reka bentuk helical menganggap kehadiran pada permukaan epiphysis satu tulang sejenis alur yang memasuki saluran yang sama pada epiphisis tulang kedua. Disebabkan ini, mungkin untuk bergerak di lingkaran, di mana nama kedua jenis sendi, berbentuk lingkaran, berlaku.

Sendi biaxial disediakan oleh struktur artikular berikut.

Ellipsoid

Permukaan yang tergabung pada salah satu tulang mempunyai bentuk cembung, dan yang lain - elips cekung. Dalam rangka manusia, atlantosis bersambung artikular dan sendi yang menghubungkan tulang femur dan tulang tibial tergolong dalam elips.

Condylar

Permukaan satu tulang adalah dalam bentuk sfera, dan yang lain adalah permukaan cekung di mana sfera ini terletak. Sendi condyle menyediakan mobiliti tulang dalam dua pesawat: perpanjangan lenturan dan putaran ke kanan ke kiri. Sambungan condylar ini kelihatannya sfera. Tetapi, tidak seperti dia, tidak membenarkan untuk membuat pergerakan putaran aktif di sekitar paksi menegak. Contohnya adalah metacarpophalangeal dan sendi lutut.

Pelana

Kedua-dua pelana yang dibongkarkan mempunyai pelana dalam bentuk pelana di hujung mereka, dan lubang-lubang ini berserenjang dengan satu sama lain. Pengaturan ini memberikan beberapa peluang lagi semasa memandu. Contohnya, sendi pergelangan tangan metacarpous dari ibu jari dan primata manusia mempunyai reka bentuk yang serupa, yang membolehkan ia "dikontraskan" dengan seluruh jari.

Kemungkinan pembangkang seperti itu, dari sudut pandang ahli biologi, telah menjadi salah satu sebab utama transformasi monyet kepada seorang lelaki. Kehadiran sendi pelana membolehkan nenek moyang kita menggunakan tangan kita sebagai mekanisme menggenggam aktif untuk memegang pelbagai alat.

Artikulasi multiaxial dilakukan menggunakan sendi bentuk berikut:

Sfera

Dalam kes ini, salah satu tulang mempunyai kepala berbentuk bola di ujungnya, dan tulang bertentangan mempunyai berongga. Akibatnya, pergerakan adalah mungkin dalam mana-mana arah, yang menjadikan sendi sfera paling bebas dalam tubuh manusia.

Nama lain mereka ialah walnut, kerana kesamaan bentuk kepala sfera dengan walnut. Contoh klasik dari sendi sfera adalah sendi bahu di antara skapula dan humerus.

Berbentuk cawan

Ia adalah salah satu bentuk persendirian dari simpang globular. Begitu juga artikulasi sendi terbesar seseorang - pinggul. Dalam kes ini, kepala sfera diletakkan dalam "mangkuk" khas - rongga swivel. Sambungan sedemikian membolehkan seseorang untuk menggerakkan pinggul dalam empat arah:

 • pada paksi hadapan - perpanjangan lanjutan (apabila berjongkok, mengangkat kaki ke perut);
 • pada paksi sagittal - penarikan balik kaki ke tepi dan kembali ke kedudukan asalnya;
 • pada paksi menegak - sesetengah anjakan kelopak relatif kepada pelvis semasa meregangkan kaki;
 • putaran pinggang;

Rata

Permukaan kedua-dua tulang yang dihadapi satu sama lain dalam kes ini adalah rata atau dekat dengannya. Takrif yang lebih tepat bukan "satah", tetapi "permukaan sfera seksyen besar". Sendi sedemikian membolehkan tulang untuk membuat pergerakan di sepanjang ketiga-tiga paksi; Walau bagaimanapun, disebabkan oleh keistimewaan reka bentuk mereka, semua pergerakan ini sangat terhad dalam amplitud. Untuk sebahagian besar mereka memainkan peranan penolong, penolong. Satu contoh struktur sedemikian adalah sendi intervertebral, sendi kaki dan tangan.

Amphiarthrosis

Mereka adalah "sendi yang ketat". Satu sejenis kompaun khas, mungkin dengan sebarang bentuk permukaan. Ciri tersendiri adalah kehadiran kapsul yang pendek dan ketat, yang dikelilingi oleh semua sisi oleh ligamen yang kuat, tidak praktikal.

Permukaan artikular kedua-dua tulang yang saling bertentangan sangat ketat antara satu sama lain. Ciri reka bentuk ini mengehadkan keupayaan mereka untuk berpindah relatif terhadap satu sama lain. Sebagai contoh, Amphiarthrosis adalah sendi sacroiliac. Tujuan struktur tegar tersebut - kejatuhan kejutan dan kesan yang dialami oleh tulang.

Kesimpulannya

Oleh itu, kita telah mempertimbangkan bagaimana gabungan manusia, berapa banyak terdapat di dalam tubuh kita, jenis dan ciri-ciri setiap sendi, dan juga di mana mereka berada.

Apakah jenis sendi yang ada pada seseorang? Anatomi

Sistem muskuloskeletal diwakili oleh bahagian aktif dan pasif. Sendi lelaki adalah asas pergerakannya. Oleh itu, kita perlu mengenali struktur dan klasifikasi mereka. Sains yang mengkaji penyatuan tulang disebut arthrology.

Sendi adalah sendi bergerak dari permukaan tulang, dikelilingi oleh beg pelindung khas di mana terdapat cecair artikular. Seperti minyak dalam enjin kereta, cecair sinovial tidak membenarkan tulang menggosok. Setiap sendi mempunyai permukaan artikular dan sambungan mudah alih mereka.

Tetapi ada bentuk sendi yang tetap atau tidak aktif dan dengan usia boleh menjadi tenunan tulang. Mereka terletak di pangkal tengkorak, dan mengetatkan tulang pelvis. Ini berlaku apabila seseorang melewati perkembangan terakhirnya, dan tubuh memulakan proses penuaan.

Anatomi dan pergerakan sendi

Setiap pergerakan dalam kehidupan seseorang dikawal oleh sistem saraf pusat, maka isyarat dihantar ke kumpulan otot yang diperlukan. Sebaliknya, ia memacu tulang yang diingini. Bergantung pada kebebasan pergerakan paksi sendi, satu tindakan dilakukan dalam satu arah atau yang lain. Rawan permukaan artikular meningkatkan kepelbagaian fungsi pergerakan.

Peranan penting dimainkan oleh kumpulan otot yang menyumbang kepada pergerakan sendi. Ligamen terdiri daripada kain padat, mereka memberikan kekuatan dan bentuk tambahan. Pembekalan darah melalui saluran arteri utama rangkaian arteri. Arteri besar membentuk arteriol dan kapilari, membawa nutrien dan oksigen ke dalam artikulasi dan tisu periartikular. Aliran keluar berlaku melalui sistem vena saluran darah.

Terdapat tiga arahan utama pergerakan, mereka menentukan fungsi sendi:

 1. Paksi Sagittal: melaksanakan fungsi plumbum;
 2. Paksi menegak: melaksanakan fungsi supaan - pronation;
 3. Paksi hadapan: melaksanakan fungsi perpanjangan - lanjutan.

Struktur dan bentuk sendi dalam bidang perubatan boleh dibahagikan dengan mudah ke dalam kelas. Klasifikasi bersama:

 • Uniaxial. Jenis blok (falanges jari), sendi silinder (sendi siku radial).
 • Biaxial. Bersadur bersama (carpal-metacarpal), jenis ellipsoid (ray-carpal).
 • Multiaxial. Sendi bulat (pinggul, bahu), jenis rata (sternoclavicular).

Jenis sendi

Untuk kemudahan, semua sendi tubuh manusia boleh dibahagikan kepada jenis dan jenis. Bahagian yang paling popular adalah berdasarkan struktur sendi seseorang, selalunya ia boleh didapati dalam bentuk meja. Klasifikasi jenis sendi manusia individu dibentangkan di bawah:

 • Putaran (jenis silinder). Asas fungsi pergerakan di sendi adalah supinasi dan pronation sekitar satu paksi menegak.
 • Jenis pelana. Artikulasi merujuk kepada jenis sambungan ini, apabila permukaan akhir tulang duduk di antara satu sama lain. Jumlah pergerakan berlaku sepanjang paksi sepanjang penamatannya. Selalunya ada sendi-sendi sedemikian di dasar kaki atas dan bawah.
 • Jenis sfera. Struktur sendi diwakili oleh bentuk cembung kepala pada satu tulang dan berongga pada yang lain. Artikulasi ini merujuk kepada sendi pelbagai paksi. Pergerakan di dalamnya adalah yang paling mudah alih dari semua, dan juga yang paling bebas. Ia muncul di dalam badan seseorang dengan sendi pinggul dan bahu.
 • Kompleks bersama. Pada manusia, ia adalah sendi yang sangat rumit yang membentuk kompleks dari badan dua atau lebih sendi sederhana. Di antara mereka, lapisan bersama (meniskus atau cakera) diganti pada ligamen. Mereka memegang tulang satu berhampiran yang lain tanpa membenarkan pergerakan ke sisi. Jenis sendi: patella.
 • Gabungan sendi. Sambungan ini terdiri daripada gabungan beberapa bentuk yang berbeza dan terpisah dari satu sama lain sendi yang melaksanakan fungsi bersama.
 • Amphiartrosis, atau sendi yang ketat. Termasuk sekumpulan sendi kuat. Permukaan artikular mendadak mengehadkan pergerakan di sendi untuk ketumpatan yang lebih besar, pergerakan ini tidak praktikal. Dalam tubuh manusia dibentangkan di mana tidak ada keperluan untuk pergerakan, tetapi memerlukan kubu untuk fungsi pelindung. Sebagai contoh, sendi sakral vertebra.
 • Jenis rata. Pada manusia, bentuk sendi ini diwakili oleh licin, tegak lurus ke permukaan bersama dalam beg artikular. Paksi putaran boleh dilakukan di sekeliling semua pesawat, yang dijelaskan oleh perbezaan saiz yang tidak penting dari permukaan yang mengartikulasikan. Ini adalah tulang pergelangan tangan, sebagai contoh.
 • Jenis Condylar. Anatomi sendi adalah berdasarkan kepada kepala (condyle), struktur yang sama dengan elips. Ini adalah sejenis bentuk peralihan antara blok dan jenis ellipsoid struktur sendi.
 • Jenis blok Sambungan di sini adalah proses silindris yang terletak pada rongga dasar pada tulang dan dikelilingi oleh beg artikular. Ia mempunyai sambungan yang lebih baik, tetapi kurang mobiliti paksi daripada jenis sambungan sfera.

Klasifikasi sendi agak rumit, kerana terdapat banyak sebatian dalam tubuh dan mereka mempunyai pelbagai bentuk, melakukan fungsi dan tugas tertentu.

Tulang kranial

Tengkorak manusia mempunyai 8 pasangan dan 7 tulang yang tidak berpasangan. Mereka saling berkaitan dengan jahitan sutur padat, kecuali tulang rahang bawah. Perkembangan tengkorak terjadi ketika tubuhnya tumbuh. Pada bayi baru lahir, tulang bumbung tengkorak diwakili oleh tisu tulang rawan, dan lipit masih kelihatan seperti sendi. Dengan usia, mereka menjadi lebih kuat, dengan lancar beralih ke tisu tulang pepejal.

Tulang bahagian depan bersebelahan antara satu sama lain dengan lancar dan dihubungkan dengan lipit halus. Sebaliknya, tulang di kawasan otak disambungkan dengan jahitan bersisik atau berseri. Rahang bawah dipasang pada pangkal tengkorak oleh sendi gabungan, elips, kompleks, biaxial, gabungan. Yang membolehkan pergerakan rahang pada ketiga-tiga jenis paksi. Ini disebabkan oleh proses makan sehari-hari.

Sendi tulang belakang

Tulang belakang terdiri daripada vertebra, yang membentuk artikulasi antara mereka dengan tubuh mereka. The Atlant (vertebra pertama) dilampirkan ke dasar tengkorak dengan bantuan condylles. Ia serupa dalam struktur ke vertebra kedua, yang dipanggil epistopia. Bersama-sama mereka mewujudkan mekanisme unik yang unik untuk manusia. Ia menyumbang kepada selekoh dan pergantian kepala.

Klasifikasi sendi kawasan torasik diwakili oleh dua belas vertebra, yang dengan bantuan proses spinous dilampirkan satu sama lain dan dengan tulang rusuk. Proses-proses artikular diarahkan secara depan, untuk artikulasi yang lebih baik dengan tulang rusuk.

Wilayah lumbar terdiri daripada 5 badan vertebra besar, yang mempunyai pelbagai jenis ligamen dan sendi. Dalam bahagian ini, hernia intervertebral berlaku paling kerap disebabkan oleh beban yang tidak normal dan perkembangan otot yang lemah di kawasan ini.

Seterusnya, ikuti jabatan-jabatan coccygeal dan sakral. Dalam keadaan intrauterin, mereka adalah tisu tulang rawan yang dibahagikan kepada sejumlah besar bahagian. Pada minggu kedelapan mereka bergabung, dan pada minggu kesembilan mereka mula menjadi jelas. Pada usia 5-6 tahun, jabatan coccygeal mula mengeras.

Sepenuhnya tulang belakang di rantau sakral dibentuk oleh 28 tahun. Pada masa ini, vertebra berasingan akan tumbuh bersama dalam satu bahagian.

Struktur sendi tali pinggang kaki yang lebih rendah

Kaki manusia terdiri daripada banyak sendi, baik besar dan kecil. Mereka dikelilingi oleh sejumlah besar otot dan ligamen, mempunyai rangkaian darah dan limfa yang dikembangkan. Struktur anggota bawah:

 1. Kaki mempunyai banyak ligamen dan sendi, di mana sendi pinggul berbentuk bola yang paling bergerak. Ia adalah gimnas kecil zaman kanak-kanak dan gimnas mula berkembang dengan yakin. Kumpulan terbesar di sini - kepala femoral. Pada masa kanak-kanak, dia luar biasa terbentang, dan inilah sebabnya untuk usia pertengahan gimnastik pertandingan. Pada peringkat awal pembentukan pelvis, tulang iliac, pubic dan ischial dibentangkan. Mereka disambungkan pada mulanya oleh sendi ikat pinggang kaki bawah ke dalam cincin tulang. Hanya dengan usia 16-18 tahun mereka akan menjadi tulang belakang dan berkembang menjadi satu tulang pelvis.
 2. Dalam bidang perubatan, struktur yang paling sukar dan sukar ialah lutut. Ia terdiri daripada tiga tulang sekaligus, yang terletak di bahagian dalam sendi dan ligamen. Kapsul sendi lutut itu sendiri membentuk satu siri beg sinovial yang terletak di sepanjang seluruh jajaran otot dan tendon bersebelahan yang tidak berkomunikasi dengan rongga sendi itu sendiri. Ligamen yang terletak di sini dibahagikan kepada mereka yang memasuki rongga sendi dan mereka yang tidak memilikinya. Pada asasnya, lutut adalah condyle. Apabila ia memperoleh kedudukan yang lurus, ia sudah berfungsi sebagai jenis blok. Apabila pergelangan kaki bengkok, pergerakan putaran sudah berlaku di dalamnya. Sendi lutut mendakwa gelaran sendi yang paling kompleks. Pada masa yang sama, ia perlu dijaga dengan berhati-hati, tidak bersemangat dengan beban yang terlalu banyak pada kaki kita, kerana sangat sukar untuk memulihkannya, dan dalam tahap tertentu, ia bahkan mustahil.
 3. Menyentuh sendi buku lali, perlu diingat bahawa ligamen terletak pada permukaan lateralnya. Ia menghubungkan sebilangan besar tulang besar dan kecil. Pergelangan kaki adalah jenis blok di mana pergerakan skru mungkin. Jika kita bercakap tentang kaki itu sendiri, maka ia dibahagikan kepada beberapa bahagian, dan tidak mewakili sebarang sendi artikular kompleks. Dalam komposisinya, ia mempunyai sambungan berbentuk blok yang biasa terletak di antara asas-asas falang jari. Kapsul artikular ini bebas dan terletak di sepanjang tepi rawan artikular.
 4. Kaki dalam kehidupan seseorang adalah subjek tekanan harian, dan juga mempunyai kesan redaman penting. Ia terdiri daripada banyak sendi kecil.

Struktur sendi tali pinggang atas kaki

Lengan dan tangan termasuk banyak sendi dan ligamen yang mampu mengawal tindakan dan kemahiran motor yang paling halus dari pergerakan terkecil. Salah satu sendi yang paling sukar di sini adalah bahu. Ia mempunyai banyak pengikat dan menyusun ligamen, yang merupakan satu kompleks. Tiga utama ligamen utama, yang bertanggungjawab untuk penculikan, penambahan, mengangkat tangan ke sisi, anterior dan ke atas.

Meningkatkan lengan di atas bahu, menggerakkan otot dan ligamen kuku. Bahu disambungkan ke bilah bahu dengan ligamen berserat yang kuat, yang membolehkan seseorang melakukan pelbagai tindakan kompleks dan sukar dengan berat.

Klasifikasi sendi siku sangat serupa dalam struktur untuk pembinaan sendi lutut. Termasuk tiga sendi, dikelilingi oleh satu pangkalan. Kepala di pangkal tulang di sendi siku ditutupi dengan tulang rawan hyaline, yang meningkatkan luncuran. Dalam rongga sendi tunggal, terdapat penghalang kepenuhan pergerakan. Oleh sebab sendi siku terlibat dalam pergerakan humerus dan tulang siku, pergerakan sisi tidak dilaksanakan sepenuhnya. Mereka terhalang oleh ligamen cagaran. Membran interosseous dari lengan bawah berpartisipasi dalam pergerakan sendi ini. Saraf dan saluran darah mengalir ke hujung tangan.

Asal dari lampiran otot pergelangan tangan dan pergelangan tangan diambil berhampiran sendi pergelangan tangan. Banyak ligamen tipis mengawal motilitas pergerakan dari belakang tangan dan sisi.

Orang sendi ibu jari yang diwarisi dari monyet. Anatomi manusia serupa dengan struktur saudara purba kita dengan sendi ini. Secara anatomi, ia disebabkan oleh refleks yang menggenggam. Sendi tulang ini membantu berinteraksi dengan banyak objek alam sekitar.

Penyakit sendi

Pada manusia, sendi adalah mungkin penyakit paling kerap terkena. Antara mitologi utama adalah perlu untuk membezakan hypermobility. Ini adalah proses di mana terdapat peningkatan tulang sendi yang melampaui paksi yang dibenarkan. Terdapat lekukan yang tidak diingini, yang membolehkan artikulasi untuk membuat pergerakan yang mendalam, yang sangat buruk untuk tisu bersebelahan dengan kepala tulang. Pergerakan seperti ini berlaku, selepas beberapa ketika, untuk ubah bentuk permukaan sendi. Penyakit ini diwarisi, bagaimana, doktor dan saintis masih belum tahu.

Hypermobility sering dikesan pada kanak-kanak perempuan dan ditentukan secara genetik. Ia membawa kepada ubah bentuk tisu penghubung dan, di atas semua, sendi tulang.

Dengan jenis penyakit ini, tidak disyorkan untuk memilih pekerjaan di mana anda perlu berada dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama. Di samping itu, adalah perlu untuk mendapatkan sukan dengan berhati-hati, kerana terdapat risiko pembesaran ligamen yang lebih besar. Yang, seterusnya, berakhir dengan vena varikos atau arthrosis.

Penyetempatan penyakit yang paling kerap berlaku:

 1. Penyakit tali pinggang bahu sering berlaku pada orang dewasa, terutamanya di kalangan mereka yang biasa mencari pendapatan melalui tenaga kerja keras. Di zon kritikal juga orang yang sering pergi ke gym. Selanjutnya, usia tua disertai oleh sakit di bahu (bahu restart) dan osteochondrosis tulang belakang serviks. Doktor sering mencari orang dengan osteoarthritis atau arthritis sendi bahu dalam kategori ini.
 2. Penyakit siku juga sering diganggu oleh atlet (epicondylitis). Oleh usia tua, sendi manusia mengalami ketidakselesaan dan pergerakan terhad. Mereka disebabkan oleh kecacatan osteoartritis, arthritis dan keradangan otot lengan. Oleh itu, perlu ingat tentang ketepatan teknik dan masa pendudukan.
 3. Sendi tangan, jari dan tangan tertahan pada keradangan dalam rheumatoid arthritis. Manifestasi sindrom penyakit "sarung tangan ketat." Ciri ini adalah kekalahan kedua-dua tangan (polyarthritis). Kes-kes arthrosis dengan lesi tendon akut berlaku dalam profesi yang berkaitan dengan kemahiran motor halus: pemuzik, perhiasan, serta orang-orang yang menaip teks pada keyboard pada waktu yang lama.
 4. Di kawasan pinggul, coxarthrosis paling sering diasingkan. Penyakit ciri pada orang tua adalah osteoporosis (melembutkan struktur femur). Bursitis dan tendinitis sendi pinggul ditemui di kalangan pelari dan pemain bola sepak.
 5. Penyakit di lutut dikesan di kalangan semua golongan umur, kerana ini adalah kompleks yang sangat kompleks. Memulihkannya dalam 90% kes adalah mustahil tanpa campur tangan pembedahan, yang pada gilirannya tidak menjamin penyembuhan lengkap kompaun ini.
 6. Ciri-ciri pergelangan kaki adalah arthrosis dan subluxation. Patologi adalah profesional di kalangan penari, wanita yang sering menggunakan tumit tinggi. Osteoarthritis memberi kesan kepada orang yang mempunyai obesiti.

Sendi yang sihat adalah kemewahan pada masa kita, yang sukar untuk diperhatikan sehingga seseorang menghadapi masalah mereka. Apabila setiap pergerakan dalam sendi tertentu dilakukan dengan rasa sakit, maka seseorang dapat memberi banyak manfaat untuk memulihkan kesihatan.

Kehidupan manusia sukar dibayangkan tanpa pergerakan yang tepat dan yakin. Menyentuh mana-mana profesion di mana kemahiran fizikal seseorang terlibat, seseorang harus memberi penghormatan kepada bantuan sendi dan ligamen. Mereka diaktifkan secara refleks, dan kita hampir tidak pernah melihat bagaimana pergerakan yang sedikit menentukan nasib kita, dari memandu kereta menjadi operasi pembedahan yang rumit. Dalam semua ini, kami dibantu oleh sendi yang dapat mengubah kehidupan seperti yang anda inginkan.

Anatomi sendi

Sendi manusia adalah sendi bergerak dua atau lebih tulang. Ini adalah terima kasih kepada mereka bahawa seseorang boleh bergerak dan melakukan pelbagai tindakan. Mereka menyatukan tulang bersama-sama, membentuk rangka. Hampir semua sendi mempunyai anatomi yang sama, mereka berbeza hanya dengan bentuk dan pergerakan yang dilakukan.

Klasifikasi dan spesies

Berapa banyak sendi yang ada pada seseorang? Terdapat lebih daripada 180 daripadanya. Terdapat jenis sendi, bergantung kepada bahagian badan:

 • temporomandibular;
 • sendi tangan dan kaki;
 • carpal;
 • siku;
 • axillary;
 • vertebrata;
 • dada;
 • pinggul;
 • sakral;
 • lutut.

Jadual menunjukkan bilangan sendi bergantung kepada bahagian badan.

Pengelasan dilakukan mengikut kriteria berikut:

 • bentuk;
 • bilangan permukaan artikular;
 • fungsi.

Jumlah permukaan artikular adalah mudah, kompleks, kompleks dan digabungkan. Bekas terbentuk dari permukaan dua tulang, contohnya adalah sendi interphalangeal. Kompleks adalah sebatian tiga atau lebih permukaan artikular, contohnya, ulnar, humeral, radial.

Tidak seperti kompleks, gabungan berbeza di mana ia terdiri daripada beberapa sendi berasingan yang melaksanakan satu fungsi. Satu contohnya ialah radioulnar atau temporomandibular.

Kompleks adalah dua ruang, kerana ia mempunyai rawan intra-artikular, yang membahagikannya kepada dua ruang. Begitu juga lutut.

Bentuk artikulasi adalah seperti berikut:

 • Silinder. Secara luar, mereka kelihatan seperti silinder. Contohnya adalah radioular.
 • Bilah seperti kepala kepala kelihatan seperti silinder, bahagian bawahnya mempunyai rabung yang terletak pada sudut 90. Di bawahnya terdapat tulang belakang di tulang yang lain. Satu contoh adalah pergelangan kaki.
 • Skru seperti. Ini adalah sejenis penyekat. Perbezaannya ialah susunan lingkaran alur. Ini adalah sendi bahu.
 • Condylar Ini adalah lutut dan sendi temporomandibular. Kepala artikular terletak pada tonjolan tulang.
 • Ellipsoidal. Kepala artikular dan rongga ovoid. Satu contoh ialah sendi metacarpophalangeal.
 • Berbentuk pelana. Permukaan artikular dalam bentuk pelana, mereka disusun serenjang antara satu sama lain. Pelana adalah artikulasi carpometacarpal ibu jari.
 • Sfera. Kepala artikular adalah dalam bentuk bola, berongga adalah takik yang sesuai dengan ukurannya. Contoh jenis ini adalah brachial.
 • Cup berbentuk. Ini adalah sejenis sfera. Pergerakan adalah mungkin dalam ketiga-tiga paksi. Ini adalah sendi pinggul.
 • Flat ini adalah sendi dengan pergerakan amplitud yang sedikit. Jenis ini termasuk sendi antara vertebra.

Terdapat lebih banyak jenis bergantung pada mobiliti. Synartrosis (sendi artik tetap), amphiarthrosis (sebahagian mudah alih) dan diarthrosis (mudah alih) dibezakan. Kebanyakan tulang sendi pada manusia adalah mudah alih.

Struktur

Secara anatomi, sendi dilipat dengan cara yang sama. Elemen asas:

 • Permukaan artikular. Sendi ditutup dengan rawan hyaline, serat kurang. Ketebalannya ialah 0.2-0.5 mm. Salutan ini memudahkan meluncur, melembutkan pukulan dan melindungi kapsul dari kemusnahan. Jika rawan rosak, penyakit sendi muncul.
 • Kapsul bersama. Ia mengelilingi rongga sendi. Terdiri daripada membran berserabut dan sinovial luaran. Fungsi kedua adalah untuk mengurangkan geseran akibat pembebasan cecair sinovial. Jika kapsul rosak, udara masuk ke rongga artikular, yang membawa kepada perbezaan permukaan sendi.
 • Rongga artikular. Ini adalah ruang tertutup yang dikelilingi oleh permukaan kartilaginus dan membran sinovial. Ia dipenuhi dengan cecair sinovial, yang juga melakukan fungsi penghidratan.

Unsur-unsur tambahan adalah rawan intraartikular, cakera, bibir, menisci, ligamen intracapsular.

Tendon dan ligamen menguatkan kapsul dan menyumbang kepada pergerakan sendi.

Sendi besar yang paling penting adalah bahu, pinggul dan lutut. Mereka mempunyai struktur yang kompleks.

Humeral - yang paling mudah alih, di dalamnya pergerakan sekitar tiga paksi adalah mungkin. Ia dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula. Terima kasih kepada bentuk sfera, pergerakan seperti itu mungkin:

 • mengangkat tangan;
 • penarikan balik anggota atas;
 • putaran bahu dengan lengan bawah;
 • Pergerakan berus masuk dan keluar.

Hip adalah tertakluk kepada beban berat, ia adalah salah satu yang paling kuat. Dibentuk oleh acetabulum tulang panggul dan kepala femoral. Seperti bahu, pinggul mempunyai bentuk sfera. Pergerakan sekitar tiga paksi juga mungkin.

Struktur sendi lutut yang paling kompleks. Ia dibentuk oleh tulang femoral, tibial dan fibula, memainkan peranan yang besar dalam gerakan, kerana putaran berlaku di sepanjang dua paksi. Bentuknya adalah condylar.

Lutut termasuk banyak unsur sokongan:

 • meniskus luaran dan dalaman;
 • lipatan sinovial;
 • ligamen intraartikular;
 • beg synovial.

Menisci bertindak sebagai penyerap kejutan.

Fungsi

Semua sendi memainkan peranan penting, tanpa mereka yang tidak dapat bergerak. Mereka menyambungkan tulang, memastikan lancar mereka lancar, mengurangkan geseran. Tanpa mereka, tulang akan runtuh.

Di samping itu, mereka mengekalkan kedudukan tubuh manusia, mengambil bahagian dalam pergerakan dan pergerakan bahagian tubuh relatif terhadap satu sama lain.

Fungsi sendi manusia ditentukan oleh bilangan gandar. Setiap paksi mempunyai pergerakan sendiri:

 • sekitar melintang, fleksi dan lanjutan;
 • sekitar sagittal - pendekatan dan penyingkiran;
 • sekitar pusingan menegak.

Beberapa jenis gerakan boleh berlaku serentak dalam satu sendi.

Penggiliran pekeliling adalah mungkin apabila bergerak di sekitar semua paksi.

Dengan bilangan gandar, ada jenis sendi artik seperti:

Jadual menunjukkan bentuk mungkin sendi mengikut bilangan gandar.

Tulang struktur dan sendi manusia

Bagaimanakah kaki manusia: anatomi, "titik lemah", kemungkinan penyakit dan pencegahan mereka

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Kaki adalah bahagian anggota bawah yang melakukan fungsi yang sangat penting, memberikan sokongan kepada tubuh ketika berdiri dan berjalan. Bersama-sama dengan bahagian-bahagian badan yang lain, mereka terlibat secara langsung dalam pergerakan badan di angkasa. Pada masa yang sama, bahagian anggota bawah ini menjalankan fungsi musim bunga, memberikan kelembutan yang mengganggu ketika berjalan, berlari, melompat, dan juga fungsi mengimbangi - pengawalan sikap seseorang ketika melakukan gerakan. Semua fungsi ini dilakukan dan menyebabkan anatomi khas kaki.

Kaki adalah bahagian yang sangat kompleks dari tubuh manusia, yang terdiri daripada 26 tulang yang dihubungkan dengan 33 sendi dan diperkuat oleh banyak otot, ligamen, tendon dan tulang rawan.

Kandungan artikel:
Tulang kaki manusia
Gabungan, gerbang kaki
Otot, ligamen, tendon, saraf
Apakah penyakit yang mungkin berlaku
Pencegahan

Tulang kaki

26 tulang kaki dibahagikan kepada 3 bahagian: jari, metatarsus dan tarsus.

Jari kaki

Setiap kaki terdiri daripada 3 falanges. Satu-satunya pengecualian adalah ibu jari atau jari pertama, yang hanya mempunyai 2 falang. Selalunya, falang jari jari disatu bersama, dengan hasilnya ia juga terdiri daripada 2 phalanges.

The phalanges, yang berkaitan dengan tulang metatarsal kaki, dipanggil proximal, diikuti oleh pertengahan dan kemudian yang distal. Tulang yang membentuk jari mempunyai badan pendek.

Pada pangkal jempol di bahagian plantar terdapat tulang berbentuk sesamoid tambahan, yang meningkatkan kubah melintang dari metatarsus.

Plyusna

Bahagian kaki ini terdiri daripada 5 batu metatarsal pendek pendek. Setiap daripada mereka terdiri daripada badan, asas dan kepala segitiga. Metatarsal pertama adalah yang paling tebal, dan yang kedua adalah yang paling lama.

Kepala tulang ini digunakan untuk menghubungkan dengan fungsional proksimal, dan pangkal dengan tulang-tulang tarsus. Di samping itu, permukaan artikular sisi dasar batu metatarsal saling berkaitan.

Kawasan kepala tulang metatarsal pertama adalah peserta aktif dalam pengembangan kecacatan valgus jari kaki besar. Semasa proses ini, pertumbuhan tulang berlaku di pinggir luar tulang metatarsal, yang meretas tisu dan merosakkan sendi, mengakibatkan kesakitan teruk dan gangguan pergelangan kaki.

Di samping itu, ia adalah sendi metatarsophalangeal pertama yang paling mudah terdedah kepada arthrosis.

Tarsus

Dalam bahagian kaki ini mengandungi jumlah tulang yang paling banyak, yang terletak dalam 2 baris: proksimal dan distal.

Baris proksimal terdiri daripada talus dan calcaneus. Barisan distal terdiri daripada 3 tulang cuneiform, cuboid dan scaphoid.

Struktur talus melepaskan badan, leher dan kepala. Ia adalah tulang ini yang menghubungkan kaki dengan tulang tibia dalam satu mekanisme yang sama. Sendiri ini dipanggil buku lali.

Calcaneus terletak di belakang dan di bawah ram. Ia adalah tulang kaki terbesar, terdiri daripada badan dan bukit kecil. Calcaneus menggabungkan dengan tulang pergelangan kaki di atas dan dengan tulang cuboid dengan bahagian anteriornya. Dalam sesetengah kes, pertumbuhan berbentuk spikel, yang dikenali sebagai "tumit tumit", mungkin berlaku pada calcaneus. Ini disertai dengan kesakitan yang teruk dan gangguan berjalan kaki.

Tulang kusam membentuk bahagian luar kaki. Ia diartikulasikan dengan tulang metatarsal ke-4 dan ke-5, tumit, sphenoid luar dan scaphoid. Di bawah ini adalah alur dengan tendon otot peroneus.

Scaphoid membentuk sisi dalaman kaki. Ia menghubungkan dengan talus, tulang sphenoid dan cuboid.

Tulang berbentuk baji (lateral, medial dan pertengahan) diletakkan di hadapan tulang navicular dan disambungkan kepadanya. Mereka juga berhubung dengan tulang metatarsal dan di antara mereka.

Sendi kaki

Tulang kaki disatukan oleh sendi, yang memastikan pergerakannya.

Anklestop

Salah satu sendi utama kaki adalah pergelangan kaki. Ia menghubungkan kaki dengan kaki kaki. Sendi ini mempunyai struktur seperti blok dan dibentuk oleh sendi tulang talus dan shin. Kaki pergelangan tangan tegas diperkuat dengan ligamen di semua pihak.

Pergelangan kaki memberikan lekukan plantar dan punggung (pergerakan kaki di sekitar paksi melintang).

Kerosakan sendi ini menyebabkan kesakitan yang teruk. Pergerakan kerana ini menjadi sukar atau bahkan mustahil. Dalam kes ini, berat badan dipindahkan ke kaki yang sihat, menyebabkan kepincangan. Jika anda tidak memulakan rawatan yang tepat pada masanya, maka pelanggaran berterusan mekanik pergerakan kedua-dua anggota badan adalah mungkin.

Dalam bidang sendi ini, keseleo dan air mata ligamen sering berlaku. Synovitis sendi buku lali juga boleh berkembang akibat pronation terjejas.

Sendi subtalar

Tidak kurang penting ialah sendi subtalar, yang membentuk tulang calcaneus dan tulang pergelangan kaki. Sendi ini mempunyai silinder, sedikit menyerupai struktur berbentuk lingkaran. Ia menyediakan belokan masuk dan keluar (pronation). Sekitar sendi terdapat kapsul nipis dan ligamen kecil.

Sekiranya berlaku pelanggaran sendi ini, kaki akan menerima beban tambahan semasa melaksanakan fungsinya, yang dipenuhi dengan kehelan dan keseleo.

V-joint

Ini bersama pentingnya setara dengan subtalane, kerana mereka boleh mengimbangi disfungsi antara satu sama lain. Jika pampasan ini diperhatikan untuk jangka masa yang panjang, maka sendi adalah lebih cenderung untuk haus, yang membawa kepada patologi mereka.

Parano-calcaneus-navicular joint

Dari nama sendi ini, jelas tulang kaki mana yang membentuknya. Sendi ini mempunyai struktur sfera dan memberikan supinasi dan pronasi kaki.

Sendi Tarsometatarsal

Sendi-sendi ini membentuk pangkal kaki yang kukuh, kerana ia tidak praktikal kerana penguat dengan banyak ligamen. Mereka terbentuk dengan gabungan tulang metatarsal dengan tulang cuneiform dan cuboid.

Sendi Plusphalangeal

Sendi sfera ini mempunyai pergerakan kecil dan memberikan pergerakan extensor dan fleksor jari. Mereka dibentuk oleh asas fungsional proksimal dan kepala tulang metatarsal.

Kerana kenyataan bahawa sendi, yang dibentuk oleh phalanx ibu jari dan ketua tulang metatarsal pertama, mengalami ketegangan teratas pada berat badan, ia paling mudah terdedah kepada pelbagai patologi. Jadi sendi tertentu ini mengalami gout, arthritis, radiculitis, dll.

Sendi Interphalangeal

Sendi-sendi ini menyediakan sambungan falang jari di antara mereka. Mereka mempunyai struktur blok dan terlibat dalam fleksi dan lanjutan jari.

Arch of the foot

Kaki menyerap semua beban semasa berlari, melompat, berjalan, terima kasih kepada struktur berkubah khas. Alokasikan 2 gerbang kaki - membujur dan melintang. Gerbang membujur menyumbang kepada fakta bahawa kaki terletak pada permukaan bukan seluruh kawasan, tetapi hanya kepala tulang metatarsal dan puncak tumit.

Sekiranya operasi normal ligamen dan otot kaki terganggu, bentuk kaki berubah dengan penurunan dalam lengkungannya. Ini membawa kepada penyakit seperti kaki rata. Pada masa yang sama, kaki kehilangan fungsi musim bunga dan tulang belakang dan sendi kaki lain mendapat beban apabila bergerak. Ini membawa kepada "pakai" pes sendi dan tulang belakang yang lebih pesat, penampilan kesakitan dan penyakit yang berkaitan.

Otot kaki

Pergerakan kaki memberikan 19 otot yang terletak di bahagian bawah kaki. Pada satu-satunya terdapat 3 kumpulan otot. Satu kumpulan bertanggungjawab untuk mobiliti ibu jari, yang kedua - untuk pergerakan jari kecil, dan yang ketiga - untuk pergerakan semua jari kaki. Serat otot ini secara langsung terlibat dalam penyelenggaraan lengkungan kaki, dan juga menyediakan fungsi musim bunga.

Bahagian belakang kaki terdiri daripada 2 otot, yang juga terlibat dalam menjaga pergerakan jari.

Semua otot lain yang melekat pada tulang kaki, tetapi bermula dari tulang kaki, tergolong dalam otot kaki, walaupun mereka mengambil bahagian dalam pergerakan kaki.

Dengan kelebihan voltan atau kelonggaran otot yang kuat, adalah mungkin untuk menukar kedudukan tulang dan kebolehpercayaan sendi kaki. Akibatnya, pelbagai keadaan patologi boleh berlaku.

Bungkusan

Ligamen dikenali sebagai gentian yang tidak elastik, tebal, fleksibel di sekitar dan menyokong sendi. Sekiranya kejutan dan kecederaan pada kaki, kesakitan dan bengkak paling sering ditimbulkan oleh ligamen yang terbentang atau robek.

Tender

Tendon yang kuat, gentian elastik yang menjamin otot ke tulang. Apabila meregangkan otot ke had, ia adalah tendon yang mengambil daya regangan. Jika peregangan berlebihan berlaku, keradangan tendon berkembang, yang disebut tendonitis.

Kapal darah

Pemakanan kaki diberikan oleh 2 arteri utama: arteri tibial posterior dan arteri dorsal kaki. Mereka dibahagikan kepada arteri yang lebih kecil dan menyerap tisu kaki dengan oksigen. Kembali ke jantung, urat membawa darah. mereka disambungkan ke arteri oleh kapilari kecil. Di antara urat-urat yang membuang air besar dan mendalam. Vena terpanjang badan berasal dari kaki besar dan dipanggil urat saphenous yang hebat.

Kerana fakta bahawa saluran darah kaki adalah yang paling jauh, ia adalah di dalamnya bahawa gangguan peredaran yang paling kerap berlaku. Ini boleh menyebabkan arteriosklerosis, aterosklerosis, urat varikos, edema kaki, dll.

Saraf

Sudah tentu, fungsi kaki adalah mustahil tanpa saraf. Berikut adalah 4 saraf utama: betis, tibialis posterior, peroneal dalam dan peroneal dangkal.

Seringkali ia berada di bahagian kaki yang meremas dan menggigit saraf.

Penyakit kaki

Struktur yang kompleks dan beban besar yang jatuh pada mereka setiap hari, membawa kepada penyakit yang kerap. Semua orang menghadapi risiko kejadian mereka, tanpa mengira usia atau jantina. Tetapi yang paling penting, atlet dan orang yang kerjanya melibatkan beban kekal yang besar di kaki mereka terdedah kepada penyakit kaki.

Penyakit kaki berlaku dengan gejala yang teruk dan kesakitan, sehingga menyebabkan banyak ketidakselesaan dan ketidakselesaan. Ada sejumlah besar mereka. Berikut adalah beberapa perkara yang paling biasa: kaki rata, arthritis, arthrosis, tumit tumit, plantar fasciitis, bursitis, kecacatan tulang metatarsal, kehelan, keseleo, patah tulang belakang tulang belakang, tulang patah tulang, osteochondropathy, tendinitis, keradangan tisu lembut,, jagung, luka pembuluh darah, kecederaan saraf dan lain-lain lagi.

Pencegahan penyakit

Untuk mencegah perkembangan penyakit ini lebih mudah daripada merawatnya. Oleh itu, cadangan pencegahan tidak mengganggu sesiapa pun:

 • Prosedur kebersihan sistematik hendaklah dikekalkan;
 • kasut harus dipilih dengan selesa, diperbuat daripada bahan semula jadi;
 • cuba sebiji mungkin untuk memakai kasut bertumit tinggi;
 • perlu menguatkan otot kaki dengan bantuan latihan khas;
 • ia adalah wajar untuk menggunakan insoles ortopedik khas;
 • Sukan boleh dilakukan hanya di kasut yang direka khas.

Penyembuhan arthrosis tanpa ubat? Boleh jadi!

Dapatkan buku percuma "17 resipi untuk makanan lazat dan murah untuk kesihatan tulang belakang dan sendi" dan mula pulih tanpa usaha!

Sistem muskuloskeletal diwakili oleh bahagian aktif dan pasif. Sendi lelaki adalah asas pergerakannya. Oleh itu, kita perlu mengenali struktur dan klasifikasi mereka. Sains yang mengkaji penyatuan tulang disebut arthrology.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Sendi adalah sendi bergerak dari permukaan tulang, dikelilingi oleh beg pelindung khas di mana terdapat cecair artikular. Seperti minyak dalam enjin kereta, cecair sinovial tidak membenarkan tulang menggosok. Setiap sendi mempunyai permukaan artikular dan sambungan mudah alih mereka.

Tetapi ada bentuk sendi yang tetap atau tidak aktif dan dengan usia boleh menjadi tenunan tulang. Mereka terletak di pangkal tengkorak, dan mengetatkan tulang pelvis. Ini berlaku apabila seseorang melewati perkembangan terakhirnya, dan tubuh memulakan proses penuaan.

Anatomi dan pergerakan sendi

Setiap pergerakan dalam kehidupan seseorang dikawal oleh sistem saraf pusat, maka isyarat dihantar ke kumpulan otot yang diperlukan. Sebaliknya, ia memacu tulang yang diingini. Bergantung pada kebebasan pergerakan paksi sendi, satu tindakan dilakukan dalam satu arah atau yang lain. Rawan permukaan artikular meningkatkan kepelbagaian fungsi pergerakan.

Peranan penting dimainkan oleh kumpulan otot yang menyumbang kepada pergerakan sendi. Ligamen terdiri daripada kain padat, mereka memberikan kekuatan dan bentuk tambahan. Pembekalan darah melalui saluran arteri utama rangkaian arteri. Arteri besar membentuk arteriol dan kapilari, membawa nutrien dan oksigen ke dalam artikulasi dan tisu periartikular. Aliran keluar berlaku melalui sistem vena saluran darah.

Terdapat tiga arahan utama pergerakan, mereka menentukan fungsi sendi:

 1. Paksi Sagittal: melaksanakan fungsi plumbum;
 2. Paksi menegak: melaksanakan fungsi supaan - pronation;
 3. Paksi hadapan: melaksanakan fungsi perpanjangan - lanjutan.

Struktur dan bentuk sendi dalam bidang perubatan boleh dibahagikan dengan mudah ke dalam kelas. Klasifikasi bersama:

 • Uniaxial. Jenis blok (falanges jari), sendi silinder (sendi siku radial).
 • Biaxial. Bersadur bersama (carpal-metacarpal), jenis ellipsoid (ray-carpal).
 • Multiaxial. Sendi bulat (pinggul, bahu), jenis rata (sternoclavicular).

Jenis sendi

Untuk kemudahan, semua sendi tubuh manusia boleh dibahagikan kepada jenis dan jenis. Bahagian yang paling popular adalah berdasarkan struktur sendi seseorang, selalunya ia boleh didapati dalam bentuk meja. Klasifikasi jenis sendi manusia individu dibentangkan di bawah:

 • Putaran (jenis silinder). Asas fungsi pergerakan di sendi adalah supinasi dan pronation sekitar satu paksi menegak.
 • Jenis pelana. Artikulasi merujuk kepada jenis sambungan ini, apabila permukaan akhir tulang duduk di antara satu sama lain. Jumlah pergerakan berlaku sepanjang paksi sepanjang penamatannya. Selalunya ada sendi-sendi sedemikian di dasar kaki atas dan bawah.
 • Jenis sfera. Struktur sendi diwakili oleh bentuk cembung kepala pada satu tulang dan berongga pada yang lain. Artikulasi ini merujuk kepada sendi pelbagai paksi. Pergerakan di dalamnya adalah yang paling mudah alih dari semua, dan juga yang paling bebas. Ia muncul di dalam badan seseorang dengan sendi pinggul dan bahu.
 • Kompleks bersama. Pada manusia, ia adalah sendi yang sangat rumit yang membentuk kompleks dari badan dua atau lebih sendi sederhana. Di antara mereka, lapisan bersama (meniskus atau cakera) diganti pada ligamen. Mereka memegang tulang satu berhampiran yang lain tanpa membenarkan pergerakan ke sisi. Jenis sendi: patella.
 • Gabungan sendi. Sambungan ini terdiri daripada gabungan beberapa bentuk yang berbeza dan terpisah dari satu sama lain sendi yang melaksanakan fungsi bersama.
 • Amphiartrosis, atau sendi yang ketat. Termasuk sekumpulan sendi kuat. Permukaan artikular mendadak mengehadkan pergerakan di sendi untuk ketumpatan yang lebih besar, pergerakan ini tidak praktikal. Dalam tubuh manusia dibentangkan di mana tidak ada keperluan untuk pergerakan, tetapi memerlukan kubu untuk fungsi pelindung. Sebagai contoh, sendi sakral vertebra.
 • Jenis rata. Pada manusia, bentuk sendi ini diwakili oleh licin, tegak lurus ke permukaan bersama dalam beg artikular. Paksi putaran boleh dilakukan di sekeliling semua pesawat, yang dijelaskan oleh perbezaan saiz yang tidak penting dari permukaan yang mengartikulasikan. Ini adalah tulang pergelangan tangan, sebagai contoh.
 • Jenis Condylar. Anatomi sendi adalah berdasarkan kepada kepala (condyle), struktur yang sama dengan elips. Ini adalah sejenis bentuk peralihan antara blok dan jenis ellipsoid struktur sendi.
 • Jenis blok Sambungan di sini adalah proses silindris yang terletak pada rongga dasar pada tulang dan dikelilingi oleh beg artikular. Ia mempunyai sambungan yang lebih baik, tetapi kurang mobiliti paksi daripada jenis sambungan sfera.

Klasifikasi sendi agak rumit, kerana terdapat banyak sebatian dalam tubuh dan mereka mempunyai pelbagai bentuk, melakukan fungsi dan tugas tertentu.

Tulang kranial

Tengkorak manusia mempunyai 8 pasangan dan 7 tulang yang tidak berpasangan. Mereka saling berkaitan dengan jahitan sutur padat, kecuali tulang rahang bawah. Perkembangan tengkorak terjadi ketika tubuhnya tumbuh. Pada bayi baru lahir, tulang bumbung tengkorak diwakili oleh tisu tulang rawan, dan lipit masih kelihatan seperti sendi. Dengan usia, mereka menjadi lebih kuat, dengan lancar beralih ke tisu tulang pepejal.

Tulang bahagian depan bersebelahan antara satu sama lain dengan lancar dan dihubungkan dengan lipit halus. Sebaliknya, tulang di kawasan otak disambungkan dengan jahitan bersisik atau berseri. Rahang bawah dipasang pada pangkal tengkorak oleh sendi gabungan, elips, kompleks, biaxial, gabungan. Yang membolehkan pergerakan rahang pada ketiga-tiga jenis paksi. Ini disebabkan oleh proses makan sehari-hari.

Sendi tulang belakang

Tulang belakang terdiri daripada vertebra, yang membentuk artikulasi antara mereka dengan tubuh mereka. The Atlant (vertebra pertama) dilampirkan ke dasar tengkorak dengan bantuan condylles. Ia serupa dalam struktur ke vertebra kedua, yang dipanggil epistopia. Bersama-sama mereka mewujudkan mekanisme unik yang unik untuk manusia. Ia menyumbang kepada selekoh dan pergantian kepala.

Klasifikasi sendi kawasan torasik diwakili oleh dua belas vertebra, yang dengan bantuan proses spinous dilampirkan satu sama lain dan dengan tulang rusuk. Proses-proses artikular diarahkan secara depan, untuk artikulasi yang lebih baik dengan tulang rusuk.

Wilayah lumbar terdiri daripada 5 badan vertebra besar, yang mempunyai pelbagai jenis ligamen dan sendi. Dalam bahagian ini, hernia intervertebral berlaku paling kerap disebabkan oleh beban yang tidak normal dan perkembangan otot yang lemah di kawasan ini.

Seterusnya, ikuti jabatan-jabatan coccygeal dan sakral. Dalam keadaan intrauterin, mereka adalah tisu tulang rawan yang dibahagikan kepada sejumlah besar bahagian. Pada minggu kedelapan mereka bergabung, dan pada minggu kesembilan mereka mula menjadi jelas. Pada usia 5-6 tahun, jabatan coccygeal mula mengeras.

Sepenuhnya tulang belakang di rantau sakral dibentuk oleh 28 tahun. Pada masa ini, vertebra berasingan akan tumbuh bersama dalam satu bahagian.

Struktur sendi tali pinggang kaki yang lebih rendah

Kaki manusia terdiri daripada banyak sendi, baik besar dan kecil. Mereka dikelilingi oleh sejumlah besar otot dan ligamen, mempunyai rangkaian darah dan limfa yang dikembangkan. Struktur anggota bawah:

 1. Kaki mempunyai banyak ligamen dan sendi, di mana sendi pinggul berbentuk bola yang paling bergerak. Ia adalah gimnas kecil zaman kanak-kanak dan gimnas mula berkembang dengan yakin. Kumpulan terbesar di sini - kepala femoral. Pada masa kanak-kanak, dia luar biasa terbentang, dan inilah sebabnya untuk usia pertengahan gimnastik pertandingan. Pada peringkat awal pembentukan pelvis, tulang iliac, pubic dan ischial dibentangkan. Mereka disambungkan pada mulanya oleh sendi ikat pinggang kaki bawah ke dalam cincin tulang. Hanya dengan usia 16-18 tahun mereka akan menjadi tulang belakang dan berkembang menjadi satu tulang pelvis.
 2. Dalam bidang perubatan, struktur yang paling sukar dan sukar ialah lutut. Ia terdiri daripada tiga tulang sekaligus, yang terletak di bahagian dalam sendi dan ligamen. Kapsul sendi lutut itu sendiri membentuk satu siri beg sinovial yang terletak di sepanjang seluruh jajaran otot dan tendon bersebelahan yang tidak berkomunikasi dengan rongga sendi itu sendiri. Ligamen yang terletak di sini dibahagikan kepada mereka yang memasuki rongga sendi dan mereka yang tidak memilikinya. Pada asasnya, lutut adalah condyle. Apabila ia memperoleh kedudukan yang lurus, ia sudah berfungsi sebagai jenis blok. Apabila pergelangan kaki bengkok, pergerakan putaran sudah berlaku di dalamnya. Sendi lutut mendakwa gelaran sendi yang paling kompleks. Pada masa yang sama, ia perlu dijaga dengan berhati-hati, tidak bersemangat dengan beban yang terlalu banyak pada kaki kita, kerana sangat sukar untuk memulihkannya, dan dalam tahap tertentu, ia bahkan mustahil.
 3. Menyentuh sendi buku lali, perlu diingat bahawa ligamen terletak pada permukaan lateralnya. Ia menghubungkan sebilangan besar tulang besar dan kecil. Pergelangan kaki adalah jenis blok di mana pergerakan skru mungkin. Jika kita bercakap tentang kaki itu sendiri, maka ia dibahagikan kepada beberapa bahagian, dan tidak mewakili sebarang sendi artikular kompleks. Dalam komposisinya, ia mempunyai sambungan berbentuk blok yang biasa terletak di antara asas-asas falang jari. Kapsul artikular ini bebas dan terletak di sepanjang tepi rawan artikular.
 4. Kaki dalam kehidupan seseorang adalah subjek tekanan harian, dan juga mempunyai kesan redaman penting. Ia terdiri daripada banyak sendi kecil.

Struktur sendi tali pinggang atas kaki

Tangan termasuk banyak sendi dan ligamen yang mampu mengawal tindakan dan motilitas gerakan terkecil. Salah satu sendi yang paling sukar di sini adalah bahu. Ia mempunyai banyak pengikat dan menyusun ligamen, yang merupakan satu kompleks. Tiga utama ligamen utama, yang bertanggungjawab untuk penculikan, penambahan, mengangkat tangan ke sisi, anterior dan ke atas.

Meningkatkan lengan di atas bahu, menggerakkan otot dan ligamen kuku. Bahu disambungkan ke bilah bahu dengan ligamen berserat yang kuat, yang membolehkan seseorang melakukan pelbagai tindakan kompleks dan sukar dengan berat.

Klasifikasi sendi siku sangat serupa dalam struktur untuk pembinaan sendi lutut. Termasuk tiga sendi, dikelilingi oleh satu pangkalan. Kepala di pangkal tulang di sendi siku ditutupi dengan tulang rawan hyaline, yang meningkatkan luncuran. Dalam rongga sendi tunggal, terdapat penghalang kepenuhan pergerakan. Oleh sebab sendi siku terlibat dalam pergerakan humerus dan tulang siku, pergerakan sisi tidak dilaksanakan sepenuhnya. Mereka terhalang oleh ligamen cagaran. Membran interosseous dari lengan bawah berpartisipasi dalam pergerakan sendi ini. Saraf dan saluran darah mengalir ke hujung tangan.

Asal dari lampiran otot pergelangan tangan dan pergelangan tangan diambil berhampiran sendi pergelangan tangan. Banyak ligamen tipis mengawal motilitas pergerakan dari belakang tangan dan sisi.

Orang sendi ibu jari yang diwarisi dari monyet. Anatomi manusia serupa dengan struktur saudara purba kita dengan sendi ini. Secara anatomi, ia disebabkan oleh refleks yang menggenggam. Sendi tulang ini membantu berinteraksi dengan banyak objek alam sekitar.

Penyakit sendi

Pada manusia, sendi adalah mungkin penyakit paling kerap terkena. Antara mitologi utama adalah perlu untuk membezakan hypermobility. Ini adalah proses di mana terdapat peningkatan tulang sendi yang melampaui paksi yang dibenarkan. Terdapat lekukan yang tidak diingini, yang membolehkan artikulasi untuk membuat pergerakan yang mendalam, yang sangat buruk untuk tisu bersebelahan dengan kepala tulang. Pergerakan seperti ini berlaku, selepas beberapa ketika, untuk ubah bentuk permukaan sendi. Penyakit ini diwarisi, bagaimana, doktor dan saintis masih belum tahu.

Hypermobility sering dikesan pada kanak-kanak perempuan dan ditentukan secara genetik. Ia membawa kepada ubah bentuk tisu penghubung dan, di atas semua, sendi tulang.

Dengan jenis penyakit ini, tidak disyorkan untuk memilih pekerjaan di mana anda perlu berada dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama. Di samping itu, adalah perlu untuk mendapatkan sukan dengan berhati-hati, kerana terdapat risiko pembesaran ligamen yang lebih besar. Yang, seterusnya, berakhir dengan vena varikos atau arthrosis.

Penyetempatan penyakit yang paling kerap berlaku:

 1. Penyakit tali pinggang bahu sering berlaku pada orang dewasa, terutamanya di kalangan mereka yang biasa mencari pendapatan melalui tenaga kerja keras. Di zon kritikal juga orang yang sering pergi ke gym. Selanjutnya, usia tua disertai oleh sakit di bahu (bahu restart) dan osteochondrosis tulang belakang serviks. Doktor sering mencari orang dengan osteoarthritis atau arthritis sendi bahu dalam kategori ini.
 2. Penyakit siku juga sering diganggu oleh atlet (epicondylitis). Oleh usia tua, sendi manusia mengalami ketidakselesaan dan pergerakan terhad. Mereka disebabkan oleh kecacatan osteoartritis, arthritis dan keradangan otot lengan. Oleh itu, perlu ingat tentang ketepatan teknik dan masa pendudukan.
 3. Sendi tangan, jari dan tangan tertahan pada keradangan dalam rheumatoid arthritis. Manifestasi sindrom penyakit "sarung tangan ketat." Ciri ini adalah kekalahan kedua-dua tangan. Kes-kes arthrosis dengan lesi tendon akut berlaku dalam profesi yang berkaitan dengan kemahiran motor halus: pemuzik, perhiasan, serta orang-orang yang menaip teks pada keyboard pada waktu yang lama.
 4. Di kawasan pinggul, coxarthrosis paling sering diasingkan. Penyakit ciri pada orang tua adalah osteoporosis (melembutkan struktur femur). Bursitis dan tendinitis sendi pinggul ditemui di kalangan pelari dan pemain bola sepak.
 5. Penyakit di lutut dikesan di kalangan semua golongan umur, kerana ini adalah kompleks yang sangat kompleks. Memulihkannya dalam 90% kes adalah mustahil tanpa campur tangan pembedahan, yang pada gilirannya tidak menjamin penyembuhan lengkap kompaun ini.
 6. Ciri-ciri pergelangan kaki adalah arthrosis dan subluxation. Patologi adalah profesional di kalangan penari, wanita yang sering menggunakan tumit tinggi. Osteoarthritis memberi kesan kepada orang yang mempunyai obesiti.

Sendi yang sihat adalah kemewahan pada masa kita, yang sukar untuk diperhatikan sehingga seseorang menghadapi masalah mereka. Apabila setiap pergerakan dalam sendi tertentu dilakukan dengan rasa sakit, maka seseorang dapat memberi banyak manfaat untuk memulihkan kesihatan.

Kehidupan manusia sukar dibayangkan tanpa pergerakan yang tepat dan yakin. Menyentuh mana-mana profesion di mana kemahiran fizikal seseorang terlibat, seseorang harus memberi penghormatan kepada bantuan sendi dan ligamen. Mereka diaktifkan secara refleks, dan kita hampir tidak pernah melihat bagaimana pergerakan yang sedikit menentukan nasib kita, dari memandu kereta menjadi operasi pembedahan yang rumit. Dalam semua ini, kami dibantu oleh sendi yang dapat mengubah kehidupan seperti yang anda inginkan.

Tulang sakral terletak di dasar tulang belakang kerangka, dalam bentuknya menyerupai segitiga. Sakrum pada manusia dibentuk oleh perpaduan lima vertebra sakral. Pada mulanya, ia bukan tulang lengkap, tetapi tulang belakang yang berasingan disambungkan oleh tulang rawan. Gabungan penuh berlaku hanya selepas 25 tahun. Di manakah sakrum, apakah ciri-cirinya? Apakah perbezaan dalam struktur sakrum dalam lelaki dan wanita?

Lajur tulang belakang

Dalam pembentukan sokongan kerangka tulang vertebra. Tujuh daripada mereka pergi ke pembinaan tulang belakang serviks, dua belas - pada pembentukan thoracic, dan lima bentuk lumbar. Bahagian baki tiang mempunyai struktur khas, sejak vertebra yang membentuknya, sekering. Jadi sakrum dan tailbone terbentuk. Cakera intervertebral terletak di antara vertebra individu. Cakera ini juga terdapat di antara sacrum dan vertebra terakhir di kawasan lumbar. Fungsi utamanya ialah susut nilai. Kedudukan yang salah dari vertebra sacral mengancam dengan rasa sakit di kawasan ini.

Vertebra

Komponen tiang adalah vertebra. Mereka mempunyai badan silinder, ia dicirikan oleh kekuatan maksimum, kerana ia menyumbang beban utama. Elemen ini melaksanakan fungsi sokongan asas. Di belakang badan terdapat arka, yang dalam strukturnya menyerupai semiring dengan proses keluar. The foramen vertebral, yang menyertai pembentukan saraf tulang belakang - kanal tulang belakang, dibentuk oleh badan dan arka. Vertebra mempunyai beberapa proses. Sesetengah daripada mereka muncul dalam lampiran otot (spinous dan melintang). Lain-lain bentuk sendi facet dan mempunyai nama yang bersesuaian - artikular. Vertebra mempunyai struktur spongy, iaitu, merujuk kepada tulang spongy. Struktur ini dicirikan oleh kehadiran rongga di mana sumsum tulang terletak, yang memainkan peranan penting dalam pembentukan darah.

Cakera Intervertebral

Ia menyerupai plat bulat rata luaran. Di tengah cakera sedemikian ada teras pulpa yang menyediakan fungsi susut nilai. Nukleus dikelilingi oleh semua cincin berserabut yang menghalang pergerakan vertebra individu. Cincin gentian bersilang dalam tiga arah, yang memastikan kekuatan terbesar.

Foramen Intervertebral

Mereka dibentuk oleh proses artikular, dan juga oleh badan vertebra yang bersebelahan. Berhampiran tulang belakang adalah otot paravertebral (paravertebral), yang memberikan fungsi mengekalkan ruang tulang belakang, dan juga membuat giliran dan selekoh mungkin.

Anatomi Sacrum

Tulang belakang sakral terletak dalam bentuk baji antara tulang iliac, tailbone terletak di bawahnya. Bentuk segi tiga mempunyai asas (atau asas) yang menaik dan puncak. Badan vertebra lumbal kelima dan pinggir anterior dasar tulang sakral membentuk tanjung dalam bentuk sudut menonjol. Bone mempunyai permukaan anterior dan posterior. Yang pertama mempunyai bentuk cekung. Ia mengandungi garis-garis transversal yang mencerminkan bidang perpaduan vertebra sakral. Hujung garisan-garisan ini mendedahkan bukvik pelvik sakrum, yang sesuai dengan bukaan dorsal pada permukaan posterior.

Lekatan bahagian-bahagian vertebra membentuk 5 rabung pada permukaan dorsal dari sacrum. Ridge median mencerminkan penggabungan proses-proses spinous, 2 crest perantaraan terbentuk semasa perpaduan proses artikular, dan crest lateral membentuk bidang pembentukan proses melintang.

Pada permukaan sisi tulang, artikular (atau artikular) permukaan terungkap, yang disambungkan ke tulang iliac. Tempat lampiran beberapa ligamen dan otot adalah tuberosity, yang terletak di bahagian belakang permukaan artikular.

Kanal sakral terletak di dalam tulang nama yang sama. Ia tidak ditutup, tetapi berakhir dengan jurang sakral.

Kanal sakral dicirikan oleh bentuk melengkung. Di bahagian atas salurannya lebih luas, ia secara beransur-ansur mengecil ke bawah. Kanal sakral mempunyai hubungan dengan bukaan sakral, yang disediakan oleh bukaan intervertebral.

Sakramen wanita berbeza dengan lelaki yang kurang kelengkungan. Di samping itu, tulang ini pada wanita lebih luas dan lebih pendek.

Sendi tulang

Asas sakrum dihubungkan dengan vertebra lumbal kelima (vertebra lumbosakral transisi), dan bahagian atas - dengan tulang ekor. Selain itu, tulang menyambung ke tulang pelvis.

Iliac sacral joint

Tulang sakral di kedua-dua belah pihak menyambung ke tulang pelvis. Oleh kerana permukaan artikular menyerupai auricle, ia dipanggil telinga berbentuk. Ia ditutup dengan tulang rawan (hyaline), permukaannya yang terlibat dalam hubungan dengan tulang iliac, permukaan artikular yang ditutupi dengan tulang rawan yang berserabut. Pada zaman kanak-kanak, artikulasi mempunyai pergerakan yang hebat, yang secara beransur-ansur hilang.

Nilai dalam badan

Fungsi-fungsi sakrum adalah:

 • mengekalkan kedudukan menegak rangka;
 • pengagihan semula beban.

Apakah perbezaan antara pelvis wanita dengan lelaki?

Perbezaannya adalah disebabkan oleh hakikat bahawa pelvis wanita disesuaikan dengan aktiviti buruh. Ia lebih luas dan lebih pendek. Ukuran lubang juga berbeza, pada wanita ia mempunyai garis pusat seperti yang dapat dilalui oleh bayi. Di samping itu, saiz tambahan meningkat semasa buruh, yang dipastikan oleh pergerakan coccyx. Tulang pelvis lelaki mempunyai kelengkungan yang lebih besar.

Anatomi otot

Sakrum adalah tapak lampiran beberapa otot penting yang terlibat dalam aktiviti motor anggota bawah. Antaranya ialah otot berbentuk pir, yang bertanggungjawab untuk pergerakan putaran paha. Permulaannya adalah tulang sakral, serta ligamen dan foramen sciatic besar.

Otot berlepas dari struktur ini dalam tiga berkas kecil, yang selanjutnya digabungkan. Selepas itu, otot akan dihantar ke femur, iaitu untuk meludahkannya lebih besar. Otot lain yang berfungsi tidak kurang penting ialah ileum. Ia juga berasal dari sakrum.

Serat otot tambahan bermula dari fossa iliac dan puncak. Otot ini, seperti yang terdahulu, berakhir pada tulang paha, bagaimanapun, ia dilekatkan pada ludah kecil. Fungsinya ialah fleksi anggota badan. Pandangan beberapa berkas mempunyai otot yang dipartisi. Dia, terletak di alur sakrum, bertanggungjawab membongkok belakang.

Otot gluteus maximus terbesar di kawasan tertentu, yang juga berasal dari sakrum dan tailbone. Di samping itu, tandannya bermula dari Ilium. Otot berakhir di tuberosity gluteal. Struktur ini bertanggungjawab untuk kedua-dua putaran dan lenturan anggota badan. Kekalahan otot yang diterangkan oleh proses keradangan, sebagai peraturan, disertai oleh pergerakan yang merosot dan sindrom kesakitan. Susunan visual struktur ini ditunjukkan dalam angka tersebut.

Anatomi sendi dan ligamen

Sakrum menghubungkan ke tulang panggul melalui sendi sacroiliac. Ia dipasangkan, mempunyai bentuk yang rata. Mobiliti sendi boleh diabaikan. Ia mempunyai kapsul artikul yang sangat kuat, yang di bawah ketegangan yang kuat menghubungkan dengan ligamen.

Tudung sacroiliac adalah sekuat mungkin dan dilekatkan pada sendi dengan nama yang sama. Ia terdiri daripada pelbagai rasuk, yang diletakkan dalam jurang antara tulang iliac dan tuberosity sakral. Di samping itu, sendi sacroiliac disambungkan ke ligamen perut dan dorsal dari sakrum.

Satu lagi bundle ialah sacroiliac. Permulaannya terletak di rantau sakrum. Bungkusan ligamen disambungkan dan disambungkan ke tubercle sciatic. Terdapat juga ligamen spinous sacral, juga bilik stim. Ia lebih kurus dan lebih pendek. Bermula dari puncak sakrum, strukturnya menuju ke tulang belakang sciatic, yang mana ia dilampirkan.

Bekalan darah

Penyerahan darah ke otot yang diterangkan di atas adalah disebabkan oleh arteri tertentu. Oleh itu, arteri gluteal tidak hanya bertanggungjawab untuk struktur otot dengan nama yang sama, tetapi juga memberi makan otot yang berbentuk pir. Arteri ini dibahagikan kepada bahagian atas dan bawah. Cabang nama yang sama terlibat dalam bekalan darah ke otot iliac, yang berasal dari arteri ilio-lumbar. Di samping itu, ia dibekalkan oleh arteri yang mengelilingi femur. Akhirnya, daya maju otot-otot yang dibahagikan disediakan oleh arteri lumbal.

Innervation

Aktiviti otot tidak dapat difikirkan tanpa pemuliharaan. Plexus lumbar dan sacral bertanggungjawab untuk otot berbentuk iliac dan berbentuk pir. Saraf gluteal diselubungi oleh saraf dengan nama yang sama, dan saraf tulang belakang bertanggungjawab terhadap aktiviti otot yang dipartisi.

Plexus Sacral

Yang paling besar dari semua plexus adalah sakral, yang terbentuk dari saraf lumbar (keempat dan kelima), serta dari saraf sakral (keempat), yang beranjak dari bukaan anterior anterior. Plexus terletak pada permukaan pinggul saus dan otot berbentuk pir. Ia ditutup dengan lembaran dinding fascia parietal.

Plexus membentuk cawangan pendek dan panjang. Kedudukan saraf plexus ditunjukkan dalam angka.

Di antara cawangan panjang, saraf sciatic adalah yang paling penting. Kerosakan saraf ini adalah penyebab kesakitan yang bervariasi, yang sering memerlukan sekatan untuk melegakan kesakitan. Peluasan luas kesakitan dalam sciatica disebabkan oleh panjang saraf yang besar, yang membentang sepanjang paha, dan kemudian dibahagikan kepada cawangan yang lebih kecil. Untuk pemuliharaan kulit di bahagian paha, saraf eponim bertanggungjawab - kulit kepala posterior

Terdapat lebih banyak cawangan pendek, mereka menyerap kulit dan otot di kawasan kelamin, serta otot tali pinggang. Di antara mereka, perencatan saraf diasingkan, cabang-cabang yang pergi ke dubur, menyembuhkan sphincter dan kulit sekitarnya. Sebahagian daripada cawangan menyediakan fungsi otot perineum, mereka menerima nama yang sesuai. Dan cawangan lain - saraf dorsal, yang terlibat dalam pemuliharaan organ kelamin luar dalam kedua-dua lelaki dan wanita. Otot-otot gluteal tersentuh oleh saraf dengan nama yang sama. Di samping itu, cawangan otot yang bertanggungjawab untuk otot lain di kawasan ini terpencil.

Kecederaan rangka - patah tulang belulang

Fraktur sacrum boleh digabungkan dengan kecederaan tulang dan tulang pelvis. Bergantung pada keparahan, dua varian fraktur boleh dibezakan.

 1. Tidak rumit (stabil), yang dicirikan oleh ketiadaan anjakan serpihan. Tiada kerosakan pada saluran darah dan saraf.
 2. Complicated (tidak stabil), dicirikan oleh anjakan serpihan dan kerosakan kepada ikatan neurovaskular.

Fraktur yang stabil biasanya dirawat dengan kaedah konservatif dan mempunyai tempoh pemulihan yang lebih pendek.

Anda juga boleh membezakan jenis berikut:

 • patah menegak yang mempunyai garis patah bertentangan vertikal;
 • serong, ia mempunyai garis patah pepenjuru dan, sebagai peraturan, digabungkan dengan kerosakan pada tulang pelvis;
 • mendatar - garis patah terletak secara mendatar dan biasanya terletak di bahagian bawah sakrum atau di tengah.

Gejala utama kerosakan kerangka traumatik adalah rasa sakit, keamatan yang mungkin berbeza. Di samping itu, pesakit mengalami kebas pada kulit di kawasan lumbar, serta pinggul dan punggung. Selalunya terdapat paresis anggota badan. Edema dan, dalam beberapa kes, hematoma ditemui di tapak kecederaan. Untuk diagnostik, radiografi serta pengimejan resonans magnetik dan biasa biasanya digunakan, yang membantu untuk mendedahkan kerosakan minimum pada kerangka.

Untuk rawatan kecederaan traumatik, kaedah konservatif digunakan terutamanya, yang bertujuan untuk memulihkan integriti tulang yang rosak dan mengurangkan kesakitan. Sejurus selepas kecederaan, rehat katil dan sekatan mobiliti diperlukan. Di masa depan, terapi menggabungkan pelantikan analgesik dan fisioterapi. Dalam kes-kes yang lebih teruk, apabila patah itu rumit, perlu dilakukan campur tangan pembedahan.

 1. Atlas anatomi manusia. Samusev, R.P., 2003;
 2. Anatomi manusia. M.G. dan lain-lain. Moscow, Medicine, 1985;
 3. Atlas anatomi manusia. Sinelnikov RD, 1996.