Utama / Siku

Anatomi sendi siku manusia

Hari ini, siku adalah zon gabungan dengan nama yang sama, sedangkan pada awalnya istilah ini digunakan untuk menunjuk lengan bawah - jurang dari awal tulang ke tikungan. Ukuran tradisional juga dianggap "siku". Secara anatomi, bahu menonjol, yang berasal dari sendi bahu dan berakhir pada lengan siku anggota badan, sendi siku itu sendiri dan lengan bawah.

Tulang sendi siku

Anatomi siku termasuk tiga tulang. Marilah kita berpegang kepada setiap daripada mereka.

Tulang dan ligamen sendi siku

 • Bahu. Mengikut jenis tulang merujuk kepada tiub. Jika anda memotongnya di bahagian atas, potongan itu akan mempunyai bentuk bulat, bahagian membujur bahagian bawah tulang akan menjadi segi tiga. Tulang-tulang lengan disambungkan ke bahu melalui permukaan artikular pada bahagian bawah yang terakhir. Ulna bersempadan dengan bahagian pertengahan (blok), dan permukaan artikular pada zon lateral humerus berfungsi untuk menyambungnya dengan tulang radial.
 • Siku - tulang segi tiga. Akhir proksimalnya agak tebal, di tempat ini tulang artikulasi dengan tulang humeral dengan cara takik khas di kawasan penebalan. Akhir sisinya dihubungkan dengan cara yang sama dengan jejari. Kawasan bawah bahagian anatomi yang dianggap dicirikan oleh kawasan tebal, yang dipanggil kepala. Lapisan artikularnya juga diartikulasikan dengan jejari.
 • Ray Tulang mempunyai kawasan tebal di bahagian bawah. Rantau atasnya menghubungkan penghujung dengan humerus. Lilitan sendi kawasan ini memainkan peranan penyambung dengan ulna. Pada badan tulang terdapat leher yang dipanggil - tempat paling sempit. Tulang pergelangan tangan di artikulasikan dengan tepi bawah tulang radial melalui permukaan artikular.

Ligament dan sendi siku

Gabungan siku tergolong dalam kategori kompleks dan terdiri daripada:

 • sendi lengan siku bahu;
 • sendi bahu berbentuk bulat;
 • proksimal siku bersama dalam bentuk silinder.

Daripada ketiga-tiga yang disebutkan, adalah mudah untuk meneliti jurang yang kedua. Tempat penyetempatannya adalah permukaan posterior lengan bawah di tempat istirahat yang disebut "lubang keindahan". Ia adalah melalui alat artikular yang fleksibel dan lanjutan, serta pergerakan anggota dalam bulatan, dilakukan.

Sendi siku bahu terdiri daripada bahagian tengah humerus dan takuk blok ulnar. Ia tidak terletak terus di dalam pesawat hadapan, tetapi dimiringkan pada sudut 4 °. Atas sebab ini, apabila lengan bawah bengkok, ia ditujukan ke bahagian tengah dada.

Sambungan balut bahu, walaupun bentuk bulatnya, membuat pergerakan hanya sekitar paksi menegak dan hadapan. Pergerakan di sepanjang paksi sagittal dikecualikan kerana sambungan tulang ular dan radial.

Sendi sinar-ray adalah takuk pada ulna dan permukaan pelekap penebalan jejari. Pergerakan putaran sendi sepanjang radius sepanjang paksi menegak tidak dikecualikan.

Struktur sendi siku

Komposisi sendi siku termasuk dua ligamen cagaran. Ligina ulnar berasal dari penebalan dalaman humerus, selepas itu ia berkembang dalam bentuk kipas dan dilekatkan pada tepi bahagian medial. Ligan ligamen bermula dengan penebalan luaran tulang yang sama dan, di kawasan radius serviks, berpecah menjadi dua bahagian, yang mengelilingi kepala tulang dengan nama yang sama dan dilampirkan pada ulna.

Otot sendi siku

Anatomi sendi siku membayangkan kehadiran tisu otot bersebelahan. Kebanyakan otot ini terletak di zon bahu dan lengan bawah. Pertimbangkan yang terbesar dan paling dekat dengan mereka. Mari mulakan dengan otot bahu.

Kategori otot yang terlibat dalam pergerakan sendi juga termasuk dua kumpulan tisu otot: anterior dan posterior. Sebagai sebahagian daripada yang pertama tidak boleh dilakukan tanpa:

 • otot bahu, bermula dari bahagian bawah humerus. Ini kerana lengannya terbengkalai;
 • otot bisep bahu, yang mempunyai dua tebal dan tergolong dalam kategori otot dua-artikular. Ia memainkan peranan flexor bahu dan lengan bawah, serta otot yang kedua. Otot sangat mudah untuk disiasat hanya di kawasan lampirannya ke jejari.

Dalam kumpulan kedua otot, ia adalah lazim untuk memasukkan:

 • triceps otot bahu, yang terletak di bahagian belakang permukaan bahu dan dicirikan oleh tiga tebal. Dia mengambil bahagian aktif dalam aktiviti motor bahu dan lengan bawah. Walaupun fakta bahawa ia mempunyai dua sendi dalam strukturnya, otot dianggap paling lemah dibandingkan dengan lentur yang lain;
 • otot ulnar yang melaksanakan fungsi ekstensor.

Otot bersebelahan dengan sendi siku

Kami beralih kepada otot lengan bawah, yang berkaitan dengan sendi siku. Mereka juga lazimnya dibahagikan kepada dua kumpulan otot. Yang pertama dibentangkan:

 • pusingan pusingan, yang bertanggungjawab untuk membongkok dan memposisikan lengan bawah;
 • otot panjang rata yang kelihatan seperti gelendong. Ia terletak di permukaan di bawah kulit, di bahagian bawah lengan bawahnya mudah untuk menguji tendonnya;
 • siku flexor siku, yang mempunyai penebalan bahu dan siku. Hujung jauh otot melekat pada tulang berbentuk kacang;
 • Otot palmar yang panjang, yang kadangkala mungkin tidak sepenuhnya, dibezakan oleh penampilan berbentuk gelendong dan tendon yang panjang. Terima kasih kepada otot ini, anggota badan dapat membengkokkan;
 • flexor jari dangkal, yang terdiri daripada empat tendon yang meluas ke jari-jari. Phalang menengah diwajibkan oleh keupayaan mereka untuk membengkokkan otot tertentu ini.

Kelas kedua otot tidak boleh dianggap lengkap tanpa:

 • brachioradial, disebabkan oleh otot ini, lengan bawah dapat membengkok serta berputar;
 • extensor pergelangan tangan panjang radial, tujuan fungsinya ialah untuk menjalankan lanjutan dan penculikan separa tangan;
 • pergelangan tangan extensor radial pendek. Fungsi otot adalah sama dengan tujuan yang terdahulu, perbezaannya terletak pada torsi yang lebih kecil;
 • ulnar extensor pergelangan tangan, yang hampir sepenuhnya bersebelahan dengan permukaan tulang ulnar. Otot terlibat dalam pelanjutan tangan;
 • jari extensor. Tendon otot terletak di arah sisi dorsal dari falanges jari;
 • otot instep yang terletak di bahagian tulang lengan bawah.

Saraf sendi siku

Gabungan yang dianggap memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan seseorang. Terima kasih kepada sendi siku, wakil umat manusia dapat melakukan banyak tindakan: dari biasa kepada profesional. Dalam kes kerosakan bersama, prestasi fungsi utamanya menjadi dipersoalkan, yang sangat merosakkan kualiti kehidupan manusia.

Ulna dan radius

Lokteva dan tulang radial - ini adalah tulang panjang lengan bawah. Mereka diberi penghormatan dengan berus gigi dan berus. Tulang-tulang ini memungkinkan untuk berpaling dengan lengan dan berus.

Siku panjang dan jari-jari tulang pergi selari antara sendi siku dan berus bersama. The wellbore berada di sisi yang sama dengan jari kecil (medial), dan sinar berada di sisi lelaki besar (lateral).

Tanah lengan bawah menyebabkan tulang radial dan siku ditingkatkan hanya untuk pergerakan ciri mereka - saling bergilir-gilir. Ia bertukar keluar apabila wanita menonton di hadapan, dipanggil pemanasan, dan menghidupkan bahagian dalam, apabila wanita menonton kembali, - penguncupan.

CASTLING

Keletihan radial yang agak panjang dan memainkan peranan penstabil utama. Ia mempunyai badan yang panjang dan menebal. Hujung belakang mempunyai dua taksiran: siku dan tongkat, dipisahkan oleh kelengkungan tengah dalam, yang dihitung dari bahagian bawah litar, dengan blok menindik.

Di bahagian luar anjakan menegak adalah satu rehat bulat kecil (jejari radial). Di sini, siku tulang dipertimbangkan oleh kepala tulang radial. Kepala bawah tulang siku dipisahkan dari berus oleh cakera tulang rawan dan memainkan peranan yang buruk dalam sendi berus.

Transmisi Pertengahan

Tulang longgar dan radial sendi terbuat dari plastik nipis kain bertetulang gentian tegar. Ia dipanggil secara transversal dan mengikat kedua-dua tulang secara tegar. Transmisi adalah cukup meluas, supaya tidak menghalang pergerakan transmisi dan supinasi pergerakan anda (menghidupkan kereta ke hadapan dan ke belakang). Tetapi ia juga cukup kuat, bahawa sesetengah otot dalam lengan harus dipasangkan kepadanya.

Pemindahan pertukaran memainkan peranan penting dalam pemindahan usaha melalui foreplay. Sekiranya daya itu digunakan pada berus, contohnya, apabila lengan dilanjutkan ke lengan, lengan akan diambil oleh hujung tulang radial, kerana ia akan membentuk bahagian utama sinar mata, jantung akan memancar dari belakang lengan.

Interaksi Felicolor mahogazpuvt interfase maktochka, yang akan dapat memuatkan cekap dan cekap pada tulang belakang, belakang kepala, inti jantung, dan jantung pembangunan kV. Daya yang memindahkan sedemikian ke tulang menggigit akan menambah daya kesan akibat jahitan tulang.

Sambungan kain komposit serat komposit. Ia mengikat siku dan jejari tulang dan, selain itu, ia berkongsi bahagian atas di sebelah kiri.

Tulang radial dan ulna

Ulna dalam tubuh manusia melakukan banyak fungsi penting. Dia memasuki struktur sendi siku dan secara aktif mengambil bahagian dalam melaksanakan tugas harian, yang tidak kita fikirkan. Melemparkan bola atau memandu kereta adalah hasil kerja ulna. Kerana kecederaan tangan - patah tulang, luka bakar, dan kecederaan lain adalah biasa, adalah penting untuk mematuhi peraturan keselamatan dalam kehidupan seharian dan bekerja untuk mengelakkan kecederaan dan tidak merosakkan tulang.

Ciri-ciri struktur dan fungsi

Ulna terletak selari dengan jejari di bahagian atas seseorang. Ini adalah tulang berpasangan, ia boleh didapati di kedua-dua anggota badan. Sepanjang panjang ulna sedikit lebih tinggi dari tulang radial, kerana ulna mesti dipasang rapat dengan otot. Struktur ulna membolehkan anda membuat gerakan aktif dengan berus, pergelangan tangan, tangan.

Ulna berpindah dari siku itu sendiri ke pergelangan tangan, dan ujungnya yang jauh (di bahagian pergelangan tangan) berkurang dengan ketara berbanding dengan proksimal untuk selesa memasuki sendi pergelangan tangan. Dalam margin proksimal tulang, sendi bahu dibentuk. Di sana ia terus bersebelahan dengan humerus dan diletakkan di rehat di humerus. Ini adalah sejenis lubang, yang menghadkan amplitud pergerakan - mereka boleh dibuat tidak lebih daripada 180 darjah - lanjutan penuh lengan di siku.

Berhampiran proses ulnar terdapat takat berbentuk cekung berbentuk. Ia mengelilingi humerus dari sisi yang berlainan, ia membentuk sejenis engsel. Pada masa yang sama, ujung-ujung takik seperti blok menonjol begitu kuat ke luar yang membolehkan mereka memperbaiki kedua-dua tulang ulnar dan humeral dalam artikulasi artikular. Di salah satu tepi proses coronoid melepasi alur kecil. Unsur yang membentuk artikulasi radioulnar memungkinkan untuk melakukan gerakan putaran di sekitar ulna. Untuk melampirkan otot, anatomi ulna menunjukkan apa yang disebut tuberosity. Ini adalah tapak di ulna di mana tendon otot dipasang.

Jika anda mengesan tulang ke arah dari siku ke pergelangan tangan, maka, pertama, anda dapat melihat penyempitannya pada penghampiran ke pergelangan tangan, dan kedua, bengkok kira-kira di tengah. Akhir distal memasuki sambungan dengan tulang lain - radial dan tulang pergelangan tangan - dan membentuk pergelangan tangan. Kepala bulat membolehkan radius bergerak dengan selesa di sendi. Proses styloid menguatkan ligamen cagaran pergelangan tangan.

Ulna adalah tempat yang kuat dan boleh dipercayai untuk melampirkan otot-otot di siku dan lengan bawah. Di bahagian atas proses, terdapat juga sisipan khas untuk otot ulna dan triceps pada bahu. Dalam rangka untuk seseorang membengkokkan tangan di siku, terdapat juga sisipan khusus untuk otot brachial, yang secara anatom mengandungi proses coronoid. Banyak fungsi otot yang dilakukan di pergelangan tangan dan lengan dikaitkan dengan kerja ulna. Ini adalah pemutar, instep, extensor dan flexors.

Struktur dalaman

Ulna mempunyai struktur dalaman yang menarik. Bone di pusatnya dipenuhi dengan bahan seperti lemak yang lembut - sumsum tulang kuning. Ia mengandungi sejumlah besar adipocy dan untuk tubuh manusia jenis depot untuk pengumpulan lemak dan trigliserida. Rongga sumsum tulang dikelilingi oleh tisu padat. Ia adalah pepejal dalam struktur dan dengan pasti melindungi bahagian dalam lembut.

Tepi ulna dilekatkan pada spongy. Ini meningkatkan kekuatan tisu tulang, kerana tepi terletak berhampiran sendi dan mengambil bahagian dalam pembentukannya - kelembutan tidak dapat diterima di sini. Pada masa yang sama, struktur spongy meningkatkan kekuatan tanpa menimbang massa tulang di hujung tulang. Dalam setiap bahagian, bahan spongy mempunyai banyak "sokongan" nipis - trabeculae, yang membentuk terowong anatomi dan petikan, sebenarnya memberikan spongin pada tisu tulang. Mereka membenarkan tulang menahan beban yang besar.

Antara ruang trabeculae ini tidak kosong. Berikut adalah sumsum tulang merah. Ia mengandungi sel stem, peranan utama yang menghasilkan sel darah.

Lapisan tulang terakhir, apabila dilihat dalam bahagian, adalah tulang rawan hyaline. Ia meliputi tisu tulang dan sangat padat di bahagian-bahagian tulang di mana siku memasuki sendi. Hyaline cartilage melindungi tulang daripada berlebihan dalam sendi. Permukaannya licin dan meluncur, seperti ais. Ini membantu tulang untuk bergerak dengan sempurna di tempat di mana terdapat sendi dan sendi.

Juga, tulang rawan hyaline memainkan peranan sebagai peredam dalam kejutan dan menyerap beberapa daya yang bertindak pada tulang sendi siku. Ini membolehkan sendi untuk mengekalkan integriti apabila memukul siku dalam kedudukan yang bengkok. Bone di luar, di tempat-tempat yang tidak terlibat dalam pembentukan sendi, ditutup dengan periosteum yang terdiri daripada serat padat serat kolagen.

Penerangan tulang lengan - tulang ulnar

[Atas di atas]... Proses ulnar diletakkan di dalam alur kecil di humerus, yang dikenali sebagai fossa, mencegah pelanjutan tidak lebih daripada 180 darjah. Distal ke olecranon, terdapat ujung berbentuk cekung yang mengelilingi blok humerus, yang membentuk sendi engsel. Tepi distal takik seperti blok menonjol secara anterior dalam bentuk proses coronoid, yang memungkinkan untuk memperbaiki ulna dengan humerus di sendi. Di sepanjang tepi sisi proses coronoid, terdapat alur radial kecil yang membentuk sendi radioulnar proksimal dengan alur radial dan membolehkannya berputar di sekitar ulna di sendi. Ridge tulang panjang di bahagian anterior proses coronoid, yang dikenali sebagai tuberosity, merebak batang tulang ulnar, bertindak sebagai titik pelekatan otot.

Tajuk distal dari sendi siku, tulang mulai meratakan sedikit diameter di sepanjang keseluruhan panjang, dan juga membungkuk secara medial. Di hujung distal, sebahagian kecil pergelangan tangan dibentuk dengan radial dan pergelangan tangan. Lampiran bulat, yang dikenali sebagai kepala, membentuk satu jarak radioulnar bersama dengan kedudukan ulnar cekung. Penjajaran struktur sendi ini membolehkan radial berputar di sekitar ulna di pergelangan tangan. Pengembangan tulang kecil, yang dikenali sebagai proses styloid, menonjol dari sudut posterior dan medial dan memberikan titik penambat untuk ligamen cengkerik ulnar pergelangan tangan.

Fungsi

Struktur dalaman

Rongga medullary berongga di tengah tulang dipenuhi dengan bahan yang lembut dan lemak yang dikenali sebagai sumsum tulang kuning. Sumsum tulang kuning mengandungi banyak adiposit dan menyimpan tenaga untuk tubuh dalam bentuk trigliserida atau lemak. Mengeliling rongga sumsum tulang - padat, padat tulang diperbuat daripada matriks mineral dan serat kolagen. Gabungan kolagen dan mineral, termasuk kalsium, memberikan kekuatan dan kelenturan tulang lebih besar.

Hujung ulna diperkuatkan pada tulang batal, yang meningkatkan kekuatan tisu tulang padat di dekat sendi tanpa peningkatan yang ketara dalam jisim tulang. Di setiap kawasan, tulang spongy terdiri daripada pelbagai lajur nipis, yang dikenali sebagai trabeculae, yang bertindak sebagai balok jambatan besi untuk menahan beban yang bertindak pada tulang. Sum-sum tulang merah berada dalam jurang antara trabeculae dan mengandungi banyak sel stem yang menghasilkan sel-sel darah.

Ulna berakhir dengan lapisan nipis hyaline rawan, yang meliputi tisu tulang padat dan melindunginya daripada mengalir di sendi. Rawan hyaline adalah licin seperti ais untuk membantu slaid tulang di sendi. Ia juga peredam untuk menyerap kesan yang menjejaskan sendi. Permukaan luar (dengan pengecualian sendi) ditutup dengan lapisan berserat nipis, yang dikenali sebagai periosteum. Periosteum terdiri daripada menenun serat kolagen padat yang meluas ke tendon dan ligamen yang dilekatkan pada ulna.

Struktur tulang Ulna

Penting untuk mengetahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Dengan jatuh dan lebam, sendi siku sering menderita. Kecederaan mencetuskan perkembangan proses keradangan. Apabila cedera, ulna rosak. Mempunyai idea tentang anatomi tulang artikular pada tubuh manusia, adalah mungkin untuk menentukan jenis kecederaan dan, jika perlu, memberikan bantuan pertolongan pertama.

Struktur tulang

Dalam lengan adalah dua jenis tulang tiub, berpasangan. Ini adalah tisu tulang radial dan ulnar. Sendi siku itu sendiri terdiri daripada humerus, siku dan jejari.

Balung ulnar dalam bentuk trihedron menduduki ruang dari tangan ke tikungan siku. Tulang terdiri daripada tiga permukaan:

 • depan;
 • belakang;
 • medial.

Mempunyai bentuk trihedron, tulang tiub dibatasi oleh tiga tepi: lateral, posterior dan anterior.

Mempelajari struktur tulang lengan bawah, anda boleh belajar menentukan kepunyaan ulna ke bahagian kanan atau kiri.

Blok potong

Bahagian anterior permukaan ulna atau epifisis distal mempunyai bentuk bulat, dan bahagian posterior ditunjukkan. Permukaan belakang mempunyai struktur tebal.

Semasa pergerakan lengan, geseran tisu artikular terhadap satu sama lain berlaku. Kepada tepi tisu tulang tidak dipakai, alam memberi perlindungan. Ini adalah tenderloin blok seperti ulnar, yang ditutup oleh tisu tulang rawan.

Permukaan depan

Permukaan anterior tisu tulang muka tubular mempunyai bentuk sedikit cekung, di mana terdapat terusan gizi.

Di bahagian atas permukaan depan tulang adalah sempadan yang memisahkan badan dan bahagian atas tulang. Inilah tuberosity cubital.

Ulna kepala

Kepala adalah salah satu komponen tisu tulang. Bahagian kepala, sebagai bahagian tulang tubular, terletak di bahagian bawah. Permukaan kepala ulnar cekung dan lancar, dan diarahkan ke pergelangan tangan.

Kepala itu masuk ke dalam proses styloid, yang dapat terungkap.

Proses styloid

Proses styloid dalam struktur sendi siku adalah dari kedua sisi sisi dan permukaan medial posterior. Di bahagian depan, tisu tulang diwakili oleh proses coronoid.

Proses styloid dan coronoid dipisahkan oleh takik radial yang berkaitan dengan bahu, dipanggil blok. Lokasi kedua-dua proses, seperti yang dilihat pada sinar X, terletak di antara dua sendi. Di atas adalah permukaan siku, dan bahagian bawah - pergelangan tangan.

Tujuan proses styloid adalah ikatan semua sendi anggota atas.

Punca dan gejala fraktur

Walaupun struktur anatomi yang kuat, sendi kompleks tidak kebal dari kerosakan mekanikal dan patah tulang. Bahagian proksimal tulang pecah sebagai akibat dari penolakan semasa jatuh atau mogok, ketika seseorang berada di bawah sadar dan menarik lengannya ke depan untuk menjaga keseimbangan.

Kebanyakan atlet, kanak-kanak dan orang tua mengalami fraktur.

Untuk rawatan dan pencegahan penyakit sendi dan tulang belakang, pembaca kami menggunakan kaedah rawatan cepat dan bukan pembedahan yang disyorkan oleh pakar rheumatologi terkemuka Rusia, yang memutuskan untuk bercakap terhadap keadaan huru-hara farmaseutikal dan membentangkan ubat yang BERSETUJU BANYAK! Kami mengenali teknik ini dan memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda. Baca lebih lanjut.

Gejala

Gejala utama fraktur:

 1. Kesakitan dirasakan bukan sahaja di tempat kecederaan, dan mula merebak ke jari dan dada.
 2. Perubahan bentuk anggota badan di bahagian siku kelihatan jelas.
 3. Di kawasan yang rosak, pembengkakan tisu berkembang.
 4. Hematomas atau kawasan pendarahan boleh dilihat.
 5. Tangan bertumbuh, dari lengan bawah ke tangan.
 6. Pergerakan anggota atas adalah terhad.
 7. Lengan menganggap kedudukan luar biasa dan menggantung di sepanjang badan.

Mencari satu atau lebih gejala-gejala ini sekiranya berlaku kecederaan, anda harus mencari bantuan perubatan.

Pecah boleh berlaku akibat perubahan struktur dalam tisu tulang yang berkembang di latar belakang proses keradangan.

Proses styloid ulnar atau tisu tulang radial boleh meradang. Dalam kes ini, ulnar styloiditis didiagnosis. Proses keradangan memberi kesan kepada tapak penetapan tendon dan ligamen untuk proses tersebut.

Penyebab utama tulang styloiditis ulnar adalah beban bersama. Penyebab keradangan boleh menjadi beban tinggi sekali pada lengan bawah, dan pertumbuhan pada tisu tulang. Proses keradangan boleh berlaku selepas kerosakan mekanikal kepada anggota badan.

 • tangan mati-matian dari lengan ke tangan;
 • sukar untuk mengambil ibu jari anda ke tepi;
 • membakar di kawasan yang rosak.

Kaedah berkesan merawat keradangan adalah rawatan fisioterapi menggunakan prosedur gelombang kejutan.

Masalah "terabaikan" dengan sendi boleh sembuh di rumah! Jangan lupa untuk mencubanya sekali sehari.

Nama Latin

Tisu Ulnar dan komponennya mempunyai nama mereka dalam bahasa Latin. Untuk perkembangan umum, berguna untuk mempelajari nama setiap bahagian dalam bahasa Latin untuk menavigasi dengan istilah tertentu dalam kesusasteraan khusus.

Varieti tulang ulnar dalam bahasa Latin berbunyi seperti ulna. Badan trihedral tulang adalah corpus ulnae.

Permukaan anterior tisu tulang siku dalam bahasa Latin akan menjadi anterior fasene, dan tepi anterior bulat akan menjadi anterior margo, kelebihan posterior akan menjadi margo posterior. Kelebihan yang menghadap ke tulang radial adalah pinggiran interosseous. Nama bahagian ini dalam bahasa Latin seperti margo interosseus.

Pembukaan nutrien ulna dalam bahasa Latin akan menjadi nutrien foramen.
Permukaan posterior tulang ulna dari lengan bawah - fasikel posterior. Permukaan medial tulang di Latin adalah fondasi medialis.

Proses ulnar di lengan kanan atau kiri terdengar dalam bahasa Latin sebagai olecranon.

Bagaimana untuk melupakan sakit sendi selama-lamanya?

Pernahkah anda mengalami sakit sendi yang tidak dapat ditanggung atau sakit belakang yang berterusan? Berdasarkan hakikat bahawa anda sedang membaca artikel ini - anda sudah mengenali mereka secara peribadi. Dan tentu saja, anda tahu secara langsung apa itu:

 • sakit berterusan dan sakit tajam;
 • ketidakupayaan untuk bergerak dengan selesa dan mudah;
 • ketegangan berterusan otot belakang;
 • tidak menyenangkan dan retak di sendi;
 • sakit belakang yang tajam di tulang belakang atau kesakitan yang tidak munasabah di sendi;
 • ketidakupayaan untuk duduk lama dalam satu kedudukan.

Dan kini menjawab soalan: adakah ia sesuai dengan anda? Adakah mungkin untuk menahan sakit sedemikian? Dan berapa banyak wang yang anda habiskan untuk rawatan yang tidak berkesan? Benar - ia adalah masa untuk berhenti dengan ini! Adakah anda setuju? Sebab itulah kami memutuskan untuk menerbitkan wawancara eksklusif di mana rahsia menyingkirkan rasa sakit di sendi dan belakang diturunkan. Baca lebih lanjut.

Ulna

Ulna adalah ulna panjang. Abad ini membezakan tubuh dan dua epifisis - proksimal dan distal. Tubuh ulna, corpus ulnae, bentuk segi tiga. Ia mempunyai tiga tepi: anterior (palmar), posterior (dorsal) dan interosseous (luar) - dan tiga permukaan.

Struktur ulna.

Margin belakang, margo anterior, bulat; margin posterior, margo posterior, diarahkan ke belakang, dan margin interosseous, margo interosseus, ditunjuk dan diarahkan ke jejari.

Video Ulna

Permukaan depan, muka anterior, agak cekung. Terdapat lubang makan di atasnya, forric nutricium, yang membawa kepada saluran makan yang diarahkan secara proksimal, kanalis nutricius. Di bahagian atas permukaan anterior, di sempadan antara badan dan ujung atas tulang, adalah tuberosity ulna, tuberositas ulnae. Permukaan posterior, facies posterior, terbalik, dan permukaan medial, facies medialis, adalah ke arah pinggir dalaman lengan bawah.

Atas, atau proksimal, epifisis, proksimalis epifisis, menebal, terus ke atas ke olecranon, olekranon. Permukaan anterior proses ini diduduki oleh takik seperti blok, incisura trochlearis, yang proses coronoid, prosesor coronoideus, had dari bawah. Pada permukaan luar proses coronoid adalah radial takik, incisura radialis, - tempat artikulasi tulang ulnar dengan lilitan artikular kepala radial. Di belakang kedudukan radial, sokongan lengkung bermula. crista m. supinatoris, yang, selepas turun, mencapai bahagian atas tulang.

Bawah, atau distal, epiphysis, epiphysis distalis, tulang ulnar bulat. Ia membezakan ketua ulna, caput ulnae. Permukaan kepala yang menghadap ke pergelangan tangannya licin dan cekung. Di pinggir kepala adalah permukaan artikular, - lilitan artikular, circumferentia articularis, ulna, artikular dengan jejari. Permukaan posterior kepala kepala terus ke dalam proses styloid, processus styloideus; ia dirasai dengan baik melalui kulit. Siku bersama baca di sini.

Struktur, ciri dan fungsi sendi siku

Satu peranan penting dalam sistem muskuloskeletal manusia diduduki oleh sendi siku. Setiap hari, tangan terdedah kepada beban yang sengit, yang mungkin lebih tinggi daripada yang dibenarkan. Mereka berada dalam gerakan yang berterusan, mengambil bahagian dalam mengangkat berat badan, mengambil bahagian dalam lenturan dan lanjutan sendi tangan siku perlu mengatasi semua kerja keras ini.

Penyebab sakit pada siku boleh merosakkan rawan artikular, tendon pecah, regangan otot dan ligamen, penyakit kardiovaskular dan juga patologi sistem saraf. Semua masalah perlu diambil dengan serius, kerana apa-apa komplikasi boleh menyebabkan kerosakan yang tidak dapat dikembalikan kepada anggota badan.

Anatomi sendi siku

Oleh kerana struktur atipikal, sendi siku tergolong pada sendi kompleks, kerana 3 tulang terlibat dalam pembentukannya: bahu, siku, jejari. Mereka membentuk sendi beberapa sendi, yang terletak dalam satu kapsul:

 • bahu;
 • brachylochevoy;
 • proximal radioulnar.

Anatomi sendi siku

Semua komponen yang membentuk sendi siku ditutup dengan rawan hyaline, yang mana kompaun itu tidak kehilangan pergerakannya dan dilindungi daripada kerosakan.

Ulna dan strukturnya

Ulna dan strukturnya

Ulna memainkan peranan penting dalam struktur keseluruhan sendi. Ia mempunyai bentuk segitiga dengan lanjutan di hujungnya. Di permukaan luar dan dalaman ada potongan khas untuk menyertai tulang radial dan humeral. Potongan ini dibatasi di kedua belah pihak oleh proses: anterior, atau coronary, dan proses posterior, ulnar.

Terdapat juga protrusion khas dengan permukaan bergelora untuk melampirkan tendon otot lengan. Sambungan dengan tulang radial jatuh di bahagian bawah ulna, di tempat penebalannya. Ini adalah tempat penting dan terdedah yang dipanggil ulna.

Dengan kecederaan dan kerosakan bahagian ini, keupayaan motor lengannya hilang: proses fleksi dan lanjutan menjadi mustahil. Di bahagian belakang kepala ini terdapat proses styloid. Seseorang dapat dengan mudah merasakan tulang ini di bawah kulit.

Humerus dan strukturnya

Humerus dan strukturnya

Humerus adalah tubular dan panjang dalam strukturnya. Ia melaksanakan fungsi penting, walaupun struktur mudah. Ia bermula dari sendi bahu dan terus menjadi sangat siku siku. Bahagian bawahnya mempunyai bentuk segi tiga.

Tempat di mana ulna dan humerus bertemu bersama disebut blok. Di atas blok, tulang humeral mempunyai coronid fossa, di atas kondyle, fossa jejari, dan di belakangnya, ulnar, yang mana di sebelah olecranon. Bentuk hemisfera, yang ujung atas tulang bahu, telah beralih ke bilah bahu. Peranti ini adalah kepala humerus. Ia mempunyai proti yang diperlukan untuk melekatkan otot dan ligamen. Mereka boleh dengan mudah meraba tangan.

Struktur tulang radius

Struktur tulang radius

Salah satu tulang lengan bawah adalah jejari. Dia mempunyai anatomi yang mudah. Akhirnya lebih rendah, secara beransur-ansur mengecil ke tengah. Tempat paling sempit ialah leher, yang mempunyai permukaan bergelombang yang melekatkan tendon. Untuk sambungan dengan protrusions humerus di bahagian atas terdapat notches khas, bahagian bawah tulang radial articulates dengan tulang pergelangan tangan.

Di persimpangan dengan pergelangan tangan ada proses styloid yang dapat dirasakan dengan tangan melalui kulit. Satu lagi perkara penting ialah sekatan ruang lengan bawah, yang disediakan dengan tulang ular dan radial, yang diarahkan pada satu sama lain dengan tepi tajam.

Struktur sendi siku sebagai sendi kompleks

Sendi siku terbentuk dari 3 sendi kecil: bahu, radial dan proksimal. Mereka bersatu dengan kapsul biasa. Sendi siku bertanggungjawab untuk pergerakan putaran lengan. Mereka dijalankan oleh kumpulan otot khas, yang dipanggil pronator dan instep. Perbezaan antara otot ini ialah mereka mengawal gerakan lengan, masing-masing dalam arah mereka sendiri dengan amplitud 140 derajat. Mereka memainkan peranan yang besar, kerana pada pergerakan tangan yang sedikit, mereka memasuki kerja. Jika fungsi sendi terjejas, tindakan akan dilakukan dengan tidak betul. Jika nada tisu otot pada seseorang lemah, maka mungkin untuk membengkokkan siku ke arah yang lain. Dalam seseorang yang mempunyai otot yang maju, lanjutan tidak sepenuhnya disebabkan oleh nada otot yang meningkat.

Peralatan ligamentous sendi siku

Peralatan ligamentous sendi siku

Fungsi utama ligamen ialah memegang sendi siku. Terdapat dua ligamen cagaran utama:

 1. Ulnar terletak di antara protrusi batin di permukaan condyle bahu dan takik tulang pada tulang ulnar; Trauma seperti ligamen itu menunjukkan dirinya sebagai luka atau pecah. Apabila peregangan berlaku, sakit tidak berfungsi apabila pecah.
 2. Radiasi - berasal dari epicondyle luar humerus, kemudian diverges menjadi dua bahagian: satu ikatan gentian merangkumi pangkal tulang radial, membentuk ligamen anular, dan yang lain ditetapkan pada ulna.

Ligamen ligah menghalang anjakan sisi dalam sendi siku manusia.

Otot yang bertanggungjawab untuk pergerakan pada sendi siku

Terima kasih kepada otot pada sendi siku, pergerakan seperti:

 • lanjutan lanjutan dan lekukan lengan;
 • supaan dan pronation lengan (atau putaran).

Berdasarkan ini, otot-otot yang terlibat dalam produk pergerakan di sendi siku dibahagikan kepada 4 kumpulan berfungsi. Sesetengah otot menjalankan beberapa fungsi, oleh itu boleh secara serentak masuk ke dalam pelbagai kumpulan berfungsi.

Otot pinggang dan bahu bahu

Fleksibel lengan

Otot-otot ini melakukan lenturan lengan bawah, terletak di anterior pada paksi melintang sendi siku. Kepada lentur lengan bawah kepunyaan otot tersebut:

Extensors lengan bawah

Kumpulan otot ini bertanggungjawab untuk memanjangkan lengan bawah. Ekstensor lengan bawah berada di bahagian belakang pada paksi melintang pada sendi siku dan termasuk otot seperti:

Pronators Forearm

Kumpulan ini termasuk otot yang bertanggungjawab untuk putaran lengan bawah dari luar ke bahagian dalam. Kumpulan otot ini menggabungkan:

 1. brachylose
 2. pronator persegi;
 3. pusingan pronator.

Lengan sokongan lengan

Otot-otot ini memberikan putaran lengan dari dalam ke luar. Untuk menyemai lengan termasuk:

X-ray siku bersama

Dalam beberapa kes, untuk mengenal pasti patologi alat osteo-artikular, doktor menetapkan pemeriksaan x-ray ke atas kawasan kerosakan. Sendi siku tidak terkecuali. Gambar dari kawasan rangka manusia ini dilakukan dalam dua taksiran: dari sisi dan dari belakang.

Dalam gambaran sinar-X biasa, kontur semua tiga sendi membentuk sendi siku adalah sama, dan ruang bersama mempunyai kira-kira ketebalan yang sama. Membezakan jurang bersama humeral, humeral dan artikular. Pada kanak-kanak, ketiga-tiga tulang nukleus ossifikasi dapat dikesan.

Apakah tulang ulna

Tulang tubular, yang mempunyai bentuk segi tiga dan berada di tangan, disebut ulna. Dia sering cedera, jadi mengetahui lokasi, anatomi, kecederaan mungkin dan kaedah terapi diperlukan.

Apakah tulangnya?

Bumbung tubular terletak di kawasan itu dari tangan ke siku siku. Ia mempunyai bentuk trihedron dan mempunyai 3 permukaan:

Di samping itu, ulna mempunyai tiga tepi: lateral, posterior, anterior.

Sendi siku dibentuk oleh tulang berikut:

Bahagian anterior dari ulna mempunyai bentuk bulat, sementara satu posterior menunjukkan.

Dr. Bubnovsky: "Produk murah # 1 untuk memulihkan bekalan darah normal ke sendi." Membantu dengan rawatan lebam dan kecederaan. Bahagian belakang dan sendi akan seperti pada usia 18 tahun, hanya mencubanya sekali sehari. "

Bahagian belakang siku diarahkan ke arah tulang radial. Di bahagian depan adalah kepala ulna.

Epiphisis proksimal atas lebih tebal daripada segmen distal yang lebih rendah. Untuk mengelakkan memadamkan tepi tulang, yang boleh berlaku disebabkan oleh hakikat bahawa seseorang sentiasa membuat pergerakan dengan tangannya, kawasan takik seperti blok ditutup dengan rawan artikular. Proses coronoid dan ulnar sendi siku terletak di pinggir takik seperti blok.

Bahagian atas dan bahagian bawah tulang disambungkan kepada jejari dengan bantuan sendi. Bahagian luar tulang mempunyai takuk untuk memasuki kepala jejari. Proses coronoid ulna terletak di atas permukaan anterior tulang. Proses styloid membolot di kawasan di atas pergelangan tangan, dan ia boleh dirasakan dengan mudah.

Seperti semua tulang anggota atas di tulang manusia, bahagian tulang siku terbentuk dari epifisis dan disambungkan ke tulang lain.

Ulna, anatomi yang mempunyai struktur yang agak rumit, memerlukan pengendalian yang teliti. Oleh itu, disyorkan untuk memberi perhatian kepada perubahan atau ketidakselesaan.

Apa fungsinya

Oleh kerana kawasan ini mempunyai struktur kompleks, ia membolehkan anda membuat pergerakan berikut:

Bagi seseorang, ini adalah fungsi yang perlu untuk membantu melaksanakan tugas mudah. Di samping itu, rangka manusia adalah mekanisme yang kompleks, dan struktur ulna tidak terkecuali. Jika salah satu bahagian sendi siku rosak, maka fungsi utama tangan secara keseluruhan akan terganggu. Ia agak sukar untuk memulihkan fungsi siku, terutamanya dalam kes kecederaan serius.

Kemungkinan penyakit dan kecederaan

Sering kali, kecederaan pada kawasan siku berlaku pada anak-anak, atlet, orang berusia lebih 60 tahun. Dalam kes kanak-kanak, ini adalah disebabkan pergerakan berterusan dan tulang yang tidak berubah. Tulang pada bayi terbentuk akhirnya hampir 10 tahun. Atlet terluka semasa jatuh atau pukulan berat.

Seorang lelaki tua hanya perlu jatuh ke tangan untuk mendapatkan kerosakan, kerana selepas usia 60 tahun, kalsium lebih teruk di dalam badan, dan ia dibasuh jauh lebih cepat daripadanya. Jika kalsium tidak mencukupi, kerosakan akan berlaku tanpa mengira umur, jantina atau pekerjaan.

Terdapat beberapa jenis fraktur yang dibezakan dalam amalan perubatan:

 • Kecederaan proses ulna. Kerosakan ini berlaku terutamanya apabila berlaku kejatuhan atau kesan yang kuat. Trauma boleh menjadi serong, melintang. Ini mengambil kira tahap anjakan tulang;
 • Dislokasi tulang lengan dan patah olekranon dipanggil patah Malgen: dengan kelapa dilanjutkan ke hadapan, lengan menganggap kedudukan separuh bengkok. Kerosakan ini memerlukan campur tangan ahli bedah saraf;
 • Fraktur Montagee dianggap sebagai kehelan dari kepala bahu. Terdapat bentuk retak yang terbuka dan tertutup. Di samping itu, pada bahagian kecederaan, lengan bawah visual kelihatan lebih pendek. Kecederaan berlaku dalam jenis extensor atau flexor, jadi rawatannya bergantung kepada ciri-ciri kecederaan;
 • Pecah siku dianggap sebagai salah satu kecederaan yang paling biasa;
 • Kerosakan pada diafisis dalam bentuk patah bahagian tengah tulang tubular. Dalam kes yang jarang berlaku, terdapat patah dengan anjakan atau bentuk yang dibentuk. Mereka jarang berlaku kerana hakikat bahawa radius tidak rosak.

Selain daripada patah tulang, lebam atau terkehel mungkin berlaku, kurang sering subluxation sendi.

Perkembangan penyakit seperti arthritis, arthrosis, bursitis dianggap sebagai kejadian yang kerap. Setiap daripada mereka mempunyai ciri-ciri sendiri dalam manifestasi dan terapi, tetapi anda tidak boleh meninggalkan mereka tanpa pengawasan. Patologi ini meluas ke sendi siku.

Tulang ulnar rosak di mana-mana kawasan. Di samping itu, kerosakan ini boleh digabungkan dengan fraktur lain kawasan jiran. Laman radiobar dan radiokarpal paling kerap.

Gejala manifestasi

Terdapat beberapa gejala yang menunjukkan jenis kecederaan dan tahap kerumitannya. Fraktur biasanya dicirikan oleh kesakitan teruk di kawasan yang terjejas. Selalunya terdapat lebam dan lebam di lengan. Pergerakan ini sebahagian besarnya dikekang oleh kesakitan. Dalam sesetengah kes, terdapat ubah bentuk tulang.

Jika fraktur terbuka, maka tulang dapat dilihat melalui luka. Dengan fraktur terbuka atau tertutup, pesakit mengalami peningkatan dalam anggota badan kerana edema.

Sekiranya dislokasi atau subluxasi, mangsa berasa sakit, di mana kerosakan itu berlaku. Seringkali kesakitan "merebak" di seluruh anggota badan. Terdapat kemerahan dan pembengkakan kawasan yang cedera.

Perekatan tulang juga dicirikan oleh kesakitan. Peluh sering berlaku semasa kesan pada permukaan keras. Tempat lebam bertukar menjadi merah, kemudian bengkak muncul, selepas itu warna tempat lebam berubah menjadi biru atau ungu.

Pertolongan cemas untuk kecederaan

Bergantung kepada jenis dan tahap kecederaan, adalah perlu untuk memberi pertolongan pertama kepada diri sendiri atau kepada yang cedera. Pertama sekali, anda perlu mengambil ubat anestetik jika sakit menjadi tidak tertanggung. Sekiranya terdapat luka, basuh dan perlahan-lahan memakai pembalut.

Jika terdapat andaian patah tulang, lebih baik anda pergi ke hospital segera. Sehingga ketibaan doktor perlu melancarkan lengan, meletakkan tayar. Adalah penting untuk berhati-hati apabila berbuat demikian, kerana terdapat risiko memburukkan kerosakan.

Sekiranya kecederaan, ia cukup untuk memampatkan sejuk ke kawasan yang cedera, dan memberi anggota dengan rehat lengkap. Apabila dislokasi, anda juga boleh menggunakan kompres, tetapi untuk menetapkan kembali bersama, anda memerlukan pertolongan pakar.

Ia dilarang untuk cuba mengetuk tulang secara bebas, tanpa mengira jenis kecederaan. Rawatan luka dengan retak terbuka hanya boleh dilakukan dengan tangan yang dibasmi kuman. Pergerakan tiba-tiba bukan sahaja akan membawa kesakitan, tetapi juga meningkatkan risiko komplikasi. Ia tidak disyorkan untuk memohon terlalu ketat dan memerah pembalut di lengan jika peregangan telah berlaku.

Ragu untuk meminta bantuan tidak berbaloi. Jika fraktur mempunyai bentuk terbuka, ia mengancam untuk menjangkiti luka. Walaupun patah tertutup, aksion tulang yang tidak normal akan membawa ketidakselesaan kepada orang selepas penyembuhan, dan keadaan ini hanya boleh diperbetulkan oleh tulang patah berulang di hospital. Anda tidak seharusnya memulakan keadaan, seperti dalam beberapa kes fraktur yang mengancam ketidakupayaan

Kaedah diagnostik

Untuk pelantikan kaedah rawatan yang berkesan diperlukan untuk membuat diagnosis yang betul. Pada pemeriksaan, doktor oleh palpation menentukan patah ini atau sejenis kerosakan. Kemudian radiografi diambil untuk melihat lokasi tulang dan menentukan tahap kecederaan. Setelah menerima snapshot, doktor memutuskan kaedah terapi yang paling sesuai.

Aktiviti terapeutik

Terapi akan bergantung kepada jenis dan tahap kecederaan. Biasanya, pembalut patah digunakan dari plaster, jika tidak ada anjakan atau patah tulang. 7 hari selepas memakai pakaian, pemeriksaan x-ray dilakukan. Ini akan memastikan bahawa tiada komplikasi dalam bentuk berat sebelah. Kemudian dalam pembalut seperti itu perlu menjadi seperti sekurang-kurangnya 21 hari, selepas itu plaster dikeluarkan.

Dalam kes patah dengan anjakan, gipsum tidak akan membantu, oleh itu, operasi dilakukan. Bergantung pada sejauh mana kerosakan, reseksi dipilih atau plat dipasang dengan skru untuk membetulkan serpihan. Sehingga anggota badan tidak didedahkan selepas campur tangan pembedahan dan tidak bergerak, pelet plaster digunakan. Kaedah ini memerlukan lebih banyak masa untuk menyembuhkan. Sekiranya perlu, doktor akan menetapkan ubat yang akan membantu mengurangkan kesakitan dan mempercepatkan penyembuhan.

Pemasangan plat logam tidak sesuai untuk semua orang. Sebagai contoh, tidak semua orang tua akan dapat menjalani anestesia, yang perlu dipasang. Di samping itu, adalah penting untuk memahami keparahan fraktur dan menghadkan diri dari pergerakan tiba-tiba, kesan negatif pada anggota badan.

Sekiranya lebam, sudah cukup untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan preskripsi untuk salap. Rawatan keseleo memerlukan penglibatan seorang traumatologist. Seringkali, tulang yang terpencil mesti diposisi, jika tidak, keadaan manusia akan merosot.

Ia penting! Adalah penting untuk diingat bahawa tanpa berunding dengan doktor, rawatan diri akan membahayakan kesihatan.

Langkah-langkah pemulihan

Semasa pemulihan, tugas utama adalah untuk mempersiapkan tulang secara perlahan untuk pergerakan masa depan. Adalah penting untuk melakukan ini dengan berhati-hati, tidak membenarkan beban yang banyak serta-merta atau kesan yang kuat ke atas kawasan penyembuhan.

Untuk memulihkan aktiviti fizikal dengan cepat, latihan fizikal terapeutik, urut, fisioterapi digunakan. Terapi fizikal terdiri daripada UHF, terapi laser magnetik atau elektroforesis, penggunaan parafin atau mandi lumpur. Prosedur ini dilantik mengikut keadaan manusia.

Di samping itu, adalah disyorkan untuk membuat mandi dengan garam di rumah. Air untuk mereka perlu panas. Tangan harus diturunkan ke dalam air selama 15 minit, sebaiknya tiga kali sehari. Kaedah ini adalah mudah untuk pemulihan yang cepat.

Urut dilakukan dengan peningkatan intensiti. Dari tangan ke strok ke siku dan belakang. Secara beransur-ansur, anda boleh mula menggosok dan menoreh. Kaedah ini harus membantu otot-otot lengan untuk tidak kehilangan nada, di samping itu, urutan yang betul dilakukan membantu memulihkan aktiviti pergerakan lengan.

Semasa tempoh pemulihan, doktor mengesyorkan mengambil kalsium atau meningkatkan pengambilan makanan yang mengandungi kalsium. Dalam diet harus berlaku: keju kotej, susu, krim masam, telur. Pastikan anda memerlukan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Untuk tempoh masa selepas penyembuhan, tidak disarankan untuk melibatkan diri dalam sukan aktif, kerana kecederaan reaksi akan mempunyai akibat kesihatan yang serius.

Terapi Fizikal

Selepas mengeluarkan plaster, selepas tempoh tertentu, doktor akan menetapkan latihan fisioterapi. Ia membantu menyediakan lengan dan mengurangkan risiko komplikasi. Malah 4 hari selepas mereka dimasukkan ke dalam seluar, doktor mengesyorkan secara beransur-ansur mula memindahkan jari. Pada mulanya ia mungkin tidak berfungsi, tetapi latihan ini diulang beberapa kali sehari, yang membolehkan anda secara perlahan membiasakannya.

Selepas 1.5 minggu, otot-otot di lengan di bawah plaster perlu ditegakkan. Selepas mengeluarkan plaster, anda perlu memutar lengan bawah, dengan berhati-hati dan tanpa pergerakan secara tiba-tiba.

Membangun tangan akan membantu meluncurkan kereta di lantai: cukup untuk mengambil kereta kanak-kanak kecil dan menggulungnya ke permukaan lantai ke hadapan, kemudian kembali. Latihan ini direka untuk membangunkan proses flexion dan extensor. Sebulan selepas mereka mengeluarkan plaster, ia dibenarkan untuk mengangkat dumbbell dengan berat yang rendah (tidak melebihi 2 kg).

Kemudian ia dibenarkan melakukan latihan yang lebih kompleks, yang dipilih secara individu oleh doktor yang hadir.

Selepas beberapa bulan, dibenarkan bermain tenis atau permainan lain di mana kerja sendi siku diperlukan. Adalah dinasihatkan untuk mengelakkan bola keranjang, bola tampar dan permainan yang sama, sebagai tamparan yang kuat ke lengan akan mencetuskan kecederaan kedua.

Langkah-langkah pencegahan

Untuk mengelakkan fraktur siku, disyorkan untuk mengambil ubat untuk mengekalkan tahap kalsium normal. Anda boleh meningkatkan penggunaan produk di mana ia terkandung.

Anda tidak boleh meninggalkan pelbagai sukan aktif, kerana tubuh, terima kasih kepada aktiviti tersebut, sangat diperkuat, bagaimanapun, jangan lupa tentang teknik keselamatan ketika mengangkat berat atau semasa kegiatan olahraga, yang memerlukan gerakan tangan yang tajam. Adalah lebih baik untuk melindungi diri anda dengan pad siku atau pakaian anatomi khusus pada semua lengan bawah. Ini akan melindungi tulang dari kemungkinan kerosakan atau sekurang-kurangnya mengurangkan risiko kecederaan.

Struktur rangka manusia adalah salah satu yang paling kompleks. Setiap tulang mempunyai makna tersendiri dan memerlukan pengendalian yang teliti. Sekiranya anda mematuhi peraturan keselamatan dan pencegahan, kecederaan boleh dielakkan. Ia tidak perlu untuk mengubati diri sendiri, terutamanya untuk menguji kekuatan tulang, kerana walaupun kekuatan mereka, mereka agak rapuh.

Mengetatkan lawatan ke doktor dengan kehadiran ketidakselesaan di kawasan ini adalah berbahaya, terutama jika hari sebelumnya cedera. Tiada siapa yang boleh diinsuranskan daripada patah tulang, dan kerosakan ini jika tiada penjagaan yang betul membawa kepada akibat yang serius.

Kaedah diagnosis dan rawatan moden membolehkan anda pulih dengan cepat, tetapi kecederaan yang serius memerlukan penjagaan khas selepas penyembuhan telah berlaku. Risiko komplikasi agak tinggi. Irama moden hidup tidak menyumbang kepada pengukuhan badan anda secara berterusan, tetapi memerhatikan langkah-langkah pencegahan, adalah mungkin untuk mengurangkan risiko kecederaan.

Anatomi sendi siku

Struktur sendi membantu pergerakan bebas orang itu, mencegah gesekan, pemusnahan diri, adalah sebahagian daripada semua tulang badan, kecuali hyoid. Lebih daripada 180 jenis sendi dikenali dalam bentuk, mereka dibezakan: berbentuk cawan, sfera, silinder, condylar, rata, ellipsoidal dan berbentuk pelana. Jenis sendi dibahagikan kepada sinovial dan faceted. Dengan struktur - mudah, kompleks, kompleks dan digabungkan.

Tulang bersilang di sendi dan meluncur dengan lancar. Tahap penyelarasan pergerakan atau perencatan bergantung kepada saiz permukaan, jenis dan bilangan ligamen, otot. Tudung tulang mengehadkan pelbagai pergerakan. Sendi berserat ulnar menghubungkan bahu dan lengan bawah, menyerupai engsel tulang tiub yang menutupi dua lapisan lapisan dengan cecair. Sistem ini diperbaiki oleh ligamen elastik dan otot. Mekanisme flexes kombinasi bergerak, memanjangkan, memutarkan lengan bawah.

Ciri-ciri sendi siku

Apakah tulang yang membentuk sendi siku? Siku terdiri daripada tiga tulang berbentuk segi tiga, triangular, silinder.

Humerus merujuk kepada rangka lengan atas, radial dan ulnar dari siku siku ke permulaan tangan. Tubuh humerus dipanggil diafisis, tepi dipanggil epifisis, proksimal dan distal. Di bahagian atas, diafisis mengambil bulat dan menjadi trihedral pada epifisis distal.

Ulna adalah tulang berpasangan lengan, yang dibentuk oleh tiga ujung: anterior, posterior, dan lateral dan dua epifisis. Leher berjalan di hadapan antara badan dan hujung atas. Hujung bahagian atas siku terus proses siku. Berikut adalah kepala dengan permukaan artikular untuk menyambung dengan pergelangan tangan. Kepala bulatan artikuler menyatakan di luar radius. Di bahagian dalam kepala terletak proses styloid.

Tulang radial - segi tiga, tulang berpasangan dalam komposisi lengan bawah, ia tetap. Hujung atas adalah kepala circumferential dengan fossa artikular rata untuk artikulasi dengan condyle kepala bahu. Kelebihan tajam dalaman diarahkan ke arah ulna. Tendon bahu dipasang pada bahagian bawah kepala - leher.

Anatomi siku

Anatomi sendi siku manusia sedang dikaji. Struktur sambungan siku tangan manusia dengan lukisan dan gambar akan dibincangkan secara terperinci.

Apa tulang membentuk sendi bahu? Inilah mekanisme sendi helical dari humerus dan ulna. Beban sendi bergerak di sepanjang paksi tunggal dalam lingkungan 140º. Sambungan spherical humeral humeral adalah secara menegak dan di hadapan sejajar dengan lilitan kepala radial humeral dan berongga. Sendi radioulnar terdiri daripada radius jejari dan pemotongan tulang siku. Sendi silinder bergerak dalam paksi bulat.

Otot, ligamen, saluran darah, ujung saraf siku merupakan prinsip kerja yang harmoni. Kapsul artikuler tetap di bahagian tepi dan depan, ia menyatukan dan membaiki sendi bebas.

Rawan hyaline meliputi permukaan artikular epifisis, menyerupai permukaan licin, matte, tanpa ujung saraf. Tiada saluran darah dalam tulang rawan. Pemakanan membawa bendalir bersama. Rawan terdiri daripada air - 70-80%, sebatian organik - 15%, dan mineral - 7%.

Ia penting! Adalah perlu untuk memerhatikan keseimbangan air untuk kesihatan mekanisme artikular.

Bahagian depan dan belakang kapsul terdiri daripada lipatan dan bursa, ia tipis dengan membran sinovial, mempengaruhi kelancaran pergerakan dan melindungi sambungan tanpa tulang rawan. Ligan artikular dan membran intercostal melindungi kapsul di sisi. Gunung utama terletak di humerus. Kerosakan dan keradangan membran membawa kepada perkembangan siku bursitis.

Radas ligamen

Anatomi ligamen di dalam pesawat membentuk bentuk kompleks dari siku bersama yang memegang artikulasi. Tisu-tisu yang menghubungkannya adalah penetapan radas. Struktur ini dikuasai oleh pengukuhan, serat kolagen.

Ligamen elastik mengikis beg artikular di sisi. Tidak terdapat ligamen di depan dan belakang kapsul. Rahsia lapisan dalaman cuff - synovia, ia mengurangkan geseran. Braking dan arah ligamen mengekalkan integriti dan fungsi.

Kumpulan dibahagikan kepada jenis berikut:

 • ligamen cagaran ular dan radial;
 • ligamen anulus dan persegi, membran interosseous melengkapkan artikulasi dan mencipta melalui
 • lubang bekalan darah dan pemuliharaan sendi.

Tendon melekat pada kepala tulang radial. Ototik ini menguatkan radas ligamen.

Bingkai otot

Otot siku terletak pada bahu dan lengan. Tisu otot melindungi sendi manusia.

Tindakan yang diselaraskan oleh otot membuat gerakan extensor dan flexor di siku, bertukar dengan telapak tangan, putaran pekeliling bahu di bahagian luar. Peralatan fleksor lengan dibahagikan kepada dua jenis: anterior dan posterior.

Otot bahu depan:

 • otot bahu - bahagian bawah humerus, flexes lengan bawah;
 • otot otot bipartikular - lengan bawah kepala, flexes siku.

Otot bahu belakang:

 • otot trisep - terletak di bahagian belakang bahu, memanjangkan bahu dan lengan dengan bulge tiga;
 • otot ulnar - fungsi extensor.

Otot sendi siku:

 • pusingan pusingan yang bertanggungjawab untuk fleksi dan kedudukan lengan bawah;
 • rata, tahan lama, seperti otot spindel;
 • fleksor ulnar pergelangan tangan;
 • otot telapak lama kelihatan seperti gelendong, tendon panjang. Flexes anggota badan;
  Flexor cetek falang tengah jari-jari terdiri daripada empat tendon, pergi ke jari;
 • rasuk humeral - berpusing lengan;
 • extensor pergelangan tangan panjang radial - meluas dan sebahagiannya menghilangkan tangan;
 • extensor pergelangan tangan pendek dengan kurang putaran;
 • ulnar extensor pergelangan tangan, otot memanjangkan tangan;
 • extensor jari;
 • Otot instep berada dalam lengan bawah.

Orang itu tidak bergerak tangannya jika otot siku rosak.

Bekalan darah

Darah bergegas ke sendi dan otot dengan bantuan rangkaian arteri. Skema sambungan adalah rumit. Pengaliran darah dan aliran keluar di sepanjang permukaan kapsul artikuler dijalankan oleh rangkaian humerus, radial dan ulnar.

Lapan cawangan membekalkan darah ke kawasan siku. Nutrien utama dalam masa untuk memasuki sendi dengan aliran darah. Veins dan cawangan mengisi dengan oksigen, vitamin dan tulang mineral, otot dan sendi. Rangkaian arteri terdedah kepada saluran darah yang mencederakan. Titik negatif: pendarahan berat adalah sukar untuk dihentikan.

Arteri brachial terus axillary, memberikan cawangan berikut:

 • cagaran ulnar atas;
 • cagaran ulnar yang lebih rendah;
 • arteri dalam bahu; cabang: cagaran tengah, radial
 • cagaran, deltoid.

Sinaran meninggalkan arteri brachial di fossa ulnar, menurunkan permukaan depan pronator bulat, kemudian ke tengah otot limbroscal di atas, di antaranya dan pronator bulat, dan kemudian di sepanjang lentur radial tangan.

Sepanjang arteri, 11 cabang berlepas:

 • arteri pulangan radiasi;
 • cawangan palmar permukaan;
 • cawangan kelapa sawit;
 • cawangan carpal belakang.

Arteri ulnar adalah kesinambungan vena humeral, ia melewati fossa ulnar di bawah pendorong bulat, disertai oleh saraf ulnar, dan kemudian menembusi telapak tangan.

Cawangan ular arteri:

 • otot;
 • pulangan ulnar;
 • tulang interosseous yang biasa;
 • Palmar carpal dan palmar dalam.

Serat saraf

Serat saraf siku bertanggungjawab untuk kepekaan dan pergerakan jari-jari. Tiga proses saraf memberikan pemakanan kepada otot-otot yang membuat pergerakan pada sendi siku:

 • saraf radial dan median - lulus di bahagian hadapan siku;
 • ulnar - saraf plexus brachial panjang. Gentian 7 dan 8 dari vertebra serviks meluas dari plexus brachial, lulus di bahagian belakang tangan ke jari-jari.

Serat saraf terperangkap dalam siku dan saluran Guyon pada pergelangan tangan. Batang saraf berjalan sepanjang saluran tulang tendon. Keradangan dan kecederaan membawa kepada mencubit. Rasa sensori dan motor menyebabkan rasa kebas, sakit dan pergerakan pergerakan dengan kerosakan saraf. Sindrom terowong berkembang apabila tulang, tulang rawan, atau tendon cacat.

Otot, ligamen atau neoplasma pada tisu-tisu lembut merangkumi gentian saraf, kerana ia terletak pada permukaannya yang dangkal dan boleh diakses oleh pengaruh luar. Sakit belakang, kesakitan dan rasa kebas pada jari apabila anda memukul siku. Fungsi motor terjejas dan pemakanan membawa kepada atrofi otot dan perubahan secara beransur-ansur di tangan.

Atrofi dan kehilangan pergerakan otot lengan dan tangan adalah hasil kerosakan saraf di atas pertengahan pertengahan lengan bawah. Kerosakan terusan Guyon membawa kepada kelemahan di jari. Melihat doktor dan memulakan rawatan akan membantu mengelakkan komplikasi.

Akibat daripada mencubit saraf menyebabkan kecacatan, kesakitan dan akhirnya campur tangan pembedahan.

Kesimpulannya

Gabungan melaksanakan fungsi motor dalam tubuh manusia. Kehidupan individu penuh dengan pergerakan dalam kehidupan seharian, di tempat kerja dan di sukan. Atlet melindungi siku mereka dengan pad khas. Pelanggaran struktur tulang kompleks, tanpa mengira umur dan keadaan, akan memburukkan lagi kualiti hidup. Seseorang memerlukan pencegahan arthritis, arthritis, osteochondrosis.

Berjalan, berlari, bermain ski, membantu berenang untuk melawan obesiti, menjaga tisu otot dalam keadaan baik. Peredaran darah dalam tisu mengisi tisu tulang rawan dengan nutrien penting, menghalang kemusnahan. Pematuhan pemakanan yang betul, rawatan penyakit berjangkit, pengukuhan sistem muskuloskeletal, serta pemeriksaan biasa dengan doktor akan menolak campur tangan pembedahan.