Utama / Pemulihan

Struktur cakera intervertebral

Bab 1. Struktur tulang belakang dan fungsinya

Tulang belakang terdiri daripada beberapa bahagian (Rajah 1). Di rantau serviks terdapat 7 vertebra (dalam bidang perubatan yang biasanya ditunjuk CI - CII), dalam toraks - 12 (TI - TXII), di lumbar - 5 (LI - LV), dalam sacral - 5 vertebra (SI - SV). Di samping itu, dari 3 hingga 5 vertebra kecil juga berada di tailbone.

Struktur tunjang tulang belakang membolehkannya menjalankan pergerakan berikut:

- perpanjangan dan lanjutan (jumlah amplitud - 170-245 °);

- tilts kanan dan kiri (jumlah span - 165 °);

- belok ke kanan dan ke kiri (kira-kira 120 °).

Pelbagai motor seperti ini kerana kesederhanaan struktur tulang belakang. Terlepas dari mana bahagian vertebra itu milik, mereka semua mempunyai struktur yang sama dan terdiri daripada badan, arka, dan proses.

Rajah. 1. Kolum tulang belakang

Badan vertebral (Rajah 2) menyerupai strukturnya sebagai silinder yang rata dan terbentuk daripada bahan yang lembut (berbanding dengan bahagian lain dari tulang belakang) bahan spongy. Ia adalah badan vertebra, bersama-sama dengan cakera intervertebral yang membentuk lajur vertebral, yang membawa beban paksi utama. Badan setiap vertebra mempunyai ciri-ciri sendiri. Semakin rendah vertebra adalah, semakin besar tubuhnya adalah, kerana beban paksi di atas tulang belakang meningkat dari atas ke bawah.

Arka dilampirkan pada badan vertebra dari belakang dengan dua kaki, sehingga membentuk foramen vertebra. Terusan tulang belakang dibentuk dari agregat lubang vertebral, yang melindungi kord rahim yang terletak di dalamnya dari kerusakan luar. Pada arka adalah alat untuk pergerakan vertebra - proses.

Proses spinous bergerak dari arka. Di sisi kanan dan kiri adalah 2 proses melintang. Atas dan ke bawah dari arka berlepas 2 proses artikular. Secara keseluruhannya, dari arka setiap vertebra, 7 pucuk pergi.

Dua vertebra, yang saling berkaitan dengan dua sendi intervertebral dan cakera intervertebral, struktur yang akan diterangkan kemudian, dan melindungi sebahagian daripada saraf tunjang, dalam perubatan dipanggil segmen vertebral (Rajah 3), sama sekali 31 (dengan bilangan segmen kord tulang belakang).

Rajah. 3. Segmen motor Vertebral

Hanya 24 segmen yang terlibat dalam pergerakan yang berterusan, kerana terdapat 23 cakera intervertebral dalam ruang tulang belakang (mereka tidak berada di antara vertebra 1st dan 2 di kawasan serviks, yang membentuk sendi sfera, di samping itu, 5 vertebra disambung bersama dan membentuk sakrum). Oleh itu, bersama-sama dengan kepala dan tulang pelvis, 24 segmen motor vertebra, disingkat PDS, terlibat dalam pergerakan lajur vertebral.

Bagaimana pergerakan lajur tulang belakang disediakan? Usaha otot bingkai kuasa, yang melekat tulang belakang. Pergerakan ini melibatkan kumpulan otot belakang dan perut.

Otot-otot belakang terbahagi kepada cetek dan mendalam. Otot-otot dangkal belakang, secara semula jadi, berada di atas. Ini termasuk otot latissimus dorsi, otot trapezius, otot rhomboid, otot mengangkat skapula, dan otot serratus bahagian atas dan bawah. Kesemua mereka terlibat dalam pergerakan tali bahu dan, sedikit demi sedikit, membantu kita meluruskan.

Otot perut berfungsi apabila kolum tulang belakang mengikat ke depan dan bertukar ke kanan dan kiri (yang paling utama adalah bahagian toraks dan lumbar yang lebih rendah).

Di bawah permukaan adalah otot belakang dalam - utama "penerus", yang terdiri daripada dua jalan: lateral (lateral) dan medial (median).

Saluran ini terbentuk daripada otot dengan pelbagai saiz. Sesetengah otot adalah panjang: mereka merebak di seluruh ruang belakang tulang belakang, melekat pada sacrum dan tulang belakang tulang belakang. Otot lain lebih pendek, panjangnya ialah 5-6 vertebra. Otot ketiga menyebar melalui 3-4 vertebra. Dan akhirnya, otot-otot lapisan terdalam, mereka melekat pada proses-proses vertebra yang bersebelahan, yang memutar relatif vertebra antara satu sama lain dan condong ke kanan dan kiri. Otot-otot jenis yang terakhir diucapkan hanya di bahagian paling mudah tulang belakang - serviks dan lumbar.

Perlu dikatakan bahawa di dalam tubuh manusia ada lebih dari 457 otot. Ciri utama mereka adalah kekuatan dan daya tahan.

Adalah diketahui bahawa otot lebih lama, semakin kuat. Ia mengecut lebih perlahan, tetapi ia boleh bekerja lebih lama. Semakin pendek otot, semakin kuat, pergerakannya lebih tajam, tetapi semakin cepat ia menjadi letih. Ia bukan secara kebetulan bahawa orang besar bergerak lebih lambat, dan orang kecil bergerak lebih cepat.

Jika ini adalah pemerhatian yang paling penting untuk dipindahkan ke otot belakang, maka terkecil, yang bermaksud yang terkuat dan paling berkekalan, akan menjadi otot yang menjangkau antara vertebra yang bersebelahan, yang memutar vertebra dan memiringkannya ke kanan dan kiri.

Struktur cakera intervertebral

Disk intervertebral adalah pembentukan anatomi kompleks yang menyerupai cakera dan terletak di antara vertebra. Disk intervertebral (Rajah 4) memberikan pergerakan tulang belakang, keanjalan, keanjalan, keupayaan untuk menahan beban berat, ia memainkan peranan utama dalam biomekanik pergerakan tulang belakang.

Rajah. 4. cakera Intervertebral

Cakera ini terdiri daripada nukleus pulpa yang menyerupai butiran biconvex lentil, yang terletak di tengah cakera. Kelantangan normal teras adalah 1 hingga 1.5 cm 3.

Nukleus dipenuhi dengan bahan gelatin yang terdiri daripada glycosaminoglycans, yang memainkan peranan utama dalam mengekalkan tekanan intradiscal. Oleh kerana harta mereka dengan cepat mengambil dan menyerahkan air, teras pulpa dapat meningkatkan jumlahnya sebanyak 2 kali.

Apabila tekanan pada luasan tulang belakang bertambah (contohnya, apabila mengangkat berat), molekul glikosaminoglik mengambil air. Nukleus cakera menjadi elastik dan mengimbangi beban pada tulang belakang.

Air ditarik balik sehingga tekanan pada cakera seimbang. Apabila beban pada tulang belakang dikurangkan, proses terbalik. Glycosamin glycans melepaskan air, keanjalan nukleus berkurangan dan set keseimbangan dinamik. Ini adalah fungsi utama cakera intervertebral - menyerap kejutan.

Nukleus mempunyai kapsul sejumlah kecil sel rawan dan serat kolagen, memberikannya keanjalan, dan dikelilingi oleh cincin berserabut, yang dibentuk oleh berkas penyambung yang padat. Bahagian hadapan dan sisi cincin berserabut dengan tegak bersudut dengan vertebra bersebelahan.

Di atas dan di bawah nukleus pulpous dengan cincin berserabut ditutupi dengan plat hyaline, yang terlibat dalam pengangkutan air dan nutrien ke nukleus pulpous dan perkumuhan produk metabolik. Plat hyaline sangat ketat kepada plat endplate, yang tegas berserakan dengan badan-badan vertebra yang bersebelahan, melindungi bahan spongy mereka dari beban yang berlebihan.

Adalah diketahui bahawa walaupun badan kita tumbuh (sehingga 20-25 tahun), cakera intervertebral mempunyai rangkaian vaskular, iaitu, melalui saluran yang melewati badan vertebra, dan setelah menghentikan pertumbuhan, mereka menjadi kosong (dihilangkan). Apa yang berlaku pada cakera semasa tempoh ini?

Penerimaan yang diperlukan untuk bahan manusia dewasa berlaku dengan impregnation dari vertebra bersebelahan melalui plat beralih dan hyaline. Cakera intervertebral agak lebih luas daripada vertebra yang bersebelahan, jadi bahagian lateral dan anteriornya menonjol sedikit di luar batas tisu tulang.

Ketinggian keseluruhan semua cakera intervertebral dalam bayi yang baru lahir adalah 50% daripada ketinggian ruang tulang belakang. Itulah mengapa bayi baru lahir sangat fleksibel. Apabila seseorang membesar, ketinggian cakera berkurangan. Dalam orang dewasa, ia hanya 25% daripada ketinggian ruang tulang belakang. Ketebalan cakera intervertebral bergantung pada tahap lokasi dan pergerakan bahagian yang sama pada tulang belakang.

Di rantau thoracic paling rendah, ketebalan cakera adalah 3-4 mm, di kawasan serviks, yang mempunyai mobiliti yang lebih besar, 5-6, di kawasan lumbar, ketebalan cakera mencapai 10-12 mm, kerana bahagian ini menyumbang beban paksi maksimum.

Disc intervertebral melakukan fungsi yang paling penting:

- ketat menghubungkan vertebra antara satu sama lain;

- memberikan mobiliti ruang tulang belakang;

- berfungsi sebagai penyerap kejutan.

Pertimbangkan fungsi ini dengan lebih terperinci.

Oleh kerana peralihan cincin yang berserabut lancar ke dalam plat hyaline (dan mereka, seterusnya, masuk ke dalam endplate), yang rapat dengan badan vertebra, tulang belakang dan cakera itu sendiri saling berkaitan dengan ketat dan ketat.

Tiada gerakan di simpang cakera dengan badan vertebra, dan oleh itu tidak ada geseran. Oleh itu, cakera tidak pernah dipadamkan dan, lebih-lebih lagi, tidak pernah melompat (kecuali, sudah tentu, kita bercakap tentang osteochondrosis, dan bukan tentang akibat kecederaan).

Memastikan mobiliti ruang tulang belakang

Terima kasih kepada cakera intervertebral, tulang belakang sangat mudah alih. Pergerakan vertebra individu dalam jumlah menentukan pergerakan seluruh tulang belakang. Yang paling mudah alih adalah bahagian serviks dan lumbar, paling mudah alih adalah bahagian toraks, kerana tulang rusuk terletak di bahagian ini. Motilitas Sacral juga minimum.

Disebabkan sifat glycosaminoglycans (mereka diterangkan di atas), cakera intervertebral berfungsi sebagai penyerap kejutan.

Untuk menegaskan kata-kata berkaitan dengan topik yang dipersoalkan seperti berikut:

"Kami bijak berkata:" Kita mesti! ",
saraf tunjang menjawab: "Ya!". "

Saraf tunjang dan otak adalah panduan dan panduan bagi semua proses yang berlaku di dalam badan kita. Tiada apa-apa tetapi mereka boleh mengawal kerja semua sel, organ dan sistem dengan cepat dan cekap.

Dalam bidang perubatan, struktur ini bersatu di bawah nama umum sistem saraf pusat, iaitu unsur anatomi utama yang merupakan sel saraf - perkara tertinggi dalam tubuh kita.

Tubuh manusia terdiri daripada 220 jenis sel. Kesemua mereka disusun berdasarkan prinsip yang sama, tetapi melaksanakan fungsi yang berbeza. Perbezaan luar sel saraf (Rajah 5) dari semua yang lain adalah bahawa ia mempunyai dua jenis proses:

- proses pendek saiz 1-3 mm (mereka boleh dikira dari 2 hingga 100 dan lebih), cawangan pokok (oleh itu nama mereka - dendrit, dalam terjemahan dari pokok dentron Yunani);

- proses panjang yang meluas dari badan sel, yang menghampiri jarak jauh - sehingga 1.5-1.7 m. Proses ini adalah proses utama, atau paksi, sel saraf. Ia dipanggil akson (diterjemahkan dari paksi Latin - paksi, asas, utama).

Rajah. 5. sel saraf

Sel saraf berwarna abu-abu, dan prosesnya (dendrites dan axons) putih kerana sarung myelin yang meliputi proses di luar, sama seperti penebat meliputi wayar.

Sel saraf dengan semua proses dan cawangan akhir disebut neuron. Melalui ramuan mereka, menembusi semua organ dan tisu, sel-sel saraf menyambungkan semua bahagian tubuh manusia menjadi satu keseluruhan, mengawal aktivitinya.

Dari sudut pandangan cybernetics, organisma hidup adalah mesin yang unik yang mampu mengurus diri sendiri. Sebagai IP Pavlov berkata, manusia adalah sistem yang mengawal diri sendiri, menyokong diri, mengarahkan dan menyempurnakannya. Dan semua fungsi ini dilakukan oleh sistem saraf yang terdiri daripada 45 bilion sel saraf, bahagian tertinggi adalah otak, yang mengawal semua proses tubuh, kerja setiap sel.

Di dalam otak membezakan antara bahan kelabu dan putih. Bahan kelabu adalah sekumpulan sel saraf yang terdapat dalam korteks serebrum. Setiap kawasan korteks adalah pusat saraf yang mengawal fungsi tertentu badan.

Dari pusat saraf sepanjang proses utama (axon) isyarat dihantar ke setiap sel dan setiap organ badan, dengan stimulasi elektrik yang memaksa mereka melakukan fungsi tertentu. Pusat saraf terdiri daripada ratusan dan bahkan ribuan sel saraf. Oleh itu, terdapat bilangan axons yang sama. Mereka berkumpul dalam berkas-berkas (saluran yang disebut), yang, apabila disatukan, membentuk kord rahim.

Saraf tunjang adalah tali silindris agak panjang, yang di bahagian atas adalah kesinambungan medulla, dan di bahagian bawah berakhir dengan titik tirus pada tahap lumbar lumbar ke-2.

Panjang saraf tunjang pada wanita mencapai 42, pada lelaki - 45 sentimeter. Dalam istilah moden, otak adalah pemproses, dan saraf tunjang adalah kabel yang memberikan kawalan dan maklum balas.

Agar isyarat untuk bergerak dari pusat otak ke struktur tertentu badan atau organ, adalah perlu untuk mengedarkan akson sepanjang kabel utama. Oleh itu, keseluruhan saraf tunjang terdiri daripada 31 segmen: 8 serviks, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sacral dan 1 coccygeal. Melalui segmen khusus, otak mengedarkan isyarat elektrik ke struktur badan atau organ tertentu.

Semua segmen adalah sama. Mereka terdiri daripada perkara kelabu dan putih, sama seperti otak. Perkara kelabu, iaitu, sel saraf, terletak di tengah dan dibentuk seperti sayap rama-rama atau huruf H (Rajah 6). Sekitar sel-sel saraf adalah ikatan, atau saluran, akson.

Rajah. 6. Dua segmen saraf tunjang

Dari sel-sel syaraf saraf tunjang, iaitu, dari separuh kanan dan kiri setiap segmen, proses akson utama, yang membentuk saraf kiri dan kanan segmen, bertolak dua pasang. Segmen melintang saraf tunjang dan saraf tulang belakang kanan dan kiri yang berkaitan, di mana otak mengawal bahagian tertentu badan, dipanggil segmen saraf (Rajah 7).

Rajah. 7. Segmen saraf

Dalam satu segmen menutup arka refleks pendek. Ia adalah hubungan antara otak dan badan.

Dalam satu akar saraf, anda boleh mengira dari 1,5 hingga 2 ribu axons. Dan jika 31 pasang akar saraf bergerak jauh dari saraf tunjang, dapat dikira berapa banyak "wayar" yang digunakan oleh otak untuk mengawal seluruh tubuh.

Hari ini ia terkenal di mana segmen tertentu saraf tunjang otak mengawal satu atau sebahagian bahagian badan atau organ dan bagaimana mempengaruhi proses ini.

Struktur cakera intervertebral

Struktur cakera intervertebral

Disk intervertebral adalah pembentukan anatomi kompleks yang menyerupai cakera dan terletak di antara vertebra. Disk intervertebral (Rajah 4) memberikan pergerakan tulang belakang, keanjalan, keanjalan, keupayaan untuk menahan beban berat, ia memainkan peranan utama dalam biomekanik pergerakan tulang belakang.

Rajah. 4. cakera Intervertebral

Cakera ini terdiri daripada nukleus pulpa yang menyerupai butiran biconvex lentil, yang terletak di tengah cakera. Kelantangan normal teras adalah 1 hingga 1.5 cm 3.

Nukleus dipenuhi dengan bahan gelatin yang terdiri daripada glycosaminoglycans, yang memainkan peranan utama dalam mengekalkan tekanan intradiscal. Oleh kerana harta mereka dengan cepat mengambil dan menyerahkan air, teras pulpa dapat meningkatkan jumlahnya sebanyak 2 kali.

Apabila tekanan pada luasan tulang belakang bertambah (contohnya, apabila mengangkat berat), molekul glikosaminoglik mengambil air. Nukleus cakera menjadi elastik dan mengimbangi beban pada tulang belakang.

Air ditarik balik sehingga tekanan pada cakera seimbang. Apabila beban pada tulang belakang dikurangkan, proses terbalik. Glycosamin glycans melepaskan air, keanjalan nukleus berkurangan dan set keseimbangan dinamik. Ini adalah fungsi utama cakera intervertebral - menyerap kejutan.

Nukleus mempunyai kapsul sejumlah kecil sel rawan dan serat kolagen, memberikannya keanjalan, dan dikelilingi oleh cincin berserabut, yang dibentuk oleh berkas penyambung yang padat. Bahagian hadapan dan sisi cincin berserabut dengan tegak bersudut dengan vertebra bersebelahan.

Di atas dan di bawah nukleus pulpous dengan cincin berserabut ditutupi dengan plat hyaline, yang terlibat dalam pengangkutan air dan nutrien ke nukleus pulpous dan perkumuhan produk metabolik. Plat hyaline sangat ketat kepada plat endplate, yang tegas berserakan dengan badan-badan vertebra yang bersebelahan, melindungi bahan spongy mereka dari beban yang berlebihan.

Adalah diketahui bahawa walaupun badan kita tumbuh (sehingga 20-25 tahun), cakera intervertebral mempunyai rangkaian vaskular, iaitu, melalui saluran yang melewati badan vertebra, dan setelah menghentikan pertumbuhan, mereka menjadi kosong (dihilangkan). Apa yang berlaku pada cakera semasa tempoh ini?

Penerimaan yang diperlukan untuk bahan manusia dewasa berlaku dengan impregnation dari vertebra bersebelahan melalui plat beralih dan hyaline. Cakera intervertebral agak lebih luas daripada vertebra yang bersebelahan, jadi bahagian lateral dan anteriornya menonjol sedikit di luar batas tisu tulang.

Ketinggian keseluruhan semua cakera intervertebral dalam bayi yang baru lahir adalah 50% daripada ketinggian ruang tulang belakang. Itulah mengapa bayi baru lahir sangat fleksibel. Apabila seseorang membesar, ketinggian cakera berkurangan. Dalam orang dewasa, ia hanya 25% daripada ketinggian ruang tulang belakang. Ketebalan cakera intervertebral bergantung pada tahap lokasi dan pergerakan bahagian yang sama pada tulang belakang.

Di rantau thoracic paling rendah, ketebalan cakera adalah 3-4 mm, di kawasan serviks, yang mempunyai mobiliti yang lebih besar, 5-6, di kawasan lumbar, ketebalan cakera mencapai 10-12 mm, kerana bahagian ini menyumbang beban paksi maksimum.

Disc intervertebral melakukan fungsi yang paling penting:

- ketat menghubungkan vertebra antara satu sama lain;

- memberikan mobiliti ruang tulang belakang;

Struktur cakera intervertebral

Dalam matriks juga sel-sel yang menjalankan sintesis komponen cakera. Dalam cakera intervertebral berbanding dengan tisu lain sel-sel adalah sangat kecil. Tetapi, walaupun bilangannya yang kecil, sel-sel ini sangat penting untuk mengekalkan fungsi cakera, kerana mereka mensintesis makromolekul penting sepanjang hayat untuk mengimbangi kehilangan semula jadi mereka.

Berikut adalah struktur sel.

Proteoglycan utama cakera, aggrecan, adalah molekul besar yang terdiri daripada nukleus protein tengah dan banyak kumpulan glikosaminoglik yang dikaitkan dengannya - struktur kompleks rantai disaccharide. Rantaian ini membawa sejumlah besar caj negatif, dengan itu menarik molekul air (cakera memegangnya, menjadi hidrofilik sebagai garam). Ciri ini dipanggil tekanan bengkak, dan penting untuk fungsi cakera.

Seluruh skema kompleks dikurangkan kepada fakta bahawa asid hyaluronik yang baru mengeras mengikat molekul proteoglikan, membentuk agregat besar (mengumpul air). Itulah sebabnya asid hyaluronik diberikan banyak perhatian dalam bidang perubatan dan kosmetologi. Lain-lain, jenis proteoglycans yang lebih kecil didapati dalam cakera dan plat hyaline, khususnya, dekorasi, bigan, fibromodulin, dan lumikan. Mereka turut mengambil bahagian dalam pengawalseliaan rangkaian kolagen.

Air adalah komponen utama cakera, yang terdiri daripada 65 hingga 90% daripada jumlahnya, bergantung pada bahagian cakera tertentu dan umur orang itu. Terdapat korelasi yang jelas antara kandungan dalam matriks air dan proteoglikan. Di samping itu, kandungan air bergantung kepada beban pada cakera. Dan beban mungkin berbeza bergantung pada kedudukan badan di angkasa. Tekanan dalam cakera bervariasi, bergantung pada kedudukan badan, dari 2.0 hingga 5.0 atmosfera, dan dengan membongkok dan mengangkat tekanan pada cakera kadang-kadang bertambah menjadi 10.0 atmosfera. Dalam keadaan biasa, tekanan dalam cakera dicipta terutamanya oleh air di teras dan disimpan oleh bahagian dalam cincin luar. Dengan beban yang semakin meningkat pada cakera, tekanan itu diagihkan secara merata ke seluruh cakera dan boleh merosakkan. Saya akan menggambarkan.

Oleh kerana pada waktu malam beban pada tulang belakang kurang dari siang hari, kandungan air dalam cakera berubah pada siang hari. Air sangat penting untuk fungsi mekanikal cakera. Ia juga penting sebagai medium untuk pergerakan bahan larut dalam matriks cakera.

Kolagen adalah protein struktur utama badan manusia dan sekumpulan sekurang-kurangnya 17 protein individu. Semua protein kolagen mempunyai laman heliks dan stabil oleh beberapa ikatan intermolekular dalaman yang membolehkan molekul menahan tekanan mekanikal yang tinggi dan belahan enzim kimia. Terdapat beberapa jenis kolagen dalam cakera intervertebral. Selain itu, cincin luar terdiri daripada jenis I collagen, dan plat teras dan kartilaginous - kolagen jenis II. Kedua-dua jenis serat bentuk kolagen yang membentuk asas struktur cakera. Serat teras lebih nipis daripada serat cincin luar.

Dengan mampatan paksi cakera, ia cacat dan diratakan. Di bawah pengaruh beban luaran, air dari cakera hilang. Ini fizik mudah. Oleh itu, pada akhir hari bekerja kita kurang tinggi daripada pada waktu pagi selepas rehat. Semasa aktiviti fizikal harian, apabila tekanan pada cakera meningkat, cakera kehilangan 10-25% airnya. Air ini dipulihkan pada waktu malam, berehat semasa tidur. Oleh kerana kehilangan air dan pemampatan cakera, seseorang boleh kehilangan sehingga ketinggian 3 cm sehari. Semasa fleksi dan sambungan tulang belakang, cakera boleh menukar saiz menegaknya dengan 30-60%, dan jarak antara proses vertebra bersebelahan boleh meningkat lebih dari 4 kali. Sekiranya beban hilang dalam beberapa saat, cakera akan kembali dengan saiz asalnya. Walau bagaimanapun, jika beban berterusan, air menyala dan cakera terus mengecil. Momen kelebihan ini sering menjadi rangsangan untuk pemisahan cincin berserabut cakera. Komposisi cakera berubah dengan umur dengan perkembangan beban degenerasi. Statistik adalah perkara yang degil. Pada usia 30 tahun, 30% proteoglycans (glycosaminoglycans) hilang di teras cakera, yang harus "menarik" air ke atas diri mereka, memberikan tekanan (turgor) dalam cakera. Oleh itu, proses degeneratif dan struktur penuaan adalah konsisten. Nukleus kehilangan air, dan proteoglycans tidak lagi dapat menanggapi beban dengan berkesan.
Mengurangkan ketinggian cakera menjejaskan struktur tulang belakang yang lain, seperti otot dan ligamen. Ini boleh menyebabkan peningkatan tekanan pada proses artikular vertebra, yang menyebabkan degenerasi dan menimbulkan perkembangan arthrosis dalam sendi intervertebral.

Hubungan struktur dan fungsi biokimia cakera intervertebral

Proteoglycans

Semakin banyak glikosaminoglik dalam cakera, semakin besar pertalian nukleus ke air. Nisbah jumlah mereka, tekanan air dalam cakera dan beban di atasnya menentukan jumlah air yang boleh diterima oleh cakera.
Dengan peningkatan beban pada cakera meningkatkan tekanan air, dan keseimbangan dipecahkan. Untuk memulihkan keseimbangan, beberapa air keluar dari cakera, mengakibatkan peningkatan kepekatan glikosaminoglik. Dan akibatnya, tekanan osmosis dalam cakera bertambah. Alur keluar air terus sehingga baki dipulihkan atau sehingga beban pada cakera dikeluarkan.

Pembebasan air dari cakera bergantung bukan sahaja pada beban di atasnya. Badan yang lebih muda, semakin besar kepekatan proteoglycans dalam tisu cincin cakera. Serat mereka lebih nipis dan jarak antara rantai mereka lebih kecil. Melalui penapis sedemikian rupa, cecair mengalir dengan sangat perlahan, dan walaupun dengan perbezaan tekanan yang besar dalam cakera dan di luarnya - kelajuan aliran keluar cecair sangat kecil, oleh itu kelajuan mampatan cakera juga kecil. Bagaimanapun, dalam cakera degeneratif, kepekatan proteoglycans dikurangkan, ketumpatan gentian kurang dan bendalir mengalir melalui gentian lebih cepat. Ini menjelaskan mengapa cakera degeneratif yang rosak menyusut lebih cepat daripada yang normal.

Air amat penting dalam fungsi cakera.

Ia adalah komponen utama cakera intervertebral, dan "kekerasan "nya dipastikan oleh sifat-sifat hidrofilik glycosaminoglycans. Dengan sedikit kehilangan air - rangkaian kolagen melegakan, dan cakera menjadi lebih lembut dan lebih lentur. Apabila kebanyakan air hilang, sifat mekanik perubahan cakera secara dramatik, dan di bawah beban, kainnya berkelakuan seperti bahan pepejal. Air juga merupakan medium di mana cakera diberi makan secara pasif dan produk metabolik dialihkan. Walaupun semua ketumpatan dan kestabilan struktur cakera, bahagian "air" daripadanya berubah sangat intensif. Sekali setiap 10 minit - seorang lelaki berusia 25 tahun. Sejak bertahun-tahun, angka ini secara semulajadi berkurangan kerana alasan yang jelas.

Rangkaian kolagen memainkan peranan mengukuhkan dan memegang glycosaminoglycans dalam cakera. Dan yang seterusnya - air. Ketiga komponen ini bersama membentuk struktur yang mampu menahan mampatan yang kuat.

Organisasi "bijak" serat kolagen memberikan fleksibiliti cakera yang mengejutkan. Serat disusun dalam lapisan. Arah gentian akan ke badan-badan vertebrata bersebelahan dalam lapisan. Akibatnya, hubungan antara terbentuk, membolehkan tulang belakang membengkak dengan ketara, walaupun fakta bahawa serat kolagen dapat meregangkan hanya 3%.


Memacu kuasa dan proses perkongsian
Sel-sel cakera mensintesiskan kedua-dua komponennya yang sangat teratur dan enzim yang memecahkannya. Ini adalah sistem kendiri sendiri. Dalam pemanduan yang sihat, kadar sintesis dan perpecahan komponen seimbang. Kerana ini bertanggungjawab sel yang sangat teratur, yang ditulis di atas. Jika keseimbangan ini terganggu, komposisi cakera berubah dengan dramatik. Semasa tempoh pertumbuhan, proses sintesis dan penggantian molekul anabolik diguna pakai atas proses katabolik pembahagian mereka. Pada beban biasa, haus dan penuaan cakera berlaku. Terdapat corak terbalik. Jangka hayat gycosaminoglycans biasanya kira-kira 2 tahun, dan kolagen bertahan lebih lama. Pada ketidakseimbangan sintesis dan pemisahan komponen cakera, kandungan glycosaminoglycans dalam matriks berkurangan, dan sifat-sifat mekanik cakera itu semakin merosot.

Metabolisme cakera amat dipengaruhi oleh tekanan mekanikal. Pada masa ini, boleh dikatakan bahawa kerja fizikal yang keras dan biasa membawa kepada penuaan yang cepat dan memakai pada cakera, mengikut mekanisme yang dinyatakan di atas. Beban yang mengekalkan keseimbangan yang stabil dan kuasa cakera biasa diterangkan dalam cadangan dan nasihat doktor. Pendek kata, saya boleh mengatakan bahawa pergerakan amplitud dan aktif dengan cakera yang sudah "sakit" akan mempercepatkan proses degeneratif di dalamnya. Dan, dengan itu, perkembangan gejala penyakit ini.

Penghantaran Biophysics Nutrient

Cakera ini menerima nutrien dari saluran darah badan vertebra bersebelahan. Oksigen dan glukosa mesti menembusi oleh penyebaran melalui tulang rawan cakera ke sel-sel di tengah cakera. Jarak dari pusat cakera, di mana sel berada, ke saluran darah terdekat adalah kira-kira 7-8 mm. Semasa proses penyebaran, kecerunan kepekatan nutrien dibentuk. Di sempadan antara cakera dan badan tulang belakang, ada penutup (hyaline) plat. Kepekatan normal oksigen dalam kawasan cakera ini adalah kira-kira 50% kepekatannya dalam darah. Dan di tengah cakera, kepekatan ini biasanya tidak melebihi 1%. Oleh itu, metabolisme cakera adalah terutamanya pada laluan anaerobik. Dengan cara pembentukan asid. Apabila kepekatan oksigen pada "sempadan" kurang daripada 5% dalam cakera, pembentukan produk metabolisme - laktat - peningkatan "asid" yang sama. dan kepekatan laktat di tengah cakera dapat 6-8 kali lebih tinggi daripada dalam darah atau medium intercellular, yang mempunyai kesan toksik pada tisu cakera dan ia musnah.

Penyebab utama degenerasi cakera adalah gangguan penyebaran nutrien. Dengan usia, kebolehtelapan plat pinggir cakera berkurangan, dan ini boleh menjadikan sukar bagi nutrien untuk memasuki cakera dengan air dan perkumuhan produk degradasi, terutamanya, laktat, ke dalam cakera. Dengan mengurangkan kebolehtelapan nutrien cakera, kepekatan oksigen di tengah cakera boleh jatuh ke tahap yang sangat rendah. Pada masa yang sama, metabolisme anaerobik diaktifkan dan pembentukan peningkatan asid, yang sukar dihilangkan. Akibatnya, keasidan di tengah cakera bertambah (pH jatuh ke 6.4). Dalam kombinasi dengan tekanan separa oksigen yang rendah dalam cakera, peningkatan keasidan membawa kepada pengurangan dalam kadar sintesis glikosaminoglikans dan mengurangkan pertalian untuk air. Oleh itu, "lingkaran ganas" ditutup. Oksigen dan air tidak pergi ke cakera - tidak ada glycosaminoglycans di inti! Dan mereka boleh datang hanya pasif - dengan air. Selain itu, sel-sel itu sendiri tidak bertolak ansur dengan jangka panjang dalam persekitaran berasid, dan peratusan besar sel-sel mati didapati di dalam cakera.
Sesetengah perubahan ini boleh diterbalikkan. Cakera mempunyai beberapa keupayaan untuk menjana semula.

Struktur dan fungsi cakera intervertebral

Tubuh manusia adalah mekanisme pintar kompleks yang boleh bertanggungjawab untuk pelbagai tindakan dan pergerakan fungsional yang berbeza. Salah satu mekanisme utama dalam proses sokongan hidup adalah lajur tulang belakang dan komponennya. Ini kerana tulang belakang, struktur manusia adalah satu. Semua vertebra dihubungkan oleh sendi dan ligamen. Struktur fungsional cakera intervertebral membolehkan tubuh bergerak bebas dan mengubah arah yang berbeza.

Struktur unik

Cakera intervertebral adalah sejenis plat dengan permukaan kartilaginous. Ia tergolong dalam bahagian separuh, yang terletak di antara badan vertebra. Ia menyentuh bahagian atas dan bawahnya.

Struktur cakera intervertebral termasuk:

 • cincin berserabut;
 • teras jeli;
 • hyaline cartilage.

Setiap jabatan dicirikan oleh ciri unik dalam struktur.

Pembaca kami mengesyorkan

Untuk pencegahan dan rawatan penyakit sendi, pembaca tetap kami menggunakan kaedah rawatan SECONDARY yang semakin popular yang disyorkan oleh pakar ortopedi Jerman dan Israel. Selepas meneliti dengan teliti, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.

Cincin licin

Ini disebabkan struktur fungsional cincin berserabut - vertebra tidak boleh bergerak relatif kepada paksi dan satu sama lain. Banyak serat disambungkan dan mempunyai arah salib triple. Ini mewujudkan kekuatan dan ketahanan struktur.

Teras jeli

Di pusat cincin ada teras jeli. Salah satu komponen asas adalah mucopolysaccharides. Mereka bertanggungjawab ke atas keanjalan sebatian aktif dan keupayaan untuk menyerap dan melepaskan air.

Semakin banyak beban di atas tulang belakang meningkat, komponen kimia nukleus mula menyerap air dengan intensiti yang lebih besar. Meningkatkan saiz kernel. Berdasarkan ini, sifat redaman tulang belakang meningkat.

Semasa proses terbalik (pengurangan beban), pulangan air dan keanjalan teras berkurangan dengan ketara.

Jumlah air adalah dari 65 hingga 90% daripada jumlah keseluruhan. Kandungan dipengaruhi oleh komponen berikut:

 • umur orang itu;
 • tekanan pada kawasan tertentu;
 • aktiviti fizikal.

Terdapat corak: yang lebih tua tubuh manusia, lebih cepat kandungan air dalam inti berkurangan dan penurunan keanjalan serat dalam tisu tulang rawan berlaku.

Rawan hyaline

Hyaline cartilage memisahkan cakera itu sendiri dari duri berdekatan dan sangat penting dalam penghantaran nutrien kepadanya.

Tekanan pada cakera individu berkaitan secara langsung dengan lokasi badan di dunia luar. Pada susunan menegak: dari 2 hingga 5 atmosfera. Apabila bersenam, menyengetkan kanan / kiri - tekanan boleh meningkat kepada 10 atmosfera. Penunjuk ini dikawal oleh jumlah air di dalam cakera. Beban yang berlebihan menyebabkan kerosakan kepada komponen.

Makanan separuh ini berlaku melalui kapal, yang terletak di vertebra bersebelahan.

Kapal melalui cakera intervertebral dewasa tidak lulus.

Dimensi dan prinsip kerja

Pada tulang belakang badan manusia ialah 24 cakera. Tidak hadir di jabatan berikut:

 • artikulasi tulang oksipital dan vertebra pertama;
 • artikulasi vertebra serviks pertama dan kedua;
 • tulang belakang dan tulang belakang.

Ketebalan dan ikatan cakera tidak sama. Mereka lebih tebal dan lebih rapat di bahagian belakang. Ini membolehkan lajur tulang belakang untuk menghasilkan lekapan dan pergerakan lanjutan dalam pelbagai arah.

Saiz cakera mempunyai nombor yang berlainan sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang (bergantung pada bahagian tulang belakang dan beban yang digunakan). Minimum: 4 mm - toraks (disebabkan oleh pergerakan yang sangat kecil). Saiz maksimum di kawasan lumbal dan serviks: 12 dan 6 mm, masing-masing. Ini disebabkan oleh tekanan paksi yang paling besar dan mobiliti yang paling besar.

Jumlah saiz cakera intervertebral pada kanak-kanak adalah sehingga separuh ketinggian tulang belakang. Ini adalah kerana keupayaan anak-anak muda untuk menduduki kedudukan tubuh yang berbeza (walaupun tidak semestinya). Dalam masa dewasa, saiz ini berkurangan kepada 1/3.

Fungsi dan ubah bentuk

Cakera intervertebral adalah struktur yang unik dan fungsi utamanya adalah susut nilai. Ia berdasarkan strukturnya. Namun, fungsi utama termasuk:

 • mewujudkan sambungan ketat antara vertebra, yang terletak berhampiran;
 • mobiliti tulang belakang;
 • sokongan;
 • pengurangan kejutan dan gegaran yang jatuh pada tulang belakang, otak, belakang otak.

Jika ubah bentuk awal cakera terletak di mana-mana bahagian tulang belakang berlaku, biomekanik mula terganggu.

Penyebab utama degenerasi adalah kegagalan dalam penyediaan nutrien.

Pada siang hari, cakera ditahan sepanjang paksi pergerakan. Dan hasilnya adalah pengurangan fungsi dalam bentuk - ubah bentuk dan meratakan. Air mula berkurang. Oleh itu, pada waktu petang mana-mana orang dikurangkan saiznya dan mula kelihatan lebih rendah dari pada pagi (sehingga maksimum 3 cm).

Semasa proses flexion dan lanjutan ruang tulang belakang, saiz menegak berubah dari 30 hingga 60%. Pada masa yang sama, jarak antara proses vertebra bersebelahan boleh meningkat sehingga empat kali.

Sekiranya beban adalah jangka pendek - cakera mengembalikan kepada saiz fisiologi. Jika proses tekanan pada cakera intervertebral panjang - air terus mengalir, dan proses pemampatan selanjutnya berlaku. Cincin berserabut boleh bermula.

Selepas tiga puluh tahun di dalam tubuh manusia mula mengembangkan proses degeneratif. Akibatnya adalah kehilangan nukleus glikosaminoglycans disk (atau monopolysaccharides), yang bertanggungjawab secara langsung untuk penghantaran air. Semua struktur adalah penuaan.

Komunikasi biokimia dan fungsi

Pembebasan air yang ketara dari cakera dipengaruhi bukan sahaja oleh beban fizikal dan tekanan dikenakan ke atasnya. Semakin muda tubuh manusia, semakin besar kepekatan proteoglycans dalam tisu cincin. Struktur mereka menyebabkan aliran bendalir perlahan, walaupun di bawah beban yang sengit. Akibatnya - kelajuan pemampatan cakera berkurangan.

Apabila ketinggian cakera berkurangan, beban diagihkan. Proses artikular vertebra menerima tekanan yang lebih besar. Dan akibatnya - kemerosotan mereka dan perkembangan penyakit seperti arthrosis sendi intervertebral.

Kesan tidak dapat dipulihkan juga boleh berlaku dengan usia di teras cakera. Mungkin lemah dan sesaran di bawah tindakan beban berpanjangan dan berlebihan. Ia mengancam untuk melampaui tulang belakang ini. Akibatnya - perkembangan hernia intervertebral.

Hernia Schmorl

Apabila tisu rawan cakera intervertebral menembusi badan vertebra itu sendiri, nodus hernia atau Schmorl timbul. Penyakit ini tidak mempunyai gejala-gejala khas, dan dalam kebanyakan tinjauan statistik, ia adalah tipikal untuk orang tua.

Kejadian hernia Schmorl pada usia muda dikaitkan dengan pukulan keras ke arah menegak, senaman yang berlebihan atau penyakit kongenital.

Dengan perkembangan penyakit ini, pengagihan semula faktor pemuatan berlaku. Ia jatuh pada alat artikular, yang terletak di antara vertebra, yang, kemungkinan besar, akan menjejaskan perkembangan awal arthrosis.

Jika nod yang terhasil terlalu besar, ia penuh dengan patah tulang atau patah vertebra (badan yang lemah).

Kumpulan risiko besar terdiri daripada kanak-kanak yang mempunyai peningkatan pesat dalam pertumbuhan. Tulang dan rangka tidak mempunyai masa untuk berkembang dan diperbaharui, berikutan pertumbuhan tisu lembut. Terdapat pembentukan pathologi lompang antara vertebra. Dan akibatnya, penonjolan hernia berlaku.

Kesimpulannya

Untuk fungsi cakera intervertebral dan komponen konstituennya untuk dipelihara dalam masa yang lama dalam mod yang sempurna berfungsi, adalah perlu untuk tidak mengganggu metabolisme yang betul. Adalah penting untuk mempunyai semua unsur surih untuk mengekalkan cakera intervertebral dalam keadaan kerja.

Ciri penting cakera yang membezakan adalah kapasiti tertentu untuk penjanaan semula. Oleh itu, dengan pemakanan yang betul, gaya hidup yang sihat, tindak balas boleh balik boleh dilakukan, yang bertujuan untuk mengurangkan proses degeneratif.

Selalunya berhadapan dengan masalah sakit di belakang atau sendi?

 • Adakah anda mempunyai gaya hidup yang tidak aktif?
 • Anda tidak boleh berbangga dengan postur kerajaan dan cuba menyembunyikan bungkusannya di bawah pakaian?
 • Nampaknya anda ini akan berlalu dengan sendirinya, tetapi kesakitan hanya akan semakin meningkat.
 • Banyak cara dicuba, tetapi tiada apa yang membantu.
 • Dan sekarang anda sudah bersedia untuk memanfaatkan sebarang peluang yang akan memberi anda rasa kesejahteraan yang sudah lama ditunggu-tunggu!

Terdapat ubat yang berkesan. Doktor mengesyorkan Baca lebih lanjut >>!

Struktur dan ciri-ciri cakera intervertebral

Cakera intervertebral adalah pembentukan cartilaginous yang menghubungkan badan vertebra dan membentuk lajur vertebral dengan mereka. Mereka mempunyai struktur yang rumit, dan oleh itu pelanggaran homeostasis (regulasi diri sistem) tidak dapat dielakkan membawa kepada perubahan degeneratif-dystrophik dan patologi dalam kedua-dua tulang rawan dan rawan dan tisu tulang.

Cakera intervertebral, seperti semua sendi artikular, memainkan peranan penting dalam berfungsi sistem muskuloskeletal manusia, tetapi hari ini mereka masih kurang difahami.

Tetapi maklumat perubatan yang langka yang ada cukup untuk menyimpulkan bahawa kebolehan dan keupayaan motor mereka sebahagian besarnya bergantung kepada sifat kimia matriks tisu rawan, kecenderungan genetik dan sifat proses metabolik intraselular (metabolik). Dan kerana mengekalkan metabolisme normal badan menghalang banyak patologi penting kompleks vertebra dan keseluruhan rangka.

Anatomi

Lajur tulang belakang atau vertebral seseorang adalah paksi, sokongan atau asas keseluruhan rangka (keseluruhan tulang semua tubuh manusia yang membentuk bahagian pasif sistem muskuloskeletalnya). Tulang belakang mengandungi 33-34 vertebra tulang, yang saling terhubung oleh sendi sendi, tulang rawan (cakera intervertebral) dan ligamen.

Fungsi utama ruang tulang belakang:

 • sokongan kerangka;
 • mengekalkan keseimbangan dalam kedudukan menegak;
 • membuat pergerakan badan dan kepala;
 • pergerakan badan di angkasa;
 • perlindungan tali tulang belakang.

Setiap vertebra terdiri daripada bahagian utama (badan) dan gerbang vertebral. Arka ini pula terdiri daripada proses spinous, transversal dan artikular. Badan dan gerbang vertebral membentuk lubang di mana saraf tunjang terletak, dan semua bersama-sama membuka lubang vertebra membentuk saluran vertebrata. Bahagian atas lengkung vertebral mengehadkan kord rahim, dan proses berfungsi untuk menyambung vertebra antara mereka dan melampirkan otot dan ligamen kepada mereka.

Antara badan vertebra dari tulang belakang manusia adalah lapisan tulang rawan, yang disebut cakera intervertebral. Mereka memberikan mobiliti dan fleksibiliti ruang tulang belakang, rintangan kepada beban menegak, dan juga bertindak sebagai penyerap kejutan, melembutkan pukulan dan gegaran tulang belakang semasa aktiviti fizikal (berjalan, melompat, berjalan, dan lain-lain).

Struktur dan ciri-ciri cakera intervertebral

Cakera intervertebral adalah pembentukan fibrokartilagin yang menyambungkan dua vertebra bersebelahan.

 • jis gel seperti gelatin di tengah cakera (nukleus pulpal);
 • padat sarung berserabut tebal mengelilingi teras (cincin berserabut);
 • plat tisu penghubung (lapisan rawan berserabut putih) yang terletak di atas dan di bawah lapisan cakera badan vertebra (pinggan akhir).

Komposisi kimia nukleus pulpous terdiri daripada proteoglycans (protein kompleks), rantai panjang asid hialuronik dengan cawangan sisi hidropilik.

Ketinggian cakera intervertebral berbeza-beza bergantung pada bahagian tulang belakang yang ada dan beban yang harus ditanggung. Cakera nipis terletak di kawasan serviks, dan paling tinggi (kira-kira 11 mm) - di lumbar. Dalam kes ini, bahagian belakang cincin berserabut (terletak lebih dekat ke bahagian belakang) biasanya sedikit lebih tebal daripada bahagian depan.

Cakera intervertebral tidak membawa pembuluh darah, dan pemakanan mereka berlaku dengan cara tersebar melalui plat beralih. Ini bermakna bahawa tulang rawan mendapat air dan nutrien yang mereka perlukan dari tisu lembut berhampiran dan sumsum tulang bersebelahan yang terletak di dalam badan vertebra.

Proses metabolik dalam cakera intervertebral terus perlahan-lahan. Ia adalah dehidrasi cakera dan kekurangan zat mineral yang menjadi penyebab utama perkembangan osteochondrosis tulang belakang, dan lagi - protrusi dan herniasi cakera.

Semulajadi "penuaan" badan (proses biokimia degeneratif) bermula pada usia kira-kira 30 tahun. Ia memperlihatkan dirinya dalam peningkatan nisbah keratin sulfat kepada chondroetin sulfate, pengurangan sintesis dan kepekatan proteoglycans dan penyusutan mucopolysaccharides, yang mengakibatkan dehidrasi rawan. Di samping itu, keamatan dan kelajuan proses metabolik dalam cakera secara langsung bergantung kepada bentuk dan beban yang dikenakan kepada mereka.

Akibatnya, bekalan oksigen dan nutrien ke cakera intervertebral merosot, dan produk metabolisme dan kerosakan, sebaliknya, didepositkan. Inti pulpa secara beransur-ansur menimbun kolagen, yang digantikan oleh tisu fibro-tulang rawan (menjadi lebih padat) dan tumbuh bersama dengan cincin berserabut.

Proses ini biasanya bermula dari belakang cakera, kemudian menyebar ke seluruh permukaannya. Cakera itu kehilangan keanjalan dan keanjalan, berhenti melaksanakan fungsi susutnilai. Kemudian, pada cincin berserabut, retak mula terbentuk, ke arah mana teras teras pemendapan yang dipadatkan.

Proses metabolik dalam cakera

Rawan intervertebral memberi makan terutamanya melalui plat beralih salur darah yang terletak di tisu tulang vertebra. Bilangan kapilari terbesar terletak di bahagian tengah cakera. Jumlah mereka berkurangan dengan ketara ke arah pinggir luar (ke cincin berserabut).

Bahan Disk:

 • oksigen, glukosa, air dan sebatian lain yang diperlukan untuk memberi makan;
 • asid amino, sulfat dan unsur surih yang diperlukan untuk sintesis komponen matriks rawan.

Matriks ekstraselular adalah asas tisu penghubung badan, memberikan sokongan mekanikal ke sel-sel dan mengambil bahagian dalam pengangkutan bahan kimia. Komponen utama matriks adalah: kolagen, asid hyaluronik, proteoglisans, dan lain-lain. Matriks tisu tulang juga mengandungi bahan-bahan mineral dalam kuantiti yang banyak.

Nutrien, memasuki cakera, terlebih dahulu melalui lapisan matriks extracellular padat dan kemudian hanya sampai ke nukleus pulpa. Pada orang dewasa, teras cakera terletak kira-kira pada jarak 7-8 mm dari saluran darah terdekat. Produk pemisahan dari cakera intervertebral dipaparkan dalam urutan terbalik dan dengan kelajuan yang sama.

Oleh itu, kualiti pengangkutan tisu rawan sebahagian besarnya ditentukan oleh keadaan matriks, serta penyebaran, pencairan dan kepekatan cecair nutrien.

Pelanggaran dan patologi proses metabolik dalam cakera intervertebral boleh dibahagikan secara teratur ke tahap:

 • penyakit kronik yang secara langsung mempengaruhi peredaran darah di seluruh badan dan bekalan darah ke tulang belakang khususnya (misalnya, aterosklerosis);
 • penyakit yang mempengaruhi kebolehtelapan kapilari yang membekalkan rawan intervertebral dengan nutrien (contohnya, anemia sel sabit, penyakit caisson, penyakit Gaucher, dan sebagainya);
 • patologi yang berkaitan dengan pemindahan nutrien terjejas ke nukleus pulpa dan belakang (contohnya, proses penghambatan hormon atau enzimatik).

Walau bagaimanapun, walaupun tahap dan sebab-sebab gangguan metabolik, akibatnya, mereka selalu membawa kepada perubahan dystrophic dan anatomi dan fungsional dalam tubuh, kegagalan dalam memastikan kitaran hayat harian kompleks vertebral, yang idealnya terdiri daripada tempoh selang tekanan dan kelonggaran.

Akibat gangguan metabolik

Osteochondrosis adalah salah satu penyakit paling kerap didiagnosis sistem muskuloskeletal, yang berlaku terhadap latar belakang perubahan degeneratif dan gangguan metabolik dalam tubuh. Perkembangan selanjutnya terhadap patologi membawa kepada komplikasi yang serius:

 • Kemunculan protrusions dan hernia cakera intervertebral di mana nukleus pulpal menonjol melebihi had yang boleh diterima secara anatomi atau keluar melalui cincin berserabut berlubang.
 • Pembentukan penyerapan (pemisahan cakera), yang cepat mati dan menyebabkan proses nekrotik dalam kanal tulang belakang.
 • Perkembangan arthritis dan arthrosis semua sebatian tulang rawan dalam badan.
 • Memaksa tisu tulang badan vertebral dengan plat berhenti kartilaginus, yang meningkatkan risiko keretakan mampatan vertebra (hernia Schmorl);
 • Anjakan vertebra segmen patologi ke hadapan atau ke belakang berbanding dengan paksi ruang tulang belakang (spondylolisthesis), yang seterusnya boleh menyebabkan penyempitan saluran tulang belakang berterusan dan meremas kord tulang belakang (stenosis).
 • Mengurangkan ketinggian cakera adalah penuh dengan penutupan proses spinous, pertambahan mereka, pembentukan artikulasi pseudo dan ankylosis.
 • Kemunculan herotan postur (scoliosis, lordosis yang berlebihan atau kyphosis tulang belakang).
 • Pada usia tua kepada pembentukan osteoporosis tisu tulang dan peningkatan risiko patah patologi (contohnya, patah leher femoral meningkatkan kebarangkalian kematian prematur oleh beberapa kali).
 • Mampatan kronik akar saraf menyebabkan gangguan neurologi, dinyatakan dalam kehilangan kepekaan kawasan yang terawat, melambatkan reaksi refleks, perkembangan paresis dan lumpuh anggota badan, dan disfungsi organ-organ dalaman.
 • Pertumbuhan bahagian marjinal tisu tulang vertebra, pembentukan osteofit dan pengkalsifikasi ligamen memberi dorongan kepada perkembangan spondylosis, yang dicirikan oleh pembatasan pergerakan tulang belakang dan penyempitan kanal tulang belakang.

Struktur tulang belakang manusia, jabatan dan fungsinya

Bukan sahaja warga tua, tetapi juga remaja dan bahkan bayi mungkin mengalami sakit belakang. Kesakitan ini boleh disebabkan oleh banyak sebab: kedua-dua keletihan dan segala macam penyakit yang dapat berkembang dari masa ke masa atau dari lahir.

Untuk lebih memahami di mana kesakitan datang dan apa yang boleh mereka maksudkan, serta mengetahui bagaimana untuk menyingkirkannya dengan betul, maklumat akan membantu, apakah struktur tulang belakang, jabatan dan fungsinya. Dalam artikel ini kita akan melihat anatomi jabatan ini, kita akan menerangkan dengan terperinci apa fungsi yang dilakukan oleh pemandu bersama dan bagaimana untuk memelihara kesihatannya.

Penerangan umum mengenai struktur tulang belakang

Lajur tulang belakang adalah berbentuk S, kerana ia mempunyai keanjalan - oleh itu, seseorang dapat mengambil pukulan, bengkok, belokan dan seterusnya. Jika cakera intervertebral tidak terdiri daripada tisu tulang rawan, yang mampu menjadi fleksibel, maka orang tersebut akan tetap tetap dalam satu kedudukan.

Bentuk tulang belakang dan strukturnya memastikan keseimbangan dan kaki lurus. Pada ruang tulang belakang, seluruh tubuh manusia, bahagian kaki dan kepalanya dipegang bersama.

Tulang belakang adalah rantai vertebra, yang diartikulasikan oleh cakera intervertebral. Bilangan vertebra berbeza dari 32 hingga 34 - semuanya bergantung kepada perkembangan individu.

Bahagian tulang belakang

Lajur tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian:

Video - Imej visual struktur tulang belakang

Fungsi tulang belakang

Lajur tulang belakang mempunyai beberapa fungsi:

 • Fungsi sokongan Lajur tulang belakang adalah sokongan untuk semua anggota badan dan kepala, dan pada dirinya tekanan tekanan keseluruhan tubuh diletakkan. Fungsi sokongan juga dilakukan oleh cakera dan ligamen, namun tulang belakang menganggap berat badan terbesar - sekitar 2/3 dari jumlah keseluruhan. Berat ini dia bergerak ke kakinya dan pinggul. Terima kasih kepada tulang belakang, semuanya terintegrasi menjadi satu keseluruhan: kepala, dada, anggota atas dan bawah, serta ikat pinggang bahu.
 • Fungsi perlindungan. Tulang belakang melakukan fungsi penting - ia melindungi kord rahim daripada pelbagai kecederaan. Beliau adalah "pusat pengurusan", yang menjamin berfungsi otot dan kerangka yang sepatutnya. Saraf tunjang berada di bawah perlindungan terkuat: dikelilingi oleh tiga cengkerang tulang, diperkuat oleh ligamen dan tisu tulang rawan. Kord tulang belakang mengawal kerja gentian saraf yang berlepas daripadanya, sehingga kita dapat mengatakan bahawa setiap vertebra bertanggung jawab atas kerja bagian tertentu dari tubuh. Sistem ini sangat harmoni, dan jika mana-mana komponennya terganggu, akibatnya juga akan bertindak balas terhadap bahagian lain dari tubuh manusia.
 • Fungsi motor Terima kasih kepada cakera intervertebral tulang rawan elastik yang terletak di antara vertebra, seseorang mempunyai keupayaan untuk bergerak dan berputar ke arah mana-mana.
 • Fungsi susut nilai. Tulang belakang, disebabkan kelengkungannya, menekan beban dinamik pada badan ketika berjalan, melompat atau menunggang dalam pengangkutan. Disebabkan susut nilai ini, kolum tulang belakang menimbulkan tekanan bertentangan, dan tubuh manusia tidak mengalami penderitaan. Otot juga memainkan peranan penting: jika mereka berada di negara maju (contohnya, kerana latihan sukan atau pendidikan fizikal), maka tulang belakang mengalami tekanan yang kurang.

Struktur terperinci vertebra

Vertebra mempunyai struktur yang kompleks, manakala di bahagian yang berbeza dari tulang belakang, mereka mungkin berbeza.

Sekiranya anda ingin tahu lebih terperinci berapa banyak tulang di tulang belakang dan apa fungsi mereka, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Vertebra terdiri daripada spikel tulang, terdiri daripada bahan spongy dalaman, dan bahan luaran, yang merupakan tisu tulang lamina.

Setiap bahan mempunyai fungsi tersendiri. Sponge bertanggungjawab untuk kekuatan dan rintangan yang baik, manakala padat, luaran, elastik dan membolehkan tulang belakang menahan pelbagai beban. Di dalam vertebra adalah otak merah, yang bertanggungjawab untuk pembentukan darah. Tulang tulang sentiasa dikemas kini, jadi ia tidak kehilangan kekuatan selama bertahun-tahun. Jika badan mempunyai metabolisme, maka masalah dengan sistem muskuloskeletal tidak timbul. Dan apabila seseorang sentiasa terlibat dalam senaman fizikal yang sederhana, pembaharuan tisu berlaku lebih cepat daripada dengan gaya hidup yang tidak aktif - ini juga merupakan jaminan kesihatan tulang belakang.

Vertebra terdiri daripada unsur berikut:

 • badan vertebra;
 • kaki, yang terletak di kedua-dua belah vertebra;
 • dua melintang dan empat proses artikular;
 • proses spinous;
 • Terusan tunjang di mana kord rahim terletak;
 • arka dari tulang belakang.

Badan vertebra berada di hadapan. Bahagian di mana proses terletak terletak di belakang. Otot belakang dilampirkan kepada mereka - terima kasih kepada mereka tulang belakang boleh membengkok dan tidak runtuh. Agar vertebra menjadi mudah alih dan tidak mengganggu antara satu sama lain, cakera intervertebral terletak di antara mereka, yang terdiri daripada tisu tulang rawan.

Terusan tunjang, yang merupakan konduktor untuk saraf tunjang, terdiri dari foramina vertebra, yang diciptakan oleh gerbang vertebra yang melekat pada mereka dari belakang. Mereka perlu memastikan bahawa saraf tunjang adalah dilindungi secepat mungkin. Ia terbentang dari vertebra pertama ke tengah-tengah kawasan lumbar, dan kemudian akar saraf bergerak jauh dari itu, yang juga memerlukan perlindungan. Secara keseluruhan, terdapat 31 akar seperti itu, dan ia diedarkan ke seluruh badan, yang memberikan badan kepekaan dalam semua jabatan.

Arka adalah asas untuk semua proses. Proses spinous berlepas dari belakang arka, dan berfungsi untuk menghadkan amplitud pergerakan dan melindungi tulang belakang. Proses melintang terletak di sisi arka. Mereka mempunyai pembukaan khas melalui mana urat dan arteri berlalu. Proses artikular terletak di atas dan di bawah gerbang vertebral, dan diperlukan untuk berfungsi dengan baik cakera intervertebral.

Struktur vertebra diorganisir sedemikian rupa sehingga urat dan arteri mengalir di tulang belakang, dan yang paling penting - saraf tunjang dan semua ujung saraf berlepas daripadanya, dilindungi maksimum. Untuk ini mereka berada di dalam shell tulang padat, yang tidak mudah dimusnahkan. Alam telah melakukan segalanya untuk melindungi bahagian-bahagian penting tubuh, dan manusia tetap hanya untuk menjaga tulang belakang utuh.

Apakah cakera intervertebral?

Cakera Intervertebral terdiri daripada tiga bahagian utama:

 • Cincin licin. Ini adalah pembentukan tulang yang terdiri daripada beberapa lapisan plat yang disambungkan menggunakan gentian kolagen. Struktur semacam itu memberi dia kekuatan tertinggi. Walau bagaimanapun, dengan metabolisma terjejas atau kekurangan mobiliti, tisu boleh menjadi lebih nipis, dan jika tekanan yang kuat digunakan pada tulang belakang, cincin berserabut dimusnahkan, yang membawa kepada pelbagai penyakit. Ia juga menyediakan komunikasi dengan vertebra bersebelahan dan menghalang anjakan mereka.
 • Teras pulpa. Ia terletak di dalam cincin berserabut yang mengelilinginya dengan ketat. Inti adalah pendidikan, strukturnya sama dengan jeli. Ia membantu tulang belakang untuk menahan tekanan dan membekalkannya dengan semua nutrien dan cecair yang diperlukan. Juga, teras pulpa mewujudkan susut nilai tambahan disebabkan oleh fungsi penyerapan dan pelepasannya.
  Dengan pemusnahan cincin berserabut, nukleus boleh membengkak - proses ini dalam ubat dipanggil hernia intervertebral. Seseorang mengalami kesakitan yang teruk, seperti menekan serpihan yang tersemperit pada proses saraf yang berhampiran. Gejala dan kesan hernia diterangkan secara terperinci dalam penerbitan lain.
 • Cakera ditutup dengan plat atas dan bawah, yang menghasilkan kekuatan dan keanjalan tambahan.

Sekiranya cakera intervertebral dalam apa-apa cara tertakluk kepada kemusnahan, maka ligamen yang terletak berhampiran kolum tulang belakang dan memasuki segmen vertebral cuba untuk mengimbangi kerosakan dalam setiap cara yang mungkin - fungsi pelindung berfungsi. Oleh kerana itu, hipertrofi ligamen berkembang, yang boleh menyebabkan meremas proses saraf dan saraf tunjang. Keadaan ini dikenali sebagai stenosis tulang belakang tulang belakang, dan ia hanya boleh dihapuskan oleh kaedah pengendalian koperatif.

Sendi Faceted

Antara vertebra, kecuali cakera intervertebral, sendi facet juga terletak. Jika tidak, mereka dipanggil arc-grained. Sekeliling tetangga disambungkan dengan cara dua sendi itu - mereka berlari dari dua sisi gerbang vertebral. Rawan dari sendi facet sangat halus, kerana geseran vertebranya berkurangan, dan ini meneutralkan kemungkinan kecederaan. Pesanan segi termasuk menisikoid dalam strukturnya - ini adalah proses yang dilampirkan dalam kapsul artikular. Meniscoid adalah saluran untuk saluran darah dan ujung saraf.

Sendi facet menghasilkan cecair khas yang memelihara kedua sendi itu sendiri dan cakera intervertebral, serta "melincirkan" mereka. Ia dipanggil synovial.

Terima kasih kepada sistem yang kompleks ini, tulang belakang boleh bergerak dengan bebas. Jika sendi facet dimusnahkan, vertebra akan menutup dan abrade. Oleh itu, kepentingan pembentukan artikular ini adalah sukar untuk menaksir.

Kemungkinan penyakit

Struktur dan struktur tulang belakang sangat rumit, dan jika sekurang-kurangnya sesuatu di dalamnya berhenti bekerja dengan betul, maka semua ini mempengaruhi kesihatan seluruh organisma. Terdapat banyak penyakit yang berlainan yang boleh berlaku di tulang belakang.