Utama / Diagnostik

Struktur sendi bahu dan penyakitnya

Sendi bahu adalah artikulasi yang paling tangkas dalam tubuh manusia, yang memberikan kita kemampuan untuk melakukan pelbagai pergerakan anggota atas. Ini adalah sendi utama yang menghubungkan lengan dengan batang badan.

Pada haiwan, sendi bahu kurang mudah alih dan lebih terpercaya diperkuat oleh ligamen dan otot, fungsi utamanya dalam kes ini menyokong. Pada manusia, sehubungan dengan berjalan lurus dalam proses evolusi, artikulasi humeral telah mengubah strukturnya, kerana sekarang fungsi utamanya tidak menjadi sokongan, tetapi penyediaan amplitud tinggi pergerakan dengan anggota atas. Oleh sebab itu, sendi telah menjadi kurang tahan lama, yang merupakan titik rentannya, tetapi pada masa yang sama "korban" membolehkan seseorang melakukan pelbagai pergerakan dengan tangannya.

Pertimbangkan ciri-ciri struktur bersama ini dan penyakit yang paling kerap.

Anatomi sendi bahu

Dua tulang menyertai pembentukan sendi bahu: humerus dan kambing. Permukaan artikular ditunjukkan oleh kepala bahu dan rongga artikular skapula dan ditutup dengan tisu tulang rawan hyaline. Bentuk permukaan artikuler kedua-dua tulang tidak sesuai dengan satu sama lain, iaitu, tidak ada kesesuaian lengkap.

Untuk rujukan: kesesuaian artikulasi adalah surat-menyurat antara bentuk permukaan artikular tulang-tulang, yang saling terhubung, membentuk sendi. Jika permukaan kehilangan kongruensi, maka pergerakan di sendi menjadi sukar, dan dalam beberapa kes bahkan tidak mungkin sepenuhnya.

Mujurlah, sifat menjaga orang itu dan memastikan kongruen sendi bahu disebabkan pembentukan tulang rawan tambahan - bibir artikular, yang terletak di sekeliling seluruh lilitan rongga artikular skapula dan seolah-olah "menutup kepala tulang humerus", pada masa yang sama menyediakan kestabilan dan mobiliti pada sendi.

Mengikut strukturnya, sendi bahu adalah sendi yang mudah, kompleks dan sfera. Gerakan di dalamnya boleh dilakukan pada ketiga-tiga paksi.

Sambungan mudah adalah sendi, dalam pembinaan yang tidak melebihi 2 permukaan artikular.

Sendi kompleks adalah salah satu yang mengandungi pembentukan tulang rawan tambahan untuk memastikan kongruen (dalam kes ini, bibir artikular).

Sendi sfera adalah ciri bentuknya. Dalam kes ini, salah satu permukaan artikular dibentangkan dalam bentuk kepala sfera cembung, dan kedua membentuk rongga artiku yang sesuai. Bentuk artikulasi ini membolehkannya melakukan gerakan dalam 3 paksi saling tegak lurus.

Sendi bahu dilampirkan dalam kapsul artikular, diperkuat oleh ligamen intra-artikular dan ekstra artikular, terdapat kerangka otot yang kuat yang melindungi artikulasi dan memberikannya dengan penstabilan tambahan. Juga berhampiran sendi terdapat beberapa beg synovial (bursa), yang memastikan tergelincir tendon otot, yang dilampirkan di kawasan sendi bahu.

Kapsul bersama

Membran sinovial dilampirkan di sekitar lilitan rongga artikular skapula di sempadan bibir kartilaginous artikular. Ia benar-benar meliputi kepala bahu dan dipasang di sekitar leher anatomi humerus. Kapsul itu sendiri agak luas dan lemah meregang, mempunyai ketebalan yang berbeza.

Bahagian atas dan luaran kapsul paling diperkuat, seperti di tempat ini serat tisu penghubung otot bahu ditenun ke dalamnya. Bahagian kecil yang paling nipis dan paling anatom dari kapsul adalah permukaan depannya.

Semasa pergerakan tendon otot yang dilekatkan pada kapsul, ia ditangguhkan dan tidak dibenarkan untuk mengekang antara tulang.

Bungkusan

Sendi bahu dan kapsulnya diperkuat dengan ligamen berikut:

 • The coraco-humeral - ia berasal dari proses coracoid dari scapula, kemudian tersebar di atas kepala humerus dan dilampirkan ke tubercle besar bahu. Fungsi utama adalah untuk menguatkan sendi dan kapsulnya dari luar, menghalang pelanjutan yang berlebihan.
 • 3, sendi ligamen (atas, tengah dan bawah), yang ringan dan penebalan kapsul. Mereka membesarkan artikulasi di permukaan hadapan.

Beg Synovial

Di sebelah sendi bahu terdapat beberapa bursa sinovial. Mereka menyediakan pergerakan yang lancar dalam sendi, gelongsor mudah tendon otot bahu dan melindungi kapsul dari keseleo.

Anda harus sedar bahawa bilangan bursa tersebut tidak kekal dan boleh berubah secara signifikan di kalangan orang yang berbeza. Paling sering bursa seperti ini dijumpai:

 • subscapularis (1 dalam angka),
 • subclavicular (8 dalam angka),
 • double subdeltoid (2 dan 3 dalam angka).

Setiap beg synovial ini boleh meradang dan menyebabkan perkembangan bursitis, yang sering termasuk dalam patologi periarthritis bahu-bahu.

Bingkai otot

Otot di bahagian bahu memainkan peranan utama dalam memperkuat dan melindungi sendi. Mereka membentuk belitan pemutar yang disebut bahu (supraspinatus, subosternal, subscapularis, bulat kecil), yang memberikan sebahagian besar pergerakan di sendi. Tendon mereka ditenun ke dalam kapsul, menguatkannya, dan gentian otot melindungi sendi dari luar.

Otot deltoid adalah struktur otot terbesar pada bahagian atas badan. Ia meliputi sendi bahu dari semua pihak. Dia memanjangkan lengannya ke sudut maksimum dan flexes anggota atas di bahu.

Otot pusingan besar mengambil bahagian dalam lanjutan bahu, berputar ke dalam dan membawa kepada batang badan.

Fungsi artikulasi

Seperti yang telah disebutkan, sendi bahu adalah yang paling mudah bergerak dari semua sendi tubuh manusia. Gerakan di dalamnya dilakukan oleh beberapa faktor: bentuk dan struktur, kehadiran ligamen dan otot, kapsul dan beg sinovial. Variasi pergerakan:

 • lenturan dan lanjutan,
 • memimpin dan membuang,
 • putaran masuk dan keluar.

Penyakit bahu

Secara konvensional, semua patologi sendi bahu boleh dibahagikan kepada 4 kumpulan:

 • Degenerative, yang membangunkan latar belakang beban muatan komponen sendi dan kemusnahan secara beransur-ansur, misalnya, arthrosis.
 • Keradangan, yang disebabkan oleh agen berjangkit, pencegahan autoimun atau reaksi alergi.
 • Traumatik, yang berlaku akibat kesan pasukan traumatik, misalnya, kehelan, subluxasi, sprains dan ligamen, kapsul, tulang patah intra-artikular.
 • Kongenital, yang berlaku di latar belakang kemunduran kongenital komponen individu artikulasi (displasia).

Pertimbangkan penyakit yang paling sering dijumpai dalam amalan.

Mengubah osteoarthritis

Penyakit ini, termasuk dalam kumpulan lesi degeneratif-dystrophik sistem muskuloskeletal dan disertai dengan pemusnahan rawan lambat tetapi mantap hyaline rileks, gejala dan akibat yang sama.

Penyebab penyakit ini boleh banyak. Pautan yang paling biasa diperhatikan adalah antara kecederaan bahu yang dipindahkan, kehadiran penyakit metabolik dan endokrin, dan kerentanan genetik kepada arthrosis.

Sebagai peraturan, arthrosis adalah hanya satu daripada manifestasi proses patologi umum, yang digabungkan dengan kerosakan pada lutut, pinggul, sendi buku lali, sendi kecil kaki dan tangan. Lebih kurang kerap, arthrosis bahu berlaku dalam bentuk yang terpencil dan biasanya disebabkan oleh trauma (selepas trauma).

Gejala yang memungkinkan untuk mengesyaki arthrosis:

 • sakit bahu, terutamanya selepas bersenam;
 • mengehadkan amplitud pergerakan di sendi pada mulanya kerana sakit, kemudian disebabkan oleh perkembangan ankylosis;
 • merengek ketika bergerak;
 • kecacatan kawasan bahu.

Prognosis penyakit ini sepenuhnya individu dan bergantung kepada penyebab patologi, umur pesakit, kehadiran patologi bersamaan, dan program rawatan. Terima kasih kepada ubat-ubatan moden dan perkembangan pembedahan rekonstruktif, dalam kebanyakan kes adalah mungkin untuk mengekalkan kecekapan sendi, tetapi kadang-kadang ankylosis penuh berkembang dan anggota badan kehilangan fungsinya.

Perut periarthritis

Ini bukan penyakit yang berasingan, tetapi seluruh kumpulan luka pada tisu periartikular pada bahu, yang dicirikan oleh gejala yang sangat serupa. Tanda-tanda periarthritis atau periarthrosis (nama ini juga sering dijumpai) adalah sakit bahu kronik dan mengehadkan amplitud pergerakan normal. Patologi boleh berkembang akibat kerosakan pada kapsul artikular, pertukaran sinergi, tendon dan otot bahu.

Senarai bentuk nosologi individu yang termasuk dalam kumpulan periarthrosis humeroscapular (mereka menyumbang 80% daripada semua kes sakit di bahu):

 • tendonitis pemutar pemadam bersama bahu;
 • bursitis subacromial;
 • tendre-bursitis calcific;
 • tendonitis kepala panjang bisep bahu;
 • sclerosing capsulitis;
 • cervicobrachialgia.

Artritis bahu

Ini adalah luka sendi bahu yang bersifat radang. Penyebab utama arthritis adalah penyakit sendi, gangguan metabolik dalam gout, jangkitan (reumatik dan purulent arthritis), rheumatoid arthritis, kerosakan sendi bahu dalam penyakit autoimun sistemik, tindak balas alahan, kerosakan traumatik.

Gejala arthritis yang paling biasa adalah rasa sakit, fungsi sendi terjejas, kemerahan dan bengkak kawasan bahu, simptom umum penyakit mungkin - demam, kelemumur umum, ruam, dan lain-lain (bergantung kepada penyebab keradangan).

Menyimpulkan, ia harus dikatakan bahawa sendi bahu adalah sendi yang unik di dalam tubuh manusia, yang membolehkan anda melakukan gerakan yang paling kompleks dan berseni dengan tangan anda. Tetapi disebabkan oleh ciri-ciri anatomi dan fisiologi, sendi ini tertakluk kepada peningkatan risiko kecederaan dan pelbagai penyakit, jadi setiap orang harus berhati-hati mempertimbangkan kesihatan mereka dan mendengar perasaan mereka di bahu untuk mengenal pasti dan mengubati penyakit yang mungkin berlaku pada waktunya.

Struktur bahu

Sendi bahu memberikan pelbagai gerakan anggota atas di mana-mana satah. Konturnya dapat dilihat dengan mata telanjang lelaki yang kurus dan merasa di depan. Anatomi deskriptif bahu, yang kita semua belajar daripada buku teks anatomi, telah berubah secara beransur-ansur dalam 20 tahun terakhir kepada anatomi fungsi bahu. Visi "baru" ini mengenai anatomi bahu adalah hasil dari pengetahuan yang lebih tepat mengenai struktur ligamen, otot dan tendon bahu, yang diperoleh melalui kemajuan klinikal, visualisasi, pengimejan, sinar-x sendi, arthroscopy dan pembedahan. Kita bercakap mengenai anatomi praktikal, yang membolehkan kita memahami dengan lebih baik bukan sahaja apa struktur yang berbeza ini, tetapi juga bagaimana mereka mengambil bahagian dalam pelbagai fungsi pergerakan dan kestabilan, dan akhirnya, bagaimana mereka akan berubah ketika memakai fungsinya, susut nilai dan penuaan, patologi atau kerosakan traumatik.

Sendi bahu adalah bentuk yang mudah, bulat dalam bentuk, paksi pergerakannya adalah menegak, sagittal, melintang, iaitu, paksi multi-paksi. Pelbagai gerakan yang digabungkan dengan tisu otot yang kuat dan alat ligamen kuat. Dengan kerosakan dan kehilangan fungsi, sekurang-kurangnya sebahagiannya, kehidupan seharian menjadi masalah.

Anatomi bahu pendek

Apabila kita bercakap tentang bahu, kita tidak terhad kepada ciri sendi bahu sahaja. Sebenarnya, bercakap mengenai kompleks humor osteo-artikular sekarang, kita bermaksud bahagian atas humerus, permukaan artikular skapula, proses corakoid yang terletak di hadapan, paksi skapula - di belakang, dan hipoksia, proses brachial skapula - acromion, tetapi juga tulang belakang -, yang terletak di antara tulang dada dan proses humeral kambing.

Kompleks sendi bahu terdiri dari tiga sendi:

 • bahu bahu;
 • akromiopleuklyuchy;
 • sternoclavicular.

Kerosakan pada permukaan rawan salah satu daripada tiga sendi ini mempunyai tanda-tanda klinikal tertentu, sejenis corak radiografi dan arthroscopy visual. Mana-mana patologi di mana-mana bahagian kompleks ini boleh menjejaskan fungsi bahu itu sendiri.

Kapsul bersama

Gabungan bilah bahu diselubungi sarung khas, yang memperlihatkan ruang tertutup dan ketat dengan tekanan negatif di dalam, memudahkan pemasangan antara kedua sendi. Di dalam kapsul ditutup dengan membran sinovial, sel-sel yang menghasilkan kelembapan tertentu, kaya dengan bahan yang diperlukan untuk aktiviti penting sel rawan.

Pergerakan pasif atau aktif sendi bahu menimbulkan pengeluaran cecair sinovial, yang memudahkan gelongsor dua bahagian kontak. Imobilitas sendi bahu berbahaya: pembebasan cecair yang diperlukan tidak dirangsang, tulang rawan tidak lagi diberi makan. Apabila sendi bahu "disekat", akibat-akibat fungsional yang ditunjukkan dalam bentuk kesakitan, akibat demineralisasi (penyahgaraan) tulang subkondral di bawah tulang rawan artikular, dan disebabkan kekakuan sendi progresif.

Peralatan ligamen bahu

Jika kapsul posterior artikulasi nipis dan dengan ketumpatan malar, maka kapsul anterior adalah, sebaliknya, lebih tebal, khususnya pada tahap kawasan-kawasan yang membentuk ligamen bahu sendi.

 1. Ligament brachial artikular (VSPS).

APSS terletak di rantau anterior takik antara, di mana tendon kepala bisep panjang (CID) bengkok ke dalam alur antara burgundy humerus untuk pergi dari kedudukan menegak ke arah mendatar-intra-artikular, untuk memasukkannya ke bahagian atas rongga artikular. Arthroscopy di kawasan ini memungkinkan untuk mengenal pasti ligamen atas, yang merupakan blok regeneratif yang nyata dan mendahului kepala bisep yang panjang, membolehkannya membuat giliran pada keluar dari kelebihan antara kelenjar. Saiznya kecil, kurang dari 1 cm, tetapi dengan struktur yang sangat kuat, VSPS dikaji dengan baik. Tudung bersama-humeral atas bersama-sama dengan tendon kepala bisep panjang (DGB) ditutup dengan ligamen coraco-humeral (CPS). Secara visual, kawasan ini adalah lintasan sebenar serat depan, sambungan berterusan - syndesmos sangat mengagumkan, peralatan ligamentous sangat rumit dan terperinci.

Kecederaan atau, lebih kerap, kecederaan traumatik kepada VSPS, mengakibatkan anjakan kepala bisep panjang di alur antara alur humeral. Kekalahan VSPS sering digabungkan dengan pecah tendon unggul ketiga subskapularis.

 1. Ligamen artikular-humeral (SCSS).

SPSS adalah nipis, kuat, ia tidak mempunyai peranan mekanikal. Ligament dibezakan dengan arthroscopy.

 1. Ligament brachial artikular (NSPS).

NSPS mempunyai bentuk beg poket anterior yang lebih rendah, yang terletak di antara leher anatomi tulang bahu dan bahagian anterior rongga artikular. Ligam sendi humeral yang lebih rendah dapat dilihat dengan jelas melalui arthroscopy.

NSPS adalah unsur yang paling penting dalam penstabilan pasif kepala anterior humerus. Pemisahan tendon di margin anterior rongga artikular adalah kerosakan yang paling kerap, akibatnya adalah ketidakstabilan traumatik anterior bahu. Pecah tendon NSPS juga boleh berlaku di bahu.

NSPS menyediakan kestabilan pasif anterior kepala humeral dan boleh dipecahkan selepas anjakan atau subluxation anterior trauma kepala humeral

Tuberkle artikular

Dalam kesinambungan dengan kapsul artikular, tubercle artikular adalah tulang rawan berserat, yang bertepatan dengan permukaan datar artikular dan kepala sfera (bulat) humerus. Pemisahan tendon tubercle artikular adalah lebih biasa di bahagian anterior. Pemecahan tubercle besar, yang tisu berserabut terus kepala bisep panjang, menentukan apa yang S. J. Snyder memanggil kerosakan SLAP (kerosakan pada bahagian atas bibir artikular dari scapula). Jenis kerosakan ini berlaku, dalam kebanyakan kes, dalam atlet yang terlibat dalam lemparan sukan.

Bengkak bahu otot

Belang bahu terdiri daripada empat tendon berasingan yang meluas dari 4 otot individu yang berjalan ke pinggir atas humerus. Cuff menyediakan pelbagai pergerakan dan menangkap kepala humerus.

 1. Otot subscapularis (subscapularis).

Subscapularis adalah otot pemutar dalaman, terletak di fossa skapula, bermula dari fascia dan dilampirkan pada kapsul humeral di hadapan. Sehingga kini, kerosakan kepada otot subscapularis lebih baik dipelajari, mereka, selalunya, mempunyai asal trauma. Diagnosis haruslah awal untuk mencegah reaksi tendon dan distrofi otot secepat mungkin.

 1. Otot supraspinatus.

Supraspinatus, juga dikenali sebagai starter bahu, menduduki fossa skrap supraspinatus, bermula dari permukaan fascia suprastinatus, melewati akromion; dilampirkan pada bahagian atas kapsul humerum iuncturam.

Supraspinatus harus sentiasa bergerak, kerana ia terlibat dalam semua bidang aktiviti manusia: sukan, kerja. Otot digunakan untuk menculik bahu. Sekiranya rasa sakit timbul ketika mengangkat tangan, dalam istilah perubatan tanda itu disebut "sindrom impingement de humero", istilah yang diberikan oleh pakar bedah Nir.

 1. Otot subosseous (infraspinatus).

Infraspinus - pemutar bahu dalaman. Otot adalah besar, menduduki keseluruhan fossa sub-paksi dari kipas.

Pelebaran jurang dari supraspinatus kepada infraspinatus adalah kriteria hasil fungsian yang tidak baik.

Otot penting bujur luar, yang terletak di pinggir sisi skapula, sesuai dengan otot subsolar dan berakhir dengan tendon yang terletak di bahagian belakang tuberkul humerus. Pecahan degeneratif tendon otot bulat kecil adalah kurang biasa daripada pecah otot supraspinatus dan otot supraspinatus.

Empat otot alat pemutar pemutar menggantung ligamen kepala humeral. Ini menjelaskan, contohnya, memberikan kesakitan di sepanjang keseluruhan lengan, dirasai oleh pelari, yang menunjukkan keradangan pada paha. Kesakitan akan berterusan, seperti mainan "yo-yo", yang meningkat

Tudung kepala panjang bisep

Biceps terdiri daripada gabungan, dari bahagian depan bahu - kepala bisep yang panjang (DGB) dan kepala pendek, yang bergabung ke dalam perut biasa.

Panjang tendon kepala bisep boleh dibandingkan dengan tali yang sentiasa bergerak dan dengan setiap gerakan mengangkat bahu.

Ruang subakromial

Ini adalah ruang yang terhad, dari luar - permukaan dalam otot deltoid, dari dalam - sendi acromioclavicular, di atas dan di hadapan - bahagian bawah acromion, dan ligamen acromial kranial; lebih rendah - permukaan luaran tendon supraspinatus. Malah, ruang subakromial diduduki secara keseluruhannya oleh tisu synovial, peluncuran berlaku di antara permukaan tulang yang lebih rendah dari acromion dan tendon supraspinous. Ia berada di dalam beg subacromial (bursa) yang garam kalsium disimpan dalam tendon dan di dalam otot-otot ikat pinggang bahu. Beg subacromial mencipta ruang slip bersama dengan beg subcoracoid yang terletak berhampiran dasar ligamentum bahu / bahu.

Imobilitas bahu, siku atau batang yang berpanjangan, selepas kecederaan atau pembedahan, mempunyai kesan yang merugikan: beg slip subacromial tidak akan memainkan peranannya dalam pergerakan dan pergerakan.

Pada tahap ruang subakrom anterior, terdapat konflik mekanikal yang mungkin berlaku antara tendon unggul otot berputar bahu dan gerbang coracoacromic. Konflik ini timbul ketika menaikkan tangan ke sisi, antara 90˚ dan 120˚.

Sendi bahu

Sendi thoracik scapular adalah palsu, tiada tisu rawan di dalamnya. Ia diwakili oleh dua pesawat gelongsor. Pergerakan yang dilakukan mungkin sepenuhnya dan dalam sebarang pesawat.

Trapezius dan otot-otot deltoid

Elemen musculo-rotator otot rotator bahu dan ruang subacromial ditutup dengan lapisan cetek otot yang terdiri daripada tiga serat, anterior, tengah dan posterior, otot deltoid, yang dimasukkan masing-masing pada tingkat clavicle, akromion dan paksi bilah bahu Ia adalah tuberosity deltaid berbentuk V di bahagian luar lengan.

Bentuk otot trapezius, bersama-sama dengan deltoid, aponeurosis sebenar tali kemasukan pada peringkat anterior atas sendi acromioclavicular, yang boleh dipecah di kawasan lenticular.

Kesimpulannya

Semua komponen di bahagian bahu di atas bertanggungjawab untuk fungsi tertentu. Patologi mana-mana struktur menarik rantai tindak balas yang menyakitkan.

Pengetahuan mengenai fungsi anatomi bahu adalah sangat penting dan perlu untuk orang, terutama mereka yang aktif terlibat dalam sukan. Dimaklumi, mereka dapat memahami mekanisme terjadinya kecelakaan, mendiagnosa kecelakaan awal untuk berkonsultasi dengan dokter pada waktunya.

Struktur sendi bahu manusia

Sendi bahu: anatomi, struktur, ciri, bentuk

Entri ini telah diposkan dalam kategori Bersama Bahu, adalah penting untuk diingat bahawa semua kekejangan dan pecah otot dan ligamen, serta mencubit saraf di sendi bahu, harus dirawat, kerana kecederaan mereka boleh membawa akibat yang serius.

 • Pergerakan sendi lutut utama adalah lenturan dan lanjutan, tetapi ada juga sedikit keupayaan untuk bergerak di dalam dan luar, sehingga mengelakkan kecederaan semasa giliran kaki yang tidak berhasil.

Struktur tulang dan otot manusia

Tendonitis - proses keradangan dalam tisu tendon. Pada masa yang sama terdapat kesakitan yang tajam dan kerumitan sendi.

Anatomi sendi

Otot trapezius adalah otot yang luas dan rata bentuk segi tiga. Terletak di bahagian atas dan belakang leher. Menaikkan dan menurunkan bilah, melakukan lekuk kepala.

Endoprosthetics adalah penggantian lengkap atau sebahagian daripada sendi untuk prostesis, yang melakukan semua fungsi bahu, berkhidmat kepada mangsa selama beberapa dekad. Penyakit sendi bahu yang penggantian endoprosthesis ditunjukkan:

 1. Rawatan untuk semua kecederaan "segar" sentiasa konservatif, operasi dilakukan hanya dengan kecederaan kronik dan kehebatan biasa. Kaedah imobilisasi terapeutik dan fisioterapi (elektroforesis, UHF, urut) digunakan.
 2. Beg bahu adalah yang paling biasa dan paling biasa. Ia dianggap sebagai sebahagian daripada rongga artikular dalam bentuk poket atau sentuhan. Ia terletak di permukaan belakang artikulasi, mengelilingi tendon otot-otot scapular.
 3. Bayi dilahirkan dengan kepala bahu yang hampir terbentuk, bulat dan rongga artikular yang tidak matang. Bentuknya pada masa ini menyerupai bujur rata, dan bibir kartilaginus kurang berkembang - pendek dan nipis.

Pembangunan

Lihatlah pergelangan tangan di dalam gambar - ini adalah kompleks, ellipsoidal, biaxial yang terbentuk oleh permukaan artikular carpal tulang radial (sebelah medial), cakera artikular segi tiga dan permukaan artikular pada baris pergelangan tangan pertama (proximal): skrip, separa lunar, segitiga.

Pergerakan di pergelangan tangan dilakukan di sekitar dua paksi: frontal transverse (flexion, extension) dan sagittal (penculikan, penambahan). Pronation dan supaminasi tangan berlaku bersama-sama dengan pergerakan lengan bawah nama yang sama, iaitu dengan pergerakan tulang radial, yang merupakan lanjutan tangan di lengan bawah.

Pergerakan pasif kecil watak putaran pada sendi pergelangan tangan masih mungkin (oleh 10-12 °), tetapi ia berlaku disebabkan oleh keanjalan rawan artikular dan gabungan pergerakan di sekitar ini bersama dua paksi.

Di samping itu, dalam pergelangan tangan mungkin ada pergerakan bulat yang sedikit (peredaran). Pergerakan dalam sendi karpal berkait rapat dengan pergerakan dalam sendi karpal dan mezhapyastnom.

Tulang-gelang pergelangan tangan membentuk beberapa senyawa yang berfungsi lagi, suatu gambaran yang, disertai dengan foto, boleh didapati di bawah:

 • Struktur pergelangan tangan bersama tangan manusia
 • Struktur sendi lutut adalah keajaiban semula jadi. Sepanjang hidup, sendi ini mempunyai beban maksimum, tetapi jika seseorang menjalani gaya hidup yang betul, sendi tetap sempurna walaupun pada usia tua.
 • Kepentingan menarik adalah cakera intervertebral, yang berfungsi sebagai penyerap kejutan antara vertebra yang terletak berdekatan. Cakera intervertebral dilengkapi dengan bungkusan yang menghubungkan elemen tulang individu bersama-sama, memberikan kekuatan struktur keseluruhan. Keutuhan koloni tulang belakang juga dipastikan oleh tendon longitudinal dan otot-otot belakang.

Kapsul artikuler adalah lapisan berserat yang sepenuhnya menyelubungi sendi, mengekalkan integriti di bawah beban berat. Lapisan ini bersebelahan dengan tulang, yang memberikan struktur keseluruhan kestabilan meningkat dan menghalang anjakan berlebihan serpihan sendi.

Fungsi

Kapsul - kekalahan kapsul dan sinovial. Ia dicirikan oleh kekakuan otot yang menyakitkan.

Kini, ramai mengadu rasa sakit di bahu.

 1. Penyakit hara, di mana kepala humerus rosak oleh osteonecrosis. Dengan penyakit ini, tisu tulang di kepala mati dan pulih, menyebabkan kecacatan.
 2. Satu perkara penting ialah perlantikan awal terapi fizikal. Ia membolehkan anda mempercepat proses pemulihan dan meningkatkan nada otot pada bahagian atas badan.
 3. Beg subselular terletak di sebelah subscapularis, tetapi sedikit lebih tinggi. Biasanya mereka berkomunikasi dengan satu sama lain.
 4. Hingga setahun, proses menguatkan artikulasi berlaku - kapsul sendi menjadi lebih pendek dan lebih tebal. Oleh sebab pemendekan, ia mula berkembang bersama-sama dengan ligamen coraco-humeral, yang terletak di atas sendi. Ini secara dramatiknya mengurangkan pergerakannya, tetapi pada masa yang sama melindungi dia dari kecederaan semasa latihan kanak-kanak itu dalam pergerakan.

Ligamen sendi pergelangan tangan memberikan kebebasan pergerakan dengan sekatan pesawat mereka untuk mengelakkan dislokasi dan keseleo.

Anatomi tisu periartikular

Kapsul sendi pergelangan dipasang pada bahagian atas rawan segitiga sendi radial, manakala bahagian bawah disambungkan ke barisan bawah tulang carpal. Dari sisi palma adalah membran sinovial, di mana tendon utama bertanggungjawab untuk melenturkan jari-jari, yang diatur dalam empat lapisan.

Tendon yang bertanggungjawab untuk pelanjutan jari dipasang pada bahagian belakang pergelangan tangan di 2 lapisan. Pembekalan darah sendi dari sisi sawit dilakukan oleh urat ulnar dan radial, manakala permukaan dorsal dikuasai oleh arteri radial dorsal.

Pemeliharaan sambungan tulang ini dilakukan dengan mengorbankan median dan saraf ulnar. Pergi

Berbeza dengan sendi lutut, sendi bahu mempunyai penampilan yang kurang besar, yang dijelaskan oleh kekurangan keperluan untuk mengekalkan berat seluruh tubuh. Walau bagaimanapun, sendi bahu mempunyai keunikan tersendiri, yang memungkinkan untuk mengelakkan kerosakan tulang ketika mengangkat dan membawa pelbagai berat.

Walaupun saiznya yang sederhana, ia sangat tahan lama dan pada masa yang sama memberikan pergerakan besar yang ketara. Sendiri disusun dengan cara yang agak rumit, yang dijelaskan oleh keperluan untuk menggerakkan lengan ke semua arah.

Struktur sendi bahu termasuk unsur-unsur berikut:

Kapsul bersama

Bahu bersama: struktur dan fungsi

Sendi bahu adalah salah satu sendi terbesar dalam sistem muskuloskeletal manusia. Reka bentuk sfera, serta peralatan dengan alat berkuasa otot dan ligamen, menjadikannya sangat tahan lama pada masa yang sama, tetapi juga terdedah.

Kerentanan terletak pada beban besar yang dia terdedah sepanjang hidup seseorang. Boleh dikatakan bahawa sendi bahu adalah sumber dari mana semua pergerakan yang paling penting berasal - dari keupayaan biasa untuk memegang segelas air di tangan anda untuk pencapaian tertinggi dalam arena sukan profesional.

Kandungan artikel: Fungsi sendi bahuPada struktur strukturBone strukturPada struktur lain bersama bahu

Dikenali dengan struktur artikulasi dan ciri-cirinya lebih dekat, anda dapat dengan mudah memahami bagaimana dia perlu berhati-hati dengan dirinya sendiri.

Fungsi sendi bahu

Pertama sekali, ia perlu dijelaskan: sendi bahu dan bahu (kata-kata yang dalam ucapan setiap hari memperoleh status sinonim) adalah konsep yang sama sekali berbeza. Sambungan bahu adalah sambungan permukaan artikular skapula dengan kepala artikular humerus.

Sebenarnya, bahu berasal dari sendi bahu - tulang tubular, yang dilampirkan pada satu hujung ke sendi bahu dan yang lain ke tulang ulnar.

Fungsi utama sendi bahu adalah untuk menstabilkan pergerakan anggota atas dengan peningkatan amplitud pergerakan mereka.

Struktur tali bahu: ligamen, tulang dan sendi anggota badan manusia

Kawasan antara bulges kekal nipis dan lemah. Titik paling lemah dari segi anatomi ialah bahagian anterior shell - antara ligamen pertengahan dan bawah.

Dalam bentuk, ia merujuk kepada jenis artikulasi sfera. Di sini pemisahan berlaku dari segi geometri. Kepala humerus menyerupai setengah bola, dan palung scapula sesuai dengannya, membentuk setengah lingkaran yang lebih besar.

Sendi Sternoclavicular

Dalam sendi siku, kerana struktur, fleksi dan lanjutan khasnya, pronasi dan supian adalah mungkin. Blok bahu mempunyai arka sebanyak 320 °, dan pemotongan tulang blok seperti tulang ular adalah 180 °.

Oleh itu, besarnya pergerakan di sekitar paksi melintang di sendi bahu (sendi bahu), iaitu. lentur dan pelanjutan lengan bawah, adalah 140 ° (320 ° -180 ° = 140 °). Sumbu vertikal sendi humeral-humeral, di mana pronation dan supaminasi lengan bawah mungkin, melalui pusat condyle humerus, pusat kepala radial dan (distally) pusat kepala tulang ulnar.

Amplitud pergerakan semasa pronation dan supaminasi lengan bawah adalah lebih kurang 140 °. Sekitar paksi menegak dalam sendi radioulnar proksimal adalah putaran tulang radial, dan dengannya berus.

Pergerakan berlaku secara bersamaan dalam sendi radiulus proksimal dan distal. Pergi

Pembekalan darah ke tisu-tisu kawasan ini dicapai kerana arteri radial, brachial, dan ulnar melalui. Semua ligamen pada sendi lutut

Sendi Acromioclavicular

Kawasan lumbar - 5 vertebra.

Bungkus bilah bahu

Sebab-sebab utama perbezaan struktur sendi terletak di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan adalah ciri-ciri anatomi yang diperlukan untuk melakukan pergerakan tertentu (perpanjangan lanjutan, pengurangan penculikan, pembekuan pronasi, putaran), serta pengagihan berat dan beban sewajarnya semasa pergerakan..

Struktur dan ligamen sendi bahu manusia

Arthritis adalah keradangan sendi kerana trauma, selepas itu jangkitan memasuki sendi melalui darah. Gejala arthritis adalah sakit tajam, kemerahan dan pembengkakan sendi.

Otot dada besar dan kecil membolehkan kita membuat pergerakan bahu.

Endoprosthesis Bahu

Dislokasi biasanya berdasarkan kerosakan tidak langsung. Ia berlaku apabila jatuh pada lengan panjang atau lentur. Apabila ini berlaku, kepala humeral bergerak ke atas dan ke hadapan di bawah tulang selangka - ini adalah jenis dislocation anterior. Ciri utama adalah kedudukan yang ditarik dan bengkok pada bahagian atas badan, yang mana pesakit memegang dengan tangan yang sihat. Luaran, bahu kerana ia "jatuh" di dalam.

Struktur dan ligamen sendi siku

Sendi bahu mempunyai sejumlah besar beg sinovial di tisu sekitarnya. Pembentukan ini terdiri daripada kapsul tisu dan mengandungi cecair intra-artikular. Ia direka untuk membuat tendon tergelincir biasa yang terletak di sekitar artikulasi.

Dengan bilangan paksi anatomi, ia adalah multiaxial. Ini bermakna seseorang boleh melakukan pergerakan dalam gabungan dalam mana-mana arah (ke atas, ke hadapan, ke belakang). Ini adalah gabungan terbesar di mana gerakan pusingan penuh boleh dibuat.

Dan sekarang perhatikan secara terperinci sendi penting lengan bawah. Tulang-tulang lengannya saling berhubungan dengan sendi yang berterusan dan tidak berterusan.

Membran bersambung pada lengan adalah sambungan berterusan. Sendi sendi tulang lengan bawah adalah sendi radiopulmonari proksimal (ia adalah sebahagian daripada sendi siku dan diterangkan di atas) dan sendi radioulnar distal.

Sendi radioulnar distal dibentuk oleh artikulasi lilitan artikular kepala tulang ulnar dan takik ulnar tulang radial. Pergi

Anatomi sendi bahu

Struktur sendi bahu adalah salah satu yang paling kompleks dalam tubuh manusia. Oleh kerana perubahan evolusi, sendi ini menjadi sangat cair. Sendi bahu memberikan pergerakan lengan di pesawat yang berlainan. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pergerakan dan struktur yang kompleks, sendi adalah sangat terdedah kepada kecederaan pelbagai jenis.

Kandungannya

Sendi bahu adalah sendi bulat yang paling mudah bergerak di dalam tubuh manusia. Keistimewaan sendi bahu ialah sendi ini boleh memberi pergerakan pelbagai arah anggota atas. Struktur anatomi pada sendi bahu manusia melibatkan pergerakan yang mampu menggambarkan hemisfera. Perlu diingatkan bahawa pada haiwan, sendi di atas kurang bergerak, tetapi lebih kuat dikuatkan oleh ligamen dan fascia otot.

Ciri-ciri struktur anatomi pada sendi bahu manusia

Tugas utama kompaun dalam haiwan adalah untuk menyediakan fungsi sokongan. Oleh itu, pada haiwan, tali pinggang bahu disambungkan ke batang dengan otot yang kuat yang meliputi sendi dengan ketebalannya.

Dalam proses evolusi, anatomi sendi bahu di Homo sapiens telah berubah sedikit. Ini adalah kerana kedudukan menegak badan. Dalam lelaki moden, fungsi utama sendi bahu tidak menyokong, tetapi motor. Kesemua transformasi ini menyumbang kepada pengurangan kekuatan sendi yang ditentukan.

Ia penting! Dalam tali pinggang bahu, sendi menyambungkan tulang selangka dan sternum dengan skapula, sehingga membentuk sendi acromioclavicular dan sternoclavicular.

Nukleasi intrauterine alat locomotor

Peletakan anggota badan berlaku pada hari ke-26 dari ontogenesis embrionik. Ectoderm adalah permulaan untuk kulit dan derivatifnya. Mesoderm digunakan untuk membentuk tisu penghubung tulang, longgar, dan padat. Pada minggu kelima embrio ontogenesis, asas anggota badan kelihatan. Prototaip kaki yang terdapat dalam embrio yang panjangnya hanya 14 mm. Hingga 9 minggu perkembangan embrio, bentuk fissures articular.

Pada saat bayi dilahirkan, sistem lokomotornya terbentuk sepenuhnya. Perkembangan akhir rangka manusia berakhir dengan usia dua puluh lima tahun.

Embryo pada minggu kesembilan pembangunan embrio

Apa tulang membentuk sendi bahu?

Bahu adalah komponen penting alat radas manusia. Anatomi sendi bahu dalam gambar secara visual nampaknya sangat mudah, tetapi ini jauh dari kes itu. Untuk memastikan motilitas maksimum sifat sendi, menjadikan fossa artikuler lebih lembut dan mengorbankan kekuatan artikulasi. Pelbagai pergerakan sendi diperluaskan kerana bilangan otot dan tendon yang besar.

Anatomi sendi bahu

Morfologi sendi tali pinggang bahu, seperti yang dilihat dalam foto, agak rumit. Sendi bahu itu sendiri dibentuk oleh tulang-tulang humeral dan scapular. Peranan besar dalam berfungsi artikulasi dimainkan oleh tisu dan otot periartikular.

Bentuk tulangnya berbentuk segi tiga, diletakkan di sebelah ekor badan. Tulang ini mudah dibumbui semasa palpation. Terdapat fossa artikuler di atasnya, di mana humerus bergabung. Permukaan artikular tulang ditutup dengan tulang rawan hyaline, yang memastikan kemudahan menggeser tulang semasa pergerakan tangan.

Kepada sisi sisi skapula, otot supraspinus dan hipodermik dilampirkan.

Nota Satu peranan penting dalam fungsi ikat pinggang bahu dimainkan oleh tulang selangka. Walaupun ia tidak memasuki sendi bahu, ia dilekatkan pada bilah bahu di kawasan terdekatnya. Tanpa tulang tubular kecil ini, sendi bahu tidak boleh berfungsi dengan berkesan.

Pencitraan resonans magnetik membantu mengkaji struktur artikulasi, untuk menentukan keadaan bukan sahaja tulang, tetapi juga tisu lembut

Patologi yang paling biasa pada sendi bahu termasuk:

 • lebam dan kecederaan lain;
 • bursitis;
 • arthrosis dan arthritis;
 • displasia kongenital;
 • keseleo.

Tisu Periartikular

Sendi bahu dikelilingi oleh tiga formasi asas: kapsul artikular, plat rawan dan ligamen. Semua kain yang disenaraikan berbeza antara satu sama lain dalam struktur, asal dan fungsi. Oleh kerana tindakan terkoordinasi struktur ini memastikan mobiliti maksimum anggota atas. Ia juga perlu diperhatikan bahawa tisu periartikular melakukan fungsi perlindungan, sambil mengurangkan risiko kerosakan yang mungkin.

Tisu periartikular pada sendi bahu

Fungsi utama plat rawan ("bibir artikular") adalah untuk melancarkan perbezaan saiz di antara kepala humerus dan rongga glenoid pada skapula. Struktur ini melembutkan kejutan kecil dan menjerit, tetapi dengan kesan fizikal yang kuat, ia boleh berubah bentuk.

Sistem ligamen artikulasi humerus membaiki kepala sendi sfera di kedudukan yang betul secara anatomis. Bahan ligamen teguh tumbuh bersama kapsul sendi nipis bersama sendi bahu. Mikrotexture dan ketebalannya tidak seragam. Lapisan paling tebal adalah pada sisi sisi shell. Untuk bahagian ini dilampirkan pada ligamen coraco-humeral. Ia melakukan fungsi penetapan, iaitu, ia menghalang artikulasi daripada dilanjutkan di luar bahu. Bungkusan ini sangat tahan lama. Lain-lain bidang artikulasi yang kurang maju ligamen sendi-humerus. Mereka menguatkan artikulasi pada permukaan hadapan.

Aktiviti fizikal yang berlebihan, ejen berjangkit boleh mencetuskan beberapa penyakit yang berkaitan dengan luka sistem muskuloskeletal:

 • periarthritis sendi bahu;
 • terseliuh.

Artikular Bursa

Gelongsor optimum permukaan artikular dijamin oleh bursa artikular. Permukaan dalaman pembentukan ini mensintesis cecair bersama, sinovium. Bilangan "kantung" artikular bergantung pada ciri individu masing-masing:

 1. Bursa bursa subscapular adalah salah satu yang paling biasa. Ia disetempat di leher kambing.
 2. Beg subselular terletak di sempadan proses corakoid dan tendon otot subscapular.
 3. Beg artikular berbentuk delta adalah yang terbesar di dalam badan. Dilokalkan pada sisi sisi bahu, di kawasan otot deltoid.

Tempat yang mungkin penyetempatan bursa artikular dalam artikulasi humeral

Ia penting! Setiap bursa ini boleh menjadi tempat penyetempatan bursitis, dan selanjutnya, dengan kekurangan proses patologi - periarthritis.

Otot bahu manusia

Otot bahagian bahu menguatkan dan melindungi sendi. Mereka membentuk kapsul otot, atau putaran berputar, yang memberikan pergerakan asas. Tendon mereka ditenun dengan ketat ke dalam kapsul tisu penghubung sendi, menguatkannya, dan berkas serat otot melindungi sendi dari luar.

Kapsul otot menguatkan bersama dengan tendon dan kumpulan otot individu.

Otot-otot sendi bahu bertanggungjawab untuk lekukan, lanjutan, penculikan, penambahan dan putaran anggota badan. Apabila otot cedera, struktur anatomi pada sendi bahu manusia terganggu, yang boleh mengakibatkan imobilisasi lengan atau separa lengkap. Atlet profesional berisiko kecederaan bahu.

Otot pinggang bahu dan bahu

Otot deltoid adalah salah satu yang terbesar dalam bingkai otot anggota atas. Serat otot otot yang ditentukan mengelilingi sendi bahu di semua sisi. Dia bertanggungjawab membongkok lengan di bahu dan memanjangkannya ke sudut maksimum.

Otot pusingan besar memberikan lanjutan bahu, menghasilkan pergerakan putaran ke dalam.

Otot deltoid membentuk otot bunyi untuk melindungi sendi.

Seperti yang dinyatakan di atas, sendi bahu mempunyai struktur yang kompleks. Gerakan di dalamnya berlaku kerana beberapa faktor:

 • kehadiran otot dan tendon;
 • bentuk dan struktur yang unik;
 • sinovial "sacs".

Bengkak lengan dan pelbagai gerakan dalam sendi bahu yang sihat

Bahu bersama: struktur, fungsi, foto

Sambungan bahu (articulatio humeri) adalah sendi tangan terbesar dan paling mudah bergerak di atas, yang membolehkan pelbagai pergerakan dilakukan dengan tangan. Amplitud ini disediakan oleh struktur khas sendi bahu. Ia terletak di bahagian proksimal bahagian atas, menghubungkannya dengan batang. Dalam lelaki nipis konturnya kelihatan jelas.

Anatomi sendi bahu manusia adalah normal

Alat articulatio humeri agak rumit. Setiap elemen dalam artikulasi betul-betul melaksanakan fungsinya, dan bahkan patologi kecil mana-mana daripada mereka membawa kepada perubahan struktur lain. Seperti sendi badan yang lain, ia terbentuk oleh unsur-unsur tulang, permukaan kartilaginus, alat ligamen dan sekumpulan otot yang bersebelahan yang memberikan pergerakan di dalamnya.

Apa tulang membentuk sendi bahu

Articulatio humeri adalah sendi bulat yang mudah. Humerus dan scapula, yang merupakan bahagian ikat pinggang bahu atas, terlibat dalam pembentukannya. Permukaan artikular meliputi tisu tulang dibentuk oleh rongga scapular dan kepala humerus, yang beberapa kali lebih besar daripada rongga. Percanggahan ini dalam saiz plat kartilaginus khas - bibir artikular, yang benar-benar mengulangi bentuk rongga skapular, membetulkannya.

Bungkusan dan kapsul

Kapsul artikular diikat di sepanjang lilitan rongga bilah di sempadan bibir kartilaginus. Ia mempunyai ketebalan yang berbeza, agak longgar dan luas. Di dalamnya adalah cecair sinovial. Permukaan depan kapsul adalah nipis, jadi ia mudah rosak sekiranya dislokasi.

Tendon yang dilekatkan pada permukaan kapsul, ia melambatkan semasa pergerakan tangan dan tidak membenarkan digigit di antara tulang. Sesetengah ligamen sebahagiannya bersambung ke kapsul, menguatkannya, yang lain menghalang lanjutan yang berlebihan apabila membuat pergerakan di bahagian atas badan.

Beg synovial (bursa) articulatio humeri mengurangkan geseran antara elemen artikular individu. Nombor mereka mungkin berbeza. Keradangan beg seperti itu disebut bursitis.

Beg paling kekal termasuk jenis berikut:

 • subscapularis;
 • podklyuvovidnaya;
 • campur tangan;
 • podteltovidnaya.

Otot yang memberikan pergerakan

Otot memainkan peranan utama dalam memperkuat sendi bahu dan membuat pelbagai pergerakan di dalamnya. Pergerakan berikut adalah mungkin di sendi bahu:

 • penambahan dan penculikan anggota atas berhubung dengan badan;
 • pekeliling, atau putaran;
 • tangan bertukar ke dalam, ke luar;
 • menaikkan anggota atas di hadapannya dan membawanya kembali;
 • institusi anggota atas di belakang (retrofleksi).

Pemuliharaan dan bekalan darah

Kawasan articulatio humeri terutamanya dibekalkan dengan darah dari arteri aksila. Pembuluh arteri yang lebih kecil meninggalkannya, membentuk dua lingkaran vaskular - skapular dan acromial-deltoid. Dalam hal penyumbatan lebuh raya utama, otot periartikular dan sendi bahu itu sendiri menerima khasiatnya dengan tepat kerana kapal-kapal bulatan ini. Pemuliharaan bahu adalah disebabkan oleh saraf yang membentuk plexus brachial.

Putaran putaran

Cuff berputar (rotator) adalah kompleks otot dan ligamen, yang secara keseluruhan menstabilkan kedudukan kepala humeral, berpartisipasi dalam selekoh bahu, dalam mengangkat dan melengkungkan anggota atas.

Empat otot berikut dan tendon mereka terlibat dalam pembentukan alat pemutar rotator:

 • supraspinatus,
 • subacute,
 • subscapularis,
 • pusingan kecil.

Slider pemutar slaid antara kepala bahu dan acromion (proses artikular) skapula semasa lengan yang dibangkitkan. Untuk mengurangkan geseran antara dua permukaan ini terdapat bursa.

Dalam sesetengah keadaan, dengan pergerakan tangan yang kerap, cuff mungkin dicubit. Dalam kes ini, sindrom pencegahan sering berkembang. Ia ditunjukkan oleh rasa sakit yang tajam yang terjadi apabila cuba mendapatkan objek dari poket belakang seluar.

Mikroanatomi sendi bahu

Permukaan artikular pada rongga scapular dan kepala bahu ditutup dengan rawan hyaline di luar. Biasanya, ia licin, yang menyumbang kepada geseran permukaan ini relatif terhadap satu sama lain. Di peringkat mikroskopik, gentian kolagen rawan disusun dalam bentuk gerbang. Struktur ini menyumbang kepada pengedaran seragam tekanan intra-artikular yang timbul dari gerakan anggota atas.

Kapsul artikuler, sebagai satu kantung, meliputi kedua-dua tulang ini. Di luarnya ditutup dengan lapisan berserat tebal. Ia terus diperkuat dengan gentian tendon yang ditambat. Dalam lapisan permukaan kapsul adalah kapal kecil dan gentian saraf. Lapisan dalaman kapsul artikular dijelaskan oleh membran sinovial. Sel-sel sinovial (synoviocytes) terdiri daripada dua jenis: fagositik (makrofaj) - membersihkan rongga intra-artikular dari produk pembusukan; secretory - menghasilkan cecair synovial (synovia).

Konsistensi cecair synovial adalah sama seperti putih telur, melekit dan telus. Komponen synovia yang paling penting adalah asid hyaluronik. Cecair synovial bertindak sebagai pelincir untuk permukaan artikular, dan juga menyediakan pemakanan kepada permukaan luar rawan. Lebihannya diserap ke dalam rangkaian vaskular membran sinovial.

Kekurangan pelinciran membawa kepada kemasukan pesat permukaan artikular dan perkembangan arthrosis.

Struktur sendi bahu manusia dalam patologi

Dislokasi kongenital dan subluxation bahu adalah varian anomalous yang paling teruk dari perkembangan sendi ini. Mereka terbentuk disebabkan oleh kemunduran kepala humeral dan proses skapula, serta otot-otot yang mengelilingi sendi bahu. Dalam hal subluxation, kepala, apabila otot-otot ikat pinggang bahu ditegangkan, menyesuaikan diri dan mengambil kedudukan yang dekat dengan fisiologi. Kemudian ia kembali ke kedudukan biasa, anomali.

Kurangnya kumpulan otot individu (hipoplasia) yang terlibat dalam pergerakan sendi membawa kepada batasan pelbagai pergerakan di dalamnya. Sebagai contoh, seorang kanak-kanak tidak boleh mengangkat tangannya di atas bahu, tidak dapat dibelakangnya.

Sebaliknya, dengan displasia articulatio humeri, yang timbul daripada ketidaknormalan dalam pembentukan peralatan tendon-ligamentum sendi, hipermobiliti berkembang (peningkatan dalam jumlah pergerakan di sendi). Keadaan ini terancam dengan dislokasi biasa dan subluxations bahu.
Dengan arthrosis dan artritis, terdapat pelanggaran terhadap struktur permukaan artikular, ulserasi, pertumbuhan tulang (osteophytes) terbentuk.

Anatomi X-ray bersama bahu dalam kesihatan dan penyakit

Pada radiografi, articulatio humeri kelihatan seperti imej di bawah.

Angka-angka dalam gambar menunjukkan:

 1. Tulang selangka.
 2. Scapula akromion.
 3. Tubercle besar humerus.
 4. Tubercle kecil humerus.
 5. Leher bahu.
 6. Tulang bahu.
 7. Proses corakoid skapula.
 8. Kelebihan luar scapula.
 9. Rib

Anak panah tanpa nombor menandakan jurang bersama.

Dalam kes dislokasi, proses keradangan dan degeneratif, perubahan dalam nisbah pelbagai struktur struktur bersama antara satu sama lain, lokasi mereka berlaku. Perhatian khusus diberikan kepada kedudukan kepala tulang, lebar jurang intra-artikular.
Foto radiografi di bawah menunjukkan kehelan dan arthrosis bahu.

Ciri-ciri sendi bahu pada kanak-kanak

Pada kanak-kanak, sendi ini tidak segera mengambil apa-apa bentuk seperti pada orang dewasa. Pertama, tubercles besar dan kecil humerus diwakili oleh inti ossifikasi individu, yang seterusnya bergabung untuk membentuk tulang bentuk biasa. Sendi juga diperkuat kerana pertumbuhan ligamen dan pemendekan jarak antara elemen tulang.

Oleh kerana kenyataan bahawa articulatio humeri pada anak-anak kecil lebih mudah dijumpai daripada orang dewasa, dislokasi bahu secara berkala diperhatikan. Mereka biasanya berlaku jika dewasa secara dramatik menarik lengan anak.

Beberapa fakta menarik tentang articulatio humeri peranti

Struktur khas artikulasi bahu dan bahagian komponennya mempunyai beberapa ciri menarik.

Adakah bahu bergerak dengan senyap?

Berbanding dengan sendi badan yang lain, sebagai contoh, lutut, sendi, jari, tulang belakang, articulatio humeri berfungsi hampir dengan senyap. Malah, ini adalah gambaran palsu: menggosok permukaan yang artikular, otot meluncur, meregangkan dan mengikat tendon - semuanya ini menghasilkan tahap bunyi yang tertentu. Walau bagaimanapun, telinga seseorang membezakannya hanya apabila perubahan organik dalam struktur sendi terbentuk.

Kadang-kadang dengan pergerakan jerking, sebagai contoh, apabila kanak-kanak itu ditarik secara dramatis oleh tangan, anda boleh mendengar bunyi bertepuk di bahu. Penampilan mereka dijelaskan oleh penampilan jangka pendek rantau tekanan rendah dalam rongga artikulasi akibat tindakan kekuatan fizikal. Apabila ini dibubarkan dalam gas cecair synovial, misalnya, karbon dioksida, tergesa-gesa ke rantau tekanan yang dikurangkan, masuk ke dalam bentuk gas, membentuk buih. Walau bagaimanapun, tekanan dalam rongga artikular cepat dinormalisasi, dan gelembung "pecah", memancarkan bunyi sifat.

Dalam kanak-kanak, masalah ketika bergerak di bahu mungkin berlaku semasa tempoh peningkatan pertumbuhan. Ini disebabkan oleh fakta bahawa semua unsur artikular articulatio humeri artikulasi tumbuh pada kelajuan yang berbeza, dan perbezaan sementara mereka dalam saiz juga mula disertai dengan "bang."

Tangan lebih lama di pagi hari daripada waktu petang.

Struktur artikul badan adalah elastik dan berdaya tahan. Walau bagaimanapun, pada siang hari, di bawah tindakan tenaga fizikal dan berat badan sendiri, sendi-sendi tulang belakang dan bahagian bawah kaki menyusut sedikit. Ini membawa kepada penurunan pertumbuhan kira-kira 1 cm Tetapi tulang rawan artikular, bahu, lengan tangan dan tangan tidak mengalami apa-apa beban, oleh itu, terhadap latar belakang pertumbuhan yang berkurangan, mereka kelihatan sedikit lebih lama. Pada waktu malam, tulang rawan dipulihkan dan pertumbuhan menjadi sama.

Proprioception

Sebahagian daripada serat saraf yang menyerupai struktur artikulasi, terima kasih kepada "sensor" khas (reseptor), mengumpul maklumat tentang kedudukan anggota atas dan sendi itu sendiri dalam ruang. Reseptor ini terletak di dalam otot, ligamen, dan tendon sendi bahu.

Mereka bertindak balas dan menghantar impuls elektrik ke otak, jika kedudukan perubahan bersama dalam ruang semasa pergerakan lengan, regangan kapsul, ligamen, kontraksi otot-otot bahu bahu atas berlaku. Oleh kerana pemuliharaan yang kompleks ini, seseorang hampir boleh membuat banyak pergerakan tangan tepat di angkasa.

Tangan itu sendiri "tahu" tahap yang perlu ditinggikan, apa yang akan dibuat untuk mengambil objek, meluruskan pakaian dan melakukan tindakan mekanikal yang lain. Menariknya, dalam sendi mudah alih seperti articulatio humeri, terdapat reseptor yang sangat khusus yang menghantar maklumat ke otak hanya untuk putaran dalam sela sendi, penambahan, penculikan anggota atas, dan sebagainya.

Kesimpulannya

Struktur sendi bahu membolehkan amplitud optimum gerakan anggota atas yang memenuhi keperluan fisiologi. Walau bagaimanapun, dengan kelemahan peralatan ligamentous bahu dan pada masa kanak-kanak, dislokasi dan subluxations kepala humerus boleh dilihat agak kerap.