Utama / Diagnostik

Struktur tulang belakang

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah tulang belakang. Strukturnya membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Lajur tulang belakang mempunyai rupa berbentuk S, yang memberikan keanjalan, kelenturan, dan juga melembutkan sebarang gegaran yang terjadi semasa berjalan, berjalan dan aktiviti fizikal lain. Struktur tulang belakang dan bentuknya memberikan seseorang dengan kemungkinan berjalan lurus, mengekalkan keseimbangan pusat gravitasi dalam tubuh.

Anatomi ruang tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang kecil yang dipanggil vertebra. Terdapat sejumlah 24 vertebra, berurutan secara bersambung dengan satu sama lain dalam kedudukan tegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Di bahagian bawah kolum vertebral, di belakang lumbar adalah sacrum, yang terdiri daripada lima vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Di bawah rantau sakral ada tailbone, yang juga berdasarkan vertebra yang bersatu.

Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral bulat, yang berfungsi sebagai meterai penghubung. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan dan menyerap beban yang kerap muncul semasa aktiviti fizikal. Di samping itu, cakera menyambungkan badan vertebra dengan satu sama lain. Antara vertebra ada formasi yang disebut bundel. Mereka melaksanakan fungsi menyambung tulang ke satu sama lain. Sendi-sendi yang terletak di antara vertebra dipanggil sendi faset, yang dalam struktur menyerupai sendi lutut. Kehadiran mereka menyediakan pergerakan antara vertebra. Di tengah-tengah semua vertebra adalah lubang yang melaluinya korda tulang belakang. Ia menumpukan laluan neural yang membentuk hubungan antara organ-organ badan dan otak. Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Tulang serviks termasuk tujuh vertebra, toraks mengandungi total dua belas vertebra, dan lumbar - lima. Bahagian bawah lumbar dilampirkan pada sacrum, yang terbentuk dari lima vertebra yang disatu bersama. Bahagian bawah bahagian tulang belakang - tailbone, mempunyai tiga hingga lima vertebra di dalam komposisinya.

Vertebrae

Tulang-tulang yang terlibat dalam pembentukan ruang tulang belakang dipanggil vertebra. Badan vertebral mempunyai bentuk silinder dan merupakan elemen paling tahan lama yang menyumbang kepada beban pendukung utama. Di belakang badan adalah gerbang vertebral, mempunyai bentuk cincin separuh dengan proses yang meluas daripadanya. Vertebra dan tubuhnya membentuk foramen tulang belakang. Set lubang di semua vertebra, yang terletak di atas satu sama lain, membentuk terusan vertebral. Ia bertindak sebagai wadah saraf tunjang, akar saraf dan saluran darah. Ligamen juga terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, di antaranya yang paling penting ialah ligamen longitudinal kuning dan posterior. Ligamen kuning menyatukan lengkungan proksimal vertebra, dan longitudinal posterior menghubungkan badan vertebra dari belakang. Vertebra mempunyai tujuh proses. Otot dan ligamen dilampirkan pada proses spinous dan melintang, dan proses artikular atas dan bawah terlibat dalam penciptaan sendi facet.

Tulang tulang adalah tulang spons, jadi di dalamnya terdapat bahan spongy, dilindungi di luar dengan lapisan kortikal padat. Bahan spongy terdiri daripada tulang salib tulang, membentuk rongga yang mengandungi sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral terletak di antara dua vertebra bersebelahan dan mempunyai bentuk pad yang rata dan bulat. Di tengah cakera intervertebral ada teras pulposus, yang mempunyai keanjalan yang baik dan melakukan fungsi redaman beban menegak. Inti pulpa dikelilingi oleh cincin berserabut berbilang berlapis, yang memelihara inti dalam kedudukan tengah dan menghalang kemungkinan vertebra yang dipindahkan ke arah satu sama lain. Cincin berserabut terdiri daripada sebilangan besar lapisan dan gentian kuat yang berpotongan dalam tiga pesawat.

Sendi Faceted

Proses-proses artikular (aspek) yang terlibat dalam pembentukan sendi-sendi facet berlepas dari plat vertebra. Dua vertebra bersebelahan disambungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang yang bersimetri relatif terhadap garis tengah badan. Proses intervertebral vertebra berdekatan terletak di antara satu sama lain, dan hujungnya ditutup dengan tulang rawan artikular yang halus. Kerana tulang rawan artikular, geseran di antara tulang yang membentuk sendi berkurang. Sendi Faceted memberikan kemungkinan pergerakan yang berbeza antara vertebra, memberikan kelonggaran tulang belakang.

Bukaan Foraminal (intervertebral)

Di bahagian belakang tulang belakang terdapat foramina foraminal, yang diciptakan dengan bantuan proses artikular, kaki dan badan dua vertebra bersebelahan. Bukaan foraminal berfungsi sebagai tempat keluar dari akar dan urat saraf dari kanal tulang belakang. Arteri, sebaliknya, masukkan kanal tulang belakang yang menyediakan bekalan darah ke struktur saraf.

Otot Paravertebral

Otot yang terletak berhampiran ruang tulang belakang dipanggil paravertebral. Fungsi utama mereka adalah untuk menyokong tulang belakang dan memberi pelbagai pergerakan dalam bentuk selekoh dan lilitan badan.

Segmen motor Vertebral

Konsep segmen motor vertebra sering digunakan dalam vertebrologi. Ia adalah elemen fungsi tulang belakang, yang terbentuk daripada dua vertebra yang disambungkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral, otot dan ligamen. Setiap segmen motor vertebra merangkumi dua lubang intervertebral di mana akar saraf dari saraf tunjang, urat dan arteri dikeluarkan.

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks terletak di bahagian atas tulang belakang, ia terdiri daripada tujuh vertebra. Kawasan serviks mempunyai kurva cembung yang diarahkan ke hadapan, yang dipanggil lordosis. Bentuknya menyerupai huruf "C". Kawasan serviks adalah salah satu bahagian tulang belakang yang paling mudah. Terima kasih kepadanya, seseorang boleh melakukan lekukan dan lilitan kepala, serta melakukan pelbagai pergerakan leher.

Di antara vertebra serviks, adalah berguna untuk membezakan dua yang paling penting, yang mengandungi nama "atlas" dan "paksi. Mereka menerima struktur anatomi khas, tidak seperti vertebra lain. Di Atlanta (vertebra serviks 1) tiada badan vertebra. Ia terbentuk oleh gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang. Axis (vertebra serviks ke-2) mempunyai pergelangan tangan, yang terbentuk daripada protrusi tulang di bahagian anterior. Proses dentata ditetapkan oleh berkas-berkas di foramen vertebra atlas, membentuk paksi putaran untuk serviks tulang belakang pertama. Struktur semacam itu memungkinkan untuk melakukan pergerakan putaran kepala. Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan dari segi kemungkinan kecederaan. Ini disebabkan kekuatan mekanikal vertebra rendah dalam bahagian ini, serta korset otot yang lemah yang terletak di lehernya.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks termasuk dua belas vertebra. Bentuknya menyerupai huruf "C", terletak cembung ke belakang (kyphosis). Wilayah torak disambung terus ke dinding belakang dada. Rusuk dilampirkan pada badan dan proses melintang vertebra thoracic melalui sendi. Dengan bantuan sternum, bahagian depan tulang rusuk digabungkan menjadi bingkai holistik yang kuat, membentuk tulang rusuk. Gerakan tulang belakang torakik adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh kehadiran dada, ketinggian kecil cakera intervertebral, serta proses spinous spinous yang signifikan pada vertebra.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar terbentuk dari lima vertebra terbesar, walaupun dalam kes jarang bilangannya dapat mencapai enam (lumbarisasi). Spine lumbar ditandai dengan lengkung yang lancar, cembung ke hadapan (lordosis) dan merupakan penghubung yang menghubungkan toraks dan sakrum. Bahagian lumbar perlu mengalami tekanan yang ketara, kerana bahagian atas badan meletakkan tekanan padanya.

Sacrum (Bahagian Sacral)

Sakrum adalah tulang berbentuk segi tiga yang dibentuk oleh lima vertebra bertimbal. Tulang belakang terhubung ke dua tulang pelvis dengan cara sakrum, menetap seperti baji di antara mereka.

Tailbone (tailbone)

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, yang terdiri daripada tiga hingga lima vertebra berobat. Bentuknya menyerupai piramid melengkung terbalik. Bahagian anterior coccyx direka untuk melampirkan otot dan ligamen yang berkaitan dengan aktiviti organ sistem urogenital, serta bahagian terpencil usus besar. Tailbone terlibat dalam pengedaran aktiviti fizikal pada struktur anatomi pelvis, menjadi titik sokongan penting.

Spine manusia: struktur, penomoran tulang belakang dan cakera intervertebral


Bahagian utama struktur paksi manusia ialah tulang belakang. Ia adalah satu struktur penting dalam badan yang berfungsi sebagai rangka kerja, berkat yang boleh membuat pelbagai pergerakan - bengkok, berjalan, duduk, berdiri, berputar. Fungsi kejutan menyerap tulang belakang membantu memainkan bentuk S-nya. Dan ia melindungi organ-organ dalaman daripada tekanan dan kerosakan yang berlebihan. Bagaimanakah tulang belakang manusia berfungsi, dan berapa penambahan cakera vertebra dan intervertebral yang diterima oleh pakar perubatan, kami akan menerangkan selanjutnya.

Komponen utama tulang belakang

Lajur tulang belakang adalah sistem yang kompleks. Ia terdiri daripada 32-34 vertebra dan 23 cakera intervertebral. Vertebra berturut-turut, bersambung dengan satu sama lain. Antara vertebra yang bersebelahan adalah pad kartilaginus yang mempunyai bentuk cakera, juga menghubungkan setiap sepasang vertebra bersebelahan. Gasket ini dipanggil cakera intervertebral atau intervertebral.

Di tengah-tengah setiap tulang belakang ada lubang. Memandangkan vertebra, bersambung antara satu sama lain, membentuk lajur vertebral, lubang-lubang, terletak satu di atas yang lain, mencipta jenis bebola bagi saraf tunjang, yang terdiri daripada serat dan sel saraf.

Bahagian bahagian tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian. Bagaimana tulang belakang, seperti yang ditunjukkan dalam rajah tersebut.

Jabatan serviks (serviks)

Termasuk tujuh vertebra. Dengan bentuknya, ia menyerupai huruf "C" dengan lengkung ke depan yang melengkung, yang dipanggil lordosis serviks. Jenis lordosis ini adalah di kawasan lumbar.

Setiap vertebra mempunyai nama sendiri. Di rantau serviks, mereka dinamakan C1-C7 selepas huruf pertama nama Latin jabatan ini.

Terutama perlu diberi perhatian ialah vertebra C1 dan C2 - atlas dan epistropi (atau paksi), masing-masing. Ciri mereka dalam struktur berbeza dari vertebra lain. Atlant terdiri daripada dua busur yang disambungkan oleh tebal sisi tulang. Ia berputar di sekitar proses pergigian yang terletak di bahagian anterior epistropi. Terima kasih kepada ini, seseorang boleh membuat pelbagai gerakan kepala.

Jabatan Thoracic (thoracic)

Bahagian yang paling tidak aktif tulang belakang. Ia terdiri daripada 12 vertebra, yang diberikan nombor dari T1 hingga T12. Kadang-kadang mereka dilambangkan dengan huruf Th atau D.

Thoracic vertebra disusun dalam bentuk huruf C, cembung belakang. Kelengkungan fisiologi tulang belakang ini dipanggil "kyphosis".

Bahagian tulang belakang ini terlibat dalam pembentukan dinding dada posterior. Rusuk dilampirkan pada proses melintang vertebra toraks dengan bantuan sendi, dan di bahagian anterior mereka menyertai sternum, membentuk rangka yang tegar.

Tulang belakang lumbar

Ia mempunyai sedikit bengkok ke hadapan. Melakukan fungsi penghubung antara rantau thoracic dan sacrum. The vertebra bahagian ini adalah yang terbesar, kerana ia berada di bawah beban berat akibat tekanan yang dikenakan oleh badan atas.

Biasanya, kawasan lumbar terdiri daripada 5 vertebra. Vertebra ini dinamakan L1-L5.

  Tetapi ada dua jenis perkembangan lumbar yang tidak normal:

 • Fenomena apabila vertebra sacral pertama dipisahkan dari sacrum dan mengambil bentuk vertebra lumbar dipanggil lumbarisasi. Dalam kes ini, ada 6 vertebra di rantau lumbar.
 • Terdapat juga anomali seperti sacralization, apabila vertebra lumbar kelima dibandingkan dengan bentuk ke sakral pertama dan sebagian atau sepenuhnya menyatu dengan sacrum, sementara hanya empat vertebra tetap di rantau lumbar. Dalam keadaan sedemikian, pergerakan tulang belakang di rantau lumbar menderita, dan peningkatan beban ditempatkan pada tulang belakang, cakera intervertebral dan sendi, yang menyumbang kepada memakai laju mereka.
 • Sacral (sacrum)

  Menyokong bahagian atas tulang belakang. Ia terdiri daripada 5 vertebra yang bersatu S1-S5, mempunyai satu nama umum - sakrum. Sakrum tidak bergerak, badan vertebranya lebih jelas berbanding dengan yang lain, dan prosesnya kurang. Kuasa dan saiz vertebra berkurangan dari pertama ke lima.

  Bentuk pembahagian sakral adalah seperti segitiga. Terletak di pangkal tulang belakang, sakrum, seperti baji, menghubungkannya ke tulang pelvis.

  Coccyx (coccyx)

  Tumbuh tulang dari 4-5 vertebra (Co1-Co5). Satu ciri tulang belakang tulang belakang adalah bahawa mereka tidak mempunyai proses lateral. Dalam kerangka betina, tulang belakang dibezakan oleh beberapa pergerakan, yang memfasilitasi proses bersalin.

  Bentuk coccyx menyerupai piramid, pangkalan itu muncul. Malah, tailbone adalah sisa ekor yang hilang.

  Struktur tulang belakang manusia, penomboran cakera, vertebra, MPD

  Cakera Intervertebral

  Disk terdiri daripada cincin berserabut dan teras gelatin. Cakera intervertebral dipisahkan daripada tisu tulang badan vertebrata oleh rawan hyaline nipis. Bersama-sama dengan ligamen, cakera intervertebral mengikat tulang belakang bersama-sama. Bersama-sama, mereka membentuk 1/4 ketinggian keseluruhan ruang tulang belakang.

  Fungsi utamanya adalah penyokong dan kejutan menyerap. Apabila tulang belakang bergerak, cakera di bawah tekanan vertebra mengubah bentuknya, membolehkan vertebra selamat mendekatkan atau bergerak dari satu sama lain. Oleh itu cakera intervertebral menghilangkan gegaran dan gegaran, jatuh bukan sahaja pada tulang belakang, tetapi juga pada saraf tunjang dan otak.

   Nilai tinggi bergantung kepada lokasi cakera:

 • di rantau serviks mencapai 5-6 mm,
 • di dada - 3-5 mm,
 • dan di lumbar - 10 mm.
 • Seperti yang disebutkan pada mulanya, badan mempunyai 23 cakera intervertebral. Mereka menghubungkan setiap vertebra, kecuali untuk dua serviks pertama (atlanta dan epistrophy), vertebra yang beralun dari sacral dan coccyx.

  Segmen motor vertikal

  Oleh kerana penyakit di tulang belakang boleh memberi kesan bukan sahaja pada struktur tulang - tulang belakang, tetapi juga cakera intervertebral, saluran, ligamen, akar saraf yang meluas dari saraf tunjang melalui bukaan intervertebral (foraminal), otot paravertebral, pakar dan pesakit mempunyai keperluan untuk menerangkan dengan jelas penyetempatan patologi struktur tulang belakang untuk memperkenalkan perkara seperti segmen motor vertebra (PDS).


  Segmen motor vertebral termasuk 2 vertebra bersebelahan dan 1 cakera intervertebral yang terletak di antara mereka.

   Lajur tulang belakang kami terdiri daripada 24 segmen motor vertebra:

  Bagaimana penomboran?

  Penomboran segmen motor vertebra dan, oleh itu, cakera intervertebral yang termasuk dalamnya, bermula pada titik tertinggi di rantau serviks dan berakhir di sempadan lumbar ke peralihan sakral.

  Penunjukan segmen motor vertebral terbentuk daripada nama vertebra bersebelahan yang membentuk segmen ini. Pertama, vertebra atas ditunjukkan, maka bilangan vertebra bawah ditulis dengan tanda hubung.

   Jadi sebagai contoh:

 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra pertama dan kedua tulang belakang serviks, dirujuk sebagai C1-C2,
 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra thoracic ketiga dan keempat, dilambangkan sebagai T3-T4 (Th3-Th4 atau D3-D4)
 • Segmen motor vertebra terendah, termasuk lumbar kelima dan tulang belakang sakral pertama, dilambangkan sebagai L5-S1.
 • Jika doktor menunjukkan "hernia intervertebral L4-L5" apabila menggambarkan gambar yang diperoleh semasa kajian diagnostik tulang belakang lumbar menggunakan pencitraan resonans magnetik, perlu difahami bahawa hernia cakera ditemui di antara vertebra lumbar keempat dan kelima.

  Bagaimana tulang belakang manusia: struktur, penomboran cakera

  Semua orang tahu tentang struktur tulang belakang manusia: struktur, penomboran cakera, kerana anatomi diajar dalam pelajaran biologi. Walau bagaimanapun, banyak pengetahuan sekolah dari masa ke masa dilupakan.

  Teks ini direka untuk mereka yang, disebabkan oleh pelbagai sebab, perlu menyegarkan maklumat mengenai struktur tulang belakang dan jabatannya dalam orang, baik, dan gambar dan video dalam artikel ini akan membantu dengan cepat mengingati bahan sekolah.

  Anatomi

  Bahagian utama paksi yang menghubungkan tengkorak dengan tulang badan adalah tulang belakang.

  Struktur seseorang dalam bahagian anatomi ini membolehkan anda melaksanakan fungsi berikut:

  • sokongan-pengedaran - berfungsi sebagai asas untuk melampirkan otot, menyokong badan secara menegak, mengedarkan berat badan dan pusat graviti dalam kedudukan yang berdiri dan bergerak, membantu mengekalkan keseimbangan;
  • motor - memberikan kelenturan dan mobiliti kembali, yang seterusnya membolehkan seseorang menjadi lebih mudah bergerak;
  • susut nilai - mengurangkan gegaran beban semasa jatuh dan melompat, serta semasa selekoh dan lekukan tajam;
  • perlindungan - melindungi kord rahim dan pembuluh darah yang membekalkan oksigen ke otak dari kerosakan.

  Struktur kolum tulang belakang - skema.

  Selek fisiologi dan anomali mereka

  Skim tulang belakang manusia, strukturnya tidak bergantung kepada jantina dan kaum. Lajur tulang belakang adalah lajur yang terdiri daripada bahagian yang berasingan - vertebra. Strukturnya adalah ketat walaupun, jika Anda melihatnya di depan dan belakang unjuran depan, dan berbentuk S berbentuk di sisi. Kenapa lajur tulang belakang kita memerlukan 4 selekoh sagittal?

  Untuk maklumat. Bayi dilahirkan dengan tulang belakang sepenuhnya. Pembentukan lengkung fisiologi bermula dalam proses memperoleh kemahiran merangkak, berjalan di semua empat, berjalan dan berjalan tegak.

  Convex ke hadapan (lordosis), dan lengkung belakang (kyphosis), adalah perlu bagi seseorang untuk menjaga kepala dan badan dalam kedudukan tegak. Mereka membolehkan anda untuk berdiri di atas kaki anda lurus dan mantap, serta memberikan keanjalan luar biasa anda, dan sama rata mengedarkan beban membantu tulang belakang manusia untuk menahan ketegangan menegak 20 kali lebih banyak daripada yang dapat mengambil tiang beton parameter yang sama.

  Sekiranya proses pertumbuhan tidak memberi perhatian kepada pelbagai aktiviti fizikal, kanak-kanak, remaja, lelaki dan perempuan, lordosis dan kyphosis dapat meratakan atau menyimpang dari norma fisiologi.

  Gambar di atas menunjukkan rawatan yang memerlukan patologi sagittal:

  1. Lordosis serviks.
  2. Stoop (dada kyphosis).
  3. Lordosis lumbar.
  4. Balik belakang.

  Dengan cara ini, disebabkan kelemahan korset otot batang, kyphosis patologi dan lordosis juga boleh berkembang pada orang tua.

  Lekapan lateral yang tidak asli pada paksi menegak

  Struktur patologi yang diperolehi seseorang - tulang belakang melengkung dalam paksi menegak - dipanggil skoliosis.

  Dalam majoriti kes, skuriosis gangguan postur berkembang pada kanak-kanak usia sekolah.

  Faktor-faktor yang menyumbang kepada pembentukan kedua-dua scoliosis dan kyphosis, dan lordosis, termasuk:

  • berpanjangan di postur yang salah di meja sekolah dan meja rumah;
  • gaya hidup yang tidak aktif, keghairahan untuk konsol Internet dan permainan, keengganan bukanlah sesuatu untuk bermain sukan, tetapi hanya untuk bermain permainan luar di halaman.

  Walaupun struktur kerangka itu, anatominya tidak bergantung kepada jantina, secara statistik, kanak-kanak perempuan mengembangkan scoliosis 4 kali lebih kerap berbanding lelaki. Ini disebabkan oleh perbezaan fisiologi kecil dalam pembentukan sistem otot, serta ketekunan dan ketekunan yang lebih besar dalam melakukan kerja rumah.

  Dalam kes diagnosis Gred I atau II Scoliosis, arahan untuk ibu bapa adalah seperti berikut:

  • ingat dan dengan jelas memenuhi semua kehendak ahli metodologi terapi fizikal, mengawal dan / atau mengarahkan dalam bentuk senaman rumah permainan;
  • rekod anak anda berenang;
  • Jangan lupa untuk pergi ke ortopedik secara berkala, doktor mesti memantau perjalanan rawatan, dan, jika perlu, beri arahan pembetulan kepada pakar terapi fizikal yang terkemuka.

  Ia penting! Scoliosis I dan II boleh berjaya dirawat dengan pergerakan, tetapi kos tidak merawat penyakit adalah perkembangan seterusnya untuk tahap III dan IV. Ia akan mengambil banyak usaha dan sumber kewangan, kerana dimensi kelengkungan tersebut sudah memerlukan campur tangan pembedahan dan pemulihan jangka panjang.

  Bahagian bahagian tulang belakang

  Secara keseluruhannya, terdapat 32-34 tulang belakang di ruang tulang belakang: 24 mayat di daerah serviks, thoracic dan lumbar, 5 badan vertebrata disambungkan ke dalam satu tulang sakral dan 3-5 badan-badan yang belum diakui di tailbone.

  Apakah penomboran vertebra? Setiap bahagian ditunjukkan dengan hurufnya, dan badan vertebranya bernombor dari atas ke bawah. Pertimbangkan setiap tulang belakang yang lebih terperinci.

  Struktur tulang belakang

  Lajur tulang belakang (tulang belakang) adalah bahagian utama sistem muskuloskeletal mamalia, mengekalkan kedudukan tegak badan, yang membolehkan penjalanan aktiviti motor. Ia mempunyai struktur yang rumit, terdiri daripada banyak bahagian berfungsi. Bahan yang diperiksa tulang belakang orang (meja, foto) di Rusia juga menunjukkan nama-nama vertebra dan jabatan.

  Struktur tulang belakang

  Tulang belakang terdiri daripada banyak bahagian. Mereka berinteraksi antara satu sama lain, menjalankan dan mengekalkan aktiviti fizikal. Semua komponen tulang belakang boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan:

  1. Vertebrae - pembentukan tulang utama;
  2. Cakera intervertebral - pembentukan dua lapisan kompleks yang berfungsi sebagai lapisan antara vertebra;
  3. Sendi muka - tisu penghubung, "buffer", mengehadkan mobiliti bahagian;
  4. Foramen foramen - lompang antara vertebra;
  5. Otot Paravertebral adalah tulang otot yang memacu tulang belakang.

  Seluruh tiang dibahagikan kepada segmen motor vertebra, bahagian.

  Vertebrae

  Ini adalah komponen utama tulang belakang - asas tulang, yang mempunyai struktur yang kompleks. Spine manusia terdiri daripada 24 vertebra bergerak, dipisahkan oleh 23 cakera intervertebral. Tetapi di bahagian bawahnya terdapat dua lagi formasi - sakrum, yang terdiri daripada 5-7 vertebra, antara tulang belakang, yang terdiri daripada 3-5 formasi yang ditumbuhi. Dalam strukturnya, berfungsi, mereka tidak vertebra, tetapi, seperti vertebra, mereka terdiri daripada tisu tulang, kedudukan badan sokongan, dan membolehkan jenis aktiviti tertentu.

  Struktur vertebra berbeza bergantung kepada jabatan di mana mereka berada. Struktur yang paling kompleks mempunyai tulang belakang lumbar. Ia terdiri daripada:

  • Badan vertebra - pembentukan tulang besar;
  • Gerbang vertebra adalah gerbang semikonduktor yang tipis, dengan dua hujung pembentukan bersebelahan dengan badan, akibatnya lubang terbentuk antara badan dan arka;
  • Proses spinous - proses tulang yang terletak di gerbang, ada lima dari mereka pada vertebra lumbar (dua di setiap sisi secara simetris, satu di tengah sepanjang paksi tulang belakang), mereka mempunyai struktur yang kompleks.

  Struktur pembentukan tulang di rantau thoracik berbeza - badan vertebra sangat besar, gerbang tebal, terdapat hanya tiga proses (satu simetrik pada kedua-dua sisi, satu di sepanjang paksi tulang belakang). Dalam vertebra serviks lebih rapuh, lebih kecil. Gerbang itu mempunyai satu proses spinosa yang bercabang sepanjang paksi.

  Terusan tulang belakang adalah ruang di sepanjang tulang belakang yang dibentuk oleh badan dan gerbang vertebral. Ia terletak pada tisu saraf, arteri utama yang besar, saluran darah, saraf tunjang. Ia berasal dari otak, melewati seluruh bahagian tulang belakang, berakhir di kawasan epidural sakrum.

  Sakrum adalah pembentukan tulang yang besar yang bersempadan dengan vertebra lumbar. Ia statik, mempunyai lubang untuk keluar dari ujung saraf nod saraf utama rantau epidural. Tailbone bersebelahan dengan sacrum, adalah bahagian akhir tulang belakang, bersifat stasioner, mempunyai saiz yang kecil.

  Cakera Intervertebral

  Disc intervertebral adalah pembentukan yang terletak di antara vertebra. Apabila melakukan apa-apa tindakan, aktiviti fizikal, jarak antara perubahan vertebra (mereka tidak menumpukan sama rata), cakera intervertebral dimampatkan. Ia adalah orang yang menganggap beban utama apabila melakukan tindakan fizikal.

  Secara fisiologi, formasi ini mempunyai bentuk bujur, terdiri daripada dua lapisan. Di luarnya ditutup dengan cincin berserat padat, di dalamnya adalah inti pulpa yang lebih lembut. Inti mempunyai keanjalan yang tinggi, melaksanakan fungsi penyusutan, had cincin pulpa, dicirikan oleh ketumpatan tinggi. Ia juga menjamin kedudukan statik vertebra berbanding dengan paksi ruang tulang belakang, menghalang anjakan mereka.

  Sendi Faceted

  Ini adalah sendi-sendi kecil yang menghubungkan vertebra bersebelahan. Dua proses artikular kecil, bergerak secara simetris dari setiap vertebra ke kedua-dua belah pihak, yang menghubungkan dengan proses yang sama dengan vertebra yang bersebelahan, membentuk satu gabungan segi. Persimpangan aspeknya diliputi dengan tisu rawan padat.

  Fungsi sendi adalah seperti berikut:

  1. Mengekalkan integriti ruang tulang belakang;
  2. Pelaksanaan aktiviti motor, fleksibiliti tulang belakang;
  3. Mengurangkan geseran di antara tulang sistem muskuloskeletal.

  Sendi tulang arcuate (faceted) terdiri daripada tisu artikular biasa dan tidak mempunyai perbezaan ketara dalam struktur dari sendi lain badan.

  Bukaan Foraminal (intervertebral)

  Lubang-lubang ini dibentuk oleh proses spinus, sendi. Mereka terletak secara simetri pada dua sisi tulang belakang, yang terletak di sempadan dua vertebra bersebelahan. Melalui mereka, ujung saraf dari saluran tulang belakang masuk ke dalam tisu lembut, mengalir ke organ-organ yang mereka menyerap. Juga melalui mereka meninggalkan urat besar.

  Keadaan ini berbeza dengan arteri. Mereka memasuki saluran tulang belakang melalui pembukaan ini dari organ yang mereka berikan dengan darah. Ini arteri yang sama membekalkan darah ke tisu saraf.

  Otot Paravertebral

  Ini adalah tulang otot utama sistem muskuloskeletal, yang membolehkan tulang belakang berfungsi dengan normal. Otot paravertebral adalah yang berkaitan secara langsung dengan struktur tulang belakang (artikular, tulang). Bingkai melakukan beberapa fungsi:

  • Mengambil bahagian dalam pelaksanaan tulang belakang apa-apa aktiviti fizikal, mengekalkan kelenturannya;
  • Menyediakan kedudukan fisiologi normal vertebra, tidak membenarkan mereka bergerak;
  • Mengeluarkan sebahagian daripada beban dari cakera intervertebral semasa hypo-or hyperdynamia, kyphosis, scoliosis, postur yang lemah, osteochondrosis.

  Tisu otot mempunyai struktur standard dan fungsi asas standard - pengaktifan proses menukar kedudukan sistem muskuloskeletal.

  Kerangka otot mungkin lemah, dalam kes ini, sakit belakang, patologi lain, rintangan rendah terhadap stres. Sekiranya korset otot ini cukup kuat, maka kebarangkalian patologi yang berkembang lebih rendah. Ia boleh dikuatkan dengan bantuan urut, terapi fizikal.

  Segmen motor Vertebral

  Segmen motor vertebral adalah kawasan tulang belakang yang menggabungkan dua vertebra, sendi, cakera vertebra, dan otot yang mengikat mereka. Ini adalah elemen fungsional, kerana ia mudah alih sendiri (setiap pasangan vertebra yang disambungkan lebih atau kurang mudah alih sendiri). Konsep ini meluas dalam vertebrologi, tetapi hampir tidak pernah digunakan dalam ortopedik, neurologi.

  Jabatan

  Terdapat tiga bahagian tiang tulang belakang. Mana-mana jabatan termasuk satu atau beberapa lagi vertebra. Mereka dibezakan berdasarkan lokasi fisiologi, perbezaan penampilan, struktur unsur vertebral.

  1. Rawatan serviks - termasuk 7 vertebra kecil, mempunyai badan yang kecil, arka tipis dan satu gerak hati (jabatan berasal pada dasar tengkorak);
  2. Jabatan Thoracic. Bersebelahan dengan serviks, vertebra besar, mempunyai tiga pelengkap, secara keseluruhan dalam bahagian 12 vertebra;
  3. Rantau lumbar. Termasuk lima vertebra, yang terbesar, mempunyai lima proses, terletak di antara toraks dan sacrum;
  4. Sacrum - pembentukan tulang statik;
  5. Tailbone adalah pembentukan tulang kecil yang melengkapkan tulang belakang.

  Oleh kerana perbezaan dalam struktur fisiologi vertebra, jabatan dicirikan oleh pergerakan, fleksibiliti yang berbeza.

  Fungsi

  Fungsi tulang belakang manusia adalah banyak. Yang utama ialah:

  1. Menjaga badan tegak;
  2. Pelaksanaan fleksibiliti, mobiliti;
  3. Perlindungan organ dalaman dari beban menegak, mendatar, mampatan, mampatan, kerosakan lain;
  4. Melindungi kandungan salur tulang belakang dari kerosakan, tekanan.

  Keadaan normal tulang belakang adalah sangat penting, kerana tepat di dalamnya bahawa tisu saraf terletak yang menjamin fungsi keseluruhan sistem muskuloskeletal, dan oleh karenanya, keseluruhan aktivitas fizikal seseorang.

  Penomboran cakera

  Rajah tulang belakang dengan penomboran vertebra di bawah. Semua vertebra pada mereka ditunjukkan dalam pelbagai warna untuk visualisasi visual pembahagian ke dalam bahagian. Nama vertebra diberikan bergantung kepada jabatan di mana mereka berada, penomboran adalah teratur.

  Secara terperinci perbezaan dalam bahagian peranti yang diterangkan dalam jadual.

  Perincian penting dari kerangka adalah tulang belakang manusia: struktur, penomoran cakram, hubungan vertebra dengan organ dan sistem

  Tulang belakang adalah struktur anatomi yang rumit dengan susunan jabatan yang dipikirkan dengan baik, berbentuk S. Alam telah mengambil kira semua nuansa, telah mencipta reka bentuk yang unik yang dapat menahan beban tinggi sepanjang hidup.

  Struktur tulang belakang, peranan setiap jabatan, penomboran banyak tulang belakang dan cakera banyak. Selepas mengkaji bahan, mudah untuk mentakrifkan rekod "hernia intervertebral L4 - L5". Melihat jadual hubungan antara masalah pelbagai organ dan keadaan tulang belakang, mudah difahami mengapa doktor menasihatinya untuk melindungi kesihatan salah satu unsur yang paling penting dalam rangka.

  Fungsi

  Doktor menonjolkan beberapa perkara yang membuktikan kepentingan tiang. Kekalahan bahkan satu vertebra sering menyebabkan masalah serius di bahagian tertentu badan.

  Ciri-ciri utama:

  • menyokong (peranan bingkai). Seorang lelaki berdiri, duduk, bertukar, berjalan, bersandar;
  • perlindungan. Tulang belakang melindungi organ-organ dalaman daripada kerosakan, beban tinggi;
  • menyerap kejutan. Mengurangkan tekanan pada segmen tulang belakang, tali tunjang, saluran, mencegah lelasan tisu rawan, mencipta kelembutan pergerakan.

  Unsur utama

  Lajur tulang belakang adalah sistem unik yang kompleks:

  • bilangan vertebra dari 32 hingga 34, cakera intervertebral - 23;
  • sambungan berturut-turut vertebra dijalankan menggunakan ligamen;
  • Intervertebral atau cakera intervertebral adalah spacer cartilaginous elastik yang terletak di antara dua vertebra;
  • setiap tulang belakang di bahagian tengah mempunyai foramen foraminal. Apabila unsur disambungkan sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang, tiub rongga terbentuk, di mana terdapat ruang yang cukup untuk kord rahim (pembentukan tisu saraf);
  • sebagai sebahagian daripada tulang belakang, bukan sahaja lapisan dan tulang belakang kartilaginous, tetapi juga otot, ligamen, vagina, dan akar saraf deria.

  Ketahui mengenai rawatan konservatif kontraksi Dupuytren tanpa pembedahan.

  Baca lebih lanjut mengenai bagaimana untuk merawat penyakit Bechterew pada wanita di alamat ini.

  Unit klasifikasi - segmen motor vertebral atau PDS terdiri daripada unsur berikut:

  • vertebra bersebelahan - 2 keping;
  • cakera intervertebral yang terletak di antara vertebra yang bersebelahan - 1 keping.

  Berapa banyak vertebra di tulang belakang seseorang? Bilangan PDS:

  • serviks - 15 unit;
  • thoracic - 12 unit;
  • lumbar calving - 5 unit.

  Apakah cakera intervertebral

  Ciri struktur dan fungsi:

  • elemen penting tulang belakang terdiri daripada nukleus gelatin dan cincin berserabut;
  • ligamen, cakera bersama dengan tulang belakang membentuk tulang belakang;
  • cakera intervertebral terletak di antara vertebra yang berdekatan, dengan pengecualian epistropi dan atlanta, coccyx dan vertebra kawasan sakral;
  • hyaline cartilage - jalur tipis yang memisahkan tisu tulang dan cakera;
  • Ketinggian keseluruhan semua cakera adalah satu perempat daripada tulang belakang, diameter purata ialah 40 mm, ketinggian unsur adalah dari 5 hingga 10 mm (ketinggian tertinggi dalam zon beban tinggi adalah ruas lumbar (10 mm), terkecil di dada: 3 hingga 5 mm)
  • semasa bergerak, ia adalah cakera yang membolehkan vertebra mendekati / bergerak selain dari satu sama lain tanpa kerosakan;
  • peranan penyerap kejutan dan sokongan. Ketiadaan cakera intervertebral akan mengakibatkan luka cepat tisu tulang, lelasan vertebra;
  • cincin berserabut bersama dengan tulang rawan hyaline, nukleus gelatin mengambil pada diri mereka sendiri gegaran, mencegah kesan negatif pada tulang belakang, otak, saraf tunjang.

  Jabatan

  Setiap laman web bertanggungjawab untuk kerja-kerja badan-badan tertentu, mempunyai penomboran sendiri (huruf ditambah nombor) dan ciri-ciri struktur. Pergerakan bahagian toraks, serviks, sakral, lumbar dan karsingeal juga berbeza bergantung pada beban, struktur, fungsi.

  Ciri-ciri tulang belakang manusia:

  • kawasan servikal. Nampaknya huruf "C", terdapat lordosis serviks, jumlah vertebra adalah 7. Penamaan huruf dari C1 hingga C7. Atlant (C1) dan epistropi (C2) mempunyai struktur yang berbeza dari vertebra lain, yang membolehkan seseorang memindahkan kepalanya;
  • toraks. Mobiliti lemah tapak, surat - T, kurang kerap - D atau Th. Bilangan vertebra adalah 12. Di bahagian torak, vertebra ditetapkan sebagai berikut: dari T1 hingga T12. Terdapat kyphosis - tikus fisiologi. Bahagian - bahagian dada. Rusuk, dengan bantuan sendi, dilampirkan pada proses vertebra, mereka disambungkan di hadapan dengan sternum, rangka kerja tegar yang terbentuk;
  • rantau lumbar. Menyambungkan kawasan torak dan sacral, sedikit melangkah ke hadapan. Norm - 5 vertebra besar (kerana beban tertinggi di kawasan ini). Penamaan itu adalah dari L1 hingga L5. Sesetengah pesakit mengalami anomali: lumbarisasi - vertebra sacral pertama mengambil bentuk elemen lumbar, di kawasan lumbar tidak lagi 5, tetapi 6 vertebra. Dengan sacralization, vertebra kelima kawasan lumbar diubahsuai sepenuhnya atau separa dengan sacrum. Beban pada tulang belakang lumbar bertambah (hanya 4 vertebra kiri), kekuatan cakera, rawan hyaline merosot;
  • seksyen sakral. Badan vertebral di kawasan sakral lebih jelas, prosesnya lemah. The vertebrae (dari S1 hingga S5) tumbuh bersama, membentuk rantau tetap - sakrum. Unsur S1 lebih besar daripada S5. Atas sebab ini, sakrum menyerupai segitiga yang menghubungkan tulang pelvis dengan ruang tulang belakang;
  • jabatan coccyx. Di sebelah kawasan panggul adalah tulang akrilik, yang terdiri daripada 4 atau 5 vertebra yang tidak mempunyai proses lateral. Tailbone adalah rudiment, sisa ekor yang panjang. Penamaan ini adalah dari Co1 hingga Co5.

  Apakah lengkung lajur tulang belakang?

  Lazimnya, pesakit di kaunter ortopedik tertarik dengan apa yang menyebabkan sokongan berbentuk S seluruh organisma. Kehadiran selekoh - norma fisiologi. Pelanggaran bentuk, perut atau bulge pada tunjang tulang belakang di atas nilai yang dibenarkan adalah patologi.

  Jenis selekoh:

  • lordosis serviks - lenturan hadapan tulang belakang;
  • kyphosis toraks - belakang lengkung tulang belakang;
  • lintah lordosis - lenturan mirip dengan lekuk di kawasan serviks.

  Apakah penomboran cakera?

  Penentuan segmen tertentu dan segmen motor vertebra membolehkan doktor, pesakit di mana-mana negara di dunia untuk memahami apa diagnosisnya, apa tulang belakang yang rosak. PDS adalah vertebra yang bersebelahan (nama vertebra atas ditunjukkan pertama, yang kedua - yang lebih rendah). Sebagai contoh, penamaan "T3 - T4" ialah PDS, yang terdiri daripada vertebra thoracic ketiga dan keempat.

  Lihat pilihan kaedah yang berkesan untuk merawat nekrosis kepala sendi pinggul.

  Pilihan konservatif yang berkesan untuk rawatan hygroma di kaki diterangkan di halaman ini.

  Pergi ke http://vseosustavah.com/sustavy/pozvonochnik/poyasnichnyj-radikulit.html dan pelajari tentang rawatan perubatan radiculitis lumbar.

  Apakah penyakit yang menyebabkan kerosakan pada vertebra

  Seringkali, pesakit yang menderita patologi dari pelbagai organ tidak menyedari sebab utama sakit kepala, gangguan hati atau terjadinya hernia inguinal. Setiap seksyen ruang tulang belakang mempengaruhi keadaan organ tertentu. Jadual menunjukkan masalah kesihatan biasa ditambah kawasan tulang belakang, kerosakan yang boleh menjadi salah satu punca ketidakselesaan dan kesihatan yang buruk.

  Jadual tulang belakang manusia:

  Struktur tulang belakang manusia, jabatan dan fungsinya

  Bukan sahaja warga tua, tetapi juga remaja dan bahkan bayi mungkin mengalami sakit belakang. Kesakitan ini boleh disebabkan oleh banyak sebab: kedua-dua keletihan dan segala macam penyakit yang dapat berkembang dari masa ke masa atau dari lahir.

  Untuk lebih memahami di mana kesakitan datang dan apa yang boleh mereka maksudkan, serta mengetahui bagaimana untuk menyingkirkannya dengan betul, maklumat akan membantu, apakah struktur tulang belakang, jabatan dan fungsinya. Dalam artikel ini kita akan melihat anatomi jabatan ini, kita akan menerangkan dengan terperinci apa fungsi yang dilakukan oleh pemandu bersama dan bagaimana untuk memelihara kesihatannya.

  Penerangan umum mengenai struktur tulang belakang

  Lajur tulang belakang adalah berbentuk S, kerana ia mempunyai keanjalan - oleh itu, seseorang dapat mengambil pukulan, bengkok, belokan dan seterusnya. Jika cakera intervertebral tidak terdiri daripada tisu tulang rawan, yang mampu menjadi fleksibel, maka orang tersebut akan tetap tetap dalam satu kedudukan.

  Bentuk tulang belakang dan strukturnya memastikan keseimbangan dan kaki lurus. Pada ruang tulang belakang, seluruh tubuh manusia, bahagian kaki dan kepalanya dipegang bersama.

  Tulang belakang adalah rantai vertebra, yang diartikulasikan oleh cakera intervertebral. Bilangan vertebra berbeza dari 32 hingga 34 - semuanya bergantung kepada perkembangan individu.

  Bahagian tulang belakang

  Lajur tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian:

  Video - Imej visual struktur tulang belakang

  Fungsi tulang belakang

  Lajur tulang belakang mempunyai beberapa fungsi:

  • Fungsi sokongan Lajur tulang belakang adalah sokongan untuk semua anggota badan dan kepala, dan pada dirinya tekanan tekanan keseluruhan tubuh diletakkan. Fungsi sokongan juga dilakukan oleh cakera dan ligamen, namun tulang belakang menganggap berat badan terbesar - sekitar 2/3 dari jumlah keseluruhan. Berat ini dia bergerak ke kakinya dan pinggul. Terima kasih kepada tulang belakang, semuanya terintegrasi menjadi satu keseluruhan: kepala, dada, anggota atas dan bawah, serta ikat pinggang bahu.
  • Fungsi perlindungan. Tulang belakang melakukan fungsi penting - ia melindungi kord rahim daripada pelbagai kecederaan. Beliau adalah "pusat pengurusan", yang menjamin berfungsi otot dan kerangka yang sepatutnya. Saraf tunjang berada di bawah perlindungan terkuat: dikelilingi oleh tiga cengkerang tulang, diperkuat oleh ligamen dan tisu tulang rawan. Kord tulang belakang mengawal kerja gentian saraf yang berlepas daripadanya, sehingga kita dapat mengatakan bahawa setiap vertebra bertanggung jawab atas kerja bagian tertentu dari tubuh. Sistem ini sangat harmoni, dan jika mana-mana komponennya terganggu, akibatnya juga akan bertindak balas terhadap bahagian lain dari tubuh manusia.
  • Fungsi motor Terima kasih kepada cakera intervertebral tulang rawan elastik yang terletak di antara vertebra, seseorang mempunyai keupayaan untuk bergerak dan berputar ke arah mana-mana.
  • Fungsi susut nilai. Tulang belakang, disebabkan kelengkungannya, menekan beban dinamik pada badan ketika berjalan, melompat atau menunggang dalam pengangkutan. Disebabkan susut nilai ini, kolum tulang belakang menimbulkan tekanan bertentangan, dan tubuh manusia tidak mengalami penderitaan. Otot juga memainkan peranan penting: jika mereka berada di negara maju (contohnya, kerana latihan sukan atau pendidikan fizikal), maka tulang belakang mengalami tekanan yang kurang.

  Struktur terperinci vertebra

  Vertebra mempunyai struktur yang kompleks, manakala di bahagian yang berbeza dari tulang belakang, mereka mungkin berbeza.

  Sekiranya anda ingin tahu lebih terperinci berapa banyak tulang di tulang belakang dan apa fungsi mereka, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

  Vertebra terdiri daripada spikel tulang, terdiri daripada bahan spongy dalaman, dan bahan luaran, yang merupakan tisu tulang lamina.

  Setiap bahan mempunyai fungsi tersendiri. Sponge bertanggungjawab untuk kekuatan dan rintangan yang baik, manakala padat, luaran, elastik dan membolehkan tulang belakang menahan pelbagai beban. Di dalam vertebra adalah otak merah, yang bertanggungjawab untuk pembentukan darah. Tulang tulang sentiasa dikemas kini, jadi ia tidak kehilangan kekuatan selama bertahun-tahun. Jika badan mempunyai metabolisme, maka masalah dengan sistem muskuloskeletal tidak timbul. Dan apabila seseorang sentiasa terlibat dalam senaman fizikal yang sederhana, pembaharuan tisu berlaku lebih cepat daripada dengan gaya hidup yang tidak aktif - ini juga merupakan jaminan kesihatan tulang belakang.

  Vertebra terdiri daripada unsur berikut:

  • badan vertebra;
  • kaki, yang terletak di kedua-dua belah vertebra;
  • dua melintang dan empat proses artikular;
  • proses spinous;
  • Terusan tunjang di mana kord rahim terletak;
  • arka dari tulang belakang.

  Badan vertebra berada di hadapan. Bahagian di mana proses terletak terletak di belakang. Otot belakang dilampirkan kepada mereka - terima kasih kepada mereka tulang belakang boleh membengkok dan tidak runtuh. Agar vertebra menjadi mudah alih dan tidak mengganggu antara satu sama lain, cakera intervertebral terletak di antara mereka, yang terdiri daripada tisu tulang rawan.

  Terusan tunjang, yang merupakan konduktor untuk saraf tunjang, terdiri dari foramina vertebra, yang diciptakan oleh gerbang vertebra yang melekat pada mereka dari belakang. Mereka perlu memastikan bahawa saraf tunjang adalah dilindungi secepat mungkin. Ia terbentang dari vertebra pertama ke tengah-tengah kawasan lumbar, dan kemudian akar saraf bergerak jauh dari itu, yang juga memerlukan perlindungan. Secara keseluruhan, terdapat 31 akar seperti itu, dan ia diedarkan ke seluruh badan, yang memberikan badan kepekaan dalam semua jabatan.

  Arka adalah asas untuk semua proses. Proses spinous berlepas dari belakang arka, dan berfungsi untuk menghadkan amplitud pergerakan dan melindungi tulang belakang. Proses melintang terletak di sisi arka. Mereka mempunyai pembukaan khas melalui mana urat dan arteri berlalu. Proses artikular terletak di atas dan di bawah gerbang vertebral, dan diperlukan untuk berfungsi dengan baik cakera intervertebral.

  Struktur vertebra diorganisir sedemikian rupa sehingga urat dan arteri mengalir di tulang belakang, dan yang paling penting - saraf tunjang dan semua ujung saraf berlepas daripadanya, dilindungi maksimum. Untuk ini mereka berada di dalam shell tulang padat, yang tidak mudah dimusnahkan. Alam telah melakukan segalanya untuk melindungi bahagian-bahagian penting tubuh, dan manusia tetap hanya untuk menjaga tulang belakang utuh.

  Apakah cakera intervertebral?

  Cakera Intervertebral terdiri daripada tiga bahagian utama:

  • Cincin licin. Ini adalah pembentukan tulang yang terdiri daripada beberapa lapisan plat yang disambungkan menggunakan gentian kolagen. Struktur semacam itu memberi dia kekuatan tertinggi. Walau bagaimanapun, dengan metabolisma terjejas atau kekurangan mobiliti, tisu boleh menjadi lebih nipis, dan jika tekanan yang kuat digunakan pada tulang belakang, cincin berserabut dimusnahkan, yang membawa kepada pelbagai penyakit. Ia juga menyediakan komunikasi dengan vertebra bersebelahan dan menghalang anjakan mereka.
  • Teras pulpa. Ia terletak di dalam cincin berserabut yang mengelilinginya dengan ketat. Inti adalah pendidikan, strukturnya sama dengan jeli. Ia membantu tulang belakang untuk menahan tekanan dan membekalkannya dengan semua nutrien dan cecair yang diperlukan. Juga, teras pulpa mewujudkan susut nilai tambahan disebabkan oleh fungsi penyerapan dan pelepasannya.
   Dengan pemusnahan cincin berserabut, nukleus boleh membengkak - proses ini dalam ubat dipanggil hernia intervertebral. Seseorang mengalami kesakitan yang teruk, seperti menekan serpihan yang tersemperit pada proses saraf yang berhampiran. Gejala dan kesan hernia diterangkan secara terperinci dalam penerbitan lain.
  • Cakera ditutup dengan plat atas dan bawah, yang menghasilkan kekuatan dan keanjalan tambahan.

  Sekiranya cakera intervertebral dalam apa-apa cara tertakluk kepada kemusnahan, maka ligamen yang terletak berhampiran kolum tulang belakang dan memasuki segmen vertebral cuba untuk mengimbangi kerosakan dalam setiap cara yang mungkin - fungsi pelindung berfungsi. Oleh kerana itu, hipertrofi ligamen berkembang, yang boleh menyebabkan meremas proses saraf dan saraf tunjang. Keadaan ini dikenali sebagai stenosis tulang belakang tulang belakang, dan ia hanya boleh dihapuskan oleh kaedah pengendalian koperatif.

  Sendi Faceted

  Antara vertebra, kecuali cakera intervertebral, sendi facet juga terletak. Jika tidak, mereka dipanggil arc-grained. Sekeliling tetangga disambungkan dengan cara dua sendi itu - mereka berlari dari dua sisi gerbang vertebral. Rawan dari sendi facet sangat halus, kerana geseran vertebranya berkurangan, dan ini meneutralkan kemungkinan kecederaan. Pesanan segi termasuk menisikoid dalam strukturnya - ini adalah proses yang dilampirkan dalam kapsul artikular. Meniscoid adalah saluran untuk saluran darah dan ujung saraf.

  Sendi facet menghasilkan cecair khas yang memelihara kedua sendi itu sendiri dan cakera intervertebral, serta "melincirkan" mereka. Ia dipanggil synovial.

  Terima kasih kepada sistem yang kompleks ini, tulang belakang boleh bergerak dengan bebas. Jika sendi facet dimusnahkan, vertebra akan menutup dan abrade. Oleh itu, kepentingan pembentukan artikular ini adalah sukar untuk menaksir.

  Kemungkinan penyakit

  Struktur dan struktur tulang belakang sangat rumit, dan jika sekurang-kurangnya sesuatu di dalamnya berhenti bekerja dengan betul, maka semua ini mempengaruhi kesihatan seluruh organisma. Terdapat banyak penyakit yang berlainan yang boleh berlaku di tulang belakang.

  Penomboran cakera struktur tulang belakang manusia

  Struktur dan ciri-ciri organ penting seperti tulang belakang, adalah penting untuk mengetahui semua orang yang mengambil berat tentang kesihatan mereka. Punggung manusia: struktur, penomboran cakera dan vertebra adalah topik yang akan kita pertimbangkan dalam artikel ini.

  Apakah tulang belakang manusia itu bertanggungjawab


  Tulang belakang adalah tulang belakang tulang belakang. Ia melaksanakan fungsi-fungsi penting penting masing-masing dan berfungsi sebagai pertahanan utama organ-organ dalaman, serta saraf tunjang manusia. Ia adalah terima kasih kepada beliau bahawa kita boleh membuat pelbagai pergerakan. Sebagai contoh, seperti berjalan, duduk, berlari, dll. Lajur tulang belakang melakukan fungsi sokongan, iaitu paksi kerangka. Mengekalkan otot dan menyerap kejutan. Saya ingin mengatakan bahawa lebih elastik otot, kurang adalah beban pada ruang tulang belakang. Oleh kerana bentuknya, tulang belakang menjadi rod fleksibel yang melakukan fungsi susut nilai.

  Foto tulang belakang manusia dengan perihalan, struktur, penomboran cakera


  Lajur tulang belakang dibahagikan kepada bahagian. Angka itu menunjukkan nombor mereka. Tulang belakang bermula dari rahim serviks, dan berakhir dengan coccyx. Paksi itu sendiri terdiri daripada tulang belakang. Sejumlah 24. Mereka dibahagikan kepada kategori. Serviks - 7, toraks - 12, dan lumbar - 5. Di bahagian bawah tulang belakang, anda boleh melihat sakrum. Ini adalah tulang tunggal yang tumbuh bersama dari lima vertebra. Di bawah sakrum terdapat proses kecil yang disebut coccyx. Juga elemen penting tulang belakang adalah cakera intervertebral. Ia terletak di antara vertebra, melakukan susut nilai, melembutkan kesan beban di atas tulang belakang.

  Jurang antara vertebra adalah pendidikan. Mereka dipanggil ligamen. Fungsi mereka adalah untuk menyambungkan tulang bersama-sama. Dan terima kasih kepada sendi facet, yang menyerupai lutut dalam struktur mereka, pergerakan tulang belakang manusia dipastikan. Setiap vertebra juga mempunyai penomboran cakera. Ia sentiasa bermula di bahagian atas. Nombor tersebut boleh ditentukan dalam mana-mana nombor, baik Rom dan Arab. Huruf pertama dalam penomboran - C. Bahagian atas dilampirkan pada tengkorak melalui vertebra, yang dipanggil Atlas dan Epistrophy.

  Wilayah torak bermula dengan penomoran dengan Th / T atau D.

  L adalah huruf yang mengira bahagian lumbar, dan S adalah sakral. Angka coccyx bermula dari C0.

  Manusia tulang belakang: apa yang masing-masing vertebra bertanggungjawab


  Setiap elemen memainkan peranan yang berasingan dan penting dalam keseluruhan sistem paksi manusia. Kawasan serviks bertanggungjawab untuk memastikan aktiviti kepala, toraks - mempunyai aktiviti yang paling rendah, dan sebaliknya, seluruh beban diletakkan pada lumbar. Sacral menghubungkan tulang belakang dengan pelvis. Penyimpangan dalam struktur atau kecederaan semua jabatan memerlukan akibat yang serius.

  Sebagai contoh, pelanggaran servikal vertebra C1 memerlukan peningkatan atau penurunan dalam tekanan darah. Kelenjar pituitari juga mungkin terjejas.

  Masalah dengan vertebra C2 boleh mengganggu sistem saraf, visual.

  Pelanggaran C3 biasanya membawa kepada kerosakan gigi dan masalah dengan sistem saraf, termasuk saraf muka. Akibat kecederaan vertebra C4 akan pergi ke kawasan leher, C5 ke ligamen di kerongkong, dan C6 ke kawasan lengan dan leher.

  Pelanggaran atau keabnormalan vertebra di dada sebahagian besarnya mempengaruhi kerja organ dalaman seperti jantung, bronkus, paru-paru, saluran empedu, hati dan buah pinggang. Seluruh badan menderita. Rantau lumbar mengawal perut, kelenjar prostat. Pelanggaran di dalamnya melibatkan pembengkakan pada kaki, masalah pencernaan, dan masalah seperti apendiks.

  Sekiranya terdapat masalah di rantau sakral, ini bermakna wanita akan sakit, dan masalah di tailbone akan menyebabkan buasir.

  Oleh itu, tulang belakang manusia: struktur, penomboran cakera - ini adalah pengetahuan yang sangat penting bagi seseorang. Kehidupan moden tidak membayangkan bahawa orang mempunyai peluang dan masa untuk menghalang sepenuhnya penyelewengan sistem muskuloskeletal. Hanya dengan mengetahui badan anda, seseorang akan dapat menguatkannya dan mengekalkan belia dan kesihatan untuk masa yang lama.

  Kami memeriksa tulang belakang manusia, struktur, penomboran cakera. Dari foto dengan penerangan, adakah anda faham apa yang setiap vertebra bertanggungjawab? Tinggalkan pendapat atau maklum balas anda untuk semua orang di forum.