Utama / Pergelangan tangan

Manusia vertebra: struktur dan fungsi tulang belakang

Tulang belakang seluruh tubuh manusia adalah tulang belakang. Ini adalah teras tulang, yang memastikan kestabilan badan, aktiviti, fungsi motor. Di samping itu, tulang belakang adalah asas segala-galanya, kerana kepala, sternum, pelvis, anggota badan, organ-organ dalaman dilampirkan kepadanya.

Apakah tulang belakang manusia?

Struktur tulang belakang manusia - asas kerangka.

Ia terdiri daripada:

 • 34 vertebra.
 • Lima bahagian yang disambungkan oleh ligamen dan sendi, cakera, tulang rawan dan vertebra, yang tumbuh bersama, membentuk struktur yang kuat.

Berapa banyak bahagian di tulang belakang?

Tulang belakang terdiri daripada:

 • Kawasan serviks, yang merangkumi 7 vertebra.
 • Wilayah Thoracic, yang terdiri daripada 12 vertebra.
 • Lumbar, bilangan vertebra 5.
 • Jabatan Sacral 5 vertebra.
 • Ruas coccyx 3 atau 5 vertebra.

Batang tegak yang cukup lama mempunyai cakera intervertebral, ligamen, sendi dan tendon faset.

Setiap elemen bertanggungjawab sendiri, sebagai contoh:

 • Pada beban tinggi, penyerap kejutan bertindak sebagai cakera di antara vertebra.
 • Sambungan adalah berkas yang memberi interaksi antara cakera.
 • Pergerakan vertebra sendiri dipastikan oleh sendi facet.
 • Perekatan otot ke tulang belakang disediakan oleh tendon.

Fungsi tulang belakang

Struktur yang menakjubkan yang mewakili tulang belakang memainkan peranan penting. Pertama sekali, dia bertanggungjawab terhadap motor, pengendalian susut dan fungsi perlindungan.

Setiap fungsi menyediakan pergerakan dan fungsi yang tidak terhalang:

 • Fungsi rujukan menyediakan keupayaan untuk menahan beban seluruh badan, manakala keseimbangan statik berada dalam keseimbangan optimum.
 • Fungsi motor berkait rapat dengan fungsi sokongan. Ia mewakili keupayaan untuk menggabungkan pelbagai pergerakan.
 • Fungsi redaman meminimumkan beban tekanan atau perubahan kedudukan yang mendadak. Dengan itu mengurangkan minus dan luka vertebra dan mengurangkan kecederaan.
 • Fungsi utama fungsi adalah defensif, yang membolehkan untuk menjaga kesihatan yang paling penting dari organ - saraf tunjang. Sekiranya ia rosak, interaksi antara semua organ akan terhenti. Oleh kerana fungsi ini, batang itu dilindungi dengan selamat, dan oleh itu saraf tunjang selamat.

Ciri struktur kolum tulang belakang

Setiap vertebra mempunyai ciri-ciri sendiri yang secara langsung mempengaruhi aktiviti motor manusia. Berbeza dengan kera, tulang belakang manusia terletak secara menegak dan tujuannya adalah untuk membawa beban besar semasa postur tegak.

Jika kita mempertimbangkan penerangan tentang vertebra serviks, maka kedua yang pertama mempunyai anatomi yang unik, kerana ia mempengaruhi pergerakan leher dan kepala. Dengan sendirinya, ia tidak begitu maju, kerana mereka mempunyai beban yang kecil. Itulah sebabnya jika seseorang mempunyai aktiviti fizikal yang berlebihan, dia tidak dapat mengelakkan penyakit seperti hernia intervertebral atau osteochondrosis.

Di rantau toraks, terdapat vertebra besar, kerana ia adalah sektor besar dan tetap. Hernia dalam jabatan itu adalah fenomena yang biasa, kerana jabatan torak mempunyai beban yang minimum. Walaubagaimanapun, kehadiran hernia dan perkembangannya adalah tanpa gejala.

Sekiranya dua bahagian pertama mempunyai beban minimum, maka bahagian lumbar adalah pusat beban. Dalam segmen ini, kepekatan maksimum beban diperhatikan, kerana vertebra dalam bahagian ini sangat besar dalam semua aspek.

Di kawasan sakral, vertebra adalah khusus - mereka tumbuh bersama, dengan setiap saiznya lebih kecil. Ia juga harus dikatakan tentang fenomena seperti lumbarisasi, yang memisahkan tulang belakang sakral pertama dan kedua, walaupun pada hakikatnya kelima dan pertama - tumbuh bersama (sacralization).

Struktur vertebra

Vertebra di dalam tubuh manusia masing-masing di hadapan satu sama lain dalam urutan yang ketat dan mempunyai penomboran mereka sendiri, akhirnya membentuk entiti tunggal - tiang. Busur busuk bersebelahan, serta proses vertebra, yang membentuk saluran dalaman elemen tulang belakang, dan kord rahim terletak di dalamnya.

 • Kord rahim itu sendiri dipercayai dilindungi oleh membran - kulit keras dengan jarak, yang dipanggil ruang epidural.
 • Disebabkan fakta bahawa ribuan filamen akar benang bergerak dari kord tunjang, dorongan disediakan yang bertanggungjawab untuk kepekaan dan fungsi motor.
 • Setiap tulang belakang dibentuk oleh saraf tulang belakang.
 • Keluarnya ditujukan kepada foramen intervertebral.

Oleh itu, sebaik sahaja seseorang mula merasakan simptom yang tidak menyenangkan apabila bergerak atau aktiviti motor menurun bersamaan dengan gejala yang menyakitkan, itu bermakna bahawa tulang belakang atau cakera cacat, dan mereka masing-masing menekan pada saraf dalam mana-mana segmen.

Selekoh tulang belakang

Struktur badan manusia, serta vertebranya difikirkan terperinci. Jika anda memeriksa dengan teliti tulang belakang dalam pengukuran profil, ia menjadi jelas bahawa dia tidak mempunyai kesempurnaan sempurna tiang, sebaliknya - ia bengkok.

Terdapat selekoh yang berbeza bergantung kepada jabatan:

 • Bengkak pada vertebra adalah sama dengan huruf S. Dalam kes ini, bengkok di luar dipanggil lordosis dan di dalamnya adalah kyphosis. Bergantung pada bengkok dan perubahan arah.
 • Sekiranya anda melihat kawasan serviks, maka bonjol di dalamnya kelihatan - di hadapan. Sama seperti lumbar.
 • Sternum berbeza di kyphosis, kerana ia adalah cekung ke dalam.

Bahagian tulang belakang

Vertebra manusia adalah struktur yang unik. Ia memberikan seseorang satu aktiviti penuh. Pada masa yang sama, pembentukan tulang belakang melibatkan pembentukan jabatan yang mempunyai fungsi tertentu dan mempunyai jawatan universal mereka.

Apabila mereka membentuk dan berkembang, bahagian yang paling penting dipisahkan:

 • serviks - C I - C VII;
 • dada - Th I - Th XII;
 • lumbar - L I - L V;
 • sacral - S I- S V;
 • coccyx.

Tulang belakang serviks

Bahagian ini mewakili reka bentuk yang paling pelik, kerana semua bahagian, bahagian serviks adalah yang paling mudah alih. Oleh kerana ciri-ciri anatomi, seseorang itu mempunyai keupayaan untuk membuat pelbagai pergerakan untuk membongkok, menghidupkan kepalanya.

Kawasan serviks terdiri daripada 7 bahagian, manakala dua yang pertama (atlas dan paksi) bertanggungjawab untuk pergerakan dan pergantian kepala, yang tidak berkaitan dengan badan utama tulang belakang. Dalam penampilan, mereka kelihatan seperti dua lengan, bersambung dengan satu sama lain oleh penebalan tulang.

Antara fungsi utama jabatan ini:

 • Dia bertanggungjawab untuk menyambungkan otak dan saraf tunjang. Menjadi hab bagi sistem saraf periferal dan pusat.
 • Menyokong kepala, memberikan pergerakannya.
 • Lemak otak dengan darah kerana lubang di bahagian sampingan.

Tulang belakang Thoracic

Jabatan ini mempunyai bentuk huruf C, yang ditekan di dalamnya. Ini adalah wakil kyphosis, yang terlibat dalam pembentukan sternum. Rusuk melekat pada proses dan akhirnya membentuk sternum.

Jabatan ini secara praktikal tidak bergerak, jarak antara vertebra terlalu kecil. Jabatan ini bertanggungjawab untuk menyokong fungsi, serta melindungi organ-organ dalaman jantung, paru-paru, dan tulang belakang.

Tulang belakang lumbar

Pusat beban - rantau lumbar membawa banyak beban, oleh sebab itu, dalam bahagian ini, vertebra mempunyai struktur yang besar, sementara ada lekuk di depan.

Jabatan ini mempunyai misi penting - motor. Juga, ia digunakan untuk mengagihkan beban secara merata ke seluruh badan. Pada masa yang sama susut nilai penuh getaran dan pelbagai menolak dilakukan. Dan perlindungan buah pinggang disediakan oleh proses melintang.

Tulang belakang Sacral

Dalam bahagian ini, vertebra tumbuh bersama, kerana ia terletak betul-betul di tengah-tengah tulang belakang. Tulang sakrum menyerupai baji, meneruskan bahagian lumbar, membentuk tailbone.

Tulang belakang coccyx

Dalam bahagian ini, terdapat sedikit pergerakan. Jabatan dan tailbone Sacral sangat rapat. Tailbone terdiri daripada tiga atau lima tulang dan dianggap sebagai organ asas (dalam proses evolusi bahagian ekor menjadi tailbone), tetapi tetap melakukan fungsi spesifiknya - pengedaran beban pada kolom tulang belakang.

Saraf tulang belakang - saraf tulang belakang

Antara ciri-ciri perlindungan penting tulang belakang adalah memberikan perlindungan kepada saraf tunjang. Ia menghubungkan dengan otak, sistem persisian dan memudahkan pemindahan ke pinggir sistem saraf impuls dari badan ke otak, serta mengarahkan otot tentang tingkah laku mereka.

Sebaik sahaja tulang belakang rosak dalam apa cara sekalipun, saraf dan cawangan tulang belakang juga menderita. Semua ini disertai dengan sakit, lumpuh boleh berlaku di salah satu bahagian badan.

Ciri-ciri saraf tunjang:

 • Saraf tunjang itu sendiri adalah komponen sistem saraf pusat, yang panjangnya mencapai 45 cm.
 • Saraf tunjang adalah dalam bentuk silinder, ia mengandungi saluran darah, inti, yang merupakan gabungan serat saraf. Setiap serat tulang belakang mempunyai jurang yang sama, mempunyai jurang antara permukaan sendi dan badan vertebra.
 • Harta saraf tunjang adalah untuk menyesuaikan diri dan menyesuaikan diri dengan kedudukan seseorang. Itulah sebabnya, jika tidak ada patah atau perpindahan, sukar untuk merosakkan.

Tetapi saraf di saraf tunjang mempunyai ribuan dan jutaan sebatian serat yang terbahagi secara konvensional:

 • Saraf motor yang bertanggungjawab untuk aktiviti otot.
 • Sensitif, yang merupakan penggerak impuls saraf.
 • Campuran, yang tertakluk kepada turun naik denyutan dan fungsi motor.

Sendi dan otot tulang belakang

Ia adalah perlu untuk membezakan dalam anatomi sendi batang tulang belakang tulang belakang, yang mempunyai nama tidak formal - sendi facet. Mereka mewakili sambungan antara vertebra di segmen posterior. Struktur mereka agak mudah, tetapi mekanisme kerja sebaliknya sangat menarik.

Fungsi mereka termasuk:

 • Kapsulnya bersaiz kecil, lampirannya jatuh tepat di tepi permukaan artikular. Rongga artikular itu diubah suai di setiap bahagian. Walaupun jika kita bercakap tentang kedudukan melintang, kapsul akan melintang ke tulang belakang lumbar - serong.
 • Dalam setiap sendi, pangkalannya adalah bilik stim, dan proses artikular ditutup dengan tulang rawan, kecil, terletak di puncak.
 • Sambungannya mengikat di antara mereka sendiri yang diartikulasikan ke kawasan otot dan tendon di sepanjang dinding membujur posterior. Juga terdapat otot, dengan mana ia boleh menghalang proses melintang.
 • Bergantung pada tulang belakang, bentuk sendi diubahsuai. Oleh itu, di daerah toraks dan serviks, ia dapat dijumpai rata, seperti articulations seperti arcuate, manakala di lumbar ia adalah silinder.
 • Sendi facet tergolong dalam kelompok yang tidak aktif kerana fakta bahawa mereka tidak dapat dipengaruhi oleh kelonggaran dan perpanjangan vertebra, hanya membuat pergerakan geser relatif terhadap satu sama lain.
 • Artikulasi dalam biomekanik dianggap digabungkan memandangkan hakikat bahawa pergerakan berlaku dalam satu sendi simetri dan segmen jiran.

Sendi muka tidak boleh dipandang remeh, kerana ia mempengaruhi keseluruhan kompleks sokongan, yang dikaitkan dengan struktur tulang belakang dan keseluruhan beban diagihkan secara sama rata ke titik-titik tertentu yang terletak di tiang depan, tengah dan belakang.

Struktur cakera intervertebral

Satu pertiga daripada seluruh tulang belakang terdiri daripada cakera yang membawa peranan penting - penyusutan.

Secara anatomi, cakera dibahagikan kepada tiga komponen, dan strukturnya berkembang dari tisu tulang rawan. Mereka mengalihkan keseluruhan beban ke atas diri mereka, dengan itu membolehkan keseluruhan struktur menjadi fleksibel dan berdaya tahan. Semua aktiviti motor disediakan kerana sifat mekanik cakera intervertebral.

Pada masa yang sama, sebarang patologi, sakit disebabkan oleh penyakit cakera, merosakkan struktur integral mereka.

Ubat dan arteri

Sama penting dalam ruang tulang belakang adalah bekalan darah, yang disediakan oleh urat dan arteri. Jika anda mengambil di jabatan, maka di arteri vertebra servikal arteri, naik dan mendalam, cawangan berlepas dari mereka yang memberi makan saraf tunjang.

Di arteri intercostal wilayah thoracic terletak, di lumbar - lumbar.

Gangguan tulang belakang

Penyakit tulang belakang didiagnosis menggunakan imejan dan kajian ketepatan tinggi - MRI, CT dan X-ray.

Tulang belakang boleh mengalami pelbagai penyakit, khususnya dari:

 • Ubah bentuk. Penyakit - akibat daripada gangguan dalam setiap arah.
 • Echinococcosis. Perkembangan penyakit ini menyebabkan pemusnahan vertebra dan tekanan ke atas saraf tunjang.
 • Kerosakan cakera. Luka sedemikian adalah akibat degenerasi, yang dikaitkan dengan penurunan jumlah air dan biokimia dalam tisu cakera mereka sendiri. Akibatnya, keanjalan menjadi kurang, sifat susut nilai menurun.
 • Osteomyelitis. Ia berkembang sebagai akibat daripada fokus metastatik pada latar belakang kemusnahan.
 • Hernia intervertebral dan hernia menonjol.
 • Tumor dan kecederaan etiologi yang berbeza.

Hernia intervertebral

Perkembangan hernia intervertebral adalah disebabkan oleh hakikat bahawa di antara vertebra terdapat pecahan cincin berserabut - dasar cakera intervertebral. Oleh itu, melalui "pengisian" retak mengalir keluar dan merapatkan ujung saraf dalam saraf tunjang.

Sebaik sahaja terdapat tekanan pada cakera, ia, seperti belon, mula melonjak ke tepi. Ini adalah manifestasi hernia.

Penonjolan cakera

Ia timbul sebagai akibat daripada "bantahan" cakera di luar tulang belakang. Penyakit ini berlaku dengan hampir tiada simptom, bagaimanapun, sebaik sahaja mampatan berakhirnya saraf, bahagian belakang segera mula menyakiti.

Kecederaan tulang belakang

Di samping pelbagai penyakit, kecederaan terhadap integriti struktur ruang tulang belakang boleh berlaku sepanjang hayat manusia.

Mereka mungkin disebabkan oleh:

 • Kemalangan tertunda.
 • Anomali semulajadi.
 • Kecederaan pekerjaan.
 • Kerosakan isi rumah.

Bergantung pada kecederaan, kesakitan dan pembatasan aktiviti motor ditunjukkan. Bagaimanapun, kecederaan tulang belakang adalah perkara yang serius dan tahap kerosakan hanya boleh ditentukan dengan menggunakan langkah-langkah diagnostik terkini di bawah kawalan ketat pakar khusus.

Struktur tulang belakang

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah tulang belakang. Strukturnya membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Lajur tulang belakang mempunyai rupa berbentuk S, yang memberikan keanjalan, kelenturan, dan juga melembutkan sebarang gegaran yang terjadi semasa berjalan, berjalan dan aktiviti fizikal lain. Struktur tulang belakang dan bentuknya memberikan seseorang dengan kemungkinan berjalan lurus, mengekalkan keseimbangan pusat gravitasi dalam tubuh.

Anatomi ruang tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang kecil yang dipanggil vertebra. Terdapat sejumlah 24 vertebra, berurutan secara bersambung dengan satu sama lain dalam kedudukan tegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Di bahagian bawah kolum vertebral, di belakang lumbar adalah sacrum, yang terdiri daripada lima vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Di bawah rantau sakral ada tailbone, yang juga berdasarkan vertebra yang bersatu.

Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral bulat, yang berfungsi sebagai meterai penghubung. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan dan menyerap beban yang kerap muncul semasa aktiviti fizikal. Di samping itu, cakera menyambungkan badan vertebra dengan satu sama lain. Antara vertebra ada formasi yang disebut bundel. Mereka melaksanakan fungsi menyambung tulang ke satu sama lain. Sendi-sendi yang terletak di antara vertebra dipanggil sendi faset, yang dalam struktur menyerupai sendi lutut. Kehadiran mereka menyediakan pergerakan antara vertebra. Di tengah-tengah semua vertebra adalah lubang yang melaluinya korda tulang belakang. Ia menumpukan laluan neural yang membentuk hubungan antara organ-organ badan dan otak. Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Tulang serviks termasuk tujuh vertebra, toraks mengandungi total dua belas vertebra, dan lumbar - lima. Bahagian bawah lumbar dilampirkan pada sacrum, yang terbentuk dari lima vertebra yang disatu bersama. Bahagian bawah bahagian tulang belakang - tailbone, mempunyai tiga hingga lima vertebra di dalam komposisinya.

Vertebrae

Tulang-tulang yang terlibat dalam pembentukan ruang tulang belakang dipanggil vertebra. Badan vertebral mempunyai bentuk silinder dan merupakan elemen paling tahan lama yang menyumbang kepada beban pendukung utama. Di belakang badan adalah gerbang vertebral, mempunyai bentuk cincin separuh dengan proses yang meluas daripadanya. Vertebra dan tubuhnya membentuk foramen tulang belakang. Set lubang di semua vertebra, yang terletak di atas satu sama lain, membentuk terusan vertebral. Ia bertindak sebagai wadah saraf tunjang, akar saraf dan saluran darah. Ligamen juga terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, di antaranya yang paling penting ialah ligamen longitudinal kuning dan posterior. Ligamen kuning menyatukan lengkungan proksimal vertebra, dan longitudinal posterior menghubungkan badan vertebra dari belakang. Vertebra mempunyai tujuh proses. Otot dan ligamen dilampirkan pada proses spinous dan melintang, dan proses artikular atas dan bawah terlibat dalam penciptaan sendi facet.

Tulang tulang adalah tulang spons, jadi di dalamnya terdapat bahan spongy, dilindungi di luar dengan lapisan kortikal padat. Bahan spongy terdiri daripada tulang salib tulang, membentuk rongga yang mengandungi sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral terletak di antara dua vertebra bersebelahan dan mempunyai bentuk pad yang rata dan bulat. Di tengah cakera intervertebral ada teras pulposus, yang mempunyai keanjalan yang baik dan melakukan fungsi redaman beban menegak. Inti pulpa dikelilingi oleh cincin berserabut berbilang berlapis, yang memelihara inti dalam kedudukan tengah dan menghalang kemungkinan vertebra yang dipindahkan ke arah satu sama lain. Cincin berserabut terdiri daripada sebilangan besar lapisan dan gentian kuat yang berpotongan dalam tiga pesawat.

Sendi Faceted

Proses-proses artikular (aspek) yang terlibat dalam pembentukan sendi-sendi facet berlepas dari plat vertebra. Dua vertebra bersebelahan disambungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang yang bersimetri relatif terhadap garis tengah badan. Proses intervertebral vertebra berdekatan terletak di antara satu sama lain, dan hujungnya ditutup dengan tulang rawan artikular yang halus. Kerana tulang rawan artikular, geseran di antara tulang yang membentuk sendi berkurang. Sendi Faceted memberikan kemungkinan pergerakan yang berbeza antara vertebra, memberikan kelonggaran tulang belakang.

Bukaan Foraminal (intervertebral)

Di bahagian belakang tulang belakang terdapat foramina foraminal, yang diciptakan dengan bantuan proses artikular, kaki dan badan dua vertebra bersebelahan. Bukaan foraminal berfungsi sebagai tempat keluar dari akar dan urat saraf dari kanal tulang belakang. Arteri, sebaliknya, masukkan kanal tulang belakang yang menyediakan bekalan darah ke struktur saraf.

Otot Paravertebral

Otot yang terletak berhampiran ruang tulang belakang dipanggil paravertebral. Fungsi utama mereka adalah untuk menyokong tulang belakang dan memberi pelbagai pergerakan dalam bentuk selekoh dan lilitan badan.

Segmen motor Vertebral

Konsep segmen motor vertebra sering digunakan dalam vertebrologi. Ia adalah elemen fungsi tulang belakang, yang terbentuk daripada dua vertebra yang disambungkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral, otot dan ligamen. Setiap segmen motor vertebra merangkumi dua lubang intervertebral di mana akar saraf dari saraf tunjang, urat dan arteri dikeluarkan.

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks terletak di bahagian atas tulang belakang, ia terdiri daripada tujuh vertebra. Kawasan serviks mempunyai kurva cembung yang diarahkan ke hadapan, yang dipanggil lordosis. Bentuknya menyerupai huruf "C". Kawasan serviks adalah salah satu bahagian tulang belakang yang paling mudah. Terima kasih kepadanya, seseorang boleh melakukan lekukan dan lilitan kepala, serta melakukan pelbagai pergerakan leher.

Di antara vertebra serviks, adalah berguna untuk membezakan dua yang paling penting, yang mengandungi nama "atlas" dan "paksi. Mereka menerima struktur anatomi khas, tidak seperti vertebra lain. Di Atlanta (vertebra serviks 1) tiada badan vertebra. Ia terbentuk oleh gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang. Axis (vertebra serviks ke-2) mempunyai pergelangan tangan, yang terbentuk daripada protrusi tulang di bahagian anterior. Proses dentata ditetapkan oleh berkas-berkas di foramen vertebra atlas, membentuk paksi putaran untuk serviks tulang belakang pertama. Struktur semacam itu memungkinkan untuk melakukan pergerakan putaran kepala. Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan dari segi kemungkinan kecederaan. Ini disebabkan kekuatan mekanikal vertebra rendah dalam bahagian ini, serta korset otot yang lemah yang terletak di lehernya.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks termasuk dua belas vertebra. Bentuknya menyerupai huruf "C", terletak cembung ke belakang (kyphosis). Wilayah torak disambung terus ke dinding belakang dada. Rusuk dilampirkan pada badan dan proses melintang vertebra thoracic melalui sendi. Dengan bantuan sternum, bahagian depan tulang rusuk digabungkan menjadi bingkai holistik yang kuat, membentuk tulang rusuk. Gerakan tulang belakang torakik adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh kehadiran dada, ketinggian kecil cakera intervertebral, serta proses spinous spinous yang signifikan pada vertebra.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar terbentuk dari lima vertebra terbesar, walaupun dalam kes jarang bilangannya dapat mencapai enam (lumbarisasi). Spine lumbar ditandai dengan lengkung yang lancar, cembung ke hadapan (lordosis) dan merupakan penghubung yang menghubungkan toraks dan sakrum. Bahagian lumbar perlu mengalami tekanan yang ketara, kerana bahagian atas badan meletakkan tekanan padanya.

Sacrum (Bahagian Sacral)

Sakrum adalah tulang berbentuk segi tiga yang dibentuk oleh lima vertebra bertimbal. Tulang belakang terhubung ke dua tulang pelvis dengan cara sakrum, menetap seperti baji di antara mereka.

Tailbone (tailbone)

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, yang terdiri daripada tiga hingga lima vertebra berobat. Bentuknya menyerupai piramid melengkung terbalik. Bahagian anterior coccyx direka untuk melampirkan otot dan ligamen yang berkaitan dengan aktiviti organ sistem urogenital, serta bahagian terpencil usus besar. Tailbone terlibat dalam pengedaran aktiviti fizikal pada struktur anatomi pelvis, menjadi titik sokongan penting.

Ciri-ciri anatomi dan fungsi tulang belakang manusia

Lajur tulang belakang adalah rantai tulang yang sangat fleksibel dan tahan lama sehingga mereka memegang berat badan seluruh bahagian atas badan, kepala, dan juga menyokong seluruh tubuh seseorang. Cakera Intervertebral terletak di antara vertebra, yang memberikan mobiliti dan membentuk lengkungan vertebra. Di dalam ruang tulang belakang adalah korda tulang belakang manusia, yang mana dapat dipercaya dilindungi oleh tisu tulang, dan tiang tulang belakang itu sendiri dari tulang belakang hingga tengkorak.

Untuk memahami ciri-ciri fungsi tulang belakang dan untuk memahami apa yang menyebabkan ini atau pelanggaran lain dalam kerjanya, adalah bernilai mengetahui apa yang ia ada, bagaimana ia disusun, apakah ciri-ciri anatomi. Lajur tulang belakang terdiri daripada empat bahagian utama: serviks, toraks, lumbar dan sacral. Bahagian bawah termasuk sacrum dan tailbone, yang masing-masing terdiri daripada lima tulang belakang bertali.

Semua vertebra tiga bahagian pertama dipanggil benar, dan vertebra yang tergolong dalam coccyx dan sacrum - palsu.

Selak bahagian serviks dan lumbar diarahkan ke hadapan, dan bahagian toraks dan pelvis bengkok ke belakang. Selangkangan belakang sebaliknya dipanggil kyphosis, dan melengkung ke hadapan adalah tuan-tuan. Jumlah keseluruhan vertebra dalam dewasa ialah 34 keping. Saiz vertebra naik dari atas ke bawah, dan di rahim serviks berkurang tajam.

Anatomi tulang belakang, lengkung vertebra, bahagian, sendi, ligamen - sangat menarik dan menarik untuk belajar, walaupun dalam sains ini ada banyak makna atau istilah dalam bahasa Latin. Walau bagaimanapun, tulang belakang adalah bahagian penting dari tubuh manusia yang patut diberi perhatian atau belajar, sekurang-kurangnya untuk mengelakkan gangguan kerja.

Fungsi tulang belakang

Ligamen tulang belakang dan sendi tulang belakang bertindak sebagai buffer supaya pergerakan orang tidak memakai tulang belakang. Fungsi-fungsi kolum tulang belakang adalah disebabkan oleh struktur dan kehadiran sejumlah besar komponen, yang paling mendasar dan yang utama dari mereka adalah sokongan tubuh manusia. Ciri-ciri lain termasuk:

 • mengekalkan tubuh manusia dalam keadaan menegak;
 • perlindungan saraf tunjang dan saraf endings;
 • ketegaran rangka manusia, nod yang menghubungkan tulang, otot dan sendi yang lain;
 • asas dan permulaan semua pergerakan manusia.

Fungsi lajur tulang belakang dan kerja harmoni yang harmoni terhadap semua elemen konstituennya adalah mungkin kerana strukturnya. Anatomi ruang tulang belakang pada masa yang sama membolehkannya menjadi fleksibel dan plastik, sementara mengehadkan mobiliti untuk mengelakkan kerosakan atau kecederaan.

Struktur tulang belakang

Setiap vertebra individu, dalam vertebra Latin, adalah cincin berongga. Anatomi semua vertebra adalah sama, dan bersama-sama mereka membentuk terusan tunjang, di mana saraf tunjang berlalu. Perbezaan penting dalam struktur mereka adalah hanya 1-2 vertebra, yang terletak di kawasan serviks.

Cakera intervertebral, dalam bahasa Latin disci intervertebrales, adalah rongga tertutup yang dipenuhi dengan cecair konsistensi yang padat. Bersama-sama mereka membentuk kira-kira 1/5 daripada panjang ruang tulang belakang. Cakera intervertebral sangat elastik dan mudah alih, ini membolehkan dalam banyak aspek mengekalkan integriti tulang belakang, ciri-ciri fungsinya. Ketinggian cakera tidak konstan, pada waktu pagi ia lebih besar, pada waktu petang ia menjadi kurang di bawah berat berat badan dan beban.

Tulang belakang mempunyai struktur sendi dan ligamen tulang belakang. Sendi belakang, seperti semua sendi lain dalam sistem muskuloskeletal manusia, memberikan mobiliti yang optimum dari belakang dan fungsi yang selesa untuk orang itu. Sendi tulang belakang adalah mudah, kompleks, gabungan atau kompleks.

Di luar, semua sendi diperkuat dengan ligamen, yang membantu melindungi mereka dari kejutan atau kerosakan disebabkan oleh fakta bahawa beg artikular itu menebal. Sendi tulang belakang mempunyai beberapa ciri penting: mereka lebih mudah bergerak pada waktu petang daripada pada waktu pagi, dan mobilitas mereka meningkat apabila suhu meningkat.

Tulang yang berbentuk S, di mana ia berada dalam kedudukan yang sihat yang normal, memberikan kelonggaran tambahan dan kusyen belakang. Asas kerangka manusia, tiang utama adalah pembinaan yang agak rumit, tetapi tahan lama dan boleh dipercayai.

Bahagian tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada empat jabatan yang saling berkaitan. Mereka berbeza dalam tahap mobiliti, serta bilangan vertebra di dalamnya, tetapi sama dalam struktur. Di tulang belakang serviks termasuk 7 vertebra, di thoracic - 12 vertebra, di lumbar - 5 vertebra. Tulang sacral diasingkan secara terpisah, terdiri dari tulang belakang vertebra; ia berbeza dari bahagian belakang yang lain dengan mobilitas yang minima.

Yang paling penting - serviks - tulang belakang membawa beban terkecil, tetapi pada masa yang sama ia adalah yang paling mudah alih. Tulang toraks lebih besar daripada saiz serviks. Bahagian kedua tulang belakang adalah mudah alih yang paling statik dan kurang.

Spine lumbar mempunyai beban terbesar, terutama ketika bermain olahraga atau mengangkat beban. Walaupun tahap keparahan badan paling tinggi jatuh pada sakrum dan tulang belakang. Tetapi disebabkan kepantasan mereka, beban ini diedarkan secara sama rata.

Mobiliti dan selekoh bahagian yang berlainan tulang belakang bergantung kepada ketinggian cakera intervertebral, ciri-ciri ligamen dengan jabatan lain. Jumlah pergerakan yang paling banyak dilakukan oleh rantau serviks, kepala boleh dimiringkan atau berubah. Pada masa yang sama, pergerakan yang signifikan berlaku di antara vertebra 1 dan 2, serta dari 4 hingga 7 vertebra.

Motilitas Vertebral

Semua pergerakan manusia dikaitkan dengan mobiliti tulang belakang, walaupun pergerakan ruang tulang belakang juga sebahagian besarnya bergantung kepada keadaan sistem otot belakang. Walaupun dua vertebra berasingan tidak sangat mudah bergerak dalam hubungan antara satu sama lain, keseluruhan kolum vertebral secara keseluruhannya mempunyai pergerakan dan fleksibiliti yang besar.

Pergerakan lekuk tulang belakang dibezakan.

 1. Flexion and extension. Malah - ini adalah kecondongan ke hadapan / ke belakang. Amplitud kemungkinan pergerakan tersebut mungkin 170-245 °. Apabila badan mengikat ke hadapan, jarak antara vertebra meningkat, cakera intervertebral meregangkan. Ketegangan ligament longitudinal sebahagiannya menghadkan lanjutan tulang belakang.
 2. Pemimpin dan penambahan, atau dengan cara lain - cerun sampingan. Amplitud pergerakan tersebut tidak melebihi 165 °. Apabila melakukan kecenderungan seperti dalam tulang belakang, ligamen melintang terbentang.
 3. Pergerakan pekeliling berlaku di sekitar paksi menegak seseorang. Pada masa yang sama, tailbone adalah hampir pusat revolusi tetap.
 4. Putaran tulang belakang di sekitar paksi menegaknya sendiri. Sudut maksima putaran dalam kes ini akan tidak melebihi 120 °.

Pergerakan ruang tulang belakang menentukan aktiviti dan mobiliti seseorang. Membangunkan otot, sendi dan ligamen, anda boleh meningkatkan keupayaan tulang belakang. Dan mengetahui struktur dan ciri-cirinya, adalah mungkin untuk meramalkan beban yang boleh menjejaskan lajur dorsal secara negatif, dan yang akan diatasi dengan mudah.

Lajur tulang belakang Struktur dan bentuk vertebra

Lajur tulang belakang (columna vertebralis) (Rajah 3, 4) adalah asas sebenar kerangka, sokongan seluruh organisma. Reka bentuk luasan tulang belakang membolehkannya, sambil mengekalkan kelenturan dan mobiliti, untuk menahan beban yang sama yang dapat dikekalkan dalam tiang konkrit tebal 18 kali ganda.

Lajur tulang belakang bertanggungjawab untuk mengekalkan postur, berfungsi sebagai sokongan untuk tisu dan organ, dan turut mengambil bahagian dalam pembentukan dinding rongga dada, pelvis dan abdomen. Setiap vertebra (vertebra) yang membentuk lajur vertebral mempunyai melalui foramen tulang belakang melalui (foramen vertebrale) (Rajah 8). Dalam ruang tulang belakang, foramen tulang belakang membentuk kanal tulang belakang (vertebrata canalis) (Rajah 3), yang mengandungi kord rahim, yang dengan itu dapat dilindungi dari pengaruh luaran.

Dalam unjuran depan tulang belakang, dua kawasan jelas dibezakan, dicirikan oleh vertebra yang lebih luas. Pada amnya, jisim dan saiz vertebra naik ke arah dari atas ke bawah: ini adalah perlu untuk mengimbangi peningkatan beban yang dibawa oleh vertebra bawah.

Sebagai tambahan kepada penebalan vertebra, tahap kekuatan dan keanjalan tulang belakang yang diperlukan disediakan oleh beberapa lengkungannya yang terletak di dalam satah sagittal. Empat saling pelbagai arah yang berselang-seli di tulang belakang disusun secara berpasangan: bengkok menghadap ke hadapan (lordosis) sepadan dengan bengkok menghadap ke belakang (kyphosis). Oleh itu, serviks (lordosis cervicalis) dan lumbar (lordosis lumbalis) lordosis sesuai dengan thoracic (kyphosis thoracalis) dan sacral (kyphosis sacralis) kyphosis (Rajah 3). Terima kasih kepada reka bentuk ini, tulang belakang berfungsi seperti mata air, mengedarkan beban sama rata sepanjang panjangnya.

Rajah. 3. Lajur tulang belakang (pandangan kanan):

1 - lordosis serviks; 2 - kyphosis toraks; 3 - lordosis lumbar; 4 - kyphosis sakral; 5 - vertebra menonjol; 6 - kanal tulang belakang; 7 - proses spinous; 8 - badan vertebra; 9 - lubang intervertebral; 10 - kanal sakral

Rajah. 4. Lajur tulang belakang (pandangan depan):

1 - vertebra serviks; 2 - vertebra thoracic; 3 - lumbar vertebra; 4 - tulang belakang sakral; 5 - atlas; 6 - proses melintang; 7 - tailbone

Secara keseluruhannya, terdapat 32-34 vertebra dalam ruang tulang belakang, dipisahkan oleh cakera intervertebral dan agak berbeza dalam strukturnya.

Dalam struktur vertebra berasingan, badan vertebra (korpus vertebrae) dan lengkung vertebra (arcus vertebrae) diasingkan, yang menyertakan foramen vertebra (foramen vertebrae). Di atas gerbang vertebra ada proses-proses pelbagai bentuk dan tujuan: dipasangkan proses artikular atas dan bawah (proses articularis superior dan processus articularis inferior), dipasangkan melintang (processus transversus) dan satu proses spinus (prosesus spinosus) yang menonjol dari arka belakang tulang belakang. Asas busur mempunyai takik vertebral yang disebut (incisura vertebralis) - atas (incisura vertebralis unggul) dan lebih rendah (incisura vertebralis inferior). Intervertebral foramen (foramen intervertebrale), dibentuk oleh keratan dua vertebra bersebelahan, memberikan akses kepada kanal tulang belakang ke sebelah kiri dan ke kanan (Rajah 3, 5, 7, 8, 9).

Selaras dengan lokasi dan ciri-ciri struktur dalam ruang tulang belakang, terdapat lima jenis vertebra: 7 serviks, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sacral dan 3-5 coccygeal (Rajah 4).

Tulang serviks (vertebra serviks) berbeza daripada yang lain kerana ia mempunyai lubang pada proses melintang. Foramen vertebral, yang dibentuk oleh gerbang vertebra serviks, adalah besar, hampir segi tiga dalam bentuk. Badan vertebra serviks (dengan pengecualian vertebra serviks saya yang tidak mempunyai badan) agak kecil, berbentuk bujur dan terbentang dalam arah melintang.

Dalam vertebra serviks pertama, atau atlas (atlas) (Rajah 5), badan tidak hadir; jisim lateral (massae laterales) disambungkan oleh dua arka - anterior (arcus anterior) dan posterior (arcus posterior). Pesawat atas dan bawah jas lateral mempunyai permukaan artikular (atas dan bawah), di mana vertebra serviks saya disambungkan masing-masing dengan vertebra serviks tengkorak dan II.

Rajah. 5. Saya vertebra serviks (atlas)

A - pandangan atas; B - pandangan bawah: 1 - belakang arka; 2 - foramen tulang belakang; 3 - proses melintang; 4 - aperture proses melintang; 5 - proses rusuk; 6 - jisim sisi; 7 - fossa artikular atas Atlanta; 8 - fossa gigi; 9 - arka hadapan; 10 - fossa artikular rendah

Pada gilirannya, vertebra serviks II (Rajah 6) dicirikan oleh kehadiran pada badan proses besar-besaran, gigi yang dipanggil (paksi sarang), yang asalnya adalah bahagian badan vertebra serviks aku. Gigi II vertebra serviks adalah paksi di mana kepala berputar dengan atlas, maka vertebra serviks II dipanggil paksi (paksi).

Rajah. 6. II vertebra serviks - pandangan hadapan; B - pandangan sisi kiri: 1 - gigi vertebra aksial; 2 - proses artikul unggul; 3 - proses melintang; 4 - proses artikular bawah 5 - badan vertebra 6 - lengkungan vertebra 7 - proses spinous 8 - pembukaan proses melintang

Rajah. 7. VI serviks vertebra (atas pandangan): 1 - proses spinous, 2 - foramen vertebra, 3 - proses artikular bawah, 4 - proses artikular atas, 5 - badan vertebra, 6 - melintang proses, proses rusuk

Pada proses transversal vertebra serviks, proses rusuk rudder (prosesus costalis) boleh didapati, yang terutama dikembangkan pada vertebra serviks VI. Tulang serviks VI juga dikenali sebagai vertebra menonjol yang menonjol, kerana proses spinousnya lebih panjang daripada vertebra yang bersebelahan.

The vertebra thoracic (vertebra thoracica) (Rajah 8) dibezakan oleh yang lebih besar, berbanding dengan serviks, badan dan foramen tulang belakang hampir bulat. Thoracic vertebrae mempunyai tulang rusuk fossa (fovea costalis processus transversus) pada proses melintang mereka, yang berfungsi untuk menghubungkan tulang rusuk tulang rusuk. Pada permukaan sisi badan vertebra thoracic, terdapat juga atas (fovea costalis unggul) dan lubang rabung yang lebih rendah (fovea costalis), yang termasuk kepala tulang rusuk.

Rajah. 8. VIII thoracic vertebra - pandangan sebelah kanan; B - paparan atas: 1 - proses articular unggul; 2 - kedudukan vertebral atas; 3 - tulang rusuk fossa atas; 4 - proses melintang; 5 - ruang rusuk proses melintang; 6 - badan vertebra; 7 - proses spinous; 8 - proses artikular bawah; 9 - kedudukan vertebral yang lebih rendah; 10 - fossa kubah yang lebih rendah; 11 - gerbang vertebra; 12 - foramen vertebra

Rajah. 9. III vertebra lumbar (pandangan atas): 1 - proses spinous; 2 - proses artikular atas 3 - proses artikular bawah - 4 - proses transversal 5 - foramen vertebral 6 - badan vertebra

The vertebra lumbar (vertebra lumbalis) (Rajah 9) dibezakan dengan proses spinous yang diarahkan secara mendatar dengan jarak yang kecil antara mereka, serta oleh badan yang sangat besar bentuk berbentuk kacang. Berbanding dengan vertebra serviks dan toraks, leher lumbar mempunyai foramen tulang belakang yang agak kecil dari bentuk bujur.

Tengkorak Sacral wujud secara berasingan sehingga usia 18-25 tahun, selepas itu mereka tumbuh bersama satu sama lain, membentuk tulang tunggal - sakrum (os sacrum) (Rajah 10, 43). Sakrum mempunyai bentuk segi tiga, menghadap ke atas; ada pangkalan (asas ossis sacri) (rajah 10, 42), puncak (apex ossis sacri) (rajah 10) dan bahagian sisi (pars lateralis), dan juga pelvik depan (facies pelvica) dan belakang (facies dorsalis) permukaan. Kanal sakral (canalis sacralis) masuk di dalam sakrum (Rajah 10). Asas sakrum menyatakan dengan vertebra vertebra V, dan atas - dengan tulang rusuk.

Rajah. 10. tulang Sacral

Paparan depan -; B - pandangan belakang: 1 - asas sakrum; 2 - proses artikular atas i vertebra; 3 - bukaan pembukaan depan; 4 - garis melintang; 5 - bahagian atas sakrum; 6 - kanal sakral; 7 - bukaan sacral belakang; 8 - median sacral crest; 9 - permukaan uviform kanan; 10 - puncak sacral pertengahan; 11 - puncak sacral sisi; 12 - kecacatan sakral; 13 - tanduk sakral

Bahagian sisi sakrum dibentuk dengan menimbulkan proses transversal dan asas-asas tulang rusuk vertebra sakral. Bahagian atas permukaan sisi lateral mempunyai permukaan auricular artikular (facies auricularis) (Rajah 10), dengan cara yang sakrum menyertai tulang pelvis.

Paparan depan -; B - pandangan belakang: 1 - tanduk coccyx; 2 - hasil pertumbuhan badan I dari tulang belakang coccygeal; 3 - tulang belakang tulang belakang

Permukaan pelvik depan sakrum adalah cekung, dengan kesan yang nyata dari perpaduan vertebra (mempunyai bentuk garis melintang), membentuk dinding belakang rongga pelvis.

Empat baris menandakan tapak perpaduan akhir vertebra sakral di kedua-dua belah pihak dengan bukaan anterior anterior (foramina sacralia anteriora) (Rajah 10).

Permukaan bahagian belakang (dorsal) dari sacrum, yang juga mempunyai 4 pasang foramina sacramental (foramina sakral dorsalia) (Rajah 10), adalah tidak rata dan cembung, dengan rabung menegak yang berjalan di pusat. Crest sacral median ini (crista sacralis mediana) (Rajah 10) adalah jejak perpaduan proses spinus vertebra sakral. Di sebelah kiri dan di sebelah kanannya adalah rabung tengah sakral (crista sacralis intermedia) (Rajah 10), dibentuk oleh pertambahan proses artikular vertebra sakral. Proses transversal yang digabungkan dengan vertebra sakral membentuk bahagian puncak sacral lateral (crista sacralis lateralis).

Ridge sacral perantaraan berakhir di bahagian atas dengan proses artikular atas yang biasa pada vertebra sacral saya, dan di bawah dengan proses artikular yang diubahsuai pada vertebra V sakral. Proses-proses ini, yang disebut sebagai tanduk sacral (cornua sacralia) (Rajah 10), digunakan untuk artikulasi sakrum dengan tulang ekor. Tanduk sakral mengehadkan celah sakral (hiatus sacralis) (Rajah 10) - keluar dari kanal sakral.

The coccyx (os coccygis) (Rajah 11, 42) terdiri daripada 3-5 vertebra mundur (vertebrae coccygeae) (Rajah 11), mempunyai (kecuali I) bentuk badan tulang lonjong, yang akhirnya menjadi kuat pada usia yang agak lewat. Badan I dari tulang belakang tulang belakang mempunyai kesan sampingan yang diarahkan ke sisi (Rajah 11), yang merupakan asas proses melintang; di bahagian atas vertebra ini adalah proses artikul atas yang diubahsuai, tanduk tulang berselingkuh (cornua coccygea) (Rajah 11), yang disambungkan dengan tanduk sakral. Oleh asalnya, tailbone adalah rusuhan tulang ekor.

Anatomi, struktur dan fungsi ruang tulang belakang pada manusia

Beberapa fungsi penting untuk fungsi normal seluruh organisma dilakukan oleh ruang tulang belakang. Oleh itu, mengekalkannya dalam keadaan kerja sehingga akhir hayat harus menjadi matlamat mereka yang tidak hanya peduli terhadap berapa tahun hidup, tetapi juga tentang kualiti mereka.

Fungsi tulang belakang

Lajur tulang belakang manusia adalah sistem bersatu yang terdiri daripada vertebra, cakera intervertebral, ligamen dan sendi, yang mana ia berfungsi sebagai fungsi penting. Yang pertama adalah memegang bahagian atas badan dan kepala pada diri sendiri. Melakukan fungsi ini, tulang belakang boleh menahan beban yang besar, terutama jika pemiliknya berlebihan berat badan atau berada dalam kedudukan menegak untuk masa yang lama.

Fungsi kedua disediakan oleh cakera intervertebral. Mereka menggerakkan tulang belakang itu sendiri dan memberikan kemungkinan pergerakan seluruh bahagian atas badan manusia.

Fungsi lain tulang belakang adalah pelindung. Ia pasti melindungi tulang belakang dengan tisu tulang, yang melalui otak memberikan pergerakan anggota badan. Prestasi berkualiti tinggi semua fungsi ini dipastikan oleh kerja-kerja yang diselaraskan semua komponen ruang tulang belakang manusia, jadi pengetahuan mengenai anatomi tulang belakang akan membantu mengelakkan banyak masalah kesihatan.

Struktur kolum tulang belakang

Lajur tulang belakang secara keseluruhannya terdiri daripada:

 • Vertebrae. Mereka mempunyai bentuk cincin berongga, lubang yang membentuk terusan vertebral, sejenis zon pelindung untuk saraf tunjang. Anatomi semua vertebra adalah sama, dengan pengecualian vertebra pertama dan kedua di kawasan serviks.
 • Cakera Intervertebral. Mereka adalah rongga tertutup persimpangan vertebral, diisi dengan cecair yang padat dan terletak di antara vertebra. Cakera intervertebral menyumbang kira-kira 5 bahagian keseluruhan keseluruhan ruang tulang belakang. Ketinggian cakera intervertebral mungkin berbeza dalam setiap kes tertentu, dan pada orang yang sihat ia selalu lebih baik pada waktu pagi dan kurang pada waktu petang.
 • Sendi yang mudah, kompleks dan gabungan. Komponen-komponen tulang belakang ini memberi pelbagai pergerakan belakang dan fungsi yang selesa dari seluruh organisma.
 • Bungkusan. Mereka menyediakan sambungan dan pengukuhan sendi, melindungi mereka dari kesan.
 • Otot Mereka pada masa yang sama melindungi tulang belakang dan membantunya bergerak. Otot-otot tulang belakang dibezakan oleh arah gentian dan sambungannya.

Secara umum, tulang belakang adalah berbentuk S (lengkung semulajadi tulang belakang seseorang yang sihat memberikan kusyen belakang dan kelenturannya). Struktur dan fungsi setiap komponen individu memastikan fungsi penuh keseluruhan organisma.

Jabatan dan fungsi mereka

Punggung manusia terdiri daripada 5 bahagian, yang lancar mengubah satu ke yang lain, saling berkaitan, berbeza dengan bilangan vertebra dan mobiliti.

Tulang serviks adalah bahagian paling atas lajur tulang belakang, yang menyumbang tahap beban terendah. Tetapi jabatan ini juga yang paling mudah alih. Ia terdiri daripada 7 vertebra yang saling terhubung dengan cara yang mereka berikan pergerakan kepala dengan amplitud tinggi. Ini disebabkan oleh struktur dua vertebra pertama.

Yang pertama (atlas) ini tidak mengikat pada keseluruhan ruang tulang belakang dan mempunyai bentuk dua arka yang disambungkan oleh tebal tulang tebal (jisim lateral), yang melekatkannya pada rahang belakang melalui condyle. Yang kedua (paksi) adalah proses kedut gigi di bahagian anterior kolom tulang belakang. Anatomi ini serviks dan memastikan mobiliti maksimumnya.

Proses transversal vertebra serviks menyembunyikan arteri vertebra. Ini adalah saluran darah yang membekalkan batang otak, cerebellum dan lobak occipital dari hemisfera serebrum dengan darah, yang sangat penting untuk berfungsi sepenuhnya.

Tulang toraks melengkung ke belakang, sehingga membentuk kyphosis fisiologi. Rusuk meninggalkan tulang belakang toraks, jadi ia terlibat dalam melindungi jantung dan paru-paru dari kerosakan luaran. Berbeza dengan serviks, toraks tidak aktif, kerana jarak antara vertebra di bahagian ini adalah yang terkecil, dan cakram intervertebral adalah yang paling sempit.

Lajur tulang belakang lumbar menahan beban berat, jadi ia adalah yang paling besar dan lebih kuat. Vertebranya mempunyai garis pusat yang lebih besar dan panjang cakera intervertebral. Struktur lumbar membentuk lekukan yang lancar, yang membolehkan anda untuk merata sama rata beban pada setiap vertebra.

Cakera intervertebral dalam tulang belakang lumbar haus lebih cepat kerana struktur badan dan pengaruh faktor luaran (berat badan berlebihan, tenaga fizikal, beban berat, panjang tetap tegak).

Tulang sacral terdiri dari vertebra yang disatu bersama dan mempunyai bentuk berbentuk baji, meneruskan ruas lumbar dan berakhir dengan tulang rusuk. Tailbone melengkapkan ruang tulang belakang dan sekeliling dengan kawasan sakral.

Kerosakan dan kecederaan

Walaupun tulang belakang adalah struktur yang cukup kuat dan diselaraskan dengan baik, kerap merosakkan salah satu atau beberapa komponennya yang memerlukan akibat yang serius, bahkan kecacatan yang lengkap. Tidak perlu bercakap tentang kerosakan mekanikal yang kuat, kerana ia adalah akibat dari kemalangan dan kemalangan yang teruk. Hari ini saya ingin menarik perhatian kepada perlindungan harian tulang belakang, yang boleh dilakukan dengan sendirinya, memastikan kesihatan sistem muskuloskeletal.

Tulang vertebra adalah tulang spons, mereka terdiri daripada lapisan kortikal padat dan spongy dalaman. Mereka rosak hanya di bawah pengaruh kesan mekanikal yang kuat, tetapi cakera intervertebral adalah lembut, sehingga mereka tertakluk kepada sebarang kesan negatif.

Cakera herni mungkin disebabkan oleh gangguan metabolik dalam badan cakera. Cakera ini menonjol di luar sempadan kerana fakta bahawa aliran bendalir ke rantau terasnya menurun, fungsi redaman berubah. Tekanan protruding menekan pada saraf di tapak keluarnya dari terusan, menyebabkan keradangan. Dalam kes ini, pesakit mengalami kesakitan yang teruk dalam satu atau sebahagian bahagian tulang belakang, sekatan dalam pergerakan. Kadang-kadang ia berlaku bahawa cakera cakera ke arah saraf tunjang, memerah, yang boleh membawa maut.

Hernia boleh menjadi akibat daripada gaya hidup yang kurang baik atau penyakit lain di tulang belakang - osteochondrosis. Penyakit ini dicirikan oleh kemerosotan tisu rawan dengan transformasi lengkap ke tisu tulang.

Disk ossified menurun dalam saiz, kehilangan sifat susut nilai, menekan pada end saraf. Penyakit awal adalah sukar untuk dikenalpasti. Lebih kerap, pesakit datang kepada doktor dengan kesakitan yang teruk, apabila penyakit itu dalam kemajuan penuh dan proses degeneratif sukar dihentikan.

Radiculitis adalah keradangan akar-akar saraf tulang belakang. Penyebab radiculitis adalah osteochondrosis dan herniasi cakera intervertebral yang tidak dapat disembuhkan. Proses keradangan di tulang belakang berpenyakit boleh menimbulkan tekanan, hipotermia, jangkitan, kecederaan. Keradangan disertai dengan kelemahan dan atrofi otot berikutnya akibat kehilangan kepekaan di kawasan yang terjejas.

Scoliosis adalah punca banyak gangguan tulang belakang. Dibeli pada zaman kanak-kanak, ia mungkin tidak dapat dirasakan selama bertahun-tahun, tetapi jika ada faktor tambahan (kerja keras, berat badan berlebihan), ia akan berkembang pada masa dewasa.

Scoliosis adalah kelengkungan lateral berterusan lajur tulang belakang (bergantung kepada ini, skoliosis sebelah kiri dan kiri dibezakan). Penyakit ini boleh menjadi kongenital dan diperolehi. Selalunya, diperoleh scoliosis bermula di sekolah, apabila kanak-kanak menghabiskan banyak masa di meja.

Kelengkungan tulang belakang juga termasuk kyphosis (bulge back), yang juga paling sering diperoleh pada zaman kanak-kanak dan boleh menjejaskan fungsi organ dalaman (jantung, hati, buah pinggang).

Pencegahan tulang belakang yang sihat harus bermula pada usia awal. Sekurang-kurangnya penyelewengan dari norma, anda harus menghubungi pakar, kerana fungsi normal badan tidak mungkin tanpa operasi penuh sistem muskuloskeletal.