Utama / Pemulihan

Anatomi otot belakang: struktur, fungsi, latihan untuk pembangunan otot belakang

Tubuh manusia terdiri daripada sejumlah besar pelbagai otot. Permukaan tubuh manusia yang paling banyak diduduki oleh otot-otot tulang belakang. Mereka juga melakukan banyak fungsi penting yang mana keadaan optimum keseluruhan tubuh manusia bergantung pada keseluruhannya. Yang paling "sempurna" dari segi evolusi adalah otot-otot belakang. Fakta ini sekali lagi menggariskan ciri anatomi seperti tubuh manusia sebagai kedudukan menegaknya dalam ruang dan ciri lain yang membezakan manusia dari binatang - berjalan tegak. Juga, otot-otot yang disebutkan di atas menghapuskan kesan negatif pada luasan tulang belakang. Ini adalah dari di atas bahawa seseorang memerlukan otot tulang belakang yang kuat. Mereka juga diperlukan untuk melindungi organ-organ di dalam badan, pelbagai rongga, sendi, tulang rawan dan tulang.

Struktur otot belakang

Semua organ tubuh manusia boleh dibahagikan kepada kawasan. Bergantung pada lokasi di mana ini atau kawasan itu, ia diberi nama dan perihalan. Jika kita bercakap tentang punggung manusia, harus diingat bahawa semuanya terdiri daripada garis-garis otot yang terletak di permukaan.

Terdapat komponen-komponen kawasan tulang belakang seperti:

Ia terletak tepat di atas tulang belakang, dari tengkorak hingga tailbone.

Terletak di atas bilah bahu, yang terletak bersebelahan dengan tulang belakang.

Terletak di bawah bilah bahu, terletak di sebelah kanan dan kiri berhubung dengan tulang belakang.

Terletak di kawasan lumbar, bersempak dengan tulang belakang.

Terletak di atas sakrum, selari dengan lumbar.

Semua otot punggung manusia boleh dibahagikan kepada dua kategori:

Sikap mereka terhadap kategori tertentu adalah kerana hakikat bahawa keseluruhan struktur otot tubuh manusia berlapis-lapis. Dari lapisan di mana otot terletak, bergantung kepada nama mereka.

Otot-otot yang terletak di atas (dangkal) dilampirkan pada tulang belakang, tulang rusuk, dan tengkorak.

Otot yang mendalam mewakili pelbagai homogen, dari tengkorak ke tulang dan membantu menjaga tubuh manusia dalam kedudukan lurus.

Berikut adalah tipologi otot tulang belakang dan fungsi mereka.

Otot dangkal belakang

Otot trapezius

Ia berasal dari pangkal tengkorak. Dilampirkan kepada scapular dan clavicle. Ia melakukan fungsi menghampiri skapula dan tulang belakang, membantu memiringkan kepala ke belakang, menyumbang kepada peluasan SHOP.

Otot yang paling luas

Ia didasarkan pada proses 6 vertebra bawah di bahagian depan, semua tulang belakang belakang, dan vertebra serviks 7th. Dilampirkan pada bulge kecil bahu. Menjalankan fungsi motor: menggerakkan bahu, sambil memasang lengan membawa tubuh manusia lebih dekat kepada mereka.

Otot rhomboid yang besar

Asas - proses 1-5 vertebra dada. Dilampirkan ke tepi bawah skapula. Mempromosikan pergerakan bahu bahu, ke belakang dan ke hadapan.

Otot rhomboid kecil

Berdasarkan vertebra leher 1 dan 2. Dilampirkan ke pinggir kambing. Membantu membuat putaran bilah.

Scapula mengangkat otot

Ia berasal dari 1-4 vertebra leher. Dilampirkan ke bahagian atas kambing. Bergerak ke atas dan ke bawah.

Otot serratus atas

Asas adalah proses 6-7 vertebra leher dan 1-2 dada. Dilampirkan kepada 2-5 tulang rusuk. Angkat 2-5 tulang rusuk, membantu melakukan tindakan menghirup.

Otot gear belakang

Ia berasal dari 11-12 dada vertebra dan 1-2 loin vertebra. Dilampirkan ke bahagian bawah 11-12 rusuk. Mengurangkan 11-12 rusuk, membantu menghembus nafas.

Otot belakang dalam

Kepala otot pinggang

Asasnya adalah proses tulang belakang leher ke-7 dan bahagian atas tulang belakang dada ke-3 dan ke-4. Dilampirkan pada otot-otot yang mendalam, proses rawan temporal. Menyumbang kepada putaran tengkorak, menyengetkan kepala dan leher belakang.

Leher otot pinggang

Ia berasal dari 3-4 vertebra dada. Dilampirkan di atas 2-3 leher vertebra. Menyumbang kepada perubahan SHOP, pelanjutan tulang belakang di kawasan SHOP.

Otot meluruskan tulang belakang

Asas - sacrum, rantau lumbar, rantau thoracic di bawah. Dilampirkan pada 6-7 leher vertebra, lumbar dan thoracic vertebrae, kuil. Memegang badan tegak, menyumbang kepada pelanjutan tulang belakang.

Otot spinous

Base - vertebra melintang. Dilampirkan pada vertebra atas (menyeberang lebih dari empat hingga enam vertebra). Menyumbang kepada perpanjangan tulang belakang, badan berubah.

Otot interspin

Berlepas dari tulang belakang. Dilampirkan pada vertebra atas. Menyumbang kepada lanjutan tulang belakang.

Otot salib

Base - vertebra melintang. Dilampirkan pada vertebra atas. Menyumbang kepada fleksi tulang belakang.

Maklumat tambahan tentang otot-otot belakang

Di atasnya adalah mengenai otot-otot yang dangkal dan mendalam di belakang. Anda juga harus memberi perhatian kepada otot-otot serong, otot-otot striated, fascia.

Otot serong

Otot serong menyumbang kepada fakta bahawa organ-organ di dalam tubuh menduduki kedudukan yang betul. Jika kita bercakap mengenai postur dan angka yang luar biasa, maka perkara-perkara ini dipanggil otot mempunyai hubungan langsung.

Otot terbentur

Otot terbentur - asas badan semua orang. Otot-otot ini mempunyai nama ini kerana di bawah kanta mata mikroskop, struktur mereka bercakap untuk dirinya sendiri. Mereka mempunyai nama kedua - kerangka. Ciri utama mereka adalah kemungkinan pengurangan percuma sepenuhnya di bawah kawalan berterusan.

Fascia

Fascia - adalah cengkerang otot. Mereka melakukan sokongan, pertukaran dan fungsi pemakanan.

Latihan untuk pembangunan otot belakang

Otot sentiasa boleh dibangunkan dan ia hebat. Memandangkan setiap organisma memerlukan kelantangan dan keanjalan mereka. Dan yang terbaik dalam hal ini, anda boleh membantu dengan latihan dan latihan. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa perlu memilih senaman secara individu. Ini lebih baik dilakukan dengan jurulatih.

Tetapi masih terdapat latihan asas dan biasa yang dapat memberikan hasil yang sangat baik.

Latihan asas termasuk:

1. Pull-up di palang. Dalam latihan ini, sejumlah besar lengan dan otot belakang bekerja.

Menarik adalah salah satu latihan sejagat untuk pembangunan otot belakang dan tali pinggang. "Memainkan" dengan lebar cengkaman, arah dan amplitud seseorang boleh dengan mudah mengalihkan beban ke tempat-tempat yang dia ingin berkembang, dan ini terutamanya otot belakang, deltoid dan bisep.

2. Pull-up dalam simulator adalah cara terbaik untuk mengembangkan otot belakang yang paling luas, serta otot bahu.

3. Jika kita bercakap tentang latihan asas yang lebih kompleks, maka pembunuh mati mengambil tempat yang mulia. Untuk melakukan latihan ini, anda perlu menggunakan banyak kumpulan otot yang berbeza, dan ini seterusnya akan memungkinkan untuk membangunkan bukan sahaja bahagian belakang, tetapi juga bahagian badan yang lain, seperti anggota badan. Tidak peduli betapa bodohnya ia mungkin berbunyi, latihan ini disarankan untuk pemula, kerana ia merupakan pendekatan bersepadu untuk seluruh tubuh. Tetapi untuk atlet yang berpengalaman, latihan ini penting.

4. Barbell tilting - senaman ini adalah yang terbaik untuk membina otot terluas. Dalam latihan ini, peranan penting dimainkan oleh pergerakan bar ke bahagian tertentu badan. Sebagai contoh, jika barbell dibesarkan ke dada, kesannya akan berada pada bahagian atas otot. Dan jika bar adalah mengenai abdomen, maka yang lebih rendah.

5. Dumbbell di cerun - kesan yang menguntungkan pada otot-otot rhomboid belakang. Apabila melakukan senaman, anda perlu mengaitkan kekuatan dan berat badan bodoh. Untuk melakukan senaman itu, perlu mengambil kedudukan yang selesa dan menetapkan penetapan punggung atas. Dumbbell perlu menarik, membongkok lengan di siku, tetapi ingat bahawa anda tidak boleh terbawa-bawa dengan pengulangan berulang.

6. Pullover dengan dumbbell - kesan yang sangat baik pada otot latissimus. Manfaat dari latihan ini akan membawa kedudukan terlentang. Anda perlu menarik nafas panjang dan cuba mengekalkan akhbar itu dengan tegas. Cuba untuk tidak menukar posisi badan, gerakkan dumbbell di belakang kepala. Adalah perlu untuk memastikan bahawa bahagian belakang tidak membengkokkan terlalu banyak, jika tidak, tidak akan ada kesan yang berkesan terhadap otot latissimus.

Kesimpulannya

Adalah penting untuk diingat bahawa apa jua jenis latihan yang anda pilih, kesabaran dan pelaksanaan teknikal latihan itu perlu.

Struktur tulang belakang manusia, jabatan dan fungsinya

Bukan sahaja warga tua, tetapi juga remaja dan bahkan bayi mungkin mengalami sakit belakang. Kesakitan ini boleh disebabkan oleh banyak sebab: kedua-dua keletihan dan segala macam penyakit yang dapat berkembang dari masa ke masa atau dari lahir.

Untuk lebih memahami di mana kesakitan datang dan apa yang boleh mereka maksudkan, serta mengetahui bagaimana untuk menyingkirkannya dengan betul, maklumat akan membantu, apakah struktur tulang belakang, jabatan dan fungsinya. Dalam artikel ini kita akan melihat anatomi jabatan ini, kita akan menerangkan dengan terperinci apa fungsi yang dilakukan oleh pemandu bersama dan bagaimana untuk memelihara kesihatannya.

Penerangan umum mengenai struktur tulang belakang

Lajur tulang belakang adalah berbentuk S, kerana ia mempunyai keanjalan - oleh itu, seseorang dapat mengambil pukulan, bengkok, belokan dan seterusnya. Jika cakera intervertebral tidak terdiri daripada tisu tulang rawan, yang mampu menjadi fleksibel, maka orang tersebut akan tetap tetap dalam satu kedudukan.

Bentuk tulang belakang dan strukturnya memastikan keseimbangan dan kaki lurus. Pada ruang tulang belakang, seluruh tubuh manusia, bahagian kaki dan kepalanya dipegang bersama.

Tulang belakang adalah rantai vertebra, yang diartikulasikan oleh cakera intervertebral. Bilangan vertebra berbeza dari 32 hingga 34 - semuanya bergantung kepada perkembangan individu.

Bahagian tulang belakang

Lajur tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian:

Video - Imej visual struktur tulang belakang

Fungsi tulang belakang

Lajur tulang belakang mempunyai beberapa fungsi:

 • Fungsi sokongan Lajur tulang belakang adalah sokongan untuk semua anggota badan dan kepala, dan pada dirinya tekanan tekanan keseluruhan tubuh diletakkan. Fungsi sokongan juga dilakukan oleh cakera dan ligamen, namun tulang belakang menganggap berat badan terbesar - sekitar 2/3 dari jumlah keseluruhan. Berat ini dia bergerak ke kakinya dan pinggul. Terima kasih kepada tulang belakang, semuanya terintegrasi menjadi satu keseluruhan: kepala, dada, anggota atas dan bawah, serta ikat pinggang bahu.
 • Fungsi perlindungan. Tulang belakang melakukan fungsi penting - ia melindungi kord rahim daripada pelbagai kecederaan. Beliau adalah "pusat pengurusan", yang menjamin berfungsi otot dan kerangka yang sepatutnya. Saraf tunjang berada di bawah perlindungan terkuat: dikelilingi oleh tiga cengkerang tulang, diperkuat oleh ligamen dan tisu tulang rawan. Kord tulang belakang mengawal kerja gentian saraf yang berlepas daripadanya, sehingga kita dapat mengatakan bahawa setiap vertebra bertanggung jawab atas kerja bagian tertentu dari tubuh. Sistem ini sangat harmoni, dan jika mana-mana komponennya terganggu, akibatnya juga akan bertindak balas terhadap bahagian lain dari tubuh manusia.
 • Fungsi motor Terima kasih kepada cakera intervertebral tulang rawan elastik yang terletak di antara vertebra, seseorang mempunyai keupayaan untuk bergerak dan berputar ke arah mana-mana.
 • Fungsi susut nilai. Tulang belakang, disebabkan kelengkungannya, menekan beban dinamik pada badan ketika berjalan, melompat atau menunggang dalam pengangkutan. Disebabkan susut nilai ini, kolum tulang belakang menimbulkan tekanan bertentangan, dan tubuh manusia tidak mengalami penderitaan. Otot juga memainkan peranan penting: jika mereka berada di negara maju (contohnya, kerana latihan sukan atau pendidikan fizikal), maka tulang belakang mengalami tekanan yang kurang.

Struktur terperinci vertebra

Vertebra mempunyai struktur yang kompleks, manakala di bahagian yang berbeza dari tulang belakang, mereka mungkin berbeza.

Sekiranya anda ingin tahu lebih terperinci berapa banyak tulang di tulang belakang dan apa fungsi mereka, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Vertebra terdiri daripada spikel tulang, terdiri daripada bahan spongy dalaman, dan bahan luaran, yang merupakan tisu tulang lamina.

Setiap bahan mempunyai fungsi tersendiri. Sponge bertanggungjawab untuk kekuatan dan rintangan yang baik, manakala padat, luaran, elastik dan membolehkan tulang belakang menahan pelbagai beban. Di dalam vertebra adalah otak merah, yang bertanggungjawab untuk pembentukan darah. Tulang tulang sentiasa dikemas kini, jadi ia tidak kehilangan kekuatan selama bertahun-tahun. Jika badan mempunyai metabolisme, maka masalah dengan sistem muskuloskeletal tidak timbul. Dan apabila seseorang sentiasa terlibat dalam senaman fizikal yang sederhana, pembaharuan tisu berlaku lebih cepat daripada dengan gaya hidup yang tidak aktif - ini juga merupakan jaminan kesihatan tulang belakang.

Vertebra terdiri daripada unsur berikut:

 • badan vertebra;
 • kaki, yang terletak di kedua-dua belah vertebra;
 • dua melintang dan empat proses artikular;
 • proses spinous;
 • Terusan tunjang di mana kord rahim terletak;
 • arka dari tulang belakang.

Badan vertebra berada di hadapan. Bahagian di mana proses terletak terletak di belakang. Otot belakang dilampirkan kepada mereka - terima kasih kepada mereka tulang belakang boleh membengkok dan tidak runtuh. Agar vertebra menjadi mudah alih dan tidak mengganggu antara satu sama lain, cakera intervertebral terletak di antara mereka, yang terdiri daripada tisu tulang rawan.

Terusan tunjang, yang merupakan konduktor untuk saraf tunjang, terdiri dari foramina vertebra, yang diciptakan oleh gerbang vertebra yang melekat pada mereka dari belakang. Mereka perlu memastikan bahawa saraf tunjang adalah dilindungi secepat mungkin. Ia terbentang dari vertebra pertama ke tengah-tengah kawasan lumbar, dan kemudian akar saraf bergerak jauh dari itu, yang juga memerlukan perlindungan. Secara keseluruhan, terdapat 31 akar seperti itu, dan ia diedarkan ke seluruh badan, yang memberikan badan kepekaan dalam semua jabatan.

Arka adalah asas untuk semua proses. Proses spinous berlepas dari belakang arka, dan berfungsi untuk menghadkan amplitud pergerakan dan melindungi tulang belakang. Proses melintang terletak di sisi arka. Mereka mempunyai pembukaan khas melalui mana urat dan arteri berlalu. Proses artikular terletak di atas dan di bawah gerbang vertebral, dan diperlukan untuk berfungsi dengan baik cakera intervertebral.

Struktur vertebra diorganisir sedemikian rupa sehingga urat dan arteri mengalir di tulang belakang, dan yang paling penting - saraf tunjang dan semua ujung saraf berlepas daripadanya, dilindungi maksimum. Untuk ini mereka berada di dalam shell tulang padat, yang tidak mudah dimusnahkan. Alam telah melakukan segalanya untuk melindungi bahagian-bahagian penting tubuh, dan manusia tetap hanya untuk menjaga tulang belakang utuh.

Apakah cakera intervertebral?

Cakera Intervertebral terdiri daripada tiga bahagian utama:

 • Cincin licin. Ini adalah pembentukan tulang yang terdiri daripada beberapa lapisan plat yang disambungkan menggunakan gentian kolagen. Struktur semacam itu memberi dia kekuatan tertinggi. Walau bagaimanapun, dengan metabolisma terjejas atau kekurangan mobiliti, tisu boleh menjadi lebih nipis, dan jika tekanan yang kuat digunakan pada tulang belakang, cincin berserabut dimusnahkan, yang membawa kepada pelbagai penyakit. Ia juga menyediakan komunikasi dengan vertebra bersebelahan dan menghalang anjakan mereka.
 • Teras pulpa. Ia terletak di dalam cincin berserabut yang mengelilinginya dengan ketat. Inti adalah pendidikan, strukturnya sama dengan jeli. Ia membantu tulang belakang untuk menahan tekanan dan membekalkannya dengan semua nutrien dan cecair yang diperlukan. Juga, teras pulpa mewujudkan susut nilai tambahan disebabkan oleh fungsi penyerapan dan pelepasannya.
  Dengan pemusnahan cincin berserabut, nukleus boleh membengkak - proses ini dalam ubat dipanggil hernia intervertebral. Seseorang mengalami kesakitan yang teruk, seperti menekan serpihan yang tersemperit pada proses saraf yang berhampiran. Gejala dan kesan hernia diterangkan secara terperinci dalam penerbitan lain.
 • Cakera ditutup dengan plat atas dan bawah, yang menghasilkan kekuatan dan keanjalan tambahan.

Sekiranya cakera intervertebral dalam apa-apa cara tertakluk kepada kemusnahan, maka ligamen yang terletak berhampiran kolum tulang belakang dan memasuki segmen vertebral cuba untuk mengimbangi kerosakan dalam setiap cara yang mungkin - fungsi pelindung berfungsi. Oleh kerana itu, hipertrofi ligamen berkembang, yang boleh menyebabkan meremas proses saraf dan saraf tunjang. Keadaan ini dikenali sebagai stenosis tulang belakang tulang belakang, dan ia hanya boleh dihapuskan oleh kaedah pengendalian koperatif.

Sendi Faceted

Antara vertebra, kecuali cakera intervertebral, sendi facet juga terletak. Jika tidak, mereka dipanggil arc-grained. Sekeliling tetangga disambungkan dengan cara dua sendi itu - mereka berlari dari dua sisi gerbang vertebral. Rawan dari sendi facet sangat halus, kerana geseran vertebranya berkurangan, dan ini meneutralkan kemungkinan kecederaan. Pesanan segi termasuk menisikoid dalam strukturnya - ini adalah proses yang dilampirkan dalam kapsul artikular. Meniscoid adalah saluran untuk saluran darah dan ujung saraf.

Sendi facet menghasilkan cecair khas yang memelihara kedua sendi itu sendiri dan cakera intervertebral, serta "melincirkan" mereka. Ia dipanggil synovial.

Terima kasih kepada sistem yang kompleks ini, tulang belakang boleh bergerak dengan bebas. Jika sendi facet dimusnahkan, vertebra akan menutup dan abrade. Oleh itu, kepentingan pembentukan artikular ini adalah sukar untuk menaksir.

Kemungkinan penyakit

Struktur dan struktur tulang belakang sangat rumit, dan jika sekurang-kurangnya sesuatu di dalamnya berhenti bekerja dengan betul, maka semua ini mempengaruhi kesihatan seluruh organisma. Terdapat banyak penyakit yang berlainan yang boleh berlaku di tulang belakang.

Struktur tulang belakang

Tulang belakang adalah asas dari bingkai manusia. Batang rangka melakukan fungsi sokongan, membolehkan anda membuat pergerakan tanpa memikirkannya. Diperlukan untuk melindungi kord rahim. Kerana bentuk khas yang sedikit melengkung, tulang belakangnya elastik tetapi fleksibel. Dia dengan tenang menghadapi stres yang berlaku semasa bersenam, bekerja di hadapan kekuatan fizikal.

Struktur tulang belakang manusia

Bahagian badan ini mengandungi 34 formasi. Setiap zon mengandungi nombor tertentu. Di leher - 7, sternum - 12, belakang belakang - 5. Jumlah jenis tulang seperti ini mungkin berbeza. Sesetengah orang daripada sejumlah 32.

Untuk memudahkan kerja doktor dan saintis, penomoran dicipta. Nombor Vertebra termasuk huruf Latin (yang mana nama jabatan bermula) dan nombor. Penunjukan vertebra membolehkan anda mendiagnosis dengan betul.

Punggung manusia terdiri daripada pembentukan tulang seperti silinder. Antara kedua-dua pautan bersebelahan terdapat tisu fibro-cartilage - cakera intervertebral. Ia perlu untuk menyambung, mengurangkan beban yang muncul semasa kerja fizikal, pergerakan. Diambil bersama, kawasan ini membentuk 1/3 keseluruhan batang rangka. Kerana hubungan pertengahan ini, tulang belakangnya saling berhubungan. Cakera dibina dari:

 • Protein Fibrillar. Ini adalah asas tisu penghubung, yang diperlukan untuk kekuatan dan keanjalan. Dia tidak membenarkan mereka bergerak atau mengetuk.
 • Glycosaminoglycan takulosa. Ia memberi kesan kepada fungsi penghalang ruang ekstraselular.
 • Air. Komponen ini mengandungi yang paling banyak. Bertindak sebagai pelincir. Mengimbangi tekanan dari kuasa luaran.

Tulang belakang mempunyai sendi arculoprotection yang bertanggungjawab untuk integriti struktur belakang. Tanpa mereka, kami tidak dapat membengkok dalam arah yang berbeza. Di tengah setiap segmen terdapat "langkah" yang kecil. Ini adalah lokasi terusan tulang belakang. Untuk sistem yang berbeza dan organ-organ saraf berlepas daripadanya. Mereka membentuk hubungan dengan otak.

Menyokong rangka otot. Mereka diperlukan bukan sahaja untuk pergerakan, tetapi juga memainkan peranan sokongan statik. Serat menyokong kedua-dua elemen individu dan seluruh inti rangka. Satu lagi pautan penting ialah segmen motor vertebra. Kompleks anatomi ini terdiri daripada dua pautan bersebelahan. Ia mempunyai bahagian terbuka yang melaluinya saraf dan urat.

Fungsi tulang belakang

Kesihatan bergantung kepada keadaan tulang rangka. Adalah perlu untuk menyelesaikan lima masalah:

Menyokong

Bertujuan mengekalkan berat badan, mengekalkan keseimbangan dalam keadaan berehat. Setiap jenis terletak dalam saiz menaik dari atas ke bawah. Saiz terbesar mempunyai segmen yang terletak di kawasan lumbar.

Tulang belakang kelihatan seperti pangkal yang fleksibel, adalah asas untuk kompleks bahu, lengan, organ sternum dan rantau peritoneal. Di bawah pengaruh graviti, pautan sakral digabungkan menjadi pembentukan besar-besaran.

Perlindungan

Struktur tulang belakang manusia direka supaya saraf tunjang, yang merupakan salah satu daripada rangkaian utama sistem saraf pusat, dilindungi sepenuhnya daripada kecederaan. Dalam proses beban hidup menjadi penting pada bahagian tubuh ini. Tubuh terjejas oleh kejutan luaran, pelbagai faktor persekitaran negatif.

Perlindungan saluran tulang belakang dapat dipercayai, tetapi sarafnya sendiri terdedah. Apa-apa ubah bentuk pautan dan cakera akibat penyakit memberi kesan kepada mereka, jadi organ-organ yang mana sambungan saraf ditubuhkan mula menderita. Hampir sebarang kecacatan memerlukan pelanggaran perlindungan.

Motor

Fungsi motor tulang belakang bertanggungjawab untuk membuat pergerakan. Ini dipastikan oleh:

 • Empat sendi arcuate, kerana vertebranya saling berkaitan.
 • Proses transversal dan spinosa perlu melampirkan ligamen dan otot di bahagian belakang.
 • Cakera Intervertebral yang meningkatkan keupayaan tubuh manusia.

Sendi diwakili oleh tisu licin kartilaginus. Mereka adalah mudah alih kerana kehadiran cecair biologi khas dalam beg artikular. Tulang belakang orang itu tetap tidak bergerak, ini dicapai oleh serat otot yang melekat padanya.

Susut nilai

Ia melegakan tekanan yang timbul daripada beban kuasa atau aktiviti. Apabila melompat, berjalan pantas dan getaran yang berbeza, bingkai kami terancam. Kesemua manipulasi ini boleh menjadi sebab penyesalan tisu vertebra dan penghubung. Kerana ketegangan otot dikurangkan dengan pembahagian beban yang tepat. Proses ini memelihara vertebra di arah yang betul.

Jika anda melihat struktur tulang belakang pada foto, anda akan melihat bahawa terdapat juga lengkung sisi lajur. Mereka memberi bahagian ini sifat-sifat badan pada musim bunga. Dalam orang dewasa, profilnya kelihatan seperti tanda "S".

Bahagian tulang belakang dan fungsi mereka

Jika anda mengkaji anatomi tulang belakang manusia dalam gambar, anda akan melihat bahawa batang utama dalam tubuh manusia dibahagikan kepada beberapa zon. Sesiapa pun bertanggungjawab untuk bidangnya sendiri, tetapi jika terdapat pelanggaran dalam kerja satu, ada juga kesan negatif terhadap yang lain.

Tulang belakang adalah pembentukan tulang, oleh itu ia tidak dapat mempengaruhi kerja organ-organ. Penyakit berlaku apabila pelanggaran akar saraf berlaku dalam struktur tulang belakang. Proses ini menimbulkan penyakit serius.

Serviks

Sekiranya anda memeriksa dengan teliti foto tulang belakang, anda akan melihat bahawa kawasan serviks berada di bawah kepala. Ia mempunyai bentuk cembung, sama dengan "C". Ini adalah salah satu kawasan yang paling mudah alih. Dengan bantuannya, kepalanya bersandar, bergilir-gilir.

Kedua-dua bahagian paling atas disebut "atlas" dan "paksi". Struktur vertebra seseorang dengan nama pertama dibezakan oleh kekurangan badan. Ia paksi, walaupun ia tidak mempunyai lampiran. Dalam komposisi terdapat hanya dua busur, bersatu dengan pembentukan tulang. Jenis kedua mempunyai bahagian gigi. Di atasnya, seperti pada skru atlas bertukar. Tiada cakera di antara segmen-segmen ini, oleh itu, dengan pelbagai kecederaan, jumlah nutrien yang diperlukan tidak masuk ke otak.

Struktur tunjang tulang belakang adalah berbeza di mana tulang belakang serviks adalah bahagian yang paling lemah. Ini disebabkan kekuatan mekanikal yang rendah dan sokongan lemah dari rangka otot.

Thoracic

Bahagian vertebral ini lebih bertanggungjawab untuk kesihatan kita, kerana ia mengawal kerja semua sistem dan organ yang terletak di antara leher dan pangkal paha. Ia mempunyai kyphosis fisiologi. Terima kasih kepada lampiran sendi ke tulang rusuk.

Kekhususan bahagian ini adalah ketinggian cakera kecil. Oleh itu, pergerakan di bahagian ini terhad. Di samping itu, di dalam terusan tulang belakang ini adalah laluan sempit. Apabila tumor muncul, terdapat gangguan dalam kerja keseluruhan saraf tunjang dan saraf.

Anatomi vertebra manusia di kawasan ini membentuk dada dari belakang. Antara masalah adalah kerap skoliosis. Pada masa yang sama, anjakan, hernia dan lain-lain patologi serius di bahagian ini jarang berlaku, kerana ketegangan semasa aktiviti fizikal biasa tidak begitu kuat.

Lumbar

Struktur tulang belakang lumbar adalah unik. Bahagian ini dibentuk oleh lima segmen yang paling berkuasa. Dalam beberapa kes, bilangannya mencapai enam. Laman ini bertanggungjawab untuk aktiviti fizikal, mengedarkan beban ke seluruh badan. Kord rahim dipam di pinggang kedua pinggang.

Di bahagian ini pelanggaran saraf berlaku lebih kerap, yang menyebabkan perkembangan sciatica. Jika anda melihat skema tulang belakang, maka bahagian ini mempunyai lekuk licin. Ia mempunyai lebih banyak tekanan, kerana ia menghubungkan dua bahagian perlahan bergerak. Terutamanya beban meningkat apabila seseorang mengangkat objek berat. Ini membawa kepada:

 • memakai tisu penghubung,
 • pelanggaran integriti anulus,
 • perkembangan hernia.

Sacral dan coccyx

Mempelajari struktur belakang seseorang, adalah mustahil untuk tidak menyentuh dua zon terakhir. Sacral dibentuk dari kelahiran hingga 25 tahun. Ini adalah tulang dalam bentuk segitiga isosceles. Jenis ini disebabkan oleh fakta bahawa lima bahagian tumbuh bersama. Tulang belakang dengan bantuannya menghubungkan ke dua tulang pelvis. Di bahagian depan akan melihat garis melintang. Ini adalah tempat di mana segmen vertebral bergabung. Di sepanjang tepi terdapat lubang, melalui mereka pergi saraf.

Tailbone adalah yang terakhir. Ia terdiri daripada 3-5 unsur. Lama kelamaan, perubahan dalam anatomi manusia, mereka tidak lagi berfungsi. Walau bagaimanapun, rawan artikular dan ligamen bersebelahan memberi bahagian ini satu pergerakan yang baik. Oleh itu, dalam proses bersalin, dia sedikit berubah kedudukannya.

Peranti tulang belakang mengandaikan bahawa di semua zon pembangunan diteruskan mengikut skim khas bergantung pada beban yang diharapkan. Apabila seseorang tiba dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama, sesetengah otot mengencangkan, sementara yang lain berehat. Ini menyebabkan perkembangan penyakit dan mencubit saraf.

Struktur tulang belakang

Salah satu struktur yang paling penting dalam tubuh manusia ialah tulang belakang. Strukturnya membolehkan anda melaksanakan fungsi sokongan dan pergerakan. Lajur tulang belakang mempunyai rupa berbentuk S, yang memberikan keanjalan, kelenturan, dan juga melembutkan sebarang gegaran yang terjadi semasa berjalan, berjalan dan aktiviti fizikal lain. Struktur tulang belakang dan bentuknya memberikan seseorang dengan kemungkinan berjalan lurus, mengekalkan keseimbangan pusat gravitasi dalam tubuh.

Anatomi ruang tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada tulang belakang kecil yang dipanggil vertebra. Terdapat sejumlah 24 vertebra, berurutan secara bersambung dengan satu sama lain dalam kedudukan tegak. Vertebra dibahagikan kepada kategori berasingan: tujuh serviks, dua belas toraks dan lima lumbar. Di bahagian bawah kolum vertebral, di belakang lumbar adalah sacrum, yang terdiri daripada lima vertebra yang menyatu menjadi satu tulang. Di bawah rantau sakral ada tailbone, yang juga berdasarkan vertebra yang bersatu.

Antara dua vertebra bersebelahan adalah cakera intervertebral bulat, yang berfungsi sebagai meterai penghubung. Tujuan utamanya adalah untuk mengurangkan dan menyerap beban yang kerap muncul semasa aktiviti fizikal. Di samping itu, cakera menyambungkan badan vertebra dengan satu sama lain. Antara vertebra ada formasi yang disebut bundel. Mereka melaksanakan fungsi menyambung tulang ke satu sama lain. Sendi-sendi yang terletak di antara vertebra dipanggil sendi faset, yang dalam struktur menyerupai sendi lutut. Kehadiran mereka menyediakan pergerakan antara vertebra. Di tengah-tengah semua vertebra adalah lubang yang melaluinya korda tulang belakang. Ia menumpukan laluan neural yang membentuk hubungan antara organ-organ badan dan otak. Tulang belakang dibahagikan kepada lima bahagian utama: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccyx. Tulang serviks termasuk tujuh vertebra, toraks mengandungi total dua belas vertebra, dan lumbar - lima. Bahagian bawah lumbar dilampirkan pada sacrum, yang terbentuk dari lima vertebra yang disatu bersama. Bahagian bawah bahagian tulang belakang - tailbone, mempunyai tiga hingga lima vertebra di dalam komposisinya.

Vertebrae

Tulang-tulang yang terlibat dalam pembentukan ruang tulang belakang dipanggil vertebra. Badan vertebral mempunyai bentuk silinder dan merupakan elemen paling tahan lama yang menyumbang kepada beban pendukung utama. Di belakang badan adalah gerbang vertebral, mempunyai bentuk cincin separuh dengan proses yang meluas daripadanya. Vertebra dan tubuhnya membentuk foramen tulang belakang. Set lubang di semua vertebra, yang terletak di atas satu sama lain, membentuk terusan vertebral. Ia bertindak sebagai wadah saraf tunjang, akar saraf dan saluran darah. Ligamen juga terlibat dalam pembentukan terusan tunjang, di antaranya yang paling penting ialah ligamen longitudinal kuning dan posterior. Ligamen kuning menyatukan lengkungan proksimal vertebra, dan longitudinal posterior menghubungkan badan vertebra dari belakang. Vertebra mempunyai tujuh proses. Otot dan ligamen dilampirkan pada proses spinous dan melintang, dan proses artikular atas dan bawah terlibat dalam penciptaan sendi facet.

Tulang tulang adalah tulang spons, jadi di dalamnya terdapat bahan spongy, dilindungi di luar dengan lapisan kortikal padat. Bahan spongy terdiri daripada tulang salib tulang, membentuk rongga yang mengandungi sumsum tulang merah.

Cakera Intervertebral

Cakera intervertebral terletak di antara dua vertebra bersebelahan dan mempunyai bentuk pad yang rata dan bulat. Di tengah cakera intervertebral ada teras pulposus, yang mempunyai keanjalan yang baik dan melakukan fungsi redaman beban menegak. Inti pulpa dikelilingi oleh cincin berserabut berbilang berlapis, yang memelihara inti dalam kedudukan tengah dan menghalang kemungkinan vertebra yang dipindahkan ke arah satu sama lain. Cincin berserabut terdiri daripada sebilangan besar lapisan dan gentian kuat yang berpotongan dalam tiga pesawat.

Sendi Faceted

Proses-proses artikular (aspek) yang terlibat dalam pembentukan sendi-sendi facet berlepas dari plat vertebra. Dua vertebra bersebelahan disambungkan oleh dua sendi facet yang terletak di kedua-dua belah gerbang yang bersimetri relatif terhadap garis tengah badan. Proses intervertebral vertebra berdekatan terletak di antara satu sama lain, dan hujungnya ditutup dengan tulang rawan artikular yang halus. Kerana tulang rawan artikular, geseran di antara tulang yang membentuk sendi berkurang. Sendi Faceted memberikan kemungkinan pergerakan yang berbeza antara vertebra, memberikan kelonggaran tulang belakang.

Bukaan Foraminal (intervertebral)

Di bahagian belakang tulang belakang terdapat foramina foraminal, yang diciptakan dengan bantuan proses artikular, kaki dan badan dua vertebra bersebelahan. Bukaan foraminal berfungsi sebagai tempat keluar dari akar dan urat saraf dari kanal tulang belakang. Arteri, sebaliknya, masukkan kanal tulang belakang yang menyediakan bekalan darah ke struktur saraf.

Otot Paravertebral

Otot yang terletak berhampiran ruang tulang belakang dipanggil paravertebral. Fungsi utama mereka adalah untuk menyokong tulang belakang dan memberi pelbagai pergerakan dalam bentuk selekoh dan lilitan badan.

Segmen motor Vertebral

Konsep segmen motor vertebra sering digunakan dalam vertebrologi. Ia adalah elemen fungsi tulang belakang, yang terbentuk daripada dua vertebra yang disambungkan antara satu sama lain oleh cakera intervertebral, otot dan ligamen. Setiap segmen motor vertebra merangkumi dua lubang intervertebral di mana akar saraf dari saraf tunjang, urat dan arteri dikeluarkan.

Tulang belakang serviks

Kawasan serviks terletak di bahagian atas tulang belakang, ia terdiri daripada tujuh vertebra. Kawasan serviks mempunyai kurva cembung yang diarahkan ke hadapan, yang dipanggil lordosis. Bentuknya menyerupai huruf "C". Kawasan serviks adalah salah satu bahagian tulang belakang yang paling mudah. Terima kasih kepadanya, seseorang boleh melakukan lekukan dan lilitan kepala, serta melakukan pelbagai pergerakan leher.

Di antara vertebra serviks, adalah berguna untuk membezakan dua yang paling penting, yang mengandungi nama "atlas" dan "paksi. Mereka menerima struktur anatomi khas, tidak seperti vertebra lain. Di Atlanta (vertebra serviks 1) tiada badan vertebra. Ia terbentuk oleh gerbang anterior dan posterior, yang dihubungkan dengan tebal tulang. Axis (vertebra serviks ke-2) mempunyai pergelangan tangan, yang terbentuk daripada protrusi tulang di bahagian anterior. Proses dentata ditetapkan oleh berkas-berkas di foramen vertebra atlas, membentuk paksi putaran untuk serviks tulang belakang pertama. Struktur semacam itu memungkinkan untuk melakukan pergerakan putaran kepala. Tulang belakang serviks adalah bahagian tulang belakang yang paling rentan dari segi kemungkinan kecederaan. Ini disebabkan kekuatan mekanikal vertebra rendah dalam bahagian ini, serta korset otot yang lemah yang terletak di lehernya.

Tulang belakang Thoracic

Tulang toraks termasuk dua belas vertebra. Bentuknya menyerupai huruf "C", terletak cembung ke belakang (kyphosis). Wilayah torak disambung terus ke dinding belakang dada. Rusuk dilampirkan pada badan dan proses melintang vertebra thoracic melalui sendi. Dengan bantuan sternum, bahagian depan tulang rusuk digabungkan menjadi bingkai holistik yang kuat, membentuk tulang rusuk. Gerakan tulang belakang torakik adalah terhad. Hal ini disebabkan oleh kehadiran dada, ketinggian kecil cakera intervertebral, serta proses spinous spinous yang signifikan pada vertebra.

Tulang belakang lumbar

Spine lumbar terbentuk dari lima vertebra terbesar, walaupun dalam kes jarang bilangannya dapat mencapai enam (lumbarisasi). Spine lumbar ditandai dengan lengkung yang lancar, cembung ke hadapan (lordosis) dan merupakan penghubung yang menghubungkan toraks dan sakrum. Bahagian lumbar perlu mengalami tekanan yang ketara, kerana bahagian atas badan meletakkan tekanan padanya.

Sacrum (Bahagian Sacral)

Sakrum adalah tulang berbentuk segi tiga yang dibentuk oleh lima vertebra bertimbal. Tulang belakang terhubung ke dua tulang pelvis dengan cara sakrum, menetap seperti baji di antara mereka.

Tailbone (tailbone)

Tailbone adalah bahagian bawah tulang belakang, yang terdiri daripada tiga hingga lima vertebra berobat. Bentuknya menyerupai piramid melengkung terbalik. Bahagian anterior coccyx direka untuk melampirkan otot dan ligamen yang berkaitan dengan aktiviti organ sistem urogenital, serta bahagian terpencil usus besar. Tailbone terlibat dalam pengedaran aktiviti fizikal pada struktur anatomi pelvis, menjadi titik sokongan penting.

Bahagian tulang belakang manusia: struktur dan ciri-ciri utama

Saya fikir anda telah berulang kali memikirkan struktur manusia. Dalam artikel ini saya akan memberi tumpuan kepada soalan - tulang belakang manusia. Spina mempunyai struktur yang agak kompleks, ia dibahagikan kepada beberapa jabatan, masing-masing melaksanakan fungsinya.

Anda boleh membaca secara terperinci tentang setiap jabatan, belajar tentang beberapa ciri struktur seseorang, gunakan maklumat tersebut kepada diri sendiri. Jabatan mana yang berada di tulang belakang manusia, dan organ-organ mana yang bergantung kepada keadaan mereka - ini dalam artikel saya.

Tulang belakang secara langsung berkaitan dengan organ dalaman orang itu, di antara mereka ada interaksi yang menyumbang kepada fungsi normal organ-organ dalaman.

Apakah tulang belakang

Tulang belakang manusia adalah sistem tulang kompleks yang memberikan sokongan untuk kedudukan tegak dan fungsi fisiologi organ-organ dalaman.

Semua bahagian tulang belakang manusia mempunyai struktur khusus yang khusus dan terdiri dari 32-34 vertebra yang diatur secara berturut-turut, membentuk dasar rangka manusia. Elemen berasingan (vertebra) disambungkan oleh sendi, ligamen dan cakera intervertebral di antara mereka.

Lajur tulang belakang berfungsi sebagai tulang yang melekat pada tulang dan otot lengan dan kaki. Selain itu, dinding rongga thoracic, abdomen dan pelvis dilekatkan pada tulang belakang. Tulang belakang adalah rantai vertebra yang fleksibel tetapi kuat. Fungsinya adalah:

 • Rujukan. Ia mengambil berat badan, kepala dan tangan (dan ini 2/3 berat seluruh badan) dan memindahkan berat badan ini ke kaki dan pelvis. Ia boleh dikatakan bahawa ia adalah asas seluruh badan. Di tulang belakang, mereka digenggam bersama-sama seolah-olah mereka bersatu menjadi satu keseluruhan: kepala, lengan dan keseluruhan tali pinggang bahu, organ-organ dada dan rongga perut.
 • Perlindungan. Kord rahim, yang mengawal tulang belakang, sistem otot dan lain-lain utama badan, "tersembunyi" dalam terusan tunjang di dalam ruang tulang belakang. Ini adalah perlindungan terbaik terhadap kejutan, kerosakan luar, bukan sahaja untuk saraf tunjang, tetapi juga untuk akar saraf tunjang.
 • Susut nilai. Tulang belakang menyerap kejutan dan goncang dari sokongan. Fungsi susut nilai amat penting apabila berlari, melontar, melompat dan pergerakan lain - tulang belakang fleksibel menyerap kejutan. Otot juga memainkan peranan penting dalam proses ini: lebih baik keadaan otot (terutamanya otot paravertebral), tekanan kurang pada tulang belakang.
 • Motor. Sendi Vertebral memberikan fungsi motor. Terdapat kira-kira lima puluh daripada mereka, dan mereka membolehkan badan untuk beralih dan membuat pergerakan lain. Keanjalan ligamen dan cakera meningkatkan pergerakan.

Bahagian tulang belakang manusia

Bahagian tulang belakang manusia

Berapa banyak jabatan dalam tulang belakang manusia, dan organ mana yang bergantung kepada keadaan mereka? Secara keseluruhannya, terdapat lima bahagian, masing-masing, kecuali coccygeal, mempunyai keluk yang unik, dan bertanggungjawab untuk kerja-kerja organ-organ tertentu dan bahagian-bahagian tubuh manusia.

 1. Serviks (7 vertebra) - sirkulasi serebral, hipofisis, sinus, lidah, tali vokal, bibir, mata, kulit, tiroid, telinga, otot, bahu, siku.
 2. Thoracic (12 vertebra) - paru-paru, jantung, bronkus, kulit, ginjal, dada, perut, lengan, hati, limfa, kelenjar adrenal.
 3. Lumbar (5 vertebra) - usus, lampiran, pundi kencing, alat kelamin lelaki, pinggul dan sendi lain.
 4. Sacral (3-5 vertebra) - pelanggaran dalam jabatan ini membawa kepada buasir, kesakitan ketika duduk, dan ketidaksinian massa usus.
 5. The coccyx (3-4 vertebra) - bahagian bawah tulang belakang manusia.
  Bahagian utama tulang belakang

Kelengkong serviks dan toraks, yang melengkung anterior, dipanggil lordosis, dan kelengkungan sakral dan lumbar, yang terbalik, dipanggil kyphosis. Terima kasih kepada lekuk bahawa lajur tulang belakang adalah fleksibel. Pesawat depan juga mempunyai selekoh fisiologi kecil (scoliosis) - lumbar kanan dan serviks, toraks kiri.

Semua bahagian tulang belakang manusia direka untuk melindungi saraf tunjang, di mana otak menghantar impuls kepada semua bahagian tubuh yang lain.

Kawasan serviks

Anatomi tulang belakang serviks sangat tersendiri yang merupakan sebahagian daripada keseluruhan tiang yang paling mudah alih.

Struktur tulang belakang serviks menyumbang kepada kecenderungan dan pergantian kepala, iaitu dua vertebra pertama.

Yang pertama adalah tidak berkaitan dengan badan tulang belakang, mempunyai kemunculan dua lengkungan, yang saling berhubungan dengan tebal sisi tulang. Condylles melampirkan bahagian tulang belakang ini ke kawasan occipital. Vertebra kedua adalah proses pergigian - pertumbuhan tulang di rantau anterior.

Jabatan Thoracic

Ia mempunyai bentuk huruf "C", melengkung ke belakang, mewakili kyphosis fisiologi. Mengambil bahagian dalam pembentukan dinding dada, dan khususnya dinding belakangnya. Tulang rusuk dilekatkan pada proses dan badan vertebra thoracic dengan bantuan sendi, membentuk tulang rusuk.

Bahagian tulang belakang ini tidak terlalu mudah alih kerana jarak yang kecil antara cakera intervertebral di kawasan ini, kehadiran proses spinus vertebra dan terdiri daripada tulang rusuk dada yang kuat. Seringkali, apabila penyakit dalam bahagian ini berlaku, sakit berlaku di antara bilah bahu.

Tulang belakang lumbar

Beban terbesar yang jatuh pada tulang belakang manusia: tulang belakang lumbar mengambil alih. Itulah sebabnya alam semulajadi telah mewujudkannya lebih kuat, dengan vertebra besar, yang jauh lebih besar daripada diameter unsur-unsur jabatan lain.

Struktur tulang belakang lumbar mempunyai lekuk sedikit lancar anterior, yang hanya dapat dibandingkan dengan lajur leher.

Tetapi terdapat dua jenis perkembangan lumbar yang tidak normal: Fenomena apabila vertebra sacral pertama dipisahkan dari sakrum dan mengambil bentuk vertebra lumbar dipanggil lumbarisasi.

Dalam kes ini, ada 6 vertebra di rantau lumbar. Terdapat juga anomali seperti sacralization, apabila vertebra lumbar kelima dibandingkan dengan bentuk ke sakral pertama dan sebagian atau sepenuhnya menyatu dengan sacrum, sementara hanya empat vertebra tetap di rantau lumbar.

Dalam keadaan sedemikian, pergerakan tulang belakang di rantau lumbar menderita, dan peningkatan beban ditempatkan pada tulang belakang, cakera intervertebral dan sendi, yang menyumbang kepada memakai laju mereka.

Sacral (sacrum)

Terletak di pangkal tulang belakang dan merupakan tulang belakang, bersatu bersama di dalam tulang homogen yang mempunyai bentuk berbentuk baji. Bahagian lumbar tulang belakang ini merupakan kelanjutan lumbar dan berakhir dengan tulang rusuk.

Jabatan Coccyx

Ia mempunyai pergerakan yang sedikit dan merupakan bahagian terakhir, bahagian terendah tulang belakang. Ia mempunyai hubungan rapat dengan sacrum dan dianggap sebagai rusuhan ekor, yang tidak perlu kepada manusia.

Mobiliti tulang belakang dipastikan oleh banyak sendi yang terletak di antara vertebra. Mengetahui struktur tulang belakang, seseorang boleh mendapat gambaran tentang berlakunya pelbagai penyakit, kerana setiap jabatannya "bertanggungjawab" untuk keadaan dan fungsi organ-organ dalaman dan bahagian tubuh manusia.

Struktur vertebra

Setiap vertebra terdiri daripada dua bahagian: badan dan arka. Badan vertebral disambungkan ke satu sama lain oleh tisu tulang rawan (cakera vertebra). Bersama-sama mereka membentuk bahagian dari tulang belakang yang bertanggungjawab untuk fungsi sokongan.

Badan-badan vertebra mengambil beban kuasa apabila bergerak dan dalam keadaan pegun. Mereka memindahkan beban ini ke tulang pelvis dan kaki. Juga mayat bersama-sama dengan cakera vertebra menyediakan kusyen. Vertebra mempunyai masalah lain.

Mereka bersambung dengan satu sama lain bergerak dengan bantuan sendi dan memberikan pergerakan tulang belakang. Tulang tulang belakang serviks jauh lebih kecil daripada semua jabatan lain. Ini dapat difahami: bahagian toraks dan lumbal menganggap berat badan lebih tinggi. Tetapi vertebra serviks telah mengembangkan senjata.

Lagipun, leher adalah bahagian paling mudah tulang belakang, yang bertanggungjawab untuk pergerakan dan bekalan darah ke kepala. Perbezaan struktur struktur tulang manusia ini adalah sebab mengapa proses menyakitkan semakin jarang berlaku di dalam serviks daripada pada tulang belakang lumbar. Osteochondrosis atau hernia sering menjejaskan tulang belakang lumbar dengan ketegangan yang berterusan dan cakera intervertebral yang besar.

Lajur tulang belakang terdiri daripada 33-34 vertebra, satu di atas yang lain. Terdapat 5 jabatan dalam jumlah:

 1. Kawasan rahim - 7 vertebra.
 2. Rantau Thoracic - 12 vertebra.
 3. Kawasan lumbar - 5 vertebra.
 4. Jabatan Sacral - 3-5 vertebra.
 5. Jabatan Coccyx.

The vertebra jabatan yang berbeza mempunyai bentuk yang berbeza bergantung kepada tujuan dan fungsi khusus untuk setiap bahagian tulang belakang.

 • Lumbar lumbar dewasa mempunyai empat kelengkungan:
 • Kelengkungan serviks.
 • Kelengkungan Thoracic.
 • Kelengkungan lumbar.
 • Kelengkungan Sacral.

Dalam kes ini, kelengkong serviks dan toraks (lordosis) adalah cembung anterior, dan lumbal dan sacral (kyphosis) - posterior. Oleh kerana selekoh, kelonggaran tulang belakang disediakan. Dalam pesawat hadapan, tulang belakang mempunyai selekoh fisiologi (scoliosis) - serviks kanan, lumbar kanan, toraks kiri.

Tulang belakang serviks, toraks dan lumbar dipanggil vertebra sejati. Sacral dan tulang belakang tulang belakang dipanggil palsu kerana mereka disambungkan ke dalam tulang sakral dan tulang tulang belakang.

The vertebra terdiri daripada dua bahagian utama: sebuah badan silinder yang besar dan lengkungan tipis. Kedua-dua bahagian membentuk rongga percuma (kanal) di mana kord rahim terletak. Setiap belenggu mempunyai 7 proses:

 1. proses berputar, yang terletak di belakang;
 2. proses sisi dari sisi;
 3. berpasangan atas dan bawah proses artikular di atas dan di bawah.

Vertebra terdiri daripada:

 • badan vertebra;
 • kaki arka;
 • proses articular unggul;
 • permukaan artikular;
 • proses spinous;
 • proses melintang;
 • proses artikul yang lebih rendah;
 • permukaan artikular;
 • kedudukan vertebral yang lebih rendah;
 • kedudukan atas vertebral.

Badan-badan vertebral disesuaikan untuk menanggung berat badan sepenuhnya, manakala plat kartilaginus melindungi bahan spongy badan-badan vertebra dari tekanan yang berlebihan. Lengan direka untuk perlindungan mekanikal saraf tunjang. Proses spinous dan melintang adalah tempat penyisipan ligamen intervertebral, dan berfungsi sebagai tuil untuk otot-otot tulang belakang.

Dua vertebra serviks paling atas, yang mempunyai nama mereka sendiri, berdiri terpisah:

 1. Saya vertebra serviks dipanggil atlant (memegang kepala).
 2. Vertebra serviks kedua dipanggil vertebra aksial (di mana atlas berputar).

Atlanta tidak mempunyai badan, ia terdiri daripada gerbang anterior dan posterior dan dua jas sisi, bahagian atas dan bawah ditutup dengan permukaan artikular untuk artikulasi dengan tengkorak dan tulang belakang yang mendasarinya. Dalam vertebra serviks kedua, terdapat gigi pada permukaan atas, yang menonjol ke atas dan memberikan paksi putaran ke atlas.

Cakera Intervertebral

Apakah cakera intervertebral? Ini adalah beg kartilaginous diisi dengan cecair dengan konsistensi jeli. Apabila berjalan atau pergerakan lain disebabkan oleh pergerakan tulang rawan ini, tulang belakang boleh menyerap, iaitu, bergerak sedikit menegak. Di tengah-tengah cakera intervertebral adalah nukleus pulpous gelatin.

Bahannya terdiri daripada proline, asid hyaluronik, glikosaminoglikans, serat kolagen, fibroblas, kondroit. Inti dikelilingi oleh cincin serat padat berbilang berlapis. Tisu kartilaginus cakera intervertebral tidak mempunyai vesel. Pengeluaran nutrien dan oksigen berlaku kerana penyebaran nutrien dari badan vertebra yang bersebelahan.

Keupayaan penting cakera intervertebral adalah penjerapan air untuk mengekalkan tekanan intradiscal yang dikehendaki. Jumlah air adalah penting untuk mengekalkan sifat redaman tulang belakang. Walau bagaimanapun, dengan usia, jumlah air dalam cakera intervertebral menurun. Pada bayi baru lahir, ia adalah 88% daripada jumlah jisim cakera, remaja - 80%, dan pada usia tua kira-kira 70%.

Cakera intervertebral menduduki satu pertiga daripada jumlah tulang belakang. Mereka melihat beban pada tulang belakang dan pada masa yang sama memberikan fleksibiliti, oleh itu, sifat-sifat mekanik cakera-cakera ini ketara menjejaskan sifat-sifat mekanik keseluruhan tulang belakang.

Sebilangan besar kesakitan lumbar disebabkan oleh penyakit cakera intervertebral (contohnya, cakera herniated), atau kerosakan pada struktur lain yang disebabkan oleh disfungsi cakera (contohnya tekanan yang berlebihan semasa degenerasi cakera).

Artikel ini membincangkan struktur dan komposisi cakera intervertebral dan peranan mereka dalam pelaksanaan fungsi mekanikal cakera, dan membincangkan perubahan yang berlaku dalam penyakit cakera intervertebral.

Anatomi

Antara vertebra manusia terdapat 24 cakera intervertebral, yang bersama-sama dengan badan vertebra membentuk lajur vertebral. Saiz cakera meningkat dari atas ke bawah, dan pada tulang belakang lumbar mencapai 45 mm pada arah anterior-posterior, 64 mm pada arah medial-lateral dan ketebalan 11 mm.

Cakera ini terdiri daripada tisu rawan dan jelas dibahagikan kepada 3 bahagian. Bahagian dalaman (teras longgar) adalah jisim seperti gel dan terutama disebut pada orang muda.

Kawasan luar (cincin berserat) mempunyai struktur padat dan berserabut. Serat cincin ini saling berkaitan dalam arah yang berbeza, yang membolehkan cakera untuk menahan beban yang tinggi semasa membongkok dan memutar. Dengan umur, teras cakera kehilangan air, menjadi lebih sukar, dan perbezaan antara inti dan cincin berserabut menjadi tidak begitu jelas.

Bahagian ketiga cakera adalah lapisan tipis tulang rawan hyaline yang memisahkan cakera dari badan vertebra. Pada orang dewasa, cakera intervertebral tidak mempunyai saluran darah sendiri, dan pemakanannya dilakukan dengan mengorbankan tisu bersebelahan, khususnya, ligamen dan badan vertebra. Serat saraf hanya terdapat di kawasan luar cakera.

Komposisi biokimia

Disk intervertebral, seperti rawan lain, terdiri terutamanya daripada air dan serat kolagen yang direndam dalam matriks gel proteoglycan. Komponen ini membentuk 90-95% daripada jumlah massa tisu, walaupun nisbahnya mungkin berbeza-beza bergantung pada kawasan tertentu cakera, umur orang dan kehadiran proses degeneratif. Dalam matriks juga sel-sel yang menjalankan sintesis komponen cakera.

Fungsi utama cakera adalah fungsi mekanikal. Cakera memindahkan beban melalui ruang tulang belakang dan membolehkan tulang belakang membengkok dan berputar. Beban pada cakera adalah disebabkan oleh berat badan dan aktiviti otot dan bergantung kepada kedudukan badan.

Apabila melakukan aktiviti harian, beban pada cakera sentiasa berubah. Fleksibel dan lanjutan tulang belakang membawa kepada peregangan dan memerah cakera, dan beban pada cakera meningkat dari atas ke bawah disebabkan oleh keunikan geometri badan dan pengagihan berat badan. Putaran tulang belakang menyebabkan beban sisi (ricih) cakera.

Segmen motor vertikal

Istilah "segmen motor vertebra" (PDS tulang belakang) merujuk kepada bahagian tulang belakang, yang terdiri daripada dua vertebra bersebelahan (bersebelahan).

Segmen motor vertebral merangkumi semua unit struktur pada peringkat tulang belakang ini: dua vertebra bersebelahan, sendi dan alat ligamen persimpangan dari kedua-dua tulang belakang bersebelahan ini, cakera intervertebral, dan juga termasuk otot paravertebral.

Dalam setiap segmen motor vertebra terdapat dua bukaan intervertebral (foraminal) di mana akar saraf tulang belakang, arteri dan urat terletak.

Terdapat sejumlah 24 segmen motor vertebra dalam ruang tulang belakang: 7 serviks, 12 thoracic dan 5 lumbar. Segmen lumbar terakhir (paling rendah) membentuk vertebra lumbal ke-5 (L5) dan sakral pertama (S1).

Dalam protokol perubatan, segmen motor vertebra dinamakan mengikut vertebra di atas dan di bawah dalam segmen ini, sebagai contoh, segmen L5-S1.

Hubungan tulang belakang dan organ dalaman

Tidak hairanlah Hippocrates mengatakan bahawa jika seseorang didiagnosis dengan banyak penyakit pada masa yang sama, masalah itu perlu dicari di tulang belakang. Kenyataan ini disahkan hari ini, kerana ia berasal dari saraf tunjang sehingga serat saraf berasal untuk fungsi dan fungsi normal seluruh organisma.

Gangguan tulang belakang menyebabkan masalah dengan otak, sistem pencernaan dan jantung.

Rawatan penyakit bersamaan tidak memberikan kesan yang diingini, kerana ia hanya konsekuensinya, dan alasan itu sendiri "mahir" menyembunyikan daripada pakar yang memeriksa orang sakit.

Tetapi penyakit tulang belakang harus dirawat seawal mungkin, jika anda tidak memberikan perhatian yang cukup pada tahap awal penyakit, maka anda boleh menunggu akibat yang serius.

Tidak banyak yang tahu betapa pentingnya peranan tulang belakang untuk kesihatan organ dan sistem lain, dari mahkota hingga hujung jari. Tubuh manusia adalah sistem kendali kendiri yang saling berkaitan. Gangguan satu organ boleh menyebabkan kelainan pada organ lain. Dalam masa yang sama, tanpa menghapuskan patologi di tulang belakang, terdapat bahaya untuk memperoleh sekumpulan penyakit.

Pesakit, memberi tumpuan kepada sifat sakit, penyetempatannya merujuk kepada pakar khusus. Tetapi tidak selalu pilihan doktor terletak di permukaan. Penyakit sekunder yang disebabkan oleh masalah dalam sistem muskuloskeletal, pada pandangan pertama, adalah sukar untuk mengaitkan dengan tulang belakang itu sendiri. Itulah sebabnya orang sering gagal merawat satu atau lain-lain penyakit selama bertahun-tahun, tidak menyedari bahawa sebabnya terletak pada vertebra yang dipindahkan.

Penyakit kardiovaskular, kelebihan berat badan, masalah dengan saluran gastrousus, disfungsi seksual dan banyak lagi penyakit lain boleh menjadi akibat daripada penyakit tulang belakang.

Apa yang menyebabkan hubungan ini? Sebagai contoh, kerosakan pada tulang belakang serviks, walaupun sesetengah anjakan vertebra tidak dapat dielakkan membawa kepada kekejangan otot di sekelilingnya. Pemakanan tisu terganggu, yang menyebabkan edema dan keradangan. Sakit ketegangan adalah akibat daripada proses ini.

Untuk masa yang lama berada di kedudukan yang salah, vertebra mengalami peningkatan beban, memadamkan satu sama lain dan juga mencederakan tisu sekitarnya. Selepas itu, cakera intervertebral dipindahkan dari lokasi semula jadi, membentuk hernia intervertebral. Penonjolan hernia membendung akar saraf terdekat - pemuliharaan menjadi lebih sukar, kesakitan berlaku, dan aktiviti motor adalah terhad.

Sekiranya hernia membendung saluran darah, pemakanan tisu akan dihalang. Sel-sel organ mengalami kelaparan oksigen dan kekurangan nutrien. Akibatnya, aktiviti otak, ingatan, perhatian, penglihatan dan penurunan pendengaran, tekanan darah meningkat - iaitu, fungsi organ yang sangat jauh dari vertebra yang dipindahkan, tetapi sangat berkaitan dengan mereka, menderita.

Ia cukup untuk memulangkan vertebra yang dipindahkan ke kedudukan awal dan badan secara bebas akan menyesuaikan semua sistem.

Penyakit sekunder dengan kecederaan tulang belakang

Osteochondrosis adalah penyebab utama gangguan metabolik, kemerosotan sistemik kesihatan, perkembangan penyakit dari banyak organ dan sistem.

Berikut adalah gejala menengah yang berkaitan dengan perubahan patologi di bahagian yang berlainan tulang belakang.

 • Serviks. Kesakitan leher, sakit kepala, migrain, pening, pengsan, melompat tekanan darah, sindrom keletihan kronik, masalah ingatan, tidur, peningkatan pencerobohan dan kegelisahan, hipotiroidisme (peningkatan berpeluh), penglihatan dan pendengaran, sakit tekak, pergerakan terjejas di siku.
 • Jabatan Thoracic. Sakit di pinggang bahu, bilah bahu, kebas kelamin, kekejangan. Asma, batuk, arrhythmia, bronkitis, radang paru-paru, batu karang, berat badan berlebihan, senak, kencing dan najis, ketidaksuburan, alergi, imuniti yang lemah. Sakit menyamar sebagai infarksi miokardium.
 • Rantau lumbar. Sakit di lutut, kaki, bengkak di pergelangan kaki, kaki rata, kepincangan. Kencing manis terjejas Pelanggaran potensi Hernia, sembelit, kolitis, cirit-birit, kolik usus, usus buntu.
 • Sacrum Kesakitan di dalam sakrum.
 • Tailbone. Buasir, disfungsi organ pelvis.

Apabila salah satu daripada penyakit yang disebut di atas didapati, adalah wajar untuk memeriksa keadaan bahagian yang sepadan dengan tulang belakang. Ada kemungkinan penyebab penyakit menderita menderita terletak tepat di sini. Setelah mengubati tulang belakang, ia mungkin dapat menyingkirkan penyakit menengah tanpa dadah dan operasi.

Kesihatan tulang belakang

Tulang belakang adalah bahagian paling penting dari tubuh kita. Doktor purba menganggapnya sebagai takungan tenaga manusia. Perubatan moden tidak boleh tidak bersetuju. Lagipun, saraf tunjang, yang terletak di saluran tulang belakang, menghantar impuls saraf kepada setiap organ tubuh. Ini bermakna kesejahteraan seluruh tubuh bergantung kepada kesihatan tulang belakang.

Kesihatan tulang belakang adalah elemen penting dalam kehidupan yang panjang. Lagipun, bukan sahaja postur dan angka yang cantik bergantung kepada pergerakan normal tulang belakang dan pemeliharaan sendi intervertebral, tetapi juga berfungsi dengan baik organ-organ dalaman, peredaran darah yang stabil dari otak, dan oleh itu kejelasan pemikiran dan memori penuh selama bertahun-tahun.

Sikap berhati-hati terhadap postur, menjaga kelancaran dengan beban statik dan dinamik harus menjadi peraturan nombor satu.

Aktiviti fizikal rasional membolehkan anda mengelakkan memakai pramatang cakera intervertebral, anjakan sendi, keradangan akar saraf tulang belakang.

Berenang biasa memungkinkan untuk mengagihkan semula beban dari tulang belakang ke bingkai belakang otot.
Urut dan refleksologi mengaktifkan aliran darah dan saliran limfa bagi ruang tulang belakang dan saraf tunjang, membantu membuang toksin dan mengaktifkan aliran tenaga penting yang beredar melalui ruang tulang belakang.

Senaman regangan khas dan gimnastik menguatkan otot, menjadikan ligamen lebih elastik, dan sendi bergerak. Kekalkan fleksibiliti tulang belakang pada sebarang peringkat umur.

Lebih cepat seseorang sedar keperluan untuk menjaga keselamatan tulang belakangnya, lebih menjanjikan pencegahan penyakit bahagian tubuh ini menjadi. Bagaimana kesihatan dan tulang belakang dikaitkan? Apakah jenis patologi yang boleh dielakkan dengan merawat kesihatan tulang belakang?

Osteochondrosis, scoliosis dan osteoarthritis, sebagai manifestasi perubahan degeneratif-dystrophic, boleh surut dari mereka yang memperhatikan tulang belakang mereka sepanjang hayat.

Sindrom arteri vertebral dan gangguan kronik aliran darah serebrum akibat perubahan patologi di kawasan serviks akan memintas orang-orang yang berfikir tentang bagaimana untuk menjaga tulang belakang sihat.

Kesakitan kronik yang melemahkan, paresthesia, paresis anggota badan dan masalah dengan organ panggul tidak berkuasa untuk menjaga pencegahan penyakit belakang.

Disfungsi seksual, ketidaksuburan atau penurunan libido tidak mengancam pemilik kawasan lumbar yang sihat.