Utama / Siku

Struktur anatomi kaki

Kaki seseorang adalah sebahagian daripada badan, yang mana seseorang bergerak, mengekalkan keseimbangan, dan dengan bantuan kaki, tubuh dapat menahan selama pelaksanaan banyak pergerakan. Proses evolusi telah membuat struktur kaki sukar, kerana manusia moden boleh berjalan lurus.

Kaki terdiri daripada 26 tulang yang saling berkaitan dengan ligamen dan sendi. Terdapat juga banyak otot dan tendon. Dalam anatomi terdapat tiga bahagian kaki, mereka akan dibincangkan di bawah.

Tulang kaki

Seperti yang anda tahu, kaki manusia menyerupai tangan, di sini adalah sama dalam bahagian struktur, tetapi ia dipanggil berbeza.

 1. Tarsus tulang. Bahagian kaki ini terdiri daripada tujuh tulang - tumit dan talus, besar, selebihnya berbentuk baji, berbentuk kelab dan scaphoid. Ram yang terletak di kawasan antara tulang kaki, adalah bahagian pergelangan kaki.
 2. Metatarsus - bahagian tengah kaki. Ia terdiri daripada lima tulang, mempunyai bentuk tiub, mereka pergi ke bahagian atas jari. Pada akhir tulang ini terdapat permukaan sendi, yang menyumbang kepada pergerakan jari-jari. Juga kumpulan tulang ini memberikan aras yang betul.
 3. Ujian kaki adalah falanges jari (pembentukan kosta), kehadiran sendi di antara mereka menjadikannya mudah alih. Bahagian ini adalah 14 tulang. Ibu jari terdiri dari dua tulang, dan sisanya - 3 pada setiap jari. Dengan perbelanjaan bahagian orang ini dapat menjaga keseimbangan badan, melakukan gerakan mudah. Walau bagaimanapun, banyak kes telah diperhatikan apabila, akibat kehilangan tangan, seseorang menyediakan aktiviti pentingnya dengan bantuan jari kaki.

Tulang dihubungkan oleh sendi. Struktur tulang kaki dan kaki yang betul disediakan oleh saraf, saluran darah, ligamen, otot dan sendi.

Lokasi tulang

Seperti yang anda ketahui, unsur penting yang bertanggungjawab terhadap struktur, adalah tulang. Mereka perlu dipertimbangkan dengan lebih terperinci.

Tulang terbesar adalah calcaneus, ia terletak di belakang kaki dan ia mempunyai beban besar, tulang ini sebahagiannya menyumbang kepada fleksibiliti kedua-dua lengkungan. Tulang tidak tergolong pada pergelangan kaki, tetapi ia disebabkan oleh pengedaran tekanan. Bentuknya kelihatan seperti segi tiga tiga dimensi dengan paksi panjang.

Di bahagian depan adalah sendi, yang diperlukan untuk sambungan kuat dari calcaneus dan tulang ramus, yang memastikan bentuk normal dari kaki. Di bahagian belakang tulang terdapat penonjolan kecil di mana tendon Achilles dilampirkan. Bahagian bawah seseorang langkah di atas tanah.

Juga di bahagian anterior terdapat tubercle untuk menyertai tulang navicular dengan sendi. Keseluruhan permukaan ditutup dengan protraksi dan depresi untuk melekatkan saraf, saluran darah, otot dan ligamen.

Sedikit lebih kecil ialah tulang pergelangan kaki, yang memasuki bahagian pergelangan kaki. Hampir semuanya ditutup dengan tulang rawan, dan yang paling menarik adalah bahawa tiada apa-apa kecuali ligamen yang melekat padanya. Bone mempunyai lima permukaan yang ditutup dengan lapisan nipis hyaline rawan.

Ia terdiri daripada badan, kepala dan leher:

 • badan - adalah bahagian pergelangan kaki, menghubungkan kaki disebabkan oleh ligamen dan sendi;
 • kepala di hadapan tulang, mempunyai permukaan artikular. Kepala menyediakan sambungan yang kuat dengan cangkul.
 • leher adalah bahagian nipis yang terletak di antara kepala dan badan.

Tulang kuboid. Terletak di bahagian luar kaki di belakang tulang metatarsal keempat dan kelima. Di luar, ia kelihatan seperti sebuah kiub, yang memberikannya nama.

Tulang scaphoid. Keanehannya adalah bahawa ia terletak di kaki itu sendiri dan, melalui sendi, dikurangkan ke talus, membentuk lengkungan kaki.

Tulang Sphenoid. Terdapat tiga tulang seperti itu pada kaki seseorang, mereka kecil dan rapat antara satu sama lain (dalam susunan tulang rusuk). Di belakang mereka adalah tulang navicular, dan di hadapan - tulang metatarsal.

Struktur dan fungsi tulang metatarsal adalah sama di kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak. Pandangan anatomi - bentuk tiub dengan bengkok di sudut. Bengkok ini dan membentuk gerbang kaki. Di permukaan terdapat tuberosities untuk melampirkan ligamen, otot dan sendi.

Tulang-tulang falang jari-jari adalah sama dengan yang ada di tangan, hanya bersaiz kecil. Terdapat dua phalanxes pada kaki besar, empat jari yang lain mempunyai tiga.

Sehubungan dengan beban di kaki fajar jempol tebal, dan selebihnya nipis dan pendek. Di antara diri mereka, mereka dihubungkan dengan sendi, berkat yang boleh membengkokkan dan melepaskan jari.

Struktur sendi

Di kaki terdapat banyak sendi, yang mana beberapa tulang dikurangkan secara serentak. Mengenai saiz, pergelangan kaki dianggap terbesar, ia menghubungkan tiga tulang besar sekaligus. Terima kasih kepada sambungan ini, seseorang boleh meningkatkan dan menurunkan kaki, dan juga memutarkannya. Semua sendi lain lebih kecil, tetapi melaksanakan fungsi yang sama, yang di kompleks menjadikan kaki fleksibel dan mudah alih.

Tali pergelangan kaki terdiri daripada talus besar dan dua tulang tibial yang lebih kecil. Di dalamnya ada pergelangan kaki yang memperbaiki tulang pergelangan kaki. Di sepanjang tepi adalah ligamen yang kuat, dan sendi itu sendiri dipasang pada tulang rawan yang menutup permukaan tulang.

Komponen penting ialah sendi subtalar (melintang), yang terdiri daripada sendi tidak aktif dan melaksanakan fungsi gerbang ram dan calcaneus. Ia menghubungkan tiga tulang - scaphoid, tumit dan pergelangan kaki, ligamen yang menyumbang kepada penetapan yang lebih padat juga terlibat dalam proses bergabung.

Kuboid dan calcaneus disertai oleh gabungan nama yang sama. Bersama subtalane mereka membentuk jenis pendidikan praktikal. Kompaun ini kadang-kadang dipanggil "berongga Yunani", dalam perubatan yang dikenali sebagai "sendi ram-navicular."

Berhubung dengan amalan pembedahan, sendi-sendi yang terletak pada tulang scaphoid dan sphenoid adalah yang paling tidak penting. Tetapi tulang metatarsal dan tarsus disambungkan oleh sendi jenis yang tidak aktif, mereka dikelilingi oleh ligamen elastik dan merupakan bahagian dari lengkungan dan lengkung longitudinal kaki. Sendi interplusar terletak rib seperti tulang metatarsal.

Salah satu yang paling penting adalah sendi, yang dipanggil metatarsophalangeal, mereka mengambil bahagian dalam hampir setiap langkah atau pergerakan badan apabila berjalan.

Bungkusan kaki

Ligan plantar membujur (atau panjang) dianggap paling penting dari semua. Ligamen berlepas dari calcaneus dan mencapai permulaan tulang metatarsal. Ia mempunyai banyak cawangan yang melaksanakan fungsi mengukuhkan dan memperbaiki gerbang membujur dan melintang, dan juga mengekalkannya dalam keadaan normal sepanjang hidup mereka. Tetapi, seperti yang anda tahu, pelanggaran lengkungan kaki mungkin menunjukkan kaki rata, rawatan yang kadang-kadang mengambil masa lebih dari satu tahun, terutamanya jika ia menyangkut orang dewasa.

Baki, ligamen yang lebih kecil juga membetulkan dan menguatkan tulang dan sendi kaki, yang membantu seseorang untuk menjaga badannya seimbang dan menahan beban dinamik dan statik semasa berjalan atau berlari panjang.

Otot kaki

Sebarang pergerakan kaki hanya boleh dilakukan dengan bantuan otot yang berada di kaki, pergelangan kaki dan kaki bawah. Adalah penting bahawa otot kaki membantu untuk membuat banyak pergerakan kaki seperti ketika berjalan, dan dalam kedudukan tegak.

Otot kaki bawah

Di hadapan otot adalah otot extensor yang panjang, otot tibial. Lelaki mereka terlibat dalam melakukan lanjutan belakang atau lenturan kaki. Terima kasih kepada otot-otot ini, seseorang boleh melengkung dan melenturkan jari-jari.

Kumpulan luar atau sisi termasuk otot peroneal pendek dan panjang. Dengan bantuan mereka, mungkin untuk melakukan pronasi, serta lekukan sisi kaki.

Bahagian belakang dicirikan oleh kumpulan otot besar-besaran yang terdiri daripada pelbagai lapisan. Mereka mempunyai beban harian yang besar. Ini termasuk trisep, yang terdiri daripada gastrocnemius dan otot-otot soleus. Di kawasan ini terdapat jenis fleksor jari panjang, otot plantar, dan juga sebahagian daripada otot tibial. Kumpulan otot ini membolehkan anda membengkokkan tunggal dengan tendon Achilles. Mereka turut mengambil bahagian dalam proses pelanjutan dan fleksi jari.

Otot kaki

Di belakang kumpulan otot, ada jenis pendek jangkitan jari. Ia berasal dari tumit dan bertanggungjawab untuk aktiviti motor empat jari, tetapi tidak mengawal ibu jari.

Pada kaki tunggal terdapat beberapa otot kecil yang bertanggungjawab untuk penambahan, penculikan dan selekoh jari kaki.

Kapal dan saraf

Arteri tibial belakang dan depan bertanggungjawab untuk bekalan darah ke kaki manusia. Pada kaki itu sendiri, arteri ini terus pada arteri dalaman dan belakang luaran yang terletak di bahagian plantar. Mereka membentuk sejumlah kecil sendi dan bulatan arteri. Dan sekiranya kecederaan yang berbeza-beza, apabila kerosakan berlaku kepada salah satu kalangan, selebihnya akan dapat memastikan aliran darah normal ke kaki.

Bagi aliran keluar darah, ia dilakukan oleh urat yang sama, yang terletak di bahagian belakang. Vena ini membentuk pengikatan. Terima kasih kepada mereka, darah memasuki urat saphenous kecil dan besar yang terletak di kaki bawah.

Impuls saraf dari sistem saraf pusat disebarkan di sepanjang gastrocnemius, saraf tibial yang mendalam, dangkal dan posterior. Terima kasih kepada pengekalan saraf, seseorang merasakan pergerakan di angkasa, getaran, sakit, menyentuh, membezakan sejuk dan panas. Semua impuls saraf diproses dalam saraf tunjang.

Saraf yang sama memberikan penghantaran isyarat dari otak kepada kumpulan otot. Impuls seperti itu dipanggil refleks, yang secara sukarela dan sewenang-wenangnya. Bagi yang terakhir, ini diperhatikan apabila pengecutan otot berlaku, tidak selalu bergantung kepada kehendak orang itu. Penyebab fenomena ini boleh menjadi kerja peluh dan kelenjar sebum, menaikkan atau menurunkan nada tembok vaskular.

Lapisan atas adalah kulit. Kulit pada kaki berbeza bergantung pada kawasan kaki. Pada satu-satunya, ia mempunyai kepadatan tinggi, tetapi di tumit ia lebih tebal. Kulit mempunyai struktur yang sama seperti pada tapak tangan, bagaimanapun, akibat beban tinggi, ia mula berkumpul dengan usia. Di kawasan belakang, kulit agak lancar dan elastik, terdapat ujung saraf.

Oleh itu, berdasarkan segala yang dikatakan di atas, menjadi jelas bahawa sifat telah menjaga bahawa kaki dapat menahan tekanan yang luar biasa. Pembentukan kaki jarang dipengaruhi oleh kewarganegaraan seseorang atau keadaan di mana dia hidup.

Sekiranya kecederaan sekurang-kurangnya satu daripada unsur-unsur kaki, bentuk mycosis kaki hiperkeratotik boleh berkembang, yang mengalami kecacatan osteoartritis, kaki rata, tumit tumit dan penyakit lain yang serius.

Anatomi kaki

Jika kita menganggap kaki secara keseluruhan, maka, seperti di mana-mana jabatan lain sistem muskuloskeletal manusia, kita boleh membezakan tiga struktur utama: tulang kaki; ligamen kaki yang memegang tulang dan membentuk sendi; otot kaki.

Tulang kaki

Rangka kaki terdiri daripada tiga bahagian: tarsus, metatarsus dan jari kaki.

Tarsus tulang

Bahagian posterior tarsus terdiri daripada ramus dan calcaneus, anterior - navicular, cuboid dan tiga sphenoid.

Talus terletak di antara distal

Calcaneus merupakan bahagian bawah tarso. Ia mempunyai bentuk yang lebih panjang, panjang dan panjang dan merupakan yang paling besar di antara semua tulang kaki. Ia membezakan badan dan menonjol tulang tumit yang dapat dipanjangkan dengan baik, menonjolkan posteriornya. Tulang ini mempunyai permukaan artikular yang digunakan untuk artikulasi dari atas dengan talus dan di hadapan dengan tulang kuboid. Di dalam calcaneus ada penonjolan - sokongan talus.

Tulang scaphoid terletak di pinggir kaki kaki. Ia terletak di hadapan talus, di belakang sphenoid dan di dalam tulang kuboid. Di pinggir dalaman, ia mempunyai tuberosity tulang navicular, menghadap ke bawah, yang dirasakan dengan baik di bawah kulit dan berfungsi sebagai titik pengenalan untuk menentukan ketinggian bahagian dalam lengkungan kaki membujur. Tulang ini cembung anterior. Ia mempunyai permukaan artikular yang di artikulasikan dengan tulang yang bersebelahan.

Tulang kuboid terletak di pinggir luar kaki dan articulates di belakang dengan calcaneus, di dalam dengan sphenoid navicular dan luaran, dan di hadapan dengan tulang metatarsal keempat dan kelima. Pada permukaan yang lebih rendah adalah alur, di mana terletak tendon otot peroneal panjang.

Tulang berbentuk baji (medial, pertengahan dan lateral) terletak di depan skapoid, di dalam bentuk berbentuk kubus, di belakang tiga tulang metatarsal pertama dan membentuk bahagian anteroposterior tarsus.

Tulang metatarsus

Setiap daripada lima tulang metatarsal mempunyai bentuk tubular. Mereka membezakan asas, badan dan kepala. Tubuh setiap tulang metatarsal menyerupai prisma trihedral dalam bentuknya. Tulang terpanjang adalah yang kedua, yang paling pendek dan paling tebal - yang pertama. Pada dasar tulang metatarsus ada permukaan artikular, yang berfungsi sebagai artikulasi dengan tulang tarsus, serta dengan tulang metatarsal yang berdekatan, dan pada kepala, permukaan artikular untuk artikulasi dengan proksimal

Tulang jari

Jari kaki terdiri daripada falanges. Seperti pada berus, jari kaki pertama mempunyai dua falang, dan selebihnya - tiga setiap satu. Selalunya, kedua-dua falangs jari jari kelima bersama-sama supaya rangkanya boleh mempunyai dua phalanges. Terdapat falang proksimal, tengah dan distal. Perbezaan yang signifikan dari falang tangan mereka adalah bahawa mereka pendek, terutama falal distal.

Di kaki, seperti pada tangan, terdapat tulang sesamoid. Di sini mereka dinyatakan lebih baik. Selalunya mereka dijumpai di persimpangan tulang metatarsal pertama dan kelima dengan falang proksimal. Sesamoid tulang meningkatkan faraj sisi metatarsus di bahagian anteriornya.

Peralatan ligamen kaki

Mobiliti kaki menyediakan beberapa sendi - pergelangan kaki, subtalar, ram, calcaneal, navicular, tarsus-metatarsal, metatarsophalangeal dan interphalangeal.

Sendat buku lali

Sendi pergelangan kaki dibentuk oleh tulang tibia dan talus. Permukaan artikular tulang pada kaki bawah dan pergelangan kaki mereka, seperti garpu, melampirkan blok talus. Gelang kaki mempunyai bentuk blok. Dalam sendi ini, sekitar paksi melintang yang melalui blok talus, adalah mungkin: lenturan (pergerakan ke arah permukaan plantar kaki) dan lanjutan (pergerakan ke arah permukaan belakangnya). Besarnya pergerakan dalam lekapan dan lanjutan mencapai 90 °. Kerana fakta bahawa blok di bahagian belakang sempit agak, dengan lenturan kaki, ia menjadi mungkin untuk membawanya kembali dan sebagainya. Sendi diperkuat dengan ligamen yang terletak di bahagian dalam dan luarnya. Ligan medial (deltoid) yang terletak di bahagian dalam adalah kira-kira segi tiga dan meluas dari malleolus medial ke arah tulang skapoid, talus dan tumit. Di sisi luar terdapat juga ligamen yang berlari dari fibula ke talus dan tulang-tulang calcaneal (ligamen anterior dan posterior ligamen fibus dan ligamen-fiben calcaneal).
Salah satu sifat ciri ciri sendi ini ialah pada orang dewasa ia mempunyai pergerakan yang lebih tinggi ke arah permukaan plantar kaki, sedangkan pada anak-anak, terutama pada bayi yang baru lahir, itu adalah di belakang kaki.

Sendi subtalar

Sendi subtalar terbentuk oleh talus dan calcaneus, yang terletak di bahagian posterior. Ia mempunyai bentuk silinder (agak lingkaran) dengan paksi putaran dalam satah sagittal. Sendi dikelilingi oleh kapsul nipis, dilengkapi dengan berkas kecil.

Parano-calcaneus-navicular joint

Di rantau anterior antara tulang talus dan tumit adalah sendi ram-heel-navicular. Ia dibentuk oleh ketua talus, tulang tumit (dengan permukaan artikular anterior-superior) dan tulang scaphoid. Sendi talonecaneus-navicular mempunyai bentuk sfera. Pergerakan di dalamnya dan dalam sendi subtalar adalah berkaitan secara fungsional; mereka membentuk satu artikulasi gabungan dengan paksi putaran yang mengalir melalui kepala talus dan tubercle calcaneal. Sekitar paksi ini adalah pronation

Sendi Tarsometatarsal

Sendar tarsus-metatarsal terletak di antara tulang-tulang tarsus, serta di antara tulang-tulang tarsus dan metatarsus. Sendi-sendi ini adalah kecil, kebanyakannya rata, dengan pergerakan yang sangat terhad. Pada permukaan plantar dan dorsal ligamen kaki telah berkembang dengan baik, di antaranya perlu diperhatikan syndesmosis kuat - ligamentum plantar panjang, yang berasal dari calcaneus ke pangkal tulang metatarsal II-V. Oleh kerana banyak ligamen tulang tarsal (navicular, cuboid dan tiga berbentuk baji) dan I - V, tulang metatarsus nyaris tidak bergerak saling berhubungan dan membentuk dasar pepejal yang dipanggil kaki.

Plus-phalangeal sendi

Sendi plus dan phalangeal mempunyai bentuk sfera, tetapi mobiliti mereka agak kecil. Mereka dibentuk oleh kepala tulang metatarsal dan asas-asas falang proksimal jari kaki. Kebanyakan mereka boleh membengkok dan jari-jari lentur.

Sendi Interphalangeal

Sendi interphalangeal kaki terletak di antara falang individu jari-jari dan mempunyai bentuk blok; Pada masa yang sama mereka diperkuat dengan ligamen cagaran.

Otot kaki

* Otot yang melekatkan tendon mereka pada pelbagai tulang kaki (otot tibial anterior, otot tibialis posterior, otot betis panjang, otot betis pendek, otot extensor panjang dan flexor jari kaki), yang bermula di kawasan kaki bawah, tergolong dalam otot betis dan diperiksa dalam artikel Anatomi Shin.

Di belakang kaki terdapat dua buah otot: jangkitan pendek jari dan pendek kaki pendek. Kedua-dua otot ini bermula dari permukaan luar dan dalaman calcaneus dan melekat pada falanxes proksimal jari-jari yang sama. Fungsi otot adalah untuk meluruskan jari kaki.

Di atas permukaan tapak kaki, otot terbahagi kepada kumpulan dalaman, luaran dan pertengahan.
Kumpulan dalaman terdiri daripada otot-otot yang bertindak pada kaki besar: otot yang menarik ibu jari; flexor pendek ibu jari dan otot yang memimpin ibu jari. Semua otot ini bermula dari tulang metatarsus dan tarsus, dan dilampirkan ke pangkal falanx proksimal ibu jari. Fungsi otot ini jelas dari nama mereka.
Kumpulan luar termasuk otot-otot yang bertindak pada kaki kelima kaki: otot yang menghilangkan jari kecil, dan flexor pendek jari kecil. Kedua-dua otot ini dilampirkan pada phalanx proksimal jari kelima.
Kumpulan pertengahan adalah yang paling penting. Ia termasuk: flexor jari yang pendek, yang dilampirkan pada falang tengah jari kedua ke kelima; otot persegi tunggal, melekat pada tendon flexor jari panjang; otot seperti cacing, serta otot belakang dan plantar, yang diarahkan kepada falanx proksimal jari kedua ke kelima. Semua otot ini berasal pada tulang tarsus dan metatarsus di sisi plantar kaki, dengan pengecualian otot seperti cacing, yang bermula dari tendon-flexor jari panjang. Kesemua mereka terlibat dalam membongkok jari kaki, serta membiak mereka dan mencampurkan.

Apabila membandingkan otot-otot plantar dan permukaan dorsal kaki, jelas kelihatan bahawa bekas lebih kuat daripada yang kedua. Ini disebabkan oleh perbezaan fungsi mereka. Otot-otot permukaan tapak kaki kaki terlibat dalam pengekalan lengkung kaki dan sebahagian besarnya memastikan sifat musim bunga. Otot permukaan belakang kaki terlibat dalam beberapa pelanjutan jari apabila bergerak ke hadapan semasa berjalan dan berjalan.

Fascia kaki

Fascia yang lebih rendah

Antara pergelangan kaki medial dan calcaneus terdapat alur di sepanjang mana tendon-otot yang dalam dari permukaan posterior betis berlalu. Di atas kudis, fascia tibia, yang melewati fascia kaki, membentuk penebalan dalam bentuk ligamen - pemegang tendon flexor. Saluran fibrous terletak di bawah bungkusan ini; dalam tiga daripadanya tendon otot dikelilingi oleh sarung sinovial, di dalam saluran keempat - saluran darah dan saraf.
Di bawah pergelangan kaki sisi, fascia tibia juga membentuk penebalan, yang disebut penahan tendon otot betis, yang berfungsi untuk menguatkan tendon-tendon ini.

Fascia kaki di permukaan belakang lebih nipis daripada pada plantar. Di permukaan plantar terdapat penebalan fascial yang ketara - aponeurosis plantar dengan ketebalan sehingga 2 mm. Serat aponeurosis plantar mempunyai hala tuju anteroposterior dan terutamanya dari tiub calcaneal anteriorly. Aponeurosis ini mempunyai proses dalam bentuk plat berserabut yang mencapai tulang metatarsus. Terima kasih kepada septum intermuskular pada sisi plantar kaki, tiga sarung berserat terbentuk, di mana kumpulan otot sepadan terletak.

Struktur kaki

Reka bentuk berkubah dan banyak sendi kecil memberi kekuatan pada kaki, tetapi pada masa yang sama ia fleksibel dan anjal. Sendi subtalar adalah komponen penting mekanisme ini, sendi metatarsophalangeal diperlukan untuk berjalan, talus kaki memisahkan kaki dan kaki bawah. Struktur yang tidak selesa di bahagian bawah memberikan pergerakan seseorang dan berfungsi sebagai sokongan semasa berdiri.

Struktur sendi kaki

Metatarsus struktur tulang

Menurut anatomi, kumpulan ini termasuk beberapa sendi dan tulang tambahan kaki manusia, yang membentuk 3 jenis klac yang dipanggil sendi sphenoid-metatarsal:

 • Bahagian dalaman termasuk asas metatarsal 1 dan medial.
 • Medium - metatarsal ke-2 dan ke-3 dengan berbentuk baji pertengahan dan sisi.
 • Yang luar menggabungkan 4 dan 5 tulang metatarsal dan cuboid.

Tarsometatarsal sendi hampir tidak bergerak, membentuk pangkal kaki yang kukuh.

Interplusar

Sendi-sendi yang bergerak dari bahagian bawah yang terbentuk terdiri daripada asas-asas tulang belakang yang saling berbalik. Mereka terletak bersebelahan dan membaiki kapsul bersama. Ruang yang dihasilkan membentuk jurang metatarsal interosseous, di mana ligamen interosseous terletak untuk menyokong permukaan artikular. Sambungan interplusoptik tidak aktif.

Plusphalangeal

Struktur anatomi struktur merujuknya kepada jenis sfera. Ia termasuk sisi artikular kepala 5 tulang metatarsal dan pangkal phalanges. Bahagian-bahagian sendi mempunyai kapsul yang lemah meregangkan, bahagian belakang mereka dilekatkan di pinggir sendi. Di antara kepala terdapat tendon melintang. Jabatan ini di kaki sedang mengalami beban berat badan maksimum, jadi ia paling mudah terdedah kepada kecederaan.

Interphalangeal

Sambungan mudah alih menyatukan jari kaki: proksimal, perantaraan dan distal. Penampilan menentukan sikap mereka kepada kumpulan yang seperti blok. Di bawah, kapsul artikular tipis dikuatkan oleh ligamentum plantar, dan cagaran di sisi. Sendi tulang interphalangeal terlibat dalam meluruskan dan melenturkan jari kaki.

Interstisial

Perbezaan mereka disebabkan oleh anatomi kompleks sendi sinovial. Sendi yang disalin adalah diwakili oleh seluruh kumpulan yang membentuk tulang bahagian tarsal kaki. Seluruh kumpulan sendi bergerak serentak. Pergerakan utama mereka memberikan arah anteroposterior, dan juga bertukar ke luar dan ke dalam.

Subtaline

Ia terdiri daripada tumit (permukaan atas) dan pergelangan kaki (bahagian bawah) tulang kaki, sambungannya menyerupai bentuk silinder. Permukaan mereka ditutup dengan tulang rawan hyaline halus, di atas tepi yang membran artikulasi tulang yang tidak terikat dilampirkan. Di luar lokasi sekitar artikulasi beberapa perbaikan ligamen kecil dan menguatkannya.

Talno-heel-scaphoid

Kumpulan nodular terletak di hadapan sendi subtalar. Nama ini menunjukkan bahawa gabungan itu dibentuk oleh tiga muka: permukaan navicular, calcaneal, dan permukaan artikular tajuk. Ia adalah yang terakhir yang membentuk kepala, dan fossa membentuk dua baki: tulang sesamoid dan scaphoid. Permukaan artikular ditutup dengan tisu cartilaginous, tulang tulang yang dilekatkan oleh tepi.

Heel-cuboid

Bersama pelana terletak di antara tulang kuboid dan tumit. Kotak tulang belakang yang terikat terus di pinggir tulang rawan artikular. Diperkuat dengan tendon, artikulasi bergerak aktif. Sendi talonecaneus-navicular, bersama dengan sendi cuboid. Sendiri itu dipanggil sendi tarsal melintang. Walaupun secara fizikal sendi dipisahkan, mereka mempunyai tendon biasa.

Berbentuk baji

Beberapa formasi keras yang masuk ke dalam sendi dipanggil sendi berbentuk baji. Artikulasi ini diwakili oleh 3 jenis tulang sphenoid tarsus, cuboid dan scaphoid. Mereka semua bersatu dengan beg artikular yang melekat pada tepi tulang rawan. Sendi baji adalah sirip dengan subtalar, mereka boleh mengimbangi fungsi terjejas antara satu sama lain.

Anatomi tisu kaki

Kaki adalah anatomi kompleks. Struktur sedemikian tidak hanya terdiri daripada tulang, yang digabungkan menjadi sendi artikular. Kaki ini diperkuat dengan komponen tambahan: otot, tendon, tisu rawan dan ligamen. Untuk fungsi dan kepekaan yang betul, pembuluh darah dan saraf diperlukan. Setiap elemen kaki melakukan fungsi yang berbeza.

Tisu tulang rawan

Hujung komponen rangka di tempat tumpuan artikulasi rolling meliputi tulang rawan. Secara luar, mereka kelihatan seperti bahan putih yang padat. Tisu kartilaginus memberikan permukaan tulang penampilan yang lancar dan menggalakkan pergerakan yang lancar. Oleh kerana tisu penghubung, bahagian-bahagian struktur tulang tidak menggosok antara satu sama lain, jangan membuat bunyi dan tidak menyebabkan kesakitan semasa pergerakan.

Otot kaki

Kaki diperkuat oleh 19 otot yang berbeza, yang terletak di bahagian bawahnya. Mereka dibahagikan kepada 3 kumpulan, masing-masing yang bertanggungjawab untuk mengubah kedudukan serpihan individu:

Otot menyokong lengkungan kaki dan memberikan pengagihan beban yang betul.

2 otot yang terletak di permukaan belakang, terlibat dalam pergerakan jari kaki. Serabut otot yang lain dilekatkan pada tulang, mengambil bahagian dalam pergerakan kaki, tetapi mula berhampiran lutut dan tergolong dalam tibia. Nada otot yang melegakan atau berlebihan boleh mengakibatkan perubahan di lokasi bahagian-bahagian kerangka, yang berbahaya untuk sendi.

Tendon dan ligamen

Sendi tidak elastik mengelilingi dan menyokong sendi. Tulang segitiga (medial) meluas dari pergelangan kaki, yang tambahan - ram dan calcaneal-fibular terletak di sebelah luar. Tendon adalah elastik, mereka mengikat otot ke tulang. Vagina synovial adalah seperti berikut:

Tendon - hubungan yang menghubungkan antara tulang dan otot anggota badan.

 • Permukaan sisi adalah sarung tendon biasa pada otot peroneus.
 • Permukaan permukaan - tendon bebas:
  • vagina synovial tendon tibialis posterior;
  • tendon flexor jari.
Kembali ke jadual kandungan

Bekalan darah

Kaki ini diwakili oleh dua arteri utama: tibial posterior dan posterior. Mereka dibahagikan kepada banyak kecil, darah tersebar melalui mereka dalam semua tisu. Kembali ke jantung, darah disampaikan oleh urat: dangkal dan mendalam. Yang paling lama - vena saphenous terbesar melepasi sepanjang permukaan dalam dari kaki dari phalanx yang besar. Di permukaan luar berjalan yang kecil.

Serat saraf

Ia adalah saluran penyambung antara tisu dan otak, yang memastikan fungsi anggota badan yang tepat. Dengan menghantar isyarat kepada bahagian tengah, serat saraf mengawal otot dan tendon. Di kaki adalah 4 proses utama sel-sel saraf: saraf tibial posterior, peroneal yang dalam dan dangkal, gastrocnemius. Selalunya di kaki di bawah pengaruh tekanan mekanikal berlaku pelanggaran saraf.

Penyakit dan kecacatan

Beban yang tidak teragih dan kerumitan struktur boleh menyebabkan perubahan patologi dan pelbagai penyakit, yang diterangkan dalam jadual:

Struktur kaki manusia: skema dan penyakit organ dan tulang, mata otot dengan Foto dan rawatan

Evolusi manusia telah menjadikan kaki sebuah mekanisme yang unik dan kompleks yang melakukan fungsi musim semi dan mengimbangi, yang menyediakan untuk pengurangan kejutan semasa pergerakan.

Terima kasih kepada anggota badan, seseorang dapat bergerak, menyimpan keseimbangan, untuk menahan gerakan.

Terdapat 26 tulang di kaki dan semuanya terhubung dalam satu mekanisme oleh ligamen dan sendi.

Di samping itu, terdapat sejumlah besar tisu otot dan tendon.

Sistem otot kaki

Tulang

Kaki dan tangan adalah sama dalam struktur. Anatomi membahagikan kaki ke bahagian berikut tulang:

Tarsus

Termasuk 7 tulang. Yang paling besar - talus dan tumit. Penampakan terletak di antara kaki bawah dan merujuk kepada pergelangan kaki. Ini termasuk:

 • - seperti kelab;
 • - scaphoid;
 • - tulang sphenoid.

Plyusna

Ini adalah koleksi lima tulang yang menyerupai tiub. Jabatan ini adalah purata dan bertanggungjawab untuk fungsi jari dan lokasi yang betul dari gerbang. Tulang yang berakhir di sendi membawa kepada permulaan jari.

Seksyen jarak

Ia mempunyai 14 tulang. Setiap jari mempunyai 3 tulang, kecuali yang besar, yang hanya mempunyai dua. Antara pembentukan tulang adalah sendi untuk memastikan mobiliti.

Terima kasih kepada zon kaki ini, badan seseorang memegang kira-kira dan boleh bergerak. Adalah menarik bahawa jika berlaku kehilangan tangan, jari-jari kaki melakukan fungsi penggantian.

Terdapat sendi di antara tulang. Di samping itu, kaki mengandungi otot, ligamen, saraf, saluran darah.

Bagaimana tulangnya

Tulang memerlukan pertimbangan yang lebih terperinci, kerana mereka adalah komponen utama kaki.

Heel bone - yang paling kuat

Ia terletak di belakang dan membawa beban besar. Walaupun bahagian ini tiada kaitan dengan pergelangan kaki, ia memainkan peranan besar dalam pembahagian tekanan. Bentuk calcaneus menyerupai segitiga dalam bentuk tiga dimensi dengan paksi panjang.

Peranan penyambung antara calcaneus dan talus dilakukan oleh sendi. Sambungan kuat kedua-dua tulang ini perlu untuk memberikan kaki bentuk yang normal. Bahagian belakang tulang memegang tendon Achilles. Tempat ini boleh didapati di tebing kecil. Dan bahagian bawah adalah sokongan ketika berjalan di permukaan bumi.

Di bahagian anterior, anda boleh mencari tuberkel, di mana tulang navicular dan sendi disambungkan. Di permukaan anda dapat melihat banyak protrusions dan sebaliknya - gulung. Ini adalah tempat di mana kapal, otot, saraf, ligamen dilampirkan.

Talus berkali-kali lebih kecil daripada tumit

Tetapi besar dan membentuk sebahagian daripada buku lali. Dia menghadapi tumit. Ia terdiri terutamanya daripada rawan dan, mengejutkan, tetapi tidak memegang ligamen kecuali. Permukaannya, yang terdiri daripada 5 keping, dipenuhi dengan lapisan nipis hyaline rawan.

Tulang ini terdiri daripada bahagian-bahagian berikut:

 1. - badan yang berkaitan dengan buku lali, dan melaksanakan fungsi penghubung dengan kaki disebabkan oleh ligamen dan sendi;
 2. - Kepala, yang mewakili bahagian depan tulang dengan permukaan artikular. Bahagian ini perlu untuk memastikan sambungan yang boleh dipercayai dengan cangkerang;
 3. - leher - bahagian nipis, terletak di antara kepala dan badan.

Walaupun kuasa tulang, ia sering cedera atau sakit.

Kuboid

Anda boleh menemuinya di luar kaki di pinggir luar. Terletak di 4 dan 5 tulang metatarsal. Bentuknya adalah kiub, dengan itu namanya. Bahagian belakang bersentuhan dengan calcaneus, dan itulah sebabnya ia mempunyai bentuk pelana dan proses calcaneal.

Scaphoid

Terletak terus di kaki di pinggir dalaman.

Hujungnya diratakan, bahagian atasnya boleh terendam, dan bahagian bawahnya berongga.

Terima kasih kepada sendi berinteraksi dengan ram dan berfungsi sebagai pembentuk kaki.

Berbentuk baji

Terdiri daripada tiga lubang:

 • - Medial, ia adalah yang terbesar;
 • - pertengahan, terkecil;
 • - lateral - medium.

Mereka semua kecil dan terletak agak rapat antara satu sama lain. Mereka mempunyai tulang metatarsal di hadapan, dan di belakang scaphoid. Sistem keseluruhannya kukuh dan tegar, membentuk pangkal kaki yang kukuh.

Metatarsus

Wakili tiub bengkok di sudut. Mereka mempunyai struktur yang sama dan mempunyai fungsi yang sama seperti pada orang muda, bahawa pada tahun-tahun dewasa. Selekoh tulang memberikan gerbang kedudukan yang diinginkan. Sekiranya anda melihat permukaannya, ia adalah sentuhan yang berbeza, terima kasih kepada sambungan ligamen, sendi dan otot.

Phalanges

Sama seperti pada jari. Satu-satunya perbezaan adalah saiznya. Jempol dikumpulkan dari 2 phalanges, dan bentuknya lebih tebal kerana beban yang terjadi ketika berjalan. Selebihnya terdiri daripada tiga phalanges dan lebih nipis dan lebih pendek.

Bersama

Apakah sendi?

Kaki dicirikan oleh kehadiran sejumlah besar sendi yang memainkan peranan yang mengurangkan antara tulang. Sekiranya kita membandingkan saiznya, maka yang terbesar adalah sendi buku lali, menyambungkan tiga tulang besar. Ini membolehkan seseorang menaikkan dan menurunkan kaki, untuk membuat pergerakan putaran. Baki sendi adalah lebih kecil, tetapi sebenarnya fungsi mereka adalah serupa. Mereka memberikan fleksibiliti yang diperlukan.

Sedikit mengenai sendi pergelangan kaki berkata. Ia termasuk tulang pergelangan kaki yang besar dan dua tibia, yang lebih kecil, termasuk pergelangan kaki. Tepi sendi diikat dengan ligamen kuat, dan ia terhubung dengan aman ke tulang rawan.

Peranan besar dimainkan oleh sendi melintang atau subtalar. Dia tidak aktif, tetapi menghubungkan sebanyak tiga tulang - tengkuk, pergelangan kaki dan tumit. Untuk penetapan yang lebih dipercayai, penyertaan dalam sambungan ligamen disediakan.

Bantuan bersama subtalar untuk membentuk lengkungan sendi kuboid dan tumit. Kadang-kadang sambungan tersebut dipanggil berongga bahasa Yunani, dan dalam perubatan ia dinamakan sendi ram-navicular.

Salah satu sendi yang paling penting adalah metatarsophalangeal. Mereka mengambil bahagian dalam setiap pergerakan tubuh manusia.

Yang paling penting ialah sendi pada tulang scaphoid dan sphenoid.

Bungkusan

Di tempat pertama pentingnya adalah ligamentum plantar. Ia berasal dari calcaneus dan berakhir pada asal tulang metatarsal.

Bundel ini dicirikan oleh sebilangan besar cawangan yang mempunyai fungsi penetapan gerbang membujur dan melintang.

Sambungan semacam itu bertanggungjawab untuk keadaan bilik kebuk yang betul sepanjang hayat seseorang.

Ligament yang lebih kecil diperlukan untuk menguatkan sistem tulang dan sendi. Terima kasih kepada mereka, tubuh manusia dapat mengekalkan keseimbangan dan tekanan semasa pergerakan.

Otot

Kaki hanya boleh bergerak dengan bantuan otot. Mereka berada di mana-mana - di kawasan kaki, kaki bawah dan buku lali. Struktur otot tibia memberikan pergerakan dengan kaki sambil berjalan dan dalam kedudukan menegak.

Bahagian hadapan terdiri daripada sekumpulan otot extensor panjang dan otot tibial. Terima kasih kepada mereka, phalanges di kaki boleh bengkok dan melepaskan.

Peroneal panjang dan pendek memberikan lenturan sisi kaki dan pronation.

Kumpulan otot yang sangat besar terletak di belakang. Otot-otot ini terdiri daripada beberapa lapisan. Ini termasuk otot berikut:

 • tiga kepala, termasuk gastrocnemius dan soleus;
 • flexor jari;
 • plantar;
 • tibial (sebahagiannya).

Satu-satunya semasa kerja kumpulan otot ini bengkok dengan bantuan tendon Achilles. Dan tisu otot membantu dengan bengkok dan melepaskan jari.

Untuk pergerakan empat jari, tidak mengambil kira yang besar, extensor jenis pendek, kepunyaan kumpulan otot belakang, bertanggungjawab. Otot kecil di kaki membolehkannya melakukan fungsi penculikan, fleksi.

Sistem vaskular dan saraf kaki

Darah

Agar darah mengalir ke kaki, arteri tibial disediakan di hadapan dan belakang. Mereka meregang sepanjang kaki itu sendiri. Sambungan dan bulatan kecil berlepas dari arteri besar ini.

Apabila kaki rosak, fungsi salah satu lingkaran terjejas, tetapi yang lain terus memberikan aliran darah yang diperlukan ke kaki.

Untuk aliran keluar balas urat pada bahagian belakang. Mereka kelihatan saling berkait dan memberikan aliran darah ke urat saphenous besar dan kecil di kaki.

Saraf

Membentuk bahagian penting dari fungsi normal kaki manusia. Mereka bertanggungjawab untuk sensasi:

 • - kesakitan;
 • - getaran;
 • - sentuh;
 • - sejuk atau panas.

Isyarat saraf, pergi dari CNS melalui gastrocnemius, peroneal, dangkal dan tibial saraf, mencapai saraf tunjang dan diproses di sana.

Saraf menghantar isyarat kepada otot, pada dasarnya refleks - sewenang-wenangnya atau sukarela (tanpa kehendak manusia). Oleh sukarela termasuk kerja kelenjar (sebaceous dan peluh), nada vaskular.

Bagi kulit, terdapat beberapa zon di kaki yang berbeza dalam kepadatan, struktur, dan keanjalan. Sebagai contoh, kulit adalah satu-satunya ketumpatan tinggi, dan tumit tebal. Pada mulanya, kulit telapak tangan dan kaki sama, tetapi dari masa ke masa dan dengan peningkatan beban, lapisan tambahan muncul. Bahagian belakang kaki licin dan elastik, mempunyai ujung saraf.

Kesimpulannya, kita boleh mengatakan bahawa sifat telah melakukan segala-galanya untuk memastikan bahawa kaki dapat menahan tekanan yang luar biasa.

Penyakit kaki

Kaki secara teratur tertekan dengan tekanan, sama ada statik atau kejutan. Kecederaan kepadanya adalah kejadian yang kerap. Hampir selalu disertai dengan sakit, peningkatan dalam beberapa epifisis, bengkak, dan kelengkungan. Patologi boleh dikesan pada x-ray.

Arthrosis

Ini adalah penyakit di mana tulang rawan kehilangan keanjalannya. Sering kali, ini mengganggu proses metabolik. Terdapat kesakitan, kesakitan, bengkak.

 • - penyakit berjangkit;
 • - alergi;
 • - Penyakit sistemik - lupus erythematosus, scleroderma;
 • - batuk kering;
 • - sifilis;
 • - kehelan atau kecederaan.

Anda sering boleh mendapat arthrosis kaki pertama.

Penyakit ini berkembang dalam 3 peringkat:

 1. Pertama ada kesakitan, tetapi lulus selepas rehat. Kadang-kadang ia menjadi sisihan ibu jari yang ketara. Terdapat masalah semasa memandu.
 2. Penyakit kesakitan dan ubat anti-radang diambil untuk meredakan kesakitan. Jari sudah bengkok dan menjadi mustahil untuk mengambil kasut.
 3. Kesakitan tidak hilang walaupun mengambil analgesik. Deformasi meluas ke kaki, ada masalah dengan berjalan kaki.

Osteoarthritis juga sangat menyukai pergelangan kaki, meresap sendi dan memukul tulang rawan.

Penyakit ini dirawat oleh kaedah konservatif hanya pada peringkat awal. Kemudian campur tangan pembedahan akan diperlukan - endoprosthetics, reseksi, arthroplasty.

Kaki rata

Terdapat bengkak kongenital atau diperolehi. Punca penampilan:

 • - berat badan berlebihan;
 • - beban berat;
 • - penyakit endings saraf;
 • - kecederaan;
 • - kasut yang salah;
 • - dipindahkan riket atau osteoporosis.

Flatfoot wujud dalam dua bentuk:

 1. Melintang - dengan penurunan ketinggian lengkungan, apabila kepala tulang metatarsal berada dalam hubungan dengan tanah.
 2. Longitudinal - iaitu, seluruh kaki mempunyai hubungan dengan tanah. Peningkatan keletihan pada kaki, kesakitan.

Artritis

Penyakit sendi yang menjejaskan seluruh tubuh manusia. Terdapat arthritis primer dan sekunder. Penyebab yang sama seperti di osteoarthritis. Gejala termasuk:

 • - kesakitan;
 • - ubah bentuk kaki;
 • - bengkak, kemerahan;
 • - Demam, ruam, keletihan.

Kaedah rawatan bergantung kepada punca penyakit dan boleh menjadi fisioterapeutik, perubatan, manual, dan lain-lain.

Clubfoot

Ia biasanya berlaku sejak lahir. Alasan - subluxation sendi buku lali. Kaki kaki yang diperolehi menjadi akibat daripada kecederaan kaki bawah, lumpuh, paresis.

Pencegahan penyakit

Lebih mudah untuk mencegah perkembangan penyakit daripada mengubati. Pencegahan termasuk:

 • prestasi latihan penguatkuasaan khas;
 • aktiviti berbaring sukan - berbasikal, bermain ski, berenang;
 • memakai kasut yang selesa yang diperbuat daripada bahan semula jadi;
 • berjalan di kerikil, pasir, rumput;
 • penggunaan ortopedik khas;
 • menyediakan rehat kepada kaki.

Anatomi tulang manusia

Kaki adalah kaki anatomi yang lebih rendah. Bercakap dalam bahasa istilah perubatan, ia terletak paling jauh, iaitu, jauh dari pusat badan atau tempat lampiran kepada badan. Rangka kaki agak rumit dan sesuai dengan fungsi yang diberikan kepada kaki seseorang. Mereka menjalani evolusi yang panjang untuk menyesuaikan diri dengan berjalan lurus.

Kaki tulang

Pada kaki, kawasan yang dibentuk oleh kumpulan tulang tertentu dibezakan: metatarsus pra-tarsal dan falanges jari.

Tarsus - Jabatan kaki, terletak tepat di bawah pergelangan kaki. Dari atas ia dibatasi oleh garis pekeliling yang dikeluarkan melalui pinggir posterior calcaneus di sepanjang tepi bawah pergelangan kaki, yang sepadan dengan sempadan atas kaki manusia. Tarsus terdiri daripada tujuh ossikel spongy, yang terletak dalam dua baris:

 • Baris belakang adalah bahagian yang sama, yang merupakan struktur utama tumit dan terdiri dari dua tulang yang agak besar dari bentuk yang "tidak teratur" kompleks: ram dan tumit.
 • Baris depan dibahagikan kepada dua lagi bahagian - satu di bahagian dalam kaki (medial) dan satu di luar (lateral). Yang pertama termasuk tiga tulang cuneiform dan navicular, menduduki kedudukan perantaraan antara mereka dan kepala talus. Yang kedua diwakili oleh satu cuboid sahaja - ia terletak di antara tulang metatarsal ke-4 dan ke-5 di bahagian depan dan tulang belakang di belakang.

The falanges jari adalah yang terkecil dari semua tulang kaki. Setiap jari dibentuk dari tiga batu itu, pengecualian adalah besar - struktur kaki manusia adalah sedemikian sehingga ia terdiri daripada hanya dua phalanges. Ia juga dipanggil yang pertama, penombolan jari kaki bermula dengannya - dari saya ke V.

Sebagai tambahan kepada tulang yang disenaraikan, terdapat juga tulang sesamoid khusus, yang kecil dan berfungsi untuk melindungi tendon dan meningkatkan kekuatan bahu mereka. Mereka boleh terletak di antara falanga ibu jari, serta di persimpangan tulang metatarsus dan phalanges.

Sendat buku lali

Anatomi kaki manusia kaya dengan sendi interosseous, yang sebahagian besarnya diwakili oleh sendi - ia diperkuat dengan ligamen. Sebelum pembongkaran secara berasingan, adalah perlu untuk merumuskan maklumat umum tentang apa yang bersatu. Ini adalah sebatian sinovial yang mampu mengambil bahagian dalam pelbagai pergerakan bergantung kepada strukturnya (dalam gambar rajah di sebelah kanan). Ia mungkin mengandungi unsur-unsur artikul yang berikut:

 • Permukaan artikular terbentuk dengan bantuan tibia dan fibula, ujungnya yang lebih rendah - mereka membentuk takuk untuk blok talus, meliputi dari beberapa sisi. Blok itu juga terlibat dalam pembinaan sendi. Jumlah memancarkan 6 permukaan.
 • Rawan hyaline meliputi bahagian luar permukaan penyambung, menghalang mereka daripada menyentuh secara langsung. Ia membentuk jurang artikular, yang ditakrifkan pada radiografi sebagai jarak antara tulang.
 • Kapsul sendi itu diikat tepat di sepanjang tepi tulang rawan dan di depannya merangkumi kawasan talus - lehernya.

Jangan lupa tentang kehadiran ligamen, sering mengiringi sambungan interosseous. Gelang kaki menguatkan ligamen tambahan medial dan lateral. Yang pertama menyerupai huruf delta dari abjad Yunani: ia dilampirkan pada buku lali dalam dari atas, ke tengkorak, ram dan calcaneus dari bawah. Yang kedua berasal dari buku lali luar, menyimpang dalam tiga arah, membentuk ligamen.

Sendi ini ditakrifkan sebagai sendi seperti blok: ia bergerak di sekitar paksi hadapan, hanya apabila bengkok, boleh "kaki" manusia bergerak ke sisi.

Sendi dan kaki ligamen lain

Secara langsung di antara tulang kaki seseorang adalah banyak sendi bergerak (gambarajah penuh dalam gambar). Dalam satu kawasan sahaja, terdapat empat tarsal:

 • Sendi subtalar. Ia mempunyai bentuk silinder, terhad dalam mobiliti. Sendi disokong oleh tiga helai tisu penghubung. Berbeza dalam integriti fungsional dari sudut pandang klinik.
 • The talonecaneus-scaphoid dianggap sebagai sambungan sfera, tetapi ia hanya bergerak dalam satu satah sagittal di sekeliling paksi.
 • Sendi calcaneocuboid terlibat dalam aktiviti motor kedua di atas. Bersama dengan sendi sebelumnya disebut sendi tarsal melintang. Ia dikelilingi oleh dua ligamen, yang merupakan kesinambungan dari ligamen yang bercabang. Ia dianggap sebagai "kunci" sendi, kerana ia mesti dipotong untuk mendapatkan akses penuh kepadanya.
 • Sendi baji-tali pinggang. Adalah mudah untuk meneka apa artikular permukaan yang terdiri daripada - ketiga-tiga tulang berbentuk baji mengambil bahagian dalam pembentukan mereka dari hadapan. Senyawa sinovial diperkuat oleh beberapa kumpulan ligamen tarsal.

Kumpulan otot kaki

Struktur kaki, seperti yang diketahui, tidak terhad kepada rangka. Komposisi otot kaki manusia, serta artikular, sangat pelbagai.

Jadual menunjukkan otot dan kumpulan mereka, yang turun dari kaki ke kaki.

Manusia kaki: struktur, anatomi, fungsi

Kaki adalah kaki bawah. Wajah bersentuhan dengan paras lantai disebut tunggal, terbalik, bahagian atas - belakang. Kaki mempunyai peranti mudah alih, elastik dan fleksibel dengan keadaan tidak seimbang.

Anatomi dan konfigurasi yang serupa menjadikannya mampu mengedarkan berat badan, mengurangkan kesukaran ketika berjalan, menyesuaikan diri dengan penyelewengan, mencapai gaya berjalan lancar. Ia menjalankan fungsi sokongan, membawa berat badan penuh seseorang, digabungkan dengan serpihan kaki yang lain, menggerakkan badan di ruang angkasa.

Struktur kaki

Tulang kaki dibentangkan dari tumit ke jari kaki, terdapat 52 keping, yang membentuk 25% daripada jumlah tulang. Kaki dibahagikan kepada 2 kawasan: depan, lipat dari zona metatarsus dan jari, dan belakang, dibentuk oleh tulang-tulang tarsus. Dalam penampilan, bahagian depan kelihatan seperti pasterns dan phalanges jari, tetapi kurang mudah alih.

Skim umum kelihatan seperti ini:

Phalanges - satu set 14 tulang kecil silinder, 2 - berada di peringkat di antara ibu jari. Baki dipusatkan pada 3 keping untuk setiap jari.

Metatarsus - tulang silinder bukan panjang dalam jumlah 5 keping, terletak di antara falang dan batang tubuh.

Tarsus - baki 7 baki, yang terbesar adalah tumit. Lain-lain (talus, navicular, cuboid, perantaraan berbentuk baji, lateral, medial) jauh lebih kecil.

Ciri-ciri anatomi

Satu-satunya kaki adalah anatomi yang sukar. Kaki diperkuat dengan unsur tambahan: otot, tendon, tulang rawan, ligamen. Untuk fungsi dan ketangkasan yang betul, pembuluh darah dan saraf diperlukan. Setiap komponen kaki melakukan pelbagai fungsi.

Bahan rawan

Akhir unsur-unsur komposit bingkai di kawasan penetapan artikulasi bergerak menyelubungi tulang rawan. Mereka kelihatan seperti perkara putih tebal. Rawan tulang memberikan penampilan yang anggun yang menggalakkan pergerakan halus. Oleh kerana tisu penghubung, unsur-unsur struktur tulang tidak menggosok, tanpa membuat bunyi dan kesakitan semasa pergerakan.

Otot

Kaki diperkuat dengan pelbagai otot yang terletak di bahagian bawahnya. Dibahagikan kepada tiga kategori, masing-masing bertanggungjawab untuk menukar lokasi bahagian individu:

 1. Ibu jari.
 2. Jari kecil
 3. Benar-benar semua jari.

Otot memegang gerbang kaki, memastikan pembahagian beban yang betul. Dua otot yang terletak di bahagian luar mengambil bahagian dalam pergerakan jari kaki.

Otot-otot yang selebihnya dilekatkan pada tulang, menyertai pergerakan kaki, mula berhampiran lutut. Nada otot yang santai dan berlebihan memerlukan perubahan dalam lokasi elemen rangka, yang tidak selamat untuk sendi.

Ligamen dan tendon

Tudung adalah kesinambungan otot. Mereka menyambungkan otot dan tulang. Walaupun kelenturan mereka, ada kemungkinan untuk merosakkan mereka jika ototnya terbentang maksimal. Bungkusan tidak elastik, tetapi sangat fleksibel. Fungsi mereka adalah untuk menyatukan sendi.

Bekalan darah

Dua arteri utama dihantar ke kaki: belakang, tibial posterior, yang dibahagikan kepada sejumlah besar arteri kecil, di mana darah menyebar ke semua tisu. Darah belakang disampaikan oleh urat. Yang paling lama ialah urat plantar yang besar, melewati pesawat dalaman. Di atas kapal terbang melepasi arteri kecil.

Bekalan darah kepada kaki tunggal

Serat saraf

Terima kasih kepada saraf, isyarat dihantar antara otak dan ujung saraf. Di kaki adalah 4 ujung saraf - tibial posterior, dangkal dan mendalam berbulu, gastrocnemius. Masalah yang paling terkenal di sini adalah saraf menghancurkan dan mencubit yang berkaitan dengan beban yang tinggi.

Tujuan fungsian

Fungsi utama kaki adalah:

 1. Mata air daun. Dilakukan disebabkan oleh kehadiran lengkungan dan kemampuan mereka untuk bertindak sebagai penyerap kejutan. Terima kasih kepada fungsi musim bunga, kaki memadamkan sehingga 80% tenaga apabila ia menyentuh sokongan. Ini menjamin pelaksanaan berjalan, berjalan, melompat tanpa kerosakan kekal.
 2. Refleksogenik. Aktiviti sistem saraf, tanpa henti mengesan lokasi badan. Di bahagian kecil kaki, banyak titik fungsi sesuai, di mana kaki disambungkan ke otak dan organ.
 3. Mengimbangi. Sendi bertanggungjawab untuknya. Mereka menjamin keupayaan untuk bergerak sambil memegang jawatan.
 4. Jolt. Dengan bantuan fungsi joging, orang itu bergerak ke hadapan: kaki menerima tenaga kinetik ketika bersentuhan dengan sokongan, memegangnya kembali semasa roll dari tumit ke kaki, mengembalikannya ke badan, datang untuk kepak baru.

Pengkhususan utama adalah untuk mengekalkan berat badan, memastikan pergerakannya dalam ruang. Kaki manusia mempunyai 3 mata sokongan tulang: 2 terletak di anterior, 1 di belakang. Apabila berjalan di kestabilan jari bergantung pada panjang jari.

Bahagian depan kaki, terutamanya di kawasan jari, mudah alih dan boleh dikompres. Mengikut kedudukan kawasan depan mengenai belakang, kaki boleh diedarkan pada lurus, dikurangkan dan ditarik balik. Juga, kaki mempunyai keupayaan untuk memutar di sepanjang paksi longitudinal, tepi luar dan dalaman lif.

Penyakit kaki

Penyakit kaki yang paling terkenal dianggap sebagai:

 1. Ulser Tropik adalah lesi kulit yang dibentuk semasa patologi proses pembekalan darah. Ia tidak bertambah lama, menjadikannya sukar untuk hidup dan bekerja dengan normal. Alasan utama adalah pengekalan darah di dalam kapal, penampilan ulser menunjukkan bahawa masalah itu menjadi serius, anda hanya boleh menyingkirkannya di hospital.
 2. Calluses, jagung - pengerasan kawasan yang menyakiti ketika melangkah ke atas mereka. Orang-orang yang menderita penyakit itu sering kali berlebihan apabila memakai kasut yang tidak selesa.
 3. Kaki rata - penyakit yang disertai dengan perubahan kaki. Muncul dengan obesiti, penuaan fizikal yang kuat, berdiri lama, memakai kasut berkualiti rendah.

Penyakit kuku didiagnosis, pelbagai doktor merawat. Kebanyakan pesakit merujuk kepada ahli dermatologi, pakar bedah, pakar ortopedik, ahli endokrinologi.

Para pemimpin di kalangan penyakit kulat dianggap sebagai:

 • Mycosis - kejadian keretakan pada kaki, antara jari-jari, penebalan plat. Jari jari dan bengkak.
 • Ekzema - ruam dan ruam kulit, pembengkakan kuku.
 • Psoriasis - kemerahan dan mengelupas, retak.

Terdapat juga penyakit otot kaki, disertai dengan rasa sakit, rasa mati rasa, sawan. Selalunya, atrofi otot kaki direkodkan. Ia menunjukkan dirinya selama bertahun-tahun, disertai oleh penurunan keupayaan motor sehingga kelumpuhan yang mendalam, ketidakupayaan untuk bergerak secara bebas.