Utama / Lutut

Bagaimana lelaki pelvis?

Kerja yang diselaraskan dengan sistem saraf, otot dan peredaran kami, peranti kerangka tidak akan berhenti memukau, menggembirakan dan menghasilkan soalan. Untuk mencari jawapan kepada mereka, kami terpaksa memanggil semula pelajaran biologi atau mencari maklumat di Internet. Hari ini kita akan memahami struktur pelvis seseorang, belajar tentang fungsinya dan bercakap mengenai butiran dan perbezaan yang signifikan antara pelvis wanita dan lelaki.

Struktur pelvis manusia

Pelvis mencipta dua tulang pelvis dan sakrum. Mereka disambungkan oleh sendi tidak aktif, dan diperkuat oleh ligamen. Melalui banyak lubang di tulang adalah saraf dan saluran darah. Anatomi pelvis adalah seperti tulang yang membatasinya dari sisi dan depan. Di belakang limiter adalah tailbone, yang merupakan penyempurnaan tulang belakang.

Bantuan Tulang pelvis juga dipanggil tanpa nama, dan tulang pelvis dalam bahasa Latin berbunyi seperti os coxae.

Ciri jantina

Struktur pelvis dan anatomi organ dalamannya pada wanita dan lelaki adalah sama sekali berbeza. Anatomi pelvis seorang wanita mengambil kira fungsi yang diberikan kepadanya oleh alam semula jadi - pembiakan anak. Bagi seorang ahli kandungan ginekologi, bukan sahaja gambaran klinikal adalah penting, tetapi juga struktur sinar-X di kawasan ini. Taz - peserta langsung dalam melahirkan anak.

Tulang pelvis wanita lebih luas dan lebih padat, cembungnya kurang jelas. Tulang pubis disambungkan dengan tepat. Tulang buttock dan pesawat iliac tulang dipisahkan oleh 27 cm dari satu sama lain. Lendaran pelvis yang lebih rendah adalah lebih luas dan menyerupai penampilan bujur. Saiz pelvis juga lebih maskulin, dan pesawat cenderungnya adalah kira-kira 60 °.

Pelvis lelaki lebih ketara di tanjung, dicirikan oleh sudut yang lebih rendah. Pesawat iliac dan tubercles sciatic terletak berdekatan antara satu sama lain. Lumen bahagian bawah pelvis adalah sama dengan bujur panjang, saiznya kurang daripada wanita, dan sudut kecenderungannya adalah kira-kira 50-55 °.

Bekalan darah

Arteri berikut terlibat dalam bekalan darah ke sendi pinggul:

 • cawangan arteri yang menaik;
 • cawangan tengah arteri medial;
 • arteri ligamen bulat;
 • cawangan arteri glutal bawah dan atas;
 • cawangan iliac luaran dan arteri hipogastrik yang lebih rendah.

Kepentingan kapal ini dalam bekalan darah ke paha adalah berbeza. Kuasa utama kepala femoral adalah dengan mengorbankan cabang-cabang arteri medial, yang mengalir di sekitar paha. Cawangan luaran luar arteri lentur paha memainkan peranan yang lebih kecil dalam bekalan darah ke sendi. Peranan cawangan glutal atas dan bawah, serta arteri iliac luar dan arteri hipogastrik yang rendah adalah agak kecil.

Aliran darah dari sendi pinggul berlaku melalui urat yang menemani arteri dan seterusnya jatuh ke dalam urat femoral, hypogastric dan iliac.

Plexus saraf

Sendi pinggul mempunyai sistem saraf yang kaya. Innervation dijalankan oleh saraf periosteum, formasi neurovaskular periartikular, serta oleh cabang-cabang batang saraf besar (femoral, sciatic, obstruktif, superior dan inferior saraf dan saraf contusive).

Bahagian bawah bahagian bawah sendi diselubungi oleh cawangan sciatic, gluteal superior dan saraf dangkal. Bahagian anterior adalah cawangan artikular saraf obturator. Bendalir pusingan dan pad lemak - cawangan pusingan saraf obturator. Juga dalam sistem saraf struktur ini melibatkan cabang-cabang saraf femoral dan superior gluteal.

Rangka tulang

Kerangka tali pinggang pelvis bermula pada masa perkembangan intrauterin. Selepas kelahiran, sendi pinggul dibentangkan dalam bentuk tulang rawan, yang mula mengeras secara beransur-ansur, dan kemudian menonjol, membentuk struktur tulang yang lebih kuat.

Proses berlangsung sehingga organisma dewasa terbentuk sepenuhnya. Selepas ini, pertumbuhan tulang berhenti, tetapi bentuk, penyetempatan dan perubahan struktur.

Untuk kejelasan, perhatikan foto tulang rangka pelvis seseorang dengan keterangan tulang.

Tulang panggul (dalam Latin - os coxae) adalah tulang manusia terbesar dan sebahagian besar sistem muskuloskeletal. Ia terdiri daripada tiga bahagian: ileal, sciatic dan kemaluan. Intergrowth kawasan ini bermula pada akil baligh.

Ini berlaku hanya di kawasan-kawasan di mana tekanan pada maksimum pelvis. Salah satu daripada laman web ini adalah acetabulum, di mana ketua femur dilokalisasi. Selepas menyambungkan bahagian-bahagian ini, sendi pinggul terbentuk.
Bahagian iliac terdiri daripada sayap (pengembangan bahagian atas tulang) dan badan.

Ia terletak di atas acetabulum. Satu tepi sayap dibentangkan dalam bentuk kerang, yang mana otot perut disambungkan. Dari bahagian belakang ilium, pesawatnya digabungkan dengan sendi sacroiliac.
Pubis adalah di bawah acetabulum dari depan.

Ia dibentangkan dalam bentuk dua paip, yang disambungkan pada sudut. Di antara mereka adalah lapisan kartilaginous. Semua elemen ini membentuk simfisis kemaluan.

Bantuan Struktur tulang pelvis seorang wanita mengambil kira keupayaannya untuk mempunyai bayi. Apabila janin meninggalkan rahim, tisu kartilaginus boleh cacat, terima kasih yang mana tulang pelvis bergerak berjauhan. Ini memudahkan proses bersalin.

Ischium terletak di bahagian belakang pelvis (pada tahap yang sama dengan tulang kemaluan, hanya di seberang). Struktur tulang seksyen ini mempunyai permukaan bergelora, sehingga seseorang dapat mengambil posisi duduk.

Di samping itu, bahagian pinggul terdiri daripada coccyx dan sacrum, membentuk rongga pelvik anular.

Secara anatomi, pelvis dibahagikan kepada dua bahagian: pelvis besar adalah bahagian tulang yang tidak disebut nama, yang berada di bahagian atas, dan pelvis kecil, bahagian yang sempit, berada di bawah. Tulang pelvis kecil secara kondisional membahagikan garis sempadan yang berjalan di sepanjang bahagian atas sakrum, kemudian ke kontur arcuate ilium, ia juga menangkap bahagian luar tulang kemaluan dan simfisis dengan nama yang sama.

Pada kedua-dua belah pihak, banyak tulang rongga perut, belakang, dan tulang belakang dilampirkan pada tulang-tulang ini. Sesetengah otot kaki bermula dari mereka. Oleh itu, rangka otot terbentuk.

Struktur otot

Sistem otot diwakili oleh otot visceral dan parietal. Otot panggul terletak di sekitar pinggul bersama di semua sisi. Setiap kumpulan berasal dari sacrum, tulang belakang, tulang femoral dan tulang pelvis.

Otot memainkan peranan yang besar dalam pembentukan diafragma pelvis. Ini termasuk otot berpasangan, yang menimbulkan dubur, serta tidak berpasangan. Berikut adalah otot-tulang kencing, otot-otot tulang belakang, serta otot pusingan kuat rektum.

Fungsi

Sendi pinggul mempunyai struktur yang rumit dan melaksanakan fungsi berikut:

 1. Sokongan - untuk mengekalkan tulang belakang. Ia berfungsi sebagai pusat graviti sistem muskuloskeletal.
 2. Perlindungan - memberi amaran kepada organ dalaman (pundi kencing, usus dan organ kelamin) terhadap pengaruh fizikal luaran dan kerosakan. Nilai ikat pinggang pelvis adalah sukar untuk menaksir, kerana ia melindungi organ penting tubuh manusia. Oleh kerana fungsi utama adalah perlindungan, jika ia rosak terdapat risiko komplikasi yang berkaitan dengan kerosakan pada organ dalaman. Oleh itu, kecederaan sendi pinggul yang paling sering melibatkan akibat yang serius.

Kesimpulannya

Girdle pelvis lelaki dan wanita melakukan fungsi penting yang sama, menyokong tulang belakang dan melindungi organ dalaman dari kerosakan. Bagaimanapun, struktur pelvis wanita jauh berbeza daripada lelaki. Sifat organisma wanita telah mengambil fungsi membawa dan melahirkan anak, oleh itu pelvisnya dibentuk untuk menjamin dan memudahkan proses ini sebanyak mungkin.

Tulang pelvik manusia: anatomi, struktur dan fungsi

Tulang terbesar tulang manusia adalah tulang pelvis. Ia memainkan peranan yang besar dalam aktiviti sistem muskuloskeletal, menggabungkan badan dengan anggota badan yang lebih rendah. Struktur anatomi yang tidak selesa adalah disebabkan oleh pelbagai fungsi dan beban yang besar, dan ia memberi tekanan pada kedua-dua pihak.

Ciri-ciri anatomi pada tali pinggang pelvis

Bahagian pinggul terdiri daripada sepasang tulang pinggul yang tergolong dalam kumpulan rata. Mereka menyumbang kepada kestabilan anggota bawah, merata mengedarkan beban, yang bergantung kepada berat badan. Tulang pelvik lelaki bersatu dalam symphysis kemaluan, dan bersama dengan kawasan sakral dan tailbone membentuk pelvis. Pada kelahiran seseorang, kedua-dua tulang pelvis diwakili sebagai tiga bahagian berasingan, dipisahkan oleh pembentukan tulang rawan. Lama kelamaan, mereka bertumbuh bersama-sama, membentuk satu tulang holistik, dan artikulasi mereka dipanggil rongga hemisferikal atau engsel dalam, yang menghubungkan ke sendi pinggul. Kerana asal tulang pelvis, mereka biasa menganggapnya sebagai tulang yang terdiri daripada tiga bahagian.

Tulang pelvik

Tulang pelvik manusia adalah bahagian yang paling besar dari sistem muskuloskeletal, dan struktur tulang pelvis ditentukan oleh fungsi sokongan. Ia terdiri daripada tiga jabatan yang berbeza: ileal, sciatic dan kemaluan. Intergrowth kawasan ini bermula pada akil baligh. Ini berlaku hanya di kawasan-kawasan di mana tekanan pada maksimum pelvis. Salah satu bidang ini ialah depresi engsel di mana ketua femur dilokalisasi. Oleh itu, selepas artikulasi bahagian-bahagian ini sendi pinggul terbentuk.

Bahagian ileal pelvis, yang terdiri daripada sayap dan badan disetempat di atas engsel. Satu tepi sayap dibentangkan dalam bentuk kerang, yang mana otot perut disambungkan. Dari belakang tulang iliac, pesawatnya digabungkan dengan sendi sacroiliac

Dr. Bubnovsky: "Produk murah # 1 untuk memulihkan bekalan darah normal ke sendi." Membantu dengan rawatan lebam dan kecederaan. Bahagian belakang dan sendi akan seperti pada usia 18 tahun, hanya mencubanya sekali sehari. "

Pubis ini terletak di bawah rongga engsel di bahagian depan. Ia dibentangkan dalam bentuk dua paip, yang disambungkan pada sudut. Di antara mereka adalah lapisan kartilaginous. Semua elemen ini membentuk simfisis kemaluan. Ia memainkan peranan yang sangat penting dalam melahirkan anak pada wanita: apabila janin meninggalkan rahim ibu, tisu rawan boleh cacat, terima kasih yang mana tulang pelvis beralih. Ini menyumbang kepada kelahiran normal kanak-kanak. Fakta ini menjelaskan mengapa tulang pelvis dalam lelaki lebih sempit daripada wanita.

Tulang sciatic terletak pada bahagian belakang pelvis, pada tahap yang sama dengan tulang kemaluan, hanya pada sisi yang bertentangan. Struktur tulang seksyen ini mempunyai permukaan bergelora, oleh sebab itu seseorang dapat mengambil posisi duduk. Kawasan ini dilindungi oleh otot dan lapisan lemak, yang melembutkan keadaan. Di samping itu, bahagian pinggul terdiri daripada coccyx dan sacrum, membentuk rongga pelvik anular.

Pelvik bersama

Sendi pinggul menghasilkan tindakan yang sangat penting yang membolehkan orang berjalan, berlari, melompat, atau melakukan manipulasi lain yang berkaitan dengan jabatan ini. Perkembangannya bermula pada masa kehamilan, apabila organisma kecil hanya terbentuk. Selepas kelahiran, sendi pinggul dibentangkan dalam bentuk tulang rawan, yang mula mengeras secara beransur-ansur, dan kemudian menonjol, membentuk struktur tulang yang lebih kuat. Proses ini berterusan sehingga tubuh manusia dewasa terbentuk sepenuhnya. Selepas itu, pertumbuhan tulang berhenti, tetapi proses lain - perubahan dalam bentuk, lokalisasi, dan struktur - terus diteruskan.

Kepala sendi pinggul ditutupi dengan daging tulang rawan, dan leher femur dihubungkan langsung ke tulang dalam aseton. Di luar, pesawat artikulasi ditutup dengan tisu yang tahan lama, dan di dalamnya diperkuat dengan beberapa ligamen yang melakukan fungsi perlindungan, menyumbang kepada susut tulang tulang sendi semasa pergerakan, dan juga melindungi pembuluh darah di dalam sendi dari kerosakan.

Ligamen iliac-femoral, diameternya boleh sehingga 10 mm, dianggap sebagai ligamen kuat tubuh manusia. Mereka melakukan tindakan yang sangat penting: pengereman, dengan mengubah atau memperluas pergerakan. Ligamen-feminin femoral bertindak dengan cara yang sama, tetapi hanya dalam kedudukan unbent.

Fungsi utama

Anatomi tulang pelvis manusia dikurniakan struktur kompleks dan melaksanakan fungsi berikut.

 1. Sokongan - untuk mengekalkan tulang belakang.
 2. Perlindungan - memberi amaran kepada organ dalaman tali pinggang pinggang dari pengaruh fizikal luar dan kerosakan: urea, usus dan organ pembiakan. Ia dianggap sebagai fungsi yang paling penting, kerana ia melindungi organ-organ vital tubuh manusia.
 3. Bahagian hip berfungsi sebagai pusat graviti sistem muskuloskeletal.
 4. Hematopoietik - mempromosikan pengeluaran darah, kerana sejumlah besar sumsum tulang merah.

Oleh kerana fungsi utama pelvis adalah perlindungan, apabila ia rosak terdapat risiko komplikasi yang berkaitan dengan kerosakan pada organ dalaman ikat pinggang pelvis. Oleh itu, kecederaan jabatan pinggul yang paling sering melibatkan akibat yang serius.

Bagaimana untuk mengekalkan kekuatan bahagian pinggul

Kaedah utama pencegahan jabatan pinggul ialah kawalan berat badan. Semakin besarnya, semakin kuat beban pada panggul. Pakar mengira beban, berdasarkan kategori berat badan orang itu. Satu kilogram tambahan mempunyai beban 2 kg lebih daripada norma ketika berjalan, 5 kg mengangkat, dan 10 kg ketika berlari atau melompat. Oleh itu, obesiti menyumbang kepada kemerosotan pesat sendi dan risiko osteoartritis. Oleh itu, sukan memanjangkan tempoh memakai sendi kawasan pelvis.

Untuk penyakit patologi sendi atau obesiti, doktor mencadangkan melakukan latihan mudah, berjalan lebih atau menunggang basikal. Berenang juga mempunyai kesan yang baik pada sendi. Lebih-lebih lagi, dengan tekanan sukan pada sendi panggul tidak diberikan. Untuk patah tulang, selepas tulang sudah terlalu banyak, doktor menasihati secara perlahan-lahan untuk meningkatkan beban. Ini dilakukan untuk memastikan sendi dikukuhkan dan menerima prestasi mereka sebelum ini.

Pada orang umur persaraan, tulang tidak lagi mempunyai kekuatan dan lebih cenderung untuk cedera. Oleh itu, untuk meningkatkan kekuatan mereka, perlu makan makanan kaya kalsium. Sebilangan besar elemen ini mengandungi produk tenusu, bijirin dan kekacang, walnut, sayuran hijau, ikan dan buah-buahan. Di samping itu, pesakit boleh menetapkan ubat-ubatan yang mengandungi jumlah kalsium yang mencukupi.

Dipandu oleh maklumat di atas dapat dilihat bahawa gaya hidup sihat, termasuk pemakanan yang tepat, bermain sukan atau gimnastik ringan, menyumbang kepada kerja jangka panjang sendi tali pinggang pelvis. Di samping itu, jumlah kalsium yang mencukupi dalam badan, yang diperlukan untuk menguatkan tisu tulang, akan mengurangkan risiko kecederaan.

Anatomi pelvik manusia

Dalam perkembangan manusia evolusi, perubahan berlaku dalam kerangka, termasuk memperbaiki struktur pelvis. Lekas ​​membawa kepada kenaikan beban yang ketara pada tulang pelvis. Hasilnya, mereka memperoleh rupa mangkuk dengan pangkalan yang luas, yang membolehkan anggota badan yang lebih rendah untuk melaksanakan aktiviti fungsinya dengan berkesan.

Struktur pelvis manusia adalah struktur anatomi yang agak kompleks, yang bervariasi dengan usia.

Pada kanak-kanak, tulang pelvik saling berkaitan dengan ligamen elastik. Pada masa dewasa, artikulasi tisu penghubung muluk digantikan dengan tisu tulang.

Menukar kedudukan relatif komponen sendi pinggul. Transformasi sedemikian berlaku untuk menahan beban organisma yang semakin meningkat.

Ciri jantina struktur

Anatomi ikat pinggang pelvik bergantung kepada jantina orang itu. Ini disebabkan hakikat bahawa wanita yang berusia subur mampu menanggung dan melahirkan anak. Ia adalah aktiviti generik yang mempengaruhi struktur pelvis. Ciri-ciri seksual harus ditonjolkan:

 • Saiz melintang pelvis pada wanita ketara melebihi membujur. Bentuk yang luas ini memberikan sokongan kepada rahim yang tumbuh semasa kehamilan.
 • Untuk lokasi fisiologi membran pundi kencing, pangkal pangkal pelvis mempunyai bahagian bawah rata.

Parameter tali pinggang pelvis adalah penting untuk menjalani kerja biasa, oleh itu ia diukur dalam semua wanita hamil. Anggaran saiz dan bentuk dilakukan oleh pakar ginekologi dengan bantuan alat khas - tazomer. Pengukuran tambahan dilakukan secara intravaginally. Untuk menentukan dimensi dalaman pelvis membolehkan ultrasound.

Para penyelidik Eropah mencadangkan untuk menggunakan perbezaan dalam indeks ikat pinggang pelvis janin sebagai faktor yang mengesahkan jantina bayi yang belum lahir. Oleh itu, semasa menjalankan pemeriksaan ultrasound, pakar itu tidak hanya memberi perhatian kepada bidang ossifikasi, tetapi juga mengukur parameter utama tulang pelvis.

Fungsi pelvis

Struktur spesifik tulang panggul ditentukan oleh fungsi mereka. Dalam proses perkembangan evolusi, manusia mula bergerak secara menegak, yang meningkatkan beban di bahagian bawah kerangka. Dalam hal ini, terdapat peningkatan dalam pangkal tulang, ligamen digantikan dengan sendi kuat. Antara fungsi utama pelvis ialah:

 • Rujukan. Girdle pelvis menyumbang kepada keseluruhan beban bahagian atas badan.
 • Motor. Tulang bawah dilampirkan pada tulang pelvis, memberikan pergerakan di ruang angkasa.
 • Menjaga keseimbangan Oleh kerana perubahan kedudukan badan semasa pembangunan, pusat graviti telah beralih. Tulang besar bahagian bawah tubuh menyumbang kepada penstabilannya apabila melakukan pelbagai tindakan.
 • Perlindungan. Tulang pelvik berfungsi sebagai perlindungan kepada organ-organ dalaman sistem genitouriner dan pembiakan, bahagian bawah saluran penghadaman.
 • Penyertaan dalam aktiviti buruh. Ciri-ciri anatomi pelvis seorang wanita membolehkannya mewujudkan keadaan fisiologi bagi janin yang semakin meningkat. Oleh kerana perubahan latar belakang hormon berlaku radas ligamentous. Ini menyebabkan anjakan tulang semasa kelahiran dan pemulihan lanjut pada tali pinggang pelvis dalam tempoh selepas bersalin.

Struktur

Anatomi pelvis manusia telah lama tidak menjadi rahsia. Struktur kerangka anggota bawah telah difahami sepenuhnya. Pengembangan kaedah diagnostik instrumental, seperti sinar-x, resonans magnetik dan tomografi yang dikira, ultrasound, membolehkan kita untuk mengesan tab, pembentukan dan ciri-ciri umur tali pinggang pelvis.

Dalam sesetengah sumber Internet, tulang ekstrem yang lebih rendah disatukan secara salah oleh tulang pinggul nama biasa. Sebenarnya, keadaan dengan struktur pelvis, kita pertimbangkan di bawah.

Rangka tulang

Struktur pelvis seorang kanak-kanak dan orang dewasa adalah berbeza. Pada masa kanak-kanak, tali pinggang itu diwakili oleh tiga ligamen tulang elastik yang saling berkaitan. Antara 14 dan 16 tahun, tisu penghubung yang lembut dapat dikalsin. Terjadi perpaduan bahagian-bahagian individu rangka ke dalam satu tulang - yang tidak bernama. Marilah kita mempertimbangkan lebih terperinci setiap satu daripada mereka:

 1. Tulang ilium. Ia adalah bahagian belakang ikat pinggang pelvis, bersambung dengan tulang belakang. Ia merembat badan dan sayap, berakhir di rabung. Struktur ini berfungsi sebagai penahan korset otot dinding abdomen. Di permukaan dalaman Ilium terdapat fossa. Ia dikenali kerana mempunyai lampiran yang terletak di sebelah kanan badan - sebahagian daripada cecum, sering terlibat dalam proses keradangan.
 2. Ischium. Ia terletak di antara ilium dan tulang kemaluan dan diwakili oleh badan dan cawangan. Pada permukaannya terdapat gundukan besar, yang menyumbang beban utama apabila seseorang sedang duduk. Dalam kedudukan tegak, pembentukan anatomi ini tidak divisualisasikan, kerana di atas ia adalah lapisan tebal lemak subkutaneus dan serat otot.
 3. Tulang kemaluan. Tulang puber yang betul dan kiri dihubungkan dengan cara rawan, membentuk simfisis. Peranannya sangat baik pada wanita. Semasa kehamilan, sifat tulang rawan berubah. Ia menjadi lembut, yang meningkatkan jarak antara tulang kemaluan dan memperluas diameter kanal lahir. Di atas simfisis terdapat lapisan tisu adipose yang membentuk pubis.

Hip bersama

Girdle pelvis terdiri daripada sendi pinggul, dengan bantuan yang mana anggota bawahnya dilampirkan. Persimpangan tulang ileum, sciatic dan pubik membentuk acetabulum. Ia termasuk bahagian artikular dari femur - kepala. Oleh kerana bentuk khas permukaan, sendi pinggul dapat membuat pergerakan dalam tiga pesawat, dan alat ligamen yang maju menghalang amplitudnya yang berlebihan.

Bahagian seni artikulasi ditutup dengan rawan hyaline. Ia memberikan luncuran kepala femoral yang licin dalam acetabulum. Ini juga menyumbang kepada cecair sinovial yang mengisi rongga sendi. Sebagai tambahan kepada fungsi pelincir, ia menyediakan:

 • pemakanan rawan;
 • mengurangkan beban, mempunyai kesan kusut.

Fungsi normal sendi pinggul memastikan postur yang stabil dan menyediakan gerakan penuh.

Kapal

Bekalan darah ke girdle panggul berkembang. Ia disediakan oleh arteri ileal yang besar, dibahagikan kepada cawangan yang lebih kecil. Rangkaian kapilari merapatkan organ dalaman, memelihara sistem muskuloskeletal. Pengaliran darah berlaku di dalam venous vessels, yang terletak secara dangkal atau secara mendalam.

Patologi

Patologi ikat pinggang paling sering dikaitkan dengan kesan traumatik. Yang paling berbahaya adalah patah tulang pelvik, di mana terdapat kerosakan pada organ dalaman. Melanggar integriti usus, pundi kencing secara signifikan merumitkan keadaan pesakit, memburukkan prognosis untuk pemulihan.

Antara penyakit sendi pinggul, tempat khusus didiami oleh patologi displastic yang berkaitan dengan kecacatan kongenital tisu penghubung artikulasi. Kaedah diagnostik dan rawatan moden dapat membantu pesakit secara berkesan, tetapi dalam kes-kes yang lebih maju, satu-satunya cara untuk membantu seseorang adalah endoprosthetics.

Bagaimana tulang pelvis, sokongan utama seseorang?

Tulang pelvis adalah sokongan yang boleh dipercayai untuk keseluruhan rangka manusia, serta struktur padat untuk melindungi organ-organ yang terletak di bahagian bawah abdomen. Anatomi tulang pelvis adalah kepentingan khusus berkaitan dengan struktur dan masa mereka yang diperlukan untuk pembentukan struktur akhir.

Anatomi tulang pelvis

Setiap tulang pelvis dibahagikan kepada tiga seperti berikut:

 1. Ilium - tulang jurang yang membentuk tulang pelvis atas. Anda boleh merasakan (sentuh) dengan meletakkan tangan anda di pinggul anda.
 2. Tulang sciatic adalah bahagian tulang pinggul yang terletak di belakang di bawah, dalam bentuk yang menyerupai arka.
 3. Pubic - lobus anterior pangkal tulang pelvik.

Apabila disambungkan, tulang-tulang ini membuat acetabulum - rehat utama di mana ketua femur terletak.

Pada usia kanak-kanak (sehingga usia 16-18 tahun), tulang-tulang ini bersatu dengan tulang rawan yang lain, pada usia yang lebih tua (selepas 18 tahun) tisu ini mengeras dan secara beransur-ansur berubah menjadi tulang pepejal, yang disebut pelvik. Foto itu menunjukkan badan tulang sciatic.

Menarik Di dasar tulang sciatic adalah benjolan - tulang kasar dan tebal. Di dalam masyarakat mereka dipanggil tulang untuk duduk, kerana dalam posisi duduk berat manusia diagihkan pada tulang pelvis.

Anatomi pelvik biasa

Persimpangan kemaluan di bahagian depan dan sendi sacroiliac, yang terbentuk dari satah sampingan bahagian belakang tulang dan pangkal sacrum, adalah anatomi normal tulang pelvis. Dalam video, anda boleh mengenali struktur pelvis seseorang.

Secara anatomi, pelvis dibahagikan kepada dua bahagian:

 1. Besar - bahagian tulang yang sangat luas (terletak di bahagian atas pelvis).
 2. Pelvis kecil - bahagian yang sempit (terletak di bahagian bawah pelvis).

Kedua-dua lembangan secara konvensional dibahagikan dengan garis sempadan yang dipanggil di sepanjang bahagian atas sakrum, kemudian ke arah arcuate ilium, ia juga menangkap bahagian luar tulang kemaluan dan simfisis dengan nama yang sama.

Pada kedua-dua belah pihak, banyak tulang rongga perut, belakang, dan tulang belakang dilampirkan pada tulang-tulang ini. Sesetengah otot kaki bermula dari mereka. Oleh itu, ia bertukar kerangka berotot.

Struktur pelvis kecil dan besar

Pelvis adalah bahagian komponen bahagian bawah rangka manusia. Selain tailbone dan sacrum yang dibentuk oleh dua tulang pelvis. Selain tulang, sendi panggul dan ligamen bertindak sebagai sokongan untuk seluruh tubuh.

Pelvis besar di bahagian depan terbuka, di kedua-dua belahnya adalah pesawat Ilium, dan di belakang vertebra lumbar dan tempat pembentukan sakrum.

Pelvis adalah ruang silinder, di sisi mana bahagian bawah tulang iliac dan sciatic terletak. Tulang kemaluan membentuk dinding depan pelvis, manakala belakang terbentuk dari tulang sakrum dan tulang punggung.

Menukar besar ke kecil mencipta bahagian atas. Dan laluan bawah - dari tulang kemaluan, tailbone dan sciatic bumps.

Sendi panggul dan ligamen

Sendi pinggul mempunyai struktur yang kompleks dan melakukan fungsi yang sangat penting dalam kehidupan seseorang. Terima kasih kepada sambungan ini, seseorang boleh melakukan tindakan sedemikian:

Sendi terdiri daripada kepala femoral dan acetabulum. Bahagian-bahagian alur yang bersentuhan dengan kepala paha itu ditutup rapat dengan tisu tulang rawan. Di bahagian tengah acetabulum terdapat fossa, yang di bawah dipenuhi dengan tisu penghubung dan dibalut membran sinovial. Ia berada dalam lubang ini bahawa ligamen kepala femoral dilampirkan.

Pakar mengenal pasti jenis ligamen berikut:

 1. Ileo - ligamen femoral. Ligan yang paling stabil dan padat di dalam badan manusia, kepenuhannya mencapai 1 cm.
 2. Pubic-sciatic - ligamen femoral adalah kurang maju daripada sebelumnya. Oleh kerana ligamen ini berasal dari ischium yang membentuk acetabulum, ia terletak di belakang sendi.
 3. Ligan pusingan adalah pertemuan antara kolagen yang mengisi kapsul bersama. Lembaran ini menutup leher paha.

Alam membentuk sendi dengan cara yang sama untuk menyelamatkan mereka dari kerosakan dalam gerakan. Oleh itu, dia meletakkan ligamen dalam metafisis sendi, yang membolehkan memutar kaki ke kanan atau kiri.

Setiap bundle bertanggungjawab untuk fungsi tertentu:

 1. Terima kasih kepada ligamen ilio-femoral, seseorang mempunyai keupayaan untuk berdiri tegak dan tidak jatuh kembali.
 2. Ligan pubic-ischio-femoral menyumbang untuk memusingkan dan mencabut sepanjang sisi anggota badan yang lebih rendah.
 3. Terima kasih kepada ligamen bulat, leher pinggang itu tetap.

Ligamen sendi pinggul direka untuk mengurangkan anjakan sendi ini.

Ciri-ciri struktur pelvis pada kanak-kanak

Struktur tulang pelvis terus berlaku semasa pertumbuhan anak. Selain itu, struktur ini tidak sekata, seolah-olah dengan selang-seling, dari peringkat pesat ke peringkat pertumbuhan perlahan.

Pada masa kelahiran, hampir semua tulang bayi yang baru lahir terdiri daripada tisu tulang rawan. Tisu yang teroksidasi hanya dinyatakan dalam bahagian kecil tulang pinggul, yang terletak pada jarak antara satu sama lain. Itulah sebabnya tulang pelvis seseorang di zaman kanak-kanak paling hampir sama dengan kemurungan berbentuk corong.

Menarik Dengan jenis alat kelamin, tulang akan terbentuk hanya semasa baligh.

Rata-rata, tulang pelvik pada kanak-kanak lelaki sehingga umur 3 tahun berkembang lebih cepat daripada kanak-kanak perempuan, tetapi oleh kira-kira 6 tahun kanak-kanak perempuan mengejar anak lelaki dalam pembangunan, dan sekitar 10 tahun, tulang pelvik pada kanak-kanak perempuan ketara melebihi kadar pembangunan mereka. lelaki

Di suatu tempat dari umur 13-14, perbezaan seksual kecil pada tulang mula muncul, dan pada usia 18 tahun perbezaan ini jelas terlihat. Struktur tulang pelvis pada lelaki lebih dekat kepada 23 tahun, pada wanita - 25 tahun.

Ciri-ciri tulang pelvis di kalangan wanita dan lelaki dan perbezaannya

Dalam kedua-dua lelaki dan wanita, semua tulang hampir sama, kecuali untuk pelvik. Mereka adalah unik dalam jenis mereka, mempunyai ciri-ciri seksual yang tersendiri, terutama ini merujuk kepada pelvis.

Menarik Pada lelaki, tulang pelvis lebih sempit dan lebih tinggi, sementara tulang wanita lebih lebar dan sedikit lebih rendah. Pada lelaki, mereka lebih tebal, pada wanita - lebih halus.

Struktur tulang pelvik wanita mempunyai perbezaan berikut:

 1. Mereka lebih luas dan padat, cembungnya kurang jelas.
 2. Tulang pubis diartikulasikan dalam bentuk sudut kanan (90-100 darjah).
 3. Punggung dan pesawat iliac tulang terletak jauh dari satu sama lain. Jarak ini mencapai 25 hingga 27 cm.
 4. Lumen pelvis yang lebih rendah adalah lebih luas dan agak menyerupai penampilan bujur, saiz pelvis juga agak lebih besar, dan satah condong pada pelvis adalah 55-60 ° C

Juga, pelvis melakukan di tubuh wanita fungsi yang paling penting dalam kanal lahir.

Struktur tulang pelvis lelaki mempunyai perbezaan berikut:

 1. Pelvis lebih ketara di tanjung, sudut akut pelvis, ia adalah 72-75 ° C
 2. Pesawat iliac dan tubercles sciatic terletak berdekatan antara satu sama lain.
 3. Jarak antara tulang duri atas tulang iliac hampir 22 - 23 cm,
 4. Lumen pelvis yang lebih rendah sudah sama dengan bujur panjang, nilai lebih kecil, dan sudut kecenderungan adalah 50-55 ° C.

Oleh itu, kita boleh dengan selamat mengatakan bahawa anatomi pelvis apabila dibandingkan dengan seks sangat berbeza pada lelaki dan wanita, tetapi semuanya datang kepada satu saiz. Pelvis wanita lebih besar. Ini disebabkan kelahiran anak-anak. Ia adalah pelvis lebar yang diperlukan untuk aliran buruh yang normal, kerana pada masa lahir kanak-kanak itu melalui lubang (aperture) di kawasan bawahnya.

Anatomi patologi

Terdapat banyak anomali tulang dan mereka bergantung kepada pelbagai faktor, mulai dari kemerosotan intrauterine tulang (paling sering dijumpai pada bayi pramatang) dan berakhir dengan kecederaan (dislokasi, patah tulang), yang seterusnya membawa kepada patologi tulang pelvis.

Anomali yang paling biasa adalah pelvis luas, sempit atau cacat.

 1. Luas. Hari ini membezakan pelvis secara klinikal dan anatomi. Patologi ini berkemungkinan tinggi di kalangan orang yang berlebihan berat badan.
 2. Sempit Selain itu, mereka dibahagikan kepada secara klinikal dan sempit secara anatomis. Penyebab pelvis sempit boleh menjadi gangguan perkembangan di dalam rahim ibu, nutrisi tidak mencukupi, beberapa penyakit serius, misalnya, rakit.
 3. Deformasi (pemindahan tulang). Dalam 99% kes, anjakan berlaku pada badan bayi semasa kelahiran (jika tulang pelvik kanak-kanak itu cacat, maka anak itu juga melalui saluran kelahiran, tulang bukan sahaja pelvis terbengkalai, dan seluruh kerangka dipindahkan). Patologi ini dihantar dari ibu kepada anak. Dan hanya 1% pesakit, kecacatan pelvik berlaku akibat kecederaan.
 4. Aplasia atau hypoplasia - penyakit yang diwarisi ini agak jarang berlaku, dicirikan oleh ketiadaan atau kelemahan salah satu tulang pelvis.
 5. Acetabulum mendalam - ketua femur terletak lebih dalam. Patologi boleh bersifat unilateral dan bilateral (paling biasa).
 6. Divergensi symphysis pubic - paling sering diperhatikan pada pesakit yang mengalami gangguan sistem saraf pusat, exstrophy pundi kencing atau kolum tulang belakang.

Gambar yang lebih jelas tentang tahap anomali diberikan oleh data X-ray.

Anomali langka

Kadang-kadang terdapat jenis ubah bentuk berikut:

 1. Corong - ditentukan oleh penurunan saiz pelvis dari pintu masuk ke pintu keluar.
 2. Hypoplastic. Tulang pelvik sama rata di kedua belah pihak.
 3. Infantile. Pelvis yang secara anatomik menyempitkan, tipikal untuk kanak-kanak.
 4. Kerdil. Jenis pelvis bayi yang paling kompleks.
 5. Kososuzhenny. Terdapat penyempitan tulang pelvik yang tidak sekata pada kedua-dua belah pihak, yang sering dicetuskan oleh kelengkungan tulang belakang.
 6. Lorda. Ukuran kecil dari pintu masuk ke panggul secara anatomis, ditentukan oleh lordosis di rantau lumbar berhampiran sakrum.
 7. Tidak sah Pelvis yang sama di kedua-dua belah pihak.
 8. Scoliotic. Keabsahan panggul disebabkan oleh scoliosis di kawasan lumbar.
 9. Spondylolisthetic. Pelvis disebabkan oleh tergelincir dari sacrum vertebra lumbar V.
 10. Rata. Jadi, selalunya, pertimbangkan pelvis, dikurangkan dalam semua aspek.

Sendi itu sendiri mempunyai struktur yang sangat kompleks, dan ia dicirikan oleh perubahan dalam tempoh sepanjang hayat.

Tulang pinggul dianggap salah satu tulang terbesar dalam tubuh manusia. Femur adalah tulang tubular, silinder berbentuk sedikit melengkung di depan dan melebar di bahagian bawah. Di bahagian belakang tulang adalah permukaan yang kasar ke mana otot dipasang. Sendi pinggul terbentuk oleh rongga artikular dan kepala paha.

Kepala femur ditentukan dalam lampiran yang paling dekat, yang mempunyai satah artikular, dan itu adalah berkat kepadanya bahwa ia dilekatkan pada acetabulum. Dan pada gilirannya, ia dilekatkan pada leher yang ditandakan, yang diletakkan pada sudut sekitar 120-130 ° C hingga paksi tulang pinggul. Oleh itu, pada manusia, tulang pelvis menyokong seluruh tubuh bergerak dan memastikan berfungsi normal.

Kami akan sangat berterima kasih jika anda menilai dan berkongsi di rangkaian sosial.

Pelvis manusia: struktur dan saiz

Pelvis adalah bahagian dari kerangka manusia yang terletak di pangkal tulang belakang. Di hadapan dan di belakang tulang pelvis, tulang belakang berlekuk dilampirkan, termasuk otot perut, belakang, dan tulang belakang. Di samping itu, beberapa otot anggota badan yang lebih rendah bermula di kawasan ini. Fraktur pelvik adalah lesi yang paling berbahaya dan tidak boleh dirawat.

Struktur pelvis manusia (pelvis) termasuk dua tulang pelvis, yang, bersambung antara satu sama lain dan dengan sakrum, membentuk cincin tulang tertutup. Ini sebahagian rangka manusia berfungsi sebagai sokongan untuk badan dan tempat lampiran anggota bawah. Pelvis dibahagikan kepada pelvis besar (pelvis utama), yang membentuk keseluruhan tunggal dengan rongga perut, dan pelvis kecil (pelvis minor).

Anatomi manusia: struktur pelvis besar dan kecil

Gas besar - pelvis atas - dibentuk oleh sayap tulang iliac dari sisi, V belakang lumbar vertebra. Pelvis dibentuk di belakang permukaan pelvik sakrum dan tulang ekor, dari sisi - mayat tulang iliac, tulang sciatic dan ligamen pelvis, dan di hadapan - tulang kemaluan, symphysis kemaluan dan membran obturator.

Dalam anatomi struktur pelvis, sempadan antara pelvis utama dan pelvis minor adalah garis sempadan (iinea terminalis). Ia dibentuk oleh garis arcuate tulang iliac, lendir, bahagian anterior yang paling menonjol dari lajur vertebral antara vertebra lumbar V dan pangkal sacrum, puncak kemaluan dan kelebihan atas symphysis kemaluan.

Salah satu ciri struktur pelvis adalah bahawa sakrum dimasukkan antara dua tulang pelvis seperti baji dan berfungsi sebagai kunci lengkungan yang dibentuk oleh dua tulang pelvis, yang terletak pada kepala femoral.

Pelvis dalam kedudukan menegak seseorang mempunyai kecenderungan yang ketara ke arah depan, dan tahap kecenderungan pelvis berbeza-beza secara individu dan berbeza-beza bergantung kepada kedudukan dan kedudukan tubuh.

Untuk lebih memahami struktur pelvis, lihat gambar-gambar ini:

Dimensi utama pelvis seorang wanita (dengan meja)

Kerangka pelvik telah menyebut perbezaan seks: pelvis wanita lebih luas dan lebih pendek daripada lelaki. Semua saiz pelvis pada wanita adalah lebih besar daripada pada lelaki, kerana janin semasa buruh bergerak melaluinya. Ciri-ciri seksual dan individu pelvis akhirnya dibentuk pada usia 18-20.

Jadual "Dimensi utama pelvis wanita":

Saiz pelvis

Jarak yang ditentukan antara struktur anatomi

Magnitud
lihat

Tulang pelvis

Anatomi pelvis manusia agak rumit. Ini difasilitasi oleh beban tinggi dan pelbagai fungsi yang dilakukan. Pelvis manusia menghubungkan batang dan anggota bawah, masing-masing, tekanannya adalah, dari atas ke bawah.

Ciri-ciri

Menariknya, kepelbagaian mamalia di planet ini, di dalam manusia bahawa saiz pelvis di bahagian silang lebih besar daripada di anterior-posterior. Selain itu, dalam perkembangan janin, bentuk pelvis janin adalah sama seperti dalam mamalia berkaki empat, tetapi perubahan dari masa ke masa.

Disebabkan sifat perbezaan seks dan ciri-ciri badan, tulang pelvis wanita lebih luas dan lebih rendah. Sayapnya dan benjolan bahagian sciatic lebih bercerai kepada pihak untuk memudahkan perjalanan kehamilan dan melahirkan anak. Perbezaan dalam struktur pelvis mula terbentuk dengan segera selepas permulaan tempoh haid pertama (di bawah pengaruh hormon seks wanita).

Menariknya, dengan kekurangan hormon seks wanita, terhadap latar belakang fungsi ovari yang berkurangan, anatomi perubahan pelvis wanita (menjadi sempit) disebabkan oleh perlambatan pembentukan ciri wanita.

Apakah fungsi pelvis manusia?

Dalam struktur anatomi pelvis badan manusia adalah sangat penting, kerana ia melakukan fungsi penting untuk badan:

 • asas - lajur vertebral dilampirkan kepadanya;
 • pelindung - di dalam rongga pelvis terletak organ manusia (pundi kencing, usus besar, organ kelamin wanita dan lelaki);
 • pelvis melakukan fungsi pusat jisim kerangka manusia;
 • hematopoietik - kerana kandungan sumsum tulang merah yang tinggi.
Artrodex - pelepasan anda dari kesakitan sendi!

Tulang pelvis kanan

Perlindungan

Fungsi perlindungan pelvis

Salah satu fungsi penting pelvis dianggap sebagai pelindung. Anatomi tubuh manusia adalah seperti di rantau pelvis yang terletak hampir semua organ pembiakan, pundi kencing dan beberapa organ rongga abdomen.

Semua organ ini dilindungi dari kerosakan mekanikal dan anjakan oleh tisu tulang belakang rongga pelvis.

Ini amat penting bagi wanita dalam membawa kanak-kanak. Bahagian bawah pelvis dalam bentuk sambungan sakrum dan tulang iliac dihubungkan dengan ikatan dan menyokong uterus dalam posisi yang diinginkan.

Tulang pelvik dan kehamilan

Struktur tulang pelvis

Tulang pelvis adalah salah satu struktur tulang yang paling besar pada tubuh manusia, dan struktur dan bentuk geometrinya adalah disebabkan oleh fungsi utama - yang menyokong. Ia dibentuk oleh tiga bahagian: sciatic, kemaluan, dan iliac. Dan sebelum permulaan baligh, jabatan dipisahkan oleh tisu tulang rawan, dan pada usia 14-17 tahun, jabatan-jabatan tersebut bergabung dan menjadi satu tulang pelvis.

Penyambungan jabatan berlaku di kawasan dengan beban terbesar - di kawasan acetabulum. Dalam acetabulum terletak kepala paha, dan dengan itu membentuk sendi pinggul.

Pelvis iliac terletak di atas acetabulum, dan terdiri daripada sayap dan badan. Sayap pada akhirnya mempunyai sikat khas, di mana serat otot perut abdomen dilampirkan. Dari sisi posterior kawasan iliac, permukaan tulang disambungkan ke sendi sakrum (sendi sacroiliac).

Wilayah pubik terletak di bawah acetabulum dari depan. Ia terdiri daripada dua cabang yang dihubungkan pada satu sudut. Di persimpangan cawangan ialah tisu rawan. Semua bersama - ini adalah symphysis kemaluan. Semasa penstrukturan semula badan wanita kepada melahirkan anak, tisu tulang rawan melembutkan dan tulang-tulang bergerak terpisah agar tidak menghalang kanak-kanak daripada meninggalkan kanal lahir.

Bahagian sciatic terletak secara simetri ke bahagian belakang kemaluan. Seperti kemaluan, ia adalah di bawah acetabulum. Tulang tulang di rantau sciatic mempunyai bonggol berkuasa yang ditutup dengan tisu otot dan lemak. Ia adalah benjolan yang menyokong seseorang semasa duduk dalam kedudukan duduk.

Pelvis manusia terbentuk oleh struktur pelvis, sakrum dan tulang selangka. Bersama-sama, mereka membentuk rongga pelvik anulus.

Hip bersama

Sendi pinggul adalah salah satu sendi yang paling penting pada manusia yang membolehkan berjalan, berjalan atau bergerak objek.

Pembentukan sendi bermula pada rahim. Selepas kelahiran, ia sebahagiannya terdiri daripada lapisan hyaline cartilaginous, dan dalam 4-5 bulan tulang rawan mengunci. Pada masa yang sama terdapat pertumbuhan yang intensif femurs. Dalam proses pematangan, tulang rawan hyaline sepenuhnya terputus dan pertumbuhan berhenti. Pada masa akan datang, bentuk, kedudukan relatif dan struktur tulang manusia sentiasa berubah.

Struktur sendi pinggul

Sendi pinggul terdiri daripada dua rongga acetabular tulang pelvis dan sepasang kepala femoral. Bentuk sendi sepadan dengan sfera, kerana acetabulum mempunyai penampilan separa sfera, yang diisi dengan tisu lemak, dan di tepi ada rim tulang rawan. Struktur sendi pinggul adalah disebabkan sifat fungsi yang dilakukan.

Struktur sendi pinggul

Kepala globular femur dengan tulang rawan yang menutup leher tulang paha disambungkan ke tulang itu sendiri (acetabulum). Permukaan luar sendi dilindungi oleh kapsul yang kuat. Terdapat beberapa ligamen di dalam sendi. Sebagai contoh, ligamen kepala femoral menyerap beban pada tulang pinggul semasa aktiviti motor, dan juga melindungi kapal makanan di dalamnya.

Ligamen Ileo-femoral adalah yang paling tahan lama di seluruh tubuh manusia, dan ketebalannya adalah sekitar 8-10 mm. Fungsi mereka adalah brek apabila meluruskan dan memutarkan pinggang ke dalam. Kedua-dua ligamen-femoral ligamen, sebaliknya, menghalang penyingkiran paha dalam kedudukan yang tidak menentu.

Seluruh penting struktur pelvis lelaki dan wanita

Tiada ulasan lagi. Jadilah yang pertama! 4,934 pandangan

Semua komponen badan manusia direka bentuk secara unik oleh alam semula jadi dan dengan jelas melaksanakan fungsi mereka, sama ada struktur femur atau pelvis. Bahagian badan ini adalah tali pinggang anggota bawah, yang mempunyai sendi pinggul di kedua-dua belah pihak. Bidang rangka ini adalah sejenis kesinambungan tulang belakang dan melakukan banyak tugas pada manusia. Dengan struktur pelvis seseorang diperlukan untuk memahami, kerana, walaupun kesamaan, anatomi wanita dan lelakinya berbeza.

Struktur tanpa butiran

Jumlah komponen boleh dipanggil dua - ini adalah sacrum dan dua tulang yang tidak disebut namanya, yang juga dikenali sebagai pelvik. Sambungkan sendi tidak aktif mereka, yang dikuatkan oleh ligamen. Terdapat pintu masuk dan pintu keluar, yang ditutup dengan bantuan otot, ciri-ciri ini lebih penting pada wanita, kerana mereka mempunyai pengaruh pada masa buruh. Terdapat banyak lubang di mana kapal dan saraf berlalu. Dengan bantuan tulang pelvis tanpa nama, ia dihadkan kepada bahagian depan dan sisi. Di belakang sekatan itu adalah tailbone, yang merupakan kelanjutan dari tulang belakang.

Tulang pelvis yang tidak dinamakan

Struktur tulang pelvik ini unik dengan cara sendiri, kerana mereka adalah tiga tulang yang mempunyai sendi di bawah 16 dan kemudian bersatu bersama, yang disahkan oleh anatomi X-ray. Sendi ini tumbuh bersama dalam acetabulum, nama yang diterjemahkan dari bahasa Latin sebagai cuka. Dalam bidang pembentukan ini adalah sendi pinggul, yang pada manusia diperkuat oleh ligamen dan dengan bantuan otot. Komponen tulang tanpa nama:

Iliac mempunyai badan yang terletak di kawasan rongga engsel, serta sayap. Di permukaan dalaman ia mempunyai kerutan, bentuknya adalah disebabkan oleh hakikat bahawa terdapat gelung usus. Di bawah adalah garis tidak bernama, yang mengehadkan pintu masuk ke pelvis dan berfungsi sebagai panduan untuk seorang lelaki untuk doktor, ini terpakai kepada wanita. Di permukaan luar terdapat tiga garis - tempat penambatan otot gluteal. Di pinggir sayap melepasi rabung, yang berakhir dengan tulang belakang dan tulang belakang, tulang belakang iliac, ia mempunyai kelebihan luar dan kelebihan. Terdapat tulang ilium bahagian atas dan bawah, di bahagian atas dan belakang, yang pada manusia adalah tanda-tanda anatomi penting.

Bunyi kedua, yang mempunyai badan di bahagian engsel, adalah kemaluan. Ia mempunyai dua cabang dan membentuk satu lagi sendi - symphysis kemaluan. Pembentukan ini dipanggil setengah-sendi, kerana ia mempunyai beberapa tanda-tanda pergerakan sendi, tidak hadir atau dalam bentuk gelongsor, tetapi ia menyimpang semasa melahirkan anak, meningkatkan rongga pelvis kecil. Cawangan atas berjalan mendatar, dan yang lebih rendah - menegak. Menghubungkan ke tulang sciatic, mereka menghadkan pembukaan obturator.

Simposis pubik diperkuatkan oleh ligamen, yang dipanggil membujur atas dan bawah. Kadang-kadang, semasa melahirkan anak, pecahnya berlaku, seperti yang ditunjukkan oleh anatomi X-ray dalam imej yang dihasilkan. Cawangan atas adalah limiter pintu masuk ke rongga pelvis pada manusia. Bahagian bawah menghadkan pesawat keluar.

Bilah ketiga adalah sciatic, tubuhnya, tumbuh bersama di asetilulum sendi pinggul. Satu proses, yang mempunyai bukit kecil, berlepas dari badan, ada padanya bahawa orang bergantung semasa duduk.

Sacrum

Pada zaman dahulu, sakrum dianggap sebagai tulang suci dan oleh itu mendapat namanya dalam bahasa Latin - sacram, yang diterjemahkan sebagai suci. Ini tulang, tidak syak lagi, boleh dipanggil kesinambungan tulang belakang. Secara luaran, ia menyerupai tulang belakang, tetapi satu yang tumbuh bersama. Pada manusia, ini adalah lima vertebra, yang mempunyai permukaan licin di depan, dalam anatomi ia disebut pelvik. Jejak peleburan dapat dilihat pada permukaan ini, dan terdapat juga lubang di mana saraf memasuki rongga pelvis seseorang.

Permukaan posterior tidak merata, mempunyai ciri-ciri bulu bahagian tulang belakang ini. Gumpalan ini berfungsi untuk melekatkan otot dan ligamen. The sacrum dengan tulang yang tidak dikenali berkaitan dengan bantuan sendi yang diperkuat dengan ligamen. Di hadapan ada bahagian yang paling menonjol, yang merupakan tanjung dan berfungsi sebagai pedoman bagi seseorang semasa kajian di doktor - pakar ginekologi.

Sakrum berakhir dengan coccyx, yang merupakan sebahagian dari tulang belakang, dan termasuk dari 3 hingga 5 vertebra. Semasa buruh, dia ditolak ke belakang, membolehkan anak itu dilahirkan tanpa masalah. Ia juga mempunyai titik lampiran untuk otot lantai panggul.

Perbezaan pelvik

Dalam seorang wanita, komponen tulang dan organ dalaman mempunyai beberapa keunikan. Pelvis wanita menjalankan fungsi penting - terlibat dalam melahirkan anak. Dalam aspek ini, bukan sahaja anatomi klinikal dan X-ray, tetapi juga bentuknya adalah penting kepada doktor. Pada wanita, pelvis adalah lebih lebar dan lebih rendah, sendi pinggul terletak pada jarak yang lebih luas, tulang tidak berbeza dalam ketebalan. Bentuk sakrum di pelvis lelaki lebih sempit dan lebih cekung, tanjung dan tulang belakang yang lebih rendah lebih menonjol. Di pelvis wanita, sebaliknya adalah benar: sakrum adalah luas dan tidak menonjol begitu banyak.

Bentuk sudut kemaluan pada lelaki adalah akut dan berkisar antara 70 hingga 75 cm, pada wanita lebih langsung dan berkisar antara 90 hingga 100 cm, sayap pada pelvis wanita dilancarkan, dan tubercles sciatic berada pada jarak yang jauh. Tanda meriah seseorang boleh menjadi protikan tulang. Oleh itu, pada wanita, jarak antara tulang di bahagian depan adalah berkisar antara 25 hingga 27 cm, manakala pada lelaki ia rata-rata 22-23 cm.

Pada wanita, pesawat kemasukan dan keluar dari pelvis kecil lebih besar, dari atas, lubang pada wanita menyerupai bujur melintang, manakala pada lelaki ia membujur. Dan jumlahnya lebih besar pada pelvis wanita, yang dikaitkan dengan melahirkan anak. Ciri-ciri adalah di sudut kecenderungan. Di pelvis wanita, ia adalah sama dengan 55-60 darjah, manakala pada lelaki - 50-55 darjah.

Untuk tulang pelvis seseorang, saiz pintu masuk dan keluar ke pelvis adalah penting. Pintu masuk ke ginekologi adalah jarak antara kelebihan simfisis dan titik tanjung yang paling menonjol ke hadapan. Output ditentukan dari tepi tulang dan kelebihan simfisis. Dimensi sisi terletak di atas titik paling jauh dari garis tanpa nama, yang lebih rendah berada di antara tabrakan ischial.

Pada tulang pelvis rangka, anda dapat dengan mudah menetapkan lantai, keadaan ini digunakan semasa penggalian dalam arkeologi atau semasa pemeriksaan forensik, ketika hanya kerangka yang memiliki tugas untuk menentukan siapa miliknya. Dimensi pelvik diambil kira oleh pakar obstetrik semasa buruh dan semasa perancangan mereka. Jika dimensi diputarbelitkan atau tidak mencukupi, maka penghantaran dilakukan secara operatif, melalui bahagian caesar. Saiz pelvis ditetapkan dan direkodkan dalam kad wanita hamil apabila dia mula-mula menghubungi klinik antenatal. Pada lelaki, pelvis tidak penting.

Otot keropos

Keluar dari pelvis dipanggil perineum dan ditutup oleh otot, yang penting untuk wanita kerana mereka mengambil bahagian dalam proses bersalin. Perineum lelaki, seperti wanita, bertanggungjawab terhadap perbuatan buang air besar, kencing dan fungsi alat kelamin. Perineum manusia terdiri daripada otot lantai panggul, pengangkat dubur dan spinkter luaran. Terdapat juga beberapa otot yang menjejaskan fungsi seksual, menyumbang kepada pendirian, menyempitkan masuk ke vagina, contohnya, sciatic-cavernous.

Organ-organ yang berada di pinggul

Struktur bahagian tubuh manusia ini tidak dapat dibayangkan tanpa organ pelvis. Dalam rongga pelvis besar, ini adalah gelung usus, semasa kehamilan, rahim dan janin di dalamnya terletak. Juga di rantau kanan iliac di sebelah kanan, orang itu mempunyai lampiran, walaupun pilihan untuk lokasinya mungkin berbeza.

Wanita dan lelaki di rongga pelvis mempunyai beberapa ciri organ kelamin. Pundi kencing dan uretra berada di kedua-dua jantina, seperti bahagian langsung dan bahagian usus besar. Berhampiran tulang belakang adalah kapal, saraf, sebahagian daripada otot sendi. Berdekatan tulang belakang panggul adalah plexus saraf dan nodus limfa.

Di pelvis kecil, lelaki itu mempunyai prostat yang merangkumi uretra, ia terdiri daripada otot, dan vesikel seminal terletak di sebelahnya, serta tali spermatik.

Di antara organ pelvis, seorang wanita mempunyai ovari yang terdiri daripada otot, tiub fallopian, uterus, leher rahim dan vagina. Selain itu, rongga organ genital wanita berkomunikasi dengan rongga perut, yang penuh dengan penyebaran jangkitan. Ruang antara organ-organ itu diduduki oleh serat. Berhampiran rektum, serat ini dalam beberapa kes menjadi meradang, menyebabkan paraproctitis.

Bekalan darah dan plexus saraf

Organ-organ panggul mempunyai bekalan darah dan pemuliharaan darah mereka sendiri, berlepas dari tulang belakang. Saraf diwakili dalam bentuk plexus, serta saraf yang berasingan. Nod sakral dan coccygeal dianggap sebagai amalan yang paling penting. Sesetengah saraf keluar dari saluran tunjang dan menembusi rongga pelvis sebagai bebas.

Terdapat juga arteri dan urat berhampiran tulang belakang. Yang terbesar adalah arteri iliac biasa yang meluas dari aorta. Daripada masing-masing, cabang luar bercabang dari setiap sisi, ia pergi ke paha, dan bahagian dalam, yang membekalkan organ pelvis dan arteri iliac. Pengaliran darah dilakukan pada vena yang sama di vena cava yang unggul.

Anatomi pelvis sangat sukar, selain fakta bahawa ia adalah wadah untuk organ dalaman, ia juga membawa beban semasa berjalan dan mendistribusikannya. Sebarang kelengkungan tulang pelvik pada wanita boleh menjejaskan kejayaan melahirkan anak, keupayaan menanggung buah. Dalam kedua-dua jantina, kelengkungan, sebagai contoh, selepas kecederaan, boleh menyebabkan kepincangan, kesakitan atau gangguan organ-organ panggul, dan anatomi membantu menentukan sebab dalam kes tersebut.

Pengetahuan tentang setiap perincian struktur pelvis membolehkan anda menetapkan diagnosis, untuk memahami sebab perkembangan penyakit. Dalam sesetengah kes, ciri-ciri struktur digunakan untuk peperiksaan untuk menubuhkan jantina. Maklumat tentang struktur pelvis juga diperlukan semasa pemeriksaan dan membaca gambar X-ray.