Utama / Siku

Struktur cakera intervertebral

Bab 1. Struktur tulang belakang dan fungsinya

Tulang belakang terdiri daripada beberapa bahagian (Rajah 1). Di rantau serviks terdapat 7 vertebra (dalam bidang perubatan yang biasanya ditunjuk CI - CII), dalam toraks - 12 (TI - TXII), di lumbar - 5 (LI - LV), dalam sacral - 5 vertebra (SI - SV). Di samping itu, dari 3 hingga 5 vertebra kecil juga berada di tailbone.

Struktur tunjang tulang belakang membolehkannya menjalankan pergerakan berikut:

- perpanjangan dan lanjutan (jumlah amplitud - 170-245 °);

- tilts kanan dan kiri (jumlah span - 165 °);

- belok ke kanan dan ke kiri (kira-kira 120 °).

Pelbagai motor seperti ini kerana kesederhanaan struktur tulang belakang. Terlepas dari mana bahagian vertebra itu milik, mereka semua mempunyai struktur yang sama dan terdiri daripada badan, arka, dan proses.

Rajah. 1. Kolum tulang belakang

Badan vertebral (Rajah 2) menyerupai strukturnya sebagai silinder yang rata dan terbentuk daripada bahan yang lembut (berbanding dengan bahagian lain dari tulang belakang) bahan spongy. Ia adalah badan vertebra, bersama-sama dengan cakera intervertebral yang membentuk lajur vertebral, yang membawa beban paksi utama. Badan setiap vertebra mempunyai ciri-ciri sendiri. Semakin rendah vertebra adalah, semakin besar tubuhnya adalah, kerana beban paksi di atas tulang belakang meningkat dari atas ke bawah.

Arka dilampirkan pada badan vertebra dari belakang dengan dua kaki, sehingga membentuk foramen vertebra. Terusan tulang belakang dibentuk dari agregat lubang vertebral, yang melindungi kord rahim yang terletak di dalamnya dari kerusakan luar. Pada arka adalah alat untuk pergerakan vertebra - proses.

Proses spinous bergerak dari arka. Di sisi kanan dan kiri adalah 2 proses melintang. Atas dan ke bawah dari arka berlepas 2 proses artikular. Secara keseluruhannya, dari arka setiap vertebra, 7 pucuk pergi.

Dua vertebra, yang saling berkaitan dengan dua sendi intervertebral dan cakera intervertebral, struktur yang akan diterangkan kemudian, dan melindungi sebahagian daripada saraf tunjang, dalam perubatan dipanggil segmen vertebral (Rajah 3), sama sekali 31 (dengan bilangan segmen kord tulang belakang).

Rajah. 3. Segmen motor Vertebral

Hanya 24 segmen yang terlibat dalam pergerakan yang berterusan, kerana terdapat 23 cakera intervertebral dalam ruang tulang belakang (mereka tidak berada di antara vertebra 1st dan 2 di kawasan serviks, yang membentuk sendi sfera, di samping itu, 5 vertebra disambung bersama dan membentuk sakrum). Oleh itu, bersama-sama dengan kepala dan tulang pelvis, 24 segmen motor vertebra, disingkat PDS, terlibat dalam pergerakan lajur vertebral.

Bagaimana pergerakan lajur tulang belakang disediakan? Usaha otot bingkai kuasa, yang melekat tulang belakang. Pergerakan ini melibatkan kumpulan otot belakang dan perut.

Otot-otot belakang terbahagi kepada cetek dan mendalam. Otot-otot dangkal belakang, secara semula jadi, berada di atas. Ini termasuk otot latissimus dorsi, otot trapezius, otot rhomboid, otot mengangkat skapula, dan otot serratus bahagian atas dan bawah. Kesemua mereka terlibat dalam pergerakan tali bahu dan, sedikit demi sedikit, membantu kita meluruskan.

Otot perut berfungsi apabila kolum tulang belakang mengikat ke depan dan bertukar ke kanan dan kiri (yang paling utama adalah bahagian toraks dan lumbar yang lebih rendah).

Di bawah permukaan adalah otot belakang dalam - utama "penerus", yang terdiri daripada dua jalan: lateral (lateral) dan medial (median).

Saluran ini terbentuk daripada otot dengan pelbagai saiz. Sesetengah otot adalah panjang: mereka merebak di seluruh ruang belakang tulang belakang, melekat pada sacrum dan tulang belakang tulang belakang. Otot lain lebih pendek, panjangnya ialah 5-6 vertebra. Otot ketiga menyebar melalui 3-4 vertebra. Dan akhirnya, otot-otot lapisan terdalam, mereka melekat pada proses-proses vertebra yang bersebelahan, yang memutar relatif vertebra antara satu sama lain dan condong ke kanan dan kiri. Otot-otot jenis yang terakhir diucapkan hanya di bahagian paling mudah tulang belakang - serviks dan lumbar.

Perlu dikatakan bahawa di dalam tubuh manusia ada lebih dari 457 otot. Ciri utama mereka adalah kekuatan dan daya tahan.

Adalah diketahui bahawa otot lebih lama, semakin kuat. Ia mengecut lebih perlahan, tetapi ia boleh bekerja lebih lama. Semakin pendek otot, semakin kuat, pergerakannya lebih tajam, tetapi semakin cepat ia menjadi letih. Ia bukan secara kebetulan bahawa orang besar bergerak lebih lambat, dan orang kecil bergerak lebih cepat.

Jika ini adalah pemerhatian yang paling penting untuk dipindahkan ke otot belakang, maka terkecil, yang bermaksud yang terkuat dan paling berkekalan, akan menjadi otot yang menjangkau antara vertebra yang bersebelahan, yang memutar vertebra dan memiringkannya ke kanan dan kiri.

Struktur cakera intervertebral

Disk intervertebral adalah pembentukan anatomi kompleks yang menyerupai cakera dan terletak di antara vertebra. Disk intervertebral (Rajah 4) memberikan pergerakan tulang belakang, keanjalan, keanjalan, keupayaan untuk menahan beban berat, ia memainkan peranan utama dalam biomekanik pergerakan tulang belakang.

Rajah. 4. cakera Intervertebral

Cakera ini terdiri daripada nukleus pulpa yang menyerupai butiran biconvex lentil, yang terletak di tengah cakera. Kelantangan normal teras adalah 1 hingga 1.5 cm 3.

Nukleus dipenuhi dengan bahan gelatin yang terdiri daripada glycosaminoglycans, yang memainkan peranan utama dalam mengekalkan tekanan intradiscal. Oleh kerana harta mereka dengan cepat mengambil dan menyerahkan air, teras pulpa dapat meningkatkan jumlahnya sebanyak 2 kali.

Apabila tekanan pada luasan tulang belakang bertambah (contohnya, apabila mengangkat berat), molekul glikosaminoglik mengambil air. Nukleus cakera menjadi elastik dan mengimbangi beban pada tulang belakang.

Air ditarik balik sehingga tekanan pada cakera seimbang. Apabila beban pada tulang belakang dikurangkan, proses terbalik. Glycosamin glycans melepaskan air, keanjalan nukleus berkurangan dan set keseimbangan dinamik. Ini adalah fungsi utama cakera intervertebral - menyerap kejutan.

Nukleus mempunyai kapsul sejumlah kecil sel rawan dan serat kolagen, memberikannya keanjalan, dan dikelilingi oleh cincin berserabut, yang dibentuk oleh berkas penyambung yang padat. Bahagian hadapan dan sisi cincin berserabut dengan tegak bersudut dengan vertebra bersebelahan.

Di atas dan di bawah nukleus pulpous dengan cincin berserabut ditutupi dengan plat hyaline, yang terlibat dalam pengangkutan air dan nutrien ke nukleus pulpous dan perkumuhan produk metabolik. Plat hyaline sangat ketat kepada plat endplate, yang tegas berserakan dengan badan-badan vertebra yang bersebelahan, melindungi bahan spongy mereka dari beban yang berlebihan.

Adalah diketahui bahawa walaupun badan kita tumbuh (sehingga 20-25 tahun), cakera intervertebral mempunyai rangkaian vaskular, iaitu, melalui saluran yang melewati badan vertebra, dan setelah menghentikan pertumbuhan, mereka menjadi kosong (dihilangkan). Apa yang berlaku pada cakera semasa tempoh ini?

Penerimaan yang diperlukan untuk bahan manusia dewasa berlaku dengan impregnation dari vertebra bersebelahan melalui plat beralih dan hyaline. Cakera intervertebral agak lebih luas daripada vertebra yang bersebelahan, jadi bahagian lateral dan anteriornya menonjol sedikit di luar batas tisu tulang.

Ketinggian keseluruhan semua cakera intervertebral dalam bayi yang baru lahir adalah 50% daripada ketinggian ruang tulang belakang. Itulah mengapa bayi baru lahir sangat fleksibel. Apabila seseorang membesar, ketinggian cakera berkurangan. Dalam orang dewasa, ia hanya 25% daripada ketinggian ruang tulang belakang. Ketebalan cakera intervertebral bergantung pada tahap lokasi dan pergerakan bahagian yang sama pada tulang belakang.

Di rantau thoracic paling rendah, ketebalan cakera adalah 3-4 mm, di kawasan serviks, yang mempunyai mobiliti yang lebih besar, 5-6, di kawasan lumbar, ketebalan cakera mencapai 10-12 mm, kerana bahagian ini menyumbang beban paksi maksimum.

Disc intervertebral melakukan fungsi yang paling penting:

- ketat menghubungkan vertebra antara satu sama lain;

- memberikan mobiliti ruang tulang belakang;

- berfungsi sebagai penyerap kejutan.

Pertimbangkan fungsi ini dengan lebih terperinci.

Oleh kerana peralihan cincin yang berserabut lancar ke dalam plat hyaline (dan mereka, seterusnya, masuk ke dalam endplate), yang rapat dengan badan vertebra, tulang belakang dan cakera itu sendiri saling berkaitan dengan ketat dan ketat.

Tiada gerakan di simpang cakera dengan badan vertebra, dan oleh itu tidak ada geseran. Oleh itu, cakera tidak pernah dipadamkan dan, lebih-lebih lagi, tidak pernah melompat (kecuali, sudah tentu, kita bercakap tentang osteochondrosis, dan bukan tentang akibat kecederaan).

Memastikan mobiliti ruang tulang belakang

Terima kasih kepada cakera intervertebral, tulang belakang sangat mudah alih. Pergerakan vertebra individu dalam jumlah menentukan pergerakan seluruh tulang belakang. Yang paling mudah alih adalah bahagian serviks dan lumbar, paling mudah alih adalah bahagian toraks, kerana tulang rusuk terletak di bahagian ini. Motilitas Sacral juga minimum.

Disebabkan sifat glycosaminoglycans (mereka diterangkan di atas), cakera intervertebral berfungsi sebagai penyerap kejutan.

Untuk menegaskan kata-kata berkaitan dengan topik yang dipersoalkan seperti berikut:

"Kami bijak berkata:" Kita mesti! ",
saraf tunjang menjawab: "Ya!". "

Saraf tunjang dan otak adalah panduan dan panduan bagi semua proses yang berlaku di dalam badan kita. Tiada apa-apa tetapi mereka boleh mengawal kerja semua sel, organ dan sistem dengan cepat dan cekap.

Dalam bidang perubatan, struktur ini bersatu di bawah nama umum sistem saraf pusat, iaitu unsur anatomi utama yang merupakan sel saraf - perkara tertinggi dalam tubuh kita.

Tubuh manusia terdiri daripada 220 jenis sel. Kesemua mereka disusun berdasarkan prinsip yang sama, tetapi melaksanakan fungsi yang berbeza. Perbezaan luar sel saraf (Rajah 5) dari semua yang lain adalah bahawa ia mempunyai dua jenis proses:

- proses pendek saiz 1-3 mm (mereka boleh dikira dari 2 hingga 100 dan lebih), cawangan pokok (oleh itu nama mereka - dendrit, dalam terjemahan dari pokok dentron Yunani);

- proses panjang yang meluas dari badan sel, yang menghampiri jarak jauh - sehingga 1.5-1.7 m. Proses ini adalah proses utama, atau paksi, sel saraf. Ia dipanggil akson (diterjemahkan dari paksi Latin - paksi, asas, utama).

Rajah. 5. sel saraf

Sel saraf berwarna abu-abu, dan prosesnya (dendrites dan axons) putih kerana sarung myelin yang meliputi proses di luar, sama seperti penebat meliputi wayar.

Sel saraf dengan semua proses dan cawangan akhir disebut neuron. Melalui ramuan mereka, menembusi semua organ dan tisu, sel-sel saraf menyambungkan semua bahagian tubuh manusia menjadi satu keseluruhan, mengawal aktivitinya.

Dari sudut pandangan cybernetics, organisma hidup adalah mesin yang unik yang mampu mengurus diri sendiri. Sebagai IP Pavlov berkata, manusia adalah sistem yang mengawal diri sendiri, menyokong diri, mengarahkan dan menyempurnakannya. Dan semua fungsi ini dilakukan oleh sistem saraf yang terdiri daripada 45 bilion sel saraf, bahagian tertinggi adalah otak, yang mengawal semua proses tubuh, kerja setiap sel.

Di dalam otak membezakan antara bahan kelabu dan putih. Bahan kelabu adalah sekumpulan sel saraf yang terdapat dalam korteks serebrum. Setiap kawasan korteks adalah pusat saraf yang mengawal fungsi tertentu badan.

Dari pusat saraf sepanjang proses utama (axon) isyarat dihantar ke setiap sel dan setiap organ badan, dengan stimulasi elektrik yang memaksa mereka melakukan fungsi tertentu. Pusat saraf terdiri daripada ratusan dan bahkan ribuan sel saraf. Oleh itu, terdapat bilangan axons yang sama. Mereka berkumpul dalam berkas-berkas (saluran yang disebut), yang, apabila disatukan, membentuk kord rahim.

Saraf tunjang adalah tali silindris agak panjang, yang di bahagian atas adalah kesinambungan medulla, dan di bahagian bawah berakhir dengan titik tirus pada tahap lumbar lumbar ke-2.

Panjang saraf tunjang pada wanita mencapai 42, pada lelaki - 45 sentimeter. Dalam istilah moden, otak adalah pemproses, dan saraf tunjang adalah kabel yang memberikan kawalan dan maklum balas.

Agar isyarat untuk bergerak dari pusat otak ke struktur tertentu badan atau organ, adalah perlu untuk mengedarkan akson sepanjang kabel utama. Oleh itu, keseluruhan saraf tunjang terdiri daripada 31 segmen: 8 serviks, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sacral dan 1 coccygeal. Melalui segmen khusus, otak mengedarkan isyarat elektrik ke struktur badan atau organ tertentu.

Semua segmen adalah sama. Mereka terdiri daripada perkara kelabu dan putih, sama seperti otak. Perkara kelabu, iaitu, sel saraf, terletak di tengah dan dibentuk seperti sayap rama-rama atau huruf H (Rajah 6). Sekitar sel-sel saraf adalah ikatan, atau saluran, akson.

Rajah. 6. Dua segmen saraf tunjang

Dari sel-sel syaraf saraf tunjang, iaitu, dari separuh kanan dan kiri setiap segmen, proses akson utama, yang membentuk saraf kiri dan kanan segmen, bertolak dua pasang. Segmen melintang saraf tunjang dan saraf tulang belakang kanan dan kiri yang berkaitan, di mana otak mengawal bahagian tertentu badan, dipanggil segmen saraf (Rajah 7).

Rajah. 7. Segmen saraf

Dalam satu segmen menutup arka refleks pendek. Ia adalah hubungan antara otak dan badan.

Dalam satu akar saraf, anda boleh mengira dari 1,5 hingga 2 ribu axons. Dan jika 31 pasang akar saraf bergerak jauh dari saraf tunjang, dapat dikira berapa banyak "wayar" yang digunakan oleh otak untuk mengawal seluruh tubuh.

Hari ini ia terkenal di mana segmen tertentu saraf tunjang otak mengawal satu atau sebahagian bahagian badan atau organ dan bagaimana mempengaruhi proses ini.

Anatomi, struktur dan fisiologi cakera intervertebral

Cakera intervertebral adalah struktur pekeliling rata. Ia berdasarkan rawan, yang menghubungkan vertebra. Cakera intervertebral menduduki kira-kira satu perempat daripada panjang ruang tulang belakang. Yang terbesar adalah di kawasan lumbal dan serviks. Di sinilah banyak aktiviti motor direkodkan. Struktur vertebra adalah semi-elastik, jadi mereka memainkan peranan penyerap kejutan di dalam badan. Tulang vertebra dapat menyerap beban berat dan pada masa yang sama bergerak secara elastik. Dari masa ke masa, fungsi ini diputarbelitkan.

Anatomi kecil

Di dasar setiap tulang belakang adalah lapisan luar pepejal. Ia mengelilingi pusat seperti jeli, melindungi dari beban yang berlebihan. Lapisan luar termasuk gentian berserat. Ciri utama strukturnya adalah penyambung perkembangbiakan dan ke dalam badan vertebra. Jabatan luar mempunyai hubungan yang kuat dengan ligamen longitudinal tulang belakang.

Asas pemacu adalah:

 • teras separa cecair;
 • cincin berserabut.

Struktur ini membolehkan cakera memainkan peranan gasket. Lapisan dalaman dan teras bertindak sebagai bantal yang dipanggil. Mereka memberikan pergerakan lancar dan elastik. Nukleus gelatin terdiri daripada sejumlah besar air, sel tulang rawan dan serat berasaskan kolagen. Unsur pertama selalu berada di bawah tekanan.

Bahagian atas dan bawah vertebra adalah bersebelahan dengan cakera. Permukaan mereka ditutup dengan plat khas berdasarkan rawan hyaline. Struktur teras kerana jumlah air yang besar di dalamnya dapat berubah bentuk. Akibatnya, vertebra mudah bergerak relatif terhadap satu sama lain. Ini membolehkan mereka membengkok dan melengkapkan secara anjal.

Sekiranya ruang tulang belakang berlebihan, teras akan bertambah. Pada masa yang sama, sebarang perubahan dikawal oleh cincin berserat anjal.

Fungsi dan ciri cakera

Disc intervertebral melakukan fungsi triple. "Tugas" beliau termasuk:

 • bersesuaian antara vertebra;
 • mobiliti elastik;
 • susut nilai apa-apa jenis beban.

Fungsi terakhir dicapai oleh struktur cakera khas. Dia yang bertanggungjawab untuk semua biomekanik tindakan yang dilakukan antara vertebra. Ia didasarkan pada cakera berserabut, di tengahnya adalah teras seperti gel. Ia terdiri daripada mucopolysaccharides. Fungsi utama mereka adalah untuk mengawal keanjalan. Ini dicapai dengan keupayaan tertentu yang membolehkan anda memberi dan menyerap air.

Dengan peningkatan keamatan beban, mucopolysaccharides menyerap cecair. Terima kasih kepada proses ini, inti berkembang dalam saiz. Ini meningkatkan ciri kusyennya. Sebaik sahaja beban dikurangkan, bendalir dikeluarkan dan keanjalan secara beransur-ansur berkurang.

Pada zaman kanak-kanak, cakera intervertebral hampir separuh ketinggian keseluruhan tulang belakang. Fakta ini menerangkan peningkatan fleksibiliti kanak-kanak. Metabolisme air dan nutrien dari cakera sehingga usia tertentu dijalankan dengan cara kapal. Pada orang dewasa, pemusnahan berlaku, jadi fungsi bergerak ke vertebra bersebelahan.

Dengan ubah bentuk awal di tulang belakang, biomekanik cakera mula hilang.

Inti semakin lemah dan beransur-ansur berubah di bawah pengaruh beban yang berlebihan.

Suatu hari segala-galanya boleh berakhir melampaui tulang belakang. Dalam kes ini, kehadiran yang disebut hernia direkodkan.

Umur panjang tulang belakang dan kerja biasa bergantung kepada metabolisme yang betul dalam tubuh. Ini sekali lagi menunjukkan hakikat bahawa seseorang harus makan dengan betul dan memperkayakan setiap sel dengan mikroelem berguna.

Ciri utama cakera intervertebral adalah tahap yang berbeza. Proses ini bergantung kepada jabatan dan disebabkan oleh beban yang dikenakan ke atasnya. Ketinggian vertebral minimum ialah 4 mm. Ia diperbetulkan di rantau thoracic, ini disebabkan kekurangan pergerakan yang hampir lengkap. Yang paling mudah alih adalah rantau serviks, ketinggian cakera padanya ialah 6 mm. Angka yang tinggi tetap di belakang dan sama dengan 12 mm. Tulang lumbar mempunyai tekanan paksi terbesar.

Cakera Intervertebral

Fungsi utama yang dilakukan oleh cakera intervertebral dalam badan adalah untuk mengurangkan tekanan yang timbul daripada aktiviti fizikal seseorang, memastikan kelenturan dan keanjalan struktur vertebra. Struktur anatomi cakera membolehkan tubuh bergerak bebas dan bergerak ke arah yang berbeza.

Anatomi dan struktur

Cakera intervertebral adalah pembentukan fibrous-kartilaginus dalam bentuk plat rata bentuk bulat yang menghubungkan vertebra bersebelahan.

Mereka memainkan peranan mekanikal utama di tulang belakang, mengambil semua beban yang berkaitan dengan berat badan dan aktiviti otot. Memberi mobiliti, membolehkan tubuh membengkok dan berputar. Bilangan cakera dalam seseorang ialah 24, ketebalannya adalah 7-10 mm, dan diameternya ialah 4 cm. Mereka adalah sebahagian daripada sendi tulang belakang, menduduki 1/3 ketinggiannya dan terdiri daripada tiga bahagian. Setiap mempunyai nilai khusus dan menjalankan fungsinya, yang ditunjukkan dalam jadual:

Matriks cakera intervertebral adalah struktur kompleks yang teratur yang diwakili oleh komponen berikut:

 • serat kolagen, yang membentuk asas struktur sendi vertebra;
 • proteoglikan;
 • air;
 • asid hyaluronik;
 • protein noncollagen, dsb.

Metabolisme

Seperti semua jenis sel, sel cakera memerlukan nutrien, seperti glukosa dan oksigen, untuk kekal aktif dan sihat. Mereka menerima makanan dari tisu tulang vertebra, yang ditembusi oleh saluran darah yang berakhir tepat di atas rawan hyaline dan tidak mencapai nukleus. Inti seperti gel terletak pada jarak 8 mm dari lapisan kapilari, dan nutrien datang dari kapilari melalui tisu tulang rawan. Produk pelunturan dipaparkan dalam susunan terbalik dan pada kelajuan yang sama. Oleh kerana kekurangan salur darah, penghantaran nutrien penting berlaku dengan cara yang tersebar.

Bagaimanakah biokimia dan fungsi?

Semasa pertumbuhan organisma, proses sintesis menguasai perpecahan, membolehkan matriks berkumpul di sekeliling sel, dan dengan penuaan dan degenerasi keadaan bertentangan berlaku, akibatnya perubahan struktur cakera.

Proteoglycan adalah sebatian protein berat molekul tinggi yang merupakan bahan utama ruang ekstraselular. Perwakilan utama kumpulan proteoglisans adalah aggrecans, makromolekul yang terbentuk daripada teras protein dan kumpulan besar glikosaminoglikas dengan sifat hidrofilik. Aggrecans melaksanakan tugas-tugas berikut:

 • memberikan tekanan osmotik yang diperlukan untuk aktiviti sel penting dan rintangan terhadap beban mekanikal;
 • menghalang pertumbuhan saraf dan saluran darah dalam tisu tulang rawan;
 • bertanggungjawab untuk menarik molekul air.

Perubahan biokimia yang paling besar yang terjadi semasa kemerosotan adalah penurunan dalam aggrecan. Akibatnya, tekanan osmosis berkurang, dan akibatnya, cakera intervertebral dehidrasi. Proses degeneratif diperparah oleh pertumbuhan saraf di zon marginal cincin berserat dan nukleus seperti jeli, yang menyebabkan kesakitan discogenic. Kehilangan aggrecan yang mampu menindas pertumbuhan mereka dipercepatkan oleh proses ini. Terdapat hubungan yang jelas antara tahap degenerasi dan pertumbuhan saraf dan saluran darah. Kekurangan aggrecan mungkin dikaitkan dengan pelbagai arthritis, osteoarthrosis, atau perubahan berkaitan dengan usia.

Punca dan gejala gangguan metabolik

Oleh kerana gangguan proses meresap, bekalan nutrien biasa bagi elemen intervertebral terhenti. Proses pemusnahan yang tidak dapat dipulihkan bermula, yang biasanya tidak bersifat asimtomatik, kerana plat kartilaginus akhir, seperti tulang rawan hyaline yang lain, telah dibuang sepenuhnya. Tetapi perubahan dalam mekanik dan ketinggian cakera yang menjejaskan tingkah laku struktur lain tulang belakang, seperti otot dan ligamen, yang menyebabkan sakit belakang. Gangguan metabolik berlaku kerana sebab-sebab berikut:

 • Penyakit kronik atau radang akibat dari itu terdapat gangguan dalam peredaran aliran darah di dalam badan atau khususnya di tulang belakang.
 • Penyakit yang mempunyai kesan negatif ke atas patens kapilari yang memberi makan sel intervertebral.
 • Proses patologi yang menghalang akses nutrien ke nukleus pulpal dan penarikan produk-produk pembusukan.

Penyakit cakera intervertebral

Proses degeneratif boleh bermula di mana-mana bahagian dari tulang belakang, tetapi kawasan lumbal dan serviks paling sering dipengaruhi. Perkembangan penyakit boleh disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

 • kecederaan langsung ke tulang belakang dan kord rahim;
 • rawan penipisan disebabkan oleh perubahan berkaitan umur;
 • pengagihan beban yang tidak betul;
 • penyakit kronik;
 • kecenderungan genetik.

Penyakit yang paling biasa yang berkaitan dengan cakera intervertebral ditunjukkan di dalam jadual:

Struktur dan fungsi cakera intervertebral

Tubuh manusia adalah mekanisme pintar kompleks yang boleh bertanggungjawab untuk pelbagai tindakan dan pergerakan fungsional yang berbeza. Salah satu mekanisme utama dalam proses sokongan hidup adalah lajur tulang belakang dan komponennya. Ini kerana tulang belakang, struktur manusia adalah satu. Semua vertebra dihubungkan oleh sendi dan ligamen. Struktur fungsional cakera intervertebral membolehkan tubuh bergerak bebas dan mengubah arah yang berbeza.

Struktur unik

Cakera intervertebral adalah sejenis plat dengan permukaan kartilaginous. Ia tergolong dalam bahagian separuh, yang terletak di antara badan vertebra. Ia menyentuh bahagian atas dan bawahnya.

Struktur cakera intervertebral termasuk:

 • cincin berserabut;
 • teras jeli;
 • hyaline cartilage.

Setiap jabatan dicirikan oleh ciri unik dalam struktur.

Pembaca kami mengesyorkan

Untuk pencegahan dan rawatan penyakit sendi, pembaca tetap kami menggunakan kaedah rawatan SECONDARY yang semakin popular yang disyorkan oleh pakar ortopedi Jerman dan Israel. Selepas meneliti dengan teliti, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.

Cincin licin

Ini disebabkan struktur fungsional cincin berserabut - vertebra tidak boleh bergerak relatif kepada paksi dan satu sama lain. Banyak serat disambungkan dan mempunyai arah salib triple. Ini mewujudkan kekuatan dan ketahanan struktur.

Teras jeli

Di pusat cincin ada teras jeli. Salah satu komponen asas adalah mucopolysaccharides. Mereka bertanggungjawab ke atas keanjalan sebatian aktif dan keupayaan untuk menyerap dan melepaskan air.

Semakin banyak beban di atas tulang belakang meningkat, komponen kimia nukleus mula menyerap air dengan intensiti yang lebih besar. Meningkatkan saiz kernel. Berdasarkan ini, sifat redaman tulang belakang meningkat.

Semasa proses terbalik (pengurangan beban), pulangan air dan keanjalan teras berkurangan dengan ketara.

Jumlah air adalah dari 65 hingga 90% daripada jumlah keseluruhan. Kandungan dipengaruhi oleh komponen berikut:

 • umur orang itu;
 • tekanan pada kawasan tertentu;
 • aktiviti fizikal.

Terdapat corak: yang lebih tua tubuh manusia, lebih cepat kandungan air dalam inti berkurangan dan penurunan keanjalan serat dalam tisu tulang rawan berlaku.

Rawan hyaline

Hyaline cartilage memisahkan cakera itu sendiri dari duri berdekatan dan sangat penting dalam penghantaran nutrien kepadanya.

Tekanan pada cakera individu berkaitan secara langsung dengan lokasi badan di dunia luar. Pada susunan menegak: dari 2 hingga 5 atmosfera. Apabila bersenam, menyengetkan kanan / kiri - tekanan boleh meningkat kepada 10 atmosfera. Penunjuk ini dikawal oleh jumlah air di dalam cakera. Beban yang berlebihan menyebabkan kerosakan kepada komponen.

Makanan separuh ini berlaku melalui kapal, yang terletak di vertebra bersebelahan.

Kapal melalui cakera intervertebral dewasa tidak lulus.

Dimensi dan prinsip kerja

Pada tulang belakang badan manusia ialah 24 cakera. Tidak hadir di jabatan berikut:

 • artikulasi tulang oksipital dan vertebra pertama;
 • artikulasi vertebra serviks pertama dan kedua;
 • tulang belakang dan tulang belakang.

Ketebalan dan ikatan cakera tidak sama. Mereka lebih tebal dan lebih rapat di bahagian belakang. Ini membolehkan lajur tulang belakang untuk menghasilkan lekapan dan pergerakan lanjutan dalam pelbagai arah.

Saiz cakera mempunyai nombor yang berlainan sepanjang keseluruhan ruang tulang belakang (bergantung pada bahagian tulang belakang dan beban yang digunakan). Minimum: 4 mm - toraks (disebabkan oleh pergerakan yang sangat kecil). Saiz maksimum di kawasan lumbal dan serviks: 12 dan 6 mm, masing-masing. Ini disebabkan oleh tekanan paksi yang paling besar dan mobiliti yang paling besar.

Jumlah saiz cakera intervertebral pada kanak-kanak adalah sehingga separuh ketinggian tulang belakang. Ini adalah kerana keupayaan anak-anak muda untuk menduduki kedudukan tubuh yang berbeza (walaupun tidak semestinya). Dalam masa dewasa, saiz ini berkurangan kepada 1/3.

Fungsi dan ubah bentuk

Cakera intervertebral adalah struktur yang unik dan fungsi utamanya adalah susut nilai. Ia berdasarkan strukturnya. Namun, fungsi utama termasuk:

 • mewujudkan sambungan ketat antara vertebra, yang terletak berhampiran;
 • mobiliti tulang belakang;
 • sokongan;
 • pengurangan kejutan dan gegaran yang jatuh pada tulang belakang, otak, belakang otak.

Jika ubah bentuk awal cakera terletak di mana-mana bahagian tulang belakang berlaku, biomekanik mula terganggu.

Penyebab utama degenerasi adalah kegagalan dalam penyediaan nutrien.

Pada siang hari, cakera ditahan sepanjang paksi pergerakan. Dan hasilnya adalah pengurangan fungsi dalam bentuk - ubah bentuk dan meratakan. Air mula berkurang. Oleh itu, pada waktu petang mana-mana orang dikurangkan saiznya dan mula kelihatan lebih rendah dari pada pagi (sehingga maksimum 3 cm).

Semasa proses flexion dan lanjutan ruang tulang belakang, saiz menegak berubah dari 30 hingga 60%. Pada masa yang sama, jarak antara proses vertebra bersebelahan boleh meningkat sehingga empat kali.

Sekiranya beban adalah jangka pendek - cakera mengembalikan kepada saiz fisiologi. Jika proses tekanan pada cakera intervertebral panjang - air terus mengalir, dan proses pemampatan selanjutnya berlaku. Cincin berserabut boleh bermula.

Selepas tiga puluh tahun di dalam tubuh manusia mula mengembangkan proses degeneratif. Akibatnya adalah kehilangan nukleus glikosaminoglycans disk (atau monopolysaccharides), yang bertanggungjawab secara langsung untuk penghantaran air. Semua struktur adalah penuaan.

Komunikasi biokimia dan fungsi

Pembebasan air yang ketara dari cakera dipengaruhi bukan sahaja oleh beban fizikal dan tekanan dikenakan ke atasnya. Semakin muda tubuh manusia, semakin besar kepekatan proteoglycans dalam tisu cincin. Struktur mereka menyebabkan aliran bendalir perlahan, walaupun di bawah beban yang sengit. Akibatnya - kelajuan pemampatan cakera berkurangan.

Apabila ketinggian cakera berkurangan, beban diagihkan. Proses artikular vertebra menerima tekanan yang lebih besar. Dan akibatnya - kemerosotan mereka dan perkembangan penyakit seperti arthrosis sendi intervertebral.

Kesan tidak dapat dipulihkan juga boleh berlaku dengan usia di teras cakera. Mungkin lemah dan sesaran di bawah tindakan beban berpanjangan dan berlebihan. Ia mengancam untuk melampaui tulang belakang ini. Akibatnya - perkembangan hernia intervertebral.

Hernia Schmorl

Apabila tisu rawan cakera intervertebral menembusi badan vertebra itu sendiri, nodus hernia atau Schmorl timbul. Penyakit ini tidak mempunyai gejala-gejala khas, dan dalam kebanyakan tinjauan statistik, ia adalah tipikal untuk orang tua.

Kejadian hernia Schmorl pada usia muda dikaitkan dengan pukulan keras ke arah menegak, senaman yang berlebihan atau penyakit kongenital.

Dengan perkembangan penyakit ini, pengagihan semula faktor pemuatan berlaku. Ia jatuh pada alat artikular, yang terletak di antara vertebra, yang, kemungkinan besar, akan menjejaskan perkembangan awal arthrosis.

Jika nod yang terhasil terlalu besar, ia penuh dengan patah tulang atau patah vertebra (badan yang lemah).

Kumpulan risiko besar terdiri daripada kanak-kanak yang mempunyai peningkatan pesat dalam pertumbuhan. Tulang dan rangka tidak mempunyai masa untuk berkembang dan diperbaharui, berikutan pertumbuhan tisu lembut. Terdapat pembentukan pathologi lompang antara vertebra. Dan akibatnya, penonjolan hernia berlaku.

Kesimpulannya

Untuk fungsi cakera intervertebral dan komponen konstituennya untuk dipelihara dalam masa yang lama dalam mod yang sempurna berfungsi, adalah perlu untuk tidak mengganggu metabolisme yang betul. Adalah penting untuk mempunyai semua unsur surih untuk mengekalkan cakera intervertebral dalam keadaan kerja.

Ciri penting cakera yang membezakan adalah kapasiti tertentu untuk penjanaan semula. Oleh itu, dengan pemakanan yang betul, gaya hidup yang sihat, tindak balas boleh balik boleh dilakukan, yang bertujuan untuk mengurangkan proses degeneratif.

Selalunya berhadapan dengan masalah sakit di belakang atau sendi?

 • Adakah anda mempunyai gaya hidup yang tidak aktif?
 • Anda tidak boleh berbangga dengan postur kerajaan dan cuba menyembunyikan bungkusannya di bawah pakaian?
 • Nampaknya anda ini akan berlalu dengan sendirinya, tetapi kesakitan hanya akan semakin meningkat.
 • Banyak cara dicuba, tetapi tiada apa yang membantu.
 • Dan sekarang anda sudah bersedia untuk memanfaatkan sebarang peluang yang akan memberi anda rasa kesejahteraan yang sudah lama ditunggu-tunggu!

Terdapat ubat yang berkesan. Doktor mengesyorkan Baca lebih lanjut >>!

Struktur dan patologi cakera intervertebral

Seseorang mempunyai 21-25 cakera intervertebral yang menyatukan vertebra menjadi lajur vertebral tunggal. Dalam dewasa, cakera intervertebral membentuk 25% ketinggian tulang belakang, dan pada bayi baru lahir - sehingga 50%. Fungsi utama struktur anatomi ini adalah penyusutan dan sokongan.

Anatomi

Struktur cakera intervertebral agak kompleks. Di pusatnya adalah nukleus separuh cecair, dikelilingi oleh cincin berserat padat, dan di atas dan di bawahnya adalah kunci mengunci. Ketinggian cakera berbeza-beza sepanjang hari, perbezaannya dapat mencapai 2 sentimeter. Pada waktu pagi ketinggian maksimum, pada hari itu secara beransur-ansur berkurang, mencapai minimum pada waktu petang.

Nukleus pulpous mempunyai bentuk biconvex dan merupakan jisim gel seperti protein kompleks (proteoglycans) dan rantai panjang asid hyaluronik. Ia adalah protein yang bertanggungjawab terhadap fungsi susut nilai. Apabila beban meningkat, proteoglycans mula menyerap air secara kompensasi, meningkatkan teras dalam saiz dan menjadikannya lebih elastik.

Selepas penamatan beban, proteoglycans memberikan kepada lembu, dengan itu memulihkan keseimbangan dahulu. Kawasan inti menduduki kira-kira 40% daripada jumlah ruang cakera. Dengan usia, keupayaan untuk menghidrat berkurangan, teras menjadi lebih "kering" dan, akibatnya, kurang anjal.

Cincin licin

Cincin ini terdiri daripada kira-kira 20-25 plat berseragam yang disusun secara konsentris, dan serat kolagen di antara mereka, mempunyai arah yang selari. Selain serat kolagen, terdapat juga serat elastin yang berlatarbelakangkan. Oleh itu, disebabkan oleh arah gentian gentian, kekuatan tinggi struktur anatomi ini dicapai.

Plat penutup

Plat akhir adalah lapisan tisu penghubung yang nipis, tetapi sangat kuat. Menutup plat kartilaginus dengan tegas bersatu dengan badan vertebra bersebelahan, memastikan pembentukan lajur vertebral. Dan mereka juga memainkan peranan penting dalam menyalakan cakera.

Fungsi

Disks melaksanakan beberapa fungsi penting:

 • Sangat menghubungkan vertebra bersebelahan dengan satu sama lain. Pelaksanaan fungsi ini melibatkan plat mengunci. Cakera dan vertebra intervertebral saling tegas, tiada pergerakan di tempat ini.
 • Menyediakan susut nilai di bawah beban. Protein nukleus pulpa bertanggungjawab untuk ini. Di rantau lumbar, cakera intervertebral mempunyai ketinggian tertinggi (sehingga 11 mm), kerana ia adalah bahagian ini yang membawa beban paksi utama.
 • Menggalakkan kelenturan dan pergerakan tulang belakang. Yang paling mudah alih adalah rantau serviks, paling mudah alih adalah lumbar.

Jenis patologi

Proses pertukaran dalam cakera intervertebral sangat lambat. Ia adalah dehidrasi dan kekurangan zat mineral yang boleh menyebabkan perkembangan osteochondrosis tulang belakang, dan seterusnya - protrusi dan herniasi cakera. Kecederaan tali tulang belakang juga boleh menyebabkan protrusi dan hernia semasa kemalangan jalan raya atau ketika mengangkat beban.

Perubahan degeneratif

Selepas 30 tahun, proses dehidrasi (dehidrasi) teras cakera bermula. Ini disebabkan oleh pengurangan sintesis proteoglisans dan pempolimeran mucopolysaccharides. Akibatnya, pengangkutan nutrien dan oksigen pada cakera vertebra dan penangguhan pengeluaran produk metabolik toksik terganggu. Beberapa keadaan patologi dan gaya hidup yang salah membawa kepada kerosakan cakera. Ia adalah proses yang membawa kepada penipisan rawan.

Memadamkan cakera adalah mustahil, kerana tidak ada pergerakan antara cakera dan vertebra. proses degenerasi dipercepatkan jika terdapat terlalu sedikit atau berlebihan beban pada cakera intervertebral, penyakit kronik (kencing manis, anemia, aterosklerosis, osteoporosis, dan lain-lain), obesiti, penyalahgunaan alkohol dan tembakau ketagihan. Apabila ketinggian cakera diturunkan, fungsi sokongan dan susut nilai mereka merosot.

Penonjolan cakera

Protrusion adalah tontonan sebahagian daripada cakera di luar ruang intervertebral. Pada masa yang sama, teras tidak melepasi cincin berserabut, kerana integriti cincin tidak pecah. Selalunya penonjolan dikesan pada orang-orang yang berumur 35-55 tahun. Punca-punca penonjolan adalah:

 • gaya hidup yang tidak aktif, yang membawa kepada kelemahan sistem otot, bekalan darah yang lemah dan metabolisme yang lemah;
 • kyphosis patologi dan lordosis, serta scoliosis. Kelengkungan tulang belakang membawa kepada pengagihan semula yang tidak wajar pada tulang belakang;
 • kecederaan tulang belakang, kedua-dua microtrauma teruk dan biasa;
 • gangguan metabolik yang berkaitan dengan kekurangan zat makanan atau kehadiran gangguan hormon (hypothyroidism, diabetes);
 • perubahan degeneratif yang berkaitan dengan usia dalam tisu tulang rawan.

Bergantung pada bahagian di mana protrusinya menonjol adalah:

 • dorsal (diarahkan ke belakang);
 • lateral (diarahkan ke sisi);
 • ventral (diarahkan anterior).

Gejala

Tulang belakang dan bantalan ventral berlaku tanpa manifestasi klinikal. Symptomatic memberikan protrusi belakang. Memandangkan dalam kebanyakan kes, bulging cakera berlaku di rantau lumbar (yang dikaitkan dengan beban besar dan keterukan maksimum dari pelbagai gerakan di jabatan ini), manifestasi berikut adalah mungkin:

 • sakit lumbal, diperparah oleh pergerakan. Sakit boleh memberi kepada punggung atau kaki;
 • Kehadiran gangguan deria - merangkak, kesemutan, kebas.

Diagnostik

Kehadiran tujahan dikesan menggunakan pencitraan resonans yang dikira atau magnetik. Kerana protraksi sering tanpa gejala, mereka boleh dikesan secara kebetulan semasa pemeriksaan penyakit lain.

Cakera herniated

Hernia intervertebral adalah penonjolan cakera intervertebral antara badan vertebra, disertai dengan pecah anulus dan anjakan nukleus. Penyebab hernia yang paling biasa adalah perubahan degeneratif dalam tisu tulang rawan atau kecederaan.

Histia menyebar dorsal cakera diasingkan secara berasingan. Dalam patologi ini, cincin berserabut dipelihara, tetapi cakera kerasnya telah menonjol ke ruang intervertebral. Bahaya hernia menyebar adalah bahawa pecah cincin mungkin berlaku, yang bermaksud kemerosotan mendadak dalam keadaan pesakit.

Bagaimana hernia terbentuk

Pertama, prolaps cakera berlaku - sedikit mengimbangi hingga 3 mm. Sekiranya cakera telah beralih ke jarak yang jauh lebih ketara, di luar batas vertebra, tetapi cincin berserabut mengekalkan keutuhannya, ini dipanggil penonjolan.

Jika proses patologi berlangsung, maka terdapat pecahan gentian yang membentuk kapsul berserat dan anjakan nukleus pulpa. Tahap ini dipanggil penyemperitan cakera.

Penyerapan. Pada peringkat ini, nukleus pulpous telah dipindahkan begitu banyak sehingga ia tergantung dari jurang intervertebral. Hernia paling kerap berlaku di tulang belakang lumbosacral pada tahap L5 - S1 dan pada tahap L4 - L5.

Symptomatology

Pada permulaan pembentukan hernia, mungkin tidak terdapat gejala klinikal, tetapi dari masa ke masa, rasa sakit yang membosankan, yang dipicu oleh senaman fizikal yang dinamik atau statik dan hilang dalam kedudukan terdedah, muncul. Sakit lanjut mengganggu lebih lama dan menjadi hampir berterusan. Apabila hernia sentiasa terbentuk otot dan sindrom tonik.

Sebagai contoh, dengan penyetempatan hernia yang agak jarang berlaku di leher, torticollis refleks berlaku, dan hernia lumbal mungkin menunjukkan dirinya sebagai gejala lumbago. kekalahan cakera dalam tulang belakang toraks boleh menyerupai penyakit organ-organ dalaman (hati, perut, pankreas), dan penyetempatan herniasi dalam tulang belakang serviks boleh menjadi serak dan sensasi badan asing di tekak (tahap C5 - C6).

Diagnostik

Diagnosis dan rawatan patologi cakera intervertebral dilakukan oleh pakar neurologi atau ahli bedah saraf. Sebagai tambahan kepada ujian siasatan dan neurologi, peperiksaan tambahan selalu dilantik: MRI, CT, myelography (pemeriksaan sinar-X terusan tunjang, dilakukan dengan agen sebaliknya).

Rawatan

Rawatan yang berkesan sentiasa bertujuan bukan sahaja untuk menghapuskan gejala-gejala penyakit ini, tetapi, di atas semua, menghapuskan sebab-sebabnya. Oleh kerana patologi paling sering dikaitkan dengan perubahan degeneratif dalam tulang rawan, terapi perlu ditujukan untuk meningkatkan pemakanan tisu tulang rawan.

Diet

Diet perlu terutamanya sayur-sayuran segar dan buah-buahan, serta produk tenusu yang mengandungi kalsium yang mencukupi. Makanan laut juga disyorkan sebagai sumber omega-3, asid polyunsaturated, protein dan fosforus. Biskut, gula, alkohol harus dikecualikan.

Mereka mempunyai kandungan kalori yang tinggi dan membawa kepada pengumpulan pound tambahan dan, sebagai akibatnya, meningkatkan beban pada tulang belakang. Di samping itu, apabila menggunakan produk ini, keseimbangan asid-asas beralih ke sisi berasid, yang menjejaskan metabolisme secara umum dan khususnya pada tisu tulang dan tulang rawan.

Mengekalkan keseimbangan air adalah penting. Air bersih diperlukan untuk minum 1.5-2 liter sehari, bergantung kepada berat badan pesakit. Chondroprotectors (glucosamine dan chondroitin sulfat) dalam bentuk makanan tambahan adalah wajar. Chondroprotectors mempunyai kesan ketara pada peringkat awal penyakit ini.

Rawatan ubat

Ubat-ubatan diambil untuk menghapuskan kesakitan dan keradangan. Ubat anti-radang nonsteroid yang paling biasa digunakan (Nimesulide, Ibuprofen, Diclofenac, Nise) dan relaxants otot, melegakan ketegangan otot kerana sekatan penghantaran neuromuskular. Untuk pesona otot termasuk:

Terapi Fizikal

Terapi latihan (terapi fizikal) adalah asas untuk rawatan patologi cakera. Beberapa pakar berpendapat bahawa menggunakan gimnastik perubatan, bersama-sama dengan pemakanan yang betul, anda boleh memulihkan pelbagai gerakan dan menghapuskan kesakitan sepenuhnya. Senaman yang betul boleh meningkatkan peredaran darah, dan, akibatnya, pemakanan cakera, keluarkan kekejangan otot, menghilangkan perpindahan cakera dan menyelaraskan kandungannya, menguatkan korset otot dan alat ligamen.

Sekiranya terdapat sebarang patologi cakera intervertebral, seseorang boleh memulakan kelas hanya selepas menubuhkan diagnosis yang tepat dan memilih satu program latihan individu. Ia adalah kontraindikasi untuk melakukan senaman dalam situasi berikut:

 • mencubit atau menyerap cakera herniated;
 • tempoh selepas operasi kurang daripada 6 bulan;
 • kehadiran kesakitan yang teruk;
 • kanser;
 • tekanan darah tinggi;
 • suhu badan meningkat;
 • pemburukan mana-mana penyakit kronik.

Rawatan pembedahan

Campur tangan bedah jarang digunakan. Rawat hernia secara operatif dalam kes berikut:

 • sindrom horsetail - gangguan pundi kencing dan sfinkter rektum disebabkan oleh pelanggaran gentian saraf yang menyerap organ-organ ini;
 • keterukan kesakitan radicular jika tiada kesan terapi selama 2 minggu. Khususnya ia menyangkut hernia cakera yang diserap atau saiz besar penonjolan cakera;
 • tanda-tanda atrofi otot jika tidak ada aktiviti fungsional akar saraf;
 • sista cakera besar.

Dalam kes lain, tanda-tanda pembedahan adalah relatif. Semasa pembedahan, cakera yang terjejas digantikan dengan cakera buatan. Prostetik membolehkan anda memulihkan susut nilai dan membawanya ke paras normal.

Dalam cakera intervertebral, keupayaan untuk melaksanakan fungsi penyusutan dan sokongan menurun dengan usia. Untuk memperlahankan kadar perubahan degeneratif, perlu makan dengan betul, mengekalkan gaya hidup yang aktif tanpa melakukan kekerasan yang berlebihan, dan berunding dengan doktor pada waktunya. Dengan perkembangan patologi, tengkorak mula-mula berkembang, dan kemudian menjadi hernia, yang boleh membawa kepada kemunculan kesakitan yang teruk, mobiliti terhad, dan kadang-kadang kecacatan.

Struktur dan ciri-ciri cakera intervertebral

Cakera intervertebral adalah pembentukan cartilaginous yang menghubungkan badan vertebra dan membentuk lajur vertebral dengan mereka. Mereka mempunyai struktur yang rumit, dan oleh itu pelanggaran homeostasis (regulasi diri sistem) tidak dapat dielakkan membawa kepada perubahan degeneratif-dystrophik dan patologi dalam kedua-dua tulang rawan dan rawan dan tisu tulang.

Cakera intervertebral, seperti semua sendi artikular, memainkan peranan penting dalam berfungsi sistem muskuloskeletal manusia, tetapi hari ini mereka masih kurang difahami.

Tetapi maklumat perubatan yang langka yang ada cukup untuk menyimpulkan bahawa kebolehan dan keupayaan motor mereka sebahagian besarnya bergantung kepada sifat kimia matriks tisu rawan, kecenderungan genetik dan sifat proses metabolik intraselular (metabolik). Dan kerana mengekalkan metabolisme normal badan menghalang banyak patologi penting kompleks vertebra dan keseluruhan rangka.

Anatomi

Lajur tulang belakang atau vertebral seseorang adalah paksi, sokongan atau asas keseluruhan rangka (keseluruhan tulang semua tubuh manusia yang membentuk bahagian pasif sistem muskuloskeletalnya). Tulang belakang mengandungi 33-34 vertebra tulang, yang saling terhubung oleh sendi sendi, tulang rawan (cakera intervertebral) dan ligamen.

Fungsi utama ruang tulang belakang:

 • sokongan kerangka;
 • mengekalkan keseimbangan dalam kedudukan menegak;
 • membuat pergerakan badan dan kepala;
 • pergerakan badan di angkasa;
 • perlindungan tali tulang belakang.

Setiap vertebra terdiri daripada bahagian utama (badan) dan gerbang vertebral. Arka ini pula terdiri daripada proses spinous, transversal dan artikular. Badan dan gerbang vertebral membentuk lubang di mana saraf tunjang terletak, dan semua bersama-sama membuka lubang vertebra membentuk saluran vertebrata. Bahagian atas lengkung vertebral mengehadkan kord rahim, dan proses berfungsi untuk menyambung vertebra antara mereka dan melampirkan otot dan ligamen kepada mereka.

Antara badan vertebra dari tulang belakang manusia adalah lapisan tulang rawan, yang disebut cakera intervertebral. Mereka memberikan mobiliti dan fleksibiliti ruang tulang belakang, rintangan kepada beban menegak, dan juga bertindak sebagai penyerap kejutan, melembutkan pukulan dan gegaran tulang belakang semasa aktiviti fizikal (berjalan, melompat, berjalan, dan lain-lain).

Struktur dan ciri-ciri cakera intervertebral

Cakera intervertebral adalah pembentukan fibrokartilagin yang menyambungkan dua vertebra bersebelahan.

 • jis gel seperti gelatin di tengah cakera (nukleus pulpal);
 • padat sarung berserabut tebal mengelilingi teras (cincin berserabut);
 • plat tisu penghubung (lapisan rawan berserabut putih) yang terletak di atas dan di bawah lapisan cakera badan vertebra (pinggan akhir).

Komposisi kimia nukleus pulpous terdiri daripada proteoglycans (protein kompleks), rantai panjang asid hialuronik dengan cawangan sisi hidropilik.

Ketinggian cakera intervertebral berbeza-beza bergantung pada bahagian tulang belakang yang ada dan beban yang harus ditanggung. Cakera nipis terletak di kawasan serviks, dan paling tinggi (kira-kira 11 mm) - di lumbar. Dalam kes ini, bahagian belakang cincin berserabut (terletak lebih dekat ke bahagian belakang) biasanya sedikit lebih tebal daripada bahagian depan.

Cakera intervertebral tidak membawa pembuluh darah, dan pemakanan mereka berlaku dengan cara tersebar melalui plat beralih. Ini bermakna bahawa tulang rawan mendapat air dan nutrien yang mereka perlukan dari tisu lembut berhampiran dan sumsum tulang bersebelahan yang terletak di dalam badan vertebra.

Proses metabolik dalam cakera intervertebral terus perlahan-lahan. Ia adalah dehidrasi cakera dan kekurangan zat mineral yang menjadi penyebab utama perkembangan osteochondrosis tulang belakang, dan lagi - protrusi dan herniasi cakera.

Semulajadi "penuaan" badan (proses biokimia degeneratif) bermula pada usia kira-kira 30 tahun. Ia memperlihatkan dirinya dalam peningkatan nisbah keratin sulfat kepada chondroetin sulfate, pengurangan sintesis dan kepekatan proteoglycans dan penyusutan mucopolysaccharides, yang mengakibatkan dehidrasi rawan. Di samping itu, keamatan dan kelajuan proses metabolik dalam cakera secara langsung bergantung kepada bentuk dan beban yang dikenakan kepada mereka.

Akibatnya, bekalan oksigen dan nutrien ke cakera intervertebral merosot, dan produk metabolisme dan kerosakan, sebaliknya, didepositkan. Inti pulpa secara beransur-ansur menimbun kolagen, yang digantikan oleh tisu fibro-tulang rawan (menjadi lebih padat) dan tumbuh bersama dengan cincin berserabut.

Proses ini biasanya bermula dari belakang cakera, kemudian menyebar ke seluruh permukaannya. Cakera itu kehilangan keanjalan dan keanjalan, berhenti melaksanakan fungsi susutnilai. Kemudian, pada cincin berserabut, retak mula terbentuk, ke arah mana teras teras pemendapan yang dipadatkan.

Proses metabolik dalam cakera

Rawan intervertebral memberi makan terutamanya melalui plat beralih salur darah yang terletak di tisu tulang vertebra. Bilangan kapilari terbesar terletak di bahagian tengah cakera. Jumlah mereka berkurangan dengan ketara ke arah pinggir luar (ke cincin berserabut).

Bahan Disk:

 • oksigen, glukosa, air dan sebatian lain yang diperlukan untuk memberi makan;
 • asid amino, sulfat dan unsur surih yang diperlukan untuk sintesis komponen matriks rawan.

Matriks ekstraselular adalah asas tisu penghubung badan, memberikan sokongan mekanikal ke sel-sel dan mengambil bahagian dalam pengangkutan bahan kimia. Komponen utama matriks adalah: kolagen, asid hyaluronik, proteoglisans, dan lain-lain. Matriks tisu tulang juga mengandungi bahan-bahan mineral dalam kuantiti yang banyak.

Nutrien, memasuki cakera, terlebih dahulu melalui lapisan matriks extracellular padat dan kemudian hanya sampai ke nukleus pulpa. Pada orang dewasa, teras cakera terletak kira-kira pada jarak 7-8 mm dari saluran darah terdekat. Produk pemisahan dari cakera intervertebral dipaparkan dalam urutan terbalik dan dengan kelajuan yang sama.

Oleh itu, kualiti pengangkutan tisu rawan sebahagian besarnya ditentukan oleh keadaan matriks, serta penyebaran, pencairan dan kepekatan cecair nutrien.

Pelanggaran dan patologi proses metabolik dalam cakera intervertebral boleh dibahagikan secara teratur ke tahap:

 • penyakit kronik yang secara langsung mempengaruhi peredaran darah di seluruh badan dan bekalan darah ke tulang belakang khususnya (misalnya, aterosklerosis);
 • penyakit yang mempengaruhi kebolehtelapan kapilari yang membekalkan rawan intervertebral dengan nutrien (contohnya, anemia sel sabit, penyakit caisson, penyakit Gaucher, dan sebagainya);
 • patologi yang berkaitan dengan pemindahan nutrien terjejas ke nukleus pulpa dan belakang (contohnya, proses penghambatan hormon atau enzimatik).

Walau bagaimanapun, walaupun tahap dan sebab-sebab gangguan metabolik, akibatnya, mereka selalu membawa kepada perubahan dystrophic dan anatomi dan fungsional dalam tubuh, kegagalan dalam memastikan kitaran hayat harian kompleks vertebral, yang idealnya terdiri daripada tempoh selang tekanan dan kelonggaran.

Akibat gangguan metabolik

Osteochondrosis adalah salah satu penyakit paling kerap didiagnosis sistem muskuloskeletal, yang berlaku terhadap latar belakang perubahan degeneratif dan gangguan metabolik dalam tubuh. Perkembangan selanjutnya terhadap patologi membawa kepada komplikasi yang serius:

 • Kemunculan protrusions dan hernia cakera intervertebral di mana nukleus pulpal menonjol melebihi had yang boleh diterima secara anatomi atau keluar melalui cincin berserabut berlubang.
 • Pembentukan penyerapan (pemisahan cakera), yang cepat mati dan menyebabkan proses nekrotik dalam kanal tulang belakang.
 • Perkembangan arthritis dan arthrosis semua sebatian tulang rawan dalam badan.
 • Memaksa tisu tulang badan vertebral dengan plat berhenti kartilaginus, yang meningkatkan risiko keretakan mampatan vertebra (hernia Schmorl);
 • Anjakan vertebra segmen patologi ke hadapan atau ke belakang berbanding dengan paksi ruang tulang belakang (spondylolisthesis), yang seterusnya boleh menyebabkan penyempitan saluran tulang belakang berterusan dan meremas kord tulang belakang (stenosis).
 • Mengurangkan ketinggian cakera adalah penuh dengan penutupan proses spinous, pertambahan mereka, pembentukan artikulasi pseudo dan ankylosis.
 • Kemunculan herotan postur (scoliosis, lordosis yang berlebihan atau kyphosis tulang belakang).
 • Pada usia tua kepada pembentukan osteoporosis tisu tulang dan peningkatan risiko patah patologi (contohnya, patah leher femoral meningkatkan kebarangkalian kematian prematur oleh beberapa kali).
 • Mampatan kronik akar saraf menyebabkan gangguan neurologi, dinyatakan dalam kehilangan kepekaan kawasan yang terawat, melambatkan reaksi refleks, perkembangan paresis dan lumpuh anggota badan, dan disfungsi organ-organ dalaman.
 • Pertumbuhan bahagian marjinal tisu tulang vertebra, pembentukan osteofit dan pengkalsifikasi ligamen memberi dorongan kepada perkembangan spondylosis, yang dicirikan oleh pembatasan pergerakan tulang belakang dan penyempitan kanal tulang belakang.