Utama / Diagnostik

Operasi pada tendon tangan, jari: petunjuk, memegang, pemulihan

Operasi pada tendon tangan dan jari ditunjukkan kepada pesakit yang mengalami kecederaan yang menyebabkan tendon pecah dan gangguan pergerakan jari. Intervensi tersebut dianggap kompleks, mempunyai spesifik mereka sendiri, memerlukan pemulihan yang tepat dan jangka panjang, di mana bergantung kepada kemungkinan pemulihan penuh atau separa pelbagai gerakan asli, kemahiran motor halus, menulis.

Intervensi pada tendon sering dilakukan, kerana tangan sentiasa digunakan dalam kehidupan sehari-hari dan kegiatan profesional, dan oleh itu adalah tertakluk kepada pelbagai jenis kerusakan. Menurut statistik, hampir satu pertiga daripada semua kecederaan tangan berlaku sebagai melanggar integriti tendon.

Sebarang kecederaan pada tendon jari atau tangan memerlukan pembetulan pembedahan, tidak seperti, misalnya, kerosakan pada sendi bahu. Pembedahan pada tendon bahu hanya dilakukan dalam kes-kes yang teruk, dan kebanyakan pesakit mempunyai terapi imobilisasi dan terapi yang mencukupi.

Dalam amalan, pakar bedah paling sering berhadapan dengan kecederaan tendon flexor, yang agak dangkal. Saraf jari-jari kurang kerap dilibatkan, dan di tempat ketiga kekerapan adalah kecederaan tendon otot extensor, yang terakhir dapat dikoyakkan dari ujung jari hingga ke tahap pertengahan pertengahan lengan bawah.

Tendon jari mempunyai struktur yang sama, satu-satunya perbezaan adalah dalam ketebalan dan bentuknya pada tahap yang berbeza, sehubungan dengan yang ahli bedah kondisional mengenal pasti lima zon kecederaan, mengikut yang operasi memperoleh beberapa ciri teknikal.

Kesukaran yang sangat besar dalam rawatan timbul apabila tendon rosak, yang digabungkan dengan pelanggaran keutuhan saluran darah dan saraf, dan terutama patah falang jari. Kecederaan sedemikian memerlukan pembedahan plastik yang kompleks, yang hanya pakar bedah yang mahir dalam bidang patologi pembedahan yang boleh dilakukan oleh tangan.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk operasi pada tendon tangan

Operasi pada tendon lengan ditunjukkan untuk sebarang kecederaan yang disertai oleh pelanggaran keutuhannya - luka parut yang disebabkan oleh pisau, serpihan kaca, dan sebagainya, luka tembakan, menghancurkan tisu lembut dengan patah jari dan pemusnahan tendon, penggunaan piroteknik ceroboh.

Campur tangan darurat diperlukan ketika jari-jari atau falang individu terpecah. Operasi yang dirancang akan dilakukan apabila:

 • Sista sinovial;
 • Sindrom Terowong;
 • Perubahan kontrak berus;
 • Melukai kecederaan flexor atau extensor flexor tendons;
 • Kecacatan cicatricial.

Tendon yang sangat kuat disebabkan oleh kolagen dan gentian anjal berorientasi longitudinal, dan tempat yang paling lemah ialah zon peralihan ke dalam perut otot atau tempat lampiran pada tulang. Mereka tidak dapat tumbuh bersama secara bebas, kerana pengurangan serat otot membawa kepada perbezaan yang kuat dari pinggirannya, yang tidak dapat dibandingkan tanpa operasi.

Sel-sel yang membentuk tisu tendon tidak mampu menghasilkan pembiakan aktif, jadi penjanaan semula berlaku akibat parut. Sekiranya operasi tidak dijalankan, menjelang akhir minggu pertama selepas kecederaan, tisu penghubung yang longgar dengan banyak saluran akan muncul di antara hujung tendon, pada gentian kedua, dan selepas sebulan - parut yang tebal.

Tendon yang dipulihkan oleh parut, tidak dapat memastikan fungsi motor jari sepenuhnya, kerana kekuatan otot dan kerja yang diselaraskan dari flexors dan ekstensor jari-jari tangan dikurangkan.

Penguncupan otot jangka panjang yang tidak dikekalkan oleh tendon berongga menyebabkan perubahan atropi, yang menjadi tidak dapat dipulihkan selepas 6 minggu, dan selepas tiga bulan atau lebih, akan sangat sukar bagi pakar bedah untuk mengasingkan tendon longgar.

Luka yang meluas dengan suppuration, pembenihan mikroba pada tisu lembut, keadaan serius pesakit - kejutan, koma, gangguan pendarahan yang dinyatakan, boleh dikontraindikasikan kepada operasi pada tendon jari atau tangan. Dalam kes sedemikian, rawatan pembedahan perlu ditangguhkan, menangguhkannya sehingga keadaan pesakit stabil.

Persediaan untuk pembedahan dan kaedah anestesia

Operasi pada tendon lengan biasanya dilakukan di bawah anestesia tempatan atau di bawah konduksi anestesia, tetapi dalam semua kes adalah penting bahawa anestesia cukup kuat dan berpanjangan, tidak mempengaruhi kesedaran pesakit dengan siapa ahli bedah berkomunikasi semasa operasi. Ubat-ubatan yang digunakan tidak boleh menyebabkan komplikasi umum atau tidak.

Semasa menjalani operasi yang dirancang, pesakit berada di klinik pada waktu yang ditetapkan dengan keputusan ujian darah dan air kencing, coagulogram, dan dalam hal menerima ubat penipisan darah, yang terakhir harus dibatalkan terlebih dahulu. Latihan khusus mungkin termasuk terapi latihan.

Sekiranya terdapat kerosakan traumatik pada tisu jari, dan keadaan pesakit diperparah oleh kecederaan lain atau penyakit bersamaan, maka operasi ditangguhkan sehingga organ-organ vital menstabilkan. Terapi anti-kejutan, penggantian darah yang hilang, pencegahan atau rawatan proses berjangkit.

Sekiranya pencemaran mikrob teruk luka lengan, mengembangkan suppuration, antibiotik diberikan sebelum campur tangan, dan rawatan berterusan dalam tempoh selepas operasi.

Tahap persiapan sebelum pemulihan keutuhan tendon dapat menjadi pembedahan primer untuk luka, yang diperlukan untuk pesakit yang cedera terbuka dan mendalam tisu tangan, disertai dengan tulang patah tulang, menghancurkan, detasmen phalangeal atau jari keseluruhan.

Sekiranya pakar bedah operasi tidak mempunyai pengalaman yang mencukupi dalam operasi di tangan, maka adalah yang terbaik untuk mencuci luka, menghentikan pendarahan dan jahitan dalam kes luka putus. Selepas itu, pesakit perlu dihantar ke unit khusus. Tanpa rawatan primer, luka tendon boleh bergerak, memperbaiki diri dengan tisu penghubung dalam kedudukan yang salah, yang akan menimbulkan kesukaran yang besar pada tahap rawatan rekonstruktif.

Dalam hal operasi yang dirancang pada tendon jari dan tangan, latihan khusus disediakan:

 1. Latihan terapeutik kawasan yang terjejas dan sihat;
 2. Aplikasi parafin pada berus atau jari;
 3. Penyediaan kulit di tempat insisi yang dikatakan;
 4. Memulihkan pergerakan jari pasif apabila jari yang cedera dipasang pada plaster yang sihat dan membuat pergerakan dengannya;
 5. Dengan kontrak yang terbentuk, gimnastik terapeutik disarankan selama setengah jam setiap hari, sementara itu penting untuk mencegah penampilan kesakitan.

Teknik dan masa operasi pada tendon jari

Jenis operasi yang paling kerap di tendon tangan ialah:

 • Jahitan;
 • Tenolisis - pembedahan adhesi;
 • Tenodesis - penetapan tendon tulang;
 • Berpindah ke katil lain dari yang sembuh;
 • Pemindahan.

Operasi dalam kes pecah tendon tangan terdiri daripada suturing, dan semakin cepat ini dilakukan, semakin tinggi kemungkinan pemulihan yang berjaya. Rawatan pembedahan primer yang betul sangat membantu penyembuhan jahitan dan serat.

Satu peraturan penting yang harus dilakukan oleh pakar bedah ketika menjahit tendon adalah jumlah potongan membujur yang paling kecil, yang akan mencederakan tangan yang sudah rosak.

Kaedah untuk jahitan dalam kes kecederaan tendon flexor:

 1. Akhir tendon di dekat pergelangan tangan dipisahkan dari tisu-tisu lembut melalui hirisan melintang berasingan di sepanjang lipatan palmar distal;
 2. Setakat yang mungkin, kerosakan minimum pada tulang dan saluran berserabut tangan;
 3. Untuk jahitan, disyorkan untuk menggunakan benang nipis dan tahan lama; jahitan diserap tambahan semestinya digunakan pada tepi tendon yang koyak.

Selepas merawat luka dengan antiseptik, pakar bedah menghasilkan bilangan insisi yang diperlukan dalam arah melintang, menghilangkan hujung tendon dan jahitnya dengan mematuhi peraturan di atas. Jahitan tendon itu harus sederhana dari sudut pandangan teknik pembedahan, ujung tendon sutured tidak boleh dipintal, tidak ada jurang di antara mereka, di mana bekas parut itu akan bertumbuh. Nod ditenggelamkan di dalam tendon, tidak membenarkan kerutan, dan jahitan utama terletak secara intrasif.

jenis jahitan tendon

Hari ini, lebih daripada 70 jenis jarum tendon digunakan, tetapi pilihan ideal tidak dijumpai, dan keburukannya wujud dalam setiap jenis jahitan. Yang paling biasa adalah spiral yang dipanggil, satu-satunya kelemahan yang boleh dianggap sebagai keperluan untuk pelaksanaan yang berhati-hati. Sebarang kesilapan teknikal dalam jahitan spiral akan membawa kepada komplikasi dan parut yang serius.

Operasi pada jari biasanya dilakukan apabila ia bengkok. Sekiranya kerosakan pada tendon flexor yang mendalam, teknik jahitan bergantung kepada tahap kecederaan:

 • Apabila tendon terlepas pada bahagian terjauh, hujungnya tetap pada falanx distal atau benang jahitan dipegang melalui kuku dan diikat di sana dengan butang khas, yang dikeluarkan selepas 4-5 minggu, jika tidak mustahil untuk memperbaiki phalanx, jahitan tendon dan selimut tambahan digunakan;
 • Kawasan yang paling sukar adalah dari pertengahan falanx tengah dan pangkal jari, dengan kecederaan tendon di kawasan ini, jahitan intrastitial boleh digunakan, jahitan dapat diperbaiki ke kulit pada sisi falanx dengan menggunakan butang, pengasingan tendon permukaan dengan kecederaan gabungan untuk tujuan menjahit dalam dan mengekalkan pergerakan jari;
 • Operasi pada tendon tangan ditunjukkan apabila zon tendon pecah dari pangkal jari ke pergelangan tangan, jahitan pada setiap aci tendon yang rosak adalah perlu, dan tisu adiposa atau otot digunakan sebagai bantalan slip;
 • Kecederaan pada tendon pada tahap ligamen pergelangan tangan memerlukan pengecutan dan pengecualian wajib dari ligamen itu sendiri, supaya peningkatan yang tidak dapat dielakkan dalam jumlah yang dijahit semasa penyembuhan tidak menyebabkan kompresi dan perpaduan perpindahan serat tisu, vesel dan saraf utuh;
 • Dalam kecederaan di atas tepi ligamen pergelangan tangan proksimal, pakar bedah bertindak dengan sangat berhati-hati kerana kedekatan kapal dan saraf yang besar, serta kesukaran dengan betul sepadan dengan hujung yang sama pada pecahan beberapa batang tendon. Pakar bedah itu mengenakan jahitan intra-tong berasingan pada setiap tendon, mengembalikan integriti kapal dan saraf, yang merupakan kerja yang sangat memakan waktu dan teliti.

Jika jahitan tendon tidak mungkin disebabkan oleh perbezaan yang ketara pada pinggirannya, plastik ditunjukkan dengan bantuan bahan sintetik (tendoplasty) atau tendon mangsa.

Sebagai tambahan untuk menjahit tendon dan memulihkan integriti struktur lain semasa satu operasi, adalah mungkin untuk menjalankan rawatan dua peringkat, yang penting dalam hal pertumbuhan cicatricial besar di tangan. Pada peringkat pertama rawatan, pakar bedah perlahan-lahan membentuk terusan dari tiub sintetik, memotong parut dan jahitan bendera dan saraf. Dua bulan kemudian, bukan tiub, pemindahan tendon dipasang, diambil dari pesakit sendiri dari kawasan lain (kaki, sebagai contoh).

Penggunaan teknik mikrosurgik secara signifikan meningkatkan hasil akhir pembedahan tendon jari atau tangan. Dalam proses campur tangan, parut dikeluarkan, plastik tisu lembut atau komponen yang hilang ditransplantasikan dari bahagian lain badan.

Dengan proses lekatan yang kuat, tenolisis ditunjukkan - pembedahan perekatan tisu penghubung dan pembebasan berkas tendon dari mereka. Operasi boleh dilakukan secara endoskopik, yang memberikan hasil kosmetik yang baik.

Video: pembedahan untuk kerosakan pada tendon jari

Tempoh selepas operasi dan pemulihan

Selepas pembedahan pada tendon tangan, pesakit boleh dilepaskan keesokan harinya, tetapi dengan manipulasi microsurgical, kemasukan ke hospital dilakukan selama 10 hari. Sekiranya sindrom kesakitan yang kuat, analgesik ditetapkan, antibiotik digunakan untuk mencegah penularan luka. Mungkin penambahan rawatan oleh prosedur fisioterapeutik.

Pemulihan selepas campur tangan pada tendon terutamanya bertujuan untuk memulihkan fungsi motor tangan dan jari dan ditentukan oleh jenis operasi dan kedalaman kecederaan. Beberapa hari pertama, anggota badan memerlukan rehat lengkap.

Apabila bengkak menurun (dari 3-4 hari), anda perlu meneruskan pergerakan fleksi aktif dengan amplitud maksimum yang mungkin. Kelonggaran maksimum yang pertama dipelihara untuk sehari disebabkan oleh plaster, kemudian jari itu terputus dan juga dipegang pada posisi yang diinginkan oleh plester untuk hari yang lain. Perubahan kedudukan seperti harian menyebabkan hakikat bahawa perekatan parut yang dihasilkan tidak rosak, tetapi diregangkan.

Kira-kira dalam tiga minggu jari itu memperoleh mobiliti yang memuaskan, bermula tempoh pasca operasi awal. Pemulihan lanjut berlaku dengan penggunaan pengembang dan simulator khas, dan pergerakan harus tidak menyakitkan dan tepat, kerana aktiviti yang berlebihan dan ketajaman dapat menimbulkan pecahnya jahitan tendon.

Selepas 35 hari, peringkat perkembangan aktif jari bermula, sehingga enam bulan. Sepanjang tempoh ini, pesakit mesti dipantau dengan teliti, kerana apa-apa penyelewengan dari pelan yang dimaksudkan, ketekunan yang berlebihan atau tidak mencukupi dapat membawa kepada pemulihan mobiliti yang tidak lengkap. Hanya pakar pemulihan yang perlu menentukan masa untuk meningkatkan beban dan keamatannya, keperluan untuk langkah tambahan (myostimulation) dan keselamatan pulangan untuk bekerja.

Hasil operasi pada tendon dianggarkan tidak lebih awal daripada enam bulan selepas rawatan. Sehingga tahun pesakit terus latihan aktif jari-jari dan tangan, sebagai amplitud pergerakan meningkat. Aspek penting pemulihan selepas menyikat tendon adalah penyertaan diri dan minat pesakit yang dioperasikan, keberkesanan pemulihan bergantung kepada ketekunan, tahap kecerdasan dan kesabaran.

Pemulihan secara umum mengambil masa sehingga beberapa minggu, di mana tidak mustahil untuk memulakan kerja, jika tidak semua usaha akan sia-sia. Sudah tentu, masa untuk kembali bekerja ditentukan oleh tugas profesional, kerana beberapa kepakaran tidak memerlukan penyertaan aktif sekurang-kurangnya satu tangan dalam proses buruh. Sekiranya perlu untuk melakukan kerja keras yang melibatkan kedua-dua tangan dan jari, pesakit sepatutnya dikecualikan daripadanya atau dipindahkan buat sementara waktu ke pekerjaan lain.

Apa yang perlu dilakukan apabila tendon pecah pada jari?

Apakah pecah tendon berbahaya pada jari? Pergerakan tangan dipastikan oleh kerja-kerja penyelaras flexors dan extensors. Yang pertama adalah pada permukaan sawit tangan, yang kedua - di sisi belakangnya. Jari tidak mempunyai otot, jadi pergerakan mereka dilakukan melalui tisu penghubung. Fleksor boleh menjadi cetek atau mendalam. Sebahagian daripada mereka berada di tengah tengah, yang lain - di atas kuku. Kecederaan kepada tendon berada di peringkat pertama di antara kecederaan kepada tangan dan jari. Kira-kira 30% daripada mereka disertai dengan pecah tendon lengkap atau separa. Ini disebabkan oleh susunan khas tisu, yang mana ia mudah rosak.

Pengkelasan

Kecederaan ligamen ibu jari mengurangkan fungsi tangan sebanyak 50%, indeks dan pertengahan - sebanyak 20%. Mereka adalah yang paling biasa di kalangan orang-orang yang suka aktiviti sukan amatur. Bergantung pada kehadiran kerosakan kulit, pecah tendon dibahagikan kepada terbuka dan tertutup. Yang pertama berlaku dalam luka objek menindik-memotong. Yang terakhir ini didiagnosis di kalangan atlet. Tudung rosak apabila ia diluaskan secara berlebihan.

Pecah-pecah dibahagikan kepada sebahagian dan penuh, keparahan kecederaan ditetapkan bergantung kepada jumlah serat yang robek. Jumlah kerosakan menyembuhkan lebih keras. Pecah satu ligamen dianggap terpencil, beberapa - berganda. Ia adalah satu kes kecederaan bersamaan sekiranya berlaku kerosakan pada tisu otot, saluran darah dan ujung saraf.

Penting dalam pelantikan rawatan adalah penentuan kerosakan. Segar adalah pecah subkutan yang berlaku kurang dari 3 hari yang lalu. Kecederaan yang berlaku lebih daripada 3 hari lalu disebut basi. Mereka yang berlaku 21 atau lebih hari yang lalu sudah tua.

Penyebab kecederaan yang kerap

Kerosakan kepada tendon dan kapsul bersama mungkin mempunyai asal trauma atau degeneratif. Jenis terakhir adalah hasil penipisan tisu, yang pertama terjadi dengan mengangkat graviti tajam. Kecederaan sukan mungkin berasal dari campuran.

Faktor penentu menganggap:

 • istirahat pendek antara latihan;
 • tiada pemanasan semasa kelas;
 • penilaian semula keupayaan mereka;
 • tidak mematuhi peraturan keselamatan.

Kumpulan risiko termasuk orang yang berlebihan berat badan dan orang tua.

Ciri ciri

Gejala pecah ligamen jari ditentukan oleh lokasinya. Kerosakan pada tisu yang terletak di permukaan depan tangan, disertai dengan pelanggaran fungsi fleksi. Jari dalam kes ini memperoleh kedudukan semula. Apabila mencederakan tendon belakang tangan, kebolehan extensor menderita. Kesungguhan akhir saraf boleh menyebabkan rasa kebas dan paresthesia. Jika sekurang-kurangnya satu gejala di atas muncul, anda harus berjumpa doktor. Kecederaan segar dirawat lebih cepat daripada yang lama.

Jika seseorang mendapati bahawa fungsi tangan mengalami masalah yang teruk, dia harus memakai pembalut steril dan memampatkan sejuk. Ini menghalang pendarahan dan perkembangan edema. Badan harus dibesarkan di atas kepala, ia akan memperlambat laju pergerakan darah.

Di dalam bilik kecemasan, rawatan luka utama dilakukan, termasuk penggunaan penyelesaian antiseptik pada kulit, penangkapan pendarahan dan suturing. Selepas itu, vaksin tetanus dimasukkan dan ubat antibakteria disuntik. Apabila pecah tendon extensor ditemui, pesakit dihantar ke pakar bedah. Tanpa melakukan operasi, berus mungkin kehilangan fungsinya.

Aktiviti terapeutik

Rawatan kecederaan tendon extensor boleh dilakukan bukan sahaja oleh pembedahan, tetapi juga oleh kaedah konservatif. Walau bagaimanapun, ini tidak terpakai untuk kerosakan flexor. Dalam kes kecederaan jari, ia menunjukkan bahawa gipsum atau peranti penetapan lain memakai untuk masa yang lama

Kerosakan ke kawasan pergelangan tangan hanya dirawat oleh pembedahan. Hujung ligamen koyak menjahit. Sekiranya tisu yang rosak terletak di kawasan sendi interphalangeal distal, serpihan bertindih untuk 5-6 minggu.

Pemulihan yang lebih cepat fungsi jari diperhatikan selepas operasi "jahitan tendon ekstensor".

Peranti pembetulan selepas pembedahan diperlukan untuk memastikan sendi terbengkalai. Pakai ia akan mempunyai sekurang-kurangnya 3 minggu. Tayar mesti sentiasa dipakai pada jari. Penyingkiran awalnya boleh menyumbang kepada pecah parut yang telah mula terbentuk, akibatnya falanx kuku akan sekali lagi menganggap kedudukan bengkok. Dalam kes sedemikian, penjilid berulang ditunjukkan. Semasa tempoh rawatan, disyorkan untuk berada di bawah penyeliaan seorang doktor.

Apabila kecacatan itu sama dengan boutonniere, sendi itu dipasang dalam kedudukan lurus sehingga tisu yang rosak disembuhkan sepenuhnya. Jahitan diperlukan apabila tendon dipotong dan patah sepenuhnya. Dalam ketiadaan rawatan atau aplikasi tayar yang tidak betul, jari itu menganggap keadaan melengkung dan membeku dalam kedudukan itu. Ia adalah perlu untuk mematuhi semua keperluan traumatologist dan memakai tayar selama sekurang-kurangnya 2 bulan. Doktor akan memberitahu anda tepat bila ia akan dapat menembaknya.

Pecah tendon ekstensor pada tahap tulang metacarpal, sendi dan lengan karpal memerlukan campur tangan pembedahan. Penguncupan otot spontan membawa kepada pengetatan tendon dan perbezaan yang ketara antara serat yang rosak.

Operasi dilakukan di bawah anestesia tempatan. Pertama, pendarahan dihentikan, selepas itu ligamen yang terputus dijahit ke phalanx distal. Jika kecederaan disertai oleh patah tulang, serpihan tulang diperbaiki dengan skru. Jarum di jari memainkan peranan kunci.

Seterusnya, jahitan dan tayar plaster yang ketat atau tayar plastik digunakan. Imobilisasi selepas operasi membantu mengelakkan pecahnya tendon yang dipulihkan.

Campur tangan bedah dilakukan secara rawat jalan, setelah selesai, pasien dapat pulang ke rumah.

Tempoh pemulihan

Pemulihan untuk memecahkan tendon flexor termasuk:

 • urut;
 • Terapi latihan;
 • ubat.

Menggosok mempercepat proses memulihkan tisu yang rosak dan meningkatkan kekuatan mereka. Bungkusan perlu dilakukan dengan hujung jari, beban perlu ditingkatkan secara beransur-ansur. Pergerakan itu dijalankan sepanjang perjalanan di dalam tendon yang rosak. Urut boleh dimulakan hanya selepas akhir peringkat keradangan. Prosedur ini tidak boleh berlangsung lebih dari 10 minit.

Pembangunan jari adalah bahagian pemulihan yang penting. Ia membantu meningkatkan bekalan darah dan pemakanan tisu. Ia perlu memerah tangan dan memegangnya dalam kedudukan ini selama 10 saat. Selepas itu, jari-jari melepaskan sebanyak mungkin dan menetapkannya dalam kedudukan ini selama 30 saat.

Anda tidak boleh meregangkan tendon dengan tajam, anda boleh melakukan senaman seberapa kerap yang anda suka. Jangan lupa bahawa kelas mestilah biasa.

Dalam sesetengah kes, selepas menggunakan tayar, ubat anti-keradangan ditetapkan. Walau bagaimanapun, perencatan proses keradangan boleh mengganggu penyembuhan normal tisu, yang akan mengakibatkan gangguan fungsi tangan.

Jika sindrom kesakitan tidak hilang, adalah perlu untuk menghentikan senaman terapi fizikal sehingga keadaan ligamen bertambah baik.

Berapa banyak tendon pecah sembuh? Bagi kecederaan ringan, pemulihan memerlukan kurang dari sebulan. Dengan pemecahan lengkap tempoh ini boleh bertahan sehingga enam bulan.

Bagaimana untuk merawat air mata tendon pada jari

Kecederaan tendon jari adalah kecederaan tertutup, di mana terdapat disfungsi separuh daripada sendi interphalangeal distal, alat extensor anggota atas telah rosak.

Di mana tendon di lengan seseorang

Tali extensor jari segera di bawah kulit dari bahagian belakang. Mereka berasal dari falanges kuku dan dipasang pada otot-otot lengan bawah. Mereka mempunyai bentuk rata pada falanx jari dan bentuk bulat di zon tulang metacarpal.

Punca kerosakan

Kerosakan pada tendon flexor dan extensors jari boleh disebabkan oleh:

Untuk mengekalkan mobiliti mereka, adalah penting untuk sampai ke bilik kecemasan yang terdekat pada siang hari.

Tidak perlu menjadi pemain bola sepak profesional atau bekerja di tapak pembinaan untuk mendapatkan kecederaan. Ia mungkin merosakkan tendon dalam kehidupan seharian: kadang-kadang jari gagal menangkap poket atau secara tidak sengaja menghentam tepi meja. Beban kecil sering menyebabkan kecederaan serius.

Ketahui cara untuk merawat bahu yang dislokasi.

Gejala

Kecederaan tidak menyebabkan banyak kesakitan, dan hujung jari hanya digantung. Jari itu sendiri hilang keupayaan untuk melepaskan diri secara bebas, tetapi ia boleh diluruskan jika daya luaran digunakan. Dalam kes ini, jari yang rosak menimbulkan kesulitan, kerana ia berpaut kepada segala-galanya. Mungkin rupa bengkak, sakit, biasanya terjadi dari belakang sendi interphalangeal distal.

Anda boleh lakukan tanpa bantuan pakar bedah, jika apabila anda memotong atau memukul extensor jari itu hilang. Untuk ini terdapat pelbagai jenis pembetulkan, yang telah mengesyorkan diri mereka sendiri. Pembedahan tendon jari tidak selalu diperlukan.

Pertolongan cemas

Sekiranya tendon terhenti akibat kecederaan atau kecederaan menembusi yang lemah, adalah perlu untuk memberikan pertolongan cemas kepada orang yang cedera. Letakkan pembalut tekanan di lengan anda dan gunakan ais ke tapak yang cedera. Naikkan lengan anda dan tahan di atas kepala anda untuk mengurangkan aliran darah ke tangan. Anda mesti segera menghubungi pakar trauma.

Diagnostik

Doktor bilik kecemasan akan memeriksa luka untuk menentukan sifat kecederaan dan faktor penting yang berkaitan. Jika pesakit mabuk, anda tidak boleh menggunakan beberapa ubat penahan sakit dan beberapa ubat.

Jika tendon koyak, doktor mengambil sejarah dan memeriksa dengan teliti kerosakan tersebut. Sekiranya bentuk jari itu menjadi berbentuk tukul, ia bermakna luka itu dikenakan dengan pisau tajam, atau orang itu jatuh ke lengan dan tidak mempunyai masa untuk membengkokkan jari.

Jari yang cedera, membongkok semua falang, menunjukkan kerosakan pada pergelangan tangan. Jika kecederaan ditutup, diagnosis didasarkan pada gejala yang kelihatan.

Kerosakan terisolasi dicirikan oleh gejala berikut: sambungan antara dua phalanges, yang tengah dan kuku, tidak membengkokkan. Jenis kecederaan ini menunjukkan bahawa fleksor yang mendalam telah rosak. Pesakit menderita kerosakan terpencil pada flexor cetek dalam kes di mana tendon itu cedera apabila jari, telapak tangan atau lengan bawah cedera di bahagian bawah. Pesakit tidak membengkokkan sendi antara phalanx utama dan yang tengah.

Apabila jari terbengkalai di bahagian proksimal, tendon di bahagian tengah pecah, dan bahagian yang tidak rosak. Juga, untuk menjelaskan, imej X-ray jari yang cedera diambil.

Kaedah rawatan

Setelah menentukan diagnosis yang tepat, spesialis traumatologi itu menetapkan rawatan. Campur tangan bedah tidak diperlukan jika pasien segera mencari bantuan medis, kecelakaan ditutup, dan jurang itu tidak lengkap. Jika tidak, doktor akan merawat luka, membasuhnya dengan penyelesaian antiseptik khas, menghentikan pendarahan dan jahitan. Mangsa mesti diberi vaksin terhadap tetanus dan suntikan antibiotik untuk mencegah perkembangan jangkitan.

Rawatan konservatif melibatkan terapi imobilisasi dan gejala dengan penggunaan ubat-ubatan. Apabila pelakon dikeluarkan, doktor akan menetapkan pesakit prosedur pemulihan.

Dengan kaedah rawatan konservatif, penggunaan ubat-ubatan rakyat adalah mungkin. Curcumin ditambah kepada hidangan untuk mengurangkan bengkak dan mengurangkan kesakitan. Merebus berry ceri burung mempunyai kesan anti-radang yang baik. Satu sudu buah beri 250 ml air mendidih.

Penggunaan berkesan penahan plastik. Jika kerosakan baru-baru ini, maka ia perlu dipakai selama 6 minggu, jika tidak tempoh memakai fixer diperpanjang hingga 2 bulan. Peranti ini membantu untuk menetapkan hujung jari dalam kedudukan yang dikehendaki supaya pertambahan terjadi secepat mungkin.

Rawatan pembedahan kecederaan tendon tangan diperlukan untuk memulihkan fungsi motor. Semasa operasi, seksyen serat yang pecah dihubungkan, tendon ditetapkan di tempat lampiran anatomi, serpihan tulang dikeluarkan, kapsul sendi diperbaiki, sanitasi luka dilakukan, tayar digunakan, luka itu disedut.

Pesakit mesti memakai pembalut untuk sekurang-kurangnya satu bulan.

Bagaimana untuk merawat neuritis sendi bahu?

Pemulihan

Tidak kira apa kaedah rawatannya digunakan, prosedur pemulihan diperlukan selepas itu. Pesakit mesti terlibat dalam terapi fizikal, untuk membangunkan pergerakan. Pertambahan sepenuhnya tendon ibu jari diselesaikan selepas 3-5 minggu. Apabila pelakon atau tayar dikeluarkan, penting untuk mula mengembangkan anggota seawal mungkin. Jika tidak, tendon yang dijahit tumbuh ke tisu lain, dan orang itu tidak akan dapat melaksanakan pelbagai gerakan apabila tangan dilanjutkan.

Prosedur pemulihan dijalankan di bawah pengawasan pakar. Doktor akan menunjukkan kepada anda bagaimana melakukan pergerakan dengan betul supaya ia memudahkan pemulihan yang cepat.

Adalah penting untuk melawat doktor dengan kerap. Pesakit akan dapat mula mengembangkan jari apabila proses keradangan tendon selesai. Perlu diingatkan bahawa dengan adanya proses radang, ubat anti-radang diresepkan, tetapi dalam kes ini, proses regeneratif tendon perlahan.

Sebagai tambahan kepada terapi fizikal, doktor menetapkan urut dan penyokong gigi. Hasil yang baik diberikan oleh latihan fizikal yang mudah. Tangan mesti dikepang dan ditegakkan, selepas 10-30 saat, membuka tapak tangan dan sekali lagi memperbaiki kedudukan selama 10-30 saat. Latihan dilakukan lancar dan perlahan. Pendekatan boleh diulang beberapa kali pada siang hari.

Ketahui bagaimana otot lengan anda berfungsi.

Kesimpulannya

Sesiapa sahaja boleh merosakkan tendon pada jari, tidak ada yang kebal. Apabila anda menerima kecederaan jari, segera hubungi pakar untuk mendapatkan bantuan. Hanya dia tahu bagaimana merawat tendon pecah pada jari. Dalam kes ini, anda akan ditetapkan kursus rawatan dalam masa yang akan membantu mengekalkan mobiliti sendi yang rosak.

Mengoyakkan ligamen dan tendon pada jari

Keadaan di mana integriti ligamen tangan terjejas akibat kecederaan atau penyakit dipanggil ligamen pecah. Patologi adalah sebahagian atau lengkap. Selalunya, pecah ligamen atau tendon jari menimbulkan sukan atau kerja fizikal keras.

Punca tendon dan pecah ligamen

Pecutan ligamen adalah salah satu kecederaan yang paling biasa dalam sistem muskuloskeletal. Pencetus kerosakan boleh menjadi sukan, kecederaan profesional atau domestik. Kumpulan risiko termasuk golongan muda, aktif.

Biasanya, kecederaan berlaku apabila seseorang jatuh di atas lengannya, membengkokkan hujung ekstrem semasa aktiviti kuat atau menerima tamparan langsung. Ligamen dan tendon yang koyak adalah ciri atlet yang terlibat dalam olahraga, hoki, bola sepak, gimnastik, ski menuruni bukit.

Sukan atau kecederaan isi rumah sering menimbulkan jurang yang terpencil. Dalam kes yang jarang berlaku, integriti pembentukan tisu penghubung terganggu semasa kemalangan, maka ia disertai oleh patah tulang anggota.

Kebarangkalian pecah tendon atau ligamen pada jari meningkat dalam kes seperti:

 • Fibrosis (pembiakan tisu penghubung) akibat kecederaan sebelumnya;
 • Peregangan berulang dikaitkan dengan kenaikan beban di tangan;
 • Perubahan degeneratif-dystrophik sendi tangan, di mana tisu periartikular (termasuk ligamen) rosak, haus atau menjalani parut.

Berdasarkan ini, rehat ligamen adalah traumatik dan degeneratif.

Mendadak tiba-tiba membengkokkan jari disebabkan oleh tamparan yang menimbulkan kelebihan tendon nipis. Kadang-kadang serpihan tulang, yang mana pembentukan tisu penghubung dilampirkan, keluar. Selepas kecederaan, pesakit tidak boleh melepaskan falanx kuku.

Selalunya jari cincin yang cedera. Pecah extensor berlaku apabila seseorang cuba memegang dengan jari-jari 2 hingga 3 dengan pegangan terbuka.

Traumatologists mengenal pasti punca utama pecah ligamen jari:

 • Jatuh dengan pendaratan buruk di tangannya;
 • Sukan (di bar, angkat berat, sukan kolektif aktif);
 • Pukulan langsung ke jari.
Ia adalah
berguna
untuk mengetahui!

Kemungkinan pecah dinaikkan jika seseorang masuk untuk sukan selepas kecederaan yang panjang, tidak panas sebelum latihan, mengagumkan kemampuannya atau melanggar langkah keselamatan.

Kecederaan yang berlaku akibat perubahan degeneratif-dystrophik adalah ciri-ciri orang yang berusia lebih dari 40 tahun.

Kecederaan mekanikal sering berlaku pada orang-orang dari 30 hingga 50 tahun (terutamanya berat badan berlebihan), serta kanak-kanak, kerana penyelarasan pergerakan mereka masih tidak sempurna.

Dengan kecederaan ringan, serat ligamentous pecah, dengan kecederaan yang sederhana - 50% daripada serabut ligamen yang koyak, dan dengan kecederaan teruk, sekitar 90% tisu penghubung rosak.

Traumatologists berkongsi 3 jenis pecah ligamen utama:

 • Terikan atau lusuh ligamen di pangkal jari (A2);
 • Jari extensor meruntuhkan;
 • Melanggar integriti ligamen sisi.

Sekumpulan A2 rosak apabila seseorang digenggam aktif. Ligamen lateral rosak oleh beban sisi.

Tanda-tanda kecederaan jari

Gejala pecah ligamen jari:

 • Kesakitan tajam selepas kecederaan;
 • Bengkak dan kemerahan kawasan yang rosak;
 • Apabila bergerak, kesakitan meningkat.

Dengan kerosakan serentak pada ligamen dan otot, sindrom sakit muncul selepas beberapa ketika. Jika pecah gentian ligamentous disertai dengan patah tulang, maka masalah tertentu dapat didengar.

Apabila tendon extensor pecah, rasa sakit muncul di kawasan antara tapak tangan dan pergelangan tangan. Mangsa tidak dapat membengkokkan 1 atau lebih sendi. Terdapat sensasi yang menyakitkan atau rasa sakit. Selepas kecederaan, sawan yang boleh merosakkan ligamen yang rosak harus dielakkan.

Sekiranya ligamen rosak di permukaan hadapan lengan, fungsi fleksi terganggu, dan falanx kuku memperoleh kedudukan lebih lentur. Dengan mengoyakkan ligamen di permukaan belakang, fungsi extensor terganggu. Apabila saraf rosak, merangkak dan mati rasa berlaku.

Apabila kawasan yang terjejas juga muncul bengkak, tisu lembut membengkak.

Apabila ligamen ibu jari pecah di sekitar kawasan yang terjejas, edema muncul, tisu lembut membengkak. Sekiranya ligamen pecah telah berlaku pada jari tengah tangan, maka ia sangat bengkok, mangsa tidak dapat membengkokkannya, edema berlaku berhampiran sendi tulang yang rosak. Tanda-tanda yang sama disertai dengan trauma jari cincin.

Dengan sedikit kesakitan yang menghulurkan tidak penting, fungsi motor dipelihara. Apabila kerosakan sederhana, terdapat sakit, hematoma, bengkak. Kecederaan parah disertai dengan sindrom kesakitan yang teruk, lebam besar, dan bengkak. Untuk mengelakkan kejutan yang menyakitkan, anda perlu mengambil ubat penghilang rasa sakit.

Sekiranya kecederaan ligamen A2, anda boleh mendengar klik, selepas itu terdapat rasa sakit yang tajam. Bengkak dan lebam muncul kemudian. Sorakan muncul di pangkal jari. Peregangan sindrom kesakitan serabut ligamen sisi dilokalkan di sisi artikulasi, biasanya di rantau tengah jari tengah.

Rawatan pecah tendon ekstensor dan ligamen jari

Sekiranya berlaku kecederaan ringan, rawatan konservatif ditunjukkan. Pesakit dianjurkan ubat penghilang rasa sakit, ubat anti-radang, chondroprotectors, vitamin.

Dengan pecahnya ligamen pada jari, rawatan pembedahan dijalankan. Selepas diagnosis, doktor menentukan jenis operasi. Dalam sesetengah kes, pembentukan tisu penghubung dijahit, kawasan yang meradang dikeluarkan, atau tendon dan tulang diperbaiki. Selepas pembedahan, tempoh pemulihan berikut.

Bantuan pertolongan pertama adalah melakukan tindakan berikut:

 • Pesakit duduk atau membantu untuk mengambil kedudukan mendatar;
 • Adalah penting untuk memastikan selebihnya tangan yang cedera;
 • Seterusnya adalah untuk melonggarkan simpang tulang. Untuk melakukan ini, pembalut tekanan digunakan pada jari, kadang-kadang menggunakan tayar;
 • Memampatkan sejuk hendaklah digunakan di kawasan yang rosak selama beberapa jam. Sekiranya anda menggunakan produk beku, bungkusnya dengan tuala atau kain;
 • Sekiranya pembengkakan terus bertambah, lengan yang cedera mesti dibangkitkan.

Adalah disyorkan untuk memanggil briged ambulans sebelum pertolongan cemas. Untuk menghentikan kesakitan yang teruk, beri ubat penahan sakit kepada orang yang terjejas.

Setelah dimasukkan ke hospital, doktor melegakan sendi atau lengan yang cedera. Dengan kesakitan teruk, sekatan procaine dilakukan. Manipulasi ini dijalankan 1 atau beberapa kali dengan selang 3 hingga 4 hari. Kemudian, untuk menghapuskan kesakitan, gunakan NSAID, contohnya, Diclofenac atau Ibuprofen.

Di rumah, untuk menghapuskan kesakitan, anda boleh menggunakan salap, prinsip tindakan yang berbeza:

 • Peralatan berdasarkan NSAIDs (Ketoprofen, Voltaren) menghapuskan kesakitan dan bengkak;
 • Salap steroid (Hydrocortisone, Prednisolone) menyekat keradangan dan kelembutan;
 • Absorbable (Apizartron, Viprosal) meningkatkan aliran darah ke kawasan yang rosak, mempercepat penyembuhan;
 • Penyejukan (Efkamon, Gevkamen) menenangkan rasa sakit dan menyejukkan tisu meradang;
 • Pemanasan (Espol, Finalgon) mempunyai kesan pemanasan, mengaktifkan aliran darah, mempercepatkan pertumbuhan semula.

Minyak wangi perlahan-lahan digunakan di kawasan yang rosak, dan kemudian mencuci sisa-sisa air suam. Anda boleh menggunakannya tidak lebih daripada 10 hari. Beberapa hari selepas pecah ligamen, pesakit diberi terapi diadinamik, elektroforesis dengan penyelesaian novocaine, terapi manual, dan mandi terapeutik.

Pelindung pelindung berasaskan Chondroitin dan glucosamine, serta ubat-ubatan yang mengandungi asid hyaluronik, dapat mempercepat pemulihan tisu-tisu yang rosak.

Peranti mengunci khas akan menyediakan jari yang cedera dengan kedudukan yang lurus. Ia adalah mungkin untuk memakai fiksatif untuk jari pada pecah tendon selepas kecederaan atau pembedahan. Tempoh penggunaan - dari 3 minggu. Mengeluarkan kunci tidak disyorkan, kerana ia meningkatkan risiko re-bursting. Kemudian jari lagi menganggap kedudukan bengkok. Oleh itu, anda perlu mengenakan semula selak.

Sekiranya anda mengalami gejala pecahnya ligamen jari, satu keperluan mendesak untuk menghubungi seorang traumatologist. Doktor akan menjalankan pemeriksaan visual, jika perlu, menetapkan x-ray, ultrasound atau MRI. Dalam sesetengah kes, traumatologist menghantar pesakit kepada pakar bedah, rheumatologi atau pakar neuropatologi untuk menjelaskan diagnosis dan membuat rejimen rawatan yang cekap.

Apabila tendon ekstensor pecah, operasi dilakukan supaya fungsi jari pulih lebih cepat. Apabila jari itu cacat dengan boutonniere (di peringkat sendi interphalangeal proksimal), doktor meletakkan jahitan jika tendon dikurangkan atau rosak sepenuhnya. The splint ketika memecahkan tendon extensor jari dikenakan selama 2 bulan.

Operasi dilakukan di bawah anestesia tempatan. Mula-mula, doktor menghentikan pendarahan itu, dan kemudian ujung-ujung ligamen itu disuntik ke phalanx distal. Apabila menggabungkan fraktur dengan retak, serpihan tulang tetap dengan skru.

Selepas itu, jahitan bedah, membetulkan jari dengan corak plaster yang ketat atau splint plastik. Selepas pembedahan, pesakit boleh pulang ke rumah.

Pemulihan selepas pecahnya tendon tendon extensor

Program pemulihan terdiri daripada perkara-perkara berikut:

 • Plastik immobilization Longuet;
 • Fisioterapi;
 • Terapi senaman, urutan;
 • Penerimaan persediaan perubatan.

Dengan bantuan urut anda boleh mempercepat penyembuhan tisu, menjadikannya lebih tahan lama. Semasa prosedur, urut jari jari di sepanjang kawasan yang rosak. Pergi ke urut selepas melegakan keradangan. Sesi ini perlu berlangsung kira-kira 10 minit.

Dilarang melakukan gerakan tajam semasa perkembangan jari. Untuk mempercepat pemulihan, adalah perlu untuk menjalankan kelas secara sistematik. Jika semasa sakit senaman muncul yang tidak hilang, maka anda perlu berhenti. Kelas-kelas boleh dimulakan hanya selepas kebenaran doktor.

Dalam kecederaan ringan, pembentukan tisu penghubung menyembuhkan dalam 4 minggu. Dengan rehat yang lengkap, regenerasi tisu yang rosak dapat meregangkan sehingga 6 bulan.

Akibat pecah ligamen jari

Jika di mana-mana peringkat (bantuan pertolongan, rawatan, pemulihan) kesilapan dibuat, risiko komplikasi berikut meningkat:

 • Pendarahan bersama;
 • Kontrak (pergerakan terhad) sendi di kawasan alat tulang dan ligamen;
 • Keradangan membran artikular akibat kecederaan.

Semua komplikasi ini disertai dengan perubahan degeneratif-dystropi.

Mengeluh atau mengoyakkan ligamen jari adalah kecederaan serius yang memerlukan rawatan tepat pada masanya dan kompeten. Adalah penting untuk segera memberi mangsa pertolongan cemas. Semasa rawatan dan pemulihan, pesakit mesti mengikuti semua cadangan doktor untuk mengelakkan komplikasi dan dengan cepat memulihkan fungsi tangan.

Victor Sistemov - pakar laman web 1Travmpunkt

Rawatan untuk kecederaan tendon ekstensor

Dalam amalan trauma, kecederaan tangan yang paling biasa, 30% daripada jumlah pesakit pergi ke doktor dengan kecederaan tangan. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa hampir semua jenis kerja seseorang melakukan dengan tangannya. Kes kerap kerap dan pecah tendon ekstensor jari. Oleh kerana struktur anatomi khas, jumlah minimum lemak dan tisu otot, sekilas pandang, bukan pemotongan yang mendalam bukan sahaja boleh merosakkan kulit, tetapi juga dapat mengatasi tendon.

Anatomi tangan

Berus secara konvensional dibahagikan kepada tiga bahagian:

 • Pergelangan tangan - terdiri daripada 8 tulang kecil, disusun dalam dua baris. Tulang-tulang ini terletak di dalam pesawat yang berlainan, berkat rehat anatomi terbentuk di permukaan dalam palma, alur di mana tendon otot flexor berada.
 • Metacarpus - dibentuk oleh 5 tulang tiub pendek (sepadan dengan bilangan jari).
 • Tulang jari - 4 dari 5 jari terdiri daripada tiga phalanges, yang paling panjang (proksimal) lebih dekat dengan metacarpus, maka yang tengah pergi, melengkapkan kuku atau phalanx distal. Ibu jari adalah pengecualian, ia hanya mempunyai dua phalanges, kecuali yang tengah.

33 otot yang berbeza terlibat dalam memastikan fungsi motor tangan, yang kebanyakannya berasal dari lengan bawah, maka serat otot membentuk tendon, ligamen yang melintasi permukaan sawit, sendi, yang terletak di bahagian dalam jari.

Dari luar palma tidak ada otot. Bahagian dalaman mempunyai tiga kumpulan otot, nama mereka sesuai dengan kumpulan jari, pergerakan yang mereka sediakan:

 • otot ibu jari;
 • kompleks otot jari kecil;
 • kumpulan otot pertengahan

Pergerakan lanjutan mungkin disebabkan oleh tendon yang terletak di permukaan luar tangan, lekapan yang disediakan oleh mereka yang terletak di dalam sawit.

Menurut statistik, pecah dan kerosakan kepada tendon extensor lebih biasa.

Klasifikasi pecah tendon

Faktor penting dalam klasifikasi kecederaan tangan adalah masa yang berlalu dari masa kecederaan hingga masa rujukan kepada doktor trauma. Kerosakan yang preskripsinya tidak melebihi tempoh tiga hari dipanggil segar, selepas itu kecederaan basi didiagnosis. Cedera kronik di tangan lebih daripada 21 hari yang lalu.

Bilangan tendon flexor yang cedera dan extensors jari tangan juga memberi kesan kepada definisi kelas kecederaan, mungkin:

 • pemisahan terpencil (keutuhan salah satu daripada serat yang pecah);
 • pelbagai (pecah tendon berganda);
 • digabungkan (pelbagai jenis tisu yang terlibat - ujung saraf, saluran darah, ligamen, tendon).

Pecah tendon subkutaneus dikelaskan sebagai kecederaan tertutup, di hadapan pembedahan kulit - terbuka.

Bergantung kepada faktor yang menyebabkan pelanggaran keutuhan tendon, menentukan bentuk kecederaan akut atau degeneratif. Akut menjadi akibat pemotongan, gigitan, degeneratif berlaku akibat memakai (degenerasi) serat dengan penuaan fisik yang sama, jenis yang sama atau akibat penyakit yang menyebabkan perubahan dalam struktur tisu.

Diagnostik


Diagnosis utama dikaitkan dengan definisi sifat kecederaan, kaji selidik yang dijalankan oleh doktor bilik kecemasan bukan sahaja bertujuan mengenal pasti, mengenal pasti objek traumatik, adalah penting untuk mengetahui faktor-faktor yang berkaitan. Malangnya, ramai pesakit cedera semasa mabuk, yang merupakan kontraindikasi kepada penggunaan ubat-ubatan, termasuk beberapa ubat penahan sakit.

Selepas mengumpul sejarah yang menyeluruh, pakar itu akan menjalani pemeriksaan visual, palpasi pesakit.

Bentuk yang dikenali sebagai tukul seperti jari adalah hasil daripada jatuh di tangan dengan jari-jari lurus atau luka yang disebabkan oleh objek yang tajam. Pada masa yang sama, ia kelihatan jelas bahawa jari sedikit bengkok dalam sendi yang terletak di antara falanx tengah dan kuku (sendi interphalangeal proksimal). Dengan sifat pemotongan negeri itu, pemisahan separa phalanx distal adalah mungkin.

Sekiranya jari mangsa terbengkalai dalam semua phalanges, seseorang boleh bercakap tentang kerosakan tangan dari luar dan merosakkan pergelangan tangan. Lapisan luka terbuka tidak ragu-ragu, dalam kes-kes kecederaan tertutup doktor membuat diagnosis, menentukan penyetempatan jurang, berdasarkan gejala yang kelihatan.

Bent di bahagian proksimal jari digambarkan sebagai ubah bentuk pada lubang butang. Dalam kes ini, jelas kepada doktor bahawa pecahnya berlaku di bahagian tengah tendon, yang sebelah tidak terjejas. Dari kajian instrumental, disyorkan untuk melakukan imej jari dari beberapa sudut.

Sekiranya proses-proses yang merosakkan dalam badan telah menyebabkan pecah tendon lengan, ujian tambahan ditetapkan untuk menentukan sebab dan sifat proses radang.

Kaedah rawatan

Apabila memilih kaedah rawatan, kelas kerosakan dan kelajuan rawatan mangsa untuk rawatan perubatan menjadi faktor penentu.

Ia boleh dilakukan tanpa operasi dalam kes-kes jurang awal, tertutup, terpencil, tidak lengkap. Memohon kaedah rawatan konservatif. Imobilisasi, terapi dadah simtomatik dijalankan. Selepas penyingkiran tayar (gipsum), prosedur pemulihan ditetapkan.

Dalam kombinasi dengan ubat-ubatan, rawatan dengan ubat-ubatan rakyat adalah mungkin, dengan tendinitis tendon, curcumin memberi kesan yang baik, ia digunakan sebagai perasa dalam memasak. Alat ini membawa kepada penurunan edema dan kesakitan. Anti-radang dan tonik adalah merebus berry ceri burung (satu sudu dituangkan 250 ml air mendidih), minum sedikit sips pada siang hari.

Campuran akar halia yang dihancurkan dan sassaparilla dikukus dengan segelas air mendidih, mereka minum 2 sudu teh. setiap 6 jam, infusi mempunyai kesan yang baik terhadap keradangan tendon, boleh digunakan semasa tempoh pemulihan selepas rehat jari ekstensor. Penggunaan ubat tradisional mesti diselaraskan dengan doktor anda, penggunaan ubat-ubatan herba yang tidak terkawal dapat menyebabkan komplikasi.

Dalam kes lain, campur tangan pembedahan ditunjukkan. Lebih cepat operasi dilakukan, semakin positif prognosis untuk pemulihan fungsi motor anggota atas.

Operasi ini bertujuan untuk:

 • sambungan bahagian serat yang pecah;
 • penetapan serat tendon apabila ia dipisahkan dari tapak lampiran anatomi;
 • menurut petunjuk, permukaan luka disusun semula, bahagian tisu nekrotik dikeluarkan (untuk luka dengan kawasan kerosakan yang besar);
 • penetapan atau penyingkiran serpihan tulang;
 • splinting dalaman;
 • Jahitan dan pemulihan kapsul sendi jari yang rosak sedang dijalankan.

Untuk mengelakkan air mata dan komplikasi selepas bersalin, tayar yang diperbuat daripada bahan polimer atau pelekat plaster digunakan. Tempoh memakai pembalut pembalut - 4 minggu atau lebih. Dengan penyingkiran awal alat imobilisasi, potongan tendon boleh dipotong, parut yang belum terbentuk patah, fleksi patologi jari-jari akan disambung semula.

Pada masa akan datang, pesakit tidak memerlukan penyeliaan perubatan yang berterusan, dipindahkan ke hospital hari.

Pemulihan selepas kecederaan

Untuk memulihkan kepenuhan fungsi selepas tendon (tendon) memecah jari, pematuhan ketat terhadap preskripsi terapi pemulihan diperlukan. Pakar memilih satu set latihan untuk terapi fizikal, menetapkan urutan, dan menyelaras dengan doktor yang menghadiri pengambilan ubat-ubatan.

Bermula untuk mengembangkan jari selepas pembedahan adalah mungkin hanya selepas penyingkiran lengkap keradangan tendon. Dalam kes di mana ubat anti-radang telah ditetapkan dalam tempoh selepas operasi, pemulihan tendon jari lebih perlahan.

Hasil yang baik dalam perkembangan jari dapat dicapai dengan melakukan latihan sederhana untuk memampatkan tangan menjadi penumbuk dan pendedahan selanjutnya dari telapak tangan dengan memperbaiki setiap posisi selama 10-30 detik. Lakukan senaman itu perlahan, perlahan-lahan, secepat mungkin untuk mengulangi pendekatan.

Pecah tendon extensor jari - rawatan

Air mata tendon flexor jari

Bergantung kepada pelanggaran keutuhan kulit, pecah tendon boleh dibuka dan ditutup.

Kecederaan terbuka paling sering didahului oleh kecederaan dengan menindik dan memotong objek. Fraktur tertutup adalah yang paling biasa dalam sukan apabila tendon pecah kerana ketegangan yang tidak mencukupi.

Juga, pecahan dikelaskan menjadi penuh dan separa bergantung kepada jumlah serat yang cedera. Cuti lengkap adalah lebih sukar untuk dirawat.

Kerosakan hanya satu tendon dipanggil terpencil, dan beberapa - berganda. Mengenai kecederaan gabungan berkata dalam kes ketika, selain tendon, cedera struktur anatomi lain: saraf, saluran darah, otot.

Ia juga sangat penting untuk memilih taktik rawatan untuk membahagikan fraktur tendon flexor dan extensor flexor ke dalam segar (tidak lebih daripada 3 hari dari masa kecederaan), basi (dari 3 hari hingga 3 minggu) dan lama (lebih daripada 21 hari).

Apabila memulihkan tendon flexor panjang jari pertama, anda mesti mengikuti prinsip-prinsip yang dinyatakan di atas.

Peratusan rehat selepas pemulihan tendon fleksor panjang lebih tinggi (disebabkan oleh bekalan darah yang lemah), dan pemulihan menggunakan beberapa helai adalah disyorkan.

Ligamen oblique blocky perlu disimpan untuk mengelakkan ubah bentuk jenis bowstring. Ingat bahawa ligamen serong meluas dari permukaan ulnar secara proksimal (di mana ia bersempadan dengan ligamen anular A1) ke permukaan radial secara distal (di sini ia bersempadan dengan ligamen A2).

Tudung flexor panjang jari pertama sering sukar ditarik ketika memotong di luar jari pertama:

 • Anda boleh mencuba kaedah kateter umbilical yang diterangkan di atas sebelum membuat percikan lanjutan apabila mengeluarkan akhir tendon.
 • Adalah lebih baik untuk mencari akhir proksimal tendon flexor pada tahap pergelangan tangan di bawah flexor radial tangan (daripada di sawit).
 1. Bergantung kepada sama ada terdapat pelanggaran integriti kulit, terdapat kecederaan tangan terbuka dan tertutup. Tertutup, pada gilirannya, dibahagikan kepada traumatik dan spontan, apabila penyebabnya tidak diketahui, atau sebaliknya, ia terletak di dalam, dalam perubahan degeneratif.
 2. Dengan bilangan tendon jari yang cedera, terpencil (tunggal) dan pelbagai kecederaan terpencil. Sekiranya terdapat kerosakan kepada struktur lain - otot, tulang, saluran darah, saraf - kecederaan dipanggil gabungan.
 3. Sifat dan kekuatan ejen traumatik menentukan sama ada pecah separa atau lengkap berlaku.
 4. Masa timbul kehadiran masalah dengan berus akan diambil kira apabila membahagikan tendon jari ke dalam segar (0-3 hari), basi (4-20 hari) dan tua (3 minggu atau lebih) kecederaan.

Pesakit datang kepada kami dengan aduan mengenai pelanggaran aktiviti jari. Kesakitan boleh lulus, tetapi ketidakupayaan untuk menekuk jari tetap, yang membuat anda datang ke doktor.

Tangannya mempunyai dua otot, melenturkan jari-jari, tetapi yang terletak di dalamnya, dan yang lainnya - secara dangkal. Untuk mengenalpasti sama ada tendon rosak dan yang mana, traumatologist melakukan teknik diagnostik yang tidak rumit.

 • Jika anda tidak membengkokkan falanx kuku, itu bermakna bahawa flexor jari yang terperangkap dalam cedera.
 • Sekiranya pada falanx utama yang pertama (pertama) dua yang lain tidak bengkok, ini bermakna bahawa kedua-dua tendon kedua-dua otot melenturkan jari-jari tangan akan terjejas. Keupayaan untuk membengkokkan jari lurus tetap, kerana otot-otot kecil seperti interosseous dan cacing bertanggungjawab untuk ini.
 • Jika hanya flexor permukaan jari rosak, fungsi jari tidak terjejas, kerana kerja-kerja itu dikompensasi oleh flexor yang mendalam.

Rawatan hanya dalam operasi. Dalam tempoh yang teruk, doktor akan cuba menjahit tendon.

Terdapat banyak jenis jahitan tendon, yang kebanyakannya pakar bedah kita sendiri. Sekiranya berlaku kerosakan kronik atau ketidakcekapan operasi yang dilakukan, tendon lazim dilakukan - penggantian tendon dengan pemindahan.

Selepas kecederaan pada tendon jari yang membengkokkan mereka, pembalut yang tidak bergerak pada tangan dan lengan selama 3 minggu diperlukan.

Anatomi jari extensor agak berbeza. Dari otot, jari ekstensor, bergerak tendon.

Ia dibahagikan kepada 3 bahagian: bahagian tengah dilampirkan pada phalanx utama, dan kedua belah pihak - ke kuku. Oleh itu, hasil kecederaan itu akan bergantung kepada bahagian tendon yang rosak.

Jika ini adalah bahagian sampingan, pesakit tidak boleh melepaskan falanx kuku dan jari itu kelihatan seperti tukul. Apabila bahagian tengah terjejas, over-lenturan sendi interphalangeal distal diperhatikan.

Jari seperti itu secara kiasan disebut "boutonniere". Sekiranya zon kerosakan pada tendon jari terletak lebih tinggi, jari menganggap kedudukan yang bengkok dan orang itu tidak dapat membukanya secara bebas.

Oleh kerana ujung tendon ekstensor jari-jari jauh dari jarak jauh, mungkin untuk mencapai gabungan mereka tanpa pembedahan dengan menggunakan pelekat plaster. Setiap tahap kerosakan mempunyai kedudukan penetapannya sendiri.

Walau bagaimanapun, kita tidak dapat mengetahui sama ada hujung tendon telah berkembang bersama, sama ada terdapat syarat untuk ini, oleh itu, hari ini, taktik operasi lebih disukai.

Luka dibuka dan banyak ditanam dengan salin yang hangat, maka ia ditutup dengan helai steril, dan tourniquet dikenakan pada bahu. Pertama, anggota badan dibesarkan di atas paras jantung untuk memastikan aliran keluar vena, kemudian gunakan pembalut elastis dari hujung ke atas.

Dalam tekanan dewasa normal meningkat kepada 250 mm Hg. Seni. Selepas itu, pembalut elastik dikeluarkan.

Tourniquet boleh kekal di lengan selama 1-1.5 jam Kemudian ia dikeluarkan selama 15 minit, kemudian dikenakan lagi pada 1 jam.

Tuduhan dibuat untuk memperluaskan sempadan luka. Tetapi adalah perlu untuk memastikan bahawa luka ini sesuai dengan struktur anatomi, sesuai dengan lipatan kulit yang dibentuk semasa pemampatan telapak tangan dan tidak menyeberang lipatan kulit pergelangan tangan. Pemotongan yang tidak betul boleh menyebabkan kecacatan yang ketara.

Limb dibesarkan ke bahu atau lebih tinggi. Latihan kerap untuk bahu dan siku.

Sekiranya pesakit mengadu sakit atau sensasi periodik pulsasi, adalah perlu untuk memeriksa luka. Imobilisasi penuh - 4 minggu.

Kemudian tayar dikeluarkan dan pesakit mula bergerak sedikit demi sedikit. Seminggu kemudian, pergerakan menjadi lebih aktif, latihan menjadi lebih rumit dan berterusan selama 3 minggu lagi.

Rawatan konservatif

Biasanya, rawatan kecederaan jari tukul bukan pembedahan. Jika tidak ada patah, serpihan diletakkan pada sendi yang cedera (Gamb.

3) dalam masa 6-8 minggu, selepas itu 4-6 minggu lagi, tayar harus digunakan hanya untuk malam. Keadaan yang paling penting ialah penggunaan tayar berterusan dalam tempoh 6 minggu pertama.

Ia tidak boleh dikeluarkan walaupun di bilik mandi. Jika tidak, hanya permulaan untuk tumbuh bersama-sama hujung tendon akan pecah sekali lagi dan proses penyembuhan akan bermula sekali lagi, yang akan meningkatkan masa pemulihan dengan ketara.

Rawatan pembedahan

Pembedahan digunakan dalam kes-kes yang jarang berlaku. Salah satu kes adalah apabila konservatif konservatif (lat.

konservativus, dari pemeliharaan takungan) dalam perubatan - tidak dikaitkan dengan pembedahan (mengenai kaedah rawatan).
.

Klik untuk maklumat lanjut.

rawatan terlalu menyakitkan. Apabila jari benar-benar lemah, dan dalam pergerakan mana-mana janggal, menyentuh ujung jari menyebabkan sakit (contohnya, meletakkan tangan anda di dalam poket anda).

Kes kedua adalah patah air mata. Dalam kes ini, serpihan mesti ditetapkan.

Untuk ini, jarum logam nipis digunakan, yang disisipkan sedemikian rupa supaya ia tidak hanya membezakan serpihan, tetapi juga sendi interphalangeal distal (Rajah 4).

Ekstensor terletak di tangan dan jari di bawah kulit, secara langsung pada tulang. Kerana ini, mereka boleh rosak walaupun dengan sedikit pemotongan kulit.

Selalunya tendon melepaskan dari tapak lampiran ke tulang kuku dan falang tengah. Ia berlaku tanpa merosakkan kulit, dengan kecederaan tertutup.

Selepas kecederaan tendon, lanjutan jarum dipecahkan. Matlamat rawatan adalah untuk memulihkan fungsi yang hilang.

Kerosaan yang paling kerap. Apabila tendon dikeluarkan dari phalanx kuku, yang terakhir tidak lagi berfungsi sepenuhnya, dan jari itu mengambil bentuk tukul.

Jika tidak dirawat, lanjutan semula phalanx pertengahan bergabung, dan jari itu mengambil bentuk "leher angsa". Dalam sesetengah kes, tendon keluar dengan serpihan tulang.

Pada masa yang sama peluasan phalanx juga jatuh. Tayar khas dilampirkan yang membetulkan hujung sambungan jari.

Kami biasanya membelit dengan batasan kecederaan sehingga 3 minggu selama 6 minggu. Jika kerosakan berlaku lebih daripada 3 minggu dari saat menghubungi kami, maka - 8 minggu.

Semasa rawatan, kami mengesyorkan memantau kedudukan tayar dan jari di dalamnya. Apabila tendon melepaskan dari falanx tengah, ubah bentuk Boutonniere berkembang (kecacatan butang).

Apabila ini berlaku, fleksi bahagian tengah dan over-lenturan falang kuku (Rajah 3).

Kami berpusing dengan kecederaan jari jenis ini untuk tempoh 6-10 minggu. Masa penetapan spesifik ditentukan oleh banyak faktor dan ditetapkan untuk setiap pesakit secara individu.

Rawatan.

Dengan kecederaan terbuka, tendon perlu dijahit. Kerosakan tendon subkutaneus biasanya dirawat dengan konservatif.

Pada jari yang mengenakan serpihan khas yang membolehkan anda memaksimumkan hujung tendon yang rosak. Tayar penetap mesti dipakai tanpa mengeluarkan keseluruhan kerosakan yang spesifik untuk setiap peringkat.

Jika tidak, tendon tidak akan tumbuh, dan tidak akan berfungsi dengan berkesan. Bergantung pada masa berlalu sejak kecederaan, kami memanjangkan masa memasang jari.

Apakah punca kerosakan?

 • Selalunya, flexors mengalami insisi dengan objek yang tajam. Terdapat lipatan khas pada jari di lipatan, di mana tendon berada di bawah kulit dan mudah berpotongan walaupun dengan potongan cetek.
 • Selalunya kerap, tendon flexor dapat dikoyakkan dengan beban berat pada jari yang tengkuk tanpa merosakkan kulit. Ada sebutan "jersey finger", ia datang dari ragbi, di mana paman yang kuat merebut satu sama lain (jersey) sehingga mereka merobek tendon flexor dari tulang.

Secara umum, pecah tendon boleh menjadi traumatik dan degeneratif.

Terdapat mekanisme langsung dan tidak langsung pecah tendon. Mekanisme langsung sering disebabkan oleh tamparan yang kuat ke kawasan tendon (contohnya, selepas jatuh) atau oleh luka (pisau) dan digabungkan dengan kerosakan pada kulit.

Mekanisme tidak langsung pecah tendon mendominasi dalam olahraga, di mana bahkan sedikit beban pada jari yang berada dalam keadaan yang tidak seimbang dapat menyebabkan kecederaan. Dengan mengikuti beberapa peraturan mudah, anda boleh mengurangkan risiko mendapatkan kecederaan sukan.

Terdapat sebahagian
(regangan) dan jumlah (merobek) kerosakan
berkas.

In
perbezaan dari mekanisme lebam lebih sering tidak langsung
- Ketegangan ligamen dengan jurang
bahagian gentian. Dengan rehat separa
bungkusan terus melaksanakan fungsi dan
pergerakan yang tidak normal dalam sendi
tidak diperhatikan. Bundle fiber biasa
hampir tidak boleh diperbaharui dan istilahnya
"Peregangan" tidak perlu dipertimbangkan
betul.

Sekiranya terdapat luka putus dalam unjuran tendon flexor, audit harus dilakukan. Kerosakan separa (tidak didiagnosis) semasa pemeriksaan dapat memastikan fungsi normal dan kemudian lusuh kemudian jika pesakit terus menggunakan berus.

Sejarah terperinci diperlukan mengenai mekanisme kerosakan. Ini akan memberikan maklumat berguna tentang kemungkinan kerosakan dan keperluan untuk pembedahan:

 • Kedudukan berus pada masa kecederaan
 • Sifat kecederaan (contohnya, pisau, kaca, logam, dll).

Kerosakan pada tendon flexor apabila jari bengkok pada masa kecederaan biasanya digabungkan dengan persimpangan satu atau kedua berkas neurovaskular (dengan keperluan pembaikan vaskular).

Persimpangan tendon fleksibel yang dalam dan dalam dengan kepekaan yang diawetkan selalunya bermaksud kecederaan itu diterima ketika momen jari lengkap. Dengan lekapan jari yang kuat, saraf jarum dipindahkan kemudian dan ke belakang dan oleh itu tidak rosak.

Kerosakan pada tendon flexor dengan jari penuh pada masa kecederaan (contohnya, kerosakan semasa pertahanan, dalam usaha untuk memahami pisau pisau penyerang), apabila otot tegang dan tendon pada jari dipendekkan, dan pemulihan tendon akan menjadi lebih sukar.

Tendon itu berkemungkinan akan mengikat sepanjang sarung tendon (dan oleh itu ia akan sukar dicapai). Untuk memperbaiki tendon, anda perlu melengkapkan jari sepenuhnya (menjadikannya sukar untuk meletakkan jahitan antara ligamen seperti blok).

Kontroversi mengenai rawatan kerosakan tendon flexor separa berterusan.

Memegang jahitan paksi ke tendon flexor yang rosak sebahagiannya boleh melemahkannya dan meningkatkan jumlahnya (dengan penurunan slip).

Tentukan keperluan untuk membaiki tendon flexor apabila menyeberang dengan 60% atau lebih.

Kerosakan kecil boleh dikendalikan dengan menghapuskan ketidaksamaan untuk gelongsor yang lebih mudah.

Kadang-kadang persimpangan lengkap tendon dengan jahitan akhir ke hujung yang lebih baik adalah lebih baik daripada cuba memulihkan persilangan yang signifikan dengan menonjol dan tidak dapat menyelinap ke dalam sarung tendon.

 • Sukan (pecah tendon flexor yang mendalam)
 • Tenosynovitis kronik (sebagai contoh, rheumatoid arthritis)
 • Kerosakan tendon separa
 • Pecahan proti tulang (contohnya, osteoartritis sendi skafoid-trapezoid-trapezoid, osteoartritis kepala ulnar)
 • Gout
 • Rheumatism.

Bagaimanakah ahli terapi membantu?

 • Lampirkan sejuk, angkat di atas dan dapatkan nasihat doktor. Apabila kerosakan kulit berlaku, pemeriksaan oleh seorang pakar adalah sangat penting untuk rawatan luka yang betul dan pencegahan komplikasi yang mungkin, walaupun suturing kulit tidak diperlukan.
 • Jika perlu, campur tangan pembedahan segera merujuk kepada pakar bedah tangan. Yang lebih awal jahitan tendon dibuat, lebih baik hasil rawatan.
 • Pembedahan hanya separuh pertempuran. Pemulihan adalah sangat penting dan perlu untuk semua pesakit dengan kerosakan flexor.
 • Pemulihan tangan khusus untuk mengembangkan jari selepas kerosakan flexor melibatkan membuat orthos individu, melakukan senaman khas, dan bekerja dengan bekas luka. Apabila berlatih dengan pakar, tangan terasa lebih baik setiap kali, dan orang itu diilhamkan untuk terus bekerja.
 • Sahkan kewujudan masalah, tentukan sejauh mana kerosakan: sama ada saraf atau struktur penting lain terjejas.
 • Rawatan bergantung pada jenis kerosakan. Pilihan yang mungkin:
  - Pindah jari anda dan jangan bimbang tentang apa-apa,
  - Terapi tangan,
  - Orthosis atau pergerakan mengehadkan gipsum,
  - Melaksanakan operasi untuk memulihkan struktur yang rosak

Kacang kulit

Melaksanakan akses ke sarung tendon flexor menggunakan sayatan Bruner atau akses tengah-tengah.

Pengesahan pemisahan flexor yang mendalam:

 • Imbibition darah dan hematoma.
 • Selepas membuka dinding anterior kerucut tendon antara ligamen A4 dan A5, dapat dilihat bahawa tendon flexor yang dalam tidak dilekatkan pada pangkal phalanx distal.

Keluarkan tendon flexor dan ayakan (tanpa ketegangan) dengan jarum suntikan subkutaneus.

Memasang semula tendon flexor

Terdapat beberapa cara memfailkan tendon fleksor yang mendalam ke tapak lampiran di pangkal falanx kuku.

Teknik jahitan boleh tanggal

Dua saluran selari dibentuk dalam falanx kuku secara tidak langsung dari pangkal melalui plat kuku ke permukaan belakang, menggunakan jarum suntikan yang patah, yang diadakan di sepanjang bercakap, sepanjang panduan.

Letakkan beberapa jahitan paksi di sepanjang hujung distal tendon fleksor yang mendalam, memotong jarum.

Pas thread dari jahitan paksi melalui jarum suntikan dan mengikat butang atau bola kasa di belakang plat kuku.

Keluarkan jahitan yang boleh ditanggal 6-8 minggu selepas operasi, bergantung kepada tahap penyembuhan (pada orang tua, pesakit kencing manis dan perokok, ia bertahan lebih lama).

 • Boleh menyebabkan ubah bentuk plat kuku.
 • Boleh dijangkiti.
 • Kemungkinan kerosakan pada pesakit, doktor pelatih yang tidak berpengalaman, seorang jururawat.
 • Tudung boleh dihancurkan selepas penyingkiran filamen, terutamanya dengan penyembuhan luka yang lemah.

Penetapan dalaman ke phalanx distal

Bentuk saluran melintang melalui pangkal phalanx distal, suntikan jarum suntikan (dengan gerudi atau jarum). Akhir distal tendon flexor yang dalam dijahit, beberapa kali melalui benang paksi, dan jarum dipotong. Pegang hujung benang di sepanjang jarum ke kanal, keluarkan jarum, tarik benang dan tali leher, atur tendon ke tulang.

 • Secara teknikalnya lebih sukar daripada jahitan yang boleh ditanggalkan.
 • Tersembunyi dan tidak terjejas
 • Lebih sukar untuk merobek tendon (kecuali benang pecah atau simpulan dibuang).

Anchor fix to bone

Pengawal tulang kecil boleh digunakan untuk memperbaiki tendon flexor yang mendalam pada fasa distal.

Ia dilakukan dengan berhati-hati: sedikit jisim tulang memerlukan pemulihan ketepatan. Kekuatan fiksasi mungkin tidak mencukupi.

Rawatan.

Rawatan fraktur tendon extensor jari boleh dilakukan dengan atau tanpa campur tangan pembedahan.

Rawatan konservatif melibatkan pengenaan plaster bagi tempoh sekurang-kurangnya 6 minggu. Penetapan jari dilakukan sama ada dalam kedudukan "penulisan" atau kedudukan pelanjutan yang berlebihan. Ia bergantung pada tahap pecah dan kehadiran kerosakan tulang. Di samping itu, splint plaster boleh digunakan hanya dengan rehat segar.

Awak perlu tahu! Rawatan konservatif, yang membayangkan pengenaan gipsum, hanya boleh dilakukan dengan beberapa jenis fraktur tendon. Dalam setiap kes, persoalan kemungkinan rawatan sedemikian diputuskan oleh doktor yang hadir.

Walau bagaimanapun, paling kerap rawatan seperti kecederaan adalah cepat. Adalah penting untuk mengetahui bahawa pembedahan pada sendi interphalangeal distal mempunyai prognosis yang lebih buruk. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa bekalan darah ke daerah distal jari dilakukan oleh kapal yang lebih kecil dan mudah terganggu, dan serat tendon menjadi semakin nipis.

 • Ia bergantung kepada banyak faktor. Keadaan yang memudaratkan adalah seperti berikut:
  - Terdapat kerosakan saraf atau tulang patah,
  - Tempoh panjang dari kerosakan kepada pembedahan,
  - Kecenderungan individu terhadap pembentukan parut kasar,
  - Terdapat penyusutan tisu,
  - Terdapat kesukaran untuk melawat ahli terapi, penglibatan pesakit yang tidak mencukupi dalam proses rawatan, motivasi yang lemah untuk pemulihan.

Penyetempatan kerosakan juga memberi kesan kepada hasil rawatan. Pemotongan pada jari-jari itu sembuh dengan kesukaran yang besar, tidak seperti luka pada lengan bawah.

Zon yang berbeza kerosakan flexor dikenalpasti, apa yang dipanggil "tanah tiada manusia" ditonjolkan dengan warna merah, kerana kekakuan selepas jahitan dalam zon ini adalah masalah yang biasa yang meniadakan segala usaha untuk memulihkan tendon.

 • Terdapat juga banyak faktor lain yang akan membantu atau menghalang tangan mudah alih dan sensitif, dan bukannya tangan yang terkawal dan menyakitkan.
 • Selepas tendon flexor rosak, kebanyakan orang masih kehilangan beberapa pergerakan di tangan, walaupun semua usaha dalam rawatan. Realitinya adalah terdapat unsur keberuntungan dalam kejayaan rawatan. Dalam sebarang kes, tangan akan berfungsi dengan lebih baik selepas operasi daripada tanpanya. Oleh itu kesukaran rawatan bukanlah sebab untuk menolaknya.
 • Ia bergantung kepada apa yang berlaku. Tidak seperti bahagian tubuh yang lain, tendon flexor melintang tidak sembuh sendiri.
 • Apabila tendon dipotong, seseorang tidak boleh membengkokkan jari.
 • Sekiranya berlaku kerosakan separa, tendon mempunyai peluang penyembuhan diri, tetapi ia dapat merobek satu atau dua minggu selepas kecederaan atau pateri ke dinding saluran sinovial dan berhenti bekerja.
 • Apabila rawatan ditangguhkan, keadaan menjadi lebih rumit - ia tidak memerlukan satu, tetapi dua operasi dan dua kali lebih banyak untuk pemulihan.

Kos anggaran rawatan bedah patologi ini ialah 40,000 rubel untuk setiap peringkat

Gejala kerosakan ditentukan terutamanya oleh penyetempatan jurang.

Kerosakan pada tendon di permukaan depan tangan atau jari disertai dengan pelanggaran fungsi fleksi, akibatnya jari-jari berada di dalam keadaan yang lebih luas. Dan, sebaliknya, dengan kecederaan permukaan belakang tangan, fungsi satu atau beberapa jari yang mengeraskan.

Kerosakan saraf boleh menyebabkan kebas jari dan gangguan deria lain.

Jika anda mendapati diri anda dalam salah satu gejala di atas, segera hubungi doktor anda. Runtuhan segar lebih mudah untuk dirawat daripada yang lama.

Kecederaan tendon ditentukan selepas melakukan ujian diagnostik standard, di mana doktor sukan meminta pesakit untuk membengkok dan flex jari-jarinya dalam satu urutan atau yang lain.

Diagnosis boleh ditambah dengan pemeriksaan x-ray.

Rawatan konservatif selalunya tidak berkesan, jadi kaedah rawatan utama adalah pembedahan. Ia terdiri daripada memotong kulit dan menjahit hujung tendon yang koyak.

Pemulihan selepas pecah tendon jari termasuk latihan pasif, terapi senaman dan fisioterapi.

Tempoh pemulihan adalah 2-3 bulan.

Apabila merobek atau mengoyak, gejala berikut diperhatikan:

 • Jika tendon rosak pada permukaan palmar tangan atau jari, disfungsi tenggelam diperhatikan, kerana jari-jari itu berada dalam keadaan terungkap
 • Pada kecederaan permukaan belakang tangan, fungsi lanjutan satu atau beberapa jari rosak.
 • Kemaluan jari dan gangguan sensori lain (dengan kerosakan saraf)
 • Ubah bentuk jari
 • Bengkak
 • Pendarahan
 • Memecah integriti tendon
 • Kerosakan tisu lembut (kecederaan terbuka)

Rawatan
VTS dijalankan mengikut yang paling utama
mekanisme patogenesis dalam setiap
tempoh aliran.


Rawatan anti kejutan. Berdasarkan pada
terapi infusi bertujuan untuk
pembetulan gangguan air dan elektrolit,
mengekalkan fungsi kardiovaskular
dan sistem perkumuhan, pencegahan
komplikasi thromboembolic.

Dari sini
tujuan intravena menyuntikkan kristaloid
penyelesaian (0.9% larutan natrium klorida,
5-10% penyelesaian glukosa, disol, trisol)
penyelesaian koloid (polyglucin,
reopoliglyukin, reoglyuman), protein
ubat (plasma, 10-120% larutan albumin).

Untuk pembetulan asidosis secara intravena
masukkan penyelesaian 4-5% natrium bikarbonat.
Jumlah keseluruhan terapi infusi perlu
menjadi 5 atau lebih liter setiap hari.

Memantau keberkesanan terapi
dilakukan dengan mengukur
tekanan vena pusat yang mana
haruslah 5-10 cm tiang air.

Amputasi anggota badan
- dihasilkan dengan iskemia tidak dapat dipulihkan
anggota badan.

Fasciotomy
- dengan ancaman edema progresif
perkembangan iskemia anggota sekunder.
Untuk menghapuskan lebihan
Tekanan intra-gutter diperlukan
buka setiap kes fascial.

Nekrektomi -
penyingkiran kawasan nekrotik
tisu (fascia, serat, otot).

Selalunya, kecederaan seperti tukul berlaku apabila bola tiba-tiba menghentakkan jari yang lurus, yang menyebabkan lenturan yang tajam dan berlebihan pada ujungnya (Rajah 1) Akibatnya, tendon-otot ekstensor jari-jari cedera pada sendi interphalangeal distal.

Terdapat tiga darjah kecederaan "jari seperti tukul" (Rajah 2):

 • tendon terbentang di luar keanjalannya, yang menyebabkan air mata mikro dalam tisu tendon, tetapi ia tidak sepenuhnya pecah
 • patah lengkap tendon otot ekstensor
 • fraktur air mata - tendon keluar dengan serpihan tulang distal

[ex. akhir, phalanx] (distalis) - hujung otot atau tulang anggota badan atau seluruh struktur (phalanx, otot) yang paling jauh dari badan.
Antonym - proximal...

Sejurus selepas kecederaan, sendi interphalangeal distal menjadi menyakitkan untuk menyentuh dan membengkak. Dalam sesetengah kes, bengkak mungkin kecil. Hujung jari terus membongkok dan tidak boleh meluruskan dirinya sendiri, hanya dengan bantuan tangan yang lain.