Utama / Siku

Gimnastik Artikular Norbekov: video

Di bawah ini kami menawarkan anda untuk melihat versi lengkap senam bersama M. S. Norbekov.

Gimnastik Norbekova - amalan kesihatan sebagai cara hidup

Gimnastik Norbekov untuk sendi, video yang dibentangkan dalam artikel ini, adalah lebih daripada sukan biasa. Ia lebih daripada terapi fizikal, kinesioterapi dan pengamal rekreasi lain. Ini adalah gaya hidup yang menyumbang kepada hakikat bahawa seseorang menjadi tidak hanya sihat tetapi juga bahagia.

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov

Gimnastik Norbekova untuk sendi akan membantu anda untuk memulihkan kesihatan dan menjadi lebih bahagia!

Jika anda ingin mengamalkan menggunakan sistem Norbekov, dengarlah pengenalan Mirzakarim Sanakulovich, yang berlangsung 8 minit pertama, kerana tidak seperti banyak kaedah lain, gimnastik Norbekov didasarkan pada penciptaan apa yang orang biasa hilang sepanjang perjalanan hidup - kegembiraan kewujudan.

Penulis sendiri menekankan bahawa pelaksanaan mekanikal latihan yang dicadangkan olehnya tidak akan dapat mencapai hasil yang bermakna. Asas latihan seharusnya menjadi suasana hati yang baik, menyenangkan, dan positif terhadap sesuatu.

Hanya dengan dibebaskan dari beban yang berterusan masalah, kerengsaan, kekecewaan pada orang dan harapan yang tidak tercapai, seseorang akan dapat mengekalkan belakangnya dengan lurus dan yakin dengan masa depan. Dan inilah asas kesihatan tulang belakang dan seluruh sistem osteo-artikular.

Asas latihan seharusnya menjadi suasana hati yang baik, menyenangkan, berpandangan positif terhadap sesuatu!

Jadi, jika matlamat anda adalah gimnastik artikul Norbekov, video ini akan membantu anda menguasai teknik melakukan senaman, tetapi anda harus sentiasa ingat untuk melakukannya hanya dengan perasaan yang baik, dengan senyuman yang tulus di bibir anda.

Pergerakan yang dilakukan semasa gimnastik akan membantu memulihkan mobiliti bersama dan meningkatkan keadaan tulang rawan yang melapisi permukaan. Tetapi ini tidak cukup untuk berasa seperti orang yang sihat. Sikap hidup adalah asas kesihatan anda, dan Norbekov berulang kali menekankan ini dalam kuliahnya.

Gimnastik bersama - dua puluh minit kesihatan

Gimnastik artikular, video yang ditawarkan untuk tontonan anda, tidak mengambil banyak masa dan tidak membawa seseorang melengkapkan keletihan. Lima belas hingga dua puluh minit sehari cukup memadai untuk mengisi sistem osteo-artikular dengan daya hidup, mengaktifkan peredaran darah dan memperbaiki keadaan otak dan saraf periferal. Gimnastik untuk sendi - ini hanya peringkat pertama kerja di tubuh anda sendiri. Setelah menguasainya, anda akan membuat asas untuk latihan ini, yang akan mengatur organ-organ dalaman.

Sikap hidup adalah asas kesihatan anda, dan Norbekov berulang kali menekankan ini dalam kuliahnya.

Gimnastik bersama pada video:

Gimnastik bersama (video dengan pengenalan):

Anda boleh menonton satu lagi video pendek di mana Ahli Akademik Mirzakarim Sanakulovich Norbekov mengatakan mengenai kepentingan latihan yang pergerakan itu tidak mampu menggantikan dadah, tetapi seribu ubat terkuat tidak akan menggantikan pergerakan tunggal. Hanya usaha fizikal yang dapat menjaga tubuh dalam keadaan baik dan mengekalkan mobiliti sehingga usia paling lama.

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov mengenai kepentingan latihan:

Gimnastik artikular Norbekova отзывы:

Secara berkala saya kembali ke kuliah Norbekov. Kadang-kadang adalah berguna untuk mengingatkan diri anda bahawa anda perlu bersukacita lebih kerap dan berfikir tentang kebaikan.

Gimnastik Artikular Norbekov - keupayaan untuk mempunyai sendi yang sihat untuk semua orang

Gimnastik bersama Norbekov adalah satu set latihan yang bertujuan untuk mengembalikan fungsi normal semua sendi badan. Berbanding dengan terapi senaman biasa, ia bukan sekadar pengulangan mekanikal pergerakan. Kepentingan besar diberikan kepada keadaan seseorang, keadaan emosinya. Pertimbangkan apa gim itu, dan bagaimana ia dilakukan.

Gimnastik Artikular Norbekov: Penerangan

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov - pengarang kaedahnya sendiri dan pakar dalam bidang perubatan alternatif. Beliau adalah pengasas dan ketua "Institut Pemulihan Manusia Manusia" di Moscow. Kaedah pembelajaran kendiri psikosomatik dipercepatkan, yang dikembangkan pada tahun 1998, dianggap paling mudah diakses dan berkesan di kalangan sistem kesihatan yang lain.

Hari ini, teknik ini diamalkan secara aktif di Rusia dan jauh di luar sempadannya. Sebagai asas sistem, penulis mengambil perubatan kuno Timur dan maklumat tentang urutan sistem pengetahuan tentang kehidupan manusia. Idea asas adalah bahawa tubuh manusia mempunyai kebolehan semula jadi yang tidak terhad. Orang bijak Oriental menganggap badan itu sebagai rumah jiwa dan menegaskan bahawa sebarang rawatan mesti bermula dengan penyembuhan jiwa manusia. Pengetahuan ini menjadi asas kepada sistem kesihatan Norbekov. Pada seminar di sistem Norbekov, pakar mengajar orang untuk mengawal dan mengubah keadaan psikofisis dengan cara yang positif.

Orang yang telah menguasai teknik itu, dengan sempurna mengawal keadaan emosi dan mood mereka. Pengetahuan ini sangat penting memandangkan irama kehidupan moden, yang memerlukan kawalan kendali yang berterusan dalam arti emosi.

Juga, ketenangan fikiran mempunyai kesan yang baik terhadap aspek psikologi, sosial, profesional.

Menurut konsep am gimnastik, Norbekov ditakrifkan sebagai rawatan mood yang baik. Penulis menegaskan bahawa tidak begitu penting latihan apa yang dilakukan, mood emosi pesakit lebih penting.

Gimnastik oleh Norbekov untuk sendi adalah satu kompleks latihan mudah, sama dengan unsur-unsur latihan fisioterapi. Tugas utamanya adalah seperti berikut:

 • Memberi kekuatan seseorang dan kesan yang menguntungkan ke atas tubuhnya.
 • Pemulihan fungsi badan, kawalan lengkap. Ketidakselesaan di sendi menimbulkan banyak masalah dalam pergerakan, menghadkan kemungkinan. Melalui penggunaan gimnastik, anda boleh meningkatkan kesihatan fizikal dan emosi.
 • Memperbaiki fungsi ligamen otot. Senaman latihan sistematik menyumbang kepada pembentukan sistem otot elastik dan fleksibel seseorang.

Contraindications

Gimnastik Norbekova untuk sendi mempunyai kontra, yang termasuk yang berikut:

 • Tempoh selepas operasi;
 • Penyakit kardiovaskular;
 • Penyakit kronik;
 • Sakit di sendi dan tulang belakang;
 • Kehamilan;
 • Gangguan mental.

Salah satu kelebihan gimnastik ialah ia tidak mempunyai had umur.

Pratonton

Penulis gimnastik menegaskan bahawa sangat penting untuk mewujudkan sikap positif sebelum melakukan latihan. Pengulangan mekanikal mereka untuk tujuan pemulihan, pada pendapatnya, bukan sahaja tidak bermanfaat tetapi juga berbahaya. Oleh itu, sebelum memulakan senam artikular Norbekov, lakukan perkara berikut:

 • berehat seluruh badan dan otot, termasuk muka;
 • cuba untuk berehat organ-organ dalaman supaya perasaan languor muncul;
 • menyesuaikan diri dengan senaman positif;
 • Ia berguna untuk mengurut telinga, menunda mereka dalam arah yang berbeza - ini akan membantu mengaktifkan badan.

Gimnastik bersama terbaik Norbekova: latihan

Latihan-latihan yang dibentangkan di bawah ini perlu dilakukan dengan sikap yang positif, pergerakan mengantuk. Ulangi mereka 8-10 kali.

Latihan berikut dilakukan untuk sendi tangan:

 • Simpan tangan anda di hadapan anda. Kencangkan dan cabut jari anda, menumpukan dahulu pada perit dan kemudian peras.
 • Lakukan klik berturut-turut dengan jari anda, membuangnya ke hadapan dengan tajam, seolah-olah anda mahu meletakkan seseorang "klik".
 • Lakukan pergerakan berbentuk kipas dengan jari anda, pertama dari jari kecil dan kemudian kembali.
 • Berjabat tangan.
 • Tangan tarik ke hadapan, turunkan berus. Ketatkan mereka kepada kamu. Kemudian, sebaliknya, angkat berus dan "tarik" mereka ke anda.
 • Panjangkan tangan anda lurus, letakkan tapak tangan anda sejajar dengan lantai. Hidupkan berus ke arah satu sama lain ke dalam, kemudian - sebaliknya, selain satu sama lain. Berjabat tangan.
 • Jari membuat penumbuk dan melakukan gerakan bulat.
 • Peregangkan tangan anda ke sisi, bengkok pada siku. Putar lengan bawah anda dalam bulatan, mulakan ke hadapan, kemudian kembali. Berjabat tangan.
 • Secara langsung lakukan "kilang", pertama, kemudian yang kedua. Perhatian harus difokuskan pada sendi bahu.
 • Berdiri lurus, turunkan lengan anda, teruskan kepala anda lurus. Lakukan pergerakan ke arah bahu, dan kemudian, sebaliknya, gerakkannya kembali, cuba membawa bilah bahu bersama-sama.
 • Kemudian turunkan bahu ke bawah. Angkat mereka, cuba sampai ke telinga.
 • Berkonsentrasi pada bahu, lakukan gerakan bulat dengan lengan ke bawah dan ke depan dan belakang.
 • Berdiri lurus, letakkan tangan anda, memaksimumkan tangan ke arah ke arah anda, kemudian matikannya dari anda. Berjabat tangan.
 • Letakkan kaki anda ke lebar bahu. Dengan tangan kanan anda, pegang siku dengan kiri anda dan tarik kembali di belakang punggung, di leher anda. Hanya tangan, kepala dan bahu perlu bertukar. Ulangi pergerakan yang sama dengan tangan kedua anda.

Latihan berikut adalah untuk sendi kaki:

 • Berdiri lurus, angkat satu kaki dan bengkokkannya di lutut. Apabila melakukan pergerakan musim semi, tarik kaus kaki ke bawah dari anda, kemudian dengan kaki lurus ke arah anda.
 • Pergerakan ini sama dengan yang sebelumnya, tetapi kaki mesti ditarik ke dalam terlebih dahulu, dan kemudian beralih ke sisi. Ia perlu menggantikan ketegangan dan kelonggaran.
 • Letakkan kaki anda lebar lebar bahu. Tarik ke hadapan dan letakkan tangan anda di atas lutut anda. Squatting, melakukan gerakan bulat dengan lutut ke dalam, dan kemudian - ke luar. Luruskan kaki anda, tolak lutut anda kembali.
 • Letakkan kaki anda bersama-sama, letakkan tangan anda di atas lutut anda, bengkokkan belakang ke hadapan dan luruskannya. Squatting, lakukan putaran dengan lutut anda pertama ke satu dan kemudian ke sisi lain. Menarik kembali lutut anda, luruskan kaki anda.
 • Memulakan kedudukan - berdiri dengan lebar kaki bahu selain. Angkat kaki kanan, bengkokkannya di lutut dan bawa ia sejauh mungkin ke tepi. Keluarkan pergerakan musim semi. Lakukan perkara yang sama untuk kaki kiri.
 • Kedudukan permulaan adalah serupa. Tarik kaki kanan ke kanan, lalu - menurunkannya, angkat sekali lagi, tetapi ke arah hadapan. Ulangi beberapa kali dan lakukan perkara yang sama untuk kaki kedua.
 • Kedudukan permulaan yang sama. Pegang kaki bengkok ke samping dan lakukan gerakan bulu lutut, seolah-olah anda ingin menarik bulatan di dinding. Sama untuk kaki kedua.

Untuk tulang belakang, gimnastik bersama melibatkan latihan berikut:

 • Terangkan kepala anda di dada anda dan sentuh dagunya. Perlahan-lahan menurunkannya lebih rendah dan lebih rendah untuk merasakan ketegangan di kawasan serviks.
 • Tarik dagu ke atas, sedikit ditarik balik. Ketegangan dan relaksasi alternatif.
 • Kepala disengetkan ke sisi. Mengikat, cuba telinganya ke bahu, tanpa menggerakkan sendi bahu.
 • Anda perlu membayangkan bahawa hidung anda adalah pusat tetap. Lihatlah lurus ke hadapan dan putar kepala anda ke tepi supaya hidung kekal di tempat. Lakukan perkara yang sama dengan kepala anda dan kepala anda.
 • Pusingkan kepala anda ke kanan dan kiri, sambil berlama-lama dan melakukan pergerakan berliku-liku. Cuba pusing kepala sebanyak mungkin.
 • Adakah kepala penuh bertukar menjadi paksi anda. Lakukan latihan dengan lancar dan dalam kedua-dua arah.
 • Berdiri lurus, tangan di bahagian bawah kunci di hadapan anda. Bahu bahu anda, tarik lengan ke depan dan ke bawah. Kemudian pasangkan tangan anda di belakang dan lipat bilah bahu, sternum menuju ke hadapan dan ke atas.
 • Naikkan satu bahu dan tarik ke bawah yang lain, selepas - sebaliknya.
 • Berdiri dengan tangan anda di atas badan anda.
 • Lengan dan bahu ditarik ke bawah dan kemudian, menggantikan ketegangan dan kelonggaran.
 • Putar bahu ke belakang dan sebagainya, sambil lentur dan lentur di bahagian dada dengan lengan ke bawah.
 • Berdiri lurus. Bersandar ke hadapan dengan kepala dan dada anda, gabungkan tangan anda seolah-olah anda memeluk sesuatu. Selepas itu, tarik lengan anda ke belakang dan tarik kepala ke atas, membawa bilah bahu bersama-sama.
 • Turunkan satu tangan, dan yang lain di belakang kepala, supaya siku itu menunjuk. Regangkan siku anda ke atas dengan pergerakan musim bunga. Kemudian tukar tangan anda.
 • Letakkan tangan anda di bahu anda. Hidupkan seluruh badan anda mengikut arah arah jam dan arah lawan. Dalam kes ini, kaki harus tetap bergerak.
 • Kedudukan permulaan adalah serupa. Lean ke hadapan, kemudian pusingkan badan ke sisi, yang bertujuan untuk siling. Ulangi sama untuk bahagian kedua. Selepas bersandar kembali dan lakukan giliran yang sama di sekitar paksi badan. Luruskan, bersandar ke tepi. Juga curl di sekeliling paksi, menaikkan dan turun.
 • Kini anda perlu melakukan nafas yang menenangkan, mengangkat tangan anda sambil menghirup dan menurunkannya semasa anda menghembus nafas.

Pada kompleks ini gimnastik bersama terbaik Norbekov selesai. Prestasi biasa latihan ini akan membantu mengekalkan kesihatan bersama untuk jangka masa yang panjang, serta meningkatkan mood anda dan keadaan badan secara keseluruhan. Kami menawarkan untuk melihat video penuh dengan latihan.

Gimnastik Artikular Norbekov: video

Di bawah ini kami menawarkan anda untuk melihat versi lengkap senam bersama M. S. Norbekov.

Gimnastik Norbekova - amalan kesihatan sebagai cara hidup

Gimnastik Norbekov untuk sendi, video yang dibentangkan dalam artikel ini, adalah lebih daripada sukan biasa. Ia lebih daripada terapi fizikal, kinesioterapi dan pengamal rekreasi lain. Ini adalah gaya hidup yang menyumbang kepada hakikat bahawa seseorang menjadi tidak hanya sihat tetapi juga bahagia.

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov

Gimnastik Norbekova untuk sendi akan membantu anda untuk memulihkan kesihatan dan menjadi lebih bahagia!

Jika anda ingin mengamalkan menggunakan sistem Norbekov, dengarlah pengenalan Mirzakarim Sanakulovich, yang berlangsung 8 minit pertama, kerana tidak seperti banyak kaedah lain, gimnastik Norbekov didasarkan pada penciptaan apa yang orang biasa hilang sepanjang perjalanan hidup - kegembiraan kewujudan.

Penulis sendiri menekankan bahawa pelaksanaan mekanikal latihan yang dicadangkan olehnya tidak akan dapat mencapai hasil yang bermakna. Asas latihan seharusnya menjadi suasana hati yang baik, menyenangkan, dan positif terhadap sesuatu.

Hanya dengan dibebaskan dari beban yang berterusan masalah, kerengsaan, kekecewaan pada orang dan harapan yang tidak tercapai, seseorang akan dapat mengekalkan belakangnya dengan lurus dan yakin dengan masa depan. Dan inilah asas kesihatan tulang belakang dan seluruh sistem osteo-artikular.

Asas latihan seharusnya menjadi suasana hati yang baik, menyenangkan, berpandangan positif terhadap sesuatu!

Jadi, jika matlamat anda adalah gimnastik artikul Norbekov, video ini akan membantu anda menguasai teknik melakukan senaman, tetapi anda harus sentiasa ingat untuk melakukannya hanya dengan perasaan yang baik, dengan senyuman yang tulus di bibir anda.

Pergerakan yang dilakukan semasa gimnastik akan membantu memulihkan mobiliti bersama dan meningkatkan keadaan tulang rawan yang melapisi permukaan. Tetapi ini tidak cukup untuk berasa seperti orang yang sihat. Sikap hidup adalah asas kesihatan anda, dan Norbekov berulang kali menekankan ini dalam kuliahnya.

Gimnastik bersama - dua puluh minit kesihatan

Gimnastik artikular, video yang ditawarkan untuk tontonan anda, tidak mengambil banyak masa dan tidak membawa seseorang melengkapkan keletihan. Lima belas hingga dua puluh minit sehari cukup memadai untuk mengisi sistem osteo-artikular dengan daya hidup, mengaktifkan peredaran darah dan memperbaiki keadaan otak dan saraf periferal. Gimnastik untuk sendi - ini hanya peringkat pertama kerja di tubuh anda sendiri. Setelah menguasainya, anda akan membuat asas untuk latihan ini, yang akan mengatur organ-organ dalaman.

Sikap hidup adalah asas kesihatan anda, dan Norbekov berulang kali menekankan ini dalam kuliahnya.

Gimnastik bersama pada video:

Gimnastik bersama (video dengan pengenalan):

Anda boleh menonton satu lagi video pendek di mana Ahli Akademik Mirzakarim Sanakulovich Norbekov mengatakan mengenai kepentingan latihan yang pergerakan itu tidak mampu menggantikan dadah, tetapi seribu ubat terkuat tidak akan menggantikan pergerakan tunggal. Hanya usaha fizikal yang dapat menjaga tubuh dalam keadaan baik dan mengekalkan mobiliti sehingga usia paling lama.

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov mengenai kepentingan latihan:

Gimnastik artikular Norbekova отзывы:

Secara berkala saya kembali ke kuliah Norbekov. Kadang-kadang adalah berguna untuk mengingatkan diri anda bahawa anda perlu bersukacita lebih kerap dan berfikir tentang kebaikan.

Norbekov Articular Gymnastics versi penuh

Norbekov - senam bersama, perihalan senaman, video

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Mirzakarim Sanakulovich Norbekov - pengasas "Institut Pemulihan Manusia" telah mengamalkan teknik dan kaedah yang berkesan secara langsung berkaitan dengan ubat alternatif selama bertahun-tahun. Gimnastik bersama Norbekov mendapat populariti agak lama dahulu. Buku-buku, tentang peningkatan tubuh manusia, yang ditulis Norbekov, direplikasi bukan sahaja di Rusia, tetapi juga di negara-negara yang dekat dan jauh di luar negeri. Dan di Internet, anda boleh menemui banyak video yang memberitahu bagaimana untuk merawat, mengubati sakit sendi, tentang kaedah rawatan ajaib dan aplikasi mereka untuk pengalaman praktikal.

Pengenalan

Pendapat mengenai karya-karya yang dianggarkan oleh Norbekov. Walaupun ada yang mendakwa bahawa kaedahnya bukan hanya quackery, mereka juga menimbulkan risiko tertentu kepada kesihatan manusia, kerana medan semacam itu memerlukan perhatian dan perhatian, yang lain yakin bahawa penyembuh memberikan bantuan praktikal kepada manusia, dan itu tulisannya sebenarnya unik. Walau bagaimanapun, majoriti cenderung kepada sudut pandangan kedua, yang mempunyai sebab yang kukuh. Pengecualian terapeutik mengikut Norbekov tidak berguna untuk seribu orang. Kami bercakap tentang kategori, yang diberikan bantuan praktikal dan yang sebenarnya merasakan hasil yang ketara, setelah berjaya menyembuhkan sakit sendi dan menghilangkan rasa sakit.

Objektif gimnastik oleh Norbekov

Latihan gimnastik menurut Norbekov adalah sistem yang dibangunkan khusus, penerangan yang termasuk kompleks latihan fizikal yang bertujuan untuk memulihkan fleksibilitas tulang belakang, menguatkan ligamen dan pada masa yang sama setiap sendi sakit akan sembuh.

Gimnastik, bertujuan untuk memulihkan sendi dengan arthritis dan arthrosis. Gimnastik yang dihasilkan oleh Norbekov adalah teknik yang mana kekuatan fizikal tubuh manusia dipulihkan. Ia tidak mengatakan bahawa pelaksanaan senam memerlukan sedikit usaha, tetapi hasilnya, jika ada hasrat, tidak akan lama.

Sebab-sebab yang ada masalah kesihatan cukup banyak. Sendi mungkin terdedah kepada penyakit dalam kes berikut:

 • Kecenderungan keturunan;
 • Pemakanan tidak seimbang, dengan makan berlebihan dan penyalahgunaan lemak, hidangan goreng dan pedas;
 • Akibat hipodynamia dan sebagainya.

Komponen utama fisioterapi, pengasasnya yang dianggap sebagai Norbekov, adalah kepekatan pada pembangunan dalaman tubuh manusia, yang memungkinkan untuk mendedahkan rizabnya, yang mempunyai kesan yang bermanfaat pada setiap sendi. Perhatian yang banyak diberikan kepada mood yang mana latihan akan dilakukan, kerana, menurut penyembuh, semangat dapat memberi kesan penyembuhan.

Norbekov menganggapnya sihat untuk menjadikan perkara berikut sebagai keutamaan dalam gimnastik:

 1. Memberi kesan kesihatan pada seluruh badan dan sendi yang rosak.
 2. Mengendalikan kawalan ke atas ciri-ciri fungsian badan, menumpukan pada fungsi motor dan pemulihan secara beransur-ansur mereka. Dalam senario ini, peranan penting dimainkan oleh aspek psikologi.
 3. Pemulihan ciri-ciri tulang belakang. Ini merujuk kepada fleksibiliti dan mobiliti semula jadi. Hakikatnya ialah bahawa saraf tunjang secara langsung berkaitan dengan keadaan umum badan manusia, dan pelanggaran pelan itu membawa kepada perkembangan patologi yang mempengaruhi semua sistem dan organ.
 4. Mencapai kesan terapeutik pada setiap sendi, ligamen, sistem otot, tulang belakang.

Norbekov memberi tumpuan kepada hakikat bahawa sebagai sebab utama, apabila sendi terjejas, ia dianggap sebagai gaya hidup yang tidak aktif.

Set latihan

Dengan bantuan gimnastik mengenai orientasi tertentu, korset otot elastik dibentuk untuk menyokong tulang belakang. Kelas-kelas, menekankan Norbekov, perlu diadakan setiap hari. Pada masa yang sama, pengulangan mekanikal harus dielakkan, kerana bukannya manfaat, anda boleh membahayakan tubuh. Kesedaran tentang kenikmatan kelas membantu mencapai kesan yang diingini - kata Norbekov.

Kaedahnya Norbekov dicipta atas dasar mempelajari tradisi kuno China, di bawah nama Lao Tzu. Anda boleh mengetahui tentang ini dari rancangan TV atau video dengan memasukkan pertanyaan yang sama dalam kotak carian. Kajian berkaitan dengan gimnastik dalam kombinasi dengan aspek psikologi, dengan bantuan yang proses regeneratif berlaku di dalam badan. Untuk dapat memanfaatkan pengalaman bertahun-tahun yang telah diperoleh Norbekov, anda dinasihatkan untuk mempertimbangkan latihan untuk setiap kumpulan otot secara berasingan.

Satu set latihan untuk tangan

Gimnastik Norbekova untuk sendi bertujuan untuk pemulihan, mereka perlu dijalankan dengan teliti. Hanya dalam keadaan ini akan dapat mencapai hasil yang diinginkan dan kemudian sendi rosak akan dipulihkan dalam tempoh yang singkat.

 • Menutup dan menanggalkan jari, menumpukan pada jari;
 • Memperbesar sawit, untuk mengumpul jari-jari, mulai dari besar hingga jari kecil, dan kemudian dalam urutan terbalik;
 • Pengurangan dan pencairan tangan dalam arah yang berbeza;
 • Kencangkan penumbuk, memegang lengan dalam ketegangan, kemudian memutarnya di pergelangan tangan dalam satu arah atau yang lain.

Latihan kompleks untuk sendi bahu dan siku

 1. Pengeluaran semula lilitan dengan tangan dalam arah yang berbeza.
 2. Pelaksanaan pergerakan bahu terhadap satu sama lain.
 3. Pelaksanaan pergerakan bilah bahu dalam arah yang berbeza.
 4. Menaikkan dan menurunkan bahu.
 5. Pelaksanaan putaran lengan dalam satu cara, maka sebaliknya.

Complex Exercise Ankle

 • Kaus kaki setiap kaki secara bergantian tarik ke maksimum;
 • Putar kaki ke arah satu sama lain, membuat gerakan bulat.

Senaman kompleks untuk lutut

 1. Untuk menjalankan putaran lutut dalam satu cara ke yang lain.
 2. Putaran bersilang di bahagian dalam, dan kemudian di luar.
 3. Dengan menggunakan tekanan ke atas kawasan lutut.

Latihan kompleks untuk pelvis

 • Ia perlu mengeluarkan semula pinggul seli secara serentak dalam satu cara atau yang lain, mengambilnya sejauh mungkin;
 • Bend kaki di lutut dan ambil ke sebelah kanan, kemudian hantar ke hadapan;
 • Main berjalan di tempat dengan penekanan pada kaki.

Latihan kompleks untuk rantau vertebral

Kompleks latihan ini menyumbang kepada normalisasi tekanan dan memberikan pemakanan kepada otak, yang membawa kepada tidur dan memori yang lebih baik:

 1. Menurunkan dagu ke dada hendaklah memegangnya seberapa lama yang mungkin.
 2. Kepala condong ke belakang, mengangkat dagu ke atas.
 3. Lean kepala anda dalam satu arah atau yang lain.
 4. Lakukan pergerakan kepala pusingan.

Kepentingan prestasi gimnastik yang betul oleh Norbekov

Gimnastik terapeutik untuk sendi mengikut Norbekov membolehkan untuk menormalkan semua organ dalaman dan sistem badan manusia, termasuk setiap sendi yang telah mengalami kerosakan. Masa yang diperuntukkan untuk senam pada mulanya adalah 15 minit. Kemudian tempoh kelas perlu ditingkatkan secara bertahap hingga 30 minit.

Rawatan bersama Lebih >> lagi

Mirzakarim Norbekov membangunkan sistem berdasarkan perubatan Cina purba, yang direka untuk meningkatkan kesihatan rakyat, memulihkan ciri-ciri fungsian sendi dan tulang belakang, pergerakan mereka, serta memberi rasa kegembiraan, kebahagiaan dan kepuasan.

Ia tidak mengatakan bahawa sebelum menggunakan teknik ini disarankan untuk berunding dengan doktor anda. Sebagai sumber pengajaran, anda boleh menggunakan kesusasteraan khas atau menonton pelajaran dari video yang dijalankan oleh Norbekov. Hakikatnya adalah untuk kategori orang tertentu terdapat beberapa kontraindikasi yang tidak membenarkan latihan digunakan dalam praktik, walaupun pada hakikatnya mereka mempunyai sakit sendi. Mereka boleh menjadi gangguan mental, kehamilan, gangguan sistem kardiovaskular, serangan jantung dan strok. Penyembuh Norbekov bercakap tentang ini lebih daripada sekali di sekolahnya.

Norbekov mencipta sistem yang merupakan satu set latihan, disusun dengan pemilihan yang teliti. Pada masa yang sama, banyak perhatian diberikan kepada bahagian emosi masalah itu. Menurut penyembuh orang, kejayaan sebahagian besarnya bergantung kepada mood, dan bukan hanya pada teknik melakukan latihan. Kedua-dua konsep ini adalah pelengkap. Dan dalam aspek ini tidak boleh dilupakan. Teknik ini bertujuan untuk meningkatkan semangat manusia dan kesihatan fizikal.

Pembaca yang dihormati, berikan pendapat anda mengenai artikel hari ini dalam ulasan.

Senam Artikul Norbekov untuk Spine - Teknik dan Latihan Video

Penyakit tulang belakang pada tahun-tahun kebelakangan ini dengan cepat "lebih muda".

Sekiranya masalah seperti itu lebih awal terutama orang tua, maka aduan mengenai keadaan tulang belakang semakin meningkat dari golongan muda - pekerjaan yang tidak aktif dan, secara amnya, gaya hidup yang tidak aktif.

Kaedah rawatan perubatan tulang belakang tradisional, tradisional dan alternatif, menawarkan banyak.

Salah seorang daripada mereka adalah gimnastik untuk tulang belakang Mirzakarim Sanakulovich Norbekov - ahli akademik, salah seorang wakil perubatan alternatif paling terang, pengasas "Institut Penyembuhan Sendiri Manusia".

Mereka yang biasa dengan buku orang ini tidak perlu menjelaskan apa idea utama dalam gimnastik artikular untuk tulang belakang mengikut Norbekov.

Sejarah kaedah Mirzakarim Sanakulovich agak panjang. Dan di atas semua, penulis mengalaminya untuk dirinya sendiri, setelah sembuh dari penyakit buah pinggang yang serius dan masalah yang berkaitan.

Tahun amalan, komunikasi dengan doktor dan pakar perubatan alternatif dibenarkan memperbaiki teknik, menjadikannya lebih berkesan.

Banyak pesakit yang sembuh yang telah memperoleh bukan sahaja kesihatan, tetapi juga kepercayaan terhadap kekuatan mereka sendiri - ini adalah jawapan kepada mereka yang ragu-ragu tentang keberkesanan program yang dicadangkan oleh Mirzakarim Norbekov.

Ciri-ciri utama dan objektif kaedah

Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang adalah sebahagian daripada gimnastik artikul umum, yang termasuk latihan untuk bekerja hampir semua sendi dalam badan.

Mengingati senaman adalah mudah, hanya berlari beberapa kali. Selain itu, semua pergerakan adalah mudah dan kebanyakannya biasa kepada mereka yang telah merawat tulang belakang dengan senaman.

Bagaimanapun, pematuhan ketat kepada cadangan Mirzakarim Sanakulovich, pemahaman tentang intipati idea-ideanya dan, mungkin yang paling penting, keinginan anda untuk mencapai hasil, secara agregat, memberikan kesan yang luar biasa.

Latihan untuk tulang belakang oleh Norbekov dapat menghilangkan kelengkungan tulang belakang, memperbaiki keadaan cakera intervertebral dan membina fungsi normal dari tulang belakang. Di samping itu, tulang belakang yang sihat mempunyai kesan positif terhadap kesihatan manusia keseluruhan.

Oleh itu, pemaju kaedah telah menetapkan tugas-tugas berikut untuknya:

 1. Untuk mendapatkan kawalan ke atas badan anda melalui pemulihan pergerakan, dan dengan itu rentak kehidupan normal.
 2. Merasakan kegembiraan pergerakan dan berasa seperti seorang lelaki muda dan sihat. Seperti mana-mana aktiviti fizikal, latihan Norbekov memberikan daya hidup, mengembangkan fleksibiliti dan kepekaan. Suasana yang diberikan hanya meningkatkan kesan ini, membuang penyakit dan, bersama mereka, bertahun-tahun.
 3. Meningkatkan badan secara keseluruhan. Penulis sendiri yakin bahawa tulang belakang adalah pintu masuk ke sistem dalaman badan, di mana anda boleh menetapkan semua "tetapan" untuk kursus "kesihatan".

Ciri gimnastik terdiri daripada tiga bahagian:

 • latihan untuk sendi;
 • latihan sistem saraf dan peredaran darah "
 • melatih dunia dalaman, kepercayaan diri anda.

Senaman dan kontraindikasi

Seperti yang disebutkan di atas, intipati teknik Mirzakarim Norbekov dalam suasana hati yang betul.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Ia adalah penting untuk mewujudkan mood yang baik, walaupun buatan, sebelum melakukan latihan. Di muka mesti senyum, dalam fikiran kita - sesuatu yang cerah dan menyenangkan.

Anda mesti yakin bahawa setiap latihan adalah jalan untuk kesihatan, anda perlu memuji diri anda dengan tulus untuk setiap pergerakan. Dalam kes tidak boleh melakukan latihan "pada mesin", masing-masing mesti bermakna. Itulah apabila sistem yang dicadangkan oleh Mirzakarim Sanakulovich akan berfungsi.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa latihan perlu dilakukan setiap hari, setiap kali sebelum menyesuaikan diri dengan mod yang diperlukan.

Kemalasan semulajadi kita akan secara aktif menentang, mencipta sebarang sebab, hanya untuk "hanya hari ini, satu kali" untuk menolak mengambil kelas. Hentikan pemikiran sedemikian, adakah anda ingat mengapa gimnastik artikular diperlukan untuk tulang belakang Norbekov?

Dan jangan mengambil latihan dengan serius, ini bukan ujian. Rasa seperti kanak-kanak yang mobilitinya tidak terhad oleh luka yang berkaitan dengan usia atau pendapat umum.

Seperti teknik perubatan, gimnastik Norbekov mempunyai beberapa kontraindikasi. Antaranya ialah:

 • urusniaga terkini;
 • kehamilan;
 • beberapa gangguan mental;
 • mengalami serangan jantung, angin ahmar;
 • pemburukan penyakit kronik;
 • kesakitan teruk di sendi dan tulang belakang (untuk memulakan kelas, anda mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor anda);
 • kejadian kesakitan semasa gimnastik.

Latihan untuk tulang belakang oleh Norbekov

Jadi, sudah tiba masanya untuk memulakan latihan. Kami mewujudkan mood yang baik, menyesuaikan diri dengan positif dan mula.

Latihan untuk tulang belakang serviks

  1. Kami bersandar dagu ke dada. Pada mulanya, jangan keterlaluan, biarkan dagu anda turun dengan mudah. Secara beransur-ansur meningkatkan ketegangan, bergantian dengannya dengan relaksasi.
  2. Tolak kepala belakang, supaya dagu bergegas. Begitu juga, peregangan, ketegangan dan kelonggaran.
  3. Lakukan selekoh kepala kepala ke kanan dan kiri, cuba sampai ke bahu ke telinga. Ia penting! Bahu tetap tidak bergerak.
  4. Arahkan dagu anda. Putar kepala dari sisi ke tepi. Jangan lupa tentang kemudahan melakukan senaman itu, tidak perlu melabur dalam pergerakan banyak usaha.
  5. Latihan yang sama dilakukan dengan menunjuk ke bawah dagu.
  6. Twist untuk leher. Kami bermula dengan mencari untuk bergerak ke kanan dan secara beransur-ansur memalingkan kepala kami ke arah ini. Begitu juga, ke arah yang lain.
  7. Kami melengkapkan gimnastik untuk pergerakan serviks dan serviks sirkuler. Kami melakukan latihan perlahan-lahan, perlahan-lahan, beberapa kali dalam setiap arah.

Beberapa latihan tulang belakang popular untuk Norbekov ditunjukkan secara terperinci dalam video.

Latihan untuk tulang belakang toraks

Untuk toraks, latihan berikut ditawarkan:

   1. Kami melipat tangan kami "dalam kunci" di hadapan kami. Chin menekan ke dada. Kami mengarahkan bahu kita ke arah satu sama lain. Loin tidak bergerak, belakang lurus. Ia penting! Jangan tahan nafas anda.
   2. Latihan yang sama, hanya tangan memegang di belakang. Bahu juga bergerak ke belakang, seolah-olah anda ingin menurunkan bilah bahu.
   3. Kami menggerakkan bahu kita secara bergantian naik dan turun, dan bahu perlu bergerak ke arah yang bertentangan. Ketegangan bertukar dengan kelonggaran. Dan jangan lupa tentang mood!
   4. Kurangkan tangan anda dan bengkokkannya ke lantai. Dalam kes ini, pelvis apabila ia meningkat. Punggung harus lurus. Betulkan kedudukan ini secara ringkas. Kemudian sebaliknya, angkat bahu anda, cuba menaikkannya setinggi mungkin.
   5. Putar ke belakang dengan bahu anda.
   6. Sebarkan siku ke sisi, letakkan tangan anda pada bahu anda. Kami memulakan pergerakan dengan melihat ke sisi, maka kita menghidupkan kawasan serviks, bahu dan dada (secara beransur-ansur). Kaki sedikit di luar, pinggul dan perut tidak bergerak. Hidupkan jalan dan cuba untuk melanjutkan giliran sedikit lagi. Selepas kita kembali ke posisi permulaan dan mulailah pergerakan yang sama ke arah yang lain.
   7. Bayangkan bahawa anda sedang berusaha untuk mengunci sesuatu yang sangat besar, menyebarkan senjata anda. Tunduk kepala anda, rasa ketegangan cahaya. Sekarang mula tarik lengan anda, kepala dan dada membentangkan.
   8. Bendai lengan dan putar di belakang kepala, dengan siku menunjuk ke atas. Lihat juga, belakang adalah rata. Rasa meregang sedikit, kemudian tukar tangan.
   9. Gulung bahu anda, cuba mencapai amplitud maksimum.
   10. Letakkan penumbuk pada bahagian bawah, di kawasan buah pinggang. Bend siku anda ke belakang, lengkungkan tulang belakang ke hadapan. Pergerakan harus berayun.
   11. Tolak tailbone ke depan, tukar kedudukan ini. Selepas ini, flex tulang belakang.
   12. Kaki sedikit terpisah, tangan di atas bahu. Kami melakukan giliran ke sisi, memulakan pergerakan dengan rupa dan secara beransur-ansur mengubah seluruh badan, termasuk perut. Pelvis tetap bergerak.

Latihan untuk tulang belakang lumbar

Untuk pinggang mengesyorkan:

   1. Kaki mesti diletakkan, lutut sedikit bengkok. Pelvis menunjuk ke atas. Ia penting! Batang mesti tetap tidak bergerak. Lakukan pergerakan, seolah-olah menarik tailbone ke atas, sementara pergerakan itu harus menggerunkan.
   2. Bengkok belakang kembali ke perasaan ketegangan cahaya. Bayangkan anda menarik tailbone ke bahagian belakang kepala. Relaks dan ketegangan alternatif.
   3. Kini cuba untuk membengkokkan seberapa banyak yang mungkin ke arah yang bertentangan, juga bertukar ketegangan dengan relaksasi.
   4. Sekali lagi, stretch coccyx ke bahagian belakang kepala, tetapi sudah sedikit bengkok pada kaki masa yang sama.
   5. Lakukan pinggul dalam gerakan bulat di kedua-dua arah seli. Bayangkan anda menari, pergerakan harus lancar. Dan ingatkan senyuman itu!
   6. Naikkan tangan anda dan cuba untuk mencapainya setinggi mungkin. Heels tidak terlepas dari lantai. Latihan serupa dilakukan dengan tangan yang lain.

Twists untuk tulang belakang

   1. Kami menjalankan giliran di pihak-pihak, memulakan gerakan dengan rupa. Kami melakukan segala-galanya seperti yang telah dijelaskan di atas, tetapi sekarang kita berpaling kedua-dua pelvis dan kaki.
   2. Letakkan tangan di atas lengan bawah, batang tubuh badan. Selepas itu, matikan badan anda sepanjang jalan. Lihat harus diarahkan ke atas. Latihan serupa dilakukan dalam arah yang bertentangan.
   3. Kami melakukan latihan pertama kumpulan ini, tetapi sedikit rumit. Untuk melakukan ini, bersandar kembali dan meletakkan tangan anda pada bahu anda. Kami selesai menghidupkan pinggul, kaki tetap tidak bergerak.

Selepas melakukan semua latihan, tenangkan pernafasan anda untuk seketika. Tetapi sekarang, jangan lupa tentang mood dan senyuman.

Hidup adalah pergerakan, dan sokongan yang boleh dipercayai, yang merupakan tulang belakang, menyediakan kesederhanaan dan kemudahan pergerakan ini.

Oleh itu, pemulihan pergerakan sendi, yang berlaku selepas melaksanakan latihan Norbekov, membolehkan kita bergerak maju dan bebas secara semula jadi.

Sekarang anda sendiri yakin bahawa gimnastik bersama yang dicadangkan oleh Mirakarim Norbekov sememangnya mudah dan tidak memerlukan latihan fizikal khusus.

Tetapi ia memerlukan pendekatan yang bertanggungjawab terhadap keperluan mood.

Jangan lupa tentang persepsi positif, tentang kepercayaan diri dan kekuatan anda, tentang senyuman dan pemikiran yang menyenangkan. Selain itu, kebiasaan berfikir akan memberi kesan positif positif terhadap kualiti hidup anda, kerana hampir apa-apa masalah ditolak lebih mudah jika anda bertemu dengan optimisme.

Video: Gimnastik Norbekov untuk tulang belakang - versi penuh

Gimnastik bersama bukan sekadar latihan fizikal, tetapi senaman yang dipilih secara khusus bertujuan untuk menormalkan fungsi sendi dan tulang belakang. Perkara utama bukan latihan sendiri, tetapi keadaan dalaman anda di mana anda melaksanakannya.

Norbekov - senam bersama, perihalan senaman, video

Hari ini kami menawarkan artikel mengenai topik ini: "Norbekov - gimnastik bersama, perihalan latihan, video." Kami cuba menerangkan semuanya dengan jelas dan terperinci. Jika anda mempunyai soalan, tanya pada akhir artikel.

Latihan gimnastik artistik Norbekova

M.S.Norbekov - pemaju kaedah penyembuh tubuh pengarang, penganjur pusatnya sendiri untuk pemulihan kesihatan dan banyak cabang di Uzbekistan dan Rusia. Asas kaedah didominasi oleh postulat psikologi.

Di dalam kursus, pelajar diajarkan terlebih dahulu untuk memasukkan rizab tersembunyi mereka sendiri, secara buatan mencipta sikap emosi yang positif dan mengajar kaedah membentuk imej "Saya sihat, berjaya, penuh tenaga".

Secara umum, kaedah yang dicadangkan sentiasa mengubah pendengar menjadi suasana yang baik, tanpa latihan senaman yang tidak berguna.

Norbekov: gimnastik bersama untuk tulang belakang

Penulis benar-benar menolak pendekatan mekanikal untuk melakukan latihan: mereka bangun, duduk, berpaling. Setiap elemen perlu dilakukan dengan senyuman di muka, keseronokan dan kegembiraan. Menurut Norbekov, gimnastik artikular hanya bersamaan dengan perasaan positif adalah kunci kepada tulang belakang yang kuat dan semangat manusia yang sihat. Hanya latihan akan membantu vertebra jatuh ke tempatnya, untuk membuka sekatan saraf, memulihkan fungsi normal tulang belakang, yang merupakan sokongan untuk segala-galanya dalam badan: otot, sendi, organ.

Latihan Norbekov-deskripsi

Untuk mewujudkan mood yang betul, kompleks itu bermula dengan urut telinga. Oleh kerana gegelung terletak titik tenaga, impak ke atasnya bermakna kesan ke atas semua sistem badan. Oleh kerana urut telinga, seluruh badan menerima nada dan semangat. Setelah meningkat dengan tepat, setelah tersenyum pada hari baru, perlu untuk meregangkan telinga, menariknya, ke bawah, ke sisi, melakukan gerakan pekeliling ke belakang dan sebagainya. Untuk melengkapkan, tutup telinga dengan telapak tangan, sapukan sedikit, tarik semula. Secara amnya, sebagai gimnastik artikuler Norbekov dilakukan, ia menarik untuk ditonton, kerana suara-suara dengan positifnya memberikan keyakinan dan semangat, menjadikannya tersenyum. Latihan untuk sendi tangan dan kaki bermula dengan memanaskan tangan.

Latihan gimnastik artistik Norbekova

Menaikkan tangannya selari dengan lantai, secara aktif melepaskan tangan dan mengepalkan kepalan tangannya, tangan bergerak dengan bebas dan mudah, kini mengumpul telapak tangan ke tangan, membongkok jari-jari dari jari kecil ke ibu jari dan ke arah yang bertentangan. Goncangkan tangan dan lengan untuk berehat. Menarik tangannya di hadapannya lagi, menarik telapak tangannya dengan pergerakan yang menggerunkan, memulakan pergerakan dari pergelangan tangan, kemudian ke atas dan ke kedua belah pihak. Berjabat tangan. Untuk memanaskan sendi siku, gerakkan lengan ke sisi, angkat lengan bengkok pada siku ke tahap bahu, buat gerakan pekeliling di kedua arah, lakukan pergerakan dari siku. Kajian sendi bahu adalah berputar dari bahu, pertama dengan satu tangan, kemudian dengan yang lain, selepas - bilah bahu ditarik dan ditarik balik, menjaga lurus belakang. Beberapa kali lebih rendah dan meningkatkan bahu dan melakukan gerakan bulat.

Di mana untuk menonton video

Bagi mereka yang lebih suka melihat dengan mata sendiri bagaimana gimnastik artikuler Norbekov dilakukan dengan betul, anda boleh memuat turun video dari mana-mana sumber Internet. Latihan berikut: untuk meletakkan kaki lebar bahu selain, lengan di depan dada, memperbaiki batang badan dan melakukan lilitan hanya pada toraks, meregangkan sendi bahu. Sekarang - kaki. Naikkan kaki tengkuk lutut, tarik kaki ke arah anda dan jauh dari anda, lakukan putaran kaki di kedua-dua arah, goncang, ulangi dengan kaki yang lain. Sekiranya sukar untuk memegang satu kaki, ia dibenarkan untuk bersandar pada sesuatu dengan tangan yang lain. Sendi lutut dihiasi dengan sama: hanya putaran dilakukan oleh seluruh kaki bawah, menghalang putaran oleh pinggul.

Norbekov Articular Gymnastics versi penuh

Untuk melakukan elemen kaki yang seterusnya, anda perlu meletakkan bahu lebar, meletakkan tangan anda di lutut, lentur di kawasan lumbar, lihat di hadapan anda, ulangi pergerakan pekeliling dengan lutut anda. Menyertai kaki bersama-sama, ulangi putaran pada setiap arah. Regangkan otot anda dengan membongkok, pastikan kaki anda lurus. Untuk memanaskan sendi pinggul, angkat kaki, tengkuk pada lutut, bergerak ke tepi, lakukan gerakan, membayangkan bahawa lutut menarik bulatan. Untuk melangkah di tempat dengan kaki penuh, naik kaki, sekali lagi melakukan beberapa langkah. Pergerakan harus pergi dari sendi pinggul. Untuk penghujung pemanasan untuk membuat pintu masuk yang perlahan dan nafas dengan mengangkat dan menurunkan tangan serentak.

Jika ia tidak sepenuhnya jelas dari penerangan teks bagaimana gimnastik artikuler Norbekov dilakukan, maka muat turun video percuma dari Internet tidaklah sukar. Bekerja secara langsung dengan tulang belakang bermula di rantau serviks. Berdiri lurus, lancar dan perlahan-lahan lenturkan kepala ke hadapan, ke belakang, ke kanan, kiri, menghidupkan kepala di setiap arah. Untuk memanaskan kawasan toraks, berdiri tegak, lengan di telapak tangan anda di hadapan anda, kepala condong, serentak menarik dagu ke dada, dan lengan ke bawah, merasakan peregangan kawasan torak. Tarik tangan di belakang, bawa bilah bahu, tarik bahagian dada ke hadapan. Untuk mengatasi bahagian lumbal, lakukan lilitan, bermula dari kepala hingga berpusing di tali pinggang, pinggang - tidak bergerak. Kemudian bengkokkan di bahagian bawah, merasakan peregangan lumbar. Letakkan tangan anda pada pinggul anda, putar pinggul anda ke kanan dan kiri. Kompleks latihan selesai dengan memutar badan dari kakinya, pada akhir - berjabat tangan dan kaki untuk berehat.

Gimnastik senibina Norbekov menonton

Gimnastik Artikular Norbekov: video

Pusat Norbekova secara aktif menawarkan kursus dalam talian pelajar di laman web rasmi. Untuk mempelajari kaedah yang dicadangkan dan belajar bagaimana untuk melakukan gimnastik artikuler Norbekov, anda boleh menonton video melalui Internet tanpa membazirkan masa dan dana tambahan di jalan raya. Ini mudah, kerana tidak ada cawangan di semua bandar, jadwal lawatan guru untuk seminar bersemuka sangat ketat. Di samping itu, laman web rasmi untuk gimnastik senibina Norbekov versi penuh disediakan, dan tidak menembak dan kliping dari seminar sepenuh masa. Secara umum, banyak bahan video yang banyak membantu para pendengar untuk memahami selok-belok teknik ini untuk mendapatkan kesan maksimum daripadanya. Dalam Gimnastik artikular Norbekov, muat turun video mudah dibawa bersama anda dalam perjalanan dan tidak bimbang tentang kestabilan Internet. Secara umum, teknik Norbekov membawa tuduhan positif dan mengajar teknik dan latihan psikologi penting untuk menyembuhkan tubuh. Mesej utama: senyum lebih kerap, anda akan kurang sakit.

Di samping latihan untuk tulang belakang, Mirzakarim Norbekov mengembangkan satu set latihan untuk sendi. Latihan yang mudah tetapi sangat berkesan akan membantu mengembangkan sendi sakit atau sendi selepas kecederaan, serta menyumbang kepada mengekalkan bentuk fizikal yang cemerlang dari semua sendi badan.

Semua latihan kompleks perlu dilakukan dengan sikap yang sangat positif. Secara artifisial kita memanggil suasana hati yang baik; mood yang buruk menafikan segala usaha. Posisi yang dibetulkan, tersenyum dan diteruskan ke kompleks, menyampaikan penampilan ideal mereka dan kesejahteraan yang sangat baik. Anda memerlukan 8-10 ulangan setiap latihan.

 • Secara rhythmically dan cepat memerah dan menanggalkan tangan, memberi tumpuan terlebih dahulu pada pergerakan menggenggam (clenching), kemudian - melempar (unclenching), sepenuhnya unclenching jari. Secara selari, buatlah perasaan bahawa anda adalah orang yang sangat kuat dan kuat. Cuba untuk merasakan imej ini secara dalaman. Jangan lupa senyum.
 • Sekarang klik seseorang di dahi seterusnya dengan setiap jari. Sudah tentu, dalam erti kata literal dan senyuman.
 • Tetapkan jari secara berkala beberapa kali dari jari kecil ke ibu jari, dan kemudian kembali ke jari kecil. Kami berehat otot dengan berjabat tangan.
 • Latihan berikut untuk sendi pergelangan tangan. Kami meregang tangan kami selari dengan lantai di hadapan kami, menunjuk tangan ke badan, menarik hujung jari ke arah kami, menjadikan beberapa pergerakan musim bunga. Ketegangan bertukar dengan relaksasi. Lakukan latihan yang sama dalam arah yang bertentangan, menarik jari anda dan ke arah anda.
 • Meregangkan tangan anda selari ke lantai, sambil mengarahkan telapak tangan kami ke bawah. Kami menghidupkan telapak tangan kami ke arah jari kecil dan melakukan beberapa pergerakan musim bunga kecil dengan tangan ke arah jari kecil. Sekarang kita membawa telapak tangan ke ibu jari dan mengulangi pergerakan yang menggerunkan.
 • Kedudukan awal kami adalah sama seperti dalam latihan sebelumnya. Pastikan mood. Kami mewujudkan kegembiraan dan kebanggaan untuk diri kita sendiri. Penumbuk terpendam dalam penumbuk berputar dalam bulatan dalam satu, kemudian ke arah yang lain. Lingkaran diameter maksimum.
 • Naikkan bengkok lengan pada siku, atur bahu selari ke lantai, lengan bawah bebas. Sekarang lengan bawah melakukan gerakan putaran sekitar sendi siku di kedua arah, menonton bahu - mereka tidak perlu bergerak.
 • Secara rendah diturunkan di sepanjang badan meluruskan lengan berputar di hadapannya, secara beransur-ansur meningkatkan kelajuan putaran. Putar tangan pertama mengikut arah jam, kemudian - melawannya. Berus mungkin bertukar menjadi merah dari darah yang membasahi. Kami melatih kedua-dua sendi bahu secara bergantian.
 • Pastikan kepala anda lurus, bahu bergerak maju ke arah satu sama lain, merasa ketegangan yang menyenangkan. Kami berehat dan dengan usaha baru kami memberi ketegangan.
 • Sekarang kita "lari" dengan satu bahu bahu. Lakukan latihan beberapa kali di setiap arah.
 • Kami menghulurkan bahu kami ke atas, sampai ke lubang, melepaskan ketegangan, dan kemudian menjangkau telinga lagi. Bahu menurunkan semua yang lebih rendah, dan menaikkan lebih tinggi dan lebih tinggi, secara beransur-ansur meningkatkan voltan dan meningkatkan amplitud.
 • Dengan amplitud maksimum kita menjalankan pergerakan pekeliling dengan bahu ke belakang dan sebagainya. Tambah emosi yang positif! Buat musim bunga di seluruh badan anda!
 • Kepala yang dipegang lurus, lengan diluruskan sepanjang badan. Kami memperluas tangan kita dengan telapak tangan ke luar, seolah-olah kita mengacungkan tangan ke lantai. Rasa sendi yang terlibat dalam kerja: bahu, siku dan pergelangan tangan. Kami berhenti dan sedikit lagi "mengetatkan skru" atau "memerah pakaian" - dan bersantai. Ketatkan lagi dan rilekskan. Dalam arah yang bertentangan, latihan dilakukan dengan cara yang sama.
 • Sekarang kita berehat otot dengan berjabat tangan.

Ia penting! Pernafasan tidak pernah ditangguhkan, pernafasan mesti dihirup, penyedutan harus dihirup.

  Badan lurus, lengan dikunci di depan dada, kedudukannya tetap. Kami hanya bergerak kepala dan bahu, segala-galanya tetap tidak bergerak. Kami mengarahkan mata kita ke kanan dan mengarahkan kepala kita ke arah yang sama. Pada masa yang sama, tangan kanan mula menarik ke kanan dengan kiri.

Setelah kami berhenti, kami juga cuba meneruskan pergerakan kami. Kemudian, tanpa mengubah kedudukan, berehat dan sekali lagi membuat usaha tambahan. Selepas 8-10 ketegangan dan pelonggaran sedemikian, kami dengan lancar berpaling ke kiri, dan sekarang tangan kiri juga menarik hak. Apa yang anda buat di bilik mandi?

 • Latihan ini memberi tumpuan kepada pergelangan kaki. Pertama, lakukan latihan dengan satu kaki, kemudian yang lain. Bend (sedikit) kaki di lutut, menjaga kaki pada berat badan. Dalam kedudukan awal ini, tarik kaus kaki itu dari padamu dan lakukan pergerakan musim bunga. Setelah mengulangi pergerakan ini beberapa kali, kami menghulurkan tumit ke hadapan dan kaki ke arah kami.
 • Kalimat asal, seperti dalam latihan sebelumnya. Kami menghidupkan kaki ke dalam dan membuat pergerakan musim bunga, cuba menghidupkan kaki lebih dan lebih setiap kali. Kami berasa ketegangan dalam buku lali pergelangan kaki. Anda boleh mengambil kaki sedikit ke tepi. Pada masa yang sama kita melatih sifat sifat.
 • Latihan berikut dilakukan dengan cara yang sama, hanya sekarang kaki diputar keluar - keluar ke luar.
 • Perlahan-lahan membuat pergerakan pekeliling dengan setiap kaki dalam satu dan arah yang lain, seolah-olah dengan ibu jari kita melukis bulatan diameter maksimum di dinding. Dalam kes ini, kaki tetap pegun - hanya kerja kaki. Kami tidak melakukan senaman secara mekanikal, menghidupkannya, menggambarkan imej!
  • Bend kaki pada lutut, kaki bawah santai, paha selari dengan lantai. Di setiap arah, shin melakukan gerakan putaran beberapa kali. Bahu diluruskan, kami berdiri tepat.
  • Kami meletakkan kaki lebih lebar daripada bahu, selari kaki, sawit diletakkan pada cawan lutut. Pastikan lurus belakang anda, jangan turunkan kepala anda dan tunggu ke hadapan. Kami melakukan beberapa gerakan bulat dengan lutut pertama ke dalam, kemudian ke luar, membantu diri kita dengan tangan kita. Bendut lutut pada akhir setiap pergerakan sepenuhnya. Baik sendi.
  • Kaki meletakkan bersama, telapak tangan di lututnya. Sekarang kita menggambarkan bulatan dengan lutut kita, kemudian satu, kemudian yang lain, memanjangkan lutut ke hujung pada akhir setiap pergerakan.
  • Meluruskan di lutut kaki bersama-sama, kembali lancar. Kami menekan pada lutut dengan pergerakan tangan yang menggerunkan, cuba meluruskan kaki dengan lebih baik. Lihat ke hadapan.
  • Kaki bengkok pada lutut dinaikkan, paha selari dengan lantai. Kes itu diperbetulkan. Hip menarik hak ke kegagalan dan menambah usaha, cuba mengambilnya sejauh mungkin. Kami melakukan gerakan permaidani yang sama dan kaki kiri ke kiri. Buat perasaan kekuatan dalaman.
  • Kedudukan permulaan adalah sama; kami menggerakkan pinggul ke arah kanan dan kembali ke hadapan. Selain itu, goncangkan paha ke atas dan ke bawah. Kami mengulangi segala-galanya dengan kaki yang lain, bergantungan ketegangan dengan kelonggaran.
  • Dari kedudukan permulaan yang sama, sejauh mungkin, gerakkan paha kanan ke kanan. Kemudian "menarik" dengan lutut bulu pada bulatan dinding di setiap arah. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri.
  • Akhirnya, kita berjalan di atas kaki yang terbentang, bersandar terlebih dahulu pada seluruh kaki, kemudian pada tumit, pada jari kaki, di bahagian dalam kaki dan di luar. Mempercepatkan langkah. Lutung tidak bengkok, dan jangan mengayun bahu. Ketegangan perlu dirasai dalam sendi ikatan pinggul dan pinggul. Sepanjang latihan, ingatlah bahawa anda adalah seorang yang ceria.

  Set latihan yang dicadangkan sempurna berfungsi pada sendi besar dan kecil, memberikan kebebasan bergerak dan memulihkan sendi cacat. Perkara utama - jangan lupa bahawa latihan dilakukan dengan keseronokan dan sikap positif terhadap proses tersebut.

  Ahli akademik Norbekov dan sistem pemulihan seluruh organisma telah dikenal pasti dalam perubatan untuk masa yang lama. Dan setakat ini, latihan yang seolah-olahnya mudah untuk tulang belakang adalah minat yang besar dan terdapat banyak penyokong, walaupun pada hakikatnya terdapat banyak jenis latihan auto sekarang. Norbekov adalah salah satu daripada yang pertama merawat penyakit dari dalam, dan bukan hanya manifestasi luarnya, sampai ke kedalamannya.

  Osteochondrosis, hernia, atau penyakit lain tulang belakang - semuanya bukan sahaja menyebabkan beberapa proses yang merosakkan dalam tisu tulang, tetapi juga akibat kegagalan dalam badan secara menyeluruh. Metabolisme, perubahan hormon, tekanan yang tidak dijangka atau kemurungan yang berpanjangan berlaku - faktor-faktor ini tidak dapat dielakkan dengan kesan merosakkan. Gimnastik artikular Norbekov untuk penyembuhan tulang belakang, dengan menghapuskan banyak faktor ini, membawa orang itu menjadi harmoni dengan dirinya sendiri.

  Gimnastik Norbekova untuk tulang belakang

  Bercakap tentang sistemnya, Dr. Norbekov berulang kali mengatakan bahawa 99% daripadanya terdiri daripada psikologi cadangan diri dan hanya 1% dari latihan itu sendiri.

  Cadangan sendiri mencipta suasana yang baik. Ia perlu untuk membayangkan mental keadaan yang menyenangkan, gimnastik yang diberikan, dan melakukan setiap senaman dalam perasaan yang menyenangkan ini.

  Melakukan satu pergerakan, anda perlu mengembangkan di dalam minda anda beberapa sifat sifat yang baik, sebagai contoh:

  • keupayaan untuk memiliki sendiri badan dan mood anda secara bebas
  • tenang dan tekad
  • iman dalam diri kita dan semua ciri lain yang kita, menurut pendapat kita, kekurangan

  Lakukan gimnastik ini secara automatik tidak boleh diterima:

  • anda perlu merasakan setiap pergerakan, ia harus memberi kegembiraan
  • jangan takut untuk menambah humor ke latihan anda dan kadang-kadang merasa seperti monyet kecil

  Merumuskan tugas utama sistem ini, Norbekov melihat tulang belakang sebagai pintu, ambang melalui mana kita memasuki sistem untuk memperbaiki keseluruhan organisma.

  Oleh itu, ia tidak boleh mengejutkan beberapa latihan pengenalan dalam sistem, dalam watak yang menyerupai pijat akupunktur: gegelung, berhampiran hidung, pada dagu.

  Pemulihan pergerakan tulang belakang, kata Norbekov, adalah mungkin pada mana-mana umur, bukan hanya kanak-kanak. Saintis menasihatkan untuk memberi perhatian kepada mobiliti kanak-kanak, dan membandingkannya dengan gaya hidup dewasa yang dewasa, terutamanya pada saat-saat ketika "kemalasan menyerang kepalanya dan menasihati lebih banyak untuk duduk dan berbaring."

  Gimnastik terdiri daripada tiga bahagian yang saling berkaitan

  • gimnastik artikular, sendi peserta latihan tulang belakang
  • latihan saluran darah dan sistem saraf
  • melatih semangat dan kepercayaan diri sebagai seseorang (dengan huruf besar)

  Gimnastik bersama memberi tumpuan kepada gerakan utama dan kesan mental di sekitar sendi, semua pergerakan lain dianggap sebagai lampiran kepadanya.

  Pergerakan utama gimnastik artikular terdiri daripada beberapa pergerakan peregangan berturut-turut.

  Perkara terbaik tentang gimnastik artikular dengan "pemadam" psikologi akan memberitahu penulis sendiri dalam video ini, yang merupakan versi penuh sistem Norbekov.

  Gimnastik Norbekova untuk tulang belakang

  Contoh latihan untuk Norbekov

  Gimnastik dilakukan dalam suasana yang hebat - ini adalah keadaan utamanya

  Semuanya bermula dengan "mengecas" untuk telinga:

  Mengurut telinga, kita bertindak pada mata secara biologi aktif yang bermanfaat untuk seluruh tubuh dan mewujudkan suasana hati yang gembira. Contoh urut:

  • tarik telinga ke bawah dan sedikit ke sisi, kemudian naik ke belakang
  • memutarkan geganti bergantian bergantian. Setiap gerakan dilakukan 8 hingga 10 kali.

  Sesetengah latihan untuk tangan, siku dan sendi bahu:

  • memerah jari ke tangan dan menanggalkan jari
  • giliran lengan bawah dan sendi bahu
  • meningkatkan dan menurunkan bahu ke bawah dan latihan lain

  Bahagian utama gimnastik dikenakan untuk bahagian-bahagian tulang belakang yang berlainan. Contoh beberapa latihan:

  Gimnastik untuk leher:

  • Mentransfer secara mental ke kawasan serviks, menurunkan dagu ke dada, seli pergerakan peregangan dengan relaksasi. Untuk setiap peregangan kita menambah sedikit usaha, secara beransur-ansur mencapai batas. Melaksanakan senaman, membangun keyakinan diri yang tenang
  • Dengan cara yang sama, kami melakukan latihan bergantian dengan kepala yang condong ke belakang, ke arah bahu kanan dan kiri
  • Bend kepala anda melalui bahagian atas, seli kiri dan kanan, menaikkan dagu anda
  • Menurunkan dagu di dada, perlahan-lahan bergerak kepala ke kanan, cuba menyentuh bahu dengan dagu, kemudian ke kiri

  Latihan untuk kawasan torak

  • Senaman memutar tulang belakang toraks atas: Arms pada tahap bahu. Dengan tangan kanan anda, gerakkan tangan kiri dan tarik ke kanan, dan berpaling tangan, dengan setiap gerakan kami secara perlahan mencapai hentian
  • Kami mengunci tangan kami di hadapan kami, meluruskan punggung kami, membawa sendi bahu bersama-sama.
  • Dengan cara yang sama, kami membuat kunci dengan tangan kami di belakang kami dan, setelah membongkok dada ke depan, kami cuba membawa bilah bahu bersama

  Latihan untuk tulang belakang lumbosacral

  • Kaki adalah bahu lebar, lututnya setengah bengkok, panggul sedikit bengkok ke depan, kami membuat gerakan dengan tulang
  • Melangkah ke hadapan di pinggang dan membongkok, kita memindahkan tulang belakang dan bergerak ke atas.
  • Putaran pelvis dengan bahagian atas tetap bahagian bawah belakang dan toraks
  • Memindahkan graviti badan secara bergantian ke paha kanan dan kiri

  Sebagai kesimpulan, beberapa sejarah, falsafah dan kisah Norbekov sendiri.

  Gimnastik yang diartikulasikan dengan pengisian adalah salah satu kaedah utama dalam kompleks penambahbaikan kesihatan yang dibangunkan oleh M. S. Norbekov. Ini adalah kompleks latihan yang berbeza, mengaktifkan kerja semua sendi. Pada permulaan video anda akan melihat pengarangnya sendiri, yang secara ringkas memberitahu tentang senaminya.

  Gimnastik bersama meningkatkan fungsi berfungsi tulang belakang dan sendi. Ini akan membantu anda meluruskan tulang belakang dan meningkatkan kerja cakera intervertebral, dan memperbaiki kerja tulang belakang akan memberi kesan yang baik kepada kerja seluruh organisma.

  Jika anda tidak biasa dengan gimnastik ini, pastikan anda mendengar pengenalan sebelum anda mula melakukannya.

  M.Si Norbekov - gimnastik bersama (versi penuh)

  Kemasukan berakhir pada 8 minit 31 saat dan gimnastik bermula.