Utama / Lebam

Rahang bawah (os mandibula)

Tulang yang tidak berpasangan ini membentuk muka depan muka. Kontur normal wajah bergantung pada perkembangannya yang tepat. Pembangunan rahang yang tidak normal boleh dikaitkan dengan jenis pernafasan mulut dalam adenoid, makroglossia (bahasa yang luar biasa besar), tabiat buruk kanak-kanak dan kedudukan kepalanya semasa tidur, sebagai kedudukan yang salah kepala menyumbangkan kepada perkembangan retakan biasa rahang bawah dalam kedudukan ganas.

Rahang bawah terdiri daripada badan, proses alveolar dan dua cabang (Rajah 26).

Rajah. 26. Permukaan luar rahang bawah.
1 - incisura mandibulae; 2 - prosesus coronoideus; 3 - ramus mandibulae; 4 - crista buccinatoria; 5 - sepal intraalveolaria; 6 - juga alveolaria; 7 - arcus alveolaris; 8 - protuberantia mentalis; 9 - tuberculum mentale; 10 - foramen mentale; 11- linea obliqua; 12 - asas mandibula; 13 - angulus mandibulae; 14 - collum; 15 - capitulum; 16 - processus condyloideus. A - mata lampiran otot: 1 - m. temporalis; 2 - m. buccinator: 3 - m. mentalis; 4 - m. incisivus labii inferior; 5 - m. depressor labii inferior; 6 - m. depresi anguli oris; 7 - m. platysma; 8 - m. masseter.

Kelebihan bahagian bawah badan rahang agak melebar dan membentuk ketinggian submental berhampiran garis tengah. Bahagian atas badan rahang, yang diwakili oleh proses alveolar, mengandungi lubang dengan gigi. Di tengah-tengah jarak antara bahagian atas dan bawah permukaan permukaan badan rahang, masing-masing, foramen (foramen mentale) terletak di antara molar kecil pertama dan kedua. Cawangan rahang diwakili oleh plat bonyang luas yang membentang dari badan tulang hampir pada sudut kanan ke atas dan agak posterior. Margin tebal posterior membentuk sudut (angulus mandibulae) dengan dasar badan rahang. Permukaan luar cawangan di zon sudut mempunyai kekasaran yang sama dengan tempat penetapan otot kusta. Di permukaan dalaman (Rajah 27), hampir di tengah lebar cawangan, terdapat foramen mandibular (foramen mandibulare). Ketinggian kedudukan lubang ini sepadan dengan mendatar, yang dipegang 1 cm di atas paras permukaan mengunyah gerah besar yang lebih rendah. Cawangan rahang berakhir dalam dua proses, dipisahkan oleh bulan sabit. Proses anterior, coronary (processus coronoideus) berfungsi sebagai tapak penetapan untuk otot temporal. Proses posterior, artikular (processus condylaris) berakhir di leher dan kepala artikular selepasnya. Pergerakan rahang bawah adalah disebabkan oleh sendi.

Rajah. 27. Permukaan dalam rahang bawah.
1 - prosesus coronoideus; 2 - incisurae mandibulae; 3 - capitulum processus condyloidei; 4 - fovea pterygoidea; 5 - ramus mandibulae; 6 - lingula mandibulae; 7 - foramen mandibulare; 8 - sulcus mylohyoideus; 9 - angulus mandibulae; 10 - fovea submandibularis; 11 - linea mylohyoidea; 12 - spina mentalis; 13 - fossa digastrica; 14 - crista buccinatoria. A - mata lampiran otot: 1 - m. temporalis; 2 - m. pterygoideus lateralis; 3 - m. pterygoideus medialis; 4 - m. mylohyoideus; 5 - m. digastricus; 6 - m. geniohyoideus; 7 - m. genioglossus; 8 - m. buccinator.

Kekuatan rahang bawah tidak sama rata. Kawasan besar dan padat tulang berganti dengan tempat-tempat struktur yang lemah. Ini mewujudkan syarat-syarat untuk patah tulang rahang khas. Ini termasuk: patah tulang melalui lubang gigi atau premolar, sudut rahang bawah dan leher proses artikular. Retak yang agak jarang diperhatikan di bahagian tengah rahang, di mana tulang itu menebal oleh duri dagu anterior dan posterior, dan di zon 2-3 gerah besar disebabkan oleh lapisan garis serong luar dan rabung tulang dalaman di sini.

Sendi Temporomandibular adalah sendi silinder kompleks. Sambungan itu menghubungkan kepala rahang dengan fossa maxillary tulang temporal. Kepala artikular adalah roller ellipsoidal, ditutup dengan tulang rawan. Bahagian yang benar-benar artikular adalah bahagian anteroposterior daripadanya, kerana hanya ia artikulat dengan fossa artikular (Rajah 28).

Rajah. 28. Bersama rahang bawah.
Saya - di luar; II - dari dalam; III - kedudukan kepala rahang bawah di sendi; Dan - mulut ditutup; B - terbuka mulut; B - dislokasi kepala dari sambungan hadapan 1,3 - bahagian depan dan posterior lig. laterale; 3 - lig. stylomandibulare, 4 - proses styloid; 5 - cakera cartilaginous artikular; 6 - tubercle artikular, 7 - fissures artikular, 8 - kapsul bersama; 9 - kepala rahang; 10 - spina angularis ossis sphenoidale; 11 - lig. sphenomandibulare; 12 - lig. pterygomandibulare; 13 - cangkuk proses pterygoid.

Fossa artikular adalah rehat berbentuk ellipsoid yang dihadkan di hadapan oleh permukaan posterior tubercle artikular, dibalik oleh dinding saluran auditori luaran, dari atas dengan bahagian bawah fossa kranial tengah, dari bahagian dalam oleh proses berbentuk baji dan di luar oleh kaki belakang proses zygomatic. Di dalam sendi terbahagi kepada dua tingkat yang tidak berkomunikasi satu sama lain oleh tulang rawan seperti menis, yang dikimpal di pinggir dengan beg artikular. Di pinggir cakera, serat otot pterygoid luaran ditenun ke dalam beg artikular, yang mempengaruhi anjakan cakera. Skrin bergerak dengan kepala rahang; apabila bergerak, ia mengulangi bentuk permukaan yang mana ia tergolong. Ia menyerap daya tekanan semasa perbuatan mengunyah. Cacat artikular di atas cakera meluas ke tubercle artikular. Jurang di bawah cakera, yang meliputi kepala rahang, meluas ke leher proses artikular rahang. Beg mengungkapkan cukup luas. Pada tulang temporal, ia meliputi fossa rahang, dengan pengecualian belakang, tidak diliputi dengan tulang rawan, dan tubercle artikular. Beg rahang mengelilingi kepala dan dipasang pada leher proses rahang. Untuk menguatkan beg, terdapat ligamen temporomandibular (lig Laterale) yang terletak di permukaan luar dan posteriornya dan seterusnya dari asas proses zygomatic tulang temporal ke leher proses artikular rahang. Bundle ini adalah bundle yang dinyatakan dengan jelas, meluas ke permukaan dalam beg artikular. Lumba-lumba sekunder (lig Spheno-mandibulare), awl-maxillary (lig Stylo-mandibulare) dan ligamen pterygo-maxillary (lig Pterygo-mandibulare) adalah kepentingan kedua, mereka tidak dilampirkan pada kapsul sendi.

Pergerakan utama rahang bawah dilakukan secara menegak - ke bawah dan ke atas. Sekurang-kurangnya, ia boleh dipindahkan secara mendatar - ke sisi, ke hadapan dan ke belakang.

Dengan mulut ditutup, kepala rahang berada di belakang tubercle artikular. Apabila menurunkan rahang bawah, gerakan pertama berlaku di bahagian bawah sendi. Dalam hal pendedahan lanjut mulut, kepala artikular telah bergerak sepanjang meniskus di sepanjang fossa artikular ke tubercle artikular. Dengan mulut terbuka yang luas, ia menjadi di hadapan bahagian paling rendah dari tubercle artikular. Inilah momen yang menggalakkan penggerudian proses artikular ke hadapan - ternyata terlepasnya rahang bawah anteriorly. Akibatnya, mulut masih terbuka, tentu saja, dengan dislokasi dua hala.

Tidak seperti dislokasi di sendi lain, beg artikular biasanya tidak koyak. Sangat jarang ada terlepasnya posterior, apabila kepala rahang digusarkan di bawah bahagian telinga saluran telinga, ia menjadi di depan mastoid dan keluar dari proses styloid. Mulut ditutup, rahang bawah dipindahkan ke belakang. Dislokasi rahang di dalam atau ke luar diperhatikan hanya untuk fraktur leher proses artikular. Apabila kapsul sendi diregangkan, kehelan mungkin menjadi kebiasaan.

Sendiri mandibula adalah innervated oleh nn. auriculo-temporalis, massetericus, sympathicus.

Sendi Temporomandibular dan penyakitnya

Sendi temporomandibular (TMJ) adalah sambungan rahang bawah dengan pangkal tengkorak, ia dipasangkan, kerana pergerakan hanya satu kepala artikular tanpa aktiviti kedua adalah mustahil. Sama seperti struktur tulang lain dalam tubuh manusia, sendi ini boleh mengalami disfungsi dan pelbagai penyakit.

Ramai orang hanya tidak memberi perhatian kepada gejala luka rahang dan tidak pergi ke doktor, walaupun mereka mungkin bercakap mengenai penyakit kompleks dan kadang-kadang berbahaya. Struktur sendi itu sendiri, kemungkinan patologi dan tanda-tanda yang menunjuk kepada mereka akan diterangkan di bawah.

Struktur anatomi

Sebelum anda bercakap tentang penyakit yang mempengaruhi struktur tulang dan rawan rahang, anda perlu menentukan apakah struktur sendi temporomandibular. Seperti yang telah disebutkan, ia dipasangkan dan blok-rata, iaitu gerakan yang boleh dilakukan oleh sendi, kedua-dua putaran dan translasi.

Struktur tulang maxillary diwakili oleh serpihan berikut:

 • fossa artikular (terletak di hadapan saluran auditori luaran, jauh di bahagian bersisik struktur bait);
 • tuberkel sendi (penonjolan terletak berdekatan dengan fossa sendi);
 • proses artikuler rahang bawah (kepalanya terletak di dalam fossa).

Kebebasan pergerakan struktur tulang sendi disediakan oleh permukaan fossa dan condyle (kepala) yang tidak sepadan dengan satu sama lain dalam saiz. Juga di antara mereka adalah cakera berserabut, dengan bantuan ruang bersama dibahagikan kepada dua bahagian - atas dan bawah. Disk ini pula dibahagikan kepada tiga bahagian, nipis, tebal dan kaki.

Ia adalah bentuk cakera yang merupakan sejenis pampasan bagi struktur tulang yang tidak sesuai. Ia tidak mengandungi endings saraf dan saluran darah, dan tulang cakera sentiasa mengalami ubah bentuk semasa mengunyah beban. Faktor berapa lama sendi mandibular akan bertahan terus bergantung kepada keadaan fizikal meniskus.

Ligamen sendi temporomandibular, yang memegang cakera, membolehkannya menukar kedudukannya berbanding dengan kepala artikular. Anjakan serentak disediakan oleh tendon pterygoid yang ditenun ke dalam struktur. Juga dalam struktur sendi mandibular adalah kapsul yang tidak terletak pada perimeter. Dari sisi dan belakang ia ditutup dengan sarung tebal, tetapi dari dalamnya ia sangat nipis, dipenuhi dengan membran sinovial.

Punca dan gejala penyakit sendi rahang

Sendi temporal rahang bawah, menurut statistik perubatan, mengalami pelbagai penyakit yang tidak kurang daripada tisu periodontal dan gigi. Hampir 40% orang melihat tanda-tanda pelbagai patologi dalam diri mereka, tetapi mengabaikan mereka, tanpa mengetahui kemungkinan akibat yang serius. Penyebaran penyakit TMJ ini dikaitkan dengan beban harian yang tinggi semasa perbualan, mengunyah makanan dan aktiviti fizikal.

Seseorang mungkin disyaki mempunyai penyakit jika terdapat ketidakselesaan yang ditandakan semasa kerja tendon dan otot sendi. Jika mereka membuka dan menutup tanpa masalah, bergerak serentak, orang itu tidak akan mengalami kesakitan, ia menunjukkan keadaan sendi yang sihat.

Pelanggaran fungsi TMJ mungkin berlaku atas sebab-sebab berikut:

 • keadaan tekanan yang teratur yang membawa kepada ketegangan saraf dan bruxism yang berterusan (gnashing gigi semasa tidur);
 • kecederaan rahang - kehebatan, subluxation, patah;
 • penyakit endokrin;
 • gangguan metabolik;
 • penyakit berjangkit berulang;
 • peningkatan aktiviti fizikal;
 • tabiat untuk memegang bahu telefon semasa percakapan, menggigit kuku, buka botol dengan giginya.

Untuk mengenal pasti penyakit dalam kebanyakan kes membolehkan sinar-X TMJ, tetapi untuk diperiksa dan mengetahui punca ketidakselesaan pada kawasan yang berkaitan, pesakit perlu memberi perhatian kepada gejala-gejala tersebut. Antaranya sakit kepala dan pening, ketidakselesaan semasa pergerakan rahang, merengut, bergetar, mengklik. Pada masa yang sama, kekejangan otot artikular boleh berlaku, kesakitan meluas ke kuil dan telinga. Pesakit menyedari peningkatan nodus limfa bersebelahan dengan pening kerap.

Jenis penyakit sendi mandibular

Sendi temporomandibular mungkin tertakluk kepada disfungsi dan pelbagai patologi walaupun disebabkan oleh masalah pergigian dan gigitan yang tidak normal. Seterusnya akan dibincangkan mengenai penyakit utama TMJ, yang dianggap paling biasa antara lain.

Penyisiran sendi temporomandibular

Oleh kerana sendi rahang diatur seperti engsel, apabila mulut kondyle terbuka lebar (kepala sendi), ia bergerak keluar dari fossa, dan apabila ia ditutup, ia kembali ke kedudukannya. Sekiranya condyle meninggalkan rongga fossa terlalu banyak, ia akan terperangkap di hadapan tubercle artikular dan tidak dapat secara bebas menganggap kedudukan yang betul secara anatomis - ini dipanggil terokalan biasa sendi mandibular.

Fenomena ini berlaku disebabkan oleh ligamen lemah, tugasnya adalah untuk memegang condyle dalam kedudukan yang betul. Semasa dislokasi, otot-otot jiran mengurangkan sindrom sawan, jadi rahang hanya "wedges". Kesulitan ini akan berterusan sehingga, dengan bantuan traumatologist, sendi kembali ke kedudukannya yang biasa, pada masa mana pesakit akan tetap dengan mulut terbuka.

Cara yang biasa untuk mendiagnosis kehelan adalah X-ray, walaupun seorang doktor yang berpengalaman dapat menentukan masalah dengan mata. Pesakit dihantar ke pakar bedah, traumatologist atau doktor gigi untuk meletakkan sendi di tempat itu, otot-otot santai sebelum itu. Sesetengah pesakit memerlukan suntikan ubat penahan sakit, dan sesetengahnya melayan prosedur tanpa rasa sakit. Untuk melegakan sindrom sawan di dalam vena ulnar fossa yang menyuntikkan Diazepam.

Setelah melegakan tisu otot, doktor melepaskan condyle, menarik rahang bawah dan meremaskan dagu dari bahagian bawah ke atas. Sekiranya berlaku kehelan yang teruk, pengecutan dilakukan di bawah anestesia umum, dan tayar digunakan untuk tulang rahang. Bidang tisu neuromuskular dan tulang artikularnya sendiri harus berehat. Selepas prosedur ini, pesakit disyorkan hanya makanan ringan - sup, kentang lecek, bubur.

Arthrosis

Oleh itu, dipanggil penyakit sendi mandibular, yang ditunjukkan oleh kemerosotan tisunya. Patologi disertai oleh gejala berikut:

 • bersama sentiasa sakit dan sakit;
 • crunching, mengklik dan kertak terdengar sambil mengunyah makanan dan membuka mulut;
 • sukar bagi pesakit untuk membuka mulut lebar, sendi menjadi kaku;
 • Kesakitan semakin memburuk dalam cuaca basah dan sejuk, terutamanya pada waktu petang dan pada waktu malam.

Gejala utama osteoarthritis adalah perkembangan sinovitis reaktif - keradangan membran sinovial rongga sendi, di mana terdapat pengumpulan cecair (efusi). Komplikasi seperti itu boleh berlaku jika pesakit selama beberapa bulan berturut-turut mengabaikan gejala arthrosis. Kemudian, anjakan rahang, kebas pada kulit, kesemutan, dan gangguan pendengaran ditambah kepada gejala yang disenaraikan.

Perubahan ini hanya memberi kesan pada bahagian muka yang teruk, jadi jika sendi kiri dipengaruhi, maka kuil, orbit dan telinga akan menyakiti dari sisi ini. Langkah-langkah diagnostik untuk pengesanan arthrosis termasuk kaedah berikut: radiografi, untuk menilai perubahan yang dinyatakan, CT (computed tomography), tahap awal arthrosis, arthroscopy, untuk mengkaji perubahan dalam fungsi sendi temporomandibular, MRI, jika anda mengesyaki terdapat neoplasma.

Sindrom nyeri dihilangkan dengan mengambil ubat dari kumpulan NVPS, dan ubat ini digunakan dalam bentuk gel dan salap. Pada masa yang sama, chondroprotectors disambungkan untuk meningkatkan pemakanan tulang dan tulang rawan. Fisioterapi yang disyorkan - terapi laser dan ultrasound, penyinaran inframerah, phonophoresis, urut otot karat, terapi fizikal.

Artritis

Keradangan sendi mandibular, yang timbul sebagai komplikasi arthrosis, dan juga mungkin berlaku apabila tulang rahang lebih banyak disebabkan oleh kecederaan dan penyakit berjangkit. Di antara mereka, jangkitan tempatan - otitis, osteomielitis, gondok, mastoiditis dan biasa - rematik, campak, STD (contohnya, gonorea).

Tanda-tanda arthritis TMJ:

 • kesakitan pada tisu rahang, diperparah dengan senaman;
 • bengkak kulit di telinga dari bahagian luka;
 • ketidakupayaan untuk membuka mulut kerana ketidakselesaan yang ditandakan;
 • demam, menggigil, kelesuan, hilang selera makan;
 • tanda-tanda keracunan - loya, muntah.

Sekiranya masa yang lama tidak merawat artritis TMJ, gejala-gejala akan muncul secara berkala, dan kesakitan akan bertambah dengan setiap masalah. Pada masa yang sama, pesakit sentiasa mengadu ketidakselesaan di rahang, kuil, orbit dan telinga. Diagnosis arthritis, sayangnya, tidak selalu sempurna, akibatnya penyakit ini kadang-kadang dijumpai pada peringkat lanjut. Gejala-gejala perubahan dalam struktur tisu tulang yang dikesan oleh pemeriksaan X-ray, apabila tanda-tanda osteoporosis dan atrofi rawan bergabung dengan mereka.

Sambungan itu dipasang dengan pad getah tebal 1 cm, ia dimasukkan di antara molar posterior, di bahagian yang terjejas. Di bahagian atas dagu dibaiki dengan topi atau pembalut yang ketat. Walau bagaimanapun, langkah-langkah untuk rawatan tidak cukup untuk melegakan keradangan, pesakit diberikan kompres dengan minyak camphor, dan sesi terapi laser dan magnet UHF diadakan.

Jika arthritis disertai oleh sakit yang teruk, Novocain disuntik ke dalam rongga sendi, Penisilin disuntik dari antibiotik dengan cara yang sama. Satu kesan anti-keradangan yang baik memberikan pelantikan kortikosteroid - Prednisolone, Cortisol. Sesetengah pesakit menunjukkan pemindahan darah atau pembukaan sendi mandibular, jika nanah telah terkumpul dalam rongga.

Ankylosis

Kendali atau sebahagian (tetapi serius) pergerakan TMJ dapat dilihat dari satu atau dua sisi pada masa yang sama, ia disebut ankylosis. Selalunya, penyakit ini didiagnosis pada remaja, tetapi juga dapat dilihat pada pesakit dewasa.

Ciri utama ankylosis dianggap sebagai aliran asimtomatik selama beberapa bulan atau bahkan tahun. Malangnya, patologi kadang-kadang dapat dikesan apabila tisu tulang rawan di dalam sendi itu dimusnahkan sepenuhnya. Gejala akut penyakit boleh berlaku dengan ankylosis, yang merupakan akibat daripada trauma kepada sendi rahang. Gejala penyakit:

 • pengurangan rahang dengan satu atau kedua belah pihak;
 • dagu mengimbangi tepi dan belakang;
 • memendekkan rahang bawah panjangnya;
 • pelanggaran menggigit, cerita, fungsi pernafasan, gagap (pada anak-anak);
 • atrofi otot karat;
 • keradangan tisu gusi;
 • peningkatan pengumpulan deposit pada gigi, patologi gerbang pergigian.

Jika ankylosis pertama membawa kepada ubah bentuk sendi, sebagai komplikasi mengikuti penyelewengan bentuk rangka muka. Di kalangan remaja, ini membawa kepada masalah dengan letusan molar, dengan penyakit pada orang dewasa, tidak ada perubahan pada rahang. Penyakit berjangkit dalam bentuk akut atau kronik menjadi penyebab utama ankylosis. Juga, penyakit ini berkembang selepas trauma kelahiran (menggunakan forseps), akibat daripada arthritis dan kecederaan.

Diagnosis ankylosis tidak dianggap bermasalah, kerana pesakit hampir tidak mempunyai bukaan rahang. Untuk membezakan diagnosis dari patologi lain, kajian sinar x dilakukan. Rawatan ini terdiri daripada memulihkan mobiliti rahang bawah dan menormalkan bentuk pembedahan tengkorak.

Pembukaan cawangan mandibular, diikuti dengan pemasangan kepala polimer buatan. Pada kanak-kanak, di bawah anestesia am, rahang dipindahkan selain diikuti oleh peringkat mekanoterapi. Sekiranya pesakit dewasa perlu memulihkan mobiliti TMJ, maka anak itu masih perlu menormalkan gigitan, memanjangkan saiz tulang rahang dan menormalkan fungsi pernafasan, masticatory, dan ucapan.

Gigit salah

Proses mengunyah makanan melibatkan otot, yang tugasnya adalah untuk mengekalkan sendi mandibular, mereka mengawal pengurangan yang betul dan kembali ke kedudukan aslinya. Tisu otot, meneran semasa pemprosesan makanan, menghasilkan jumlah tenaga yang diperlukan untuk jumlah makanan ini. Jika terdapat terlalu banyak makanan, tisu otot semakin lemah dari semasa ke semasa.

Proses ini boleh dibandingkan dengan senaman di gym, dengan susun atur penuh pada hari berikutnya menjadi sukar untuk bergerak. Begitu juga dengan otot - mereka tersumbat dengan slag semasa mengunyah makanan yang berterusan, sebagai akibatnya, rahang tidak boleh dibuka sepenuhnya. Pemisahan gigi meningkat, dan jika disertai dengan gigitan yang tidak wajar, kekejangan otot bermula, menyebabkan TMJ terhad.

Fungsi rahang yang tidak normal akibat struktur yang tidak normal menyebabkan gangguan pertuturan, masalah dengan saluran gastrousus, arthrosis dan arthritis TMJ. Untuk mengurangkan kesan ini, pesakit dinasihatkan memakai orthotic. Ini adalah penutup telus yang dilepaskan, yang diletakkan di salah satu rahang, sering di bahagian bawah.

Disfungsi TMJ

Dalam cara lain, patologi ini dipanggil sindrom temporomandibular, subluxation mandibular, sindrom myofacial. Ia tidak mudah untuk mendiagnosis masalah ini, kerana gejala-gejalanya banyak dan mungkin tidak muncul secara berterusan, tetapi secara berkala. Ringkasnya, disfungsi TMJ adalah peringkat pertama penyakit serius seperti arthritis dan arthrosis sendi mandibular.

Tanda-tanda: tinnitus, pening, mengklik dan mengeruk di dalam rahang sendi untuk membuka mulut, pesakit perlu menggerakkan rahangnya dan "menangkap" kedudukan yang selesa. Sejak pengakhiran saraf tidak hadir dalam sendi itu sendiri, sindrom kesakitan dirasakan di kawasan telinga, kuil, leher, dan lidah. Selanjutnya, disfungsi adalah rumit oleh bruxism (menggergaji gigi pada waktu malam), photophobia dan kekejangan otot mata.

Diagnosis: peperiksaan ultrasound, arthroscopy, CT atau MRI, sinar-X. Perundingan doktor pergigian, pakar penyakit berjangkit, traumatologi, dan ahli neuropatologi diperlukan untuk membuat diagnosis yang betul dan mencari sebab sebenar gangguan tersebut. Rawatan melibatkan penghapusan kesakitan, meningkatkan fungsi sendi rahang, pencegahan penghapusan tulang rawan.

Panas juga mempunyai kesan anestesia yang sama - pad pemanasan atau sebotol air hangat digunakan pada tapak subluxation. Sekiranya dikehendaki, anda tidak boleh mengambil analgesik kuat - Analgin, Baralgin. Untuk memastikan ketenangan bersama sendi yang berpenyakit, pesakit harus makan makanan yang lembut, parut - sup, kentang tumbuk, dan membuang makanan yang keras dan trauma. Apabila makan, bercakap dan menguap, anda tidak boleh membuka mulut anda.

Juga, pesakit dianjurkan untuk menguasai teknik istirahat dan istirahat untuk dapat mengekalkan otot dan sendi dalam keadaan santai. Pada pandangan pertama, gejala tidak berbahaya, seperti klik pada rahang, ketidakselesaan semasa pembukaan mulut yang luas dan sakit kepala yang kerap, tidak selalu diambil dengan serius oleh pesakit. Walaubagaimanapun, dengan tidak menghiraukan tanda-tanda seperti itu, disfungsi TMJ boleh menjadi arthrosis atau arthritis. Patologi-patologi ini memerlukan rawatan yang lebih lama dan lebih mahal, jadi sebaiknya pergi ke doktor dengan segera tanpa pengambilan diri.

Bagaimana untuk mencegah komplikasi selepas patah sendi rahang: pencirian kecederaan dan cadangan doktor yang menghadiri

Patah sendi mandibula adalah yang paling biasa pada lelaki berusia 20-40 tahun. Tapak patah tipikal adalah leher atau asas proses artikular. Penyetempatan frekuensi ini adalah 35% daripada semua patah rahang.

Rawatan fraktur sendi atau buta huruf secara tidak langsung boleh mengakibatkan aksion yang tidak lengkap dan pembentukan pseudarthrosis (sendi palsu), yang melanggar estetika wajah, ucapan, merumitkan proses mengunyah makanan.

Punca patah sendi temporomandibular

Penyebab yang paling biasa patah sendi temporomandibular jatuh, kemalangan dalam kes kemalangan, atau kecederaan sukan. Dalam kebanyakan kes, kepala rahang dipotong di kawasan leher atau asas proses artikular. Dalam kes ini, mekanisme "membengkokkan" tulang dilaksanakan:

 • daya yang bertindak pada kawasan besar dagu ke arah belakang depan, menyebabkan patah satu atau dua sisi leher proses condylar rahang;
 • daya yang digunakan untuk bahagian kecil rahang menyebabkan patah dasar proses artikular pada sisi kesannya;
 • daya yang digunakan pada sisi rahang luas membawa kepada patah pangkal proses artikular pada sisi yang bertentangan, sering bersama-sama dengan sudut rahang.

Jenis patologi

Keretakan sendi rahang boleh dibuka dan ditutup. Fraktur terbuka adalah dengan kecederaan kulit atau membran mukus mulut, dan fraktur tertutup tanpa mereka. Pecah sendi rahang lebih kerap ditutup. Bergantung kepada tahap kerosakan tulang, patah tulang rahang lengkap dan tidak lengkap, dengan dan tanpa anjakan. Dengan pembentukan penuh dua serpihan berasingan, dengan tidak lengkap - hanya pecahnya.

Menurut mekanisme pendidikan membezakan antara fraktur langsung dan tidak langsung sendi rahang. Garis lurus dibentuk berdekatan dengan tempat tindakan kekerasan. Tidak langsung berlaku di kawasan terpencil atau di bahagian lain dari tempat tindakan kekerasan. Fraktur langsung sendi rahang terbentuk apabila daya digunakan pada kawasan kecil tulang. Reflected dicirikan oleh hubungan rahang dengan faktor traumatik ke atas kawasan yang besar.

Menurut penyetempatan, patah tulang rahang bawah dibahagikan kepada:

 1. Pecahan proses artikular:
 • dengan perantaraan sendi;
 • kerosakan pada unsur sendi (fossa artikular, ligamen, kapsul atau cakera);
 1. Keretakan fossa artikular.

Dalam arah membezakan fraktur melintang, membujur, serong, zigzag, comminuted, arcuate, berlubang, dan lain-lain

Tanda-tanda

Gejala utama yang boleh disyaki patah tulang rahang pada manusia:

 • asimetri muka disebabkan oleh pemindahan serpihan dan pembengkakan tisu lembut;
 • sakit tajam apabila cuba membuka mulut;
 • perubahan warna (lebam) atau kecederaan kulit, mukosa lisan;
 • kebas pada bahagian yang terjejas (jika saraf mandibular dipengaruhi);
 • pendarahan dari telinga (jika ada luka dengan serpihan dinding depan saluran auditori luaran);
 • Gangguan gangguan: tiada hubungan biasa antara gigi rahang atas dan bawah.

Dalam kes pecah sepihak pada proses artikular, serpihan yang lebih besar akan beralih ke arah kerosakan supaya gigi sisi (geraham) hanya bersentuhan pada sisi kecederaan, dan tidak ada hubungan di sebaliknya. Dengan patah dua hala yang sama, badan rahang digusur oleh otot supaya gigitan terbuka terbentuk, hanya gigi sisi bersentuhan.

Gejala-gejala fraktur sendi rahang agak sama dengan tanda-tanda kehalusan dan sublaksasi. Baca lebih lanjut mengenai subluxation rahang dalam artikel ini.

Kaedah diagnostik

Di tempat kejadian dari kata-kata mangsa menubuhkan penyebab kecederaan tersebut. Adalah perlu untuk menilai keadaan umum (kesedaran, pernafasan, tekanan darah), untuk menentukan sama ada tiada kecederaan lain selain patah rahang. Semasa pemeriksaan luaran muka, akan ada pergeseran garis tengah bahagian bawah muka ke arah kerosakan, kehadiran hematoma di kawasan sendi di hadapan auricle.

Apabila dilihat dalam rongga mulut, gangguan oklikan akan menjadi ketara: hujung serong dengan peralihan garis tengah ke arah kerosakan (dengan patah sepihak) atau gigitan terbuka (dengan satu dua hala).

Untuk lebih tepat menentukan penyetempatan fraktur, palpation (palpation) digunakan:

 • Setelah meletakkan ibu jari di kanal telinga mangsa, minta dia membuka mulutnya. Sekiranya berlaku patah satu sendi mandible, kepala artikular di sisi kerosakan akan bergerak. Dengan dua belah - kedua-dua kepala akan dibaiki.
 • Pada palpation the trestle (tengkorak cartilaginous di hadapan auricle) boleh menjadi penonjolan tulang tulang belakang.
 • Gejala beban: dengan sedikit tekanan di bahagian rahang utuh, rasa sakit muncul di tapak patah.

Lokasi tepat garis patah boleh didapati di dalam radiografi. Ia dilakukan di unjuran depan dan sampingan. Kadang-kadang juga memerlukan orthopantomography, imej penglihatan. Untuk mendapatkan imej layer-by-layer dari tapak kerosakan, untuk mewujudkan kehadiran serpihan, tomografi yang dikira dilakukan. Dan untuk mendiagnosis kerosakan pada saraf atau ikatan vaskular, cakera artikular, kapsul, melakukan pengimejan resonans magnetik.

Rawatan

Bantuan pertama untuk patah sendi rahang adalah immobilization.

Imobilisasi pengangkutan dicapai dengan menetapkan rahang bawah ke bahagian atas. Untuk melakukan ini, gunakan pembalut standard atau dail chin. Mereka terdiri daripada sokongan, yang ditapis pada dagu dan tetap dengan tali bahu di kepala. Untuk penetapan yang lebih dipercayai, pengikat ligamen maxillary digunakan. Dalam kes ini, gigi mandibula diperbetulkan kepada gigi bahagian atas dengan bantuan wayar yang diiringi melalui ruang interdental. Tempoh penetapan adalah sehingga 3 hari.

Untuk rawatan patah tulang sendi temporomandibular memerlukan immobilization tetap. Sekiranya patah tanpa anjakan, rawatan konservatif adalah mungkin tanpa pembedahan. Untuk melakukan ini, gunakan tayar dawai nazebnye, contohnya, Tigerstedt tayar. Pada masa yang sama pada gigi gigi rahang atas dan bawah mengenakan busur dawai dengan gelung. Untuk gelung ini, rahang bawah diperbaiki dengan ligatur pada bahagian atas selama 3-4 minggu. Pesakit diberi makan dalam tempoh ini melalui tiub yang dimasukkan ke rongga mulut melalui ruang retromolar (ruang antara gigi terakhir dan cawangan rahang).

Operasi osteosynthesis dilakukan di bawah anestesia endotrake. Untuk mengakses sendi, hirisan luaran di kawasan parotid boleh digunakan. Tetapi teknologi terkini membolehkan osteosynthesis dijalankan secara endoskopik, apabila hanya kamera mini dan alat tanpa insisi yang besar dimasukkan ke dalam luka.

Untuk penetapan serpihan rahang yang paling kerap digunakan:

 • Jahitan tulang: jahitan dengan benang pembedahan metalik. Sesuai untuk patah asas proses artikular
 • Lisan Kirchner: pengenalan ke dalam rongga tulang kedua-dua serpihan jari, yang memegang mereka dalam posisi yang diinginkan. Sesuai untuk patah leher proses artikular.
 • Skru mini-plat: serpihan yang saling terhubung dengan plat dengan lubang-lubang di mana ia dipasang pada tulang dengan skru.

Selain imobilisasi, terapi ubat dengan ubat anestetik, ubat anti-radang dan anti-edema dijalankan. Antibiotik perlu disuntik (di dalam dan di atas) untuk mencegah komplikasi berjangkit. Dengan fraktur terbuka, toxoid tetanus disuntik.

Operasi video

Video menunjukkan osteosynthesis pada patah proses artikular. Operasi ini dilakukan secara endoskopik, serpihan diikat dengan plat kecil pada skru.

Tempoh pemulihan

Kerumitan rawatan patah tulang rahang bawah adalah bahawa ia tidak mencukupi hanya pertambahan serpihan yang betul. Selepas pertambahan, sendi juga mesti berfungsi, memberikan pergerakan rahang pada pesawat depan, menegak dan sagittal. Untuk memulihkan fungsi sendi lengkap, pemulihan perlu, yang meliputi:

 • mengambil vitamin C, B, D, penyediaan kalsium dan steroid anabolik (Pentoxyl, Methyluracil);
 • fisioterapi: UHF, UV, terapi magnet, kalsium klorida elektroforesis;
 • terapi fizikal selepas penyatuan serpihan dan penyingkiran tayar;
 • langkah kebersihan: pengairan rongga mulut 6-8 kali sehari;
 • diet: pada masa rawatan, makanan harus konsisten puri, mengandungi vitamin dan mineral yang mencukupi.

Physiotherapy UHF dan UFO boleh dimulakan seawal 2-3 hari selepas penggunaan serpihan perubatan atau 3-5 hari selepas osteosynthesis. Ia membantu melegakan bengkak dan penyembuhan laju. Elektroforesis kalsium klorida bermula 12-14 hari selepas imobilisasi untuk merangsang pembentukan kalus. Terapi fizikal merangkumi satu set latihan untuk membangunkan satu gerakan bersama, memulihkan gerakan di dalamnya dan mencegah komplikasi seperti ankylosis (kekakuan) dan disfungsi. Baca lebih lanjut mengenai apa yang disfungsi bersama sendi temporomandibular, baca artikel "Sindrom disfungsi TMJ, ciri-ciri patologi dan cara mencegah kecacatan muka."

Terapi Fizikal

Untuk memulihkan otot-otot masticatory selepas imobilisasi lama dan untuk menubuhkan kerja sendi, satu set latihan telah dibangunkan:

 1. Sekurang-kurangnya menekan ibu jari anda di dagu dari bahagian bawah, buka mulut anda, mengatasi rintangan mereka.
 2. Letakkan jari telunjuk anda pada dagu anda, tutup mulut anda, mengatasi tekanan mereka.
 3. Meletakkan ujung jari di kedua-dua belah dagu, gerakkan rahang ke kanan dan ke kiri, mencapai lintasan lancar seragam.
 4. Ulangi latihan sebelumnya, tetapi dengan mulut terbuka.
 5. Letakkan telapak tangan di pipi di hadapan gegelung, buat pergerakan rahang ke belakang dan sebagainya.
 6. Latihan "horseshoe": ulangi pergerakan rahang ke bawah, ke tepi, ke atas, ke tengah di sepanjang jalan alun-alun secara bergantian dalam kedua-dua arah.

Video dengan senaman untuk rahang bawah

Dari video ini anda akan mempelajari teknik melakukan latihan untuk memulihkan sendi temporomandibular.

Komplikasi (sendi palsu)

Jika rawatan ketiadaan atau tidak cukup berkesan, sendi palsu mungkin terbentuk selepas patah tulang rahang. Pertama, keradangan berkembang di hujung serpihan. Akibatnya, mereka dilapisi dengan tisu berserabut, yang secara beransur-ansur menguning, menjadi lekapan akhir. Mereka tidak membenarkan serpihan tulang tumbuh bersama, kord tisu penghubung tetap di antara serpihan, dan kapsul berserabut terbentuk di sekelilingnya. Fragmen rahang tetap bergerak.

Satu sendi palsu boleh dibentuk atas beberapa sebab:

 • jangkitan dan perkembangan osteomyelitis;
 • kedudukan yang salah serpihan, kurang reposition (perbandingan) yang tepat pada masanya;
 • penumpukan serpihan selepas fraktur tidak mencukupi;
 • pengenalan otot antara serpihan tulang, yang menghalang pertambahan mereka;
 • kekurangan terapi umum yang mencukupi.

Untuk menghapuskan sendi palsu, campur tangan pembedahan diperlukan dengan pemisahan semula serpihan, penyingkiran plat padat dari hujung mereka, pemasangan graft tulang di tempat kecacatan yang terhasil.

Sendi Temporomandibular: ciri-ciri anatomi

Setiap hari, sendi kami melakukan beribu-ribu pergerakan yang sangat sukar untuk diperhatikan dari sisi. Salah satunya ialah sendi temporomandibular, yang menyatukan pembentukan nama yang sama. Walaupun konturnya tidak dapat dilihat dari luar, struktur sendi ini sangat menarik - tidak ada gabungan yang kompleks dan gabungan di dalam badan.

Maklumat am

Interaksi semua komponen sendi adalah bertujuan untuk melaksanakan pergerakan fisiologi signifikan - membuka mulut dan menutupnya. Terima kasih kepada ini, seseorang boleh melakukan sejumlah besar tindakan: dari mengunyah ke fungsi suara. Oleh itu, sendi temporomandibular, anatomi yang dicirikan oleh kerumitan yang tinggi, sangat menjejaskan kualiti kehidupan manusia.

Sendi ini terletak di dasar tengkorak, di mana terdapat banyak struktur anatomi lain. Oleh itu, strukturnya cukup padat dan tidak mengganggu kerja pelbagai kapal, saraf dan organ pendengaran. Sendiri itu sendiri tidak boleh dipanggil mudah, kerana ia dikelilingi oleh tisu lembut yang bertanggungjawab untuk fungsi-fungsi tertentu.

Struktur sendi temporomandibular sentiasa dilihat dari kedua belah pihak, kerana sendi berfungsi pada masa yang sama.

Ciri utama mereka ialah:

 1. Dengan lokasi, sendi adalah sendi tengkorak. Mereka membentuk hubungan langsung dengan kawasan muka dan pangkalannya. Walaupun tulang temporal mempunyai ciri-ciri sendiri: ia berpartisipasi dalam pembentukan kedua-dua pangkalan dan peti besi tengkorak.
 2. Bentuk sendi adalah elips. Ini bermakna proses membonjol daripada hubungan mandible permukaan artikular dan cekung. Interaksi mereka tidak terhad oleh apa-apa, yang membawa kepada sejumlah besar gerakan yang pelbagai.
 3. Dengan sifat struktur kompaun itu adalah kompleks. Ini bermakna struktur tulang tidak mempunyai hubungan yang biasa. Di antara mereka terdapat rongga yang dipenuhi dengan cakera tulang rawan yang berserabut. Ia membolehkan anda meningkatkan lagi jumlah pergerakan.
 4. Pada masa yang sama, sendi diklasifikasikan sebagai gabungan. Dengan pengurangan otot dengan nama yang sama, kerja sama mereka diperhatikan. Pergerakan satu arah hanya mungkin untuk patologi, contohnya, untuk patah tulang atau dislokasi.

Ringkasan jadual parameter utama sendi temporomandibular:

 • Fossa mandibular terletak pada tulang temporal.
 • Kepala rahang bawah (ditambah dengan cakera intra-artikular).
 • Ellipsoid;
 • Biaxial;
 • Gabungan;
 • Komprehensif.
 • Frontal;
 • Menegak.
 • Pergerakan rahang bawah ke atas dan ke bawah;
 • Mengecilkannya ke belakang;
 • Pergerakan ke tepi.

Ia penting! Anatomi sendi temporomandibular tersembunyi di luar kerana gentian berkuasa otot kukuatrik, yang melakukan pergerakan sendi asas - membuka dan menutup mulut.

Rahang bawah

Rahang bawah, anatomi dan sendi temporomandibular sangat berkaitan. Bahawa ia adalah komponen mudah alih, yang menjadikan semua jenis gerakan relatif terhadap tulang temporal.

Dalam hal ini, perlu mengetahui beberapa ciri tulang:

 1. Kekuatan tinggi rahang bawah dicapai kerana dominasi bahan tulang padat. Ia bertanggungjawab untuk pembentukan plat luar padat.
 2. Ketebalan rahang paling besar dicatatkan dalam bidang sudut, cawangan dan proses yang membentuk sendi temporomandibular.
 3. Tulang tulang diserap dengan sejumlah besar saraf dan saluran darah. Di beberapa kawasan terdapat alur khas dan saluran tulang yang menembusi tulang.
 4. Bahagian depan rahang adalah sokongan untuk gigi yang lebih rendah. Mereka tetap dalam alveoli dengan bantuan simen. Penempatan gigi yang betul juga penting untuk fungsi sendi yang betul.
 5. Cawangan rahang bawah mempunyai 2 formasi yang menonjol, salah satunya terlibat dalam penciptaan sendi. Hanya kepala, atau proses condylar, bersentuhan dengan tulang temporal.
 6. Proses kedua, koronari, adalah tambahan. Ia menghalang pergerakan rahang yang berlebihan.

Ia penting! Untuk kecederaan dan fraktur rahang bawah, kedua-dua sendi terjejas, kerana ia digabungkan dengan satu sama lain.

Tulang temporal

Tulang temporal membentuk bahagian tengkorak dan dihubungkan dengan tulang di sekitarnya dengan menggunakan jahitan. Ia adalah komponen tetap artikulasi - semua pergerakan dijalankan berbanding dengan permukaannya.

Ciri utama tulang temporal:

 1. Di bahagian atasnya ada plat yang rata dan kuat yang disebut skala. Pada sisi, ia membentuk peti besi tengkorak dan menghubungkan dengan tulang paha, parietal dan sphenoid.
 2. Bahagian gendang dihubungkan dengan rahang bawah. Ciri-cirinya adalah sejumlah besar lubang dan saluran.
 3. Semua bukaan dan saluran ini mengandungi saluran dan saraf yang muncul dari rongga tengkorak, serta beberapa pembentukan alat bantu pendengaran.
 4. Dalam pembentukan sendi temporomandibular hanya terdapat kemurungan kecil di bahagian timpani, yang mempunyai nama permukaan artikular.
 5. Ia terletak sedikit anterior ke saluran auditori luaran, terletak di antaranya dan hillock sementara.
 6. Akibatnya, pendalaman pekeliling dicipta, yang hampir sepenuhnya sepadan dengan proses condylar rahang bawah.

Ia penting! Oleh kerana kehadiran cakera artikular di rongga sendi, pergerakan boleh memperoleh watak blocky dan dijalankan hanya sepanjang satu paksi.

Tisu lembut

Sendi temporomandibular, struktur yang kompleks, terdiri dari rongga artikular dan kapsul, yang juga mempunyai ciri-ciri sendiri.

Mereka dikaitkan dengan pembahagian ke dalam 2 lantai anatomi melalui cakera kartilaginus:

 1. Bahagian pertama, atau atas, terdiri daripada permukaan artikular yang terletak pada tulang temporal, dan tubercle artikular pada rahang bawah. Shell bersebelahan dengan tepi fossa di bahagian luar dan belakang, memanjangkan anterior. Pada ketika ini, kapsul dilampirkan dengan sangat luas dan menangkap sebahagian besar kepala ke rongga sendi. Ciri ini dikaitkan dengan keperluan untuk melakukan beberapa pergerakan: anjakan sisi rahang dan putarannya.
 2. Bahagian bawah lebih sempit daripada bahagian atas, jadi rongga sendi mempunyai bentuk kerucut, bahagian atasnya menghadap ke bawah. Melewati sempadan cakera, di kawasan kepala, kapsul membentuk lanjutan, yang diperkuat dari luar dengan berkas. Selanjutnya, di bahagian leher proses condylar, kapsul dikurangkan, dan membrannya melekat padanya dan melengkapkan rongga artikulasi.

Ia penting! Rongga artikular sendi bukanlah ukuran yang besar, kerana cakera menduduki bahagian utamanya.

Ligament bersama

Sendi temporomandibular kecil, jadi tendonnya tidak besar.

Tetapi walaupun ini, mereka dibahagikan kepada formasi besar dan kecil:

 1. Terus secara langsung dengan cengkerang adalah ligamen yang paling kuat, yang dipanggil lateral. Ia terletak di bahagian luar kapsul. Secara anatomi, ia tidak boleh dipisahkan secara berasingan, kerana ligamen adalah penebalan membran artikular. Selain itu, ia dibahagikan kepada ligamen melintang dan luaran dalaman luaran.
 2. Terdapat dua tendon kecil, yang terletak secara berasingan: ligamen sphenoid-maxillary dan axially maxillary. Mereka tidak bebas, tetapi merupakan bahagian dalam fascia dalaman leher yang membentuk gelung. Fungsi mereka adalah untuk mengehadkan mobiliti kepala mandibula, tidak membenarkan ia membuat pergerakan dengan anjakan yang ketara.
 3. Ligan disko-mandibular merujuk kepada intra-artikular. Ia menstabilkan separuh bahagian bawah sendi dan menyediakan sambungan tambahan antara cakera dan proses temporal mandible.
 4. Struktur terkecil adalah ligamen molotok-mandibular. Ia bertanggungjawab untuk menyambung tulang telinga tengah dengan sarung sendi.

Ia penting! Sebilangan besar tendon praktikal tidak mengambil bahagian dalam sokongan artikulasi artikular. Fungsi ini dilakukan oleh otot-otot yang menetapkannya bergerak.

Cakera intra-artikular

Plat kartilaginus terletak di dalam rongga sendi, oleh itu strukturnya sukar untuk diadili.

Dalam struktur dan fungsinya, cakera menyerupai menisci sendi lutut, walaupun beberapa ciri masih wujud:

 1. Cakera ini dibentuk oleh tisu cartilaginous bersifat berserabut. Daripada struktur itu, meliputi permukaan sendi, ia dibezakan oleh kekuatan dan kelenturan yang lebih besar.
 2. Ia berbeza daripada meniskus sendi lutut dengan ketiadaan penyerapan kejutan semasa pergerakan. Peranan cakera artikular pada sendi temporomandibular terdiri daripada sokongan tambahan dan sokongan.
 3. Cakera itu sendiri tidak seragam. Ia adalah tebal di kawasan luaran, dan menipis di bahagian tengah.
 4. Cakera dipasang pada sarung sendi, jadi ia agak tidak bergerak. Semasa pergerakan, hanya anjakan sisinya adalah mungkin.

Bekalan darah

Sejumlah besar kapal yang terletak di kawasan pangkalan tengkorak memberi makan temporomandibular dari pelbagai sumber. Arteri rapat mendekati kapsul dan membekalkan pembentukan dengan oksigen dan nutrien.

Dengan nilai, mereka boleh diatur seperti berikut:

 1. Sumber yang biasa adalah arteri karotid, iaitu cawangan luarannya. Kapal ini adalah batang besar yang berjalan di antara tisu lembut leher. Dalam bidang sudut rahang, ia dibahagikan kepada saluran yang lebih kecil yang membekalkan darah ke tisu muka dan pangkal tengkorak.
 2. Sarung sendi disediakan dengan darah dari cawangan dangkal arteri temporal. Ia berlepas dari arteri karotid luar dan terletak berhampiran cabang rahang bawah dan auricle.
 3. Bahagian bahagian bawah dan belakang sendi menerima darah dari pelbagai cawangan kapal individu: arteri aural dalam, pharyngeal naik dan maxillary.

Aliran keluar agak mudah. Vena kecil yang berasingan membentuk batang venous yang lebih besar, terletak di bawah dan anterior untuk artikulasi. Seterusnya datang satu pendidikan - vena submandibular.

Innervation

Serat saraf hanya sesuai untuk membran, jadi pengekalan sangat sensitif. Dalam erti kata lain, reseptor hanya diganggu apabila ada kesan mekanikal pada kapsul.

Batang saraf utama yang memberikan kepekaan ini adalah seperti berikut:

 1. Saraf utama adalah trigeminal. Ia adalah pasangan saraf tengkorak kelima dan bertanggungjawab untuk kepekaan hampir semua tisu lembut muka.
 2. Secara langsung kepada sendi temporomandibular adalah cabang ketiga saraf trigeminal - mandibular.
 3. Ia juga dibahagikan kepada cawangan: telinga-temporal dan mengunyah. Mereka sesuai untuk cangkang sendi dan bertanggungjawab untuk pemuliharaannya.

Ia penting! Dalam struktur saraf trigeminal terdapat juga cawangan-cawangan motor. Mereka bertanggungjawab untuk kerja-kerja otot karat, yang memberikan mobiliti pada sendi.

Biomekanik

Struktur dan fungsi sendi temporomandibular berkait rapat. Dengan struktur dan bentuk, diandaikan bahawa pergerakan itu boleh dijalankan hanya melalui dua paksi.

Tetapi ciri-ciri ligamen dan otot, cakera artikular membantah kenyataan ini:

 1. Dalam paksi hadapan, pergerakan hanya dilakukan di tingkat bawah. Oleh itu, pembukaan dan penutup mulut.
 2. Dalam paksi sagittal, ia hanya dilakukan di tingkat atas. Di luar, ia kelihatan seperti pergeseran rahang ke belakang dan sebagainya.
 3. Pada paksi menegak saya bekerja dua tingkat sekali gus. Pergerakan seperti ini berlaku dalam proses mengunyah.

Sendi temporomandibular adalah struktur yang agak kompleks. Foto dan video dalam artikel ini hanya mengesahkan ciri-cirinya.

Kaedah tinjauan

Daripada semua pelbagai kaedah tinjauan, adalah penting untuk menonjolkan yang paling penting dan relevan sehingga kini.

Kaedah-kaedah ini termasuk:

 • radiodiagnosis sendi temporomandibular;
 • penggunaan teknologi resonans magnetik nuklear;
 • pemeriksaan ultrasound pada sendi.

Dengan bantuan radiografi, anda boleh menentukan:

 • keadaan struktur tulang sendi;
 • ketepatan nisbah dalam ruang unsur individu sendi;
 • saiz dan konfigurasi ruang bersama;
 • tanda-tanda arthrosis;
 • ubah bentuk permukaan artikular.

Jadual 1. Tanda-tanda khas osteoarthritis dan artritis sendi temporomandibular:

Pada orthopantomogram, kedua-dua sendi dapat dilihat dengan segera, ini adalah kelebihannya.

Pada imbasan CT, perubahan struktur tulang dapat didedahkan dengan lebih terperinci, dalam lapisan dan secara terperinci. Kemungkinan MRI sendi temporomandibular agak luas. Anda dapat melihat pelaksanaan yang betul kaedah ini dalam foto di bawah.

Alasan pengimejan resonans magnetik boleh menjadi tanda yang tidak dikenal pasti dengan menggunakan kaedah yang telah disebutkan sebelumnya, dan juga jika anda perlu melihat keadaan rangkaian lembut di kawasan ini.

Kontra untuk MRI adalah:

 • kehadiran implan logam;
 • perentak jantung;
 • neurosis teruk, khususnya, histeria;
 • takut ruang tertutup;
 • kanak-kanak awal.

Kelebihan penggunaan ialah kaedah ini mengelakkan beban radiasi pada badan dan memungkinkan untuk menilai:

 • struktur tulang;
 • tisu lembut;
 • cakera;
 • rantau periartikular.

Dengan bantuan ultrabunyi sendi temporomandibular, adalah mungkin untuk mencapai visualisasi kepala, cakera, ligamen, dan otot sendi. Echogenicity relatif tisu ditentukan, tanda-tanda sepasang sendi sendi dibandingkan, dan fungsi-fungsi diperhatikan.

Sudah tentu, pilihan kaedah dan kaedah diagnosis tetap dengan doktor anda, kerana hanya dia yang berwibawa dalam apa tanda-tanda tertentu dan dengan apa kriteria yang dia perlukan untuk menilai untuk mengenal pasti atau menghilangkan patologi sendi.

Penyakit TMJ dalam struktur keseluruhan penyakit pergigian

Patologi sendi temporomandibular kini biasa dan kedudukan ketiga selepas karies dan penyakit gusi. Dari 40 hingga 70 peratus orang Rusia dalam satu cara atau yang lain menderita penyakit sendi rahang. Mari kita hentikan beberapa penyakit secara berasingan.

Artritis sendi temporomandibular merupakan sebahagian besar daripada semua penyakit di kawasan ini. Kami menggunakan pasangan ini sendi kami setiap hari sangat kerap, semasa makan, bercakap; apabila ketawa, tersenyum, menguap. Oleh itu, semua masalah dan kesakitan pada sendi temporomandibular memberikan rasa tidak selesa.

Rawatan awal kepada doktor adalah kunci utama kejayaan dalam rawatan, ia berfungsi sebagai pencegahan kronik proses. Sindrom myofascial sendi temporomandibular adalah kes khas sindrom myofascial muka.

Berikut adalah ciri-ciri sindrom ini:

 • di peringkat akut terdapat kesakitan yang berterusan, zon pencetus (menyentuh mereka menyebabkan sakit tajam);
 • dalam subacute - kesakitan apabila bergerak;
 • dalam kronik, ketidakselesaan dan sedikit kesakitan dalam otot yang terlibat.

Kekuatan dan nada otot yang terjejas berkurang, terdapat batasan apabila membuka mulut dan mengklik pada sendi itu sendiri.

Fungsi terjejas sendi temporomandibular diperhatikan dengan disfungsi kesakitan TMJ. Patologi ini ditunjukkan oleh sakit kesakitan yang berterusan di kawasan di hadapan saluran auditori. Kesakitan boleh diberikan kepada pipi, telinga, leher, ruang submandibular, candi, leher. Kesakitan bertambah dengan pembukaan mulut yang luas, mengunyah.

Ia sering menjadi sukar untuk membuka mulut sepenuhnya. Mungkin terdapat klik dan mengetuk di sendi. Palpasi otot kumpulan mengunyah menyakitkan, terutamanya otot pterygoid lateral. Asimetri boleh dikesan dalam mengunyah aktiviti otot menggunakan elektromilografi.

Untuk diagnosis lengkap menggunakan tomografi yang dikira, pengimejan resonans magnetik. Untuk diagnosis pembezaan yang ditetapkan perundingan beberapa pakar, termasuk doktor pergigian, doktor ENT, pakar neurologi.

Untuk rawatan sendi temporomandibular dalam kes ini, kelonggaran otot post-isometrik membantu dengan baik. Teknik ini biasanya dimiliki oleh doktor gigi, terapi manual, doktor fisioterapi.

Harus diingat bahawa ia adalah dengan disfungsi bahawa pelepasan sering dibawa oleh sekatan dengan anestetik tempatan jenis anestesia mandibular. Untuk melaksanakan sekatan sedemikian, terdapat tanda-tanda tulang tertentu, yang diketahui oleh pakar bedah pergigian, yang mana salah satu kerangka temporal mandibula.

Ankylosis sendi temporomandibular diperhatikan sebagai komplikasi keradangan dan / atau kecederaan, termasuk yang generik. Lesi ini sendi temporomandibular berlaku dua kali lebih kerap pada lelaki, dan berkembang terutama pada zaman kanak-kanak dan remaja. Ankylosis boleh disertai dengan perkembangan rahang yang rendah, ketidaksuburan sendi itu sendiri, atau kecacatan luaran pada bahagian yang terjejas.

Dalam kes-kes yang teruk, penyakit ini memerlukan rawatan kompleks, langkah demi langkah, kompleks dengan penyertaan pakar bedah, ortodontik, dan pakar pergigian pediatrik. Bantuan ahli traumatologi, pakar pediatrik, ahli otolaryngologi, psikoterapis, pakar bedah plastik sering diperlukan.

Tanpa rawatan yang tepat pada masanya dan tepat, ini adalah keadaan yang sangat sukar, terutamanya mengingat usia muda pesakit, kebanyakannya jauh lebih sukar daripada orang dewasa, mengalami kecacatan estetik.

Prinsip terapi moden patologi TMJ

Prinsip-prinsip moden rawatan sendi temporomandibular terdiri daripada beberapa pendekatan asas:

 1. Rawatan yang tepat pada masanya kepada doktor, kerana tidak harga atau arahan kepada ubat boleh membantu amatur dalam memilih ubat yang tepat, dan orang sering tidak pernah mendengar kaedah bukan ubat sama sekali.
 2. Pendekatan yang terintegrasi, dengan penglibatan doktor pengkhususan yang berbeza, kerjasama yang munasabah, sehingga pesakit "tidak lari" dari poliklinik dan rumah sakit dari satu ke yang lain, terlalu tinggi dengan analisis yang kadang-kadang tidak perlu dan semakin kehilangan harapan akan hasil yang menguntungkan.
 3. Kesinambungan pada peringkat rawatan. Adalah perlu untuk menyediakan satu sistem organisasi penjagaan sedemikian supaya pesakit mendapat semua pakar tepat pada masanya; dengan arah dan kesimpulan tahap rawatan sebelumnya di tangan. Jika tidak, pergi untuk semua dan semua orang, berakhir dengan peramal dan "grandi", yang benar-benar kuno di dunia moden.
 4. Pemeriksaan rutin di doktor gigi sekurang-kurangnya sekali setiap enam bulan. Dalam sistem keutamaan sedemikian, setiap orang moden perlu dibesarkan supaya ketakutan untuk mengambilnya di doktor gigi, yang selalunya tidak mempunyai alasan selain khabar angin, tidak sekali gus menyebabkan kehilangan awal kesihatan dan kecacatan.
 5. Kesedaran pesakit, melakukan perbualan penjelasan mengenai penyakit pergigian yang paling biasa dan bagaimana untuk mengelakkannya lebih berkesan.
 6. Penggunaan kedua-dua ubat moden dan keseluruhan spektrum rawatan bukan ubat (fisioterapi, terapi fizikal, urut, terapi refleks, psikoterapi) untuk mengoptimumkan proses rawatan, kecekapan tinggi dan pemulihan pesakit paling cepat.
 7. Meningkatkan motivasi pesakit untuk menyembuhkan. Semua cara pembetulan status psikologi digunakan, kerana orang-orang dengan sindrom kesakitan kronik di muka dan temporomandibular bersama kadang-kadang mempunyai rawatan yang panjang, dan mekanisme pampasan mereka sendiri dalam tubuh secara beransur-ansur menjadi habis.

Oleh itu, dapat diringkaskan bahawa rawatan penyakit TMJ adalah tugas yang agak rumit dan pelbagai, oleh itu ia memerlukan kelayakan yang tinggi untuk kakitangan perubatan, celik huruf dan kesedaran penuh dalam bidang diagnosis dan rawatan moden.

Oleh itu, jangan cuba pulih diri! Jadi, anda boleh kehilangan masa yang berharga di mana anda sudah boleh sihat dan tersenyum pada hari baru tanpa halangan dan halangan. Arahan yang dipatuhi oleh doktor ketika bekerja dengan pendidikan ini sangat rumit, karena biaya kesalahan itu tinggi. Mana-mana, walaupun sisihan yang paling penting, boleh menyebabkan kemerosotan dalam taraf hidup.