Utama / Pemulihan

Gabungan dalam tubuh manusia

Pertumbuhan dan perkembangan tulang berlaku sehingga 20-25 tahun untuk lelaki dan pada 18-21 tahun untuk wanita. Sendi manusia, sebagai organ integral, menjadikannya mudah alih, menggalakkan pergerakan bahagian tubuh relatif terhadap satu sama lain, melindungi organ-organ dalaman. Dalam tubuh manusia terdapat lebih daripada 180, setiap satunya berfungsi.

Anatomi sendi pada manusia

Sambungan tulang adalah interaksi permukaan artikular, rongga sinovial, alat tambahan. Slip di dalamnya memberikan rawan berserabut dan hyaline. Kapsul artikular mempunyai dua bahagian: sinovial dalaman dan sarung berserabut luar. Fungsi utamanya ialah mengeluarkan sinovia pada permukaan artikular dan perlindungan mereka. Pematuhan dengan permukaan disediakan oleh elemen tambahan, termasuk ligamen, tendon otot, dan rawan. Klasifikasi anatomi sendi dan ciri - terdiri daripada banyak peringkat.

Struktur sendi dan fungsinya ditentukan oleh jenis tisu yang membentuknya

Klasifikasi, fungsi, penyetempatan, struktur

Bersama menghubungkan tulang menjadi sistem tunggal dalam tubuh manusia, yang membolehkannya bergerak di angkasa dan melakukan kerja. Dari atas mereka ditutup dengan unsur-unsur peralatan tambahan. Sistematik seperti osteologi dan anatomi klinikal menjalankan sistematik dalam bentuk, saiz, fungsi, dan juga bilangan permukaan yang akan disatukan.

Dengan fungsi

Dengan bilangan permukaan artikular

 • Sambungan mudah - dua permukaan.
 • Sukar - dua atau lebih komponen.
 • Komprehensif - dibahagikan kepada ruang rawan.
 • Digabungkan - sebuah kompleks penghubung dengan fungsi yang sama.

Terdapat dua lagi jenis sebatian: berserabut dan sinovial. Lutut, siku, bahu dan pinggul, karpal, sendi interchondral leher dan tulang belakang adalah contoh sendi sinovial. Gerakan di dalamnya memberikan cecair sinovial. Kekuatan dan kekakuan sebatian berserabut menyediakan tisu tulang rawan. Alokkan:

Gabungan condyle tergolong dalam kumpulan biaxial.

 • Pembentukan uniaxial bergerak di sekitar, bersama atau selari dengan satu paksi - blok dan sendi silinder.
 • Biaxial - pelana, ellipsoid, condylar.
 • Triaxial - digabungkan, rata, sfera.

Jadual di bawah menerangkan jenis dan jenis sendi:

Sendi lutut

Titik artikular utama tali pinggang anggota tubuh manusia yang lebih rendah. Bentuknya ialah condylar biaxial. Memberi pergerakan kaki dalam pesawat menegak dan hadapan. Ini adalah gabungan besar dan kompleks, yang mengambil beban maksimum. Ia mempunyai komposisi kompleks, yang menggabungkan:

 • condyle lateral dan medial dari femur;
 • tibia;
 • lutut;
 • tendon otot;
 • hyaline cartilage;
 • beg yang jelas;
 • menisci;
 • berkas.
Kembali ke jadual kandungan

Pergelangan kaki diarthrosis

Unsur-unsur utama sendi adalah talus, tulang shin kecil dan besar. Ini adalah sambungan berbentuk blok dengan kemungkinan gerakan heliks. Sendi pergelangan kaki adalah yang paling terdedah kepada manusia. Radas ligamentous diwakili oleh: ligamen talus-fibular berbentuk deltaid, calcaneal-fibular, anterior dan posterior. Tendon memberikan pergerakan di pergerakan hadapan dan sagittal pergerakan. Ada jabatan:

Diarthrosis globular

Bahu dan pinggul adalah sendi besar. Mereka mempunyai kepala bulat salah satu permukaan yang akan disertai dan kemurungan untuknya pada kedua. Sambungan adalah pergerakan yang terdapat dalam tiga paksi: frontal, sagittal, menegak. Rongga sinovial dengan cecair di dalamnya, memastikan mobiliti mereka, saiz permukaan artikular mempengaruhi kesempurnaan pergerakan.

Hip bersama dan kepentingannya

Sfera, berbentuk cawan, mudah. Ia diatur dengan menyambungkan acetabulum tulang pelvis dan femur. Hollow dipenuhi dengan tulang rawan hyaline. Kompaun ini membolehkan gerakan dalam tiga bidang: frontal, sagittal, menegak. Ia dikelilingi oleh ischio-femoral, ilio-femoral, ligamen-femoral pubic-femoral, dan juga ligamen kepala femoral dan zon pekeliling.

Sendi silinder

Tali bahagian atas rangka manusia menyatukan sendi berikut: sternoclavicular, siku, bahu dan tibia, radiokarpal. Sambungan siku silinder. Ini adalah sendi yang menyekat, uniaxial, helical dari bahagian atas manusia. Penyelarasan lateral disekat oleh ligamen cagaran, dan otot bahu anterior memberikan pergerakan dalam dua paksi. Dibentuk oleh sendi silinder bahu seperti bahu siku bahu, yang dikelilingi oleh ligamen dan tendon.

Ellipsoid diarthrosis

Ini adalah pandangan biaxial mengenai sambungan tulang, sama dengan bulat, tetapi salah satu permukaan artikulasi dicirikan oleh bentuk elips, dan kedua mempunyai permukaan cekung. Ini termasuk diarthrosis pergelangan tangan dan mandibular. Sambungan jenis ini membolehkan anda membuat pergerakan dalam dua paksi tegak lurus: frontal dan sagittal, tetapi tidak berputar.

Sendi pergelangan tangan

Sambungan ellipsoid kompleks dengan dua paksi pergerakan. Namanya berasal dari komponen: jejari dan tulang barisan pertama pergelangan tangan. Diperkuat dengan ligamen dan kapsul nipis, di dalamnya adalah cakera segi tiga. Ligament utama: radial dan ulnar collateral, palmar siku pergelangan tangan, pergelangan tangan dorsal dan palmar. Cukup tangkas.

Penyakit bersama

Bahagian utama penyakit ini adalah hyper- atau hipotilitas, trauma, gangguan anatomi manusia kongenital. Orang tua, atlet, pekerja pekerja fizikal berat berisiko. Banyak penyakit boleh diterima untuk rawatan yang berjaya dengan chondroprotectors, hormon pertumbuhan, ubat anti-radang. Contoh-contoh penyakit mengikut sifat proses patologi diterangkan dalam jadual.

Sendi manusia: jenis dan ciri struktur

Sistem muskuloskeletal (ODA) adalah sistem yang sangat kompleks yang bertanggungjawab keupayaan untuk memindahkan tubuh manusia di angkasa. Secara struktural, ia terbahagi kepada dua bahagian - aktif (otot, ligamen, tendon) dan pasif (tulang dan sendi).

Menarik Kerangka manusia adalah sejenis bingkai, sokongan untuk semua sistem lain badan. Dalam orang dewasa, ia terdiri daripada 200 tulang, sendi yang boleh menjadi tidak bergerak dan mudah alih.

Tulang bergerak memberikan sendi, yang mana terdapat 360. Bagi sebahagian besar, mereka terletak di tulang belakang, di mana jumlah mereka mencapai 147 keping; mereka memberikan artikulasi vertebra antara mereka dan dengan tulang rusuk.

Tujuan utama sendi artikular, selain memastikan pergerakan tulang, adalah susut nilai, pengurangan gegaran dan beban yang dialami oleh kerangka kami.

Struktur sendi manusia

Semua sendi badan kita dibahagikan kepada jenis utama berikut:

 • sinovial (mudah alih);
 • berserabut (mudah alih terhad);
 • berserabut (tetap).

Synovial

Sediakan sambungan paling mudah antara tulang berasingan. Mereka adalah struktur yang paling kompleks dan terdiri daripada beberapa bahagian utama. Permukaan sinovial termasuk permukaan artikular lutut, bahu, siku, jari, dsb. Anatomi mereka, bergantung kepada jenis, adalah seperti berikut:

 1. Epiphisis tulang. Bahagian lanjutan tulang tiub (paha, kaki, bahu, lengan bawah) yang berfungsi sebagai asas untuk tisu tulang rawan.
 2. Rawan hyaline. Ia merangkumi epifisis dan mempunyai tekstur yang elastik, padat. Ketebalan tulang rawan hyaline, bergantung kepada tempat mereka berada, adalah 1 - 5 mm.
 3. Kapsul bersama. Mengelilingi tulang rawan, membuat sekelilingnya cangkang kedap udara - beg artikular yang dipenuhi dengan cecair sinovial.
 4. Membran sinovial. Bentuk permukaan dalaman kapsul sendi. Fungsi utamanya adalah untuk meningkatkan tahap mobiliti dan susut nilai artikulasi tulang, serta perlindungan biologi rongga artikular dari penembusan mikroorganisma patogenik.
 5. Cecair Synovial. Mengisi rongga beg artikular, adalah massa likat, telus atau sedikit keruh. Ia memainkan peranan pelincir yang menghalang geseran permukaan kartilaginous terhadap satu sama lain semasa pergerakan.
 6. Bungkusan. Kain yang kuat yang bergerak dengan saling menghubungkan tulang bersebelahan, pada masa yang sama menyesuaikan amplitud pergerakan mereka. Terletak di luar dan di dalam kapsul bersama.

Fibrous

Dalam kes ini, tulang individu terikat antara satu sama lain menggunakan tisu tulang rawan. Akibatnya, sambungan itu diperoleh, walaupun tidak aktif, tetapi lebih tahan lama.

Dalam bahasa Latin, "serat" bermaksud serat, dari mana jenis sambungan ini mendapat namanya. Sternum, tulang rusuk, cakera intervertebral, serta tulang pelvis dan beberapa tulang tengkorak bersambung dengan cara berserat.

Fibrous

Dalam kes ini, tulang-tulang saling terhubung dengan ketat bahawa mereka praktikal membentuk permukaan monolitik. Pada masa yang sama, tisu tulang rawan penyambung bertambah teruk sehingga kehilangan semua keanjalan. Demikian juga artikulasi tulang besar dari peti besi kranial (frontal, parietal, temporal).

Klasifikasi sendi manusia

Sendi sinovial rangka manusia dibahagikan kepada beberapa jenis. Oleh kerana sejumlah besar sendi artikular yang berbeza, satu "jadual sendi" telah dibangunkan untuk pembezaannya dalam biologi. Dalam anatomi manusia moden, artikulasi dikelaskan mengikut beberapa kriteria:

 1. Dengan bilangan permukaan.
 2. Mengikut bentuk permukaan.
 3. Dengan darjah kebebasan bergerak.

Bilangan permukaan

Sambungan tulang mungkin mempunyai beberapa permukaan sendi artikular, bergantung pada apa yang dibahagikan kepada jenis berikut.

Bersama sederhana (simplex)

Sendi mudah hanya mempunyai dua permukaan artikular bergerak, di antara yang tidak ada tambahan tambahan. Contoh-contoh sendi itu adalah falangs jari, sendi bahu atau pinggul. Jadi, bentuk sendi mudah rongga artikular skapula dan kepala humerus.

Complicated (komposit)

Sambungan ini mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular. Jenis ini termasuk sendi siku, yang lebih rumit berbanding sendi bahu. Mereka juga mungkin mempunyai kemasukan tambahan - cartilaginous atau tulang. Pembinaan yang sama dipanggil gabungan yang kompleks dan gabungan. Skema strukturnya berbeza daripada mudah kerana reka bentuk mereka mungkin termasuk komponen tambahan:

 1. Kompleks - mengandungi dalam struktur mereka unsur kartilaginous intraartikular (disk meniscus, atau kartilaginous). Ia membahagikan sendi dari bahagian dalam menjadi dua bahagian terpencil. Satu contoh sendi kompleks adalah sendi lutut, di mana meniskus membahagikan rongga intra-artikular menjadi dua bahagian.
 1. Digabungkan - adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah dari satu sama lain, yang, meskipun demikian, berfungsi sebagai mekanisme tunggal. Satu contoh ialah sendi temporomandibular yang bertanggungjawab untuk pergerakan mandibula. Pada masa yang sama, disebabkan oleh mekanisme sambungan yang kompleks, ia dilengkapi dengan pergerakannya dalam beberapa arah sekaligus: naik dan turun, ke hadapan dan belakang, dan kiri dan kanan.

Sifat pergerakan (tahap kebebasan) sendi manusia

Sendi-sendi tulang individu boleh memberi mereka pergerakan yang berbeza berbanding satu sama lain. Mengikut tahap mobiliti, mereka dibahagikan kepada:

Uniaxial

Berikan pergerakan tulang yang terhubung hanya pada satu paksi (hanya ke hadapan ke belakang atau ke bawah).

Biaxial

Pergerakan di dalamnya berlaku dalam dua pesawat tegak lurus (contohnya, dalam menegak dan mendatar, atau dalam membujur dan melintang).

Multiaxis

Seperti gabungan tulang, terima kasih kepada ciri-ciri reka bentuk, memberi mereka peluang untuk bergerak bersama beberapa paksi. Sendi pelbagai gandar boleh menjadi triaxial dan kuadratik.

Bezosnye

Mereka mempunyai permukaan artikular rata, yang membolehkan tulang bersebelahan untuk melakukan pergerakan gelongsor atau putaran yang sangat terhad. Sebagai peraturan, mereka memberikan artikulasi tulang atau tulang pendek yang memerlukan sambungan yang sangat kuat.

Bentuk permukaan artikular

Bergantung pada bentuknya, semua sendi dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Setiap daripada mereka mempunyai ciri-ciri sendiri - khususnya, bentuk mereka menentukan sifat pergerakan tulang yang terhubung. Oleh itu, semua kumpulan sendi dikaitkan dengan tahap mobiliti mereka.

Sendi uniaxial dibahagikan mengikut bentuk permukaan artikular ke dalam jenis berikut:

Silinder

Permukaan artikular dalam kes ini diatur secara longitudinal, dan salah satunya mempunyai bentuk paksi, dan yang lain - bentuk silinder dengan dasar memotong longitudinal. Contoh klasik simpang artikular silinder adalah atlantoaksial median, terletak di vertebra serviks.

Blocky

Sambungan seperti blok dalam bentuknya menyerupai silinder, tetapi permukaan artikular di dalamnya tidak terletak jauh, tetapi melintang. Untuk mengehadkan anjakan tulang di sisi, mereka mungkin mempunyai rabung dan alur khas yang menghalang kebebasan pergerakan. Ini termasuk sendi fungsional jari manusia atau sendi siku daripada ungulates.

Skru

Intinya, ia adalah sejenis artikulasi blok. Reka bentuk reka bentuk helical menganggap kehadiran pada permukaan epiphysis satu tulang sejenis alur yang memasuki saluran yang sama pada epiphisis tulang kedua. Disebabkan ini, mungkin untuk bergerak di lingkaran, di mana nama kedua jenis sendi, berbentuk lingkaran, berlaku.

Sendi biaxial disediakan oleh struktur artikular berikut.

Ellipsoid

Permukaan yang tergabung pada salah satu tulang mempunyai bentuk cembung, dan yang lain - elips cekung. Dalam rangka manusia, atlantosis bersambung artikular dan sendi yang menghubungkan tulang femur dan tulang tibial tergolong dalam elips.

Condylar

Permukaan satu tulang adalah dalam bentuk sfera, dan yang lain adalah permukaan cekung di mana sfera ini terletak. Sendi condyle menyediakan mobiliti tulang dalam dua pesawat: perpanjangan lenturan dan putaran ke kanan ke kiri. Sambungan condylar ini kelihatannya sfera. Tetapi, tidak seperti dia, tidak membenarkan untuk membuat pergerakan putaran aktif di sekitar paksi menegak. Contohnya adalah metacarpophalangeal dan sendi lutut.

Pelana

Kedua-dua pelana yang dibongkarkan mempunyai pelana dalam bentuk pelana di hujung mereka, dan lubang-lubang ini berserenjang dengan satu sama lain. Pengaturan ini memberikan beberapa peluang lagi semasa memandu. Contohnya, sendi pergelangan tangan metacarpous dari ibu jari dan primata manusia mempunyai reka bentuk yang serupa, yang membolehkan ia "dikontraskan" dengan seluruh jari.

Kemungkinan pembangkang seperti itu, dari sudut pandang ahli biologi, telah menjadi salah satu sebab utama transformasi monyet kepada seorang lelaki. Kehadiran sendi pelana membolehkan nenek moyang kita menggunakan tangan kita sebagai mekanisme menggenggam aktif untuk memegang pelbagai alat.

Artikulasi multiaxial dilakukan menggunakan sendi bentuk berikut:

Sfera

Dalam kes ini, salah satu tulang mempunyai kepala berbentuk bola di ujungnya, dan tulang bertentangan mempunyai berongga. Akibatnya, pergerakan adalah mungkin dalam mana-mana arah, yang menjadikan sendi sfera paling bebas dalam tubuh manusia.

Nama lain mereka ialah walnut, kerana kesamaan bentuk kepala sfera dengan walnut. Contoh klasik dari sendi sfera adalah sendi bahu di antara skapula dan humerus.

Berbentuk cawan

Ia adalah salah satu bentuk persendirian dari simpang globular. Begitu juga artikulasi sendi terbesar seseorang - pinggul. Dalam kes ini, kepala sfera diletakkan dalam "mangkuk" khas - rongga swivel. Sambungan sedemikian membolehkan seseorang untuk menggerakkan pinggul dalam empat arah:

 • pada paksi hadapan - perpanjangan lanjutan (apabila berjongkok, mengangkat kaki ke perut);
 • pada paksi sagittal - penarikan balik kaki ke tepi dan kembali ke kedudukan asalnya;
 • pada paksi menegak - sesetengah anjakan kelopak relatif kepada pelvis semasa meregangkan kaki;
 • putaran pinggang;

Rata

Permukaan kedua-dua tulang yang dihadapi satu sama lain dalam kes ini adalah rata atau dekat dengannya. Takrif yang lebih tepat bukan "satah", tetapi "permukaan sfera seksyen besar". Sendi sedemikian membolehkan tulang untuk membuat pergerakan di sepanjang ketiga-tiga paksi; Walau bagaimanapun, disebabkan oleh keistimewaan reka bentuk mereka, semua pergerakan ini sangat terhad dalam amplitud. Untuk sebahagian besar mereka memainkan peranan penolong, penolong. Satu contoh struktur sedemikian adalah sendi intervertebral, sendi kaki dan tangan.

Amphiarthrosis

Mereka adalah "sendi yang ketat". Satu sejenis kompaun khas, mungkin dengan sebarang bentuk permukaan. Ciri tersendiri adalah kehadiran kapsul yang pendek dan ketat, yang dikelilingi oleh semua sisi oleh ligamen yang kuat, tidak praktikal.

Permukaan artikular kedua-dua tulang yang saling bertentangan sangat ketat antara satu sama lain. Ciri reka bentuk ini mengehadkan keupayaan mereka untuk berpindah relatif terhadap satu sama lain. Sebagai contoh, Amphiarthrosis adalah sendi sacroiliac. Tujuan struktur tegar tersebut - kejatuhan kejutan dan kesan yang dialami oleh tulang.

Kesimpulannya

Oleh itu, kita telah mempertimbangkan bagaimana gabungan manusia, berapa banyak terdapat di dalam tubuh kita, jenis dan ciri-ciri setiap sendi, dan juga di mana mereka berada.

Apakah jenis sendi yang ada pada seseorang? Anatomi

Sistem muskuloskeletal diwakili oleh bahagian aktif dan pasif. Sendi lelaki adalah asas pergerakannya. Oleh itu, kita perlu mengenali struktur dan klasifikasi mereka. Sains yang mengkaji penyatuan tulang disebut arthrology.

Sendi adalah sendi bergerak dari permukaan tulang, dikelilingi oleh beg pelindung khas di mana terdapat cecair artikular. Seperti minyak dalam enjin kereta, cecair sinovial tidak membenarkan tulang menggosok. Setiap sendi mempunyai permukaan artikular dan sambungan mudah alih mereka.

Tetapi ada bentuk sendi yang tetap atau tidak aktif dan dengan usia boleh menjadi tenunan tulang. Mereka terletak di pangkal tengkorak, dan mengetatkan tulang pelvis. Ini berlaku apabila seseorang melewati perkembangan terakhirnya, dan tubuh memulakan proses penuaan.

Anatomi dan pergerakan sendi

Setiap pergerakan dalam kehidupan seseorang dikawal oleh sistem saraf pusat, maka isyarat dihantar ke kumpulan otot yang diperlukan. Sebaliknya, ia memacu tulang yang diingini. Bergantung pada kebebasan pergerakan paksi sendi, satu tindakan dilakukan dalam satu arah atau yang lain. Rawan permukaan artikular meningkatkan kepelbagaian fungsi pergerakan.

Peranan penting dimainkan oleh kumpulan otot yang menyumbang kepada pergerakan sendi. Ligamen terdiri daripada kain padat, mereka memberikan kekuatan dan bentuk tambahan. Pembekalan darah melalui saluran arteri utama rangkaian arteri. Arteri besar membentuk arteriol dan kapilari, membawa nutrien dan oksigen ke dalam artikulasi dan tisu periartikular. Aliran keluar berlaku melalui sistem vena saluran darah.

Terdapat tiga arahan utama pergerakan, mereka menentukan fungsi sendi:

 1. Paksi Sagittal: melaksanakan fungsi plumbum;
 2. Paksi menegak: melaksanakan fungsi supaan - pronation;
 3. Paksi hadapan: melaksanakan fungsi perpanjangan - lanjutan.

Struktur dan bentuk sendi dalam bidang perubatan boleh dibahagikan dengan mudah ke dalam kelas. Klasifikasi bersama:

 • Uniaxial. Jenis blok (falanges jari), sendi silinder (sendi siku radial).
 • Biaxial. Bersadur bersama (carpal-metacarpal), jenis ellipsoid (ray-carpal).
 • Multiaxial. Sendi bulat (pinggul, bahu), jenis rata (sternoclavicular).

Jenis sendi

Untuk kemudahan, semua sendi tubuh manusia boleh dibahagikan kepada jenis dan jenis. Bahagian yang paling popular adalah berdasarkan struktur sendi seseorang, selalunya ia boleh didapati dalam bentuk meja. Klasifikasi jenis sendi manusia individu dibentangkan di bawah:

 • Putaran (jenis silinder). Asas fungsi pergerakan di sendi adalah supinasi dan pronation sekitar satu paksi menegak.
 • Jenis pelana. Artikulasi merujuk kepada jenis sambungan ini, apabila permukaan akhir tulang duduk di antara satu sama lain. Jumlah pergerakan berlaku sepanjang paksi sepanjang penamatannya. Selalunya ada sendi-sendi sedemikian di dasar kaki atas dan bawah.
 • Jenis sfera. Struktur sendi diwakili oleh bentuk cembung kepala pada satu tulang dan berongga pada yang lain. Artikulasi ini merujuk kepada sendi pelbagai paksi. Pergerakan di dalamnya adalah yang paling mudah alih dari semua, dan juga yang paling bebas. Ia muncul di dalam badan seseorang dengan sendi pinggul dan bahu.
 • Kompleks bersama. Pada manusia, ia adalah sendi yang sangat rumit yang membentuk kompleks dari badan dua atau lebih sendi sederhana. Di antara mereka, lapisan bersama (meniskus atau cakera) diganti pada ligamen. Mereka memegang tulang satu berhampiran yang lain tanpa membenarkan pergerakan ke sisi. Jenis sendi: patella.
 • Gabungan sendi. Sambungan ini terdiri daripada gabungan beberapa bentuk yang berbeza dan terpisah dari satu sama lain sendi yang melaksanakan fungsi bersama.
 • Amphiartrosis, atau sendi yang ketat. Termasuk sekumpulan sendi kuat. Permukaan artikular mendadak mengehadkan pergerakan di sendi untuk ketumpatan yang lebih besar, pergerakan ini tidak praktikal. Dalam tubuh manusia dibentangkan di mana tidak ada keperluan untuk pergerakan, tetapi memerlukan kubu untuk fungsi pelindung. Sebagai contoh, sendi sakral vertebra.
 • Jenis rata. Pada manusia, bentuk sendi ini diwakili oleh licin, tegak lurus ke permukaan bersama dalam beg artikular. Paksi putaran boleh dilakukan di sekeliling semua pesawat, yang dijelaskan oleh perbezaan saiz yang tidak penting dari permukaan yang mengartikulasikan. Ini adalah tulang pergelangan tangan, sebagai contoh.
 • Jenis Condylar. Anatomi sendi adalah berdasarkan kepada kepala (condyle), struktur yang sama dengan elips. Ini adalah sejenis bentuk peralihan antara blok dan jenis ellipsoid struktur sendi.
 • Jenis blok Sambungan di sini adalah proses silindris yang terletak pada rongga dasar pada tulang dan dikelilingi oleh beg artikular. Ia mempunyai sambungan yang lebih baik, tetapi kurang mobiliti paksi daripada jenis sambungan sfera.

Klasifikasi sendi agak rumit, kerana terdapat banyak sebatian dalam tubuh dan mereka mempunyai pelbagai bentuk, melakukan fungsi dan tugas tertentu.

Tulang kranial

Tengkorak manusia mempunyai 8 pasangan dan 7 tulang yang tidak berpasangan. Mereka saling berkaitan dengan jahitan sutur padat, kecuali tulang rahang bawah. Perkembangan tengkorak terjadi ketika tubuhnya tumbuh. Pada bayi baru lahir, tulang bumbung tengkorak diwakili oleh tisu tulang rawan, dan lipit masih kelihatan seperti sendi. Dengan usia, mereka menjadi lebih kuat, dengan lancar beralih ke tisu tulang pepejal.

Tulang bahagian depan bersebelahan antara satu sama lain dengan lancar dan dihubungkan dengan lipit halus. Sebaliknya, tulang di kawasan otak disambungkan dengan jahitan bersisik atau berseri. Rahang bawah dipasang pada pangkal tengkorak oleh sendi gabungan, elips, kompleks, biaxial, gabungan. Yang membolehkan pergerakan rahang pada ketiga-tiga jenis paksi. Ini disebabkan oleh proses makan sehari-hari.

Sendi tulang belakang

Tulang belakang terdiri daripada vertebra, yang membentuk artikulasi antara mereka dengan tubuh mereka. The Atlant (vertebra pertama) dilampirkan ke dasar tengkorak dengan bantuan condylles. Ia serupa dalam struktur ke vertebra kedua, yang dipanggil epistopia. Bersama-sama mereka mewujudkan mekanisme unik yang unik untuk manusia. Ia menyumbang kepada selekoh dan pergantian kepala.

Klasifikasi sendi kawasan torasik diwakili oleh dua belas vertebra, yang dengan bantuan proses spinous dilampirkan satu sama lain dan dengan tulang rusuk. Proses-proses artikular diarahkan secara depan, untuk artikulasi yang lebih baik dengan tulang rusuk.

Wilayah lumbar terdiri daripada 5 badan vertebra besar, yang mempunyai pelbagai jenis ligamen dan sendi. Dalam bahagian ini, hernia intervertebral berlaku paling kerap disebabkan oleh beban yang tidak normal dan perkembangan otot yang lemah di kawasan ini.

Seterusnya, ikuti jabatan-jabatan coccygeal dan sakral. Dalam keadaan intrauterin, mereka adalah tisu tulang rawan yang dibahagikan kepada sejumlah besar bahagian. Pada minggu kedelapan mereka bergabung, dan pada minggu kesembilan mereka mula menjadi jelas. Pada usia 5-6 tahun, jabatan coccygeal mula mengeras.

Sepenuhnya tulang belakang di rantau sakral dibentuk oleh 28 tahun. Pada masa ini, vertebra berasingan akan tumbuh bersama dalam satu bahagian.

Struktur sendi tali pinggang kaki yang lebih rendah

Kaki manusia terdiri daripada banyak sendi, baik besar dan kecil. Mereka dikelilingi oleh sejumlah besar otot dan ligamen, mempunyai rangkaian darah dan limfa yang dikembangkan. Struktur anggota bawah:

 1. Kaki mempunyai banyak ligamen dan sendi, di mana sendi pinggul berbentuk bola yang paling bergerak. Ia adalah gimnas kecil zaman kanak-kanak dan gimnas mula berkembang dengan yakin. Kumpulan terbesar di sini - kepala femoral. Pada masa kanak-kanak, dia luar biasa terbentang, dan inilah sebabnya untuk usia pertengahan gimnastik pertandingan. Pada peringkat awal pembentukan pelvis, tulang iliac, pubic dan ischial dibentangkan. Mereka disambungkan pada mulanya oleh sendi ikat pinggang kaki bawah ke dalam cincin tulang. Hanya dengan usia 16-18 tahun mereka akan menjadi tulang belakang dan berkembang menjadi satu tulang pelvis.
 2. Dalam bidang perubatan, struktur yang paling sukar dan sukar ialah lutut. Ia terdiri daripada tiga tulang sekaligus, yang terletak di bahagian dalam sendi dan ligamen. Kapsul sendi lutut itu sendiri membentuk satu siri beg sinovial yang terletak di sepanjang seluruh jajaran otot dan tendon bersebelahan yang tidak berkomunikasi dengan rongga sendi itu sendiri. Ligamen yang terletak di sini dibahagikan kepada mereka yang memasuki rongga sendi dan mereka yang tidak memilikinya. Pada asasnya, lutut adalah condyle. Apabila ia memperoleh kedudukan yang lurus, ia sudah berfungsi sebagai jenis blok. Apabila pergelangan kaki bengkok, pergerakan putaran sudah berlaku di dalamnya. Sendi lutut mendakwa gelaran sendi yang paling kompleks. Pada masa yang sama, ia perlu dijaga dengan berhati-hati, tidak bersemangat dengan beban yang terlalu banyak pada kaki kita, kerana sangat sukar untuk memulihkannya, dan dalam tahap tertentu, ia bahkan mustahil.
 3. Menyentuh sendi buku lali, perlu diingat bahawa ligamen terletak pada permukaan lateralnya. Ia menghubungkan sebilangan besar tulang besar dan kecil. Pergelangan kaki adalah jenis blok di mana pergerakan skru mungkin. Jika kita bercakap tentang kaki itu sendiri, maka ia dibahagikan kepada beberapa bahagian, dan tidak mewakili sebarang sendi artikular kompleks. Dalam komposisinya, ia mempunyai sambungan berbentuk blok yang biasa terletak di antara asas-asas falang jari. Kapsul artikular ini bebas dan terletak di sepanjang tepi rawan artikular.
 4. Kaki dalam kehidupan seseorang adalah subjek tekanan harian, dan juga mempunyai kesan redaman penting. Ia terdiri daripada banyak sendi kecil.

Struktur sendi tali pinggang atas kaki

Lengan dan tangan termasuk banyak sendi dan ligamen yang mampu mengawal tindakan dan kemahiran motor yang paling halus dari pergerakan terkecil. Salah satu sendi yang paling sukar di sini adalah bahu. Ia mempunyai banyak pengikat dan menyusun ligamen, yang merupakan satu kompleks. Tiga utama ligamen utama, yang bertanggungjawab untuk penculikan, penambahan, mengangkat tangan ke sisi, anterior dan ke atas.

Meningkatkan lengan di atas bahu, menggerakkan otot dan ligamen kuku. Bahu disambungkan ke bilah bahu dengan ligamen berserat yang kuat, yang membolehkan seseorang melakukan pelbagai tindakan kompleks dan sukar dengan berat.

Klasifikasi sendi siku sangat serupa dalam struktur untuk pembinaan sendi lutut. Termasuk tiga sendi, dikelilingi oleh satu pangkalan. Kepala di pangkal tulang di sendi siku ditutupi dengan tulang rawan hyaline, yang meningkatkan luncuran. Dalam rongga sendi tunggal, terdapat penghalang kepenuhan pergerakan. Oleh sebab sendi siku terlibat dalam pergerakan humerus dan tulang siku, pergerakan sisi tidak dilaksanakan sepenuhnya. Mereka terhalang oleh ligamen cagaran. Membran interosseous dari lengan bawah berpartisipasi dalam pergerakan sendi ini. Saraf dan saluran darah mengalir ke hujung tangan.

Asal dari lampiran otot pergelangan tangan dan pergelangan tangan diambil berhampiran sendi pergelangan tangan. Banyak ligamen tipis mengawal motilitas pergerakan dari belakang tangan dan sisi.

Orang sendi ibu jari yang diwarisi dari monyet. Anatomi manusia serupa dengan struktur saudara purba kita dengan sendi ini. Secara anatomi, ia disebabkan oleh refleks yang menggenggam. Sendi tulang ini membantu berinteraksi dengan banyak objek alam sekitar.

Penyakit sendi

Pada manusia, sendi adalah mungkin penyakit paling kerap terkena. Antara mitologi utama adalah perlu untuk membezakan hypermobility. Ini adalah proses di mana terdapat peningkatan tulang sendi yang melampaui paksi yang dibenarkan. Terdapat lekukan yang tidak diingini, yang membolehkan artikulasi untuk membuat pergerakan yang mendalam, yang sangat buruk untuk tisu bersebelahan dengan kepala tulang. Pergerakan seperti ini berlaku, selepas beberapa ketika, untuk ubah bentuk permukaan sendi. Penyakit ini diwarisi, bagaimana, doktor dan saintis masih belum tahu.

Hypermobility sering dikesan pada kanak-kanak perempuan dan ditentukan secara genetik. Ia membawa kepada ubah bentuk tisu penghubung dan, di atas semua, sendi tulang.

Dengan jenis penyakit ini, tidak disyorkan untuk memilih pekerjaan di mana anda perlu berada dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama. Di samping itu, adalah perlu untuk mendapatkan sukan dengan berhati-hati, kerana terdapat risiko pembesaran ligamen yang lebih besar. Yang, seterusnya, berakhir dengan vena varikos atau arthrosis.

Penyetempatan penyakit yang paling kerap berlaku:

 1. Penyakit tali pinggang bahu sering berlaku pada orang dewasa, terutamanya di kalangan mereka yang biasa mencari pendapatan melalui tenaga kerja keras. Di zon kritikal juga orang yang sering pergi ke gym. Selanjutnya, usia tua disertai oleh sakit di bahu (bahu restart) dan osteochondrosis tulang belakang serviks. Doktor sering mencari orang dengan osteoarthritis atau arthritis sendi bahu dalam kategori ini.
 2. Penyakit siku juga sering diganggu oleh atlet (epicondylitis). Oleh usia tua, sendi manusia mengalami ketidakselesaan dan pergerakan terhad. Mereka disebabkan oleh kecacatan osteoartritis, arthritis dan keradangan otot lengan. Oleh itu, perlu ingat tentang ketepatan teknik dan masa pendudukan.
 3. Sendi tangan, jari dan tangan tertahan pada keradangan dalam rheumatoid arthritis. Manifestasi sindrom penyakit "sarung tangan ketat." Ciri ini adalah kekalahan kedua-dua tangan (polyarthritis). Kes-kes arthrosis dengan lesi tendon akut berlaku dalam profesi yang berkaitan dengan kemahiran motor halus: pemuzik, perhiasan, serta orang-orang yang menaip teks pada keyboard pada waktu yang lama.
 4. Di kawasan pinggul, coxarthrosis paling sering diasingkan. Penyakit ciri pada orang tua adalah osteoporosis (melembutkan struktur femur). Bursitis dan tendinitis sendi pinggul ditemui di kalangan pelari dan pemain bola sepak.
 5. Penyakit di lutut dikesan di kalangan semua golongan umur, kerana ini adalah kompleks yang sangat kompleks. Memulihkannya dalam 90% kes adalah mustahil tanpa campur tangan pembedahan, yang pada gilirannya tidak menjamin penyembuhan lengkap kompaun ini.
 6. Ciri-ciri pergelangan kaki adalah arthrosis dan subluxation. Patologi adalah profesional di kalangan penari, wanita yang sering menggunakan tumit tinggi. Osteoarthritis memberi kesan kepada orang yang mempunyai obesiti.

Sendi yang sihat adalah kemewahan pada masa kita, yang sukar untuk diperhatikan sehingga seseorang menghadapi masalah mereka. Apabila setiap pergerakan dalam sendi tertentu dilakukan dengan rasa sakit, maka seseorang dapat memberi banyak manfaat untuk memulihkan kesihatan.

Kehidupan manusia sukar dibayangkan tanpa pergerakan yang tepat dan yakin. Menyentuh mana-mana profesion di mana kemahiran fizikal seseorang terlibat, seseorang harus memberi penghormatan kepada bantuan sendi dan ligamen. Mereka diaktifkan secara refleks, dan kita hampir tidak pernah melihat bagaimana pergerakan yang sedikit menentukan nasib kita, dari memandu kereta menjadi operasi pembedahan yang rumit. Dalam semua ini, kami dibantu oleh sendi yang dapat mengubah kehidupan seperti yang anda inginkan.

Syndesmology. Sendi manusia.

Seksyen kandungan

Sendi tulang belakang

Sambungan tengkorak dengan atlas dan atlas dengan tulang belakang paksi

Sendi dada

Sendi sinovial tengkorak

Sendi anggota atas

Sendi anggota badan yang lebih rendah


Sendi atau sendi sinovial (synoviales artikular) diwakili sebagai sendi tulang yang tidak berterusan. Mereka adalah jenis sendi tulang manusia yang paling biasa dan diperlukan untuk mewujudkan semua keadaan yang diperlukan untuk mobiliti tinggi badan. Satu sendi mudah (artikulasi simplex) adalah seperti jika dua tulang terlibat dalam pembentukannya. Satu gabungan kompleks (komposisi artikulasi) adalah seperti jika ia terbentuk dari tiga atau lebih tulang.

Setiap sendi terdiri daripada elemen-elemen struktur wajib dan pembentukan bantu. Elemen-elemen utama membolehkan sendi menjadi khusus untuk beberapa sendi. Ini termasuk rawan dan permukaan artikular, kapsul artikular dan rongga. Pembentukan bantu membenarkan sendi mempunyai perbezaan fungsi dan struktur tertentu.

Rawan artikular (artikular tulang rawan) terdiri daripada rawan hyaline, tetapi kadang-kadang ia boleh dibina dari tulang rawan berserabut. Ia perlu untuk menutupi tulang-tulang yang diartikulasikan dan dihadapi. Satu permukaan sendi sedemikian disambungkan dengan permukaan tulang, dan bahagian kedua terletak secara bebas di sendi.

Kapsul artikular (capsula articularis) dibentangkan dalam bentuk penutup tertutup dan diperlukan untuk artikulasi tulang yang saling berhadapan. Ia terdiri daripada tisu penghubung berserat dan mempunyai dua lapisan - dua membran. Membran luar juga terdiri daripada tisu berserabut dan bertujuan untuk melakukan peranan mekanikal. Di dalam membran pertama pergi ke kedua - membran sinovial. Di sini ia membentuk lipatan synovial (stratum synoviale), menyembuhkan sinovia atau cecair sinovial ke dalam sendi, yang memelihara tulang rawan artikular, serta permukaan tulang, memainkan peranan penyerap kejutan dan perubahan yang ketara pergerakan sendi. Semua ini disebabkan kelikatan cecair synovial (synovia). Pada masa yang sama, disebabkan oleh lipatan sinovial dan villi (vilii synoviales), yang bertukar menjadi rongga artikular, permukaan kerja membran bertambah dengan ketara.

Rongga artikular (cavitas articularis) adalah celah tertutup yang sempit, yang dibatasi oleh tulang articulating dan kapsul yang dipenuhi bendalir. Rongga ini tidak mempunyai keupayaan untuk berkomunikasi dengan atmosfera.

Bahagian pembantu dan pembentukan sendi agak pelbagai. Ia termasuk ligamen, cakera artikular, menisci dan bibir artikular. Ia harus menerangkan secara terperinci mengenai setiap entiti di atas.

Ligamen sendi (ligamenta) dibentangkan dalam bentuk ikatan tisu serat perekat padat. Mereka adalah perlu untuk menguatkan kapsul sendi dan menghadkan pergerakan tulang pada sendi. Kapsular, di luar ligamen kapsul dan di dalam ligamen kapsul dibezakan. Jenis pertama ligamen (capsularia) terletak dalam ketebalan kapsul itu sendiri, iaitu, antara membran berserat dan sinovial. Ligamen extracapsular terletak di luar kapsul kompaun. Mereka harmoni ditenun ke bahagian luar lapisan berserabut. Dan ligamen intracapsular (intracapsularia) terletak betul-betul di dalam sendi, tetapi dipisahkan dari rongga oleh membran sinovial. Secara umum, ligamen tersebut mempunyai hampir semua sendi di dalam badan kita.

Cakera artikular (artikular disci) adalah lapisan tulang rawan berserabut atau hyaline yang terselip di antara permukaan artikular. Mereka melekat pada kapsul bersama dan membahagikannya ke dua tingkat. Oleh itu, cakera meningkatkan pematuhan permukaan, jumlah dan pelbagai pergerakan. Oleh itu, cakera artikular memainkan peranan penyerap kejutan dan dengan ketara mengurangkan gegaran dan gegaran yang berlaku semasa pergerakan.

Menisci artikular (menisci articulares) dibentangkan dalam bentuk formasi sabit daripada tulang rawan berserabut. Mereka perlu untuk meredakan pelbagai pergerakan. Sebagai contoh, di dalam setiap sendi lutut terdapat dua menisci yang dilekatkan pada kapsul yang terletak pada tibia, serta ujung akut yang lain lagi bebas di rongga sendi.

Lip artikular (labra articularia) adalah pembentukan padat tisu penghubung berserabut. Ia terletak di pinggir rongga artikular dan perlu untuk memperdalam dan meningkatkan pematuhan permukaan. Bibir artikular ditarik terus ke rongga sendi itu sendiri.

Sendi juga boleh berubah mengikut bentuk dan tahap mobiliti. Bentuknya boleh dibezakan dengan bulat atau sendi berbentuk mangkuk, rata, ellipsoid dan pelana, ovoid dan silinder, serta sendi-sendi tersekat dan condylar.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa sifat pergerakan mungkin dalam sendi bergantung pada bentuknya. Sebagai contoh, sendi sfera dan rata mempunyai bulatan dalam bentuk segmen, jadi ia membolehkan anda bergerak sekitar tiga paksi yang berserenjang antara satu sama lain (frontal, sagittal dan menegak). Oleh itu, sendi bahu, yang mempunyai bentuk sfera (articulations of spheroideae), membolehkan fleksi dan lanjutan paksi depan, serta untuk menggabungkan tindakan ini dengan paksi sagittal atau untuk menarik balik dan membawa tindakan berkenaan dengan pesawat hadapan. Juga, di sekeliling paksi hadapan, adalah mungkin untuk memutar paksi mendatar dengan bertukar ke dalam atau ke luar. Dalam sendi rata, pergerakan agak terhad, kerana permukaan rata mempunyai penampilan segmen kecil bulatan diameter besar. Sendi sfera membolehkan anda melakukan tindakan dengan amplitud putaran yang cukup besar, serta dengan penambahan tindakan bulatan. Dalam kes terakhir, pusat putaran akan menjadi sendi sfera, dan tulang bergerak akan menggambarkan permukaan yang kononnya kon.

Sendi biaxial adalah sendi, pergerakan yang boleh dibuat hanya sekitar dua paksi pada satu masa. Ini termasuk sendi pergelangan tangan dalam bentuk sendi ellipsoid, serta sendi karpal-metacarpal jari pertama tangan dalam bentuk sambungan pelana.

Silinder (articulations trochoideae) dan jenis sendi ginglymus tergolong dalam sendi uniaxial. Dalam kes pertama, pergerakan berlaku sejajar dengan paksi putaran. Sebagai contoh, median atlantoaksial bersama dengan paksi menegak yang menegak, yang melepasi giliran gigi vertebra serviks kedua dan sendi radioulnar proksimal. Dalam kes kedua, generatrix sendi adalah lutut atau serong berkaitan dengan paksi putaran. Sebagai contoh jenis sendi ini, mungkin terdapat sendi interphalangeal atau brachioistoral.

Sendi Condylar (articulations bicondylares) sedikit diubahsuai ellipsoid sendi (artikulasi ellipsoideae).

Secara umum, terdapat kes-kes di mana pergerakan boleh dilaksanakan hanya dengan pergerakan serentak bersebelahan. Mereka terasing secara anatom, tetapi disatukan oleh fungsi yang sama. Gabungan semacam ini perlu diambil kira semasa mengkaji struktur kerangka manusia dan apabila menganalisis struktur pergerakan.

Struktur dan fungsi sendi

Sambungan adalah artikulasi bergerak dua atau lebih tulang rangka.

Sendi menyatukan tulang rangka dalam satu keseluruhan. Lebih daripada 180 sendi yang berbeza membantu seseorang untuk bergerak. Bersama dengan tulang dan ligamen mereka tergolong dalam bahagian pasif sistem muskuloskeletal. Sendi boleh dibandingkan dengan engsel, yang tugasnya adalah untuk memastikan kelicinan tulang yang licin antara satu sama lain. Dalam ketiadaan mereka, tulang akan hanya menggosok satu sama lain, secara beransur-ansur runtuh, yang merupakan proses yang sangat menyakitkan dan berbahaya. Pada manusia, sendi memainkan peranan tiga: mereka menyumbang kepada pemeliharaan kedudukan badan, terlibat dalam pergerakan bahagian tubuh relatif terhadap satu sama lain dan adalah organ pergerakan (gerakan) badan di angkasa.

Unsur-unsur utama yang wujud dalam apa yang dipanggil sendi benar ialah:

 • permukaan artikular (hujung) tulang penyambung;
 • kapsul artikular;
 • rongga artikular.

Rongga sendi mengisi cecair sinovial, yang merupakan jenis pelincir dan mempromosikan pergerakan bebas hujung artikular.

Jumlah permukaan artikular dibezakan:

 • sendi mudah yang hanya mempunyai 2 permukaan artikular, seperti sendi interphalangeal;
 • sendi kompleks yang mempunyai lebih daripada dua permukaan yang disebutkan, seperti sendi siku. Sendiri kompleks terdiri daripada beberapa sendi mudah di mana pergerakan boleh berlaku secara berasingan;
 • sendi kompleks yang mengandungi tulang rawan intra-artikular, yang membahagi sendi menjadi 2 ruang (dua ruang bersama).

Klasifikasi sendi dijalankan mengikut prinsip-prinsip berikut:

 • dengan bilangan permukaan artikular;
 • bentuk permukaan artikular;
 • dengan fungsi.

Permukaan artikular tulang dibentuk oleh hyaline (kurang kerap berserat) rawan artikular. Rawan artikular adalah tisu yang dipenuhi dengan bendalir. Permukaan rawannya rata, kuat dan elastik, mampu menyerap dan menguraikan cecair. Ketebalan rawan artikular adalah purata 0.2-0.5 milimeter.

Kapsul sendi terbentuk oleh tisu penghubung. Ia mengelilingi ujung-ujung tulang dan artikular pada periosteum. Kapsul ini mempunyai membran fibril yang berserabut luar dan membran sinovial yang tipis dalaman yang membuang cecair sinovial ke dalam rongga sendi. Ligamen dan tendon otot menguatkan kapsul dan menyumbang kepada pergerakan sendi dalam arah tertentu.

Pembentukan sendi sendi termasuk rawan, cakera, menisci, bibir, dan ligamen intrakapsular dalam intra-artikular. Pembekalan darah sendi dilakukan dari rangkaian arteri yang artikular anastomosing (bercabang) secara luas yang dibentuk oleh 3-8 arteri. Innervation (bekalan saraf) sendi disediakan oleh rangkaian saraf yang dibentuk oleh saraf simpatik dan tulang belakang. Semua elemen artikular, kecuali rawan hyaline, mempunyai pemuliharaan. Mereka mengandungi sejumlah besar ujung saraf yang menggunakan persepsi rasa sakit, akibatnya mereka boleh menjadi sumber kesakitan.

Sendi biasanya dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. synartrosis - tetap (tetap);
 2. amphiarthrosis (separuh sendi) - sebahagian mudah alih;
 3. diarthroses (sendi benar) - mudah alih. Kebanyakan sendi adalah sendi bergerak.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, setiap penduduk ke-7 planet menderita sakit sendi. Pada usia 40 hingga 70 tahun, penyakit sendi diperhatikan di 50% orang dan di 90% orang lebih 70 tahun.

Sendi sinovial adalah sendi di mana ujung tulang menumpuk dalam beg artikular. Ini termasuk majoriti sendi manusia, termasuk yang mengandungi - sendi lutut dan pinggul.

Sendi dibahagikan kepada sederhana dan kompleks. Dalam pembentukan 2 tulang mudah terlibat, kompleks - lebih daripada 2 tulang. Sekiranya beberapa sendi bebas terlibat dalam pergerakan itu, seperti pada rahang bawah apabila mengunyah, sendi tersebut dipanggil gabungan. Gabungan bersama adalah gabungan beberapa terpencil dari sendi-sendi lain, yang terletak secara berasingan, tetapi berfungsi bersama-sama. Seperti misalnya, kedua-dua sendi temporomandibular, sendi proximal dan distal radioulnar dan lain-lain.

Bentuk permukaan artikular menyerupai segmen permukaan badan geometri: silinder, elips, bola. Bergantung pada ini, sendi silinder, ellipsoid dan sfera dibezakan.

Bentuk permukaan artikular menentukan kelantangan dan arah pergerakan sekitar 3 paksi: sagittal (dari hadapan ke belakang), frontal (selari dengan satah sokongan) dan menegak (serenjang dengan satah sokongan).

Pergerakan pekeliling adalah satu gerakan berturut-turut di sekeliling semua paksi. Pada masa yang sama satu hujung tulang menggambarkan bulatan, dan seluruh tulang - bentuk kon. Pergerakan gelangsar permukaan artikular juga mungkin, dan juga penyingkiran antara satu sama lain, seperti, misalnya, diperhatikan apabila meregang jari. Fungsi sendi ditentukan oleh bilangan paksi di mana pergerakan dibuat.

Terdapat jenis pergerakan utama berikut:

 • pergerakan di sekitar paksi hadapan - lekapan dan lanjutan;
 • pergerakan di sekitar paksi sagittal - membawa dan menggerakkan pergerakan di sekeliling paksi menegak, iaitu, putaran: medial (pronation) dan ke luar (supinasi).

Tangan manusia mengandungi: 27 tulang, 29 sendi, 123 ligamen, 48 saraf dan 30 arteri yang bernama. Sepanjang hayat, kami menggerakkan jari berjuta-juta kali. Pergerakan tangan dan jari disediakan oleh 34 otot, hanya dengan gerakan ibu jari 9 otot yang berbeza terlibat.

Sendi bahu

Ia adalah yang paling mudah bergerak pada manusia dan dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula.

Permukaan artikular skapula dikelilingi oleh cincin tulang rawan berserat - bibir artikular yang dipanggil. Tudung kepala panjang bisep bahu melewati rongga sendi. Sendi bahu diperkuat oleh ligamen corakoid yang kuat dan otot-otot di sekelilingnya - deltoid, subscapularis, supra- dan subosseous, yang besar dan pusingan kecil. Otot dorsal dan dorsi latissimus juga mengambil bahagian dalam pergerakan bahu.

Membran synovial kapsul artikular tipis membentuk 2 kilasan tambahan-artikular - tendon otot bisep bahu dan otot subscapularis. Arteri anterior dan posterior, membungkus humerus, dan arteri chestakromial mengambil bahagian dalam bekalan darah sendi vena sendi ini dijalankan ke dalam urat akil. Saliran limfa berlaku di nodus limfa rantau axillary. Sendi bahu diselubungi oleh cabang saraf axillary.

 1. humerus;
 2. scapula;
 3. clavicle;
 4. kapsul artikular;
 5. lipatan kapsul bersama;
 6. sendi acromio-clavicular.

Dalam pergerakan sendi bahu sekitar 3 paksi mungkin. Fleksi dibatasi oleh akromion dan proses corakoid skapula, serta ligamen coraco-humeral, pelanjutan oleh acromion, ligamen coraco-brachial dan kapsul bersama. Pengeluaran di sendi mungkin sehingga 90 °, dan dengan penyertaan bahagian atas badan ikat (dengan kemasukan sendi sternoclavicular) - sehingga 180 °. Menghentikan penculikan pada masa penghentian ubi besar humerus dalam ligamen coracoacromial. Bentuk sfera permukaan artikular membolehkan seseorang menaikkan lengannya, menariknya kembali, putar bahu dengan lengan, berus masuk dan keluar. Pelbagai gerakan tangan sedemikian adalah langkah yang menentukan dalam proses evolusi manusia. Genggaman bahu dan bahu bersama dalam kebanyakan kes berfungsi sebagai pembentukan fungsional tunggal.

Hip bersama

Ia adalah gabungan yang paling kuat dan banyak dimuatkan di dalam tubuh manusia dan dibentuk oleh acetabulum tulang panggul dan kepala paha. Sendi pinggul diperkuat oleh ligamen intra-artikular kepala femoral, serta oleh ligamen melintang acetabulum yang menutup leher femur. Di luar, ligamen ileal-femoral, femoral, dan sciatic-femoral berkuasa terjalin ke dalam kapsul.

Penyediaan darah sendi ini dijalankan melalui arteri, menyelubungi femur, cabang-cabang dari obturator dan (tidak kekal) cabang-cabang dari arteri penebalan atas, gluteal dan dalaman. Aliran darah berlaku melalui urat yang mengelilingi tulang paha, ke dalam urat femoral dan melalui urat obturator ke urat iliac. Saliran limfatik dijalankan di nodus limfa yang terletak di sekitar kapal-kapal iliac luaran dan dalaman. Sendi pinggul diselubungi oleh femoral, obturator, sciatic, superior dan inferior syaraf kelamin dan genital.
Sendi pinggul adalah sejenis sendi sfera. Pergerakan di sekitar paksi hadapan (fleksi dan lanjutan), di sekitar paksi sagittal (penculikan dan penambahan) dan sekitar paksi menegak (putaran luaran dan dalaman) adalah mungkin.

Sendi ini mengalami tekanan yang besar, jadi tidak menghairankan bahawa lesi-lesinya menduduki tempat pertama dalam patologi umum alat artikular.

Sendi lutut

Salah satu sendi yang besar dan kompleks yang disusun oleh seseorang. Ia terdiri daripada 3 tulang: femoral, tibial dan peroneal. Kestabilan sendi lutut memberikan ligamen intra-dan tambahan-artikular. Ligamen ekstra artikular sendi adalah ligamen cagak dan tibialis, ligamen popliteal serong dan arcuate, ligamen patellar, ligamen patellar yang menyokong medial dan lateral. Ligamen intra-artikular termasuk ligamenten anterior dan posterior cruciate.

Sendi mempunyai banyak unsur tambahan, seperti menisci, ligamen intra-artikular, lipatan sinovial, beg sinovial. Dalam setiap sendi lutut terdapat 2 menisci - luaran dan dalaman. Menisci mempunyai bentuk hemi-bulan dan melaksanakan peranan depresiasi. Unsur-unsur tambahan bersama ini termasuk lipatan sinovial, yang terbentuk oleh membran sinovial kapsul. Sendi lutut juga mempunyai beberapa beg sinovial, beberapa di antaranya berkomunikasi dengan rongga sendi.

Semua orang perlu mengagumi persembahan gimnas sukan dan pemain sarkas. Mengenai orang yang boleh memanjat kotak kecil dan membungkuk secara tidak wajar, mereka mengatakan bahawa mereka mempunyai sendi gutta-percha. Sudah tentu, tidak. Penulis buku panduan "Oxford Handbook of Organ Organ" memastikan pembaca bahawa "orang ini mempunyai sendi yang fleksibel fenomena" - dalam perubatan ini disebut sindrom hypermobility bersama.

 1. tulang paha
 2. tibia
 3. rawan
 4. cecair sinovial
 5. menisci dalaman dan luaran
 6. ligamen medial
 7. ligamen sisi
 8. ligamen cruciate
 9. patella

Bentuk sendi adalah sendi condylar. Ia boleh bergerak sekitar 2 paksi: frontal dan menegak (dengan kedudukan yang bengkok di sendi). Sekeliling paksi hadapan, fleksi dan pelanjutan berlaku, di sekitar paksi menegak - putaran.

Sendi lutut adalah sangat penting untuk pergerakan seseorang. Dengan setiap langkah yang disebabkan oleh lenturan, ia membolehkan kaki melangkah ke hadapan tanpa memukul tanah. Jika tidak, kaki akan dibawa ke hadapan dengan mengangkat paha.