Utama / Pergelangan tangan

Sendi anggota bawah: meja

Keupayaan untuk bergerak secara bebas, mungkin yang paling berharga dalam kesihatan manusia. Ia bergantung kepada prestasi bahagian kaki yang lebih rendah berapa lama seseorang akan menjalani kehidupan yang penuh, tidak bergantung kepada penjagaan luar dan penjagaan waktu sekitar.

Tidak perlu dikatakan, pada masa yang sama, keadaan sendi sendi yang lebih rendah berada pada peringkat pertama.

Pada masa yang sama, mana-mana sendi adalah cara yang sangat kompleks untuk menyambungkan tulang manusia, yang berfungsi sebagai engsel, dan bukan hanya memberikan keupayaan untuk bergerak dan mengambil pose yang berbeza dan bergerak di ruang angkasa, tetapi juga menyerap apabila berjalan, berlari dan memukul.

Di samping itu, setiap sendi dilengkapi dengan sejumlah besar elemen tambahan - ligamen, tulang rawan, cecair, otot. Tanpa mereka, mustahil untuk melancarkan kelancaran dan penetapan tegas dari mana-mana tulang di dalam tubuh manusia.

Sendi-sendi anggota badan biasanya dibahagikan kepada bahagian bawah dan atas, dan mudah untuk membentangkannya dalam satu meja khusus anggota.

Sendi anggota bawah dalam jadual termasuk:

 • sambungan sacroiliac;
 • symphysis kemaluan;
 • sendi pinggul;
 • lutut;
 • sendi buku lali;
 • sendi kaki;

Jadual sendi anggota bawah

Sendi-punca kaki yang lebih rendah, para pakar dibahagikan kepada dua zon:

 • tidak bergerak, ia merujuk kepada sendi pinggul
 • dan percuma, ia termasuk segala-galanya di bawah paha, hingga ke jari kaki, masing-masing dilengkapi dengan sendi tersendiri - phalanxes.

Malah lelaki biasa memahami bahawa sendi kawasan mudah alih sangat berbeza dalam ukuran dan fungsi mereka, kerana agak sukar untuk membandingkan pinggul dengan jari kaki kecil.

Walau bagaimanapun, setiap bahagian mekanisme yang besar dan sangat kompleks ini bertujuan untuk satu perkara - kemampuan untuk menganggap kedudukan menegak yang stabil, untuk bergerak dan bergerak secara keseluruhan, memastikan kewujudan yang selesa.

Dengan cara ini, setiap sendi rolling mempunyai bahagian tetap dan bulatan di mana ia boleh bergerak. Yang kedua bukan sahaja pada sendi pinggul yang tidak bergerak.

Untuk kemudahan, doktor telah membangunkan meja fungsi anggota badan khas.

Gabungan ekstrem yang lebih rendah: jadual. Anatomi kaki manusia

Jenis sendi manusia

Untuk kemudahan, semua sendi tubuh manusia boleh dibahagikan kepada jenis dan jenis. Bahagian yang paling popular adalah berdasarkan struktur sendi seseorang, selalunya ia boleh didapati dalam bentuk meja. Klasifikasi jenis sendi manusia individu dibentangkan di bawah:

 • Putaran (jenis silinder). Asas fungsi pergerakan di sendi adalah supinasi dan pronation sekitar satu paksi menegak.
 • Jenis pelana. Artikulasi merujuk kepada jenis sambungan ini, apabila permukaan akhir tulang duduk di antara satu sama lain. Jumlah pergerakan berlaku sepanjang paksi sepanjang penamatannya. Selalunya ada sendi-sendi sedemikian di dasar kaki atas dan bawah.
 • Jenis sfera. Struktur sendi diwakili oleh bentuk cembung kepala pada satu tulang dan berongga pada yang lain. Artikulasi ini merujuk kepada sendi pelbagai paksi. Pergerakan di dalamnya adalah yang paling mudah alih dari semua, dan juga yang paling bebas. Ia muncul di dalam badan seseorang dengan sendi pinggul dan bahu.
 • Kompleks bersama. Pada manusia, ia adalah sendi yang sangat rumit yang membentuk kompleks dari badan dua atau lebih sendi sederhana. Di antara mereka, lapisan bersama (meniskus atau cakera) diganti pada ligamen. Mereka memegang tulang satu berhampiran yang lain tanpa membenarkan pergerakan ke sisi. Jenis sendi: patella.
 • Gabungan sendi. Sambungan ini terdiri daripada gabungan beberapa bentuk yang berbeza dan terpisah dari satu sama lain sendi yang melaksanakan fungsi bersama.
 • Amphiartrosis, atau sendi yang ketat. Termasuk sekumpulan sendi kuat. Permukaan artikular mendadak mengehadkan pergerakan di sendi untuk ketumpatan yang lebih besar, pergerakan ini tidak praktikal. Dalam tubuh manusia dibentangkan di mana tidak ada keperluan untuk pergerakan, tetapi memerlukan kubu untuk fungsi pelindung. Sebagai contoh, sendi sakral vertebra.
 • Jenis rata. Pada manusia, bentuk sendi ini diwakili oleh licin, tegak lurus ke permukaan bersama dalam beg artikular. Paksi putaran boleh dilakukan di sekeliling semua pesawat, yang dijelaskan oleh perbezaan saiz yang tidak penting dari permukaan yang mengartikulasikan. Ini adalah tulang pergelangan tangan, sebagai contoh.
 • Jenis Condylar. Anatomi sendi adalah berdasarkan kepada kepala (condyle), struktur yang sama dengan elips. Ini adalah sejenis bentuk peralihan antara blok dan jenis ellipsoid struktur sendi.
 • Jenis blok Sambungan di sini adalah proses silindris yang terletak pada rongga dasar pada tulang dan dikelilingi oleh beg artikular. Ia mempunyai sambungan yang lebih baik, tetapi kurang mobiliti paksi daripada jenis sambungan sfera.

Klasifikasi sendi agak rumit, kerana terdapat banyak sebatian dalam tubuh dan mereka mempunyai pelbagai bentuk, melakukan fungsi dan tugas tertentu.

Tulang kranial

Tengkorak manusia mempunyai 8 pasangan dan 7 tulang yang tidak berpasangan. Mereka saling berkaitan dengan jahitan sutur padat, kecuali tulang rahang bawah. Perkembangan tengkorak terjadi ketika tubuhnya tumbuh. Pada bayi baru lahir, tulang bumbung tengkorak diwakili oleh tisu tulang rawan, dan lipit masih kelihatan seperti sendi. Dengan usia, mereka menjadi lebih kuat, dengan lancar beralih ke tisu tulang pepejal.

Tulang bahagian depan bersebelahan antara satu sama lain dengan lancar dan dihubungkan dengan lipit halus. Sebaliknya, tulang di kawasan otak disambungkan dengan jahitan bersisik atau berseri. Rahang bawah dipasang pada pangkal tengkorak oleh sendi gabungan, elips, kompleks, biaxial, gabungan. Yang membolehkan pergerakan rahang pada ketiga-tiga jenis paksi. Ini disebabkan oleh proses makan sehari-hari.

Sendi tulang belakang

Sendi manusia adalah asas setiap pergerakan badan. Mereka terletak di semua tulang badan (satu-satunya pengecualian adalah tulang hyoid).

Struktur mereka menyerupai engsel, kerana terdapat gelongsor tulang yang licin, menghalang geseran dan kehancuran mereka.

Sendi adalah sambungan mudah alih beberapa tulang, dan di dalam badan mereka terdapat lebih daripada 180 di semua bahagian badan.

Berlaku tidak bergerak, sebahagian mudah alih dan bahagian utama diwakili oleh sendi mudah alih.

Tahap pergerakan bergantung kepada syarat-syarat berikut:

 • jumlah bahan penyambung;
 • jenis bahan di dalam beg;
 • bentuk tulang pada titik kontak;
 • tahap ketegangan otot, serta ligamen di dalam sendi;
 • lokasi mereka di dalam beg.

Bagaimana keadaan sendi? Ia kelihatan seperti beg dua lapisan, yang mengelilingi persimpangan beberapa tulang. Beg ini memastikan integriti rongga dan menyumbang kepada pembangunan cecair sinovial.

Dia, pada gilirannya, adalah penyerap pergerakan tulang.

Bersama-sama mereka melakukan tiga fungsi utama sendi: mereka membantu menstabilkan kedudukan tubuh, adalah sebahagian dari proses pergerakan di ruang angkasa, dan memastikan pergerakan bagian tubuh relatif terhadap satu sama lain.

Elemen utama sendi

Struktur sendi manusia tidak mudah dan dibahagikan kepada unsur-unsur asas berikut: ini adalah rongga, kapsul, permukaan, cecair sinovial, tulang rawan, ligamen dan otot. Secara ringkas mengenai setiap ceramah selanjutnya.

Slip sempurna untuk pergerakan tanpa berfikir

Apabila anda melihat "Minute of Glory" yang akan datang "wanita ular" yang seterusnya, memutar tubuhnya hampir ke pigtails, anda faham bahawa struktur sendi dan tulang yang bersesuaian untuk orang lain bukan tentang dirinya. Apa jenis kain tebal yang boleh kita bicarakan - mereka tidak semata-mata di sini!

Walau bagaimanapun, walaupun dia mempunyai tisu keras - banyak sendi, tulang, dan struktur untuk sendi mereka, mengikut klasifikasi, dibahagikan kepada beberapa kategori.

Klasifikasi tulang

Terdapat beberapa jenis tulang, bergantung kepada bentuknya.

Tulang tubular yang mempunyai rongga sumsum tulang di dalam dan terbentuk daripada bahan padat dan spons yang melaksanakan peranan sokongan, pelindung dan motor. Dibahagikan kepada:

 • panjang (tulang bahu, lengan bawah, paha, tibia), mempunyai sifat bi-epiphyseal ossification;
 • pendek (tulang kedua-dua pergelangan tangan, ditambah, falang jari) dengan jenis ossification monoepiphyseous.

Tulang struktur berbuih, dengan dominasi dalam jisim bahan spongy dengan ketebalan kecil lapisan penutup bahan padat. Juga dibahagikan kepada:

 • panjang (termasuk tulang rusuk dan sternum);
 • pendek (vertebral, carpal, tulang tarsus).

Ke dalam kategori yang sama termasuk pembentukan tulang sesamoid, yang terletak berhampiran sendi, menyertai pengukuhan dan menyumbang kepada aktiviti mereka, dengan rangka hubungan rapat tidak mempunyai.

Tulang bentuk yang rata, termasuk kategori:

 • tengkorak rata (frontal dan parietal), yang memainkan peranan perlindungan dan terbentuk dari dua plat luar bahan padat dengan lapisan bahan spongy yang terletak di antara mereka, mempunyai genesis tisu penghubung;
 • tulang datar kedua-dua ikat pinggang kaki (scapular dan pelvic) dengan dominasi dalam struktur bahan spongy, yang memainkan peranan sokongan dan perlindungan, dengan genesis tisu tulang rawan.

Tulang campuran (endesmal dan endochondral) genesis dengan struktur dan tugas yang berbeza:

 • membentuk pangkal tengkorak;
 • clavicular.

Hanya tulang yang tidak hidup sendiri - mereka saling terhubung dengan sendi dengan cara yang paling bijak: dua, tiga setiap, dari sudut yang berbeza, dengan tahap yang berbeza meluncur antara satu sama lain. Oleh kerana itu, tubuh kita disediakan dengan kebebasan yang luar biasa postur statik dan dinamik.

Sendi yang tidak membenarkan pergerakan dikenali sebagai synartrosis. Tali tengkorak dan gomfos (sambungan gigi ke tengkorak) adalah contoh sintesis. Sendi-sendi antara tulang dipanggil syndesmos, antara tulang rawan - synchrodroses, dan tisu tulang - syntostosis. Synartrosis dibentuk oleh tisu penghubung.

Amphiarthrosis membolehkan pergerakan kecil tulang yang terhubung. Contoh amphiarthrosis adalah cakera intervertebral dan symphysis kemaluan.

Kelas fungsional ketiga adalah diarthrosis gerak bebas. Mereka mempunyai pergerakan tertinggi. Contoh: siku, lutut, bahu dan pergelangan tangan. Hampir selalu ia adalah sendi sinovial.

Sendi fibrous diperbuat daripada gentian kolagen keras. Ini termasuk jahitan tengkorak dan sendi yang menghubungkan ulna dan jejari lengan bersama.

Sendi tulang rawan manusia terdiri daripada sekumpulan tulang rawan yang menghubungkan tulang ke satu sama lain. Contoh-contoh sendi itu adalah sendi antara tulang rusuk dan rawan kosus, serta antara cakera intervertebral.

Jenis yang paling biasa - sendi sinovial - adalah ruang yang dipenuhi dengan bendalir antara hujung tulang untuk dihubungkan. Ia dikelilingi oleh kapsul tisu penghubung yang padat, ditutup dengan membran sinovial. Membran sinovial yang membentuk kapsul menghasilkan cecair synovial berminyak, fungsi yang melincirkan sendi, mengurangkan geseran dan memakai.

Terdapat beberapa kelas sinovial sendi, contohnya, elipsia, blok, pelana dan sfera.

Sendi Ellipsoidal menghubungkan tulang-tulang lancar ke satu sama lain dan membolehkan mereka untuk meluncur ke arah yang lain di mana-mana arah.

Mudah dan jelas tentang rawatan penyakit sendi dan tulang belakang

Sendi manusia anggota bawah: ciri-ciri struktur dan kemungkinan penyakit

Terletak di pinggang sendi ekstrem yang lebih rendah, digabungkan dalam sambungan. Mereka termasuk persimpangan sacroiliac dan peralihan antara tulang kemaluan. Di samping itu, tulang-tulang, dari mana pelvis manusia diciptakan, digabungkan dengan satu sama lain menggunakan alat ligamen. Kumpulan kedua sendi dibuat:

 • Hip;
 • Lutut;
 • Buku lali;
 • Sambungan kaki.

Hip Bersama: Anatomi dan Penyakit

Dalam proses pembangunan evolusi, lelaki itu menjadi tegak, dan sendi pinggul menjadi bahagian yang sangat penting dalam proses ini. Dia bertanggungjawab untuk fungsi sokongan dan pergerakan. Terletak agak dalam, dilindungi oleh serat otot, lapisan lemak, fascia dan kulit. Jenis simfisis ini mempunyai struktur anatomi yang menyerupai mangkuk yang mendalam. Ini membolehkan seseorang membuat pergerakan dalam tiga arah. Tetapi memandangkan fakta bahawa sendi itu berbentuk cawan, pergerakannya sedikit terhad, memberikan kestabilan yang sangat baik kepada orang itu.

Tulang pinggul mempunyai kepala yang masuk ke dalam sendi. Ia diliputi dengan jenis tisu cartilaginous tertentu sepanjang panjang. Rawan ini dicipta dan bahan-bahan asal protein, lenturan dan vitreous dalam penampilan, mempunyai tekstur padat.

Rongga berputar terbentuk dari gabungan 3 tulang sekaligus:

Di dalamnya terdapat rehat anatomi khas, dengan tulang rawan hyaline, selebihnya, ditutupi dengan tisu asal berlemak dan membran sinovial.

Bundel sambung antara satu sama lain:

 • Tulang femoral dan iliac;
 • Tulang femoral dan pubic;
 • Tulang femoral dan sciatic;
 • Bundle Circular;
 • Sekumpulan dilampirkan ke kepala paha.

Penyakit sendi pinggul

Terdapat banyak penyakit yang boleh menyebabkan perkembangan proses patologi, dan di antara mereka ada:

 1. Dari lahir;
 2. Berlaku sepanjang hidup;
 3. Sifat keradangan;
 4. Sifat degeneratif-dystrophik;
 5. Sifat traumatik

Penyakit yang paling biasa adalah arthrosis. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini menjadi punca kecacatan pada seseorang yang berkaitan dengan kerosakan pada sendi. Penyakit ini berkembang agak perlahan, tetapi berkembang dengan pesat.

Asas perubahan patologi adalah proses degenerasi dan distrofi yang berlaku dalam struktur tisu kompaun itu sendiri. Ini membawa kepada proses yang merosakkan dalam bursa dan kehilangan fungsi motor anggota bawah.

Terdapat juga sejenis penyakit seperti coxarthrosis yang memberi kesan kepada orang yang berumur berbeza. Tetapi yang paling kerap berlaku coxarthrosis dalam populasi selepas 45 tahun.

Jika rawatan konservatif yang ditetapkan tidak memberikan hasil yang positif, pesakit dijadualkan menjalani pembedahan penggantian sendi - endoprosthetics.

Arthritis adalah satu lagi jenis penyakit yang berlaku di sendi pinggul. Penyebab proses radang boleh menjadi pelbagai penyakit berjangkit, kerosakan sistem imun (apabila sel-sel mula menyerang imuniti mereka sendiri).

Juga, tidak jarang, penyebab keradangan sendi panggul menjadi:

 • Borreliosis;
 • Brucellosis;
 • Tuberkulosis berjangkit;
 • Salmonellosis;
 • Shigilez;
 • Mycoplasmosis;
 • Chlamydia.

Artritis pelvis boleh berlaku akibat alahan, serta penyakit sistemik dalam tisu tulang, dalam keadaan patologi seperti penyakit Bechterew, dan tumor malignan yang lain.

Lain-lain jenis patologi

Perubahan patologi lain adalah:

 • Ketidakupayaan dan dislokasi di dalam femur kongenital;
 • Kecederaan traumatik;
 • Nekrosis kepala tulang pinggul, mempunyai watak aseptik;
 • Proses keradangan dalam beg yang terletak di sekitar sendi.

Lutut Bersama: Anatomi dan Penyakit

Dalam proses penampilan lutut manusia, beberapa tulang yang terlibat sekaligus:

 • Femoral;
 • Tibia besar;
 • Tulang belakang.

Ciri-ciri bentuk dan fungsi sebatian ini adalah kompleks dan berputar-putar.
Permukaan dibentangkan dalam bentuk hujung yang melampau dan tengah dari jenis tulang sfera proses, serta epiphysis bahagian tengkorak tibia dan bahagian posterior patella.

Bahagian permukaan sendi pinggul dan bahagian kaki bawahnya sama sekali berbeza dan tidak sesuai bersama. Nisbah dicapai terima kasih kepada plat tisu rawan yang terletak di bahagiannya.
Kapsul, secara langsung, sendi itu sendiri, dibentuk oleh bahagian luar tisu berserabut dan bahagian sinovial. Ia melekat pada tepi rawan plat sendi dan tulang rawan.

 • Bundle besar femur anular;
 • Jenis cincin ligial kecil;
 • Bundle dalam patella;
 • Ligamen cartilaginous femoral di depan dan belakang

Penyakit sendi lutut

Bersama di lutut, salah satu yang terbesar selepas pinggul dalam tubuh manusia. Ia adalah kompleks dalam pendidikan anatomi. Ia mempunyai sebilangan besar sebatian tulang yang berbeza. Setiap hari, lutut menahan beban berat, dan ini adalah fakta yang menyebabkan kerapuhan dan kerentanan mereka terhadap proses patologi.

Di samping itu, proses degeneratif yang wujud pada orang yang lebih tua juga mempengaruhi fungsi bahagian bahagian bawah badan ini. Berisiko untuk kemunculan dan perkembangan penyakit adalah orang yang mempunyai gangguan berikut:

 • Meningkatkan berat badan;
 • Kecederaan lutut;
 • Beban meningkat;
 • Penyakit yang berkaitan dengan perubahan degeneratif dalam ruang tulang belakang;
 • Pembangunan flatfoot;
 • Campur tangan operasi patella;
 • Perkembangan radang sendi - arthritis.

Arthritis, serta dalam kes pinggang, boleh menyebabkan kemusnahan struktur tisu sendi lutut. Sebab-sebab perkembangan lesi dalam sendi lutut adalah:

 1. Artritis reumatoid;
 2. Proses perubahan patologi dalam metabolisme gout;
 3. Penyakit artritis berjangkit dan penyakit reaktif urogenital.

Adalah penting untuk menentukan dengan tepat dan tepat pada masanya faktor yang menjadi permulaan proses patologi itu sendiri untuk rawatan yang tepat pada masanya dan mencukupi. Pada tanda-tanda awal keradangan di lutut, anda perlu menghubungi pakar untuk nasihat.

Sendat buku lali

Ankle melakukan fungsi yang tidak kurang penting daripada sendi pinggul dan lutut pada bahagian bawah. Apabila membuat proses berjalan, jisim seluruh tubuh seseorang jatuh ke dalamnya. Ankle, tidak seperti lutut, dapat menahan beban, bukan disebabkan oleh anjakan, dan berat badan. Inilah punca struktur anatominya.

Pembentukan buku lali berlaku dalam proses sendi tibia kecil dan besar, serta talus tarsus, secara langsung di kaki itu sendiri. Tulang bujur kaki mempunyai proses yang bertindak sebagai sejenis permukaan artikular. Tulang bungkus kaki bawah sekitar blok talus dan membaiki sendi itu sendiri. Kapsul itu agak lemah dan dilampirkan di sepanjang tepi ke permukaan jenis artikular.

Ligamen pengekalan buku lali:

 1. Median;
 2. Talus fibula di hadapan;
 3. Talus fibula di belakang;
 4. Lemak dari bahagian tumit.

Penyakit Jantung

Penyakit yang boleh mengganggu kerja normal sendi pergelangan kaki, dibentangkan:

 • Artritis;
 • Artritis berjangkit dan alergi;
 • Keradangan beg periartikular;
 • Kecederaan traumatik.

Sendi kaki

Disebabkan fakta bahawa seseorang mempunyai sejumlah besar tulang kecil di kaki, terdapat juga banyak sendi. Di samping itu, mereka adalah struktur yang paling pelbagai. Kaki tidak dapat dipertikaikan penting untuk seluruh tubuh manusia secara menyeluruh, kerana ia mempunyai fungsi penting dalam bentuk sokongan dan ciri-ciri deria.

Komposisi kaki termasuk:

 1. Tarsus
 2. Plus;
 3. Jari kaki bawah.

Tulang memainkan peranan penting dalam proses ini dan secara langsung terlibat dalam penciptaan sendi tarsus. Asas, membentuk sambungan tulang kaki menjadi satu, adalah:

 • Subtaline;
 • Ram skyloid-heel;
 • Jenis metatarsal-tarsal sambungan;
 • Sambungan metatarsal Phalangeal;
 • Sendi Interphalangeal.

Penyakit sendi kaki

Penyakit yang paling kerap yang boleh menyebabkan perubahan degeneratif dan dystropi di kaki adalah:

 • Arthritis jenis rheumatoid dan gouty;
 • Keradangan jenis gouty;
 • Perubahan dystrophik sendi-sendi kecil dengan fenomena yang cacat;
 • Dislokasi dan patah tulang.

Jadual sendi anggota bawah dan penyakit mereka

Bahagian bawah manusia mempunyai struktur yang kompleks yang menyatukan sebilangan besar tulang kecil dan besar, sendi. Fungsi anggota bawah adalah untuk memberi peluang pergerakan dan sokongan. Jadual sendi anggota bawah membolehkan anda mempertimbangkan secara terperinci ciri-ciri anatomi mereka.

Sendi kaki dalam jadual

Kaki adalah bahagian akhir anggota bawah. Strukturnya adalah berdasarkan artikulasi sejumlah besar tulang kecil, keseluruhannya membentuk sokongan bergerak untuk tubuh.

Kaki terdiri daripada jabatan berikut:

Kaki terdiri daripada 26 tulang. Mereka membentuk sebilangan besar sendi. Ia dibentangkan dalam jadual 1.

Jabatan ini termasuk sendi:

 • Subtaline
 • Talno-heel-scaphoid
 • Heel-cuboid
 • Berbentuk baji

Bahagian termasuk sendi tulang:

 • sphenoid medial
 • metatarsal
 • lateral
 • cuboid

Kami mengkaji anatomi kaki dalam video:

Oleh itu, kaki mempunyai struktur yang kompleks, termasuk banyak sendi tulang pada kaki bawah.

Anklestop

Ankle menghubungkan kaki dengan tibia besar dan kecil. Penamatan tulang-tulang tubular ini merangkumi blok talus. Artikulasi bergerak di sepanjang paksi depan dan sagittal, yang mampu putaran bulat. Ia mempunyai penetapan ligamentous yang kompleks.

Ankle dianggap sebagai salah satu yang paling penting dalam tubuh manusia. Hal ini terutama disebabkan oleh fungsi penting yang dilakukannya. Pergelangan kaki tertakluk kepada peningkatan tekanan, dan sering tertakluk kepada kecederaan dan penyakit.

Subtaline

Dibentuk dengan artikulasi tulang talus dan tumit. Setempat di bahagian posterior mereka. Artikulasi ini mempunyai bentuk silinder-lingkaran, tetapi mobilitasnya terhad oleh paksi sagittal (gerakan belakang dan sebagainya). Di luar di dalam kapsul nipis. Diperkukuhkan oleh bungkusan kecil.

Berbentuk baji

Dibentuk tulang kubik, navicular dan cuneiform. Sendi individu membentuk kapsul sendi yang besar, yang dipasang di tepi tulang rawan. Menguatkan ligamen belakang tarsus.

Parano-calcaneus-navicular joint

Dibentuk oleh tulang kaki yang sama. Setempat di hadapan sendi subtalar. Kepala artikular terbentuk oleh talus, dan tumit dan skapoid membentuk rongga. Walaupun bentuk sfera, pergerakan artikulasi adalah terhad. Ia diperbaiki dengan ligamen calcaneus-navicular, plantar, ram-navicular.

Artikulasi Tarsometatarsal

Bertanggungjawab untuk menyambung tulang tarsus dan metatarsus. Mempunyai pelana dan bentuk rata. Mereka mempunyai fissures artikular tidak rata, yang dijelaskan oleh perbezaan panjang tulang metatarsal. Kapsul artikuler tetap di pinggir tulang rawan dan diperkuat oleh beberapa kumpulan ligamen.

Sendi-sendi tidak memberikan pergerakan ketara tulang, yang berkaitan dengan batasan-batasan. Menyediakan pergerakan kecil semasa putaran kaki di pergelangan kaki, yang diperlukan untuk mengekalkan kestabilan.

Sendi Plusphalangeal

Sendi condylar sinovial terletak di antara hujung batu metatarsal dan asas-asas falang digital. Fungsi utama - memastikan pergerakan jari. Oleh kerana sendi metatarsophalangeal, jari-jari melengkung dan melepaskan. Juga, mereka tidak terhad dalam pergerakan di sisi, putaran.

Sendi Interphalangeal

Sendi sinovial, yang bertanggungjawab untuk penetapan dan pergerakan falang. Berikan pergerakan jari-jari kaki yang lebih rendah. Menguatkan ligamen cagaran.

Patologi kaki

Kaki sentiasa tertakluk kepada beban yang ketara, akibatnya microtraumas berlaku. Semua kumpulan sendi yang terletak di bahagian anggota bawah ini terdedah kepada kesan negatif, yang menjadi jisim seluruh badan. Yang paling berbahaya adalah patologi di mana sendi dan tulang tisu cacat atau meradang. Selalunya, penyakit sendi kaki berlaku tanpa gejala pada peringkat awal.

Patologi yang paling biasa adalah:

 • Arthrosis Ia adalah proses degeneratif di mana ubah bentuk berlaku di kawasan sendi. Diiringi oleh pembentukan formasi pepejal yang menghalang pergerakan sendi sepenuhnya. Diiringi oleh sindrom kesakitan yang sengit, mobiliti terjejas.
 • Artritis. Keradangan akut sendi. Penyakit ini boleh menjejaskan mana-mana kumpulan sendi kaki, tanpa mengira lokasi, tahap mobiliti. Diiringi kesakitan yang teruk, bengkak, kemerahan kulit. Gangguan umum juga dicatatkan: demam, kelemahan, rasa sakit. Apabila berpindah ke bentuk kronik, kaki itu cacat, yang mengakibatkan pelanggaran fungsi dan kecacatan seterusnya.
 • Flatfoot. Patologi dicirikan oleh permaidani kaki yang meratakan, akibatnya ia kehilangan sifat susutnilai. Penyakit ini mungkin kongenital dan diperolehi. Pelanggaran adalah berbahaya kerana fakta yang menjejaskan seluruh sistem muskuloskeletal, terutama tulang belakang.
 • Clubfoot Salah satu bentuk ketegangan, yang dalam kebanyakan kes adalah semula jadi. Kaki pesakit adalah lebih pendek daripada norma, sementara dihidupkan. Ia berlaku terutamanya pada latar belakang kelumpuhan, kurang kerap akibat kecederaan kaki, dan sebagainya.

Seperti yang dinyatakan, beberapa patologi adalah semula jadi. Tetapi lebih kerap, penyakit kaki berlaku dalam proses aktiviti penting, iaitu, mereka diperolehi.

Artritis kaki dinyatakan dalam video:

Faktor pencetus utama:

 • Kecederaan (terutamanya keseleo, ligamen koyak)
 • Penyakit tisu lembut sistemik
 • Berat badan berlebihan
 • Bekalan darah yang lemah
 • Kasual memakai kasut yang tidak selesa
 • Pergerakan terganggu apabila berjalan, berlari, melompat
 • Pengukuhan fizikal yang sengit
 • Ciri-ciri kongenital struktur
 • Pengambilan garam berlebihan
 • Kurang rehat yang betul

Tanda utama yang menunjukkan kehadiran patologi adalah kesakitan. Ia berterusan, dalam kebanyakan kes, kesakitan, membosankan atau menusuk kesakitan. Penyakit ini juga menunjukkan pembengkakan tisu sistematik, kemerahan, keletihan. Sekiranya gejala ini berlaku, bantuan pakar diperlukan.

Pencegahan abnormal

Sering kali, penyakit disebabkan oleh gaya hidup yang tidak sesuai dengan seseorang. Langkah-langkah pencegahan yang aktif dengan ketara mengurangkan risiko patologi sendi dan kaki yang lebih rendah.

 • Mengurangkan beban harian
 • Terapi Fizikal
 • Penggunaan kasut ortopedik yang selesa (terutamanya apabila bermain sukan, kerja fizikal)
 • Elakkan memakai kasut yang tinggi
 • Pembetulan berat badan
 • Rawatan urut
 • Mengelak hentikan hipotermia
 • Memberi tabiat buruk
 • Bantuan perubatan tepat pada masanya untuk tanda-tanda penyakit
 • Mengurangkan pengambilan garam

Pematuhan dengan langkah yang dijelaskan dapat mengurangkan beban negatif pada sendi kaki, mencegah keradangan, kecacatan, gangguan peredaran darah.

Sendi pinggul

Tulang bawah dibentuk oleh tulang pelvis, femoral, tibia dan tibia, dan juga oleh pergelangan kaki. Untuk memastikan mobiliti, setiap bahagian diartikulasikan dengan sendi (jadual 2).

 • Lateral
 • Medial
 • Tibiofemoral

Di bahagian anterior, ia dilindungi oleh patella, tulang besar yang menghalang kerosakan pada sendi.

Bertanggungjawab untuk meregangkan kaki antara tulang panggul dan tibial. Memberi kestabilan apabila tetap tegak.

Video ini mengandungi maklumat tentang anatomi sendi pelvis dan pinggul:

Oleh itu, bahagian bawah badan dibentuk oleh beberapa tulang besar yang dihubungkan oleh beberapa sendi, yang terbesar adalah lutut.

Struktur buku lali: meja

Sendi bertanggungjawab untuk mobiliti dan penetapan seluruh kaki, memberikan keupayaan untuk bergerak: berjalan, berlari. Rongga artikular dibentuk oleh ujung tulang tibia. Kepala terletak pada akhir talus. Fiksasi berlaku melalui sejumlah besar ligamen.

Struktur terperinci pergelangan kaki dalam jadual 3.

Bahagian depan terletak di belakang kaki. Bahagian belakang diwakili oleh tendon Achilles. Jabatan luaran dan dalaman diselaraskan dari pergelangan kaki.

 • Tibial
 • Flaber
 • Plantar
 • Anak lembu berkepala tiga

Otot tibial bertanggungjawab untuk pergerakan ekstensor. Di sebelah fibula adalah serat otot yang bertindak balas terhadap pergerakan kaki keluar dan masuk.

Buku lali mempunyai struktur kompleks, yang dijelaskan oleh tujuan fungsinya.

Fungsi utama

Tugas utama adalah untuk memperbaiki tulang individu dengan pemeliharaan mobiliti. Tugas-tugas ini dilakukan oleh hampir semua sendi dalam tubuh manusia. Itulah sebabnya mereka adalah komponen penting dalam sistem muskuloskeletal, bersama-sama dengan tulang.

 • Pengagihan beban kaki
 • Susut nilai semasa pergerakan tiba-tiba, berlari, berjalan cepat
 • Mengurangkan beban pada sendi kecil kaki
 • Mengekalkan kestabilan semasa berdiri tegak
 • Menjaga keseimbangan
 • Keupayaan untuk bergerak di atas permukaan yang tidak rata
 • Penyelarasan pergerakan

Secara umum, sendi memberikan mobiliti tubuh manusia, yang mana terdapat kemungkinan pergerakan.

Kajian penyelewengan

Sekiranya gejala berlaku menunjukkan penyakit sendi, pemeriksaan menyeluruh diperlukan. Setelah mengenal pasti punca patologi, rawatan yang berkesan ditetapkan untuk menghentikan proses yang menyakitkan dan menghalang perkembangan komplikasi. Untuk penyakit sendi, prosedur diagnostik instrumental dan makmal ditetapkan.

 • Pemeriksaan. Pada pemeriksaan, doktor mungkin melihat perubahan patologi luaran yang berlaku di latar belakang penyakit. Terdapat pembengkakan di bidang artikulasi, kemerahan kulit, keparahan corak vaskular. Dalam banyak penyakit, terdapat pergerakan yang terhad, yang kelihatan secara visual.
 • Palpation. Kaedah perasaan ditentukan oleh penyetempatan lesi. Dengan bantuan prosedur ini, adalah mungkin untuk mengenali luka-luka rematik, untuk menentukan keadaan kapsul artikular. Perubahan dalam suhu kulit tempatan adalah diperhatikan.
 • Goniometri. Prosedur ini bertujuan untuk menentukan tahap mobiliti sendi. Ia dilakukan dengan menggunakan goniometer, alat khas yang diperlukan untuk mengukur amplitud pergerakan. Pesakit membuat gerak isyarat yang diperlukan, sementara doktor mengukur petunjuk, membandingkannya dengan norma.
 • Ujian darah. Penyimpangan dalam prestasi mungkin menunjukkan adanya patologi artikular. Penyakit ini ditunjukkan oleh peningkatan kadar sedimentasi eritrosit. Apabila patologi radang dilakukan secara immunoassay dan analisis imunologi.
 • X-ray. Dilakukan dengan sindrom kesakitan, kecederaan yang disyaki, edema yang teruk. Melalui radiografi, ubah bentuk atau kerosakan kepada unsur-unsur yang diperhatikan: cip, retak, air mata ligamen. Prosedur ini dicirikan oleh hasil yang sangat bermaklumat, boleh dipercayai, yang dijalankan dalam tempoh masa yang singkat.
 • Arthrografi Kaedah sinar-X yang digunakan dalam kes-kes pecahan yang disyaki kapsul artikular. Menyediakan untuk memperkenalkan pigmen yang berbeza. Ia mempunyai pelbagai kontra.
 • Tomografi yang dikira. Kaedah ini digunakan untuk mengkaji keadaan tisu artikular. Tomography membolehkan untuk mengesan perkembangan rawan, osteofit, perubahan dystrophik. Kini mempertimbangkan kaedah pemeriksaan sendi yang paling bermaklumat.
 • Ultrasound. Ia digunakan untuk kecederaan, reumatik, keradangan. Kaedah ini membolehkan untuk mengenal pasti proses patologi, untuk menentukan sifatnya, kawasan lesi, sifat perubahan.

Kompleks langkah-langkah diagnostik ditetapkan secara individu, dengan mengambil kira spesifik manifestasi klinikal. Sesetengah penyakit didiagnosis melalui satu sinar-X. Bagi banyak penyakit, pemeriksaan semula diperlukan untuk menentukan dinamik atau memantau keberkesanan rawatan.

Patologi pergelangan kaki

Penyakit pergelangan kaki adalah antara penyakit yang paling biasa dalam sistem muskuloskeletal. Ini disebabkan beban yang meningkat pada sambungan, ciri-ciri struktur. Ankle lebih daripada sendi lain yang terdedah kepada kesan traumatik, yang dikaitkan dengan peningkatan pergerakan.

 • Luka berjangkit
 • Arthrosis dengan ubah bentuk tisu
 • Artritis
 • Kecederaan

Punca kesakitan di buku lali dijelaskan dalam video:

Penyebab utama patologi adalah kesan faktor traumatik. Kurang biasa, pelanggaran berlaku akibat daripada proses menular, rematik.

Luka pergelangan kaki menimbulkan bahaya kesihatan yang serius. Sekiranya tiada rawatan atau akibat kecederaan yang teruk, di mana pemulihan yang lengkap adalah mustahil, batasan-batasan timbul yang seterusnya menimbulkan kecacatan.

Arthrosis bersama

Ia adalah penyakit kronik di mana perubahan degeneratif berlaku dalam tisu tulang rawan sendi, yang mana ia secara beransur-ansur dimusnahkan. Apabila proses berlangsung, kapsul, tulang, ligamen bersama terlibat dalam proses.

 • Peningkatan tenaga fizikal
 • Gangguan pergerakan semulajadi
 • Obesiti
 • Gangguan bekalan darah tempatan

Sendi tidak mempunyai endapan sarafnya sendiri. Oleh itu, pada peringkat awal, patologi tidak menimbulkan kesakitan. Mereka muncul kemudian, apabila tisu tulang rawan menjadi lebih nipis, permukaan elemen sendi mula menggosok antara satu sama lain. Ini membawa kepada kesakitan, mengurangkan pergerakan, bunyi yang segar.

Rawatan melibatkan mengambil ubat, mengehadkan penuaan fizikal. Terapi fizikal dilantik, terapi fizikal. Terapi bertujuan untuk memperlahankan perkembangan, menghapuskan risiko komplikasi.

Artritis

Ia adalah proses akut atau kronik yang disertai dengan keradangan. Patologi, sebagai peraturan, bersifat menengah, dipicu oleh gangguan metabolik, penyakit degeneratif sendi. Pembangunan adalah mungkin disebabkan oleh tindak balas autoimun di mana tisu bersama dianggap sebagai asing dan diserang oleh antibodi imun.

 • Pembengkakan tisu
 • Meningkatkan suhu tempatan
 • General malaise
 • Gejala mabuk
 • Sakit di kawasan yang terjejas

Bentuk kronik dicirikan oleh perkembangan perlahan, kursus berlarutan. Gejala sengit tidak hadir. Gejala ringan, berlaku secara berkala, kadang-kadang bermusim.

Terapi melibatkan mengambil ubat anti-radang, baik hormon dan bukan hormon. Pesakit ditunjukkan penolakan dari beban yang intensif, memakai kasut ortopedik, berehat katil apabila mungkin. Apabila berjalan ia disyorkan untuk menggunakan tongkat.

Pelbagai kecederaan

Gelang pergelangan tangan paling cedera akibat kecederaan mekanikal. Mereka membawa kepada pelanggaran keutuhan unsur-unsur kompaun, dan sebagai akibatnya, perubahan patologi.

Patologi sedemikian disertai dengan perubahan yang tidak normal dalam kedudukan unsur sendi atau kerosakan mereka. Oleh sebab itu, pergelangan kaki adalah sebahagian atau sepenuhnya tidak bergerak, seseorang kehilangan keupayaan untuk bergerak sepenuhnya.

 • Kesakitan yang teruk
 • Bengkak
 • Ketidakupayaan untuk bergerak kaki
 • Pembentukan hematoma

Bantuan pertama untuk kecederaan melibatkan pengenaan tayar untuk tidak bergerak. Adalah disyorkan untuk memohon sejuk ke tapak kecederaan untuk mengurangkan bengkak. Jika perlu, ambil analgesik. Pada masa akan datang, rawatan perubatan dan pemulihan perubatan yang komprehensif diperlukan, tempoh yang bergantung kepada jenis kecederaan.

Cedera pergelangan kaki adalah ancaman yang ketara, kerana mereka sukar untuk merawat dan boleh menyebabkan kecacatan.

Tudung tendon Achilles

Ia adalah pilihan yang paling berbahaya untuk kecederaan pergelangan kaki. Apabila tendon rosak, pesakit kehilangan keupayaan untuk berjalan sepenuhnya. Kecederaan berlaku terutamanya akibat kesan mekanikal pada sendi dengan pelanggaran serentak kedudukan kaki. Ini berlaku apabila jatuh dari ketinggian, bergerak ke permukaan yang tidak rata atau licin.

 • Pendarahan dalaman
 • Bengkak
 • Imobilisasi bersama
 • Kehilangan fungsi sokongan kaki
 • Integriti pada palpation

Dengan rehat separa, keamatan sindrom kesakitan lebih rendah, bagaimanapun, terdapat penurunan mobiliti, ketidakupayaan untuk berdiri di atas kaki yang cedera. Sifat sebenar kecederaan hanya boleh ditentukan dengan bantuan diagnostik instrumental.

Rawatan jurang itu dilakukan secara pembedahan. Operasi ini melibatkan jahitan hujung tendon. Di masa depan, pesakit akan menjalani pemulihan jangka panjang, yang diperlukan untuk penambahan tisu biasa, pemulihan mobiliti.

Tulang bawah dibentuk oleh tulang-tulang yang dihubungkan oleh sendi. Tugas mereka adalah untuk menetapkan, memberi mobiliti, mencipta sokongan untuk seluruh badan. Patologi sendi membawa kepada ketidakupayaan, oleh itu, diagnosis dan rawatan tepat pada masanya diperlukan.

Melihat kesilapan? Pilihnya dan tekan Ctrl + Enter untuk memberitahu kami.

Keterangan jadual sendi anggota bawah

Sendi adalah sendi yang kompleks yang berfungsi pada prinsip engsel. Mereka membenarkan seseorang bergerak normal, melakukan apa-apa tindakan dengan anggota badan dan menyerap kejutan. Terdapat meja sendi anggota atas dan bawah. Kepada anggota bawah adalah sendi tali pinggang anggota bawah dan sendi anggota bawah bebas:

 1. Bersama Sacroiliac.
 2. Symphysis awam
 3. Hip bersama.
 4. Sendi lutut
 5. Sendat buku lali.
 6. Sendi kaki

Peranan penting dalam keseluruhan sistem lokomotor dimainkan oleh sendi tulang tibia. Anggota badan manusia agak sangat terdedah kepada perkembangan pelbagai penyakit. Untuk melindungi dari permulaan penyakit dan memahami dengan betul penyebab gejala yang menyakitkan, perlu mengetahui anatomi bahagian kaki yang lebih rendah.

Bersama Sacroiliac

Peranti ini terletak di persimpangan sakrum dan tisu tulang iliac. Di simpang adalah lapisan serat tulang rawan. Tempat ini sering menjejaskan osteochondrosis. Tisu kartilaginus agak lemah, dan ia hanya boleh dimusnahkan. Akibat kerosakan, bukan sahaja tisu tulang rawan menderita, tetapi juga ikatan berserat, ligamen sacroiliac muka dan sendi. Peralatan Sacral agak tidak aktif. Tendon dan serat diletakkan di bahagian depan sendi.

Bahagian belakang alat artikular juga dilitupi dengan ligamen. Sendi interosseous terletak di belakang kantung artikular dan di antara tisu tulang, menguatkannya. Ligamen sacroiliac posterior mengambil banyak ruang dan terletak pada proses sakral lateral atau dilampirkan pada vertebra sakral.
Tulang pelvik dilampirkan ke unit ini melalui ligamen yang kuat, yang memastikan fungsi normal kantung artikular. Ia diikat dengan ligamen sacroiliac yang mengikat bukur, tulang tailbone dan sciatic.

Sifat-sifat sendi dan keupayaan motornya

Bahagian bawah serat diubah menjadi proses sabit pada lanjutan tulang ischial. Tulang sciatic dan tulang sakral juga mengikat serat yang kuat. Kedua-dua peranti dilengkapi dengan slot khas yang melaluinya gentian vaskular. Ligamen ilio-lumbar menghubungkan vertebra dan pertumbuhan. Ia meliputi sendi sakramen dan menghadkan mobilitinya.

Struktur simfisis kemaluan

Sambungan ini diselaraskan sepenuhnya dengan rawan hyaline dan sendi artikular. Simposis terletak di antara cakera kemaluan, yang terdiri daripada serat dan tulang rawan. Disc ini digabungkan dengan salutan artikular cakera pubik. Terdapat lubang khas dan rongga. Struktur simfisis pada lelaki dan wanita adalah berbeza. Cakera wanita jauh lebih kecil, tetapi lebih tebal. Dan rongga di dalamnya adalah besar.

Agar simfisis kemaluan tidak dapat bergerak, ia dikelilingi oleh bungkusan. Sekiranya osteochondrosis menjejaskan mereka, maka fungsi symfysis terganggu, dan cakera boleh mengubah lokasinya, yang akan menyebabkan pembentukan keradangan. Di atas symphysis menguatkan ligament pubik atas, yang terletak di antara 2 tubercles. Bahagian bawah cakera terletak pada ligamen arcuate pubis, yang mengelilingi semua tulang dalam bahagian ini.

Di samping itu, membran pengunci terletak di pinggul. Ia terdiri sepenuhnya dari serat yang berbentuk bundle. Mereka dipasang di tepi lubang obturator. Bungkusan sepenuhnya meliputi keseluruhan rongga.

Satu-satunya pengecualian ialah alur mengunci. Terdapat beberapa lubang dalam membran itu sendiri. Melalui mereka adalah kluster serat vaskular dan saraf.

Hip bersama

Jadual sendi anggota bawah bebas mula dengan alat ini. Sistem muskuloskeletal ini terbentuk pada akhir tulang paha, yang ditutup dengan cairan sendi dan rawan hyaline. Cangkang seperti itu terdapat di seluruh bahagian kepala tulang. Satu-satunya pengecualian ialah acetabulum. Ia dipenuhi dengan tisu lemak, yang merangkumi seluruh kawasannya. Hanya bahagian yang lebih kecil dari fossa yang dilindungi dengan tulang rawan hyaline. Sendi dalam rongga ini menemui ligamen melintang, yang menyerap pergerakan. Agar kedalaman fossa menjadi lebih atau kurang, bibir acetabular terletak di pinggir takik. Ia membolehkan saiz fossa meningkat sedikit.

Osteochondrosis jarang menjejaskan bahagian tertentu alat ini. Dalam kebanyakan kes, sendi sendi, yang memasuki acetabulum, mudah terdedah kepada penyakit ini. Mereka dilampirkan di tepi dengan bantuan ligamen dan bibir, dan semasa pergerakan mereka masuk dan keluar dari fossa.

Terdapat beberapa ligamen yang terletak di sekitar sendi. Mereka membantu dia tinggal di tempatnya. Mobiliti sendi bergantung pada kekuatan dan keanjalan mereka. Jika keanjalan dan ketahanan ligamen terganggu, mereka boleh menjadi lemah dan menjadi tanah yang subur untuk perkembangan penyakit seperti osteochondrosis.

Ligamen Ileo-femoral terletak di seluruh kawasan muka bersama. Ia melaksanakan fungsi yang sangat penting, menghadkan sambungan. Sekiranya ligamen rosak, pesakit tidak boleh bertahan lama. Ia sangat sukar bagi dia untuk berdiri tegak, dan paha kadang-kadang boleh melengkung secara tidak wajar.

The ligament-femoral ligament menghubungkan tulang kemaluan dan radang pinggang. Ia benar-benar meliputi sendi dan menghalang mereka melarikan diri dari berongga.

Ligament yang memberikan interaksi tulang sciatic dengan alat sendi dipanggil sciatic-femoral. Ia berterusan sehingga fossa dan, berjalan di sekitar sendi, pas.

Dalam kedalaman alat artikular adalah zon pekeliling. Ia dilekatkan pada tulang dan terletak di bahagian depan. Zon pekeliling sepenuhnya mengelilingi leher femoral dan menguatkan kedudukan alat artikuler. Di sebelah kawasan bulat ialah ikatan kepala femoral. Ia dilindungi sepenuhnya oleh membran sinovial, yang memegang ligamen di dalam fossa tulang.

Lutut manusia

Lesi sendi anggota atas tidak jauh berbeza dari yang lebih rendah. Kecederaan serupa juga mempunyai gejala yang sama, dan rawatannya agak serupa. Tetapi, tidak seperti anggota atas, sendi lutut mempunyai struktur yang lebih kompleks, dan jika mekanisme ini rosak, maka kebarangkalian melumpuhkan seseorang itu lebih besar.

Sendi lutut terbentuk di persimpangan 3 tulang: femur, tibia dan patella. Setiap kepala tulang ditutup dengan cecair artikular dan kartilaginus yang memastikan sambungan mereka. Setiap tulang mempunyai siri rongga dan proses yang membolehkan mereka saling menyambung. Tulang tibial dicirikan oleh kehadiran pertumbuhan yang tidak sama sepenuhnya dengan rongga yang ada di bahagian depan tulang paha.

Struktur sendi lutut

Dalam alat motor, peranan penting diberikan kepada meniscus. Mereka boleh menjadi lateral dan medial. Kecederaan meniskus depan berlaku paling kerap. Ia boleh terjejas oleh osteochondrosis, arthrosis atau arthritis. Meniskus adalah pertumbuhan tulang rawan yang membantu menggabungkan tibia dan alat artikular.

Peranti ini terletak di persimpangan 3 tulang dan membentuk kapsul artikular. Ia, pada gilirannya, terdiri daripada beg sinovial yang dipenuhi dengan bendalir. Apabila keradangan cecair sendi mula kering atau menjadi terlalu banyak. Dari kapsul ini dipenuhi dengan nanah, peningkatan dalam saiz, menyebabkan sakit dan tidak membenarkan seseorang bergerak normal.

Beg sinovial disokong oleh dua tisu: tibia dan ligamen cagaran bersikat. Mereka melaksanakan fungsi hubungan antara epicondyle, menisci, tendon dan tulang. Sebagai tambahan kepada ligamen di sendi, terdapat juga berkas serat yang membentuk sendi cruciate, yang menyumbang kepada penekanan lutut tambahan. Dalam alat lutut terdapat 3 lagi berkas:

 1. Melintang.
 2. Meniscumoral depan.
 3. Belakang menisculoe.

Mereka tergolong dalam meniskus lateral dan medial. Dari kekuatan dan keanjalan ligamen ini bergantung kepada kerja alat lutut.

Sekiranya serat ini lemah atau diregangkan, kemudian pada kecederaan lutut pertama, pesakit boleh mendapat air mata meniskus. Gentian ini menghalang lanjutan yang berlebihan dan menghalang kaki daripada berubah bentuk.

Sendat buku lali

Anatomi sendi ini termasuk 3 tulang: tibia, fibula dan pergelangan kaki. Alat artikular dibentuk dengan menyertai permukaan tulang-tulang ini. Mereka berkaitan dengan bantuan cecair artikular, yang sebahagiannya meliputi permukaan mereka. Osteochondrosis dan arthritis jarang merosakkan sendi di kawasan ini. Ini disebabkan oleh fakta bahawa terdapat hanya 2 kumpulan ligamen, yang sangat teguh, dan pakaian mereka berlaku lebih lama daripada pada lutut atau sendi siku.

Talus dalam alat itu diperkukuh di kedua-dua belah pesawat lali dan medali buku lali. Dan tulang kaki bawah kompak keseluruhan struktur dari sisi yang berbeza. Kotak artikular dilampirkan sepenuhnya pada tulang rawan di buku lali. Terdapat jarak yang kecil di antara mereka hanya di satu tempat, di mana alat itu menyertai leher talus.

Kumpulan pertama ligamen yang membaiki sendi, memanggil deltoid. Ia terdiri daripada 4 bahagian. Bahagian ramalan tibial anterior dan posterior terletak pada kedua sisi bahagian tengah pergelangan kaki dan dikaitkan dengan tulang ram. Menguatkan tulang navicular dan pergelangan kaki medial tisu tulang tibial-navicular. Di tapak pengikat tulang dan pergelangan kaki adalah bahagian tibial-tumit.

Bagaimana kaki bersama

Kumpulan kedua termasuk ligamen yang memegang pergelangan kaki, dan tisu tulang, yang terletak di sekitar. Ini adalah ligamen ram-fibular muka dan salah dan ligamen-fibrum calcaneal. Kerosakan pada serat ini boleh mengakibatkan kerosakan teruk pada kaki.

Sekiranya pesakit yang mengalami gejala sakit di pergelangan kaki tidak dapat berunding dengan doktor pada masa itu, dia mungkin kehilangan kapasitinya.

Anatomi kaki

Osteochondrosis sering menjejaskan sendi kaki seseorang. Ini disebabkan oleh fakta bahawa terdapat sejumlah besar sendi-sendi kecil, ligamen dan kerosakannya agak mudah. Di kaki setiap orang terdapat sendi seperti:

 1. Interstisial.
 2. Metatarsal metatarsus
 3. Interplusar.
 4. Plusfalangovye.
 5. Interphalangeal.

Struktur kaki manusia

Dalam struktur anatomi kaki adalah sebilangan besar tulang. Kesemua mereka menyelubungi cecair artikular dan kartilaginus dan membentuk kapsul artikular di persimpangan. Struktur kaki ini memberikannya dengan tahap mobiliti yang tinggi. Oleh kerana terdapat sejumlah besar sendi kaki manusia, mereka boleh melakukan bukan sahaja sokongan, tetapi juga fungsi musim bunga.

Terdapat 2 jenis lengkungan kaki: berkubah dan membujur. Gerbang membujur terbentuk dari 5 tulang utama, yang menyimpang ke hadapan. Kerosakan pada salah satu tulang ini boleh menyebabkan perkembangan proses keradangan, bukan sahaja di sendi, yang terletak di sebelah kawasan yang rosak, tetapi beberapa di sekelilingnya. Atas dasar keradangan tersebut dapat mengembangkan osteochondrosis. Kedudukan kaki mungkin berbeza: normal, berkubah atau rata. Ia bergantung kepada lokasi peti besi.

Ligamen di kaki melakukan tugas penting dalam memperkuat sendi, tetapi mereka tidak memainkan peranan dalam menormalkan kerja lengkungan atas. Kumpulan mengawal kerja-kerja gerbang bawah. Khususnya, ligamen tumor-navicular dan aponeurosis plantar melakukan fungsi ini. Tisu otot kaki bawah mengambil bahagian dalam menyelaraskan kerja kaki.

Faktor penting dalam operasi normal kaki adalah bentuk tulang pesakit.

Senyawa Shin Bone

Osteochondrosis kaki pesakit sering menimbulkan kerosakan kepada sendi-sendi di antara tulang-tulang, mengakibatkan seseorang terjejas tisu bersama dan tulang rawan. Tulang kaki bawah tertakluk kepada pengaruh ini, kerana mereka membentuk sendi interbuttal di tempat hubungan antara satu sama lain. Osteochondrosis boleh menjejaskannya dengan tepat dan menyumbang kepada ubah bentuk tapak.

Kapsul sendi tibial agak padat dan terletak di satu sisi permukaan tulang. Peranti ini disokong oleh bungkusan yang cukup padat dan mengelilingi kapsul dari semua pihak. Sendi sedemikian memastikan kestabilan sendi yang tinggi dan menjadikannya tidak bergerak. Jarak antara tulang tidak berongga, tetapi diisi dengan lipatan berangin.

Tisu ini menyebar ke seluruh permukaan tibia dan menghubungkannya ke tulang tibia. Membran mempunyai bukaan khas yang melaluinya serat saraf dan vaskular. Lipatan yang terletak di bahagian bawah sendi adalah lebih padat dan lebih teguh dari yang di atas. Sendi interbuttal juga dibentuk oleh syndesmosis, yang dibentuk oleh artikulasi epifisis tulang shin. Sambungan ini benar-benar diliputi dengan ligamen padat kecil yang melekatkan radas ke tibia.