Utama / Pergelangan tangan

Struktur kaki

Reka bentuk berkubah dan banyak sendi kecil memberi kekuatan pada kaki, tetapi pada masa yang sama ia fleksibel dan anjal. Sendi subtalar adalah komponen penting mekanisme ini, sendi metatarsophalangeal diperlukan untuk berjalan, talus kaki memisahkan kaki dan kaki bawah. Struktur yang tidak selesa di bahagian bawah memberikan pergerakan seseorang dan berfungsi sebagai sokongan semasa berdiri.

Struktur sendi kaki

Metatarsus struktur tulang

Menurut anatomi, kumpulan ini termasuk beberapa sendi dan tulang tambahan kaki manusia, yang membentuk 3 jenis klac yang dipanggil sendi sphenoid-metatarsal:

 • Bahagian dalaman termasuk asas metatarsal 1 dan medial.
 • Medium - metatarsal ke-2 dan ke-3 dengan berbentuk baji pertengahan dan sisi.
 • Yang luar menggabungkan 4 dan 5 tulang metatarsal dan cuboid.

Tarsometatarsal sendi hampir tidak bergerak, membentuk pangkal kaki yang kukuh.

Interplusar

Sendi-sendi yang bergerak dari bahagian bawah yang terbentuk terdiri daripada asas-asas tulang belakang yang saling berbalik. Mereka terletak bersebelahan dan membaiki kapsul bersama. Ruang yang dihasilkan membentuk jurang metatarsal interosseous, di mana ligamen interosseous terletak untuk menyokong permukaan artikular. Sambungan interplusoptik tidak aktif.

Plusphalangeal

Struktur anatomi struktur merujuknya kepada jenis sfera. Ia termasuk sisi artikular kepala 5 tulang metatarsal dan pangkal phalanges. Bahagian-bahagian sendi mempunyai kapsul yang lemah meregangkan, bahagian belakang mereka dilekatkan di pinggir sendi. Di antara kepala terdapat tendon melintang. Jabatan ini di kaki sedang mengalami beban berat badan maksimum, jadi ia paling mudah terdedah kepada kecederaan.

Interphalangeal

Sambungan mudah alih menyatukan jari kaki: proksimal, perantaraan dan distal. Penampilan menentukan sikap mereka kepada kumpulan yang seperti blok. Di bawah, kapsul artikular tipis dikuatkan oleh ligamentum plantar, dan cagaran di sisi. Sendi tulang interphalangeal terlibat dalam meluruskan dan melenturkan jari kaki.

Interstisial

Perbezaan mereka disebabkan oleh anatomi kompleks sendi sinovial. Sendi yang disalin adalah diwakili oleh seluruh kumpulan yang membentuk tulang bahagian tarsal kaki. Seluruh kumpulan sendi bergerak serentak. Pergerakan utama mereka memberikan arah anteroposterior, dan juga bertukar ke luar dan ke dalam.

Subtaline

Ia terdiri daripada tumit (permukaan atas) dan pergelangan kaki (bahagian bawah) tulang kaki, sambungannya menyerupai bentuk silinder. Permukaan mereka ditutup dengan tulang rawan hyaline halus, di atas tepi yang membran artikulasi tulang yang tidak terikat dilampirkan. Di luar lokasi sekitar artikulasi beberapa perbaikan ligamen kecil dan menguatkannya.

Talno-heel-scaphoid

Kumpulan nodular terletak di hadapan sendi subtalar. Nama ini menunjukkan bahawa gabungan itu dibentuk oleh tiga muka: permukaan navicular, calcaneal, dan permukaan artikular tajuk. Ia adalah yang terakhir yang membentuk kepala, dan fossa membentuk dua baki: tulang sesamoid dan scaphoid. Permukaan artikular ditutup dengan tisu cartilaginous, tulang tulang yang dilekatkan oleh tepi.

Heel-cuboid

Bersama pelana terletak di antara tulang kuboid dan tumit. Kotak tulang belakang yang terikat terus di pinggir tulang rawan artikular. Diperkuat dengan tendon, artikulasi bergerak aktif. Sendi talonecaneus-navicular, bersama dengan sendi cuboid. Sendiri itu dipanggil sendi tarsal melintang. Walaupun secara fizikal sendi dipisahkan, mereka mempunyai tendon biasa.

Berbentuk baji

Beberapa formasi keras yang masuk ke dalam sendi dipanggil sendi berbentuk baji. Artikulasi ini diwakili oleh 3 jenis tulang sphenoid tarsus, cuboid dan scaphoid. Mereka semua bersatu dengan beg artikular yang melekat pada tepi tulang rawan. Sendi baji adalah sirip dengan subtalar, mereka boleh mengimbangi fungsi terjejas antara satu sama lain.

Anatomi tisu kaki

Kaki adalah anatomi kompleks. Struktur sedemikian tidak hanya terdiri daripada tulang, yang digabungkan menjadi sendi artikular. Kaki ini diperkuat dengan komponen tambahan: otot, tendon, tisu rawan dan ligamen. Untuk fungsi dan kepekaan yang betul, pembuluh darah dan saraf diperlukan. Setiap elemen kaki melakukan fungsi yang berbeza.

Tisu tulang rawan

Hujung komponen rangka di tempat tumpuan artikulasi rolling meliputi tulang rawan. Secara luar, mereka kelihatan seperti bahan putih yang padat. Tisu kartilaginus memberikan permukaan tulang penampilan yang lancar dan menggalakkan pergerakan yang lancar. Oleh kerana tisu penghubung, bahagian-bahagian struktur tulang tidak menggosok antara satu sama lain, jangan membuat bunyi dan tidak menyebabkan kesakitan semasa pergerakan.

Otot kaki

Kaki diperkuat oleh 19 otot yang berbeza, yang terletak di bahagian bawahnya. Mereka dibahagikan kepada 3 kumpulan, masing-masing yang bertanggungjawab untuk mengubah kedudukan serpihan individu:

Otot menyokong lengkungan kaki dan memberikan pengagihan beban yang betul.

2 otot yang terletak di permukaan belakang, terlibat dalam pergerakan jari kaki. Serabut otot yang lain dilekatkan pada tulang, mengambil bahagian dalam pergerakan kaki, tetapi mula berhampiran lutut dan tergolong dalam tibia. Nada otot yang melegakan atau berlebihan boleh mengakibatkan perubahan di lokasi bahagian-bahagian kerangka, yang berbahaya untuk sendi.

Tendon dan ligamen

Sendi tidak elastik mengelilingi dan menyokong sendi. Tulang segitiga (medial) meluas dari pergelangan kaki, yang tambahan - ram dan calcaneal-fibular terletak di sebelah luar. Tendon adalah elastik, mereka mengikat otot ke tulang. Vagina synovial adalah seperti berikut:

Tendon - hubungan yang menghubungkan antara tulang dan otot anggota badan.

 • Permukaan sisi adalah sarung tendon biasa pada otot peroneus.
 • Permukaan permukaan - tendon bebas:
  • vagina synovial tendon tibialis posterior;
  • tendon flexor jari.
Kembali ke jadual kandungan

Bekalan darah

Kaki ini diwakili oleh dua arteri utama: tibial posterior dan posterior. Mereka dibahagikan kepada banyak kecil, darah tersebar melalui mereka dalam semua tisu. Kembali ke jantung, darah disampaikan oleh urat: dangkal dan mendalam. Yang paling lama - vena saphenous terbesar melepasi sepanjang permukaan dalam dari kaki dari phalanx yang besar. Di permukaan luar berjalan yang kecil.

Serat saraf

Ia adalah saluran penyambung antara tisu dan otak, yang memastikan fungsi anggota badan yang tepat. Dengan menghantar isyarat kepada bahagian tengah, serat saraf mengawal otot dan tendon. Di kaki adalah 4 proses utama sel-sel saraf: saraf tibial posterior, peroneal yang dalam dan dangkal, gastrocnemius. Selalunya di kaki di bawah pengaruh tekanan mekanikal berlaku pelanggaran saraf.

Penyakit dan kecacatan

Beban yang tidak teragih dan kerumitan struktur boleh menyebabkan perubahan patologi dan pelbagai penyakit, yang diterangkan dalam jadual:

Fungsi, ciri struktur dan anatomi tulang kaki manusia

Kaki - bahagian bawah anggota bawah yang lebih rendah daripada seseorang yang melakukan fungsi sokongan apabila bergerak. Bahagian atas kaki, yang dilihat oleh seseorang ketika melihat kaki, disebut belakang. Bahagian bawah bersentuhan dengan sokongan mendatar - kaki (tunggal).

Anatomi kaki yang khusus adalah disebabkan oleh perkembangan phylogenetic mekanisme penyesuaian evolusi yang berkaitan dengan mendirikan berjalan.

Kaki sebagai sebahagian daripada rangka manusia

Man adalah satu-satunya spesies biologi yang mempunyai peranti kaki berkubah kompleks.

Juga, penyesuaian kaki adalah ciri-ciri seperti kaki sebagai:

 • tulang pendek dan besar jari-jari, dipaksa untuk menahan beban berterusan;
 • bahagian pemanjangan panjang yang panjang;
 • ketara kurang fleksibiliti dan mobiliti sendi berbanding dengan berus;
 • ketumpatan tulang yang tinggi, kulit dan lemak padat untuk melindungi tulang dan sendi dari kecederaan;
 • kelimpahan dan ketumpatan tinggi saraf endings, membolehkan untuk bertindak balas terhadap maklumat alam sekitar dan menyesuaikan dengan wajar pergerakan.

Ciri fisiologi dan fungsi kaki

Fisiologi dan tekanan yang berlebihan pada kaki adalah punca osteoartritis: ini adalah harga yang perlu dibayar seseorang untuk faedah kaki lurus. Adalah semulajadi bahawa kebanyakan orang mengalami arthritis yang berlebihan berat badan dan mempunyai profesion yang berkaitan dengan keperluan untuk berada di kakinya untuk masa yang lama dan tidak berjalan banyak.

Komponen anatomi kaki adalah struktur tulang (bingkai sokongan), unsur penghubung adalah sendi dan ligamen, dan otot yang memberikan pergerakan kaki.

Kejadian gangguan struktur dan fungsi dalam mana-mana kumpulan unsur mempunyai kesan negatif terhadap orang lain.

Fungsi utama kaki adalah:

 • sokongan semasa perjalanan;
 • meratakan gelembung tubuh semasa berlari, kerja fizikal dan senaman (disediakan dengan peti besi), yang melindungi tulang dan organ pendengaran dari trauma semasa pergerakan;
 • bantuan dalam menyesuaikan postur dan kedudukan bahagian badan semasa postur tegak.

Tulang kaki manusia

Kaki mengintegrasikan jabatan berikut:

 • tarsus (bahagian belakang tibia), tarsus terdiri daripada 5 tulang;
 • tarsus (bahagian pertengahan yang membentuk lengkungan elastik) termasuk 5 tulang;
 • falanges jari, termasuk 14 tulang.

Oleh itu, 26 tulang membentuk kaki, dan setiap tulang mempunyai nama.

Kebanyakan orang juga mempunyai 2 sesamoid kecil. Dalam kes yang jarang berlaku, kaki termasuk 1-2 tambahan, tulang tidak disediakan secara anatomi, sering memberi masalah kesihatan pemilik kaki mereka.

Tarsus tulang

Tulang adalah tulang yang paling tinggi terletak pada kaki dan bahagian atasnya membentuk pergelangan kaki:

 • Bone tidak mempunyai tendon atau otot yang dilampirkan.
 • Ia mempunyai 5 permukaan artikular di mana lapisan rawan hyaline terletak.
 • Juga, tumit mempunyai banyak permukaan artikular (6 keping), ia mempunyai pelbagai ligamen yang terikat dengannya, dengan kelemahan yang sering dikaitkan dengan pembentukan flatfoot.
 • Tendon Achilles dilampirkan pada akhir belakang cembung.

Scaphoid membentuk bahagian dalam kaki dengan merapatkan sendi, doktor menentukan tahap flatfoot:

 • Mengambil bahagian dalam pembentukan lengkungan anatomi.
 • Bergabung dengan talus.
 • Tiga tulang berbentuk baji dipasang di hadapannya.
 • Tulang berbentuk baji dari hujung proksimal mempunyai permukaan artikular untuk komunikasi dengan tiga tulang metatarsal pertama.

Bentuk tulang kuboid dimasukkan ke dalam tarsus atas bahagian dalam.

Metatarsal atau tulang metatarsal

Walaupun lima tulang tubular ini berbeza dengan diameter dan panjang (yang paling tebal dan terpendek adalah tulang pertama, yang paling panjang - yang kedua), struktur mereka adalah sama.

Mereka termasuk:

Badan-badan tulang ini kelihatan seperti piramid dengan tiga tepi, dan kepala mempunyai bulat depan. Permukaan artikular pada kepala tulang metatarsal dihubungkan dengan falang bawah jari-jari, dan pada pangkal tulang - dengan tarsus anterior.

Jari fasa

Dengan analogi dengan berus, jari kaki hanya mempunyai fungsifal proksimal (lebih rendah) dan distal (atas), dan jari-jari yang tinggal mempunyai tiga fasaxes (perantaraan, proksimal dan distal), yang disambungkan oleh sendi bergerak. Ini biasanya tulang-tulang tubular kecil dan tipis.

The phalanx kaki kelihatan lebih pendek dan tebal daripada tangan. Hal ini disebabkan oleh hakikat bahawa kaki tidak memerlukan kelenturan dan perkembangan kemahiran motor halus, dari jari, tetapi memerlukan kekuatan dan keupayaan untuk menahan beban jangka panjang.

Seperti tulang metatarsal, tulang-tulang falanga jari-jari kaki dilindungi oleh jumlah yang agak kurang daripada tisu lembut, jadi mereka mudah teraba, terutama pada orang yang kurang lemak, yang kaku.

Tulang kaki Sesamoid

Dua tulang tersebut terletak pada ketebalan tendon ibu jari di persimpangan tulang metatarsal dengan fungsional proksimal ibu jari. Mereka menjejaskan keterukan peti besi.

Dalam radiografi kaki, mereka muncul dalam gambar sebagai butiran bahan asing dalam ketebalan ligamen. Kadang-kadang tulang ini mempunyai bentuk bercabang (ini kedua-duanya diberikan sejak lahir dan akibat kecederaan).

Tambahan atau Super Bones

Tulang tibial luaran yang paling biasa (12% daripada penduduk, di kalangan wanita, hampir dua kali ganda), yang dihubungkan dengan tulang rawan navikular atau ligamen. Dimensinya berubah-ubah; Bagi orang yang mempunyai tulang yang besar, ia mengalir dengan kuat ke bawah, yang melibatkan pemotongan berterusan kawasan ini dengan kasut. Kadang-kadang ia terdapat dalam atlet profesional.

7% daripada populasi mempunyai tulang segi tiga. Apabila X-ray dapat dikelirukan dengan patah tulang. Garis perbatasan yang tidak rata dan sakit yang menumpukan dengan jelas menandakan patah tulang, garis lurus, walaupun sempadan menunjukkan kehadiran tulang segitiga.

Ciri sendi, ligamen dan tulang rawan

Untuk pergerakan kaki adalah kompleks kompleks sendi - interdispaceous, tarsometatarsal, metatarsal-phalangeal dan interphalangeal.

Sendi interstitial

Mereka menyedari hubungan antara tulang tarsus.

Gelang kaki adalah titik tertinggi dari kaki:

 • Dibentuk oleh permukaan artikul talus dan garpu tulang belikat yang disolder ke dalamnya.
 • Sendiri ini bertanggungjawab keupayaan untuk menarik kaki ke bawah atau, sebaliknya, secara menegak ke atas.
 • Salah satu ciri gabungan itu ialah hakikat bahawa kanak-kanak dan remaja diberi pergerakan lebih mudah ke atas, dan kepada orang-orang yang berumur selepas selesai pembentukan kerangka - ke bawah.
 • Sudut kemungkinan pergerakan sendi dapat mencapai 90 darjah.

Sendi subtalar mempunyai bentuk silinder, dibentuk oleh bahagian-bahagian posterior talus dan calcaneus, terdapat ligamen pendek.

Secara bersamaan dengannya kerja sendi bulat-bulat trombosit. Paksi yang dibentuk oleh sepasang sendi ini berfungsi sebagai pusat untuk pembesaran dan pronasi kaki.

Sendi Tarsometatarsal

Sendi-sendi kumpulan ini menghubungkan bahagian-bahagian tarsus antara satu sama lain dan dengan tulang-tulang tarsus. Kebanyakannya mempunyai permukaan articular rata dan mobiliti yang sangat rendah.

Selain sendi, banyak ligamen yang bertanggungjawab untuk kestabilan bahagian kaki ini, yang kebanyakannya dilekatkan pada tumit dan bahagian luar kaki. Yang terbesar dari mereka menghubungkan calcaneus dengan bahagian proksimal semua tulang tarsus (kecuali yang dikaitkan dengan ibu jari).

Sendi interplusar

Mereka mempunyai bentuk permukaan rata dan mengikat sisi tulang metatarsal.

Mereka berfungsi sebagai ligamen sambungan:

Sendi Plusphalangeal

Membentuk belakang falang proksimal dan kepala bulat metatarsal. Walaupun bentuk bulat, sendi-sendi ini mempunyai pergerakan yang agak rendah (tetapi masih unggul tarsome-metatarsal).

Pada orang yang lebih tua, deforming osteoarthrosis adalah sangat biasa, yang biasanya menunjukkan dirinya sebagai benjolan yang menyakitkan di bahagian dalam fasax proksimal ibu jari (oleh itu, sendi metatarsophalangeal dipengaruhi).

Dalam keradangan sendi (arthritis), sebagai tambahan kepada tanda-tanda edema yang terdapat pada sendi terjejas, terdapat juga peningkatan suhu badan (kedua-dua umum dan di kawasan sendi terjejas) dan sakit yang sangat tajam yang menyeret perhatian penuh pesakit kepada dirinya sendiri, terutamanya dengan peningkatan beban kaki. Kesakitan mungkin mengganggu tidur.

Sendi Interphalangeal

Mereka menyambungkan falang jari, mempunyai pergerakan yang agak tinggi, tetapi lebih rendah daripada sendi analog jari tangan. Mereka bertanggungjawab untuk kemungkinan perpanjangan dan pelanjutan jari.

Otot dan saraf kaki

Sistem otot kaki termasuk otot permukaan plantar dan permukaan dorsal. Otot yang menyambungkan kaki dengan kaki itu layak sebagai otot kaki.

Otot plantar dibahagikan kepada beberapa kumpulan:

 • Kumpulan luar terdiri daripada dua buah otot, memberikan kelonggaran dan penculikan jari kecil (mereka dilampirkan pada phalanx yang lebih rendah).
 • Dalam dalaman - tiga otot yang bertanggungjawab untuk pergerakan ibu jari (flexing, menonjol dan menambah). Mereka menyambungkan falanx jari yang lebih rendah dengan tulang tarsus dan metatarsus.
 • Kumpulan pertengahan terdiri daripada beberapa otot, yang fungsinya adalah untuk melenturkan, menonjol dan mengetatkan jari-jari. Otot plantar yang bertanggungjawab untuk melenturkan jari dipanggil flexors pendek. Otot plantar lebih kuat dan lebih tahan lama daripada otot belakang, kerana mereka juga menanggung beban besar untuk mengekalkan lengkungan.

Permukaan belakang termasuk dua otot, yang dipanggil extensors pendek:

 • Salah satunya dikaitkan dengan ibu jari, yang kedua - dengan selebihnya.
 • Apabila menggerakkan kaki ke depan, kerja ekstensor pendek berfungsi.
 • Pada satu hujung, mereka dilampirkan pada falang bawah jari, dan yang lain kepada calcaneus.

Fisiologi sistem peredaran darah

Arteri plantar medial dibahagikan kepada dua alur: salah satu yang membekalkan darah ke flexor jari, dan yang lain ke otot yang mengarah ke ibu jari. Arteri plantar sisi yang lebih luas dan bercabang menyuburkan pelbagai otot kaki.

Arteri belakang dibahagikan kepada dua cabang - satu berjalan antara ibu jari, yang lain - jauh ke dalam tunggal, bergabung dengan lengkung plantar.

Arteri metatarsus dibahagikan kepada 4 plantar (jari telunjuk terus, meregang ke sisi jari) dan 4 belakang.

Pembuluh kaki kaki dibahagikan kepada:

Struktur kaki

Anatomi kaki bawah termasuk dua tulang tibial tubular - besar dan kecil.

Tubuh tibia kecil juga mempunyai bentuk segitiga yang panjang, tetapi lebih nipis. Diafisis atasnya dilampirkan pada tulang tibia.

Penyakit kaki

Osteoarthritis atau ubah bentuk osteoarthritis

Arthrosis adalah penyakit degeneratif sendi, di mana kekurangan nutrisi tulang rawan artikular membangkitkan ubah bentuk tulang dan proses keradangan dalam kulit tulang rawan. Rawatan ubat utama adalah ubat anti-radang nonsteroid.

Adalah dinasihatkan untuk menggabungkan ubat dengan terapi fizikal perubatan dan prosedur fisioterapi. Dalam sebarang kes, rawatan ditetapkan selepas radiografi kaki.

Radang sendi atau radang sendi

Arthritis - dicirikan oleh keradangan dalam tisu tulang rawan sendi dalam kombinasi dengan edema. Penyakit ini mungkin mempunyai sebab yang berbeza, tetapi paling sering mereka sama ada berkaitan dengan penyakit metabolik (gout, diabetes), atau mempunyai sifat berjangkit.

Ubat untuk arthritis bertujuan untuk menghapuskan keradangan dan termasuk:

 • antibiotik;
 • chondroprotectors;
 • dan ubat-ubatan anti-radang nonsteroid.

Kecacatan kaki

Terdapat pelbagai jenis kecacatan kaki:

 • The clubfoot biasanya mempunyai sebab dalam kekurangan tonus otot kaki atau penataan kaki yang salah apabila belajar berjalan, tetapi ia juga boleh menjadi kongenital.
 • Hollow kaki adalah akibat daripada kelumpuhan, dicirikan oleh hipertropi lengkung membujur dan penglihatan visual kaki. Rawatan - gimnastik khas dan sisipan ortopedik.
 • Flatfoot - pengembangan tarsus dan meratakan gerbang. Ia berlaku dengan peningkatan beban dalam kombinasi dengan keanjalan otot lengkung yang tidak mencukupi. Diiringi dengan peningkatan jarak melintang antara tulang tarsus.
 • Kaki kuda adalah akibat kelumpuhan otot trisep tibia, yang dicirikan oleh lokasi kaki pada sudut bodoh ke tibia. Di negeri ini, fungsi peraturan kaki terganggu.
 • Kaki tumit, berbeza dengan kuda, kaki membentuk sudut akut dengan kaki. Keadaan ini adalah kedua-dua kongenital dan akibat lumpuh. Dalam kes pertama, penyebabnya adalah pelanggaran kedudukan janin pada rahim. Kaki ini diselaraskan dengan plaster cast.

Galls dan formasi lain pada tulang kaki:

 • Boning pada tulang (exostosis) adalah patologi asal usul tidak diketahui, penampilan tumbukan di bahagian bawah tumit. Pada mulanya ia hanya terdiri daripada tulang rawan, dengan masa garam pepejal kalsium disimpan di sekitar tulang rawan.
 • Osteophytes of bone - spin outgrowths pada tulang. Yang paling biasa adalah osteophytes dari calcaneus, membangun selari dengan proses keradangan di tendon Achilles. Mungkin, faktor keturunan terlibat dalam berlakunya patologi (kerap berlaku dalam keluarga langsung).

Kecederaan kaki

Patah tulang kaki

Berhubung dengan simptom-simptom patah tulang, ia mesti dikatakan kerana banyaknya tulang di kaki dan pembezaan beban beban yang besar, gejala-gejala yang memperlihatkan diri mereka berbeza-beza bergantung kepada anatomi lesi.

Tetapi terdapat manifestasi sejagat:

 • anjakan kedudukan kaki (permukaan dalaman yang kelihatan apabila dilihat dari atas + diimbangi pada satah mendatar);
 • sakit (sifat berubah-ubah bergantung kepada sifat kecederaan);
 • tergesa-gesa darah ke kaki dan bengkak kaki.

Tulang metatarsal adalah mangsa yang paling biasa patah tulang (kerana keanehannya - struktur tiub, kehalusan, serta keperluan untuk mengekalkan lengkungan anjal, yang mana terdapat masalah dengan otot-otot lambat yang kurang terlatih).

Pesakit mungkin kadang-kadang tidak menyedari kerosakan pada tulang kecil tarsus (rasa sakit yang jelas dan gangguan bentuk kaki tidak selalu hadir).

Fraktur longu (3-6 bulan) talus tumbuh bersama kerana aliran darah yang tidak berkembang di zon ini dan fakta bahawa tulang ini menyumbang kepada peratusan terbesar berat badan. Fangal jari tumbuh bersama dengan cepat (sebulan dan setengah).

Menurut ICD-10, fraktur kaki dikelaskan kepada:

 • patah ibu jari (tertutup dan terbuka);
 • patah jari lain (tertutup dan terbuka);
 • fraktur tidak ditentukan (tertutup dan terbuka);
 • pelbagai kecederaan kaki (tertutup dan terbuka).

Pecah rekursi

Tanda-tandanya ialah:

 • menembak sakit di tapak ubah bentuk;
 • bengkak seluruh anggota badan, dan bukan hanya lokasi lesi;
 • perubahan bentuk.

Patah kaki tertutup

Selalunya ia menjejaskan tulang metatarsal (mekanikal memerah dari atas) dan tumit (kedua-dua kaki bersama-sama) dalam kes pendaratan yang gagal. Kurang kerap menjejaskan talus dalam kombinasi dengan kaki bawah. Ia sering berpecah, boleh disertai oleh anjakan.

Fraktur Jones

Mempengaruhi tulang metatarsal luaran. Disebabkan oleh aliran darah yang pelit, kira-kira 20% kes fraktur Jones tidak tumbuh bersama (dan secara umumnya jenis kecederaan ini dicirikan oleh penyembuhan yang perlahan).

Pada kumpulan risiko termasuk orang yang terlibat secara profesional dalam menari, dan wanita yang banyak berjalan di tumit tinggi. Dalam ketiadaan berat sebelah, anggota yang cedera dibungkus sehingga 3-4 minggu; Dengan peralihan yang sensitif semasa menjalani pembedahan.

Tekanan patah

Berlaku dengan senaman fizikal yang berlebihan pada kaki yang tidak disediakan. Ia berbeza dari keretakan lain dengan kemudahan pengesanan apabila meraba dan meningkatkan kesakitan ketika beban di kaki.

Pecah tulang kaki pada kanak-kanak

Kebiasaannya, tulang kaki pada kanak-kanak memecahkan akibat melompat dengan pendaratan pada kaki lurus. Oleh sebab keanjalan tulang kanak-kanak yang lebih besar, kekerapan fraktur mereka lebih rendah daripada orang dewasa. Tulang fatal atau tumit biasanya rosak. Rawatan ini tradisional dan termasuk gabungan prosedur gypsum dan physiotherapeutic.

Sendi kaki: anatomi, struktur sendi, aliran darah

Anatomi sendi kaki

Struktur anatomi kaki manusia dibahagikan kepada 3 bahagian dan mempunyai perbezaan kecil dari tangan, tetapi beberapa jabatan dipanggil berbeza:

 • Tarsus. Bahagian ini termasuk tulang interplusus. Komponen utama: tulang calcaneal dan ramus, yang lebih besar dalam saiz, sphenoid, scaphoid, dan tulang kuboid lebih kecil. Tulang (interosseous) terbentuk di tibia dan tergolong dalam pergelangan kaki.
 • Plyusa. Bahagian kaki manusia, tulang aksesori, terletak di tengah. Lima tulang dalam bentuk tiub, sampai ke jari dan membentuk metatarsus. Bahagian bersama jabatan ini bertanggungjawab untuk pergerakan phalanges. Ia juga membantu untuk memastikan tahap peti besi yang betul.
 • Phalanges (jari). Sendi menyambung jari di antara mereka, yang membolehkan mereka bergerak dengan bebas. Jabatan ini dibentuk oleh 14 tulang. Terdapat 2 tulang dalam komposisi ibu jari, dan 3 selebihnya. Dengan bantuan mereka, seseorang dapat mengekalkan kedudukan tubuh di angkasa, untuk membuat gerakan mudah.

Kaki manusia dibentuk oleh tiga bahagian: tarsus, plusus, dan jari. Anatomi setiap bahagian adalah khas dan terdiri daripada beberapa tulang.

kelas = "fa fa-hand-o-right"> Tarsus terdiri daripada tulang ramus, calfaneal skaphoid, cuboid dan sphenoid. Talus melaksanakan fungsi menyertai kaki dan kaki.

Ia mempunyai struktur berikut: badan, kepala dan leher. Blus talus diperlukan untuk menyambung tibia dan tarsus.

Calcaneus, bahagian bawah bahagian bawah dari tarso, adalah yang terbesar dari semua tulang kaki. Scaphoid memudahkan penentuan ketinggian lengkungan kaki.

Tulang cuboid menghubungkan semua tulang tarsus. Bahagian hadapan terdiri daripada tulang sphenoid.

kelas = "fa fa-hand-o-right"> Plyus dibentuk oleh lima tulang. Mereka semua mempunyai bentuk tubular. Yang paling lama adalah yang kedua, dan yang paling tebal adalah yang pertama. Mereka mudah untuk disiasat, kerana ia dilindungi di atas dengan lapisan kulit yang nipis.

kelas = "fa fa-hand-o-right"> Jari terdiri daripada falanges. Ibu jari dibentuk oleh dua phalanges, dan selebihnya - tiga. Kadang-kadang phalanxes jari kecil tumbuh bersama, jadi hanya dua phalanges yang dapat dilihat pada x-ray.

Struktur kompaun

Anklestop

Dengan bantuan sendi, kejatuhan tulang serentak berlaku. Yang terbesar adalah pergelangan kaki, yang menghubungkan 3 tulang besar.

Tubuh ini membantu seseorang untuk membuat gerakan perantaraan kaki naik dan turun, serta memutarnya. Tulang yang tersisa lebih kecil, tetapi juga memberi keanjalan pada kaki.

The pergelangan kaki mengandungi tulang ram dan dua tibia. Di samping mereka adalah pergelangan kaki yang ditetapkan.

Dari tepi diletakkan bersama dan ligamen yang dilekatkan pada rawan yang menutupi permukaannya.

Peralatan ligamen kaki

Pergerakan kaki manusia disebabkan oleh fakta bahawa ia terdiri daripada beberapa sendi: pergelangan kaki, subtalar, ram-calcaneal-scaphoid, tarsus-metatarsal, metatarsophalangeal dan interphalangeal. Setiap sendi ini menjalankan fungsi khususnya.

Sendat buku lali

Struktur sendi buku lali adalah seperti berikut: ia terdiri dari tulang-tulang kaki dan australia. Ia mempunyai bentuk blok. Struktur sendi buku lali membolehkannya melakukan gerakan seperti: perpanjangan dan lanjutan. Selain itu, sudut antara dua titik ekstrem mencapai 90 °.

Di bahagian belakang sendi, blok talus sedikit menyempitkan, oleh itu, semasa fleksi kaki, paksaan dan penculikan berlaku. Permukaan sendi pergelangan kaki ditutup dengan pelbagai ligamen dan tendon yang melaksanakan fungsi pelindungnya.

Di bahagian dalam ligamen akan keluar dari buku lali medial. Tetapi di luar penguatan sendi pergelangan kaki berlaku dengan bantuan ligamen yang berasal dari fibula.

Anatomi sendi ini mempunyai ciri-ciri sendiri. Oleh itu, semasa kelahiran, dia lebih melengkung di belakang kaki, dan pada orang dewasa, sebaliknya, di bahagian plantar.

Sendi subtalar

Ia terdiri daripada tumit dan talus. Ia mempunyai bentuk silinder. Ia mempunyai tahap mobiliti yang rendah. Di atasnya ia melindungi ligamen, yang mana sendi dilindungi daripada pelbagai kecederaan.

Parano-calcaneus-navicular joint

Anatomi sendi ini adalah seperti berikut: termasuk pergelangan kaki, tumit, dan scaphoid. Pergerakan berlaku serentak dengan sendi subtalar, kerana ia diartikulasikan dengan cara ligamen. Dengan usia, penurunan gerbang kaki berlaku. Oleh itu, selalunya kanak-kanak berusia satu tahun, yang baru sahaja berjalan, meletakkan kaki bukan pada permukaan keseluruhan, tetapi hanya pada kaki depan.

Sendi Tarsometatarsal

Skema kaki manusia menunjukkan bahawa sendi sedemikian terletak di antara tulang metatarsus dan tarsus. Mereka bersaiz kecil dan mempunyai bentuk yang agak rata. Mobiliti mereka terhad. Kerana kenyataan bahawa pada permukaan setiap sendi adalah banyak ligamen, tulang metatarsus hampir terhubung rapat antara satu sama lain, membentuk pangkal kaki yang kukuh.

Plus-phalangeal sendi

Struktur kaki manusia termasuk sendi metatarsophalangeal, yang mempunyai bentuk sfera dan mobiliti yang rendah. Pembentukan mereka berlaku akibat gabungan dari kepala tulang metatarsus dan pangkal phalanges.

Keperluan untuk sendi itu adalah bahawa ia memberikan kelonggaran dan pelanjutan jari. Dari atas mereka ditutup dengan sebilangan besar berkas.

Sendi interphalangeal terletak di antara falanges jari-jari. Jika mereka mempunyai pergerakan bersyarat pada lengan mereka, maka pada kaki mereka sendi-sendi sedemikian praktikal tidak bergerak.

Mobiliti kaki menyediakan beberapa sendi - pergelangan kaki, subtalar, ram, calcaneal, navicular, tarsus-metatarsal, metatarsophalangeal dan interphalangeal.

Sendi pergelangan kaki dibentuk oleh tulang tibia dan talus. Permukaan artikular tulang pada kaki bawah dan pergelangan kaki mereka, seperti garpu, melampirkan blok talus.

Gelang kaki mempunyai bentuk blok. Dalam sendi ini, sekitar paksi melintang yang melalui blok talus, adalah mungkin: lenturan (pergerakan ke arah permukaan plantar kaki) dan lanjutan (pergerakan ke arah permukaan belakangnya).

Besarnya pergerakan dalam lekapan dan lanjutan mencapai 90 °. Kerana fakta bahawa blok di bahagian belakang sempit agak, dengan lenturan kaki, ia menjadi mungkin untuk membawanya kembali dan sebagainya.

Sendi diperkuat dengan ligamen yang terletak di bahagian dalam dan luarnya. Ligan medial (deltoid) yang terletak di bahagian dalam adalah kira-kira segi tiga dan meluas dari malleolus medial ke arah tulang skapoid, talus dan tumit.

Di sisi luar terdapat juga ligamen yang berlari dari fibula ke talus dan tulang-tulang calcaneal (ligamen anterior dan posterior ligamen fibus dan ligamen-fiben calcaneal). Salah satu sifat ciri ciri sendi ini ialah pada orang dewasa ia mempunyai pergerakan yang lebih tinggi ke arah permukaan plantar kaki, sedangkan pada anak-anak, terutama pada bayi yang baru lahir, itu adalah di belakang kaki.

Sendi subtalar terbentuk oleh talus dan calcaneus, yang terletak di bahagian posterior. Ia mempunyai bentuk silinder (agak lingkaran) dengan paksi putaran dalam satah sagittal. Sendi dikelilingi oleh kapsul nipis, dilengkapi dengan berkas kecil.

Di rantau anterior antara tulang talus dan tumit adalah sendi ram-heel-navicular. Ia dibentuk oleh ketua talus, tulang tumit (dengan permukaan artikular anterior-superior) dan tulang scaphoid.

Sendi talonecaneus-navicular mempunyai bentuk sfera. Pergerakan di dalamnya dan dalam sendi subtalar adalah berkaitan secara fungsional; mereka membentuk satu artikulasi gabungan dengan paksi putaran yang mengalir melalui kepala talus dan tubercle calcaneal.

Sekitar paksi ini, prononopronasi berlaku (pronatio: lat Prono, pronatum membongkok ke hadapan) - pergerakan putaran anggota badan atau sebahagian daripadanya (misalnya, lengan, tangan, atau kaki) ke dalam, i.e. ini adalah putaran anggota badan di sekeliling paksi panjangnya supaya permukaan depannya adalah sekitar.

Klik untuk maklumat lanjut.

dan supinasi supine (lat supino, terbalik supinatum, miring kembali) - pergerakan putaran anggota badan atau bahagian luarnya.

Sebagai contoh, penambahan tangan adalah pergerakannya ke arah kedudukan di mana ia menunjuk ke atas.

Klik untuk maklumat lanjut.

kaki; pelbagai gerakan mencapai kira-kira 55 °. Kedua-dua sendi diperkuat oleh sindesmosis kuat dan syndesmoses (Greek

syndesmos - ligament) - sambungan tulang melalui tisu penghubung berserabut tebal.
.

Klik untuk maklumat lanjut.

- tali leher talonecokular interosseous. Salah satu ciri usia kedudukan tulang dan pergerakan mereka dalam sendi kaki ialah dengan usia, kaki agak menembusi dan lengkungan dalamannya diturunkan.

Kaki kanak-kanak, terutamanya pada tahun pertama kehidupan, mempunyai kedudukan yang jelas indentatif, dengan hasil bahawa kanak-kanak itu, ketika ia mulai berjalan, sering meletakkannya tidak pada keseluruhan permukaan plantar, tetapi hanya pada pinggir luar.

Sendar tarsus-metatarsal terletak di antara tulang-tulang tarsus, serta di antara tulang-tulang tarsus dan metatarsus. Sendi-sendi ini adalah kecil, kebanyakannya rata, dengan pergerakan yang sangat terhad.

Pada permukaan plantar dan dorsal ligamen kaki telah berkembang dengan baik, di antaranya perlu diperhatikan syndesmosis kuat - ligamentum plantar panjang, yang berasal dari calcaneus ke pangkal tulang metatarsal II-V.

Oleh kerana banyak ligamen tulang tarsal (navicular, cuboid dan tiga berbentuk baji) dan I - V, tulang metatarsus nyaris tidak bergerak saling berhubungan dan membentuk dasar pepejal yang dipanggil kaki.

Sendi plus dan phalangeal mempunyai bentuk sfera, tetapi mobiliti mereka agak kecil. Mereka dibentuk oleh kepala tulang metatarsal dan asas-asas falang proksimal jari kaki. Kebanyakan mereka boleh membengkok dan jari-jari lentur.

Sendi Interphalangeal


Sendi interphalangeal kaki terletak di antara falang individu jari-jari dan mempunyai bentuk blok; Pada masa yang sama mereka diperkuat dengan ligamen cagaran.

Fungsi apa yang dilakukan oleh tendon?

Ligam longitudinal plantar sangat penting. Ia terletak di antara tulang (calcaneal dan metatarsal).

Ia dicirikan oleh bilangan cawangan, untuk mengukuhkan lengkungan tali longitudinal dan melintang, yang menyokong fungsi organ tersebut. Perubahan pada kaki manusia menunjukkan kaki rata, yang sukar disembuhkan, terutama pada orang dewasa.

Tambahan ligamen juga membaiki sendi-sendi kaki, yang membantu seseorang berjalan lurus dan membawa beban pada saat-saat mendaki atau berjoging. Di bahagian belakang anggota bawah adalah tulang tumit terbesar dari kaki, yang berbentuk segitiga.

Ia tidak berkaitan dengan kerja sendi buku lali, tetapi dengan tekanan pertolongan pada anggota badan dikawal.

Otot dan makna mereka

Otot Tibial dan ekstensor di depan, digunakan untuk menggerakkan kaki dan jari. Otot-otot kumpulan luar membantu fleksi sisi tulang kaki: fibular.

Tambahan kumpulan otot besar di bahagian belakang dan juga membantu membengkok dan melenturkan jari-jari. Juga, tendon Achilles menyumbang kepada kelonggaran kaki.

Ekstensor jenis pendek terletak di bahagian belakang kumpulan otot, bermula pada tumit dan mengawal pergerakan semua tetapi jari kaki jari kaki. Faraj sinovial tendon tibialis posterior terletak di belakang pergelangan kaki medial.

Anatomi kaki bukan sahaja terdiri daripada tulang dan sendi, tetapi juga otot. Mereka dilampirkan dengan tendon kepada pelbagai tulang pada permukaan kaki manusia. Sebagai peraturan, permulaan otot kaki berlaku dari kaki bawah. Bahagian atas kaki terdiri daripada dua otot, dengan masing-masing mempunyai fungsi tersendiri: satu memanjangkan jari, yang lain memanjangkan ibu jari. Mereka berasal dari bahagian dalam tumit.

Bahagian plantar kaki termasuk beberapa otot: dalaman, luaran, dan tengah. Keperluan untuk otot dalaman ialah mereka menentukan gerakan ibu jari kaki manusia. Permulaan otot berasal dari tulang metatarsus.

Keistimewaan otot luaran adalah bahawa mereka bertindak pada jari kelima jari - jari kecil. Mereka termasuk dua otot: satu - menghilangkan jari, kedua - membengkokkannya. Mereka dilampirkan pada phalanx jari terakhir.

Kumpulan pertengahan otot termasuk otot yang paling perlu dan penting. Lagipun, dengan bantuan mereka, beberapa jari dipasang dalam gerakan sekali gus (2, 3, 4). Fungsi otot sedang dalam proses fleksi, maklumat dan pencairan kaki jari kaki.

Mengapa kita memerlukan rawan?

Overstrain dan geseran geseran kuat dilindungi oleh tulang rawan, mereka menyerap kejutan dan mengurangkan beban pada sendi. Rawan membantu kepala untuk meluncur dan bergerak dengan mudah, dan mereka juga ditutup dengan gris, kekurangan yang menghalang pergerakan sendi. Lama kelamaan dan di bawah pengaruh patologi, organ boleh mengeras dan tumbuh bersama.

Penyakit Kaki

Seseorang perlu bergerak banyak pada siang hari, akibatnya, pada petang kaki kaki menyakitkan, dan ini memberi kesan kepada kesihatan kaki. Kelebihan beban anggota badan adalah penyebab utama penyakit.

Berat kelebihan menimbulkan tekanan tambahan pada sendi.

Penyebab utama kesilapan kedua berhenti - berat badan berlebihan, terutamanya jika terdapat keghairahan berat badan pada siang hari tanpa rehat. Berat kelebihan merosakkan nada otot, menimbulkan gangguan metabolik dan peredaran darah.

Di sebelah kaki ibu jari di penjahat terdapat dua tulang yang sangat kecil yang membantu dengan beban pada kaki. Jika terdapat patologi tulang-tulang ini, misalnya, patah tulang sesamoid menyebabkan sakit tajam yang teruk.

Sesamoid tulang boleh menahan beban besar. Perubahan patologi utama:

 • Kecederaan:
  • keseleo;
  • patah tulang;
  • rehat ligamen.
 • Penyakit:
  • arthritis;
  • berpunca;
  • tendonitis;
  • jagung;
  • sesamoiditis;
  • plantar fasciitis, dsb.

Anatomi kaki

Jika kita menganggap kaki secara keseluruhan, maka, seperti di mana-mana jabatan lain sistem muskuloskeletal manusia, kita boleh membezakan tiga struktur utama: tulang kaki; ligamen kaki yang memegang tulang dan membentuk sendi; otot kaki.

Tulang kaki

Rangka kaki terdiri daripada tiga bahagian: tarsus, metatarsus dan jari kaki.

Tarsus tulang

Bahagian posterior tarsus terdiri daripada ramus dan calcaneus, anterior - navicular, cuboid dan tiga sphenoid.

Talus terletak di antara distal

Calcaneus merupakan bahagian bawah tarso. Ia mempunyai bentuk yang lebih panjang, panjang dan panjang dan merupakan yang paling besar di antara semua tulang kaki. Ia membezakan badan dan menonjol tulang tumit yang dapat dipanjangkan dengan baik, menonjolkan posteriornya. Tulang ini mempunyai permukaan artikular yang digunakan untuk artikulasi dari atas dengan talus dan di hadapan dengan tulang kuboid. Di dalam calcaneus ada penonjolan - sokongan talus.

Tulang scaphoid terletak di pinggir kaki kaki. Ia terletak di hadapan talus, di belakang sphenoid dan di dalam tulang kuboid. Di pinggir dalaman, ia mempunyai tuberosity tulang navicular, menghadap ke bawah, yang dirasakan dengan baik di bawah kulit dan berfungsi sebagai titik pengenalan untuk menentukan ketinggian bahagian dalam lengkungan kaki membujur. Tulang ini cembung anterior. Ia mempunyai permukaan artikular yang di artikulasikan dengan tulang yang bersebelahan.

Tulang kuboid terletak di pinggir luar kaki dan articulates di belakang dengan calcaneus, di dalam dengan sphenoid navicular dan luaran, dan di hadapan dengan tulang metatarsal keempat dan kelima. Pada permukaan yang lebih rendah adalah alur, di mana terletak tendon otot peroneal panjang.

Tulang berbentuk baji (medial, pertengahan dan lateral) terletak di depan skapoid, di dalam bentuk berbentuk kubus, di belakang tiga tulang metatarsal pertama dan membentuk bahagian anteroposterior tarsus.

Tulang metatarsus

Setiap daripada lima tulang metatarsal mempunyai bentuk tubular. Mereka membezakan asas, badan dan kepala. Tubuh setiap tulang metatarsal menyerupai prisma trihedral dalam bentuknya. Tulang terpanjang adalah yang kedua, yang paling pendek dan paling tebal - yang pertama. Pada dasar tulang metatarsus ada permukaan artikular, yang berfungsi sebagai artikulasi dengan tulang tarsus, serta dengan tulang metatarsal yang berdekatan, dan pada kepala, permukaan artikular untuk artikulasi dengan proksimal

Tulang jari

Jari kaki terdiri daripada falanges. Seperti pada berus, jari kaki pertama mempunyai dua falang, dan selebihnya - tiga setiap satu. Selalunya, kedua-dua falangs jari jari kelima bersama-sama supaya rangkanya boleh mempunyai dua phalanges. Terdapat falang proksimal, tengah dan distal. Perbezaan yang signifikan dari falang tangan mereka adalah bahawa mereka pendek, terutama falal distal.

Di kaki, seperti pada tangan, terdapat tulang sesamoid. Di sini mereka dinyatakan lebih baik. Selalunya mereka dijumpai di persimpangan tulang metatarsal pertama dan kelima dengan falang proksimal. Sesamoid tulang meningkatkan faraj sisi metatarsus di bahagian anteriornya.

Peralatan ligamen kaki

Mobiliti kaki menyediakan beberapa sendi - pergelangan kaki, subtalar, ram, calcaneal, navicular, tarsus-metatarsal, metatarsophalangeal dan interphalangeal.

Sendat buku lali

Sendi pergelangan kaki dibentuk oleh tulang tibia dan talus. Permukaan artikular tulang pada kaki bawah dan pergelangan kaki mereka, seperti garpu, melampirkan blok talus. Gelang kaki mempunyai bentuk blok. Dalam sendi ini, sekitar paksi melintang yang melalui blok talus, adalah mungkin: lenturan (pergerakan ke arah permukaan plantar kaki) dan lanjutan (pergerakan ke arah permukaan belakangnya). Besarnya pergerakan dalam lekapan dan lanjutan mencapai 90 °. Kerana fakta bahawa blok di bahagian belakang sempit agak, dengan lenturan kaki, ia menjadi mungkin untuk membawanya kembali dan sebagainya. Sendi diperkuat dengan ligamen yang terletak di bahagian dalam dan luarnya. Ligan medial (deltoid) yang terletak di bahagian dalam adalah kira-kira segi tiga dan meluas dari malleolus medial ke arah tulang skapoid, talus dan tumit. Di sisi luar terdapat juga ligamen yang berlari dari fibula ke talus dan tulang-tulang calcaneal (ligamen anterior dan posterior ligamen fibus dan ligamen-fiben calcaneal).
Salah satu sifat ciri ciri sendi ini ialah pada orang dewasa ia mempunyai pergerakan yang lebih tinggi ke arah permukaan plantar kaki, sedangkan pada anak-anak, terutama pada bayi yang baru lahir, itu adalah di belakang kaki.

Sendi subtalar

Sendi subtalar terbentuk oleh talus dan calcaneus, yang terletak di bahagian posterior. Ia mempunyai bentuk silinder (agak lingkaran) dengan paksi putaran dalam satah sagittal. Sendi dikelilingi oleh kapsul nipis, dilengkapi dengan berkas kecil.

Parano-calcaneus-navicular joint

Di rantau anterior antara tulang talus dan tumit adalah sendi ram-heel-navicular. Ia dibentuk oleh ketua talus, tulang tumit (dengan permukaan artikular anterior-superior) dan tulang scaphoid. Sendi talonecaneus-navicular mempunyai bentuk sfera. Pergerakan di dalamnya dan dalam sendi subtalar adalah berkaitan secara fungsional; mereka membentuk satu artikulasi gabungan dengan paksi putaran yang mengalir melalui kepala talus dan tubercle calcaneal. Sekitar paksi ini adalah pronation

Sendi Tarsometatarsal

Sendar tarsus-metatarsal terletak di antara tulang-tulang tarsus, serta di antara tulang-tulang tarsus dan metatarsus. Sendi-sendi ini adalah kecil, kebanyakannya rata, dengan pergerakan yang sangat terhad. Pada permukaan plantar dan dorsal ligamen kaki telah berkembang dengan baik, di antaranya perlu diperhatikan syndesmosis kuat - ligamentum plantar panjang, yang berasal dari calcaneus ke pangkal tulang metatarsal II-V. Oleh kerana banyak ligamen tulang tarsal (navicular, cuboid dan tiga berbentuk baji) dan I - V, tulang metatarsus nyaris tidak bergerak saling berhubungan dan membentuk dasar pepejal yang dipanggil kaki.

Plus-phalangeal sendi

Sendi plus dan phalangeal mempunyai bentuk sfera, tetapi mobiliti mereka agak kecil. Mereka dibentuk oleh kepala tulang metatarsal dan asas-asas falang proksimal jari kaki. Kebanyakan mereka boleh membengkok dan jari-jari lentur.

Sendi Interphalangeal

Sendi interphalangeal kaki terletak di antara falang individu jari-jari dan mempunyai bentuk blok; Pada masa yang sama mereka diperkuat dengan ligamen cagaran.

Otot kaki

* Otot yang melekatkan tendon mereka pada pelbagai tulang kaki (otot tibial anterior, otot tibialis posterior, otot betis panjang, otot betis pendek, otot extensor panjang dan flexor jari kaki), yang bermula di kawasan kaki bawah, tergolong dalam otot betis dan diperiksa dalam artikel Anatomi Shin.

Di belakang kaki terdapat dua buah otot: jangkitan pendek jari dan pendek kaki pendek. Kedua-dua otot ini bermula dari permukaan luar dan dalaman calcaneus dan melekat pada falanxes proksimal jari-jari yang sama. Fungsi otot adalah untuk meluruskan jari kaki.

Di atas permukaan tapak kaki, otot terbahagi kepada kumpulan dalaman, luaran dan pertengahan.
Kumpulan dalaman terdiri daripada otot-otot yang bertindak pada kaki besar: otot yang menarik ibu jari; flexor pendek ibu jari dan otot yang memimpin ibu jari. Semua otot ini bermula dari tulang metatarsus dan tarsus, dan dilampirkan ke pangkal falanx proksimal ibu jari. Fungsi otot ini jelas dari nama mereka.
Kumpulan luar termasuk otot-otot yang bertindak pada kaki kelima kaki: otot yang menghilangkan jari kecil, dan flexor pendek jari kecil. Kedua-dua otot ini dilampirkan pada phalanx proksimal jari kelima.
Kumpulan pertengahan adalah yang paling penting. Ia termasuk: flexor jari yang pendek, yang dilampirkan pada falang tengah jari kedua ke kelima; otot persegi tunggal, melekat pada tendon flexor jari panjang; otot seperti cacing, serta otot belakang dan plantar, yang diarahkan kepada falanx proksimal jari kedua ke kelima. Semua otot ini berasal pada tulang tarsus dan metatarsus di sisi plantar kaki, dengan pengecualian otot seperti cacing, yang bermula dari tendon-flexor jari panjang. Kesemua mereka terlibat dalam membongkok jari kaki, serta membiak mereka dan mencampurkan.

Apabila membandingkan otot-otot plantar dan permukaan dorsal kaki, jelas kelihatan bahawa bekas lebih kuat daripada yang kedua. Ini disebabkan oleh perbezaan fungsi mereka. Otot-otot permukaan tapak kaki kaki terlibat dalam pengekalan lengkung kaki dan sebahagian besarnya memastikan sifat musim bunga. Otot permukaan belakang kaki terlibat dalam beberapa pelanjutan jari apabila bergerak ke hadapan semasa berjalan dan berjalan.

Fascia kaki

Fascia yang lebih rendah

Antara pergelangan kaki medial dan calcaneus terdapat alur di sepanjang mana tendon-otot yang dalam dari permukaan posterior betis berlalu. Di atas kudis, fascia tibia, yang melewati fascia kaki, membentuk penebalan dalam bentuk ligamen - pemegang tendon flexor. Saluran fibrous terletak di bawah bungkusan ini; dalam tiga daripadanya tendon otot dikelilingi oleh sarung sinovial, di dalam saluran keempat - saluran darah dan saraf.
Di bawah pergelangan kaki sisi, fascia tibia juga membentuk penebalan, yang disebut penahan tendon otot betis, yang berfungsi untuk menguatkan tendon-tendon ini.

Fascia kaki di permukaan belakang lebih nipis daripada pada plantar. Di permukaan plantar terdapat penebalan fascial yang ketara - aponeurosis plantar dengan ketebalan sehingga 2 mm. Serat aponeurosis plantar mempunyai hala tuju anteroposterior dan terutamanya dari tiub calcaneal anteriorly. Aponeurosis ini mempunyai proses dalam bentuk plat berserabut yang mencapai tulang metatarsus. Terima kasih kepada septum intermuskular pada sisi plantar kaki, tiga sarung berserat terbentuk, di mana kumpulan otot sepadan terletak.

Anatomi sendi kaki dan penyakit mereka

Mempunyai struktur yang rumit, tulang kaki secara keseluruhan memberikan fungsi penting. Antara tugas utama - penyesuaian ke permukaan, memastikan pergerakan, gait lembut dan anjal. Patologi atau kecederaan mana-mana unsur-unsur sistem ini akan menjejaskan seluruh bahagian bahagian anggota badan ini.

Fungsi dan struktur

Kaki manusia adalah struktur kompleks yang diperlukan untuk mengekalkan kedudukan menegak badan, menyerap daya bersentuhan dengan tanah semasa berjalan (kira-kira 70%), bergerak pada pelbagai permukaan. Struktur badan ini terdiri daripada 26 tulang, berbeza dengan struktur dan penampilan, yang saling berhubungan dengan otot dan ligamen.

Seseorang boleh dilahirkan dengan tulang-tulang tambahan, yang biasanya tidak menyebabkan dia berbahaya atau tidak langsung.

Sambungan struktur tulang di antara mereka adalah fungsi sendi, memastikan integriti dan mobilitas rangka, konsistensi pergerakan unsur-unsur individu dan kemungkinan melakukan gerak isyarat kompleks. Sambungan adalah sambungan tulang, yang mampu menggerakkan bahagiannya relatif terhadap satu sama lain, sambil kekal utuh. Permukaan yang terlibat dalam pembentukan sebatian diliputi dengan tisu kartilaginus kekasaran yang sangat rendah. Jurang antara tulang dipenuhi dengan cecair artikular pelincir yang memudahkan gelongsor. Semua elemen dilampirkan dalam beg artikular yang melindungi sistem daripada kerosakan terhadap integriti dan kerosakan komponennya.

Sendi kaki sering cedera. Penataan kaki jatuh atau buruk boleh membawa kepada kehelan atau patah tulang. Untuk mengelakkan komplikasi, anda harus mempercayai rawatan kecederaan tersebut kepada seorang pakar yang berkelayakan. Berikut ini terangkan secara terperinci struktur tulang kaki.

Dr. Bubnovsky: "Produk murah # 1 untuk memulihkan bekalan darah normal ke sendi." Membantu dengan rawatan lebam dan kecederaan. Bahagian belakang dan sendi akan seperti pada usia 18 tahun, hanya mencubanya sekali sehari. "

Kaki dibahagikan kepada tiga bahagian berfungsi:

 • Jarak kaki, yang terdiri daripada bahagian bergerak yang kecil.
 • Metatarsus adalah serpihan purata yang terdiri daripada tulang panjang yang sama antara satu sama lain.
 • Tarsus - seksyen sokongan kompleks.

Tulang jari

The phalanxes - benih tubular panjang kecil - adalah jari-jari. Seperti struktur anggota atas, jari-jari kaki besar mengandungi 2 falanges, dan sisanya 3. Basikal jari adalah: tulang proksimal, tengah dan distal (kuku). Selalunya kaki kecil kaki mengandungi 2 phalanges disebabkan penggabungan kuku dan tengah. Tulang jari mempunyai badan silinder, dinobatkan di satu ujung oleh epiphisis proksimal (dasar), dan di ujung lain - distal (kepala). Yang kedua mempunyai benjolan. Kepala fungsional proksimal dan menengah adalah berbentuk blok.

Pangkalan phalanx proksimal mempunyai rehat untuk pembentukan sendi metatarsophalangeal dengan tulang metatarsal yang sesuai. Peranan sendi ini adalah untuk memberikan kelonggaran sebahagian dan pelanjutan jari, serta dalam beberapa petunjuk dan petunjuk mereka. The falanges setiap jari individu disambungkan oleh sendi interphalangeal berbentuk blok, yang memungkinkan untuk membengkokkan dan melepaskan jari.

Sendi sendokalpalal berada di bawah tekanan yang besar, yang meningkatkan risiko penyakit.

Tulang metatarsus

Tulang metatarsal (panjang, tiub, 5 helai dalam angka) membentuk lengkungan melintang, melembutkan beban kejutan kitaran apabila berjalan, melompat dan berlari. Tulang metatarsal pertama kaki (menghitung dari jari pertama) adalah yang paling luas dan terpendek, yang kedua lebih panjang daripada yang lain. Bentuk semua tulang dari metatarsus adalah serupa: badan segi tiga berakhir pada satu hujung dengan pangkalan yang agak besar (proksimal epiphysis), dan di ujung lain dengan kepala yang rata (distal) di sisi. Tulang metatarsal terasa baik dari belakang kaki, ditutup dengan lapisan yang agak kecil pada tisu lembut. Tubuh tulang sedikit membengkak ke atas. Bahagian bawah mempunyai tuberosity yang dapat dirasakan.

Kepala tulang mempunyai permukaan artikular sfera bersentuhan dengan fungsional proksimal jari. Kawasan artikular sisi pada asas dimasukkan ke dalam sendi antara; sendi posterior membentuk sendi dengan tulang tarsus.

Sendi metatarsophalangeal pertama dan kelima mengandungi tulang sesamoid - pembentukan tambahan kecil bentuk berbentuk bulat atau cakera. Tulang sesamoid juga boleh berlaku dalam sendi interphalangeal jari pertama, dari bahagian bawah tulang cuboid.

Sendi metatarsophalangeal pertama sering terdedah kepada arthrosis. Penyimpangan bentuknya disebabkan oleh pembentukan pertumbuhan tulang di pinggir luar tulang metatarsus

Tarsus tulang

Tulang kaki kawasan ini mempunyai bentuk yang berbeza, anatomi mereka agak rumit. Tarsus mempunyai 2 baris - distal dan proksimal. Saiz tulang kaki tarsal manusia, dikaitkan dengan beban besar kerana mendirikan kedudukan. Satu-satunya yang secara langsung menghubungkan ke shin adalah talus kaki, serpihan yang tersisa dalam seksyen ini meningkatkan ketinggian kaki. Berikut adalah lebih terperinci setiap komponen tulang rangka.

Bahagian sisi barisan distal mengandungi 5 tulang.

 • Bentuk tulang kuboid telah menemui tempatnya di pinggir luar (sisi) kaki di jurang, sebahagiannya dibatasi oleh calcaneus dan sphenoid sisi, dan sebahagiannya oleh metatarsal. Tudung yang ditandakan di bawah tulang, diletakkan untuk tendon otot. Di hadapan tulang mempunyai permukaan untuk pembentukan tulang metatarsal IV dan V, dibahagikan dengan sikat. Hubungan belakang dengan tumit, yang mana terdapat permukaan bentuk pelana dan tulang tumit. Pad articular medial adalah untuk tulang tarsal yang bersebelahan.
 • Tulang kaki scaphoid terletak di pinggiran dalamannya. Hujung pembentukan diratakan, permukaan atas melengkung, yang lebih rendah - tenggelam. Di tepi sisi, terdapat kawasan kecil yang bersentuhan dengan tulang kuboid. Rongga oval belakang tulang navicular dengan bulge yang sama dari ram menghasilkan sendi dengan nama yang sama. Permukaan anterior membawa aspek artikular untuk tiga tulang berbentuk baji, dan di antara mereka terbentuk seperti tumbukan semacam. Serpihan yang disenaraikan membentuk sendi berbentuk baji yang tidak aktif.
 • Pembentukan berbentuk baji berhutang namanya kepada penampilan. Dalam arah dari tepi luar, tulang medial (terbesar), pertengahan (lebih kecil) dan lateral (tengah tiga dalam saiz) terletak. Bahagian belakang mereka melekat pada tulang navicular. Bentuk cuneiform, cuboid dan metatarsal membentuk sendi tarsio-metatarsal. Sistem ini kerana set ligamen agak tegar, dan membentuk asas padat kaki.

Struktur yang agak besar tergolong dalam baris proksimal: ram dan calcaneal. Insolasi memberikan mereka ketahanan terhadap beban berat.

 • Tulang talus, badan besar yang menghadap ke tumit, mengalir ke bahagian yang lebih halus - leher, yang berakhir dengan kepala bujur, "mencari" ke arah jari. Pendidikan di bahagian atas badan disebut blok. Platform artikul atas blok adalah bentuk kompleks, ia menghubungkan ke bahagian bawah tibia. Dilampirkan pada pergelangan kaki adalah sisi sisi (menghadap ke luar) dan bahagian medial (dalaman) blok. Pembentukan ini adalah komponen pergelangan kaki, yang peranannya adalah untuk memastikan kelonggaran dan pelanjutan kaki. Ini adalah sebatian yang kuat, tetapi kerana beban yang dirasakan itu sering cedera atau sakit, yang secara signifikan merumitkan kehidupan dengan kesakitan teruk apabila bergerak. Atas kepala talus, yang memiliki pembentukan artikular sfera, kontak tulang navicular. Dua platform yang terletak di bahagian bawah dan dipisahkan oleh alur melintang adalah bertujuan untuk menyertai dengan calcaneus. Tali dan calcaneus di persimpangan antara satu sama lain membentuk sendi subtalar - silinder, dengan paksi putaran dalam satah sagittal. Pelanggaran fungsi kompaun ini meningkatkan risiko kecederaan pada kaki akibat pengagihan reduksi paksa.
 • Calcaneus terletak di bahagian posterior tarsus di bahagian plantar. Melanjutkan paksi menegak tubuh manusia, menanggung sendiri hampir semua jisimnya. Ia adalah tulang terbesar, terkuat dan paling berat dari kaki. Ia adalah bujur, rata pada bahagian-bahagian, bahagian utama adalah badan dan knoll (penebalan di belakang belakang), yang mudah untuk diuji. Serpihan yang menonjol bahagian bahagian tengah tulang memberikan sokongan untuk ram. Alur panjang pada sisi sisi disediakan untuk otot-otot tendon. Di belakang talus dan tumit tumit dari atas ke bawah juga memotong melalui alur, di dalamnya diletakkan tendon flexor jari pertama. Bahagian bawah gundukan menonjol, membentuk 2 proses - lateral dan medial. Bawah di gundukan adalah tubercle calcaneal.

Kemunculan "tumit tumit" boleh mencetuskan pelanggaran kerana ketidakselesaan.

Permukaan berbentuk pelana untuk tulang kuboid terletak di sisi calcaneus yang paling hampir dengan jari-jari, mereka membentuk simpang calcaneal-cuboid. Calcaneus adalah sebahagian daripada ram sfera, sendi calcaneal-navicular, diperkuat oleh ligamen kuat. Berkelah dengan subtalar, dia berputar kaki ke luar dan belakang.

Terima kasih kepada sendi-sendi ini, adalah mungkin untuk melakukan pergerakan kaki yang kompleks - tarian, akrobatik, dll.

Ini adalah dari di atas bahawa tulang-tulang kaki manusia mempunyai struktur yang berbeza, bergantung kepada tugas-tugas yang diberikan kepada mereka.

Otot

Otot-otot lemah yang terbentuk pada bahagian atas kaki hanya melakukan lanjutan jari kaki, plantar satu - fungsi depresiasi.

Keadaan otot mempengaruhi fungsi anggota badan: ketegangan yang berlebihan atau pembangunan yang kurang baik akan menjejaskan sendi. Berbincang juga benar: penyakit rangka akan menjejaskan otot. Kelonggaran yang berlebihan terhadap otot-otot kaki dan kaki bawah boleh menyebabkan kaki rata.

Tendon dan ligamen

Tulang melekat pada otot dengan cara tendon - tisu elastik yang mengambil beban semasa peregangan otot. Terlampau terlalu banyak boleh meradang.

Ligamen mengelilingi sendi, memastikan keutuhannya. Kain ini agak fleksibel, tetapi tidak berbeza keanjalan. Tudung ligamen atau teruk boleh menyebabkan pembengkakan anggota yang cedera, kesakitan yang teruk dan pendarahan, dan pergerakan yang terhad. Daripada kejahilan, gejala boleh dikelirukan dengan tanda-tanda kecederaan lain.

Sistem peredaran darah

Kekurangan atau kekurangan bekalan darah ke tulang menyebabkan osteonecrosis - pemusnahan bahan tulang akibat kematian sel-sel "kelaparan". Arthritis degeneratif boleh menyebabkan.

Arteri besar kaki - tibial belakang dan belakang. Veins - besar (di dalam kaki), kecil (di luar), serta tibial yang mendalam. Arteri mengisi tisu dengan darah, dan urat membuangnya. Kapal yang lebih kecil menyediakan sirkulasi darah di kawasan berasingan, kapilari mengikat mereka bersama-sama. Aliran darah terjejas menyebabkan pengurangan tisu dengan oksigen. Jarak dari hati adalah sebab kaki adalah yang pertama merasakan akibatnya.

Masalah bekalan darah didiagnosis dengan mengubah warna kulit, pendinginan, kehadiran edema. Gejala sering teruk pada lewat petang atau selepas beban berat. Ubat varikos juga merupakan penyakit biasa.

Rawan

Bahan rawan melicinkan permukaan artikular, memastikan pergerakan lancar dan mencegah keradangan yang tidak dapat dielakkan dengan geseran.

Penyakit

Kaki mengangkut beban biasa: statik apabila berdiri atau terkejut - dalam proses pergerakan. Tidak hairanlah bahawa kecederaan dan perubahan patologisnya begitu kerap. Selain kesakitan yang tidak dapat dielakkan, pelanggaran norma dapat dilihat sebagai gejala penyakit - peningkatan epifisis, bengkak, dan kelengkungan jari-jari individu. Terutamanya kecacatan yang baik yang ditunjukkan oleh X-ray. Patologi paling kerap dibincangkan di bawah.

Arthrosis

Penyebab arthrosis adalah kehilangan keanjalan tulang rawan, yang berlaku apabila proses metabolik dalam sendi terganggu. Gejala penyakit: kesakitan ketika sendi bekerja, kerumitan ciri, bengkak di sekitar kawasan yang terjejas, pelanggaran anatomi jari.

Antara punca osteoartritis adalah berikut:

 • penyakit sistemik tisu penghubung: lupus erythematosus, scleroderma, dan sebagainya;
 • penyakit berjangkit;
 • reaksi alergi;
 • akibat dislokasi, sinovitis (pengumpulan cecair dalam rongga sendi), lebam;
 • gangguan metabolik;
 • batuk kering, sifilis.

Salah satu jenis ciri penyakit adalah arthrosis kaki pertama. Pembangunannya berjalan melalui 3 peringkat.

 • Pada akhirnya, untuk atau selepas penuaan yang berpanjangan, rasa sakit timbul, yang berkurang selepas berehat lama. Mungkin terdapat beberapa sisihan bentuk ibu jari, sementara masih tidak penting. Apabila memandu, anda boleh mendengar masalah itu.
 • Untuk menghapuskan kesakitan yang semakin meningkat, ubat sakit dan ubat anti-radang diambil. Ibu jari sangat dipintal, pemilihan kasut rumit.
 • Kesakitan tidak hilang walaupun selepas menggunakan analgesik. Pengubahsuaian menjejaskan seluruh kaki, merosakkan keupayaan sokongannya.

Satu lagi, "kegemaran" tempat arthrosis adalah pergelangan kaki. Pada peringkat kemudian, tisu tulang rawan terjejas, sendi itu cacat.

Melambatkan perkembangan arthrosis, tanpa perlu campur tangan pembedahan, hanya boleh dilakukan pada peringkat awal. Menubuhkan kawalan atas kemungkinan penyebab penyakit, langkah fisioterapi yang ditetapkan secara opsyenal. Penyakit yang diabaikan dirawat melalui pembedahan: endoprosthetics atau kaedah yang lebih lembut - pemutihan pembentukan, arthroplasty.

Osteoarthritis, hanya menyerang sendi, menyerupai penyakit lain dengan nama konsonan - arthritis, yang mana badannya menderita secara keseluruhan, dan penyakit artikular merumitkan.

Artritis

Bergantung kepada sama ada sendi rosak atau sakit akibat sebab lain, arthritis primer dan sekunder boleh dibezakan. Patologi disebabkan oleh sebab yang sama seperti arthrosis.

Gejala utama arthritis ialah:

 • sakit;
 • bengkak kawasan yang terjejas atau anggota badan yang lebih rendah, kemerahan kulit;
 • kecacatan anggota badan;
 • dalam beberapa kes, terdapat peningkatan suhu, ruam terbentuk, mengatasi keletihan.

Rawatan artritis adalah berdasarkan penyingkiran punca penyakit, yang memerlukan diagnosis dan kawalan yang tepat terhadap pakar. Contohnya, kaedah merawat penyakit sistemik sendi dan tisu penghubung mungkin memerlukan pendekatan yang berbeza: ubat (ubat seperti Depos), fisioterapi, manual, dan sebagainya.

Terdapat keadaan perantaraan antara arthrosis dan arthritis, memakai gejala kedua-duanya, dicirikan oleh kesakitan, yang kebanyakannya sakit.

Kecacatan kaki

Perubahan patologi boleh diperolehi atau kongenital. Kecacatan kaki distal yang paling biasa diterangkan di bawah.

Kaki rata

Penyebaran kaki membawa kepada kelemahan fungsi musim bunga. Penyakit ini boleh menjadi kongenital atau berkembang dari masa ke masa. Penyebab flatfoot yang diperolehi termasuk yang berikut:

 • beban berlebihan, berat berlebihan;
 • penyakit saraf;
 • pemindahan atau penyakit aktif: riket, osteoporosis;
 • kecederaan;
 • kasut berkualiti rendah.

Kaki rata adalah dua jenis.

 • Melintang dicirikan dengan menurunkan ketinggian lengkungan yang bersesuaian. Semua kepala tulang metatarsal berada dalam hubungan dengan lantai, sedangkan hanya I dan V sepatutnya.
 • Dengan tapak kaki yang membujur, tapaknya hanya bersentuhan dengan permukaannya. Selain peningkatan keletihan dan kesakitan pada anggota badan yang lebih rendah, organ manusia mengalami beban kejutan yang berlebihan.

Clubfoot

Dalam kebanyakan kes, patologi mengiringi seseorang sejak lahir. Subluxasi sendi pergelangan kaki membawa kepada posisi penahan kaki yang ketara. Panjangnya berkurang. Penyebab penyimpangan yang diterima sepanjang hayat boleh menjadi kecederaan pada kaki yang lebih rendah, lumpuh, paresis. Ujian kelayakan bawaan kelenjar didiagnosis semasa pemeriksaan.

Pencegahan penyakit

Sebahagian atau sepenuhnya menghalang perkembangan patologi boleh diberikan cadangan berikut.

 • Latihan pemanasan akan menyediakan anggota untuk beban yang akan datang.
 • Kelas-kelas yang membebaskan sukan (ski, berbasikal, berenang) akan menyumbang kepada mengekalkan sistem otot kaki yang paling kompleks dengan baik, yang dengan sendirinya adalah pencegahan penyakit yang baik.
 • Berjalan di atas kerikil, pasir, rumput memberi kesan kepada tapak kaki.
 • Penolakan kasut yang tidak selesa akan memberi manfaat kepada anggota badan dan keseluruhan kesejahteraan.
 • Mengurangkan kekerapan menggunakan kasut bertumit tinggi akan mengurangkan risiko komplikasi.
 • Penggunaan kasut yang sesuai untuk sukan akan mengurangkan beban kejutan pada semua sistem badan. Berubah secara berkala kasut itu.
 • Kaki memerlukan rehat teratur, serta seluruh badan.

Beberapa ancaman kepada kesihatan yang baik tidak jelas, termasuk pergantungan keadaan organ dalaman pada pilihan kasut untuk joging pagi. Sesetengah kes memerlukan lawatan mandatori kepada doktor, tetapi untuk mengekalkan kesihatan mereka sendiri, kadang-kadang cukup untuk mengelakkan situasi yang merosakkan.