Utama / Siku

Sendi manusia: jenis dan ciri struktur

Sistem muskuloskeletal (ODA) adalah sistem yang sangat kompleks yang bertanggungjawab keupayaan untuk memindahkan tubuh manusia di angkasa. Secara struktural, ia terbahagi kepada dua bahagian - aktif (otot, ligamen, tendon) dan pasif (tulang dan sendi).

Menarik Kerangka manusia adalah sejenis bingkai, sokongan untuk semua sistem lain badan. Dalam orang dewasa, ia terdiri daripada 200 tulang, sendi yang boleh menjadi tidak bergerak dan mudah alih.

Tulang bergerak memberikan sendi, yang mana terdapat 360. Bagi sebahagian besar, mereka terletak di tulang belakang, di mana jumlah mereka mencapai 147 keping; mereka memberikan artikulasi vertebra antara mereka dan dengan tulang rusuk.

Tujuan utama sendi artikular, selain memastikan pergerakan tulang, adalah susut nilai, pengurangan gegaran dan beban yang dialami oleh kerangka kami.

Struktur sendi manusia

Semua sendi badan kita dibahagikan kepada jenis utama berikut:

 • sinovial (mudah alih);
 • berserabut (mudah alih terhad);
 • berserabut (tetap).

Synovial

Sediakan sambungan paling mudah antara tulang berasingan. Mereka adalah struktur yang paling kompleks dan terdiri daripada beberapa bahagian utama. Permukaan sinovial termasuk permukaan artikular lutut, bahu, siku, jari, dsb. Anatomi mereka, bergantung kepada jenis, adalah seperti berikut:

 1. Epiphisis tulang. Bahagian lanjutan tulang tiub (paha, kaki, bahu, lengan bawah) yang berfungsi sebagai asas untuk tisu tulang rawan.
 2. Rawan hyaline. Ia merangkumi epifisis dan mempunyai tekstur yang elastik, padat. Ketebalan tulang rawan hyaline, bergantung kepada tempat mereka berada, adalah 1 - 5 mm.
 3. Kapsul bersama. Mengelilingi tulang rawan, membuat sekelilingnya cangkang kedap udara - beg artikular yang dipenuhi dengan cecair sinovial.
 4. Membran sinovial. Bentuk permukaan dalaman kapsul sendi. Fungsi utamanya adalah untuk meningkatkan tahap mobiliti dan susut nilai artikulasi tulang, serta perlindungan biologi rongga artikular dari penembusan mikroorganisma patogenik.
 5. Cecair Synovial. Mengisi rongga beg artikular, adalah massa likat, telus atau sedikit keruh. Ia memainkan peranan pelincir yang menghalang geseran permukaan kartilaginous terhadap satu sama lain semasa pergerakan.
 6. Bungkusan. Kain yang kuat yang bergerak dengan saling menghubungkan tulang bersebelahan, pada masa yang sama menyesuaikan amplitud pergerakan mereka. Terletak di luar dan di dalam kapsul bersama.

Fibrous

Dalam kes ini, tulang individu terikat antara satu sama lain menggunakan tisu tulang rawan. Akibatnya, sambungan itu diperoleh, walaupun tidak aktif, tetapi lebih tahan lama.

Dalam bahasa Latin, "serat" bermaksud serat, dari mana jenis sambungan ini mendapat namanya. Sternum, tulang rusuk, cakera intervertebral, serta tulang pelvis dan beberapa tulang tengkorak bersambung dengan cara berserat.

Fibrous

Dalam kes ini, tulang-tulang saling terhubung dengan ketat bahawa mereka praktikal membentuk permukaan monolitik. Pada masa yang sama, tisu tulang rawan penyambung bertambah teruk sehingga kehilangan semua keanjalan. Demikian juga artikulasi tulang besar dari peti besi kranial (frontal, parietal, temporal).

Klasifikasi sendi manusia

Sendi sinovial rangka manusia dibahagikan kepada beberapa jenis. Oleh kerana sejumlah besar sendi artikular yang berbeza, satu "jadual sendi" telah dibangunkan untuk pembezaannya dalam biologi. Dalam anatomi manusia moden, artikulasi dikelaskan mengikut beberapa kriteria:

 1. Dengan bilangan permukaan.
 2. Mengikut bentuk permukaan.
 3. Dengan darjah kebebasan bergerak.

Bilangan permukaan

Sambungan tulang mungkin mempunyai beberapa permukaan sendi artikular, bergantung pada apa yang dibahagikan kepada jenis berikut.

Bersama sederhana (simplex)

Sendi mudah hanya mempunyai dua permukaan artikular bergerak, di antara yang tidak ada tambahan tambahan. Contoh-contoh sendi itu adalah falangs jari, sendi bahu atau pinggul. Jadi, bentuk sendi mudah rongga artikular skapula dan kepala humerus.

Complicated (komposit)

Sambungan ini mempunyai lebih daripada dua permukaan artikular. Jenis ini termasuk sendi siku, yang lebih rumit berbanding sendi bahu. Mereka juga mungkin mempunyai kemasukan tambahan - cartilaginous atau tulang. Pembinaan yang sama dipanggil gabungan yang kompleks dan gabungan. Skema strukturnya berbeza daripada mudah kerana reka bentuk mereka mungkin termasuk komponen tambahan:

 1. Kompleks - mengandungi dalam struktur mereka unsur kartilaginous intraartikular (disk meniscus, atau kartilaginous). Ia membahagikan sendi dari bahagian dalam menjadi dua bahagian terpencil. Satu contoh sendi kompleks adalah sendi lutut, di mana meniskus membahagikan rongga intra-artikular menjadi dua bahagian.
 1. Digabungkan - adalah gabungan beberapa sendi yang terpisah dari satu sama lain, yang, meskipun demikian, berfungsi sebagai mekanisme tunggal. Satu contoh ialah sendi temporomandibular yang bertanggungjawab untuk pergerakan mandibula. Pada masa yang sama, disebabkan oleh mekanisme sambungan yang kompleks, ia dilengkapi dengan pergerakannya dalam beberapa arah sekaligus: naik dan turun, ke hadapan dan belakang, dan kiri dan kanan.

Sifat pergerakan (tahap kebebasan) sendi manusia

Sendi-sendi tulang individu boleh memberi mereka pergerakan yang berbeza berbanding satu sama lain. Mengikut tahap mobiliti, mereka dibahagikan kepada:

Uniaxial

Berikan pergerakan tulang yang terhubung hanya pada satu paksi (hanya ke hadapan ke belakang atau ke bawah).

Biaxial

Pergerakan di dalamnya berlaku dalam dua pesawat tegak lurus (contohnya, dalam menegak dan mendatar, atau dalam membujur dan melintang).

Multiaxis

Seperti gabungan tulang, terima kasih kepada ciri-ciri reka bentuk, memberi mereka peluang untuk bergerak bersama beberapa paksi. Sendi pelbagai gandar boleh menjadi triaxial dan kuadratik.

Bezosnye

Mereka mempunyai permukaan artikular rata, yang membolehkan tulang bersebelahan untuk melakukan pergerakan gelongsor atau putaran yang sangat terhad. Sebagai peraturan, mereka memberikan artikulasi tulang atau tulang pendek yang memerlukan sambungan yang sangat kuat.

Bentuk permukaan artikular

Bergantung pada bentuknya, semua sendi dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Setiap daripada mereka mempunyai ciri-ciri sendiri - khususnya, bentuk mereka menentukan sifat pergerakan tulang yang terhubung. Oleh itu, semua kumpulan sendi dikaitkan dengan tahap mobiliti mereka.

Sendi uniaxial dibahagikan mengikut bentuk permukaan artikular ke dalam jenis berikut:

Silinder

Permukaan artikular dalam kes ini diatur secara longitudinal, dan salah satunya mempunyai bentuk paksi, dan yang lain - bentuk silinder dengan dasar memotong longitudinal. Contoh klasik simpang artikular silinder adalah atlantoaksial median, terletak di vertebra serviks.

Blocky

Sambungan seperti blok dalam bentuknya menyerupai silinder, tetapi permukaan artikular di dalamnya tidak terletak jauh, tetapi melintang. Untuk mengehadkan anjakan tulang di sisi, mereka mungkin mempunyai rabung dan alur khas yang menghalang kebebasan pergerakan. Ini termasuk sendi fungsional jari manusia atau sendi siku daripada ungulates.

Skru

Intinya, ia adalah sejenis artikulasi blok. Reka bentuk reka bentuk helical menganggap kehadiran pada permukaan epiphysis satu tulang sejenis alur yang memasuki saluran yang sama pada epiphisis tulang kedua. Disebabkan ini, mungkin untuk bergerak di lingkaran, di mana nama kedua jenis sendi, berbentuk lingkaran, berlaku.

Sendi biaxial disediakan oleh struktur artikular berikut.

Ellipsoid

Permukaan yang tergabung pada salah satu tulang mempunyai bentuk cembung, dan yang lain - elips cekung. Dalam rangka manusia, atlantosis bersambung artikular dan sendi yang menghubungkan tulang femur dan tulang tibial tergolong dalam elips.

Condylar

Permukaan satu tulang adalah dalam bentuk sfera, dan yang lain adalah permukaan cekung di mana sfera ini terletak. Sendi condyle menyediakan mobiliti tulang dalam dua pesawat: perpanjangan lenturan dan putaran ke kanan ke kiri. Sambungan condylar ini kelihatannya sfera. Tetapi, tidak seperti dia, tidak membenarkan untuk membuat pergerakan putaran aktif di sekitar paksi menegak. Contohnya adalah metacarpophalangeal dan sendi lutut.

Pelana

Kedua-dua pelana yang dibongkarkan mempunyai pelana dalam bentuk pelana di hujung mereka, dan lubang-lubang ini berserenjang dengan satu sama lain. Pengaturan ini memberikan beberapa peluang lagi semasa memandu. Contohnya, sendi pergelangan tangan metacarpous dari ibu jari dan primata manusia mempunyai reka bentuk yang serupa, yang membolehkan ia "dikontraskan" dengan seluruh jari.

Kemungkinan pembangkang seperti itu, dari sudut pandang ahli biologi, telah menjadi salah satu sebab utama transformasi monyet kepada seorang lelaki. Kehadiran sendi pelana membolehkan nenek moyang kita menggunakan tangan kita sebagai mekanisme menggenggam aktif untuk memegang pelbagai alat.

Artikulasi multiaxial dilakukan menggunakan sendi bentuk berikut:

Sfera

Dalam kes ini, salah satu tulang mempunyai kepala berbentuk bola di ujungnya, dan tulang bertentangan mempunyai berongga. Akibatnya, pergerakan adalah mungkin dalam mana-mana arah, yang menjadikan sendi sfera paling bebas dalam tubuh manusia.

Nama lain mereka ialah walnut, kerana kesamaan bentuk kepala sfera dengan walnut. Contoh klasik dari sendi sfera adalah sendi bahu di antara skapula dan humerus.

Berbentuk cawan

Ia adalah salah satu bentuk persendirian dari simpang globular. Begitu juga artikulasi sendi terbesar seseorang - pinggul. Dalam kes ini, kepala sfera diletakkan dalam "mangkuk" khas - rongga swivel. Sambungan sedemikian membolehkan seseorang untuk menggerakkan pinggul dalam empat arah:

 • pada paksi hadapan - perpanjangan lanjutan (apabila berjongkok, mengangkat kaki ke perut);
 • pada paksi sagittal - penarikan balik kaki ke tepi dan kembali ke kedudukan asalnya;
 • pada paksi menegak - sesetengah anjakan kelopak relatif kepada pelvis semasa meregangkan kaki;
 • putaran pinggang;

Rata

Permukaan kedua-dua tulang yang dihadapi satu sama lain dalam kes ini adalah rata atau dekat dengannya. Takrif yang lebih tepat bukan "satah", tetapi "permukaan sfera seksyen besar". Sendi sedemikian membolehkan tulang untuk membuat pergerakan di sepanjang ketiga-tiga paksi; Walau bagaimanapun, disebabkan oleh keistimewaan reka bentuk mereka, semua pergerakan ini sangat terhad dalam amplitud. Untuk sebahagian besar mereka memainkan peranan penolong, penolong. Satu contoh struktur sedemikian adalah sendi intervertebral, sendi kaki dan tangan.

Amphiarthrosis

Mereka adalah "sendi yang ketat". Satu sejenis kompaun khas, mungkin dengan sebarang bentuk permukaan. Ciri tersendiri adalah kehadiran kapsul yang pendek dan ketat, yang dikelilingi oleh semua sisi oleh ligamen yang kuat, tidak praktikal.

Permukaan artikular kedua-dua tulang yang saling bertentangan sangat ketat antara satu sama lain. Ciri reka bentuk ini mengehadkan keupayaan mereka untuk berpindah relatif terhadap satu sama lain. Sebagai contoh, Amphiarthrosis adalah sendi sacroiliac. Tujuan struktur tegar tersebut - kejatuhan kejutan dan kesan yang dialami oleh tulang.

Kesimpulannya

Oleh itu, kita telah mempertimbangkan bagaimana gabungan manusia, berapa banyak terdapat di dalam tubuh kita, jenis dan ciri-ciri setiap sendi, dan juga di mana mereka berada.

Syndesmology. Sendi manusia.

Seksyen kandungan

Sendi tulang belakang

Sambungan tengkorak dengan atlas dan atlas dengan tulang belakang paksi

Sendi dada

Sendi sinovial tengkorak

Sendi anggota atas

Sendi anggota badan yang lebih rendah


Sendi atau sendi sinovial (synoviales artikular) diwakili sebagai sendi tulang yang tidak berterusan. Mereka adalah jenis sendi tulang manusia yang paling biasa dan diperlukan untuk mewujudkan semua keadaan yang diperlukan untuk mobiliti tinggi badan. Satu sendi mudah (artikulasi simplex) adalah seperti jika dua tulang terlibat dalam pembentukannya. Satu gabungan kompleks (komposisi artikulasi) adalah seperti jika ia terbentuk dari tiga atau lebih tulang.

Setiap sendi terdiri daripada elemen-elemen struktur wajib dan pembentukan bantu. Elemen-elemen utama membolehkan sendi menjadi khusus untuk beberapa sendi. Ini termasuk rawan dan permukaan artikular, kapsul artikular dan rongga. Pembentukan bantu membenarkan sendi mempunyai perbezaan fungsi dan struktur tertentu.

Rawan artikular (artikular tulang rawan) terdiri daripada rawan hyaline, tetapi kadang-kadang ia boleh dibina dari tulang rawan berserabut. Ia perlu untuk menutupi tulang-tulang yang diartikulasikan dan dihadapi. Satu permukaan sendi sedemikian disambungkan dengan permukaan tulang, dan bahagian kedua terletak secara bebas di sendi.

Kapsul artikular (capsula articularis) dibentangkan dalam bentuk penutup tertutup dan diperlukan untuk artikulasi tulang yang saling berhadapan. Ia terdiri daripada tisu penghubung berserat dan mempunyai dua lapisan - dua membran. Membran luar juga terdiri daripada tisu berserabut dan bertujuan untuk melakukan peranan mekanikal. Di dalam membran pertama pergi ke kedua - membran sinovial. Di sini ia membentuk lipatan synovial (stratum synoviale), menyembuhkan sinovia atau cecair sinovial ke dalam sendi, yang memelihara tulang rawan artikular, serta permukaan tulang, memainkan peranan penyerap kejutan dan perubahan yang ketara pergerakan sendi. Semua ini disebabkan kelikatan cecair synovial (synovia). Pada masa yang sama, disebabkan oleh lipatan sinovial dan villi (vilii synoviales), yang bertukar menjadi rongga artikular, permukaan kerja membran bertambah dengan ketara.

Rongga artikular (cavitas articularis) adalah celah tertutup yang sempit, yang dibatasi oleh tulang articulating dan kapsul yang dipenuhi bendalir. Rongga ini tidak mempunyai keupayaan untuk berkomunikasi dengan atmosfera.

Bahagian pembantu dan pembentukan sendi agak pelbagai. Ia termasuk ligamen, cakera artikular, menisci dan bibir artikular. Ia harus menerangkan secara terperinci mengenai setiap entiti di atas.

Ligamen sendi (ligamenta) dibentangkan dalam bentuk ikatan tisu serat perekat padat. Mereka adalah perlu untuk menguatkan kapsul sendi dan menghadkan pergerakan tulang pada sendi. Kapsular, di luar ligamen kapsul dan di dalam ligamen kapsul dibezakan. Jenis pertama ligamen (capsularia) terletak dalam ketebalan kapsul itu sendiri, iaitu, antara membran berserat dan sinovial. Ligamen extracapsular terletak di luar kapsul kompaun. Mereka harmoni ditenun ke bahagian luar lapisan berserabut. Dan ligamen intracapsular (intracapsularia) terletak betul-betul di dalam sendi, tetapi dipisahkan dari rongga oleh membran sinovial. Secara umum, ligamen tersebut mempunyai hampir semua sendi di dalam badan kita.

Cakera artikular (artikular disci) adalah lapisan tulang rawan berserabut atau hyaline yang terselip di antara permukaan artikular. Mereka melekat pada kapsul bersama dan membahagikannya ke dua tingkat. Oleh itu, cakera meningkatkan pematuhan permukaan, jumlah dan pelbagai pergerakan. Oleh itu, cakera artikular memainkan peranan penyerap kejutan dan dengan ketara mengurangkan gegaran dan gegaran yang berlaku semasa pergerakan.

Menisci artikular (menisci articulares) dibentangkan dalam bentuk formasi sabit daripada tulang rawan berserabut. Mereka perlu untuk meredakan pelbagai pergerakan. Sebagai contoh, di dalam setiap sendi lutut terdapat dua menisci yang dilekatkan pada kapsul yang terletak pada tibia, serta ujung akut yang lain lagi bebas di rongga sendi.

Lip artikular (labra articularia) adalah pembentukan padat tisu penghubung berserabut. Ia terletak di pinggir rongga artikular dan perlu untuk memperdalam dan meningkatkan pematuhan permukaan. Bibir artikular ditarik terus ke rongga sendi itu sendiri.

Sendi juga boleh berubah mengikut bentuk dan tahap mobiliti. Bentuknya boleh dibezakan dengan bulat atau sendi berbentuk mangkuk, rata, ellipsoid dan pelana, ovoid dan silinder, serta sendi-sendi tersekat dan condylar.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa sifat pergerakan mungkin dalam sendi bergantung pada bentuknya. Sebagai contoh, sendi sfera dan rata mempunyai bulatan dalam bentuk segmen, jadi ia membolehkan anda bergerak sekitar tiga paksi yang berserenjang antara satu sama lain (frontal, sagittal dan menegak). Oleh itu, sendi bahu, yang mempunyai bentuk sfera (articulations of spheroideae), membolehkan fleksi dan lanjutan paksi depan, serta untuk menggabungkan tindakan ini dengan paksi sagittal atau untuk menarik balik dan membawa tindakan berkenaan dengan pesawat hadapan. Juga, di sekeliling paksi hadapan, adalah mungkin untuk memutar paksi mendatar dengan bertukar ke dalam atau ke luar. Dalam sendi rata, pergerakan agak terhad, kerana permukaan rata mempunyai penampilan segmen kecil bulatan diameter besar. Sendi sfera membolehkan anda melakukan tindakan dengan amplitud putaran yang cukup besar, serta dengan penambahan tindakan bulatan. Dalam kes terakhir, pusat putaran akan menjadi sendi sfera, dan tulang bergerak akan menggambarkan permukaan yang kononnya kon.

Sendi biaxial adalah sendi, pergerakan yang boleh dibuat hanya sekitar dua paksi pada satu masa. Ini termasuk sendi pergelangan tangan dalam bentuk sendi ellipsoid, serta sendi karpal-metacarpal jari pertama tangan dalam bentuk sambungan pelana.

Silinder (articulations trochoideae) dan jenis sendi ginglymus tergolong dalam sendi uniaxial. Dalam kes pertama, pergerakan berlaku sejajar dengan paksi putaran. Sebagai contoh, median atlantoaksial bersama dengan paksi menegak yang menegak, yang melepasi giliran gigi vertebra serviks kedua dan sendi radioulnar proksimal. Dalam kes kedua, generatrix sendi adalah lutut atau serong berkaitan dengan paksi putaran. Sebagai contoh jenis sendi ini, mungkin terdapat sendi interphalangeal atau brachioistoral.

Sendi Condylar (articulations bicondylares) sedikit diubahsuai ellipsoid sendi (artikulasi ellipsoideae).

Secara umum, terdapat kes-kes di mana pergerakan boleh dilaksanakan hanya dengan pergerakan serentak bersebelahan. Mereka terasing secara anatom, tetapi disatukan oleh fungsi yang sama. Gabungan semacam ini perlu diambil kira semasa mengkaji struktur kerangka manusia dan apabila menganalisis struktur pergerakan.

Anatomi sendi

Sendi manusia adalah sendi bergerak dua atau lebih tulang. Ini adalah terima kasih kepada mereka bahawa seseorang boleh bergerak dan melakukan pelbagai tindakan. Mereka menyatukan tulang bersama-sama, membentuk rangka. Hampir semua sendi mempunyai anatomi yang sama, mereka berbeza hanya dengan bentuk dan pergerakan yang dilakukan.

Klasifikasi dan spesies

Berapa banyak sendi yang ada pada seseorang? Terdapat lebih daripada 180 daripadanya. Terdapat jenis sendi, bergantung kepada bahagian badan:

 • temporomandibular;
 • sendi tangan dan kaki;
 • carpal;
 • siku;
 • axillary;
 • vertebrata;
 • dada;
 • pinggul;
 • sakral;
 • lutut.

Jadual menunjukkan bilangan sendi bergantung kepada bahagian badan.

Pengelasan dilakukan mengikut kriteria berikut:

 • bentuk;
 • bilangan permukaan artikular;
 • fungsi.

Jumlah permukaan artikular adalah mudah, kompleks, kompleks dan digabungkan. Bekas terbentuk dari permukaan dua tulang, contohnya adalah sendi interphalangeal. Kompleks adalah sebatian tiga atau lebih permukaan artikular, contohnya, ulnar, humeral, radial.

Tidak seperti kompleks, gabungan berbeza di mana ia terdiri daripada beberapa sendi berasingan yang melaksanakan satu fungsi. Satu contohnya ialah radioulnar atau temporomandibular.

Kompleks adalah dua ruang, kerana ia mempunyai rawan intra-artikular, yang membahagikannya kepada dua ruang. Begitu juga lutut.

Bentuk artikulasi adalah seperti berikut:

 • Silinder. Secara luar, mereka kelihatan seperti silinder. Contohnya adalah radioular.
 • Bilah seperti kepala kepala kelihatan seperti silinder, bahagian bawahnya mempunyai rabung yang terletak pada sudut 90. Di bawahnya terdapat tulang belakang di tulang yang lain. Satu contoh adalah pergelangan kaki.
 • Skru seperti. Ini adalah sejenis penyekat. Perbezaannya ialah susunan lingkaran alur. Ini adalah sendi bahu.
 • Condylar Ini adalah lutut dan sendi temporomandibular. Kepala artikular terletak pada tonjolan tulang.
 • Ellipsoidal. Kepala artikular dan rongga ovoid. Satu contoh ialah sendi metacarpophalangeal.
 • Berbentuk pelana. Permukaan artikular dalam bentuk pelana, mereka disusun serenjang antara satu sama lain. Pelana adalah artikulasi carpometacarpal ibu jari.
 • Sfera. Kepala artikular adalah dalam bentuk bola, berongga adalah takik yang sesuai dengan ukurannya. Contoh jenis ini adalah brachial.
 • Cup berbentuk. Ini adalah sejenis sfera. Pergerakan adalah mungkin dalam ketiga-tiga paksi. Ini adalah sendi pinggul.
 • Flat ini adalah sendi dengan pergerakan amplitud yang sedikit. Jenis ini termasuk sendi antara vertebra.

Terdapat lebih banyak jenis bergantung pada mobiliti. Synartrosis (sendi artik tetap), amphiarthrosis (sebahagian mudah alih) dan diarthrosis (mudah alih) dibezakan. Kebanyakan tulang sendi pada manusia adalah mudah alih.

Struktur

Secara anatomi, sendi dilipat dengan cara yang sama. Elemen asas:

 • Permukaan artikular. Sendi ditutup dengan rawan hyaline, serat kurang. Ketebalannya ialah 0.2-0.5 mm. Salutan ini memudahkan meluncur, melembutkan pukulan dan melindungi kapsul dari kemusnahan. Jika rawan rosak, penyakit sendi muncul.
 • Kapsul bersama. Ia mengelilingi rongga sendi. Terdiri daripada membran berserabut dan sinovial luaran. Fungsi kedua adalah untuk mengurangkan geseran akibat pembebasan cecair sinovial. Jika kapsul rosak, udara masuk ke rongga artikular, yang membawa kepada perbezaan permukaan sendi.
 • Rongga artikular. Ini adalah ruang tertutup yang dikelilingi oleh permukaan kartilaginus dan membran sinovial. Ia dipenuhi dengan cecair sinovial, yang juga melakukan fungsi penghidratan.

Unsur-unsur tambahan adalah rawan intraartikular, cakera, bibir, menisci, ligamen intracapsular.

Tendon dan ligamen menguatkan kapsul dan menyumbang kepada pergerakan sendi.

Sendi besar yang paling penting adalah bahu, pinggul dan lutut. Mereka mempunyai struktur yang kompleks.

Humeral - yang paling mudah alih, di dalamnya pergerakan sekitar tiga paksi adalah mungkin. Ia dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula. Terima kasih kepada bentuk sfera, pergerakan seperti itu mungkin:

 • mengangkat tangan;
 • penarikan balik anggota atas;
 • putaran bahu dengan lengan bawah;
 • Pergerakan berus masuk dan keluar.

Hip adalah tertakluk kepada beban berat, ia adalah salah satu yang paling kuat. Dibentuk oleh acetabulum tulang panggul dan kepala femoral. Seperti bahu, pinggul mempunyai bentuk sfera. Pergerakan sekitar tiga paksi juga mungkin.

Struktur sendi lutut yang paling kompleks. Ia dibentuk oleh tulang femoral, tibial dan fibula, memainkan peranan yang besar dalam gerakan, kerana putaran berlaku di sepanjang dua paksi. Bentuknya adalah condylar.

Lutut termasuk banyak unsur sokongan:

 • meniskus luaran dan dalaman;
 • lipatan sinovial;
 • ligamen intraartikular;
 • beg synovial.

Menisci bertindak sebagai penyerap kejutan.

Fungsi

Semua sendi memainkan peranan penting, tanpa mereka yang tidak dapat bergerak. Mereka menyambungkan tulang, memastikan lancar mereka lancar, mengurangkan geseran. Tanpa mereka, tulang akan runtuh.

Di samping itu, mereka mengekalkan kedudukan tubuh manusia, mengambil bahagian dalam pergerakan dan pergerakan bahagian tubuh relatif terhadap satu sama lain.

Fungsi sendi manusia ditentukan oleh bilangan gandar. Setiap paksi mempunyai pergerakan sendiri:

 • sekitar melintang, fleksi dan lanjutan;
 • sekitar sagittal - pendekatan dan penyingkiran;
 • sekitar pusingan menegak.

Beberapa jenis gerakan boleh berlaku serentak dalam satu sendi.

Penggiliran pekeliling adalah mungkin apabila bergerak di sekitar semua paksi.

Dengan bilangan gandar, ada jenis sendi artik seperti:

Jadual menunjukkan bentuk mungkin sendi mengikut bilangan gandar.

Jadual sendi manusia

Jawapan yang paling lengkap untuk soalan mengenai topik: "jadual sendi manusia."

Tulang manusia sangat sukar sehingga dapat bertahan sekitar 10 ribu kilogram, tetapi jika kerangka itu hanya terdiri dari satu tulang padat, pergerakan kita tidak mungkin. Alam menyelesaikan masalah ini dengan hanya membahagikan tulang menjadi banyak tulang dan membuat sendi - tempat di mana tulangnya bersilang.

Sendi manusia melakukan fungsi yang cukup penting. Terima kasih kepada mereka, tulang, gigi dan tulang rawan saling bergabung.

Jenis sendi manusia

Mereka boleh dikelaskan mengikut fungsi:

Sendi yang tidak membenarkan pergerakan dikenali sebagai synartrosis. Tali tengkorak dan gomfos (sambungan gigi ke tengkorak) adalah contoh sintesis. Sendi-sendi antara tulang dipanggil syndesmos, antara tulang rawan - synchrodroses, dan tisu tulang - syntostosis. Synartrosis dibentuk oleh tisu penghubung.

Amphiarthrosis membolehkan pergerakan kecil tulang yang terhubung. Contoh amphiarthrosis adalah cakera intervertebral dan symphysis kemaluan.

Kelas fungsional ketiga adalah diarthrosis gerak bebas. Mereka mempunyai pergerakan tertinggi. Contoh: siku, lutut, bahu dan pergelangan tangan. Hampir selalu ia adalah sendi sinovial.

Sendi rangka manusia juga boleh diklasifikasikan mengikut struktur mereka (mengikut bahan yang mereka bentuk):

Sendi fibrous diperbuat daripada gentian kolagen keras. Ini termasuk jahitan tengkorak dan sendi yang menghubungkan ulna dan jejari lengan bersama.

Sendi tulang rawan manusia terdiri daripada sekumpulan tulang rawan yang menghubungkan tulang ke satu sama lain. Contoh-contoh sendi itu adalah sendi antara tulang rusuk dan rawan kosus, serta antara cakera intervertebral.

Jenis yang paling biasa - sendi sinovial - adalah ruang yang dipenuhi dengan bendalir antara hujung tulang untuk dihubungkan. Ia dikelilingi oleh kapsul tisu penghubung yang padat, ditutup dengan membran sinovial. Membran sinovial yang membentuk kapsul menghasilkan cecair synovial berminyak, fungsi yang melincirkan sendi, mengurangkan geseran dan memakai.

Terdapat beberapa kelas sinovial sendi, contohnya, elipsia, blok, pelana dan sfera.

Sendi Ellipsoidal menghubungkan tulang-tulang lancar ke satu sama lain dan membolehkan mereka untuk meluncur ke arah yang lain di mana-mana arah.

Sendi seperti blok, seperti siku dan sendi lutut seseorang, menyekat pergerakan hanya dalam satu arah supaya sudut antara tulang dapat ditingkatkan atau berkurang. Pergerakan terhad pada sendi seperti blok memberikan lebih banyak kekuatan dan kekuatan pada tulang, otot dan ligamen.

Sendi pelana, seperti antara tulang metacarpal pertama dan tulang trapezoid, membolehkan tulang berputar 360 darjah.

Sendi bahu dan pinggul manusia adalah satu-satunya sendi sfera di dalam badan. Mereka mempunyai pelbagai gerakan yang paling bebas, mereka adalah satu-satunya yang boleh memutar paksinya. Walau bagaimanapun, kekurangan sendi sfera adalah bahawa pergerakan bebas menjadikan mereka lebih mudah terdedah kepada kehelan daripada sendi mudah alih seseorang. Di tempat-tempat ini lebih kerap patah.

Sesetengah jenis sendi manusia sinovial perlu dipertimbangkan secara berasingan.

Sekat sendi

Sendi blok seperti kelas sinovial. Ini adalah sendi lutut, lutut dan siku seseorang. Biasanya, sendi seperti blok adalah satu bundle dua atau lebih tulang, di mana mereka hanya boleh bergerak bersama satu paksi untuk membengkok atau meluruskan.

Sendi blok seperti yang paling mudah di dalam badan adalah interphalangeal, ia terletak di antara falang jari dan jari kaki.

Kerana mereka dikenakan berat badan dan kekuatan mekanikal, mereka terdiri daripada bahan sinovial yang mudah dengan ligamen ekstra kecil untuk menguatkan. Setiap tulang ditutup dengan lapisan tipis rawan hyaline halus, direka untuk mengurangkan geseran pada sendi. Tulang-tulang juga dikelilingi oleh kapsul tisu penghubung berserat tegar, ditutup dengan membran sinovial.

Struktur sendi manusia selalu berbeza. Sebagai contoh, sendi siku lebih kompleks, dibentuk antara humerus, tulang radial dan ulna tulang lengan bawah. Siku tertakluk kepada beban yang lebih kuat daripada sendi jari dan jari kaki, oleh itu ia mengandungi beberapa ligamen tambahan yang kuat dan struktur tulang unik yang menguatkan strukturnya.

Siku dan ligamen yang berkaitan dengan radial membantu mengekalkan tulang ulna dan jejari dan menguatkan sendi. Kaki manusia juga terdiri daripada beberapa sendi blok besar.

Sama seperti siku, sendi pergelangan kaki terletak di antara tulang tibial besar dan kecil di kaki bawah dan talus di kaki. Cawangan tibia tibia membentuk sarang bersarang di sekeliling talus untuk menghadkan pergerakan kaki sepanjang satu paksi. Empat ligamen tambahan, termasuk deltoid, mengikat tulang dan memperkuat sendi untuk menyokong berat badan.

Terletak di antara paha kaki dan tibia dan tibia tibia, sendi lutut adalah sendi blok terbesar dan paling rumit di dalam tubuh manusia.

Sendi siku dan sendi pergelangan kaki, yang anatominya sama, paling kerap mudah terdedah kepada osteoarthritis.

Ellipsoidal bersama

Sendi ellipsoidal, juga dikenali sebagai rata, adalah bentuk sendi synovial yang paling biasa. Mereka dibentuk berhampiran tulang dengan permukaan licin atau hampir lancar. Sendi-sendi ini membolehkan tulang meluncur ke arah mana-mana - naik dan turun, kiri dan kanan, menyerong.

Oleh kerana strukturnya, sendi ellipsoidal adalah fleksibel, sementara pergerakannya terhad (untuk mengelakkan kecederaan). Sendi ellipsoidal ditutup dengan membran sinovial yang menghasilkan cecair yang berfungsi sebagai pelumas bersama.

Sendi-sendi ellipsoidal yang paling banyak terdapat di dalam tulang lampiran antara tulang karpal pergelangan tangan, antara sendi karpal dan tulang metacarpal tangan, di antara tulang pergelangan kaki.

Satu lagi kumpulan sendi ellipsoidal terletak di antara pinggir dua puluh enam vertebra dalam sendi intervertebral. Komponen ini membolehkan kita membengkokkan, melepaskan dan memutar badan, sambil mengekalkan kekuatan tulang belakang, yang menyokong berat badan dan melindungi kord rahim.

Sendi Condylar

Terdapat jenis berasingan sendi ellipsoid - sendi condylar. Ia boleh dianggap sebagai bentuk peralihan dari sejenis blok berbentuk sendi ke satu elipsonid. The condyle berbeza dari sendi tersekat oleh perbezaan yang besar dalam bentuk dan saiz permukaan yang diartikulasikan, akibatnya pergerakan sekitar dua paksi adalah mungkin. Condyle berbeza dari sendi ellipsoid hanya dalam bilangan kepala artikular.

Bersadur bersama

Sendi pelana adalah sejenis sendi sinovial, di mana salah satu tulang berbentuk seperti pelana, dan tulang lain terletak di atasnya, seperti penunggang kuda.

Sambungan pelana lebih fleksibel daripada sfera atau ellipsoidal.

Contoh terbaik dari sambungan pelana dalam badan adalah sendi karpometacarpal ibu jari, yang terbentuk antara tulang trapezoid dan tulang metacarpal pertama. Dalam contoh ini, trapezium membentuk pelana bulat di mana tulang metacarpal pertama duduk. Sendi karpal-metacarpal membolehkan ibu jari seseorang mudah bekerjasama dengan empat jari yang lain. Ibu jari, tentu saja, sangat penting bagi kita, kerana ia adalah orang yang membolehkan tangan kita untuk mengambil objek dengan kuat dan menggunakan banyak alat.

Sendi sfera

Sendi sfera adalah kelas khas sendi sinovial, yang mempunyai kebebasan pergerakan tertinggi dalam tubuh kerana strukturnya yang unik. Sendi sendi dan bahu pinggul seseorang adalah satu-satunya globular dalam tubuh manusia.

Dua komponen utama sfera adalah tulang dengan kepala dan tulang sfera dengan takik berbentuk cawan. Pertimbangkan sendi bahu. Anatomi manusia diatur sedemikian rupa sehingga kepala sfera humerus (tulang lengan atas) sesuai dengan rongga artikular skapula. Rongga sendi adalah alur kecil dan cetek, yang mana sendi bahu mempunyai pergerakan terbesar dalam tubuh manusia. Ia dikelilingi oleh cincin tulang rawan hyaline, yang merupakan tulang tulangan yang fleksibel, manakala otot - alat pemutar cuff - memegang humerus di dalam rongga.

Sendi pinggul agak kurang mudah alih daripada bahu, tetapi adalah gabungan yang lebih kuat dan lebih stabil. Kestabilan tambahan sendi pinggul diperlukan untuk menyokong berat kaki seseorang, melakukan tindakan seperti berjalan kaki, berjoging, dll.

Dalam sendi pinggul, kepala bulat (femur) yang bulat dan hampir bulat sesuai dengan ketat pada acetabulum, satu lubang dalam tulang pelvis. Sejumlah besar ligamen tegar dan otot yang kuat memegang kepala tulang paha di tempat dan menahan tekanan terkuat di dalam badan. Asetabulum juga menghalang dislokasi pinggul, mengehadkan pergerakan tulang di dalamnya.

Berdasarkan pada yang tersebut di atas, anda boleh membuat jadual kecil. Kita tidak akan termasuk struktur sendi manusia. Oleh itu, dalam lajur pertama jadual ditunjukkan jenis sambungan, di kedua dan ketiga - contoh dan lokasi mereka, masing-masing.

Sendi manusia: meja

Jenis sendi

Contoh sendi

Di mana

Lutut, siku, buku lali. Anatomi sesetengah daripada mereka diberikan di bawah.

Lutut - antara tulang paha, tulang tibial dan patella; ulna - antara humerus, siku dan jejari; buku lali - antara kaki dan kaki.

Sendi intervertebral; sendi antara jari-jari falang.

Antara tepi vertebra; antara phalanges jari kaki dan tangan.

Hip dan bahu bersama. Anatomi manusia memberi perhatian khusus kepada jenis sendi ini.

Antara femur dan tulang pelvis; antara humerus dan scapula.

Antara tulang trapezoid dan tulang metacarpal yang pertama.

Untuk menjadikannya lebih jelas apa sendi seseorang, kami akan menerangkan sebahagiannya dengan lebih terperinci.

Siku bersama

Manusia sendi siku, anatomi yang telah disebutkan, memerlukan perhatian khusus.

Sendi siku adalah salah satu sendi yang paling kompleks di dalam tubuh manusia. Ia terbentuk di antara hujung distal humerus (lebih tepatnya, permukaan artikularnya - blok dan condyle), jejari dan potongan blok seperti ulna, dan kepala tulang radial dan lilitan artikularnya. Ia terdiri daripada tiga sendi sekaligus: bahu, bahu dan radiopulmonari proksimal.

Sendi bahu terletak di antara penyumbatan tulang siku dan blok (permukaan artikular) humerus. Sambungan ini tergolong dalam blok dan tidak bersifat uniaxial.

Sendi bahu dibentuk di antara condyle humerus dan kepala humerus. Pergerakan di sendi berlaku di sekitar dua paksi.

Radiolimer promaximal menghubungkan pemotongan radial ulna dan lilitan artikular kepala radial. Ia juga uniaxial.

Tiada pergerakan sisi dalam sendi siku. Secara umum, ia dianggap sebagai sambungan berbentuk blok dengan bentuk helical slip.

Yang terbesar dari bahagian atas adalah sendi siku. Kaki manusia juga terdiri daripada sendi, yang tidak dapat diberitahu.

Hip bersama

Sendi ini terletak di antara acetabulum pada tulang panggul dan femur (kepalanya).

Kepala ini ditutup dengan rawan hyaline hampir seluruhnya, kecuali fossa. Asetabulum juga diliputi dengan tulang rawan, tetapi hanya berhampiran permukaan semilunar, selebihnya dipenuhi dengan membran sinovial.

Sendi pinggul termasuk ligamen seperti: sciatic-femoral, ilio-femoral, pubic-femoral, zon pekeliling, dan juga ligamen kepala femoral.

Ligamen Ileo-femoral berasal dari Ilium anterior yang lebih rendah dan berakhir pada garis intertrochanterik. Bundle ini terlibat dalam menjaga tegak badan.

Tudung seterusnya, ischio-femoral, bermula pada tulang ischial dan ditenun ke kapsul sendi pinggul itu sendiri.

Sedikit lebih tinggi, di bahagian atas tulang kemaluan, ligamen pubis-femoral bermula, yang turun ke kapsul sendi pinggul.

Di dalam sendi itu sendiri adalah sekumpulan kepala femoral. Ia bermula dari ligamen acetabular dan berakhir di fossa kepala femoral.

Zona pekeliling dibuat dalam bentuk gelung: ia dilekatkan pada Ilium anterior yang lebih rendah dan mengelilingi leher tulang paha.

Sendi pinggul dan bahu adalah satu-satunya globular dalam tubuh manusia.

Sendi lutut

Sendi ini dibentuk oleh tiga tulang: patella, ujung femoral dan akhir proksimal tulang tibial.

Kapsul sendi lutut dilampirkan pada tepi tibial, femur dan patella. Ia dilampirkan pada femur di bawah epicondyle. Tibial adalah tetap di sepanjang tepi permukaan artikular, dan kapsul dilampirkan pada patella sedemikian rupa sehingga seluruh permukaan depan berada di luar sendi.

Ligamen sendi ini boleh dibahagikan kepada dua kumpulan: extracapsular dan intracapsular. Juga di dalam sendi terdapat dua ligamen kolateral lateral - tibial dan peroneal.

Sendat buku lali

Ia dibentuk oleh permukaan artikular talus dan permukaan artikular pada hujung distal tulang fibula dan tibial.

Kapsul artikuler hampir semua dilampirkan ke pinggir tulang rawan artikular dan meleset dari permukaannya hanya pada permukaan talus. Di bahagian tepi sendi adalah ligamennya.

The ligamen deltoid, atau medial, terdiri daripada beberapa bahagian:

- tibial-ram posterior, terletak di antara pinggir posterior pergelangan kaki medial dan bahagian medial posterior talus;

- Rahang tibial anterior, terletak di antara pinggir depan pergelangan kaki medial dan permukaan medial posterior talus;

- bahagian tibial-tumit, memanjang dari pergelangan kaki medial hingga sokongan talus;

- Bahagian tibial-navicular, berasal dari pergelangan kaki medial dan berakhir di permukaan dorsal tulang navicular.

Tudung seterusnya, yang berbentuk segiempat panjang, meluas dari permukaan luaran pergelangan kaki ke permukaan sisi leher talus.

Tidak jauh dari sebelumnya, ada ligamen tulang talus anterior - di antara ujung anterior pergelangan kaki sebelah dan permukaan sisi leher talus.

Dan akhirnya, ligamentum talus-fibular posterior berasal pada pinggir posterior pergelangan kaki dan berakhir di tubercle sisi proses talus.

Secara umum, sendi pergelangan kaki adalah contoh sendi seperti blok dengan pergerakan lingkaran.

Jadi, sekarang kita mempunyai idea yang jelas mengenai sendi manusia. Anatomi sendi adalah lebih rumit daripada kelihatan, dan anda boleh lihat sendiri.

Sendi hadir dalam semua tulang kecuali tulang hyoid di leher. Sendi juga dipanggil sendi. Sendi mempunyai dua fungsi: menyambungkan tulang dan memastikan pergerakan struktur rangka tubuh yang tegar. Dalam kes sendi tulang, pergerakan atau imobilitas bergantung kepada:
1) jumlah bahan pengikat antara tulang;
2) sifat bahan antara tulang;
3) bentuk permukaan tulang;
4) tahap ketegangan ligamen atau otot memasuki sendi;
5) kedudukan ligamen dan otot.

Terdapat dua jenis pengelasan bersama: fungsi dan struktur.

Klasifikasi berfungsi sendi adalah berdasarkan jumlah pergerakan yang dibenarkan di sendi. Sendi tetap (synarthrotic) Sendi-sendi ini terletak terutamanya dalam rangka paksi, di mana kekuatan dan kekakuan sendi adalah penting untuk melindungi organ-organ dalaman. Sendi bergerak secara langsung (amphiarthrotic, semi-movable) Sama dengan sendi tetap dan melaksanakan fungsi yang sama seperti sendi, yang kebanyakannya berada dalam rangka paksi. Sendi bergerak secara bebas (diarthrotic, true) Sendi-sendi ini mendominasi anggota badan, di mana pelbagai pergerakan diperlukan.

Gabungan Fibrous Struktur

Dalam sendi berserabut, tisu berserabut melekat pada tulang. Dalam kes ini tiada rongga artikular. Umumnya, sendi ini mempunyai pergerakan kecil atau pergerakan yang kecil, iaitu gerakan tidak bergerak (synarthrotic). Sendi fibrous terdiri daripada tiga jenis: jahitan, sindesmosis dan kuku.

1. Jahitan
Satu-satunya contoh sendi jahitan berserabut adalah jahitan tengkorak, di mana tepi bergerigi tulang diikat dengan teguh dan terikat oleh gentian tisu penghubung, sementara tiada pergerakan aktif dibenarkan. Lapisan periosteum pada lapisan dalaman dan luaran tulang bersebelahan menghubungkan jurang antara tulang dan membentuk faktor penyambung utama. Antara permukaan artikular bersebelahan terdapat lapisan tisu vaskular berserat, yang juga turut serta dalam penyambungan tulang. Tisu vaskular berserabut, bersama dengan dua lapisan periosteum, dipanggil ligamen jahitan (jahitan). Tisu fibrous berakar dengan usia yang semakin meningkat, proses ini berlaku pada mulanya di bahagian dalam jahitan, secara beransur-ansur menyebar ke bahagian permukaan. Proses ossifikasi ini dipanggil synostosis.

2. Syndesmoznye
Sendi syndesmose adalah sendi berserat di mana tisu berserabut membentuk membran atau ligamen interosseous, iaitu ada jalur tisu berserabut yang membolehkan pergerakan sedikit, sebagai contoh, antara radius dan ulna dan antara tibia dan fibula.

3. Kuku seperti (penting)
Sendi seperti kuku adalah sendi berserat di mana "kuku" atau "batang" memasuki rehat. Satu-satunya contoh seperti sendi pada manusia adalah gigi yang tetap di bahagian belakang tulang rahang.

Kedudukan jahitan: dipotong

Membran interosseous antara radius dan ulna

Sendi rawan

Dalam sendi cartilaginous, tulang disertai dengan plat rahang hyaline atau cakera berserat berterusan. Dalam kes ini juga tidak terdapat rongga artikular. Mereka boleh sama ada tetap (synchrotic) atau semi-mudah alih (symphysial). Sendi separa bergerak lebih biasa.

Synchondrosis Contoh sendi cartilaginous yang tidak bergerak adalah plat epiphyseal pertumbuhan tulang panjang. Plat ini diperbuat daripada tulang rawan hyaline, yang menyerupai pada golongan muda (lihat di atas). Oleh itu kawasan tulang di mana sendi itu disediakan dengan plat sedemikian dipanggil synchondrosis. Satu lagi contoh sendi seperti itu yang akhirnya terputus adalah sendi antara tulang rusuk pertama dan pemegang sternum.

Artikulasi stesen kartilaginous (synchondrosis) (pandangan depan): plat epiphyseal dalam tulang panjang yang tumbuh

Artikulasi stesen kartilaginous (synchondrosis) (pandangan depan): sternum-rib joint antara cengkaman dan tulang rusuk pertama.

Symphysis

Contoh sendi kartilaginous sebahagian mudah alih adalah symphysis kemaluan dari ikat pinggang pelvis dan sendi intervertebral tulang belakang. Dalam kedua-dua kes, permukaan artikular tulang ditutup dengan rawan hyaline, yang kemudian disambungkan dengan tulang rawan berserat (tulang rawan berserabut dapat ditampal dan elastik dan berfungsi sebagai penyerap kejutan).

Sendiri (amphiarthrotic / symphysial) separa kartilaginous (pandangan depan): symphysis pubic dari pelvic girdle

Kartilaginous sebahagian mudah alih (amphiarthrotic / symphysial) bersama (depan paparan): sendi intervertebral

Sendi sinovial

Sendi sinovial mempunyai rongga sendi yang mengandungi cecair sinovial. Sendi-sendi ini adalah sendi bergerak (diartrotik). Sendi sinovial mempunyai banyak ciri membezakan:

Rawan artikular (atau tulang rawan hyaline) merangkumi hujung tulang yang membentuk sendi.

Rongga artikular: rongga ini adalah ruang yang lebih berpotensi daripada yang sebenar, kerana ia dipenuhi dengan cecair sinovial pelincir. Rongga artikular terdiri daripada dua lapisan "lengan" atau sarung, yang disebut kapsul artikular.

Lapisan luar kapsul sendi dipanggil ligamen capsular. Ligament ini adalah tisu penghubung yang tebal, elastik, berserabut, yang merupakan kesinambungan langsung periosteum tulang penyambung. Lapisan dalaman, atau membran sinovial, adalah membran licin yang dibentuk oleh tisu penghubung yang longgar yang meliputi kapsul dan semua permukaan artikular dalaman, kecuali rawan hyaline.

Cecair sinovial: cecair licin yang menduduki ruang bebas di dalam kantung artikular. Cecair sinovial juga terletak di dalam rawan artikular dan mencipta lapisan nipis (filem) yang mengurangkan geseran antara tulang rawan. Apabila bergerak sendi, bendalir dipenggal keluar dari tulang rawan. Cecair sinovial memupuk rawan, yang merupakan avaskular (iaitu tidak mengandungi sebarang saluran darah): cecair juga mengandungi sel fagositik (sel-sel yang menyerap bahan bukan organik), yang menghapuskan mikrob atau sel sisa dari rongga artikular. Jumlah cecair sinovial berbeza-beza dalam sendi yang berbeza, tetapi selalu cukup untuk membentuk lapisan nipis untuk mengurangkan geseran. Apabila sendi rosak, jumlah tambahan cecair dihasilkan, yang membawa kepada pembengkakan ciri sendi. Kemudian, membran sinovia mengimbangi semula cecair tambahan ini.

Ligamen tambahan atau ligamen tambahan: sendi sinovial diperkukuhkan dan diperkuat oleh banyak ligamen. Ligamen ini sama ada kapsular, iaitu, menebal bahagian kapsul berserabut itu sendiri, atau ligamen cagaran bebas yang bukan sebahagian daripada kapsul. Ligamen sentiasa mengikat tulang ke tulang, dan mengikut kedudukan dan nombor mereka di sekitar sendi, mereka menyekat pergerakan dalam arah tertentu dan menghalang pergerakan yang tidak diingini. Sebagai peraturan, semakin banyak ligamen sendi, semakin kuat.

Beg adalah beg berisi cecair yang menyerap sendi. Mereka dilindungi dengan membran sinovial dan mengandungi cecair sinovial. Mereka adalah antara tendon dan tulang, ligamen dan tulang, atau otot dan tulang dan mengurangkan geseran, bertindak sebagai "kusyen".

Sarung tendon juga sering berdekatan dengan sendi sinovial. Mereka mempunyai struktur yang sama dengan beg, dan mengelilingi tendon yang terdedah kepada geseran, untuk melindungi mereka.

Cakera artikular (menisci) terdapat di beberapa sendi sinovial. Mereka bertindak sebagai penyerap kejutan (seperti cakera berserabut dalam simfisis kemaluan). Sebagai contoh, di dalam sendi lutut, dua cakera berserat berbentuk sabit, yang dipanggil meniskus medial dan lateral, terletak di antara medial dan lateral condiles pada tulang paha dan medial dan condyle lateral tulang tibial.

Sendi sinovial biasa

Struktur penyingkiran sinovial yang menyerap kejutan dan geseran

Tujuh jenis sendi sinovial

Rata-rata, atau gelongsor Dalam sendi gelongsor, pergerakan berlaku apabila dua, biasanya rata atau sedikit melengkung, permukaan gelongsor dalam arah melintang relatif kepada satu sama lain. Contoh: sendi acromioclavicular; sendi antara tulang carpal di pergelangan tangan atau tulang tarsus di pergelangan kaki; bahagian sendi antara vertebra; sacroiliac joint.

Sekat sendi

Dalam sendi artik seperti blok, pergerakan berlaku hanya sekitar satu paksi, melintang. Protrusion (penonjolan) satu tulang sesuai ke dalam permukaan artikular cekung atau silinder tulang yang lain, memberikan lenturan dan lanjutan. Contoh: sendi interphalangeal, siku dan sendi lutut.

Hinge Bersama Dalam sendi berengsel, pergerakan berlaku di sekitar paksi menegak, seperti pada engsel portal. Permukaan articular hampir silindrical bulges tulang dan berputar dalam cincin yang dibentuk oleh tulang atau ligamen. Contoh: gigi epistropi memasuki pembukaan di atlanta, membolehkan putaran kepala. Di samping itu, sambungan antara jejari dan ulna di siku membolehkan kepala pusingan radius berputar dalam "cincin" ligamen, yang dikunci oleh ulna.

Sendi bulat bola bersama bola terdiri daripada "bola" yang dibentuk oleh kepala sfera atau hemisfera satu tulang, yang berputar di dalam sarang cekung tulang lain, yang memungkinkan lekukan, lanjutan, penambahan, penculikan, pergerakan putaran, dan putaran. Oleh itu, mereka adalah pelbagai paksi dan menyediakan pelbagai pergerakan seluruh sendi. Contoh: sendi bahu dan pinggul.

Condylar joint Sama seperti sendi bola, sendi kondylar mempunyai permukaan artikular sfera yang sesuai dengan permukaan cekung yang sama. Di samping itu, seperti sendi bola, sendi kondylar menyediakan lekapan, lanjutan, penculikan, penambahan dan pergerakan putaran. Walau bagaimanapun, lokasi ligamen dan otot di sekelilingnya mengelakkan putaran aktif di sekitar paksi menegak. Contoh: sendi metacarpophalangeal jari (tetapi bukan ibu jari).

Pelana Pelana Pelana pelana menyerupai sendi condylar, kecuali permukaan penghubung mempunyai kawasan cembung dan cekung dan menyerupai dua "pelana" yang bersambung antara satu sama lain, menyesuaikan permukaan cembung untuk cekung. Sambungan berbentuk pelana memberikan pergerakan lebih banyak daripada sendi kondylar, contohnya, dengan membenarkan "menentang" ibu jari ke jari lain. Contoh: sendi karpometacarpal ibu jari.

Ellipsoid bersama Sendi ellipsoid sebenarnya sama dengan sendi bola, tetapi permukaan artikular adalah ellipsoid, bukan sfera. Pergerakan adalah sama seperti di dalam bola, kecuali perubahan, yang dicegah oleh bentuk permukaan elips. Contoh: pergelangan tangan pergelangan tangan.

Nota mengenai sendi sinovial:

• Sesetengah tendon sebahagiannya memanjangkan dalam sendi dan oleh itu intracapsular.

• Serat banyak ligamen berkait rapat dengan ligamen kapsul, dan perbezaan antara kapsul dan ligamen dalam beberapa kes tidak jelas. Oleh itu, hanya berkas utama yang disebutkan.

• Ligamen dipanggil intracapsular (atau intra-artikular), apabila terletak di rongga artikular, dan extracapsular (atau tambahan-artikular), apabila berada di luar kapsul.

• Banyak ligamen lutut diubahsuai pada tendon flexors dan extensors, tetapi diklasifikasikan sebagai ligamen untuk membezakannya daripada tendon penstabilan yang normal, seperti tendon patellar patella pada otot paha.

• Terdapat pelbagai beg di sekitar sendi sinovial, seperti ditunjukkan dalam ilustrasi untuk setiap sendi.

Izinkan saya memperkenalkan diri saya. Nama saya Vasily. Saya telah bekerja sebagai tukang urut dan kiropraktor selama lebih dari 8 tahun. Saya fikir saya seorang profesional di bidang saya dan saya ingin membantu semua pengunjung laman menyelesaikan masalah mereka. Semua data untuk laman web ini telah dikumpulkan dan diproses dengan teliti untuk menyampaikan semua maklumat yang diperlukan dalam bentuk yang boleh diakses. Sebelum penggunaan yang diterangkan di laman web ini sentiasa diperlukan perundingan MANDATORY dengan pakar anda.