Utama / Lebam

Sendi anggota atas

Sendi Sternoclavicular. Ia terbentuk oleh hujung tulang belakang tulang belakang dan pemotongan sternum. Bersama pelana mudah dengan cakera artikular, terima kasih kepada cakera bergerak sebagai sfera. Skop pergerakan adalah terhad. Diperkuat dengan ligamen: stclocicular, clavicular costal-clavicular, anterior dan posterior.

Acromial - clavicular. Sambungan mudah bentuk yang rata, boleh berubah menjadi synchondrosis, diperkuat oleh ligamen: coraco-clavicular, acromioclavicular. Pergerakan sangat terhad, kebanyakannya berlaku di sekitar paksi sagittal - gelongsor.

Sendi bahu. Dibentuk oleh kepala bahu dan rongga artikular skapula. Sendi adalah sfera, sedikit kongruen, dengan bibir artikular yang luas di sepanjang margin. Mengukuhkan ligamen coraco-humeral. Gerakan sendi biasanya digabungkan dengan pergerakan skapula, yang bersama-sama membolehkan anggota badan untuk menggambarkan hemisfera. Melalui rongga pas sendi tendon kepala panjang otot bisep, yang menguatkan sendi. Dalam sendi, bahu bergerak sekitar tiga paksi (fleksi, lanjutan, penambahan dan penculikan, pronasi dan supaminasi).

Siku bersama. Membentuk tulang humeral, ulnar dan radial. Ia termasuk tiga sendi: humeral-splenic (berbentuk blok, menyambung blok bahu dan pemotongan blok tulang ulnar), tanduk bahu (sfera, di antara kepala condyle bahu dan tulang radial artikular), sendi radial proksimal (silinder, kepala radial dan pemotongan radial tulang ulnar). Oleh kerana membran membentang antara tulang radial dan ulnar, paksi sagittal di sendi bahu radial tidak digunakan. Hasilnya, lenturan mungkin - lanjutan perintah 140 0 - bahu-bahu-bahu-bahu, pronation - supaminasi kira-kira 140 0 (mungkin sehingga 180 0) - bahu balok dan ray-ulnar. Ligamen siku: siku dan radial - kolateral, ligamen anulus tulang radial.

Jarak radiulus bersama. Silinder. Ia juga mengambil bahagian dalam pronation - suplementasi lengan bawah, membentuk gabungan silinder bersama dengan proksimal.

Sendi pergelangan tangan. Artikulasi tulang radial dan 3 tulang carpal: navicular, semi-lunar, segi tiga. Disk di bawah ulna tumbuh bersama dengan permukaan artikul ulna. Ini adalah gabungan biaxial elips kompleks: fleksi dan lanjutan, penambahan dan penculikan.

Pergelangan tangan tengah. Antara kedua-dua baris tulang pergelangan tangan - permukaan kompleks yang tidak teratur (rata).

Peralatan ligamentous tangan sangat kompleks, ligamen utama - ligamen cagaran pergelangan tangan - radial dan ulnar. Injil transverse, yang memegang pergelangan tangan, membentuk terowong karpal di sebelah sawit, di mana saraf dan saluran darah berlalu.

Carpal dan Metacarpal Bersama. Di antara tulang barisan kedua pergelangan tangan dan pangkal tulang metacarpal. Semua rata, perlahan bergerak 5-10 0, kecuali ibu jari. Sambungan pelana mempunyai rongga artikular berasingan dan 2 paksi putaran, 40-60 0. dengan beban 60-100 kg, tetapi dislokasi adalah mungkin, yang sering menjadi kebiasaan.

Sendi Metacarpophalangeal. Sfera, 3 paksi putaran, tetapi pronasi dan supian dilakukan secara pasif sahaja. Diperkukuhkan oleh ligamen cagaran dan palmar.

Sendi Interphalangeal. Berbentuk blok, 1 paksi putaran. Flexion - extension - 110-120 0 dalam proximal, 80-90 0 di distal. 3 ligamen: medial, lateral, palmar.

194.48.155.252 © studopedia.ru bukan pengarang bahan yang diposkan. Tetapi menyediakan kemungkinan penggunaan percuma. Adakah terdapat pelanggaran hak cipta? Tulis kepada kami | Maklumbalas.

Lumpuhkan adBlock!
dan muat semula halaman (F5)
sangat diperlukan

Sendi anggota atas: jenis sendi artikular, terutama struktur dan fungsi mereka

Dalam proses evolusi, struktur anggota atas seseorang telah berubah, berkat tangannya boleh melakukan sejumlah pergerakan yang kompleks dan menahan beban yang cukup kuat.

Kerangka manusia telah mengalami banyak perubahan dalam proses evolusi. Termasuk menukar lokasi dan struktur sendi artikular, yang membolehkan mereka mendapat fungsi baru. Marilah kita pertimbangkan dengan lebih terperinci sendi anggota atas, meja akan membantu menyelesaikan masalah ini.

Struktur dan fungsi

Setiap doktor ortopedik diwajibkan untuk mengetahui secara terperinci ciri-ciri struktur sistem muskuloskeletal manusia, khususnya lokasi dan fungsi sendi artikular. Manual rangka pada terapi manual sendi anggota terangkan secara terperinci struktur kerangka.

Lengan atas, kerana strukturnya, mampu menyokong fungsi sedemikian:

 • lenturan dan pelanjutan senjata;
 • memandu dan mengalihkan pergerakan;
 • pergerakan atas dan ke bawah;
 • putaran;
 • menggenggam;
 • pergerakan jari motor halus.

Kerangka anggota atas terdiri dari dua bahagian: ikat pinggang dan bahagian bebas. Pertimbangkan mereka dengan lebih terperinci.

Jadual: Artikulasi

Kaki bahu

Seperti sendi anggota pelvis, tali pinggang bahu kurang bergerak. Fungsi utamanya ialah menyambungkan tulang rangka atas satu sama lain dan memastikan fleksibiliti dan pergerakan badan secara menyeluruh.

Ia termasuk sendi seperti:

Sternoclavicular

Sendi sternoklavikular terbentuk di persimpangan alur clavicular sternum dengan hujung tulang belakang yang sama.

Kestabilan diberikan oleh 3 kumpulan ligamen:

 • anterior dan posterior sternoclavicular;
 • kosoklavikular;
 • interclavicular.

Ia mempunyai bentuk pelana, tetapi disebabkan oleh kehadiran cakera cartilaginous, ia dapat melakukan pelbagai pergerakan dengan amplitud kecil dalam semua arah.

Acromioclavicular

Sendi acromioclavicular terbentuk dari acromion skapula dan tulang selangka. Ia terletak di atas sendi bahu, mempunyai bentuk ellipsoidal. Pergerakan sangat terhad dan terutamanya mengulangi perubahan dalam sendi sternoclavicular.

Kestabilan sambungan dijamin terima kasih kepada bundle ligamentum dan sendiri:

 • clavicle clavicular;
 • acromioclavicular;
 • skapular melintang atas dan bawah.

Anggota bebas

Sendi anggota bebas diklasifikasikan ke dalam kategori berasingan. Mereka mempunyai mobiliti yang lebih besar, ramai di antara mereka mempunyai struktur yang kompleks.

Kumpulan ini termasuk sendi berikut:

 • bahu;
 • siku;
 • lengan bawah;
 • pergelangan tangan;
 • sendi kecil tangan.

Bahu

Sendi bahu tergolong dalam kumpulan sfera, sehingga membolehkan anda melakukan pelbagai gerakan tangan yang banyak di semua arah. Ciri ini juga disebabkan oleh strukturnya, harganya adalah kebarangkalian yang tinggi kehelan.

Unsur-unsur artikulasi adalah tidak sepadan, kepala humerus memasuki rongga scapular hanya dengan 25-30%. Untuk mengekalkan kestabilan artikulasi, terdapat proses osteo-cartilaginous di tepi rongga, bibir artikular yang disebut.

Juga, penetapan disediakan oleh ligamen ketat (klyuoakromialnaya dan klyuvoplechevaya) dan tendon yang berasal dari otot brachial bisep. Mereka membentuk beg artikular yang agak longgar. Proses humeral membatasi amplitud penculikan anggota badan, sehingga melindungi terhadap kecederaan.

Siku

Siku bersama menghubungkan humerus dengan lengan bawah.

Ia terdiri daripada tiga sendi mudah, berbeza dalam bentuk dan prinsip pergerakan:

 • blok sendi bahu;
 • radioulnar proximal - silinder;
 • ray humeral - sfera.

Kesemua tiga unsur membentuk sendi siku tunggal, bersatu dengan kapsul biasa. Ia diperkuat dengan ligamen kolateral dan ular dan radial cagaran. Kerana struktur kompleks tangan boleh membuat pelbagai pergerakan yang besar. Pada masa yang sama, terdapat mekanisme perlindungan terhadap kecederaan, sebagai contoh, penekanan pada humerus dan ketegangan ligamen semasa melengkung anggota badan.

Sendi lengan

Kumpulan sendi ini termasuk sendi tulang di bahagian lengan bawah.

Mereka dibahagikan kepada 2 jenis:

 1. Berselang-seli. Mereka adalah sendi tulang dengan cakera artikular pertengahan. Ini termasuk sendi radioulnar distal dan proksimal. Kepala ulna memasuki alur di jejari. Kedua-dua sendi membentuk sendi berputar silinder.
 2. Berterusan. Di terasnya, ia hanya menghubungkan dinding antara jejari dan ulna, memastikan penetapannya. Ia terdiri daripada tisu berserabut dan mempunyai rupa pinggan.

Pergelangan tangan

Sendi pergelangan tangan adalah salah satu struktur yang paling kompleks. Radius, trihedral dan tulang gantung bersebelahan dengan jejari, membentuk pergelangan tangan. Artikulasi mempunyai bentuk ellipsoidal, yang menjadikannya biaxial.

Ulna dipisahkan dari artikulasi oleh cakera cartilaginous segitiga. Kapsul sendi pergelangan adalah kecil dalam ketebalan, tetapi kestabilan dan kekuatannya disokong oleh sejumlah besar ligamen: palmar licin, dorsal dan bantu tambahan.

Dua kumpulan terakhir ligamen membentuk gabungan interzapyal antara serpihan tulang individu pergelangan tangan. Ia adalah kawasan ini yang paling sering mengalami kecederaan akibat jatuh pada tangan yang terdedah kepada depan.

Tulang barisan pertama dan kedua pergelangan tangan membentuk sendi srednezapyastny, melengkapkan fungsi sendi pergelangan tangan utama kerana kapsul bergerak. Ia terdiri daripada tulang lengan navisular, capitate dan ketagih, yang membentuk dua sendi sfera.

Ia penting! Tangan adalah kombinasi pendidikan yang menggabungkan pergelangan pergelangan tangan dan pertengahan pergelangan tangan. Kedua-dua sendi ini menduplikasi dan melengkapkan pergerakan masing-masing.

Sendi berus

Ini adalah sendi terkecil anggota badan manusia. Ini termasuk beberapa sendi tulang-cartilaginous yang membolehkan seseorang melakukan gerakan yang tepat.

Arahan untuk klasifikasi melibatkan pemilihan komponen berus berikut:

 1. Carpal-Metacarpal. Dibahagikan kepada sendi 2 - 5 dan ibu jari. Tulang metacarpal dan trapezoid pertama membentuk sendi pelana yang bertanggungjawab untuk pergerakan ibu jari. Ia berfungsi di sepanjang paksi hadapan dan sagittal, termasuk bergerak ke kedudukan pembangkang dan penataan semula. Selebihnya sendi carpometacarpal adalah rata dan kurang bergerak. Mereka terbentuk dari 2 - 5 tulang metacarpal dan unsur-unsur formasi karpal jauh: capitate, tulang penyambung dan trapezoid. Semua jari dihubungkan oleh satu ruang bersama.
 2. Metacarpophalangeal. Juga dibahagikan kepada dua kumpulan: besar dan 2 - 5 jari. Sendi ibu jari mempunyai bentuk blok dan satu paksi untuk pergerakan perpanjangan lenturan. Baki sendi adalah sfera dan biaxial. Mereka terbentuk daripada falang proksimal yang dihubungkan dengan kepala tulang metacarpal 2 hingga 5 jari. Pengukuhan disediakan oleh ligamen palmar dan cagaran.
 3. Interphalangeal. Dibentuk oleh sendi-sendi permukaan artikular falang jari-jari. Dari jari telunjuk ke jari kecil terdapat 2 sendi - distal dan proksimal. Ibu jari hanya mempunyai 1 sendi phalangeal. Kesemuanya mempunyai bentuk blok dan bergerak sepanjang 1 paksi. Untuk mengukuhkan artikulasi, ligamen palmar dan cagaran hadir.

Penyakit

Sendi artikular anggota atas sering dipengaruhi oleh faktor-faktor negatif: trauma, penuaan fizikal, kerja berulang, gangguan dalaman dalam fungsi tubuh. Semua ini boleh membawa kepada perkembangan banyak penyakit, termasuk yang kronik.

Agar tidak mengalami kesakitan di tangan, adalah perlu untuk memantau kesihatan sistem muskuloskeletal.

Masalah yang paling biasa ialah:

 • lebam;
 • regangan;
 • keseleo dan subluxations;
 • retak dan patah tulang;
 • arthritis rheumatoid adalah penyakit autoimun yang menyebabkan kecacatan sendi;
 • bursitis - keradangan beg artikular;
 • capsulitis - keradangan kapsul;
 • arthrosis - proses merosakkan-degeneratif dalam tisu tulang rawan;
 • tendonitis - keradangan tendon;
 • sinovitis - proses keradangan dalam membran sinovial;
 • periarthritis - radang tisu periartikular;
 • osteoma adalah tumor tulang yang jinak;
 • kondroma adalah neoplasma jinak dalam tulang rawan, terdedah kepada keganasan;
 • sarcoma - patologi onkologi.


Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai topik ini dengan menonton video dalam artikel ini.

Sendi anggota atas

Spatula

Skapula tidak mempunyai hubungan langsung dengan tulang-tulang badan. Ia bersambung dengan mereka melalui tulang selangka, yang menyatakan dengan sternum. Tetapi terutamanya bilah bahu dikuatkan pada tulang badan dengan bantuan otot.

Sendi Sternoclavicular

Sendi sternoclavicular (articulatio stirnoclavi-cularis) dibentuk oleh akhir medial clavicle dan takik pada pemegang sternum.

Sendi mempunyai bentuk pelana, tetapi membolehkan pergerakan bersama paksi banyak, kerana terdapat cakera tulang rawan di dalamnya. Beg bersama diperkuat oleh ligamen menuju ke pinggir saya dan ke tulang belakang di sisi yang lain.

Pada akhir sisi, tulang belakang membentuk sendi rata dengan acromion dan dihubungkan dengan ligamen untuk proses corakoid. Kedua-dua sendi tulang belakang boleh terasa melalui kulit.

Sendi bahu

Sendi bahu (articulatio humeri) adalah sendi yang paling bergerak dari badan. Ia merujuk kepada sendi berbentuk sfera sfera. Sendi dibentuk oleh ketua humerus dan rongga artikular skapula.

Rongga jauh lebih kecil daripada kepala dan dilengkapi di sepanjang tepi bibir kartilaginus. Tetapi dalam bentuk ini, kawasan kemurungan hanya 1/4 dari bahagian kepala artikular. Ini menyediakan beg articular yang agak bebas untuk mobiliti bersama yang signifikan, tetapi menurunkan kekuatannya.

Dari atas, sendi dilindungi oleh ligamen coracoacromial yang kuat, yang membentuk gerbong humeral di atasnya bersama dengan proses humeral. Yang terakhir melindungi sendi, tetapi menghadkan penculikan dan lekapan lengan. Beg ini sesuai dengan sendi yang bebas dan disokong hanya oleh ligamen tulang bahu yang lemah.

Keistimewaan sendi adalah bahawa tendon otot bisep bahu melewati rongga, tertutup di kawasan sulcus interbravine oleh sarung sinovial, yang memudahkan gelongsornya. Tendon itu menekan kepala humerus ke rongga skapula.

Dalam pergerakan bersama, pergerakan di sepanjang paksi adalah mungkin: frontal (flexion and extension), sagittal (penjajaran dan penculikan) dan menegak (putaran luar dan dalam), serta pergerakan bulat (rajah 1.24).

Rajah. 1.24. Pergerakan yang mungkin di sendi bahu:
A - frontal: perpanjangan - perpanjangan; B - paksi sagittal: lead-cast; B - paksi menegak: putaran

Siku bersama

Sendi siku (articulatio cubiti) adalah kompleks, kerana ia menggabungkan tiga sendi - bahu bahu, bahu bahu dan tangan balok proksimal. Mereka dikelilingi oleh beg biasa, bebas dan tipis di depan dan belakang, tetapi diperkuat dengan ligamen sisi. Di samping itu, leher tulang jejarian ditahan di takik lunar tulang ulnar oleh ligamen anulus.

Rajah. 1.25. Kedudukan tangan dan tulang lengan bawah

Fleksibel dan lanjutan, i.e. pergerakan di sekitar paksi hadapan.

Dalam sendi radiulus silinder, jejari berputar di sekitar paksi menegak. Dalam kes ini, putaran berlaku dalam sambungan brachioceral sfera.

Hujung bawah tulang lengan bawah membentuk sendi radioulnar distal, berbentuk silinder, digabungkan dengan sendi proksimal yang sama. Terima kasih kepada pergerakan dalam tiga sendi ini, tangan bertukar dengan kelantangan ke hadapan (supinasi) dan belakang (pronation) adalah mungkin, dengan supinasi tulang lengan yang sejajar antara satu sama lain, dan semasa pronasi radial melintasi ulna (Rajah 1.25). Ruang antara tulang lengan bawah diperketatkan oleh membran interosseous.

A - dengan supaminasi;
B - dalam kedudukan yang neutral;
B - semasa pronation;
G - semasa putaran masuk ke dalam sendi bahu.
Radius dan bahagian yang sama berus hitam.

Sendi pergelangan tangan

Sendi pergelangan tangan (articulatio radiocarpea) terbentuk oleh ujung tulang radial dan tiga tulang pergelangan proksimal (Rajah 1.26).

Tulang pisiform tidak terlibat dalam sendi ini. Sambungan itu berbentuk ellipsoidal: ia boleh bergerak bersama dua paksi - frontal (flexion dan extension) dan sagittal (penculikan dan penambahan).

Ulna tidak mengambil bahagian dalam sendi ini, kerana ia ditarik balik oleh cakera tulang rawan segitiga. Sendi diperkuat dengan ligamen sisi (bulatan), yang berasal dari proses styloid, serta ligamen tambahan dan dorsal dan palmar.

Sambungan bersama

Intercarpus joint (articulatio intercarpea) dibentuk di antara garis proksimal dan distal tulang pergelangan tangan, hasilnya permukaan artikularnya mempunyai garis besar yang kompleks (Rajah 1.26). Tulang-tulang yang diartikulasikan di sini dihubungkan oleh banyak ligamen kuat yang kuat, membatasi pergerakan yang terjadi di sepanjang dua paksi.

Rajah. 1.26. Berus sendi:
Sendi tangan: 1 - blok; 2 - ellipsoidal; 3 - pelana; 4 - bulat;
B - pelepasan tulang rangka tangan: 1 - kepala ulna; 2 - tulang pergelangan tangan proksimal; 3 - asas tulang metacarpal; 4 - kepala II tulang metacarpal; 5 - sendi interphalangeal jari telunjuk; 6 - kepala I dari tulang metacarpal

Mobiliti dalam bersama ini meningkatkan pergerakan tangan dalam pergelangan tangan. Tulang di setiap baris dihubungkan dengan ikatan yang ketat.

Carpal dan Metacarpal Bersama

Sendi Carpometacarpal (articu-lationes carpometacarpeae) dibentuk di antara tulang-tulang barisan jarak pergelangan tangan dan pangkal tulang metacarpal (Rajah 1.26).

Daripada jumlah ini, empat (II - V) tergolong dalam sendi rata dengan beg yang dibentangkan dengan ketat. Berbeza dengan sendi tangan yang lain dengan mobiliti yang rendah dan menduduki kedudukan pusat di dalamnya, mereka secara mekanikal membentuk asas padat tangan.

Sendi carpometacarpal pertama (antara tulang poligonal dan saya metacarpal) adalah pelana. Ia membolehkan anda membawa pembakaran besar ke indeks dan bergerak jauh dari itu, untuk menentang ibu jari kepada orang lain, untuk menjadikan mereka gerakan bulat.

Sendi Metacarpophalangeal

Sendar metacarpophalangeal (articulationes metacarpophalangeae) adalah bulat dalam bentuk (Rajah 1.26), tetapi pergerakan di dalamnya di sepanjang paksi menegak dikecualikan oleh alat kopulatif. Dalam ketebalan beg saya dari sendi metacarpophalangeal, dua tulang sesamoid disertakan, melindunginya dari telapak tangan.

Sendi interphalangeal berbentuk blok, mempunyai ligamen penguatan lateral, pergerakan di dalamnya mungkin hanya sekitar paksi hadapan (Rajah 1.26).

Oleh kerana kebanyakan sendi tangan ini terletak di bawah kulit dan tidak dilindungi oleh otot, mereka sebahagian besarnya membentuk kelonggaran belakang tangan (Rajah 1.26, B).

Oleh itu, semasa evolusi manusia, rangka tangan mengalami perubahan berikut:

 • tulang falanga ibu jari meningkat;
 • sendi metacarpal ibu jari telah memperoleh bentuk pelana yang jelas;
 • ibu jari, serta tulang poligonal dan navicular yang besar bergerak ke arah palmar;
 • falanx jari-jari II-V dipendekkan dan diluruskan, yang menjadi sangat penting bagi perkembangan gerakan tangan halus yang berbeza.

Yesus Kristus menyatakan: Saya adalah Jalan, Kebenaran, dan Kehidupan. Siapa dia sebenarnya?

Adakah Kristus hidup? Adakah Kristus bangkit dari kematian? Penyelidik sedang mengkaji fakta-fakta

Sambungan tulang anggota atas: sendi dan ligamen

Dalam anatomi bahagian atas kaki, sendi tali pinggang bahu dan bahagian lengan bebas dianggap secara berasingan. Semua tulang bersambung dengan sendi, mereka memberikan pergerakan anggota badan. Selain itu, sendi-sendi bahagian atas termasuk pengukuhan, brek dan membimbing ligamen, yang merupakan helai padat yang dibentuk oleh tisu penghubung.

Pembentukan anggota badan dalam filogenetik dikaitkan dengan perubahan habitat dan pembebasan haiwan vertebrata dari persekitaran akuatik ke darat. Pergerakan di permukaan bumi memerlukan pembangunan sistem "penggerak" yang membolehkan pergerakan (pergerakan badan di angkasa) di darat dalam keadaan kesan berterusan ke atas badan medan kekuatan Bumi.

Dalam kebanyakan vertebrata terestrial, bahagian depan dan belakang mempunyai struktur homolog (serupa) dan terdiri daripada ikat pinggang, dengan bantuannya yang tetap berbanding dengan rangka tubuh dan bahagian anggota bebas, yang terdiri daripada tiga segmen utama: proksimal, tengah dan distal (lima kaki) bersambung dengan sendi bergerak.

Pergerakan lengan adalah terutamanya ditentukan oleh pergerakan di sendi utamanya, menyambungkan bahagian utama anggota atas: bahu, lengan dan tangan, serta menghubungkannya dengan badan.

Sendi utama tulang rangka kaki manusia digambarkan secara terperinci dalam bahan ini.

Sendi bahu anggota atas

Sendi sternoclavicular (articulatio sternoclavicularis) memainkan peranan penting dalam pergerakan tali pinggang bahu, dan dengan itu seluruh lengan. Ia terbentuk oleh takik clavicular (incisura clavicularis) dari sternum dan permukaan artikular sternal (facies articularis sternalis) dari clavicle. Sambungan berbentuk pelana.

Kapsul sendi (capsula articularis) dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular dan agak bebas. Di luar, ia diperkuat oleh ligamen: anterior dan posterior sternoclavicular, interclavicular dan costal-clavicular, yang agak membatasi kebebasan pergerakan dalam sendi ini.

Dalam rongga sendi gelang bahagian atas ini terdapat cakera artikular (discus articularis), yang disambungkan dengan kapsul sendi dengan tepinya; Akibatnya, rongga sendi terbahagi kepada dua bahagian.

Kehadiran tulang rawan intra-artikular membolehkan pergerakan, dalam gabungan ini seperti dalam paksi pelbagai. Apabila menaikkan dan menurunkan ikat pinggang bahu, tulang belakang berputar di sekitar paksi sagittal; apabila menggerakkan tali pinggang bahu bolak-balik, tulang belakang berputar di sekitar paksi menegak. Akhirnya, pergerakan pekeliling clavicle adalah mungkin bersama-sama dengan tali bahu sebagai lilitan.

Sambungan tulang seperti ekstrem atas, sebagai skapula dan tulang belakang, dilakukan dengan bantuan sendi acromioclavicular (articulatio asgo-mioclavicularis) yang tidak aktif, dibentuk di antara acromion dan akhir acromial clavicle. Ia adalah sendi berbentuk rata yang rata, kapsul sendi yang diikat dan diperkuat dengan ligamen acromioclavicular (lig Acromioclaviculare).

Di samping itu, artikulasi skapula dengan tulang belakang disimpan oleh ligamen coraco-clavicular kuat (lig Coracoclaviculare), yang terdiri daripada dua rasuk: ligamen trapezoid yang terletak di sebelahnya, dan ligamen conical terletak di bahagian tengahnya. Akibatnya, bilah bahu bergerak relatif terhadap badan bersama dengan tulang selangka; apabila kedudukan gatal bahu berubah, pergerakan utama berlaku pada sendi sternoclavicular.

Di antara syndesmoses scapula, ligamen coraco-acromial (lig coracoacromiale), ligamen yang luas yang membentang antara corakoid dan bahu (acromion) proses scapula di atas sendi bahu, memainkan peranan fungsi yang penting. Ia menyekat pergerakan di sendi bahu apabila memindahkan lengan.

Gabungan bahu (articulatio humeri) adalah sendi utama anggota atas, yang memastikan pergerakan seluruh lengan relatif terhadap tali pinggang bahu. Ia dibentuk oleh rongga artikular (cavitas glenoidalis) dari scapula dan kepala humerus (caput humeri). Rongga sendi adalah jauh lebih kecil daripada permukaan kepala humeral, yang memberikan banyak pergerakan di sendi bahu.

Untuk lebih kongruen permukaan artikular (iaitu, untuk menyesuaikan kelengkungan mereka dengan lebih baik) dalam sendi ini, rawan hyaline yang menutupi rongga artikular di sepanjang pinggirnya dilengkapkan oleh bibir rawan (iabrum glenoidale). Sambungan adalah mudah, dalam bentuk - bulat.

Kapsul sendi adalah nipis, bebas, dilampirkan pada pinggir tulang rongga artikular skapula dan di sepanjang leher anatomi humerus. Dari atas, ia diperkuat oleh kord berserat dalam bentuk ligamen coraco-humeral (lig Coracohumerale), yang berjalan dari asas proses corakoid skapula dan melekat pada tubercle besar humerus; Ini ligamen pelet atas badan menyimpan tulang dalam keadaan artikular dan menghadkan penambahan bahu dan supininya.

Membran synovial dari kapsul itu mempunyai pertumbuhan: vagina synovial antara tuberkular (vagina synovialis intertubercularis), yang meliputi tendon kepala panjang bisep bahu, yang terletak di alur antara tubercular humerus, melalui rongga sendi dan melekat pada tuberkul supra-artikular; beg luntur (bursa subtendinea) daripada otot subscapularis, yang terletak di dasar proses corakoid.

Sendi bahu dari tulang atas badan adalah yang paling mudah dari semua sendi; Ini adalah sendi multiaxial. Gerakan di dalamnya berlaku di sekitar paksi melintang - fleksi dan lanjutan, paksi sagittal - plumbum dan hantu dan paksi menegak - putaran dalaman (pronation) dan ke luar (supinasi). Mungkin pergerakan bulat - peredaran.

Penculikan dalam sendi bahu mengehadkan ligamen corakoid-acromial yang membentang antara proses dengan nama yang sama dari scapula. Sambungan pada tulang ikat pinggang atas badan menghadkan penculikan lengan ke sudut 80-90 °, kerana dalam kedudukan ini tulang humeral dengan tubercle besar terletak pada ligamen koraco-acromial. Peningkatan tangan yang lebih tinggi sudah pun disebabkan oleh gerakan dalam sendi sternoclavicular.

Sambungan bahagian bebas dari bahagian atas badan: sendi siku

Siku bersama (articulatio cubiti) anggota atas terdiri daripada tiga tulang: humeral, siku dan jejari.

Ini adalah gabungan yang kompleks, kerana di antara tulang, tiga sendi dibentuk, disertakan dalam satu kapsul bersama.

 • Sambungan bahu (seni Humeroulnaris) dibentuk oleh blok humerus dan takik blok seperti ulna; berbentuk blok bersama;
 • Gabungan humeral (art. Humeroradialis) dibentuk oleh kepala condyle humerus dan kepala jejari; sendi adalah bulat dalam bentuk, tetapi dengan pergerakan terhad;
 • Proximal radioulnar joint (art Radioulnaris proximalis) - dibentuk oleh takik radial tulang ulnar dan lilitan artikular kepala radial; dalam bentuk sendi ini silinder.

Kapsul artikular dari sendi siku adalah percuma, ia dilampirkan di sepanjang pinggir permukaan artikular pada ulna, leher radius dan di atas pinggir permukaan artikular pada humerus.

Di sisi, kapsul sendi diperkuat dengan helai berserat dalam bentuk ligamen berikut:

 • Ligma cagaran ulnar (lig Collaterale ulnare) dari bahagian atas, yang bermula dari epicondyle medial lengan atas dan dilampirkan di sepanjang pinggir takik seperti blok;
 • Ligator cagak radial (lig Collaterale radiale) - bermula dari epicondyle sisi bahu, mendekati lilitan artikular tulang radial, pada tahap yang dibahagikan kepada dua berkas berserat. Rasuk-rasuk ini di depan dan di belakang menutup kepala radius dan melekat pada kedudukan radial, membentuk ligamen anulus radius (lig Anulare radii), yang tegas memegangnya dalam sendi.

Pergerakan utama dalam sendi siku - lenturan dan lanjutan - dilakukan di sekitar paksi melintang. Di samping itu, semasa pergerakan gabungan pada sendi radiolnar proksimal dan distal di sendi siku, pronasi berlaku (pergerakan bahagian distal lengan, di mana tangan bertukar dengan permukaan palmar) dan supinasi (putaran tangan dengan permukaan luar palmar), yang berlaku di sekitar paksi menegak.

Sambungan tulang pada bahagian atas lengan bawah

Tali-tori interosseous dari tulang lengan bawah dihubungkan oleh membran interosseus lengan (membrana interossea antebrachii).

Sendang radioulnar distal (articulatio radioulnaris distalis) bahagian bebas dari bahagian atas badan dibentuk oleh permukaan artikul kepala ulna dan takik ulnar tulang radial, ditambah dengan cakera artikular bentuk segi tiga, yang ditangani oleh permukaan atas ulna. Sambungan itu berbentuk silinder.

Sendi radiolnar distal dan proksimal dari anggota atas seseorang membentuk gabungan gabungan, pergerakan putaran yang berlaku di sekitar paksi menegak - pronasi dan supinasi.

Sendi pergelangan tangan (articulatio radiocarpalis) adalah sendi kompleks yang menyediakan pergerakan segmen distal lengan tangan.

Ia terbentuk oleh permukaan artikular carpal tulang radial dan barisan pertama tulang carpal, yang bersama-sama membentuk permukaan artikular biasa ellipsoidal.

Disk artikular (diskus articularis) memisahkan kepala ulna, yang terlibat dalam pembentukan sendi radioulnar distal, dari hubungan dengan tulang pergelangan tangan dan melengkapkan permukaan artikular carpal radius.

Kapsul artikular dilampirkan di sepanjang tepi permukaan sendi tulang-tulang bahagian atas dan sepanjang pinggir luar cakera artikular. Ia diperkuat dengan ligamen dari semua pihak; Ini jejarian dan ulnar cagaran carpal ligamen (Ligg collateralia carpi memancarkan et ulnare.), Pergelangan tangan palmar dan belakang ligamen pergelangan tangan (Ligg radiocarpea palmare et dorsale.), Dan juga pergelangan tangan berseri ligamen (lig carpi radiatum.) - yang datang dari kepala tulang berbentuk kepala padat berkas berserabut ke tulang-tulang berhampiran pergelangan tangan.

Ligamen ini memegang tulang dalam kedudukan artikular dan menghadkan pelbagai gerakan.

Dalam pergelangan tangan, pergerakan berlaku di sekitar dua paksi: fleksi dan lanjutan (sekitar paksi melintang), penculikan dan penambahan tangan (sekitar paksi sagittal), dan juga pergerakan bulatan berus - peredaran.

Gabungan tulang anggota atas

Terdapat banyak sendi mudah alih di pergelangan tangan, terutamanya pada jari-jari, yang memastikan cengkaman mantap objek dan pengekalannya kerana pembangkang ibu jari

Di antara tulang pergelangan tangan dan pastern terdapat banyak sendi tidak aktif kecil. Antara mereka adalah sendi antara karpal (artikulasi antara intercarpales), yang dibentuk oleh permukaan artikular tulang carpal yang saling berhadapan; sendi pergelangan tengah (articulatio mediocarpalis) - antara tulang barisan proksimal dan distal tulang pergelangan tangan.

Terdapat praktikal tiada pergerakan di sendi-sendi anggota atas bebas ini. Sendi diperkuat dengan ligamen: intracarticular interosseous, mezhzapyastnymi palmar dan dorsal.

Sendi carpometacarpal (articulationes carpometacarpales) rata, dibentuk oleh barisan tulang pergelangan kaki dan asas tulang metacarpal. Kapsul artikuler dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular, diperkuat oleh ligamen yang kukuh: palmar dan carponeapristic dorsal. Gerakan di sendi adalah tidak praktikal.

Sendang interpteral (artikulasi intermetacarpales) dibentuk oleh permukaan artikular dari pangkal metacarpal tulang II-V yang saling berhadapan. Kapsul artikular diperkuat dengan ligamen metacarpal, palmar dan palma interosseous. Gerakan di sendi adalah tidak praktikal.

Barisan tulang carpal distal, serta tulang metacarpal II-V, yang saling terhubung dengan sendi tidak aktif dan diperkuat oleh banyak syndesmosis, ditetapkan sebagai tapak tangan yang kukuh.

Kepentingan fungsi yang besar adalah sendi karpometacarpal ibu jari tangan (articulatio carpometacarpalis pollicis). Ini adalah gabungan mudah dibentuk oleh trapezoid tulang dan asas I tulang metacarpal. Bentuk sendi adalah pelana. Kapsul sendi adalah percuma, dilampirkan di pinggir permukaan artikular. Dengan perbelanjaan bentuk pelana berbentuk pelana, bersama dengan penculikan dan penambahan ibu jari, menentang (oppositio) ibu jari kepada semua yang lain adalah mungkin, yang menyumbang kepada penyitaan objek dengan berus dan pegangan tahan lama mereka.

Sendi Metacarpophalangeal (articulationes metacarpeophalangeae). Setiap sendi terbentuk oleh kepala tulang metacarpal dan asas fasax proksimal. Kepala II - V dari tulang metacarpal saling terhubung dengan ligamen. Kapsul sendi adalah percuma, diperkuat oleh ligamen: ligamen cagaran lateral dan ligamen palmar. Bentuknya, sendi-sendi tulang dari bahagian atas bebas anggota elipsiaid.

Pergerakan di sendi berlaku di sekitar paksi sagittal - penculikan dan penambahan, di sekitar paksi melintang - fleksi dan lanjutan; pergerakan jari-jari yang mungkin. Dalam sendi metacarpophalangeal ibu jari dalam kapsul sendi di sebelah sawit adalah dua tulang sesamoid. Pergerakan di dalamnya mungkin hanya sekitar paksi melintang - fleksi dan lanjutan.

Sendol interphalangeal tangan (articulationes interphalangeae manus) dibentuk oleh kepala fungsional proksimal dan pangkal phalanges tengah, serta kepala falang tengah dan pangkal phalang distal. Bentuknya, ini adalah sendi yang menyekat.

Kapsul artikuler dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular, ia dikuatkan dengan cagaran (ligg Collateralia) dan ligamen palmar (ligg. Palmaria). Dalam sendi interphalangeal, hanya fleksi dan lanjutan, yang berlaku di sekitar paksi melintang, adalah mungkin. Dengan membengkokkan falang yang relatif kepada satu sama lain, keberanian subjek dicapai.

Perbezaan dalam sendi bahagian atas dan bawah kaki

Seseorang dalam proses evolusi membentuk gerakan dalam kedudukan tegak pada dua kaki. Dalam hal ini, ada pembezaan bahagian kaki ke lengan atas (organ penyelidikan alam sekitar dan organ buruh) dan kaki bawah (organ gerakan). Tangan sebagai organ buruh memerlukan pergerakan yang hebat di semua sendi utama, keupayaan untuk menggenggam objek, dan pergerakan jari yang halus dan tepat.

Pergerakan bawah, fungsi utama yang menyokong badan dan memindahkannya ke angkasa, disesuaikan untuk melaksanakannya dengan mengehadkan pergerakan sendi dan membentuk struktur anatomi khas yang menyediakan kusyen badan semasa kejutan semasa berjalan.

Apabila membandingkan struktur tali pinggang pada bahagian atas dan bawah, jelas bahawa disebabkan oleh pergerakan yang signifikan dari tali pinggang bahu, yang terdiri daripada tulang selangka dan scapula, mempunyai sambungan yang sangat mudah dengan kerangka badan.

Sambungan dengan tulang batang hanya terjadi melalui sendi sternoclavicular bergerak (seni Sternoclavicularis). Tidak seperti humeral, ikat pinggang pelvis adalah cincin tulang tertutup yang dibentuk oleh dua tulang pelvis dan sakrum, yang saling terhubung oleh sendi berserat dan tulang yang kuat; sendi berpasangan antara sacrum dan ileum (art sacroiliaca) adalah praktikal tidak bergerak. Akibatnya, ikat pinggang pelvik dikaitkan dengan tulang rangka tubuh.

Pengkhususan fungsian seseorang mengenakan perbezaan yang ketara ke atas struktur sebatian.

Gabungan meja anggota atas

Kebijaksanaan kuno berkata: "Gerakan adalah kehidupan." Dalam kehidupan ramai, kata-kata ini menjadi penting. Penyakit struktur rangka, yang termasuk sendi, adalah punca utama kecacatan kekal.

Kesakitan yang berulang pada sendi dialami oleh hampir dua pertiga daripada populasi. Dan 25% orang mempunyai diagnosis patologi artikular. Dengan umur, angka ini berkembang. Dalam kumpulan umur lebih daripada 70 tahun, 97% mempunyai arthropathy tertentu. Selalunya ketidakupayaan sendi pergelangan tangan menyebabkan kecacatan: pergelangan tangan, metacarpophalangeal, interphalangeal.

Konsep asas

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya berjuang dengan kesakitan pada sendi?

Ketua Institut: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi anda dengan mengambil 147 rubel setiap hari setiap hari.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Tugas bersama yang benar (ada juga yang salah) adalah untuk memberikan kebebasan bergerak dalam batas-batas yang ditentukan oleh alam semula jadi. Untuk ini, sendi mempunyai:

 • kepala artikular;
 • fossa artikular;
 • rongga sendi;
 • kapsul artikular;
 • unsur tambahan (ligamen intraartikular, menisci, tulang tambahan);

Permukaan tulang, menggosok semasa pergerakan, ditutup dengan rawan hyaline, yang dibasuh oleh cecair sinovial dan menjadikan pergerakan bebas dan tidak menyakitkan. Lokasi normal berbanding satu sama lain (kongruensi), kepala dan fossa, menentukan tahap kebebasan yang wujud dalam setiap sendi individu. Contoh yang jelas adalah lutut dan pergelangan tangan.

Sekiranya yang pertama hanya boleh bergerak di pesawat hadapan, maka sendi kedua mempunyai lebih banyak kebebasan. Tahap pergerakan permukaan artikular relatif kepada satu sama lain dipanggil fisiologi dan diukur dalam darjah. Sebab penurunannya adalah selalu penyakit sendi itu sendiri dan (atau) tisu bersebelahan (periartikular).

Dalam artikulasi humeral, sendi terbentuk oleh dua tulang (humeral dan scapula), di pergelangan tangan hanya tulang pergelangan tangan adalah tujuh.

Nama biasa untuk keadaan di mana sendi lengan dan kaki terluka adalah arthropathy. Setiap sebab mempunyai gambaran klinikal yang sama. Tetapi hasil keseluruhannya adalah kekurangan fungsi bersama. Itulah sebabnya penyakit ini digabungkan menjadi satu kumpulan.

Sebarang bahagian sendi mungkin terjejas. Dari masa ke masa, pengeluaran cecair sinovial berkurangan dan mengikis tulang rawan artikular, yang membawa kepada arthrosis. Proses keradangan (kedua-dua berjangkit dan aseptik) melibatkan tisu penghubung kantung artikular, yang membawa kepada bursitis.

Terdapat juga peralihan proses patologi dari kawasan bersebelahan tulang atau tisu lembut. Proses terbalik juga mungkin.

Tubuh kanak-kanak mempunyai ciri khasnya. Yang paling biasa ialah displasia (perkembangan normal yang merosakkan) sendi pinggul. Arthritis remaja adalah patologi yang diperolehi di mana sendi dan organ kanak-kanak itu terjejas.

Klasifikasi dan varieti

Senarai patologi artikular yang paling umum termasuk penyakit seperti:

 • osteoarthritis;
 • Sindrom Reiter;
 • artritis reumatoid;
 • gout;
 • ankylosing spondylitis;
 • arthritis psoriatik.

Manifestasi umum adalah kesakitan, sering sendi membengkak. Walaupun terdapat nosologi, di mana sakit atau bengkak tidak dinyatakan. Pentad klasik keradangan (hyperthermia tempatan, kemerahan, sakit, bengkak dan gangguan fungsi) adalah perkara biasa, tetapi tidak selalunya.

Deformasi adalah wujud dalam semua unit nosologi. Tetapi di sini terdapat nuansa yang paling baik untuk seorang pakar. Jika sendi mula sakit, di rumah anda hanya boleh membuat diagnosis diri yang cetek.

Kadar mobiliti. Penyimpangan daripada pelbagai gerakan fisiologi dikesan dengan mudah. Adakah kesakitan dan kekakuan? Sifat kesakitan: akut atau sakit? Crepitus dan masalah ketika bergerak? Bengkak sendi atau beberapa? Ubah bentuk?

Gejala-gejala ini sudah cukup untuk mengatur lawatan ke doktor. Pakar akan dapat menubuhkan diagnosis yang boleh dipercayai. Walaupun pada hakikatnya, pada pandangan pertama, tiada apa yang sukar, tetapi bagi semua orang badan mempunyai ciri tersendiri, ini juga berlaku untuk setiap kanak-kanak.

Satu unit nosologi yang berasingan dapat mewujudkan dirinya dengan luka sendi interphalangeal kanan atau tangan kiri sambil mengekalkan fungsi pergelangan tangan. Bergantung pada usia, perjalanan penyakit yang sama berbeza-beza. Seorang dewasa mempunyai satu gambar, dan seorang kanak-kanak mempunyai yang lain. Tanpa menganalisis sejumlah besar data, sangat mudah untuk membuat kesilapan dalam diagnosis dan terlibat dalam perawatan diri yang tidak bermakna dan berbahaya.

Arthrosis

Kumpulan ini termasuk keadaan patologi yang sinonim dengan osteoarthrosis, arthrosis.

Penyakit ini agak biasa. Osteoarthritis adalah 60-70% daripada semua penyakit sendi. Selalunya terkena lutut dan sendi pinggul. Etiologi adalah berdasarkan kepada haus rawan artikular. Luka sendi kecil (tangan, kaki) tidak tipikal.

Dalam patogenesis itu adalah pelanggaran regenerasi tulang rawan hyaline. Sebab utama:

 1. Jantina (wanita mengalami lebih banyak).
 2. Kecenderungan genetik.
 3. Obesiti.
 4. Gangguan metabolik.
 5. Umur
 6. Kecederaan.

Produk kerosakan rawan menyebabkan tindak balas autoimun. Sebab itulah sinovitis kemudian bergabung.

Rheumatoid arthritis

Ini adalah penyakit sistemik. Ia mempunyai ciri autoimun. Asas adalah ketidakseimbangan B-dan T-limfosit, bermula sintesis antibodi ke protein membran sinovial sendi. Dalam kes ini, hampir semua kekebalan humoral terlibat dalam mekanisme. Akibatnya, terdapat kelahiran semula bahagian-bahagian sendi dalam struktur tisu penghubung - pannus. Ini membawa kepada perubahan tidak dapat diubah dalam rawan artikular, kemudian - tulang.

Pada perkembangan gejala berlaku dari beberapa minggu hingga beberapa bulan. Dalam 80% pesakit, tempoh prodromal termasuk selesema (sakit tekak, selesema, sinusitis), yang sering berlaku pada kanak-kanak. Pada orang dewasa, eksaserbasi kolesistitis kronik mungkin berlaku.

Tanda kerosakan sendi berlaku 1-2 minggu kemudian. Biasanya lesi simetri pada sendi kecil tangan dan kaki. Ini adalah artikulasi metacarpophalangeal dan II-V metatarsophalangeal.

Rheumatoid arthritis adalah gelombang seperti. Gejala boleh sewenang-wenangnya merosot, serangan berulang tidak dapat dielakkan menjejaskan sendi tangan yang baru, yang membawa kepada ubah bentuk kekal mereka. Disifatkan oleh pemisahan bergantung pada masa tahun.

Sekunder adalah tanda-tanda penyakit seluruh sistem. Ini adalah luka otot, kulit, paru-paru. Mengenai jantung, radas injap rosak akibat endokarditis aseptik. Patologi ini sering tanpa gejala dan dikesan dengan pemeriksaan yang teliti. Selalunya dijumpai secara kebetulan pada kanak-kanak atau remaja, walaupun ia berlaku pada orang dewasa. Itulah sebabnya pemeriksaan komprehensif oleh pakar pediatrik sangat penting.

Rematik arthritis remaja adalah perhatian khusus. Kriteria utama adalah perkembangan kanak-kanak di bawah umur 16 tahun. Pada mulanya, monoarthritis berlaku (selalunya - sendi lutut), disertai dengan penglibatan mata (iridocyclitis, keratitis) dan manifestasi kulit (ruam dermatitis erythematous-macular). Varian RA ini mempunyai kursus yang menggalakkan dan jarang menyebabkan gangguan serius terhadap kesihatan anak. Kekalahan tangan dengan rawatan yang mencukupi tidak berlaku.

Salah satu pilihan yang paling sukar bagi JRA ialah penyakit Masih. Manifestasi klinikal sengit. Polyarthritis dengan luka sendi besar dan kecil, kadang-kadang pergelangan tangan di satu pihak. Keadaan umum kanak-kanak yang terganggu: demam, kelemumur, gejala kulit. Perubahan pada bahagian organ dalaman - pembesaran hati dan limpa, kemudian - endokarditis, perikarditis, serositis lain. Untuk berulang, remitan jangka pendek. Dalam 30% kes membawa kepada ankylosis.

Ciri-ciri perbandingan arthropathy yang paling biasa (Jadual 1)

Keputusan

 1. Rawatan arthropathy hendaklah dijalankan hanya berdasarkan pemeriksaan komprehensif pesakit. Walaupun terdapat tanda-tanda biasa, jelas bahawa penyebab arthropathy sangat berbeza. Oleh itu, rawatan setiap kali anda perlu memilih yang mencukupi.
 2. Osteoartritis dirawat dengan memulihkan trophism tisu, mengurangkan berat badan. Dalam rawatan arthritis di tempat pertama ialah sitostatics. Sindrom Reiter secara amnya dirawat dengan agen antimikrobial. Dengan gout - pemakanan dan "Allopurinol." Ankylosing spondylitis - satu petunjuk untuk polipragmozii, ubat-ubatan ditugaskan dari beberapa kumpulan.
 3. Meningkatkan senam juga perlu tahu bagaimana untuk digunakan, supaya tidak membahayakan. Oleh itu, penting untuk menghubungi pakar tepat pada masanya.
 4. Ini adalah jaminan mengekalkan kualiti hidup pada tahap biasa.
 1. Rheumatologi: kepimpinan negara / ed. E.L. Nasonova, V.A. Nasonova, 2008
 2. Diagnosis klinikal penyakit sendi / M. Doherty D. Doherty, 1993
 3. Kursus kuliah dalam penyakit dalaman / V.I. Vishnevsky, 2012

Istilah fitapi radang arthritis difahami bermaksud satu set langkah yang perlu untuk mencegah patologi bersama. Sekiranya kita bercakap tentang arthritis, maka penyakit ini adalah proses keradangan yang berkembang di sendi, akibatnya mereka membengkak, menjadi panas pada palpasi dan sangat menyakitkan sehingga mereka mengganggu pergerakan normal.

Intipati masalah itu

Menurut para ahli, penyakit seperti ini dapat diprovokasi atas sebab-sebab berikut:

 • semua jenis kecederaan;
 • jangkitan virus, bakteria atau kulat;
 • metabolisme terjejas;
 • kekurangan vitamin atau mineral dalam badan;
 • alahan;
 • patologi sistem saraf.

Penyakit ini dicirikan oleh gejala yang berkaitan dengan kerosakan sendi, termasuk:

 • beberapa bengkak sendi;
 • menukar bentuknya;
 • kesakitan;
 • kemerahan kulit ke atas sendi terjejas;
 • sekatan pergerakan mereka.

Hari ini, tren seperti itu dijumpai: perkembangan penyakit seperti ini biasa bukan sahaja di kalangan orang tua, tetapi juga di kalangan generasi muda. Dan untuk mengubati penyakit ini tidak semudah yang sepertinya kelihatan pada pandangan pertama. Malah, proses rawatan sangat berlarutan dan sukar. Dan dengan syarat bahawa perubahan dalam sendi adalah tidak dapat dipulihkan, tidak mungkin untuk menyembuhkan proses merosakkan ini pada sendi.

Statistik menunjukkan bahawa kira-kira separuh daripada pesakit mempunyai artritis lutut. Majoriti pesakit yang terdedah kepada bentuk penyakit ini diwakili oleh wanita berusia lebih dari 30 tahun.

Atas sebab ini, ia akan jauh lebih berkesan untuk mengambil langkah pencegahan daripada memerangi penyakit yang sudah maju. Ini sangat penting untuk memastikan kehidupan yang penuh, kerana tidak menghiraukan masalah ini boleh membawa kesan yang sangat tidak menyenangkan dan serius, termasuk ketidakupayaan. Jika seseorang mempunyai satu sendi terjejas, maka monoartritis berkembang. Apabila kekalahan beberapa terjadi, maka kita bercakap mengenai perkembangan polietnitis. Walau bagaimanapun, pakar-pakar mengenal pasti jenis penyakit berikut, seperti:

 • artritis berjangkit atau purulen;
 • rheumatoid;
 • gouty;
 • osteoarthritis;
 • arthritis yang disebabkan oleh trauma;
 • rematik sendi;
 • arthrosis.

Mengelakkan artritis sendi

Mencegah arthritis sendi, di tempat pertama, melibatkan penuaan fizikal. Keperluan ini disebabkan oleh hakikat bahawa ia adalah senaman yang akan memberikan mobiliti dan fleksibiliti yang lebih besar sendi. Walau bagaimanapun, perkara utama adalah untuk tidak melampaui batas. Jangan biarkan gerakan mendadak. Untuk mengelakkan penyakit sendi, yoga, basikal dan berenang boleh dipanggil sukan yang paling sesuai.

Dalam kes ini, matlamat latihan sukan bukan sekadar penurunan berat badan, tetapi juga memastikan kesihatan bersama. Pada masa ini, untuk penyesalan kami, ramai orang menjalani gaya hidup yang tidak aktif, yang menyumbang kepada perkembangan penyakit ini sejak beberapa tahun yang lalu. Untuk pencegahan penyakit sendi, berlatih beberapa kali seminggu selama setengah jam akan mencukupi.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Adalah sangat penting untuk memberi perhatian kepada pilihan kasut. Pencegahan artritis termasuk rawatan tepat pada masanya untuk kecederaan, kerana selepas masa yang tertentu, kecederaan boleh menyumbang kepada perkembangan arthritis. Untuk mengelakkan arthritis, sangat penting untuk berhenti merokok dan meminum alkohol.

Sama pentingnya dalam pencegahan arthritis adalah pemakanan seimbang. Dalam hal ini, adalah disyorkan untuk memakan ikan berlemak sebanyak mungkin atau menggantikannya dengan pengambilan minyak ikan secara teratur. Untuk menambah keperluan badan untuk kalsium, keju, keju, susu, serta sayur-sayuran dan buah-buahan perlu ditambah ke dalam diet.

Mencegah Rheumatoid Arthritis

Perlu diingat bahawa arthritis rheumatoid adalah patologi kronik yang sangat serius, yang dalam 70% kes didiagnosis membawa kepada ketidakupayaan dan juga kematian akibat kegagalan buah pinggang dan komplikasi berjangkit dalam bentuk yang teruk.

Pencegahan arthritis rheumatoid boleh menjadi primer dan sekunder. Di bawah yang paling utama memahami pelbagai aktiviti yang direka untuk mencegah terjadinya penyakit. Langkah-langkah ini hendaklah termasuk:

 • diagnosis dan rawatan yang tepat pada masanya;
 • pemulihan pusat penyakit kronik, termasuk rongga cacing gigi, sakit tekak, dan sebagainya;
 • menguatkan sistem imun badan;
 • gaya hidup yang sihat, yang membayangkan kewujudan rejim tidur dan rehat, diet seimbang dan penolakan tabiat buruk.

Jika kita bercakap tentang pencegahan sekunder arthritis rheumatoid, ia bertujuan untuk mencegah perkembangan komplikasi dan peningkatan dalam pesakit dan termasuk langkah-langkah berikut:

 • mengambil ubat yang tepat pada masanya;
 • amalan budaya fizikal perubatan;
 • pematuhan kepada prinsip makanan diet yang disyorkan oleh pakar;
 • penerimaan minyak ikan.

Dalam arthritis rheumatoid, sangat penting untuk mula merawat penyakit sedini mungkin pada peringkat manifestasi tanda-tanda patologi yang pertama. Langkah-langkah ini akan menghalang kemusnahan sendi dan memelihara kapasiti kerja pesakit, yang bermaksud kualiti hidup.

Mengelakkan arthritis jari-jari kaki atas

Seperti yang anda tahu, yang paling rapuh adalah sendi anggota atas. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sepanjang hayat seseorang menjalankan sejumlah besar operasi. Dan beban sedemikian menjejaskan keadaan sendi dan boleh menyebabkan perkembangan arthritis jari-jari kaki atas. Akibatnya, tanda-tanda awal proses reumatik mula muncul, sebagai contoh, kesakitan, bengkak dan pergerakan sendi yang lebih rendah.

Oleh itu, adalah perlu untuk mengelakkan arthritis jari-jari, yang bermaksud:

 1. Latihan sederhana, yang akan meningkatkan peredaran darah dan menguatkan korset otot. Dalam kes ini, senam bersama khas adalah disyorkan.
 2. Sama pentingnya adalah pemakanan yang betul. Dalam keadaan ini, pakar menasihati untuk memberi keutamaan kepada makanan laut, sayur-sayuran dan buah-buahan. Anda boleh makan jeli - ini akan menguatkan tulang. Ia adalah sangat penting untuk minum sekurang-kurangnya 3 liter air minuman bersih sepanjang hari.

Bersama dengan cadangan di atas, para doktor menasihatkan untuk mengelakkan hipotermia sendi, untuk memberikan rehat untuk jari, untuk mengawal berat badan, untuk berehat sebanyak mungkin, untuk mengelakkan keadaan tekanan dan mengikuti prinsip gaya hidup yang sihat.

Oleh itu, sangat penting dari usia muda untuk menjaga pencegahan perkembangan arthritis untuk mengelakkan perkembangan penyakit pada usia yang lebih tua. Sangat penting untuk mengambil langkah-langkah yang diperlukan dan tidak mengabaikan masalah. Lagipun, pada akhirnya, ini akan menjejaskan bukan sahaja orang dan kualiti hidupnya, tetapi juga orang di sekelilingnya.

Sendi tangan dan patologi mereka

Kesakitan di sendi pergelangan tangan adalah masalah yang serius yang menghalang pergerakan sendi dan menghadapi komplikasi serius jika tiada rawatan tepat pada masanya. Penyakit seperti ini memerlukan rawatan kecemasan, kerana proses patologi dapat mempengaruhi bukan sahaja sendi, tetapi juga organ-organ dalaman.

Kesakitan di tangan menghalang anda melakukan kerja harian, bekerja di papan kekunci, memandu kereta, memasak, dan sebagainya. Oleh itu, jika anda mendapati simptom yang sama, anda harus berunding dengan pakar rheumatologi, traumatologi, ahli terapi dan pakar lain untuk membangunkan taktik rawatan individu yang memaksimumkan cepat melegakan kesakitan, membolehkan anda mengelakkan akibat yang serius.

Struktur sendi tangan

Jari dan berus adalah yang paling kompleks di bahagian struktur mereka anggota atas, bertanggungjawab untuk fungsi penting dalam tubuh manusia. Jumlah bilangan sendi mencapai 30 buah.

Berus dibahagikan kepada 3 bahagian:

Pergelangan tangan

Jabatan ini terdiri daripada 8 tulang kecil, yang terletak dalam 2 baris:

 • barisan pertama (proksimal) terdiri daripada 3 tulang, yang saling terhubung dengan sendi tetap. Di luar, tulang berbentuk kacang melekat padanya, memberikan penguatan otot. 1 baris tulang, yang menghadap lengan bawah, menggabungkan tulang radial dengan bahagian cetek sendi;
 • Baris kedua terdiri daripada 4 tulang, yang disambungkan dengan metacarpus. Telapak pergelangan tangan adalah cekung ke dalam dan menyerupai perahu. Ruang tulang percuma dipenuhi dengan saluran darah, tisu penghubung dan tulang rawan.

Pergerakan aktif tulang pergelangan tangan di antara mereka sendiri adalah mustahil. Putaran oleh berus (penambahan dan penculikan) disediakan oleh sendi yang terletak di antara tulang radial dan carpal.

Struktur tulang metacarpal

Kesinambungan rangka tangan adalah metacarpals yang terdiri daripada 5 tulang tiub, yang diarahkan dari pergelangan tangan ke falang jari. Struktur anatomi tulang ini hampir menghilangkan pergerakan mereka, hanya memberikan sokongan untuk jari.

Struktur phalanx

Phalanges adalah tulang kecil pada jari. Pada semua jari (tidak termasuk yang besar, terdiri daripada 2 phalanges), terdapat 3 phalanxes masing-masing:

 • distal (paku);
 • proksimal (utama);
 • purata.

Metacarpophalangeal sendi memberikan putaran, lanjutan dan fleksi tangan. Jarum mempunyai hanya dua fungsi (fleksi dan lanjutan, kerana ia mempunyai anatomis tidak ada phalanx tengah). Anatomi sendi membolehkan setiap sendi di tangan dilindungi oleh kapsul sendi yang kuat. Dalam sesetengah kes, 1 kapsul menyambung 3 sendi sekaligus.

Punca kesakitan

Rawatan lanjut bergantung kepada sebab perkembangan proses patologi pada sendi tangan dan diagnosis penyakit yang ditetapkan secara langsung oleh doktor yang menghadiri.

Punca keadaan patologi, disertai dengan gejala yang menyakitkan, secara konvensional dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. Kecederaan.
 2. Akibat dari proses radang sendi pergelangan tangan.
 3. Penyakit organ-organ dalaman.

Dalam setiap kumpulan ada faktor-faktor tertentu dalam perkembangan perubahan patologi di tangan.

1. Kecederaan

Selalunya, aktiviti profesional atau pengagihan beban sukan yang tidak betul boleh membawa kepada patah dan lebam tangan, yang seterusnya dapat memprovokasi proses patologi. Apabila bantuan tidak diberikan dalam masa, terdapat peluang untuk membangunkan imobilisasi lengkap tangan.

2. Keradangan pergelangan tangan

Selalunya akibat proses keradangan di tendon tangan, yang muncul apabila terdapat beban yang meningkat di kawasan ini, misalnya, dengan pemuzik, kuli, dll. tendonitis berkembang.

Satu lagi manifestasi yang menyakitkan dalam sendi karpal adalah sindrom terowong, apabila keradangan saraf pergelangan diperhatikan. Proses ini disertai kesakitan akut dengan mobiliti terhad tangan.

Apabila sendi radial terbakar, osteoarthritis sifat berubah bentuk. Penyebab utama manifestasi ini adalah penambahan tulang carpal yang tidak betul selepas patah tulang. Di samping itu, perkembangan penyakit ini mungkin disebabkan oleh rheumatoid arthritis. Lenturan tangan menimbulkan gejala kesakitan yang paling kuat, disertai dengan masalah tertentu, yang didengar walaupun dalam keadaan tenang.

Selepas rawatan yang tidak betul (atau penyingkiran pembalut awal), bekalan darah mungkin terganggu dengan kematian sel, dikelaskan sebagai nekrosis aseptik.

Pesakit yang aktiviti profesionalnya dikaitkan dengan pergelangan tangan tangan dan pergerakan yang tajam dapat menyebabkan penyakit de Quervin, yang dicirikan oleh perkembangan gejala yang menyakitkan di pangkal ibu jari.

Pada orang yang mempunyai penyakit vertebra serviks, serta mereka yang aktivitinya dikaitkan dengan penulisan teks yang kerap, gejala "jalan penulisan" adalah mungkin. Dengan penyakit ini, terdapat gegaran yang kuat semasa ketegangan tangan.

Alasan untuk kemustahilan pelanjutan jari di tangan boleh menjadi bengkak sinovial pada jari. Pada masa yang sama, apabila ia diluruskan, sedikit klik akan didengar. Dalam kes-kes yang teruk, melengkapkan jari tidak dapat dilakukan sepenuhnya.

3. penyakit dalaman

Proses keradangan di tangan boleh dicetuskan oleh penyakit kardiovaskular, serta operasi kelenjar endokrin yang tidak betul. Sebagai contoh, semasa angina atau serangan jantung, pesakit mungkin mengalami kesemutan dan membakar sensasi di jari, dan pesakit yang menghidap diabetes mungkin mengalami peredaran yang lemah di bahagian bawah badan. Kadang-kadang gejala keradangan tangan dapat dilihat semasa kehamilan, akibat perubahan hormon tubuh.

Gejala klinikal penyakit ini bergantung kepada jenis perubahan patologi pada sendi tangan. Kesakitan yang berpanjangan boleh menyebabkan pelbagai komplikasi. Manifestasi semacam itu sering mengiringi lecuran atau pecah ligamen dengan lebam dan patah tulang. Dalam kes ini, berus membengkak, dan pergerakan mana-mana memberi kesakitan yang menyakitkan pesakit.

Dalam kes perubahan patologi di tangan, keadaan umum pesakit merosot secara dramatik, dan terapi selanjutnya menyediakan lebih banyak masa, terutama jika anda terlambat mendapatkan bantuan perubatan. Proses radang boleh merebak di seluruh lengan, termasuk penglibatan lengan kedua dalam proses patologi, contohnya, apabila sakit muncul di lengan kiri, selepas beberapa waktu, gejala serupa berlaku di lengan kanan.

Patologi bersama

Manifestasi patologis utama yang membawa kepada hakikat bahawa tangannya sakit termasuk:

Rheumatoid Arthritis

Penyakit ini berada di peringkat pertama dalam kekerapan kerosakan sendi di tangan. Ia boleh muncul pada mana-mana umur dan paling sering dicatatkan pada wanita. Penyebab rheumatoid arthritis tidak difahami sepenuhnya, tetapi ada hubungan yang erat dengan jangkitan virus yang telah dibawa sebelumnya (rubella, hepatitis, herpes, dan sebagainya).

Gejala poliartritis, di mana sendi pergelangan tangan terjejas, adalah seperti berikut:

 • terdapat keradangan dalam beberapa sendi;
 • kesakitan adalah malar, kesakitan, bertambah teruk pada waktu petang dan hilang pada waktu pagi;
 • Proses keradangan pada sendi adalah simetri;
 • kawasan yang terjejas membengkak, merah dan diiringi oleh hyperthermia.

Selepas itu, pesakit tidak dapat menahan kepalanya, jari dapat menyimpang ke arah siku, dan fungsi tangan dikurangkan.

Polyosteoarthrosis

Patologi ini sendi tangan berada di tempat kedua dari segi kelaziman. Malah, ini adalah arthrosis tipikal, yang diletakkan di atas sendi tangan, yang kemudian menjadi cacat. Penyakit ini boleh berkembang secara bebas dan juga merupakan hasil daripada komplikasi penyakit yang mendasari. Selalunya, penyakit ini memberi kesan kepada wanita selepas 40 tahun.

Kesakitan adalah kronik dan berlaku selepas bersenam. Sendi berus adalah kaku, bengkak dan hiperemik. Perkembangan proses patologi membawa kepada lenturan sendi dan mengehadkan amplitud pergerakan, yang tidak membenarkan melakukan tindakan kecil dalam bentuk penekan, menulis surat, dll.

Gejala ciri penyakit ini adalah rupa nodul Heberden di tangan (sendi distal tangan dipengaruhi) dan Bouchard (sendi interphalangeal tangan dipengaruhi). Nodul tidak menyakitkan, tetapi jika mereka meradang, anda mungkin mengalami kesakitan yang semakin meningkat, yang memerlukan campur tangan perubatan segera.

Arthritis Gouty

Pengembangan proses patologis ini disebabkan oleh metabolisme terjejas di dalam tubuh, yang dicirikan oleh peningkatan pengeluaran asid urik, yang disimpan dalam semua organ dan sistem. Ciri-ciri arthritis ini melibatkan jari kaki dalam proses patologi, dan pada wanita terdapat patologi pada sendi tangan. Adalah penting untuk membezakan penyakit ini daripada arthritis rheumatoid, kerana gejala luarannya adalah sangat serupa.

Dengan perkembangan arthritis gouty, gambar klinikal berikut dicatatkan:

 • penyakit ini adalah paroki dengan rasa sakit yang teruk di tangan. Akibatnya, agak sukar bagi pesakit untuk memindahkan jarinya dan bahkan menyentuh mereka;
 • pembengkakan sendi karpal, dan kulit boleh memperoleh warna biru kebiruan;
 • Serangan kesakitan sendi boleh berlangsung secara purata kira-kira seminggu dan dihentikan oleh ubat-ubatan anti-radang.

Dalam hal kesakitan gouty untuk masa yang lama hadir di tangan seseorang, mungkin pemusnahan lengkap sendi dengan ubah bentuk jari.

Arthropathy (psoriatic)

Kadangkala kerosakan pada sendi tangan boleh menyebabkan radang arthritis bentuk psoriatik. Penyakit ini dicirikan oleh kerosakan kepada sendi artikular sepanjang paksi. Dalam kes ini, semua jari yang membengkak dan menjadi seperti sosej boleh terlibat dalam proses patologi. Sakit dengan arthropathy adalah kekal dan sengit. Jari yang terjejas menjadi merah, bengkak dan cacat. Dengan kursus berlarutan, kemusnahan lengkap sendi adalah mungkin.

Artritis berjangkit

Satu proses jangkitan boleh mencetuskan patologi bersama. Pada masa yang sama, perkembangan arthritis diperhatikan, yang dinyatakan dalam bentuk monoarthritis dengan keradangan hanya satu sendi. Pesakit dikejar oleh kesakitan yang berterusan, berdenyut-denyut dan menggerutu, semakin teruk pada waktu malam. Pembengkakan sendi yang terjejas, terdapat kemerahan dan hiperemia dengan gangguan lengkap fungsi sendi dan jari.

Dalam semua kes perkembangan proses patologi, rawatan yang tepat pada masanya diperlukan untuk menghadiri doktor. Dia, mengikut gejala penyakit, akan memilih taktik rawatan yang diperlukan. Kaedah utama rawatan adalah terapi tradisional dan hanya jika tiada kesan positif, disyorkan pembedahan dilakukan.

Terapi konservatif

Untuk rawatan penyakit patologi yang berlaku di tangan, kumpulan berikut ubat-ubatan yang ditetapkan:

 1. Untuk melegakan kesakitan, ubat sakit disarankan (Analgin, Trigan, Baralgin), serta NSAID (Voltaren, Ortofen, Diclofenac). Dadah boleh digunakan secara luaran, serta suntikan dan lisan, bergantung kepada jenis dan bentuk penyakit. Pada peringkat permulaan kesakitan, NSAID disyorkan diambil secara lisan, tetapi tempoh terapi tersebut tidak melebihi 10 hari, akibat mengambil ubat ini mungkin mempunyai kesan negatif pada saluran gastrointestinal.
 2. Untuk meningkatkan bekalan darah ke kapal-kapal di kawasan yang terjejas, penggunaan Actovegin, Kavintong, Vinpocetine adalah disyorkan. Ubat-ubatan kumpulan ini sering digunakan dalam amalan neurologi dalam merawat penyakit-penyakit dari tulang belakang dengan pelanggaran kekonduksian vaskular, yang boleh menyebabkan sakit pada sendi tangan. Ubat-ubatan ini meningkatkan pemakanan tisu, yang menyumbang kepada pertumbuhan semula tulang yang rosak dan tulang rawan.
 3. Dalam kes yang teruk, ubat kortikosteroid (Prednisolone, Hydrocortisone, Lokoid, dll) boleh ditetapkan. Apabila menggunakan ubat hormon perlu diingatkan bahawa rawatan harus jangka pendek. Dengan rawatan yang lebih lama terdapat kemungkinan komplikasi yang serius.
 4. Dengan perkembangan proses keradangan selepas jangkitan, penggunaan antibiotik (Cefazolin, Doxycycline, Azithromycin, Ofloxacin, dan lain-lain) disyorkan, bergantung kepada jenis agen berjangkit.
 5. Selepas peralihan peringkat akut penyakit itu kepada remisi, kaedah rawatan rawatan ditetapkan (diet, urut, senaman, dan lain-lain), yang membolehkan anda memulihkan mobiliti bersama, memulihkan peredaran darah vaskular dan pemakanan bersama. Penggunaan terapi magnetik, yang membolehkan untuk memulihkan fungsi berus, menunjukkan kecekapan yang baik.

Di samping itu, pesakit dengan penyakit sendi pergelangan tangan, adalah disyorkan pemulihan di sanatoria Laut Hitam dan Mati, di mana sifat penyembuhan lumpur, garam dan udara gunung dapat melegakan gejala kesakitan dan memaksimumkan keadaan pesakit dalam masa yang singkat. Walau bagaimanapun, pilihan kaedah rawatan secara langsung bergantung kepada etiologi penyakit dan keparahan gejala.

Campur tangan operasi

Sekiranya perubahan patologi tangan berkembang, kesakitan meningkat, walaupun terdapat perubatan dan fisioterapi yang berterusan, persoalan melakukan pembedahan operasi dengan arthrodesis diputuskan. Prosedur pembedahan ini melibatkan penetapan sendi terjejas dalam kedudukan anatomi dengan pemulihan mobiliti bersama.

Kaedah kedua operasi pembedahan pada sendi tangan adalah implan prosthesis di tempat sendi terjejas. Kaedah arthroplasty ini membolehkan anda melegakan kesakitan, membetulkan perubahan yang berubah-ubah di jari dengan pemulihan penuh pergerakan mereka. Dalam kes ini, bahan-bahan dan prostesis yang paling moden digunakan, dengan bantuan yang mana anatomi sendi diulangi sepenuhnya.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa pilihan campur tangan pembedahan ditentukan hanya selepas diagnosis menyeluruh, dan dalam tempoh selepas operasi, disyorkan untuk menjalankan prosedur pemulihan, termasuk penggunaan tayar khas dan kaedah rawatan fisioterapeutik.

Gejala sakit boleh berlaku untuk pelbagai sebab. Tubuh manusia adalah individu, dan keberkesanan terapi bergantung kepada lawatan tepat pada masanya kepada doktor dengan pemeriksaan diagnostik berikutnya. Ini akan membolehkan untuk mengelakkan akibat yang serius pada masa akan datang. Perlu diingati bahawa penampilan kesakitan di tangan tidak boleh diabaikan. Ini boleh mengakibatkan kehilangan mobiliti anggota badan (arthralgia).

Tambah komen

My Spina.ru © 2012-2018. Menyalin bahan mungkin hanya dengan merujuk kepada laman web ini.
PERHATIAN! Semua maklumat di laman web ini hanya untuk rujukan atau popular. Diagnosis dan preskripsi ubat memerlukan pengetahuan tentang sejarah perubatan dan pemeriksaan oleh doktor. Oleh itu, kami sangat mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor untuk rawatan dan diagnosis, dan bukan ubat sendiri. Perjanjian Pengguna Untuk Pengiklan