Utama / Diagnostik

Apakah setiap vertebra bertanggungjawab untuk manusia

Malah di zaman purba Yunani, orang memahami apa misi penting yang dilakukan oleh tulang belakang kita. Seperti kata Hippocrates, "bapa kedokteran," dalam hal ini: "Jika terdapat banyak penyakit, maka masalahnya hanya satu - tulang belakang".

Lajur tulang belakang adalah sokongan untuk seluruh tubuh dan bertindak sebagai wadah untuk saraf tunjang, yang pada gilirannya, memastikan berfungsi sepenuhnya organ-organ penting. Apabila di mana-mana bahagian tulang belakang berlaku perubahan patologi, ini membawa kepada perkembangan patologi organ-organ dalaman, dan, lebih-lebih lagi, bentuk kronik. Dalam artikel ini kita akan memberitahu apa yang setiap tulang belakang di tulang belakang manusia bertanggungjawab.

Ciri-ciri reka bentuk tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada beberapa vertebra. Sebanyak tiga puluh empat, dan mereka saling berhubungan dengan cakera, sendi, dan otot intervertebral serta otot dan ligamen. Ia adalah kerja mereka yang mantap dalam kombinasi dengan anatomi unik tulang belakang dan menyumbang kepada fungsi normalnya.

Anatomi tulang belakang menyediakan perlindungan terhadap kecederaan dan pelbagai kecederaan. Terdapat lebih daripada 200 tulang, ligamen dan sendi pelbagai saiz di tulang belakang kami. Ia terbahagi kepada lima bahagian, membentuk 4 selekoh lancar, membentuk bentuk berbentuk S. Ini memberikan kejutan yang menyerap tubuh badan dan mobiliti maksimum.

Bahagian tulang belakang

Pilar utama sistem muskuloskeletal terdiri daripada lima bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccygeal. Struktur mereka serupa antara satu sama lain, tetapi perbezaan tertentu masih wujud.

Semua jabatan dan vertebra mempunyai nama-nama Latin, untuk kemudahan, mereka dilambangkan dengan huruf dan angka abjad Latin. Teknik pengklasifikasian yang sama dicipta oleh saintis perubatan untuk dapat dengan cepat memahami bahagian tertentu dari ruang tulang belakang yang kita bicarakan.

Ketahui cara menyembuhkan scoliosis 1 darjah.

Jabatan teras bergerak

Tulang serviks mempunyai tikungan belakang dan terdiri dari tujuh vertebra. Jabatan ini adalah komponen yang paling mudah dari ruang tulang belakang, kerana vertebranya menyumbang bukan sahaja untuk membengkokkan kepala ke belakang dan sebagainya, tetapi juga bertukar kepada sisi.

Vertebra pertama jabatan ini dipanggil Atlas, dan berbeza dengan bentuk dan strukturnya dari yang lain. Vertebra kedua dipanggil paksi.

Bahagian torak dari bahagian vertebral melengkung ke dalam. Ia terdiri daripada dua belas vertebra yang mempunyai proses melintang, dan di bahagian dada tulang rusuk kami dilampirkan pada proses ini.

Cakera intervertebral kawasan toraks mempunyai ketinggian terendah berbanding dengan cakera yang sama, sebagai contoh, serviks. Itulah sebabnya bahagian bahagian tulang belakang ini adalah yang paling tidak aktif dan statik.

Rantau lumbar termasuk vertebra terbesar, hanya lima daripadanya. Ia mempunyai beban yang jauh lebih besar daripada kawasan serviks. Bahagian bahagian tulang belakang ini melangkah ke hadapan.

Terletak di antara jabatan sedatif toraks dan jabatan suci yang tidak bergerak, bahagian belakang yang lebih rendah berada dalam ketegangan yang serius (contohnya, apabila mengangkat objek berat atau melakukan beberapa jenis sukan profesional).

Bahagian yang lebih rendah

Tulang kelopak tulang dan sacral terdiri daripada tulang belakang bertali, 5 keping masing-masing. Mereka mewakili bahagian hampir monolitik dari ruang tulang belakang. Walaupun berat badan berat badan terbesar jatuh pada bahagian ini, terima kasih kepada pertambahan dan bentuk ini, mereka melakukan pekerjaan yang sangat baik dengan fungsi mereka, yang mewakili tulang belakang tulang belakang.

Struktur bahagian lajur vertebral dan bahagiannya dibentuk seperti lengkung ular di beberapa tempat. Bahagian nipis terletak di kawasan rantau serviks. Semua lendutan ini mempunyai nama Latin (lordosis dan kyphosis), dan lajur vertebral itu sendiri adalah versi kolumna Latin.

Ketahui cara makan dengan osteochondrosis.

Bagaimana tulang belakang

Setiap vertebra mempunyai badan yang agak padat dengan arka (atau gerbang) yang disebut dalam bentuk huruf Latin Y. Tubuh dan lengkungnya membuat rongga tertentu di mana tunjang tulang belakang kita berlalu.

Proses spinus yang diarahkan ke belakang dan ke bawah, kita dapat merasakan seumpama bonggol kecil yang terletak di belakang kita. Otot dan ligamen dilekatkan pada dua proses yang terletak secara transversal. Di gerbang vertebra sendiri terdapat 7 proses, yang dipanggil melintang, artikular dan tulang belakang.

Antara semua vertebra adalah sejenis kusyen cartilaginous, yang dipanggil cakera intervertebral. Ia membantu bahagian-bahagian sudut tulang antara satu sama lain untuk tidak bersentuhan, yang menjadikannya utuh selama bertahun-tahun.

Cakera intervertebral itu sendiri terdiri daripada rawan padat dan tisu penghubung. Di dalam tulang belakang terdapat juga ligamen yang melampirkan cakera ke tisu tulang. Ligamen membaiki sendi dengan baik supaya mereka tinggal di satu tempat, seolah-olah mengepung mereka. Dan antara proses tulang adalah otot yang membantu bergerak ke belakang.

Bahagian paling penting dari vertebra ialah kord rahim yang terletak di dalamnya. Bahawa ia adalah komponen paling penting dalam sistem saraf manusia.

Sfera pengaruh setiap tulang belakang

Setiap vertebra mempunyai lubang untuk saraf. Jika atas sebab tertentu seseorang mempunyai saraf yang mencubit, terdapat rasa sakit dan keradangan. Dan jika tiada apa-apa yang dilakukan, maka organ-organ yang mana saraf-saraf ini tidak akan berfungsi dengan baik.

Ia sering berlaku kerana pelanggaran beberapa akar saraf sekaligus, seluruh bahagian tiang tulang belakang berada di zon risiko. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui vertebra mana yang bertanggungjawab untuk organ mana.

Ingat: tulang belakang - pembentukan tulang dengan lapisan rawan. Ia tidak boleh menjejaskan secara langsung kejadian penyakit organ dalaman.

Masalahnya berlaku jika berlaku pelanggaran akar saraf yang terletak di antara vertebra. Mereka menyerap organ-organ dalaman, dan juga mendorong badan untuk memulakan proses patologi dan menimbulkan kemunculan sindrom kesakitan.

Leher, kepala, muka, dan bahkan siku adalah bahagian badan yang dikendalikan oleh tulang belakang serviks. Seringkali, apabila saraf seseorang terjejas, tekanan meningkat (tanda-tanda hipertensi), perhatian dan ingatan menjadi lemah (peredaran otak terganggu). Sekiranya anda cuba memahami secara khusus semua vertebra, anda akan mendapat senarai berikut kemungkinan hubungan kausal:

 1. Atlanta. Apabila timbul masalah dengannya, terdapat sakit kepala, tekanan darah tinggi, kegelisahan, melemahkan ingatan.
 2. Axis. Walaupun dengan pergeseran sedikit, pendengaran atau penglihatan mungkin merosot.
 3. CIII. Menyebabkan sakit kepala, neuralgia.
 4. Civ. Anjakan vertebra ini boleh menjejaskan pendengaran dengan ketara.
 5. CV. Jika pelanggaran itu berlaku di kawasan vertebra ini, kemungkinan besar akan ada kekejangan di kerongkong.
 6. CVI. Anjakannya pada otot leher dan sendi bahu menyebabkan kesakitan berterusan.
 7. CVII. Dengan anjakan vertebra ini, siku boleh menjadi sakit.

Dada

Luas tulang belakang ini mengawal kerja semua sistem dan organ yang terletak di antara pangkal paha dan leher. Ini termasuk paru-paru, buah pinggang, saluran pencernaan, jantung, organ pembiakan, pundi kencing, anggota atas, dan sistem limfatik dan peredaran darah. Senarai akibat di sini akan menjadi lebih menarik. Kami memberi yang paling biasa:

 • Vertebra pertama bertanggungjawab terhadap keadaan organ pernafasan: paru-paru dan bronkus. Jika ia bertukar, orang mungkin merasa sakit otot atau sendi di tangan;
 • vertebra kesebelas. Masalahnya dengan serta-merta memberi kesan kepada keseluruhan keadaan manusia, kerana saraf yang ditakrifkan pada tahap vertebra menyumbang kepada terjadinya sindrom kesakitan dalam penyakit buah pinggang.

Loin

Wilayah lumbar terdiri daripada lima vertebra terbesar, yang mengalami tekanan besar setiap hari. Ia berada di jabatan ini bahawa kecederaan saraf boleh berlaku paling kerap, yang membawa kepada radiculitis.

Lajur tulang belakang sering mengalami prolaps vertebral dalam jabatan tertentu ini, yang membawa kepada pelbagai, sering agak teruk, disfungsi organ-organ dalaman.

Sacrum dan tailbone

Anjakan kompleks vertebra yang membentuk bahagian ini jarang berlaku. Tetapi sekiranya berlaku sebarang kecederaan, anda boleh menunggu kemunculan gangguan seksual atau disfungsi organ panggul, serta trombosis arteri ileal atau lumpuh pada kaki bawah.

Skim

Dalam gambarajah di bawah, anda dapat melihat dengan jelas bahagian mana tulang belakang, sebagai contoh, bertanggungjawab untuk lengan atau yang vertebra bertanggungjawab untuk kaki. Sebagai contoh, L3 vertebra, di mana sacrum terletak, bertanggungjawab untuk lutut. Kita juga dapat melihat bahawa tulang belakang ini juga bertanggungjawab terhadap sistem urogenital.

Kesimpulannya

Tulang belakang adalah bahagian paling penting dari tubuh manusia, melakukan banyak fungsi penting. Dengan manifestasi sebarang penyakit organ dalaman, sebagai peraturan, orang mula terlibat dalam rawatan organ tertentu ini. Mereka tidak berfikir bahawa masalah sebenar mungkin terletak pada ruang tulang belakang.

Untuk menjaga ruang tulang belakang sihat, elakkan kecederaan, mengangkat berat badan dan berlebihan senaman, dan bersenam secara teratur dan makan dengan baik. Langkah-langkah ini cukup untuk mengekalkan tulang belakang anda dalam bentuk yang sangat baik selama bertahun-tahun.

LiveInternetLiveInternet

-Tajuk

 • KESIHATAN (65)
 • KESIHATAN ALAMAT (21)
 • RAWATAN (13)
 • PELAN TANAMAN (9)
 • FOOD-MEDICINE (8)
 • ANATOMI (6)
 • Perubatan Rakyat (6)
 • PRAKATA (5)
 • CLUTTER (4)
 • SOUND (2)
 • PENCEGAHAN (1)
 • WISE (1)
 • MASSAGE (18)
 • REFLECTOR ZONES (6)
 • DIAGNOSTIK (17)
 • BAHASA BODY (6)
 • PSIKOLOGI (15)
 • PENYEBAB PENYAKIT (9)
 • Perhubungan (2)
 • UNKNOWN (8)
 • PRAKATA (3)
 • HUMOR (3)
 • HOROSCOPE (3)
 • VEDISM (3)
 • LIMA JENIS (2)
 • ENERGI (2)
 • CHAKRA (1)
 • BODY (2)
 • KULIT (1)
 • ALCOHOL (2)
 • BIRU (2)
 • TANTRA (2)
 • YOGA (2)
 • GYMNASTICS (2)
 • KESELAMATAN (1)
 • SINGAPURA (1)
 • MUSIK (1)
 • RUNES (1)
 • The Cossacks (1)
 • PHOTOSHOP (0)

-Cari dengan buku harian

-Langgan melalui e-mel

-Pembaca tetap

-Statistik

HUBUNGAN ANTARA SPINE DAN BADAN

Pergerakan adalah kehidupan. Anda tidak boleh berhujah dengan kenyataan yang terkenal ini. Penuaan dan kepupusan tubuh bermula dengan menghadkan mobiliti. Oleh itu, untuk peluang untuk bergerak anda perlu berjuang dan berjuang untuk kehidupan itu sendiri. Walau apa pun, walaupun seseorang mengalami kecederaan serius atau sakit dan telah terlelap untuk waktu yang lama, keselamatannya adalah dalam pemulihan aktiviti fizikal.

Jika organ yang paling penting, tulang belakang, dipengaruhi oleh postur yang tidak betul, kelengkungan atau penyakit lain, maka aktiviti organ dalaman dan saraf periferal mungkin tidak mencukupi untuk merealisasikan fungsinya sepenuhnya.

Punggung manusia terdiri daripada 7 serviks, 12 toraks, 5 lumbar, 5 sacral, dan 3-5 tulang belakang tulang belakang. Dalam ruang tulang belakang adalah kord rahim. Dalam lubang-lubang di antara proses-proses spinous adalah saraf, darah dan saluran limfa yang memberi makan dan mengawal aktiviti organ-organ dalaman. Lajur tulang belakang menyokong tubuh manusia.

Orang ramai menghabiskan sebahagian besar masa mereka duduk (di meja, memandu kereta), dengan itu memunggah otot vertebra lebih daripada yang mereka dapat bertahan. Tulang belakang yang mengalami beban penting boleh menyebabkan penyakit badan, oleh itu, perlu sentiasa menjaga kesihatan tulang belakang. Terdapat banyak titik akupunktur di sepanjang tulang belakang, yang boleh digunakan untuk merawat penyakit tulang belakang dan organ dalaman.

Oleh kerana ramai orang berhadapan dengan pelbagai penyakit belakang, saya fikir ia berguna untuk menyerlahkan butiran tulang belakang dan semua vertebra ke dalam kategori berasingan. Sila semak lajur tulang belakang tertutup dan yang sepadan. maklumat. Dan kemudian sahkan semua perkara ini dengan senarai seterusnya kesamaan psikologi. Dan, seperti biasa, bergantung kepada kebijaksanaan anda sendiri, pilih sendiri maklumat yang akan membawa anda manfaat yang paling besar.

Jelas Vertebra

Organ dan bahagian badan yang berfungsi bergantung pada kedudukan tulang belakang yang betul

Gejala dan keadaan patologi timbul daripada kedudukan tulang belakang yang tidak betul

C1

Pituitari, telinga dalaman, otak, sistem saraf simpatik

Sakit kepala, ketakutan, tekanan darah tinggi, migrain, masalah tidur

C2

Mata, saraf optik dan pendengaran, tulang temporal

Penyakit mata, alahan, kehilangan pendengaran, kesakitan

Biocenter

Klinik perubatan regulasi fisiologi pemulihan

Perundingan:
+7 (978) 769-01-38, +7 (978) 844-53-51, +7 (978) 722-88-54, +380 (6562) 9-39-60

Skype: biocentr biocentr
E-mel: [email protected]

 • Pembersihan, pemulihan,
  peremajaan badan
 • Rawatan penyakit kronik yang teruk (termasuk autoimun, alergi)
 • Endokrinologi. Gerontologi
 • Pemulihan pesakit kanser
 • Pengurangan berat badan. Berpuasa
 • Alergi
 • Imunologi
 • Gastroenterology
 • Dermatologi
 • Kardiologi
 • Parasitologi
 • Pediatrik

Hospital rawatan dan pemulihan komprehensif (termasuk pesakit kanser)

Alamat klinik: Persekutuan Rusia, Republik Crimea, Feodosia, ul. Admiral Boulevard 7-A

Rawatan tulang belakang

Oleh kerana ramai orang berhadapan dengan pelbagai penyakit belakang, ia akan berguna untuk menyerlahkan butiran tulang belakang dan semua vertebra dalam kategori berasingan. Sila semak lajur tulang belakang tertutup dan maklumat yang berkaitan. Dan kemudian sahkan semua perkara ini dengan senarai seterusnya kesamaan psikologi. Dan, seperti biasa, bergantung kepada kebijaksanaan anda sendiri, memilih maklumat yang akan membawa anda manfaat yang paling besar. Pemindahan vertebra dan cakera boleh menyebabkan kerengsaan sistem saraf dan memberi kesan negatif terhadap kerja bahagian-bahagian tertentu dan organ-organ tubuh, yang mungkin melibatkan penyakit-penyakit yang disebutkan di atas.

JADUAL CONSEQUENCES CALLS DAN DISCS

Nombor Vertebra

Komunikasi dengan bahagian-bahagian dan organ-organ badan yang lain

Kesan bias

I. BAHAGIAN KANAK-KANAK

Bekalan darah ke kepala, pituitari, kulit kepala, tulang muka, otak, telinga dalam dan tengah, sistem saraf simpatik

Sakit kepala, ketakutan, insomnia, hidung berair, tekanan darah tinggi, migrain, gangguan saraf, amnesia (kehilangan ingatan), keletihan kronik, pening kepala

Mata, saraf optik, saraf pendengaran, rongga, proses mastoid (tulang temporal), lidah, dahi

Penyakit rongga, alahan, strabismus, pekak, penyakit mata, sakit kepala, pengsan, beberapa jenis buta

Pipi, telinga luar, tulang muka, gigi, saraf trigeminal

Neuralgia, Neuritis, Jerawat atau Jerawat, Ekzema

Hidung, bibir, mulut, tiub Eustachian

Demam hay, kesakitan, kehilangan pendengaran, adenoids

Pita vokal, amandel, pharynx

Laryngitis, serak, sakit tekak (contohnya sakit tekak), proses lingual-dandy

Otot leher, bahu, amandel

Leher kaku, sakit lengan atas, tonsilitis, batuk kokol, croup

Kelenjar tiroid, beg sinovial bahu, siku.

Bursitis, selsema, penyakit tiroid

Ii. SPINE PESERTA

Tangan (dari siku ke hujung jari), esofagus, trakea.

Asma, batuk, sesak nafas, sesak nafas, sakit di lengan (dari siku dan bawah)

Jantung (termasuk injap), arteri koronari

Penyakit jantung berfungsi dan beberapa penyakit payudara

Paru, tiub bronkial, pleura, dada, payudara.

Bronkitis, pleurisy, pneumonia, hyperemia, selesema

Gallbladder, saluran empedu biasa.

Penyakit pundi hempedu, jaundis, sirap

Hati, plexus solar, darah.

Penyakit hati, demam, tekanan darah rendah, anemia, gangguan peredaran darah, arthritis

Penyakit gastrik, termasuk kejang perut, senak, pedih ulu hati, dispepsia

Pankreas, duodenum.

Fakta yang menakjubkan mengenai tulang belakang: bagaimana ia berkaitan dengan organ lain

Oleh itu, apabila salah satu vertebra bertukar (walaupun hanya sedikit), saraf kontrak saraf tunjang. Ia mengganggu komunikasi antara otak dan sel-sel tubuh manusia.

Oleh itu, kita dengan selamat boleh mengatakan bahawa aktiviti penting seluruh organisma kita bergantung kepada keadaan tulang belakang.

Tulang belakang dan hubungannya dengan emosi dan penyakit

Kini, beberapa orang boleh terkejut dengan sakit belakang. Ini agak biasa. Mereka boleh berlaku kerana hakikat bahawa seseorang menghabiskan banyak masa duduk di komputer, tidak tidur dengan baik atau mengambil objek berat.

Tetapi adakah anda tahu bahawa kontrak juga boleh disebabkan oleh perasaan dan emosi yang berlainan?

Kesejahteraan umum kita tidak boleh menjejaskan keadaan tulang belakang. Setiap jabatan berkaitan secara langsung dengan organ, emosi dan penyakit tertentu.

Bacalah dan anda akan mengetahui dengan apa!

Tulang belakang serviks

Tulang serviks adalah sebahagian dari luasan tulang belakang yang terletak di antara tengkorak dan bahu seseorang. Dia diwakili oleh tujuh vertebra. Tulang belakang serviks dilambangkan dengan huruf C dan masing-masing mempunyai nombor tersendiri.

Tulang serviks dikaitkan dengan pusat tenaga, kehidupan dan komunikasi.

 • C1: menyokong ketua seseorang dan memastikan keseimbangannya. Kerosakan pada tulang belakang ini boleh menyebabkan sakit kepala dan kegagalan dalam sistem saraf. Ia juga boleh menghalang seseorang daripada menyatakan emosinya.
 • C2: dikaitkan dengan mata, hidung dan bau. Kontraksi vertebra ini membawa kepada fakta bahawa menjadi sukar bagi kita untuk mengatakan apa yang berlaku kepada kita.
 • C3: saling berkaitan dengan tulang, saraf, kulit dan muka. Ia juga dikenali sebagai "tulang belakang tunggal".
 • C4, C5 dan C6: vertebra ini berfungsi bersama-sama, jadi mana-mana patologi salah satu daripada mereka pasti akan mempengaruhi fungsi orang lain. Tulang ini dikaitkan dengan kelenjar tiroid, tali vokal, tekak dan mulut. Mereka juga berkaitan dengan bahu seseorang.
 • C7: tulang belakang tulang belakang serviks terakhir saling berhubungan dengan bahu, lengan dan tangan kita.

Tulang belakang Thoracic

Bahagian tulang belakang ini terdiri daripada 12 vertebra. Ia bermula di bahu dan berakhir di pinggang.

Ia berada di bahagian tubuh ini bahawa organ-organ yang paling penting terletak. Oleh itu, sebarang anomali vertebra mempengaruhi kerja mereka, menyebabkan pelanggaran fungsi mereka.

Tulang tulang belakang torakik dilambangkan dengan huruf D:

 • D1: berkaitan dengan hujung jari, siku dan pernafasan. Akibatnya, masalah dengan tulang belakang ini boleh memicu penyakit asma atau paru-paru.
 • D2: Keadaan vertebra ini tercermin dalam kerja jantung dan paru-paru kami. Ia juga dikaitkan dengan emosi dan perasaan kita.
 • D3: merujuk kepada dada seseorang dan kerja paru-paru. Tekanan dalam zon ini tercermin dalam keadaan emosi dan fizikal.
 • D4: dikaitkan dengan pundi hempedu dan berkaitan dengan keinginan, godaan dan kesenangan seseorang. Ia terletak di tengah-tengah badan kita dan oleh itu menjejaskan keharmonian kesejahteraan.
 • D5: vertebra ini bertanggungjawab untuk peredaran darah dan fungsi hati. Mendefinisikan tindakan dan reaksi kita terhadap isu-isu yang bermasalah.
 • D6: mengaktifkan keupayaan untuk mengkritik diri dan penerimaan apa yang sedang berlaku. Juga vertebra ini dikaitkan dengan kerja perut.
 • D7: dikaitkan dengan pankreas dan duodenum. Terima kasih kepada tulang belakang ini kita menyedari bahawa sudah waktunya untuk berehat atau tidur.
 • D8: berkaitan dengan ketakutan dan kelemahan, dikaitkan dengan kerja darah dan limpa. Juga dikaitkan dengan sakit diafragma.
 • D9: Kerosakan pada tulang belakang ini boleh menyebabkan alahan dan tindak balas emosi yang kuat. Vertebra ini dikaitkan dengan aktiviti kelenjar adrenal.
 • D10 dan D11: menjejaskan fungsi buah pinggang dan saraf. Kecederaan mereka menyebabkan rasa tidak selamat dan ketegangan saraf.
 • D12: vertebra ini sangat penting. Ia bertanggungjawab untuk kesihatan kolon dan usus kecil, sendi, sistem limfa dan tiub fallopian pada wanita. Bagi dunia emosi seseorang, vertebra D12 dikaitkan dengan iri hati dan kritikan.

Tulang belakang lumbar

Bahagian tulang belakang ini terdiri daripada 5 vertebra. Apabila anda duduk di postur yang salah atau mengalami peningkatan penuaan, sakit belakang akan mengganggu anda.

Ia adalah tulang belakang lumbar yang menyokong batang tubuh manusia. Dia juga bertanggungjawab untuk komunikasi bahagian atas dan bawah badan kita.

Di samping itu, tulang belakang lumbar dikaitkan dengan seksualiti dan, pada masa yang sama, dengan keyakinan diri. Untuk menetapkan vertebra dari ruang tulang belakang ini, huruf Latin L digunakan:

 • L1: bertanggungjawab terhadap kerja usus kita. Kerosakan pada vertebra ini boleh menyebabkan senak atau sembelit. Bagi dunia emosi, ia dikaitkan dengan rasa tidak berkuasa dan konflik dalaman manusia.
 • L2: merujuk kepada perut dan kaki. Apabila vertebra ini dibebani atau dikekang, ia menjadi kesepian.
 • L3: dikaitkan dengan kemaluan manusia dan sistem kencing. Ia juga memberi kesan kepada kesihatan sendi, terutamanya lutut.
 • L4: pada lelaki, vertebra ini berkaitan dengan kelenjar prostat. Juga, keadaannya dikaitkan dengan masalah saraf sciatic.
 • L5: mencerminkan masalah dengan lutut, kaki dan kaki.

Tulang belakang Sacral

Jabatan Sacral menamatkan tulang belakang kita. Ia termasuk 5 vertebra.

Bahagian tulang belakang ini berkaitan dengan keinginan seksual, keselamatan dan kawalan (vertebra S1-S3).

Vertebrae S4 dan S5 berkaitan dengan penyakit buah pinggang, ketidaksuburan, gangguan hormon dan peredaran darah, serta kepenuhan.

Komunikasi tulang belakang dengan organ dalaman

Terdapat sambungan segmental tulang belakang dengan organ.

Pada masa yang sama, apabila mampatan akar saraf antara vertebra berlaku disebabkan oleh anjakan vertebra relatif terhadap satu sama lain, pelbagai penyakit organ-organ dalaman dan sistem berkembang.


Lihat di bawah untuk surat-menyurat vertebra dipindahkan kepada perkembangan gejala dan penyakit.

Vertebra pertama - sakit kepala, tekanan darah tinggi, migrain, gangguan tidur.

Vertebra 2 - penyakit mata, alahan, kehilangan pendengaran, sinkop.

Hampir semua penyakit dan gejala utama yang boleh timbul apabila akar saraf intervertebral diperiksa.

Oleh itu, kata-kata Hippocrates yang hebat disahkan "Jika ada penyakit, lihatlah pada tulang belakang."

Untuk menghapuskan penyakit yang sedia ada atau menghalangnya, anda perlu memantau kesihatan tulang belakang anda.

Tulang vertebra harus tegak simetris di tempat mereka supaya tiada prasyarat untuk pelanggaran akar saraf, memerhatikan postur yang betul, belakang harus lurus, bahu harus dihidupkan.

Otot-otot dalam belakang perlu dibangunkan dengan baik untuk menjaga tulang belakang di bawah beban statik dan dinamik yang berpanjangan, mencegah vertebra daripada bergerak.

Hubungan tenaga tulang belakang dengan organ dan sistem badan adalah berbeza dari neuro-segmental. Lihat p dan sounki.

Tulang lumbar dikaitkan dengan keadaan sistem saraf, pernafasan, peredaran darah, penghadaman dan ekskresi.


Sekiranya anda mengalami kesakitan pada tulang belakang, anda perlu mendengar kerja-kerja organ sistem ini, dan jika ada masalah, maka bukan sahaja tulang belakang harus dirawat, tetapi juga organ-organ masalah. Untuk melakukan ini, lawati doktor pakar yang sesuai.

Sakrum membawa maklumat mengenai keadaan kerangka tulang, sistem otot dan pembiakan.

3 tulang belakang tulang belakang memberitahu tentang sistem integumen badan (kulit), organ deria, sistem imun.

Apa organ yang mempengaruhi tulang belakang

Setiap segmen individu tulang belakang, tulang belakang, melindungi bahagian tertentu dari saraf tunjang dan saham dengan sebahagian dari saraf tunjang tanggung jawab untuk kerja organ tertentu.

Tulang belakang adalah tiang kehidupan

Tulang belakang dipanggil "tiang kehidupan" kerana kesannya yang besar terhadap kesihatan semua sistem dan organ manusia.

Setiap segmen individu tulang belakang, tulang belakang, melindungi bahagian tertentu dari saraf tunjang dan saham dengan sebahagian dari saraf tunjang tanggung jawab untuk kerja organ tertentu.

Gegel serviks pertama tulang belakang serviks dikaitkan dengan bekalan darah ke kepala, pituitari, kulit kepala, otak, telinga tengah dan tengah, dan sistem saraf simpatik. Apabila ia berpindah, pening, sakit kepala, migrain, kegelisahan, insomnia, rhinitis kronik berlaku, kenaikan tekanan intrakranial, amnesia (kehilangan memori lengkap atau sebahagian), penampilan perasaan keletihan kronik.

Pusingan serviks kedua disambungkan dengan mata dan saraf okular, saraf pendengaran dan rongga telinga, proses mastoid pada tulang temporal, lidah, dahi. Apabila kedudukannya dilanggar, alahan dan gangguan visual, termasuk strabismus, sakit telinga, pengsan, berlaku.

Gegel serviks yang ketiga berkaitan dengan pipi, auricle luaran, tulang muka, saraf trigeminal. Akibat pergeserannya akan menjadi neuralgia, neuritis, jerawat, ekzema.

Tulang serviks keempat dihubungkan dengan hidung, bibir, mulut dan tiub eustachian yang terletak di telinga. Demam hay, kesedaran, kehilangan pendengaran dan kelenjar adenoid akan menjadi akibat daripada sambungan neural yang terganggu dengan bahagian-bahagian badan ini.

Pusingan serviks kelima dikaitkan dengan tali vokal, kelenjar, dan pharynx. Kekeringan, laringitis, penyakit tekak, keradangan tonsil akan menjadi akibat gangguan komunikasi antara vertebra dan organ-organ ini.

Tulang serviks keenam dihubungkan dengan saraf ke otot leher, bahu dan tonsil. Apabila ia tersisih, kekakuan (kekakuan) otot otot, sakit pada lengan atas, tonsilitis berlaku.

Tulang serviks ketujuh dikaitkan dengan kelenjar tiroid, beg sinovial bahu, sendi siku. Akibat dari perpindahan tulang belakang akan menjadi bursitis, selesema, penyakit kelenjar tiroid.

Ruas tulang belakang tulang belakang pertama dihubungkan dengan tangan - dari sendi siku ke hujung jari, esofagus dan trakea. Apabila sambungan saraf terganggu, asma bronkial, batuk, kesukaran bernafas, sesak nafas, sakit di tangan berlaku.

Vertebra toraks kedua disambungkan ke jantung (termasuk injap jantung) dan arteri koronari. Akibat kerosakan saraf akan menjadi penyakit jantung dan penyakit tertentu.

Tulang toraks ketiga dikaitkan dengan paru-paru, tiub bronkial, pleura, dan dada. Akibat pelanggaran: bronkitis, pleurisy, pneumonia, selesema.

Vagina thoracik keempat dikaitkan dengan saluran empedu dan hempedu. Oleh itu, penyakit pundi hempedu, jaundis dan kayap akan menjadi akibat daripada mencubit tulang belakang ini.

Tulang toraks kelima dikaitkan dengan hati, plexus solar, dan darah. Penyakit hati, demam, tekanan darah rendah, anemia, peredaran darah terjejas mungkin berlaku.

Vagina thoracik keenam dikaitkan dengan perut, dan akibat dari sambungan neural yang terganggu akan menjadi penyakit gastrik, senak, pedih ulu hati, dan dispepsia.

Tulang toraks ketujuh disambungkan dengan pankreas, duodenum. Sekiranya saraf terlekat, ulser gastrik dan duodenal mungkin muncul.

Vertebra thoracus kelapan dikaitkan dengan limpa, dan apabila sambungan saraf menjadi lebih sukar, tubuh menjadi kurang tahan terhadap pengaruh alam sekitar.

Vintus thoracik kesembilan disambungkan kepada kelenjar adrenal dan kelenjar adrenal. Akibat gangguan interaksi akan menjadi alergi dan urticaria.

Tulang toraks kesepuluh dikaitkan dengan buah pinggang. Anjakannya boleh menyebabkan perkembangan penyakit buah pinggang jed, pyelitis (keradangan pelvis renal); menyebabkan pengerasan dinding arteri.

Tulang thoracic kesebelas dihubungkan dengan saraf ke buah pinggang dan ureter, dan apabila ia dicubit, penyakit kulit berlaku (jerawat, jerawat, ekzema, bisul).

Vulva thoracic kedua belas adalah usus kecil, sistem limfa. Sekiranya sambungan saraf terganggu, sakit sendi, sakit perut, dan beberapa jenis ketidaksuburan mungkin berlaku.


Vertebra tulang belakang lumbar pertama dikaitkan dengan usus besar dan cincin inguinal. Akibat pelanggaran sambungan saraf - sembelit, kolitis, cirit-birit, hernia.

Tulang lumbar kedua disambungkan ke lampiran, abdomen bawah dan kaki atas. Kejang, sesak nafas, dan asidosis (ketidakseimbangan asas asid dalam badan) adalah akibat daripada kerosakan pada sambungan saraf.

Vulgaris ketiga rantau lumbar dikaitkan dengan alat kelamin, rahim, pundi kencing, dan lutut. Apabila anjakan vertebra berlaku penyakit pundi kencing, gangguan haid (haid tidak teratur atau menyakitkan), gangguan kencing, mati pucuk, sakit parah di lutut.

Pusingan lumbar keempat dikaitkan dengan prostat, otot lumbar, saraf sciatic. Akibat pemecahan bon adalah sciatica, lumbago, kesusahan, sakit, atau kencing terlalu kerap.

Pusingan lumbar kelima dihubungkan ke bahagian bawah kaki, pergelangan kaki, dan kaki. Apabila vertebra atau saraf tercekat, peredaran darah di kaki terganggu, pergelangan kaki dan kenaikan kaki menjadi bengkak dan lemah, dan kekejangan otot betis berlaku.

Tulang sacral dikaitkan dengan tulang pelvis dan punggung. Dengan anjakan vertebra, penyakit sendi sacroiliac berlaku.

Tengkorak tulang belakang bersambung disambungkan dengan rektum dan dubur. Buasir, gatal-gatal, dan kesakitan di rantau coccygeal adalah tanda pergeseran tulang belakang tulang belakang. yang diterbitkan oleh econet.ru

Dari buku "Ensiklopedia Kesihatan Besar oleh Paul Bragg"

Komunikasi organ-organ dalaman dan tulang belakang

Terdapat hubungan yang sangat rapat antara keadaan tulang belakang dan organ dalaman. Kebanyakan organ tubuh manusia dikawal secara langsung dari saraf tunjang melalui saraf tulang belakang. Poster yang tidak betul, beban yang berlebihan, yang menyebabkan anjakan vertebra, pemusnahan atau pemampatan cakera intervertebral (osteochondrosis dan hernia) membawa kepada pencengkaman saraf.

Sambungan organ dengan sistem saraf pusat terganggu, dan isyarat yang datang dari mereka diputarbelitkan. Hasilnya, otak menerima maklumat yang salah, "membuat" keputusan yang salah, yang, sekali lagi, diputarbelitkan semasa penghantaran ke organ. Kerja-kerja organ-organ dalaman terganggu, mereka bertindak dengan tidak betul.

Bergantung pada vertebra di mana masalah telah timbul, organ-organ tertentu menderita, kerana saraf yang memanjangkan dari setiap vertebra diarahkan kepada organ-organ tertentu.

Komunikasi tulang belakang dengan organ dalaman adalah sama. Dalam satu kes, ia adalah penyebab penyakit organ-organ dalaman, di sisi lain, keabnormalan dalam fungsi organ-organ tersebut mempengaruhi keadaan pelbagai bahagian dari tulang belakang. Anjakan atau pengubahsuaian vertebral cakera intervertebral boleh menyebabkan penyimpangan maklumat yang berpunca daripada kawasan yang terjejas. Organ dalaman, yang sentiasa menerima isyarat masalah, cepat atau lambat jatuh sakit. Sebaliknya, organ berpenyakit pasti akan menghantar isyarat penggera ke bahagian tulang belakang yang sesuai, yang akan menjejaskan belakang dalam bentuk sakit akut.

Apakah setiap vertebra bertanggungjawab untuk manusia

Malah di zaman purba Yunani, orang memahami apa misi penting yang dilakukan oleh tulang belakang kita. Seperti kata Hippocrates, "bapa kedokteran," dalam hal ini: "Jika terdapat banyak penyakit, maka masalahnya hanya satu - tulang belakang".

Lajur tulang belakang adalah sokongan untuk seluruh tubuh dan bertindak sebagai wadah untuk saraf tunjang, yang pada gilirannya, memastikan berfungsi sepenuhnya organ-organ penting. Apabila di mana-mana bahagian tulang belakang berlaku perubahan patologi, ini membawa kepada perkembangan patologi organ-organ dalaman, dan, lebih-lebih lagi, bentuk kronik. Dalam artikel ini kita akan memberitahu apa yang setiap tulang belakang di tulang belakang manusia bertanggungjawab.

Ciri-ciri reka bentuk tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada beberapa vertebra. Sebanyak tiga puluh empat, dan mereka saling berhubungan dengan cakera, sendi, dan otot intervertebral serta otot dan ligamen. Ia adalah kerja mereka yang mantap dalam kombinasi dengan anatomi unik tulang belakang dan menyumbang kepada fungsi normalnya.

Anatomi tulang belakang menyediakan perlindungan terhadap kecederaan dan pelbagai kecederaan. Terdapat lebih daripada 200 tulang, ligamen dan sendi pelbagai saiz di tulang belakang kami. Ia terbahagi kepada lima bahagian, membentuk 4 selekoh lancar, membentuk bentuk berbentuk S. Ini memberikan kejutan yang menyerap tubuh badan dan mobiliti maksimum.

Bahagian tulang belakang

Pilar utama sistem muskuloskeletal terdiri daripada lima bahagian: serviks, toraks, lumbar, sacral dan coccygeal. Struktur mereka serupa antara satu sama lain, tetapi perbezaan tertentu masih wujud.

Semua jabatan dan vertebra mempunyai nama-nama Latin, untuk kemudahan, mereka dilambangkan dengan huruf dan angka abjad Latin. Teknik pengklasifikasian yang sama dicipta oleh saintis perubatan untuk dapat dengan cepat memahami bahagian tertentu dari ruang tulang belakang yang kita bicarakan.

Ketahui cara menyembuhkan scoliosis 1 darjah.

Jabatan teras bergerak

Tulang serviks mempunyai tikungan belakang dan terdiri dari tujuh vertebra. Jabatan ini adalah komponen yang paling mudah dari ruang tulang belakang, kerana vertebranya menyumbang bukan sahaja untuk membengkokkan kepala ke belakang dan sebagainya, tetapi juga bertukar kepada sisi.

Vertebra pertama jabatan ini dipanggil Atlas, dan berbeza dengan bentuk dan strukturnya dari yang lain. Vertebra kedua dipanggil paksi.

Bahagian torak dari bahagian vertebral melengkung ke dalam. Ia terdiri daripada dua belas vertebra yang mempunyai proses melintang, dan di bahagian dada tulang rusuk kami dilampirkan pada proses ini.

Cakera intervertebral kawasan toraks mempunyai ketinggian terendah berbanding dengan cakera yang sama, sebagai contoh, serviks. Itulah sebabnya bahagian bahagian tulang belakang ini adalah yang paling tidak aktif dan statik.

Rantau lumbar termasuk vertebra terbesar, hanya lima daripadanya. Ia mempunyai beban yang jauh lebih besar daripada kawasan serviks. Bahagian bahagian tulang belakang ini melangkah ke hadapan.

Terletak di antara jabatan sedatif toraks dan jabatan suci yang tidak bergerak, bahagian belakang yang lebih rendah berada dalam ketegangan yang serius (contohnya, apabila mengangkat objek berat atau melakukan beberapa jenis sukan profesional).

Bahagian yang lebih rendah

Tulang kelopak tulang dan sacral terdiri daripada tulang belakang bertali, 5 keping masing-masing. Mereka mewakili bahagian hampir monolitik dari ruang tulang belakang. Walaupun berat badan berat badan terbesar jatuh pada bahagian ini, terima kasih kepada pertambahan dan bentuk ini, mereka melakukan pekerjaan yang sangat baik dengan fungsi mereka, yang mewakili tulang belakang tulang belakang.

Struktur bahagian lajur vertebral dan bahagiannya dibentuk seperti lengkung ular di beberapa tempat. Bahagian nipis terletak di kawasan rantau serviks. Semua lendutan ini mempunyai nama Latin (lordosis dan kyphosis), dan lajur vertebral itu sendiri adalah versi kolumna Latin.

Ketahui cara makan dengan osteochondrosis.

Bagaimana tulang belakang

Setiap vertebra mempunyai badan yang agak padat dengan arka (atau gerbang) yang disebut dalam bentuk huruf Latin Y. Tubuh dan lengkungnya membuat rongga tertentu di mana tunjang tulang belakang kita berlalu.

Proses spinus yang diarahkan ke belakang dan ke bawah, kita dapat merasakan seumpama bonggol kecil yang terletak di belakang kita. Otot dan ligamen dilekatkan pada dua proses yang terletak secara transversal. Di gerbang vertebra sendiri terdapat 7 proses, yang dipanggil melintang, artikular dan tulang belakang.

Antara semua vertebra adalah sejenis kusyen cartilaginous, yang dipanggil cakera intervertebral. Ia membantu bahagian-bahagian sudut tulang antara satu sama lain untuk tidak bersentuhan, yang menjadikannya utuh selama bertahun-tahun.

Cakera intervertebral itu sendiri terdiri daripada rawan padat dan tisu penghubung. Di dalam tulang belakang terdapat juga ligamen yang melampirkan cakera ke tisu tulang. Ligamen membaiki sendi dengan baik supaya mereka tinggal di satu tempat, seolah-olah mengepung mereka. Dan antara proses tulang adalah otot yang membantu bergerak ke belakang.

Bahagian paling penting dari vertebra ialah kord rahim yang terletak di dalamnya. Bahawa ia adalah komponen paling penting dalam sistem saraf manusia.

Sfera pengaruh setiap tulang belakang

Setiap vertebra mempunyai lubang untuk saraf. Jika atas sebab tertentu seseorang mempunyai saraf yang mencubit, terdapat rasa sakit dan keradangan. Dan jika tiada apa-apa yang dilakukan, maka organ-organ yang mana saraf-saraf ini tidak akan berfungsi dengan baik.

Ia sering berlaku kerana pelanggaran beberapa akar saraf sekaligus, seluruh bahagian tiang tulang belakang berada di zon risiko. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui vertebra mana yang bertanggungjawab untuk organ mana.

Ingat: tulang belakang - pembentukan tulang dengan lapisan rawan. Ia tidak boleh menjejaskan secara langsung kejadian penyakit organ dalaman.

Masalahnya berlaku jika berlaku pelanggaran akar saraf yang terletak di antara vertebra. Mereka menyerap organ-organ dalaman, dan juga mendorong badan untuk memulakan proses patologi dan menimbulkan kemunculan sindrom kesakitan.

Leher, kepala, muka, dan bahkan siku adalah bahagian badan yang dikendalikan oleh tulang belakang serviks. Seringkali, apabila saraf seseorang terjejas, tekanan meningkat (tanda-tanda hipertensi), perhatian dan ingatan menjadi lemah (peredaran otak terganggu). Sekiranya anda cuba memahami secara khusus semua vertebra, anda akan mendapat senarai berikut kemungkinan hubungan kausal:

 1. Atlanta. Apabila timbul masalah dengannya, terdapat sakit kepala, tekanan darah tinggi, kegelisahan, melemahkan ingatan.
 2. Axis. Walaupun dengan pergeseran sedikit, pendengaran atau penglihatan mungkin merosot.
 3. CIII. Menyebabkan sakit kepala, neuralgia.
 4. Civ. Anjakan vertebra ini boleh menjejaskan pendengaran dengan ketara.
 5. CV. Jika pelanggaran itu berlaku di kawasan vertebra ini, kemungkinan besar akan ada kekejangan di kerongkong.
 6. CVI. Anjakannya pada otot leher dan sendi bahu menyebabkan kesakitan berterusan.
 7. CVII. Dengan anjakan vertebra ini, siku boleh menjadi sakit.

Dada

Luas tulang belakang ini mengawal kerja semua sistem dan organ yang terletak di antara pangkal paha dan leher. Ini termasuk paru-paru, buah pinggang, saluran pencernaan, jantung, organ pembiakan, pundi kencing, anggota atas, dan sistem limfatik dan peredaran darah. Senarai akibat di sini akan menjadi lebih menarik. Kami memberi yang paling biasa:

 • Vertebra pertama bertanggungjawab terhadap keadaan organ pernafasan: paru-paru dan bronkus. Jika ia bertukar, orang mungkin merasa sakit otot atau sendi di tangan;
 • vertebra kesebelas. Masalahnya dengan serta-merta memberi kesan kepada keseluruhan keadaan manusia, kerana saraf yang ditakrifkan pada tahap vertebra menyumbang kepada terjadinya sindrom kesakitan dalam penyakit buah pinggang.

Loin

Wilayah lumbar terdiri daripada lima vertebra terbesar, yang mengalami tekanan besar setiap hari. Ia berada di jabatan ini bahawa kecederaan saraf boleh berlaku paling kerap, yang membawa kepada radiculitis.

Lajur tulang belakang sering mengalami prolaps vertebral dalam jabatan tertentu ini, yang membawa kepada pelbagai, sering agak teruk, disfungsi organ-organ dalaman.

Sacrum dan tailbone

Anjakan kompleks vertebra yang membentuk bahagian ini jarang berlaku. Tetapi sekiranya berlaku sebarang kecederaan, anda boleh menunggu kemunculan gangguan seksual atau disfungsi organ panggul, serta trombosis arteri ileal atau lumpuh pada kaki bawah.

Skim

Dalam gambarajah di bawah, anda dapat melihat dengan jelas bahagian mana tulang belakang, sebagai contoh, bertanggungjawab untuk lengan atau yang vertebra bertanggungjawab untuk kaki. Sebagai contoh, L3 vertebra, di mana sacrum terletak, bertanggungjawab untuk lutut. Kita juga dapat melihat bahawa tulang belakang ini juga bertanggungjawab terhadap sistem urogenital.

Kesimpulannya

Tulang belakang adalah bahagian paling penting dari tubuh manusia, melakukan banyak fungsi penting. Dengan manifestasi sebarang penyakit organ dalaman, sebagai peraturan, orang mula terlibat dalam rawatan organ tertentu ini. Mereka tidak berfikir bahawa masalah sebenar mungkin terletak pada ruang tulang belakang.

Untuk menjaga ruang tulang belakang sihat, elakkan kecederaan, mengangkat berat badan dan berlebihan senaman, dan bersenam secara teratur dan makan dengan baik. Langkah-langkah ini cukup untuk mengekalkan tulang belakang anda dalam bentuk yang sangat baik selama bertahun-tahun.

Komunikasi tulang belakang dengan organ dalaman


Penyebab utama sakit belakang bukanlah perpindahan vertebra, tetapi, pertama sekali, pelanggaran peredaran tenaga melalui meridian tenaga utama - meridian tengah pertengahan dan meridian pundi kencing. akibat daripada peredaran tenaga yang terganggu di sepanjang meridian ini, peredaran darah dan limfa di kawasan tulang belakang merosot, pemusnahan cakera intervertebral bertambah buruk. Selain itu, ligamen kehilangan keanjalan, dan otot-otot mendalam kehilangan kekuatan dan merosot dan, sebagai akibatnya, kekejangan. Fakta ini terutamanya dinyatakan dalam bekas atlet yang degenerasi otot membawa kepada gangguan yang mengerikan dari kedua-dua vertebra dan organ dalaman. Penyimpangan vertebra membawa kepada pencerobohan tisu dan saraf sekitarnya. Ahli terapi manual membantu membetulkan tulang belakang, tetapi mereka tidak dapat meninggalkan proses degenerasi ligamen dan otot. Untuk melakukan ini, perlu untuk memulihkan pergerakan tenaga di sepanjang meridian posterior-middle dan pundi kencing. Latihan khusus menangani tugas ini lebih baik daripada apa-apa akupunktur.
Masalah utama tulang belakang adalah:
Osteochondrosis tulang belakang, hernia cakera intervertebral, radiculitis Latihan mengembalikan kebolehtelapan saluran tenaga di tulang belakang, dan juga menyebabkan pembetulan (menggerakkan diri) cakera intervertebral. Selepas 1-2 rawatan, rasa sakit hilang sepenuhnya atau berkurangan dengan ketara. Dalam kes patologi teruk seperti hernia intervertebral, ia mengambil masa 2-8 bulan pengajian 1 kali seminggu (jika lebih baik adalah lebih baik) untuk patologi untuk hilang sepenuhnya. Fakta ini telah ditemui oleh saya secara eksperimen dan menyebabkan protes sengit dari doktor, yang terus menegaskan bahawa hernia vertebrata hanya boleh dikeluarkan oleh pembedahan. Saya fikir mereka betul dalam erti kata bahawa jika pesakit tidak melakukan apa-apa sendiri, maka ubat tidak berkuasa, dan jika ia mengambil minda (tubuhnya), maka ada pemulihannya, bertentangan dengan ramalan doktor. Satu fakta yang menarik ialah sekarang saya telah menyembuhkan sejumlah besar doktor dari pelbagai penyakit, tetapi saya tidak pernah berjaya meyakinkan sekurang-kurangnya salah satu dari mereka tentang kewujudan saluran tenaga, chakra dan badan halus (kerana mereka tidak diajar di institut, ini bermakna tidak ada perkara seperti itu). Tetapi sebaik sahaja anda mula mengesan tahap tenaga dengan bantuan peralatan (alat Voll, kaedah visualisasi pelepasan gas Korotkov), dan untuk mengambil kira data ini, jumlah penyakit yang tidak dapat diubati semakin berkurangan.

 • Anda berada di sini:
 • Rumah
 • Tulang belakang dan kesihatan
 • Komunikasi tulang belakang dengan organ dalaman

Menu utama

Siapa yang berada di laman web ini

Kami mempunyai 17 tetamu dan tiada pengguna berdaftar.

Baru di laman web ini

© 2018 Laman peribadi Alexander ROLIKHINA. Latihan bukan pil. Semua hak terpelihara.

Tulang belakang dan hubungannya dengan organ lain

Anda masing-masing mesti mendengar bahawa tulang belakang menjejaskan kesihatan semua organ dan sistem, bukan? Sesetengah orang memberi perhatian yang sangat penting kepada fakta ini, yang lain cuba menafikan hubungan sedemikian untuk diri mereka sendiri, orang-orang ini tetap yakin bahawa pernyataan sedemikian tidak lebih dari fiksyen.

Tetapi bagaimana sebenarnya, adakah terdapat sambungan, dan jika ya, apakah sebabnya? Ia harus dikatakan bahawa tulang belakang sedemikian, tentu saja, tidak ada hubungannya dengan organ-organ dan sistem-organ dalaman, kerana ia adalah satu set tulang yang saling berhubungan dengan alat ligamentous, yang juga termasuk cakram intervertebral. Struktur ini tidak secara langsung menjejaskan fungsi saluran gastrousus, buah pinggang, jantung, paru-paru atau organ dalaman lain.


Tetapi perkaranya adalah bahawa di dalam ruang tulang belakang terdapat saluran di mana kord rahim taji, dan di antara vertebra individu terdapat jalan keluar khusus di mana saraf tulang belakang berlalu. Ia adalah saraf-saraf yang menjalankan peraturan kerja semua organ-organ dalaman tanpa terkecuali.

Akibatnya, agak jelas bahawa pendedahan kepada titik tertentu tulang belakang, dan melalui mereka ke saraf tulang belakang, boleh menyebabkan perubahan tertentu dalam fungsi organ-organ dalaman. Ini diperhatikan oleh penyembuh dan penyembuh pada zaman purba, kaedah mempengaruhi tulang belakang telah dibangunkan di China kuno, dan masih digunakan dalam bentuk terapi refleks dan terapi manual.

Bagi kebanyakan daripada kita, teknik semacam itu misteri dan membawa sejumlah keajaiban dalam diri mereka, walaupun pada hakikatnya tidak ada yang luar biasa dalam hal ini. Hanya berdampak pada titik tertentu, dan melalui mereka pada saraf tunjang dan saraf yang berlepas dari itu, membolehkan anda mempengaruhi hampir semua fungsi tubuh.

Komunikasi tulang belakang dengan organ dalaman

Terdapat peta yang jelas mengenai sambungan bahagian-bahagian tertentu tulang belakang dengan organ-organ tertentu atau bahagian badan. Orang tidak boleh berfikir bahawa hubungan ini benar-benar tepat dan sama untuk setiap orang, masing-masing mempunyai ciri-ciri individu tertentu, tetapi rata-rata peta itu benar-benar membolehkan anda menambah kesan sambungan tulang belakang dengan organ dan sistem lain.

Hakikatnya adalah bahawa saraf tulang belakang dialihkan ke organ-organ dan bahagian-bahagian badan yang berlainan dalam segmen, sambungan seperti ini tidak semulajadi bagi mereka yang tidak mengetahui anatomi. Tetapi masih G.A. Zakharyin dan G. Ged mengembangkan doktrin zon-zon yang dipanggil untuk menghormati mereka, dan mencerminkan perjalanan saraf tulang belakang dan pemuliharaan bahagian-bahagian badan tertentu oleh mereka.

Peta badan di tulang belakang akan menjadi menarik, pertama sekali, kerana ia boleh digunakan untuk diagnostik dan untuk tujuan mempengaruhi mata tertentu dan, akibatnya, menghilangkan rasa sakit dan gejala yang tidak menyenangkan.

Walau bagaimanapun, kami tidak menasihatkan anda untuk melibatkan diri dalam rawatan diri dan menggunakan korda tulang belakang dengan badan untuk tujuan rawatan diri, jika hanya kerana kesan yang salah akan mendatangkan lebih banyak mudarat daripada yang baik.

Kesan pada tulang belakang boleh menjadi berkesan dan benar-benar menghasilkan kesan positif, tetapi hanya jika rawatan dijalankan oleh profesional yang mematuhi semua peraturan dan cadangan. Hubungi Klinik Spine Doctor Razumovsky kami, dan anda akan dapat menjalani rawatan yang berkesan dari pakar dengan pengalaman yang luas dan menghilangkan masalah anda.