Utama / Diagnostik

Sendi anggota bawah: meja

Keupayaan untuk bergerak secara bebas, mungkin yang paling berharga dalam kesihatan manusia. Ia bergantung kepada prestasi bahagian kaki yang lebih rendah berapa lama seseorang akan menjalani kehidupan yang penuh, tidak bergantung kepada penjagaan luar dan penjagaan waktu sekitar.

Tidak perlu dikatakan, pada masa yang sama, keadaan sendi sendi yang lebih rendah berada pada peringkat pertama.

Pada masa yang sama, mana-mana sendi adalah cara yang sangat kompleks untuk menyambungkan tulang manusia, yang berfungsi sebagai engsel, dan bukan hanya memberikan keupayaan untuk bergerak dan mengambil pose yang berbeza dan bergerak di ruang angkasa, tetapi juga menyerap apabila berjalan, berlari dan memukul.

Di samping itu, setiap sendi dilengkapi dengan sejumlah besar elemen tambahan - ligamen, tulang rawan, cecair, otot. Tanpa mereka, mustahil untuk melancarkan kelancaran dan penetapan tegas dari mana-mana tulang di dalam tubuh manusia.

Sendi-sendi anggota badan biasanya dibahagikan kepada bahagian bawah dan atas, dan mudah untuk membentangkannya dalam satu meja khusus anggota.

Sendi anggota bawah dalam jadual termasuk:

 • sambungan sacroiliac;
 • symphysis kemaluan;
 • sendi pinggul;
 • lutut;
 • sendi buku lali;
 • sendi kaki;

Jadual sendi anggota bawah

Sendi-punca kaki yang lebih rendah, para pakar dibahagikan kepada dua zon:

 • tidak bergerak, ia merujuk kepada sendi pinggul
 • dan percuma, ia termasuk segala-galanya di bawah paha, hingga ke jari kaki, masing-masing dilengkapi dengan sendi tersendiri - phalanxes.

Malah lelaki biasa memahami bahawa sendi kawasan mudah alih sangat berbeza dalam ukuran dan fungsi mereka, kerana agak sukar untuk membandingkan pinggul dengan jari kaki kecil.

Walau bagaimanapun, setiap bahagian mekanisme yang besar dan sangat kompleks ini bertujuan untuk satu perkara - kemampuan untuk menganggap kedudukan menegak yang stabil, untuk bergerak dan bergerak secara keseluruhan, memastikan kewujudan yang selesa.

Dengan cara ini, setiap sendi rolling mempunyai bahagian tetap dan bulatan di mana ia boleh bergerak. Yang kedua bukan sahaja pada sendi pinggul yang tidak bergerak.

Untuk kemudahan, doktor telah membangunkan meja fungsi anggota badan khas.

Anatomi anggota tubuh manusia yang lebih rendah: ciri dan fungsi struktur

Anatomi anggota badan yang lebih rendah adalah berbeza daripada struktur tulang yang lain di dalam badan. Ia berlaku kerana keperluan untuk bergerak tanpa mengancam tulang belakang. Apabila berjalan kaki, kaki seseorang memancarkan, beban di seluruh badan adalah minimum.

Ciri struktur ekstrem yang lebih rendah

Kerangka anggota bawah adalah pelengkap, di mana terdapat tiga sistem utama:

Perbezaan fungsi utama antara anatomi bahagian bawah ekstrem dari mana-mana lain - mobiliti berterusan tanpa risiko kerosakan pada otot dan ligamen.

Ciri khas ciri-ciri tali pinggang yang paling rendah adalah tulang tubular terpanjang dalam sistem tulang manusia (femur). Kaki dan kaki bawah adalah organ yang paling rosak di dalam tubuh manusia. Untuk pertolongan cemas, anda sekurang-kurangnya harus mengetahui struktur bahagian badan ini.

Tangkai badan yang lebih rendah terdiri daripada dua bahagian:

 • tulang pelvis;
 • dua tulang pelvik yang disambungkan ke sakrum membentuk pelvis.

Pelvis melekat pada badan dengan tegas dan tidak bergerak, supaya tiada kerosakan berlaku di kawasan ini. Pada gilirannya bahagian ini akan dimasukkan ke hospital seseorang dan meminimumkan pergerakannya.

Unsur yang selebihnya adalah percuma, tidak tetap dengan sistem tulang manusia yang lain:

 • tibial tulang membentuk cincin;
 • tulang tarsus (kaki);
 • tulang metatarsal;
 • tulang jari kaki;
 • tulang femur;
 • patella;
 • fibula.

Pembentukan anggota badan yang lebih rendah pada manusia berlaku dengan tujuan pergerakan selanjutnya, oleh itu kesihatan setiap sendi adalah penting supaya geseran tidak berlaku dan otot tidak cedera.

Struktur meniskus itu

Meniskus adalah gasket bahan rawan yang berfungsi sebagai perlindungan untuk sendi dan sarung untuknya. Sebagai tambahan kepada kaki yang lebih rendah, elemen ini digunakan dalam rahang, tulang selangka dan dada.

Terdapat dua jenis elemen ini dalam sendi lutut:

Sekiranya kerosakan kepada unsur-unsur ini berlaku, kerosakan kepada meniskus paling kerap berlaku, kerana ia adalah telefon mudah alih, anda harus segera menggunakan bantuan doktor, jika tidak, anda boleh berjalan di tongkat untuk masa yang lama untuk memulihkan kecederaan.

Fungsi anggota bawah

Ciri-ciri utama:

 • Rujukan. Fisiologi khas kaki membolehkan seseorang berdiri normal dan mengekalkan keseimbangan. Fungsi terjejas mungkin berlaku akibat penyakit pedih - kaki rata. Akibatnya, sakit di tulang belakang boleh muncul, tubuh akan tayar berjalan untuk waktu yang lama.
 • Spring atau pelunasan. Membantu melembutkan pergerakan manusia. Ia dilakukan terima kasih kepada sendi, otot dan pad khas (menisci), yang membolehkan melembutkan kejatuhan, melaksanakan kesan musim bunga. Iaitu, kerosakan pada seluruh kerangka semasa pergerakan, melompat, berlari tidak berlaku.
 • Motor. Ia bergerak seseorang dengan bantuan otot. Tulang adalah tuas pelik yang diaktifkan oleh tisu otot. Ciri penting ialah kehadiran sejumlah besar ujung saraf, di mana isyarat pergerakan disebarkan ke otak.

Tulang anggota bawah

Terdapat banyak tulang, tetapi kebanyakannya disatukan ke dalam sistem. Memandangkan tulang-tulang kecil secara berasingan tidak masuk akal, kerana fungsi mereka hanya dilakukan jika mereka bekerja di kompleks.

Paha

Hip adalah kawasan antara lutut dan sendi pinggul. Bahagian badan ini adalah pelik bukan sahaja kepada manusia, tetapi juga kepada banyak burung, serangga dan mamalia. Di dasar pinggul ialah tulang tubular terpanjang (femur) dalam tubuh manusia. Bentuknya mirip dengan silinder, permukaan di dinding belakang kasar, yang membolehkan otot melekat.

Di bahagian bawah paha terdapat bahagian kecil (condyle medial dan lateral), mereka membenarkan bahagian paha ini disambungkan ke sendi lutut dengan kaedah alih, iaitu, untuk terus melaksanakan fungsi pergerakan utama tanpa halangan.

Struktur otot struktur terdiri daripada tiga kumpulan:

 1. Depan. Ia membolehkan anda membengkok dan menekuk lutut ke sudut 90 darjah, yang memastikan mobiliti yang tinggi.
 2. Medial (bahagian pertengahan). Lipat bahagian bawah pada pelvis, pergerakan dan putaran paha. Juga, sistem otot ini membantu pergerakan di sendi lutut, memberikan sokongan.
 3. Kembali Ia memberikan kelonggaran dan lanjutan kaki, menjalankan putaran dan pergerakan tibia, juga menyumbang kepada putaran badan.

Drumstick

Kawasan kaki bawah bermula berhampiran lutut dan berakhir pada awal kaki. Struktur sistem ini agak rumit, kerana tekanan pada hampir seluruh tubuh seseorang dilakukan pada shin, dan tidak ada kapal yang menghalang pergerakan darah, dan ujung saraf harus berfungsi dengan normal.

Anak lembu membantu proses berikut:

 • lanjutan / lekapan jari, termasuk ibu jari;
 • pelaksanaan fungsi pergerakan;
 • mengurangkan tekanan pada kaki.

Henti kaki

Kaki adalah hujung yang paling rendah dalam tubuh manusia, sementara ia mempunyai struktur individu. Dalam sesetengah jari, hujung jari adalah siram, di sisi lain jempol membonjol, pada ketiga mereka merata bergerak ke jari kecil.

Fungsi anggota badan ini sangat besar, kerana kaki dapat menahan beban harian yang tetap dalam jumlah 100-150% massa tubuh manusia. Ini adalah dengan syarat bahawa, secara purata, kita berjalan sekitar enam ribu langkah sehari, tetapi jarang kita merasakan kesakitan di kawasan kaki atau kaki bawah, yang menunjukkan fungsi normal anggota bawah ini.

Kaki membolehkan anda:

 • Pastikan keseimbangan. Ia adalah mudah alih dalam semua pesawat, yang membantu untuk menentang bukan sahaja pada permukaan yang rata, tetapi juga pada satu cenderung.
 • Lakukan penolakan dari tanah. Kaki membantu mengekalkan keseimbangan berat tubuh, sambil membolehkan anda membuat pergerakan dalam sebarang arah. Langkahnya adalah tepat kerana itu, selepas itu seluruh tubuh orang mula bergerak. Kaki - titik sokongan utama.
 • Kurangkan tekanan pada sistem skeletal lain, bertindak sebagai penyerap kejutan.

Bersama

Sambungan adalah tempat di mana dua atau lebih tulang bergabung, yang tidak hanya memegang mereka bersama-sama, tetapi juga menyediakan untuk mobiliti sistem. Terima kasih kepada sendi, tulang membentuk satu rangka, selain menjadi mudah alih.

Hip bersama

Sendi pinggul adalah tempat di mana kawasan pelvik dilekatkan pada badan. Terima kasih kepada acetabulum, seseorang melakukan salah satu fungsi yang paling penting - pergerakan. Di kawasan itu, otot-otot diperbaiki, membawa sistem selanjutnya ke dalam tindakan. Strukturnya sama dengan sendi bahu dan sebenarnya melakukan fungsi yang serupa, tetapi hanya untuk bahagian kaki yang lebih rendah.

Fungsi sendi pinggul:

 • keupayaan untuk bergerak tanpa mengira arah;
 • menjalankan sokongan untuk orang itu;
 • memimpin dan melemparkan;
 • pelaksanaan putaran paha.

Jika anda tidak menghiraukan kecederaan di kawasan pelvis, seluruh fungsi tubuh akan terganggu secara beransur-ansur, kerana organ-organ dalaman dan selebihnya kerangka mengalami susut nilai yang tidak wajar.

Sendi lutut

Sendi lutut berbentuk:

 • kapsul artikular;
 • saraf dan saluran darah;
 • ligamen dan menisci (permukaan sendi);
 • otot dan tendon tak bergerak.

Dengan fungsi sendi lutut yang sepatutnya, cawan perlu meluncur kerana tertutup dalam struktur yang ditutup dengan bahan tulang rawan. Pada kerosakan tulang cedera, tisu otot terhapus, sakit parah dan pembakaran berterusan dirasakan.

Sendat buku lali

Ia terdiri daripada pembentukan tendon muskuloskeletal, bahagian bahagian bawah kaki hampir tidak boleh bergerak, namun ia membawa sambungan antara sendi lutut dan sendi kaki.

Sambungan membolehkan:

 • melakukan pelbagai gerakan kaki yang berlainan;
 • memastikan kestabilan menegak seseorang;
 • melompat, berlari, melakukan senaman tertentu tanpa risiko kecederaan.

Kawasan ini paling rentan terhadap kerosakan mekanikal akibat mobiliti yang rendah, yang boleh mengakibatkan patah tulang dan keperluan untuk mengekalkan rehat hingga tisu tulang dipulihkan.

Sendi kaki

Memberi pergerakan tulang kaki, yang mana ada persis pada kedua kaki.

Ini adalah kira-kira satu perempat daripada jumlah bilangan tulang di tubuh manusia, jadi sendi dalam kawasan anggota bawah ini sentiasa tegang dan melaksanakan fungsi yang sangat penting:

 • mengawal keseimbangan;
 • membenarkan kaki membengkok dan mengurangkan beban;
 • membentuk asas pepejal kaki;
 • buat sokongan maksimum.

Kerosakan kaki jarang terjadi, tetapi setiap kecederaan disertai oleh sensasi yang menyakitkan dan ketidakupayaan untuk bergerak dan memindahkan berat badan ke kaki.

Otot dan tendon

Sistem otot keseluruhan pinggang bawah dibahagikan kepada bahagian:

Tendon - bahagian tak bergerak yang menghubungkan otot dan memastikan fungsi normal dan lampiran tegas mereka terhadap tulang.

Otot terbahagi kepada dua kategori:

Otot kaki dan kaki membolehkan anda:

 • bengkok lutut;
 • mengukuhkan kedudukan kaki dan sokongannya;
 • bengkokkan kaki di buku lali.

Tugas utama otot adalah untuk mengawal tulang-tulang, sebagai jenis tuas, meletakkannya dalam tindakan. Otot kaki adalah salah satu yang terkuat di dalam badan, kerana mereka membuat seseorang berjalan.

Arteri dan urat bahagian bawah kaki

Tulang bawah berada di bawah tekanan yang besar, oleh itu keperluan untuk sentiasa memberi makan kepada otot dan memastikan aliran darah yang kuat, yang mengandungi nutrien.

Sistem pembuluh darah pada bahagian bawah kaki dibezakan dengan cawangannya, terdapat dua jenis:

 • Urat mendalam. Memberi aliran keluar darah dari kawasan kaki bawah, keluarkan darah yang sudah ditapis.
 • Ubah dangkal. Menyediakan bekalan darah ke sendi dan tisu otot, memberikan mereka bahan-bahan penting.

Rangkaian arteri kurang beragam daripada vena, tetapi fungsi mereka sangat penting. Dalam arteri, aliran darah di bawah tekanan tinggi, dan kemudian semua nutrien dipindahkan melalui sistem vena.

Secara keseluruhan terdapat 4 jenis arteri di bahagian bawah:

 • ileal;
 • femoral
 • popliteal;
 • arteri kaki.

Sumber utama adalah aorta, yang langsung dari kawasan otot jantung. Sekiranya darah tidak beredar dengan betul di bahagian bawah badan, sensasi yang menyakitkan akan berlaku di sendi dan otot.

Saraf kaki yang lebih rendah

Sistem saraf membolehkan otak menerima maklumat dari pelbagai bahagian badan dan menetapkan otot bergerak, melakukan penguncupan mereka atau, sebaliknya, mengembangkannya. Ia melakukan semua fungsi dalam badan dan jika sistem saraf rosak, seluruh badan mengalami sepenuhnya, walaupun kecederaan itu mempunyai gejala tempatan.

Dalam pemuliharaan bahagian kaki yang lebih rendah, terdapat dua plexus saraf:

Saraf femoral adalah salah satu yang terbesar di wilayah anggota badan yang lebih rendah, yang menjadikannya yang paling penting. Terima kasih kepada sistem ini, pengurusan kaki, gerakan langsung dan lain-lain perbuatan muskuloskeletal.

Sekiranya lumpuh pada saraf femoral berlaku, seluruh sistem di bawah kekal tanpa sambungan dengan sistem saraf pusat (pusat sistem saraf), iaitu tiba masanya apabila menjadi mustahil untuk mengawal kaki.

Oleh itu pentingnya mengekalkan plexus saraf secara utuh dan utuh, untuk mengelakkan kerosakan dan mengekalkan suhu malar, mengelakkan tetes di kawasan kaki bawah.

Pemeriksaan tulang dan sendi anggota bawah

Apabila gejala kecederaan pertama di bahagian bawah kaki muncul, diagnosis harus segera dibuat untuk mengenal pasti masalah pada peringkat awal.

Gejala pertama mungkin:

 • penampilan menarik sakit di otot betis;
 • kelemahan umum kaki;
 • kejang saraf;
 • pengerasan berterusan pelbagai otot.

Pada masa yang sama, jika terdapat kesakitan kecil secara berterusan, ia juga menunjukkan kemungkinan kerosakan atau penyakit.

Pemeriksaan am

Doktor memeriksa anggota badan yang lebih rendah untuk keabnormalan visual (peningkatan patella, tumor, lebam, gumpalan darah, dan lain-lain). Pakar itu meminta pesakit melakukan beberapa latihan dan mengatakan jika rasa sakit akan dirasai. Dengan cara ini, satu kawasan diturunkan di mana penyakit mungkin.

Goniometri

Goniometri adalah pemeriksaan tambahan pada kaki bawah yang menggunakan teknologi moden. Kaedah ini membolehkan anda mengenal pasti penyimpangan dalam amplitud ayunan sendi dan patella. Iaitu, jika ada perbezaan dari norma, ada sebab untuk berfikir dan mula menjalankan penyelidikan selanjutnya.

Diagnosis radiologi anggota badan yang lebih rendah

Terdapat beberapa jenis diagnosis radiasi:

 • X-ray Gambar diambil di mana anda boleh menggantikan kerosakan kerangka. Walau bagaimanapun, seseorang tidak seharusnya berfikir bahawa sinaran X hanya mendedahkan keretakan dan patah tulang, dalam sesetengah kes seseorang dapat melihat rongga, masalah yang berkaitan dengan kekurangan kalsium dalam badan.
 • Arthography adalah serupa dengan kaedah sebelumnya, bagaimanapun, gambar diambil di kawasan sendi lutut untuk memeriksa integriti meniskus tersebut.
 • Tomography yang dikira adalah kaedah moden dan mahal, tetapi sangat berkesan, kerana kesilapan ketepatan pengukuran hanya satu milimeter.
 • Kaedah Radionuclide. Mereka membantu pakar untuk mengenal pasti patologi di kawasan anggota badan dan sendi yang lebih rendah.

Terdapat kaedah penyelidikan tambahan, yang dilantik secara peribadi:

 • pemeriksaan ultrasound (ultrasound);
 • pengimejan resonans magnetik (MRI).

Walau bagaimanapun, walaupun keberkesanan beberapa kaedah, penyelesaian yang paling boleh dipercayai adalah untuk menggabungkan beberapa untuk meminimumkan kemungkinan tidak menyedari penyakit atau kecederaan.

Kesimpulannya

Jika seseorang mendapati apa-apa sensasi aneh di bahagian bawah kaki, anda perlu segera menjalankan kajian di salah satu klinik bandar, jika tidak, gejala mungkin menjadi lebih serius dan membawa kepada penyakit yang akan mengambil masa lebih daripada satu tahun untuk dirawat.

Kaedah untuk merawat keseleo di kaki dan pulih dari kecederaan

Oleh kerana mobiliti tinggi alat radang ligamen, seseorang terdedah kepada peningkatan trauma pada kaki yang lebih rendah. Kaki menganggap beban utama apabila berjalan, berlari, bermain sukan aktif. Mana-mana tahap kecederaan kaki membawa kepada akibat - kepincangan. Terik kaki - kerosakan yang paling biasa di mana orang berpaling kepada pakar. Ia memerlukan rawatan yang cekap dan pelaksanaan semua cadangan doktor. Untuk bersikap baik apabila anda meregangkan dan memulakan rawatan pada waktunya, anda perlu mengetahui sebab dan gejalanya.

Punca-punca kekejangan kaki

Kaki dilekatkan pada tibia tumit, scaphoid, talus, tulang metatarsal, yang disambungkan ke seluruh kumpulan ligamen: spring, panjang dan pendek plantar, tumit-scaphoid, ligamen tumit kuboid. Bingkai otot mengelilingi melindungi tulang dan ligamen daripada kerosakan.

Sprains of foot sering diperhatikan dalam atlet yang sukannya dikaitkan dengan melompat dan jogging (bola keranjang, bola tampar, dan atlit). Kerosakan seringkali dijumpai dalam alat angkat besi, apabila mengangkat berat berat dan barbel.

Faktor-faktor yang membangkitkan kekejangan kaki:

 • berat badan berlebihan;
 • sukan tertentu;
 • buruh fizikal keras;
 • berjalan di kasut tumit tinggi, memakai kasut yang tidak selesa;
 • berjalan di atas permukaan yang tidak rata (sering dijumpai di kalangan peminat untuk bergerak di pergunungan dan hutan);
 • gerbang patologi kaki (gerbang datar atau rata);
 • kekurangan kongenital kekuatan ligamen, ketiadaan ligamen;
 • kecederaan kaki (sprains, fraktur), radang ligamen.

Tahap dan gejala keseleo

Tahap gejala kerosakan bergantung kepada sejauh mana tahap lekukan. Doktor memperuntukkan 3 darjah kecederaan seperti berikut:

 1. Ijazah pertama (cahaya) peregangan dicirikan dengan merobek gentian individu ligamen. Laman cedera tidak menyakitkan, bengkak adalah rendah. Mangsa boleh bergerak kaki, berjalan. Dengan pertolongan cemas yang dilakukan dengan baik Ia melangkah sendiri tanpa langkah-langkah terapeutik yang serius.
 2. Gelaran kedua dicirikan oleh pecah lengkap beberapa serat berkas. Tanda-tanda peregangan adalah berbeza: gejala lebih jelas. Pada masa kecederaan dan selama beberapa hari kesakitan adalah akut. Apabila anda cuba melangkah kaki anda, rasa sakit yang tajam muncul. Pergerakan kaki adalah terhad. Bengkak adalah sederhana (tumor meningkat selama beberapa hari, mengurangkan pergerakan kaki, dan kemudian turun), terdapat perubahan warna kulit di kawasan yang terjejas (hematoma akibat pendarahan subkutan).
 3. Ijazah ketiga peregangan dicirikan oleh pecah melintang lengkap ligamen atau beberapa ligamen. Mangsa tidak boleh berjalan. Terdapat pembengkakan dan hematoma. Gejala ciri-ciri kerosakan itu muncul sebaik sahaja seseorang cedera.

Di samping itu, suhu mungkin meningkat. Sekiranya lekukan disertai dengan kehelan, maka klik tertentu (kerumitan) didengar semasa kecederaan.

Terik jari kaki

Kerosakan semacam itu mungkin berlaku apabila objek berat jatuh pada jari atau menimbulkan halangan yang kuat (ambang, batu, tapak tangga). Kesakitan menumpukan kepada kaki yang telah diregangkan. Sama seperti kaki, perubahan warna kulit dan bengkak adalah ciri. Tali tendon yang kuat boleh disertai oleh tulang retak atau kehelan.

Kerosakan pada kaki besar terjadi dalam pergerakan yang tidak normal (berlebihan) dalam arah plantar atau punggung. Kecederaan ini sering digabungkan dengan peregangan belakang dan ligamen plantar. Dalam kes ini, kesakitan berlaku di seluruh kaki. Seseorang tidak boleh berjalan dengan normal dan berdiri di atasnya.

Peregangan yang kuat

Secara berasingan, saya ingin menyebutkan tahap ketiga peregangan. Kecederaan ini sering disertai dengan kehelan kaki. Kesakitannya kuat, tidak tertanggung, walaupun dengan rehat yang lengkap. Edema sangat kuat, terdapat perubahan warna (hematoma) yang meluas. Terdapat pergerakan anomalous yang berlebihan pada kaki (tanda yang paling menarik di mana anda boleh menentukan pecah ligamen lengkap). Bantuan segera dalam bilik kecemasan dan rawatan dalam pesakit diperlukan. Gelaran ketiga memerlukan campur tangan pembedahan, kerana ligamen yang benar-benar patah tidak dapat pulih sendiri.

Diagnostik

Mana-mana kerosakan bermula dengan pemeriksaan perubatan. Pakar itu menjalankan pemeriksaan visual, palpasi yang berhati-hati, sedikit bergerak kaki pesakit. Mangsa sendiri pada masa yang sama memberitahu perasaannya. Untuk menjelaskan tahap kerosakan dan kehadiran komplikasi, seorang pakar ditetapkan sebagai x-ray kaki, diagnosis ultrasound, MRI. Kaedah diagnostik sedemikian dapat membuat diagnosis yang tepat, mengikut mana doktor menetapkan rawatan yang sesuai.

Pertolongan cemas untuk peregangan

Sekiranya kerosakan pada ligamen kaki, adalah penting untuk memberikan pertolongan cemas secara cekap. Langkah-langkah yang diambil dalam masa adalah kunci untuk pemulihan cepat, mengurangkan risiko komplikasi. Pertolongan cemas termasuk:

 1. Mencipta keadaan untuk melengkapkan kaki sepenuhnya (untuk duduk atau meletakkan pesakit).
 2. Immobilization of the damaged foot. Memohon pembalut pembetulan (tidak terlalu memerah kaki), apa-apa kain akan lakukan untuk ini, tetapi lebih baik menggunakan pembalut elastik. Sekiranya berlaku kerosakan teruk, pertindihan tayar (anda boleh menggunakan penguasa, papan atau bahan penetapan lain).
 3. Tudung pada kawasan yang rosak memampatkan sejuk: tuala direndam dalam air sejuk, ais dibalut dengan kain. Ini akan mengurangkan kesakitan dan mengurangkan bengkak.
 4. Untuk mengurangkan bengkak dan hematoma, kaki dibangkitkan, meletakkan roller di bawahnya.
 5. Anestesia dengan ubat-ubatan: Analgin, Ibuprofen (ubat-ubatan yang mengandungi asid acetylsalicylic tidak dapat diberikan, kerana mereka meningkatkan peredaran darah, yang menyebabkan pendarahan).
 6. Jika anda mengesyaki pecah ligamen lengkap, kerosakan teruk pada otot kaki - panggil ambulans atau menyampaikan mangsa ke bilik kecemasan.

Rawatan yang regangan

Sekiranya ligamen kaki rosak, perlu berunding dengan doktor. Ubat-ubatan sendiri penuh dengan komplikasi, pemulihan yang tidak lengkap dan tidak wajar. Pakar akan membuat diagnosis yang betul dan menetapkan rawatan.

Kursus rawatan keselak kaki termasuk:

 • rawatan dadah;
 • campur tangan pembedahan (dengan tahap kerosakan yang tinggi);
 • fisioterapi;
 • Terapi latihan.

Persoalan yang sering membimbangkan mangsa: "Berapa lama pemulihan yang terakhir?" Tanggapan doktor biasanya standard: "Ini semua bergantung kepada tahap kerosakan, rawatan yang cekap dan tepat pada masanya."

Tahap pertama peregangan ligamen kaki, dengan syarat langkah yang diambil pada waktunya, boleh sembuh dalam 10-14 hari. Pembalut pembalut dikeluarkan pada hari ketiga. Rawatan lanjut terdiri daripada merangsang sendi kaki melalui senaman.

Rawatan tahap regangan kedua berlangsung sekitar satu bulan. 2 minggu pertama perlu berjalan dengan pembalut yang tidak bergerak.

Pemulihan ligamen pada tahap ketiga kerosakan mungkin berlangsung sehingga enam bulan, dan penetapan kaki berlangsung hingga satu bulan.

Rawatan ubat

Dengan keterukan kuat sindrom kesakitan, ubat penahan sakit untuk pentadbiran lisan ditetapkan kepada pesakit (Paracetamol, Ibuprofen, tablet Nise). Aspirin, pada hari-hari pertama selepas kecederaan tidak dapat diambil, untuk mengurangkan suhu yang sesuai dengan ibuprofen dan paracetamol.

Beberapa hari pertama diberikan kepada salep dengan kesan penyejukan ("Menthol"), salap pemanasan digunakan selepas gejala-gejala utama telah dikeluarkan, untuk meningkatkan peredaran darah dan mempercepat pertumbuhan semula tisu ("Finalgon", "Kapsikam"). Untuk anestesia tempatan, doktor menetapkan gel atau salap dengan kesan anti-radang, analgesik (Nurofen, Diclofenac, Nise, Ketoprofen, Dolobene, Nikofleks, Troxevasin dan lain-lain). Antibiotik ditetapkan dengan kehadiran luka terbuka.

Dengan tahap peregangan dan pecah ligamen kaki yang kuat, ubat kuat digunakan untuk melegakan kesakitan - suntikan Novocain, Lidocaine atau Hydrocortisone.

Di rumah

Rawatan stretching di rumah adalah mungkin dengan sedikit kerosakan. Rawatan terdiri daripada memakai pembalut ke pembalut elastik, memerhatikan rejimen yang lembut. Tiga hari pertama mereka meletakkan kompres sejuk pada kaki yang rosak, kemudian hangat. Di samping itu, anda boleh membuat pemampatan berdasarkan beberapa produk yang mudah dijumpai di hampir setiap rumah:

 • alkohol (air dan alkohol dalam bahagian yang sama);
 • badan semulajadi;
 • bawang cincang dan garam laut (boleh digantikan dengan gula);
 • bawang putih cincang, daun kayu putih, lemak haiwan;
 • penyerapan bawang putih dan jus lemon;
 • kentang mentah cincang;
 • susu panas (berubah kerana ia sejuk);
 • tanah liat, dicampur dengan air, hingga keadaan krim tebal;
 • dihancurkan daun lidah buaya, elderberry.

Pemampat digunakan selama beberapa jam di bawah filem dan dipasang dengan pembalut di atas. Perubatan tradisional hanya boleh menjadi tambahan kepada rawatan utama. Sebelum digunakan, berunding dengan doktor anda, jika tidak, anda boleh memburukkan keadaan.

Fisioterapi dan urut

Sebaik sahaja tempoh akut berlalu, fisioterapi ditetapkan oleh doktor. Ini mungkin UHF, terapi magnet, elektroforesis dengan ubat-ubatan. Urut sepanjang tempoh ini sangat penting.

Kursus fisioterapi dan urut berlangsung dari seminggu, dengan sedikit kecederaan dan sehingga beberapa bulan, dengan kerosakan teruk pada ligamen kaki.

Selepas mengeluarkan pembalut pembetulan, latihan khas juga diberikan. Kursus terapi senaman dalam kombinasi dengan urutan mempercepat pemulihan, menguatkan otot kaki, mengembangkan ligamen yang rosak.

Komplikasi kekejangan kaki

Komplikasi peregangan kaki termasuk:

 • regangan berulang;
 • ketidakstabilan kronik sendi, akibat ligamen yang lemah dan kesakitan yang bersamaan ketika berjalan dan berjalan;
 • pecah ligamen;
 • keradangan ligamen (arthritis);
 • plantar fasciitis;
 • dislokasi dan subluxasi sendi;
 • tulang patah.

Untuk sebarang tempoh rawatan dan pemulihan, tekanan fizikal pada kaki yang cedera perlu ditambah secara beransur-ansur. Latihan sukan bermula kecil. Ini mengurangkan risiko kecederaan berulang.

Spratan kaki, walaupun ke tahap yang tidak penting, merumitkan gerakan dan membawa banyak masalah. Rawatan tidak cepat dan mengambil masa sekurang-kurangnya 2 minggu. Tidak perlu menangguhkan perjalanan ke hospital. Rawatan yang tepat pada masanya dan tepat adalah kunci kepada pemulihan yang cepat dan ketiadaan komplikasi lanjut. Jangan lupa tentang pencegahan: anda perlu memakai kasut yang selesa dalam saiz, melakukan latihan fizikal, dan apabila berjalan di atas permukaan yang tidak rata berhati-hati dan melihat kaki anda.

Apa yang perlu dilakukan apabila meregangkan ligamen

Kecederaan seperti meregangkan tisu ligamentous pada kaki adalah diagnosis biasa bagi traumatologists. Atlet, orang yang terlibat dalam buruh manual, wanita yang suka kasut adalah sekumpulan orang yang berbahaya.

Peregangan untuk ligamen kaki adalah berbahaya, seperti rawatan yang tidak betul dapat menjadikannya mustahil untuk melakukan gerakan normal. Pada masa yang sama, kerosakan tersebut kurang berbahaya daripada patah tulang. Pada masa yang sama, sering sukar untuk membezakan peregangan dari kecederaan lain berdasarkan tanda-tanda utama, kerana gejala umum kelihatan sangat serupa. Pilihan terbaik adalah untuk memberikan kesimpulan kepada pakar perubatan.

Selalunya peregangan berlaku di pergelangan kaki. Ini adalah bahagian yang paling aktif tetapi terdedah kepada anggota bawah. Di tempat kedua untuk kecederaan pada alat ligamentous adalah sendi lutut.

Ligamen dalam tubuh manusia direka untuk menghubungkan serat otot dan juga tulang dan sendi. Bungkusan diwakili oleh tisu penghubung, mempunyai keanjalan yang lemah, dan dengan itu mudah diketatkan, terdedah kepada air mata mikro.

Sebabnya

Pelbagai faktor boleh menyebabkan peregangan kaki. Pada masa yang sama, mekanisme pembangunan jenis kerosakan ini selalu sama: serat kain datang dengan ketegangan yang tidak wajar, perubahan strukturnya, terdapat air mata mikro. Sekiranya terdapat banyak pecahan mikro seperti ini, dan mereka terlalu kuat, risiko pecahnya ligamen akan tercipta. Ini berlaku dengan pengaruh luaran yang kuat pada anggota bawah.

Penyebab penyebab biasa bagi kecederaan tersebut adalah seperti berikut:

 • twisting sendi yang berlebihan (dalam kes ini, serpihan boleh menemani kehelan);
 • pergerakan tiba-tiba kaki atau berhenti secara tiba-tiba selepas jangka cepat (kadang-kadang, kerosakan otot berlaku selari);
 • trauma bersatu (mengetuk, tersandung);
 • mengangkat objek berat;
 • tamparan ke kawasan ligamen;
 • jatuh;
 • lompat yang tidak berjaya.

Sebab-sebab yang disenaraikan sering berlaku dalam proses melakukan sukan (bola sepak, bola keranjang, skating angka, powerlifting), dan kadang-kadang muncul selepas latihan. Kerosakan berlaku semasa kemalangan dan juga dalam rumah tangga standard serta situasi pengeluaran. Baca juga - kehelan jari kaki.

Gejala

Pasti mengatakan apa jenis kerosakan yang berlaku dalam kes tertentu, membantu tanda-tanda kecederaan tertentu.

Simptom-simptom yang biasa berlaku pada mana-mana kaki belakang dikurangkan kepada beberapa mata:

 1. kesakitan teruk;
 2. bengkak kawasan yang rosak;
 3. hematoma, lebam dalaman;
 4. mobiliti yang terhad - lebih kuat tahap kecederaan, yang kurang dapat membuat pergerakan, kadang-kadang mangsa tidak dimobilisasi sepenuhnya di kawasan yang rosak.

Gejala yang ditunjukkan semasa peregangan mungkin kelihatan lebih kuat atau lebih lemah. Seseorang berjaya mengikat kaki dan mendapatkan pada masa yang sama meregangkan, kehelan dan mengoyak otot. Dalam kes lain, walaupun selepas kemalangan yang serius, hanya sedikit regangan yang diperbetulkan.

Berdasarkan tahap kerumitan, terdapat tiga darjah lekukan.

 • Ijazah pertama Kerosakan kepada gentian ligamen lemah, tempatan. Hematoma tidak hadir, edema lemah, sakit tidak dinyatakan, jangka pendek. Adalah mungkin untuk menyingkirkan kerosakan sepenuhnya dalam masa 10-14 hari.
 • Ijazah kedua Beberapa serat yang terjejas, sendi rosak. Hematoma ditunjukkan, penambahan bengkak boleh dilihat. Pergerakan kaki menyebabkan kesakitan. Kadang-kadang ada pergerakan patologi. Tempoh untuk menyembuhkan adalah kira-kira satu setengah bulan.
 • Ijazah ketiga Semua gentian tendon cedera, kadang-kadang terdapat pecah penuh. Edema sangat kuat, meningkat pesat. Hiperkemia yang diketahui, hematoma gelap. Kehilangan kestabilan zon artikular. Kesakitan yang tidak boleh ditanggung oleh mangsa, berterusan walaupun berehat. Keupayaan untuk menyembuhkan secara langsung bergantung kepada tindakan perubatan. Tempoh dari kecederaan pemulihan adalah 2-3 bulan.

Kecederaan kawasan individu kaki juga mempunyai ciri-ciri tertentu.

Terik jari kaki

Jenis kerosakan biasa pada orang yang berumur berbeza. Ia memperlihatkan dirinya pada mereka yang bermain sukan, hidup secara aktif, dan mengalami beban fizikal yang kuat di kaki. Pada orang yang lebih tua, kecederaan dipicu oleh penyakit kronik sendi, ligamen, atrofi otot.

Kesakitan pada tendon ditunjukkan dalam kes seperti di dalam negara, manakala menghormati selebihnya dihilangkan dengan bantuan salap, serta ubat penahan sakit untuk pentadbiran lisan. Dalam kebanyakan kes, kerosakan pada ligamen pada jari adalah satu contoh kecederaan pertama darjah.

Lecek kuat di kaki

Selalunya ia terpakai pada sendi lutut atau buku lali. Seperti luka di kaki dicirikan oleh kesakitan yang dapat dilihat, edema aktif meningkatkan, yang ditunjukkan oleh hematoma. Peregangan yang kuat menghalang mangsa daripada bergerak normal.

Dalam majoriti orang, kecederaan seperti itu terjadi serentak dengan kerosakan pada tendon, otot, dan tulang.

Tanpa penyertaan doktor, rawatan mungkin tidak berjaya. Tempoh pemulihan dalam mana-mana akan memerlukan masa yang agak lama.

Terik jari kaki besar

Tidak seperti kecederaan jari kaki kaki yang lebih rendah yang disebutkan di atas, peregangan ibu jari adalah kecederaan yang agak rumit dari segi gejala dan rawatan dan pemulihan.

Mekanisme kecederaan tersebut dikaitkan dengan lenturan kaki yang berlebihan atau tajam di kawasan ibu jari. Kesakitan seperti kecederaan meluas ke seluruh kaki, yang sama boleh dikatakan mengenai bengkak. Selalunya hematoma muncul, pergerakan satu atau bahkan semua jari hilang.

Diagnostik

Menetapkan rawatan, menentukan tahap kerosakan, membuat ramalan untuk membantu doktor selain menemuramah dan memeriksa mangsa dan menjalankan tinjauan. Untuk tujuan ini, peralatan khas terlibat.

Kepentingan yang khusus adalah pengecualian kecederaan bersamaan - patah tulang, air mata tisu, dislokasi. Di dalam diagnosis, pelbagai penyakit dan penyakit kronik sering dikenalpasti.

Apabila meregangkan kaki, x-ray atau pengimejan resonans magnet ditetapkan. Prosedur kedua dianggap lebih bermaklumat, bagaimanapun, dan lebih mahal, tidak semua institusi perubatan mempunyai kemampuan untuk melakukan MRI secara percuma kepada semua pesakit.

Sekiranya peregangan tidak diiringi dengan gejala yang serius, membawa sedikit kesulitan kepada mangsa, maka doktor mungkin menolak diagnostik tambahan, memastikan keadaan ligamen itu memuaskan. Jika penyakit kronik disyaki, ultrasound tambahan anggota badan dilakukan.

Seorang pakar ortopedik atau traumatologi terlibat dalam bekerja dengan mangsa-mangsa sprains, kurang kerap pakar bedah.

Rawatan

Menghalang rawatan penuh untuk pertolongan pertama untuk keseleo. Langkah-langkah utama adalah immobilization, anestesia, penyejukan, serta memastikan kedudukan kaki yang tinggi.

Peregangan tendon pada kaki, walaupun paling ringan, melibatkan perundingan doktor. Rawatan perubatan bergantung kepada sejauh mana kecederaan itu. Tahap graviti yang pertama memungkinkan untuk mengehadkan penetapan kaki dengan cara pembalut elastik, serpihan, serta penggunaan salap analgesik anti-radang (Lioton, Troxevasin, Heparin). Dari regangan serius otot dan ligamen di kaki membantu rawatan pesakit, serta campur tangan pembedahan. Bundel dijahit dengan benang, atau pembedahan plastik dilakukan dengan implantasi implan. Selepas pembedahan, pesakit memakai pelakon selama 10-15 hari di tapak kecederaan.

Sekiranya doktor telah membiarkan rawatan di rumah, adalah penting untuk diingati bahawa tidak boleh diterima untuk memanaskan dan menggosok dan mengurut kaki untuk dua hari pertama selepas kecederaan. Dari hari ke tiga adalah dibenarkan mandi, gunakan pemampatan pemanasan pada kaki. Dalam kes ini, pembalut pembalut atau pembalut mesti dipakai selama kira-kira satu setengah minggu. Ia hanya dikeluarkan untuk prosedur terapeutik.

Pemulihan rakyat yang membantu dengan keselarasan pada kaki adalah herba (dalam bentuk mandi, memampatkan), menggosok tetapan chestnut alkohol, losyen dari daun kubis, kentang parut, dan kuning telur dengan garam. Jika, bersama-sama dengan kecederaan ligamen, peregangan tendon di kaki juga berlaku, otot-otot yang cedera, langkah-langkah terapi berlaku dalam format yang sama, tetapi lebih sengit.

Proses rawatan berakhir dengan langkah-langkah pemulihan. Urutan ini, terapi senaman, serta fisioterapi. Anda boleh membetulkan masalah dalam 2-3 bulan.

Pencegahan

Mengelakkan masalah dengan ligamen boleh tertakluk kepada langkah berjaga-jaga yang mudah.

 1. dalam kes-kes apabila tendon kaki menyakitkan, adalah perlu untuk berunding dengan doktor untuk mengetahui sebabnya, serta untuk menerima cadangan mengenai rawatan;
 2. Adalah penting untuk memerhatikan ketepatan semasa bermain sukan: menggunakan kasut selamat yang betul, pasangkan sendi (memohon perban atau pengapit), meregangkan sebelum latihan;
 3. mengetepikan memakai kasut bertumit tinggi;
 4. mengawal berat badan;
 5. elakkan kaki adynamia yang berpanjangan.

Mengabaikan langkah-langkah pencegahan, mengabaikan cadangan perubatan, ubat-ubatan sendiri yang tidak terkawal, dan juga memutarbelitkan kaedah tradisional, mewujudkan risiko memburukkan keadaan. Dalam kes ligamen, ancaman sedemikian penuh dengan masalah dengan pergerakan normal.

MENYAMBUNGKAN BON BATAM LIMBS

MENYAMBUNGKAN BON BATAM LIMBS

Pada tali pinggang yang lebih rendah, sendi sacroiliac berpasangan dan symphysis pubik dibezakan (Rajah 109).

Sendi sacroiliac (seni Sacroilias) dibentuk oleh permukaan berbentuk lug dari tulang pelvis dan sacrum. Kapsul artikular adalah tebal, terikat panjang, dilampirkan di tepi permukaan artikular, tumbuh bersama periosteum tulang pelvis dan sacrum. Ligamen yang menguatkan sendi, tebal, kuat. The ligamen sacroiliac ventral (anterior) (ligg Sacroilias anteriora) menyambung tepi anterior permukaan yang mengartikulasikan. Bahagian posterior kapsul dikuatkan dengan ligamen dorsal (posterior) sacroiliac (ligg Sacroilias posteriora). Yang paling tahan lama adalah ligamen sacroiliac interosseous (ligg. Sacroilias interossea), terletak pada permukaan posterior sendi dan menghubungkan kedua-dua tulang artikular (Rajah 110). Injil ileo-lumbar (lig Iliolumbale) juga boleh didapati dan menghubungkan proses melintang vertebra lumbar keempat dan kelima dengan tuberositi iliac. Bentuk permukaan artikular dari sendi sacroiliac adalah rata. Pergerakan di dalamnya, bagaimanapun, hampir mustahil. Ini disebabkan oleh pelepasan kompleks permukaan yang terartikulat, kapsul artikular dan ligamen.

Simfisis pubik (symphisis pubica) menghubungkan permukaan simfisial kedua tulang kemaluan, di mana diskus interpubicus terletak. Cakera ini mempunyai rongga cetek yang sempit, berorientasikan sagittal. Simposis pubik diperkuat dengan ligamen. Ligan atas pubik atas (ligan pubicum superius) melepasi lurus sepanjang tepi atas simfisis dan menghubungkan kedua tulang kemaluan. Ligan busur berbentuk arka pubis (lengan Arcuatum pubis) bersebelahan dengan simfisis dari bawah.

Simptis pubis mempunyai ciri-ciri seks yang berbeza. Pada wanita, sebatian ini kurang tinggi dan lebih tebal berbanding lelaki. Pada wanita, semasa buruh, pergerakan kecil mungkin berlaku dalam simfisis kemaluan.

Selain sendi dan ligamen yang menguatkan mereka, tulang pelvik disambungkan dengan sacrum dengan bantuan dua ligamen extracapsular yang kuat. Injap sacro-bulbar (lig. Sacrotuberale) pergi dari umbi ischial ke pinggir sisi sacrum dan tailbone. Satu kesinambungan ligament sacrospinal ke bawah dan anterior ke cabang tulang sciatic adalah proses sabit (prosesus falciformis) ligamen ini. Ligamen spontan (lig. Sacrospinal) menghubungkan tulang belakang ischial dengan permukaan sisi sacrum dan coccyx.

Sakrum, yang terletak di antara dua tulang pelvis, adalah "kunci" cincin pelvis. Graviti batang tidak dapat menggerakkan dasar sacrum ke depan dan ke bawah di sendi sakcroiliac, kerana sendi-sendi ini dikuatkan dengan tegas oleh sacroiliac interosseous, serta ligamen tulang belakang sakral dan sakral.

Rajah. 109. Ligamen pada pelvis dan sendi pinggul; pandangan depan. 1 - IV vertebra lumbar; 2 - ligamen longitudinal anterior; 3 - ligamen ileo-lumbar; 4 - ligamen inguinal; 5 - kapsul artikular bersama pinggul; 6 - ligamen ilio-femoral; 7 - mengunci membran; 8 - symphysis kemaluan; 9 - arcuate pubis ligament; 10 - ligam pubic atas; 11 - tusuk besar; 12 - tulang belakang anterior iliac; 13 - ligamen sacroiliac anterior.

Rajah. 110. Ligamen sendi sacroiliac, betul; pandangan belakang. 1 - proses melintang vertebra lumbar IV; 2 - ligamen ileo-lumbar; 3 - tulang belakang iliac posterior atas; 4 - sayap ilium; 5 - puncak iliac; 6 - tulang belakang iliac posterior yang lebih rendah; 7 - pembukaan sciatic besar; 8 - ligamen sacroiliac; 9 - pembukaan kecil sciatic; 10 - Bungkusan Sacro-knoll; 11 - tubercle ischial; 12 - proses sabit; 13 - tailbone; 14 - ligamen sacrococcygeal posterior cetek; 15 - ligamen sacrococcygeal lateral; 16 - pembukaan sacral posterior; 17 dan 18 - ligamen sacroiliac posterior; 19 - ligamenten interspinous; 20 - proses spinous vertebra V lumbar.

Pelvis (pelvis) dibentuk oleh tulang pelvik yang menghubungkan dan sakrum. Ia adalah cincin tulang (Rajah 111). Pelvis adalah bekas untuk banyak organ dalaman. Dengan bantuan tulang pelvis, batang itu berkaitan dengan kaki bawah. Terdapat dua bahagian - pelvis besar dan kecil.

Pelvis besar (pelvis májor) dibatasi dari pelvis bawah oleh garis sempadan. Barisan sempadan (linea termininalis) melewati cape sakrum, di sepanjang garis arcuate tulang iliac, puncak tulang kemaluan dan pinggir atas symphysis kemaluan. Pelvis besar di belakang dibatasi oleh badan vertebra lumbar V, dari sisi oleh sayap tulang iliac. Tiada dinding tulang pelvis besar di hadapan.

Pelvis (pelvis minor) dilanjutkan dengan permukaan pelvis di sacrum dan permukaan lubang coccyx. Dinding sisi pelvis adalah permukaan dalaman tulang pelvik (di bawah garis sempadan), ligamen tuberous spinous dan sacral. Dinding depan pelvis adalah cawangan atas dan bawah tulang kemaluan, symphysis kemaluan.

Pelvis mempunyai inlet dan outlet. Aperture atas (pembukaan) pelvis (superior pelvis apertura) dibatasi oleh garis sempadan. Keluar dari pelvis kecil - aperture bawah pelvis (apertura pelvis inferior) adalah terhad pada tulang belakang, tulang belakang ligamen sacro-papillary, cawangan tulang sciatic, tubercle ischial, cawangan bawah tulang pubik yang lebih rendah, dan depan - symphysis kemaluan. Lubang pengunci yang terletak di dinding sisi pelvis ditutup oleh membran berserabut berserabut (membrana obturatoria). Melontar di atas alur penguncian, membran membataskan kanal obturator (canalis obturatorius). Melaluinya dari rongga lembangan kecil di pinggul terdapat kapal dan saraf yang berlalu. Di dinding sisi pelvis terdapat bukaan sciatic besar dan kecil. Foramen sciatic besar (foramen ischiаdicum mаjus) dibatasi oleh takik sciatic yang besar dan ligamen spontan. Foramen sciatic kecil (foramen ischiądicum minus) terbentuk oleh takik sciatic kecil, sacroiliac dan ligamen yang berpanjangan.

Rajah. 111. Taz lelaki (A) dan perempuan (B). Talian menunjukkan saiz pelvis besar dan pintu masuk ke pelvis. 1 - distantia cristárum (jarak antara rabung iliac); 2 - garis pusat melintang; 3 - distanntia spinum (jarak antara spina iliac anterior superior); 4 - konjugasi benar (ginekologi); 5 - diameter keratan.

Struktur pelvis dikaitkan dengan seks seseorang. Aperture atas pelvis di kedudukan tegak badan pada wanita membentuk sudut 55-60 ° dengan satah mendatar (Rajah 112). Pelvis pada wanita lebih rendah dan lebih luas, sakrum lebih luas dan lebih pendek daripada pada lelaki. Cape sacrum pada wanita kurang maju. Tubercles sains lebih banyak digunakan di sisi, jarak antara mereka lebih besar daripada lelaki. Sudut penumpuan cabang yang lebih rendah dari tulang kemaluan pada wanita adalah 90 ° (gerbang kemaluan), pada lelaki adalah 70-75 ° (sudut sublimbah).

Rajah. 112. Saiz pelvis wanita. (Potong dalam satah sagittal.) 1 - konjugasi anatomi; 2 - konjugasi benar (ginekologi); 3 - saiz lurus (keluar dari pelvis); 4 - conjugate pepenjuru; 60 ° - sudut pelvis.

Untuk meramalkan proses kelahiran, adalah penting untuk mengetahui saiz pelvis seorang wanita. Kepentingan praktikal adalah saiz dan pelvis kecil dan besar. Jarak antara dua spinak iliac atas dan anterior (spinach jauh) pada wanita adalah 25-27 cm. Jarak antara mata paling jauh sayap tulang iliac (cristárum jauh) ialah 28-30 cm.

Saiz langsung pintu masuk ke pelvis (benar, atau ginekologi, konjugate - conjugata vera, s Gynaecologica) diukur di antara cape sakrum dan titik posterior yang paling menonjol dari simfisis kemaluan. Saiz ini adalah 11 cm Diameter melintang (pemindahan diameter) pintu masuk ke pelvis - jarak antara titik paling sempit garis sempadan adalah 13 cm Diameter serong (diameter obliqua) dari pintu masuk ke pelvis ialah 12 cm Diukur antara persimpangan sacroiliac satu sisi pelvis dan keunggulan ileal-pubik dari sisi lain.

SAMBUNGAN TULANGAN BAGIAN PERCUMA LIMBAH KUASA

Dalam bahagian bebas dari ekstrem yang lebih rendah, sendi tulang paha, kaki dan kaki terpencil.

Sendi pinggul (seni Coxae) dibentuk oleh permukaan gumpalan acetabulum tulang panggul dan kepala paha (Rajah 113, 114). Permukaan artikular tulang pelvis diperbesar oleh acetabulum (labrum acetabolаe). Ia adalah pembentukan fibrokartilaginus dengan tegas berpegang pada tepi acetabulum. Di atas takuk acetabulum, ligamen melintang acetabulum (lumpuh Transversum acetábuli) menyebar. Kapsul artik sendi pinggul dilampirkan di sekitar acetabulum, jadi acetabulum terletak di rongga sendi. Pada femur, kapsul dilampirkan di sepanjang garis intertrochanter, dan di belakangnya, pada leher tulang paha berhampiran puncak serangga, jadi keseluruhan leher berada di rongga sendi. Kapsul artikular adalah kuat, diperkuat dengan ligamen kuat. Dalam ketebalan membran berserat pada sendi pinggul adalah ligamen tebal - zon pekeliling (zona orbicularis), yang meliputi leher paha dalam bentuk gelung. Ligamen ini dilampirkan pada tulang iliac di bawah tulang belakang iliac buku lali yang lebih rendah. Tudung ilio-femoral (ligan Iliofemorale), ligamen bertinian, bermula pada tulang belakang iliac anterior yang lebih rendah dan dilekatkan pada garis intertrochanter dan kira-kira 1 cm tebal. Ini adalah ligamen kuat yang dapat menahan beban sehingga 300 kg. The ligament-femoral ligament (lig Pubofemorale) meluas dari bahagian atas tulang kemaluan dan badan ileum ke bahagian medial dari garis intertrochanter. The ligat sciatic-femoral (lig Ischiofemorale) terletak pada permukaan posterior sendi. Ia bermula pada badan tulang sciatic, keluar ke luar dan hampir mendatar, berakhir di fossa trochanteric dari trochanter yang lebih besar. Di dalam rongga sendi terdapat ikat kepala femoral tertutup membran (lig Capitis femoris), yang menghubungkan kepala femur dan pinggir acetabulum. Tudung ini memainkan peranan dalam tempoh pembentukan sendi pinggul dalam janin dan selepas kelahiran, menjaga kepala femoral dalam acetabulum.

Rajah. 113. Ligamen sendi pinggul, betul. 1 - lokasi beg synovial ileal-comb; 2 - bahagian nipis beg artikular; 3 - ligam pubic; 4 - mengunci membran; 5 - bukit sciatic; 6 - garis intertrochanter; 7 - ligamen ilio-femoral.

Rajah.114. Hip bersama. (Keratan dalam bidang frontal.) 1 - kepala paha; 2 - tulang panggul; 3 - rawan artikular; 4 - rongga artikular; 5 - sekumpulan kepala femoral; 6 - ligamen acetabular melintang; 7 - kapsul artikular; 8 - zon pekeliling; 9 - bibir acetabular.

Femur dalam bentuk permukaan artikular adalah sendi berbentuk cawan (art. Cotylica) - sejenis sendi sfera. Flexure dan pelanjutan mungkin berlaku di sekitar paksi hadapan. Jumlah pergerakan ini bergantung kepada kedudukan kaki di sendi lutut. Lenturan maksimum (kira-kira 120 °) dijalankan dengan tibia bengkok. Apabila kaki bawah dilanjutkan, jumlah fleksi (sehingga 85 °) dikurangkan disebabkan oleh ketegangan kumpulan posterior otot paha. Pelanjutan sendi pinggul dilakukan secara kecil-kecilan (sehingga 13-15 °) akibat kesan penghambatan ligamen iliopsomatik. Di sekitar paksi sagittal di sendi pinggul, anggota badan dibawa dan dibawa berhubung dengan garis tengah (sehingga 80-90 °). Jumlah pergerakan putaran (sekitar paksi menegak) mencapai 40-50 °. Pergerakan bulatan mungkin dilakukan bersama.

Secara umum, pelbagai pergerakan yang dilakukan di sendi pinggul adalah jauh lebih kecil daripada di bahu. Sendi pinggul, bagaimanapun, lebih kuat, diperkuat oleh ligamen kuat dan otot yang kuat.

Pada radiografi sendi pinggul (Rajah 115), ketua femur dibulatkan, dengan sirip kepala pada permukaan medial. Tengkorak yang lebih besar terletak di garisan antara tulang belakang anterior iliac superior dan tubercle ischial. Kontur cincin artikular X-ray adalah jelas.

Sendi lutut (seni Genus) adalah struktur yang terbesar dan paling kompleks. Ia dibentuk oleh tulang femoral, tibial dan patella. Permukaan artikular pada condyle falsal medial dan lateral bersifat articulate dengan permukaan articular superior tibia dan patella (Rajah 116). Di dalam sendi, ada bentuk semilunar rawan intra-artikular - menisci sisi dan medial, yang meningkatkan kesesuaian permukaan yang diartikulasikan, dan juga melaksanakan peranan kusyen (Gambar 117). Meniskus lateral (meniscus lateralis) adalah lebih luas daripada meniskus medial (meniskus medialis). Kelebihan tepi meniskus disambungkan dengan kapsul bersama. Kelebihan dalaman meniskus di dalam meniskus. Tangkapan anterior dan posterior menisci dilampirkan pada ketinggian otot tibia. Hujung depan menisci disambungkan oleh ligamen lutut melintang (genus transversum).

Rajah. 115. Radiografi sendi pinggul, kiri. 1 - tulang belakang iliac posterior yang lebih rendah; 2 - Ilium; 3 - jurang bersama sinar X bersama sendi pinggul; 4 - kepala femoral; 5 - tusuk besar; 6 - rabung intertroke; 7 - femur; 8 - tusuk kecil; 9 - leher femoral; 10 - tubercle ischial; 11 - lubang mengunci; 12 - cabang tulang sciatic; 13 - bahagian bawah tulang kemaluan; 14 - bahagian atas tulang kemaluan.

Kapsul bersama sendi lutut adalah nipis. Pada femur, ia dilampirkan, kira-kira 1 cm selain dari tepi permukaan artikular, pada tibia dan patella, di tepi permukaan artikular. Membran sinovial membentuk beberapa lipatan yang mengandungi tisu lemak. Lipatan pterygoid berpasangan yang terbesar (plaka alares) terletak di sisi patella. Dari patella ke medan antara otot anterior secara turun ke bawah datang lipatan sinovial patellar yang tidak berpasangan (plica synovialis infrapatellaris).

Sendi lutut diperkuat dengan ligamen. Fibular cagaran ligamen (lig. Collaterale fibulire) vnekapsulnaya datang dari epicondyle sisi tulang paha kepada aspek sisi kepala fibular itu. Tibial cagaran ligamen (lig. Collaterale tibiale), terpaku kepada kapsul bermula pada epicondyle medial tulang paha dan melekat pada bahagian atas tepi medial tibia.

Rajah. 116. Lutut bersama, betul; pandangan depan. (Kapsul artikular dikeluarkan, patela dengan tendon quadriceps ditarik ke bawah.) 1 - femur; 2 - ligamentum cruciate posterior; 3 - ligamentum anterior cruciate; 4 - meniskus medial; 5 - ligamen melintang lutut; 6 - ligament cengkaman tibial; 7 - beg di bawah lutut; 8 - pita patellar; 9 - permukaan artikular patella; 10 - quadriceps tendon tendon; 11 - membran interosseous dari anak lembu; 12 - tibia; 13 - fibula; 14 - ligamen anterior kepala fibula; 15 - ligamen cagaran bersikat; 16 - meniskus sisi; 17 - condyle lateral; 18 - permukaan patella.

Rajah. 117. ligamen Cruciate dan menisci sendi lutut, betul. 1 - kumpulan patellar; 2 - beg di bawah lutut; 3 - ligamen melintang lutut; 4 - kapsul artikular; 5 - meniskus sisi; 6 - ligamen cagaran bersikat (dipotong); 7 - ligamentum cruciate posterior; 8 - meniskus medial; 9 - ligament collateral tibial (dipotong); 10 - ligamentum anterior cruciate.

Pada ligamen popliteal serong (lig. Popliteum obliquum) kembali permukaan terletak sendi, berkas tendon menjadi otot semimembranosus terhingga (Gamb. 118). Ligament ini ditenun ke dalam dinding posterior kantung artikular, dan juga dilampirkan pada permukaan posterior medial condyle tibia. Ligamen popliteal arcuate (lig. Popliteum arcuatum) bermula pada permukaan belakang ketua fibula dibengkokkan medially dan melekat pada permukaan belakang tibia. Kapsul artikuler diperkuat di hadapan oleh tendon quadriceps femoris, yang dipanggil tendon patellar (lig Patellae). Dalaman dan luaran rasuk tendon femoris quadriceps, bermula dari patela di sebelah medial dan lateral epicondyle tulang paha dan tibial condyles, yang dipanggil medial dan sokongan lateral ligamen patela (retinaculum patellae laterale et mediale).

Dalam rongga ligamen cruciate lutut diliputi oleh sinovia obolochkoy.Perednyaya cruciate ligamen (lig. Cruciatum anterius) bermula pada permukaan medial condyle femoral sisi dan dilampirkan kepada bidang tibia intercondylar anterior. Posterior cruciate ligamen (lig. Cruciatum posterius) tegangan antara permukaan sisi condyle femoral medial dan posterior bidang intercondylar tibia.

Sendi lutut mempunyai beberapa beg sinovial. Jumlah dan saiz mereka berbeza-beza. Beg synovial terletak terutamanya di antara tendon dan di bawahnya berhampiran tempat lampiran tendon pada tulang (Rajah 119). Nadnadkolennikovaya beg (Bursa suprapatellaris) terletak di antara tendon femoris quadriceps dan femoral kostyu.Glubokaya podnadkolennikovaya beg (Bursa infrapatellaris profunda) dilupuskan antara ligamen patellar dan tibia. Podsuhozhilnaya beg sartorius (Bursa subtendinea m. Sartorii) mempunyai berhampiran tempatnya lampiran kepada tibialis tendon kosti.Podkozhnaya beg prepatellar (Bursa subcutanea prepatellaris) terletak di hadapan patella lapisan serat. Rongga popliteal (recessus subpopliteus) terletak di belakang sendi lutut, di bawah tendon popliteal.

Sendi lutut adalah kompleks, kompleks (mengandungi menisci). Bentuk permukaan artikular pada sendi condylar ini. Sekeliling paksi hadapan di dalamnya berlaku perpanjangan dan lanjutan (jumlah kelantangan 150 °). Apabila betis terbengkalai (kerana kelonggaran ligamen cagaran), putarannya mengenai paksi menegak adalah mungkin. Jumlah putaran mencapai 15 °, putaran pasif - sehingga 35 °. Ligamen Cruciate menghalang pronation, semasa melakukan supaminasi, mereka berehat. Supaminasi dihalang terutamanya oleh ketegangan pautan cagaran. Flexion dibatasi oleh ketegangan ligamen cruciate dan tendon quadriceps femoris.

Rajah. 118. sendi lutut; pandangan belakang. 1 - ligamen cagaran bersikat; 2 - ligamen popliteal; 3 - otot popliteal (sebahagiannya dikeluarkan); 4 - membran interosseous tibia; 5 - kaki angsa yang dalam; 6 - ligament cengkaman tibial; 7 - tendonus otot semimembranous; 8 - ligamen popliteal serong.

Rajah. 119. Lutut sendi. (Potong dalam pesawat sagittal.) 1 - beg supra-lutut; 2 - quadriceps tendon tendon; 3 - patella; 4 - rongga artikular sendi lutut; 5 - pterygoid fold; 6 - pita patellar; 7 - beg podknelennikovaya; 8 - tuberosity tibial; 9 - tibia; 10 - meniskus sisi; 11 - femur.

Pada radiografi sendi lutut, permukaan artikular tulang yang membentuknya (Rajah 120) kelihatan jelas. Patella bertindih epiphysis distal pada femur. X-ray celah artikular, melengkung di bahagian tengahnya.

Tulang tibia disambungkan dengan bantuan sendi antara glutal, serta sendi berserat berterusan - syndesmosis tibial dan membran interosseous tibia.

Tibiofibular bersama (seni. Tibiofibularis) dibentuk oleh artikulasi fibular permukaan sendi dan tibial permukaan artikular ketua fibula. Permukaan artikular tidak rata. Kapsul artikular tegang, depan diperkukuhkan depan dan berkas belakang kepala fibular (Ligg. Capitis fibulae anterius et posterius).

Rajah. 120. Radiografi sendi lutut (kanan) di lanjutan (A) dan bengkok (B). Dan - pandangan depan: 1 - femur; 2 - condyle medial daripada femur; 3 - jurang artikular sinar-X; 4 - tibial medial; 5 - ketinggian intermikrobial; 6 - kepala fibula; 7 - condyle lateral tibia; 8 - condyle femoral lateral; 9 - patella. B - pandangan sisi; 1 - femur; 2 - fossa usus fossa; 3 - tibial medial; 4 - kepala fibula; 5 - tibia; 6 - tuberosity tibial; 7 - condyle medial femoral; 8-condyle femoral lateral; 9 - patella.

syndesmosis Tibiofibular (syndesmosis tibiofibularis) - sambungan berterusan berserabut antara tibia fibular notch dan permukaan artikular pangkal malleolus sisi fibula. Syndesmosis tibialis anterior dan posterior diperkuat oleh ligamen tibial anterior dan posterior (ligg Tibiofibularia anterius et posterius). Kadang-kadang kapsul sendi pergelangan kaki (yang disebut sendi interfacial) membiak ke stratum syndesmosis.

Interosseous tibia membran (membrana interossea cruris) - kompaun berterusan sebagai membran penghubung yang kukuh diregangkan antara tepi interosseous daripada tibia dan fibula.

SAMBUNGAN BON STOP

Tulang kaki disambungkan ke tulang kaki (pergelangan kaki) dan di antara mereka. Tulang-tulang kaki membentuk sendi tulang tarsus, tulang metatarsus, dan sendi jari kaki kaki.

Buku lali (seni. Talocruralis) kompleks dalam struktur, bentuk ginglymoid terbentuk permukaan artikular tibia dan permukaan artikular talar blok, dan permukaan artikular medial dan buku lali sisi (Gamb. 121). Pada masa yang sama, tulang tibial dan fibula melampirkan blok talus seperti garpu. Kapsul artikular dilampirkan di belakang dan dari sisi di tepi permukaan artikular artikular, dan 0.5 cm dari depan. Ligamen terletak di permukaan sisi sendi (Rajah 122). Di sisi sisi sendi adalah ligamen-fibus talus-fibular dan kalsium-fibular anterior dan posterior. Semua ligamen bermula pada pergelangan kaki dan kipas sisi. (. Lig talofibulare anterius) Front talo-fibular ligamen diarahkan ke leher posterior talus yang talo-fibular (lig talofibulare posterius.) - untuk proses posterior daripada talus itu. The ligament calcaneus fibula (lig Calcaneofibulare) turun dan berakhir di permukaan luar calcaneus. Pada permukaan medial sendi pergelangan kaki terdapat ligament medial (deltoid) (lig Mediale, seudeltoideum). Ia bermula pada pergelangan kaki medial, terdapat empat bahagian yang diikat pada navicular, talus dan calcaneus: tibio-scaphoid bahagian (yang pars tibionaviculare) tibio-calcaneal (tibiocalcanea yang pars), anterior dan posterior bahagian tibial-talar (partes tibiotalares anterior et posterior).

Dalam sendi buku lali, lenturan (gerakan kaki ke bawah) dan lanjutan dengan jumlah keseluruhan sehingga 70 ° adalah mungkin. Lanjutan fleksibel dilakukan bersamaan dengan paksi hadapan. Apabila lenturan, pergerakan berayun kecil ke sisi mungkin.

Sendi-sendi tulang tarsus diwakili oleh sendi-sendi subtalar, talonekokular-navikular, sendi tarsal, kalsaneokuboid, cuneiformis dan sendi tarsus-metatarsal, diperkuat dengan ligamen dorsal dan plantar yang tegak lurus (Rajah 123).

Rajah. 121. Sendi sendi buku lali dan pergelangan kaki-tali pinggang. (Keratan dalam bidang frontal.) 1 - tulang tibial; 2 - pergelangan kaki medial; 3 - talus; 4 - bahagian tibial-tumit ligament medial (deltoid); 5 - ligamentum talonecaneus interosseous; 6 - sendi subtalar; 7 - tulang tumit; 8 - kapsul artikul; 9 - pergelangan kaki buku lali; 10 - sendi buku lali; 11 - syndesmosis antara muka (sendi); 12 - membran interosseous tibia; 13 - fibula.

Rajah. 122. Ligamen sendi buku lali, kanan (separa skematik). A - pandangan dari luar; B - pandangan dalam; 1 - kapsul artikular; 2 - ligamen fibular anterior; 3 - ligamen bercabang; 4 - ligamen tumit-fibular; 5 - ligamentum talo-fibular posterior; 6 - ligament medial (deltoid).

Rajah. 123. Ligamen dan sendi kaki, betul. 1 - tibia; 2 - ligament medial (deltoid); 3 - ligamen calcaneal-navicular; 4 - ligamen tumit; 5 - ligamen berbentuk dorsal baji; 6 - ligamen metatarsal interosseous; 7 - ligamen tarsometatarsal; 8 - ligament berbentuk baji belakang; 9 - ligamena calcaneal-cuboid belakang; 10 - ligamen tulang talus-tumit; 11 - ligamen calcaneofibular; 12 - pergelangan kaki buku lali; 13 - ligamen anterior talonofibular; 14 - ligamentum tibial-fibular anterior; 15 - membran interosseous tibia; 16 - buku lali medial.

Rajah. 124. Sendi dan ligamen kaki, betul. (Potong dalam satah sagittal.) 1 - tulang tibial; 2 - sendi buku lali; 3 - talus; 4 - tulang tumit; 5 - sendi subtalar; 6 - ligamentum talonecaneus interosseous; 7 - ligamentum plantar panjang; 8 - rawan artikular; 9 - tulang sesmoid; 10 - phalanx proksimal; 11 - metatarsophalangeal joint; 12 - tulang metatarsal; 13 - tarsometatarsal joint; 14 - tulang sphenoid medial; 15 - baji bersama; 16 - tulang navicular; 17 - sendi ankle-heel-navicular.

Gabungan subtalar (seni Subtalaris) dibentuk oleh sambungan permukaan artikular talus posterior (calcaneus) dan permukaan artikular calcaneal posterior (talus). Permukaan yang artikular bersesuaian dengan satu sama lain. Pergerakan relatif terhadap paksi sagittal adalah mungkin.