Utama / Lebam

Gabungan tulang anggota atas

Gabungan tulang ikat pinggang atas

1. Sendiri ligamen dari skapula adalah dua ligamen yang tidak berkaitan dengan sendi. Yang pertama dari mereka, coracoacromia, adalah ligamen kuat dari scapula, mempunyai bentuk plat segi tiga, bermula dari pinggir depan puncak proses acromion dan melekat secara meluas pada proses korakoid. Ia membentuk "gerbang bersama bahu" yang melindungi sendi dari atas dan menyekat pergerakan humerus ke arah ini.

Yang kedua - ligamen melintang atas skapula - adalah bundle nipis pendek yang tersembunyi di atas takuk pisau. Bersama-sama dengan takuk pisau, ia membentuk lubang untuk laluan kapal dan saraf, selalunya mengecilkan.

2. Sambungan antara tulang tali pinggang. Sendi acromioclavicular (articulatio acromioclavicularis) dibentuk di antara proses acromial dan clavicle. Permukaan artikularnya sedikit melengkung, kurang kerap. Kapsul bersama ketat, menguatkan ligamen acromioclavicular. Sangat jarang, dalam sendi ini, terdapat cakera intraartikular, yang membahagikan rongga sendi menjadi dua tingkat.

Gerakan pada sendi acromioclavicular mungkin dalam semua arah, tetapi jumlah mereka tidak penting. Sebagai tambahan kepada ligamen yang disebutkan di atas, ligamen coraco-clavicular yang kuat menghalang pergerakan. Ia terbahagi kepada dua ligamen: trapeziform quadrangular, yang terletak di sebelah dan di hadapan; dan konkrit triangular yang sempit, yang terletak lebih medial dan posterior.

Kedua-dua ligamen berkumpul satu sama lain pada satu sudut, terbuka secara medial dan anterior.

3. Sambungan antara tulang tali pinggang dan tulang badan. Sendi sternoclavicular (articulatio sternoclavicularis) terletak di antara tulang selangka dan pemegang sternum. Permukaan yang menonjol adalah tidak selari, ditutup dengan tulang rawan yang berserabut; bentuknya sangat berubah-ubah, sering pelana. Dalam rongga sendi terdapat cakera intra-artikular, meratakan permukaan artikular tulang-tulang, yang sedikit sepadan antara satu sama lain. Bentuk sendi adalah pelana. Clavicle membuat gerakan yang paling luas di sekitar paksi sagittal - naik dan turun; di sekitar paksi menegak - ke belakang dan sebagainya. Pergerakan pekeliling adalah mungkin di sekitar kedua-dua paksi ini. Kapsul artikuler diperkuat oleh ligamen sternoclavicular anterior dan posterior, kecuali permukaan yang lebih rendah, di mana kapsul itu nipis. Ligamen ini mengehadkan gerakan ke belakang dan sebagainya.

Di samping itu, sendi sternoclavicular menguatkan ligamen interclavicular dan costal-clavicular.

Sendi Sternoclavicular: 1 - cakera artikular; 2 - ligamen interclavicular; 3 - ligamen sternoclavicular anterior; 4 - clavicle; 5 - Saya kelebihan; 6 - ligamentum kosoklavikular; 7 - sternum

Daripada tulang ikat pinggang bahu, hanya tulang selangka dihubungkan dengan ujung medialnya dengan tulang badan, oleh itu, tulang tali pinggang mempunyai pergerakan yang besar; pergerakan skapula mengarahkan dan menyesuaikan tulang selangka, jadi nilai mekanik kedua adalah sangat besar.


Bersama anggota atas bebas

Kumpulan ini termasuk sendi tulang dari bahagian atas bebas dengan tali pinggang atas (scapula), serta antara satu sama lain.

Sendi bahu (articulatio humeri) membentuk kepala humerus dan rongga artikular skapula. Permukaan artikular pada kepala humeral di kawasan adalah sepertiga (atau sedikit lebih) dari permukaan bola. Rongga artikular mempunyai bentuk bujur, agak cekung dan hanya seperempat permukaan kepala. Ia dilengkapi dengan lip artikular, yang meningkatkan kesesuaian permukaan yang diartikulasikan, yang diliputi dengan rawan hyaline.

Sendi bahu: 1 - tendon bisep bahu; 2 - kepala humerus; 3 - rongga artikular skapula; 4 - bibir artikular; 5 - beg axillary

Kapsul artikular sangat longgar, dengan anggota badan diturunkan, ia dikumpulkan menjadi lipatan. Ia dilampirkan pada kutikula di sepanjang pinggir bibir artikular, dan di humerus - di sepanjang leher anatomi, manakala kedua hillocks kekal di luar rongga sendi. Bertukar dalam bentuk jambatan di atas sulcus antara fossary, lapisan sinovial kapsul sendi membentuk penyongsangan berbentuk jari secara membabi buta - vagina synovial antara vagina (vagina synovialis intertubercularis) 2-5 cm panjang. di atas kepala humerus.

Membran synovial juga membentuk eversi tetap kedua - sel pengeringan otot subscapularis (bursa subtendinea m. Subscapularis). Ia terletak di dasar proses corakoid skapula, di bawah tendon otot subscapularis, dan secara meluas disampaikan dengan rongga sendi.

Di dalam ketiak, kapsul sendi menjadi lebih nipis dan membentuk lipatan mendalam yang kekal di mana beg synovial axillary terletak (bursa synovialis axillaris).

Kapsul sendi bahu nipis, dan ligamen corak-bahu dan sendi bahu diperkukuhkan dari atas dan belakang.

 1. Ligan coraco-humeral didefinisikan dengan baik, bermula dari asas proses corakoid, dan ditenun ke dalam kapsul dari bahagian atas dan belakang. Arah seratnya hampir tepat bertepatan dengan tendon bisep bahu.
 2. Ligamen artikular-humeral diwakili oleh tiga berkas, terletak di atas dan di depan, bersambung dengan lapisan dalaman membran berserabut kapsul artikular. Mereka dipasang pada humerus ke leher anatomi dan mencapai bibir artikular.

Kapsul sendi, sebagai tambahan kepada ligamen, diperkuat oleh gentian tendon supraspinatus, supraspinatus, otot pekeliling dan subskapularis. Oleh itu, bahagian bawah medial kapsul sendi bahu paling kurang disatukan.

Sendi bahu biasanya sfera, multiaxial, yang paling mudah alih dari semua sendi tak terputus tulang-tulang tubuh manusia, kerana permukaan yang diartikulasikan sangat berbeza di kawasan, dan kapsulnya sangat luas dan elastik. Gerakan di sendi bahu boleh berlaku dalam semua arah. Bergantung pada sifat pergerakan, kapsul itu melegakan, membentuk lipatan di satu tangan dan strain sebaliknya.

Pergerakan berikut dijalankan dalam sendi bahu:

 • sekitar paksi hadapan - lekapan dan lanjutan;
 • sekitar paksi sagittal - yang membawa kepada tahap mendatar (selanjutnya pergerakan terhalang oleh gerbang bahu, dibentuk oleh dua proses skapula dengan ligamen acromial-coracine yang dibuang di antara mereka) dan penambahan;
 • sekitar paksi menegak - giliran bahu masuk dan keluar;
 • apabila bergerak dari satu paksi ke yang lain - gerakan bulat.

Pergerakan di sekitar paksi depan dan sagittal dibuat dalam lingkungan 90 °, putaran agak kurang. Flexion, lanjutan, penculikan lengan hampir ke menegak, yang dilakukan dalam jumlah maksimum, dilakukan disebabkan oleh pergerakan skapula dan pergerakan tambahan pada sendi sternoclavicular.

Pembentukan sendi siku (articulatio cubiti) melibatkan tiga tulang - humeral, siku dan jejari. Tiga sendi mudah dibentuk di antara mereka. Ketiga-tiga sendi mempunyai kapsul biasa dan satu rongga artikular, oleh itu dari pandangan anatomi dan pembedahan mereka digabungkan menjadi satu (kompleks) sendi. Semua permukaan artikular dipenuhi dengan tulang rawan hyaline.

Siku bersama: 1 - humerus; 2 - sendi radioulnar proximal; 3 - ligam penjaminan ulnar; 4 - sendi brachial; 5 - ulna; 6 - membran interosseous dari lengan bawah; 7 - jejari; 8 - tendon bisep bisu; 9 - ligamen anulus radius; 10 - ligamen cagaran radial; 11 - sendi brachioradial

 1. Gabungan bahu (articulatio humeroulnaris) dibentuk oleh artikulasi humerus dan tulang ulnar. Blok humerus adalah silinder dengan takik mempunyai strok helical. Sendiri adalah helical atau koklea dalam bentuk, uniaxial.
 2. The humeral joint (articulatio humeroradialis) adalah artikulasi condyle humerus dengan fossa artikular kepala radial. Sambungan itu berbentuk sfera.
 3. Proximal radioulnar joint (articulatio radioulnaris proximalis) adalah sendi silinder dan dibentuk oleh artikulasi hujung atas jejari dan ulna.

Ketiga-tiga sendi itu dilindungi oleh kapsul sendi tunggal. Pada humerus, kapsul dilampirkan jauh dari pinggir rawan artikular: di depan, 2 cm di atas tahap epicondyle, supaya fossa koronari terletak pada rongga sendi. Dari sisi, kapsul itu tetap di sepanjang sempadan permukaan artikular blok dan kepala humerus, meninggalkan nama yang bebas. Kapsul dilampirkan pada leher tulang radial dan di sepanjang tepi rawan artikular ulnar. Sekitar lingkaran semikonduktor tulang radial, ia menebal dan membentuk ligamen anulus yang memegang ujung proksimal tulang radial. Kapsul anterior dan posterior nipis, terutamanya di kawasan ular fossa dan di leher tulang radial.

Di bahagian sisi, kapsul sendi disokong oleh ligamen cagaran yang kuat. Ligma cagaran ulnar bermula dari pangkal epicondyle medial bahu, kipas berbentuk diverges dan melekat di sepanjang tepi memotong blok ulna. Ligaman cagaran radial bermula dari epicondyle sisi bahu, turun dan, tanpa dilampirkan ke jejari, dibahagikan kepada dua tandan. Bundle permukaan ligamen ini ditenun dengan tendon extensor, yang mendalam masuk ke dalam ligamen anulus tulang radial, yang membentuk empat kelima lilitan lingkaran, meliputi kepala radial dari tiga sisi (depan, belakang dan sisi sisi).

Sendi humeral adalah bulat dalam bentuk, tetapi sebenarnya hanya dua paksi pergerakan yang dapat digunakan di dalamnya. Paksi pertama adalah sepanjang tulang radial, bersamaan dengan paksi menegak sendi radioulnar proksimal - sendi silinder tipikal. Pergerakan di sekeliling paksi ini dilakukan dengan jejari dengan berus. Paksi kedua bertepatan dengan paksi blok (paksi hadapan), dan jejari bergerak di sekelilingnya (fleksi dan lanjutan) bersama-sama dengan ulna. Sendi bahu berfungsi sebagai sendi heliks (sejenis sendi blok). Pergerakan sisi dalam humeralisuy sendi benar-benar tidak hadir, iaitu paksi sagittal dalam sendi tidak dapat direalisasikan kerana kehadiran membran interosseous antara tulang lengan bawah dan ligamen cagaran yang tidak dapat dipertahankan. Pelbagai gerakan adalah kira-kira 140 °. Dengan fleksi terkuat pada sendi siku, proses coronoid memasuki fossa coronoid, lengan bawah membentuk sudut akut dengan bahu (30-40 °); pada lanjutan maksimum, humerus dan tulang lengan bawah terletak hampir dalam satu garis lurus, manakala proses ulnar terletak pada lubang yang sama humerus.

Kerana kenyataan bahawa paksi blok humeral melepasi dengan bahu membujur, apabila bengkok, lengan distal agak menyimpang ke bahagian medial (tangan tidak terletak pada sendi bahu, tetapi di dada).


Joints Bone Forearm

Epiphisis ulnar dan radial tulang saling berhubungan dengan sendi radixnar proksimal dan distal. Di antara tepi interosseous tulang-tulang ini, membran berserat (syndesmosis) telah diregangkan, lebih tahan lama di bahagian tengahnya. Ia menghubungkan kedua-dua tulang lengan, tidak menghalang pergerakan pada sendi radiulus proximal dan distal; dari itu bermula sebahagian daripada otot-otot dalam lengan bawah. Ke bawah dari sendi radioulnar proksimal, di atas pinggir atas membran interosseous, satu bundar berserat, dipanggil kord serong, direntangkan di antara dua tulang lengan bawah.

Sambungan tulang lengan bawah: 1 - sendi radioulnar proximal; 2 - pemotongan blok tulang siku; 3 - kord serong; 4 - ulna; 5 - sendi radioulnar distal; 6 - cakera segi tiga; 7 - permukaan artikular karpal; 8 - jejari; 9 - membran interosseous dari lengan bawah; 10 - tendon bisep bahu; 11 - ligamen berbentuk cincin radius

Seperti yang telah dinyatakan, sendi radioulnar proksimal adalah sebahagian daripada sendi siku. Sendi radioulnar distal adalah sendi bebas, dalam bentuk permukaan yang diartikulasikan adalah sama dengan sendi proksimal. Walau bagaimanapun, di dalamnya fossa artikular terletak pada jejari, dan kepunyaan ulna dan mempunyai bentuk silinder. Antara pinggir bawah pemotong ulnar tulang radial dan proses styloid tulang radial terletak rawan yang berserabut - cakera artikular, yang mempunyai rupa pinggir segitiga dengan permukaan cekung sedikit. Ia memisahkan sendi radioulnar distal dari sendi pergelangan tangan dan mewakili sejenis fossa artikular untuk kepala tulang ulnar.

Sendi radiolnar proksimal dan distal adalah bebas secara anatomi, iaitu, sepenuhnya berasingan, tetapi ia sentiasa berfungsi bersama, membentuk sendi berputar gabungan. Paksinya di kedudukan lengan yang dilipat adalah sambungan dari paksi vertikal pada sendi bahu, yang menyusunnya dengan paksi konstruk yang dipanggil anggota atas. Paksi ini melewati pusat-pusat kepala humerus, radial, dan ulna. Bentuk radial membuat pergerakan di sekelilingnya: epiphisis atasnya berputar di tempat dalam dua sendi (dalam radiopulmonary humeral dan proksimal), epifisis bawah yang menggambarkan arka di radiulus radiulus bersama sekitar kepala ulna. Pada masa yang sama, ulna tetap tidak bergerak. Putaran radius berlaku serentak dengan berus. Variasi pergerakan ini adalah: putaran luar (supinasi) dan putaran ke dalam (pronation). Prosiding dari pendirian anatomis, dengan supinasi, tangan berputar dengan telapak anterior, ibu jari adalah lateral; apabila pronasi telapak tangan berubah, ibu jari berorientasikan medial.

Jumlah pusingan dalam sendi radioulnar adalah kira-kira 180 °. Jika pada masa yang sama bahu bahu dan bahu membuat lawatan, berus boleh bertukar hampir 360 °. Rotasi tulang radial bebas terjadi di mana-mana kedudukan tulang ulnar: dari keadaan yang tidak seimbang untuk melengkapkan lekukan.

Bentuk sendi pergelangan tangan (articulatio radiocarpea): permukaan radius artikular dari karpal, ditambah pada bahagian medial oleh cakera artikular, dan permukaan artikular tulang pergelangan tangan proksimal (ossa scaphoideum, lunatum et triquetrum). Tulang pergelangan tangan ini saling terhubung dengan satu sama lain oleh ligamen interosseous, oleh itu ia membentuk satu permukaan artikular. Permukaan ini mempunyai bentuk ellipsoidal dan jauh lebih besar di kawasan daripada permukaan artikular carpal tulang radial.

Gabungan tulang tangan: 1 - jejari; 2 - membran interosseous dari lengan bawah; 3 - ulna; 4 - sendi radioulnar distal; 5 - cakera segi tiga; 6 - srednezapyastny joint; 7 - sendi karpometacarpal; 8 - metacarpophalangeal joint; 9 - sendi interphalangeal; 10 - sendi metacarpophalangeal ibu jari; 11 - pergelangan tangan pergelangan tangan

Cakera artikular berbentuk segi tiga, membatasi kepala ulna dari barisan proksimal tulang carpal. Dalam hal ini, ulna tidak terlibat dalam pembentukan sendi pergelangan tangan. Kapsul sendi dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular. Ia nipis, terutamanya dari belakang, tetapi hampir dilengkapi dengan ligamen dari semua pihak. Di sebelah sisi adalah ligamen radial ligamen pergelangan tangan, yang bermula dari proses styloid tulang radial dan dipasang pada tulang navicular. Di bahagian tengah adalah ligamen cengkerik ulnar pergelangan tangan, yang bermula dari proses styloid ulna dan melekat pada tulang trihedral dan berbentuk kacang. Di permukaan palmar dan permukaan punggung pergelangan tangan ada, masing-masing, ligamen radiokarpal palmar dan dorsal. Ligan palmar lebih tebal dan lebih kuat daripada belakang.


Sebatian Bone Tangan

Selaras dengan klasifikasi tulang tangan, sendi utama berikut dibezakan: antara tulang barisan proksimal dan distal pergelangan tangan - sendi pergelangan tangan pertengahan; antara tulang barisan distal pergelangan tangan dan tulang metacarpals - sendi karpometacarpal; antara tulang metacarpus dan fungsional proksimal - sendi metacarpophalangeal; antara fungsional proksimal dan pertengahan, tengah dan distal - sendi interphalangeal. Sendi-sendi ini diperkuat dengan banyak ligamen.

Gabungan pergelangan median (articulatio mediocarpea) dibentuk oleh permukaan distal tulang barisan pertama pergelangan tangan (kecuali berbentuk kacang) dan permukaan proksimal tulang barisan kedua pergelangan tangan. Permukaan yang menggambarkan sendi ini mempunyai konfigurasi kompleks, dan jurang bersama adalah berbentuk S.

Dalam hal ini, di dalam sendi ada, ada dua kepala sfera. Permukaan artikular yang artikulasi hampir sama di kawasan, oleh itu sendi ini tidak aktif dalam pelbagai pergerakan. Kapsul artikular dilampirkan di sepanjang tepi permukaan artikular, agak bebas dan sangat nipis dari bahagian belakang. Kapsul sendi itu diperkuat dengan ligamen tambahan. Ligamen interosseous sangat kuat mengikat tulang barisan distal pergelangan tangan antara satu sama lain, supaya pergerakan di antara mereka tidak penting. Antara tulang pergelangan tangan pergelangan tangan kedua terdapat jurang yang menghubungkan rongga pergelangan tangan dan karpal-metacarpal.

Sendi intercarpal (articulationes intercarpeae) terletak di antara tulang individu pergelangan tangan proksimal atau distal. Mereka terbentuk dengan menghadap ke permukaan masing-masing tulang yang diartikulasikan, bentuknya rata. Rongga sendi ini sempit, berkomunikasi dengan sendi tengah dan carpometacarpal.

Di palmar dan permukaan punggung tangan terdapat banyak ligamen yang menghubungkan tulang pergelangan tangan dan tulang pergelangan tangan dengan pangkal tulang metakarpal. Mereka sangat baik di permukaan palmar, membentuk alat ligamentous yang sangat kuat - ligamen pergelangan tangan yang berseri. Ligamentum ini bermula dari tulang capitate dan memancarkan radiasi ke tulang-tulang yang berdekatan di pergelangan tangan. Terdapat juga ligamen mezhzapyastnye palmar yang pergi dari satu tulang pergelangan tangan ke yang lain dalam arah melintang. Kompleks ligamen ini menggariskan pergelangan tangan pergelangan tangan dan sangat kuat memegang fornix sawit yang terbentuk oleh tulang pergelangan tangan dan metacarpus. Gerbang konvoi ini menghadap permukaan palmar dan hanya dinyatakan dalam manusia.

Di atas pergelangan tangan pergelangan tangan, di antara ketinggian radial dan ulnar pergelangan tangan, ada ligamen yang kuat - retaker flexor (retinaculum flexorum), yang merupakan penebalan fascia lengan bawah. Sokongan flexor di kawasan ketinggian tersebut memberikan tisu penghubung septa ke tulang pergelangan tangan, akibatnya tiga saluran terpisah dibentuk di bawahnya: terusan radial pergelangan tangan, terusan pergelangan tangan dan kanal ular karang ular.

Pergerakan tangan berhubung dengan lengan bawah dilakukan di sekitar dua paksi saling tegak lurus: frontal dan sagittal. Sekeliling paksi hadapan, fleksi tangan, kira-kira 60-70 °, dan lanjutan (kira-kira 45 °) berlaku. Sekeliling paksi sagittal dijalankan (kira-kira 35-40 °), dan memimpin (kira-kira 20 °). Oleh itu, pelbagai pergerakan semasa peluasan adalah jauh lebih rendah daripada pelbagai pergerakan semasa fleksi, kerana lanjutan itu dihalang oleh ligamen palmar yang jelas. Pergerakan sisi dihadkan kepada ligamen cagaran dan proses styloid. Berus juga melakukan gerakan periferal (conical) yang berkaitan dengan peralihan dari satu paksi ke yang lain.

Dalam semua pergerakan ini, dua sendi terlibat - pergelangan tangan dan pergelangan tangan, yang secara fungsional membentuk satu gabungan gabungan - sendi tangan (articulatio manus). Barisan tulang carpal proximal dalam gabungan ini memainkan peranan cakera tulang.

Sepenuhnya terpisah daripada sendi lain tulang carpal adalah sendi tulang berbentuk kacang (articulatio ossis pisiformis), yang jarang berkomunikasi dengan lumen pergelangan tangan. Kapsul bebas daripada sendi ini menjadikannya mungkin untuk menggantikan tulang dalam arah distal-proksimal.

Sendi carpometacarpal (articulationes carpometacarpeae) adalah sendi tulang barisan distal pergelangan tangan dengan pangkal lima tulang metacarpal. Dalam kes ini, sendi ibu jari terpisah, dan baki empat sendi mempunyai rongga artikular dan kapsul. Kapsul artikular adalah taut, diperkuat oleh ligamen karpal-metacarpal dari bahagian belakang dan sawit. Rongga sendi berbentuk celah, terletak di arah melintang. Ia berkomunikasi dengan rongga sendi pertengahan melalui sambungan antara karpal.

II - V karpometacarpal sendi dalam bentuk dan fungsi tergolong dalam jenis sendi tidak aktif rata. Oleh itu, keempat tulang barisan kedua pergelangan tangan dan tulang metacarpal II - V sangat saling tegas dan secara mekanikal membentuk asas pepejal tangan.

Dalam pembentukan sendi karpometacarpal jari pertama (articulatio carpometacarpea pollicis), trapezium tulang dan tulang metacarpal pertama mengambil bahagian, permukaan articulating yang mempunyai bentuk pelana yang jelas dinyatakan. Kapsul sendi adalah percuma, dengan palmar dan terutama dari bahagian belakang diperkuat dengan tambahan ligamen berserabut. Sambungan itu secara anatomis dan berfungsi secara terpencil, pergerakan di dalamnya dilakukan sekitar dua paksi saling tegak lurus: sagittal, melalui asas I metacarpal, dan frontal, melalui tulang trapezium. Dalam kes ini, paksi hadapan terletak pada sudut tertentu pada satah hadapan. Di sekelilingnya adalah fleksi dan lanjutan ibu jari bersama dengan tulang metakarpal. Oleh kerana paksi putaran melangkah pada sudut dengan paksi struktur anggota atas, ibu jari, apabila bengkok, beralih ke arah sawit, menentang jari-jari lain. Di sekitar paksi sagittal, plumbum dibawa dan ibu jari dibawa ke jari telunjuk. Hasil daripada kombinasi pergerakan di sekitar dua paksi yang disebutkan dalam gerakan sendi, bulat mungkin.


Jari tulang jari

Sendar metacarpophalangeal (articulationes metacarpophalangeae) dibentuk oleh kepala tulang metacarpal dan fossae pangkal falang proksimal. Permukaan artikular kepala kepala tulang metacarpal mempunyai bentuk sfera, tetapi dari sisi ia dipotong dan meluas ke permukaan palmar. Rongga artikular falang proksimal adalah ellipsoid, mempunyai dimensi yang lebih kecil. Kapsul sendi adalah percuma, nipis, terutamanya pada permukaan dorsal, disokong oleh ligamen tambahan yang kukuh. Pada sisi medial dan sisi dari sendi-sendi ini, terdapat ligamen-lateral ligamen yang meluas dari lubang-lubang pada permukaan lateral kepala tulang metacarpal ke tubercle pada dasar-dasar falang proksimal. Dari permukaan palmar adalah ligamen palmar yang lebih tahan lama. Serat-serat mereka bersambung dengan lipatan-lipatan metacarpal melintang yang melintang. Tiga daripada ligamen terakhir, mereka menyambungkan kepala tulang pastern II - V, menghalang mereka daripada menyimpang ke sisi dan menguatkan asas pepejal tangan.

Bentuk sendi metacarpophalangeal adalah sfera, kecuali untuk sendi metacarpophalangeal ibu jari. Disebabkan perbezaan besar dalam saiz permukaan artikular kepala dan lubang, sendi mempunyai pergerakan yang besar, terutamanya dalam arah palmar. Sekeliling paksi hadapan, fleksi dan penyambungan sehingga 90 ° dibuat di dalamnya, sekitar paksi sagittal, jari dibawa ke kedua-dua belah (jumlah pergerakan satu jari ialah 45-50 °). Pergerakan pekeliling juga mungkin dalam sendi-sendi ini. Pergerakan di sekeliling paksi menegak di sendi-sendi ini tidak disedari kerana ketiadaan otot berputar.

Metacarpophalangeal joint of thumb (articulatio metacarpophalangea pollicis) adalah berbentuk blok. Permukaan artikular kepala metacarpal saya luas, dengan dua bukit yang tepat diucapkan pada permukaan palmar. Bahagian sendi bersama kapsul terdiri daripada dua ossikel sesak (lateral dan medial), satu permukaan yang menghadap rongga sendi dan ditutup dengan tulang rawan hyaline. Jumlah kelonggaran dalam sendi ini kurang daripada dalam sendi metacarpophalangeal II - V.

Sendi interphalangeal (articulationes interphalangeae manus) terletak di antara fungsional proksimal dan tengah, tengah dan distal jari kedua hingga ke kelima, dan juga antara fungsional proksimal dan distal jari pertama. Pembentukan sendi interphalangeal melibatkan: ketua fungsional proksimal atau tengah, yang mempunyai penampilan blok biasa, dan pangkal falang tengah atau distal, yang diwakili oleh lubang-lubang cetek dengan puncak di tengah. Kapsul sendi interphalangeal adalah luas, nipis dari bahagian belakang, diperkuat dari selebihnya oleh palmar dan ligamen sisi (ibu jari kadang-kadang mempunyai satu batang sesamoid di dalamnya). Ligamen sisi menyisihkan kemungkinan pergerakan sisi.

Sendi interphalangeal adalah penyekat biasa. Gerakan di dalamnya hanya dilakukan di sekitar satu paksi hadapan. Apabila ini berlaku, fleksi dan lanjutan daripada phalanges dalam jumlah 50-90 °.

Kerosakan pada ligamen anggota atas

Kerosakan pada ligamen anggota atas - sekumpulan kecederaan yang biasa, yang merangkumi kerosakan pada pergelangan tangan bahu putaran, merosakkan ligamen siku dan pergelangan tangan dan sendi kecil tangan. Salah satu kecederaan yang paling biasa dalam kumpulan ini adalah kerosakan pada pergelangan tangan bahu putaran dan kerosakan pada ligamen pergelangan tangan. Gejala bergantung kepada jenis kerosakan dan lokasinya. Ini terutamanya kesakitan, bengkak dan sekatan pergerakan sukarela di kawasan yang rosak. Kerosakan pada ligamen anggota atas didiagnosis oleh traumatologist. Untuk mengecualikan fraktur boleh dilantik oleh X-ray. Rawatan terdiri daripada penetapan bahagian yang terluka pada bahagian atas dengan menggunakan plaster.

Kerosakan pada ligamen anggota atas

Kerosakan pada ligamen anggota atas - sekumpulan kecederaan yang biasa, yang merangkumi kerosakan pada pergelangan tangan bahu putaran, merosakkan ligamen siku dan pergelangan tangan dan sendi kecil tangan.

Kerosakan kepada alat pemutar

Di bawah nama "manset putaran bahu" dalam traumatologi membayangkan sekumpulan tendon yang terletak di sendi bahu (tendon subskapularis, otot kecil, bulat, supraspinatus dan otot supraspinatus). Fungsi kumpulan tendon ini adalah untuk memastikan mobiliti dan kestabilan sendi bahu.

Kerosakan pada alat pemutar pemutar adalah salah satu kecederaan paling biasa dan teruk pada ligamen anggota atas. Ia mungkin sebahagian atau lengkap, traumatik atau degeneratif. Punca pecah traumatik alat pemutar berputar adalah ketegangan otot yang berlebihan ketika jatuh di lengan. Kurang biasa, tendon rosak disebabkan oleh tamparan langsung ke sendi bahu.

Kerosakan degeneratif pada tendon dapat terjadi bahkan dengan kecederaan kecil. Berbeza dengan pecah traumatik, penyebab utama dalam kes ini adalah perubahan dalam struktur tendon akibat gangguan trophic, microtraumas berulang atau kelemahan kongenital tisu penghubung.

Seorang pesakit dengan pecah alat pemutar mengadu sakit, paling sering di bahagian atas bahu, di kawasan lampiran tendon deltoid. Sekiranya berlaku kerosakan separa pada pukulan putaran bahu, pelbagai gerak di sendi dipelihara, rasa sakit akan bertambah buruk apabila lengan dipindahkan ke sisi. Dalam kes pecah penuh alat pemutar, pelbagai gerakan di sendi dikurangkan, pesakit mengalami kesukaran menaikkan lengan yang diluruskan.

Dengan pecah tendon yang lama, ketua humerus secara beransur-ansur "pergi" ke dalam keadaan subluxation. Membangunkan perubahan degeneratif dalam sendi bahu. Pergerakan tangan menjadi lebih terhad. Pecah dalam alat pemutar boleh menjadi rumit oleh kerosakan kepada saraf-saraf plexus brachial yang terletak berhampiran dan keradangan kantung tendon di bawah proses acromial skapula (subacromial bursitis).

Rawatan kecederaan pemutar cuff

Sekiranya berlaku kerosakan separa pada alat pemutar rotator, rawatan konservatif ditunjukkan - immobilization pada tayar pelepasan selama 3 minggu, terapi senaman dan terapi fizikal. Pemecahan lengkap alat pemutar rotator adalah petunjuk untuk operasi yang diikuti dengan pengenaan tayar penyongsang.

Kerosakan kepada tendon sendi siku

Bentuk kerosakan langka pada ligamen anggota atas. Sebagai peraturan, air mata dan air mata ligamen cagaran digabungkan dengan pecah kapsul sendi dan patah tulang belakang. Sendi siku bengkak, meningkat dalam jumlah disebabkan oleh pengumpulan darah. Dalam kedudukan sambungan, mobiliti sisi berlebihan ditentukan. Rawatan - tusukan sendi siku, immobilisasi tayar plaster belakang untuk tempoh 3 minggu, terapi senaman dan fisioterapi.

Kerosakan pada ligamen pergelangan tangan

Satu jenis kerosakan yang agak biasa terhadap ligamen anggota atas. Yang lebih biasa ialah kerosakan pada ligam lateral yang terletak di sebelah ulna. Penyebabnya adalah kejatuhan yang disokong pada lengan yang terentang. Mengungkap kesakitan semasa pergerakan, bengkak belakang dan sisi sendi.

Pergelangan tangan tetap selama satu minggu dengan pisau plaster. Kemudian menetapkan fisioterapi.

Kerosakan kepada ligamen saya metacarpophalangeal bersama

Tenggelam ligamen sendi metacarpophalangeal yang terletak di pangkal ibu jari berlaku apabila kesan, daya yang diarahkan sepanjang paksi jari (pukulan ke jari atau jatuh dengan penekanan pada jari lurus). Pesakit mengadu kesakitan di pangkal jari, yang diperparah oleh pergerakan, terutama ketika menggerakkan jari ke sisi. Kawasan kerosakan bengkak.

Rawatan adalah bahawa traumatologist membetulkan jari dengan tayar plaster selama 10 hari. Kemudian menetapkan fisioterapi.

Kerosakan pada ligamen sisi sendi interphalangeal

Punca kecederaan biasanya menjadi pergerakan sisi tajam atau ganas jari. Pesakit mengadu sakit semasa pergerakan dan bengkak di kawasan kerosakan. Rawatan - tayar gypsum untuk tempoh 10 hari, fisioterapi.

Sendi dan ligamen tali pinggang bahu dan bahagian atas badan

Sendi tali pinggang bahu memberikan kebebasan bergerak tangan manusia. Ligamen anggota atas memberikan syarat untuk batasan pergerakan dalam ciri-ciri anatomi. Kami menawarkan kepada anda bahan di mana ia diterangkan dengan terperinci mengenai struktur anatomi pada bahagian atas bahu bahu, ciri-ciri fungsinya. Semua sendi anggota atas manusia diperiksa.

Sendi-sendi pada bahagian atas bahagian atas (ikat pinggang bahu) menyambungkan tulang selangka dengan sternum dan scapula, membentuk sendi sternoclavicular dan acromioclavicular.

Sendi Sternoclavicular

Sendi sternoclavicular adalah rata, multiaxial, dibentuk oleh permukaan artikular tulang belakang tulang belakang dan takik clavicle dari sternum handle. Bentuk permukaan artikular tulang yang diartikulasikan di dalamnya mendekati pelana. Di antara permukaan artikular terdapat cakera artikular, di sepanjang pinggiran tumbuh bersama dengan kapsul dan membahagi rongga artikular ke dalam dua ruang. Kapsul sendi nipis diperkuat oleh ligamen sternoclavicular anterior dan posterior, yang ditenun ke dalam membran berserabut kapsul sendi di hadapan dan belakang. Terdapat juga ligamen interclavikular yang menyambung hujung sternal kedua-dua clavicles, dan ligamen kosoklavikular terletak laterally pada jarak dari sendi.

Grudinoklyuchichny tiga paksi bersama. Dalam sendi adalah pelbagai pergerakan terhad. Sehubungan itu, tiga paksi di dalam sendi boleh dilakukan pergerakan ke hadapan dan ke belakang, menaikkan dan menurunkan, serta beberapa putaran. Di samping itu, gerakan pekeliling adalah mungkin, di mana hujung acromial clavicle menggambarkan elips.

Sendi Acromioclavicular

Sendi acromioclavicular adalah rata, multiaxial, menyambungkan tulang selangka dengan skapula. Sendi diperkuat dengan ligamen coraco-clavicular kuat yang berjalan dari proses corakoid skapula ke permukaan bawah clavicle. Skapula yang relatif kepada klavikula boleh menghasilkan putaran sekitar paksi sagittal melalui sendi, serta pergerakan kecil di sekitar paksi menegak dan melintang. Oleh itu, pergerakan pada sendi acromioclavicular mungkin sekitar tiga paksi, tetapi amplitud pergerakan ini tidak penting.

Bungkus bilah bahu

Sebagai tambahan kepada sebatian ini, di peringkat tali pinggang atas kaki, berkas berserabut dibezakan - ligamen ligamentum sendiri: coraco-acromia, ligamen melintang atas dan bawah dari scapula. Yang pertama mempunyai bentuk plat segitiga, yang terbentang dalam bentuk kubah di atas sendi bahu di antara bahagian atas akromion dan proses corakoid dari scapula. Ligamen melindungi sendi bahu dan mengambil bahagian dalam mengehadkan gerakan di dalamnya semasa penculikan bahu. Ligament melintang atas skapula merebak di atas takik skapula, dan yang lebih rendah terletak di antara pangkal bahu proses skapula dan tepi rongga artikularnya.

Struktur dan ligamen sendi bahu manusia

Sendi bahagian bebas dari bahagian atas menyambungkan tulang-tulang dengan satu sama lain dan dengan ikat pinggang atas, membentuk bahu, siku, pergelangan tangan dan sendi-sendi lain.

Struktur sendi bahu manusia adalah sfera, multiaxial, dibentuk oleh kepala humerus dan rongga artikular skapula. Permukaan artikular pada kepala humeral adalah sfera, dan rongga artikular dari scapula adalah fossa yang rata. Permukaan kepala humeral kira-kira 3 kali lebih besar daripada permukaan rongga artikular skapula, yang dilengkapi dengan bibir artikular. Artikular: bibir, yang dilekatkan pada tepi rongga artikular, meningkatkan permukaan, kelengkungan dan kedalamannya, serta kesesuaian permukaan artikular pada sendi bahu.

Kapsul artikular pada sendi bahu adalah saiz tipis dan besar, bermula berhampiran bibir artikular dan dilampirkan pada leher anatomi humerus. Lapisan dalaman kapsul (membran sinovia) merebak di seluruh tulang di antara tulang hump humerus, membentuk vagina synovial antara cortikal sekitar tendon kepala panjang bisep bahu. Kapsul sendi yang diperkuat oleh ligamen coraco-humeral, yang meluas dari proses corakoid skapula, ditenun ke kapsul sendi dan dilekatkan pada tubercle besar humerus.

Tiada ligamen yang dibangunkan bersama sendi pleura, kapsul bebas, perbezaan besar dalam saiz permukaan yang diartikulasikan menyumbang kepada pergerakan yang besar dalam sendi bahu, yang berlaku di sekitar tiga paksi saling bertentangan: melintang, sagittal dan menegak. Di sekeliling paksi sagittal, penculikan bahu dan penambahan berlaku, di sekitar pergerakan lurus ke hadapan (lenturan) dan ke belakang (lanjutan), di sekitar paksi menegak - beralih ke dalam dan ke luar, iaitu pronation and supination. Di samping itu, pergerakan bulat adalah mungkin dalam sendi bahu (peredaran). Pergerakan di sendi bahu sering digabungkan dengan pergerakan kancing bahagian atas badan. Akibatnya, anggota atas yang lebih panjang boleh dijelaskan kira-kira hemisfera. Walau bagaimanapun, penculikan anggota atas atas paras mendatar dihalang oleh tubercle besar humerus dalam ligamen coracoacromic.

Struktur dan ligamen sendi siku

Struktur sendi siku lebih kompleks, pada hakikatnya ia menyekat, uniaxial dengan artikulasi tiga tulang: humeral, siku dan radial. Dalam sendi siku, tiga sendi dibezakan: bahu-humeral, bahu humeral, dan radioulnar proksimal, yang mempunyai satu kapsul sendi bersama dan satu rongga sendi, dengan itu mewakili sendi kompleks. Sambungan bahu adalah halangan, uniaxial, dibentuk oleh artikulasi blok humerus dan takik setengah lunar ulna ulna. Paksi putaran sendi ini melintang. Gabungan humeral adalah sfera, adalah gabungan kepala condyle humerus dan fossa artikular kepala tulang radial. Sendi radioulnar proksimal adalah silinder, uniaxial, dibentuk oleh artikulasi lilitan artikular kepala radial dan takik radial ulna.

Kapsul artikular sendi siku (biasa kepada ketiga sendi) diperkuat oleh tiga ligamen sendi siku. Ligma cagaran ulnar meluas dari epicondyle medial humerus ke pinggir blok seperti takuk ulna. Cagaran ligamen radial tebal dan kukuh, bermula pada epicondyle sisi humerus, dan terbahagi kepada dua rasuk (depan dan belakang), meliputi leher jejari ke dalam gelung dan melekat pada bahagian depan dan tepi belakang takuk jejari tulang hasta dengan satu bundle radius anulus. Yang kedua meliputi leher tulang radial dan memegangnya berhampiran permukaan sisi siku.

Dalam sendi siku, kerana struktur, fleksi dan lanjutan khasnya, pronasi dan supian adalah mungkin. Blok bahu mempunyai arka sebanyak 320 °, dan pemotongan tulang blok seperti tulang ular adalah 180 °. Oleh itu, magnitud mobiliti di sekitar paksi melintang di dalam sendi bahu (sendi bahu), iaitu fleksi dan pelanjutan lengan bawah, adalah 140 ° (320 ° -180 ° = 140 °). Sumbu vertikal sendi humeral-humeral, di mana pronation dan supaminasi lengan bawah mungkin, melalui pusat condyle humerus, pusat kepala radial dan (distally) pusat kepala tulang ulnar. Amplitud pergerakan semasa pronation dan supaminasi lengan bawah adalah lebih kurang 140 °. Sekitar paksi menegak dalam sendi radioulnar proksimal adalah putaran tulang radial, dan dengannya berus. Pergerakan berlaku secara bersamaan dalam sendi radiulus proksimal dan distal.

Sendi lengan

Dan sekarang perhatikan secara terperinci sendi penting lengan bawah. Tulang-tulang lengannya saling berhubungan dengan sendi yang berterusan dan tidak berterusan. Membran bersambung pada lengan adalah sambungan berterusan. Sendi sendi tulang lengan bawah adalah sendi radiopulmonari proksimal (ia adalah sebahagian daripada sendi siku dan diterangkan di atas) dan sendi radioulnar distal. Sendi radioulnar distal dibentuk oleh artikulasi lilitan artikular kepala tulang ulnar dan takik ulnar tulang radial.

Sendi radiolnar proksimal dan distal adalah bentuk silinder dan membentuk satu gabungan bersama. Dalam sendi-sendi ini, pergerakan di sekeliling paksi membujur (menegak) yang sama melalui tulang-tulang radial dan ulna mungkin. Semasa pergerakan ini (pronation and supination), ulna tetap bergerak, tulang radial berputar di dekatnya. Dalam kedudukan suplementasi, kedua-dua tulang selari dengan satu sama lain, dalam kedudukan pronation, radius melintasi tulang ulnar.
. Secara purata, jumlah pergerakan ini adalah 140 °.

Tulang dan ligamen sendi pergelangan tangan disertai dengan gambar

Lihatlah pergelangan tangan di dalam gambar - ini adalah kompleks, ellipsoidal, biaxial yang terbentuk oleh permukaan artikular carpal tulang radial (sebelah medial), cakera artikular segi tiga dan permukaan artikular pada baris pergelangan tangan pertama (proximal): skrip, separa lunar, segitiga. Pergerakan di pergelangan tangan dilakukan di sekitar dua paksi: frontal transverse (flexion, extension) dan sagittal (penculikan, penambahan). Pronation dan supaminasi tangan berlaku bersama-sama dengan pergerakan lengan bawah nama yang sama, iaitu dengan pergerakan tulang radial, yang merupakan lanjutan tangan di lengan bawah. Pergerakan pasif kecil watak putaran pada sendi pergelangan tangan masih mungkin (oleh 10-12 °), tetapi ia berlaku disebabkan oleh keanjalan rawan artikular dan gabungan pergerakan di sekitar ini bersama dua paksi. Di samping itu, dalam pergelangan tangan mungkin ada pergerakan bulat yang sedikit (peredaran). Pergerakan dalam sendi karpal berkait rapat dengan pergerakan dalam sendi karpal dan mezhapyastnom. Tulang-gelang pergelangan tangan membentuk beberapa senyawa yang berfungsi lagi, suatu gambaran yang, disertai dengan foto, boleh didapati di bawah:

Ligamen sendi pergelangan tangan memberikan kebebasan pergerakan dengan sekatan pesawat mereka untuk mengelakkan dislokasi dan keseleo.

Sendi pergelangan tengah terletak di antara tulang-tulang barisan pergelangan tangan pertama dan kedua. Permukaan yang menggambarkan sendi ini mempunyai konfigurasi yang kompleks. Sesetengah pengarang menganggapnya hampir dua permukaan sfera ke atas dan ke bawah, menghasilkan sendi yang agak serupa dengan blok. Sambungan itu berbentuk S. Sendi Mezapyasta terletak di antara tulang individu pergelangan tangan. Mereka terbentuk dengan menghadap ke permukaan masing-masing tulang yang diartikulasikan.

Pergelangan tangan, pergelangan tangan tengah dan mezhzapyastny sendi menguatkan ligamen. Peralatan ligamen berus sangat rumit. Ligamen terletak di palmar, permukaan dorsal, medial dan sisi pergelangan tangan, serta antara tulang individu pergelangan tangan. Kapsul artikular dari pergelangan tangan dari sisi radial diperkukuhkan oleh ligamen radial cagaran pergelangan tangan, yang berlari dari proses styloid tulang radial ke tulang scaphoid. Terletak di sisi ulnar, ligamen cengkerik ulnar pergelangan tangan itu terbentang di antara proses ulloin ulna, di satu pihak, dan tulang trihedral dan kacang berbentuk kacang di sisi lain. Pada palmar dan permukaan belakang pergelangan tangan adalah palmar dan ligamen radiokarpal dorsal. Pergelangan tangan tengah dan mezhzapyastnye menguatkan ligamen palmar dan dorsal. Di atas permukaan palmar pada ligamen berseri pergelangan tangan dan palmar interzapyastnye ligamen, dan di belakang - ligamen dorsalalapal.

Sendi kecil tangan

Untuk memastikan pergerakan jari dan perkembangan kemahiran motor halus, ada pelbagai sendi kecil yang menyambungkan tulang telapak tangan dan jari. Semua sendi tangan mempunyai alat ligamen mereka sendiri dan dikelilingi oleh otot-otot kecil.

Carpometacarpal joint

Sendi karpal-metacarpal dibentuk oleh permukaan artikular distal pada baris kedua tulang pergelangan tangan dan permukaan artikular dari pangkal tulang metacarpal. Carpal-metacarpal sendi II - V - rata, perlahan bergerak. Dari bahagian belakang dan kelapa kapsul sendi ini diperkuat dengan ligamen yang kuat. Ini adalah ligamen karpal-metacarpal dorsal dan ligamen karpal-metacarpal palmar. Dalam sendi-sendi ini, mungkin untuk slip 5-10 ° ke satu pihak atau yang lain.

Pengecualian adalah pergelangan tangan-metacarpal jari tangan ibu jari. Ini adalah sendi biaxial pelana biasa. Ia dibentuk oleh permukaan artikular Kostitrapii dan asas I metacarpal. Sambungan itu secara anatomis terpencil dari sendi karpal-metacarpal lain dan mempunyai pergerakan yang ketara. Sendiri ini mempunyai dua paksi pergerakan saling tegak lurus: sagittal dan frontal (melintang). Flexure dan pelanjutan ibu jari berlaku di sekitar paksi melintang. Kerana kenyataan bahawa paksi melintang berada pada sudut tertentu pada satah hadapan, ibu jari, apabila bengkok, beralih ke arah sawit, menentang jari-jari lain. Pergerakan belakang adalah kepulangan ibu jari ke kedudukan asalnya. Oleh kerana ibu jari yang menentang semua jari lain, kemungkinan menggenggam pergerakan tangan sangat meningkat. Sekitar paksi sagittal, ibu jari dibawa dan ditarik balik ke jari indeks. Dalam pergerakan bersama, ini juga mungkin disebabkan oleh kombinasi pergerakan di sekitar kedua-dua paksi ini.

Disebabkan fakta bahawa tulang pergelangan tangan distal dan empat (II-V) tulang metacarpus relatif kepada satu sama lain tidak aktif, mereka digabungkan menjadi satu unit berfungsi - asas pepejal tangan.

Sendi Metacarpophalangeal

Sendi metacarpophalangeal adalah sfera, multiaxial, dibentuk oleh permukaan artikular kepala ketiak metacarpal dan pangkal falang proksimal. Sendi metacarpophalangeal di sisi disokong oleh ligamen cagaran. Di bahagian kelapa kapsul sendi ini diperkuat serat ligamen palmar. Pergerakan di sendi-sendi ini dilakukan sekitar tiga paksi saling serentak: fleksi dan lanjutan, penambahan, dan penculikan, serta gerakan bulat (circumduction). Dalam sendi ini, hanya pronasi pasif dan supinasi yang mungkin. Pergerakan aktif berbanding dengan paksi membujur tidak dapat dijalankan kerana kekurangan otot yang dapat memberikan pergerakan ini, serta disebabkan adanya ligamen yang mengehadkan gerakan-gerakan ini. Membengkokkan dan lanjutan dalam sendi metacarpophalangeal boleh dilakukan sehingga 90-100 °, penculikan dan penambahan - 45-50 °.

Sendi interphalangeal tangan

Sendi interphalangeal tangan dibentuk oleh kepala dan pangkal falang bersebelahan, sendi berbentuk blok, paksi tunggal mereka meluas melintang. Sekitar paksi ini adalah fleksi dan lanjutan yang mungkin. Sendi interphalangeal proksimal, yang terletak di antara falang proksimal dan tengah, mempunyai pergerakan 110-120 ° apabila membongkok lanjutan, dan pergerakan distal adalah 80-90 °. Semua sendi interphalangeal diperkuat dengan ligamen cagaran yang jelas yang terletak pada permukaan lateral dan ligamen palmar di sisi palmar. Ligamen ini tidak menghalang perpanjangan dan lanjutan daripada phalanges, tetapi menghalang gerakan mereka ke sisi.

Ligamen dan sendi meja kaki atas

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya berjuang dengan kesakitan pada sendi?

Ketua Institut: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi anda dengan mengambil 147 rubel setiap hari setiap hari.

Sistem muskuloskeletal diwakili oleh bahagian aktif dan pasif. Sendi lelaki adalah asas pergerakannya. Oleh itu, kita perlu mengenali struktur dan klasifikasi mereka. Sains yang mengkaji penyatuan tulang disebut arthrology.

Sendi adalah sendi bergerak dari permukaan tulang, dikelilingi oleh beg pelindung khas di mana terdapat cecair artikular. Seperti minyak dalam enjin kereta, cecair sinovial tidak membenarkan tulang menggosok. Setiap sendi mempunyai permukaan artikular dan sambungan mudah alih mereka.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Tetapi ada bentuk sendi yang tetap atau tidak aktif dan dengan usia boleh menjadi tenunan tulang. Mereka terletak di pangkal tengkorak, dan mengetatkan tulang pelvis. Ini berlaku apabila seseorang melewati perkembangan terakhirnya, dan tubuh memulakan proses penuaan.

Anatomi dan pergerakan sendi

Setiap pergerakan dalam kehidupan seseorang dikawal oleh sistem saraf pusat, maka isyarat dihantar ke kumpulan otot yang diperlukan. Sebaliknya, ia memacu tulang yang diingini. Bergantung pada kebebasan pergerakan paksi sendi, satu tindakan dilakukan dalam satu arah atau yang lain. Rawan permukaan artikular meningkatkan kepelbagaian fungsi pergerakan.

Peranan penting dimainkan oleh kumpulan otot yang menyumbang kepada pergerakan sendi. Ligamen terdiri daripada kain padat, mereka memberikan kekuatan dan bentuk tambahan. Pembekalan darah melalui saluran arteri utama rangkaian arteri. Arteri besar membentuk arteriol dan kapilari, membawa nutrien dan oksigen ke dalam artikulasi dan tisu periartikular. Aliran keluar berlaku melalui sistem vena saluran darah.

Terdapat tiga arahan utama pergerakan, mereka menentukan fungsi sendi:

 1. Paksi Sagittal: melaksanakan fungsi plumbum;
 2. Paksi menegak: melaksanakan fungsi supaan - pronation;
 3. Paksi hadapan: melaksanakan fungsi perpanjangan - lanjutan.

Struktur dan bentuk sendi dalam bidang perubatan boleh dibahagikan dengan mudah ke dalam kelas. Klasifikasi bersama:

 • Uniaxial. Jenis blok (falanges jari), sendi silinder (sendi siku radial).
 • Biaxial. Bersadur bersama (carpal-metacarpal), jenis ellipsoid (ray-carpal).
 • Multiaxial. Sendi bulat (pinggul, bahu), jenis rata (sternoclavicular).

Jenis sendi

Untuk kemudahan, semua sendi tubuh manusia boleh dibahagikan kepada jenis dan jenis. Bahagian yang paling popular adalah berdasarkan struktur sendi seseorang, selalunya ia boleh didapati dalam bentuk meja. Klasifikasi jenis sendi manusia individu dibentangkan di bawah:

 • Putaran (jenis silinder). Asas fungsi pergerakan di sendi adalah supinasi dan pronation sekitar satu paksi menegak.
 • Jenis pelana. Artikulasi merujuk kepada jenis sambungan ini, apabila permukaan akhir tulang duduk di antara satu sama lain. Jumlah pergerakan berlaku sepanjang paksi sepanjang penamatannya. Selalunya ada sendi-sendi sedemikian di dasar kaki atas dan bawah.
 • Jenis sfera. Struktur sendi diwakili oleh bentuk cembung kepala pada satu tulang dan berongga pada yang lain. Artikulasi ini merujuk kepada sendi pelbagai paksi. Pergerakan di dalamnya adalah yang paling mudah alih dari semua, dan juga yang paling bebas. Ia muncul di dalam badan seseorang dengan sendi pinggul dan bahu.
 • Kompleks bersama. Pada manusia, ia adalah sendi yang sangat rumit yang membentuk kompleks dari badan dua atau lebih sendi sederhana. Di antara mereka, lapisan bersama (meniskus atau cakera) diganti pada ligamen. Mereka memegang tulang satu berhampiran yang lain tanpa membenarkan pergerakan ke sisi. Jenis sendi: patella.
 • Gabungan sendi. Sambungan ini terdiri daripada gabungan beberapa bentuk yang berbeza dan terpisah dari satu sama lain sendi yang melaksanakan fungsi bersama.
 • Amphiartrosis, atau sendi yang ketat. Termasuk sekumpulan sendi kuat. Permukaan artikular mendadak mengehadkan pergerakan di sendi untuk ketumpatan yang lebih besar, pergerakan ini tidak praktikal. Dalam tubuh manusia dibentangkan di mana tidak ada keperluan untuk pergerakan, tetapi memerlukan kubu untuk fungsi pelindung. Sebagai contoh, sendi sakral vertebra.
 • Jenis rata. Pada manusia, bentuk sendi ini diwakili oleh licin, tegak lurus ke permukaan bersama dalam beg artikular. Paksi putaran boleh dilakukan di sekeliling semua pesawat, yang dijelaskan oleh perbezaan saiz yang tidak penting dari permukaan yang mengartikulasikan. Ini adalah tulang pergelangan tangan, sebagai contoh.
 • Jenis Condylar. Anatomi sendi adalah berdasarkan kepada kepala (condyle), struktur yang sama dengan elips. Ini adalah sejenis bentuk peralihan antara blok dan jenis ellipsoid struktur sendi.
 • Jenis blok Sambungan di sini adalah proses silindris yang terletak pada rongga dasar pada tulang dan dikelilingi oleh beg artikular. Ia mempunyai sambungan yang lebih baik, tetapi kurang mobiliti paksi daripada jenis sambungan sfera.

Klasifikasi sendi agak rumit, kerana terdapat banyak sebatian dalam tubuh dan mereka mempunyai pelbagai bentuk, melakukan fungsi dan tugas tertentu.

Tulang kranial

Tengkorak manusia mempunyai 8 pasangan dan 7 tulang yang tidak berpasangan. Mereka saling berkaitan dengan jahitan sutur padat, kecuali tulang rahang bawah. Perkembangan tengkorak terjadi ketika tubuhnya tumbuh. Pada bayi baru lahir, tulang bumbung tengkorak diwakili oleh tisu tulang rawan, dan lipit masih kelihatan seperti sendi. Dengan usia, mereka menjadi lebih kuat, dengan lancar beralih ke tisu tulang pepejal.

Tulang bahagian depan bersebelahan antara satu sama lain dengan lancar dan dihubungkan dengan lipit halus. Sebaliknya, tulang di kawasan otak disambungkan dengan jahitan bersisik atau berseri. Rahang bawah dipasang pada pangkal tengkorak oleh sendi gabungan, elips, kompleks, biaxial, gabungan. Yang membolehkan pergerakan rahang pada ketiga-tiga jenis paksi. Ini disebabkan oleh proses makan sehari-hari.

Sendi tulang belakang

Tulang belakang terdiri daripada vertebra, yang membentuk artikulasi antara mereka dengan tubuh mereka. The Atlant (vertebra pertama) dilampirkan ke dasar tengkorak dengan bantuan condylles. Ia serupa dalam struktur ke vertebra kedua, yang dipanggil epistopia. Bersama-sama mereka mewujudkan mekanisme unik yang unik untuk manusia. Ia menyumbang kepada selekoh dan pergantian kepala.

Klasifikasi sendi kawasan torasik diwakili oleh dua belas vertebra, yang dengan bantuan proses spinous dilampirkan satu sama lain dan dengan tulang rusuk. Proses-proses artikular diarahkan secara depan, untuk artikulasi yang lebih baik dengan tulang rusuk.

Wilayah lumbar terdiri daripada 5 badan vertebra besar, yang mempunyai pelbagai jenis ligamen dan sendi. Dalam bahagian ini, hernia intervertebral berlaku paling kerap disebabkan oleh beban yang tidak normal dan perkembangan otot yang lemah di kawasan ini.

Seterusnya, ikuti jabatan-jabatan coccygeal dan sakral. Dalam keadaan intrauterin, mereka adalah tisu tulang rawan yang dibahagikan kepada sejumlah besar bahagian. Pada minggu kedelapan mereka bergabung, dan pada minggu kesembilan mereka mula menjadi jelas. Pada usia 5-6 tahun, jabatan coccygeal mula mengeras.

Sepenuhnya tulang belakang di rantau sakral dibentuk oleh 28 tahun. Pada masa ini, vertebra berasingan akan tumbuh bersama dalam satu bahagian.

Struktur sendi tali pinggang kaki yang lebih rendah

Kaki manusia terdiri daripada banyak sendi, baik besar dan kecil. Mereka dikelilingi oleh sejumlah besar otot dan ligamen, mempunyai rangkaian darah dan limfa yang dikembangkan. Struktur anggota bawah:

 1. Kaki mempunyai banyak ligamen dan sendi, di mana sendi pinggul berbentuk bola yang paling bergerak. Ia adalah gimnas kecil zaman kanak-kanak dan gimnas mula berkembang dengan yakin. Kumpulan terbesar di sini - kepala femoral. Pada masa kanak-kanak, dia luar biasa terbentang, dan inilah sebabnya untuk usia pertengahan gimnastik pertandingan. Pada peringkat awal pembentukan pelvis, tulang iliac, pubic dan ischial dibentangkan. Mereka disambungkan pada mulanya oleh sendi ikat pinggang kaki bawah ke dalam cincin tulang. Hanya dengan usia 16-18 tahun mereka akan menjadi tulang belakang dan berkembang menjadi satu tulang pelvis.
 2. Dalam bidang perubatan, struktur yang paling sukar dan sukar ialah lutut. Ia terdiri daripada tiga tulang sekaligus, yang terletak di bahagian dalam sendi dan ligamen. Kapsul sendi lutut itu sendiri membentuk satu siri beg sinovial yang terletak di sepanjang seluruh jajaran otot dan tendon bersebelahan yang tidak berkomunikasi dengan rongga sendi itu sendiri. Ligamen yang terletak di sini dibahagikan kepada mereka yang memasuki rongga sendi dan mereka yang tidak memilikinya. Pada asasnya, lutut adalah condyle. Apabila ia memperoleh kedudukan yang lurus, ia sudah berfungsi sebagai jenis blok. Apabila pergelangan kaki bengkok, pergerakan putaran sudah berlaku di dalamnya. Sendi lutut mendakwa gelaran sendi yang paling kompleks. Pada masa yang sama, ia perlu dijaga dengan berhati-hati, tidak bersemangat dengan beban yang terlalu banyak pada kaki kita, kerana sangat sukar untuk memulihkannya, dan dalam tahap tertentu, ia bahkan mustahil.
 3. Menyentuh sendi buku lali, perlu diingat bahawa ligamen terletak pada permukaan lateralnya. Ia menghubungkan sebilangan besar tulang besar dan kecil. Pergelangan kaki adalah jenis blok di mana pergerakan skru mungkin. Jika kita bercakap tentang kaki itu sendiri, maka ia dibahagikan kepada beberapa bahagian, dan tidak mewakili sebarang sendi artikular kompleks. Dalam komposisinya, ia mempunyai sambungan berbentuk blok yang biasa terletak di antara asas-asas falang jari. Kapsul artikular ini bebas dan terletak di sepanjang tepi rawan artikular.
 4. Kaki dalam kehidupan seseorang adalah subjek tekanan harian, dan juga mempunyai kesan redaman penting. Ia terdiri daripada banyak sendi kecil.

Struktur sendi tali pinggang atas kaki

Lengan dan tangan termasuk banyak sendi dan ligamen yang mampu mengawal tindakan dan kemahiran motor yang paling halus dari pergerakan terkecil. Salah satu sendi yang paling sukar di sini adalah bahu. Ia mempunyai banyak pengikat dan menyusun ligamen, yang merupakan satu kompleks. Tiga utama ligamen utama, yang bertanggungjawab untuk penculikan, penambahan, mengangkat tangan ke sisi, anterior dan ke atas.

Meningkatkan lengan di atas bahu, menggerakkan otot dan ligamen kuku. Bahu disambungkan ke bilah bahu dengan ligamen berserat yang kuat, yang membolehkan seseorang melakukan pelbagai tindakan kompleks dan sukar dengan berat.

Klasifikasi sendi siku sangat serupa dalam struktur untuk pembinaan sendi lutut. Termasuk tiga sendi, dikelilingi oleh satu pangkalan. Kepala di pangkal tulang di sendi siku ditutupi dengan tulang rawan hyaline, yang meningkatkan luncuran. Dalam rongga sendi tunggal, terdapat penghalang kepenuhan pergerakan. Oleh sebab sendi siku terlibat dalam pergerakan humerus dan tulang siku, pergerakan sisi tidak dilaksanakan sepenuhnya. Mereka terhalang oleh ligamen cagaran. Membran interosseous dari lengan bawah berpartisipasi dalam pergerakan sendi ini. Saraf dan saluran darah mengalir ke hujung tangan.

Asal dari lampiran otot pergelangan tangan dan pergelangan tangan diambil berhampiran sendi pergelangan tangan. Banyak ligamen tipis mengawal motilitas pergerakan dari belakang tangan dan sisi.

Orang sendi ibu jari yang diwarisi dari monyet. Anatomi manusia serupa dengan struktur saudara purba kita dengan sendi ini. Secara anatomi, ia disebabkan oleh refleks yang menggenggam. Sendi tulang ini membantu berinteraksi dengan banyak objek alam sekitar.

Penyakit sendi

Pada manusia, sendi adalah mungkin penyakit paling kerap terkena. Antara mitologi utama adalah perlu untuk membezakan hypermobility. Ini adalah proses di mana terdapat peningkatan tulang sendi yang melampaui paksi yang dibenarkan. Terdapat lekukan yang tidak diingini, yang membolehkan artikulasi untuk membuat pergerakan yang mendalam, yang sangat buruk untuk tisu bersebelahan dengan kepala tulang. Pergerakan seperti ini berlaku, selepas beberapa ketika, untuk ubah bentuk permukaan sendi. Penyakit ini diwarisi, bagaimana, doktor dan saintis masih belum tahu.

Hypermobility sering dikesan pada kanak-kanak perempuan dan ditentukan secara genetik. Ia membawa kepada ubah bentuk tisu penghubung dan, di atas semua, sendi tulang.

Dengan jenis penyakit ini, tidak disyorkan untuk memilih pekerjaan di mana anda perlu berada dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama. Di samping itu, adalah perlu untuk mendapatkan sukan dengan berhati-hati, kerana terdapat risiko pembesaran ligamen yang lebih besar. Yang, seterusnya, berakhir dengan vena varikos atau arthrosis.

Penyetempatan penyakit yang paling kerap berlaku:

 1. Penyakit tali pinggang bahu sering berlaku pada orang dewasa, terutamanya di kalangan mereka yang biasa mencari pendapatan melalui tenaga kerja keras. Di zon kritikal juga orang yang sering pergi ke gym. Selanjutnya, usia tua disertai oleh sakit di bahu (bahu restart) dan osteochondrosis tulang belakang serviks. Doktor sering mencari orang dengan osteoarthritis atau arthritis sendi bahu dalam kategori ini.
 2. Penyakit siku juga sering diganggu oleh atlet (epicondylitis). Oleh usia tua, sendi manusia mengalami ketidakselesaan dan pergerakan terhad. Mereka disebabkan oleh kecacatan osteoartritis, arthritis dan keradangan otot lengan. Oleh itu, perlu ingat tentang ketepatan teknik dan masa pendudukan.
 3. Sendi tangan, jari dan tangan tertahan pada keradangan dalam rheumatoid arthritis. Manifestasi sindrom penyakit "sarung tangan ketat." Ciri ini adalah kekalahan kedua-dua tangan (polyarthritis). Kes-kes arthrosis dengan lesi tendon akut berlaku dalam profesi yang berkaitan dengan kemahiran motor halus: pemuzik, perhiasan, serta orang-orang yang menaip teks pada keyboard pada waktu yang lama.
 4. Di kawasan pinggul, coxarthrosis paling sering diasingkan. Penyakit ciri pada orang tua adalah osteoporosis (melembutkan struktur femur). Bursitis dan tendinitis sendi pinggul ditemui di kalangan pelari dan pemain bola sepak.
 5. Penyakit di lutut dikesan di kalangan semua golongan umur, kerana ini adalah kompleks yang sangat kompleks. Memulihkannya dalam 90% kes adalah mustahil tanpa campur tangan pembedahan, yang pada gilirannya tidak menjamin penyembuhan lengkap kompaun ini.
 6. Ciri-ciri pergelangan kaki adalah arthrosis dan subluxation. Patologi adalah profesional di kalangan penari, wanita yang sering menggunakan tumit tinggi. Osteoarthritis memberi kesan kepada orang yang mempunyai obesiti.

Sendi yang sihat adalah kemewahan pada masa kita, yang sukar untuk diperhatikan sehingga seseorang menghadapi masalah mereka. Apabila setiap pergerakan dalam sendi tertentu dilakukan dengan rasa sakit, maka seseorang dapat memberi banyak manfaat untuk memulihkan kesihatan.

Kehidupan manusia sukar dibayangkan tanpa pergerakan yang tepat dan yakin. Menyentuh mana-mana profesion di mana kemahiran fizikal seseorang terlibat, seseorang harus memberi penghormatan kepada bantuan sendi dan ligamen. Mereka diaktifkan secara refleks, dan kita hampir tidak pernah melihat bagaimana pergerakan yang sedikit menentukan nasib kita, dari memandu kereta menjadi operasi pembedahan yang rumit. Dalam semua ini, kami dibantu oleh sendi yang dapat mengubah kehidupan seperti yang anda inginkan.