Utama / Lebam

Struktur vertebra serviks manusia

Tulang serviks termasuk tujuh vertebra. Mereka melindungi saraf tunjang, menyokong tengkorak dan menyertai pergerakan.

Di antara tujuh tulang belakang serviks, bahagian bawah lima kelihatan sama, walaupun struktur ketujuh agak berbeza. Vertebra serviks pertama (atlas) dan vertebra serviks kedua (paksi) mempunyai bentuk yang sangat istimewa yang memastikan fungsi utama mereka - sambungan lajur vertebra dengan tengkorak.

Vertebra serviks biasa

Bahagian ketiga hingga ke serviks leher keenam mempunyai bentuk yang tipikal dan terdiri dari dua bahagian utama: badan vertebra menghadap ke hadapan dan lengkung vertebra terletak di belakang badan. Di antara badan dan gerbang terdapat pembukaan tulang belakang, yang, bersama dengan bukaan lain tulang belakang, menyertai pembentukan saluran tulang belakang. Badan vertebra serviks lebih kecil pada ukuran berbanding dengan vertebra lain dan dalam bentuk mendekati silinder.

Kaki tulang belakang, dengan bantuan arka dilampirkan pada badan vertebra, mempunyai keratan (takik) pada permukaan atas dan bawah. Di dalamnya saraf tulang belakang. Plat tulang nipis, memanjangkan dari kaki belakang tulang belakang dan menggabungkan antara satu sama lain, membentuk satu perpecahan proses spinous yang tidak berpasangan pada akhir.

Pada arka vertebra pada setiap sisi ada proses transversal. Mereka adalah tempat lampiran otot yang memberikan pergerakan leher dan kepala, dan mengandungi lubang-lubang di mana saluran darah berlalu.

Kerosakan kepada vertebra serviks

Pemindahan vertebra serviks sentiasa sangat berbahaya, sebarang ketidakstabilan di kawasan ini boleh menyebabkan persimpangan tali tulang belakang lembut dengan permukaan tajam vertebra serviks.

Otot diafragma, yang menyediakan proses pernafasan yang penting, diasuh oleh sepasang saraf spinal serviks serviks, oleh itu persilangan saraf tunjang di atas paras ini adalah maut. Oleh itu, sehubungan dengan lokasi kerosakan, perbezaan beberapa milimeter mungkin menjadi masalah kehidupan atau kematian. Atas sebab ini, sekiranya berlaku kecederaan, jika kerosakan kepada vertebra serviks tidak dapat dikesampingkan, sangat penting bahawa mangsa tidak bergerak sehingga ambulans tiba dengan peralatan khusus.

Dalam kes kecederaan kepala yang serius, patah asas proses otoid (proses paksi, yang menyatakan dengan atlas) adalah mungkin, yang memerlukan pemeriksaan x-ray, kerana perpindahan serpihan tulang mungkin tidak diketahui. Kehilangan proses pergigian biasanya membawa maut. Peralihan juga boleh berlaku di tempat-tempat pergerakan leher yang paling besar - antara keempat dan kelima, serta antara vertebra serviks kelima dan keenam.

Sambungan synovial vertebra serviks, serta sendi badan yang serupa, terdedah kepada penyakit seperti arthritis rheumatoid. Ia adalah penyakit autoimun yang menyebabkan keradangan permukaan artikular tulang dan sarung sendi, yang disertai oleh pemusnahan tisu dan ubah bentuknya.

Ini boleh menjadi sangat berbahaya jika koneksi antara proses pergigian paksi dan arka atlas rosak, kerana ini boleh mengakibatkan proses pergigian (keadaan di mana tulang masih bersentuhan, tetapi berpindah relatif kepada satu sama lain). Dalam kes ini, lampiran boleh memerah medulla oblongata, yang mengandungi pusat-pusat penting otak. Akibatnya boleh membawa maut.


Pusingan serviks serviks yang pertama, kedua dan ketujuh berbeza daripada yang lain, ini adalah kerana fungsi istimewa mereka.

Vertebra serviks pertama

Tulang serviks pertama, atlas, menyambungkan tulang belakang dengan tengkorak. Berbeza dengan vertebra serviks yang lain, atlas tidak mempunyai badan, fungsinya dilakukan oleh proses dentikular serviks vertebra kedua. Ia juga tidak mempunyai proses spinous.

Atlant menyerupai bentuk cincin yang membentuk gerbang anterior dan posterior vertebra. Di permukaan mereka, mereka mempunyai banyak alur di sepanjang arteri vertebral (tulang belakang) yang berlalu sebelum memasuki rongga tengkorak melalui foramen yang hebat.

Vertebra serviks kedua

Tulang serviks kedua, paksi, dapat dengan mudah dibezakan dari yang lain dengan kehadiran proses seperti gigi. Ia menerangkan dengan permukaan artikular kecil di bahagian dalam arka hadapan atlas. Putaran kepala dilakukan karena sambungan ini.

Badan paksi dibentuk seperti seluruh vertebra serviks.

Tulang serviks ketujuh

Vertebra ini dicirikan oleh kehadiran proses spinous terbesar, yang boleh dirasakan dengan mudah di bawah kulit leher, oleh itu ia juga dikenali sebagai vertebra menonjol (vertebra prominens).

Proses melintang juga lebih besar daripada tulang vertebra serviks yang lain, urat vertebra melalui lubang bujurnya.

Patologi tulang belakang serviks

Pertumbuhan tulang, atau osteophytes, boleh memerah saraf tulang belakang apabila diletakkan di tapak laluan mereka. Ini boleh menyebabkan simptom-simptom seperti kesakitan dan rasa mati rasa di kawasan yang disedari oleh saraf yang terjejas. Oleh kerana saraf tulang belakang serviks yang lebih rendah terlibat dalam pembentukan plexus brachial, kerosakan kepada saraf ini akan disertai oleh gejala patologi pada bahagian atas badan.

Kira-kira 0.5% orang mempunyai tulang rusuk serviks tambahan yang meluas dari proses melintang vertebra serviks ketujuh. Walaupun ia biasanya tidak nyata, kadang-kadang tulang rusuk serviks boleh mempengaruhi aliran darah di arteri subclavian, yang membekalkan darah ke bahagian atas badan. Apabila peredaran darah terganggu, sensasi menyakitkan timbul di tangan.

Vertebra serviks

Swells. Tulang leher terbentuk bersamaan dengan keluarga vertebra toraks, yang melindungi kord rahim dan menimbulkan badan, yang memungkinkan untuk pelbagai pergerakan kepala manusia.

Daripada tujuh jawatan serviks, bahagian 5 bahagian bawah podium berada di antara satu sama lain, begitu juga pada ketujuh terdapat beberapa perbezaan dari yang lain. Panggilan serviks pertama (Atlanta) dan kedua (sistem atau pusat) mempunyai komponen khusus mereka sendiri yang berkaitan dengan sistem gear.

SPELLS MUSIC TYPICAL

Penggera serviks dari yang ketiga terdiri daripada dua bahagian asas: badan di hadapan badan dan belakang arka kembali. Dua arka separuh daripada arka itu diambil ke belakang dan membentuk retract retrospektif. Sempena dengan pembukaan berpotensi, semua saluran telekomunikasi dibentuk.

Dalam gerbang mogok, adalah mungkin untuk mengusir dua set - kaki dan arka belakang. Pada pisau yang dilekatkan pada badan, terdapat luka, di mana kord rahim muncul dari saraf tulang belakang. Gerbang belakang diwakili oleh sepasang ikat pinggang yang dipakai, pusingan kanan dan pad sederhana yang sederhana. Petua membentuk kawasan kosong.

Setiap lorong sisi mempunyai ubah bentuk melintang. Dalam bidang ini, otot-otot yang menggerakkan struts dilekatkan pada hubungannya. Di samping itu, dalam aliran keratan rentas terdapat lubang, lubang sumur yang melewati saluran darah.

Perlanggaran servikal

Anjakan bilik serviks sangat berbahaya, memandangkan pergeseran di kawasan ini boleh menyebabkan tajam saraf tunjang lembut dengan rim kord dari pinggir krom.

Selepas pergerakan leher harus dihadkan ke pintu tegar. Ini mengurangkan risiko kecederaan saraf tunjang.

Otot diafragma, yang memainkan peranan penting kardiopulc- Dengan cara ini, jika kawasan ini terjejas oleh trauma, maka jarak beberapa milimeter dapat membahagikan nyawa dari kematian. Oleh itu, apabila anda berada di rumah, anda boleh mempelajari nilai era konsiliasi baru, dan anda boleh melakukan banyak perkara pada hari anda sendiri.

Apabila tyazhelyx travmax golovy mozhet oblomitsya osnovanie zubovidnogo otrostka (bertopi vertikalny nA epistrofee, kotorym OH sochlenyaetsya dengan atlantom) poetomu neobxodimo provesti rentgenovskoe obsledovanie, tak BAGAIMANA smeschenie povrezhdennogo Elementa kosti mozhet proizoyti srazu ne. Sekiranya penumpahan itu baik, ia biasanya mati. Menggabungkan potensi yang paling mungkin dalam bidang, di mana bahagian atas leher paling banyak bergerak - antara panggilan keempat dan kelima atau kelima dan keenam.

Semenanjung Synoidal antara panggilan serviks, serta gabungan yang serupa di bahagian lain badan, dipindahkan oleh sudut yang berbeza, contohnya, dengan corak yang berbeza. Ia adalah penyakit autoimun, yang mengakibatkan gangguan keabsahan tulang artikular dan mengakibatkan hakisan dan kecacatan sendi.

Ini boleh menjadi sangat berbahaya, jika terdapat gabungan anjakan gigi arka epistropik dan arka. Dalam kes ini, gigi gigi boleh bergerak dari gigi (misalignment tulang dengan sentuhan di antara mereka). Berus gigi boleh dipindahkan ke otak yang berterusan, di mana pusat mengancam nyawa dengan akibat yang subur berlaku.

12. Struktur vertebra serviks yang biasa


Rajah 35 menunjukkan pandangan belakang dan atas vertebra serviks, dan Rajah 36 menunjukkan elemen yang sama, tetapi dalam pandangan "disassembled".

• Badan vertebra (1) dengan plat atasnya (2), naik dari dua sisi dengan dua pendukung, rata dalam diameternya. - ini adalah proses yang disambungkan (3) dan (3 '), yang bergabung dengan permukaan artikul yang bersesuaian pada lamina bawah vertebra atas. Juga boleh dilihat ialah tujahan (4) di pinggir depan plat atas dan corakoid (5) permukaan hadapan plat bawah.

Secara umum, plat atas adalah cekung melintang dan cembung secara longitudinal, menyerupai pelana. Oleh kerana cakera intervertebral (tidak ditunjukkan dalam gambar), ia menerangkan dengan plat bawah vertebra atas, yang bengkok dengan cara yang sama. Bersama ini, menyerupai pelana, membolehkan lenturan dan lanjutan, tetapi kecondongan sisi terhad kepada proses yang disambungkan, oleh itu, pergerakan anteroposterior langsung semasa lenturan dan lanjutan.

• Kaki vertebra (6) dan (6 ') dilampirkan pada bahagian belakang permukaan badan, di mana lengkung posterior dan akar anterior proses melintang (7) dan (7') bermula.

Proses transversal vertebra serviks adalah spesifik di lokasi dan struktur mereka (Rajah 37). Mereka membentuk pelongsor dalam arah anteroposterior dan diarahkan ke hadapan dan ke luar, membentuk sudut 60 ° dengan satah sagittal. Mereka miring sedikit ke bawah, membentuk sudut 15 ° dengan menegak. Akhir akhir posterior dari saluran air bermula pada foramen intervertebral, dan ujung anterolateralnya dibentuk dalam bentuk dua bukit, anterior dan posterior, yang mana otot-otot scalene dilampirkan. Bahagian bawahnya ditembusi oleh foramen melintang, yang mengandungi arteri vertebra. Saraf serviks meninggalkan saluran tulang belakang melalui foramen intervertebral, oleh itu, berpotongan dengan arteri vertebra di sudut kanan, menyeberang alur proses melintang dan lulus antara kedua tubercles.

• Sejak akhir medial proses melintang berlubang, nampaknya ia bermula dengan dua akar, satu dilekatkan langsung ke badan vertebra. dan yang lain untuk proses artikular.

• Proses artikular (9) dan (9 ') berada di belakang dan kemudian dari badan vertebra, yang mana ia dilampirkan dengan dua kaki (6) dan (6'). Mereka mempunyai permukaan komposit: hanya permukaan artikular atas (10) dan (10 ') ditunjukkan dalam gambar, mereka sesuai dengan permukaan artikular bawah vertebra atas.

• Gerbang posterior diwakili oleh plat (11) dan (11 '), yang bertemu di tengah dan membentuk asas proses spinous (12), iaitu dua (dua batang bukit).

• Gerbang posterior dibentuk oleh kaki, proses artikular, lamina dan proses spinous

• Foramen intervertebral dibatasi di bawah oleh pedikel, badan medial dan proses ketagih dan proses artikular sisi.

• Terusan vertebral (C) adalah bentuk segi tiga, dibatasi oleh badan vertebra di hadapan dan posterior gerbang.

Struktur anatomi pada ruang tulang belakang

Di tulang belakang manusia terdapat 31-34 vertebra: 24 disambungkan secara bebas, selebihnya dapat diperolehi untuk sacrum dan tailbone. Vulgari biasa terdiri daripada badan di depan dan gerbang belakang, yang menghadkan foramen tulang belakang dan melindungi korda tulang belakang yang melaluinya.

Tulang bebas mempunyai tujuh proses:
- spinous
- dua melintang,
- dua artikulasi atas,
- dua sendi bawah.


Pengecualian adalah dua vertebra serviks pertama - atlas dan paksi. Struktur mereka adalah tidak sekata.

Proses-proses artikular bentuk sendi vertebra bersebelahan dengan kapsul yang kuat. Terdapat juga cakera di antara badan vertebra, yang masing-masing terdiri daripada cincin berserabut dan nukleus pulpa. Struktur tulang belakang ini menyediakan:
• Mobiliti tulang belakang,
• susut nilai di bawah beban dan kejutan,
• Sambungan elastik, tetapi kukuh dalam satu keseluruhan.


Nutrien dan oksigen dalam cakera intervertebral datang melalui penyebaran dari vertebra bersebelahan, kerana mereka tidak mempunyai saluran darah mereka sendiri. Proses ini mengambil banyak masa, jadi pemulihan cakera yang rosak berlaku dengan perlahan, sering kali perlahan-lahan dengan usia cakera merosot, osteochondrosis berkembang.


Sebagai tambahan kepada sendi dan cakera intervertebral, vertebra disambungkan oleh ligamen:
• depan membujur,
• kembali membujur,
• bicuspid ("kuning"),
• penyambungan,
• periosteum.


Vertebra atipikal


Ini termasuk:
- atlas (vertebra serviks pertama) dan
- paksi (vertebra serviks kedua).


Struktur mereka tidak sama dengan struktur vertebra lain. Sebagai contoh, atlas terdiri daripada dua permukaan sisi dan dua lengan, yang membentuk sendi dengan tulang oksipital (di atas) dan tulang belakang paksi (di bawah). Atlas tidak mempunyai badan vertebra. Antara permukaan lateral vertebra pertama terdapat ligamen, di bahagian depan medulla terletak, di belakang adalah "gigi" kedua, paksi, tulang belakang. Cerun kepala berlaku di antara atlas dan condyle tulang tulang paha tengkorak. Putaran kepala ke sisi (bersama dengan atlas) dilakukan di sekitar "gigi" vertebra bersama paksi, 90 ° pada setiap arah.

LEBIH, PESERTA, PEMULIHAN PEMULANGAN, CIRI-CIRI MEREKA. BON CAWANGAN

Serviks vertebra, vertebra serviks, CSaya-CVII (Gambarajah 2.5, 2.6), membentuk jabatan atas (serviks) ruang tulang belakang. Daripada 7 vertebrata serviks, kedua-dua bahagian atasnya berbeza dengan yang lain, oleh itu ia dipanggil tidak tipikal. Baki lima, dibina berdasarkan prinsip am (Rajah 2.5).

Ciri ciri semua vertebra serviks ialah:

- kehadiran lubang dalam proses melintang, proses transversus foramen;

- proses melintang berakhir dengan tubercles - anterior dan posterior;

- tuberkel anterior vertebra serviks VI telah dibangunkan dengan baik, ia dikenali sebagai tubercle mengantuk, caroticum tuberculum, adalah mungkin untuk menekan arteri karotid biasa ketika pendarahan;

- permukaan artikular dari proses artikular atas menghadap ke belakang dan ke atas, proses artikular bawah - ke hadapan dan ke bawah;

- Proses spinus vertebra serviks adalah pendek, dibengkokkan pada akhir.

Rajah. 2.5. Tulang serviks biasa (pandangan atas).

1 - corpus vertebrae; 2 - proses transversus; 3 - prosesi articularis unggul; 4 - prosesus spinosus; 5 - proses transversus foramen.

Vertebra serviks pertama - atlas, atlas, berbeza daripada pelan umum struktur vertebra bebas (Rajah 2.6a):

- dia tidak mempunyai badan dan kliping;

- tanpa proses spinous dan artikular;

- dalam komposisi Atlanta, gerbang anterior dan posterior dibezakan, arcus anterior et posterior, disambungkan pada sisi oleh dua tebal - massa lateral, laterae massae;

- Anterius tuberkul anterior terletak di arka hadapan di hadapan. Di permukaan dalaman (belakang) arka hadapan ada alur - fossa gigi, fovea dentis. Ia bertujuan untuk artikulasi dengan gigi II vertebra serviks;

- pada arka posterior atlas adalah tubercle posterior, posterius tuberculum;

- fossae artikular atas dan bawah terletak di bahagian atas dan bawah setiap jisim sisi. Fossae artikular atas disambungkan dengan condyle tulang oksipital, dan fossae artikular bawah dimaksudkan untuk artikulasi dengan permukaan artikular vertebra serviks II;

- di permukaan atas gerbang posterior dari kedua-dua belah sisi kelihatan alur arteri vertebra, sulcus a. vertebralis.

Pusingan serviks kedua, paksi paksi, dicirikan oleh kehadiran gigi - satu proses yang meluas dari badan vertebra (Rajah 2.6b). Andrei Vesalius memanggil tulang belakang epistropi ini, iaitu. putaran. Apabila kepala bertukar, atlas bersama dengan tengkorak berputar di sekitar gigi. Gigi mempunyai permukaan artikular anterior di garis artikulasi dengan fossa vertebra serviks saya dan bahagian belakang, untuk artikulasi dengan ligamen melintang Atlanta.

Tulang serviks ketujuh, vertebra menonjol, mempunyai proses spinous yang panjang dan tidak berbelah bahagi yang lebih panjang dan lebih tebal daripada vertebra yang bersebelahan. Petunjuknya dapat dirasakan dari orang yang hidup, oleh itu ia dipanggil vertebra menonjol (vertebra prominens). Ia memainkan peranan sebagai titik rujukan untuk mengira vertebra.

Thoracic vertebrae, thoracicae vertebra, Th1-Th12 (lihat Rajah 2.4), lebih besar daripada lehernya. Proses spinus lebih lama, meruncing dan bertindih. Juga, lokasi mereka menghalang ruang tulang belakang daripada menjadi lebih lama. Proses artikular vertebra thoracic terletak di depan, permukaan artikular dari bahagian atas menghadap ke belakang, yang lebih rendah - ke depan. Hujung proses melintang dipekatkan, dan untuk artikulasi dengan tubercle tulang rusuk mempunyai lubang rusuk, fovea costalis transversus prosesus. Ia hanya absen dalam vertebra XI dan XII.

Ciri ciri vertebra thoracic adalah kehadiran alur artikular - bintik-bintik atau bukaan - untuk tulang rusuk yang terletak pada permukaan sisi badan, segera di hadapan kaki gerbang. Pada kebanyakan vertebra, terdapat dua cuspid tulang rusuk di setiap sisi (satu di bahagian atas, yang lain di bahagian bawah), foveae costales superiores et inferiores. Setiap rongga semacam itu, yang menghubungkan dengan lubang separuh yang terdekat dengan vertebra bersebelahan, membentuk suatu kawasan artikular untuk kepala tulang rusuk. Pengecualian adalah vertebra saya (ia mempunyai lubang penuh untuk pinggir I dan setengah lubang untuk II), X (hanya lubang separuh atas untuk pinggir X), XI dan XII (masing-masing mempunyai satu lubang penuh untuk kelebihan yang sepadan).

Rajah. 2.6. Vertebra serviks atipikal.

a - atlas (pandangan atas): 1 - arcus anterior, 2 - massa lateralis; 3 - proses transversus; 4 - proses transversus; 5 - sulcus a. vertebralis; 6 - arcus posterior; 7 - tuberculum posterius; 8 - fovea articularis superior; 9 - anterius tuberculum; 10 - fovea dentis; b - tulang belakang paksi (pandangan belakang): 1 - rongga; 2 - fasic articularis unggul; 3 - prosesus spinosus; 4 - proses transversus; 5 - proses transversus foramen.

Lumbar vertebra, lumbal vertebra, L1-L5 (rajah 2.7), mempunyai badan yang besar. Proses transversal terletak hampir di bidang hadapan dan mewakili kelebihan asas dan dipelihara sebagai proses kecil di belakang pangkalannya, dipanggil proses aksesori (dipasangkan), aksesori prosesus. Proses artikular terletak sagittal, pada proses artikular atas ada proses mastoid, processus mammilares.

Rajah. 2.7. Vertebra lumbar.

1 - corpus vertebrae; 2 - prosesor articularis supenor; 3 - prosesus spinosus; 4 - proses articularis lebih rendah; 5 - proses transversus.

Sacrum, os sacrum, S1-S5 (Rajah 2.8), terdiri daripada lima vertebra sakral, vertebrae sacrales, yang tumbuh bersama menjadi satu tulang pada masa remaja. Bahagian lebar atas dibezakan pada bulan sabit - asas, asas ossis sacri; puncak, apex ossis sacri; permukaan pelvis simpul depan, muka pelvina; belakang cembung, kasar, fesyen dorsalis. Di persimpangan sakrum dengan vertebra lumbar kelima, suatu penonjolan dibentuk, yang diarahkan ke depan, penampang.

Di permukaan pelvik sakrum, empat garis melintang, transversae lineae, jejak gabungan badan-badan vertebra sakral antara satu sama lain jelas kelihatan. Terdapat foramina sakral panggul, foramina sacralia anteriora, s, di hujung kanan dan kiri baris ini. pelvina. Pada bahagian belakang permukaan cembung konvum boleh dilihat pada setiap sisi pembukaan sacral punggung, foramina sacrros posteriora, s. dorsalia

Rajah. 2.8. Sacrum dan tailbone (pandangan depan - b - pandangan belakang).

1 - foramina sacrral pelvina; 2 - lineae transversae; 3 - cornua coccygea; 4 - cornu sacrale; 5 - crista sacralis mediana; 6 - facis auricularis; 7 - crista sacralis lateralis; 8 - tuberositas sacralis; 9 - foramina sakral dorsalia; 10 - crista sacralis intermedia; 11 - hiatus sacralis.

Lima puncak sakral terbentuk semasa perpaduan proses vertebra sakral. Crest sacral median yang tidak berpasangan, crista sacralis mediana, adalah proses spinous akrilik. The crest perantaraan yang dipasangkan, crista sacralis intermedia, adalah hasil gabungan dari proses artikular, dan puncak sacral lateral yang dipasangkan, crista sacralis lateralis, dibentuk semasa perpaduan proses melintang.

Di bahagian atas sakrum, terdapat permukaan berbentuk telinga, fisi auricularis, untuk artikulasi dengan permukaan yang sama dari tulang iliac. Ubius Sacral, tuberositas sacralis, yang mana ligamen dan otot dilampirkan, terletak pada setiap sisi antara permukaan uciform dan puncak lateral. The foramina vertebra dari vertebra sacral fusion membentuk kanal sakral, kanalis sacralis. Saluran ini berakhir di bahagian bawah jurang sakral, hiatus sacralis. Pada sisi, jurangnya terhad kepada tanduk sakral, cornu sacrale, - proses berunsur artikular.

Coccyx, os coccyges, Cc1-Cc4-5, adalah hasil penyatuan 3-5 asas tulang belakang tulang belakang, tulang belakang coccygeae. Tailbone mempunyai bentuk segitiga. Pangkalannya muncul, atas ke bawah dan ke depan. Untuk artikulasi dengan sacrum terdapat tanduk-tanduk tulang, cornua coccygea. Proses dan busur mereka hilang.

Anatomi tulang belakang serviks

Tulang belakang adalah asas rangka tubuh dan salah satu sistem yang paling penting.

Tugasnya adalah untuk melindungi saraf tunjang dan keperluan untuk mengekalkan badan dalam kedudukan tegak.

Antara fungsi penting tulang belakang boleh dibezakan perlindungan otak daripada kejutan semasa pergerakan, yang memberikan sifat bantalan.

Kerapuhan dan kerentanan yang paling besar kepada pelbagai kecederaan adalah tulang belakang serviks, di antara yang lain.

Untuk mengelakkan kerosakan, perlu mengetahui keunikan strukturnya dan langkah-langkah keselamatan untuk aktiviti fizikal.

Ciri-ciri struktur tulang belakang serviks

Tulang belakang manusia terdiri daripada 24 vertebra dan empat bahagian. Setiap daripada mereka mempunyai perbezaan yang signifikan dalam struktur dan bilangan vertebranya. Di rantau thoracik, mereka adalah saiz terbesar.

Di rantau lumbar, mereka terletak sangat dekat antara satu sama lain, dan ketika mereka mendekati zon coccygeal, mereka menjadi akrilik. Tulang serviks dianggap paling rapuh, tetapi strukturnya yang tipis yang memberikan kualitas mobilitas dan memungkinkan Anda membuat berbagai gerakan kepala.

Kawasan serviks terdiri daripada tujuh vertebra. Setiap daripada mereka berbeza dalam strukturnya. Oleh kerana saiz dan kelemahan otot lehernya kecil, bahagian ini sering cedera.

Tulang serviks terdiri dari tujuh vertebra.

Satu ciri struktur vertebra serviks - perbezaan ketara dari vertebra semua bahagian lain tulang belakang. Kebanyakan vertebra terdiri daripada bahagian depan, yang dipanggil badan vertebrata silinder; kord rahim yang terletak di dalam tulang belakang adalah terhad secara belakang oleh gerbang vertebral; mereka juga mempunyai proses spinus yang ditembusi oleh bukaan untuk saluran darah.

Struktur vertebra serviks adalah berbeza, disebabkan oleh keunikan fungsi mereka, termasuk pemasangan tengkorak, melindungi saraf tunjang, memberi pemakanan kepada otak, dan melakukan pelbagai gerakan kepala.

Struktur dan fungsi vertebra serviks

Bahagian vertebra yang pertama, yang terletak di bahagian atas, dipanggil "Atlas". Ia adalah paksi, tiada badan dan proses spinous. Di laman web ini, ia membolehkan anda menyambungkan tulang belakang dengan tulang leher, serta otak dan kord rahim di kalangan mereka.

Tugas-tugas ini menentukan strukturnya: ia terdiri daripada dua arka yang mengikat kanal tulang belakang. Gerbang anterior membentuk tubercle kecil. Di belakangnya adalah rongga, digabungkan dengan proses pergigian vertebra kedua.

Di gerbang posterior ada alur di mana arteri vertebra berada. Bahagian yang diartikulasikan "atlas", terletak di atas, mempunyai bentuk cembung, dan bahagian bawah rata. Ciri struktur ini disebabkan oleh kedudukan pertengahan vertebra antara tulang belakang dan kepala.

Vertebra kedua, yang dipanggil "paksi", juga dibezakan dengan bentuknya, yang menyerupai "gigi" yang tajam. Ia melaksanakan fungsi "engsel", yang memastikan giliran vertebra pertama "Atlanta" bersama-sama dengan tengkorak, serta keupayaan untuk memiringkan kepala dalam arah yang berbeza.

Tiada cakera intervertebral dalam ruang antara "atlas" dan "paksi". Sambungan mereka dibentuk oleh jenis sendi. Faktor ini menyebabkan risiko kecederaan yang tinggi.

Atlanta dan Struktur Axis

Tulang serviks dari ketiga hingga keenam adalah kecil. Setiap daripada mereka mempunyai lubang yang agak besar, sama dengan bentuknya kepada segitiga. Tepi atasnya sedikit menonjol, yang mana sebabnya ia dibandingkan dengan "tulang rusuk". Proses artikular mereka adalah pendek dan terletak pada sudut yang sedikit.

Vertebra dari ketiga hingga kelima juga mempunyai proses melintang kecil yang berpecah di sepanjang tepi. Dalam proses ini terdapat lubang yang melewati saluran darah. Di sinilah arteri vertebra utama memberi makan kepada otak.

Dalam bahagian seterusnya, di mana vertebra keenam dan ketujuh berada, lajur tulang belakang mempunyai sedikit pengembangan. Di sini, pemendapan garam berlaku paling kerap. Gegar keenam dipanggil "mengantuk" kerana bukitnya yang terletak di depan, terletak berhampiran arteri karotid. Ia menentangnya menekan arteri untuk menghentikan pendarahan.

Yang terbesar di bahagian terakhir bahagian serviks di sini ialah vertebra ketujuh. Ia boleh dirasakan dengan tangannya, jika anda condong kepala anda ke hadapan. Atas alasan yang sama, ia juga dipanggil pembicara. Di samping itu, ia berfungsi sebagai garis panduan utama untuk mengira vertebra. Bahagian bawah vertebra ini mempunyai kemurungan.

Berikut adalah persimpangannya dengan kelebihan pertama. Keanehan dari vertebra ketujuh adalah lubang-lubang di rantau proses transversal, yang boleh sangat kecil atau tidak sepenuhnya. Ia mempunyai pertumbuhan spinus terpanjang tanpa pembahagian ke dalam bahagian.

Setiap vertebra serviks bertanggungjawab untuk fungsi tertentu.

Dengan kecederaan mereka, fenomena yang tidak menyenangkan berlaku sesuai dengan setiap vertebra tertentu, seperti:

Struktur umum tulang belakang

Badan - korpus vertebra - membawa beban paksi, berfungsi untuk melampirkan organ dalaman, di dalamnya mengandungi sumsum tulang merah;

Arc - arcus vertebra - untuk melampirkan membran dan proses;

Kaki arka - pedunkuli arcus vertebra - untuk menyambung arka dengan badan;

Foramen vertebra - vertebra foramen - untuk saraf tunjang dan cangkangnya.

melintang: kanan dan kiri - proses transversus - untuk melampirkan otot dan ligamen;

artikular dan lebih rendah artikular - prosesi articulare superiores et inferiores, - untuk pembentukan sendi intervertebral;

spinus - spinalis prosesus - untuk melampirkan ligamen dan otot.

Pemotongan Vertebral - bahagian atas, bawah (incisurae vertebrales superiores et inferiores), lubang intervertebral antara luka - foramen intervertebrale - pada kaki gerbang - untuk laluan saraf tulang belakang dan saluran darah.

Atlas (Atlas) - vertebra serviks pertama (ciri khas)

anterior dan posterior arch - arcus anterior et arcus posterior - untuk melampirkan membran dan ligamen;

sulcus arteri vertebra - di gerbang posterior dari atas - sulci a. vertebrale;

anterior dan posterior tubercles - tuberculum anterior et tuberculum posterior - untuk melekatkan otot dan ligamen;

jisim lateral dengan fossae artikular (bujur) dan permukaan artikul yang lebih rendah (rata dan bulat) - laterae massae cum foveae articulares superiores et inferiores - untuk pembentukan atlanto-ikatan dan lateral atlanto-axial joints;

permukaan artikular pada gerbang anterior untuk gigi paksi dan pembentukan medan atlanto-bersama paksi;

lubang dalam proses melintang - untuk kapal vertebra dan saraf simpatik, tubercle kosal pada proses transversal.

Axis - Axis seu Epistropheus - vertebra serviks aksial (kedua)

gigi dan permukaan artikularnya - sarang, fasikel articularis anterior et posterior - untuk pembentukan pertengahan atlanto-paksi bersama dan lampiran ligamen;

foramen procesuss transversus, orifis proses melintang, untuk laluan arteri vertebra dan saraf simpatis;

proses spinus tebal, pendek dan bercabang - prosesus spinosus - untuk lampiran ligamen interstitial dan nuchal;

foramen tulang belakang segi tiga - foramen vertebrale - untuk korda tulang belakang dan membrannya, plexus vena.

Lain-lain vertebra serviks (ciri khas)

pembukaan proses melintang untuk arteri vertebra dan saraf simpatis;

furrow saraf tulang belakang dalam proses melintang;

tiub anterior dan posterior pada proses melintang;

YI vertebra - tubercle tidak aktif (depan) pada proses melintang, digunakan untuk memampatkan arteri karotid biasa dalam kajian denyut nadi dan menghentikan pendarahan;

Vertebra YII - proses spinous tebal dan panjang (vertebra menonjol).

Thoracic vertebrae (ciri khas)

fossa tulang rusuk atas dan bawah dan rongga poli pada badan vertebra untuk membentuk sendi kepala tulang rusuk, tulang belakang dibahagikan kepada tipikal dan tidak tipikal di lubang-lubang dan lubang-lubang;

permukaan kosta pada proses melintang untuk sendi-sendi kembung, tidak terdapat dalam dua tulang belakang toraks yang terakhir;

vertebra tipikal dan atipikal (I, X, XI, XII).

Manusia vertebra serviks dan anatomi mereka

Untuk memahami struktur vertebra serviks, pertama anda perlu mempertimbangkan anatomi seluruh tulang belakang manusia. Tulang belakang adalah salah satu sistem yang paling penting dalam tubuh manusia. Ini adalah asas rangka manusia, sebahagian daripada sistem muskuloskeletal.

Pertimbangkan bahagian tulang belakang. Mereka berbeza antara satu sama lain dalam bilangan vertebra dan dalam beberapa cara dalam struktur mereka. Terdapat lima bahagian dalam ruang tulang belakang:

Spina membuat pergerakan dalam arah yang berbeza. Ia mempunyai tisu saraf yang bertanggungjawab untuk kerja-kerja otot dan sistem organ. Lajur tulang belakang juga berfungsi sebagai pelindung: ia melindungi kord rahim dari kecederaan.

Anatomi tulang belakang serviks

Berapa banyak vertebras mempunyai tulang belakang? Ia terdiri daripada 24 vertebra yang disambungkan oleh satu sama lain oleh cakera intervertebral. Dan jika kita juga mengira tulang belakang sakral dan tulang belakang, yang disambung bersama, maka sejumlah 33-34 vertebra diperolehi.

Punggung manusia termasuk:

 • 7 leher vertebra;
 • 12 bayi;
 • 5 lumbar;
 • sakrum;
 • tailbone.

Tulang belakang serviks dan arteri bersebelahan

Di bahagian atas adalah kawasan serviks. Spin di dalamnya sedikit bengkok dalam bentuk huruf C, yang dihidupkan dengan bonjol. Tulang belakang Thoracic dengan tulang rusuk membentuk dada. Ia melengkung dalam bentuk huruf C.

Rantau lumbar mempunyai sedikit bengkok ke hadapan. Rantau lumbar melakukan fungsi mengartikulasikan toraks dengan sakral, yang tidak bergerak. Kawasan serviks adalah bahagian paling mudah dari tulang belakang. Dia bertanggungjawab untuk melaksanakan pergerakan leher, untuk membongkok dan memalingkan kepala.

Struktur tulang belakang serviks menentukan bilangan vertebra serviks. Seperti yang telah disebutkan, ia termasuk 7 vertebra. Tulang serviks paling rentan terhadap kecederaan kerana ia mempunyai otot yang lemah yang terpaksa menjalani beban yang cukup besar, dan vertebranya kecil dan berkurang.

Kerosakan pada tulang belakang serviks boleh berlaku akibat pukulan kuat ke leher atau ketika kepala terlalu berlebihan atau tajam. Jenis kecederaan ini mungkin disertai oleh kecederaan saraf tunjang.

Ciri-ciri struktur vertebra serviks manusia

Kajian anatomi manusia, khususnya, ciri-ciri struktur vertebra. Mereka adalah tulang yang mana tulang belakang terbentuk. Badan vertebra adalah bahagian anteriornya, yang berbentuk seperti silinder. Di belakangnya terdapat arka dengan pancang. Badan kecil dan lengkungan mengelilingi foramen vertebral. Struktur ini mempunyai tulang belakang biasa.

Vertebra serviks, kecuali dua yang pertama, dibezakan oleh badan-badan kecil, yang sedikit berkembang ke arah ketujuh terakhir. Badannya yang kecil mempunyai permukaan agak cekung. Badan vertebra dari ketiga hingga keenam mempunyai bahagian atas, di mana tepi sisi dinaikkan, membentuk cangkuk tubuhnya. Lubang dalam badan agak besar, berbentuk seperti segitiga. Proses artikular adalah cembung pendek, bersudut, rata atau sedikit.

Mayat dari kedua hingga ke ketujuh termasuk proses spinous, yang sedikit diperbesar panjangnya. Mereka berpecah pada akhir dan mempunyai sedikit cerun ke bawah. Taurus termasuk proses melintang kecil, mencari arah yang berbeza. Mereka mempunyai alur yang cukup jauh di atas, di mana saraf tulang belakang berada. Alur membahagikan tubercle anterior dan posterior yang terletak pada akhir proses melintang.

Gegar keenam mempunyai tubercle anterior yang besar. Dekatnya (depan) ialah arteri karotid, yang dalam kes pendarahan, doktor menekan ke tuberkel ini. Oleh itu, ia dipanggil mengantuk.

Badan vertebral mempunyai proses melintang, yang dibentuk oleh 2 proses lain. Yang anterior adalah tulang rusuk utama, dan bahagian belakangnya adalah proses yang biasa. Mereka berdua mengetuk pembukaan proses melintang. Kapal darah melalui pembukaan ini. Oleh itu, lubang ini dipanggil arteri vertebra.

Tulang vertebra disusun dengan cara yang istimewa untuk melindungi batang otak dalaman.

Atlant, paksi dan vertebra ketujuh

Atlas adalah leher pertama leher, dan ia paksi. Dia tidak mempunyai proses badan dan spinous. The Atlant adalah cincin yang terdiri daripada arka depan dan belakang, yang saling berkaitan oleh dua elemen yang maju. Mereka mempunyai bahagian artikular cekung di bahagian atas, dan bahagian articular rata di bahagian bawah.

Berikut adalah tempat hubungan dengan tulang oksipital. Permukaan artikul yang lebih rendah disambungkan kepada vertebra kedua. Secara keseluruhannya, gerbang anterior membentuk tubercle kecil di bahagian anterior. Di bahagian belakang arka terdapat alur kecil - tempat gigi, yang digabungkan dengan gigi badan vertebra. Selanjutnya pada gerbang posterior, di permukaan proses spinous, terdapat hillock posterior. Gerbang posterior mengandungi alur arteri di bahagian atas.

Kestabilan tulang belakang serviks bergantung kepada keadaan cakera yang terletak di antara vertebra.

Paksi (vertebra kedua) adalah paksi, di mana terdapat gigi diarahkan ke atas dari paksi itu sendiri. Pada gigi ini ada hujung yang tajam. Di sekitar gigi ini, seperti pada engsel, atlas dan tengkorak manusia berubah. Gigi ini mempunyai kawasan hadapan dengan tempat istirahat gigi Atlanta dikawinkan. Di belakang gigi ini adalah bahagian artikular belakang. Ligan melintang Atlanta mendekatinya. Proses melintang tidak mempunyai tubercles dan alur.

Tulang leher ketujuh menonjol. Ia dibezakan dengan proses spinous yang cukup besar dan tidak dibahagikan kepada dua bahagian. Setiap orang boleh merasakannya melalui kulit. Ia mempunyai proses melintang yang panjang. Ia mengandungi lubang melintang yang kecil, kadang-kadang ia tidak dapat dilihat. Di bahagian badan, di bahagian bawah bahagian lateralnya, terdapat alur, yang merupakan persimpangan dengan kepala tulang rusuk pertama.

Vertebra pertama (atlas) dan kedua (paksi) mempunyai struktur yang berbeza dari biasa. Tulang serviks ketujuh juga mempunyai struktur atipikal.

Patologi dan kecederaan tulang belakang serviks

Kolum tulang belakang merujuk kepada rangka paksi. Tulang-tulang ekstrem atas dan bawah tergolong dalam rangka tambahan. Tulang serviks lebih rentan terhadap kecederaan.

Tulang lehernya termasuk proses melintang dengan lubang. Dalam lubang ini terdapat arteri dan urat. Mereka terlibat dalam menyediakan otak dengan oksigen dan pemakanan.

Dengan pelbagai patologi tulang belakang serviks, contohnya, dengan penampilan hernia yang memaksa saluran darah, terdapat kegagalan bekalan darah serebrum. Seseorang mungkin mempunyai:

 • sakit kepala;
 • kemerosotan keadaan umum;
 • pening;
 • gangguan gaya hidup dan ucapan.

Pengetahuan tentang anatomi tulang belakang serviks menjadikannya mungkin untuk memahami ciri-ciri struktur dan penyebab kerentanan tinggi tulang belakang serviks. Ia perlu melindungi tulang belakang dari kecederaan, mematuhi keselamatan di tempat kerja, dalam pengangkutan, semasa bermain sukan. Tonton badan anda dan sihat!

Anatomi terperinci vertebra serviks manusia

Tulang belakang terdiri daripada beberapa bahagian, masing-masing berfungsi dengan fungsi dalam tubuh manusia. Dalam artikel kami, kami akan memeriksa secara terperinci vertebra serviks, anatomi bahagian ini mempunyai ciri uniknya sendiri. Mereka adalah yang paling mudah alih dan kecil di tulang belakang, tetapi penting dalam prestasi seluruh organisma.

Ciri-ciri anatomi

Tulang belakang serviks manusia terdiri dari tujuh vertebra, semuanya ada tiga puluh empat di dalam tubuh. Ini adalah bahagian paling mudah dari tiang, yang bertanggungjawab untuk pergerakan leher dan kepala. Ia adalah jabatan ini yang paling sering terdedah kepada lesi trauma. Ini berlaku kerana kelemahan tisu otot berbanding dengan bahagian tubuh yang lain, dan vertebra kurang kuat dan kecil.

Struktur kawasan serviks mempunyai ciri-ciri sendiri - vertebra pertama, kedua dan terakhir berbeza dari selebihnya. Yang pertama dipanggil Atlas, dan kerosakannya membawa kepada akibat yang serius untuk badan. Kerana ia menghubungkan kepala dan tulang belakang.

Apa yang mereka buat?

Dalam struktur vertebra, badan dan busur dipisahkan, yang meliputi foramen vertebral. Di arka terdapat pelbagai bentuk proses - dipasangkan, dipadankan melintang dan spinous. Arka mempunyai luka atas dan bawah di pangkalannya. Lubang di dalam vertebra dibentuk oleh keratan dua vertebra bersebelahan.

Perbezaan vertebra serviks:

 • lubang dalam proses melintang;
 • peningkatan segi tiga berbanding dengan yang sama di jabatan lain;
 • badannya lebih kecil dan berbentuk bujur, yang dipanjangkan dalam arah melintang. Pengecualian ialah atlas - dia tidak mempunyai badan sama sekali.

Tulang vertebra membentuk tulang. Badan adalah bahagian depan, dan belakang adalah busur dengan semua proses. Lubang dibentuk di tengah-tengah di antara mereka, di mana saluran dengan pasang tulang belakang dilalui. Jadi dibina vertebra biasa. Tubuhnya mempunyai bentuk cekung. Dan dari ketiga hingga keenam mempunyai bahagian atas tertentu - tepi di sisi seolah-olah naik sedikit ke atas, membentuk cangkuk.

Pembukaan vertebral menyerupai segitiga, mempunyai saiz yang agak besar. Dan prosesnya adalah pendek, disusun pada sudut dengan permukaan rata, cembung sedikit. Dari vertebra kedua dan seterusnya, badan mempunyai proses berputar yang menjadi lebih lama. Akhirnya mempunyai pemisahan dan sedikit ke bawah.

Terdapat juga proses kecil, yang terletak di arah yang berbeza antara satu sama lain. Di atas mereka adalah alur yang dalam, di dalamnya melepasi saraf saraf tunjang. Janggut terletak di tengah antara dua tubercles (posterior dan anterior), yang pada akhir proses transversal.

Pada vertebra keenam adalah tuberkel anterior saiz yang lebih besar, kerana arteri karotid melangkah di hadapannya. Jika pendarahan berlaku, ia ditekan terhadap taburan ini. Badan Vertebral mempunyai proses melintang, yang dibentuk oleh dua proses lain. Yang depan adalah rusuk asas, tetapi belakangnya hanya satu proses. Setiap daripada mereka bingkai pembukaan proses melintang, di mana saluran darah berlalu.

Susunan vertebra yang kompleks itu perlu bagi perlindungan yang teliti dari saraf tunjang, yang bertanggungjawab ke atas fungsi kebanyakan organ dan anggota tubuh.

Berapa banyak di sana?

Jadi, seperti yang telah kita tulis, jumlah vertebra di kawasan serviks adalah tujuh. Yang pertama adalah Atlant, dan yang seterusnya dipanggil Axis. Mereka yang menyambungkan tengkorak dan tulang belakang dengan bantuan sendi atlantoaxinal-occipital yang dipanggil. Dua vertebra pertama mempunyai struktur khusus mereka sendiri. Di antara mereka terdapat tiga artikulasi, dua berpasangan, dan yang ketiga terletak di persimpangan proses pergigian paksi dengan arka atlas.

Atlanta tidak mempunyai arka dan badan, seperti vertebra lain. Ia mempunyai struktur khas dalam bentuk cincin dari arka hadapan dan belakang. Mereka diikat dengan unsur-unsur di atas bentuk bujur, dan rata rata. Berikut adalah sentuhan tulang di kepala. Bahagian rata bawah mempunyai titik hubungan dengan paksi. Gerbang anterior membentuk tuberkel, manakala lengkung posterior membentuk kemurungan kecil yang menghubungkan gigi gigi. Tetapi di gerbang posterior proses spinous adalah hillock posterior, terdapat alur untuk arteri.

Kedua vertebra juga mempunyai bentuk tertentu. Ia adalah paksi di mana kepala terletak dan berubah. Pada paksi ialah gigi (menunjuk) dengan bahagian atas tajam. Atlantik dan seluruh kepala dipasang di atasnya, seperti pada engsel. Di hadapan gigi adalah kawasan di mana gigi vertebra pertama dilekatkan. Di belakang gigi adalah belakang sendi, yang mana ligamen dari atlas dilampirkan.

Yang ketiga, keempat, kelima dan keenam vertebra adalah mutlak khas, struktur mereka yang kami terangkan di atas. Tapi ketujuh mempunyai ciri-ciri sendiri. Ia mempunyai tulang belakang yang lebih besar daripada yang lain, proses spinous yang tidak dibahagikan kepada dua bahagian. Juga melintang, yang mempunyai panjang yang besar. Dalam kes ini, lubang-lubang melintang hampir tidak dapat dilihat, dan di sisi badan ada rehat, di mana kawasan serviks terhubung ke tulang rusuk pertama.

Peranan dan fungsi dalam badan

Dua vertebra pertama bertanggungjawab untuk menetapkan dan mengubah tengkorak. Dengan kekalahan Atlanta, dia boleh berkembang ke tengkorak, ini adalah kecederaan serius. Ia merosakkan keupayaan motor tengkorak dan bekalan darahnya.

Fungsi-fungsi vertebra ketujuh ke-3: menyokong, motor, pelindung untuk saraf tunjang. Dalam setiap proses melintang terdapat lubang untuk arteri tulang belakang. Oleh kerana struktur ini, kawasan serviks membolehkan anda melakukan tindakan fleksi, lanjutan, condong ke sisi, pergerakan bulat dan putaran, serta sepanjang paksi menegak.

Otot serviks dan ligamen penting bagi prestasi fungsi ini, yang membolehkan jabatan ini menjadi mudah alih dan mudah alih. Unggul keenam adalah layak disebut secara berasingan. Ia juga dikenali sebagai tubercle yang mengantuk, ketika arteri karotid melewatinya. Oleh kerana terdapat risiko tinggi kecederaan pada arteri ini, alam semula jadi merancang pembangunan yang lebih kuat dan mobiliti tuberkel pada tulang belakang ini.

Setiap vertebra melakukan fungsi istimewa sendiri, sedangkan bersama-sama mereka membentuk keseluruhan sistem perlindungan untuk saraf tunjang dan interaksi dalam pergerakan. Dengan pelanggaran pada vertebra, sebagai contoh, hernia, protes, seseorang mula merasa sakit. Terdapat kesakitan, pening, mual, kerana kepala tidak dibekalkan dengan makanan, ujung saraf diapit.

Struktur terperinci

Tulang belakang adalah sistem keseluruhan, dan vertebra di dalamnya hanya satu bahagian daripadanya. Mereka terdiri daripada tulang dan terletak di antara satu sama lain, membentuk tiang. Di atas, kami telah mengkaji semula struktur terperinci mereka. Terdapat cakera di antara vertebra. Mereka meletakkan antara struktur tulang, menyerap semua pergerakan, dan juga menjalankan fungsi penghubung.

Untuk mengikat tulang di antara tulang belakang adalah ligamen. Dan di antara vertebra adalah artikulasi yang berpengaruh, sehingga memungkinkan tulang belakang bergerak. Dan tentu saja otot-otot yang mengelilingi tulang belakang dan membolehkannya mengekalkan kedudukannya dan bergerak.

Di dalam ruang tulang belakang melepasi kord rahim, yang merupakan sebahagian daripada sistem saraf pusat manusia. Melaluinya, impuls dari otak pergi ke semua organ tubuh manusia. Setiap jabatan bertanggungjawab untuk set organ dan bahagian badannya sendiri. Kord rahim mempunyai akar saraf yang melangkaui vertebra melalui bukaan kaki dan prosesnya.

Ligamen dan struktur tulang

Vertebra dibentuk daripada tulang jenis yang berbulu. Maksudnya, diwakili oleh dua lapisan - kortikal luar dan spongy dalaman. Yang terakhir kelihatan seperti spons, kerana ia terbentuk dari rasuk, antara yang ada ruang yang dipenuhi sumsum tulang.

Ligament utama adalah membujur dan kuning. Yang pertama bertanggungjawab untuk menyambungkan badan vertebra dari bahagian belakang, dan ligamen kedua menyatukan busur vertebra yang berbeza. Dengan luka atau penyakit traumatik atau penyakit sendi dan cakera di antara vertebra, ligamen cuba untuk memulihkan kedudukan normal bahagian tulang belakang. Ini membawa kepada overstretching mereka.

Cakera Intervertebral

Interlayer ini antara vertebra adalah bulat. Ia mempunyai struktur kompleks tisu berserabut dengan teras di tengah. Cincin berserabut diwakili oleh pelbagai gentian bersilang. Mereka cukup kuat dan mengekalkan bentuk cakera, melindungi teras di dalam dan tidak membenarkan vertebra bergerak. Tetapi dengan perkembangan penyakit degeneratif, seperti osteochondrosis, tisu berserabut digantikan oleh parut. Dalam kes ini, cakera menjadi lemah, mengecut apabila terdedah kepada vertebra, ia boleh pecah, maka seseorang mempunyai hernia.

Otot

Sekitar tulang belakang adalah otot-otot yang menyokongnya, memberikan keupayaan untuk membengkok, putar leher. Otot dilampirkan pada proses. Apabila sakit di leher sering disebabkan oleh sakit pada tisu otot. Semasa senaman, atau penyakit tulang belakang sering berlaku peregangan mereka. Ini berlaku sehubungan dengan percubaan otot untuk menstabilkan kawasan yang rosak, terdapat kekejangan, pengumpulan asid laktik dan sebagai akibat dari tekanan darah.

Pada zaman kanak-kanak, perkembangan tisu otot di sekitar tulang belakang bertanggungjawab untuk perkembangan sihat bayi yang baru. Kekejangan dan nada tisu boleh menyebabkan kelewatan dalam perkembangan fizikal dan mental. Ada, misalnya, leher simetri - refleks tonik. Pengesanan dan rawatan yang tepat pada masanya boleh menghalang perubahan patologi dalam pergerakan sendi apabila kanak-kanak belajar tindakan paling mudah (duduk, berjalan).

Refleks ini berkembang pada peringkat vertebra pertama, kedua dan ketiga di rantau serviks. Diagnosis dengan ujian. Sebagai contoh, dalam kedudukan terlentang, kepala bengkok, pada masa ini refleksif, lekukan berlaku di lengan dan lanjutan di kaki.

Kord tulang belakang

Ini adalah jabatan dalam sistem saraf pusat, ia adalah koleksi pelbagai sel saraf yang dikelilingi oleh tiga cangkang. Solid kedua mengandungi otak itu sendiri dan beberapa sentimeter akar saraf. Setiap bahagian dari saraf tunjang bertanggungjawab untuk bahagian tertentu tubuh manusia. Leher terhubung oleh saraf ke bahagian leher dan bahagian atas. Oleh kerana impuls saraf, maklumat dipertukarkan antara jabatan dan otak ini. Jika saraf tunjang cedera, lumpuh anggota badan mungkin berlaku.

Lubang Intervertebral

Mereka juga dipanggil foraminal. Mereka terletak di sisi vertebra, membentuk dari kaki, badan dan proses vertebra yang bersebelahan. Melalui mereka, ujung saraf keluar dari bahagian dalam tiang, dan urat dan arteri masuk ke dalam untuk memberi makan. Bukaan sedemikian terletak di setiap sisi dua vertebra penyambung.

Sendi Faceted

Vertebra bersebelahan saling berkaitan dengan dua sendi, yang terletak bersimetri pada garis tengah badan dari busur di kedua-dua sisi. Proses dari kedua-dua vertebra terletak di arah satu sama lain, tisu kartilaginous mereka menyelubungi hujungnya. Ia licin dan licin, kerana permukaan artikular boleh bergerak dengan mudah, tanpa geseran yang tidak wajar. Akhir tulang dikelilingi oleh beg bersama, yang dipenuhi dengan bendalir corong artikular.

Video "Struktur Atlanta"

Dalam video anda akan melihat dengan terperinci bagaimana atlas kelihatan dan bagaimana ia dilekatkan pada tengkorak dan tulang belakang.

Ciri-ciri khusus vertebra

Atlanta. Anjing itu mempunyai pembukaan sayap yang digantikan oleh sayap potong (incisura alaris).

Dalam babi, bukannya lubang melintang, terdapat saluran melintang (canalis transversarius).

Dalam lembu, pembukaan melintang tidak hadir.

Kuda mempunyai semua lubang: vertebral, intervertebral, sayap dan melintang.

Axis (epistrophic). Dalam anjing, penyok adalah silinder. Foramen Intervertebral digantikan dengan kliping. Pegunungan paksi tergantung pada proses pergaduhan.

Babi mempunyai kerucut gigi dalam bentuk kon. Ridge paksi tinggi dan sempit, memanjangkan dorso-caudally.

Dalam lembu, proses seperti penyok adalah dalam bentuk setengah silinder berongga, rabung paksi tidak berpecah.

Dalam kuda, proses pergigian mempunyai rupa separa silinder. Garpu rabung paksi dan coalesces dengan proses articular caudal.

Vertebra serviks biasa. Kepala anjing dan fossa vertebra ini adalah licin. Proses melintang terletak: pada vertebra serviks ke-3, ke-4 dan ke-5 secara mendatar, pada ke-6 secara menegak.

Babi mempunyai kepala rata dan fossa. Proses melintang-rusuk disusun secara menegak. Terdapat lubang dorsoventral (foramina dorsoventralia).

Dalam lembu, proses sisi disusun secara menegak. Proses spinous berkembang.

Dalam kuda, proses sisi terletak secara mendatar. Proses spinus digantikan dengan kekasaran.

Vertebra serviks keenam. Dalam lembu, cabang cawangan proses melintang (iaitu, proses rabung) luas dan rata. Bukit ventral no.

Dalam kuda, proses sisi mempunyai tiga cabang (dan bukan dua, seperti pada vertebra serviks ke-3, ke-4 dan ke-5).

Tulang serviks ketujuh. Anjing itu mempunyai kepala dan fossa yang miring. Proses spinous mempunyai rupa spire.

Babi mempunyai kepala rata dan fossa. Terdapat lubang dorsoventral.

Dalam lembu, proses spinous adalah tinggi, tidak terdapat rabung ventral.

Dalam kuda, proses spinous lemah dinyatakan, terdapat rabung ventral.

Vertebra thoracic. Kepala anjing dan fossa adalah rata. Proses spinus melengkung, segi tiga. Takhta vertebral ekor ada dalam.

Babi mempunyai kepala rata dan fossa. Terdapat lubang dorsoventral dan foramen tulang belakang lateral (tulang belakang lateral vertebra) yang membawa kepada terusan vertebral.

Lembu mempunyai foramina tulang belakang lateral.

Kuda mempunyai takik belakang ekor yang sangat mendalam. Dalam kuda lama, keratan ini kadang-kadang ditutup dengan web yang tipis ke dalam lubang.

Vertebra lumbar. Dalam anjing, proses lateral diarahkan cranio-ventrally. Permukaan artikular tidak rata. Kepala dan fossa juga rata. Terdapat proses tambahan (processus accessorius) yang terletak di badan vertebra secara amnya dari proses articular caudal.

Babi mempunyai kepala rata dan fossa. Permukaan artikular adalah silinder. Terdapat bukaan dorso-ventral pada proses transversal, kadangkala digantikan oleh kliping.

Dalam lembu, permukaan artikular adalah silinder. Ketinggian proses spinous adalah sama dengan lebar. Tepi-tepi proses melintang tidak merata. Pada vertebra lumbar pertama terdapat lubang vertebral lateral.

Permukaan artikul kuda rata. Ketinggian proses spinous adalah dua kali lebar. Tepi-tepi proses melintang adalah lancar. Pada ke-5, ke-6, dan kadang-kadang pada vertebra lumbar ke-4, proses tulang belakang sisi menebal dan disediakan dengan permukaan artikular melintang (facies articularis transversarius).

Tulang Sacral. Anjing ini terdiri daripada tiga segmen. Hujung proses spin dipisahkan.

Babi terdiri daripada empat segmen. Proses spinous tidak hadir. Antara busur ada ruang di antara lengan (spatium interarcuale).

Dalam lembu terdapat lima segmen. Proses spinous bergabung ke median sacral crest (crista sacralis mediana).

Kuda itu mempunyai lima segmen. Proses spinus dipisahkan. Permukaan Auricular terletak secara menegak. Pada sayap tengkorak, terdapat permukaan artikular melintang.

Vertebra ekor. Anjing dan lembu di badan di bahagian ventral mempunyai arka hemal (arcus hemalis), digantikan oleh tubercle pada vertebra terakhir.

Tarikh ditambah: 2015-09-11; Views: 1284; PEKERJAAN PERISIAN ORDER