Utama / Lutut

Imobilisasi pengangkutan untuk patah tulang rusuk dan sternum

Keretakan tulang rusuk dan sternum, terutama yang banyak, mungkin disertai dengan perdarahan dalaman, pernafasan pernafasan yang teruk dan peredaran darah. Imobilisasi pengangkutan tepat pada masanya dan tepat dilaksanakan membantu mencegah komplikasi serius kecederaan dada dan memudahkan rawatan mereka.

Imobilisasi pengangkutan untuk patah tulang rusuk. Pada masa yang sama dengan kerosakan tulang rusuk, kapal intercostal, saraf dan pleura mungkin berlaku. Hujung tajam rusuk patah boleh merosakkan tisu paru-paru, yang mengarah ke akumulasi udara dalam rongga pleura, dan paru-paru runtuh dan mematikan dari pernafasan.

Gangguan pernafasan yang paling teruk berlaku dengan patah tulang rusuk berbilang, apabila setiap rusuk pecah di beberapa tempat (fraktur terminal). Kecederaan sedemikian disertai pergerakan paradoks dada semasa bernafas: apabila anda menghirup, kawasan yang rosak dinding dada terjejas, menghalang paru-paru daripada melicinkan, dan apabila anda menghembus nafas, membengkak (Rajah 44).

Tanda patah tulang rusuk: kesakitan di sepanjang tulang rusuk, yang bertambah dengan pernafasan; sekatan penyedutan dan pernafasan akibat sakit; bunyi renyah di kawasan patah semasa pernafasan pergerakan dada; pergerakan paradoks dada dengan fissures; pengumpulan udara di bawah kulit di kawasan patah; hemoptysis.

Immobilization dalam hal patah tulang rusuk dilakukan oleh perban yang ketat, yang dilakukan dengan tamat tidak lengkap, jika tidak, pernikahan akan bebas dan tidak ada fungsi penetapan akan dilakukan. Perlu diingat bahawa pembalut yang ketat mengehadkan pernafasan pernafasan dada dan imobilisasi yang berpanjangan boleh mengakibatkan pengudaraan paru-paru yang tidak mencukupi dan kemerosotan mangsa.

Dengan pelbagai patah tulang rusuk dengan pergerakan pernafasan paradoks dada (patah fenestrated) di tapak kecederaan (medan perang), pembalut ketat dikenakan ke dada dan mangsa dipindahkan secepat mungkin (Rajah 45). Sekiranya pemindahan ditangguhkan lebih daripada 1-1.5 jam, penetapan luaran patah tulang rusuk terakhir harus dilakukan mengikut kaedah Vityugov-Aybabin (Rajah 46, 47).

Rajah. 44.Mekanisme pergerakan paradoks dinding dada dengan patah tulang rusuk yang terhingga

Rajah. 45. Pembalut pembalut pembalut pada patah tulang rusuk

Rajah. 46.Plastik plat untuk penetasan luaran patah tulang rusuk fenestrated

Rajah. 47. Penumpukan patah tulang rusuk terakhir menggunakan kaedah Vityugov-Aybabin: a - satah menegak; b - satah mendatar

Untuk penahan luaran fraktur, satu plat plastik keras berukuran 25x15 cm atau serpihan tayar tangga kira-kira 25 cm panjang digunakan. Beberapa lubang dibuat pada plat plastik. Tisu-tisu lembut badan dijahit dengan benang pembedahan dan terikat pada tayar plastik atau serpihan tayar tangga melengkung sepanjang kontur dada.

Perpindahan pengangkutan untuk patah tulang belakang. Patah sternum digabungkan dengan perekatan jantung. Ia juga mungkin kecederaan jantung, pleura, paru-paru, kerosakan pada arteri dada dalaman.

Imobilisasi ditunjukkan untuk patah tulang belakang dengan anjakan yang ketara atau pergerakan kepingan tulang.

Tanda-tanda patah tulang belakang: sakit di sternum, diperparah semasa pernafasan dan batuk; ubah bentuk sternum; derak serpihan tulang semasa pernafasan pergerakan dada; bengkak di sternum.

Imobilisasi pengangkutan dijalankan dengan menggunakan pembalut ketat pada dada. Di kawasan belakang, kusyen kapas-kain kasa yang kecil diletakkan di bawah pembalut untuk membuat bengkok belakang di tulang belakang toraks.

Dengan pergerakan ketara tulang punggung tulang belakang menimbulkan ancaman kerosakan kepada organ dalaman. Dalam kes ini, imobilisasi perlu dilakukan mengikut kaedah Vityugov-Aibabin. Tayar plastik atau pecahan tayar tangga ditempatkan di seluruh sternum.

Kesalahan pengangkut pengangkutan dalam patah tulang rusuk dan sternum.

• Pengetatan dada yang ketat, membatasi pengudaraan paru-paru dan memburukkan keadaan mangsa.

• Susu dada yang ketat, apabila serpihan tulang berpaling ke rongga dada, tekanan pembalut membawa kepada pergeseran yang lebih besar dari serpihan dan kecederaan kepada organ dalaman.

• tahan lama (lebih daripada 1-1.5 jam) penetapan patah tulang rusuk yang disambungkan dengan perban pembalut yang ketat, keberkesanannya di mana kecederaan tidak mencukupi.

Pengangkutan mangsa dengan patah tulang rusuk dan sternum dijalankan dalam kedudukan separuh duduk, yang mewujudkan keadaan terbaik untuk pengudaraan paru-paru. Jika ini sukar, anda boleh mengosongkan mangsa dalam kedudukan yang terdedah atau di tempat yang sihat.

Keretakan tulang rusuk dan sternum, seperti yang ditunjukkan di atas, boleh disertai dengan kerosakan paru-paru, perut jantung, pendarahan dalaman. Oleh itu, semasa pemindahan mangsa, pemantauan berterusan adalah perlu untuk melihat tanda-tanda peningkatan pernafasan dan kegagalan jantung, meningkatkan kehilangan darah dalam masa: pucat kulit, nadi yang kerap, tidak teratur, sesak nafas teruk, pening, pengsan.

194.48.155.252 © studopedia.ru bukan pengarang bahan yang diposkan. Tetapi menyediakan kemungkinan penggunaan percuma. Adakah terdapat pelanggaran hak cipta? Tulis kepada kami | Maklumbalas.

Lumpuhkan adBlock!
dan muat semula halaman (F5)
sangat diperlukan

Apa yang disediakan untuk pengangkutan pada giliran tulang rusuk, tindakan langkah demi langkah

Pengangkutan tepat pada masanya dan tepat pada patah tulang rusuk ke hospital terdekat menjadi kunci kepada pemulihan mangsa yang cepat. Jika anda mengikuti beberapa peraturan mudah, pesakit tidak akan merasa dengan dadanya setiap benjolan di jalan raya.

Sebaliknya, dalam hal pelanggaran persyaratan pemindahan imobilisasi, korban tidak hanya akan sakit, tetapi juga kemungkinan komplikasi akan meningkat dengan ketara.

Langkah awal sebelum mengangkut orang yang cedera dengan rusuk patah

Sebelum anda mengambil pesakit yang patah, anda mesti mengambil langkah pertama untuk memberikan bantuan operasi kepadanya:

 1. Mangsa sepatutnya menganggap kedudukan itu duduk separuh.
 2. Untuk melegakan kesakitan, analgesik diberikan, sebagai contoh, Ibuprofen.
 3. Sejuk mesti digunakan di kawasan yang terjejas (5 minit bertahan - 10 minit).
 4. Dengan luka terbuka, tepinya dirawat dengan antiseptik dan ditutup dengan pembalut steril.

Betul mengetahui! Ia tidak perlu memakai pembalut atau serpihan sebelum kedatangan doktor, kerana dengan beberapa jenis kecederaan ini menyebabkan risiko kerosakan kepada organ-organ dalaman oleh serpihan tulang.

Pengangkutan mangsa dengan tulang rusuk dan sternum patah ke ambulans

Sekiranya pesakit boleh bergerak secara bebas, ia tidak terkena kontraindikasi untuk kecederaan ringan.

Walau bagaimanapun, anda perlu pergi dengan berhati-hati, tidak tergesa-gesa, cuba meminimumkan ayunan sternum.

Sekiranya perlu, bawa orang yang cedera pada tandu hendaklah meneruskan seperti berikut:

 1. Sebelum mengganggu dia, anda harus mencari 3-4 orang yang dapat membantu anda dengan hati-hati memindahkan yang cedera kepada tandu dan menghantarnya ke kereta.
 2. Korban diambil oleh lengan dan kaki, tanpa menyentuh tulang belakang dan meminimumkan pergerakan tulang rusuk.
 3. Sekiranya ada kecurigaan kecederaan tulang belakang, pesakit dipertahankan supaya tubuhnya tidak bengkok.
 4. Pengangkutan mangsa di patah tulang rusuk dilakukan dalam kedudukan separuh duduk. Dalam kedudukan yang sama, dia akan pergi ke hospital.

Ia penting! Semasa menunggu bantuan, anda tidak seharusnya menanggung diri anda jika dia berada di tempat yang selamat. Sebelum mengganggu pesakit, lebih baik memeriksa doktor dan memberi cadangan yang sesuai.

Jika kecederaan tidak mempunyai komplikasi, anda boleh ke bilik kecemasan yang terdekat dengan kereta biasa. Palam dada, patah tulang atau patah tidak stabil dirawat di rumah. Sebelum dihantar ke hospital, pastikan anda mengambil dokumen pesakit: pasport, tiang perubatan, SNILS.

Pengangkutan pada patah tulang rusuk

Pesakit sedemikian perlu diberi pertolongan pertama, cuba untuk tidak memindahkannya.

Arahan khusus mengenai imobilisasi dan pengangkutan harus diberikan oleh seorang profesional, karena dengan kecelakaan sedemikian salah tindakan saksi mata terhadap bencana itu dapat mengakibatkan komplikasi yang berbahaya, sampai kematian pasien sebelum ambulans tiba.

Terdapat beberapa peraturan untuk dipertimbangkan apabila memindahkan orang yang cedera:

 1. Sekiranya kecederaan berlaku semasa musim sejuk, jangan cuba berpakaian pesakit. Adalah lebih baik untuk menutupnya dengan selimut, tetapi tidak berat, supaya tidak menghalang pernafasan.
 2. Dalam kes yang tidak rumit, apabila seseorang sedang dibawa ke dalam kereta, dia harus berusaha untuk mengekalkan sternum pegun. Untuk melakukan ini, letakkan tangan anda di kerusi kereta, kaki melipat di lutut. Di bawah mereka dan di kawasan lumbar hendaklah meletakkan beberapa bantal.
 3. Sekiranya tiada tandu, mangsa boleh dibawa ke mana-mana alat yang ada. Tali boleh dibuat dari tiga bilah ketebalan yang mencukupi (satu di ikat pinggang, kedua di pinggang, yang ketiga lebih dekat dengan kaki) di mana tilam diletakkan.
 4. Oleh kerana pergerakan yang paling berhati-hati akan disertai dengan sakit akut, analgesik harus diberikan.
 5. Jika pesakit tidak sedarkan diri, dan tidak ada cara untuk menunggu ambulans, pesakit perlu dipindahkan dengan sangat hati-hati ke tempat duduk belakang kereta, dibaringkan di belakangnya. Untuk mengelakkan dislokasi kerana berjabat, kedudukan pesakit dipelihara oleh bantal yang sesuai di bawah kepala, bilah bahu, kaki, dan di kawasan tali pinggang.

Ingat! Pengangkutan pada patah tulang dada dan rusuk dilakukan berbaring, jika pesakit telah kehilangan banyak darah atau tulang belakangnya rosak.

Bantuan dan penghantaran pesakit ke hospital tidak boleh disertai panik.

Adalah perlu untuk menenangkan kedua-dua mangsa, dan saksi mata insiden yang membantunya. Apa-apa tindakan perlu diberi perhatian dan dirancang.

Bagaimana untuk mengangkut seseorang dengan tulang rusuk patah ke hospital

Fraktur tulang rusuk adalah kecederaan serius yang memerlukan penyediaan bantuan perubatan yang berkelayakan kepada yang cedera secepat mungkin. Satu titik penting dalam patah tulang rusuk adalah pengangkutan pesakit ke kemudahan perubatan. Pengangkutan mangsa memerlukan pematuhan terhadap peraturan tertentu, jika tidak, pesakit akan terluka, atau akan ada risiko komplikasi, karena kecederaan tulang sering disertai oleh kerusakan organ-organ dalam. Oleh itu, adalah penting untuk menyampaikan pesakit kepada institusi perubatan tepat pada masanya, dengan mengambil kira ketepatan penetapannya.

Pelan tindakan am

Terdapat pelan umum mengenai bagaimana tepatnya mangsa harus diangkut dengan patah tulang rusuk. Pertama anda perlu memberi pertolongan pertama untuk melegakan keadaan pesakit:

 1. membantu mengambil posisi separuh duduk yang cedera;
 2. memberikan dadah anestetik (dalam bentuk pil atau suntikan, jika ada kemahiran yang sesuai) untuk melegakan kesakitan akut dan memudahkan pernafasan;
 3. gunakan kompres sejuk ke kawasan yang cedera pada selang waktu berikut: memohon selama 5 minit, kemudian berehat selama 10 minit, kemudian ulangi manipulasi;
 4. jika di tapak kecederaan luka terbuka, maka perlu untuk merawat tepinya dengan antiseptik, dekat dengan kain steril di atas;
 5. menjangkakan ketibaan briged ambulans.

Langkah-langkah persediaan untuk pengangkutan pesakit melibatkan pengenaan pembalut di dada. Pembalut atau band digunakan untuk ini, dan dalam kes-kes yang sukar plat khas yang tidak bergerak. Ia adalah lebih selamat untuk mempercayakan pengenaan pakaian yang tidak bermobil untuk doktor ambulan. Fiksasi yang tidak mencukupi akan membawa kepada akibat yang serius: serpihan tulang boleh bergerak dan menembusi organ-organ dalaman, termasuk paru-paru, dan menjadikannya sukar bagi mangsa untuk bernafas. Ia juga menarik untuk dibaca - gejala-gejala kecederaan tulang belakang.

Pilihan imobilisasi

Melakukan pemindahan immobilisasi pesakit dengan betul pada patah tulang rusuk dapat mengurangkan risiko komplikasi kecederaan. Kaedah imobilisasi berikut digunakan:

 1. Dengan perban pembalut. Ini adalah pilihan imobilisasi yang paling mudah dan paling berpatutan. Untuk membetulkan pesakit, anda perlu memintanya untuk tidak menghembuskan nafas sepenuhnya dan pada masa ini membungkus dada ke arah dari bawah ke bawah. Terlepas dari lokasi kawasan yang terjejas, pakaian berpakaian dari rusuk bawah ke ketiak. Banding dilakukan dalam lingkaran atau salib. Dengan kaedah lingkaran, pembalut melepasi bahu, kemudian balut di sekeliling badan dalam beberapa lapisan dengan tumpang tindih. Dalam kaedah cross criss, pembalut itu perlu dipindahkan satu demi satu melalui leher mangsa dan dibungkus di sekeliling badan sedemikian rupa sehingga lapisan pembalut melintang. Apabila menetapkan tulang rusuk patah, seseorang tidak perlu mengetatkan pembalut terlalu erat, jika masalah bernafas akan berlaku.
 2. Dengan menggunakan pembalut. Versi pembalut atau korset digunakan terutamanya untuk fraktur mudah. Ini adalah peranti istimewa yang dijual di farmasi dan membolehkan anda memperbaiki dan memperbaiki dada dengan tepat dan tepat. Bagaimanapun, peranti sedemikian jarang berlaku.
 3. Berpegangan. Teknik ini digunakan untuk patah fenestrated rumit, apabila tulang patah tidak lagi dikaitkan dengan lajur vertebral. Dalam kes ini, plat plastik ditapis dan, sedikit merangkumi tisu lembut, dijahit dengan benang pembedahan. Lakukan manipulasi ini hanya perlu pakar.

Arahan untuk memindahkan mangsa

Apabila semua peraturan penyediaan dipenuhi, anda boleh meneruskan untuk memindahkan mangsa ke kenderaan. Untuk melakukan ini, anda perlu meletakkannya di atas tandu, memandangkan beberapa nuansa: satu orang mengambil mangsa di bawah lengan, menjaga tulang belakang masih, orang kedua mengambilnya di bawah kakinya, kemudian kedua-dua angkat pesakit dan meletakkannya di atas tandu. Sekiranya tiada pembetung, maka bahan pepejal, padat akan sesuai dengan anda (lembaran papan lapis, papan).

Sekiranya kerosakan pada tulang rusuk disertai oleh kecederaan tulang belakang, maka korban harus diletakkan di atas tungkai di posisi terlentang sehingga apabila anda bergerak ke belakang, ia tetap lurus, tanpa lenturan. Ini memerlukan kerja yang diselaraskan dengan 3 atau 4 orang. Tidak perlu mencuba untuk berpakaian pesakit, lebih baik menutupi dia dengan helaian atau permaidani, bergantung pada masa tahun. Sekiranya mangsa dapat berjalan sendiri, maka dia mesti dibantu dengan teliti untuk sampai ke kereta, mengelakkan pergerakan sternum.

Pengangkutan

Pengangkutan di patah tulang rusuk boleh dilakukan oleh ambulans atau sendiri, bergantung kepada tahap kerumitan kerosakan. Pengangkutan yang betul memainkan peranan penting dalam rawatan selanjutnya dan mengurangkan keadaan mangsa sehingga ketibaan di kemudahan perubatan. Ia juga berguna untuk mengetahui apa yang sepatutnya menjadi pengangkutan pada giliran tulang belakang.

Fraktur biasa

Pecah biasa membayangkan kes tanpa komplikasi: tidak ada keretakan tulang rusuk berganda, integriti tulang belakang tidak pecah. Dalam keadaan sedemikian, pesakit dibenarkan diangkut dalam kereta penumpang dalam kedudukan duduk atau duduk yang duduk, memberikannya kedudukan tetap dada. Untuk melakukan ini, mangsa meletakkan tangannya di atas kerusi kereta, kaki bengkok di lutut. Bantal diletakkan di bawah kaki dan di kawasan lumbar. Di bawah punggung, anda boleh meletakkan bahan keras, dan di bawah area bahu bahu - tisu lembut, sehingga semasa perjalanan tidak ada gangguan pernafasan pada pasien.

Cedera sukar

Dengan patah tulang rusuk kompleks, terdapat beberapa ciri ciri pengangkutan pesakit. Selalunya, postur separuh duduk standard tidak sesuai kerana sakit kuat. Dalam keadaan ini, pesakit diangkut dalam kedudukan terdedah di sisi dari bahagian yang cedera sehingga permukaan tandu memperbaiki tulang patah. Di bawah kepala untuk keselesaan, anda boleh meletakkan pakaian terlipat dan bengkokkan kaki anda.

Sekiranya mangsa telah kehilangan sejumlah besar darah atau tidak sedarkan diri, maka dia harus diangkut berbaring di belakangnya. Tubuh pesakit disamakan dan dipasang dengan penggelek tuala atau pakaian di bawah kepala, bilah bahu, kaki dan kawasan lumbar. Seterusnya, anda perlu membawa pesakit ke unit penjagaan rapi secepat mungkin.

Bantuan yang berkaitan

Jika ada peluang untuk memanggil ambulans, maka perlu terlebih dahulu melakukannya, dan jangan cuba mengangkut mangsa sendiri. Hakikatnya sudah di tahap pengangkutan pesakit mungkin memerlukan pertolongan, yang hanya dapat diberikan oleh dokter. Maklumat lanjut mengenai pertolongan cemas untuk patah tulang rusuk.

Prosedur perubatan semasa pengangkutan pesakit:

 • pemindahan darah dengan kehilangan darah yang berat;
 • topeng oksigen dalam kes kegagalan paru-paru;
 • pengenalan suntikan ubat secara intravena untuk melegakan keadaan pesakit dan melegakan kesakitan;
 • Tusukan rongga pleura dengan pengumpulan udara di dalamnya;
 • resusitasi tindakan dengan kecederaan teruk.

Pengangkutan di belakang tulang belakang?

Punca, gejala

Kesan fizikal (pukulan, jatuh, meremas) di sel dada selalunya menyebabkan patah tulang rata-rata 4-8 rusuk yang tidak dilindungi oleh sistem otot. Pasangan rusuk atas ditutup dengan clavicle, sementara yang lebih rendah memiliki kelenturan kartilaginous.

Pesakit datang dengan gejala:

 • kesakitan teruk - sebarang pergerakan di kawasan dada bertindak balas terhadap peningkatan mendadak dalam penderitaan;
 • gangguan pernafasan (nafas terganggu) - pernafasan dalam adalah sukar, hanya dangkal tersedia;
 • bengkak yang menyakitkan - peningkatan dalam tisu lembut;
 • hematoma, lebam.

Fraktur adalah mekanikal:

 • Langsung melantun ke dalam dada.
 • Pelbagai jatuh.
 • Penyertaan dalam kemalangan.
 • Memerah payudara di bawah pengaruh faktor tertentu.
 • Cedera ketika melakukan latihan sukan yang mencabar.

Fraktur terhadap latar belakang penyakit patologi, seperti:

 • Penyakit darah.
 • Osteoporosis
 • Artritis.
 • Tuberkulosis tisu tulang.
 • Tumor tulang malignan, metastasis dari tumor yang sama.
 • Perkembangan tulang yang tidak normal.
 • Melanggar integriti sternum kongenital atau sifat yang diperolehi.

Rawatan lanjut

Sifat rawatan bergantung kepada keterukan kerosakan dan faktor yang berkaitan:

 • umur pesakit;
 • kehadiran penyakit kronik.

Anestesia dijalankan melalui sekatan procaine dengan pengulangan yang mungkin selepas beberapa waktu, jika perlu. Banyak lesi berlebihan membiak ubat narkotik.

Sekiranya berlaku keretakan yang banyak, campur tangan pembedahan dijalankan untuk menetapkan plat khas untuk membetulkan tulang rusuk dalam posisi yang dikehendaki sehingga tulang telah tumbuh sepenuhnya bersama-sama. Terapi perubatan dijalankan, semasa tempoh pemulihan - fisioterapi, gimnastik terapeutik.

Masa penyembuhan patah 1-2 tulang rusuk pada orang dewasa adalah sehingga 1.5 bulan, berganda, dengan anjakan dan komplikasi dari 2 hingga 6 bulan.

Ciri-ciri umur menjejaskan tempoh pemulihan:

 • pada kanak-kanak, pemulihan berlaku 1.5-2 kali lebih cepat;
 • pada orang tua - 1.5-2 kali lebih lama.

Senarai sakit dikeluarkan selepas lawatan ke doktor dan diagnosis "patah tulang rusuk" selama 21-50 hari, termasuk tempoh pemulihan.

Cadangan mengenai postur yang betul semasa tidur malam selepas patah tulang rusuk adalah sangat penting:

 • dalam kes patah dinding depan - di belakang;
 • jika bahagian belakang rosak, ia berada di sisi, di seberang luka.

Fenomena kesakitan sisa berlarutan untuk masa yang lama. Kadang-kadang mereka tidak mempunyai alasan yang objektif, mereka masuk ke dalam kategori yang hantu.

Dari masa ke masa, sensasi menormalkan. Ketakutan rasa sakit menimbulkan kebiasaan bernafas secara dangkal.

Tempoh pembatasan motor membawa kepada kelemahan otot. Pemulihan badan selepas kecederaan adalah satu proses yang memerlukan kualiti sukarela korban, keinginan untuk mendapatkan semula fungsi yang hilang.

Pelaksanaan cadangan doktor dan keyakinan terhadap kekuatan seseorang adalah asas untuk pemulihan lengkap.

Patah tulang rusuk yang tidak rumit tidak berbahaya, dirawat selepas berunding dengan doktor di rumah.

Pecah tertutup rusuk ke-8, pelbagai kecederaan, yang paling kerap dikaitkan dengan kerosakan oleh serpihan tajam organ-organ lain. Pendarahan, jangkitan organ, pneumothorax, hemothorax adalah berbahaya bagi kehidupan seseorang.

Ia penting! Keperluan pembedahan atau rawatan konservatif ditentukan selepas mendapat gambaran lengkap keadaan pesakit berdasarkan ujian makmal, X-ray, dan kaedah diagnostik lain.

Pemulihan dari fraktur pinggul tertutup adalah kompleks dan berlangsung selama 4-6 bulan.

Bantuan dalam keadaan institusi perubatan adalah untuk menjelaskan kawasan dan sifat kerosakan, serta perusahaan langkah-langkah tertentu. Pertama sekali, doktor meneliti pesakit dan menetapkan x-ray.

Untuk melegakan kesakitan, suntikan ubat anestetik dan alkohol perubatan disuntik ke dalam zon patah. Juga gunakan topeng oksigen, jika perlu, letakkan penitis.

Fraktur dengan serpihan serpihan memerlukan pembedahan. Ia perlu untuk menjahit tisu dalaman tisu, letakkan tulang rusuk dalam kedudukan yang betul secara anatomik dan pasangkannya bersama-sama untuk mencegah pergeseran semula.

Sekiranya kecederaan ringan, pesakit dibenarkan pulang ke rumah dan dirawat sebagai pesakit luar. Apabila komplikasi mungkin memerlukan tusukan, reoperasi, pemindahan darah, dan rawatan yang ditetapkan di hospital.

Untuk maklumat lanjut mengenai membantu yang cedera dalam kecederaan dada, lihat video dalam artikel ini.

Bentuk kecederaan ringan bukanlah ancaman kepada kehidupan pesakit. Pada masa yang sama, komplikasi dicirikan oleh patah tulang belakang yang teruk yang teruk pada 8 tulang rusuk dan yang lain akibat kerosakan pada organ dalaman yang terletak di belakang sangkar tulang rusuk. Kedua-dua agen traumatik dan tepi tajam tulang patah boleh mengganggu fungsi normal mereka.

Amalan perubatan yang paling berbahaya adalah kerosakan:

 • trakea;
 • kantung pleura;
 • paru-paru;
 • otot jantung;
 • pembuluh darah.

12.1.4. Pemindahan mangsa dengan bantuan alat yang ada

In
kualiti alat yang ada
menggunakan tali, ikat pinggang, kerusi dan dua
kutub, tiang dan lembaran.

Sekiranya patah tulang rusuk, pertolongan cemas hendaklah diberikan dengan menggunakan ubat penahan sakit. Mereka akan membantu menstabilkan keadaan mangsa dengan menenangkannya dan mengurangkan kesakitan.

Hasilnya, pergerakan pernafasan stabil dan bertambah baik, masing-masing keadaan keseluruhannya difasilitasi. Tetapi apabila menggunakan ubat-ubatan yang tidak sesuai, jika mereka salah ditadbirkan, keadaan seseorang akan bertambah buruk secara dramatik.

Kaedah bukan ubat yang dikenali sebagai kesan analgesik. Oleh itu, disyorkan untuk melampirkan kompress sejuk ke kawasan yang cedera, objek beku (diletakkan di dalam serbet). Suntikan OTC, pil pelepasan sakit akan sesuai. Yang paling biasa ialah: Naproxen, Paracetamol, Analgin, Ibuprofen.

Ubat-ubatan ini dibenarkan untuk mengambil masa yang singkat, sebab terdapat banyak kesan sampingan yang tidak selamat.

Langkah pertolongan cemas

Sokongan pertolongan cemas disediakan untuk tujuan melegakan kesakitan akut, imobilisasi, mencegah kerosakan tisu berikutnya dan kemerosotan mangsa.

Tindakan berikut diperlukan:

 1. Berikan ubat pesakit untuk melegakan kesakitan, memudahkan pernafasan, mencegah kejutan.
 2. Lampirkan ke tapak kecederaan yang dibungkus dalam beg atau kain ais.
 3. Posisi mangsa dalam postur separuh duduk dengan kaki dan belakang berehat di atas permukaan yang keras.
 4. Jemput pasukan perubatan atau menyampaikan pesakit kepada traumatologi.

Perhatian! Anda tidak boleh menangguhkan rayuan kepada doktor untuk hari-hari berikutnya, untuk melibatkan diri dalam rawatan diri. Perkembangan komplikasi boleh membawa kepada akibat yang tidak dapat dikembalikan.

Pecah tulang rusuk akibat kesan mekanikal (kesan, meremas) dalam keadaan yang tidak dijangka berlaku secara tiba-tiba. Masalah pernafasan adalah gejala yang paling penting untuk kecederaan. Dari penyediaan pertolongan cemas bergantung kepada keadaan mangsa dan perkembangan komplikasi.

Sebelum ketibaan doktor disyorkan untuk melakukan langkah-langkah berikut:

 • membantu pesakit untuk duduk (duduk separuh) dengan sokongan di belakang, di mana anda perlu meletakkan roller keluar pakaian - ini akan memberikan pengudaraan ke paru-paru;
 • Untuk mengurangkan kesakitan yang teruk, cadangkan analgesik yang terkenal: ibuprofen, naproxen;
 • melampirkan objek sejuk ke tapak kecederaan;
 • menyediakan udara segar.

Ingat! Ia dilarang untuk meletakkan pesakit pada bahagian dada yang sihat - ini merumitkan proses pernafasan, menyebabkan komplikasi yang teruk.

Sekiranya keadaan memuaskan mangsa, rawatan bebas kepada institusi perubatan adalah mungkin.

Pengangkutan dilarang apabila gejala berikut muncul:

 • kulit kebiruan dan pernafasan yang terputus-putus;
 • pelepasan dari mulut darah;
 • pening yang teruk;
 • mangsa dahaga.

Faktor-faktor yang menyebabkan kemerosotan keadaan pesakit mencerminkan kerosakan besar kepada organ-organ lain.

Pertama sekali, selepas kerosakan yang diterima, orang itu berada dalam keadaan kejutan dan tidak memahami keseriusan kejadian di mana dia mendapati dirinya. Ia boleh mula menggerakkan badan, yang boleh memburukkan kerosakan yang sudah ada.

Oleh itu, adalah penting untuk segera mengharamkannya dengan apa-apa jenis pergerakan. Jangan biarkan pesakit itu bangun, duduk dan mengambil apa-apa jawatan lain selain yang dia mendapati dirinya selepas kejadian itu.

Kemudian anda perlu segera menghubungi pasukan perubatan, atau Kementerian Situasi Kecemasan, tetapi jika anda tidak perlu menunggu bantuan, anda perlu menangani masalah itu sendiri. Buat langkah diagnostik remeh, dengan bantuan yang mana anda dapat menentukan bagaimana perkara buruk adalah untuk mangsa.

Ketahui sama ada pesakit sedar, sama ada nadinya dirasai, bagaimana keadaannya bernafas, dan sama ada terdapat kesakitan di kawasan kecederaan.

Anda perlu tahu dengan pasti: apakah jenis bantuan yang disediakan dalam hal ini atau yang demikian. Aktiviti-aktiviti yang dilakukan adalah sama secara umum, tetapi bergantung kepada jenis kecederaan mungkin terdapat beberapa perbezaan.

Contohnya, jika berlaku patah tulang dan patah tulang, sekurang-kurangnya langkah-langkah segera adalah mencukupi, tetapi untuk kecederaan yang rumit, perlu dilakukan dalam urutan yang jelas dan secepat mungkin. Marilah kita mempertimbangkan lebih terperinci cara yang berbeza untuk membantu dengan pelbagai patah tulang.

Fraktur tertutup tidak rumit

Jenis kecederaan yang paling mudah dan paling tidak berbahaya adalah patah tertutup yang tidak rumit. Ia dicirikan oleh kerosakan kepada 1 - 2 tulang rusuk pada satu sisi dari pesakit thoracis. Dalam kes ini, komplikasi sangat jarang berlaku, dan cedera mungkin mendapat kemudahan perubatan sendiri. Bagaimanapun, bantu dia juga diperlukan.

Selepas itu, anda mesti menghantar mangsa ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut. Seterusnya, kami pertimbangkan: bagaimana untuk menyediakan pertolongan cemas lebih kompleks.

Pecah tertutup berganda

Sayangnya, beberapa tepi sering rosak sekali gus, dan mereka boleh dipisahkan sepenuhnya, membentuk apa yang dikenali sebagai "tingkap". Serpihan itu sangat berbahaya, kerana ia boleh bergerak dan merosakkan organ-organ dalaman. Oleh itu, penjagaan kecemasan diperlukan untuk patah costa berbilang jenis.

Arahan untuk aktiviti yang diperlukan adalah seperti berikut:

 1. Berikan mangsa analgesik bukan berasal dari narkotik (atau memberi suntikan).
 2. Kosongkan dada dari pakaian berlebihan untuk memudahkan akses udara.
 3. Immobilize the victim. Untuk melakukan ini, bantu dia mengambil kedudukan yang selesa. Untuk penetapan tulang rusuk tambahan, pembalut yang ketat dibenarkan, tetapi ia tidak sepatutnya mengganggu prestasi pernafasan. Untuk mengelakkan serpihan tulang bergerak, lengan pesakit boleh digunakan sebagai serpihan. Kedudukan optimum badan - separuh duduk atau berbaring di bahagian yang cedera.
 4. Sapukan sejuk kering untuk melegakan kesakitan dan bengkak.
 5. Panggil ambulans dan pantau keadaan pesakit sehingga doktor tiba.

Bantuan pertama yang diberikan dengan betul akan memudahkan rawatan lanjut dan mengurangkan risiko kerosakan tisu lembut semasa pengangkutan pesakit ke hospital.

Buka fraktur

Pecah terbuka dikaitkan dengan risiko yang jauh lebih besar, dan oleh itu tidak mustahil untuk melambatkan dalam kes tersebut.

Penjagaan kejururawatan yang betul untuk patah tulang dengan luka terbuka dapat mengurangkan peratusan kehilangan darah dan meningkatkan kemungkinan hasil yang menguntungkan.

Peraturan pengangkutan ke hospital

Tidak kira apa kaedah penjagaan yang digunakan, adalah penting untuk menyampaikan korban dengan betul ke kemudahan perubatan.

Agar laluan ke hospital tidak mencetuskan anjakan serpihan dan kerosakan tisu, peraturan berikut mesti diperhatikan:

 1. Pergerakan harus berhati-hati dan lancar. Semasa perjalanan, yang terbaik adalah mengambil kedudukan duduk.
 2. Sekiranya pesakit tidak dapat bergerak secara bebas, ia perlu untuk menggerakkannya ke atas tungkai dalam kedudukan separa duduk.
 3. Sekiranya kehilangan kesedaran, kejutan, dan kecederaan yang serius, mangsa diangkut dalam kedudukan terlentang atau di sisi yang cedera. Anda tidak perlu pergi ke tempat yang sihat, supaya tidak menyekat aktiviti paru-paru.

Sekiranya kecederaan itu tidak rumit, pesakit boleh ke hospital, misalnya, dengan teksi. Dalam kes kecederaan yang kompleks, hanya pengangkutan ambulans dalam pengangkutan dibenarkan, kerana pesakit memerlukan penjagaan perubatan dan penjagaan yang beroperasi dalam perjalanan ke hospital.

Apa yang tidak boleh dilakukan

Untuk membantu tidak menjadi punca komplikasi, adalah penting untuk mengetahui tindakan yang tidak boleh diambil.

 • percubaan untuk mengembalikan keruntuhan tulang rusuk ke tempat itu secara berasingan, terutamanya dengan patah terbuka;
 • rangsangan batuk dalam mangsa tanpa pengawasan perubatan;
 • mengenakan pembalut terlalu ketat yang menghalang pesakit daripada bernafas;
 • siasat kawasan yang rosak dengan usaha yang berlebihan;
 • letakkan orang itu di bahagian yang rosak;
 • biarkan pesakit tertidur sebelum kedatangan doktor (jika dia sedar).

Hanya rawatan pra-perubatan yang betul boleh memberi manfaat kepada mangsa. Sekiranya ada tindakan yang menimbulkan ketidakpastian dan kecurigaan tentang manfaat mereka, lebih baik untuk melewatkannya, agar tidak membahayakan pesakit.

Kemungkinan akibat daripada pengangkutan yang tidak wajar

Bantuan yang tepat adalah sangat penting, kerana jika tidak risiko komplikasi meningkat dengan ketara.

Oleh itu, mangsa boleh mengembangkan patologi berikut:

 1. Pneumothorax. Udara berkumpul di antara lapisan pleura dan mengganggu fungsi pernafasan yang normal.
 2. Hemothorax. Terdapat pengumpulan darah dalaman dalam helai pleura.
 3. Kehilangan darah yang teruk. Berdekatan adalah aorta dan urat berongga, dan kerosakan mereka adalah penuh dengan pendarahan yang berat.
 4. Tamponade hati. Pengumpulan darah yang berlebihan berlaku dalam kantung perikardia.
 5. Kegagalan pernafasan. Secara beransur-ansur, paru-paru dari pihak yang terjejas jatuh dari proses pernafasan akibat tekanan yang dikenakan ke atasnya.
 6. Splinters Offset. Fragmen tulang boleh menyentuh saluran besar, saraf dan organ penting.

Kos masa yang hilang adalah tinggi, kerana beberapa komplikasi boleh menyebabkan kematian. Untuk mengelakkan akibat sedemikian, mari kita pertimbangkan secara terperinci cara untuk membantu kecederaan sedemikian.

Cara mengangkut pesakit dengan tulang rusuk patah

Pelanggaran integritas tulang dipanggil patah tulang. Patah tulang rusuk adalah satu trauma yang agak rumit, apabila diterimanya kejutan pleuropulmonari dapat berkembang. Ia juga boleh membawa kepada komplikasi yang berbahaya, termasuk pendarahan, radang paru-paru, pelbagai jangkitan, pleurisy purulen, dan lain-lain. Kerosakan semacam tulang rusuk ini adalah kira-kira 15% daripada semua patah tulang.

Manifestasi utama patah tulang rusuk

Apabila jenis kerosakan ini berlaku, mangsa mengalami kesakitan yang teruk di kawasan yang terjejas. Apabila membuat pergerakan, pernafasan dan batuk, rasa sakit bertambah, ia berkurangan - berehat.

Palpasi tulang patah menyebabkan rasa sakit akut, dalam beberapa kes, muncul masalah, yang dihasilkan oleh serpihan tulang.

Jika selepas pukulan kuat atau jatuh seseorang mempunyai tanda-tanda ini, anda perlu segera berjumpa doktor. Memang, kekurangan rawatan yang betul boleh membawa kepada akibat yang tidak boleh diperbaiki. Oleh itu, jangan mengabaikan bantuan pakar dalam hal ini.

Bagaimana untuk memberi pertolongan cemas

Sangat penting, apabila memberikan pertolongan pertama kepada mangsa, bertindak dengan teliti dan teliti agar tidak menyebabkan kesakitan tambahannya dan tidak menghilangkan lebih banyak serpihan tulang. Dengan kecederaan terbuka, anda dapat melihat sekeping tulang, yang akan mengesahkan patah tulang. Jangan bercakap dengan pesakit, kerana sukar untuk dia bercakap.

Tugas utama dengan jenis kecederaan ini adalah untuk memastikan imobilitas tulang. Kerana tulang rusuk bergerak semasa bernafas, pembalut khas digunakan pada dada, yang memerah berat. Dalam kes ini, mangsa akan bernafas dengan bantuan otot abdomen dan ia akan menjadi lebih mudah baginya. Juga, jika perlu, mangsa perlu dibantu jika dia terkejut atau pengsan. Selepas itu, kami memerlukan rawatan segera di klinik.

Pengangkutan pesakit

Pesakit dengan patah tulang banyak perlu dibawa dengan berhati-hati. Lagipun, pergerakan salah atau sedikit pergerakan seseorang mengancam dengan kejutan yang lebih menyakitkan.

Pengangkutan pesakit harus segera dan kompeten. Pakar dari syarikat perubatan MedTrans mempunyai peralatan khusus mereka untuk melumpuhkan dan mengangkut pesakit tersebut. Perintah perkhidmatan ini pada bila-bila masa sepanjang hari.

Pesakit dengan patah tulang rusuk perlu diangkut dalam kedudukan duduk. Ini adalah postur yang paling selamat dan paling selesa untuk kecederaan tersebut. Jika mangsa berada dalam keadaan yang serius, dia dibawa berbaring di atas tandu khas dengan kedudukan setengah duduk. Orang-orang yang mengalami kejutan dan kehilangan darah yang besar diangkut terbaring di belakang mereka.

Dengan pelbagai patah teruk, rawatan dapat bertahan hingga 3 bulan, dan keupayaan untuk bekerja bergantung kepada kerumitan dan sifat frakturnya.

Imobilisasi tulang yang betul pada gilirannya menjimatkan kehidupan

Etiopathogenesis kecederaan

Dari sisi anatomi, patah tertutup 5 tulang rusuk hingga 7 dianggap lebih biasa, kerana tulang rusuk hulu lebih dilindungi oleh lapisan otot dada yang besar. Intipati patah tulang adalah rusuk yang melengkung ke dalam, yang mempunyai kesan negatif terhadap integriti pleura dan paru-paru, esofagus, otot jantung dan saluran darah.

Walaupun kecederaan itu dicirikan oleh bahaya yang signifikan kepada kesihatan pesakit, kursusnya tetap sangat mudah. Dengan pelbagai kecederaan, terdapat kesukaran dalam kerja paru-paru, yang menunjukkan dirinya sebagai kegagalan pernafasan.

Sebab-sebab untuk mendapatkan kerosakan tersebut adalah seperti berikut:

 • penyertaan dalam kemalangan jalan raya (memukul dada pada stereng atau hubungi langsung dengan bahagian lain kenderaan atau asfalt);
 • menerima tamparan tumpul dengan objek berat di kawasan dada (bukan sahaja patah tulang boleh berlaku, tetapi juga perantaraan dan pecah organ dalaman);
 • jatuh dari ketinggian yang signifikan pada pesakit yang lebih tua - bahkan jatuh dari kerusi boleh menyebabkan kecederaan ini;
 • jatuh semasa aktiviti sukan (pesakit dalam kategori usia kanak-kanak dan remaja terdedah);
 • mencari badan di antara dua objek, salah satunya tetap pegun dan yang lain terus bergerak.

Di samping itu, kerosakan kepada keanjalan dan dengan itu menjadi sebab mengapa terdapat retak tulang rusuk tertutup, dikaitkan dengan keadaan patologi yang disertai oleh tubuh manusia.

Dalam hal ini kita bercakap tentang:

 • artritis reumatoid;
 • metastasis watak ganas di tulang-tulang badan pesakit;
 • tumor tulang tulang primer atau dalam sumsum tulang;
 • osteoporosis;
 • kekurangan struktur holistik sternum, yang boleh menjadi kedua-dua kongenital dan diperolehi;
 • kelainan genetik perkembangan rangka badan.

Punca tulang rusuk

Dalam amalan klinikal, adalah kebiasaan untuk mengasingkan patah yang telah timbul di tulang-tulang biasa di bawah tindakan rangsangan mekanikal yang lebih tinggi dalam keamatan keanjalan tulang, dan patah patologi yang berlaku di bawah tindakan daya kecil dalam struktur atau tulang yang diubahsuai secara fungsional.

 • Kemalangan jalan raya. Kemalangan lalu lintas adalah punca utama patah tulang rusuk. Patologi ini timbul kerana pemindahan tenaga kinetik yang ketara (yang lebih tinggi, semakin tinggi kelajuan kereta) ke dada ketika bertabrakan dengan roda stereng semasa berhenti seketika (ketika bertabrakan dengan kereta lain atau objek pegun). Pecah tulang rusuk pertama boleh disebabkan oleh penguncupan tajam otot scalene (yang dilekatkan pada tulang rusuk ini) sebagai tindak balas kepada pergerakan tiba-tiba kepala dan leher. Dalam kes ini, patah tulang rusuk pertama biasanya berlaku di rantau arteri subclavian (bahagian nipis dan paling lemah). Apabila pejalan kaki bertembung dengan kereta yang bergerak, mekanisme untuk berlakunya patah tulang agak berbeza. Oleh itu, kerosakan pada dada boleh berlaku akibat daripada interaksi dengan bahagian-bahagian kenderaan, akibat kejatuhan berikutnya (pada asfalt atau pada kereta hud) atau sebagai akibat dari menggerakkan roda. Apabila menggerakkan dada pada kelajuan yang ketara, patah asimetri terbentuk (dari sisi ketibaan, patah tulang lebih sukar, kerana sebaliknya roda "melompat" seperti itu).
 • Pukulan dengan objek tumpul di dada. Apabila melanda dengan objek tumpul (tukul, batu, sekeping paip, dan lain-lain), tenaga yang terhasil dipindahkan ke dada, yang menyerapnya dan akibatnya cacat. Dengan daya impak yang tidak ketara, kerosakan berlaku kepada lapisan kulit dan otot yang cetek, bagaimanapun, dengan tamparan kuat, tulang rusuk rosak, perencatan (lebam) atau pecah organ dalaman dapat berlaku.
 • Jatuh dari ketinggian. Kejatuhan dari ketinggian mengikut mekanisme berlakunya kecederaan adalah sama dengan pukulan dengan objek tumpul dengan kawasan yang melebihi kawasan kawasan yang cedera. Kerosakan yang disebabkan oleh kejatuhan bergantung pada kelajuan kejatuhan dan sifat-sifat permukaan di mana kejatuhan itu berlaku. Adalah dipercayai bahawa semakin tinggi ketinggian, semakin tinggi kelajuannya, sejak semakin mempercepat tubuh. Walau bagaimanapun, kelajuan maksimum jatuh bebas tidak melebihi 200 - 250 km / j, kerana pada kelajuan ini pecutan pecahan seimbang oleh rintangan udara. Apabila jatuh pada permukaan lembut (bantal, jerami), lebih kurang kerosakan berlaku daripada apabila jatuh pada permukaan keras (asfalt, konkrit), kerana ubah bentuk permukaan ini menyebabkan penyerapan sebahagian besar tenaga. Walau bagaimanapun, peraturan ini terpakai hanya untuk jatuh dari ketinggian yang agak kecil. Bagi orang yang lebih tua, yang sering mempunyai komorbiditi dan tisu tulang yang sangat nipis, malah jatuh dari kerusi atau dari ketinggian mereka adalah berbahaya.
 • Kecederaan dalam sukan. Falls semasa bermain sukan adalah punca umum patah tulang rusuk di kalangan kanak-kanak dan remaja. Di kalangan atlet profesional, selain jatuh, perkembangan tulang patah mungkin dilakukan di bawah tindakan otot kontraksi, yang, akibat latihan berterusan, telah berkembang dengan baik dan dapat mengembangkan momentum kekuatan yang signifikan. Dalam kes sedemikian, patah tulang biasanya berlaku pada masa permohonan usaha maksimum (melemparkan tukul atau cakera, ditembak).
 • Mampatan antara dua objek. Apabila mampatan antara dua objek (biasanya satu pegun, dan bergerak yang lain), patah tulang dua hala symmetrical tulang rusuk, tulang pelvis, dan tulang tengkorak berlaku. Membran kulit dan mukus dengan mekanisme tindakan ini jarang rosak.
 • Rheumatoid arthritis. Rheumatoid arthritis adalah penyakit tisu penghubung yang biasa di mana organ dalaman, tulang dan sendi terjejas. Menurut data yang diperolehi semasa beberapa kajian, patah tulang rusuk merupakan jenis kerosakan tulang yang paling biasa di kalangan pesakit dengan penyakit ini.
 • Metastasis tumor malignan di tulang. Kebanyakan tumor malignan dapat metastasize - untuk membentuk tumpuan tumor pada jarak dari penyetempatan awal proses patologi disebabkan migrasi sel kanser dengan aliran darah atau limfa. Metastasis sel tulang boleh berlaku dengan perkembangan kanser prostat, kanser payudara, kanser buah pinggang dan beberapa organ lain. Dalam fokus metastatik, struktur dan fungsi tulang terganggu, penggantian tisu normal dengan patologi yang berlaku. Ini membawa kepada fakta bahawa tulangnya lemah dan kehilangan daya tahan terhadap kesan rangsangan luar.
 • Tulang tulang primer atau tumor sumsum tulang. Apabila kanser tulang atau sumsum tulang berlaku, yang terkandung dalam struktur kebanyakan tulang, ada kekurangan zat makanan dan fungsi tulang.
 • Osteoporosis Osteoporosis adalah keadaan patologi yang mana, di bawah pengaruh sebarang sebab, ciri-ciri fungsian dan struktur tulang terganggu, yang mengalami beberapa perubahan dan menjadi lebih rapuh. Dalam kebanyakan kes, patologi ini dikaitkan dengan metabolisme kalsium terjejas, gangguan hormon, serta keabnormalan genetik. Osteoporosis sering berkembang pada usia tua, sekali gus mewakili salah satu bentuk penuaan fisiologi tulang.
 • Ketiadaan kongenital atau ketiadaan sternum. Untuk fungsi normal dada memerlukan integriti anatomi. Dengan ketiadaan sternum - unsur yang memegang hujung depan tulang rusuk, dada menjadi lebih tahan terhadap tekanan mekanikal. Sternum mungkin tidak hadir disebabkan oleh anomali kongenital atau selepas beberapa campur tangan pembedahan.
 • Anomali genetik kerangka. Sesetengah keabnormalan genetik disertai dengan perkembangan struktur skeletal yang tidak mencukupi, yang membawa kepada fakta bahawa tulang menjadi lebih rapuh dan pecah bahkan di bawah pengaruh daya yang agak kecil.

Seperti yang disebutkan di atas, sangkar tulang rusuk kanak-kanak lebih elastik dan oleh itu patah tulang rusuk adalah kurang biasa. Walau bagaimanapun, untuk sebab yang sama, kanak-kanak sering mengalami kecederaan tertutup organ rongga dada, yang boleh digabungkan dengan keadaan teruk dan mengancam nyawa. Oleh itu, kehadiran patah tulang rusuk pada kanak-kanak di bawah umur 14 hingga 17 tahun menunjukkan keamatan yang serius kesan traumatik dan, dalam kebanyakan kes, melibatkan kerosakan pada organ dalaman.

Penyetempatan fraktur bergantung pada mekanisme tindakan faktor traumatik, pada titik pemakaian daya maksimal, serta pada keadaan tulang tulang. Dalam kebanyakan kes, patah berlaku pada titik impak, dan juga di kawasan rusuk sudut (

), yang merupakan kawasan paling lemah.

Jenis fraktur

Terdapat tiga jenis fraktur utama:

 • Patologi. Berlaku di hadapan penyakit tulang yang teruk.
 • Traumatik. Bangkit dengan beban dinamik yang kuat pada tulang, contohnya, dengan kejatuhan yang tidak berjaya.
 • Kronik. Ini adalah fraktur paling jarang yang berlaku dengan tekanan yang berpanjangan pada tulang.

Fraktur traumatik mempunyai jenis berikut:

 • Tertutup.
 • Buka Sebagai tambahan kepada tulang yang rosak, luka terbuka dicatatkan.
 • Intra-artikular. Ini menunjukkan pengumpulan darah dalam kapsul bersama.

Semua spesies yang dibentangkan mungkin disertai dengan pemindahan serpihan tulang. Untuk mengenalpasti fraktur, anda perlu mempertimbangkan tanda-tanda berikut:

 • Kesakitan yang diucapkan di tempat di mana terdapat kecederaan.
 • Apabila anggota badan yang cedera - menukar bentuk, saiz (bengkak).
 • Bone telah menjadi lebih mudah alih, tidak seperti sebelumnya.
 • Sebarang pergerakan menimbulkan kesakitan yang teruk.

Fraktur terbuka adalah yang paling berbahaya. Ini disebabkan oleh luka terbuka yang mana bakteria dapat menembusi dengan mudah, hasilnya jangkitan akan berlaku. Jika tisu cedera dari serpihan tulang, akan ada pendarahan yang berat. Dengan patah terbuka, terdapat pendarahan terbuka, dan dengan patah tertutup - dalaman.

Ia berlaku bahawa mangsa mendapat beberapa patah sekaligus, yang berbeza antara satu sama lain, ini membawa kepada kejutan traumatik. Pesakit akan memerlukan rawatan segera, tetapi pertama-tama anda perlu memberi pertolongan cemas:

 • Anestetikkan kawasan yang cedera.
 • Segera hentikan pendarahan dengan patah terbuka.
 • Hilangkan kejutan.
 • Immobilization, yang menghalang penampilan kejutan dan mengurangkan kesakitan.
 • Hantar kepada traumatologi.

Tanda-tanda kecederaan

Membantu dengan patah costa bertujuan untuk memperbaiki serpihan dan mengembalikan kesejahteraan orang yang cedera.

Pertimbangkan gejala utama kecederaan sedemikian:

 1. Sakit Di kawasan yang rosak terdapat rasa sakit yang tajam, terutamanya semasa pergerakan dada. Mengklik pada tulang rusuk hanya memburukkan sensasi.
 2. Sesak nafas. Pernafasan menjadi tidak sekata, sukar, pergerakan pengikat thoracis menjadi asimetris.
 3. Bengkak. Bengkak atau hematoma berlaku di kawasan yang terjejas dan tidak hilang untuk masa yang lama.
 4. Pendarahan Apabila dipecahkan oleh serpihan tulang tisu lembut, lebam besar atau hematoma mungkin muncul. Kadangkala kerosakan diselaraskan di bahagian belakang tulang rusuk, jadi mereka tidak mempunyai manifestasi visual yang khas, dan kulit pada titik impak menjadi pucat. Dengan patah terbuka, pendarahan luaran berlaku.
 5. Batuk Pesakit disiksa oleh serangan batuk yang menyakitkan, yang mungkin disertai hemoptisis.
 6. Krep tulang. Crunch bertukar serpihan ketika menyelidik kawasan yang rosak.

Jika tindakan anda menyebabkan ketidakselesaan yang teruk kepada mangsa dan hanya memburukkan manifestasi tanda-tanda kecederaan, kemungkinan besar anda melakukan sesuatu yang salah dan lebih baik untuk berhenti pada saat ini.

Gejala patah tulang rusuk

Gejala patah tulang rusuk bergantung kepada bilangan tulang rusuk yang rosak, tahap kerosakan pada organ dalaman, serta patologi yang berkaitan. Dalam kebanyakan kes, dengan kecederaan ringan, disertai dengan patah tulang rusuk satu atau dua, dan dengan fikiran pesakit diselamatkan, tanda-tanda patologi ini agak spesifik dan memudahkan untuk mengenalinya.

 • Sakit di tapak retak. Kesakitan di tapak patah disebabkan oleh kerengsaan ujung saraf dengan serpihan tulang rusuk, disebabkan oleh pecahnya otot intercostal, dan juga disebabkan oleh kerengsaan pleura parietal, yang mengandungi sejumlah besar reseptor kesakitan. Semasa beristirahat, rasa sakit itu membosankan, sakit, dan ketika menghirup atau ketika batuk, ia semakin kuat, menjadi akut. Diingati bahawa apabila patah terletak di belakang tulang rusuk, keamatan kesakitan kurang, kerana di kawasan ini tulang rusuk mempunyai amplitud yang lebih kecil semasa pergerakan, dan sebagai akibatnya, terdapat sedikit serpihan serpihan tulang.
 • Pernafasan cetek peribadi. Kerana rasa sakit, nafas yang mendalam menjadi mustahil, oleh itu seseorang terpaksa bernafas secara dangkal dan kerap. Kegagalan pernafasan hanya berlaku apabila sebahagian besar dada rosak atau apabila paru-paru atau jantung menjadi lebam.
 • Gejala "nafas patah". Apabila anda cuba menarik nafas panjang (walaupun secara perlahan) pada titik tertentu kerana kesakitan yang kuat dan tajam, nafas berhenti, seolah-olah putus.
 • Kedudukan badan tertentu. Mangsa menganggap kedudukan di mana pergerakan di bahagian dada yang terjejas dan, dengan itu, di tapak patah adalah minimum. Ini dicapai sama ada dengan memiringkan bahagian yang terjejas, atau dengan memampatkan dada dengan tangan anda. Peruntukan ini dapat mengurangkan amplitud pergeseran pernafasan dengan ketara, dan sebagai akibatnya - untuk mengurangkan intensiti kesakitan semasa inspirasi.

Oleh itu, pada patah satu, dua, atau tiga tulang rusuk, tidak ada gangguan serius fungsi pernafasan, kerana integriti fungsi dada kekal. Walau bagaimanapun, disebabkan kesakitan yang teruk dan ketidakselesaan fizikal, mangsa mengalami banyak penderitaan. Pengalaman psikologi juga boleh ditambah kepada semua ini, seperti beberapa sekatan pergerakan pernafasan, ketidakupayaan untuk mengambil nafas penuh, serta kesakitan yang teruk boleh menimbulkan perasaan takut dan bahkan

Di samping gejala subjektif patah tulang rusuk, patologi ini sering diiringi oleh beberapa tanda objektif yang boleh dikenalpasti dan dinilai oleh doktor atau orang lain.

 • Bengkak dan bengkak di kawasan patah. Pengumpulan darah (hematoma) dalam bidang patah tulang, tindak balas keradangan reaktif berlaku, yang disertai oleh pembengkakan tisu di sekelilingnya, dan, sebagai akibatnya, pembengkakan kawasan ini.
 • Kecacatan dada. Pada patah beberapa tulang rusuk, pemeriksaan yang teliti menunjukkan sedikit ubah bentuk dada di kawasan patah dan pada bahagian yang terjejas. Terdapat pemadaman kontur ruang intercostal (yang hanya dapat dilihat pada orang yang asin dan tipis), separuh bahagian dada yang terjejas pada tahap tulang rusuk yang rosak berkurangan sedikit (disebabkan oleh pemendakan tulang rusuk apabila serpihan tulang dipindahkan).
 • Crepitus Crepitus adalah salah satu tanda patah tulang yang spesifik. Ia adalah bunyi tertentu atau sensasi sensasi, yang berlaku apabila serpihan tulang dipindahkan relatif terhadap satu sama lain. Pada patah tulang rusuk, crepitus tidak boleh dikesan dengan sengaja, kerana ini dapat menggantikan serpihan tulang dengan ketara dan merosakkan organ dalaman.
 • Abrasions atau kerosakan kulit di kawasan patah. Dalam sesetengah kes, keletihan atau lebam yang telah berkembang akibat kerosakan pada tisu lembut dangkal boleh dikenal pasti di kawasan patah tulang.
 • Buka luka di dada. Dengan keamatan yang tinggi dari faktor merosakkan, atau apabila terdedah kepada objek yang ditunjuk di dada, tanda-tanda luka terbuka dapat dikesan (pendarahan, tepi luka menganga).
 • Emfisema subkutan. Dalam sesetengah kes, apabila trakea dan bronkus utama rosak, udara terkumpul di rongga mediastinum, dari mana ia menembusi di bawah kulit leher dan bahagian atas badan ikat. Ini ditunjukkan oleh beberapa peningkatan dalam bidang ini, menghapuskan pelega kulit, sensasi aneh apabila ditekan (sensasi bunyi atau sentuhan khas, sama dengan masalah salji).

Sekiranya patah tulang rusuk yang lebih rendah, yang tidak terlibat dalam pembentukan rangka tegar dada yang diperlukan untuk bernafas, sakit di kawasan patah boleh dikesan, yang boleh menyebarkan perut, dengan itu mensimulasikan kerosakan kepada salah satu organ perut.

Dengan patah tulang rusuk yang lebih besar (

) terdapat pelanggaran serius terhadap fungsi pernafasan, yang disertai dengan peningkatan yang signifikan dalam respirasi (

), menjadikan nafas menjadi cetek dan tidak dapat mengekalkan pertukaran gas yang mencukupi. Akibatnya, kebuluran oksigen berlaku, yang menunjukkan dirinya sebagai bibir biru, kulit wajah, jari, kekeliruan, kehilangan orientasi. Dalam beberapa kes, penglibatan otot tambahan dalam perbuatan pernafasan (

Kesan dada pada patah tulang rusuk yang banyak lebih ketara. Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa kecacatan yang dikesan secara visual boleh dicetuskan bukan sahaja oleh pemindahan serpihan tulang, tetapi juga peningkatan dalam jumlah tisu lembut akibat pendarahan dan edema.

Ia amat sukar untuk patah tulang rusuk berlaku, di mana "panel tulang rusuk" terbentuk. Keadaan ini berkembang pada giliran beberapa rusuk tetangga di satu pihak di dua tempat. Hasilnya adalah kawasan terpencil yang tidak dikaitkan dengan seluruh dada. Akibatnya, ketika bernafas, "panel" ini membuat pergerakan paradoks - sambil menghirup, apabila seluruh dada mengembang, ia "gagal", dan menghembus nafas, apabila dada berkurang dalam jumlah, ia "membengkak".

Tingkah laku ini dikaitkan dengan perubahan tekanan dalam rongga dada, yang berfluktuasi disebabkan perubahan dalam jumlah dada. Oleh kerana panel kosta tidak berkaitan dengan seluruh dada, ia bertindak balas terhadap perubahan tekanan dengan caranya sendiri - apabila ia meningkat, ia cenderung keluar, dan apabila ia turun, ia masuk ke dalam. Semua ini membawa kepada penurunan perbezaan antara tekanan intrathoracic dan atmosfera, dan sebagai hasilnya - untuk pencabulan fungsi pernafasan.

Patah tulang rusuk dua hala, yang lazimnya berkembang sebagai hasil pemampatan, sehingga ke tahap yang lebih besar melanggar integriti dada dan, dengan itu, mengganggu proses fisiologi pernafasan. Dengan patah hanya beberapa tulang rusuk, mangsa masih boleh mengekalkan pertukaran gas sendiri, tetapi dengan patah tulang 5-6 atau lebih, pernafasan bebas menjadi hampir mustahil. Harus diingat bahawa kerosakan besar-besaran dan kerosakan teruk pada dada itu hampir selalu diiringi oleh lebam atau pecah paru-paru dan jantung.

Diagnosis patah tulang rusuk

Dalam kebanyakan kes, diagnosis patah tulang rusuk dalam pesakit yang sedar tidak sukar, kerana gambaran klinikal patologi ini agak spesifik. Kesukaran timbul di dalam keadaan tidak sedarkan diri pesakit, dalam kegagalan pernafasan yang teruk, serta dalam kes komplikasi yang disyaki.

Untuk diagnosis patah tulang rusuk, kaedah pemeriksaan berikut digunakan:

 • Pemeriksaan klinikal. Semasa pemeriksaan klinikal, doktor meneliti, mendengarkan dan menghidupkan dada. Dengan menggunakan ini, tahap kerosakan pada paru-paru dan jantung dapat dikenalpasti, dan akumulasi darah atau udara dalam rongga pleura dapat dikesan.
 • X-ray dada. Radiografi keseluruhan gambaran rongga dada dalam unjuran anteroposterior membolehkan kebanyakan kes mengenal pasti lokasi dan bilangan patah tulang, untuk mengiktiraf pengumpulan darah dan udara dalam salah satu kantung pleura. X-ray juga boleh mengesan tanda-tanda radang paru-paru, merosakkan jantung dan saluran darah yang besar.
 • Tomografi yang dikira. Tomography Computed adalah kaedah pemeriksaan yang berdasarkan kepada penggunaan sinar-x, tetapi yang lebih sensitif. Ia membolehkan anda memeriksa secara terperinci tulang rusuk yang rosak dan mendedahkan perubahan kecil dalam struktur paru-paru, jantung, saluran darah.
 • Pemeriksaan ultrabunyi dada. Pemeriksaan ultrabunyi dada digunakan untuk mendiagnosis patah tulang rusuk pada kanak-kanak, serta untuk mengesan pengumpulan darah dalam rongga pleura.

Seperti yang diperlukan, bergantung kepada keadaan klinikal tertentu, kaedah pemeriksaan ini boleh ditambah dengan yang lain, lebih spesifik dan sensitif (

Apakah jenis bantuan yang diberikan doktor ambulans ke pesakit dalam perjalanan ke hospital?

Jumlah penjagaan primer yang disediakan secara langsung bergantung kepada tahap kecederaan yang diterima dan keadaan umum pesakit.

Apabila tiba di titik panggilan, pasukan ambulans mula-mula menilai keadaan keseluruhan dan, jika perlu, manuver dijalankan untuk mengekalkan fungsi penting badan (

). Dokter menanyai mangsa, saudara-mara atau saksi-saksinya mengenai kejadian itu, serta pemeriksaan utama. Semua ini membolehkan anda membuat diagnosis awal dan merancang taktik terapi lebih lanjut.

Pada peringkat utama, selepas pemeriksaan dan diagnosis, anestesia dilakukan menggunakan tablet atau suntikan.

, yang mempunyai kesan analgesik yang kuat (

Langkah seterusnya adalah immobilization dada, yang dilakukan dalam kedudukan duduk pesakit, dengan menggunakan pembalut tekanan yang ketat dari pembalut atau cara lain yang diperbaiki, seperti tuala atau kepingan yang dipotong menjadi jalur. Lawatan pembalut bertindih pada menghembus nafas, dan akhir mereka tetap.

Langkah seterusnya ialah mengangkut yang cedera ke ambulans. Ia juga dilakukan dalam kedudukan pesakit yang duduk di atas tandu (

). Dalam kes-kes yang luar biasa, apabila keadaan pesakit tidak membenarkannya duduk, pengangkutan dilakukan di tempat yang berbaring, dengan kepala tandu yang dibangkitkan oleh 5 - 10 cm. Pesakit itu dipegang oleh bahu dan tanpa sebarang kes diperbaiki dengan tali atau tali.

Dalam ambulans pesakit disambungkan kepada monitor mengukur dan memantau petunjuk penting (

) sepanjang pergerakan ke hospital khusus. Segera, akses intravena dilakukan oleh catheterization salah satu daripada periferal atau pusat urat. Ini adalah perlu untuk menstabilkan keadaan mangsa, untuk menambah jumlah darah yang beredar, serta untuk mengendalikan ubat.

Sekiranya perlu, doktor kecemasan boleh menggunakan ubat penahan sakit narkotik yang lebih kuat, seperti

, Promedol, morfin. Pengenalan mereka dapat meningkatkan fungsi pernafasan secara signifikan dengan menghilangkan rasa sakit.

Rawatan lanjut

Rawatan pesakit dalam

Rawatan hospital untuk patah tulang rusuk perlu di peringkat awal untuk pelaksanaan anestesia yang betul dan pengenaan perban kekal di dada. Di hadapan komplikasi atau sekiranya berlaku gangguan pernafasan dan aktiviti jantung yang serius, rawatan jangka panjang dijalankan untuk menstabilkan pesakit dan menormalkan tanda-tanda vital.

 • Sekatan Novokainik. Sekatan Novokainik adalah kaedah anestesia dengan memperkenalkan novocaine (atau anestetik tempatan) di tapak patah. Disebabkan ini, sensitiviti serat saraf dikurangkan sementara dan sensasi rasa sakit dihapuskan. Sekatan Novokainik boleh dilakukan sekali, tetapi jika perlu, prosedur diulang beberapa kali. Sebelum melakukan sekatan, ujian alahan mandatori dengan novocaine dijalankan, kerana ubat ini boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk.
 • Ubat narkotik anestesia. Sekiranya tidak mustahil untuk melakukan sekatan Novocain atau atas sebarang sebab lain, pesakit boleh dibantu dengan bantuan analgesik narkotik. Bagaimanapun, disebabkan oleh banyak kesan sampingan dan kemungkinan pergantungan yang mungkin, mereka hanya digunakan apabila diperlukan dan untuk jangka masa yang singkat.
 • Pengenaan plaster plaster. Pesakit yang dapat tinggal di plaster untuk masa yang lama (orang muda tanpa komorbiditi) dimasukkan ke dalam korset plaster yang menghadkan amplitud pergerakan dada, dengan itu menstabilkan serpihan tulang, mengurangkan kesakitan dan merangsang pernafasan perut (menggunakan diafragma).
 • Pengenaan pembalut bukan pita bulat. Bagi pesakit yang tidak bertolak ansur dengan korset plaster berat, pembalut bukan mampatan bulat boleh digunakan dengan band elastik.
 • Immobilisasi serpihan tulang menggunakan alat khas. Di hadapan panel rusuk besar atau patah tulang dua tulang rusuk, mungkin diperlukan untuk memasang plat khas yang, sebelum melekat pada tulang, akan memegang serpihan di kedudukan yang betul dan membentuk tulang tegak dada. Kaedah membaiki serpihan tulang memerlukan rehat yang panjang, jadi ia hanya ditunjukkan dalam keadaan kecemasan.

Adakah saya memerlukan rehat tidur?

Dalam kes patah satu atau dua rusuk yang tidak rumit, rawatan boleh berlaku di rumah. Ia disarankan untuk berehat di tempat duduk selama 1 hingga 2 minggu dan senaman ringan. Pengetaraan fizikal berat dan pergerakan secara tiba-tiba harus dielakkan selama satu bulan. Untuk patah tulang rusuk teruk, apabila keperluan timbul untuk memperbaiki serpihan tulang dengan bantuan alat khas, rehat tidur boleh ditetapkan sehingga satu bulan.

Bilakah pembedahan diperlukan?

Dalam kebanyakan kes dengan patah tulang rusuk yang tidak rumit, tidak perlu rawatan pembedahan. Walau bagaimanapun, dengan perkembangan beberapa komplikasi, apabila pemulihan diri adalah mustahil, dan rawatan ubat tidak cukup berkesan, pembedahan mungkin diperlukan.

 • Luka terbuka dada. Terbuka luka dada memerlukan rawatan pembedahan, kerana ia memerlukan rawatan utama tepi luka dengan penyingkiran serpihan tisu tidak lentur, ligation of bleeding vessels, pentadbiran ubat antibakteria dan suturing berikutnya luka.
 • Pneumothorax. Dengan pneumothorax valvular, perlu mengeluarkan udara yang berlebihan terkumpul di sana dari rongga pleura. Ini dicapai dengan memasukkan tiub khas ke dalam rongga pleura, yang mana pam vakum disambungkan.
 • Hemothorax. Apabila darah terkumpul dalam rongga pleura, penyingkiran diperlukan, kerana ia memerah paru-paru dan organ mediastinal. Untuk melakukan ini, tiub khas dimasukkan ke dalam rongga pleura, di mana darah dipam keluar (jika perlu, ia ditapis dan dituangkan semula ke dalam katil vaskular pesakit). Walau bagaimanapun, jika pendarahan dalam rongga pleura tidak berhenti dengan sendirinya, ia menjadi perlu untuk menjalankan operasi terbuka, di mana kapal pendarahan disambungkan.
 • Kerosakan jantung, saluran darah utama, pendarahan. Sekiranya kerosakan pada jantung, saluran darah yang besar, pendarahan dalaman, pembedahan kecemasan adalah perlu, yang bertujuan untuk memulihkan integriti organ-organ penting.
 • Anjakan serpihan yang ketara. Sesuatu sentuhan penting serpihan tulang memerlukan campur tangan pembedahan, di mana ia dibandingkan dan diperbaiki.

Rawatan pembedahan mungkin juga diperlukan sekiranya berlaku kerosakan kepada organ perut, dengan kecederaan paru-paru yang teruk, dengan kehadiran objek asing dalam saluran luka atau dalam rongga pleura.

Berapa lamakah patah tulang patah?

Perpaduan patah tulang rusuk tunggal yang tidak rumit biasanya berlangsung 3-5 minggu pada orang dewasa dan 2-3 minggu pada kanak-kanak, dan selepas itu kapasiti kerja dipulihkan sepenuhnya. Walau bagaimanapun, faktor-faktor tertentu boleh meningkatkan tempoh pelekatan patah.

 • umur pesakit;
 • keadaan umum pesakit yang teruk;
 • patah dengan perpindahan serpihan;
 • pelbagai keretakan yang rumit;
 • kesilapan rawatan (kerangka penyebaran serpihan yang tidak tepat, immobilisasi tidak lengkap).

Apa ubat yang ditetapkan untuk patah tulang rusuk?

Dasar rawatan dadah patah tulang rusuk adalah ubat penghilang rasa sakit. Selalunya, ubat-ubatan anti-radang nonsteroidal ditetapkan, tetapi dalam beberapa kes, mereka menggunakan ubat penahan sakit narkotik yang kuat.

 • Nimesil. Nimesil adalah ubat anti-radang nonsteroid. Blok enzim yang terlibat dalam sintesis bahan yang diperlukan untuk pembentukan rasa sakit. Diambil secara lisan selepas makan. Dos tunggal 100 mg. Kesan analgesik berkembang dalam masa satu jam dan berlangsung 8 hingga 12 jam. Harus diambil 2 kali sehari selama tidak lebih dari dua minggu.
 • Diclofenac. Diclofenac juga merupakan ubat anti-inflamasi nonsteroid. Diambil secara lisan semasa makan 25 hingga 50 mg 2 hingga 3 kali sehari. Dos harian maksimum ialah 150 mg.
 • Morfin. Morfin adalah standard emas untuk merawat kesakitan yang teruk. Dalam dos terapeutik, ia menghalang penghantaran impuls sakit kepada sistem saraf pusat. Ia mengurangkan reaksi emosi kepada kesakitan, menyebabkan keadaan keselesaan dan kesejahteraan rohani. Dalam dos yang tinggi menghasilkan kesan hipnosis. Diperkenalkan subcutaneously dengan 1 ml penyelesaian 1% setiap 4 hingga 6 jam. Dos tunggal 10 mg. Maksimum dos harian 50 mg. Selepas pentadbiran subkutan, kesan anestetik berkembang dalam masa 10-30 minit dan berlangsung 4-5 jam.
 • Promedol. Promedol mengganggu penghantaran impuls kesakitan kepada sistem saraf pusat. Kesan analgesik lebih lemah dan lebih pendek daripada morfin. Perubahan warna emosi kesakitan, mempunyai kesan anti-kejutan dan ringan hipnosis. 1 ml penyelesaian 1% disuntik subcutaneously dalam dos tunggal 10-40 mg. Kesan analgesik berkembang dalam 10 hingga 20 minit dan berlangsung 2 hingga 4 jam. Maksimum dos harian 160 mg.

Dengan perkembangan pneumonia kongestif atau komplikasi berjangkit lain, ubat antibakteria ditetapkan. Pemilihan

berdasarkan pemeriksaan mikrobiologi bahan patologi (

), kerana ia membenarkan untuk menentukan sensitiviti mikroorganisma kepada ubat-ubatan yang digunakan.

 • Amoxiclav Gabungan amoksisilin dadah (antibiotik spektrum luas) dan asid clavulanic. Merosakkan bakteria aerobik dan anaerob. Ia digunakan dalam 250 mg 3 kali sehari. Untuk jangkitan yang teruk, 500 mg 3 kali sehari atau intravena 1.2 g 3 hingga 4 kali sehari, bergantung kepada keterukan jangkitan. Kursus rawatan ialah 14 hari.
 • Ceftriaxone. Antibiotik spektrum luas yang membunuh banyak mikroorganisma aerobik dan anaerob. Diperkenalkan intramuskular dengan dos 0.5 - 1 g setiap 12 jam. Dos harian maksimum 4 g. Tempoh rawatan adalah 7 hingga 14 hari bergantung kepada tahap jangkitan.

Bantuan dalam keadaan institusi perubatan adalah untuk menjelaskan kawasan dan sifat kerosakan, serta perusahaan langkah-langkah tertentu. Pertama sekali, doktor meneliti pesakit dan menetapkan x-ray.

Untuk melegakan kesakitan, suntikan ubat anestetik dan alkohol perubatan disuntik ke dalam zon patah. Juga gunakan topeng oksigen, jika perlu, letakkan penitis.

Fraktur dengan serpihan serpihan memerlukan pembedahan. Ia perlu untuk menjahit tisu dalaman tisu, letakkan tulang rusuk dalam kedudukan yang betul secara anatomik dan pasangkannya bersama-sama untuk mencegah pergeseran semula.

Sekiranya kecederaan ringan, pesakit dibenarkan pulang ke rumah dan dirawat sebagai pesakit luar. Apabila komplikasi mungkin memerlukan tusukan, reoperasi, pemindahan darah, dan rawatan yang ditetapkan di hospital.

Untuk maklumat lanjut mengenai membantu yang cedera dalam kecederaan dada, lihat video dalam artikel ini.

Bentuk kecederaan ringan bukanlah ancaman kepada kehidupan pesakit. Pada masa yang sama, komplikasi dicirikan oleh patah tulang belakang yang teruk yang teruk pada 8 tulang rusuk dan yang lain akibat kerosakan pada organ dalaman yang terletak di belakang sangkar tulang rusuk. Kedua-dua agen traumatik dan tepi tajam tulang patah boleh mengganggu fungsi normal mereka.

Amalan perubatan yang paling berbahaya adalah kerosakan:

 • trakea;
 • kantung pleura;
 • paru-paru;
 • otot jantung;
 • pembuluh darah.

Komplikasi umum keadaan patologi badan ini adalah perkembangan:

 • pneumothorax;
 • tamponade otot jantung;
 • hemothorax;
 • pendarahan, baik dalaman dan luaran;
 • proses patologi asal mula berjangkit.

Peraturan Pertolongan Cemas

Adakah saya perlu memanggil ambulans?

Dengan sendirinya, patah satu atau dua rusuk (

) tidak menimbulkan ancaman kepada kehidupan mangsa. Fraktur seperti itu sembuh sendiri dalam masa dua hingga tiga bulan. Bahaya utama dalam kes ini adalah kegagalan pernafasan.

Beberapa patah tulang rusuk, seperti yang dinyatakan di atas, adalah kecederaan serius dan mengancam nyawa, kerana ia boleh membawa kepada pelanggaran keutuhan organ-organ dalaman - pleura, paru-paru dan sistem kardiovaskular.

Oleh itu, jika tidak lebih daripada dua tulang rusuk rosak, mangsa sedar, dan tidak ada kecederaan lain, pesakit boleh dibawa ke hospital sendiri. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda, dengan kehadiran sekurang-kurangnya salah satu daripadanya pengangkutan diri adalah mustahil, dan perlu segera menelepon pengangkutan ambulans.

 • mangsa kelihatan seperti ketika dia lemas - sukar bagi dia untuk bernafas, kulit wajah memperoleh warna sianotik, bibirnya menjadi biru;
 • darah berbusa merah dirembes dari mulut;
 • mangsa mengadu rasa dahaga, pening, kadang-kadang pengsan.

Tanda-tanda ini mungkin menunjukkan kerosakan besar pada dada atau perut.

Perlu diingatkan bahawa semakin banyak rusuk patah, semakin besar kemungkinan komplikasi dari organ-organ dalaman. Pertama sekali, ia menyangkut perkembangan kegagalan pernafasan, oleh itu, jika terdapat kecurigaan patah tulang rusuk berganda, perlu segera memanggil sebuah ambulans brigade.

Dalam kedudukan apakah yang lebih baik untuk menjadi sakit?

Yang paling disukai dan tidak menyakitkan dari sudut pandang anatomi dan fisiologi ialah kedudukan di mana orang yang cedera dengan patah tulang rusuk harus dan diangkut - ini adalah kedudukan duduk atau separuh duduk dengan sokongan di belakang. Dalam kes ini, sangat penting bahawa pesakit tidak bergantung kepada setengah dada yang sihat, kerana ini akan membatasi amplitud pergerakannya dan merumitkan pernafasan yang sudah rumit. Penjagaan harus diambil untuk memastikan mangsa tidak tidur, kerana serpihan tajam tulang rusuk boleh merosakkan organ dalaman.

Dengan polytrauma teruk

) apabila mangsa tidak boleh duduk, dia harus dibawa ke tempat yang berbaring. Untuk melakukan ini, anda perlu meletakkan bantal di bawah punggung atau kusyen lembut kecil yang terbentuk daripada cara yang diperbaiki (

), dengan itu memastikan kenaikan kepala kira-kira 5 - 10 cm Ini akan mengurangkan aliran darah ke rongga pleura dan memberikan pengudaraan yang mencukupi bagi paru-paru.

Adakah perlu memberi anestetik?

membolehkan anda menenangkan mangsa, mengurangkan kesakitan, memperbaiki perjalanan dada (

) dan mengurangkan keadaan keseluruhan. Walau bagaimanapun, pentadbiran ubat yang salah atau pengenalan ubat yang tidak sesuai boleh menyebabkan keadaan pesakit semakin teruk.

Sebelum ketibaan ambulans, anda boleh menggunakan kaedah anestesia bukan ubat, sebagai contoh, pasangkan ais atau beberapa objek sejuk. Anda juga boleh menggunakan ubat penahan sakit bukan preskripsi dalam bentuk tablet atau suntikan (

Sebagai peraturan, ubat-ubatan di atas disyorkan untuk diambil hanya untuk jangka masa yang singkat, kerana ia boleh menyebabkan banyak kesan sampingan.

Bagaimana untuk meredakan pernafasan dalam pesakit?

 • Meredakan udara segar. Oleh kerana patah tulang rusuk, tindakan pernafasan terjejas dengan ketara, perlu memastikan aliran masuk udara segar kepada mangsa, dengan itu meningkatkan kepekatan oksigen di udara yang dihirupnya. Sekiranya mungkin, pesakit harus diberikan topeng oksigen di mana udara yang dihidupkan diperkayakan dengan oksigen termampat dari silinder.
 • Pelepasan nyeri yang mencukupi. Dengan kelegaan nyeri yang mencukupi, keamatan sindrom kesakitan berkurang, yang membolehkan mangsa mengambil nafas penuh. Walau bagaimanapun, untuk mencapai tahap kesakitan yang baik untuk anda sendiri di rumah adalah hampir mustahil.
 • Kedudukan pesakit yang betul. Kedudukan yang betul pesakit menghadkan pelbagai gerakan serpihan tulang, sehingga mengurangkan kesakitan. Untuk melakukan ini, mangsa duduk atau diletakkan di tempat yang berbaring.
 • Imobilisasi yang betul. Immobilization yang betul (immobilization) dada dicapai dengan menggunakan perban tekanan yang menghadkan pergerakan ujung tajam tulang rusuk dan serpihan mereka dan mengurangkan kesakitan.

Tidak kurang penting adalah panggilan tepat pada masanya briged ambulans dan pengangkutan pesakit yang kemudiannya ke hospital khusus untuk pelaksanaan awal langkah-langkah diagnostik dan terapeutik.

Patah tulang pelvis adalah kecederaan serius dan serius yang boleh membawa maut. Menyebabkan sakit tajam yang tidak dapat ditanggung, seseorang tidak boleh bergerak atau mengangkat kaki. Pertama sekali, letakkan mangsa di belakangnya di permukaan keras dan sedikit membengkokkan kakinya. Letakkan penggelek di bawah lutut anda.

Kecederaan yang paling serius ialah patah vertebra yang berlaku apabila pukulan kuat ke belakang atau jatuh dari ketinggian. Tanda pertama - sakit tajam, bengkak. Anda juga akan melihat bahawa tulang belakang yang rosak mula melonjak. Imobilisasi pada giliran tulang belakang memerlukan rawatan khas. Apabila tidak berhati-hati, anda berisiko untuk menggantikan vertebra, yang akan merosakkan kord rahim dan merosakkannya.

Lay orang yang terjejas di permukaan keras. Pastikan bahawa pada masa peralihan, belakang tidak membengkokkan. Selamat dengan tali bahu lebar. Jika bahagian atas bahagian belakang dipecahkan, pastikan untuk meletakkan kusyen di bawah leher.

Anda perlu tahu dengan pasti: apakah jenis bantuan yang disediakan dalam hal ini atau yang demikian. Aktiviti-aktiviti yang dilakukan adalah sama secara umum, tetapi bergantung kepada jenis kecederaan mungkin terdapat beberapa perbezaan.

Contohnya, jika berlaku patah tulang dan patah tulang, sekurang-kurangnya langkah-langkah segera adalah mencukupi, tetapi untuk kecederaan yang rumit, perlu dilakukan dalam urutan yang jelas dan secepat mungkin. Marilah kita mempertimbangkan lebih terperinci cara yang berbeza untuk membantu dengan pelbagai patah tulang.

Fraktur tertutup tidak rumit

Jenis kecederaan yang paling mudah dan paling tidak berbahaya adalah patah tertutup yang tidak rumit. Ia dicirikan oleh kerosakan kepada 1 - 2 tulang rusuk pada satu sisi dari pesakit thoracis. Dalam kes ini, komplikasi sangat jarang berlaku, dan cedera mungkin mendapat kemudahan perubatan sendiri. Bagaimanapun, bantu dia juga diperlukan.

Selepas itu, anda mesti menghantar mangsa ke hospital untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut. Seterusnya, kami pertimbangkan: bagaimana untuk menyediakan pertolongan cemas lebih kompleks.

Pecah tertutup berganda

Sayangnya, beberapa tepi sering rosak sekali gus, dan mereka boleh dipisahkan sepenuhnya, membentuk apa yang dikenali sebagai "tingkap". Serpihan itu sangat berbahaya, kerana ia boleh bergerak dan merosakkan organ-organ dalaman. Oleh itu, penjagaan kecemasan diperlukan untuk patah costa berbilang jenis.

Arahan untuk aktiviti yang diperlukan adalah seperti berikut:

 1. Berikan mangsa analgesik bukan berasal dari narkotik (atau memberi suntikan).
 2. Kosongkan dada dari pakaian berlebihan untuk memudahkan akses udara.
 3. Immobilize the victim. Untuk melakukan ini, bantu dia mengambil kedudukan yang selesa. Untuk penetapan tulang rusuk tambahan, pembalut yang ketat dibenarkan, tetapi ia tidak sepatutnya mengganggu prestasi pernafasan. Untuk mengelakkan serpihan tulang bergerak, lengan pesakit boleh digunakan sebagai serpihan. Kedudukan optimum badan - separuh duduk atau berbaring di bahagian yang cedera.
 4. Sapukan sejuk kering untuk melegakan kesakitan dan bengkak.
 5. Panggil ambulans dan pantau keadaan pesakit sehingga doktor tiba.

Bantuan pertama yang diberikan dengan betul akan memudahkan rawatan lanjut dan mengurangkan risiko kerosakan tisu lembut semasa pengangkutan pesakit ke hospital.

Buka fraktur

Pecah terbuka dikaitkan dengan risiko yang jauh lebih besar, dan oleh itu tidak mustahil untuk melambatkan dalam kes tersebut.

Komplikasi yang mungkin

Fraktur tulang rusuk adalah keadaan yang dalam kebanyakan kes tidak secara langsung mengancam kehidupan pesakit, tetapi yang boleh menyebabkan perkembangan beberapa komplikasi yang teruk dan berbahaya. Selalunya, komplikasi ini dikaitkan dengan kerosakan pada dada, yang boleh rosak oleh ejen traumatik itu sendiri, atau dengan tepi tajam serpihan tulang yang tergusur. Yang paling berbahaya adalah kerosakan pada kantung pleura, paru-paru, trakea, jantung, dan saluran darah yang besar.

Patah tulang belulang mungkin rumit oleh patologi berikut:

 • pneumothorax;
 • hemothorax;
 • tamponade jantung;
 • pendarahan dalaman atau luaran;
 • komplikasi berjangkit.

Pneumothorax

Pneumothorax adalah keadaan patologi di mana udara terkumpul dalam rongga pleura, yang mengganggu operasi normal paru-paru di bahagian yang terjejas. Dalam amalan klinikal, bergantung kepada mekanisme pendidikan, terdapat tiga jenis utama penyakit ini.

 • Buka pneumotoraks. Pneumothorax terbuka berlaku apabila terdapat melalui pembukaan luka yang menghubungkan rongga pleura dengan persekitaran luaran. Dalam kes ini, paru-paru dari bahagian yang terjejas sepenuhnya dikecualikan daripada tindakan pernafasan, kerana apabila tekanan adalah tahap antara pleura dan persekitaran luaran, paru-paru berkurang.
 • Pneumothorax tertutup. Pneumothorax tertutup berkembang apabila tisu paru-paru rosak, yang membawa kepada hakikat bahawa udara atmosfera menembusi ke dalam paru-paru mula mengisi rongga pleura. Ini berlaku sehingga tekanan intrapleural sama dengan tekanan atmosfera. Akibatnya, fungsi pernafasan paru-paru yang terjejas terjejas.
 • Pneumothorax injap. Pneumothorax injap adalah keadaan klinikal yang sukar di mana jenis injap (serpihan tisu di saluran luka, jatuh bronkus) membentuk di kawasan kerosakan, yang membolehkan udara menembusi rongga pleura semasa penyedutan, tetapi tidak membenarkan ia keluar. Akibatnya, peningkatan progresif dalam tekanan intrapleural berlaku, yang menyebabkan peningkatan secara beransur-ansur dalam jumlah kantung pleura dengan anjakan organ mediastinal dalam arah bertentangan dengan sekatan amplitud pernafasan paru-paru yang sihat.

Apabila mana-mana bentuk pneumothorax dijelaskan berkembang pernafasan yang teruk dan

. Kegagalan pernafasan berlaku akibat hilangnya salah satu paru-paru dari tindakan pernafasan, serta disebabkan oleh beberapa pemampatan paru-paru yang sihat dengan sekatan pergerakannya. Di samping itu, dalam proses bernafas, udara dari paru-paru yang sihat memasuki rongga pleura, dari mana ia menghirup kembali ke paru-paru semasa penyedutan, sekali gus mewujudkan lingkaran kejam patologi di mana terdapat penurunan yang berkesinambungan dalam kepekatan oksigen di udara yang kita nafas. Perlu difahami bahawa dengan pneumothorax terbuka, proses ini jauh lebih perlahan berbanding dengan injap.

Gangguan sistem kardiovaskular dikaitkan dengan pemampatan saluran darah besar (

) apabila mediastinum berpindah disebabkan peningkatan jumlah kantung pleura, serta disebabkan oleh peredaran darah terjejas pada paru-paru yang rosak.

Pneumothorax dua hala, di mana udara terkumpul secara serentak dalam kedua-dua kantung pleura, disertai dengan kerosakan teruk fungsi pernafasan kedua-dua paru-paru sekali gus, oleh itu, dalam hampir semua kes, ia membawa maut.

Hemothorax

Hemothorax adalah patologi di mana darah terkumpul dalam rongga pleura. Ini berlaku apabila sebarang saluran darah yang agak besar rosak (

). Ini menyebabkan mampatan tisu paru-paru, mengurangkan jumlah rongga pleura, pernafasan terjejas dari bahagian yang terjejas. Gejala pendarahan dalaman ditambah kepada tanda-tanda ini, yang ditunjukkan oleh kulit pucat, peluh sejuk, kelesuan, kekeliruan, berdebar-debar, menurun

Bahaya yang paling besar dalam hemothorax adalah peningkatan beransur-ansur dalam jumlah kantung pleura, yang merangsang organ-organ mediastinum dan, dengan itu, paru-paru yang sihat, dengan itu akan memburukkan lagi pernafasan dan kegagalan jantung.

Tamponade jantung

Tamponade jantung berkembang apabila darah terakumulasi dalam rongga perikard (

) kerana kerosakan kepada saluran darah yang besar atau disebabkan oleh pecah dinding jantung. Pada masa yang sama, otot jantung dimampatkan dan, sebagai hasilnya, proses penguncupan biasa dan bekalan darah organ ini terganggu. Akibatnya, kegagalan jantung akut berkembang.

 • penurunan tekanan darah (untuk tekanan sistolik atas - di bawah 90 mm Hg);
 • pengisian denyutan miskin;
 • suara hati pekak ketika mendengar;
 • membonjol urat jugular (urat leher);
 • edema pulmonari;
 • kegagalan buah pinggang akut (disebabkan penurunan peredaran darah pada tahap buah pinggang) dengan penurunan jumlah air kencing yang dihasilkan.

Pendarahan dalaman atau luaran

Pada patah tulang rusuk, pendarahan dalaman atau luaran boleh terbentuk dari arteri intercostal yang rosak atau saluran darah besar lain yang terletak di rongga dada.

Dalam kebanyakan kes, pendarahan luaran lebih mudah dideteksi, kerana ia disertai dengan pendarahan yang jelas dari luka. Pendarahan dalaman adalah sukar untuk mengenali, kerana darah yang terkumpul terkumpul di rongga dada (

 • pengurangan ketara dan progresif dalam tekanan darah (di bawah 90 - 80 mm Hg);
 • pucat dan kesejukan kulit;
 • mengurangkan jumlah air kencing yang dihasilkan oleh buah pinggang;
 • peluh sejuk;
 • peningkatan dalam jumlah rongga di mana cecair berkumpul;
 • pelanggaran kesedaran hingga kehilangannya yang lengkap.

Menghadapi latar belakang sejumlah besar kehilangan darah, kejutan traumatik berkembang. Keadaan ini dicirikan oleh penurunan tekanan darah yang ketara dan peredaran darah yang merosot dalam tisu periferal, yang mengakibatkan pengumpulan produk penguraian dan karbon dioksida di dalamnya

). Tanpa rawatan perubatan yang mencukupi, patologi ini berlangsung, hipoksia organ penting berkembang (

), yang selepas beberapa waktu membawa kepada kematian.

Komplikasi berjangkit

Dengan kehadiran luka terbuka dada, yang sering mengiringi patah tulang rusuk, agen patologi berjangkit boleh memasuki badan. Mereka boleh merumitkan dengan ketara perjalanan penyakit ini, kerana ia boleh menyebabkan perkembangan proses purbeni-nekrotik, dan dalam sesetengah keadaan boleh memprovokasi

Di samping itu, semasa imobilisasi yang berpanjangan (

), yang digunakan untuk merawat patah tulang rusuk, fungsi perlindungan normal tisu paru-paru adalah terjejas, dan agen patogenik dapat menembusi bronkus dan alveoli dan menyebabkan perkembangan kongestif

Bantuan yang tepat adalah sangat penting, kerana jika tidak risiko komplikasi meningkat dengan ketara.

Oleh itu, mangsa boleh mengembangkan patologi berikut:

 1. Pneumothorax. Udara berkumpul di antara lapisan pleura dan mengganggu fungsi pernafasan yang normal.
 2. Hemothorax. Terdapat pengumpulan darah dalaman dalam helai pleura.
 3. Kehilangan darah yang teruk. Berdekatan adalah aorta dan urat berongga, dan kerosakan mereka adalah penuh dengan pendarahan yang berat.
 4. Tamponade hati. Pengumpulan darah yang berlebihan berlaku dalam kantung perikardia.
 5. Kegagalan pernafasan. Secara beransur-ansur, paru-paru dari pihak yang terjejas jatuh dari proses pernafasan akibat tekanan yang dikenakan ke atasnya.
 6. Splinters Offset. Fragmen tulang boleh menyentuh saluran besar, saraf dan organ penting.

Kos masa yang hilang adalah tinggi, kerana beberapa komplikasi boleh menyebabkan kematian. Untuk mengelakkan akibat sedemikian, mari kita pertimbangkan secara terperinci cara untuk membantu kecederaan sedemikian.

Semasa rawatan pesakit, bergantung kepada keterukan kecederaan, beberapa prosedur boleh ditetapkan. Pertama sekali, kita bercakap mengenai sekatan Novocainic, yang bertujuan untuk menghapuskan kesakitan dan mengurangkan sensitiviti gentian saraf.

Dalam kebanyakan kes, ia digunakan sekali, tetapi jika perlu, ia boleh diulang beberapa kali. Sebelum anda menjalankan prosedur ini, pesakit mesti mengambil ujian alergi, memandangkan keupayaan ubat untuk mencetuskan tindak balas alahan yang teruk.

Ukuran melampau perjuangan dengan sakit adalah penggunaan ubat tindakan narkotik. Mereka jarang digunakan, kerana mereka mempunyai banyak kesan sampingan dan menyebabkan ketergantungan pada manusia.

Untuk menghadkan amplitud pergerakan dada, pakar mengenakan pembalut khas atau korset plaster. Oleh itu, serpihan tulang sentiasa stabil, yang tidak menimbulkan kesakitan di kawasan trauma, membolehkan anda bernafas dengan lebih mudah, dan tulang rusuk yang paling mungkin tumbuh bersama.

Dalam perubatan moden, alat khas untuk immobilisasi elemen tulang adalah popular. Selalunya mereka digunakan untuk panel rusuk besar atau patah dua hala.

Plat Khas dapat memindahkan serpihan tulang rusuk yang rosak ke dalam kedudukan yang betul, dengan itu memastikan pembentukan rangka tulang dada yang tegar. Dalam kes ini, pesakit mesti memerhatikan rehat tidur untuk jangka masa yang panjang.

Dalam kebanyakan kes, kerosakan tersebut tidak memerlukan pembedahan. Walaupun begitu, mendapatkan hasil rawatan yang konservatif tidak berkesan, perkembangan komplikasi dan kehadiran anjakan penting serpihan tulang adalah petunjuk untuk pembedahan.

Di samping itu, pembedahan diperlukan jika organ perut rosak, kecederaan paru-paru yang teruk didiagnosis, objek asing diperhatikan di rongga atau rongga pleura.