Utama / Diagnostik

Rawatan kecederaan bahu

Di antara semua kecederaan sendi, termasuk bahu, kecederaan yang diterima berkaitan dengan teknik yang salah untuk melakukan senaman ini - kecederaan jenis ini berlaku. Kecederaan bahu juga berlaku jika seorang atlet tidak membangunkan program latihan dengan betul. Kira-kira satu perlima daripada semua kecederaan berlaku kerana pelanggaran keselamatan dalam latihan. Anda perlu memeriksa dengan teliti peralatan sebelum latihan kekuatan. Apabila mengangkat berat berat, atlet mesti bersedia dan disesuaikan. Bekerja dengan berat berat tanpa persediaan sistematik mengancam dengan pemecahan otot dan tendon keseluruh tulang dan juga patah tulang.

Mekanisme kecederaan [sunting]

Semasa bina badan, kecederaan bahu berlaku atas sebab-sebab berikut:

 • apabila muatan yang lebih besar daripada beg bahu dari sendi bahu;
 • dalam kes hiper ketegangan otot beg artikular semasa pembetulan sendiri aktiviti sendi, iaitu semasa tempoh pemeliharaan kedudukan berpusat dalam beg artikular kepala humeral;
 • jika terdapat air mata cincin tulang rawan yang terletak di sepanjang rongga artikular. Ia penting sebagai sokongan untuk tendon kepala panjang bisep dan beg artikular. Ia juga memainkan peranan penting dalam memperdalam rongga artikular.
 • dalam kes overstretching ligamen.

Latihan traumatik [sunting]

Latihan yang paling sering menyebabkan kecederaan bahu

 • akhbar bangku berbohong.
 • "Akhbar bangku kerana kepala", jika anda melatih simulator, latihan melibatkan meratakan senjata di bawah berat beban.
 • Pembiakan dumbbells ke sisi di cerun atau berbaring di belakang anda.
 • "Haus untuk dada." Apabila melakukan senaman ini, anda tidak perlu mengangkat berat badan daripada seorang atlet mampu. Tidak mustahil untuk membenarkan "berjalan" rod "oleh inertia", jika tidak terdapat kebarangkalian tinggi peregangan atau pecah ligamen.

Sindrom Impeachment [sunting]

Pemutar bahu (pemutar rotator) adalah sekumpulan otot yang bekerja bersama-sama dan melakukan gerakan putaran bahu, dan juga memastikan kestabilan sendi bahu. Dalam sukan kekuatan, ketika melakukan latihan di mana bahu berfungsi, otot pemutar paling sering cedera, mengakibatkan penyakit yang disebut sindrom impeachment.

Mekanisme Pembangunan [sunting]

Dalam pembentukan bina badan dan powerlifting, tidak ada latihan yang boleh menyebabkan kerosakan yang ketara pada alat pemutar rotator, tetapi jika, semasa melakukan akhbar bangku, anda melihat kelembutan pada sendi bahu, ini mungkin menunjukkan kelemahan otot pemutar atau sindrom impak yang sudah maju.

Selesaikan masalah [sunting]

 • Gunakan kurang atau elakkan latihan berbahaya.
 • Melatih otot pemutar anda
 • Jangan melakukan latihan otot pemutar sebelum menjalankan otot dada anda.
 • Panaskan dengan berhati-hati

Dislokasi [sunting]

Kecederaan bahu yang paling bahaya adalah kehelan. Dalam keadaan ini, keluar dari kepala humeral diperhatikan anterior, pada masa yang sama tangan ternyata berada di kedudukan yang ditetapkan. Ini adalah satu bentuk dislokasi biasa, yang berlaku dalam 95% daripada semua kes. Jenis-jenis dislokasi lain tidak akan diterangkan dalam artikel ini.

Baca artikel utama: bahu yang dislokasi

Tanda-tanda sprains [sunting]

Penyisihan bahu berlaku pada masa beban maksimum semasa latihan. Kesakitan yang tajam muncul, kadang-kadang rasa merasakan, sendi bahu berubah bentuknya seperti ditunjukkan dalam gambar. Pesakit tidak boleh bergerak atau menghidupkan tangannya.

Lain-lain jenis kecederaan bahu [sunting]

 • Pecahan tulang ikat pinggang bahu adalah kecederaan langka, tetapi sangat berbahaya. Sebagai pelbagai berlaku - patah tulang belakang, scapula, humerus proksimal. Rawatan kecederaan ini berlaku melalui pengenaan gypsum atau osteosynthesis.
 • Lebih kerap patah, bina badan dan berkuasa, terdapat keseleo, keseleo dan pecah otot bahu. Kecederaan sukan utama dipanggil "bahu perenang" - ia pecah dari otot yang terletak di atas bahu atau pada otot putaran mengelilingi bahu. Lihat Kerosakan (pemedih mata) dari alat pemutar.
 • Atlet sering mendapat bahu lebam.
 • Antara jenis kecederaan bahu sendi dapat dikenal pasti tendonitis. Ia dikenali sebagai keradangan tendon yang mengelilingi sendi bahu. Latihan menimbulkan geseran tendon pada tulang, yang mana berlaku dengan bina badan dan mengangkat kuasa. Jenis tendenitis mudah ialah kecenderungan bisep. Dalam kes ini, otot-otot bahagian dalam bahu, yang mencapai bahagian siku, menjadi meradang, yang memberikan rasa sakit pada bahu. Kesakitan yang teruk timbul semasa pergerakan dan palpasi. Sekiranya berlaku pecah otot ini, badan akan kelihatan seperti bulu berbentuk kerucut.
 • Untuk atlet bina badan dan powerlifting dicirikan oleh gangguan seperti bursitis. Ia memperlihatkan dirinya dengan senaman fizikal yang hebat pada sendi bahu, dan tidak hanya ditunjukkan oleh rasa sakit, tidak seperti tendonitis, tetapi juga oleh edema dari rantau beg tangan artikular, yang, sebenarnya, adalah beg lembut yang membungkuk bersama.

Mana-mana kerosakan pada bahu, jika kejatuhan, pecah tendon, anjakan tulang, semua ini mengganggu fungsi normal sendi bahu. Jika anda membiarkannya tanpa rawatan, dan meneruskan senaman melalui kekerasan, maka ia boleh menyebabkan kemerosotan fungsi kronik.

Bantuan kecemasan [sunting]

 • Hentikan latihan jika sakit berterusan.
 • Sekiranya anda mempunyai bahu yang terputus atau istirahat otot, panggil ambulans (jangan cuba menukar kedudukan anggota badan atau menyesuaikannya sendiri)
 • Dapatkan nasihat doktor anda jika anda boleh terus membuat pergerakan di sendi untuk mengelakkan kerosakan yang kurang serius.
 • Betulkan bahagian badan pada kedudukan kesakitan yang paling sedikit
 • Sapukan ais

Rawatan kecederaan bahu [sunting]

1) Sekiranya terlepasnya bahu, ia mesti diposisikan dengan serta-merta. Ini hanya boleh dilakukan oleh pakar yang berkelayakan di bawah anestesia. Jumlah mengeluarkan kira-kira 50 cara untuk mengurangkan. Semua kaedah boleh dibahagikan kepada tiga asas: kaedah tuil; kaedah berdasarkan keletihan otot dengan daya tarikan; kaedah jogging. Dalam keadaan di mana dislokasi berlaku pada atlet muda, cara Kocher akan menjadi yang terbaik. Ini adalah kaedah tuas. Pesakit duduk di kerusi, gelung lapan muka dengan tuala diperlukan untuk menutup sendi yang rosak, dan mereka cuba meluruskan sendi dalam empat peringkat. Bahu di sepanjang paksi anggota dibawa ke badan, bahu diputar ke luar, sendi siku bergerak ke hadapan dan ke dalam, lebih dekat ke bahagian tengah badan, maka putaran dalaman bahu di belakang lengan dibuat, berus dipindahkan ke lengan yang lain.

2) Fraktur dirawat oleh plastering atau osteosynthesis.

3) Dalam kes lebam, adalah perlu untuk meminimumkan kawasan hematoma dan mengurangkan lebam. Untuk melakukan ini, sejukkan kawasan kecederaan dengan ais, kemudian gunakan pembalut dengan ketat, kemudian merapikan dengan kloroetil. Seterusnya, jika perlu, selesaikan pembalut itu.

Ingat bahawa pencegahan kecederaan bahu yang terbaik adalah mematuhi peraturan keselamatan dan peraturan latihan.

Kecederaan bahu sukan: gejala dan pemulihan

Sendi bahu adalah yang paling mudah alih dari mereka yang diwakili dalam tubuh manusia. Tiada sendi lain dalam badan yang mempunyai bilangan darjah kebebasan yang sama. Di sinilah anda boleh melakukan gerakan seperti serentak-lanjutan, penculikan, putaran. Tetapi mobiliti seperti itu, sebagai tambahan kepada kelebihannya, mempunyai kelemahannya - lebih banyak kebebasan pergerakan dalam sendi, semakin kurang ia dilindungi dari kecederaan yang tidak sengaja. Atas sebab ini, sendi bahu sangat mudah tertakluk kepada pelbagai kecederaan akibat kerja keras. Apakah kecederaan bahu yang paling biasa, apa jenis kecederaan, bagaimana untuk mengelakkannya dan apa yang perlu dilakukan jika bahu sudah cedera - kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Anatomi sendi bahu

Sendi bahu adalah struktur yang agak kompleks di dalam tubuh manusia. Untuk memahami bagaimana ia berfungsi dan dalam keadaan apa terdapat risiko kecederaan, anda perlu terlebih dahulu menangani struktur dan ciri-ciri anatominya.

Struktur bersama

Asas tulang sendi bahu adalah:

 • skapula dengan permukaan artikular dan 2 proses (bahu dan berbentuk paruh);
 • humerus dengan kepalanya;
 • clavicle.

Unsur-unsur tulang ini saling berkaitan kerana beberapa ligamen, iaitu:

 • ligamen coracoacromial diregangkan antara proses corakoid skapula dan proses humeral skapula;
 • coracummeral - ligamen yang membentang antara kepala humerus dan kepala humerus;
 • kapsul artikular - ligamen yang meliputi kepala humerus dan dilampirkan di pinggir permukaan artikular skapula. Ia terbentuk oleh ligamen sendi, atas dan bawah;
 • Ligamen Acromioclavicular - antara klavikula dan proses bahu skapula. Walaupun tidak secara langsung berkaitan dengan sendi bahu, bagaimanapun, pergerakan bahu tanpa pergerakan bersamaan dalam artikulasi clavicular-acromial tidak mungkin. Kami bercakap tentang penculikan lengan di atas 90 darjah, putaran lengan, lekukan bahu di atas 90 darjah.

Komponen otot sendi bahu

Permukaan dalam tulang bahu dipenuhi dengan subskapularis. Dia memberikan tendon kepada ketua humerus. Ini adalah otot pertama yang tendonnya membentuk alat pemutar. Dengan cara ini, kecederaan tendon bahu agak biasa dalam amalan sukan. Bahaya ini terletak pada hakikat bahawa sering rawatan kerosakan itu tidak lengkap tanpa campur tangan pembedahan.

Di permukaan luar skapula (atau di permukaan belakang, jika klasifikasi anatomi BNA diperhatikan), dua otot terletak:

Hakikatnya adalah bahawa otot-otot ini dilekatkan terus ke badan tulang dan rasional untuk namanya adalah mercu tanda tulang pada badan scapula - paksi skapula. Kedua-dua tendon kedua-dua otot ini dilampirkan kepada ketua humerus, masing-masing, mereka adalah nombor dua dan tiga di antara otot-otot alat pemutar.

Dari pinggir sisi pertengahan pertengahan badan skapula ke kepala humerus, otot keempat membentangkan, membentuk alat pemutar dari bahu - sebuah otot bulat kecil. Cuff berputar menguatkan sendi bahu dan menetapkan posisi yang betul kepala humerus.

Peranan bisep dan delta di bahu

Tendon kepala bisep kepala "menguatkan" sendi bahu di sepanjang permukaan hadapan: kepala panjang dilampirkan ke tuberkel supra-artikular skapula, dan kepala pendek - untuk proses corakoid skapula. Kedua-dua kepala membentuk perut otot, yang dilampirkan oleh tendon yang luas ke tuberosity tulang radial. Oleh itu, biceps flexes bukan sahaja sendi siku, tetapi juga berpartisipasi dalam fleksi bahu.

Kepala panjang trisep berasal dari tubercle subartikular pada scapula, berpartisipasi dalam penguatan sendi bahu di sepanjang permukaan posterior. Semua tiga kepala, dengan tekanan agregat, menyumbang kepada peluasan bahu.

Otot deltoid merangkumi keseluruhan sendi dari atas, menyatukan keseluruhan bahagian atas bahagian atas (clavicle, scapula, humerus) dan secara langsung menyediakan pelbagai pergerakan dalam sendi humeral. Gabungan fungsional sedemikian mungkin disebabkan oleh fakta bahawa titik lampiran menyatukan semua kawasan yang ditandakan. Otot itu sendiri, secara fungsional, boleh dibahagikan kepada tiga "bahagian":

 • depan - menyediakan tangan di hadapan anda;
 • sederhana - bertanggungjawab untuk penculikan tangan dari badan;
 • belakang - menyediakan penculikan kembali humerus.

Kecederaan biasa

Oleh itu, jika anda telah membina idea tertentu tentang bagaimana kerja bahu kami dan bagaimana ia berfungsi, anda boleh terus berkenalan dengan kecederaan yang paling kerap. Di bawah ini kita akan melihat beberapa jenis kecederaan bahu dan memberitahu anda latihan mana yang paling traumatik, serta bagaimana untuk mengelakkan kecederaan.

Dalam rentak, yang paling traumatik untuk latihan bahu adalah keluar dengan kekerasan pada cincin, jerks, jerks.

Selain itu, senaman diri mereka berbahaya tidak seperti mod di mana mereka dilakukan. Pergerakan berganda di sendi bahu, dilakukan dengan beban maksimum dan submaximal, dan bahkan dalam amplitud yang besar, mencetuskan pembentukan sejumlah besar microtraumas, termasuk dalam berkas. Oleh itu, faktor pemulihan perlu sentiasa diambil kira dalam perancangan latihan.

Bahu yang tersambung

Kecederaan bahu yang paling biasa, lebih tepat - peralatan ligamen, terputus. Inti dari kerosakan terletak pada hakikat bahawa kepala humerus dipindahkan sedikit ke hadapan atau sedikit kembali dari kedudukan fisiologinya.

Dislokasi yang paling biasa berlaku disebabkan oleh anjakan tulang ke hadapan. Pada masa yang sama, tangan secara semulajadi ditekan terhadap tubuh, dan akromion (bahu) proses skapula sangat kontur. Hollow dibentuk antara kepala humerus dan acromion. Kawasan pembengkakan sendi bahu, pergerakan di sendi adalah mustahil.

Latihan yang paling traumatik dari segi mendapatkan jenis kecederaan ini adalah keluaran daya pada bar, push-up pada bar dengan beban tambahan.

Kecederaan cuff pemutar

Pemutar rotator mudah rosak akibat kesan traumatik langsung - pukulan ke kawasan sendi, daya berpusing berlebihan melalui paksi sendi, apabila menerima kecederaan bahu apabila jatuh dari kawasan sentuhan sendi bahu. Kekuatan pada bar, jerks dan jerks adalah traumatik untuknya. Latihan ini atas senarai latihan, melakukan yang boleh merosakkan alat pemutar.

Apabila menolak berat badan dengan kedudukan tangan di sepanjang badan, agak mudah untuk mendapatkan trauma pada alat pemutar rotator ketika melakukannya. Ini berlaku pada masa ketika salah satu tangan tidak dipegang di posisi "di sepanjang jahitan". Apabila ini berlaku, evolusi humerus berlaku: kepala bergerak ke hadapan berbanding paksi sendi. Dalam kes yang paling teruk, pecah kapsul sendi atau pecah satu atau beberapa otot manset pemutar mungkin; angkat tangan anda di atas 60 darjah dari badan.

Sprains dan otot air mata

Satu lagi jenis kecederaan yang kerap di kalangan jurulatih adalah kecederaan bahu bahu.

Kelajuan sudut dalam jerk dan latihan jog sangat tinggi. Dengan berat badan peluru yang berlebihan atau koordinasi intermuskular yang lemah, humerus boleh melampaui bidang badan, dengan itu mewujudkan ketegangan berlebihan pada alat ligamentous sendi dan merangsang sama ada bekas bahu, atau, lebih mungkin, kekejangan sekumpulan otot pemutar pendek, dengan serapan atau pecah serentak salah satu daripada mereka (yang paling mungkin untuk memecahkan di sini ialah otot bulat kecil).

Saluran ligamen dan cincin boleh dipenuhi dengan ligamen yang koyak. Dalam keluar dengan kekerasan pada bar tidak seimbang, berat badan jatuh pada sendi bahu. Kami membuat tempahan terlebih dahulu bahawa beban pada sendi adalah jauh lebih tinggi pada cincin daripada di palang, disebabkan kestabilan kedudukan kedudukan tangan dalam latihan yang dilakukan menggunakan peluru sukan ini. Atas sebab ini, apabila melakukan senaman yang disenaraikan di atas, peregangan otot-otot bahu dan ligamen, dan kadang-kadang rehat mereka, juga kerap.

Biceps, triceps dan delta cedera

 • Ia sangat mudah merosakkan bisep apabila melakukan deadlifts dengan berat yang berbeza dengan menggunakan berat badan yang besar. Dengan ketegangan yang kuat dalam badan, disertai dengan usaha jerk, keterlaluan radas tendon berlaku. Tubuh otot, secara kondisional, tegang dalam satu arah, sementara usaha diarahkan kepada yang lain. Akibatnya, kecederaan bahu mungkin berlaku. Selalunya ini terjadi pecah gentian otot bisep. Apabila bisep memecah, terdapat tendon pendek dari tendon otot ini, yang dapat merumitkan lagi pergerakan seperti menaikkan lengan di hadapan anda.
 • Trisep paling kerap rosak di pergerakan asas berat yang bertujuan untuk perkembangan otot yang ditentukan: push-ups di bar, ketika melakukan press bangku atau bangku bangku Perancis dengan pegangan sempit. Keadaan ini sangat mirip dengan apa yang berlaku semasa kecederaan bisep, dengan satu-satunya perbezaan yang disebabkan oleh kecederaan, sukar untuk menggerakkan lengan ke belakang.
 • Punca kepala bahu bergantung bukan sahaja pada keadaan "alat pemutar", tetapi juga pada perkembangan seragam semua tiga "kepala" otot deltoid. Ketidakupayaan mana-mana kawasan mencipta keadaan di mana fungsi kawasan "lemah" mula mengambil otot yang dalam, tidak sesuai untuk melaksanakan fungsi ini ("cuff"). Ini membawa kepada fakta bahawa mereka kekejangan, iaitu, memendekkan dan mengehadkan beberapa pergerakan di sendi bahu. Keadaan yang membentuk adalah sebahagian daripada satu set penyakit yang dikenali sebagai periarthritis bahu. Kecederaan otot deltoid paling mudah diperoleh ketika melakukan sweep melalui sisi dengan berat badan yang berlebihan, tanpa pemanasan sebelum (bahagian sederhana. Kecederaan bahu yang sama sering terjadi ketika menekan barbell atau ketika melakukan tekanan berat dalam kondisi yang sama.

Arthrosis sendi bahu

Kepala humeral ditutup dengan tisu tulang rawan, serta permukaan artikular kambing. Pembentukan ini dipanggil bibir artikular, di mana kepala tulang tersebut "tersangkut". Di bawah pengaruh tenaga fizikal yang berlebihan, tisu tulang rawan mula nipis, mendedahkan tisu tulang di bawahnya. Sekiranya pada sebahagian bahagian sendi tulang rawan hilang sepenuhnya, tulang yang terdedah, apabila bersentuhan dengan permukaan artikular lain, menerima isyarat untuk pembaikan - pemulihan integriti yang hilang.

Oleh itu, kerja sel osteoblast, yang merupakan "pembina" tisu tulang, diaktifkan. Akibatnya, pertumbuhan aneh terbentuk - pancang tulang, yang mempunyai kesan traumatik sekunder pada sendi.

Apabila kongruen, iaitu, surat-menyurat bersama permukaan artikular, dipecahkan, sejenis lingkaran ganas terbentuk: lebih banyak pergerakan dilakukan, kerosakan menjadi lebih besar. Tetapi penurunan dalam aktiviti motor dalam situasi seperti ini tidak menjimatkan: satu lagi pergerakan sendi bahu yang lebih kecil membawa kepada pengurangan dalam hal laju peredaran darah dan ini juga melibatkan pelbagai kecederaan pada sendi bahu dan bahu akibat kurangnya nutrien. Dengan cara ini, penyakit yang disebut arthrosis pada sendi bahu dibentuk, yang merupakan akibat langsung dari sebarang kecederaan akut ke bahu.

Apa yang perlu dilakukan sekiranya kecederaan bahu?

Dalam bahagian ini, kami ingin berkongsi beberapa cadangan mengenai perkara yang perlu dilakukan jika kecederaan tidak dapat dielakkan. Untuk memulakan, marilah kita memikirkan cara mengenali ini atau kecederaan bahu bersama untuk mengambil langkah awal yang diperlukan.

Gejala kecederaan

Kecederaan bahu sentiasa disertai dengan rasa sakit yang tajam di kawasan sendi, kadang-kadang anda boleh mendengar suara seolah-olah sesuatu telah pecah. Dalam kes ini, sebagai peraturan, peningkatan jumlah bersama, apabila ditekan menjadi menyakitkan. Kedudukan humerus mungkin tidak wajar, beralih ke depan atau ke belakang. Sebagai peraturan, tangan secara sukarela jatuh ke bawah. Pergerakan di sendi bahu adalah mustahil, atau terdedah dengan mendadak, bergantung kepada kecederaan.

Adalah agak sukar untuk mengenali apa sebenarnya berlaku di bawah jam, dan kadang-kadang mustahil. Mengoyak pemutar putar, pecah kapsul sendi, merobek bahagian anterior otot deltoid secara klinikal agak serupa. Walau bagaimanapun, anda boleh memberi tumpuan kepada parameter seperti keamatan edema dan lokasinya.

Pembentukan hematoma subkutaneus adalah ciri khas kerosakan kepada otot deltoid, kesukaran semua jenis pergerakan di sendi bahu adalah ciri ciri pecah kapsul sendi. Pada masa yang sama, rasa "ketidakstabilan" sendi juga boleh muncul, tangan "menggantung," seperti itu, dan tahap sendi bahu akan secara visual lebih rendah dari sisi kecederaan.

Pertolongan cemas

Mana-mana kecederaan sukan ke bahu adalah kecederaan yang sangat serius, jadi setiap atlet harus tahu apa yang perlu dilakukan dalam kes seperti itu. Bantuan pertolongan pertama akan terdiri daripada tiga perkara utama:

 1. Sesuatu sejuk harus segera digunakan untuk sendi yang rosak. Sebaiknya, ini harus menjadi pek ais. Tetapi jika tidak ada, anda boleh lakukan dengan cara yang diperbaiki - satu pek ladu, sekeping daging beku, secara umum, apa-apa yang mempunyai suhu yang rendah akan dilakukan. Tekanan ini mempunyai kesan anestetik tempatan - mengurangkan bengkak dan kesakitan selepas kecederaan bahu.
 2. Seterusnya, anda perlu menetapkan anggota badan, menyediakan sendi yang cedera dengan kedudukan tetap. Ini penting dalam tempoh kecederaan "akut". Cara yang paling mudah dan berpatutan untuk memasang sendi bahu adalah pembalut masa yang diuji - selendang. Lengan yang cedera harus dibengkokkan dengan lembut pada siku dan tegas ditekan ke tubuh. Selepas itu, kerongsang segi tiga dipakai, ujungnya dipasang pada leher, dan tangan diletakkan di atas katil yang dihasilkan.
 3. Selepas itu, anda perlu segera berjumpa doktor, sebaik-baik pakar pakar - traumatologik ortopedik. Dia akan menetapkan penyelidikan yang diperlukan. Berjalan secara bebas di pusat-pusat diagnostik dan cuba "pulih diri" sangat tidak digalakkan! Lebih banyak masa telah berlalu dari masa kerosakan kepada sendi ke permulaan rawatan, kemungkinan kurang ada pemulihan dan pengembalian bekas mobiliti ke sendi bahu.

Rawatan kecederaan bahu

Kursus rawatan harus ditetapkan hanya oleh doktor! Jangan sekali-kali tidak cuba untuk menyembuhkan diri sendiri, kerana kesilapan sedikit pun boleh membawa kepada fakta bahawa anda perlu melupakan kembali ke sukan.

Tetapi supaya anda mempunyai idea umum mengenai proses penyembuhan dan pemulihan seperti ketika sendi bahu terluka, kami akan menceritakan tentang tahap utamanya.

Secara umum, rawatan kecederaan bahu adalah seperti berikut:

 • Dari 2 minggu hingga sebulan tempoh kecederaan akut berlangsung, di mana gerakan di sendi bahu sangat tidak diingini. Dalam tempoh ini, ubat anti-radang bukan steroid, memampatkan sejuk, prosedur fisioterapi digunakan.
 • Selepas sebulan akut, tempoh pemulihan bermula. Ia boleh bertahan selagi anda mahu. Sebagai peraturan, ia agak panjang - 4-6 bulan, kadang-kadang lebih banyak, bergantung kepada tahap kecederaan. Kami akan memberitahu tentang tempoh ini dengan lebih terperinci.

Pemulihan selepas trauma

Pemulihan dari kecederaan bahu bukan proses yang cepat. Pemulihan, secara purata, boleh bermula selepas sebulan selepas menerima kerosakan. Sekali lagi, ini adalah persoalan individu dan memerlukan nasihat pakar dalam traumatologi dan perubatan sukan.

Peralatan yang paling mudah adalah band getah. Pada dasarnya, selain dia, anda tidak boleh memperoleh apa-apa lagi. Ia perlu melakukan latihan berikut 3-5 kali seminggu, setiap pergerakan dilakukan selama 15-20 pengulangan, sebagai perlahan dan terkawal yang mungkin, dengan jelas merasakan kerja otot. Di samping itu, anda memerlukan tempat di mana anda boleh melampirkan jalur getah di atas, supaya anda boleh menukar kedudukannya, pada tahap tali pinggang, di atas dan di bawahnya.

 1. Kedudukan mula - berdiri di hadapan tempat lampiran expander (atau jalur getah). Yang kedua adalah tetap di bawah paras sabuk. Dalam lengan yang cedera, seorang pedang, ia terbentang, mewujudkan ketegangan awal pada otot sendi bahu. Oleh kerana pergerakan kumulatif bahu dan bahu, kami menarik jalur getah ke tali pinggang; kembali ke kedudukan permulaan.
 2. Latihan serupa dengan yang terdahulu, tetapi penambah harus berada di tahap tali pinggang, kedudukan permulaan dalam kes ini sedang duduk. Oleh itu, pengembang adalah kira-kira selari dengan sendi bahu. Daya tarikan dilakukan oleh peraturan yang sama.
 3. Kedudukan awal adalah serupa dengan yang dinyatakan dalam perenggan 2. Pengembang ditetapkan di atas tahap sendi bahu. Kami juga menjalankan tujahan ekspans itu sendiri.
 4. Perkembangan pemutar putar: untuk latihan ini, anda memerlukan dumbbell. Bendai lengan di siku, tekan sendi siku ke tepi sayap Ilium, bahu ditetapkan dalam kedudukan ini. Lengan bawah badan terletak di bawah 09 darjah. Pergerakan halus dilakukan dengan lengan kiri kanan, dalam amplitud yang kecil, sehingga sensasi pembakaran di dalam sendi.

Latihan selepas kecederaan bahu

Ia mungkin untuk meneruskan latihan sekiranya kecederaan bahu hanya selepas gerakan awal telah dipulihkan di sendi bahu dan kesakitan telah berlalu sepenuhnya. Pada mulanya, di bawah larangan untuk melakukan gerakan latihan seperti:

 • push-up pada bar yang tidak rata;
 • latihan pada gelang;
 • gerakan mengangkat berat, dengan lengan diluruskan di atas kepala (jerk, tolakan, overhead, jumper).

Anda boleh melakukan pergerakan tunggal. Sebagai contoh, latihan berikut untuk kecederaan bahu akan sangat berguna untuk membangunkan mobiliti bersama:

 • berayun melalui sisi, di hadapan anda, di lereng;
 • luka;
 • tekanan otot dada, sebaiknya dalam simulator Smitht;
 • daya tarikan untuk simulator jenis "tujahan atas dan bawah" jenis.

Dalam latihan ini, anda harus bermula dengan berat kecil, bekerja dengan amplitud penuh, tetapi berhati-hati untuk tidak membawa sendi bahu ke dalam kedudukan yang tidak selesa. Sebarang ketidakselesaan di sendi bahu adalah alasan untuk menghapuskan senaman untuk tempoh masa tertentu dari senjata.

Pada mulanya, kerja dalam semua senaman harus tidak lebih daripada 15 pengulangan, secara perlahan-lahan mungkin, menyebabkan sensasi terbakar dalam otot bekerja. Oleh itu, kami membantu meningkatkan pengeluaran hormon pertumbuhan endogen dan mempercepatkan penyembuhan dan menguatkan radas tendon-ligamen.

Setiap 2 minggu secara beransur-ansur perlu meningkatkan beban. Dalam mod ini, disyorkan untuk melibatkan diri dalam sekurang-kurangnya 3 bulan. Tindakan selanjutnya - persoalannya adalah secara individu.

Perkara yang dinyatakan di dalam artikel ini tidak sepatutnya menjadi alasan untuk diagnosis diri dan rawatan diri sekiranya berlaku kecederaan! Sentiasa hubungi pakar sebelum melakukan sesuatu!

Motif utama artikel ini adalah untuk mendesak semua atlet untuk melakukan pemanasan menyeluruh sebelum latihan utama, perancangan yang kompeten dalam proses latihan. Peralatan yang dibekalkan oleh profesional dan pemulihan yang baik akan menyelamatkan sendi anda dari kecederaan, kerana ia selalu lebih mudah untuk mencegah kecederaan daripada merawatnya!

Rawatan kecederaan bahu selepas kejatuhan - gejala dan kelegaan kesakitan yang betul

Perlakuan bahu adalah sejenis kecederaan tertutup, yang disertai oleh kerosakan pada tisu lembut dangkal, tanpa mengganggu integriti anatomi. Ia sering digabungkan dengan keretakan tulang, dislokasi struktur artikular, pelanggaran keutuhan tendon dan ligamen, kerosakan pada ujung saraf, dan lain-lain. Perekatan bahu pada sendi bahu berlaku apabila terdedah kepada faktor luaran dan mempunyai gejala ciri. Keadaan ini memerlukan langkah rawatan khas.

Punca kecederaan bahu

Impak luar terhadap struktur dalaman membawa kepada kerosakan traumatik. Lebam di kawasan bahu berlaku selepas jatuh, benjolan dan perlanggaran. Keterukan kecederaan itu bergantung kepada jenis, jisim dan kelajuan agen traumatik, serta saiz kawasan yang terkena.

Sekiranya berlaku kecederaan, struktur berikut mungkin rosak:

 • Subkutaneus lemak dan kulit
 • Otot dan tendon
 • Struktur tulang dan artikular
 • Saraf dan kapal kecil

Apabila memar di kawasan bahu sering diperhatikan patah bahu dan tulang selangka. Dalam kes ini, terdapat pemusnahan struktur tulang anatomi lengkap atau separa. Selalunya membasahi bahu pada musim gugur. Kes kerap berlaku kecederaan dalam kemalangan kereta.

Gejala

Perkauman kecil dan cetek clavicle dan bahu disertai oleh kerosakan pada struktur vaskular kecil dan lemak subkutaneus. Kapal-kapal kecil dalam kes ini boleh dimusnahkan, yang disertai dengan penampilan lebam yang menyerupai petechiae dalam gejala luar - pendarahan 1-2 mm diameter.

Perantaraan tali pinggang, bahu, dan tali bahu sering disertai dengan gejala berikut:

 • Ecchymosis - lebam atau lebam, yang merupakan pendarahan penting di bawah kulit. Tisu adipose direndam dengan darah, tetapi pengumpulan besar cecair biologi tidak diperhatikan. Dalam beberapa kes, terdapat impregnasi struktur otot atau kulit. Dengan kecederaan teruk, darah berkumpul di dalam lemak subkutan, yang membawa kepada pembentukan hematomas.
 • Lebam diakui selepas lebam selama 2-3 hari dan mempunyai kemunculan bintik biru-ungu. Secara beransur-ansur, kelompok dalaman dibubarkan, dan warna lebam menjadi biru-hijau, dan kemudian kuning. Dengan lebam yang teruk, lebam hanya menyelesaikan selepas 12-16 hari.
 • Bengkak dan kesakitan - ketidakselesaan dan kesakitan berlaku apabila ujung saraf yang terdapat dalam tisu lembut rosak. Gejala-gejala yang tidak menyenangkan muncul apabila perkembangan edema, terhadap latar belakang meretas ujung saraf. Dalam kes ini adalah menyakitkan untuk meningkatkan lengan, tetapi anggota atas tidak kehilangan fungsi semula jadi.
 • Keradangan tisu bersama atau lembut adalah tindak balas kepada kemusnahan atau kerosakan tisu atau struktur dalaman. Proses keradangan disertai oleh pengembangan struktur vaskular kecil dan membawa kepada fakta bahawa kebolehtelapan mereka meningkat. Ini disertai oleh peningkatan aliran darah, diikuti oleh pembentukan bengkak.

Peregangan dan peregangan di tali pinggang bahu disertai dengan patah tulang dan kuku. Dalam kes ini, terdapat kerosakan lengkap atau separa pada struktur anatomi. Ini tidak menaikkan tangan dari sisi kerosakan. Pecah disertai dengan kesakitan yang teruk dan bengkak. Ada pergerakan patologi dan kicap (keruntuhan serpihan tulang). Fungsi struktur artikular juga terganggu, dan bahu dipendekkan. Sikap yang cedera berhenti bergerak, jadi mangsa memegang tangannya yang sihat.

Perbalangan bahu yang tidak rumit, di mana tidak terdapat patah tulang dan dislokasi, disertai oleh kecederaan kecil kepada struktur saraf periferi. Ini disertai oleh beberapa kesakitan, kebas dan kesemutan. Kemungkinan pelanggaran fungsi motor dan kemerahan atau kemerahan kulit di kawasan kerosakan. Dengan patah tulang, saraf biasanya rosak.

Tahap kecederaan

Gambar klinikal kecederaan pada tali bahu mempunyai intensiti manifestasi yang berlainan:

 • 1 darjah - ia menyakitkan untuk menaikkan tangan anda selama 3-4 hari. Ia mungkin kehadiran lecuran dan kecederaan kecil lain.
 • 2 darjah - hematomas dan edema hadir. Pada kulit dari sisi kerosakan terdapat kemerahan. Terdapat rasa sakit tajam yang tidak mereda walaupun dengan pergerakan anggota tubuh yang lengkap.
 • 3 darjah - terdapat kemerahan kulit yang jelas. Tendon dan struktur otot. Terdapat komplikasi dalam bentuk kehelan bahu.
 • 4 darjah - terdapat lebam di atas bahu dan terdapat kehilangan fungsi motor yang lengkap. Dalam kes ini, sukar untuk menentukan sendiri sama ada ia terluka atau patah. Hematoma boleh menjadi besar dan mencapai siku walaupun. Rawatan memerlukan sekurang-kurangnya 2-3 minggu.

Kepentingan diagnosis tepat kerosakan sendi

Selepas lebam, adalah penting untuk berunding dengan doktor yang akan mengumpul sejarah kecederaan dan menjalankan pemeriksaan fizikal. Dengan pergerakan separa mungkin, tetapi terdapat sindrom kesakitan yang jelas. Untuk menentukan kawasan penyetempatan dan keterukan kecederaan, radiografi dilakukan.

Untuk menetapkan rawatan yang betul dan mencegah perkembangan komplikasi yang mungkin berlaku, laporan perubatan perlu dibuat dengan melakukan langkah diagnostik berikut:

 1. Berbeza kecederaan dari peregangan, kehelan dan patah tulang.
 2. Buat radiografi dalam 2 unjuran.
 3. Mengendalikan scan CT untuk memvisualisasikan tahap kerosakan pada tisu lembut dan struktur tulang.

Kaedah rawatan untuk kecederaan bahu

Sekiranya kecederaan serius berlaku di kawasan ikat pinggang bahu semasa jatuh atau kesan, maka terapi perubatan atau fizikal ditetapkan.

Ia adalah mandatori untuk memakai pakaian berpakaian Deso untuk melancarkan anggota badan yang terjejas. Selepas 3 hari, anda boleh mula menjejaskan kawasan kecederaan dengan haba kering.

Pertolongan cemas

Pertama anda perlu memastikan pengangkatan anggota atas, yang rosak. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan pembalut khas atau kerchief biasa pada sudut 90-100 darjah. Jumlah imobilisasi mengurangkan kesakitan dan mengurangkan kemungkinan edema yang teruk.

Adalah penting untuk memohon kompres sejuk selama 15-20 minit, menukar mereka setiap 3-4 jam.

Untuk mengurangkan gejala kecederaan, anda boleh memberi ubat anestetik yang cedera:

Nise, Aspirin, Ketonal atau Analgin. Ubat-ubatan ini bukan sahaja melegakan kesakitan, tetapi juga menghalang perkembangan proses radang pada tisu lembut bahu.

Rawatan tradisional

Ia menyediakan untuk penggunaan salap khas, keberkesanan yang bertujuan untuk mengurangkan manifestasi klinikal perencatan dan mencegah perkembangan komplikasi. Antara ubat-ubatan yang paling berkesan untuk aplikasi tempatan perlu diserlahkan:

Untuk menggosok salep perlu berada di kawasan kerosakan dengan gerakan urut ringan, yang membolehkan anda memulihkan peredaran mikro, mengeluarkan proses keradangan dan meningkatkan peredaran darah.

Sekiranya bahu membengkak dan bengkak tidak hilang dalam tempoh yang lama, maka fisioterapi ditetapkan: terapi parafin, terapi magnetik dan UHF. Jika perlu, urut diberikan.

Tempoh rawatan adalah 7 hingga 14 hari untuk kecederaan ringan dan 3 hingga 4 minggu untuk kecederaan teruk. Jika kapsul sendi rosak, tempoh rawatan mungkin ditangguhkan selama beberapa bulan.

Rawatan di rumah

Di rumah menggunakan ubat-ubatan rakyat. Adalah disyorkan untuk menggunakannya bersama-sama dengan persediaan perubatan untuk mengecualikan kebarangkalian pemecahan proses keradangan.

Resipi yang paling berkesan untuk kecederaan bahu:

 1. Salap - 100 g campuran lemak dengan rumput Sabelnik (3 sudu besar), Hunter (3 sudu kecil) dan lada membakar (1 sudu L. L.). Dihantar ke bahu hendaklah 1-2 kali sehari. Jangan basah selepas memohon salap.
 2. Memampatkan - Larutkan cuka 9% (1 sudu L. L.) Dalam air (0.5 l.). Keringkan kain linen di dalam larutan dan terpakai di kawasan yang rosak. Berdirilah selama 2-3 jam, dibalut dengan selendang bulu.
 3. Gosok atau minyak urut - tambah akar dandelion (100 g) dalam 500 ml minyak sayuran dan berkeras selama 7 hari. Sapukan dengan gerakan urut di kawasan kecederaan 2-4 kali sehari.

Tempoh pemulihan

Selepas bengkak dan kesakitan berlalu, adalah penting untuk memulihkan pergerakan bahu. Untuk melakukan ini, adalah disyorkan untuk melaksanakan latihan berikut:

 • Menaikkan ikat pinggang bahu.
 • Membiak dan bilah pencampur.
 • Penculikan utama dan bahu.
 • Tidak menanggalkan dan mencubit jari.
 • Ayakan tangan anda sambil membongkok ke hadapan.

Pemulihan selepas kecederaan bahu

Kemungkinan akibatnya

Sekiranya tiada rawatan selepas kecederaan, maka terdapat risiko komplikasi berikut:

 • Kerosakan beg bahu artikular adalah penuh dengan fungsi sendi terhad.
 • Dibesarkan bersama pada latar belakang hemarthrosis (pengumpulan darah). Berlaku dalam 2-3 hari.
 • Bursitis traumatik - keradangan hari dengan penembusan cecair sinovial.
 • Hematoma (intermuskular) - selepas pecahnya pembuluh darah di otot dan tisu lembut darah terkumpul.

Kecederaan bahu adalah kecederaan serius yang boleh menyebabkan komplikasi.

Walaupun dengan kecederaan kecil perlu berunding dengan doktor.

Pakar akan menetapkan diagnosis dan, mengikut keputusan yang diperoleh, membangunkan rawatan individu.

Beberapa petua mudah untuk mengurut bahu selepas kecederaan